Recepti naših čitalaca

Pileće jaje - 2 kom.

Pavlaka (15% masti) - 240 ml

Pšenično brašno - 125 g

Prašak za pecivo - 1 žličica

Kakao prah - 2 žlice.

Za kremu:

Pavlaka (25% masnoće) - 500 ml

Za glazuru:

Maslac - 80 g

Kakao prah - 3 žlice.

  • 253 kcal
  • 1 sat 30 min.
  • 1 sat 30 min.

Korak po korak recept sa fotografijom

Pošto se tijesto za čokoladnu pavlaku priprema dovoljno brzo, odmah uključite pećnicu da se zagreje na 180-190 stepeni.

Kiselo vrhnje je potrebno precizno tečno (15% masnoće), kako bi tijesto dobilo željenu konzistenciju. Izmiješati brašno, prašak za pecivo i kakao prah i prosijati.

Razbijena jaja u posudu, dodajte šećer i sve tuku do homogene lagane mase. Umutio sam šlag, ali možete da koristite mikser.

U smjesu od jaja dodajte kiselu pavlaku, sve tucite ponovo dok ne postane glatko.

Zatim dodajte prosijanu smjesu suvih sastojaka (brašno, prašak za pecivo i kakao prah). Sve miješajte dok ne dobijete lagano tijesto bez grudvica. Konzistentnost testa je ista kao i kod običnog keksa.

Izlijte testo u pleh za pečenje obložen pergamentom. Dva peciva možete ispeći u odvojivim oblicima, a zatim ih horizontalno izrezati na 4 kolača. A možete i vi, kao što ja radim - ulijte tijesto u veliki lim za pečenje, ispecite tanku spužvastu tortu (kao za roladu) i zatim izrežite 4 kolača iste debljine. U ovom slučaju, trimanje će neminovno ostati, tako da je izbor vaš!

Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj rerni 25-30 minuta ili dok biskvit ne bude kuvan (dok ne osuši nabubre). Izvadite biskvit iz tave i ostavite da se ohladi do toplog stanja.

Dok se biskvit peče i hladi, pripremićemo kiselu pavlaku. Pomiješamo kiselu pavlaku i šećer, posuđe s vrhnjem izvadimo u frižider dok pečemo i rashlađujemo keks. Za to vrijeme kremu je potrebno nekoliko puta izvaditi iz hladnjaka i izmiješati da se šećer otopi.

Lagano ohlađeni biskvit narežite na kolače.

I odmah ih namažite kiselom pavlakom (oko 1 kašika kreme za svaki kolač). U tom obliku ostavite kolače na ploči dok se potpuno ne ohlade. Za to vreme kolači se natapaju, što će smanjiti vrijeme namakanja već sastavljenog kolača. Kolačići su porozni i dobro upijaju kremu. Tokom hlađenja kolača, ovaj postupak sam dva puta ponovio.

Kad se kolači potpuno ohlade, prikupite tortu. Da bismo to učinili, na svaku tortu nanosimo završni izdašni sloj kreme, savijajući kolače jedan preko drugog u hrpu, bez pritiskanja. No, važno je zapamtiti da će prikupljena kisela pavlaka biti prekrivena čokoladnom glazurom, pa tortu, koja će s vremenom postati vrh torte, ne treba izdašno mazati kiselim vrhnjem, jer će u suprotnom glazura "skliznuti"!

Stranice premažite malom količinom kreme kako biste malo izravnali površinu ispod glazure. Tortu možete učvrstiti za vrijeme skrućivanja vertikalno probijajući je s nekoliko nabodava. Tako torta ostaje glatka, kolači se neće premjestiti preko kreme. Tortu stavite na neko vreme u frižider dok pripremate čokoladnu glazuru.

Za glazuru pomiješajte sve potrebne sastojke u loncu, na srednjoj vatri dovedite smjesu do vrenja i kuhajte 1-2 minute na laganoj vatri, povremeno miješajući. Zatim ostavite glazuru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ali moramo se sjetiti da što se dulje glazura hladi, postaje i deblji. Stoga glazuru ohladimo do konzistencije na kojoj će vam biti prikladno nanijeti je na tortu. Tortu premažemo glazurom i ponovo uklonimo kiselo vrhnje u frižider na 1-2 sata da se potpuno očvrsne glazura.

Nježna čokoladna pavlaka je spremna. Lijep čaj!

Domaća čokoladna krem ​​torta. Ukusniji i lakši bez recepta!

Tijesto:
2 jaja
1 kašika. šećer
1 kašika. pavlaka
2 kašike kašike kakao
1 kašika kašike soda (ne gasiti)
sol na vrhu noža
1 kašika. brašno.

Umutite jaja sa 1 šoljicom šećera, dodajte preostale sastojke i tucite mikserom. Ulijte tijesto u neljepljivi premaz i pecite na 180 ° C dok ne skuha. Ohladite i razrežite na 2 dela tako da dno torte bude veće od gornje. Oba sloja torte podmažite kremom (samo malo natopite gornji, a donji izlijte gotovo čitavu kremu i ostavite da se natapa oko 5 minuta, tortu možete na mnogim mjestima probušiti vilicom, za brzo namakanje.

Za kremu umutite 1 šolju kisele pavlake sa 1 šoljicom šećera. Vrh pospite naribanom čokoladom ili glazurom (4 kašike. Mleko + 1/4 žlice. Šećer + 2 kašike. Kakao se otopi na vatri, dodajte puter 1 kašika).

← Kliknite na „Like“ i pročitajte nas na Facebooku

Danas sam vam donijela najlakšu čokoladnu tortu iz minimalnog niza proizvoda. Ja to radim šlagom kad moram hitno pripremiti nešto za čaj. Torta je meka, porozna i što je još važnije, suha.

Sve je pripremljeno tako jednostavno da čak i dijete to može podnijeti.

Preporučujem da isprobate toplu pitu sa mlijekom ili ohlađenu s čokoladnim maslacem i čajem.

Do kuharice

Tonički napitak od kakao zrna bio je poznat 1500 prije nove ere, a korisna svojstva ovog proizvoda prvi su otkrili Olmec Indijanci.

Rafinirani šećer ima apsolutno bijelu boju, ponekad čak daje plavinu.

velika jaja

Brašno je mljeveno zrno pšenice, raži, zobi, heljde, riže, kukuruza, lana, proso, ječma, graška i drugih žitarica.

Ova torta se uvijek dobro podiže, peče ravnomjerno, a može poslužiti kao izvrsna osnova za tortu. Veoma je čokoladan i sladak.

Recept "Vrlo jednostavna čokoladna torta na pavlaci":

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kôd za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Čokoladna torta od kisele pavlake

Sastojci

  • 6 kašika margarina
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 200 g brašna od celog zrna
  • 1,5 tsp prašak za pecivo
  • 1 kašika sode
  • 1 kašika cimeta
  • 250 ml nemasne kisele pavlake
  • 130 g zdrobljene tamne čokolade (uzmite pravu količinu čokolade, zamotajte je u kesu i probodite čekićem za meso)

Pogledajte video: Recept za kiš sa prazilukom i slaninom Quiche lorraine (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar