Kako poboljšati cirkulaciju krvi u nogama narodnim lijekovima kod kuće

Pitanje šta učiniti s lošom cirkulacijom krvi u nogama, ne postavljaju se samo flebolozi. Oni se savjetuju s prijateljima, okreću se internetu. Glavni sastanak treba odrediti liječnik, uzimajući u obzir uzroke bolesti i kliničku sliku. Dopunjavajući tijek liječenja narodnim lijekovima, možete ubrzati obnavljanje cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima i spriječiti promjene ritma života. Samo ne zaboravite - sve suplemente trebate dogovoriti s liječnikom.

Uzroci slabe cirkulacije krvi

Na stanje donjih ekstremiteta utječe stil života. Ovisnost o lošim navikama negativno utječe - na pušenje, ovisnost o alkoholu i drogama, kao i na profesionalne aktivnosti povezane s niskom fizičkom aktivnošću ili potrebom da cijeli dan hodate ili stojite. Ali postoje i drugi faktori koji pokreću poremećaje cirkulacije u nogama:

  • prekomjerna težina uzrokovana poremećajima metabolizma ili neuhranjenošću,
  • trudnoća
  • nasljedni faktori
  • nepovoljno emocionalno okruženje
  • loša ekologija
  • promjene povezane s godinama
  • redovno uzimati određene lekove, poput hormona,
  • bolesti različite prirode, koje izazivaju komplikacije u kardiovaskularnom sistemu.

Dovod krvi u nogama poremećen je kod dijabetesa. Venozni odliv pogoršava se zbog smanjenog vaskularnog tonusa.

Uzroci koji uzrokuju prvo poremećaj mikrocirkulacije u malim kapilarima, a potom i prokrvljenost u velikim žilama, podijeljeni su u 3 skupine:

  1. Upala zidova arterija i venula, uzrokujući grčeve.
  2. Blokada vena u aterosklerozi.
  3. Periferna angiopatija kao komplikacija dijabetesa.

Znakovi propadanja

Prvi simptomi poremećaja venske cirkulacije uzimaju se kao znakovi umora. U njih se ubrajaju utrnulost i trnce stopala, težina i umor. Znakovi poremećene cirkulacije krvi u udovima postepeno se povećavaju:

  • koža je hladnija na dodir od okolnih područja; prvo se na njoj pojavljuju vaskularne mrlje, a onda vene počinju promatrati,
  • pojavljuju se svrab i iritacija
  • javljaju se grčevi
  • rad folikula dlake je poremećen - kosa ispada.

Ne znaju svi da loša cirkulacija krvi u nogama utiče na opšte stanje organizma. Mrlje se pojavljuju na koži ne samo na problematičnom području, već i na rukama, čak i na licu. Javlja se kuperoza, osoba se žali na stalni umor, nespremnost da se kreće. Čak i lagana opterećenja pogoršavaju slabost, javlja se pospanost, nokti se često lome i kosa se siječe.

Ako obnavljanje cirkulacije krvi u nogama ne započne s prvim simptomima pogoršanog stanja, prvo se razvija varikozna bolest, a potom i tromboflebitis. Povećava se rizik od plućne embolije, moždanog udara ili srčanog udara zbog moguće tromboze.

Načini borbe protiv poremećaja cirkulacije

Da biste postavili dijagnozu: vizualni pregled, ultrazvuk (doprografija) donjih ekstremiteta, kapilaroskopija i angiografija - kontrastno istraživanje krvnih kanala, velikih i malih, određivanje temperature zahvaćenog područja - termometrija. Pacijent se često upućuje na MRI koristeći kontrast.

Preporučuje se odustati od loših navika - pušenja (ili smanjiti broj popušenih cigareta dnevno), alkohola, kako biste se oporavili od ovisnosti o drogama. Sljedeće metode pomažu poboljšati cirkulaciju krvi u nogama: vraćanje ravnoteže između rada i odmora, fizikalna terapija, liječenje farmaceutskim i narodnim lijekovima.

Lijekovi

U početnim fazama bolesti koriste se masti i gelovi, topički lekovi za poboljšanje cirkulacije krvi u udovima. Ne obnavljaju loš protok krvi, ali pomažu u suzbijanju neugodnih senzacija - težine i "udaraca guskama" u stopalima i teladi. Masti su podijeljene na razrjeđivače krvi koji ublažavaju vaskularne upale i flebotonike - poboljšavaju cirkulaciju krvi povećavajući ton venskih ventila.

Najpopularniji i najpovoljniji lijekovi iz svake grupe:

  1. Heparin. Smanjuje koagulaciju krvi, uklanja oticanje i bol.
  2. Indomethacin. Glavna svojstva su protuupalna i analgetska, dodatna, kao u sredstvima 1. grupe.
  3. Troxevasin - trombolitički učinak, jačanje krvnih sudova.

Najjeftiniji način poboljšanja cirkulacije krvi u udovima, što preferiraju stariji ljudi, je mast Višnjevskog. Liniment pomaže obnavljanju cirkulacije krvi, zaustavlja upalne procese i zaustavlja stvaranje tromba. Minus znači - neugodan miris.

Antispazmodici ne spadaju u lijekove koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, ali oni vraćaju kontraktilnost mišića i obnavljaju opskrbu krvlju, zaustavljajući bol. Dušikov oksid, aktivna komponenta Nitroglicerina i Izosorbida Dinitrata, trenutno uklanja spazam. Injekcije sa magnezijum sulfatom brzo se opuštaju. Ali druge preporuke možete koristiti i po preporuci lekara.

Vaskularni preparati za poboljšanje cirkulacije krvi u nogama uključuju sredstva PNS grupe. Ali ne djeluju selektivno, ne samo na problematična područja, već utječu na sve žile tijela. Najčešće se koriste:

  1. Alfa-adrenergička sredstva za blokiranje - Nicergolin, razrjeđuje arterije i povećava ton vena, a Phentolamine, opušta mišiće, širi krvne sudove i ima protuupalno djelovanje.
  2. Antagonisti kalcijuma koji normaliziraju unutrašnji pritisak u krvnim žilama i smanjuju rizik od tromboze - Amlodipin, Nifedipin.
  3. Vazodilatori, vazodilatatori, na primjer, Proxodol. U ovu grupu spadaju i antagonisti kalcijuma.
  4. Inhibitori PAC - enalapril, ramipril.

Da biste povećali brzinu protoka krvi, propisujte lijekove za obnovu periferne cirkulacije:

  • Halidor - antispazmodik miotropskog delovanja,
  • Vintoceptin - dodatna antioksidacijska svojstva,
  • Wafarin - prorjeđivanje krvi.

Paleta lijekova za varikozne vene je širok, tako da bolest ne biste trebali sami liječiti - izbor morate povjeriti liječniku. Nisu sve tablete, masti i injekcije kombinirane jedna s drugom.

Prije upotrebe lijekova, čak i ako ih propisa liječnik, morate pročitati upute. Neželjeni efekti mogu se pojaviti kako na sredstvima za oralnu primjenu, tako i u liječenju masti i gelova.

Vježba za poboljšanje cirkulacije u nogama

Kompleks fizioterapijskih vežbi (LFK) koji pomaže u jačanju slabog protoka krvi donjih ekstremiteta s varikoznim venama dogovoren je sa specijalistom metodologom. U početnom stadijumu bolesti možete samostalno odabrati načine poboljšanja cirkulacije krvi u nogama. Časovi se mogu nadopuniti vježbama:

  1. Ležeći sa savijenim nogama, duboko dišite, uvlačeći se u stomak.
  2. Polako se prebacite od pete do pete, a zatim se dižite.
  3. Podignite noge u sklonjeni položaj, držeći jastuk između njih.
  4. Ležeći na leđima, privlačite stopala kliznim pokretima prema sebi, savijajući kolena. U ovom trenutku podignite karlicu.

Jedan od kompleksa vežbe terapije, koji se izvodi u početnoj fazi varikoznih vena:

  • početni položaj - ležanje na leđima,
  • noge se podižu u zaokretima, zatim se savijaju, pritišću na grudi, spuštaju,
  • podignite donje udove i zakrenite stopala,
  • odvijte i savijte nožne prste.

Prebacite se na leđa i podignite ravne noge što je više moguće. Staju na noge, prevrću se od pete do pete. Završite hodanje s visokim bokovima. Ponavljanja vježbi - 8-14 puta, poželjno je izvesti kompleks ujutro i naveče.

Hirurške metode

Hitne operacije za obnavljanje protoka krvi u nogama potrebne su samo za akutni tromboflebitis - upalu lumena velike vene, što povećava rizik od tromboze. Planirane operacije se izvode kako bi se uklonili trofični poremećaji u žilama donjih ekstremiteta, uklonili deformirani posude i spriječili povratak varikoznih vena. U akutnim stanjima operacija se izvodi otvoreno.

Ostale metode koriste se: laserska ablacija, endoskopska disekcija vena i najčešća metoda je flebektomija. Izbor metode hirurške intervencije je po nahođenju liječnika. Termini rehabilitacije određuju se prema vrsti operacije, stadijumu bolesti, starosti i stanju pacijenta.

Narodna medicina

Kućne metode pomažu usporavanje razvoja bolesti i drže je dugo u stanju remisije. Sledeći recepti koriste se za poboljšanje protoka krvi u nogama narodnim lijekovima:

  1. Čaj od đumbira za poticanje protoka krvi. Zakuhajte 0,5 kašike kašike. naribanog korijena sa čašom vode, insistirati 15 minuta, zasladiti medom. Popijte čašu dnevno.
  2. Ginseng Tinktura od alkohola uzima se 20 kapi 3 puta dnevno, rastvarajući u 100 ml vode. Jača kapilare.
  3. Kupka za stopala od konjskog kestena. 150 g suhog cvijeća pare se u vodenoj kupelji, prelije se 5 l kipuće vode, inzistira. Trajanje postupka je 15-20 minuta, najbolje 40-60 minuta prije spavanja.
  4. Kontrastni tuš. Udovi se ispiraju zauzvrat vrućom i ledenom vodom. Prije povećanog opterećenja preporučuje se postupak provesti.
  5. Kupke za stopala sa iglama. Iglice bora ili smreke, 5 čaša, sipajte vodu i dovedite do ključanja. Skinite sa vatre, ostavite da odstoji 15 minuta. Potom se razblaži koncentrovani juha od 5 l vode.
  6. Češnjak oblog. Glava se usitni bez ljuski, pomiješana je s maslacem - 1: 2, primijenjena u obliku oblog preko noći.

Postoji mnogo načina kućnog liječenja: grickanje s orahovim uljem, mast od konjskog kestena, čaj od koprive, kupke od nevena i drugi.

Narodni lijekovi se ne smiju kombinirati s lijekovima. U slučaju dopune terapijskog tečaja, potrebno je obavijestiti liječnika koji radi.

Zašto mi se stopala smrzavaju

Kršenje protoka krvi u nogama ozbiljan je simptom, koji ukazuje na kršenje organa ili sistema. Patologija nije nezavisna bolest, već samo odražava postojeće probleme.

Razlozi smrzavanja nogu:

  • kvarovi srca i krvožilnog sustava - slabljenje srčanog mišića i još mnogo toga,

  • promjene krvnog tlaka - visoki ili niski pritisak, u ovom slučaju krv vrlo slabo teče u periferni cirkulacijski sustav nogu, izazivajući nedostatak kisika i simptome u obliku smrzavanja udova,
  • poremećaji u štitnoj žlijezdi - nedostatak hormona usporava sve metaboličke procese u metabolizmu,
  • prisutnost dijabetes melitusa (dijabetičkog stopala),

  • kršenje odliva venske krvi iz donjih ekstremiteta,
  • anemično stanje (nedostatak gvožđa, nizak hemoglobin),
  • Raynaudova bolest koja uzrokuje vazokonstrikciju u nogama (otuda smrzavanje, ukočenost stopala).
  • pušenje, prekomerno pijenje,
  • nedostatak vitamina u tijelu, dehidracija, koji utječu na viskoznost krvi i brzinu njenog kretanja kroz žile (posebno periferne, gdje je krvni tlak snižen zbog udaljenosti stopala od srca),

  • prethodne promrzline donjih ekstremiteta,
  • alergije, hronične stresne situacije koje utiču na rad srca,
  • prekomjerna težina, sjedeći način života,
  • promjene u tijelu povezane sa starenjem.

Da biste razumjeli kako poboljšati cirkulaciju krvi u nogama (i rukama) starijih ljudi, trebalo bi uzeti u obzir postojeće promjene u ljudskom tijelu povezane sa starenjem nakon 60 godina. Dvije trećine ljudi u ovoj dobnoj kategoriji ima prekomjernu tjelesnu težinu, vode neaktivni način života i pate od promjena krvnog pritiska, nepravilnog rada miokarda, zidovi krvnih žila postaju tanji s godinama, njihov integritet se često narušava.

Bolesti koje najčešće uzrokuju smrzavanje nogu kod starijih ljudi (nakon 60 godina):

  • visok ili nizak pritisak
  • varikozne vene na nogama,
  • ateroskleroza obliterans,

  • obliterantni endarteritis,
  • dijabetička angiopatija.

Pravovremeno liječenje bolesti uklanja popratne simptome i poboljšava miokard.

Narodni lijekovi

Šta oni rade da im noge ne smrznu? Dajemo brojne preporuke „od ljudi“ koji su prošli test vremena i od strane mnogih ljudi. Šta se savjetuje ako se noge smrznu, a kako poboljšati cirkulaciju krvi u nogama pomoću narodnih lijekova:

  • Najveća preporuka je više kretanja., najbolji način za poticanje cirkulacije krvi i podrška srčanom mišiću je ne sjediti mirno. Pješačenje na svježem zraku, vožnja biciklom, plivanje, vježbanje, kondicija - ovaj način života daje energetski podsticaj cijelom tijelu, a noge prestaju smrzavati (poboljšava se protok krvi). Prirodno, niko ne urgira da trčite i skačete sa 60 godina, poput bebe, ali mirne dnevne i večernje šetnje prilično su sposobne za to doba, poput svakodnevnog vježbanja. Za sprječavanje varikoznih vena vrlo je korisno hodanje stepenicama (umjereno). Samo 30 minuta vježbanja dnevno može značajno ojačati srčani mišić i poboljšati protok krvi.

  • Ako je rad povezan s dugim sjedećim položajem (na primjer, za računarom), napuštajte radno mjesto jednom na sat i malo vježbajte. Nekoliko pokreta ruku u stranu, sipanje i naginjanje, prevrtanje nogu od pete do nožnog prsta, stomak na licu mjesta, hodanje hodnikom poboljšaće opskrbu toplinom, obnovit će dotok krvi u noge i oni će prestati smrzavati.
  • Odustanite od pušenja - samo jedna pušena cigareta uzrokuje grčeve arterija u trajanju od 30 minuta, pogoršavajući rad i miokarda, i cijelog krvožilnog sustava.

  • Naučite da izbjegavate stresne situacije.baviti se njima. Pretjerane negativne emocije loše djeluju na cijelo tijelo, a na srčani ventil i pritisak.
  • Dijeta uključuje hranu bogatu sastojcima željeza (svinjska jetra, zelje, špinat, riba, crni kavijar, breskve, jabuke, ribizla i drugi proizvodi), sjemenke i orašasti plodovi, voće i povrće (u prehrani bi trebalo biti 50% hrane). Jelo se dodaju začini, biber (crni, crveni, čili), začinsko bilje, beli luk. Svi ovi proizvodi potiču metabolizam i rad srca, poboljšavaju opću i perifernu cirkulaciju krvi.

  • Upotreba kontrastnog tuša svaki dan omogućava vam jačanje imunološkog sustava, metabolizma, poboljšanje rada srca i cirkulacije krvi u tijelu. Svakodnevni tretmani kontrastne vode smanjuju rizik od moždanog udara za 30%.
  • Stopi dati odmor udovima, poboljšati odliv venske krvi, ublažiti simptome smrzavanja. Dovoljno je da se u tom položaju odmarate barem jednom dnevno 15 minuta.

  • Tokom dana pijte toplu vodu, čaj i dekocije u količini od najmanje 1,5 litara. Hladna voda uzrokuje spazam arterija, pa je bolje piti toplu tekućinu.
  • Masaža stopala daje odlične rezultate. Krv bolje teče u zagrijane žile, noge prestaju smrzavati. Tokom masaže koriste se esencijalna ulja sa efektom zagrijavanja - đumbir, timijan, ruzmarin. Također, takva masaža ublažava stres, smiruje živce i omogućava poboljšanje metaboličkih procesa.

  • Cipele - birajte po veličini, na ne baš visokoj potpetici, prilično slobodno zimi, od prirodnih materijala, ugodno.Na taj način se čuva normalan prenos toplote u donjim ekstremitetima.

Unutarnji lijekovi za poboljšanje cirkulacije krvi pripremaju se u obliku dekocija, čajeva, tinktura iz ljekovitih biljaka, čija upotreba može poboljšati rad srca i krvožilnog sistema. Prije upotrebe potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom, liječnikom. Preporučljivo je kreirati zdrav meni za tjedan dana uz pomoć nutricioniste.

Čajevi, infuzije i tinkture:

  • Piće od đumbira - pola čajne žličice sitno naribanog korijena đumbira prelije se čašom samo prokuhane vode, sačekajte 10 minuta, čaj filtrirajte. Dodajte čajnu kašiku meda. Shogaols koji čine đumbir povećavaju protok krvi i zagrijavaju tijelo.

  • Čaj od biber paprike - dodajte prstohvat kajenske paprike u zeleni čaj prilikom kuhanja. Piće dobiva pikantan okus i laganu gipkost, pomaže u čišćenju posuda od nakupljanja holesterola (rad kapsaicina), uklanja njihovo začepljenje i omogućava poboljšanje njihove propusnosti.
  • Tinktura gloga crvena: 50 grama voća inzistira na pola litre votke u mraku dvije sedmice, filtrira. Dodajte 20 kapi u čaj đumbira, cimet ujutru i uveče.

  • Čaj sa mentom i glogom: inzistirajte na termosnoj smjesi od jedne kašike ploda gloga i iste količine metvice (lista, trave) u pola litre ključale vode sat vremena. Pijte procijeđenu infuziju (čašu) nakon jela, zaslađujući sa kašikom meda. Takav čaj pomaže jačanju srčanog mišića.
  • Čaj od ginka bilobe: kuhajte pola sata koristeći vodenu kupelj 2 kašike sirovina u 400 ml kipuće vode. Sačekajte da se ohladi, filtrirajte. Oni piju pola čaše čaja, nakon što pojedete, možete dodati med. Efikasno poboljšava arterijsku i perifernu cirkulaciju krvi.

  • Riblje ulje - Jedna žlica lijeka dnevno pomaže snižavanju holesterola u krvi, povećanju nivoa omega-3 kiseline, poboljšanju metabolizma lipida i protoku krvi.
  • Ginseng - uzmite tinkturu ginsenga, koja jača krvne sudove i kapilare, poboljšava cirkulaciju krvi.

Kupke za poboljšanje opskrbe krvlju stopalima:

  • Sa korijenom calamusa: 300 grama sitno sjeckanog korijena kalama kuha se u 6 litara ključale vode 45 minuta. Ostaviti 6-8 sati, zagrejati na temperaturu od 40 ° C, napraviti kupatilo za stopala 15 minuta.
  • S origanom: kuhajte u 6 litara vode 15 minuta 50 grama suhe trave. Koristi se za postupak, po mogućnosti uveče, prije spavanja.

  • Sa cvijećem konjskog kestena: 150 grama cvjetova kestena pare se u 5 litara ključale vode 10 minuta. Insistirajte sat. Nanesite za lokalne vodene postupke, temperatura 38 ° C, trajanje - ne više od 20 minuta.

Takođe, alkoholno grickanje na bazi voća, kestena, jorgana, bagrema, bibera, đumbira, lovorovog lista i drugih biljaka koristi se za zagrijavanje stopala.

Prevencija

Šta oni rade da poboljšaju cirkulaciju krvi u tijelu:

  • odreći se pušenja, alkohola i drugih ovisnosti,
  • prebaciti se na pravilnu, zdravu ishranu,
  • vodite aktivan, mobilni način života, uključujući umjerenu fizičku aktivnost i vježbanje,

  • s vremenom i do kraja izlečiti nastajuće bolesti (posebno zarazne),
  • koristite tehnike vježbi disanja, meditacije, joge za ublažavanje stresnih situacija,
  • ojačava srčani mišić ishranom, biljnim lijekovima.

Ako želite naučiti kako se osloboditi stresa i nervne napetosti bez pilula, pročitajte članke naših autora. Oni takođe govore kako „alternativnom terapijom“ povećati imunitet deteta. Da li ste naišli na činjenicu da vam se noge smrzavaju u sobi? Kojim ste alatima koristili da biste se riješili ovog stanja? Koliko su bili efikasni?

Pogledajte video: EVO kako poboljšati cirkulaciju nogu i ruku prirodnim putem (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar