Glucofage® (850 mg) Metformin

Pacijenti s dijagnozom šećerne bolesti tipa 2 vrlo često se pitaju kako uzimati Glucophage da bi se postigao maksimalan terapeutski učinak? Jedan od najpopularnijih lekova koji sadrži metformin hidrohlorid, Glucofage se koristi ne samo za „slatku bolest“. Pregledi većine pacijenata govore da lijek pomaže u gubitku kilograma.

Savremeni životni ritam vrlo je daleko od onog koji preporučuju ljekari. Ljudi su prestali hodati, umjesto aktivnosti na otvorenom više vole televizor ili računar, a zdravu hranu zamjenjuju bezvrijednom hranom. Takav način života prvo dovodi do pojave viška kilograma, zatim do pretilosti, što sa svoje strane predstavlja preteču dijabetesa.

Ako u početnim fazama pacijent može obuzdati razinu glukoze dijetom i vježbanjem s malo ugljikohidrata, tada s vremenom postaje sve teže kontrolirati je. U ovom slučaju glukofag kod dijabetesa pomaže smanjiti sadržaj šećera i držati ga u granicama normale.

Opće informacije o lijeku

Dio biguanida, glukofag je hipoglikemijski lijek. Pored glavne komponente, proizvod sadrži malu količinu povidona i magnezijum stearata.

Proizvođač proizvodi ovaj lijek u jednom obliku - u tabletama u različitim dozama: 500 mg, 850 mg i 1000 mg. Uz to, postoji i Glucophage Long koji je hipoglikemija dugog djelovanja. Proizvodi se u dozama kao što su 500 mg i 750 mg.

Uputa kaže da se lijek može upotrebljavati s drugim hipoglikemijskim lijekovima i u kombinaciji sa injekcijama inzulina. Pored toga, Glucofage je dozvoljen za djecu stariju od 10 godina. U ovom se slučaju koristi i odvojeno i s drugim sredstvima.

Velika prednost lijeka je u tome što eliminira hiperglikemiju i ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Kada glukofag uđe u gastrointestinalni trakt, sadržane supstance se apsorbuju u njemu, ulazeći u krvotok. Glavni terapijski efekti upotrebe lijeka su:

  • povećana osjetljivost na inzulinske receptore,
  • iskorištavanje ćelijske glukoze,
  • kasne apsorpcije glukoze u crevima,
  • stimulacija sinteze glikogena,
  • pad holesterola u krvi, kao i TG i LDL,
  • smanjenje proizvodnje glukoze u jetri,
  • stabilizacija ili gubitak težine pacijenta.

Ne preporučuje se piti lijek za vrijeme obroka. Istodobna primjena metformina i hrane dovodi do smanjenja učinkovitosti tvari. Glukofag se praktično ne veže na spojeve proteina plazme. Treba napomenuti da komponente lijeka praktički ne podliježu metabolizmu, već se u gotovo nepromijenjenom obliku izlučuju iz tijela bubrezima.

Da bi se spriječile različite negativne posljedice, odrasli trebaju lijek držati na sigurnom mjestu od male djece. Temperatura ne bi smjela biti veća od 25 stepeni.

Kada kupujete proizvod koji se prodaje samo na recept, morate obratiti pažnju na datum njegove izrade.

Upute za upotrebu lijeka

Dakle, kako koristiti glukofag? Prije uzimanja lijeka, najbolje je konzultirati stručnjaka koji može pravilno odrediti potrebne doze. U tom se slučaju uzimaju u obzir nivo šećera, opće stanje pacijenta i prisustvo istodobnih patologija.

U početku se dopušta pacijentima da uzimaju 500 mg dnevno ili Glucofage 850 mg 2-3 puta. Dvije nedelje kasnije, doziranje lijeka može se povećati nakon odobrenja ljekara.Treba napomenuti da se pri prvoj upotrebi metformina dijabetičar može žaliti na probavne probleme. Do takve nuspojave dolazi zbog prilagođavanja tijela djelovanju aktivne tvari. Nakon 10-14 dana probavni proces se vraća u normalu. Zbog toga, radi smanjenja nuspojava, preporučuje se podjela dnevne doze lijeka u nekoliko doza.

Doza održavanja je 1500-2000 mg. Za jedan dan pacijent može uzeti do 3000 mg što je više moguće. Koristeći velike doze, za dijabetičare je poželjnije prijeći na Glucofage 1000 mg. U slučaju da je odlučio prebaciti s drugog hipoglikemijskog sredstva na Glucofage, prvo mora prestati uzimati drugi lijek, a zatim započeti terapiju ovim lijekom. Postoje neke karakteristike upotrebe Glucofage-a.

Kod djece i adolescenata. Ako je dijete starije od 10 godina, može uzimati lijek odvojeno ili u kombinaciji s injekcijama inzulina. Početna doza je 500-850 mg, a maksimalna do 2000 mg, što se mora podijeliti u 2-3 doze.

U starijih dijabetičara. Doziranje liječnik odabire pojedinačno, jer lijek može nepovoljno utjecati na funkcioniranje bubrega u ovoj dobi. Nakon prestanka terapije lijekovima pacijent treba obavijestiti liječnika.

U kombinaciji sa insulinskom terapijom. Što se tiče glukofaga, početne doze ostaju iste - od 500 do 850 mg dva ili tri puta dnevno, ali doza inzulina određuje se na osnovu koncentracije glukoze.

Glucophage Long: mogućnosti primjene

Već smo saznali o tome koliko koristiti lijek Glucofage. Sada bi se trebali baviti lijekom Glucophage Long - tabletama produženog djelovanja.

Glukofag Long 500 mg. U pravilu se tablete piju tokom obroka. Endokrinolog određuje potrebnu dozu uzimajući u obzir pacijentovu razinu šećera. Na početku liječenja uzmite 500 mg na dan (najbolje navečer). Ovisno o pokazateljima glukoze u krvi, doze lijeka mogu se postepeno povećavati svake dvije sedmice, ali samo pod strogim nadzorom ljekara. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg.

Kad kombiniramo lijek s inzulinom, doza hormona se određuje na temelju razine šećera. Ako je pacijent zaboravio uzeti tabletu, zabranjeno je udvostručenje doze.

Glukofag 750 mg. Početna doza lijeka je 750 mg. Prilagođavanje doze moguće je tek nakon dvije sedmice uzimanja lijeka. Dnevna doza održavanja smatra se 1500 mg, a maksimalna - do 2250 mg. Kada pacijent ne može postići normu glukoze uz pomoć ovog lijeka, može preći na terapiju uobičajenim oslobađanjem glukofaga.

Morate znati da dijabetičarima ne preporučuje prelazak na liječenje Glucofage Long-om ako koriste redoviti Glucofage s dnevnom dozom većom od 2000 mg.

Prilikom prelaska s jednog lijeka na drugi, potrebno je poštivati ​​ekvivalentne doze.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Ženama koje planiraju trudnoću ili koje već rađaju dijete, kontraindicirano je korištenje ovog lijeka. Mnoga istraživanja pokazuju da lijek može utjecati na razvoj fetusa. Međutim, rezultati drugih eksperimenata govore da uzimanje metformina nije povećalo vjerovatnoću za razvoj oštećenja kod djeteta.

Budući da se lijek izlučuje u majčino mlijeko, on se ne smije uzimati tokom laktacije. Do danas, proizvođači Glucofagea nemaju dovoljno informacija o učinku metformina na novorođenče.

Uz ove kontraindikacije, u priloženim uputama je i značajan popis stanja i patologija kod kojih je zabranjeno uzimati Glucophage:

  1. Bubrežni zatajenje i stanja u kojima se povećava vjerovatnoća za oslabljeno normalno funkcioniranje bubrega. Tu spadaju razne infekcije, šok, dehidracija kao rezultat proliva ili povraćanja.
  2. Prijem proizvoda koji sadrže jod za rendgenske ili radioizotopske pretrage. U periodu prije i nakon 48 sati od njihove upotrebe zabranjeno je piti Glucofage.
  3. Zatajenje jetre ili disfunkcija jetre.
  4. Razvoj dijabetičke ketoacidoze, kome i prekoma.
  5. Preosjetljivost na komponente lijeka.
  6. Usklađenost sa niskokaloričnom dijetom (manjom od hiljadu kcal),
  7. Trovanje alkoholom ili hronični alkoholizam.
  8. Laktacidoza.

Kao što je već spomenuto, uzimanje glukofaga na početku terapije izaziva nuspojave povezane s uznemirenim probavnim sustavom. Pacijent se može žaliti na mučninu, bol u trbuhu, promjenu ukusa, proljev i nedostatak apetita. Međutim, postoje i ozbiljnije reakcije koje se javljaju izuzetno rijetko, i to:

Sam glukofag ne dovodi do brzog smanjenja šećera, dakle, ne utječe na koncentraciju pažnje i sposobnost upravljanja vozilima i razne mehanizme.

Ali kada se koristi u kombinaciji s inzulinom ili drugim hipoglikemijskim lijekovima, pacijenti bi trebali razmotriti vjerojatnost nastanka hipoglikemije.

Interakcija glukofaga s drugim sredstvima

Kod upotrebe ovog lijeka od velike je važnosti obavijestiti liječnika o svim pratećim bolestima. Takav događaj može zaštititi od nastanka negativnih posljedica kao posljedica uzimanja dva nekompatibilna lijeka.

Priložene upute imaju specifičan popis lijekova koji su zabranjeni ili se ne preporučuju kada koristite Glucofage. Oni uključuju kontrastna sredstva koja sadrže jod, a koje je strogo zabranjeno uzimati tokom terapije metforminom.

Među kombinacijama koje se ne preporučuju su alkoholna pića i pripravci koji sadrže etanol. Istodobna primjena istih i glukofaga može dovesti do laktične acidoze.

Postoji i određeni broj lijekova koji na različite načine utječu na hipoglikemijski učinak Glucofagea. Dakle, neki od njih izazivaju još veći pad razine šećera, dok drugi, naprotiv, uzrokuju hiperglikemiju.

Sredstva koja pojačavaju hipoglikemijski efekat:

  1. ACE inhibitori.
  2. Salicilati.
  3. Inzulin
  4. Acarbose.
  5. Derivati ​​sulfonilureje.

Supstance koje slabe hipoglikemijske osobine - danazol, hlorpromazin, beta2-adrenergički agonisti, kortikosteroidi.

Trošak, mišljenje potrošača i analozi

Pri kupnji određenog lijeka pacijent uzima u obzir ne samo njegov terapeutski učinak, već i troškove. Glukofag se može kupiti u redovnoj ljekarni ili naručiti na web mjestu proizvođača. Cijene lijeka variraju ovisno o obliku ispuštanja:

  • Glukofage 500 mg (30 tableta) - od 102 do 122 rubalja,
  • Glukofag 850 mg (30 tableta) - od 109 do 190 rubalja,
  • Glukofag 1000 mg (30 tableta) - od 178 do 393 rubalja,
  • Glukofag Long 500 mg (30 tableta) - od 238 do 300 rubalja,
  • Glukofag Long 750 mg (30 tableta) - od 315 do 356 rubalja.

Na osnovu gornjih podataka, može se tvrditi da cijena ovog alata nije baš visoka. Recenzije mnogih pacijenata to potvrđuju: Glukofag može priuštiti svakog dijabetičara s niskim i srednjim primanjima. Među pozitivnim aspektima upotrebe lijeka su:

  1. Efikasno smanjenje koncentracije šećera.
  2. Stabilizacija glikemije.
  3. Eliminacija simptoma dijabetesa.
  4. Gubitak kilograma
  5. Jednostavnost upotrebe.

Evo jednog od mnogih pozitivnih pregleda pacijenta. Polina (51 godina): „Doktor mi je propisao ovaj lijek prije dvije godine, kada je dijabetes počeo da napreduje. U tom trenutku uopće nisam imao vremena da se bavim sportom, iako je bilo viška kilograma. Vidio sam glukofage dovoljno dugo i počeo primjećivati ​​da mi se težina smanjuje. Mogu reći jedno - droga je jedno od najboljih sredstava za normalizaciju šećera i gubitak kilograma. "

Metformin se nalazi u mnogim hipoglikemijskim lijekovima, stoga Glucofage ima veliki broj analoga.Među njima se razlikuju lijekovi poput Metfogamma, Metformin, Gliformin, Siofor, Formmetin, Metformin Canon i drugi.

Dragi pacijenti, recite ne dijabetesu! Što duže odgađate odlazak liječniku, brže bolest napreduje. Kada pijete glukofag, pridržavajte se ispravne doze. Osim toga, ne zaboravite na uravnoteženu prehranu, fizičku aktivnost i kontrolu glikemije. Tako će se postići normalna koncentracija šećera u krvi.

Videozapis u ovom članku pružit će opsežne informacije o glukofagu i drugim lijekovima za snižavanje šećera.

Dozni oblik

500 mg, 850 mg i 1000 mg filmom obloženih tableta

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - metformin hidroklorid 500 mg, 850 mg ili 1000 mg,

pomoćne tvari: povidon, magnezijum stearat,

sastav premaza za film - hidroksipropil metilceluloza, u tabletama od 1000 mg - opadray čista YS-1-7472 (hidroksipropil metilceluloza, makrogol 400, makrogol 8000).

Glukofag500 mg i 850 mg: okrugle, bikonveksne tablete, filmom obložene bijele boje

Glukofag1000 mg: ovalne, bikonveksne tablete, presvučene bijelim filmom prevlake, s rizikom od pucanja s obje strane i oznakom „1000“ na jednoj strani tableta

Farmakološka svojstva

Nakon oralne primjene tableta metformina, maksimalna koncentracija u plazmi (Cmax) dostiže se nakon otprilike 2,5 sata (T max). Apsolutna bioraspoloživost kod zdravih pojedinaca iznosi 50-60%. Nakon oralne primjene, 20-30% metformina izlučuje se kroz gastrointestinalni trakt (GIT) u nepromijenjenom obliku.

Kada se koristi metformin u uobičajenim dozama i načinima primjene, postiže se konstantna koncentracija u plazmi unutar 24-48 sati i uglavnom je manja od 1 µg / ml.

Stepen vezanja metformina na proteine ​​plazme je zanemariv. Metformin se distribuira u crvenim krvnim ćelijama. Maksimalna razina u krvi je niža nego u plazmi i dostiže se otprilike u isto vrijeme. Prosječna zapremina distribucije (Vd) je 63–276 litara.

Metformin se izlučuje nepromenjen u urinu. Kod ljudi nije utvrđen metabolizam metformina.

Bubrežni klirens metformina je veći od 400 ml / min, što ukazuje na eliminaciju metformina upotrebom glomerularne filtracije i tubularne sekrecije. Nakon oralne primjene, poluživot je otprilike 6,5 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, a time se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja razine metformina u plazmi.

Metformin je bigvanid sa antihiperglikemijskim učinkom koji smanjuje i bazalnu i postprandijalnu razinu glukoze u plazmi. Ne stimulira lučenje inzulina i samim tim ne izaziva hipoglikemiju.

Metformin ima 3 mehanizma delovanja:

smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu,

poboljšava unos i upotrebu periferne glukoze u mišićima povećavajući osjetljivost na inzulin,

odlaže apsorpciju glukoze u crevima.

Metformin stimulira sintezu unutarćelijskog glikogena, djelujući na glikogen sintazu. Takođe poboljšava sposobnost svih vrsta membranskih transportera glukoze (GLUT).

U kliničkim studijama uzimanje metformina nije utjecalo na tjelesnu težinu ili ga malo smanjilo.

Bez obzira na svoj učinak na glikemiju, metformin ima pozitivan učinak na metabolizam lipida. Tokom kontroliranih kliničkih ispitivanja pomoću terapijskih doza, otkriveno je da metformin snižava ukupni holesterol, lipoproteine ​​niske gustine i trigliceride.

Indikacije za upotrebu

Glukofag je indiciran za liječenje šećerne bolesti tipa 2, posebno kod bolesnika s prekomjernom težinom, kada samo dijetalna terapija i vježbanje ne osiguravaju dovoljno glikemijske kontrole.

u odraslih se Glucofage može koristiti kao monoterapija, u kombinaciji s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima ili sa inzulinom,

u djece od 10 godina Glucofage se može koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom.

Doziranje i primjena

Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima:

Uobičajena početna doza je 500 ili 850 mg Glucofagea

2-3 puta dnevno tokom ili nakon jela.

Nakon 10-15 dana od početka terapije, potrebno je prilagoditi dozu lijeka na temelju rezultata mjerenja glukoze u krvi. Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

U bolesnika koji primaju veliku dozu metformin hidrohlorida (2-3 g dnevno) dvije Glucofage tablete u dozi od 500 mg mogu se zamijeniti jednom tabletom Glucofage s dozom od 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3 g dnevno (podijeljeno u tri doze).

Ako planirate prebaciti s drugog antidijabetičkog lijeka: morate prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem lijeka Glucofage u gornjoj dozi.

Kombinacija sa insulinom:

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, Glucofage i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Glucofage® je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi.

U djece od 10 godina starosti, Glucofage se može primjenjivati ​​i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg jednom dnevno tokom ili nakon jela. Nakon 10-15 dana terapije, potrebno je prilagoditi dozu lijeka na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi. Spori porast doze može poboljšati probavnu toleranciju. Maksimalna preporučena doza je 2 g lijeka Glucofage dnevno, podijeljeno u 2-3 doze.

Zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije u starijih osoba, doza lijeka Glucofage mora se odabrati na osnovu parametara bubrežne funkcije. Potrebna je redovna procjena bubrežne funkcije.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega:

Metformin se može primjenjivati ​​u bolesnika s umjereno oslabljenom funkcijom bubrega - stadij 3a hronične bolesti bubrega (klirens kreatinina KlKr 45-59 ml / min ili procijenjena stopa glomerularne filtracije rSCF 45-59 ml / min / 1,73 m2) - samo u nedostatku drugih uvjeta , što može povećati rizik od laktične acidoze, te sa sljedećim prilagođavanjem doze: početna doza metformin hidroklorida je 500 mg ili 850 mg jednom dnevno. Maksimalna doza je 1000 mg dnevno, podijeljeno u 2 doze. Neophodno je pažljivo praćenje bubrežne funkcije (svakih 3-6 mjeseci).

Ako se CLKr ili rSKF vrijednosti spuste na razine

Nuspojave

Na početku liječenja najčešće su nuspojave mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu i gubitak apetita, koji u većini slučajeva prolaze spontano. Kako bi se spriječio razvoj ovih simptoma, preporučuje se uzimanje Glucofage u 2 ili 3 doze, s postupnim povećanjem doze.

Tijekom liječenja Glucofageom mogu se pojaviti sljedeće neželjene reakcije. Učestalost takvih reakcija klasificirana je na sljedeći način: vrlo česte (≥1 / 10), česte (≥1 / 100, otprilike:

Gastrointestinalni poremećaji

poremećaji gastrointestinalnog trakta kao što su mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, nedostatak apetita. Najčešće se ove nuspojave javljaju na početku liječenja i u pravilu prolaze spontano. Kako biste spriječili razvoj ovih simptoma, preporučuje se uzimanje Glucofagea u 2 ili 3 doze prije ili nakon jela, s polaganim povećanjem doze

Kršenja jetre i žučnih puteva

postojali su izolirani slučajevi odstupanja funkcionalnih testova jetre ili hepatitisa koji su se pojavili nakon suspenzije metformina

Poremećaji kože i potkožnog tkiva:

kožne reakcije kao što su eritem, svrbež, urtikarija

Pedijatrijski pacijenti:

Nuspojave kod djece bile su slične prirode i težine onima koje su primijetile kod odraslih.

Nakon započinjanja liječenja Glucofageom, moraju se prijaviti sve sumnjive nuspojave. To će vam omogućiti kontinuirano praćenje koristi / rizika lijeka.

Interakcije lijekova

Alkohol: rizik od razvoja laktacidoze povećava se kod akutne alkoholske intoksikacije, posebno u slučaju gladovanja ili neuhranjenosti i zatajenja jetre. Za vrijeme liječenja Glucofageom, treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže alkohol.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod:

Intravaskularna primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod može prouzrokovati zatajenje bubrega. To može dovesti do nakupljanja metformina i izazvati laktičnu acidozu.

U bolesnika s eGFR> 60 ml / min / 1,73 m2, upotrebu metformina treba prekinuti prije ili tijekom ispitivanja primjenom kontrastnih sredstava koja sadrže jod, ne nastavljati prije 48 sati nakon ispitivanja i tek nakon ponovnog ocjenjivanja rada bubrega, što je pokazalo normalni rezultati, pod uvjetom da se nakon toga neće pogoršati.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega umjerene jačine (eGFR 45-60 ml / min / 1,73 m2), metformin treba prekinuti 48 sati prije upotrebe kontrastnih sredstava koji sadrže jod, a ne ponovno započinjati prije 48 sati nakon ispitivanja i tek nakon ponovljenog procjena bubrežne funkcije, koja je pokazala normalne rezultate i pod uvjetom da se naknadno neće pogoršati.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Lijekovi koji imaju hiperglikemijski efekat (glukokortikoidi (sistemski i lokalni efekti) i simpotomimetici): možda će biti potrebno češće testiranje glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Ako je potrebno, treba prilagoditi doziranje metformina s odgovarajućim lijekom dok se potonji ne otkaže.

Diuretici, posebno diuretici sa petljom mogu povećati rizik od laktacidoze zbog njihovog potencijalnog negativnog uticaja na bubrežnu funkciju.

Posebna uputstva

Laktacidoza je vrlo rijetka, ali ozbiljna metabolička komplikacija s visokom smrtnošću u nedostatku hitnog liječenja, koja se može razviti zbog nakupljanja metformina. Prijavljeni slučajevi laktacidoze kod pacijenata koji su primali metformin razvijali su se uglavnom kod pacijenata sa šećernom bolešću i teškim zatajenjem bubrega ili s akutnim pogoršanjem bubrežne funkcije. Oprez treba biti oprezan u situacijama u kojima bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, u slučaju dehidracije (jaka dijareja, povraćanje) ili imenovanja antihipertenzivne, diuretičke terapije ili terapije nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID). U ovim akutnim stanjima terapiju metforminomom treba privremeno obustaviti.

Treba uzeti u obzir i druge popratne rizične faktore, poput loše kontroliranog dijabetesa, ketoze, dugog posta, prekomjernog konzumiranja alkohola, zatajenja jetre i bilo kojeg stanja povezanog s hipoksijom (poput dekompenzirane srčane insuficijencije, akutnog infarkta miokarda).

Dijagnoza laktacidoze treba razmotriti u slučaju nespecifičnih simptoma, kao što su grčevi u mišićima, bol u trbuhu i / ili jaka astenija. Pacijente treba obavijestiti da trebaju prijaviti ove simptome svom liječniku, posebno ako su pacijenti prethodno imali dobru toleranciju na metformin.Ako se sumnja na laktičnu acidozu, liječenje Glucofageom treba prekinuti. O ponovnom nastavku upotrebe lijeka Glucofage be trebalo bi razmotriti pojedinačno samo nakon što se uzme u obzir omjer koristi / rizika i bubrežne funkcije.

Laktacidoza je karakteristična za pojavu acidotske kratkoće daha, bolova u trbuhu i hipotermije, praćene komom. Dijagnostički laboratorijski parametri uključuju smanjenje pH u krvi, razinu laktata u plazmi većoj od 5 mmol / l, povećanje anionskog intervala i omjer laktata / piruvata. Ako se sumnja na laktičnu acidozu, pacijenta treba odmah hospitalizirati. Liječnici bi trebali obavijestiti pacijente o riziku i simptomima laktacidoze.

Budući da se metformin izlučuje bubrezima, prije i redovito tijekom liječenja Glucofageom, klirens kreatinina mora se provjeriti (određivanjem razine kreatinina u krvnom serumu pomoću Cockcroft-Gault formule):

barem 1 puta godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega,

najmanje 2-4 puta godišnje u starijih bolesnika, kao i u bolesnika s klirensom kreatinina na donjoj granici normale.

U slučaju KlKr

Predoziranje

Pri korištenju lijeka Glucofage u dozi od 85 g, nije primijećen razvoj hipoglikemije. Međutim, u ovom slučaju primećen je razvoj laktacidoze.

Značajno predoziranje metformina ili pridruženi rizici mogu dovesti do razvoja laktacidoze. Laktacidoza je hitno medicinsko stanje koje zahteva hospitalizaciju.

Liječenje: najefikasnija mjera za uklanjanje laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza.

Oblik za puštanje i pakiranje

Filmsko obložene tablete, 500 mg i 850 mg:

20 tableta smješteno je u blister pakiranje filma od polivinil klorida i aluminijske folije.

3 pakovanja kontura zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku stavljaju se u kartonsku kutiju

1000 mg filmom obloženih tableta:

15 tableta se stavlja u blister pakiranja od filma polivinilhlorida i aluminijske folije.

4 pakovanja kontura zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku stavljaju se u kartonsku kutiju

Vlasnik potvrde o registraciji

Merck Sante SAAS, Francuska

37 Rue Saint Romain 69379 Lyon Cedex 08, Francuska /

37 ryu Saint-Romain 69379 Lyon Zedex, Francuska

Merck Sante SAAS, Francuska

Adresa organizacije koja prihvata tvrdnje potrošača na kvalitetu proizvoda (robe) u Republici Kazahstan

Predstavništvo kompanije Takeda Osteuropa Holding GmbH (Austrija) u Kazahstanu

Glukofage tablete

Prema farmakološkoj klasifikaciji, lijek Glucofage pripada grupi oralnih hipoglikemijskih sredstava koja snižavaju razinu šećera u krvi kod bolesnika sa šećernom bolešću. Ovaj lijek se odlikuje dobrom gastrointestinalnom tolerancijom, aktivna supstanca pripravka ima metformin hidroklorid, koji je deo grupe biguanida (njihovi derivati).

Glucophage Long 500 ili jednostavno Glucophage 500 - to su glavni oblici oslobađanja lijeka. Za prvu je karakteristično produženo djelovanje. Takođe su izolirane druge tablete sa različitim koncentracijama metformin hidroklorida. Njihov detaljan sastav:

Koncentracija aktivne tvari, mg po 1 pc.

500, 850 ili 1000

Bijela, okrugla (ovalna za 1000, s graviranjem)

Povidon, hipromeloza, magnezijum stearat, čisti opadri (hipromeloza, makrogol)

Karmeloza natrijum, magnezijum stearat, hipromeloza

10, 15 ili 20 komada u blisteru

30 ili 60 kom. u paketu

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek sa hipoglikemijskim učinkom iz grupe biguanida smanjuje razvoj hiperglikemije, sprečavajući hipoglikemiju. U usporedbi s derivatima sulfonilureje, koji se koriste u liječenju dijabetesa, lijek ne potiče lučenje inzulina.Lijek povećava osjetljivost receptora, ubrzava izlučivanje glukoze ćelijama, smanjuje sintezu šećera jetrom suzbijanjem glukoneogeneze i glikogenolize. Alat može odgoditi apsorpciju glukoze u crijevima.

Aktivna tvar metformin hidroklorid aktivira proizvodnju glikogena, djeluje na enzim koji ga razgrađuje, povećava transportni kapacitet i volumen svih membranskih nosača šećera. Uz to, komponenta ubrzava metabolizam lipida, smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, što dovodi do stabilizacije ili umjerenog smanjenja tjelesne težine pacijenta.

Nakon uzimanja lijeka, apsorbira se u želucu i crijevima, na njegovu apsorpciju utječe unos hrane u smjeru usporavanja. Bioraspoloživost metformin hidroklorida je 55%, dostiže maksimum u krvnoj plazmi nakon 2,5 sata (za Glucofage Long ovo je 5 sati). Djelatna tvar dospijeva u sva tkiva, minimalno se veže na proteine ​​u plazmi, malo se metabolizira i izlučuje bubrezima.

Lijek glukofag za dijabetes

Lijek pojačava osjetljivost inzulinskih receptora i ubrzava preradu šećera u mišićima, što dovodi do smanjenja glukoze u krvi. Ovo pomaže u sprečavanju hiperglikemije koja može pratiti dijabetes tipa 2. Jednokratna (za Glucofage Long) ili dvostruka doza lijeka pomažu u stabiliziranju pacijenta s dijabetesom.

Kakva je razlika između glukofaga i metformina?

Glukofag je zaštitni naziv lijeka, a metformin njegova aktivna tvar. Glukofag nije jedina vrsta tableta čija aktivna supstanca je metformin. U ljekarni možete kupiti ovaj lijek za dijabetes i za mršavljenje pod mnogo različitih imena. Na primjer, Siofor, Gliformin, Diaformin, itd. Međutim, Glucofage je originalni uvezeni lijek. Nije najjeftiniji, ali smatra se najkvalitetnijim. Ovaj lijek ima veoma pristupačnu cijenu, čak i za starije osobe, tako da stranica endocrin-patient.com ne preporučuje eksperimentiranje sa svojim jeftinim kolegama.

Kakva je razlika između redovnog glukofaga i glukofaga dugo? Koji je lijek bolji?

Glukofag Long - ovo je tableta sa sporim otpuštanjem aktivne tvari. Počinju djelovati kasnije od uobičajenog Glukofaga, ali njihov učinak traje duže. Ovo ne znači da je jedan lijek bolji od drugog. Dizajnirani su za različite svrhe. Lijek s produljenim oslobađanjem obično se uzima noću, tako da će sljedećeg jutra doći do normalnog šećera u krvi na glasu. Međutim, ovaj lijek je gori od redovnog glukofaga, pogodan za kontrolu šećera tokom dana. Osobe koje imaju redovne tablete metformina uzrokuju jaku dijareju, savjetuje se da počnu uzimati minimalnu dozu i ne žuri sa povećanjem. Ako to ne pomogne, onda morate preći na dnevni unos lijeka Glucofage Long.

Koje su koristi i štete za tijelo od ovih tableta?

U uputama za upotrebu ovog lijeka trebate pažljivo proučiti odjeljke o indikacijama, kontraindikacijama i nuspojavama. Ako nemate kontraindikacija, onda neće biti štete. Za ljude koji su pretili, predijabetes ili dijabetes tipa 2, metforminske tablete su od velike koristi. Oni snižavaju šećer u krvi, pomažu u gubitku kilograma, poboljšavaju rezultate testova na holesterol i druge kardiovaskularne faktore rizika. Potvrđeno je da ovaj lijek usporava razvoj dijabetesnih komplikacija i produžuje život pacijenata.

Glukofag dug za dijabetes: pregled pacijenata

Milioni ljudi uzimaju Glucophage skoro 50 godina. Njihovo veliko zajedničko iskustvo dokazalo je da je siguran lijek. Jedina moguća šteta je nedostatak vitamina B12 u tijelu. Povremeno možete uzimati ovaj vitamin tečajevima za prevenciju.

Glukofag, Glukofag Long ili Siofor: što je bolje?

Glukofag je originalni lijek metformin. Važnost patenta za njega odavno je istekla, pa se u ljekarnama prodaje mnogo analoga. Siofor je jedan od njih.Takođe na tržištu postoji nekoliko analoga ruske proizvodnje. Doktor Bernstein tvrdi da Glucofage snižava šećer u krvi mnogo više od Siofora i drugih konkurentskih tableta metformina. Veliki broj korisnika endocrin-patient.com također potvrđuje da je Glucofage bolji od jeftinih tableta metformina i manje vjerovatno može izazvati proljev.

Originalni lijek metformin ima veoma pristupačnu cijenu. Stoga je malo smisla uzimati Siofor i druge analoge kako bi se spasili. Glucophage Long - Metformin tablete s produljenim oslobađanjem iste tvrtke koja proizvodi originalni Glucophage. Ovaj lijek je idealan za kontrolu šećera u krvi ujutro na prazan stomak, ako se uzima uveče. Također, ako vam Siofor ili redoviti Glucofage uzrokuju nepodnošljivu dijareju, pokušajte ih zamijeniti s Glucofage Long.

Kako ovaj lijek utječe na jetru i bubrege?

Obratite pažnju na odjeljak o kontraindikacijama u uputama za upotrebu. Glukofag je kontraindiciran kod zatajenja jetre, kao i zatajenja bubrega u srednjim i naprednim fazama. S teškim bolestima jetre i bubrega, prekasno se liječi za dijabetes.

Istovremeno tablete metformina mogu i trebaju uzimati pacijenti koji imaju masnu hepatozu - gojaznost jetre. Zajedno sa dijetom bez ugljikohidrata i fizičkom aktivnošću, lijek poboljšava stanje pacijenata. Masna hepatoza brzo nestaje nakon što ljudi počnu primjenjivati ​​preporuke opisane na ovom mjestu. Druge komplikacije, kao što je utrnulost u nogama, zahtijevaju više vremena za ozdravljenje.

Za mršavljenje

Glukofag je popularno sredstvo za mršavljenje, poput drugih sličnih lijekova koji sadrže metformin. Ovaj lijek pomaže da izgube višak kilograma ne samo za pacijente s dijabetesom, već i za ljude koji imaju normalan šećer u krvi. Metformin je gotovo jedini lijek koji omogućava gubitak kilograma bez oštećenja zdravlja. Naprotiv, poboljšaće rezultate testova na holesterol i trigliceride. Recenzije ljudi koji uzimaju glukofag za mršavljenje potvrđuju njegovu učinkovitost. Međutim, prekomjerna težina ne počinje odlaziti odmah, već nakon nekoliko tjedana. Možete očekivati ​​da ćete smršavjeti nekoliko kilograma, ali malo je vjerojatno da će tablete metformina pomoći da postignete svoju idealnu težinu.

Glukofag i Siofor za mršavljenje: pregled pacijenta

Za liječenje gojaznosti potrebno je uzimati Glucofage prema istim shemama kao i za dijabetes. Započnite s minimalnom dozom od 500-850 mg dnevno i postepeno je povećavajte na maksimalno dozvoljenu. Možete očekivati ​​da će se zahvaljujući ovom lijeku vaša tjelesna težina smanjiti za 2-3 kg bez promjene prehrane i razine tjelesne aktivnosti. Ako budete imali sreće, uspjet ćete izgubiti 4-8 kg. Glukofag se mora uzimati kontinuirano da bi se održali postignuti rezultati. U slučaju povlačenja lijekova, dio izgubljenih kilograma može se vratiti natrag, ili čak i to. Web stranica endocrin-patient.com preporučuje prelazak na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata kako bi mršavljenje bilo efikasnije.

Inzulin je hormon koji ne samo da utječe na apsorpciju glukoze, već i potiče taloženje masti, blokira razgradnju masnog tkiva. Ljudi skloni gojaznosti imaju povećan nivo inzulina u krvi. Njihova tkiva imaju smanjenu osjetljivost na ovaj hormon. Ovaj metabolički poremećaj naziva se inzulinska rezistencija. Lijek Glucophage djelomično ga eliminira, razina inzulina u krvi se smanjuje. To je korisno za osobe s prekomjernom težinom, kao i za bolesnike s dijabetesom tipa 2. Što se više približava normalnoj razini inzulina u krvi, lakše je smršavjeti. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže kod inzulinske rezistencije boljom od Glucofagea. Optimalan rezultat daje se istodobnim poštovanjem prehrane i uzimanjem metforminskih tableta.

Kako uzeti

Prije uzimanja Glucofagea za mršavljenje ili protiv dijabetesa, pažljivo pročitajte upute za upotrebu. Pazite da nemate kontraindikacija. Provjerite moguće nuspojave.Shvatite razliku između Glucofage Long i konvencionalnih tableta metformina koji je lijek najbolji za vaše ciljeve. Preporučljivo je uzeti testove koji provjeravaju rad jetre i bubrega, kao i konzultirati se s liječnikom. Međutim, metformin se smatra tako sigurnim lijekom, da se prodaje u ljekarnama bez recepta.

Glukofag često uzrokuje dijareju i druge probavne probleme. Da biste ih olakšali ili čak potpuno izbjegli, počnite ih uzimati s minimalnom dozom od 500-850 mg dnevno. Ovaj lijek pijte uz obroke. Možete povećati dozu za 500 ili 850 mg dnevno jednom sedmično ili svakih 10-15 dana, pod uslovom da pacijent dobro podnese liječenje. Najveća dopuštena dnevna doza iznosi 2000 mg za lijek Glucofage Long i 2550 mg (tri tablete od 850 mg) za konvencionalne tablete metformina. Ovo je ciljna doza za liječenje gojaznosti i kontrolu dijabetesa tipa 2.

Pacijenti s teškim dijabetes melitusom mogu i trebaju kombinirati uporabu lijeka Glucophage s injekcijama inzulina. Metformin smanjuje potrebu za inzulinom za otprilike 20-25%, a prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata 2-10 puta. Za dijabetičare se povećava rizik od ubrizgavanja previsoke doze inzulina i izazivanja hipoglikemije. Počevši uzimati metformin bolje je značajno smanjiti dozu inzulina i zatim ih pažljivo povećati ako je potrebno.

Glukofag je važan, ali ne i glavni dio efikasnog režima liječenja dijabetesa tipa 2. Glavni lijek je dijeta, a tablete i inzulin samo je nadopunjuju.

Da usporite starenje

Neki uzimaju glukofag da bi im produžili život. Zdravim mršavim osobama za profilaksu teško je potrebna ista velika doza kao i pacijenti s dijabetesom i gojaznošću. Vjerovatno će ih imati dovoljno i 500-1700 mg dnevno. Nažalost, nema tačnijih informacija o doziranju metformina kao lijeka za starost. Istraživanja o ovom pitanju još uvijek traju, njihovi se rezultati ne očekuju uskoro. Glukofage Duge tablete se ne mogu žvakati, trebate progutati cijele. Manje je vjerovatno da ovaj lijek izaziva dijareju i druge nuspojave od uobičajenog metformina koji se odmah apsorbuje. Pogledajte na ovoj stranici video Elena Malysheva o uzimanju metformina kao lijeka za starost.

Koliko dugo treba uzimati ovaj lijek? Da li je moguće stalno piti Glucofage?

Glukofag nije lijek za unos kursa. Ako imate indikacije za njegovu upotrebu, a nuspojave se mogu tolerirati, onda morate stalno uzimati tablete, svaki dan, bez prekida. Ako se lijek prekine, vjerovatno će se pogoršati nivo šećera u krvi, a neki odbačeni višak kilograma vratit će se.

Ponekad ljudi koji pate od pretilosti i dijabetesa tipa 2 uspijevaju značajno izgubiti težinu, potpuno mijenjaju svoje mišljenje i metabolizam. U takvim slučajevima možete odbiti uzimati metformin bez negativnih posljedica. Ali to je retko moguće.

Jesu li ove tablete ovisne?

Izvjesno vrijeme nakon što pacijent dostigne maksimalnu dozu metformina, njegov šećer u krvi i tjelesna težina prestaju opadati. Ostaju stabilni i to je u redu. Lijek Glucophage poboljšava tijek bolesti, ali nije lijek za panaceju i ne može pružiti potpuno izlječenje. Za uspješnu kontrolu dijabetesa ili predijabetesa potrebno je ne samo uzimati tablete, nego i slijediti dijetu i vježbe.

Kod pacijenata koji ne vode zdrav način života, šećer u krvi s godinama neminovno raste. U takvim je situacijama prikladno žaliti da lijek izaziva ovisnost. U stvari, problem je što ne pratite režim. Jedenje zabranjene hrane, kao i sjedeći način života, imaju pogubni učinak na organizam. Nije u stanju nadoknaditi nijednu pilulu, pa čak ni najskuplju i najskuplju.

Koju dijetu da slijedim dok uzimam ovaj lijek?

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata jedino je ispravno rješenje za pacijente s pretilošću, predijabetesom i dijabetesom tipa 2. Ispitajte listu zabranjenih namirnica i potpuno ih eliminirajte iz svoje prehrane.Jedite ukusnu i zdravu dopuštenu hranu, uzorak možete koristiti tjedan dana. Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata primarno je liječenje dijabetesa tipa 2. Mora se nadopuniti primjenom lijeka Glucophage, a po potrebi i s injekcijama inzulina u malim dozama. Za neke ljude dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže vam da smršate, dok za druge to ne čini. Međutim, ovo je najbolje sredstvo na raspolaganju. Rezultati ishrane s malo masti s malo masti su još gori. Prelaskom na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, normalizirat ćete šećer u krvi, čak i ako ne možete znatno smršavjeti.

Povećava li glukofag ili snižava krvni pritisak?

Glukofag baš i ne povećava krvni pritisak. Ono malo pojačava učinak pilula za hipertenziju - diuretike, beta blokatore, ACE inhibitore i druge.

Kod dijabetičara koji se liječe metodama web stranice endocrin-patient.com, krvni tlak brzo opada na normalno. Jer ovako funkcioniše dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata. Uklanja suvišnu tekućinu iz tijela, uklanja edeme i povećani stres na krvnim žilama. Glukofag i lijekovi za hipertenziju neznatno pojačavaju jedno drugo. S velikom vjerovatnoćom morat ćete potpuno odustati od lijekova koji snižavaju krvni tlak. To vas neće malo uznemiriti :).

Da li je ovaj lijek kompatibilan s alkoholom?

Glukofag je kompatibilan s umjerenom konzumacijom alkohola. Uzimanje ovog lijeka ne zahtijeva potpuno trijezan način života. Ako nema kontraindikacija za uzimanje metformina, tada vam nije zabranjeno malo konzumirati alkohol. Pogledajte članak „Alkohol za dijabetes“, koji sadrži puno korisnih informacija. Već ste pročitali da metformin ima opasnu, ali vrlo rijetku nuspojavu - laktičnu acidozu. U normalnim situacijama vjerovatnost za razvoj ove komplikacije gotovo je nula. Ali ustaje sa teškom alkoholnom intoksikacijom. Stoga, na pozadini uzimanja metformina, ne treba piti. Ljudi koji ne mogu održati umjerenost trebali bi se u potpunosti suzdržati od alkohola.

Šta učiniti ako glukofag ne pomogne? Koji je lek jači?

Ako glukofag nakon unosa od 6-8 tjedana ne pomaže da se izgubi barem nekoliko kg viška kilograma, uzmite krvne pretrage na hormone štitnjače i tada se posavjetujte s endokrinologom. Ako se otkrije hipotireoza (nedostatak hormona štitnjače), morate se liječiti hormonskim pilulama koje vam je propisao ljekar.

U nekih bolesnika sa dijabetesom tipa 2, glukofag uopće ne snižava šećer u krvi. To znači da je gušterača potpuno iscrpljena, proizvodnja vlastitog inzulina je zaustavljena, bolest kao da se pretvorila u teški dijabetes tipa 1. Hitno treba započeti ubrizgavanje inzulina. Takođe je poznato da tablete metformina ne mogu pomoći mršavim dijabetičarima. Takvi pacijenti moraju odmah preći na inzulin, ne obraćajući pažnju na lijekove.

Podsjetimo da je cilj liječenja dijabetesa držati šećer konstantnim unutar 4,0-5,5 mmol / L. Kod većine dijabetičara glukofag snižava šećer, ali još uvijek nije dovoljan da ga vrati u normalu. Treba utvrditi u koje doba dana se pankreas ne može nositi s teretom, a zatim mu pomoći u injekcijama inzulina u malim dozama. Nemojte biti lijeni uz korištenje lijekova i dijeta. U protivnom će se razviti dijabetesne komplikacije čak i kod vrijednosti šećera od 6,0-7,0 i više.

Recenzije ljudi koji uzimaju Glucofage za mršavljenje i liječenje dijabetesa tipa 2 potvrđuju visoku efikasnost ovih pilula. Pomažu bolje od Siofora i jeftinih analoga ruske proizvodnje. Najbolji rezultati postižu se kod pacijenata koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata dok uzimaju tablete. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 uspijevaju sniziti šećer na normalu i održati ga stabilno normalnim, kao kod zdravih ljudi. Mnogi se u svojim recenzijama također hvale da uspijevaju izgubiti 15-20 kg viška kilograma. Iako se garancija uspješnog mršavljenja ne može dati unaprijed.Web-lokacija endocrin-patient.com garantira dijabetičarima da će moći preuzeti kontrolu nad svojom bolešću, čak i ako ne uspiju značajno izgubiti kilograme.

Usporedba lijekova Glucophage i Siofor: pregled pacijenta

Neki su razočarani što glukofag ne uzrokuje brzo mršavljenje. Zaista, efekt njegovog uzimanja postaje uočljiv najkasnije nakon dvije sedmice, posebno ako započnete liječenje malom dozom. Što ravnomjernije gubite kilograme, veća je i šansa da ćete uspjeti zadržati postignuti rezultat duže vrijeme. Lijek Glucophage Long vjerovatno je da će prouzrokovati dijareju i druge nuspojave od svih ostalih lijekova metforminom. Ljudima koji žele smršavjeti, puno pomaže. Ali ovaj lijek nije baš pogodan za kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara nakon jela tokom dana.

Glukofag dugačak za dijabetes tipa 2: pregled pacijenta

Negativne recenzije o tabletama Glucophage ostavljaju pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji nisu svjesni dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili ga ne žele prebaciti. Zabranjena hrana koja je preopterećena ugljikohidratima povećava šećer u krvi i narušava dobrobit. Pripravci metformina, pa čak i injekcije insulina, ne mogu nadoknaditi njihove štetne efekte. Kod dijabetičara koji slijede standardnu ​​niskokaloričnu dijetu rezultati liječenja su prirodno loši. Ne treba pretpostaviti da je to zbog slabog učinka lijeka.

57 komentara za "Glucophage and Glucophage Long"

Zdravo Imam pretilost zbog hipotireoze, stara 24 godine, visina 164 cm, težina 82 kg. Uzimam eutiroks i jodnu ravnotežu već nekoliko godina. Sjedio sam na različitim dijetama, ali malo je bilo smisla - nakon raspada, višak kilograma se vraćao, a često čak i povećavao. Siofor nije mogao uzeti uobičajene tablete zbog nuspojava. Saznao sam za Glucophage Long koji izgleda deluje nježnije. Pročitao sam vaš članak, ali ostaje još mnogo pitanja. Mogu li piti Glucofage Long bez recepta ljekara? Ako je tako, kako da to podnesem? Da li je moguće kombinirati ovaj alat i Xenical? Nadam se da ćemo vidjeti odgovor.

Mogu li piti Glucofage Long bez recepta ljekara?

Da, u nedostatku kontraindikacija

Siofor tablete se nisu mogle uzimati zbog nuspojava

Bilo je potrebno koristiti shemu s postepenim povećanjem doza. Možda ne bi bilo ozbiljnih problema.

kako da to podnesem?

Kako je navedeno u članku

Da li je moguće kombinirati ovaj alat i Xenical?

Da sam na vašem mjestu, prebacila bih se na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata (koja je, uzgred, takođe bez glutena) i ne bih uzimala Xenical

Hipotireoza (nedostatak hormona štitnjače) vaš je glavni problem. Da biste je uzeli pod kontrolu, trebate znati engleski jezik, proučiti knjigu "Zašto i dalje imam simptome štitnjače kad su testovi mojih laboratorija normalni" ili neki njen analog. Još nisam vidio ove materijale na ruskom. U same ruke ne posegnu za prijenosom.

Postoji pretpostavka da uzimanje dodataka jodu ne pomaže, već pogoršava vašu bolest. A eutirox ne uklanja uzrok.

Dobar dan dragi Sergej! Trebam tvoj savjet. Starost 68 godina, visina 164 cm, težina 68 kg, glikovani hemoglobin 5,8%. Endokrinolog je rekao da uzima Glucophage Long 500 nakon večere. Da li je ovaj lijek potreban kada se pridržava dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata? Od fizičkih vježbi hodam samo 50-60 minuta, jer sve drugo podiže krvni pritisak. Hvala

Da li je ovaj lijek potreban kada se pridržava dijete sa niskim udjelom ugljikohidrata?

Prije svega, to zavisi od vaših pokazatelja glukoze u krvi ujutro na prazan stomak. Za više detalja pogledajte članak - http://endocrin-patient.com/sahar-natoschak/

Samo moram hodati 50-60 minuta, jer sve drugo podiže krvni pritisak

Očito je da imate dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Kod pacijenata koji su potpuno isključili zabranjenu hranu, krvni pritisak se brzo vraća u normalu. Šećer u krvi treba konzumirati više od hipertenzije.

Zdravo. Imam 32 godine. Došao sam kod endokrinologa kako bih riješio probleme viška kilograma (visina 167 cm, težina 95 kg).Prošla sam testove krvi i urina na hormone - sve je normalno, osim vrlo visokog inzulina. Dibicor je bio propisan 1 tabletu 2 puta dnevno, kao i Glucofage 500 - 1 tableta dnevno, uzeta tokom 3 mjeseca. Pročitao sam vaš članak i postavilo se pitanje. Propisuje li se premala doza metformina? Možda je bolje uzimati ga 2-3 puta dnevno? Unaprijed hvala na odgovoru.

Propisuje li se premala doza metformina?

U principu, nije dovoljno. Ali u svakom slučaju, trebali biste početi s malom dozom, a zatim je polako podizati ako dobro podnosite liječenje.

Podsjećam vas da je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata glavno sredstvo. A bilo koje tablete, uključujući Glucophage, samo su dodatak zdravoj prehrani.

Zdravo. Imam 61 godinu. Visina 170 cm, težina 106 kg. Dijabetes melitus dijagnosticiran je od 2012. godine. Je li moguće piti Glucofage ujutro obično 850, a noću produženo 500? Ili ujutro i uveče, jedna tableta produžila 500? Na dijeti s malo ugljikohidrata od decembra 2016. godine. Razina glukoze se smanjila i težina također, ali nije moguće stabilno regulirati šećer.

stabilno podešavanje šećera ne radi.

Najvjerojatnije, morate polako početi ubrizgavati inzulin u malim dozama. Malo je vjerojatno da će vam maksimalna doza metformina pružiti mogućnost da šećer zadržite u normi, što je ovdje naznačeno - http://endocrin-patient.com/norma-sahara-v-krovi/

Je li moguće piti Glucofage ujutro obično 850, a noću produženo 500?

U principu, moguće je, ali malo je vjerovatno da će vam ovo biti dovoljno bez injekcije inzulina. Već nekoliko mjeseci pokušavate dovesti šećer u normalu, ali to ne ide baš najbolje. Primetio sam mnogo takvih slučajeva.

Zdravo Imam 63 godine, visina 157 cm, težina 74 kg. Šećer je bio 6,3. Kako je propisao endokrinolog, pila je Glucofage 1000 ujutro i naveče 8 mjeseci. Rezultat je odličan - šećer je pao na 5,1. Doktor mi je smanjio dozu na 500 mg ujutro i navečer. Budući da Glucofage tablete imaju rok trajanja od 3 godine, moj sin mi je odmah kupio 10 paketa lijeka iz tvrtke Merck (Španija). Primjetio sam kako na svakom tabletu postoji slika. Pitanje: da li je moguće podijeliti ih na dijelove?

svaki tablet ima sliku. Pitanje: da li je moguće podijeliti ih na dijelove?

Koliko sam shvatio, službeno uputstvo ne daje odgovor na to pitanje. Na vašem mjestu, nastavio bih uzimati dozu od 2 * 1000 mg dnevno, što je puno pomoglo. Ne razumijem zašto bi trebali da smanjite dozu. Osim ako nema ozbiljnih nuspojava o kojima ne pišete.

Kao i obično, podsjećam da je glavni tretman dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/. Vaše zdravstvene probleme uzrokovane su netolerancijom na ugljene hidrate iz hrane. Lijek Glucofage može dati ne više od 10-15% tog čudesnog efekta koji omogućava prelazak na zdravu prehranu.

Imam 67 godina, visina 157 cm, težina 85 kg. Prije tri godine, moja težina je bila 72-75 kg. Zglobovi nogu su se razboleli, počeli su manje da se kreću i počeli su da dobijaju na težini. Prošli testove na inzulin i glukozu. Inzulin 19,6 mkU / ml. Glukoza 6,6 mmol / L Dodijeljen Glyukofazh Long 1000 noću. Prvo je za nekoliko nedelja izgubila 2 kg, što je zaustavilo težinu. Donirana krv na hormone štitnjače - TSH 0,34, T4 ukupno 83,9. Propisane tablete Laminaria, pijem tjedan dana. Postoje sveže analize biohemije - ne znam o kojima bih pisao. Ne mogu se nositi s težinom! Možda povećate unos glukofaga? Stvarno mi treba savjet. Pored toga, imam hipertenziju. Uzimam concor 5 mg, noliprel 10 + 2.5. Strašna buka u glavi od 2015. godine. Radim MRI - čini se da ne treba brinuti. I ja imam praznike, kada ova buka bar na jedan dan iščezne. Liječnici neurolozi i drugi kažu da je sada s tim živjeti. Ali s ovim možeš poludjeti. Juče sam bio na recepciji u kardiocentru kod angioneurologa. Drago mi je da se buka u mojoj glavi ne može liječiti, ali moram pokušati pronaći dobrog doktora.

Inzulin 19,6 mkU / ml. Glukoza 6,6 mmol / L

Imate metabolički sindrom koji se pretvorio u predijabetes. Rizik od smrti od srčanog udara ili moždanog udara vrlo je visok ako ne preduzmete mjere koje propovijedam.

Možda povećate unos glukofaga?

Ako želite živjeti, trebate učiniti sve što je ovdje napisano - http://endocrin-patient.com/topics/diabet-2-tipa/ - ali tablete za žongliranje neće biti malo koristi. Iako je, u načelu, moguće postepeno povećavati do maksimalne dnevne doze. Ali ne očekujte čudo od ovoga, a da pritom ne promijenite svoj životni stil.

Pored toga, imam hipertenziju.Uzimam concor 5 mg, noliprel 10 + 2.5.

Za liječenje dijabetesa prehrambeni dodaci nisu potrebni, ali s hipertenzijom su korisni. Pročitajte više ovdje. Nemojte ni sanjati da će uzimanje dodataka zamijeniti vašu prehranu i fizičku aktivnost. Kretanje je od vitalnog značaja, prevladavanje bolova u zglobovima.

Imam 50 godina, težina 91 kg, visina 160 cm. Donirana krv - šećer 6,6. Prošao 3 meseca - glikovani hemoglobin 5,85%. Oni su rekli da je to normalno. No endokrinolog je Glucofageu propisao 2 puta dnevno po 850 mg. Sjedio na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. Tlak je pao na 126/80. Prije toga bilo je 140/100, a prije je poraslo na 190. Gastritis. Pijem omeprazol.
Trebam li nastaviti piti lizinopril od pritiska? I kako će omeprazol u večernjim satima biti kombiniran sa tabletama glukofaga?

Niste normalni, ali predijabetes. Takođe, najvjerovatnije, nedostatak hormona štitnjače.

Ako ne promijenite svoj način života, ali nastavite istim putem, šanse za preživljavanje do penzije nisu velike.

Trebam li nastaviti piti lizinopril od pritiska?

Pokušajte polako smanjivati ​​dozu, do potpunog odbacivanja ovog lijeka.

kako će omeprazol biti kombinovan sa tabletama glukofaga

Morate pokušati držati gastritis pod kontrolom bez pomoći ovog lijeka i njegovih analoga. Štetnije su od pilula za pritisak koje tražite. Jer se, zahvaljujući inhibiciji izlučivanja želudačne kiseline, hranjive tvari iz hrane manje apsorbiraju, povećava se i rizik od raka želuca. Trebate razviti naviku žvakati hranu polako i temeljno, ni u kojem slučaju ne jesti u žurbi. Odbiti dimljenu i izgaranu (previše prženu) hranu. Zahvaljujući tome proći će i sam gastritis.

Pozdrav, je li moguće kombinirati Glucofage Long 1000 s tabletama pod pritiskom, posebno perindoprilom?

Može li se Glucofage Long 1000 kombinirati s tabletama pod pritiskom, posebno perindoprilom?

U principu, to je moguće, ali o tome bih razgovarao s vašim liječnikom. U svakom slučaju, proučite kontraindikacije prije uzimanja novih lijekova.

Skrećem vam pažnju na činjenicu da dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/ - pomaže ljudima koji imaju prekomjernu težinu od hipertenzije. Doze tableta od pritiska mogu se značajno smanjiti, ponekad do potpunog neuspjeha.

Dobar dan Starost 36 godina, visina 168 cm, težina 86 kg. Prema analizama, šećer 5,5 inzulina 12. Propisani Glyukofazh Long 500 mg traje 3 mjeseca i sa njim niz tableta - vitamin B12, folna kiselina, jodomarin, cink. Imam sklonost alergijskim reakcijama. Bojim se da će se dogoditi Quinckeov edem. Koliko je alergičan lijek Glucofage?

Koliko je alergičan lijek Glucofage?

Unaprijed samo vidovnjak može predvidjeti da li ćete biti alergični na ove tablete ili ne.

U pravilu, prelazak na dijetu s malo ugljikohidrata smiruje imunološki sustav i smanjuje ozbiljnost svih manifestacija alergija. Jer gluten, agrumi i drugi alergeni napuštaju ljudsku prehranu.

Starost 56 godina, visina 164 cm, težina 69 kg. Dijabetes tipa 2, hipotireoza, osteohondroza. Sedentarni rad! TSH je normalan

6, glikovani hemoglobin

6% Uzimam Glucofage Long 750, eutirox 75 i rosuvastatin 10 mg. Tokom dana moguće je zadržati šećer, uklj. i uz pomoć vaših preporuka. Međutim, uprkos uzimanju Glucofage Long-a i ranoj večeri, šećer na glavi još uvijek iznosi 6,0-6,5. Uz vrijeme provedeno na moru, tu se bukvalno drugi dan šećer vrati u normalu! Zašto usput? I je li moguće učvrstiti taj efekat? Još jedno pitanje: mogu li istovremeno uzimati vitamine D3 i Omega 3 (Solgar)? Molim vas da mi kažete doze i kurseve. Hvala

uprkos uzimanju Glucofage Long-a i ranoj večeri, šećer na glavi i dalje drži 6,0-6,5.

Stoga, produženi inzulin morate ubrizgati preko noći. Nema jednostavnijeg rešenja za vas.

Mogu li istovremeno uzimati vitamine D3 i Omega 3 (solgar)?

Da, oni su kombinirani. Zapravo je riblje ulje malo vitamina D3.

Molim vas da mi kažete doze i kurseve.

Pretražite web stranicu Doma zdravlja.

Starost 66 godina, visina 164 cm, težina 96 kg.Holesterol 4,7 dok uzimate tablete rosuvastatina 5 mg dnevno. Šećer 5.7. Ponekad se osjeti paraksizalni oblik atrijske fibrilacije. Pritisak održavam normalnim. Prihvatam: ujutro sotaprolol, omega-3, uveče Valsartan 40 mg, Pradaxa 150 mg, rosuvastin 5 mg. Posljednjih mjesec dana koristim Estronorm svijeće po savjetu ginekologa. Ove zime težina je dobila od 92 do 96 kg. Istina, uz dijetu kojom grešim - žitarice, pomorandže, ponekad pečena roba. Ne prejesti, iako zbog nesanice mogu ugristi u 14 sati. Trebam li uzimati Glucophage i u kojoj dozi? Gdje započeti?

Trebam li uzimati Glucophage i u kojoj dozi?

Biće od male koristi bez prelaska na strogu dijetu s malo ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/ - s potpunim odbacivanjem zabranjenih proizvoda

Istina, uz dijetu kojom grešim - žitarice, pomorandže, ponekad pečena roba.

Sve će vam to doći na stranu, pa makar i ne odmah. Iako, naravno, ovisno o tome koliko i kako želite živjeti. Ako ste zadovoljni za kratko vrijeme i s čirevima - nema pitanja, nastavite.

Ponekad se osjeti paraksizalni oblik atrijske fibrilacije.

Potrebno je uzimati magnezijum-B6 u velikim dozama, što preporučuju izvori alternativne medicine

Imate divno mjesto! Čitam lako i sa zadovoljstvom! Sve je izuzetno jasno, dostupno i zanimljivo! Puno sam naučio za sebe. Hvala vam na tako divnom poslu!
Imam 30 godina, a visina 171 cm - težina 90 kg, odnosno višak. Ova se težina drži već nekoliko godina, mada je prije bila veoma tanka. Sjedio sam na mnogim dijetama, odbacivao 4-5 kg ​​tjedno, a zatim se pokvario i brzo vratio težinu. Shvaćam da to nije tačno.
Odlučio sam kontaktirati ginekologa-endokrinologa. Darovala sam krv za hormone. Pokazalo se da je glikovani hemoglobin povišen - HbA1c = 6,37%. Inzulin je u granicama normale, ali na ivici od 24,3 µMe / ml.
Doktor mi je propisao Glucofage dva puta dnevno tokom nekoliko mjeseci, sve dok ne smršavim do ugodnog stanja, i dijetom sa niskim udjelom ugljikohidrata - kako bih što brže smanjio „brze“ ugljikohidrate. I također upozorio da, ako pokrenete sve to, možete "otkotrljati" se na dijabetes! Strašno.
Ako je moguće, ocenite moju situaciju. Da li je tretman propisan pravilno i šta da radim s ovom bolešću?

Pokazalo se da je glikovani hemoglobin povišen - HbA1c = 6,37%.

Zvanično, ovo je predijabetes, koliko god bio opasan. Kažem vam da je ovo već blagi dijabetes. Ako se ne liječi normalno, male su šanse da prežive do penzije.

Da li je tretman propisan pravilno?

Lijek je propisan pravilno. Povećavajte dozu postepeno, kao što je preporučeno na ovom mjestu. Dijeta sa malo ugljikohidrata djeluje ako u potpunosti eliminirate svu zabranjenu hranu, a ne samo „brze“ ugljikohidrate.

Šta da radim s ovom bolešću?

Bilo bi lijepo uzeti testove na hormone štitnjače.

Dobro vece Ljekar je propisao Glucofage Long. Recite mi, molim vas, da li se može koristiti istovremeno s Regulonom? Menstruacija nije bila 4 mjeseca. Nedavno sam pio 10 dana Duphaston. Liječnik mi je također propisao Regulon, ali ja nisam razumio, može li se pokrenuti prvog dana menstruacije? Biću vam zahvalan na odgovoru)))

Ljekar je propisao Glucofage Long. Recite mi, molim vas, da li se može koristiti istovremeno s Regulonom?

Ovo pitanje je izvan moje nadležnosti. Razgovarajte sa svojim ginekologom.

Zdravo Imam 63 godine, visina 168 cm, težina 78 kg. Prošlog novembra dijagnosticiran je predijabetes na osnovu očitavanja glukoze na testu od 6,4-6,8. Glikovani hemoglobin 5,3%. Ja sam na dijeti sa malo ugljenih hidrata. Šećer se ujutro u početku smanjio na 5,8-6,1. No, tada se vratio na oko 6.5. Počeo sam uzimati Metformin 500 mg noću. Pokazatelji 5.9-6.1. Pročitao sam na vašoj web stranici da je prednost Glucofage Long-a. Uzimam 1 tabletu 750 mg tokom večere. Ujutro šećer 6.8. Koje je optimalno vrijeme za uzimanje glukofaga? Večeram u 8 uveče, idem u krevet u ponoć. Šta preporučujete? Hvala)

Nabavite test krvi na C-peptid. Prema njegovim rezultatima može se ispostaviti da biste trebali započeti malo ubrizgavati inzulin. I ne samo slijediti dijetu i piti lijekove.

Glukofag Long. Uzimam 1 tabletu 750 mg tokom večere.

Ovo je mala doza, od koje gotovo da i nema smisla. Uzimajte u dozama navedenim u ovom članku.

Zdravo. Starost 26 godina, visina 167 cm, težina 70 kg. Rezultati analize: TSH - 5,37, T4 bez - 16,7, glukoza - 5,4, inzulin - 6,95.Endokrinolog je propisao L-tiroksin 100, glukofag 500 mg 2 puta dnevno, nije rekao ništa o dijeti. Pijem ove lijekove 3 mjeseca, ali težina miruje. Nakon vašeg članka shvatila sam da ne možete bez dijeta bez ugljikohidrata. Reci mi, moram li povećati dozu glukofažnih tableta? Htio bih smršavjeti, prije godinu dana imao je 58 kg.

Reci mi, moram li povećati dozu glukofažnih tableta?

Da, možete pokušati povećavati postepeno

Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata važnija je od uzimanja lijekova.

Pogledajte i alternativne tretmane hipotireoze, koji su zasnovani na knjizi Zašto i dalje imam simptome štitnjače kada su moji laboratorijski testovi normalni. Pokušajte uzimati suplemente, ali nemojte jesti voće i druge štetne ugljene hidrate.

Dobro vece Imam 54 godine, vodim zdrav način života, šećer i glikovani hemoglobin su u granicama normale, težina 110 kg s visinom od 178 cm. Pokušavam se boriti s težinom nekoliko godina, uspijevam izgubiti do 10 kg, ali preko zime se regrutuje ponovo. U endokrinologiji nema problema, ali savjetovali su im da piju Glucofage Long 750, 2 tablete dnevno. Pijem više od tjedan dana, rezultat je beznačajan. Treba li povećati dozu? Unaprijed hvala na odgovoru.

Pijem više od tjedan dana, rezultat je beznačajan. Treba li povećati dozu?

Da, možete pokušati povećati na 3 tablete dnevno. Međutim, dijeta sa malo ugljikohidrata u vašem slučaju važnija je od bilo kojeg lijeka.

Pozdrav, imam 32 godine, visina 157 cm, težina 75 kg. Nakon rođenja, prošlo je 7 godina, dobila na težini sa 60 kg, s godinama nije uspjelo smršavjeti. Položila je testove na TSH - 2,5, inzulin - 11, glukozu - 5,8.
Propisali su Glucophage Long 500 mg navečer, kurs od 3 mjeseca i još jedan multivitamin.
Da li je to mala doza? Da li je po vašem mišljenju pravilno sačinjen tretman? Hvala

Mali, možete pokušati povećavati postepeno

Da li je po vašem mišljenju pravilno sačinjen tretman?

Ako vam nije preporučena dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, onda to nije u redu

Pozdrav, imam 45 godina, bolujem od dijabetesa tipa 2 od 2012. Da li se preporučuje uzimanje glukofaga Long tokom noći - je li to sa posljednjim obrokom u 18 sati ili kasnije? Moja dnevna doza je 2000 mg. Koliko toga treba uzeti noću? Ili podijelite cijelu dnevnu normu u tri identične doze? Unaprijed hvala na odgovoru.

Preporučuje se uzimati Glucofage Long za noć - radi li se o posljednjem obroku u 18 sati ili kasnije?

Da biste poboljšali nivo šećera ujutro na prazan stomak, uzimajte noću prije spavanja, što je moguće duže

Moja dnevna doza je 2000 mg. Koliko toga treba uzeti noću? Ili podijelite cijelu dnevnu normu u tri identične doze?

Gledajući koliko su ozbiljni vaši problemi sa šećerom ujutro na prazan stomak

Zdravo. Imam 53 godine. Dijabetes 2 stepena. Propisan Glyukofazh Long. Ovaj lijek izravnava nivo šećera, ali ja stvarno gubim težinu u pozadini njegovog unosa. Sa mojom visinom od 170 cm težina je 67 kg - to je normalno, bilo je 75 kg. Bojim se smršaviti dalje, zbog toga sam prestao piti ove tablete. Umjesto toga, liječnik je propisao Vipidia. Šta kažete na ovaj lijek?

Sa mojom visinom od 170 cm težina je 67 kg - to je normalno, bilo je 75 kg. Bojim se smršaviti dalje

Smatra se da normalnu tjelesnu težinu treba smatrati prema formuli ne "rast minus 100", već "rast minus 110". Na vašem bih mjestu također napravio C-peptidni test krvi kako bih testirao na latentni dijabetes tipa 1 u odraslih (LADA).

Ljekar je propisao Vipidia. Šta kažete na ovaj lijek?

Skupo i slabo lijek. Deluje slabije od metformina.

Dobar dan! Imam 29 godina, visina 180 cm, težina 125 kg, prešao je glikovani hemoglobin 5,4%. Prije tjedan dana, počeo sam se pridržavati dijeta bez ugljikohidrata, isključio noćni zhor, pio pivo i alkohol, sada je 120 kg moja težina. Mama ima dijabetes, dijabetičko stopalo. Pitanje: da li je vrijedno uzimati Glucophage u mojoj situaciji? Koji su drugi testovi potrebni?

Da li je vrijedno uzimati Glucophage u mojoj situaciji?

Možete pokušati ubrzati gubitak kilograma.

Redovno bih redovno provjeravao vaš krvni pritisak na vašem mjestu.

Krvni testovi na holesterol i trigliceride morali su proći prije nego što su prešli na dijetu s niskim udjelom ugljenih hidrata. Tada bi se udario koliko su se njihovi rezultati pomakli na bolje.

P. S. Suho crno vino nije zabranjeno. Vodka, u principu, takodje. Prijavljivanje do 100% tetotalera nije neophodno.

Dobar dan Endokrinolog je propisao Glucophage Long 1000 mg.Nakon opterećenja povećava se inzulin, a također, s povećanjem od 169 cm, težina je 84 kg. Ostali testovi su normalni. Planiram trudnoću. Recite mi, molim vas, da li je moguće uzimati glukofag pri planiranju trudnoće?

Da li je moguće uzimati glukofag pri planiranju trudnoće?

Da, pa čak i do 2550 mg dnevno (3 puta 850 mg) kako biste povećali šanse da zatrudnite.

Kad zatrudnite - otkažite. Ako vam se desilo da slučajno uzmete prvih nekoliko tjedana neopažene trudnoće, to je u redu.

Međutim, razmislite kakav će učinak trudnoća imati na vaše tijelo i da li je vrijedno ući u njega. Postoji grupa VKontakte „sreća majčinstva“.

Zdravo. Nakon drugog rođenja dobila sam 30 kg. Dijeta i fizički napor nisu rezultirali. U kojoj dozi je bolje uzimati Glucophage? Visina 160 cm, težina 82 kg, 34 godine.

U kojoj dozi je bolje uzimati Glucophage? Visina 160 cm, težina 82 kg, 34 godine.

Morate prebaciti na dijetu sa malo ugljikohidrata, kao i uzimati tablete prema šemi opisanoj na ovoj stranici.

Takođe, na vašem mjestu bih uzela krvne pretrage za hormone štitnjače, posebno za T3 bez.

Dobar dan, Sergej!
Hvala vam puno na dobrom sadržaju i učešću!
Imam 27 godina, visina 158 cm, težina 80 kg. Šećer je normalan, svi hormoni, štitna žlijezda takođe, su pretilost 2. stupnja. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata nije pomogla, ljekar je predložio da zbog usvajanja COC-a. Endokrinolog je Glucofageu savjetovao dugu + dijetu s malo ugljikohidrata.
U 3,5 mjeseca trebalo je 10 kg! Uzela je dozu od 1500 mg.
Ali sada je težina porasla, za mjesec i pol ništa se nije promijenilo. Pokušao sam povećati dozu na 2000, nema učinka, to samo muči, ali podnošljivo je.
Zašto je težina prestala padati? Možda bi trebalo da zastaneš? Ako je tako, na koliko dugo?

visina 158 cm, težina 80 kg. Šećer je normalan, svi hormoni, takođe, štitna žlijezda

Loše se vjeruje da s takvom gojaznošću nemate hipotireozu. Ne bi se trebalo ograničiti na analizu TSH. Potrebno je provjeriti cijeli panel, posebno T3 bez.

Doktorka je predložila da zbog usvajanja COC-a.

Da sam na vašem mjestu, testirali bismo se i na policistični jajnik.

Možda bi trebalo da zastaneš? Ako je tako, na koliko dugo?

Mislim da ima smisla da stalno uzimate Glucophage, bez pauza. Ovo nije štetno.

Pogledajte moj video o ketogenoj dijeti. Pronađite ga na kanalu stranice.

Pozdrav Sergej! 58 godina. Glukoza, inzulin, hormoni štitnjače su normalni. Ja praktično ne jedem slatko. Hipertenzija PCES. Višak kilograma. Endokrinolog mi je preporučio Glucofage dugu 500 mg s postepenim povećanjem na 1000 mg jednom dnevno, navečer, 1 sat nakon obroka. Za smanjenje viška kilograma. Istovremeno, večera nije kasnije od 17-18 sati, bjelančevine. Isključite ugljene hidrate. Ispada da uzimate Glucofage dugo u 18-19 sati? To je čudno. Preporučujete uzimanje lijeka noću. Zbunjen sam, koji je najbolji način za mršavljenje radi veće učinkovitosti? Koji je najbolji način piti tabletu sa velikom ili malom količinom vode?

Preporučujete uzimanje lijeka noću.

To se odnosi na dijabetičare koji imaju problem sa šećerom u krvi ujutro na prazan stomak

Koji je najbolji način za mršavljenje radi veće učinkovitosti?

Dovedite dozu na 3 * 850 = 2550 mg dnevno. Uzimajte 3 puta dnevno s hranom.

Koji je najbolji način piti tabletu sa velikom ili malom količinom vode?

Višak tekućine neće naštetiti vašem tijelu, pijte više.

Muškarac, 66 godina. Bez dijabetesa, ali prekomjerne težine.
Postoji li razlika u načinu uzimanja Glucofage Long s T2DM ili za mršavljenje?

Ne treba se fokusirati na uzimanje tablete noću. Možete ih piti 3 puta dnevno po 500-850 mg s hranom.

Da li je moguće kombinirati primjenu Glucofage-a s tekućim oblikom Kanefron N (vodeno-alkoholni ekstrakt ljekovitog bilja) ako tablete metformina ne preporučuju ne samo alkohol, već i lijekove koji sadrže alkohol?

Da li je moguće kombinirati prijem Glucofage-a s tekućim oblikom Kanefron N

Za prevenciju bubrežnih kamenaca, savjetujem vam da ne uzimate Kanefron, već magnezijum u tabletama, 400-800 mg dnevno, najbolje u obliku citrata.

Sumnjam da Kanefron donosi bilo kakvu korist.

Još nemam pitanja, ali čitajte sa velikim zanimanjem! Hvala na vrlo korisnim savjetima.

Imam 66 godina, težina 94 kg. Registrovan oko dijabetesa tipa 2 oko 10 godina. Šećer na post 5.8-6.5. Holesterol 6,85 je oborio statinima na 4,84, ali teško je piti ove tablete, strana je jaka na zglobovima i mišićima, nema snage da izdrži.Pokušao sam piti Glucofage dugačak 750 uveče 1 put, ali i gastrointestinalni problemi. Pijem samo ujutro Diabeton. Nastojim se držati dijeta s niskim postotkom masti i niskim udjelom ugljika. Težina ne odlazi, mada vježbe radim ujutro 3-4 puta sedmično po 45 minuta. Idem 3-4 km takođe 2-3 puta nedeljno. Hipertenzija, redovno pijem losartan sa diureticima. Doktor je dodao koncentrat 5 mg noću. Savjetujte što učiniti.

Pažljivo proučite ovu stranicu i slijedite preporuke. Možete me pročitati i na društvenim mrežama, o holesterolu o kojem često pišem.

Dobar dan Imam 30 godina, visina 172 cm, težina 82 kg. Šećer na glasu 6,6 je nakon glukoze nakon 2 sata bio 9,0. Glikovani hemoglobin 6,3%. Endokrinolog je propisao dijetu i fizičku upotrebu. opterećenje + Glucofage Long 500 1 tableta uveče tokom 3 meseca. Trebalo je 12 dana, a šećer na glasu 6,0-6,3. Iako je u ranim danima bilo 5,6-5,8. U 12 dana trebalo je 4 kg. Možda biste trebali povećati dozu? Kako to učiniti ispravno? Koliko popiti i isto isto navečer?

Možda biste trebali povećati dozu? Kako to učiniti ispravno?

Morate pažljivo proučiti članak na koji ste napisali komentar i čitavu stranicu.

Upute za upotrebu tableta

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Oba lijeka (Glucophage i Glucophage Long) kupuju se u ljekarni, a sa njima je propisan recept endokrinologa. Liječnik propisuje dozu na temelju količine glukoze i simptoma kod dijabetičara.

Na početku terapije, preporučuje se upotreba 500 mg dva puta tri puta dnevno. Nakon dvije sedmice, dopušteno je povećati dozu.

Treba napomenuti da nakon uzimanja Glucofagea prvih 10-14 dana javljaju se nuspojave povezane s prilagođavanjem tijela aktivnoj komponenti. Pacijenti se žale na kršenje probavnog trakta, naime napade mučnine ili povraćanja, zatvor ili, obrnuto, proljev, metalički okus u usnoj šupljini.

Dozirajuća doza je 1500-2000 mg dnevno. Da biste smanjili nuspojave od uzimanja lijeka, morate podijeliti dnevnu dozu za 2-3 puta. Dozvoljeno je konzumiranje do 3000 mg dnevno.

Ako je pacijent koristio drugi hipoglikemijski lijek, tada treba otkazati unos i započeti liječenje Glucofageom. Kada kombinirate lijek s inzulinskom terapijom, trebali biste se pridržavati doze od 500 ili 850 mg dva ili tri puta dnevno, kao i 1000 mg jednom dnevno.

Pojedincima koji pate od zatajenja bubrega ili drugih bubrežnih bolesti, poželjno je odabrati dozu lijeka pojedinačno. U takvim slučajevima dijabetičari mjere kreatinin jednom u 3-6 mjeseci.

Koristite Glucofage Long 500 neophodno je jednom dnevno uveče. Lijek se prilagođava jednom u dvije sedmice. Glucophage Long 500 zabranjeno je koristiti više od dva puta dnevno. Što se tiče doze od 750 mg, treba napomenuti da je maksimalni unos dva puta dnevno.

Za bolesnike u djetinjstvu i adolescenciji (više od 10 godina) dopušteno je konzumiranje do 2000 mg dnevno. Za pacijente starije od 60 godina liječnik pojedinačno odabire dozu zbog vjerojatnosti smanjenja bubrežne funkcije.

Tablete se isperu čašom obične vode, bez grickanja i žvakanja. Ako preskočite uzimanje lijeka, ne možete udvostručiti dozu. Da biste to učinili, morate odmah uzeti potrebnu dozu Glucofage-a.

Za one pacijente koji piju više od 2000 mg glukofaga, nema potrebe da uzimaju lijek s produljenim oslobađanjem.

Kada kupujete antidijabetičko sredstvo, provjerite njegov rok trajanja koji iznosi 500 godina i 500 mg Glucofagea, a pet godina za Glucofage 1000 mg - tri godine. Temperaturni režim na kojem se čuva ambalaža ne smije prelaziti 25 ° C.

Može li Glucophage izazvati nuspojave i ima li kontraindikacije? Pokušajmo dalje shvatiti.

Kombinacija s drugim lijekovima

SupstanceNeželjeni učinak na delovanje metformina
Zabranjene kombinacije sa metforminomRendgenski kontrastni pripravci sa sadržajem jodaOva kombinacija povećava rizik od pojave laktacidoze. Ako se sumnja na zatajenje bubrega, metformin se ukida 2 dana prije početka ispitivanja. Prijem se može nastaviti kada se radiopakirana supstanca potpuno eliminira (2 dana) i samo ako bubrežna disfunkcija nije potvrđena.
Nepoželjno je uzimati metforminEtanolIntoksikacija alkoholom povećava rizik od laktacidoze. Posebno je opasno u kombinaciji sa zatajenjem organa, uz neuhranjenost. Endokrinolozi preporučuju prilikom uzimanja Glucofage Long da se suzdrže ne samo od alkoholnih pića, već i od lijekova na bazi etanola.
Potreban je oprezDiuretici u petljiFurosemid, Torasemid, Diuver, Uregit i njihovi analozi mogu pogoršati stanje bubrega u slučaju njihove insuficijencije.
Lijekovi za snižavanje šećeraPogrešnim odabirom doze moguća je hipoglikemija. Posebno su opasni insulin i sulfonilurea koji se najčešće propisuju kod dijabetesa.
Kationski pripravciNifedipin (Cordaflex i analozi), Digoksin, Novokainamid, Ranitidin povećavaju nivo metformina u krvi.

Sastav i dozni oblici oslobađanja

U odjeljku "Indikacije" upute za uporabu glukofaga Long - dijabetesa samo 2 tipa. Lijek treba propisati zajedno sa dijetom i tjelesnim odgojem, dopuštena je njegova kombinacija s drugim tabletama za snižavanje šećera, inzulinom.

U stvarnosti je područje primjene Glucofage Long-a mnogo šire. Može se dodijeliti:

  1. Za liječenje predijabetesa. Metformin značajno smanjuje verovatnoću dijabetesa s pravovremeno otkrivenim manjim metaboličkim poremećajima.
  2. Kao jedna od komponenti liječenja metaboličkog sindroma, zajedno s lijekovima za korekciju lipidnog sastava krvi, antihipertenzivnim lijekovima.
  3. Pacijenti s ozbiljnom pretilošću, koja u većini slučajeva prati otpornost na inzulin. Glucofage Long tablete pomažu u smanjenju nivoa inzulina, što znači ubrzati proces odvajanja masti i „započeti“ gubitak kilograma.
  4. Žene sa PCOS-om. Utvrđeno je da metformin ima stimulativan učinak na ovulaciju. Prema pregledima, ovaj lijek povećava vjerovatnoću da zatrudnite od policističnih oblika.
  5. Dijabetičari tipa 1 sa izraženom prekomjernom težinom i velikom dnevnom dozom inzulina za poticanje gubitka kilograma i smanjenje potrebe za umjetnim hormonom.

Postoje dokazi da je Glucofage Long u stanju smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, ali u kliničkoj praksi ova akcija još uvijek nije našla primjenu.

Lijekovi se proizvode u različitim koncentracijama: 500, 850 ili 1000 mg metformina u jednoj tableti.

Glukofag 500 mg

  • Dodatne komponente: povidone, E572
  • Sastojci školjki: hipromeloza.

Tablete su okrugle, konveksne sa obje strane. Kada se pilula slomi, vidljiv je bijeli ujednačeni sadržaj. Alat se pakuje u blistere za 10, 15 ili 20 komada. U pakiranju s uputama za uporabu - 2/3/4/5 ploče. Prosječna cijena: (30 kom.) - 104 rubalja., (60 kom.) - 153 rubalja.

  • Dodatni elementi: povidone, E572
  • Školjka: hipromeloza.

Pilule su okruglog oblika, sa obje strane konveksne, prekrivene bijelim filmom. Bijeli neispravan sadržaj vidljiv je na rasjedu. Alat se pakuje u blistere za 15 ili 20 komada. U pakovanju kartona - 2/3/4/5 zapisa, sažetak. Prosječna cijena glukofaga 850: Ne 30 - 123 rub., Ne 60 - 208 rub.

Glukofag 1000 mg

  • Dodatni sastojci: Povidone, E572
  • Dijelovi školjke: Opadra čista.

Tablete ovalnog oblika, konveksne sa obje strane, zatvorene su u bijeli premaz. Kada se pokvari, beli sadržaj. Alat se pakuje u blistere za 10 ili 15 komada. U pakovanju kartona - 2/3/4/5 ploča, vodiča za upotrebu u terapiji. Prosječni trošak: Ne 30 - 176 rubalja, ne 60 - 287 rubalja.

Aktivni sastojak: 500, 750 ili 1000 mg metformina po tableti

  • Gluconazh Long 500 mg: natrijum karmeloza, hipromeloza-2910, hipromeloza-2208, MCC, E572.
  • Gluconazh Long 750 i 1000 mg: natrijum karmeloza, hipromeloza-2208, E572.

Lijek je 500 mg - tablete nalik na bjelkaste ili bijele kapsule, konveksne na obje strane. Na jednoj od površina nalazi se otisak doze - brojka je 500. Proizvod je pakovan u 15 komada po ćeliji. U paketu - 2 ili 4 zapisa, sažetak. Prosječna cijena: (30 tab.) - 260 str., (60 tab.) - 383 str.

Tablete od 750 mg su tablete u obliku bjelkaste ili bijele kapsule. Konveksni sa obe strane. Jedna je površina označena otiskom koji označava doziranje - brojem 750, druga - kraticom MERCK. Tablete su upakovane u blistere od 15 komada. U pakovanju - 2 ili 4 tanjira, upute. Prosječna cijena: (30 tab.) - 299 rub., (60 tab.) - 493 rub.

Glukofage tablete od 1000 mg imaju istu boju i oblik kao tablete od 750 mg. Na jednoj površini se nalazi i MERCK otisak, na drugoj - označena je doza od 1000. Lijek se stavlja u blistere od 15 komada. U pakovanju kartona - 2 ili 4 ploče, sažetak o upotrebi. Prosječna cijena: (30 tab.) - 351 rub., (60 tab.) - 669 rub.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod u kombinaciji sa Glucofageom izazivaju mliječnu acidozu. Lijekovi s metforminom ne smiju se koristiti dva dana prije radioloških ispitivanja i dva dana nakon (samo pod uvjetom da je funkcioniranje bubrega na normalnom nivou).

Glukofag i alkohol: ne preporučuje se kompatibilnost

Pića ili lijekovi koji sadrže alkohol u kombinaciji sa metforminom dramatično povećavaju prijetnju laktacidoze. Posebno patološko stanje se razvija kod:

  • Loša prehrana, nakon niskokalorične prehrane
  • Zatajenje jetre.

Tokom liječenja izbjegavajte piti alkohol ili droge s etanolom.

Kombinacije lijekova za koje je potrebna velika pažnja

Kada se kombinira glukofag s Danazolom, hiperglikemijski učinak posljednjeg lijeka povećava se mnogo puta. Ako je potrebno, potrebno je prilagoditi dozu metformina u skladu s pokazateljima koncentracije glukoze tijekom liječenja i neko vrijeme nakon prestanka uzimanja Danazola.

Primjena velikih doza klorpromazina s metforiminom povećava sadržaj glukoze i istovremeno smanjuje oslobađanje inzulina. Tokom terapije antipsihoticima i nakon njihovog otkazivanja, dnevnu normu metformina treba prilagoditi prema nivou glukoze u krvi.

Glukokortikosteroidi (topikalna i sistemska primjena) smanjuju glukoznu toleranciju, uslijed čega se njegov sadržaj povećava, što može izazvati ketozu. Kako bi se spriječili nepovoljni uvjeti, potrebno je kontinuirano nadzirati i prilagođavati doziranje glukofaga tijekom GCS terapije i nakon njenog završetka.

U kombinaciji s diureticima petlje, može se razviti laktacidoza zbog smanjenja funkcije bubrega. Glukofag se ne preporučuje pacijentima čiji je CC manji od 60 ml u minuti.

Ubrizgavanje beta-2-adrenergičkih agonista povećava sadržaj glukoze, jer lekovi imaju stimulativan efekat na β2-adrenergičke receptore. Zbog toga je potrebna promjena doze glukofaga ili primjena inzulinske terapije.

ACE inhibitori i drugi antihipertenzivni lijekovi imaju sposobnost snižavanja razine glukoze, pa je potrebno nadziranje sadržaja i pravovremena promjena doze metformina.

Oblik oslobađanja i sastav lijeka

Najvažnija aktivna komponenta ovog lijeka je metformin hidroklorid. Međutim, pored ovoga, uključene su i pomoćne komponente.

Tu spadaju povidon, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza i hipromeloza. Lijek "Glucophage" (pregledi za gubitak težine opisani su u nastavku) ima oblik tableta, koji se razlikuju u količini aktivne tvari.

Na primjer, u jednoj tableti može biti 500, 850 ili 1000 mg aktivne tvari.Svaka tableta ima ovalni bikonveksni oblik i obložena je membranom od bijelog filma.

Jedno pakovanje obično sadrži trideset tableta.

Zašto ovaj alat dovodi do gubitka kilograma

Tablete glukofaga opisane su u uputama za upotrebu kao sredstvo za liječenje dijabetesa tipa 2. Međutim, lijek se vrlo često koristi upravo za mršavljenje. Zašto je ovaj lijek toliko popularan kod ljudi sa gubitkom kilograma?

Metformin je u stanju da snizi šećer u krvi, koji se znatno povećava nakon svakog obroka. Takvi procesi su potpuno prirodni u tijelu, ali kod dijabetesa su poremećeni. Takođe, u taj se proces povezuju i hormoni koje proizvodi gušterača. Doprinose pretvaranju šećera u masne ćelije.

Dakle, uzimajući ovaj lijek, pacijenti mogu kontrolisati nivo šećera, kao i normalizovati hormonske procese u organizmu. Metformin ima veoma zanimljiv uticaj na ljudsko telo.

On značajno smanjuje šećer u krvi zbog direktnog unosa mišićnog tkiva. Tako glukoza počinje sagorijevati, a da se ne pretvara u masne naslage.

Osim toga, lijek "Glucophage" ima i druge prednosti. Recenzije gubitka kilograma potvrđuju da ovaj alat vrlo dobro umanjuje osjećaj apetita.

Kao rezultat toga, osoba jednostavno ne konzumira pretjerane količine hrane.

"Glukofag": upute za upotrebu

Lijek Glucofage je lijek bez recepta koji je osmišljen da proizvodi hipoglikemijski učinak na pacijentovo tijelo.

Proizvođač lijeka je Merck Sante, Francuska. Glukofag možete kupiti u ljekarnama u mnogim zemljama bez poteškoća.

Lijekova nema u nedostatku, a za nabavku nije potreban liječnički recept.

Glukofag je dostupan u obliku tableta, od kojih svaka sadrži 500, 750 ili 1000 mg metformina.

Cijena ovisi o dozi lijeka. Cijena 30 tableta od 500 mg svaka iznosi oko 5 USD.

Mehanizam delovanja

Glukofag je hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida. Nakon oralne primjene tablete se brzo apsorbiraju kroz sluznicu probavnog trakta.

Maksimalna koncentracija aktivne komponente u plazmi otkriva se 2-3 sata nakon upotrebe. Mehanizam delovanja leka je eliminisanje hiperglikemije.

U ovom slučaju, lijek ne uzrokuje hipoglikemiju, poput mnogih sličnih lijekova. Za lijek ne postoji mogućnost stimulacije inzulina, kao i pružanje hipoglikemijskog učinka kod pacijenata koji mu ne trebaju.

Farmakologija glukofaga nastaje zbog povećanja osjetljivosti perifernih receptora na inzulin i ubrzanja prerade glukoze u tjelesnim ćelijama. Kao rezultat upotrebe postiže se sljedeći učinak:

  • količina šećera u krvi se smanjuje, ali samo ako je potrebno,
  • glukoza i šećer se brže procesiraju mišići,
  • jetra prestaje proizvoditi glukozu koja tijelu nije potrebna,
  • usporava se apsorpcija šećera u probavnom traktu,
  • poboljšava se metabolizam lipida
  • pacijentova tjelesna težina opada ili se ne povećava.

Uputstva za upotrebu glukofaga preporučuju se za upotrebu u lečenju i prevenciji dijabetesa tipa 2.

Posebno potrebni lijekovi su za pacijente kod kojih gojaznost postaje prateća bolest.

Glukofag je sredstvo za snižavanje šećera za oralnu (oralnu) primenu, predstavnik biguanida. Sadrži aktivnu komponentu - metformin hidroklorid, a magnezij stearat i povidon klasificiraju se kao dodatne tvari. Školjka tableta Glucofage 1000 sadrži, osim hipromeloze, i makrogol.

Uprkos smanjenju šećera u krvi, to ne dovodi do hipoglikemije.Princip djelovanja glukofaga zasnovan je na povećanju afiniteta inzulinskih receptora, kao i na hvatanju i uništavanju glukoze ćelijama. Uz to, lijek inhibira proizvodnju glukoze po ćelijama jetre - inhibirajući procese glukogenolize i glukoneogeneze.

Preparat za oralnu primjenu u obliku tableta obloženih bijelom prevlakom.

Od početka tečaja, propisana je u količini od 500 ili 850 mg nekoliko puta dnevno, tokom ili nakon obroka. Oslanjajući se na zasićenost krvi šećerom, možete postepeno povećavati dozu.

Potporni dio tijekom terapije je 1500-2000 mg dnevno. Ukupni broj podijeljen je u 2-3 doze kako bi se izbjegli neželjeni probavni poremećaji. Maksimalna doza održavanja je 3000 mg, mora se podijeliti u 3 doze dnevno.

Nakon nekog vremena, pacijenti mogu preći sa standardne doze od 500-850 mg na dozu od 1000 mg. Maksimalna doza u ovim slučajevima potpuno je ista kao i kod terapije za održavanje - 3000 mg, podijeljena u 3 doze.

Ako je potrebno prijeći sa prethodno uzetog hipoglikemijskog sredstva na Glucophage, trebali biste prestati uzimati prethodni i početi piti Glucophage u dozi navedenoj ranije.

Ne inhibira sintezu ovog hormona i ne izaziva nuspojave u kombiniranoj terapiji. Može se uzeti zajedno za najbolje rezultate. Za to bi doza Glucofage trebala biti standardna - 500-850 mg, a količina primijenjenog inzulina mora se odabrati uzimajući u obzir koncentraciju posljednjeg u krvi.

Počevši od 10 godina, možete propisati u liječenju glukofaga pojedinačni lijek, a u kombinaciji s inzulinom. Doziranje je isto kao i kod odraslih. Nakon dvije sedmice moguće je prilagođavanje doze na temelju očitanja glukoze.

Doziranje glukofaga u starijih osoba treba birati uzimajući u obzir stanje bubrežnog aparata. Da biste to učinili, potrebno je utvrditi nivo kreatinina u serumu u krvi 2-4 puta godišnje.

Bijele obložene tablete za oralnu primjenu. Moraju se konzumirati cjelovite, bez narušavanja njihovog integriteta, isprane vodom.

Upravljanje dozom od 500 mg - jednom dnevno za večerom ili dva puta u pragu od 250 mg za vrijeme doručka i večere. Ta se količina bira na osnovu pokazatelja nivoa glukoze u krvnoj plazmi.

Ako trebate prebaciti s uobičajenih tableta na Glucofage Long, doza u potonjem podudarat će se s dozom uobičajenog lijeka.

Prema razini šećera, nakon dvije sedmice dopušteno je povećanje osnovne doze za 500 mg, ali ne više od maksimalne doze - 2000 mg.

Ako je učinak lijeka Glucofage Long smanjen, ili se ne izražava, tada je potrebno uzimati maksimalnu dozu prema uputama - dvije tablete ujutro i navečer.

Interakcija s inzulinom ne razlikuje se od one kod uzimanja glukofaga koji nije produžen.

Prva doza Glucophage Long 850 mg - 1 tableta dnevno. Maksimalna doza je 2250 mg. Prijem je sličan dozi od 500 mg.

Doza od 1000 mg slična je drugim produženim opcijama - 1 tableta dnevno uz obroke.

Tablete glukofaga treba piti u skladu s uputama za upotrebu ili u skladu s liječničkim receptom. Tačnije, kako uzimati Glucofage (koliko puta dnevno i dnevnu količinu) treba odrediti polaznik specijalista. Tablete treba piti svaki dan, izbjegavajući pauze i kasne.

Ako iz nekog razloga osoba nije mogla uzeti lijek na vrijeme, tada popunjavanje praznine dvostrukom dozom ne bi trebalo biti, jer to može izazvati oštro pogoršanje stanja. Propuštenu tabletu treba piti na sljedećem zakazanom unosu.

Ako je pacijent prestao uzimati lijekove, o tome mora obavijestiti svog liječnika.

Terapija (mono ili kompleksna sa hipoglikemijskim lijekovima) kod dijabetesa tipa II

Tablete 500 mg ili Glucofage 850 mg uzimaju 2-3 r./s. s hranom ili odmah nakon obroka.

Dopušteno je provesti povećanje doze jednom u 10-15 dana, u skladu s pokazateljima glikemije.Preporučuje se glatko povećanje doze radi smanjivanja nuspojava iz probavnog trakta.

Uz tretman za održavanje, dnevna norma je 1500-2000 mg. Da bi se smanjila negativna reakcija gastrointestinalnog trakta, treba ga podijeliti u nekoliko ekvivalentnih metoda. Najveća količina lijekova koje pacijent može uzimati je 3000 mg dnevno.

Prilikom prebacivanja pacijenta iz drugih hipoglikemijskih lijekova početna doza glukofaga određuje se na isti način kao i kod onih koji prethodno nisu uzimali metformin.

Kombinovana upotreba dva leka se sprovodi za postizanje bolje kontrole glikemije. U početnoj fazi terapije, doza Glucofagea je takođe 500-850 mg, koja se uzima u nekoliko faza tokom dana, a inzulin se bira u skladu s reakcijama tijela i razinama glukoze.

Za djecu (nakon 10 godina) početni HF iznosi 500-850 mg X 1 p. uveče. Nakon 10-15 dana, može se podesiti prema gore. Maksimalna količina lijekova je 2 g u nekoliko doza (2-3).

Prediabetes

Ako se Glucofage koristi u monoterapiji, obično se propisuje 1-1,7 g / s na početku kursa. u dva koraka.

Pacijenti s bubrežnom bolešću

Lijekovi se mogu propisati pacijentima sa umjerenom bubrežnom insuficijencijom. I samo ako nema faktore rizika koji mogu izazvati laktičnu acidozu. U slučaju propisivanja lijekova redovito se provjerava funkcioniranje bubrega (3-6 mjeseci).

Kada se glukofag propisuje starijim pacijentima, doziranje se uvijek bira pojedinačno, ovisno o pokazateljima glikemije.

Kome je lijek kontraindiciran

Lijek Glucofage Long 500 propisan je za sljedeće bolesti:

  • Dijabetes tipa 2. Istovremeno, osoba mnogo brže gubi kilograme ako je pretila, ali nema par kilograma viška kilograma. Upotreba je opravdana pri povećanju opterećenja i neučinkovitosti prehrane.
  • Sa monoterapijom, kada se koristi samo glukofag bez kombinacije sa drugim lekovima za snižavanje šećera.
  • Tokom terapije inzulinom i drugim vrstama lijekova kod ljudi starijih od 18 godina.
  • Dijagnosticiran dijabetes kod djece i adolescenata.
  • Monoterapija u kombinaciji sa inzulinom kod teškog šećerne bolesti.

Prije uzimanja Glucofagea za mršavljenje, uvijek se morate konzultirati s liječnikom i podvrgnuti se pregledu. Oni će vam pomoći da odaberete pravu dozu lijeka koja neće naštetiti vašem zdravlju i dobiti dobar rezultat.

Oni koji žele smršavjeti uz pomoć Glucofagea trebali bi razmotriti njegove kontraindikacije:

  • Bubrežni zatajenje pri kojem je oštećena izlučna funkcija. Kao rezultat toga, supstanca se ne izlučuje na vreme i akumulira se u tijelu.
  • Ketoacidoza ili dijabetička koma.
  • Bolesti koje izazivaju dehidraciju, oslabljenu funkciju bubrega - jaka dijareja s povraćanjem, vrućica, nedostatak kisika u tkivima, teške zarazne bolesti.
  • Zatajenje srca ili pluća.
  • Infarkt miokarda.
  • Neuspjeh u jetri.
  • Period oporavka nakon ozljede ili operacije.
  • Intoksikacija alkoholom.
  • Trudnoća i dojenje
  • Česti i aktivni sportovi.
  • Starost nakon 60 godina.
  • Pridržavanje dijeta za mršavljenje, što uključuje unošenje manje od 1000 kalorija dnevno.

Ako žena planira da postane majka u bliskoj budućnosti, tada biste trebali odbiti uzimati Glucofage. Ako je trudnoća nastupila dok je koristila lijek, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom. Odbijanje uzimanja glukofaga za vrijeme dojenja uzrokovano je činjenicom da još uvijek ne postoje pouzdani podaci o unošenju neke tvari u majčino mlijeko.

Prijem se zaustavlja 2 dana prije rendgenskih pregleda s kontrastnim sredstvom koje sadrži veliku količinu jodnih spojeva. Moguće je nastaviti liječenje samo 2 dana nakon zahvata.

Kontraindikacija za upotrebu lekova za mršavljenje je istodobna upotreba drugih lekova iz sledećih grupa:

  • glukokortikoidi,
  • hipoglikemijski,
  • antipsihotici.

Ne možete uzimati ovaj lijek osobama koje pate od:

  • ketoacidoza protiv dijabetesa
  • od kršenja u funkciji bubrežnog aparata sa klirensom manjim od 60 ml / min
  • dehidracija zbog povraćanja ili proliva, šoka, zaraznih bolesti
  • srčane bolesti poput zatajenja srca
  • bolesti pluća - CLL
  • zatajenje jetre i narušena funkcija jetre
  • hronični alkoholizam
  • individualna netolerancija na tvari u lijeku

Osim toga, zabranjeno je uzimati Glucofage trudnicama koje se pridržavaju niskokalorične prehrane, osobama koje su u fazi ili komi na pozadini šećerne bolesti.

Lijekovi s metforminom zabranjeni su za upotrebu sa:

  • Pojedinačna preosjetljivost na sadržane komponente
  • Komplikacije dijabetesa: ketoacidoza, prekoma, koma
  • Zatajenje bubrega, kvar organa
  • Pogoršanje stanja u kojima je oštećena bubrežna funkcija (dehidracija zbog povraćanja i / ili proliva, teški oblici zaraznih bolesti (npr. Respiratornog ili mokraćnog sustava), šok
  • Bolesti koje doprinose hipoksiji tkiva (zatajenje srca i / ili disanja, MI)
  • Opsežne kirurške intervencije i ozljede koje zahtijevaju liječenje inzulinom
  • Neadekvatna funkcija jetre, disfunkcija organa
  • Ovisnost o alkoholu, akutno trovanje etanolom
  • Trudnoća
  • Laktična acidoza (uključujući istoriju)
  • Primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod pri provođenju radioizotopskih / radioloških metoda istraživanja (2 dana prije događaja i 2 dana nakon njih)
  • Hipokalorična dijeta (manje od 1000 Kcal / s.).

Neželjeno, ali moguće propisivanje lijekova:

  • U starosti (60) zbog slabog znanja o učinku lijekova na stanje pacijenata iz ove kategorije i nedostatka dokaza o sigurnosti lijekova
  • Ako pacijent obavlja naporan fizički posao, jer to doprinosi povećanoj prijetnji laktacidoze
  • Sa zatajenjem bubrega
  • Sa GV.

Glukofag (u bilo kojoj dozi) ne smije se propisati osobama mlađim od 18 godina zbog nedostatka dokaza o sigurnosti lijeka i moguće štete zdravlju.

Cijena glukofaga u ruskim ljekarnama je:

  • tablete od 500 miligrama, 60 komada - 139 rubalja,
  • tablete od 850 miligrama, 60 komada - 185 rubalja,
  • tablete od 1000 miligrama, 60 komada - 269 rubalja,
  • tablete od 500 miligrama, 30 komada - 127 rubalja,
  • tablete od 1000 miligrama, 30 komada - 187 rubalja.

Troškovi se razlikuju u ljekarnama i mrežnim trgovinama. Cijena ovisi i o dozi lijeka i broju tableta u pakovanju.

U internetskoj trgovini opis cijena paketa tableta u količinama od 30 komada - 500 mg - oko 130 rubalja, 850 mg - 130-140 rubalja, 1000 mg - oko 200 rubalja. Iste doze, ali za pakovanje količine od 60 komada u pakovanju - 170, 220 i 320 rubalja, respektivno.

U trgovačkim lancima apoteka trošak može biti veći u rasponu od 20-30 rubalja.

Svi želimo biti lijepi i vitki. Za to se svi trudimo - netko sistematski i redovno, neko s vremena na vrijeme, kada želja da uđem u elegantne pantalone nadvlada ljubav prema kolačima i mekom kauču.

Ali s vremena na vrijeme, ne, ne, i postojala je luda pomisao: šteta je što ne možete uzeti čarobnu pilulu i riješiti se dodatnih količina bez zamornih vježbi i dijeta ... Ali šta ako takva pilula već postoji i zove se Glucofage? Sudeći prema nekim recenzijama, ovaj lijek djeluje gotovo kao čuda gubitka kilograma.

Glukofag - lijek za dijabetes ili sredstvo za gubitak kilograma?

Šteta, ali čitatelji će odmah morati razočarati ko se uspio prilagoditi jednostavnom odvajanju s viškom kilograma: Glukofage je uopće stvoren da bi svi mogli što prije postići ideal, već kao sredstvo liječenja dijabetesa.

Njegov glavni zadatak je smanjiti proizvodnju inzulina u tijelu, normalizirati razinu šećera u krvi i urediti metaboličke procese. Istina, glukofag će i dalje pružiti određeni učinak gubitka kilograma, jer ometa apsorpciju ugljikohidrata i značajno smanjuje apetit.

Ali nemojte zaboraviti da je, prije svega, moćan medicinski preparat, i trebate ga uzimati sa svim ozbiljnostima.

Lijek je dostupan u različitim dozama - 500, 750, 850 i 1000 mg

Kako djeluje lijek?

Prije nego što shvatimo na čemu se temelji djelovanje Glucophagea, prisjetimo se zašto se dobija prekomjerna težina.

Dijabetes melitus je hronična bolest koju karakterizira kršenje štitne žlijezde i metabolički procesi u tijelu. Kao rezultat toga, dolazi do povećanja šećera u krvi.

Dijabetes u ranim fazama kontrolira prehrana i pojačana fizička aktivnost, a u težim fazama bolesti liječenju se dodaju i tablete za snižavanje šećera, poput Glucofage 1000 za dijabetes melitus.

Važno! Uz dijabetes, lijekove, doziranje i trajanje liječenja propisuje samo lekar. Samo-lijek može naštetiti zdravlju i izazvati opasne komplikacije.

Za liječenje šećerne bolesti tipa 2 koriste se lijekovi koji mogu utjecati na glavni uzrok hiperglikemije - oslabljenu osjetljivost na inzulin. Kako je većina pacijenata s drugom vrstom prekomjerne težine, optimalno je da li takav lijek može istovremeno pomoći u liječenju pretilosti.

Budući da lijek iz biguanidne skupine - metformin (Metfogamma, Glucofage, Siofor, Dianormet) može utjecati na metabolizam ugljikohidrata i masti, preporučuje se u složenom liječenju bolesnika s dijabetesom u kombinaciji s pretilošću.

U 2017. godini primjena lijekova koji sadrže metformin bila je stara 60 godina, ali do sada je uključena na popis lijekova za liječenje dijabetesa melitusa prema preporukama WHO. Ispitivanje svojstava metformina dovodi do proširenja indikacija za njegovu upotrebu.

Glucofage 500 za mršavljenje

Osim što normalizira šećer u krvi, Glucofage se koristi za mršavljenje. Prema riječima ljekara, nepoželjno je uzimati tablete za zdrave ljude, jer su česte manifestacije negativnih reakcija. Lijek snižava loš kolesterol i normalizira metabolizam masti samo kod dijabetičara. Neki ne obraćaju pažnju na izjave ljekara i piju tablete za dijetu. U tom su slučaju potrebni konzultacije i poštivanje uputa:

  • piti u dozi od 500 mg prije jela tri puta na dan, maksimalna dnevna doza metformina je 3000 mg,
  • ako je doza velika (uočeni su vrtoglavica i mučnina), smanjite je za pola,
  • kurs traje 18-22 dana, dozu možete ponoviti nakon nekoliko mjeseci.

Glukofag za mršavljenje (500, 750, 850, 1000): kako djeluje, kako pravilno uzimati druge preporuke + pregledi onih koji su izgubili kilograme i ljekara

Svi želimo biti lijepi i vitki. Za to se svi trudimo - netko sistematski i redovno, neko s vremena na vrijeme, kada želja da uđem u elegantne pantalone nadvlada ljubav prema kolačima i mekom kauču.

Ali s vremena na vrijeme, ne, ne, i postojala je luda pomisao: šteta je što ne možete uzeti čarobnu pilulu i riješiti se dodatnih količina bez zamornih vježbi i dijeta ... Ali šta ako takva pilula već postoji i zove se Glucofage? Sudeći po nekim recenzijama, ovaj lijek djeluje gotovo kao čuda gubitka kilograma!

Kontraindikacije i nuspojave

Glukofag je zabranjen za upotrebu:

  • osobe sa dijabetesom tipa 3
  • za one kojima je dijagnostikovan bilo koji problem sa bubrezima,
  • pacijenti koji pate od poremećaja gastrointestinalnog trakta,
  • žene tokom trudnoće i dojenja,
  • osobe koje pate od ovisnosti o alkoholu (alkohol sa Glucofageom je nekompatibilan),
  • uzimanje lijeka onemogućuje i pojedinačnu netoleranciju na njegove komponente.

Posljedice nepromišljenog uzimanja Glucofagea mogu biti ozbiljne

Ali čak i ako ne pripadate nijednoj od ovih kategorija, to ne znači da će vaše tijelo drogu uzimati „raširenih ruku“. Glukofag često izaziva neugodne nuspojave kod potpuno zdravih ljudi:

  • ukus je bio u mojim ustima
  • mučnina
  • povraćanje
  • vrtoglavica
  • kratkoća daha
  • nadimanje
  • posekotina u stomaku
  • proliv
  • umor,
  • bolovi u mišićima
  • u posebno teškim slučajevima - oslabljena svijest.

Kako sve ovo izbjeći? Odgovor je jednostavan: zakažite sastanak s liječnikom i strogo slijedite njegove upute.

Mišljenje ljekara

Ljekari redovno i s nestrpljenjem preporučuju glukofage ne samo „sretnim“ vlasnicima dijabetesa tipa 2, već i osobama sa povišenim holesterolom, kao i onima koji su pretili. Ali u isto vrijeme su izuzetno negativni u vezi sa idejom korištenja lijeka za mršavljenje sami, bez jasnih medicinskih indikacija.

Savjetovanje stručnjaka nikada neće naštetiti

Ne samo da je barem blesavo koristiti tako ozbiljan lijek bez savjetovanja s liječnikom - Glucofage je u stanju dugotrajno suzbiti sintezu vlastitog inzulina, poremetiti jetru i bubrege i pružiti bezumnoj osobi s gubitkom kilograma čitavu gomilu opasnih bolesti - također ne pomaže uvijek. Odnosno, svoje dobro možete izložiti svoje telo znatnom riziku i ne osećati nikakav efekat.

Konačno, čak i lijek propisan nakon kompletnog pregleda ima sve šanse da negativno utječe na pacijentovo stanje. Nije ni čudo što je Glyukofazh toliko poznat po ne baš ugodnim "nuspojavama"! Ali ako se liječenje izvodi pod nadzorom stručnjaka, loše se neće dogoditi.

Liječnik će brzo prilagoditi raspored prijema, promijeniti dozu lijeka ili ga potpuno zamijeniti drugim.

Ulaskom u "samostalno plivanje" preuzimate punu odgovornost, a ko zna kuda vas vodi loše zamišljen eksperiment sa vlastitim zdravljem? Možda ravno u bolnički krevet?

Korisničke recenzije

Nakon rođenja bebe došlo je do hormonalnog kvara, težina je bila 97 kg. Ovo je samo katastrofa! Dijagnosticiran mi je metabolički sindrom. Oni su tijekom posljednjeg obroka ispisali dijetu i glukofu od 500 mr. Prošla su 2 mjeseca - nema rezultata, iako je poštovana stroga dijeta.

Opet sam otišla kod doktora i otkrila da ga moram uzimati najmanje šest mjeseci, a prije trećeg mjeseca rezultati vjerovatno neće biti uočljivi. Ali dozu smo povisili na 1000 mg. I evo, tokom sljedeća 2 mjeseca, dijetom plus glukofagom, smršala sam 8 kg. Sada 89 kg i nastavljam u istom stilu.

Radio operater Ket

//irecommend.ru/content/pri-pravilnom-primenenii-ochen-deistvennyi-preparat

Lijek (Glucofage 850) odlično se nosi sa svojim direktnim zadacima: nivo šećera u krvi opada već nakon otprilike 5 dana unosa - sa 7 na 4–4,5 m / mol, pospanost i umor prolaze.

Od nuspojava, zabilježeno je samo smanjenje apetita. Nakon 3 tjedna unosa, težina se smanjila za samo 2 kg sa 54 na 52.

Također ću reći da je potrebno nadzirati nivo šećera u tom procesu, jer ako padne ispod 1,5 m mol, razvit će se koma sa svim posljedicama. Shvatite koliko je ozbiljna droga?

Marguerite gautier

//irecommend.ru/content/mozhno-li-pokhudet-zaedaya-pirozhnye-glyukofazhem-priem-s-preddiabetom

Endokrinolog mi je propisao Glucophage Long (500 mg). Pio sam ovaj lijek 9 mjeseci, 2 tablete. ujutro i uveče.

Prva tri meseca nije osetila nikakav efekat, težina je i dalje porasla za 200-400 g mesečno, apetit se nije smanjivao.

Na kraju trećeg mjeseca počeo sam primjećivati ​​da sam brzo zasićen, a nakon šest uveče nisam bio gladan. Tokom čitavog perioda liječenja Glucofageom smršala sam skoro 6 kg. Djelotvoran lijek za gojaznost!

Jeanne2478

//irecommend.ru/content/otlichno-snizhaet-appetit-pri-gormonalnom-sboe

Zahvaljujući upotrebi Glucofagea, uspio sam se odreći slatkiša, apetit mi ne blijedi, ali osjećam se punim od manje porcije, lice mi se pročistilo, šećer je postao normalan, hormoni su se takođe vratili u normalu, smršala sam 40 kg u proteklih šest mjeseci. Moj savjet - ne rizikujte svoje zdravlje uzimajući lijekove sami, bez odgovarajućih testova i preporuka ljekara!

LisaWeta

//otzovik.com/review_1394887.html

Moram reći da, prema svojim osjećajima i zdravstvenom stanju, VJERO osjećam ovaj rezultat. Dva mjeseca koja sam pio Glucofage, ja sam, stojeći na vagi, potajno sanjao da vidim nižu cifru. Jao, ovo je ostao san - Glyukofazh mi nije pomogao da smršim, moja težina je ostala ista.

Ali čak i pored toga što nisam smršavio, ne idem smanjivati ​​Glucofage. Uostalom, u početku je to lijek za dijabetičare.

I nivo šećera nakon tečaja Glucofage-a i dalje sam pao na 5, iako uopće nisam sjedio na dijeti s malo ugljikohidrata (koja je indicirana za sve dijabetičare).

Ariadne777

//irecommend.ru/content/ne-dumaite-chto-vy-budete-est-i-khudet-takogo-ne-budet-no-glyukofazh-realno-pomozhet-nemnogo

Kod glukofaga je jako važno ne doći u situaciju da se "jedan izliječi, a drugi pokosi". Ako ga uzmete na preporuku liječnika u strogom skladu s doziranjem, lijek će ublažiti vaš apetit, normalizirati šećer u krvi i pomoći oproštaj od viška kilograma.

Ali dodijelivši ga proizvoljno, riskirate da sebi dodate nove zdravstvene probleme. I što je najvažnije, čak i ako Glucofage ne oslobađa one koji gube na potrebu da kontrolišu prehranu i osiguraju fizičku aktivnost.

Jao i ah, ali samo u tim uvjetima pokazaće svoja fantastična svojstva i pomoći ti da u kratkom vremenu napuniš redove vitkih ljepotica.

Da li je moguće smršaviti glukofagom

Hrana koja ulazi u organizam dovodi do naglog porasta glukoze. On reagira sintetiziranjem inzulina, uzrokujući transformaciju glukoze u masne stanice i njihovo taloženje u tkivima. Antidijabetički lijek Glucofage ima regulatorni učinak, normalizirajući vrijednost glukoze u krvi.

Aktivna komponenta lijeka je metformin, usporava razgradnju ugljikohidrata i normalizira metabolizam lipida:

  • oksidira masne kiseline
  • povećanje osjetljivosti receptora na inzulin,
  • inhibira sintezu glukoze u jetri i poboljšava njen ulazak u mišićno tkivo,
  • aktiviranje procesa uništavanja masnih ćelija, snižavanje holesterola.

Dok uzimate lijek kod pacijenata, smanjuje se apetit i žudnja za slatkišima, što vam omogućava da se brže zasitite, jedete manje.

Upotreba Glucofage-a u kombinaciji sa dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata daje dobar rezultat mršavljenja. Ako se ne pridržavate ograničenja u proizvodima s visokim udjelom ugljikohidrata, učinak gubitka kilograma biće blag ili uopće neće biti.

Kada se ovaj lijek koristi isključivo za mršavljenje, praktikuje se u toku 18-22 dana, nakon čega je potrebno napraviti veliku pauzu 2-3 mjeseca i ponoviti kurs ponovo. Lijek se uzima uz obroke - 2-3 puta dnevno, dok se pije puno vode .ads-mob-1

Obrasci za izdavanje

Izvana Glucophage izgleda poput bijelih, filmskih obloženih tableta s dvije konveksne tablete.

Na policama ljekarni predstavljeni su u nekoliko verzija, koje se razlikuju u koncentraciji aktivne tvari, mg:

Okrugle tablete od 500 i 850 mg stavljaju se u blistere od 10, 15, 20 kom. i kartonske kutije. 1 pakovanje Glucofage može sadržavati 2-5 blistera. Tablete od 1000 mg su ovalne, imaju poprečne proreze sa obe strane i na jednoj su označene sa „1000“.

Takođe se pakuju u blistere od 10 ili 15 kom., Upakovane u kartonske kutije koje sadrže od 2 do 12 blistera. Pored gore navedenih opcija Glucofage, na policama ljekarni predstavljen je i Glucophage Long - lijek sa produženim učinkom. Njegova karakteristična karakteristika je sporo otpuštanje aktivne komponente i dugotrajno djelovanje.

Duge tablete su ovalne, bijele boje, na jednoj od površina imaju oznaku koja označava sadržaj aktivne tvari - 500 i 750 mg. Dugih 750 tableta također su označene sa "Merck" na suprotnoj strani indikatora koncentracije. Kao i svi ostali, spakovani su u blistere od 15 komada. i upakovane u kartonske kutije sa 2-4 blistera.

Za i protiv

Uzimanje glukofaga sprečava hipoglikemiju, uz istovremeno smanjenje simptoma hiperglikemije. Ne utječe na količinu proizvedenog inzulina i ne proizvodi hipoglikemijski učinak kod zdravih bolesnika.

Glukofag 1000 tableta

Metformin sadržan u lijeku inhibira sintezu glukoze u jetri, smanjuje njegovu osjetljivost na periferne receptore i crijevnu apsorpciju. Unos glukofage normalizira metabolizam lipida, što vam omogućava da svoju težinu držite pod kontrolom, pa čak i malo smanjite.

Prema kliničkim studijama, profilaktička upotreba ovog lijeka u predijabetesnom stanju može inhibirati razvoj dijabetesa tipa 2.

Rezultat uzimanja Glucofage-a može biti nuspojava od:

  • Gastrointestinalni trakt. U pravilu se bočni simptomi pojavljuju u početnim fazama primjene i postepeno nestaju. Izražava se mučninom ili prolivom, slabim apetitom. Tolerancija na lijek se poboljšava ako se njegovo doziranje postepeno povećava,
  • nervnog sistema, koja se manifestuje u obliku povrede ukusa,
  • žučni kanal i jetra. Manifestira se disfunkcijom organa, hepatitisom. Sa ukidanjem lijeka simptomi nestaju,
  • metabolizam - moguće je smanjiti apsorpciju vitamina B12, razvoj laktične acidoze,
  • kožni integritet. Na koži se može pojaviti sa osipom, svrbežom ili kao eritem.

Predoziranje lijeka dovodi do razvoja laktacidoze. Za liječenje će biti potrebna hitna hospitalizacija, studije za utvrđivanje nivoa laktata u krvi i simptomatska terapija.

Kontraindikacija za uzimanje glukofaga je prisustvo pacijenta:

Ne možete kombinirati upotrebu ovog lijeka s niskokaloričnom dijetom, a trebali biste se suzdržati od uzimanja tijekom trudnoće. S oprezom se propisuje dojećim ženama, starijim osobama - preko 60 godina, fizički radnim ljudima.ads-mob-2

Kako uzeti?

Glukofag je namijenjen svakodnevnom oralnom uzimanju odraslih i djece. Dnevne doze određuje ljekar.

Glukofag se obično propisuje odraslim osobama sa niskom koncentracijom od 500 ili 850 mg, 1 tabletu dva ili tri puta dnevno, tokom ili nakon jela.

Ako trebate uzimati veće doze, preporučuje se postepeno prelazak na Glucofage 1000.

Potporna dnevna norma Glucofagea, bez obzira na koncentraciju lijeka - 500, 850 ili 1000, podijeljena u 2-3 doze tokom dana, iznosi 2000 mg, granica je 3000 mg.

Za starije ljude doziranje se odabire pojedinačno, uzimajući u obzir rad bubrega, što će trebati 2-4 puta godišnje da sprovedu studije o kreatininu. Glukofag se praktikuje u mono- i kombinovanoj terapiji, može se kombinovati sa drugim hipoglikemijskim lijekovima.

U kombinaciji s inzulinom obično se propisuje oblik od 500 ili 850 mg, koji se uzima do 3 puta na dan, odgovarajuća doza inzulina izračunava se pojedinačno, na temelju očitanih vrijednosti glukoze.

Djeci starijoj od 10 godina lijek se propisuje u obliku 500 ili 850 mg, 1 tableta 1 put dnevno kao monoterapija ili sa inzulinom.

Nakon dvonedjeljnog uzimanja, propisana doza se može prilagoditi uzimajući u obzir koncentraciju glukoze u plazmi. Maksimalna doza za djecu je 2000 mg / dan i podijeljena je u 2-3 doze kako ne bi došlo do probavnih smetnji.

Glukofag Long, za razliku od drugih oblika ovog proizvoda, koristi se na malo drugačiji način. Uzima se noću, zbog čega je šećer ujutro uvijek normalan. Zbog odloženog djelovanja nije pogodan za standardni dnevni unos. Ako tijekom njegovog imenovanja u trajanju od 1-2 tjedna ne postigne željeni učinak, preporučuje se prelazak na uobičajeni Glucofage.ads-mob-1

Sudeći prema recenzijama, uporaba Glucofage-a omogućava dijabetičarima drugog tipa da glukozni indikator budu normalni i istovremeno izgube kilograme.

U isto vrijeme, ljudi koji su se koristili isključivo kako bi se riješili suvišnih kilograma, imaju polarna mišljenja - jedan mu pomaže, drugi ne, treće nuspojave preklapaju prednosti koje rezultiraju gubitkom kilograma.

Negativne reakcije na lijek mogu biti povezane sa preosjetljivošću, postojanjem kontraindikacija, kao i doziranjem koje se primjenjuju sami - bez uzimanja u obzir individualnih karakteristika tijela, neusklađenosti s prehrambenim uvjetima .ads-mob-2

Neke recenzije o upotrebi glukofaga:

oglasi-pc-3

  • Marina, 42 godine. Pijem Glucofage 1000 mg kako mi je propisao endokrinolog. Uz njegovu pomoć, izbjegavaju se porazi glukoze. Za to vrijeme, moj apetit se smanjio i moja želja za slatkišima je nestala. Na samom početku uzimanja tableta javila se nuspojava - bilo je bolesno, ali kada je doktor smanjio doziranje, sve je nestalo i sada nema problema s prijemom.
  • Julia, 27 godina. Kako bih smanjio težinu, Glucofage mi je propisao endokrinolog, iako nemam dijabetes, već sam samo povećao šećer - 6,9 m / mol. Količine su smanjene za 2 veličine nakon tromjesečnog unosa. Rezultat je trajao šest mjeseci, čak i nakon prekida lijeka. Tada se ponovo počela oporavljati.
  • Svetlana, 32 godine. Posebno radi mršavljenja, Glucofage sam vidio 3 tjedna, iako nemam problema sa šećerom. Njegovo stanje nije bilo baš dobro - proljev se javljao periodično, i uvijek je gladovao. Kao rezultat toga, bacio sam 1,5 kg i bacio tablete. Mršavljenje s njima očito nije opcija za mene.
  • Irina, 56 godina. Kada se dijagnosticira stanje predijabetesa, propisan je glukofag. Uz njegovu pomoć bilo je moguće smanjiti šećer na 5,5 jedinica. i riješite se dodatnih 9 kg, što sam vrlo zadovoljan. Primijetio sam kako njegov unos prigušuje apetit i omogućava vam da jedete manje porcije. Za sve vrijeme primjene nije bilo nuspojava.

Pravilno odabrana doza i medicinska kontrola mogu spriječiti njihovu pojavu i dobiti maksimalan pozitivan učinak uzimanjem Glucofagea.

O učinku preparata Siofor i Glucophage na organizam u videu:

Pravila glukofaga za dijabetes tipa 2

Glukofag je trgovački naziv. Aktivna tvar lijeka je Metformin. Lijek je dostupan u obliku tableta u ovojnici. Proizvođač nudi potrošačima tri mogućnosti doziranja za odgovarajući proizvod:

  1. 500 mg - propisano je u ranim fazama.
  2. 850 mg - pogodno za pacijente koji su duže vrijeme liječeni.
  3. 1000 mg - koristi se kod pacijenata sa teškim oblicima bolesti.

Dozu lijeka u svakom pojedinom slučaju liječnik odabire pojedinačno, ovisno o karakteristikama određenog slučaja. Na koncentraciju lijeka utječu:

  • Težina dijabetesa.
  • Višak kilograma.
  • Osjetljivost na terapiju.
  • Životni stil
  • Prisutnost pratećih bolesti.

Glukofag Long je odvojeni lijek. Lijek ima isti učinak na tijelo pacijenta, ali ima specifičnu hemijsku formulu s dugim vremenom apsorpcije tvari u krv. Stoga pacijenti ovaj lijek koriste rjeđe. Proizvod se prodaje u tabletama od 0,5 g.

Standardna doza je 1-2 tablete jednom ili dva puta dnevno. Količina lijekova ovisi o glukozi u krvi. Pijenje lijekova je dozvoljeno bez obzira na unos hrane.

Farmakološko djelovanje lijeka

Svrha lijeka Glucophage kod dijabetesa posljedica je povoljnog utjecaja na koncentraciju ugljikohidrata u serumu. Lijek ima hipoglikemijski učinak, stabilizirajući dobrobit pacijenta.

Ljekari nazivaju Metformin "zlatnim" standardom za liječenje dijabetesa tipa 2. Lijek spada u skupinu biguanida i smanjuje nivo glukoze. Mehanizam delovanja leka uključuje sledeće efekte:

  • Smanjena otpornost na inzulin. Periferna tkiva i ćelije postaju osjetljive na utjecaj hormona. Ljekari se usredotočuju na odsustvo povećanja izlučivanja inzulina, što je karakteristično za ostale grupe lijekova.
  • Smanjena sinteza glukoze u jetri. Lijek inhibira glukoneogenezu i glikolizu u tijelu, što sprečava puštanje novih porcija ugljikohidrata u krvotok.
  • Inhibicija apsorpcije glukoze iz crevne šupljine.
  • Jačanje glikogeneze. Lijek stimulira enzim glikogen sintaza, zbog kojeg se molekuli slobodnih ugljikohidrata vežu i pohranjuju u jetri.
  • Povećana propusnost zidova ćelijske membrane za transportere glukoze. Unos glukofaga povećava apsorpciju molekula ugljikohidrata od strane elementarnih struktura tijela.

Pozitivan učinak na metabolizam ugljikohidrata s hipoglikemijskim učinkom ne ograničava učinke ovog lijeka. Lijek dodatno stabilizira metabolizam lipida, smanjuje koncentraciju holesterola, lipoproteine ​​niske gustine i triacilgliceride.

Pod uticajem metformina, telesna težina pacijenta se ne menja ili smanjuje. Lijek je propisan pacijentima s prekomjernom težinom kako bi se normalizirala težina. Ljekari ponekad preporučuju uzimanje glukofaga kako bi se spriječio razvoj dijabetesa tipa 2 u fazi narušene tolerancije na glukozu.

Indikacije i kontraindikacije

Primjena glukofaga ograničena je kliničkim učincima koje lijek ima na pacijentovo tijelo. Metformin utiče na metabolizam ugljikohidrata i lipida. Liječnici razlikuju sljedeće indikacije za uporabu lijeka:

  • Dijabetes tipa 2, koji nije podložan korekciji uz pomoć medicinske prehrane i fizičke aktivnosti, što je praćeno pretilošću. Lijek je propisan i pacijentima normalne težine.
  • Prevencija dijabetesa. Rani oblik bolesti ne razvija se uvijek u punopravnu patologiju na pozadini primjene Glucofagea. Neki ljekari smatraju da takva upotreba lijeka nije ispravna.

Lijek se uzima kao glavni u monoterapiji blagih oblika dijabetesa. Izraženija patologija zahtijeva kombinaciju glukofaga i drugih hipoglikemijskih sredstava.

Pravilna upotreba lijekova stabilizira pacijentovo stanje i sprečava napredovanje komplikacija. Ne možete piti lijek u sljedećim situacijama:

  • Pojedinačna netolerancija na metformin ili druge komponente lijeka.
  • Ketoacidoza, stanje prekoma ili kome.
  • Zatajenje bubrega.
  • Šok stanja, teška zarazna patologija, bolesti koje mogu potaknuti zatajenje bubrega.
  • Masivne operacije koje zahtevaju imenovanje inzulinske terapije.
  • Povećanje nivoa mliječne kiseline u krvi je laktacidoza.
  • Fetalni ležaj, dojenje

Morate se pravilno liječiti, prije uzimanja lijeka morate se posavjetovati s liječnikom.

Nuspojave

Upotreba lijekova povezana je s rizikom nuspojava. Ako pijete lijek prema pravilima i slijedite upute, tada je rizik od neželjenih posljedica sveden na minimum.

Ljekari razlikuju sljedeće nuspojave koje se javljaju kod upotrebe Glucofagea:

  • Laktacidoza i smanjenje brzine apsorpcije vitamina B12. Pacijenti sa megaloblastičnom anemijom koriste ovaj lijek s oprezom.
  • Promjena ukusa.
  • Dispeptički poremećaji: mučnina, povraćanje, proliv, nadutost. Ova kršenja funkcije gastrointestinalnog trakta razvijaju se i prolaze spontano, bez upotrebe lijekova da bi se zaustavili.
  • Crvenilo kože, pojava osipa.
  • Slabost, glavobolja.

Ove nuspojave nastaju ovisno o poštivanju uputa za uporabu lijeka, pojedinačnim karakteristikama tijela i težini bolesti. Da bi se smanjili kršenja funkcije gastrointestinalnog trakta, ljekari preporučuju uzimanje tableta s hranom.

Mjere sigurnosti

Liječnici se fokusiraju na pažljivu upotrebu glukofaga u jezgrama. Antihipertenzivni lijekovi istovremeno smanjuju koncentraciju glukoze u serumu što dovodi do hipoglikemije u nedostatku prilagođavanja doze osnovnog lijeka.

Izuzetak su inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE inhibitori).Ako uzimate glukofag sa hormonom gušterače ili drugim lijekovima za snižavanje šećera, rizik od hipoglikemije raste.

Predoziranje metforminom ne dovodi do pretjeranog smanjenja koncentracije šećera u krvi. Tokom eksperimenata, naučnici su dokazali da je opasnost od upotrebe lijeka bila od napredovanja laktacidoze.

Za borbu protiv rezultata predoziranja pacijent je hospitaliziran i provodi se simptomatsko liječenje usmjereno na čišćenje mliječne kiseline u krvi. Ljekari nazivaju hemodijalizu metodom izbora u teškom stanju pacijenta.

Glukofag kod dijabetesa: pregledi, upute za upotrebu

Metabolički sindrom čija se glavna obilježja smatraju pretilošću, dijabetes melitusom tipa i hipertenzijom problem je modernog civiliziranog društva. Sve veći broj ljudi u povoljnim stanjima pati od ovog sindroma.

Kako pomoći sebi da obnovite stanje tijela sa najmanje trošenja energije? U stvari, većina pretilih ljudi ili ne želi ili se ne može baviti sportom, a dijabetes melitus zapravo je neodoljiva bolest. Farmaceutska industrija dolazi u pomoć.

Jedan od lijekova koji smanjuju glukozu u krvi i pomaže u gubitku kilograma je glukofag. Prema podacima istraživanja, uzimanje ovog lijeka smanjuje stopu smrtnosti od dijabetesa za 53%, za 35% od infarkta miokarda i za 39% od moždanog udara.

Metformin hidroklorid smatra se primarnim funkcionalnim elementom lijeka. Kao dodatne komponente su:

  • magnezijum stearat,
  • povidone
  • mikrokristalna vlakna
  • hipromeloza (2820 i 2356).

Terapijsko sredstvo je dostupno u obliku tableta, tableta s dozom glavne sastojke u količini od 500, 850 i 1000 mg. Bikonveksne tablete za dijabetes Glukofag je eliptičan.

Prekriveni su zaštitnim slojem bijele ljuske. Sa dvije strane, na tabletu se primjenjuju posebni rizici, a jedan od njih prikazuje doziranje.

Glukofag Duga za dijabetes

Glukofag Long je posebno efikasan metformin zbog svojih dugoročnih terapijskih rezultata.

Specijalni terapeutski oblik ove tvari omogućuje postizanje istih učinaka kao i kod upotrebe običnog metformina, međutim učinak traje dugo vremena, stoga će u većini slučajeva biti dovoljno koristiti Glucophage Long jednom dnevno.

Ovo značajno poboljšava toleranciju lijeka i kvalitetu života pacijenata.

Poseban razvoj koji se koristi u proizvodnji tableta omogućava da se funkcionirajuća tvar emancipira u lumen crevnog trakta ravnomjerno i ravnomjerno, kao rezultat toga što se optimalna razina glukoze održava svakodnevno, bez ikakvih skokova i padova.

Izvana je tableta prekrivena filmom koji se postupno otapa, iznutra je baza sa elementima metformina. Kako se membrana polako rastvara, sama supstanca se ravnomjerno oslobađa. Istovremeno, kontrakcija crevnog trakta i kiselost nemaju veliki utjecaj na tok oslobađanja metformina, s tim u vezi se dobar rezultat javlja kod različitih pacijenata.

Jednokratna upotreba Glucofage Long zamjenjuje stalni svakodnevni unos običnog metformina koji se može višekratno upotrijebiti. Ovo eliminira neželjene reakcije iz gastrointestinalnog trakta, koje nastaju prilikom uzimanja konvencionalnog metformina, u vezi s akutnim povećanjem njegove koncentracije u krvi.

Lijek spada u skupinu biguanida i radi se za snižavanje glukoze u krvi. Princip glukofaga je da, smanjenjem stepena glukoze, ne vodi do hipoglikemijske krize.

Uz to, ne povećava proizvodnju inzulina i ne utječe na razinu glukoze u zdravih ljudi. Posebnost mehanizma utjecaja glukofaga temelji se na činjenici da pojačava osjetljivost receptora na inzulin i aktivira preradu šećera u mišićnim stanicama.

Smanjuje proces nakupljanja glukoze u jetri, kao i varenje ugljikohidrata iz probavnog sistema. Odlično utiče na metabolizam masti: smanjuje količinu holesterola, triglicerida i lipoproteina niske gustine.

Bioraspoloživost proizvoda nije manja od 60%. Apsorbira se vrlo brzo kroz stijenke gastrointestinalnog trakta i najveća količina tvari u krvi ulazi 2 i pol sata nakon oralne primjene.

Funkcionalna supstanca ne utiče na proteine ​​u krvi i brzo se širi stanicama organizma. Apsolutno se ne obrađuje jetrom i izlučuje urinom. Postoji rizik od inhibicije lijeka u tkivima kod ljudi s oštećenom funkcijom bubrega.

Ko ne bi trebao uzimati ovaj lijek?

Neki pacijenti koji uzimaju Glucofage pate od opasnog stanja - laktične acidoze. To je uzrokovano nakupljanjem mliječne kiseline u krvi i najčešće se događa kod ljudi koji imaju probleme s bubrezima.

Većini ljudi koji pate od ove vrste bolesti, ljekari ne propisuju ovaj lijek. Pored toga, postoje i druga stanja koja mogu povećati šanse za dobijanje laktacidoze.

To se odnosi na pacijente kod kojih:

  • problemi sa jetrom
  • zatajenje srca
  • postoji unos nekompatibilnih lijekova,
  • trudnoća ili dojenje,
  • operacija je planirana u bliskoj budućnosti.

Koji još lekovi utiču na efekat glukofaga?

Razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju lekova istovremeno sa glukofagom.

Ne preporučuje se kombinirati ovaj lijek sa:

Istodobna primjena sljedećih lijekova s ​​glukofagom može uzrokovati hiperglikemiju (visoki šećer u krvi), naime sa:

  • fenitoin
  • kontracepcijske pilule ili hormonska nadomjesna terapija,
  • tablete za dijetu ili lijekovi za astmu, prehladu ili alergije,
  • diuretičke tablete
  • lijekovi za srce ili hipertenziju,
  • niacin (Advicor, Niaspan, Niacor, Simcor, Srb-niacin itd.),
  • fenotiazini (Compazin i dr.),
  • terapija steroidima (prednizon, deksametazon i drugi),
  • hormonski lijekovi za štitnu žlijezdu (Synthroid i drugi).

Ovaj spisak nije potpun. Drugi lijekovi mogu povećati ili umanjiti učinak glukofaga na snižavanje šećera u krvi.

Često postavljana pitanja

  1. Što se događa ako propustim dozu?

Uzmite propuštenu dozu čim se sjetite (obavezno uzmite lijek s hranom). Preskočite propuštenu dozu ako je vrijeme prije sljedeće planirane doze kratko. Ne preporučuje se uzimanje dodatnih lijekova kako bi se nadoknadila propuštena doza.

  1. Što se događa ako predozirate?

Predoziranje metforminom može uzrokovati razvoj laktične acidoze, što može biti fatalno.

  1. Šta trebam izbjegavati dok uzimam glukofag?

Izbegavajte konzumiranje alkohola. On snižava šećer u krvi i može povećati rizik od laktacidoze tokom uzimanja glukofaga.

Glukofag od dijabetesa: recenzije

Za sastavljanje opće slike tijeka dijabetesa pod utjecajem glukofaga provedeno je istraživanje među pacijentima. Da bi se pojednostavili rezultati, recenzije su podijeljene u tri grupe i odabrane su najobjektivnije:

Otišla sam liječniku s problemom brzog mršavljenja uprkos nedostatku dijeta i tjelesne aktivnosti, a nakon liječničkog pregleda dijagnosticirana mi je ozbiljna inzulinska rezistencija i hipotireoza, što je pridonijelo problemu s težinom. Ljekar mi je rekao da uzimam metformin u maksimalnoj dozi od 850 mg 3 puta dnevno i započnem liječenje štitne žlijezde.U roku od 3 mjeseca težina se stabilizirala i proizvodnja inzulina se oporavila. Morao sam da uzmem Glucofage do kraja života.

Zaključak: redovita upotreba glukofaga daje pozitivne rezultate uz veliko doziranje.

Glukofag je uzimao 2 puta dnevno sa suprugom. Promašio sam par puta. Malo sam snizila šećer u krvi, ali nuspojave su bile užasne. Smanjena doza metformina. Zajedno s dijetom i vježbanjem, droga je snizila šećer u krvi, rekao bih, za 20%.

Zaključak: Preskakanje lijekova uzrokuje nuspojave.

Imenovan pre oko mesec dana, nedavno dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Tri tjedna. Nuspojave su u početku bile slabe, ali su se toliko pojačale da sam završio u bolnici. Prestao je uzimati ga prije dva dana i postepeno vraća snagu.

Zaključak: pojedinačna netolerancija aktivne tvari

Glukofag tokom trudnoće

Upotreba lijeka je kontraindicirana tokom trudnoće, ali prema nekoliko pregleda trudnica, koje su ipak primorane uzimati, nije došlo do razvoja oštećenja organa kod novorođenčadi. Kada planirate trudnoću ili kad se pojavi, treba prekinuti terapiju lijekovima, propisati insulin. Metformin se izlučuje u majčino mlijeko; dojenje se ne preporučuje tijekom terapije lijekovima.

Interakcija lijekova

Uputa za upotrebu Glucofage-a naznačuje njegovu ljekovitu interakciju s drugim lijekovima:

  • zabranjeno je kombinirati lijek s radiopropusnim tvarima koje sadrže jod kako ne bi došlo do laktacidoze i komplikacija dijabetesa,
  • s oprezom, koristi se kombinacija s Danazolom kako bi se izbjegao hiperglikemijski efekt,
  • Klorpromazin povećava koncentraciju glukoze u krvi, smanjujući oslobađanje inzulina,
  • tretman antipsihoticima zahteva prilagođavanje doze glukofaga,
  • glukokortikosteroidi smanjuju toleranciju na glukozu, povećavaju njezinu razinu u krvi, mogu uzrokovati ketozu,
  • s diuretskom terapijom, može se razviti laktacidoza,
  • Injekcije beta-adrenergičkih agonista povećavaju koncentraciju šećera, ACE inhibitori i antihipertenzivna terapija smanjuju ovaj pokazatelj,
  • u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree može doći do akarboze, salicilata, hipoglikemije,
  • Amylord, Morphine, Quinidine, Ranitidine dovode do povećanja koncentracije aktivne tvari.

Interakcija sa alkoholom

Preporučena kombinacija je kombinacija glukofaga s alkoholom. Etanol kod akutnog trovanja alkoholom povećava rizik od laktične acidoze, pojačane prehranom niske kalorije, niskokaloričnom dijetom, zatajenjem jetre. Tokom cijelog tijeka liječenja lijekom, pićima i lijekovima koji sadrže alkohol, treba izbjegavati konzumiranje alkohola.

Uslovi prodaje i skladištenja

Glukofag se može kupiti samo na recept. Lijek se čuva izvan djece na tamnom mjestu pri temperaturi do 25 stupnjeva, rok trajanja je 3-5 godina, ovisno o koncentraciji metformin hidroklorida u tabletama.

Postoji nekoliko direktnih i indirektnih analoga Glucofagea. Prve su slične lijeku u aktivnom sastavu i aktivnim sastojcima, a posljednje u pogledu učinka prikazanog. Na policama ljekarni možete pronaći sljedeće zamjenske lijekove proizvedene u tvornicama u Rusiji i inozemstvu:

Ostavite Svoj Komentar