Da li je moguće jesti sušene marelice sa dijabetesom tipa 2 i u kojem obliku

Predstavljeni proizvod s umjerenim glikemijskim indeksom može se koristiti na popisu sastojaka određenih recepata. Jedan od njih je algoritam pripreme hljeba:

  1. tijesto se pravi na uobičajen način, u koji se naknadno umiješaju sitno sjeckane suhe marelice, sjemenke. Također se mogu koristiti i neke druge komponente.
  2. važno je da se budući kruh neko vrijeme infuzuje sa svakim od predstavljenih sastojaka,
  3. nakon toga, takav odobreni recept se dalje obrađuje, naime stavlja u pećnicu ili mašinu za hleb.

Ovisno o broju stepeni i dobivenom testu, proizvod se može peći 15 minuta ili više. Tada se izvadi, ohladi i konzumira svakodnevno.

Budući da su pekarski proizvodi oni proizvodi koji nisu na listi najpoželjnijih, najispravnije će biti promatrati umjerenost u njihovoj upotrebi. U ovom je slučaju takvo pečenje zaista dopušteno dijabetičarima.

Osim toga, suhe marelice se mogu koristiti u sklopu salata, kompota, dodataka mesu, pilafu i mnogim drugim jelima. Da biste postigli maksimalnu korist za tijelo, preporučuje se konzultirati stručnjaka prije upotrebe sušenog voća. Napokon, ono što jedemo ima i najznačajniji učinak na ukupno zdravlje.

S obzirom na sve ovo, želio bih skrenuti pažnju na činjenicu da se sušene marelice nalaze na listi namirnica koje su dijabetičari prihvatljive za upotrebu. Međutim, vrlo je važno da pacijenti slijede sve preporuke koje su iznesene ranije i zapamte da svaki proizvod, pod uvjetom da se previše koristi, može biti štetan za opće zdravlje.

Čišćenje organizma može se obaviti pomoću "kompota" od suhih marelica. Z00 g bobica prelijte tri litre vode. Držite na maloj vatri oko sat vremena. Protiv pozadine potpunog gladovanja pijte nastalu infuziju svakih sat i pol. To pomaže ne samo da očistite organizam već i da se oslobodite neugodnih senzacija koje posti.

Najispravnije rješenje je da kuhate suhe marelice sami od svježih plodova marelice. U industrijskim uvjetima plodovi se skuhaju u velikoj količini šećernog sirupa, potom osuše i pošalju na prodaju. Kod kuće možete odabrati optimalnu koncentraciju ugljikohidrata ili koristiti nadomjestke šećera tako da hrana koju jedete ne utječe na vaše dobro stanje.

Za početak, odaberu se zreli plodovi marelice i ogulje. Postupak je najbolje izvesti u periodu plodovanja ovih stabala tako da plodovi budu što prirodniji. Ne birajte najljepše marelice jednoličnog oblika - to može ukazivati ​​na visok sadržaj hemikalija u njima.

Postoji jednostavan recept suhih marelica, što je dopušteno kod dijabetesa i ne izaziva komplikacije:

  1. Koštice voća se pere pod vodom i slažu u veliku posudu.
  2. Za pripremu standardnog sirupa koristi se 1 kg šećera na 1 litru vode. Kod dijabetesa je bolje sniziti njegovu koncentraciju ili koristiti nadomjestke šećera.
  3. Marelice se stave u kipući sirup i drže na laganoj vatri 10-15 minuta. Da bi sušene marelice bile sočnije, plodovi se mogu ostaviti u tečnosti nekoliko sati.
  4. Voće termički obrađeno mora biti sušeno. Oni bi trebali biti na suncu najmanje tjedan dana, kako se gotov proizvod ne bi pokvario. Biće mnogo brže sušiti plodove ako ih stavite u pećnicu na 6-8 sati.

Sušeno voće čuvajte u drvenim posudama ili vrećama, na sobnoj temperaturi i niskoj vlažnosti. Plastične vrećice nisu prikladne za tu svrhu. Pridržavanje svih uslova skladištenja još je jedna prednost kuhanja suhih marelica kod kuće.

Kontraindikacije

Osušene marelice mogu izazvati alergijske reakcije i nanijeti štetu organizmu umjesto očekivanog zdravlja. Djeci treba davati oprez.

U akutnim stanjima gastrointestinalnog trakta (pankreatitis, peptična ulkusna bolest, itd.) Upotreba sušenog voća je zabranjena. Uz gestacijski dijabetes, zloupotreba je takođe nepoželjna, može izazvati porast glikemije.

To je vrlo opasno za plod u razvoju.

Osobe s viškom tjelesne težine trebaju biti oprezne da koriste sušene marelice. Za ishranu sa malo ugljenih hidrata nije baš pogodna. Bolje je povremeno jesti svježu marelicu - koncentracija osušenog šećera je velika.

Koristi i štete suhih marelica sa dijabetesom tipa 2

Sušeno voće protiv dijabetesa omiljeni je desert mnogih ljudi. Korisno je u dnevni meni uključiti grožđice za dijabetes. Većina ljudi se pita može li se jesti suhe marelice kada im se dijagnosticira dijabetes. Osušene marelice s dijabetesom tipa 2 mogu imati dijametralno suprotan učinak.

Osušene marelice za dijabetičare ne samo što mogu postati korisne, već mogu i naštetiti. Liječnici još uvijek ne mogu jasno utvrditi da li se suhe marelice mogu jesti uz prisustvo dijabetesa.

Mišljenja stručnjaka bila su podijeljena. Neki od njih vjeruju da je ovaj proizvod prilično visokokalorično voće.

Sadrži prirodne šećere, koji su nepoželjni za takvu bolest. Drugi dio liječnika tvrdi da su koncepti sušene marelice i dijabetesa kompatibilni.

Ovo mišljenje objašnjava činjenica da sušeno voće sadrži mnogo korisnih tvari.

Pri korištenju suhih marelica za dijabetes vrijedi razmotriti vrlo veliki postotak šećera (do 85%) u njemu, no glikemijski indeks proizvoda je mali, pa o tome da li ili ne treba koristiti ovu slatkoću može utvrditi samo liječnik, ovisno o težini patološkog procesa.

Pogledajte video: Gary Yourofsky - The Most Important Speech You Will Ever Hear (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar