Zobene kaše kolačići za dijabetes

Ako vam je dijagnosticiran dijabetes, ne biste trebali pretpostaviti da će se sada život prestati igrati gastronomskim bojama. Ovo je samo vrijeme kada možete otkriti potpuno nove okuse, recepte i isprobati dijetalne slatkiše: kolače, kolače i druge vrste prehrane. Dijabetes je osobina tijela s kojom možete normalno živjeti, a ne postojati, poštujući samo nekoliko pravila.

Razlika između vrsta dijabetesa

Kod dijabetesa postoji nešto razlike u prehrani. Kod dijabetesa tipa 1, sastav treba ispitati na prisustvo rafiniranog šećera, velika količina za ovu vrstu može postati opasna. S tankim tijelom pacijenta, dopušteno je koristiti rafinirani šećer i dijeta će biti manje kruta, no ipak je bolje dati prednost fruktozi i sintetičkim ili prirodnim zaslađivačima.

Kod tipa 2 pacijenti su češće pretili i važno je stalno pratiti koliko naglo raste razina glukoze. Zbog toga je važno pažljivo pratiti prehranu i davati prednost domaćem pečenju, tako da ćete biti sigurni da sastav kolačića i drugih dijetalnih proizvoda ne sadrži zabranjeni sastojak.

Odjeljenje za dijabetičku ishranu

Ako ste daleko od kuhanja, ali i dalje želite da udovoljite sebi kolačićima, čitav odjel za dijabetičare možete pronaći u običnim malim robnim kućama i velikim supermarketima, često nazvanim "Dijetalna ishrana". U njemu za osobe s posebnim potrebama u ishrani možete pronaći:

  • „Maria“ kolačići ili nezaslađeni keksi - sadrži najmanje šećera, dostupan je u uobičajenom dijelu s kolačićima, ali je pogodniji za dijabetes tipa 1, jer je pšenično brašno prisutno u sastavu.
  • Nezaslađeni krekeri - proučite sastav, a u nedostatku aditiva može ga se uvesti u prehranu u malim količinama.
  • Domaće pečenje vlastitim rukama najsigurniji je kolačić za dijabetičare obje vrste, jer ste u potpunosti sigurni u sastav i možete ga kontrolirati, modificirajući prema individualnim preferencijama.

Prilikom odabira prodajnih kolačića morate proučavati ne samo sastav, već uzeti u obzir i datum isteka i sadržaj kalorija, jer za dijabetičare tipa 2 morate izračunati glikemijski indeks. Za proizvode iz kućne pečenja možete koristiti poseban program na vašem pametnom telefonu.

Sastojci za domaće kolačiće protiv dijabetesa

Kod dijabetesa morate se ograničiti u konzumiranju ulja i možete ga zamijeniti niskokaloričnim margarinom, zato ga koristite za kolačiće.

Bolje je da se ne bavite sintetičkim zaslađivačima, jer oni imaju specifičan ukus i često uzrokuju proliv i pojavu stomaka. Stevija i fruktoza idealna su zamjena za običnu rafiniranu.

Pileća jaja je bolje isključiti iz sastava vlastitih jela, ali ako recept za kolačiće uključuje ovaj proizvod, tada se može koristiti prepelica.

Vrhunsko pšenično brašno proizvod je neupotrebljiv i zabranjen dijabetičarima. Poznato bijelo brašno mora biti zamijenjeno zobom i raži, ječmom i heljdom. Kolačići napravljeni od zobene kaše posebno su ukusni. Upotreba kolačića od zobenih pahuljica iz trgovine dijabetičarima je neprihvatljiva. Možete dodati semenke sezama, semenke bundeve ili suncokrete.

U specijaliziranim odjeljenjima možete pronaći pripremljenu čokoladu za dijabetičare - može se koristiti i u pečenju, ali u razumnim granicama.

Uz nedostatak slatkiša tokom dijabetesa, možete koristiti suho voće: sušene zelene jabuke, grožđice bez sjemenki, suve šljive, suhe marelice, ali! Vrlo je važno uzeti u obzir glikemijski indeks i koristiti sušeno voće u malim količinama. Za dijabetes tipa 2, najbolje je konzultirati se s liječnikom.

Domaći kolačić

Za mnoge koji prvi put kušaju dijabetična peciva, može se činiti svježim i ukusnim, ali obično nakon nekoliko kolačića mišljenje postaje suprotno.

Budući da kolačići s dijabetesom mogu biti u vrlo ograničenim količinama, a najbolje je i ujutro, ne morate kuhati za cijelu vojsku, a podugotrajno skladištenje može izgubiti ukus, postati ustajalo ili vam se jednostavno neće svideti. Kako biste saznali glikemijski indeks, jasno odmjerite hranu i izračunajte sadržaj kalorija u kolačićima na 100 grama.

Važno! Ne koristite med za pečenje na visokim temperaturama. Izgubljava korisna svojstva i nakon izlaganja visokim temperaturama pretvara se u gotovo otrov ili, grubo rečeno, šećer.

Prozračni lagani keksi sa citrusima (102 kcal na 100 g)

  • Brašno od punog zrna (ili integralno brašno) - 100 g
  • 4-5 prepelica ili 2 pileća jaja
  • Kefir bez masti - 200 g
  • Mljevene zobene pahuljice - 100 g
  • Limun
  • Prašak za pecivo - 1 žličica.
  • Stevija ili fruktoza - 1 kašika. l

  1. Pomiješajte suhu hranu u jednoj posudi, dodajte im steviju.
  2. U zasebnoj posudi viljuškom razbiti jaja, dodati kefir, pomešati sa suvim proizvodima, dobro izmešati.
  3. Samljeti limun u blenderu, poželjno je koristiti samo zrnje i kriške - bijeli dio u citrusima vrlo je gorak. U masu dodajte limun i mešajte lopaticom.
  4. Pecite kriglice u prethodno zagrijanoj rerni oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Prozračni lagani citrusni kolačići

Korisni meki kolačići od mekinja (81 kcal na 100 g)

  • 4 pileće vjeverice
  • Zobene mekinje - 3 kašike. l
  • Limunov sok - 0,5 tsp.
  • Stevija - 1 žličica.

  1. Prvo morate mljeti mekinje u brašno.
  2. Nakon što pjenjačom umutite vjeverice s limunovim sokom do bujne pjene.
  3. Limunov sok možete zamijeniti prstohvatom soli.
  4. Nakon što ste ga istukli, s lopaticom lagano promiješajte brašno od mekinja i zaslađivača.
  5. Stavite male kolačiće na pergament ili prostirku vilicom i stavite u prethodno zagrijanu rernu.
  6. Pecite na 150-160 stepeni 45-50 minuta.

Čaj od zobenih kaša od sezama (129 kcal na 100 g)

  • Kefir bez masti - 50 ml
  • Pileće jaje - 1 kom.
  • Susam - 1 kašika. l
  • Ovsena kaša zdrobljena - 100 g.
  • Prašak za pecivo - 1 kašika. l
  • Stevija ili fruktoza po ukusu

  1. Pomiješajte suhe sastojke, dodajte im kefir i jaje.
  2. Pomiješajte homogenu masu.
  3. Na kraju dodajte semenke sezama i počnite oblikovati kolačiće.
  4. Rasporedite kolačiće u krugove na pergamentu, pecite na 180 stepeni 20 minuta.

Kukuruzni kolačići od ovsene kaše

Važno! Nijedan od recepata ne može garantirati potpunu toleranciju od strane tijela. Važno je proučiti vaše alergijske reakcije, kao i podizanje ili snižavanje šećera u krvi - i sve pojedinačno. Recepti - predlošci za dijetsku hranu.

Zobene kaše

  • Mljevena zobena kaša - 70-75 g
  • Fruktoza ili Stevia po ukusu
  • Margarin sa malo masti - 30 g
  • Voda - 45-55 g
  • Koprive - 30 g

Namast margarin rastopite u pulpama u mikrotalasnoj ili vodenoj kupelji, pomiješajte sa fruktozom i vodom sobne temperature. Dodajte nasjeckanu zobenu kašu. Po želji možete dodati prethodno namočene grožđice. Od tijesta oblikujte male kuglice, pecite na teflonskom tepihu ili pergamentu za pečenje na temperaturi od 180 stepeni 20-25 minuta.

Kolačići od zobenih pahuljica od rajcina

Jabučni keksi

  • Jabučni umak - 700 g
  • Margarin sa malo masnoće - 180 g
  • Jaja - 4 kom.
  • Mljevene zobene pahuljice - 75 g
  • Grubo brašno - 70 g
  • Prašak za pecivo ili gazirana soda
  • Bilo koji prirodni zaslađivač

Jaja podijelite na žumance i vjeverice. Žumance pomiješajte sa brašnom, margarinom sobne temperature, zobenom kašom i praškom za pecivo. Obrišite masu zaslađivačem. Miješajte dok ne postane glatko dodavanjem jabukovog umaka. Belanca pobedite dok bujna pjena, nježno ih ubacite u masu s jabukom, mešajući špatulom. Na pergament rasporedite masu slojem od jednog centimetra i pecite na 180 stepeni. Nakon rezanja na kvadrate ili rombove.

  1. Svaka peciva za dijabetičare je zabranjena.
  2. Kolačiće se najbolje priprema pomoću brašna od integralnog brašna, obično takvog sivog brašna. Rafinirana pšenica za dijabetes nije prikladna.
  3. Maslac je zamijenjen margarinom s malo masnoće.
  4. Iz prehrane isključite rafinirani, šećer od trske, med, zamijenite ga fruktozom, prirodnim sirupima, stevijom ili umjetnim zaslađivačima.
  5. Pileća jaja zamijenjena prepelicama. Ako vam je dozvoljeno jesti banane, onda ih u pečenju možete koristiti po stopi od 1 pileće jaje = pola banane.
  6. Osušeno voće može se jesti s pažnjom, naročito grožđice, suhe marelice. Treba isključiti suho voće od citrusa, dunju, mango i sve egzotično. Možete pripremiti svoje vlastite citruse iz bundeve, ali morate se posavjetovati sa ljekarom.
  7. Čokolada može biti izuzetno dijabetična i vrlo ograničena. Upotreba obične čokolade s dijabetesom prepun je neugodnih posljedica.
  8. Bolje je jesti kolače ujutro s malo masnog kefira ili vode. Za dijabetes je najbolje ne piti čaj ili kafu s kolačićima.
  9. Pošto u svojoj kuhinji potpuno kontrolirate postupak i sastav, radi praktičnosti naoružajte se teflonskim ili silikonskim tepihom za višekratnu upotrebu, a takođe za točnost kuhinjskom vagom.
  • Zovem se Andrey, dijabetičar sam više od 35 godina. Hvala što ste posetili moju stranicu. Diabei o pomoći ljudima koji imaju dijabetes.

    Pišem članke o različitim bolestima i osobno savjetujem ljude u Moskvi kojima je potrebna pomoć, jer kroz decenije svog života vidio sam mnogo stvari iz ličnog iskustva, probao mnogo sredstava i lijekova. U ovoj godini, 2019. tehnologija se jako razvija, ljudi ne znaju za mnoge stvari koje su u ovom trenutku izmišljene za lagodan život dijabetičara, pa sam pronašao svoj cilj i pomoći ljudima koji boluju od dijabetesa, koliko je to moguće, žive lakše i sretnije.

    Pogledajte video: Kolačići od zobenih pahuljica Fini, zdravi i bez šećera (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar