Šta jesti u restoranu, daleko ili na zabavi ako imate dijabetes

"Party" je toliko uobičajena reč za ogromnu količinu načina na koji možete provoditi vrijeme sa prijateljima. Obožavam ih. Nećete im dosaditi. Šta smo smislili! Piknik u parku u osam ujutro, ples na rivi, zora na krovu, okupljanja kod kuće i, naravno, kafići, klubovi i kafići. Da, da, odlazim u kafiće i odlično se provodim tamo uprkos mojoj bolesti! Sviđa mi se ova atmosfera: komunikacija, odlična muzika, pametni ljudi. Za uživanje u ovoj večeri ne treba mi alkohol: ne volim stanje izmijenjene svijesti. Čini mi se da se na taj način gubi sva čar trenutka.

Naručujem mineralnu vodu, bezalkoholne koktele, kafu ili čaj. Prema svom raspoloženju, mogu popiti čašu suhog bijelog vina. Trudim se da odaberem nešto svjetlo iz hrane. Ne želim da se osjećam teško. Više volim ribu i plodove mora, pa često naručite salatu s tunom ili sušijem.

A tako da dijabetes ne izaziva iznenađenje i večera se ne pokvari, redovno mjerim nivo glukoze u krvi. Ovisno o okolnostima, to radim u "ženskoj sobi" ili pravo za stolom. Nikada nije bilo problema. Za one koji su oko nje, ovaj je čarobni ritual prilično znatiželjan, jer su mnogi skloni stereotipu da je osoba s dijabetesom neaktivna, ograničena u mogućnostima i interesovanjima. Ali svi znamo da je dijabetes način života izgrađen na brizi o sebi i svom zdravlju! Šta može spriječiti dobru zabavu? Ništa! Uostalom, odmor su pozitivne emocije koje su nam toliko korisne!

Zdrava hrana u restoranu

Za osobu sa dijabetesom odlazak u restoran može biti izazov. Ne znate veličinu porcija, kako su se jela pripremala, koliko ugljikohidrata ima u njima. Osim toga, u restoranskoj hrani u svakom slučaju ima više soli, šećera i zasićenih masti u odnosu na hranu koja se priprema kod kuće. Evo strategije koju možete slijeditida uživate u svom obroku bez brige o posledicama:

  • Pokušajte odabrati takva jela u kojima će se predstaviti sve glavne skupine hrane: voće i povrće, žitarice, mliječni proizvodi i njihove alternative, te meso i njegove alternative.
  • Pitajte konobara prije narudžbe koliko su velike porcije. Ako su velike, možete učiniti sljedeće:
  1. Podijelite jelo s prijateljima
  2. Pojedi pola i ostatak odvedi kući
  3. Naručite pola posude, ako se na ovom mjestu vježba
  4. Naručite dječju porciju, opet, ako je uopće moguće

Ne idite na mjesta gdje je bife. Bit će vam izuzetno teško kontrolirati se u pogledu veličine posluživanja

  • Prilikom naručivanja salate pitajte da li je moguće zamijeniti majonez biljnim uljem ili sirćetom. Dobro je ako se gorivo podnosi odvojeno, tako da sami možete podesiti njegovu količinu. Nutricionisti također savjetuju da dresing ne sipate u salatu, već da listiće namočite na vilice - tako ćete pojesti mnogo manje umaka, što je dobro ako ovo nije najzdravija opcija poput maslinovog ulja.
  • Neki restorani obilježavaju jelovnik pored zdravijih jela - potražite ih.
  • Ako u meniju postoje dijetna pića, kada ih naručujete, obratite posebnu pažnju na ovu činjenicu konobaru.

Koja jela možete odabrati:

Voćna salata - najbolji desert

  • Način toplotne obrade je važan. Odaberite pečenje, kuhano na pari ili na roštilju
  • Salate i grickalice na bazi rajčice
  • Piletina na roštilju
  • Riba (bez hleba!)
  • Sendviči s piletinom, puretinom ili šunkom. Prilikom naručivanja sendviča zatražite dodatnu porciju salate, rajčice ili drugog povrća. Ako je majoneza navedena u opisu, bolje je da je napustite ili barem pojasnite postoji li lagana majoneza. Zatražite da ga raširite samo na jedan od dva sloja hleba, a na drugi možete staviti senf. Najzdravija opcija bio bi integralni hljeb, pita ili ravan hljeb poput pita hljeba napravljenog od grubog brašna.
  • Ako je asortiman pića vrlo loš, ni u kojem slučaju ne uzimajte soda, bolji biljni sok
  • Za desert naručite voćnu ili voćnu salatu

Koje namirnice treba izbegavati:

  • Prženi u ulju, prženi u paprici
  • Hrana koja se servira sa umakom od masnog vrhnja ili sira
  • Dimljeni sendviči
  • Cheeseburgeri sa slaninom (ako zaista želite cheeseburger, uzmite, ali budite sigurni bez slanine)
  • Pite, kolači i ostala slatka peciva

Ako idete na zabavu, zabavu ili proslavu

Na pitanje kakvu hranu možete, najbolje je odgovoriti da nema zabranjene hrane, ali ste ograničeni na zdravu prehranu. Kako uživati ​​u obroku na zabavi?

  • Pitajte u koje vrijeme se treba jesti. Ako se večera planira znatno kasnije od vašeg uobičajenog vremena, a vi samo doručkujete, pojedi grickalicu u vrijeme kada obično večerate. Ovo će vam pomoći da ne budete gladni izvan svake mjere i da ne pretjerate tokom same večere. (Ako vam je potrebna užina prije spavanja da biste izbjegli napad noćne hipoglikemije, ponovo popijte prije spavanja).
  • Recite vlasnicima da želite sudjelovati u pripremi praznika i ponesite predjelo, jelo od povrća ili desert koji je otpisan na vaš plan obroka i svima drugima će se svidjeti
  • Ne idite na zabavu gladni, prije nego što izađete pojesti kod kuće nešto zdravo i zdravo
  • Ako razumijete da ćete pronaći ukusna jela koja će biti teško odbiti, budite vrlo umjereni u hrani cijeli dan do praznika
  • Ako planirate piti pivo ili vino uz hranu, odustanite od alkohola prije večere.
  • Pridržavajte se umjerenosti s predjelima

Zabavite se daleko od grickalica kako vas ne bi neprestano napastovali

  • Ako postoji stol s grickalicama, obavezno ponesite tanjir i stavite odabrane poslastice na njega, tako da možete kontrolirati količinu pojedene hrane
  • Ako je moguće, za glavno jelo odaberite hranu koja sadrži visok protein, a ne ugljikohidrate ili masti.
  • Ne pretjerujte sa prilogom ako je to riža ili krompir.Držite se dalje od stola za užinu kako ne biste iskušavali poslastice
  • Naslonite se na povrće
  • Ako zaista želite pojesti slatki desert, kontrolirajte se i pojedi malu porciju
  • Ako dozvolite sebi višak hrane, idite u šetnju nakon večere - to će vam pomoći da se riješite osjećaja prejedanja i vratite šećer u normalu.
  • Ako uzimate lijekove za snižavanje glukoze (poput inzulina), jesti grickalicu s visokim udjelom ugljikohidrata kad pijete alkohol.
  • Učestvujte u takmičenjima i kvizovima i bilo kojim drugim aktivnim događajima koji nisu povezani sa hranom i alkoholom
  • Ako idete u posjetu duže vrijeme, na primjer, na vjenčanje, ponesite sa sobom užinu u slučaju da na gozbu morate dugo čekati

Ples, ples, ples! Ples je fizička aktivnost koja će vam pomoći sagorjeti višak kalorija i održati pravu razinu šećera.

  • Ako krenete na veliki događaj na kojem mogu biti uređaji za prodaju hrane - najvjerovatnije će imati čips i druge štetne stvari. Da biste prevladali nepotrebno iskušenje, ponesite sa sobom voće ili orahe. Za vreme pauza, ako ih ima, tempirajte više: ispružite noge i sagorite višak glukoze.

Šta kupiti u maloj trgovini, ako nema gdje jesti, ali trebate

Šipka s orasima i voćem bolja je od čokolade

Ako razmišljate o tome što možete žurno kupiti, zamislite samo vrećicu čipsa i kolačiće, varate se. Ne bez poteškoća, ali možete pronaći zdrave alternative. Ako vam je potrebna užina, možete kupiti:

  • Mleko
  • Jogurt
  • Mix oraha
  • Voćni štapići

Dijabetes je vrlo dugo i još uvijek neizlječivo stanje koje zahtjeva stalno praćenje. Međutim, to ne znači da trebate jesti bez ukusa i apsolutno si ne možete priuštiti ništa. Ako očajnički želite nešto štetno, pojedite ga, uživajte u tome i ni u kojem slučaju ne krivite sebe! A onda se odmah vratite na tračnice zdrave prehrane.

"Omiljena salveta"

Zamislite sebe na mjestu svog klijenta. Došli ste tamo, donijeli su vam narudžbu i započeli ste večeru sa zadovoljstvom. Prije ili kasnije dođe trenutak kada vam treba ubrus. Uzmeš jedan od njih, obrišeš ugao usta i staviš ga ispod tanjira. Je li to poznato? Svaki drugi posjetitelj napravi nešto slično. Ne bacate salvetu i ne želite da vam je odnesemo ove sekunde. Ali u tom trenutku konobar otrči do vas i gotovo silom vadi ubrus ispod tanjura. Naravno, stol bi trebao biti čist i možete uzeti još jedan ubrus, ali ljudima to jako smeta. I još gore, kada se situacija ponovi.

Zapamtite, konobari bi trebali sa stola čistiti samo zgužvane salvete ili salvete u praznim posudama. Nemojte ih bukvalno izvlačiti iz ruku!

Bezbrižnost

Svi znaju situaciju kada konobar stoji metar dalje od vas, čak se čini da gleda prema vašem stolu, ali ne primjećuje šta mu pokazujete. Prošlo je 10 minuta otkako ste završili posljednje jelo, preklopili suđe, namjerno zatvorili ili okrenuli meni, premjestili ga do ruba stola i čak mahnuli rukom, dozivajući ga, a čini se da vas niko ne vidi.

Dobro je kada upravitelj ili administrator napokon primijete nesretnog gosta i odgovore na njegove zahtjeve. Još gore, ako to niko iz ekipe ne primijeti i gosti moraju sjediti u strašnom iščekivanju. Obavezno podučite zaposlenike da vide zahtjeve i znakove gostiju kako bi izbjegli takve situacije.

Dosadna pitanja

Želite li.

Imate li nešto za sugerirati?

Teško je osmisliti još dva dosadna i odbojna pitanja za goste. Ove fraze imaju tako stabilne negativne asocijacije da u najboljem slučaju gost jednostavno pobjegne ili odgurne konobara, u najgorem slučaju napušta kuću i malo je vjerojatno da će vam se ponovno vratiti.

Zaboravite na ova pitanja jednom zauvijek. Postoji mnogo ugodnijih i ugodnijih načina da pomognete gostu u izboru. Naučite svoj tim da ne zanima, već da nudi, a ponekad i savjetuje lično. Trebali bi moći razgovarati o jelima. A kad su posetioci već zainteresovani za njih, od njih će se tražiti da ih „upita“.

Neznanje o listi za zaustavljanje

Zamislite situaciju: gost je pažljivo proučio jelovnik 10 minuta i na kraju odlučio. Konobar je prihvatio naredbu, nakon nekoliko minuta pristupio gostu, izvinio se i rekao da ovo jelo, nažalost, nije. Odlično, gost se nije osjećao bolje. Razumno pitanje: zašto odmah ne reći tako?

Čini se da greška u potpunosti leži na konobaru, ali to nije sasvim istina. Da, gost vidi ispred sebe samo konobara koji skreće pogled i pokušava izgladiti situaciju. Nema više koga da krivi. Ali to je jasan problem institucije: možda nije bilo „pet minuta“ na kojem bi trebali razgovarati o onome što je sada na stop-listi, a onda je to greška administratora. Ili možda kuhari nisu na vrijeme obavijestili o ovom jelu na listi za zaustavljanje. U ovom je slučaju već potrebno razumjeti provjeravaju li svoje obrade na početku smjene. Ili je stvarno kriv samo konobar koji se jednostavno nije sjetio liste štopera.

Ako se takva situacija dogodi, ne trebate stajati i čekati akciju gosta, no vrijedi preporučiti nešto slično vašem ukusu ili iz iste kategorije kako bi klijent bio zadovoljan.

Lažna nada

Sljedeća situacija: gost dugo čeka na svoju narudžbu, zove konobara i pita: "Kad će donijeti hranu?" Konobar mehanički odgovara: „Za minutu!“. Pa, naravno, ako dođe iz kuhinje i sigurno zna da će narudžba biti spremna za minutu. No najčešće se ovaj odgovor daje automatski, a kroz minutu, dvije, tri, pa čak i pet, gost će još čekati.

To se, može se reći, podsvjesno. Konobar ne želi navesti dugo vrijeme čekanja ako je gost već potrošio toliko vremena. Kaže ono što posetilac želi da čuje. Ali na kraju, ne ispunjavajući očekivanja, to još više pokvari dojam.

Možda je najbolja stvar u ovom slučaju otići u kuhinju, saznati pravo vrijeme čekanja i iskreno je nazvati gostom.

Snabdevanje instrumentima

Gost je došao gladan kod vas, brzo naredio narudžbu i pokrenuo odbrojavanje. Ura! Konobar odlaže tanjir i kaže: "Čekaj malo, sada ću donijeti aparate." To je neuspjeh.

Čini se da nije ništa kritično. Nakon nekih 30 sekundi konobar će donijeti aparate, a vi možete započeti obrok, ali za gosta će to vrijeme izgledati kao vječnost. Zašto je bilo nemoguće odmah staviti aparate na stol?

Upamtite, najbolji su konobari oni koji sprečavaju sve neugodnosti, jer znaju da čak i takve manje greške nevjerojatno smetaju gostima. Čak i ako se posjetitelj ne skandira i ne kune - to ne znači da je potpuno zadovoljan. Vrlo je važno osposobiti ovo osoblje tako da oni razumiju i osjete takve trenutke. To je prvi korak ka savršenom servisu.

Terminal ne radi

Pretpostavimo da iz nekog razloga vaš terminal ne radi i gosti ne mogu platiti karticom. Ako ne želite sukobe, budite sigurni da odmah upozorite na ovaj problem. U redu je ako danas vaši potencijalni gosti večeraju u nekom drugom restoranu. Ali oni će rado doći po drugi put i neće žestoko tražiti posljednji novac u svojim džepovima za plaćanje računa.

Ako ste ipak pogriješili i gosti nisu obaviješteni o neradnom terminalu, u takvim slučajevima institucije s dobrom uslugom plaćaju njihove pogreške i zatvaraju račun gosta kao poklon. A institucije s lošom uslugom prisiljavaju ih da povuku novac na najbližem bankomatu. Poznata situacija? Nadamo se da ste shvatili da drugi put ovaj gost nikad neće doći k vama.

Dopustite da ovoga puta izgubite dio zarade i ček se neće zatvoriti, ali dobit ćete odanog gosta koji će ovu priču ispričati svojim prijateljima više nego jednom i stvoriti nevjerovatnu reklamu za vas.

Brzi izračun

Možda se i sa svakim od nas to dogodilo. Kako navesti konobara da naruči ili doznati kada će salatu donijeti - svi su zauzeti. A kako donijeti račun - pa se za minutu nađe na vašoj stolu. Nakon toga gost se osjeća nepoželjno, kao da ga žele brzo riješiti. Naravno da vam treba prihod, što znači da je glavna stvar koju klijent plaća. Ali šta je sa uljudnom uslugom i pažljivim osobljem? Bez toga, vaš objekat je samo trpezarija. U najboljem slučaju.

Ne tjerajte goste da se ne osjećaju nepoželjno.

Neznanje sastojaka

Pretpostavimo da vaš gost želi limunadu bez šećera. Konobar uvjerava da će raditi onako kako klijent želi, a onda se ispostavilo da đumbir u limunadu ulazi, koji kao konzervans sadrži šećer. Ako konobar nije iskusan ili dobro poznaje jelovnik, obećaće gostu jedno, a na kraju će napraviti limunadu sa šećerom, jer šank ne može drugačije.

Ovdje možete savjetovati menadžerima ili administratorima da na ispitu konobara uključe pitanja o znanju recepata i pripravaka koji idu u jelo i piće. Takođe, staž na presecima neće biti suvišan, kada konobar bude obučen dan u baru ili kuhinji. Prvo, uštedjet će vas od vječne konfrontacije kuhinje - hodnika i šanka - dvorane, a drugo, konobari će vas naučiti bolje razumjeti kako djeluje restoran, prepoznati njihov proizvod i, shodno tome, moći će se bolje prodavati. A gost će dobiti dobru uslugu.

Ne upozoravajte na vrijeme kuhanja

Čak i iskusni konobari to zaboravljaju. Zamislite ovu situaciju. Vaš redovni kupac obično naručuje salate i već zna da se kuhaju 10 minuta. No, danas je odlučio naručiti palačinke sa sirom, a vrijeme za njihovu pripremu je 20 minuta, jer ih prema receptu moraju prvo pržiti, a potom ispeći.U tome nema ništa natprirodno: potrebno vam je 20 minuta da jelo bude ukusno i svježe, ali vaš gost to ne zna. I od 11. minute će se nervirati i pitati se kada će ga syrniki dovesti.

Samo jedna fraza konobara nakon narudžbe - upozorenje o vremenu kuhanja - može spriječiti ovu grešku. A vaš gost će ili naručiti drugo jelo ako je gladan ili žuri ili će, znajući vrijeme čekanja, mirno krenuti poslom, provjeriti vijesti na svom pametnom telefonu, itd. Ono što smeta restoran manje je naš sljedeći poenta - nametanje izbora.

Impozantno

Greška mnogih neiskusnih konobara. Najčešće savjetuju i prodaju ta jela i pića koja im se sviđaju. Ali između nametanja i preporuke postoji vrlo tanka linija.

Kada gostu ponudite samo jednu mogućnost i kažete da uzima upravo ovo jelo, to je namet. Ako pitate što bi se tačno gost poželio i nude vam nekoliko opcija, na primjer salata s mesom ili ribom, kava s mlijekom ili bez, znat ćete njegove sklonosti. Morate mu dati barem dvije mogućnosti jela s opisom ukusa i razlikom sastojaka. U pravilu, tada gost sam shvati da želi više od ovoga. Ovo je preporuka.

Šta trebam učiniti? Postavljajte pojašnjenja pitanja, saznajte što točno gost želi, a već na njegov zahtjev ponudite 2-3 jela koja možete odabrati. Neka omiljena jela vaših konobara ostanu omiljena. Ako gost želi znati njihovo mišljenje, onda je druga stvar.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar