Pušenje s dijabetesom, uzrok opasnosti

Pušenje je problem koji pogađa više od 1,3 milijarde ljudi širom svijeta. Mnogi od njih su dijabetičari koji se nisu mogli odreći ove ovisnosti. Čak i za zdravu osobu to predstavlja veliku opasnost, a pušenje sa dijabetesom je ekvivalentno ravnoteži preko ponora na tankom užetu. Uostalom, nikotin i tvari koje se nalaze u duhanskim proizvodima povećavaju razinu glukoze, a to dokazuje i nauka.

Pušenje i dijabetes tipa I i II

Čineći svaki novi udisaj, pušač ne razmišlja o tome koje tvari ulaze u njegovo tijelo, i kako na to utječu. A to je opasno, posebno za one koji pate od dijabetesa. Povećanje glukoze u krvi samo je mali dio negativnih učinaka duhanskog dima. Na isti način na koji dijabetičar nadzire svoju ishranu, mora da kontrolira efekte drugih supstanci, uključujući i cigaretni dim.

Dugogodišnjim iskustvom, istraživanjima i promatranjima dokazano je: pušenje izaziva pogoršanja različitih bolesti, što komplicira tijek dijabetesa, a također otežava kontrolu bolesti!

Prva vrsta dijabetesa - zašto ne pušiti

Svaka vrsta dijabetesa liječi se različito, ali u svim slučajevima pušenjem se samo pogoršava. Kod dijabetesa tipa 1, tipičnog nedostatka inzulina i povišene razine glukoze. Šta pokreće pušenje:

Poražen dijabetes kod kuće. Prošlo je već mjesec dana od kada sam zaboravio na skokove šećera i uzimanje inzulina. Oh, kako sam patila, neprestana nesvestica, hitni pozivi. Koliko puta sam išao kod endokrinologa, ali tamo kažu samo jedno - "Uzmi inzulin". I sada je prošlo 5 tjedana kako je razina šećera u krvi normalna, nijedna jedina injekcija inzulina i sve zahvaljujući ovom članku. Svi koji imaju dijabetes moraju čitati!

  • povećava glukozu
  • smanjuje osjetljivost ćelija na inzulin,
  • doprinosi razvoju ketoacidoze,
  • provocira pojavu teških hipoglikemijskih stanja,
  • povećati potrebu za inzulinom, potičući oslobađanje hormona koji suzbijaju inzulin.

2,5 puta manje slučajeva teške hipoglikemije opaženo je kod onih koji su bili u stanju nositi se sa pušenjem, oslobođeni psihološke i fiziološke ovisnosti. Četrdeset posto manji rizik od srčanog udara. Sedam puta niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Važno! Upotreba nikotinskih flastera i različitih lijekova protiv pušenja takođe može biti opasna, pa ih treba koristiti pod nadzorom liječnika.

Druga vrsta dijabetesa - ne usložnjavaju situaciju pušenjem

Često pojavu druge vrste dijabetesa pokreću faktori, među kojima je i pušenje. Ta činjenica već ukazuje da se pušenje pogoršava situaciju. Osim što snižava prag osjetljivosti stanica na inzulin, pušenje kod dijabetesa uzrokuje takve procese:

  • udvostručuje mogućnost iznenadne smrti,
  • povećava verovatnoću moždanog udara,
  • komplicira sposobnost kontrole glukoze u krvi,
  • povećava viskoznost krvi.

Prema studijama naučnika iz cijelog svijeta, pravovremeno odbacivanje ovisnosti povećava šanse za izbjegavanje pojave takvih problema, a postotak te vjerovatnoće je prilično velik. Stoga, postavljajući pitanje: „Je li moguće pušiti dijabetesom?“, Pacijent mora izvagati sve argumente, jer ga nitko ne može prisiliti da produži vlastiti život neugodnim, ali potrebnim postupkom oslobađanja od nikotinske ovisnosti.

Važno! Smrtnost kod dijabetičnih pušača od pogoršanja kardiovaskularnih bolesti je tri puta veća nego kod nepušača!

Osim problema koji se javljaju za svaku određenu vrstu bolesti, postoji i niz opasnosti koje od njih najviše očekuju pušača bilo koje vrste dijabetesa. Sledeći pad pod udarom:

  1. Srce i krvotok: srce se istroši, povećani holesterol sužava krvne žile, pojavljuju se ugrušci krvi.
  2. Pluća: to nije samo rak, već i pojava ožiljnog tkiva, uništavanja alveola.
  3. Nervni sistem: neuropatija s velikom vjerovatnoćom, živci su oštećeni, dok je jednostavno nemoguće predvidjeti gdje će se to desiti. Ovo je jedna od najtežih i najtežih posljedica pušenja.
  4. Bubrezi: Pušači imaju veću vjerojatnost da će imati problema sa bubrezima brže i iznenadnije.
  5. Oči: dijabetička neuropatija, katarakta.

Nikotin, kao i više od 510 hemijskih supstanci koje se nalaze u duhanskim proizvodima, jednostavno uništavaju već oslabljeni organizam razornim udarcima.

Mogu li pušiti sa dijabetesom? Naravno da možete, ako borba za zdravlje i život nije toliko bitna kao izvođenje dragog dnevnog rituala. Snaga volje i razumijevanje da se sve čini kako bi se spasili prvi su koraci u borbi protiv pušenja.

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Koji je razlog stvarne opasnosti?

Pušenje i dijabetes su vrlo opasna kombinacija, koja može dovesti do početka razvoja patogenih procesa. Tijek osnovne bolesti se pogoršava. Međutim, redoviti pacijenti endokrinologa i dalje se pitaju može li se dijabetes pušiti. Za njih je važno da shvate od čega se tačno sastoji prijetnja:

  • Opasnost od opijenosti Jednostavna cigareta postaje izvor 4000 opasnih toksičnih, otrovnih i opojnih droga. Kombinacija dijabetesa i pušenja može biti pogubna. Sama bolest ozbiljno oslabljuje organizam, negativno utječe na sve organe i na rad svakog sistema. Pored ove prijetnje, pušač unosi i opasne otrove u organizam.
  • Prekomjerna stimulacija simpatičkog nervnog sistema. To nepovoljno utječe na rad krvnih sudova: mišići su stalno prošireni, koža - sužena.
  • Mogućnost razvoja hipertenzije. Za to će biti odgovoran stalan učinak norepinefrina.

Pušenje i dijabetes: patologije su neizbježne

Odlazeći endokrinologu, pacijenti odlučuju saznati možete li pušiti sa dijabetesom. Odgovor nadležnog liječnika uvijek će biti nedvosmislen: pušenje s dijabetesom ne može biti kategorično. To je zbog činjenice da tijelo koje već trpi već uzima udarce.

Posljedice pušenja sa dijabetesom neće dugo doći.

Razvoj opasnih patologija ovisit će o karakteristikama tijela, dužini pušača i broju pušenih cigareta dnevno.

Povećana glukoza u krvi

Pušenje sa dijabetesom tipa 1 i 2 dovodi do povećanja šećera u krvi. Stalno prisustvo viška glukoze štetno je za cijelo tijelo, pa bi zbog toga trebala povećati količinu inzulina. Za sprečavanje pogoršanja inzulinske ovisnosti moguće je samo nakon što odbijete cigarete.

To je posljedica pušenja kod dijabetesa tipa 2. Blokada sudova donjih ekstremiteta dovodi do postepenog smanjenja cirkulacije krvi. Povećava se viskozitet krvi i naknadna blokada krvnih žila može dovesti do potrebe za amputacijom udova zbog nekroze tkiva.

Glaukom i katarakta

Ovo su jedne od najčešćih očnih bolesti koje mogu dovesti do delimičnog ili potpunog gubitka vida. Ovo su tipični efekti pušenja sa dijabetesom tipa 2. Organi vida prestaju obavljati funkcije koje su im normalno dodijeljene i zbog toga s vremenom leća postaje neprozirna. To dovodi do katarakte.

Pušenje sa dijabetes melitusom često dovodi do razvoja tako opasnih bolesti, čije se liječenje kod dijabetičara provodi po posebnoj šemi i ne daje uvijek željeni rezultat.

Parodontitis

Pušenje i dijabetes tipa 2 su vrlo opasna kombinacija koja će utjecati na bukvalno sve. Usna šupljina i desni ne ostaju „bez nadzora“. Konstantno suha usta dovode do stvaranja idealnih uvjeta za razvoj patoloških procesa i trajnih upala. Parodontitis i parodontna bolest razvijaju se vrlo brzo - bolesti desni koje dovode do gubitka zuba.

Ako dijabetičar i dalje raspravlja o tome je li pušenje moguće kod dijabetesa tipa 2, trebao bi procijeniti rizik od razvoja zatajenja srca i rizik od šloga. Tanja kapilarna mreža, istrošena žila, kao i nedovoljna prehrana mišića i moždanih stanica mogu prouzrokovati pojavu krvarenja. Ovaj proces može prouzrokovati smrt, kao i invaliditet i dug period rehabilitacije.

Kakve su šanse za oporavak?

Pušenje s dijabetesom je pogubno. Na vraćanje zdravlja možete računati tek nakon potpunog napuštanja ovisnosti i prolaska rehabilitacijskog tečaja (može se povući za 6-12 mjeseci). Pušenje sa dijabetes melitusom tipa 1, tipa 2 ne pogoduje zdravlju. Verovatnoća da ćete dugo živeti minimizira sam pušač.

Ako se odlučite prepustiti ovisnosti, to trebate učiniti postupno, smanjujući nivo konzumiranog nikotina. Pored toga, fitoterapija, nadomjesci (žbuke, žvakaće gume, e-cigareta) mogu se preporučiti dijabetičarima kao uskim specijalistima. Ne zaboravite na fizičku aktivnost. Sportske aktivnosti korisne su u bilo kojoj dobi, a u slučaju dijabetesa potrebno im je obratiti posebnu pažnju.

Pogledajte video: BiH bez zakona o zabrani pušenja, počela kampanja za zaštitu nepušača (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar