Određivanje antitela na beta ćelije gušterače: šta je to?

Beta ćelija protutijela pankreasa odnosno antitijela na otočiće stanice gušterače test je koji se koristi za diferencijalnu dijagnozu autoimunog dijabetesa tipa 1 s drugim vrstama dijabetesa.

Kod šećerne bolesti tipa 1 (ovisna o insulinu), nedovoljne beta-stanice pankreasa proizvode inzulin zbog njihove autoimune destrukcije. Jedan od pokazatelja dijabetesa tipa 1 je prisutnost u krvi antitijela na patogene beta-stanice. Ova antitela uništavaju beta ćelije, a uništene ćelije ne mogu proizvesti potrebnu količinu inzulina. Ovako se razvija dijabetes tipa 1. Dijabetes tipa 2 karakterizira stvaranje inzulinske rezistencije u nedostatku autoimunih procesa.

Šećerna bolest tipa 1 najčešće se otkriva kod mladih mlađih od 20 godina. Važnu ulogu za njegov razvoj igra nasljedna predispozicija. U većine bolesnika sa šećernom bolešću otkrivaju se geni određenih alela, HLA-DR3 i HLA-DR4. Prisutnost dijabetesa tipa 1 u bliskih rođaka povećava rizik od bolesti kod djeteta za 15 puta.

Karakteristični simptomi u obliku žeđi, pojačanog mokrenja i gubitka težine pojavljuju se kada je oko devedeset posto beta ćelija već uništeno i ne mogu proizvesti odgovarajuću količinu inzulina. Tijelu je potreban inzulin svakodnevno, jer je samo u stanju da "transportira" glukozu unutar ćelija, gdje se troši za zadovoljenje energetskih potreba. Ako inzulin nije dovoljan, onda stanice doživljavaju glad, a koncentracija glukoze u krvi raste, razvija se hiperglikemija. Akutna hiperglikemija opasna je za dijabetičku komu i hronično povećanje šećera u krvi - uništavanje žila očiju, srca, bubrega i udova.

Antitela na beta ćelije gušterače nalaze se uglavnom (95% slučajeva) kod dijabetesa tipa 1, dok kod dijabetesa tipa 2 oni izostaju.

Uz to, uz ovu analizu preporučuje se i testiranje krvi na „Antitela na inzulin“ i krvni test za „Insulin“.

Priprema studije

Krv se daje za istraživanje ujutro na prazan stomak, čak je isključen čaj ili kafa. Prihvatljivo je piti običnu vodu.

Vremenski interval od posljednjeg obroka do testa je najmanje osam sati.

Dan prije ispitivanja, ne uzimajte alkoholna pića, masnu hranu, ograničite fizičku aktivnost.

Tumačenje rezultata

Norma: su odsutni.

Povećanje:

1. Šećerna bolest tipa 1 - autoimuna, o inzulinu ovisna.

2. Nasljedna predispozicija za dijabetes tipa 1. Otkrivanje antitijela omogućava vam propisati posebnu dijetu i imunokorektivnu terapiju.

3. Lažni pozitivni rezultati mogu se pojaviti kod endokrinih autoimunih bolesti:

  • Hashimotov tiroiditis,
  • Addisonova bolest.

Odaberite simptome koji vas muče, odgovorite na pitanja. Otkrijte koliko je ozbiljan vaš problem i da li treba posjetiti ljekara.

Prije upotrebe podataka koje pruža web stranica medportal.org, molimo vas da pročitate uvjete korisničkog ugovora.

Korisnički ugovor

Medportal.org pruža usluge pod uvjetima opisanim u ovom dokumentu. Počevši s korištenjem web stranice, potvrđujete da ste pročitali uvjete ovog Ugovora o korisniku prije upotrebe web stranice, i prihvaćate sve odredbe ovog Ugovora u cijelosti. Molimo ne koristite web stranicu ako se ne slažete sa ovim uvjetima.

Opis usluge

Sve informacije objavljene na web mjestu su samo za referencu, informacije preuzete iz otvorenih izvora su za referencu i nisu reklama. Web stranica medportal.org pruža usluge koje korisniku omogućavaju pretraživanje lijekova u podacima dobivenim od ljekarni u sklopu sporazuma između ljekarni i web stranice medportal.org. Radi lakšeg korištenja web mjesta, podaci o lijekovima i dodacima prehrani sistematizirani su i svedeni na jedan pravopis.

Web stranica medportal.org pruža usluge koje omogućavaju korisniku da traži klinike i druge medicinske podatke.

Ograničenje odgovornosti

Podaci objavljeni u rezultatima pretraživanja nisu javna ponuda. Administracija web stranice medportal.org ne garantuje tačnost, potpunost i / ili relevantnost prikazanih podataka. Administracija web stranice medportal.org nije odgovorna za štetu ili štetu koja bi mogla pretrpjeti zbog pristupa ili nemogućnosti pristupa web mjestu ili upotrebe ili nemogućnosti korištenja ove web stranice.

Prihvatanjem odredbi ovog sporazuma u potpunosti razumijete i saglasni ste da:

Podaci na web mjestu su samo za referencu.

Administracija web stranice medportal.org ne jamči odsutnost grešaka i odstupanja u vezi s deklariranom na web mjestu i stvarnom dostupnošću robe i cijenama proizvoda u ljekarni.

Korisnik se obvezuje da će telefonskim pozivom u ljekarnu pojasniti informacije koje ga zanimaju ili će ih koristiti po vlastitom nahođenju.

Administracija web stranice medportal.org ne jamči odsutnost grešaka i odstupanja u vezi s rasporedom klinika, njihovim kontaktnim podacima - brojevima telefona i adresama.

Ni Uprava web stranice medportal.org, niti bilo koja druga strana koja je uključena u postupak pružanja informacija ne snose štetu ili štetu koju biste mogli pretrpjeti zbog činjenice da ste se u potpunosti oslonili na podatke sadržane na ovoj web stranici.

Administracija stranice medportal.org se obavezuje i u budućnosti ulaže sve napore kako bi umanjila odstupanja i pogreške u pruženim informacijama.

Administracija web stranice medportal.org ne garantuje odsutnost tehničkih kvarova, uključujući u pogledu rada softvera. Uprava web stranice medportal.org se obavezuje da će uložiti sve napore u što kraćem roku da otkloni sve kvarove i pogreške u slučaju njihove pojave.

Korisnika se upozorava da Uprava web stranice medportal.org nije odgovorna za posjetu i korištenje vanjskih izvora, linkovi na koje se mogu nalaziti na web mjestu, ne daju odobrenje za njihov sadržaj i nisu odgovorni za njihovu dostupnost.

Administracija stranice medportal.org zadržava pravo obustaviti rad web stranice, djelomično ili potpuno promijeniti njegov sadržaj, izvršiti izmjene Ugovora o korisniku. Takve promjene vrše se samo po nahođenju Uprave, bez prethodne najave Korisniku.

Potvrđujete da ste pročitali odredbe ovog Ugovora o korisniku i da u potpunosti prihvatate sve uslove ovog Ugovora.

Informacije o oglašavanju za čije postavljanje na web mjestu postoji odgovarajući ugovor s oglašivačem označene su "kao reklama".

Koja su antitela na beta ćelije i beta ćelije?

Beta ćelije gušterače su markeri autoimunog procesa koji oštećuje stanice koje proizvode inzulin. Seropozitivna antitijela na stanice otočića otkrivaju se u više od sedamdeset posto pacijenata s dijabetesom tipa I.

U skoro 99 posto slučajeva inzulin ovisan oblik dijabetesa povezan je s imuno posredovanim uništavanjem žlijezde. Uništavanje organskih stanica dovodi do ozbiljnog kršenja sinteze hormona inzulina, i kao rezultat, složenih metaboličkih poremećaja.

Budući da su antitijela mnogo prije pojave prvih simptoma, mogu se identificirati mnogo godina prije pojave patoloških pojava. Uz to, ova grupa antitela se često otkriva u krvnim srodnicima pacijenata. Otkrivanje antitela u srodnika je znak visokog rizika od bolesti.

Ostrvski aparat gušterače (pankreasa) predstavljen je različitim ćelijama. Od medicinskog interesa je utjecaj antitijela na beta stanice otočića. Te ćelije sintetišu inzulin. Inzulin je hormon koji utječe na metabolizam ugljikohidrata. Uz to, beta ćelije pružaju osnovni sadržaj inzulina.

Također, stanice otočića proizvode C-peptid, čija je otkrića visoko informativni marker autoimunog dijabetesa.

Patologije ovih ćelija, osim dijabetesa, uključuju i benigni tumor koji raste iz njih. Insulinoma prati smanjenje glukoze u serumu.

Test gušterače na pankreasu

Serodijagnosticiranje antitijela na beta ćelije je specifična i osjetljiva metoda za provjeru dijagnoze autoimunog dijabetesa.

Autoimune bolesti su bolesti koje se razvijaju kao rezultat propadanja imunološkog sistema tijela. Kod imunoloških poremećaja sintetišu se specifični proteini koji su agresivno „prilagođeni“ sopstvenim ćelijama tela. Nakon aktiviranja antitijela dolazi do uništavanja stanica do kojih su tropirane.

U modernoj medicini identifikovane su mnoge bolesti koje su izazvane prekidom autoimune regulacije, uključujući:

  1. Dijabetes tipa 1.
  2. Autoimuni tiroiditis.
  3. Autoimuni hepatitis.
  4. Reumatološke bolesti i mnoge druge.

Situacije u kojima treba izvršiti test na antitijelo:

  • ako voljeni imaju dijabetes,
  • pri otkrivanju antitela na druge organe,
  • pojava svraba u tijelu,
  • miris acetona iz usta,
  • nezamisliva žeđ
  • suva koža
  • suha usta
  • gubitak kilograma, uprkos normalnom apetitu,
  • ostale specifične simptome.

Materijal za istraživanje je venska krv. Uzimanje krvi treba obaviti ujutro na prazan stomak. Određivanje titra antitela traje neko vreme. U zdrave osobe je potpuno odsustvo antitijela u krvi. Što je veća koncentracija antitijela u krvnom serumu, to je veći rizik od zarađivanja dijabetesa u bliskoj budućnosti.

Na početku liječenja AT-ovi padaju na minimalni nivo.

Šta je autoimuni dijabetes?

Autoimuni dijabetes melitus (LADA dijabetes) je endokrino regulatorno oboljenje koje se pojavljuje u mladoj dobi. Autoimuni dijabetes nastaje usled poraza beta ćelija antitijelima. I odrasla osoba i dijete mogu se razboljeti, ali uglavnom se razbole u ranoj dobi.

Glavni simptom bolesti je trajno povećanje šećera u krvi. Pored toga, bolest karakterizira poliurija, nezamisliva žeđ, problemi s apetitom, gubitak težine, slabost i bolovi u trbuhu. Dugim tokom pojavljuje se acetonski dah.

Ovu vrstu dijabetesa karakteriše potpuno odsutnost inzulina, usled uništavanja beta ćelija.

Među etiološkim faktorima najznačajniji su:

  1. Stres Naučno su naučnici dokazali da se spektar antitela pankreasa sintetiše kao odgovor na specifične signale iz centralnog nervnog sistema tokom opšteg psihološkog stresa organizma.
  2. Genetski faktori. Prema posljednjim informacijama, ova bolest je kodirana u ljudskim genima.
  3. Čimbenici zaštite životne sredine.
  4. Teorija virusa. Prema brojnim kliničkim istraživanjima, neki sojevi enterovirusa, virusa rubeole i zaušnjaka mogu uzrokovati stvaranje specifičnih antitijela.
  5. Hemikalije i lijekovi također mogu negativno utjecati na stanje imunološke regulacije.
  6. Hronični pankreatitis može uključiti otočiće Langerhansa u taj proces.

Terapija ovog patološkog stanja treba biti složena i patogenetska. Ciljevi liječenja su smanjiti broj autoantitijela, iskorjenjivanje simptoma bolesti, metaboličku ravnotežu, odsutnost ozbiljnih komplikacija. Najozbiljnije komplikacije uključuju vaskularne i nervne komplikacije, kožne lezije, razne kome. Terapija se provodi usklađivanjem krivulje prehrane, uvođenjem tjelesnog odgoja u pacijentov život.

Dostizanje rezultata događa se kada se pacijent posveti liječenju i zna kako kontrolirati razinu glukoze u krvi.

Beta zamenljiva antitela

Osnova nadomjesne terapije je potkožna primjena inzulina. Ova terapija je kompleks specifičnih aktivnosti koje se provode radi postizanja ravnoteže metabolizma ugljikohidrata.

Postoji širok spektar preparata za insulin. Postoje lijekovi prema trajanju djelovanja: ultrazvučno djelovanje, kratko djelovanje, srednje trajanje i produženo djelovanje.

Prema nivoima pročišćenja od nečistoće razlikuju se monopska podvrsta i jednokomponentna podvrsta. Po podrijetlu razlikuju se životinjski spektar (goveda i svinjetina), ljudska vrsta i genetski inženjerirane vrste. Terapija može biti komplicirana alergijama i distrofijom masnog tkiva, ali za pacijenta je spasilačka.

Znakovi bolesti pankreasa opisani su u videu u ovom članku.

Autoantitijela: da li uvijek njihova prisutnost ukazuje na prisustvo bolesti?

Na drugi način beta ćelijama se nazivaju ćelije otočića Langerans ili ICA, čiji se poraz može utvrditi tokom tekuće studije. Autoantitijela (podskupina antitijela koja se stvaraju protiv antitijela, proteina i drugih tjelesnih supstanci) razlikuju se po tome što se pojavljuju u krvnom serumu mnogo prije razvoja šećerne bolesti. Zbog ove osobine, postoji šansa da se utvrdi rizik i predispozicija za bolest ovisnu o inzulinu.

Među mogućim uzrocima pojave antitela su:

Prošle zarazne bolesti, uključujući virus Koksaki B4,

Ostale virusne bolesti itd.

Statistički medicinski podaci potvrđuju da pozitivan rezultat testa ne znači uvijek i bolest:

U 0,5% svih slučajeva antitela su otkrivena u zdravom krvnom serumu.

Od 2 do 6% je broj onih koji nemaju bolest, ali su bliski srodnici bolesnika sa šećernom bolešću (1. stepen srodstva).

70-80% su oni koji zaista imaju ovu bolest.

Začudo, nedostatak antitela ne znači da nikad nećete razviti bolest. Štaviše, testiranje u fazi vidljivog dijabetesa je manje efikasno. Na primjer, ako isprva provedete studiju u 8 od 10 slučajeva, marker će vas obavijestiti o pojavi dijabetesa. Ali nakon par godina - samo 2 od 10, onda - još manje.

Ako gušterača ima druge patologije (upalni proces je pankreatitis ili rak), u analizi neće biti antitijela.

Postupak ispitivanja na prisustvo antitela na beta ćelije gušterače

Da biste saznali da li postoje beta ćelije u žlezdi, morate se obratiti laboratoriji da biste donirali krv iz vene. Za istraživanje nije potrebna prethodna priprema. Ne morate sami gladovati, odreći se uobičajene prehrane itd.

Nakon uzimanja krv se šalje u praznu epruvetu. Neki medicinski centri tamo stavljaju poseban gel sa svojstvima otpuštanja. Na mjesto uboda nanosi se pamučna kugla natopljena tekućinom koja pomaže dezinficirati kožu i zaustaviti krv. Ako se na mjestu punkcije formira hematom, liječnik će vam preporučiti da pribjegnete zagrijavanju kompresovima kako biste razriješili zastoj krvi.

Indeks pozitivnosti se dešifruje na sledeći način:

0,95-1,05 - sumnjiv rezultat. Potrebno je ponoviti studiju.

1,05 - i više - pozitivno.

Liječnici su primijetili da što je niža starost osobe koja je bila u stanju utvrditi prisutnost antitijela, a što je veći titar, to je veći rizik od razvoja dijabetesa.

U prosjeku, cijena analize je oko 1.500 rubalja.

Priprema analize

Uzorkovanje venske krvi vrši se ujutro.Nije potrebna posebna priprema za postupak, sva pravila su savjetodavne prirode:

  • Bolje je darivati ​​krv na prazan stomak, prije doručka, ili 4 sata nakon jela. Možete piti čistu mirnu vodu kao i obično.
  • Dan prije ispitivanja, trebali biste odbiti uzimati alkoholna pića, intenzivne fizičke napore i izbjegavati emocionalni stres.
  • 30 minuta prije davanja krvi, morate se suzdržati od pušenja. Preporučuje se da ovo vrijeme provodite u opuštenoj atmosferi dok sjedite.

Krv se uzima punkcijom iz ulnarne vene. Biomaterijal se postavlja u zapečaćenu epruvetu i šalje u laboratoriju. Prije analize, uzorak krvi se stavlja u centrifugu kako bi se nastali elementi odvojili od plazme. Rezultirajući serum ispituje se imunološkom analizom. Priprema rezultata traje 11-16 dana.

Normalne vrijednosti

Normalno titar antitijela do beta ćelija pankreasa manje od 1: 5. Rezultat se može izraziti i indeksom pozitivnosti:

  • 0–0,95 – negativno (norma).
  • 0,95–1,05 - neodređeno, potrebno je ponovno testiranje.
  • 1,05 i više - pozitivno.

Pokazatelj unutar norme smanjuje vjerojatnost pojave dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu, ali ne isključuje bolest. U ovom slučaju, antitela na beta ćelije u retkim slučajevima otkrivaju se kod ljudi bez dijabetesa. Iz tih razloga, rezultate analize potrebno je tumačiti zajedno sa podacima iz drugih studija.

Povećajte vrijednost

Krvni test za antigene ćelija otočića gušterače vrlo je specifičan, tako da razlog za porast pokazatelja može biti:

  • Prediabetes. Razvoj autoantitijela počinje prije pojave simptoma bolesti, početno oštećenje sekretornih stanica nadoknađuje se pojačanom sintezom inzulina. Povećanje pokazatelja određuje rizik od pojave dijabetesa tipa 1.
  • Dijabetes ovisan o insulinu. Antitela proizvodi imunološki sistem i utiču na beta ćelije otoka pankreasa, što dovodi do smanjenja proizvodnje inzulina. Povećani pokazatelj je određen kod 70-80% bolesnika sa kliničkim manifestacijama bolesti.
  • Individualne karakteristike zdravih ljudi. U nedostatku dijabetesa ovisnog o insulinu i predispozicije za njega, antitijela se otkriju u 0,1-0,5% ljudi.

Nenormalni tretman

Test na antitijela na beta ćelije gušterače u krvi vrlo je specifičan i osjetljiv na dijabetes tipa 1, pa je to uobičajena metoda za njegovu različitu dijagnozu i identifikaciju rizika od razvoja. Rano otkrivanje bolesti i pravilno utvrđivanje njezine vrste omogućavaju odabir efikasne terapije i na vrijeme započeti prevenciju metaboličkih poremećaja. S rezultatima analize morate se posavjetovati s endokrinologom.

Ćelije otočića svinje kao alternativa

S druge strane, kauzalni autoimuni proces se ne može zaustaviti, tj. presađene ćelije mogu se uništiti prije ili kasnije. Rizik odbacivanja je takođe problem koji se mora riješiti lijekovima. Ideje o tome kako riješiti ove probleme dolaze iz različitih uglova. Stoga se trenutno provodi istraživački pristup korištenju ćelija životinjskih otočića kao zamjeni. Da li ovi takozvani ksenografti trenutno rade u istraživanjima.

Vrijednost antitijela kod dijabetesa

U bolesnika sa tipičnim dijabetesom tipa I učestalost antitijela je sljedeća:

  • ICA (do otočnih ćelija) - 60-90%,
  • anti-GAD (glutamat dekarboksilaza) - 22-81%,
  • IAA (do inzulina) - 16-69%.

Kao što vidite, antitijela nisu pronađena u 100% pacijenata, stoga za pouzdanu dijagnozu treba utvrditi sve 4 vrste antitijela (ICA, anti-GAD, anti-IA-2, IAA).

Ovo je definitivno zanimljiv pristup. Rješenje: pakiranje, tako da presađene stanice otočića ne budu uništene ili odbijane. Za to postoje različite ideje. Ovde su bioinženjeri sa Masačusetskog tehnološkog instituta razvili metodu koja je bila sposobna da održava funkciju presađenih beta ćelija na životinjskom modelu više od šest meseci. Spakovali su ljudske ćelije donora u polimernu kapsulu alga. Njihove pore su toliko male da antitela ne mogu prodrijeti - ali dovoljno velike da se oslobađa proizvedeni inzulin.

Utvrđeno je da kod djece mlađe od 15 godina najizraženija su 2 tipa antitela:

  • ICA (za otočne ćelije gušterače),
  • IAA (do inzulina).

Kod odraslih da biste razlikovali dijabetes tipa I i dijabetes tipa II, preporučuje se utvrđivanje:

  • anti-GAD (glutamat dekarboksilaza),
  • ICA (za otočne ćelije gušterače).

Postoji relativno rijedak oblik dijabetesa tipa I koji se naziva Lada (latentni autoimuni dijabetes kod odraslih, Latentni autoimuni dijabetes kod odraslih ) koja je po kliničkim simptomima slična dijabetesu tipa II, ali po svom razvojnom mehanizmu i prisutnosti antitijela je dijabetes tipa I. Ako je pogreška propisati standardni tretman za dijabetes melitus tipa II sa LADA dijabetesom (lijekovi) sulfonilureje usta, brzo se završava potpunim iscrpljivanjem beta ćelija i prisiljava na intenzivnu terapiju inzulinom. O LADA dijabetesu govorit ću u zasebnom članku.

Beta ćelijski bioreaktor iz Drezdena

Sam organizam algama ne odbacuje, pa imunosupresivi nisu potrebni. Potrebno je još nekoliko testova prije nego što se kapsula algi može testirati na ljudima. Drugi naučnici sa Univerziteta u Drezdenu već postoje. Oni su već uspješno koristili svoj "bioreaktor" za ljude. Beta ćelije su ovde upakovane u obliku staklenki sa rupama. Tako se mogu osigurati kiseonikom. Membrana štiti stanice od uništenja ili istovremeno mogu obavljati svoju funkciju, odnosno mjeriti trenutnu koncentraciju glukoze i oslobađati inzulin.

Trenutno se prisustvo antitela u krvi (ICA, anti-GAD, anti-IA-2, IAA) smatra kao preteča budućeg dijabetesa tipa I . Što je više antitijela različitih vrsta otkriveno kod određenog subjekta, to je veći rizik od dobijanja dijabetesa tipa I.

Prisutnost autoantitijela na ICA (na otočne ćelije), IAA (na inzulin) i GAD (na glutamat dekarboksilazu) povezana je s oko 50% rizikom od razvoja dijabetesa tipa I u roku od 5 godina i 80% rizika od razvoja dijabetesa tipa I u roku od 10 godina.

Otvoren je tretman dijabetesa tipa 1

Iako potpuni završetak inzulina u eksperimentu nije bio moguć, ovaj pristup je također potrebno dodatno optimizirati. Kao i sve studije o „liječenju dijabetesa tipa 1“ koje predstavljamo u ovoj fazi, one su i dalje u ranoj fazi. Da li su otvorene i kada se zaista odnose na pacijente.

Ovo su najčešći oblici. Skoro svaki dijabetes koji znate može patiti od bilo koje od ove opcije. Ali postoje rijetki oblici dijabetesa koji nemaju uobičajene uzroke, pa stoga nisu povezani sa pretilošću, kao što je dijabetes tipa 2 ili klasična autoimuna reakcija poput tipa.

Prema drugim studijama, u narednih 5 godina verovatnoća da se dobije dijabetes tipa I je sledeća:

  • ako postoji samo ICA, rizik je 4%,
  • uz prisustvo ICA + druge vrste antitijela (bilo koje od tri: anti-GAD, anti-IA-2, IAA), rizik je 20%,
  • u prisustvu ICA + 2 drugih vrsta antitela, rizik je 35%,
  • uz prisustvo sve četiri vrste antitijela rizik je 60%.

Za usporedbu: među cijelom populacijom samo 0,4% se razboli od dijabetesa tipa I. Reći ću vam nešto više o tome odvojeno.

Može biti povezana i sa virusom ili upalom. Jer klica ih može uništiti tako da više ne mogu proizvoditi. Budući da ovaj hormon gura šećer iz krvi u stanice tijela, previše šećera ostaje u krvi u slučaju oštećenja gušterače - to znači dijabetes. Čak i ako je tumor uništio organ, to dovodi do dijabetesa.

Alkohol šteti gušterači

Nezdrav takođe može biti štetan. Zbog toga ne voli alkohol i izuzetno je osjetljiva na visoke postotke. Kod ljudi koji često gledaju previše duboko u čašu, žlezdana tečnost može napasti vlastita tkiva. Kao rezultat toga, organ se upali i počne sam probaviti.

Dakle, iz članka korisnog za pamćenje:

  • Uvek se prouzrokuje dijabetes tipa I autoimuna reakcija protiv ćelija vašeg pankreasa,
  • pravo na autoimune procese proporcionalna količini i specifične koncentracije antitela,
  • otkrivaju se ova antitela mnogo prije prvih simptoma Dijabetes tipa I,
  • otkrivanje antitijela pomaže razlikovati dijabetes tipa I i II (pravodobno dijagnosticirati LADA-dijabetes), postaviti ranu dijagnozu i propisati inzulinsku terapiju na vrijeme,
  • kod odraslih i djece češće se otkrivaju različite vrste antitijela ,
  • za cjelovitiju procjenu rizika od dijabetesa preporučuje se određivanje svih 4 vrste antitijela (ICA, anti-GAD, anti-IA-2, IAA).

Dodatak

Otkriveno je posljednjih godina 5. autoantigen , na koja se formiraju antitijela kod dijabetesa tipa I. On je ZnT8 cink transporter (lako se pamti: cink (Zn) transporter (T) 8), koji je kodiran genom SLC30A8. Prenosnik cinka ZnT8 prenosi atome cinka u beta ćelije gušterače, gdje se koriste za skladištenje neaktivnog oblika inzulina.

Gvožđe paralizira beta ćelije

Ako osoba nastavi da pije, ova upala gušterače može postati hronična. Tada može dovesti do dijabetesa. Međutim, to se obično događa samo kada je oko 90 posto beta ćelija u pankreasu uništeno. U određenim okolnostima dijabetes je također rezultat potpuno različitih metaboličkih poremećaja, poput takozvane hemokromatoze. U ovoj nasljednoj bolesti tijelo apsorbira znatno više željeza iz ishrane nego što zapravo treba.

Antitijela na ZnT8 obično se kombiniraju s drugim vrstama antitijela (ICA, anti-GAD, IAA, IA-2). Kada se prvi put otkrije šećerna bolest tipa I, antitela na ZnT8 nalaze se u 60-80% slučajeva. Oko 30% pacijenata s dijabetesom tipa I i odsutnosti četiri druge vrste autoantitijela imaju antitijela na ZnT8. Prisutnost ovih antitela je znak raniji početak Dijabetes tipa I i izraženiji nedostatak inzulina.

Taj višak se taloži u čitavom tkivu - uključujući i u gušterači, gdje gvožđe može prouzrokovati značajnu štetu, kao i uništiti beta stanice. U stvari 65 posto pacijenata s hemohromatozom imaju dijabetes. Osobe sa cističnom fibrozom takođe imaju povećan rizik za razvoj dijabetesa. Cistična fibroza je neizlječiva genetska bolest. Tijelo uzrokuje viskoznu sluz u mnogim organima zbog promijenjenog genoma, što otežava disanje i uzrokuje probavne probleme. Također je zahvaćen gušterača: oštećeno je sve tkivo, uključujući i beta ćelije.

Od 2014. godine određivanje sadržaja antitijela na ZnT8 bilo je problematično čak i u Moskvi.

Antitijela (at) na beta ćelije gušterače je marker koji pokazuje autoimunu patologiju beta ćelija odgovornih za sintezu inzulina. Analiza se bavi kako bi se utvrdio dijabetes melitus (tip I), kao i omjer vjerojatnosti njegovog razvoja kod ljudi koji imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest. Može se dodijeliti i potencijalnom davaču gušterače.

Hormoni stresa ometaju proizvodnju inzulina

Dijabetes se može javiti i kod Cushingovog sindroma. Osobe sa ovom bolešću imaju problem sa nadbubrežnom žlijezdom koja im je na bubrezima. Ovi organi oslobađaju previše hormona stresa kortizola. Tijelo se mijenja kada prekomjerna doza kortizola uđe u krvotok. Cushingova bolest proizvodi tipične tjelesne masnoće: okruglo mjesečevo lice, vrat bika ili debela prsa s tankim rukama i nogama. Zbog toga što krv sadrži previše kortizola, raste i krvni pritisak, a pogoršava se i djelovanje inzulina u organizmu.

Otkrivanje antitijela pruža dijagnostiku

Jasnost je upitna, test na antitijela protiv inzulina i antitijela protiv specifičnih metaboličkih enzima. Iako se jedno ili više ovih autoantitijela nalaze u krvi dijabetičara tipa 1, ne mogu se naći kod dijabetičara tipa 2. Iako otkrivanje antitijela postaje sve važnije, Dann kaže da je daleko od uobičajenog da se izvrši autoimuni dijabetes.

Struktura i funkcija čipa

Donji sloj čipa je zlatni premaz za pojačavanje signala. Preko njega se nanosi sloj polietilen glikola, koji na čipu snima selektivne antigene tipa 1. Ovo antitelo za otkrivanje veže se za fluorescentno bojilo koje se konačno nalazi u skeneru.

Nakon uzimanja krv se šalje u praznu epruvetu. Neki medicinski centri tamo stavljaju poseban gel sa svojstvima otpuštanja. Na mjesto uboda nanosi se pamučna kugla natopljena tekućinom koja pomaže dezinficirati kožu i zaustaviti krv. Ako se na mjestu punkcije formira hematom, liječnik će vam preporučiti da pribjegnete zagrijavanju kompresovima kako biste razriješili zastoj krvi.

Pojačanje signala nanostrukture

Otkrivanje specifičnih autoantitijela za dijabetes tipa 1 provodi se fluorescentnom metodom. Ako se antigen vezan za mikrocirku, povezana autoantitijela u krvi i antitela koja otkrivaju vežu jedno uz drugo, blizu-infracrveni fluorescentni signal boja može se izmjeriti u skeneru. Tehnološka inovacija tima Univerziteta Stanford je da su staklene ploče koje čine svaki od čipova prekrivene na području zlatnih otoka.

Indeks pozitivnosti se dešifruje na sledeći način:

0,95-1,05 - sumnjiv rezultat. Potrebno je ponoviti studiju.

1,05 - i više - pozitivno.

Liječnici su primijetili da što je niža starost osobe koja je bila u stanju utvrditi prisutnost antitijela, a što je veći titar, to je veći rizik od razvoja dijabetesa.

Njihova veličina je u nanosovini. Ovi zlatni otoci i srednji „nanogrami“ uzrokuju značajno pojačavanje fluorescentnog signala i, prema tome, istraživači oko Brajana Feldmana „poboljšavaju otkrivanje oko 100 puta.“ Kao što su pokazali testovi za 39 ispitanika, osjetljivost testa je 100 posto, a specifičnost s 85 posto točno je ista kao kod otkrivanja antitijela radioimunološkom analizom. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 otkrili su obje metode podjednako pouzdano. Odlučujuću prednost američki istraživački tim vidi u činjenici da čip može koristiti svaki ljekar nakon minimalne pripreme i da pored fluorescentnog skenera ne zahtijeva nikakve tehničke napore.

U prosjeku, cijena analize je oko 1.500 rubalja.

Pogledajte video: KO JE TO? STA JE TO? #Ljubav (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar