Korak po korak recept za pravljenje kruha od banane

Savremeni čovjek prestao je da ulaže u nekretnine ili pokazivan nivo bogatstva. Pronašli smo racionalniju i važniju investiciju - vlastito zdravlje. Mladi i zdravlje sa 80 godina, život do 100 i više - nisu prazne riječi, već stvarni ciljevi čovječanstva. O tome svjedoče otvaranje odgovarajućih prehrambenih mreža, povećanje nivoa obrazovanja stanovništva o potrošnji hrane i prosječni pregledi u supermarketima.

Pronašli smo zdravu alternativu gotovo svakom proizvodu, čak i kruhu. Zagovornici zdrave ishrane, nezdravi pšenični brašno, koriste bananu. Nosi se sa ulogom ne samo vezivnog sredstva, već i izuzetno korisnog elementa. A kruhu od banane može se dodati apsolutno sve: i sezamovo sjeme, i domaća karamela. Kakav je proizvod i kako pripremiti zdravu alternativu baguetima?

Kratka istorijska pozadina

Bananin kruh smatra se tradicionalnim američkim slastičarstvom. Praćenje tačnog datuma i stvaraoca je nemoguće. Jelo se počelo spontano pojavljivati ​​na američkom kontinentu. Domaćice su dijelile recepte, poboljšavale ga i učile svoje kćeri kako kuhati voćne slastice.

Povijesna činjenica: izgled kruha od banane posljedica je osobitosti samih banana. Voće se uvijek prodaje u gomili nekoliko voća. Potpuno su otporni na smrzavanje, jer gube okus i postaju kaša bez okusa s komadima leda. Snažne domaćice su koristile sve moguće metode za odlaganje banana i stigle su do pečenja. Voće je počelo zamijeniti jaja, kukuruzni škrob i zaslađivače.

Poznavaoci kulinarske istorije smatraju da se kruh od banane pojavio u XVIII veku. U tom su razdoblju na testu izvedeni najhrabriji eksperimenti. Na primjer, u XVIII stoljeću prašak za pecivo zamijenjen je kalijevim (bijeli zrnati prah, koji se vadi iz pepela). Protivargument ovoj teoriji je da se u prvoj američkoj knjizi recepata ne spominje ni recept za kolač od banane. Još jedan značajan kontraargument - industrijski transport banana (i bilo koji drugi proizvodi s kratkim rokom isporuke) postao je masivan tek krajem 19. stoljeća. Voće se počelo češće pojavljivati ​​na policama, dobivalo je na popularnosti i samo u tom slučaju moglo je postati sudionik u razvoju brze nacionalne kulinarstva.

S pouzdanjem možemo reći da je do 1933. kruh od banane već izumljen i postao poznat širom svijeta. O tome svjedoče kuvarske knjige s različitih kontinenata. U gotovo svim kopijama sačuvan je identičan recept s minimalnim varijacijama.

Moderna kulinarska industrija usvojila je popularnost kruha od banane i počela je zarađivati ​​na njemu. Gotovi sastojci za pečenje, umjetne smjese, koje se mora čuvati u vodi / mikrovalnoj / pećnici i odmah staviti na stol, prodali su se u prodaji. Ako ste daleko od kuhanja, ali vas zanimaju zdrave pecive, onda se u svakoj drugoj gradskoj ustanovi na glavnom meniju nalazi red s kruhom od banane.

Prirodni antidepresiv

Plod sadrži L-triptofan. Ovo je aminokiselina koja utiče na proizvodnju serotonina, dopamina i drugih neurotransmitera. Neurotransmiteri utiču na ponašanje ljudi, njegove kognitivne funkcije, trenutno raspoloženje, pa čak i na kvalitet spavanja. Uticaj je uskladiti sve pokazatelje i navesti osobu da osjeća sreću, udobnost i apsolutno zadovoljstvo onim što se događa.

Tajna prirodne ljepote

Čiste ili pečene banane pružit će ne samo unutarnje zdravlje, već i vanjsku ljepotu. Sastav vitamina ima blagotvoran uticaj na stanje kose, noktiju i kože. Štaviše, svakodnevna konzumacija banane normalizovat će nivo holesterola u krvi. Snižavanje holesterola uticaće ne samo na zdravlje, već i na veličinu kože.

Najbrže zasićenje

Banana se smatra najhranjivijim voćem. Ovo je zbog visoke koncentracije prirodnog šećera. Jednostavan šećer pretvara se u škrob, pa se banana smatra najboljom zakuskom nakon vježbanja ili druge fizičke aktivnosti. Kako biste malo razveličili prehranu, od voća pripremite hranljive smoothieje.

Očigledna prednost: banane su jednostavne za transport, neće vam mrlju torbu u teretani i neće zauzeti previše prostora.

Optimalna zamjena životinjskih proizvoda

1 bananu možete zamijeniti sa 0,5 pilećih jaja.

Ne samo vegani ili vegetarijanci traže zamjenu za životinjske proizvode. Pristalice zdrave prehrane, zagovornici dobrobiti životinja i pacijenti sa raznim bolestima zabrinuti su zbog problema. Banana će obaviti sjajan posao kao pričvrsna komponenta u pecivima, dezertima, pa čak i prvim jelima. Pored primjetnih zdravstvenih prednosti, takva zamjena izaziva eksploziju novih okusa.

2 pileća proteina sadrže dnevnu normu holesterola. Osobe s visokim kolesterolom trebaju posebno paziti na biljne zamjene.

Pomoć kod gastrointestinalnih problema

Sastav banane uključuje nerastvorljiva prehrambena vlakna. Obuhvataju unutrašnje organe i štite ih od infekcija i dodatnih oštećenja. Štaviše, plod ima antiseptičko i adstrigentno dejstvo. Unutarnji organi ne samo da će biti zaštićeni, već i dezinficirani. Takva terapija se posebno preporučuje bolesnicima sa čirima, gastritisom, enteritisom i drugim bolestima gastrointestinalnog trakta.

Zanimljivi činjenice o proizvodu

Banana se smatra jednim od najviše konzumiranog voća na svijetu. Pokazatelj potrošnje za 1 osobu može varirati od 8 do 190 kilograma, što ukupno daje ogroman broj.

Ukupno, oko 500 vrsta slatkog voća postoji i uzgaja se svakodnevno. Evo nekoliko njih:

Svaka nova vrsta ima poseban kemijski sastav, kalorijski sadržaj i neopisivu specifičnu paletu ukusa koje trebate probati barem jednom.

Hemijski sastav gotovog jela

Prehrambena vrijednost (na osnovu 100 grama gotovog jela)
Kalorični sadržaj326 kcal
Vjeverice4,3 g
Masti10,5 g
Ugljikohidrati53,5 g
Sastav vitamina (u miligramima na 100 grama gotovog jela)
Retinol (A)0,097
Beta karoten (A)0,102
Tiamin (B1)0,172
Riboflavin (B2)0,2
Pantotenska kiselina (B5)0,268
Piridoksin (B6)0,15
Folna kiselina (B9)0,033
Kobalamin (B12)0,0001
Askorbinska kiselina (C)1,7
Niacin (PP)1,446
Hranjiva ravnoteža (u miligramima na 100 grama gotovog jela)
Gvožđe (Fe)1,4
Cink (Zn)0,35
Bakar (Cu)72
Mangan (Mn)0,209
Selen (Se)0,0121
Fosfor (P)58
Kalijum (C)134
Natrijum (Na)302
Magnezijum (Mg)14
Kalcijum (Ca)21

Kuharska uloga

Prirodne alternative jelima koja sadrže šećer pravi su kult našeg vremena. Vegani su došli do energetskih šipki, sirovih sira, voćnih parfema i najpravednijeg pečenja. Pokupili smo ovaj val i sada u bilo kojem receptu zamjenjujemo šećer medom, brašno s bananama, a sir i tofu.

Bananin kruh odličan je primjer kako jelo kuhano brzo bez brašna i šećera može biti jestivo i ukusno. Štoviše, kruh od banane može se bez oklijevanja donijeti na zabavu, kuhati za djecu ili odnijeti u ured na užinu.

Recept za bananin hljeb bez brašna i šećera

Trebat će nam:

  • bademovo brašno (najlakše je samljeti čitave orahe u blenderu u brašno) - ¾ kašika,
  • kokosovo brašno - ½ kašike,
  • pileća jaja - 2-3 kom (vidi konzistenciju testa),
  • 3 banane, pire u pire krumpir,
  • sol - ½ čajne kašike,
  • soda (ugasiti limunovim sokom) - ¾ kašika,
  • kokosovo ulje - 2 kašike,
  • zaslađivač (med, javorov sirup, jeruzalemski artičokov sirup) - ¼ kašika,
  • punjenje po ukusu (orasi, bobice, sušeno voće) - ½ kašika.

Kuvanje

Zagrejati pećnicu na 180 ° C. Dok se pećnica zagrijava, pomiješajte sve suve sastojke, a zatim unesite tečnost. Ako možete koristiti mikserom i mikserom, slobodno to napravite. Kuhinjski pomoćnici smanjit će vrijeme pripreme tijesta na 5-10 minuta.

Pripremite posudu za pečenje. Ako je kalup silikonski - namažite kokosovim uljem, ako je metalnim - obložite ga pergamentom (potreba za uljem automatski nestaje). Ravnomjerno rasporedite tijesto od banane u obliku, pospite orasima / bobicama / sušenim voćem i stavite u rernu.

Ako želite da dobijete nježni sloj tijesta i gustu, hrskavu koricu, zatim podmažite površinu jajetom ili javorovim sirupom. To će dodati ne samo gustoću, već i prijatan sjaj.

Prosječno vrijeme kuhanja je 40 minuta. Spremnost hljeba probiti čačkalicom. Suv i čist drveni štap ukazuje na spremnost jela. Ako na čačkalici ostanu ljepljivi tragovi tijesta, povećajte vrijeme kuhanja.

Gotov hljeb je potrebno malo ohladiti, isjeći na porcije. Kompletan bananin kruh sa bilo kojim sastojcima: jogurtom, orasima, sirovom tjesteninom, mousseom ili domaćim džemom bez šećera.

Veganski recept za muffine za banane

Trebat će nam:

  • zrela banana - 6 kom.,
  • zaslađivač (kokosov šećer, med, muscovado, jeruzalemski artičokov sirup) po ukusu,
  • biljno ulje (preporučuje se kokosov orah) - 2 kašike,
  • integralno brašno (može se zamijeniti rižom ili bademom) - 1 kašika,
  • sjeckani cimet - ½ kašike,
  • sjeckani muškatni oraščić - ½ čajne kašike,
  • prašak za pecivo - ½ čajne kašike.

Kontraindikacije

Jedina apsolutna kontraindikacija je pojedinačna netolerancija na banane (alergija).

U svim ostalim slučajevima, možete prilagoditi sastav ovisno o potrebama tijela. Prečesto se naslanjajte na bananu i proizvodi od nje zabranjeni su za srčani udar, moždani udar i pojačani zgrušavanje krvi.

Bananski hljeb jednostavno možete napraviti od nekoliko banana i kokosa. Za gastrointestinalne bolesti, alergijske reakcije ili specifične ukusne sklonosti, jednostavno isključite zabranjene komponente iz sastava i unesite dopuštene.

Ne zaboravite na kalorični sadržaj jela i ne dopustite da delikates opijene u svakodnevnoj prehrani. Zloupotreba kruha od banane lako će dovesti ne samo do povećanja opsega struka, već i do hipervitaminoze kalija. Da biste to izbegli, prilagodite dnevni meni. Pojedite poslasticu ujutro nakon srdačnog doručka. Optimalno je kuhati kruh od banane jednom sedmično i postepeno se prepustiti slatkom zakuskom. Znajte meru i budite zdravi!

Sastojci

brašno190 g
šećer od glazure110 g
puter130 g
biljno ulje10 ml
jaja2 kom
prašak za pecivo8 g
ekstrakt vanilije5 ml
banana2 kom

Korak kuhanja

  1. Za početak obložimo posudu za pečenje papirom za pečenje, jer se i sam tijesto priprema vrlo brzo. Možete uključiti i rernu da ima vremena za zagrijavanje.

  • Dno kalupa možete malo namazati biljnim uljem.
  • Uzimamo banane i ogulimo ih. Banane bi trebale biti vrlo zrele i mekane.
  • Banane raspoređujemo u zdjelu i gnječimo ih vilicom do stanja guste kaše.

    U posudu miksera stavite mekani puter.

  • Dodajte jedno po jedno jaje u posudu miksera.
  • Zatim ulijte brašno sa praškom za pecivo.

  • Kad tijesto postane glatko i ujednačeno, dodajte mu bananin pire i sve sastojke pomiješajte.
  • Tijesto raširimo u kalup i pečemo 35 minuta u prethodno zagrijanoj rerni. Podesite temperaturu na 180-190 stepeni.

    Gotov kruh od banane pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi 10 minuta.

    Kad se kruh malo ohladi, isjecite ga na komade i uživajte u ovom nježnom desertu. Može se jesti kao pita, ili namazati maslacem. Med i džem se takođe odlično slažu sa takvim hljebom.

    Video recept za bananin hljeb

    Pogledajte video kako kruh od banane pripremljen prema ovom receptu izgleda ukusno.

    😘 Cijenim svaku podršku ili donacije za moj kanal PAYPAL: [email protected]

    🛎️ NOVI VIDEO SVAKI TEDEN! Pretplatite se BESPLATNO - http://bit.ly/1HZIKCo
    Pritisnite zvono, pa ćete biti obaviješteni kad prenosim nove stvari

    🥰 BUDIMO PRIJATELJI SVAKO GDJE
    Facebook: https://www.facebook.com/AllasYummyFood
    Instagram: http://instagram.com/allasyummyfood
    Pinterest: https://bit.ly/2fmMNm7
    Twitter: https://twitter.com/allasyummyfood
    Snapchat kod: allasyummyfood

    👩‍🍳 OSTALI DELICIOZNI PRIJAVI VAS MOŽETE DOĆI:

    🍉 Smoothie i sokovi - http://bit.ly/2qeffGP
    🍳 Recepti za doručak - http://bit.ly/2qenm6a
    Recipes Recepti za ručak i večeru - http://bit.ly/2qM3nzD
    🥗 Recepti za supe i salate - http://bit.ly/2rN2dRO
    🥦 Vegetarijanski recepti - http://bit.ly/2rKGoDg
    🥟 Baltički recepti - https://bit.ly/2Kos3bk
    🍜 Latvijski recepti - http://bit.ly/2rKhbaX
    🍯 Latvijski deserti i kolači - https://bit.ly/2wCZsaf
    🍲 Ruski recepti - http://bit.ly/2qO0a0u
    🍰 Ruski deserti - http://bit.ly/2buzdX8
    🧀 Recepti sira - http://bit.ly/2rL0ZGw
    🥩 Recepti za govedinu - http://bit.ly/2rt0Ta5
    🍗 Pileći recepti - http://bit.ly/2q8E6N7
    🍖 Svinjski recepti - http://bit.ly/2rHOa0y
    🍤 Recepti od morskih plodova - http://bit.ly/2rN1i3G
    🐟 Riblji recepti - http://bit.ly/2rN1i3G
    🎂 Torte i pečenje - http://bit.ly/2q3W6fx
    🔥 Ogledalo glazirane torte - http://bit.ly/2qLOKwh
    🍫 Čokoladni deserti - http://bit.ly/2qMqWYY
    🍩 Deserti bez pečenja - http://bit.ly/2qO93Jj
    🍪 Cupcakes & Bites - http://bit.ly/2qPNnLb
    🧁 Lava / Fondant Cakes - http://bit.ly/2qPuhok
    🥧 Recepti od karamela - http://bit.ly/2qchQ4W
    🥞 Recepti za palačinke - https://bit.ly/2Z9gNn8
    🥯 Jednostavni recepti - http://bit.ly/2qM3nzD
    🍋 Recepti za limun - https://bit.ly/2wmHS8L
    🍉 Ljetni recepti - http://bit.ly/2qaBRsD
    🥑 Jesenski recepti - http://bit.ly/2qQQYub
    🍆 Zimski recepti - http://bit.ly/2qQQYub
    Recipes Recepti od bundeve - http://bit.ly/2qfCy2W
    👻 Recepti za Noć vještica - http://bit.ly/2rKHDSQ
    💘 Recepti za Valentinovo - https://bit.ly/2WGYcS0
    🐣 Uskršnji recepti - http://bit.ly/2q4egh8
    Recipes Recepti za majčin dan - http://bit.ly/2rOGF78
    ❄️ Božićni recepti - http://bit.ly/2rOkXQD
    Recipes Recepti za zdravi ručak i večeru - http://bit.ly/2rbqxAD
    Recipes Recepti za zdravi doručak - http://bit.ly/2rbqxAD
    Ovaj video o kruhu od kruha od banane zaista je najbolji recept za bananski kruh, period. Ovo je jednostavan recept koji svaki put daje savršene rezultate. Obavezno upotrijebite prezrele banane i limenku prave veličine. Ovaj recept za kruh od banane savršen je način da najbolje iskoristite banane koje su počele smeđeći u zdjelici s voćem. Zrele banane daju gustom hljebu lijepu vlažnu teksturu sa suptilnim naznakom ukusa. Gusta tijesta treba malo duže od vašeg prosječnog kolača za pečenje, ali vrijedi pričekati. Kriška ove torte prepune okusa savršena je poslastica za doručak (probajte je s namazom od maslaca), zabave ili samo malo popodnevne poslastice uz šalicu čaja.

    Sastojci
    140 gr mekog putera i dodatka dodatka kašike
    140 gr šećera
    2 velika jaja, pretučeno
    140 gr brašna za samostalno uzgoj
    1 kašika praška za pecivo
    2 vrlo zrela pire od banane

    Neverovatno nježan kruh od banane, sa zanimljivom kore sa vanjske strane i mekim prelivima. Ludo mirisno i nestaje za nekoliko minuta. Usput, priprema se vrlo brzo. Ukus je čaroban. Kruh je dobar i topao iz rerne, i slijedeći dan.

    Sastojci
    140 g mekog putera
    140 g šećera za glazuru
    2 velika jaja
    140 gr brašna
    2 kašike prašak za pecivo
    2 vrlo zrele banane

    Klasičan recept

    Bananin kruh izvrstan je za večernji desert ili poslijepodnevnu užinu. Priprema vam je oko dva sata.

    • Zrele banane - 2-3 komada
    • Maslac - 110 grama
    • Šećer - 220 grama
    • Jaja - 2 komada
    • Vanilija - 1 kašika
    • Prašak za pecivo ili prašak za pecivo - 1 kašika
    • Sol - 1 prstohvat
    • Brašno - 280-290 grama
    • Orasi - 10 komada

    1. Za početak obložimo posudu za pečenje papirom za pečenje, jer se i sam tijesto priprema vrlo brzo. Možete uključiti i rernu da ima vremena za zagrijavanje.
    2. Dno kalupa možete malo namazati biljnim uljem.
    3. Uzimamo banane i ogulimo ih. Banane bi trebale biti vrlo zrele i mekane.
    4. Banane raspoređujemo u zdjelu i gnječimo ih vilicom do stanja guste kaše.
    5. U posudu miksera stavite mekani puter.

    Bananin kruh priprema se i u maslacu, i u biljnom ulju i pavlaci. Ako želite kuhati kruh bez putera, uzmite 85 ml biljnog ulja ili 70 ml biljnog ulja i 2 žlice kisele pavlake.

    1. Na ulje dodajte 110 g šećera u prahu i sve miksajte mikserom.
    2. Smjesi dodajte ekstrakt vanilije i nastavite da miješate.
    3. Dodajte jedno po jedno jaje u posudu miksera.
    4. Zatim ulijte brašno sa praškom za pecivo.
    5. Kad tijesto postane glatko i ujednačeno, dodajte mu bananin pire i sve sastojke pomiješajte.
    6. Tijesto raširimo u kalup i pečemo 35 minuta u prethodno zagrijanoj rerni. Podesite temperaturu na 180-190 stepeni.
    7. Gotov kruh od banane pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi 10 minuta.

    Kad se kruh malo ohladi, isjecite ga na komade i uživajte u ovom nježnom desertu. Može se jesti kao pita, ili namazati maslacem. Med i džem se takođe odlično slažu sa takvim hljebom.

    Recept od Julia Vysotskaya

    • vrlo zrele banane - 3 kom.,
    • pšenično brašno - 2 šolje,
    • Brazilski orasi - 1 šolja,
    • fini šećer - 250 g
    • puter - 120 g,
    • pileća jaja - 2 kom.,
    • mali korijen đumbira - 1 kom.,
    • prašak za pecivo - 1 paket,
    • ekstrakt vanilije - 1 kašika kašike.
    • morska sol - ¼ žličica

    Recept za kruh od banane Julia Vysotsky pripremio je kako slijedi:

    1. Zagrejati pećnicu na 180 ° C.
    2. Orahe operite u rerni 15-20 minuta, a zatim ih usitnite u blenderu.
    3. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i solju.
    4. Ogulite i izgnječite banane vilicom u pulpu.
    5. U maloj tepsiji rastopite puter.
    6. Otopite rastopljeni maslac sa čašom šećera, dodajte ekstrakt vanilije, jaja, orahe i banane.
    7. U porcijama dodajte brašno i zamijesite tijesto.
    8. Malu duboku formu obložite papirom za pečenje, namažite maslacem. Obrascem napunite tijesto i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 15 minuta.
    9. Ogulite korijen đumbira i naribajte ga - trebalo bi dobiti 1 kašiku. kašika.
    10. Preostali šećer pomešajte sa đumbirom, pospite kruhom od banane i pecite još 15-20 minuta, dok ne skuhate.

    Ohlađeni hljeb umotajte umočenim filmom i ostavite u njemu najmanje jedan sat.

    Recept od zobene kaše

    Koja je tajna ovog savršenog hleba od banane? Ima ih troje. Krenimo od ovsene kaše - tijestu daje ugodnu teksturu i ne smanjuje ukus, kao što je to slučaj sa brašnom od cijelog zrna. Koristila sam i mekani sir sa 4% masti (možete bez masti, biće još "lakše"). Mekani sirni sir zamjenjuje ulje i jedan je od glavnih izvora proteina u receptu. Napokon, zrele banane. Vrlo zrele, gotovo potpuno smeđe banane savršena su baza. Slatkoća takvih banana omogućava vam da činite bez šećera, ograničenih na nekoliko kašika meda.

    • 90 g zobene kaše
    • 1 mala banana (cca. 120 g pulpe)
    • 1/2 staklenke mekog sira (60-70 g.)
    • 2 žlice. l tečni med (30 g)
    • 1 jaje
    • 1/2 žlice soda bikarbona
    • 1/2 žlice cimet
    • 1/4 žlice soli

    1. Zagrejati pećnicu na 180 stepeni. Podmažite kalup * sa malo ulja.
    2. U velikoj posudi pomiješajte brašno, soda, cimet i sol. U drugoj posudi umutite jaje (malo), dodajte pire od banane, skute i med, sve dobro izmešajte.
    3. U posudi sa suvim sastojcima postepeno umešajte tečnu mešavinu jaja-banane. Ne miješajte prejako: nabavite jednolično tijesto i odmah izdvojite (u suprotnom hljeb će ispast tvrdo).
    4. Izlijte tijesto u kalup, pecite 30-40 minuta, provjerite spremnost čačkalicom. Čačkalica za zube može ostati malo mokra zbog tijesta od banane, ali uglavnom će biti suha.
    5. Kad se peče, izvadite iz rerne, pustite da se odmori kruh od banane u obliku 10 minuta, a onda je izvadite.

    Možete jesti hladno, možete jesti vruće. Za doručak, ručak i večeru, ali s maslacem kikirikija - čisti užitak!

    Sa čokoladom

    Da biste napravili kruh od banane, potrebne su vam vrlo zrele banane s tamnom kožom i pulpurom za potamnjenje. Takve prezrele banane obično se prodaju u dućanima s popustom.

    • zrele banane 2-3 kom.
    • brašno 190 g
    • šećer 150 g
    • mekani puter100 g
    • nasjeckane čokolade ili kapi 100 g
    • jaje 2 kom.
    • prašak za pecivo 7 g
    • cimet 5 g
    • vanilin na ukus

    Umutite mekani puter dok ne postane tečan. Dodajte šećer puteru i opet umutite. Ulijte jedno po jedno jaje u smešu. Banane sameljite mikserom u smoothie. U smjesu od jaja-maslaca dodajte pire od banane. U tijesto ubacite brašno s praškom za pecivo, vanilijom i cimetom. Mešajte dok ne postane glatko. Dodajte nasjeckanu čokoladu ili kapi na samom kraju tijesta. Testo stavite u pravougaoni pekač, podmazan uljem.

    Bananski kruh pecite na temperaturi 165-170 stepeni sat i po. Provjerite spremnost čahure čačkalicom. Nakon što je kolač spreman, ostavite ga da se ohladi u obliku, a zatim pažljivo izvadite proizvod i pošaljite ga preko noći u hladnjak. Ujutro uživajte u nježnoj poslastici uz šalicu čaja ili kafe.

    Pavlaka i biljno ulje

    • 3 vrlo zrele banane
    • 3/4 - 1 tbsp. šećer
    • 2 jaja
    • 2 kašike brašna
    • 0,5 tbsp. rafinirano biljno ulje
    • 0,5 tbsp. pavlaka
    • 0,5 tsp soli
    • 1 kašika kašike soda (ne gasiti)
    • 2 pakovanja vanilin šećer
    • 0,5 - 3/4 Art. grožđice (mogu se zamijeniti orasima ili uopće ne stavljati)

    Banane isecite vilicom dok sitni komadići, gotovo kašu. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, biljno ulje i pavlaku. Razmjena. Dodajte brašno, sol, sodu, opranu grožđicu. Dobro promiješajte. Izlijte testo u kalup. Imam silikon. Ako je običan, onda namažite kalup s nekoliko kapi biljnog ulja i pospite brašnom. Može se raditi i u velikom obliku i u malim limenkama za cupcake. Zagrejati pećnicu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite veliki kolač - 50-60 minuta, mali kolači - 30-35 minuta do intenzivne zlatne boje. Spremnost provjeravamo nabodavanjem: suha znači da je kolač spreman.

    Komentari i recenzije

    23. februara 2013. dada13 #

    1. jula 2012. godine Nast-na83 #

    23. maja 2012. Lokid #

    30. jula 2009. Leno-k #

    25. maja 2009. Irusik52 #

    1. novembra 2008.

    16. oktobra 2008. koketka-milaja #

    13. oktobra 2008. godine vita7474 #

    13. oktobra 2008. godine tat70 #

    8. oktobar 2008.

    8. oktobra 2008. godine FireFox #

    8. oktobar 2008. Tasik #

    8. oktobra 2008. Inčik #

    8. oktobar 2008. mila87 #

    8. oktobra 2008. rozeta #

    8. oktobra 2008. Pachita #

    8. oktobra 2008. Doris #

    Pogledajte video: Hljeb od banane i borovnica (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar