NEURORUBINE FORTE LACTAB N20

  • Indikacije za upotrebu
  • Način primjene
  • Nuspojave
  • Interakcija s drugim lijekovima
  • Kontraindikacije
  • Trudnoća
  • Predoziranje
  • Uslovi skladištenja
  • Obrazac za puštanje
  • Sastav
  • Neobavezno

Neurorubin-Forte laktab - pripravak kombiniranog sastava koji sadrži neurotropne vitamine skupine B. Aktivne komponente lijeka - vitamini B1, B6, B12 sudjeluju u biohemijskim procesima koji osiguravaju prijenos ekscitacije duž nervnih vlakana, metabolizam i metabolizam posrednika u živčanom sustavu.
Tiamin (vitamin B1), lokaliziran u membranama nervnih ćelija, sudjeluje u provođenju živčanog impulsa, poboljšava regeneraciju živčanog tkiva. Kada se razvijaju velike koncentracije tiamina u krvi, potiče razvoj analgetskog učinka.
Piridoksin (vitamin B6) utiče na strukturu i funkciju nervnog tkiva, najpre regulišući metabolizam aminokiselina, čime se sprečava nakupljanje neurotropnog otrova - amonijaka. Sudjeluje u sintezi različitih medijatora: kateholamina, histamina, GABA, povećava unutarćelijske zalihe magnezijuma, koji imaju važnu ulogu u metaboličkim, naime, energetskim procesima i aktivnosti živčanog sustava.
Cijanokobalamin (vitamin B12) izaziva metabolizam nukleinske kiseline i sudjeluje, na taj način u održavanju hematopoeze, a također smanjuje neurogenu nocicepciju.
Farmakokinetika
Tiamin mononitrat (vitamin B1) nakon oralne primjene resorbira se u dvanaestopalačnom i tankom crijevu. U značajnoj mjeri se metabolizira u jetri, a glavni metaboliti su tiaminokarboksilna kiselina i piramina (2,5-dimetil-4-aminopiridimin). Metaboliti zajedno s malom količinom nepromijenjenog tiamina izlučuju se kroz crijevni trakt i bubrege.
Piridoksin hidroklorid (vitamin B6) brzo se apsorbuje iz crevnog trakta. Metabolizira se u jetri uz stvaranje farmakološki aktivnih metabolita piridoksalfosfata i piridoksamin fosfata. Vitamin B6 djeluje kao koenzim nakon fosforilacije CH2OH grupe na 5. mjestu, drugim riječima pri stvaranju piridoksal 5-fosfata (PALP). Oko 80% PALP-a veže se na proteine ​​plazme. Piridoksin se u većoj mjeri akumulira u mišićima, jetri i centralnom nervnom sistemu. Završni pripravak za metabolizam piridoksina je 4-piridoksilna kiselina, koja se izlučuje bubrezima.
Cijanokobalamin (vitamin B12). Glavna količina cijanokobalamina apsorbira se nakon vezivanja za Castleov unutarnji faktor. Vitamin B12 nakuplja se u većoj mjeri u jetri. T1 / 2 iz seruma je otprilike 5 dana, od jetre - oko 1 godine. Izlučuje se pretežno sa žuči i mokraćom.

Indikacije za upotrebu

Neurorubin-Forte laktab Preporučuje se uzimanje u sklopu sveobuhvatne terapije:
- neuralgije, neuritisa, polineuritisa,
- neuropatija, polineuropatija (uključujući dijabetičare, alkohol),
- Neurološke manifestacije osteohondroze kralježnice (išijas, radikulopatija, mišićno-tonski sindromi).

Način primjene

Neurorubin-Forte laktab odrediti unutar, prije ili za vrijeme obroka. Pilule se gutaju bez žvakanja, ispiraju s dovoljnom količinom vode.
Odraslim se savetuje da uzmu 1-2 tablete /
Kurs liječenja je 4 tjedna. O mogućnosti provođenja ponovljenih tečajeva liječenja odlučuje osobno liječnik.

Nuspojave

Alergijske reakcije: povremeno - svrbež, osip, kratkoća daha, Quinckeov edem, anafilaktički šok.
Iz probavnog sistema: povremeno - mučnina, krvarenje u stomaku, pojačana aktivnost AST-a.
Iz kardiovaskularnog sistema: u izolovanim slučajevima - tahikardija, kolaps, cijanoza, plućni edem.
Ostalo: povremeno - neočekivano znojenje, osjećaj bespomoćnosti, vrtoglavica, anksioznost, akne, inhibicija izlučivanja prolaktina.

Interakcija s drugim lijekovima

Budući da piridoksin hidroklorid izaziva dekarboksilaciju L-dopamina (levodopa) i može smanjiti terapeutski učinak ovog lijeka u liječenju pacijenata s Parkinsonovom bolešću, istodobna primjena ovih lijekova treba isključiti.
Tiosemicarbazon i 5-fluorouracil smanjuju efikasnost vitamina B1, koji su njegovi antagonisti.
Antacidi usporavaju apsorpciju vitamina B1.

Obrazac za puštanje

Neurorubin-Forte laktab - tablete.
Pakovanje - 20 tableta.

Neurorubin-Forte laktab sadrži aktivnu supstancu: tiamin mononitrat (vit. B1) 200 mg, piridoksin hidroklorid (vit. B6) 50 mg, cijanokobalamin (vit. B12) 1 mg.
Pomoćne tvari: hipromeloza, manitol, prašnjava celuloza, mikrokristalna celuloza, preželatinirani škrob, magnezijum stearat, koloidni silicijum dioksid.
Sastav filmske membrane: hipromeloza, makrogol 6000, talk, titan dioksid (E171), eritrosin (E127).

NEURORUBINE FORTE TABELE N20
NEURORUBINE FORTE TABELE N20

Ime: Neurorubin

Farmakološko djelovanje:
Kompleksni vitaminski preparat koji sadrži vitamine B topive u vodi.Bitamini skupine B imaju širok raspon biološke aktivnosti, uprkos sličnim farmakološkim učincima, svaki od vitamina ima specifičan učinak na čovjekovo tijelo. Posebno:
Vitamin B1 aktivno sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, s njegovim nedostatkom primjećuje se porast količine mliječne i piruične kiseline u tijelu. Sudjeluje u deaminaciji i transaminaciji aminokiselina, regulirajući metabolizam proteina. U metabolizmu masti vitamin B1 regulira stvaranje masnih kiselina i katalizira pretvorbu ugljikohidrata u masti. Aktivni oblici ovog vitamina potiču crijevnu pokretljivost i sekretornu funkciju. Vitamin B1 aktivira ionske kanale u staničnim membranama neurona, utječući na provođenje impulsa u živčanim strukturama.

Vitamin B6 sudjeluje u sintezi enzima, metabolizmu proteina i masti. Aktivni oblik ovog vitamina uključen je u niz enzimskih reakcija kao koenzim. Piridoksin reguliše sintezu neurotransmitera u sinapsama centralnog i perifernog sistema, učestvuje u stvaranju mijelinske membrane neurona. Poboljšava proizvodnju energije, sudjeluje u metabolizmu lipida i proteina te regulira sintezu hemoglobina.

Vitamin B12 igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, reguliše sintezu aminokiselina, purina i nukleinskih kiselina. Cijanokobalamin je potreban za normalan tijek procesa mijelinacije neurona i stvaranje acetilkolina. Visoke doze cijanokobalamina doprinose boljoj provođenju nervnih impulsa duž perifernih nervnih struktura i potiču regeneraciju nervnih vlakana. Jedna od glavnih funkcija vitamina B12 je njegov antianemički učinak. Cijanokobalamin ima hematopoetski efekat, potiče eritropoezu. Vitamin B12 poboljšava hematopoezu jetre, normalizuje sistem zgrušavanja krvi i pomaže u smanjenju holesterola u krvi.

Lijek Neurorubin sadrži visoke terapijske doze navedenih vitamina, koji zajedno doprinose normalizaciji funkcija živčanog sustava i reguliraju metabolizam lipida, ugljikohidrata i proteina. Pored toga, ova kombinacija vitamina B pomaže smanjiti bol s neuralgijom različitog porijekla.

Farmakokinetika lijeka Neurorubin je zbog farmakokinetičkih svojstava njegovih sastavnih dijelova:
Tiamin mononitrat nakon oralne primjene, apsorpcija tiamina događa se uglavnom u tankom crijevu, dvanaesniku i jejunumu. Mala količina lijeka apsorbira se u jetri, lijek se metabolizira u tijelu uz stvaranje tiaminokarboksilne kiseline i piramine. 30 minuta nakon oralne primjene koncentracija lijeka u krvi je mnogo niža nego u organima i tkivima. Iz organizma se izlučuje bubrezima i crevima, nepromenjenim i u obliku metabolita.
Piridoksin hidroklorid se dobro apsorbuje u crijevima, metabolizira u tijelu uz stvaranje aktivnih metabolita piridoksala i piridoksamina. Uz to, piridoksal-5-fosfat je aktivni oblik lijeka, koji ima ulogu koenzima u tijelu. Piridoksin karakterizira visoki stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (do 80%). Primijećena je nakupljanje lijeka u jetri, mišićima i centralnom nervnom sistemu. Iz tijela se izlučuje bubrezima u obliku aktivnih i neaktivnih metabolita.

Za normalnu apsorpciju cijanokobalamina u njihovom gastrointestinalnom traktu potrebno je prisustvo Castleovog faktora koji osigurava normalnu apsorpciju lijeka u sistemsku cirkulaciju. Metabolizam cijanokobalamina, uslijed kojeg nastaje aktivni metabolit adenosilkobalamin, događa se u tkivima. Izlučuje se mokraćom i žuči. Akumulira se u jetri. Poluživot lijeka iz krvne plazme iznosi 5 dana, a iz jetrenog tkiva - oko 1 godinu.


Indikacije za upotrebu:
Lijek se koristi u stanjima koja su praćena simptomima karakterističnim za hipovitaminozu vitamina grupe B u tijelu.
Filmsko obložene tablete, Neurorubin-Forte Laktab koriste se u složenom tretmanu takvih bolesti:
Bol u akutnim i hroničnim oblicima neuritisa i polineuritisa,
Neuralgija i oštećenje živčanih struktura tijekom intoksikacije raznim supstancama, uključujući alkoholnu intoksikaciju i trovanje lijekovima,
Dijabetička polineuropatija.
Injekciona otopina Neurorubin se koristi kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima za takve bolesti:
Neuropatije, uključujući periferne, uzrokovane alkoholom.
Dijabetičke polineuropatije.
Hipovitaminoza vitamina B, suva i mokra beriberi.
Neuralgija, uključujući cervikoobrahijalnu i trigeminalnu neuralgiju.
Akutni i hronični neuritis i polineuritis različite etiologije.


Način upotrebe:
Doze lijeka i trajanje tijeka liječenja određuje lekar koji vodi lečenje pojedinačno za svakog pacijenta.
Filmom obložene tablete, Neurorubin-Forte Laktab uzimaju se oralno s dovoljnom količinom vode, poželjno prije jela ili za vrijeme obroka, ne preporučuje se dijeljenje ili žvakanje filmom obloženih tableta. Odraslim se obično propisuje 1-2 tablete dnevno. Trajanje lečenja je obično 1 mesec.

Injekciona otopina Neurorubin se koristi za intramuskularnu injekciju, preporučuju se injekcije u gornji kvadrat glutealnog mišića.
Doze lijeka i učestalost injekcija ovise o težini hipovitaminoze.
U teškim stanjima obično se daje 3 ml lijeka dnevno ili 1 put u 2 dana dok se intenzitet sindroma boli ne smanji, nakon čega prelaze na 3 ml lijeka 1-2 puta u 7 dana.
U uvjetima umjerene težine obično se daje 3 ml lijeka 1-2 puta u 7 dana.
Trajanje parenteralne terapije Neurorubinom zavisi od uzroka hipovitaminoze. Prilikom provođenja dugotrajne terapije lijekovima laboratorijske parametre treba pratiti svakih 6 mjeseci.


Nuspojave:
Pri korištenju lijeka kod pacijenata primijećene su sljedeće nuspojave:
Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, povećana razina jetrenih transaminaza u krvi. U bolesnika s povećanom individualnom osjetljivošću primijećeno je krvarenje u probavnom sustavu prilikom uzimanja lijeka.
Iz centralnog i perifernog nervnog sistema: slabost, glavobolja, vrtoglavica. U izolovanim slučajevima, uočene su anksioznost, povećana razdražljivost i anksioznost. Prilikom korištenja lijeka u visokim dozama neki su pacijenti primijetili pojavu periferne senzorne neuropatije koja se javlja nakon prekida lijeka.

Iz kardiovaskularnog sistema: tahikardija, kolaps cirkulacije (opažen samo kod pacijenata s povećanom individualnom osjetljivošću).
Alergijske reakcije: svrab na koži, osip, urtikarija, prilikom uzimanja velikih doza lijeka kod pacijenata primijećen je razvoj akni.
Ostale nuspojave: cijanoza, plućni edem, znojenje. U pacijenata koji pate od preosjetljivosti na komponente lijeka mogu se razviti anafilaktoidne reakcije, uključujući Quinckeov edem. Uz parenteralnu primjenu lijeka pacijentima koji pate od preosjetljivosti na vitamine skupine B, može se razviti anafilaktički šok.


Kontraindikacije:
Povećana individualna osjetljivost na komponente lijeka.
Propisuje se s oprezom pacijentima koji pate od psorijaze jer cijanokobalamin može izazvati pogoršanje psorijaze.
Lijek Neurorubin u obliku otopine za injekciju ne upotrebljava se u trudnoći i dojenju, kao ni za liječenje djece mlađe od 16 godina.


Trudnoća
Lijek prelazi hematoplacentalnu barijeru i određuje se u majčinom mlijeku. Nema podataka o sigurnosti lijeka tokom trudnoće i dojenja. Lijek tijekom trudnoće može propisati lekar ako očekivana korist za majku nadmaši potencijalni rizik za plod. Ako je potrebno propisati lijek tokom dojenja, potrebno je donijeti odluku o prekidu dojenja.


Interakcija s drugim lijekovima:
Istodobnom primjenom lijek smanjuje terapijski učinak levodope, što se mora uzeti u obzir u liječenju pacijenata s Parkinsonovom bolešću i izbjeći istodobnu upotrebu tih lijekova.
Uz istovremeno korištenje, lijek Neurorubin pojačava toksičnost izoniazida.
Neurorubin zbog vitamina B6 u stanju je da istovremeno smanji efikasnost altretamina.
Tiosemikarbazon i fluorouracil su antagonisti vitamina B1.
Lijekovi s ovojnicom i antacidnim svojstvima smanjuju apsorpciju lijeka Neurorubin-Forte Lactab.


Predoziranje
Kod predoziranja lijeka kod pacijenata primjećuje se povećanje težine nuspojava.
Ne postoji specifičan protuotrov. U slučaju predoziranja, indicirano je ispiranje želuca i primjena enterosorbenata. Terapija je simptomatska. S razvojem anafilaktičkog šoka koriste se glukokortikosteroidi za sistemsku upotrebu i antihistaminici.


Obrazac za puštanje:
Tablete, filmom obložene, 10 komada u blisteru, 2 blistera u kartonskoj kutiji.
3 ml rastvor za ubrizgavanje u ampuli, 5 ampula u kartonskoj kutiji.


Uslovi skladištenja:
Lijek se preporučuje čuvati na suhom mjestu daleko od direktne sunčeve svjetlosti. Neurorubin-Forte Laktab tablete preporučuje se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni Celzijusa.
Otopina za injekciju Neurorubin se preporučuje čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa.
Rok trajanja lijeka u obliku otopine za injekcije je 3 godine.
Rok trajanja lijeka u obliku tableta je 4 godine.


Sinonimi:
Neurovitan, Milgamma.


Sastav:
3 ml (1 ampula) injekcije sadrži:
Tiamin hidroklorid - 100 mg,
Piridoksin hidroklorid - 100 mg,
Cijanokobalamin - 1 mg.
Pomoćne tvari.

1 filmom obložena tableta sadrži:
Tiamin mononitrat - 200 mg,
Piridoksin hidroklorid - 50 mg,
Cijanokobalamin - 1 mg.
Pomoćne tvari.


Pažnja!
Prije upotrebe lijeka Neurorubin trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. Ovaj je priručnik dostupan u besplatnom prijevodu i namijenjen je samo u informativne svrhe. Za više informacija pogledajte napomenu proizvođača.
">

Ime: Neurorubin

Farmakološko djelovanje:
Kompleksni vitaminski preparat koji sadrži vitamine B topive u vodi.Bitamini skupine B imaju širok raspon biološke aktivnosti, uprkos sličnim farmakološkim učincima, svaki od vitamina ima specifičan učinak na čovjekovo tijelo. Posebno:
Vitamin B1 aktivno sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, s njegovim nedostatkom primjećuje se porast količine mliječne i piruične kiseline u tijelu. Sudjeluje u deaminaciji i transaminaciji aminokiselina, regulirajući metabolizam proteina. U metabolizmu masti vitamin B1 regulira stvaranje masnih kiselina i katalizira pretvorbu ugljikohidrata u masti. Aktivni oblici ovog vitamina potiču crijevnu pokretljivost i sekretornu funkciju. Vitamin B1 aktivira ionske kanale u staničnim membranama neurona, utječući na provođenje impulsa u živčanim strukturama.

Vitamin B6 sudjeluje u sintezi enzima, metabolizmu proteina i masti. Aktivni oblik ovog vitamina uključen je u niz enzimskih reakcija kao koenzim. Piridoksin reguliše sintezu neurotransmitera u sinapsama centralnog i perifernog sistema, učestvuje u stvaranju mijelinske membrane neurona. Poboljšava proizvodnju energije, sudjeluje u metabolizmu lipida i proteina te regulira sintezu hemoglobina.

Vitamin B12 igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, reguliše sintezu aminokiselina, purina i nukleinskih kiselina. Cijanokobalamin je potreban za normalan tijek procesa mijelinacije neurona i stvaranje acetilkolina. Visoke doze cijanokobalamina doprinose boljoj provođenju nervnih impulsa duž perifernih nervnih struktura i potiču regeneraciju nervnih vlakana. Jedna od glavnih funkcija vitamina B12 je njegov antianemički učinak. Cijanokobalamin ima hematopoetski efekat, potiče eritropoezu. Vitamin B12 poboljšava hematopoezu jetre, normalizuje sistem zgrušavanja krvi i pomaže u smanjenju holesterola u krvi.

Lijek Neurorubin sadrži visoke terapijske doze navedenih vitamina, koji zajedno doprinose normalizaciji funkcija živčanog sustava i reguliraju metabolizam lipida, ugljikohidrata i proteina. Pored toga, ova kombinacija vitamina B pomaže smanjiti bol s neuralgijom različitog porijekla.

Farmakokinetika lijeka Neurorubin je zbog farmakokinetičkih svojstava njegovih sastavnih dijelova:
Tiamin mononitrat nakon oralne primjene, apsorpcija tiamina događa se uglavnom u tankom crijevu, dvanaesniku i jejunumu. Mala količina lijeka apsorbira se u jetri, lijek se metabolizira u tijelu uz stvaranje tiaminokarboksilne kiseline i piramine. 30 minuta nakon oralne primjene koncentracija lijeka u krvi je mnogo niža nego u organima i tkivima. Iz organizma se izlučuje bubrezima i crevima, nepromenjenim i u obliku metabolita.
Piridoksin hidroklorid se dobro apsorbuje u crijevima, metabolizira u tijelu uz stvaranje aktivnih metabolita piridoksala i piridoksamina. Uz to, piridoksal-5-fosfat je aktivni oblik lijeka, koji ima ulogu koenzima u tijelu. Piridoksin karakterizira visoki stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (do 80%). Primijećena je nakupljanje lijeka u jetri, mišićima i centralnom nervnom sistemu. Iz tijela se izlučuje bubrezima u obliku aktivnih i neaktivnih metabolita.

Za normalnu apsorpciju cijanokobalamina u njihovom gastrointestinalnom traktu potrebno je prisustvo Castleovog faktora koji osigurava normalnu apsorpciju lijeka u sistemsku cirkulaciju. Metabolizam cijanokobalamina, uslijed kojeg nastaje aktivni metabolit adenosilkobalamin, događa se u tkivima. Izlučuje se mokraćom i žuči. Akumulira se u jetri. Poluživot lijeka iz krvne plazme iznosi 5 dana, a iz jetrenog tkiva - oko 1 godinu.

Indikacije za upotrebu:
Lijek se koristi u stanjima koja su praćena simptomima karakterističnim za hipovitaminozu vitamina grupe B u tijelu.
Filmsko obložene tablete, Neurorubin-Forte Laktab koriste se u složenom tretmanu takvih bolesti:
Bol u akutnim i hroničnim oblicima neuritisa i polineuritisa,
Neuralgija i oštećenje živčanih struktura tijekom intoksikacije raznim supstancama, uključujući alkoholnu intoksikaciju i trovanje lijekovima,
Dijabetička polineuropatija.
Injekciona otopina Neurorubin se koristi kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima za takve bolesti:
Neuropatije, uključujući periferne, uzrokovane alkoholom.
Dijabetičke polineuropatije.
Hipovitaminoza vitamina B, suva i mokra beriberi.
Neuralgija, uključujući cervikoobrahijalnu i trigeminalnu neuralgiju.
Akutni i hronični neuritis i polineuritis različite etiologije.

Način upotrebe:
Doze lijeka i trajanje tijeka liječenja određuje lekar koji vodi lečenje pojedinačno za svakog pacijenta.
Filmom obložene tablete, Neurorubin-Forte Laktab uzimaju se oralno s dovoljnom količinom vode, poželjno prije jela ili za vrijeme obroka, ne preporučuje se dijeljenje ili žvakanje filmom obloženih tableta. Odraslim se obično propisuje 1-2 tablete dnevno. Trajanje lečenja je obično 1 mesec.

Injekciona otopina Neurorubin se koristi za intramuskularnu injekciju, preporučuju se injekcije u gornji kvadrat glutealnog mišića.
Doze lijeka i učestalost injekcija ovise o težini hipovitaminoze.
U teškim stanjima obično se daje 3 ml lijeka dnevno ili 1 put u 2 dana dok se intenzitet sindroma boli ne smanji, nakon čega prelaze na 3 ml lijeka 1-2 puta u 7 dana.
U uvjetima umjerene težine obično se daje 3 ml lijeka 1-2 puta u 7 dana.
Trajanje parenteralne terapije Neurorubinom zavisi od uzroka hipovitaminoze. Prilikom provođenja dugotrajne terapije lijekovima laboratorijske parametre treba pratiti svakih 6 mjeseci.

Nuspojave:
Pri korištenju lijeka kod pacijenata primijećene su sljedeće nuspojave:
Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, povećana razina jetrenih transaminaza u krvi. U bolesnika s povećanom individualnom osjetljivošću primijećeno je krvarenje u probavnom sustavu prilikom uzimanja lijeka.
Iz centralnog i perifernog nervnog sistema: slabost, glavobolja, vrtoglavica. U izolovanim slučajevima, uočene su anksioznost, povećana razdražljivost i anksioznost. Prilikom korištenja lijeka u visokim dozama neki su pacijenti primijetili pojavu periferne senzorne neuropatije koja se javlja nakon prekida lijeka.

Iz kardiovaskularnog sistema: tahikardija, kolaps cirkulacije (opažen samo kod pacijenata s povećanom individualnom osjetljivošću).
Alergijske reakcije: svrab na koži, osip, urtikarija, prilikom uzimanja velikih doza lijeka kod pacijenata primijećen je razvoj akni.
Ostale nuspojave: cijanoza, plućni edem, znojenje. U pacijenata koji pate od preosjetljivosti na komponente lijeka mogu se razviti anafilaktoidne reakcije, uključujući Quinckeov edem. Uz parenteralnu primjenu lijeka pacijentima koji pate od preosjetljivosti na vitamine skupine B, može se razviti anafilaktički šok.

Kontraindikacije:
Povećana individualna osjetljivost na komponente lijeka.
Propisuje se s oprezom pacijentima koji pate od psorijaze jer cijanokobalamin može izazvati pogoršanje psorijaze.
Lijek Neurorubin u obliku otopine za injekciju ne upotrebljava se u trudnoći i dojenju, kao ni za liječenje djece mlađe od 16 godina.

Trudnoća
Lijek prelazi hematoplacentalnu barijeru i određuje se u majčinom mlijeku. Nema podataka o sigurnosti lijeka tokom trudnoće i dojenja. Lijek tijekom trudnoće može propisati lekar ako očekivana korist za majku nadmaši potencijalni rizik za plod. Ako je potrebno propisati lijek tokom dojenja, potrebno je donijeti odluku o prekidu dojenja.

Interakcija s drugim lijekovima:
Istodobnom primjenom lijek smanjuje terapijski učinak levodope, što se mora uzeti u obzir u liječenju pacijenata s Parkinsonovom bolešću i izbjeći istodobnu upotrebu tih lijekova.
Uz istovremeno korištenje, lijek Neurorubin pojačava toksičnost izoniazida.
Neurorubin zbog vitamina B6 u stanju je da istovremeno smanji efikasnost altretamina.
Tiosemikarbazon i fluorouracil su antagonisti vitamina B1.
Lijekovi s ovojnicom i antacidnim svojstvima smanjuju apsorpciju lijeka Neurorubin-Forte Lactab.

Predoziranje
Kod predoziranja lijeka kod pacijenata primjećuje se povećanje težine nuspojava.
Ne postoji specifičan protuotrov. U slučaju predoziranja, indicirano je ispiranje želuca i primjena enterosorbenata. Terapija je simptomatska. S razvojem anafilaktičkog šoka koriste se glukokortikosteroidi za sistemsku upotrebu i antihistaminici.

Obrazac za puštanje:
Tablete, filmom obložene, 10 komada u blisteru, 2 blistera u kartonskoj kutiji.
3 ml rastvor za ubrizgavanje u ampuli, 5 ampula u kartonskoj kutiji.

Uslovi skladištenja:
Lijek se preporučuje čuvati na suhom mjestu daleko od direktne sunčeve svjetlosti. Neurorubin-Forte Laktab tablete preporučuje se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni Celzijusa.
Otopina za injekciju Neurorubin se preporučuje čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa.
Rok trajanja lijeka u obliku otopine za injekcije je 3 godine.
Rok trajanja lijeka u obliku tableta je 4 godine.

Sinonimi:
Neurovitan, Milgamma.

Sastav:
3 ml (1 ampula) injekcije sadrži:
Tiamin hidroklorid - 100 mg,
Piridoksin hidroklorid - 100 mg,
Cijanokobalamin - 1 mg.
Pomoćne tvari.

1 filmom obložena tableta sadrži:
Tiamin mononitrat - 200 mg,
Piridoksin hidroklorid - 50 mg,
Cijanokobalamin - 1 mg.
Pomoćne tvari.

Pažnja!
Prije upotrebe lijeka Neurorubin trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. Ovaj je priručnik dostupan u besplatnom prijevodu i namijenjen je samo u informativne svrhe. Za više informacija pogledajte napomenu proizvođača.
Izvor napomena, upute za upotrebu lijeka (lijek): Web lokacija "Piluli - Lijek od A do Z"

Da biste automatski tražili najbolje cijene za lijek i generičke analoge NEURORUBINE FORTE LACTAB N20 kliknite ovdje:


• Slike su samo u ilustrativne svrhe. Slike lijekova na web mjestu mogu se razlikovati od stvarnih oblika.

Farmakološko djelovanje

Lijek sadrži tri vitamina koji se međusobno dopunjuju i pojačavaju djelovanje.

Vitamin B1, ili tiamin, uključen je u redoks reakcije tijela kao koenzima. Koristi toksične podoksidirane metaboličke produkte - piruičnu i mliječnu kiselinu. Reguliše metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina.

Tiamin potiče impuls do nervnih završetaka, poboljšavajući metabolizam neurona. Reguliše crevnu pokretljivost i probavne procese. Ima blago analgetsko dejstvo u visokim koncentracijama.

S nedostatkom vitamina B1, pogođeni su živčani završeci (polineuritis), osjetljivost, Wernicke-Korsakov sindrom (s alkoholizmom) su oslabljeni.

Vitamin B6, piridoksin - supstanca uključena u metabolizam proteina i masti, energetski procesi nervnih ćelija. To je koenzim transaminacije aminokiselina u jetri. Promoviše sintezu najvažnijih neurotransmitera centralnog i perifernog nervnog sistema: adrenalin, norepinefrin, dopamin. Poboljšava stanje jetre, smanjuje manifestacije predmenstrualnog sindroma kod žena: glavobolje, oticanje i pogoršanje raspoloženja. Učestvuje u sintezi hemoglobina.

Uz nedostatak vitamina B6, može se javiti nervna iscrpljenost, oticanje, povećanje hormona prolaktina, gubitak kose, menstrualna disfunkcija i dermatitis.

Vitamin B12, cijanokobalamin - hemijski spoj koji sadrži metal kobalta. Utječe na metabolizam proteina, masti. Potiče diobu ćelija reguliranjem sinteze nukleinskih kiselina. Povećava broj crvenih krvnih zrnaca u krvi koji sudjeluju u njihovoj podjeli zbog procesa metilacije. Smanjuje holesterol u krvi, homocistein. Pozitivno djeluje na centralni i periferni nervni sistem. Potiče normalno provođenje impulsa boli duž aksonskih vlakana.

Uz nedostatak vitamina B12 mogu se javiti teške poremećaje u radu kičmene moždine, perniciozna anemija, povećanje nivoa bilirubina, holesterola, homocisteina i masne jetre.

Uz nedostatak vitamina B12, može doći do masne degeneracije jetre.

Farmakokinetika

Ako se primi oralno, tiamin se apsorbira u tankom crijevu i ulazi u jetru. Neki od njih prolaze enterohepatičku recirkulaciju. Metabolizira se i izlučuje u obliku tiaminkarboksilne kiseline, dimetilaminopirimidina. Mala količina izlučuje se nepromenjena urinom.

Piridoksin hidroklorid, kada se uzima oralno, aktivno se apsorbuje i ulazi u jetru. Metabolizira se u piridoksalfosfat i piridoksamin. Veže se za proteinske nosače u krvi i akumulira se u mišićima u obliku piridoksalfosfata. Izlučuje se u obliku piridoksične kiseline.

Cijanokobalamin apsorbira tijelo zahvaljujući unutrašnjem Castle faktoru koji se nalazi u želucu - gastromukoprotein. Apsorbira se u crevima, veže se u krvi sa proteinima nosačima - transkobalaminom i alfa-1-globulinom. Akumulira se u jetri, gdje se može pohraniti do godinu dana. Poluživot krvi je 5 dana.

Gastrointestinalni trakt

Mučnina, povraćanje, žgaravica, bolovi u stomaku.

Upotreba u starosti

Odobrena je za upotrebu kada ih propiše liječnik i uzimajući u obzir sve kontraindikacije. Cijanokobalamin povećava viskoznost krvi, pa može povećati rizik od tromboze.

Cijanokobalamin povećava viskoznost krvi, pa može povećati rizik od tromboze.

Interakcija s drugim lijekovima

Antacidi i sorbenti smanjuju apsorpciju lijeka. 6-fluorouracil, tiosemicarbazon - tiaminski antagonisti.

Vitamin B6 smanjuje aktivnost anti-parkinsonskog lijeka Levodopa.

Vitamin B6 smanjuje aktivnost anti-parkinsonskog lijeka Levodopa.

Neurorubin Fort recenzije

Igor, 40 godina, Samara

Kupio sam vitamine za liječenje osteohondroze. Bilo je bolova u vratu.Nakon uzimanja lijeka, oni su oslabili. Počeo se osjećati veselije. Slabost je prošla ujutro.

Anna, 36 godina, Kazan

Ukočenost stopala i prstiju bila je zabrinuta. Neuropatolog je propisao ovaj lek. Simptomi su utihnuli. Nakon uzimanja tableta došlo je do blage žgaravice, u uputama je naznačena nuspojava. Pojavila se glavobolja.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na lijek.

Vitamin B 1 Kontraindiciran je za upotrebu kod alergijskih bolesti.

Vitamin B 6 ono je kontraindicirano u slučaju peptičnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu u akutnom stadiju (jer je moguće povećanje kiselosti želučanog soka).

Vitamin B 12 Kontraindiciran je za upotrebu kod eritremije, eritrocitoze, tromboembolije.

Odgovarajuće sigurnosne mjere opreza za upotrebu

Kao rezultat preosjetljivosti na vitamine B 1 , In 6 i B 12 tokom terapije mogu se pojaviti reakcije na koži i potkožnom tkivu.

Piridoksin može izazvati pojavu akni ili akni na koži ili pojačati manifestacije postojećih.

Sa unošenjem vitamina 12 klinička slika, kao i laboratorijski testovi za mijekularnu mijelozu ili pernicioznu anemiju mogu izgubiti specifičnost.

Pijenje alkohola i crnog čaja smanjuje apsorpciju tiamina.

Pijenje napitaka koji sadrže sulfite (poput vina) povećava razgradnju tiamina.

Jer droga sadrži vitamin 6 treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika koji imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu izražen oštećenom funkcijom bubrega i jetre.

Pacijenti s neoplazmama, s izuzetkom slučajeva popraćenih megaloblastičnom anemijom i nedostatkom vitamina B 12 ne bi trebalo koristiti lijek.

Lijek se koristi za tešku ili akutnu dekompenzaciju srčanih aktivnosti i anginu pektoris.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Lijek se propisuje samo nakon temeljne procjene omjera koristi i rizika, jer nema dovoljno podataka o sigurnosti lijeka tokom trudnoće.

Vitamini B 1 , In 6 i B 12 izlučuje se u majčino mleko. Visoke koncentracije vitamina B 6 može spriječiti proizvodnju mlijeka. Studije o stepenu izlučivanja vitamina u majčino mlijeko nisu provedene. Odluka o prekidu dojenja ili upotrebi lijeka mora se donijeti uzimajući u obzir važnost uzimanja lijeka za majku. Ako je potrebno, primjena lijeka treba prekinuti dojenje za ovo razdoblje.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

U slučajevima kada se primijeti vrtoglavica tijekom liječenja, treba se suzdržati od upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Djeci se ne smije propisati lijek, jer nema iskustva s pedijatrijskom upotrebom.

Predoziranje

Vitamin B 1 : ima širok terapijski raspon. Vrlo visoke doze (više od 10 g) pokazuju kurariformni efekat, suzbijajući sprovođenje nervnih impulsa.

Vitamin B 6 : Ima vrlo malu toksičnost. Dugotrajna upotreba (više od 6-12 mjeseci) u dozama većim od 50 mg vitamina B 6 dnevno može dovesti do periferne senzorne neuropatije.

Prekomjerna upotreba vitamina 6 u dozama većim od 1 g dnevno tokom nekoliko mjeseci može dovesti do neurotoksičnih efekata.

Neuropatije s ataksijom i poremećajima osjetljivosti, moždani napadaji s promjenama EEG-a, kao i u nekim slučajevima hipohromna anemija i seboroični dermatitis opisani su nakon primjene ≥ 2 g dnevno.

Vitamin B 12 : nakon parenteralne primjene (u rijetkim slučajevima nakon oralne primjene) uočene su alergijske reakcije, ekzematozni poremećaji kože i benigni oblik akni u dozama većim od preporučenih.

Uz produženu upotrebu u visokim dozama moguće je kršenje aktivnosti jetrenih enzima, bol u srcu i hiperkoagulacija.

Terapija za oralnu intoksikaciju: eliminacija toksične tvari (izaziva povraćanje, ispiranje želuca), mjere za smanjenje apsorpcije (upotreba aktivnog uglja).

Nuspojave

Iz imunog sistema: reakcije preosjetljivosti, anafilaktički šok, anafilaktički šok. Alergijske reakcije su prilično rijetke.

Iz endokrinog sistema: Otpuštanje prolaktina se inhibira.

Iz nervnog sistema: anksioznost, produljena upotreba (više od 6-12 mjeseci) vitamina 6 u dozama ≥ 50 mg dnevno može dovesti do periferne senzorne neuropatije, nervne uznemirenosti, lošeg stanja, vrtoglavice, glavobolje.

Iz kardiovaskularnog sistema: tahikardija, kolaps.

Na delu respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinuma: cijanoza, plućni edem.

Iz gastrointestinalnog trakta: gastrointestinalni poremećaji, uključujući mučninu, povraćanje, proliv, trbušne bolove, povećanu kiselost želučanog soka.

Iz jetre i žučne kesice: kada se koristi u visokim dozama, porast razine glutaminske kiseline-transmukozne transaminaze (SGOT) u krvnom serumu.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: osip, kožne reakcije, uključujući pruritus, urtikariju.

Ostali poremećaji: pretjerano znojenje, osjećaj slabosti, vrtoglavica, nelagoda.

Pogledajte video: Neurobion Forte Tablet - Uses, Side-effects, Reviews, and Precautions (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar