Tabela dijeta 9 sa osnovnim principima i značajkama šećerne bolesti tipa 2

Nudimo vam da pročitate članak na temu: "prehrana 9 tablica sa osnovnim principima i karakteristikama šećerne bolesti tipa 2", uz komentare profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Video (kliknite za reprodukciju).

Dijetalna tablica 9 za dijabetes tipa 2, što je moguće i nemoguće (tablica)

Brza navigacija stranicama

Tabela dijeta 9 sa dijabetesom tipa 2 osnova je zdrave prehrane i sastavni dio terapije ove bolesti. Terapijska dijeta propisana je pacijentima s umjerenom i blagom težinom patologije.

Tipično se stiče dijabetes tipa 2, koji često proizlazi iz pretilosti. Neaktivnost i neuravnotežena prehrana glavni su krivci za razvoj negativnih procesa.

Video (kliknite za reprodukciju).

Pomoću uravnotežene ishrane normalizuju se sve vrste metabolizma, pre svega ugljeni hidrat, kao i vode-elektroliti i lipidi. Izvodljivost uzimanja lijekova za snižavanje šećera za dijabetes melitus tipa II utvrđuje polazni endokrinolog.

Međutim, nijedna terapija neće dati željeni učinak kod sustavnih kršenja prehrane i zlouporabe bezvrijedne hrane s velikom koncentracijom jednostavnih (lako probavljivih) ugljikohidrata.

Ukupna hranjiva vrijednost u pretilosti i dijabetesa smanjuje se, posebno u slučaju prekomjerne težine, i iznosi oko 1600 kcal za muškarce i 1200 kcal za žene. S normalnom tjelesnom težinom, kalorijski sadržaj dnevnog menija raste i može doseći 2600 kcal.

Preporučljivo je proizvode na pari, kuhati, pirjati i peći, minimizirati prženje.

Prednost se daje ribi i nemasnom mesu s niskim udjelom masnoće, nemasnim mliječnim proizvodima, voću i žitaricama bogatim grubim vlaknima (dijetalnim vlaknima). Prehrana se organizuje 4-6 puta dnevno, frakcijski, ravnomjerno raspoređujući proteine, masti i ugljikohidrate u obrocima.

  • Pauze u hrani duže od 3 sata su kontraindicirane.

Optimalna ravnoteža osnovnih supstanci u dnevnoj prehrani je sljedeća: proteini čine 16%, masti - 24%, složeni ugljikohidrati - 60%. Količinu pitke vode do 2 litre, ljekovitu i ljekovitu mineralnu mirisnu vodu treba konzumirati na preporuku specijaliste koji vas promatra, količina kuhinjske soli (natrijevog klorida) iznosi i do 15 grama.

Rafinirani šećeri, pića koja sadrže alkohol, bezalkoholna pića i sva hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima neprihvatljivi su za dijabetičare. Da bismo bolje razumjeli od kojih proizvoda se nalazi jelovnik dijabetesa tipa 2, sastavili smo sljedeću tablicu:

Opis važan za 11.05.2017

  • Efikasnost: terapeutski učinak nakon 14 dana
  • Datumi: stalno
  • Cijena proizvoda: 1400 - 1500 rubalja nedeljno

Šta je dijabetes melitus i koja je dijeta indicirana za ovu bolest? Dijabetes melitus je bolest koja se javlja kada nedostatak pankreasa nije dovoljan. Često se razvija nasljednom predispozicijom, a jedan od faktora koji doprinose njegovom razvoju je prejedanje, prekomjerna konzumacija masti i jednostavnih ugljikohidrata. Bolest se temelji na poremećajima metabolizma ugljikohidrata: lošoj apsorpciji glukoze u tkivima, povećano stvaranje iste iz masti, proteina i glikogen jetra.

Kao rezultat toga, dolazi do povećanja šećera u krvi i njegovog određivanja u urinu. Za dijabetičare je karakterističan i poremećen metabolizam masti i nakupljanje proizvoda oksidacije masti u krvi - ketonska tela.

Dijabetes kompliciran ateroskleroza, masna jetraoštećenje bubrega. Prehrana je terapeutski faktor blagog oblika bolesti, glavna točka umjerenog dijabetesa i nužan - za liječenje težih oblika tokom uzimanja insulin oralni hipoglikemijski lekovi.

Pacijentima je dodijeljena dijeta br. 9, Tabela broj 9 prema Pevzneru ili njegovoj sorti. Ova medicinska dijeta omogućava normalizaciju metabolizma ugljikohidrata, a uravnotežena prehrana sprječava narušeni metabolizam masti. Dijetalnu tablicu br. 9 karakterizira umjereno smanjena energija zbog značajnog smanjenja ugljikohidrata (lako probavljivih, jednostavnih) i masti. Izuzeti su šećer, konditorski proizvodi, sol i holesterol. Količina proteina je u fiziološkoj normi. Terapijsku ishranu propisuje lekar, ovisno o stepenu hiperglikemija, težina pacijenta i pridružene bolesti.

S normalnom težinom, dnevni unos kalorija iznosi 2300-2500 kcal, bjelančevina 90-100 g, masti 75-80 g i 300-350 g ugljikohidrata, koji se, prema liječnikovom mišljenju, raspoređuju između obroka s hljebom ili žitaricama i povrćem.

Posebna je važnost prehrana u kombinaciji s gojazni. Gubitak kilograma povoljno utječe na dijabetes - smanjenu osjetljivost na insulin. Uz prekomjernu težinu, kalorijski sadržaj opada na 1700 kcal zbog značajnog ograničenja ugljikohidrata na 120 g dnevno. U tom slučaju pacijent prima 110 g proteina i 80 g masti. Pacijentu su također prikazane iskrcavanje dijeta i dana.

Stolna dijeta br. 9 na dijabetes blago podrazumijeva isključenje lako probavljivih (jednostavnih) ugljikohidrata:

  • šećer
  • konzerve, džemovi,
  • Konditorski proizvodi
  • sladoled
  • sirupi
  • slatko voće i povrće,
  • tjestenina
  • bijeli hljeb.

Preporučuje se ograničenje ili isključenje:

  • krompir kao vrlo škrobni proizvod,
  • mrkva (iz istih razloga)
  • rajčice s obzirom na visok sadržaj glukoze,
  • repe (ima visok glikemijski indeks, nakon njegove upotrebe dolazi do skoka nivoa šećera u krvi).

Kako se prehrana kod dijabetesa temelji na ograničenju ugljikohidrata, preporučljivo je birati čak i voće sa glikemijski indeks (GI) do 55: grejpfrut, lingonberry, marelice, višnja, jabuke, brusnice, breskve, šljive, trešnje, heljda, crvena ribizla, gusjenice. Ali čak i ovo voće treba konzumirati u ograničenim količinama (porcije do 200 g).

Kada koristite hranu s visokim GI, razina šećera u krvi jako raste, što uzrokuje povećanu proizvodnju insulin. Također treba uzeti u obzir da toplinska obrada povrća povećava GI, pa pirjane tikvice, patlidžan i kupus mogu negativno utjecati na razinu šećera.

Mora se imati na umu da su šećer i njegovi proizvodi isključeni s blagim stupnjem bolesti, a na pozadini inzulinske terapije za umjereni i teški dijabetes melitus dopušteno je 20-30 g šećera. Dakle, tablicu liječenja mijenja liječnik ovisno o težini bolesti, intenzitetu rada, težini, dobi i terapiji inzulinom. To se vrši regulacijom sadržaja ugljenih hidrata.

U svakom slučaju, obavezno uđite u dijetu:

  • patlidžan
  • crvena zelena salata s obzirom na visok sadržaj vitamini,
  • bundeva (pomaže u smanjenju glukoze)
  • tikvice i tikvice, normaliziraju metabolizam ugljikohidrata,
  • lipotropni proizvodi (skuta, zobena kaša, soja).

Budući da ugljikohidrati moraju biti prisutni u prehrani i osigurati 55% dnevne energije, treba uključiti izvore polako apsorbiranih ugljikohidrata s dijetnim vlaknima: hljeb od cijelog brašna, mahunarke, integralne žitarice, povrće, voće.

Preporučljivo je pridržavati se sljedeće distribucijske prehrambene vrijednosti:

  • 20% - treba biti za doručak,
  • 10% za ručak
  • 30% za ručak
  • 10% - popodnevna užina,
  • 20% - večera,
  • 10% za obrok noću.

Dijeta uključuje ksilitol, fruktoza ili sorbitol zbog ukupne količine ugljikohidrata. Za ukus se dopušta dodavanje deserta saharin.

Ksilitol po slatkoći, ekvivalent je običnom šećeru i njegova dnevna doza nije veća od 30 g.

Fruktoza ima nizak udio kalorija i nizak GI, dok je dvostruko slatka od šećera, pa je dodavanje 1 kašika kašike dovoljno. u čaju. Ovom dijetom ograničena je količina soli (12 g dnevno), a prema indikacijama (sa nefropatija i hipertenzija) smanjuje se još više (2,8 g dnevno).

Glavna tablica br. 9 propisana je na kratko vrijeme kako bi se utvrdila tolerancija na ugljikohidrate i za odabir doza oralnih lijekova, kada dijeta ne uspije normalizirati razinu šećera. U skladu s probnom dijetom, šećer se testira na prazan stomak jednom svakih 3-5 dana. Sa normalizacijom rezultata ispitivanja nakon 2-3 tjedna, hrana se postepeno proširuje, dodajući 1 XE (jedinicu hljeba) svake sedmice.

Jedna jedinica za hljeb odgovara 12-15 g ugljikohidrata i sadrži 25-30 g hljeba, 0,5 šolje heljdine kaše, 1 jabuka, u 2 kom. suve šljive. Nakon što ga je proširila za 12 XE propisano je 2 mjeseca, nakon čega se dodaju još 4 XE. Daljnje širenje prehrane provodi se nakon 1. godine. Tabela je takođe navedena za kontinuiranu upotrebu. dijabetes tipa 2 blag do umjeren kod pacijenata s normalnom težinom.

Dijeta 9A preporučuje se za blagi do umjereni dijabetes koji nije ovisan o insulinu, ali s gojaznost kod pacijenata.

Tabela br. 9B Indiciran je pacijentima s teškim dijabetesom ovisnim o inzulinu, a razlikuje se od prethodnih u povećanom udjelu ugljikohidrata (400-450 g) zbog upotrebe hljeba, krompira, žitarica, povrća i voća. Količina proteina i masti blago je povećana. Možemo reći da je dijeta bliska u sastavu sa racionalnom tablicom. Njegova energetska vrijednost je 2700-3100 kcal. Umjesto šećera koriste se nadomjesci šećera i šećera 20-30 g.

Ako pacijent uvede insulin ujutro i poslijepodne, tada bi u tim obrocima trebalo biti 65-70% ugljikohidrata. Nakon primjene inzulina hranu treba uzimati dva puta - nakon 15-20 minuta i nakon 2.5-3 sata, kada se primjećuje maksimalni učinak inzulina. To se osigurava frakcijskim obrocima s ugljikohidratnom hranom (žitarice, krompir, voće, voćni sokovi, hljeb) za 2. doručak i popodnevnu užinu.

  • uspostavljanje tolerancije na ugljikohidrate kako bi se odabrale doze lijekova,
  • dostupnost dijabetes melitus (blaga do umjerena) s normalnom težinom u bolesnika koji ne primaju insulin.

Osigurava se upotreba raženog, pšeničnog hljeba (od brašna 2. razreda), s mekinjama do 300 g dnevno.

Prva jela mogu biti na slabom mesnom juhu ili povrću. Prednost treba dati povrtnim juhama (bor, juha od kupusa), okroški, juhi od gljiva, supe sa mesnim okruglicama i žitaricama takođe su dozvoljene. Krompir u juhama može biti prisutan u ograničenim količinama.

Dobra prehrana za dijabetes

Dijetalna prehrana uključuje sve povrće koje se koristi sirovo ili pirjano (kao prilog). Naglasak je na povrću koje ima malo ugljikohidrata (bundeva, tikvice, patlidžan, krastavci, zelena salata, kupus, tikvice). Krompir se dopušta s ograničenjem, uzimajući u obzir normu ugljikohidrata za svakog pacijenta ponaosob (najčešće ne više od 200 g u svim jelima). Visok sadržaj ugljikohidrata u mrkvi i repe. Uz dozvolu doktora, ovo povrće uključuje se i u prehranu.

Dopušteno je meso s niskim udjelom masti i piletina. Bolje je kuhati mesna jela kuhana ili pečena da biste smanjili sadržaj kalorija u hrani. Od ribe vrijedi odabrati prehrambene vrste: štuka, bakalar, oslić, poljok, štuka, bakalar. Količina žitarica ograničena je normama za svakog pacijenta (obično 8-10 žlica dnevno) - dozvoljeni su heljda, ječam, biserni ječam, proso i zobene pahuljice, mahunarke (po mogućnosti leća). Ako ste jeli tjesteninu (moguće je u ograničenim količinama i povremeno), onda ovaj dan trebate smanjiti količinu hljeba.

Pića s mliječnim kiselinama (kefir s niskim udjelom masnoće, jogurt) trebali bi svakodnevno biti u prehrani. Mlijeko i smjela skuta konzumiraju se u svom prirodnom obliku i od njih se pripremaju jela: kaša od mlijeka, kasete, sufle. Blagi sir s udjelom masti ne većim od 30% dozvoljen je u malim količinama, kisela pavlaka se dodaje samo jelima. U gotova jela se moraju dodati maslac i razna biljna ulja. Jaja - jednom dnevno kuhana ili kao omlet. Od dozvoljenih pića: kafa s mlijekom, čaj s zaslađivačem, biljni sokovi, juha od šipka.

Dozvoljene su sve vrste slatkih i kiselih bobica (svježe, pirjano voće, žele, mousse, džem od ksilitola). Ako koristite ksilitol, onda ne više od 30 g dnevno, fruktoza dozvoljeno za 1 tsp. tri puta dnevno (dodajte pićima). Med za 1 žličicu. 2 puta dnevno. Možete koristiti slastice (slatkiše, vaflje, kolačiće) sa nadomjescima šećera. Ali u ovom slučaju, postoji norma - 1-2 slatkiša dva puta nedeljno.

Tabela dijeta 9: šta je moguće a što nemoguće (lista proizvoda) + meni za dan

Uz sve poremećaje metabolizma, uključujući dijabetes, prehrambena korekcija jedna je od glavnih metoda liječenja. Kako bi se smanjila količina glukoze u krvi i učinio ujednačenim unos iz gastrointestinalnog trakta, preporučuje se terapijska dijeta "Tabela 9".

Dijabetičar bi trebao dobiti puno bjelančevina i vlakana, manje od uobičajene količine složenih ugljikohidrata i masti potpuno se odriče jednostavnih šećera. Osnova jelovnika je povrće, meso i mliječni proizvodi. Ova hrana je puna količina hranjivih sastojaka i vitamina, pa se na nju može pridržavati cijeli život.

Prije više od 80 godina, slavni fiziolog M. Pevzner razvio je sistem od 16 osnovnih dijeta, a svaka od njih namijenjena je određenoj grupi bolesti. Dijete u ovom sistemu nazivaju se tablicama, svaka ima svoj broj. Kod dijabetesa preporučuje se tablica 9 i njezine dvije varijacije: 9a i 9b. U bolnicama, odmaralištima i pansionima principi ove hrane pridržavani su se od sovjetskih vremena do danas.

Tablica broj 9 omogućava vam da poboljšate stanje dijabetičara tipa 2, smanjite prosječnu razinu glukoze u njihovoj krvi, pomaže u smanjenju otpornosti na inzulin i pomaže da se riješite pretilosti. Kod tipa 1 ova je dijeta relevantna u slučaju prekomjerne težine ili trajne dekompenzacije dijabetesa.

Principi ishrane:

Sastav prehrane 9 tablice propisane za dijabetes, i njegove varijacije:

Terapijska prehrana za dijabetes: principi i značajke prehrane br. 9

Dijeta 9, poznata i kao "tablica br. 9", smanjila je unos kalorija zbog značajnog smanjenja lako probavljivih ugljikohidrata. Sami možete odabrati zdravu hranu koristeći posebnu tablicu glikemijskog indeksa. Hrana s visokom stopom treba isključiti iz prehrane, i obrnuto - da biste sastavili svoju dnevnu prehranu trebali bi biti uglavnom iz proizvoda sa niskim GI. Glavni principi prehrane "Tabela br. 9":

  • jesti male obroke
  • jesti 5-6 puta dnevno, tj. svakih 2,5-3 sata,
  • strogo isključite sve dimljeno, prženo, slano i začinjeno,
  • potpuno isključuju konzerviranu hranu, senf i alkoholna pića.
  • Šećer zamijenjen sigurnim zaslađivačima,
  • ograničiti unos ugljenih hidrata i masti, ali bjelančevine moraju biti u skladu sa dnevnom fiziološkom normom,
  • jela trebaju biti pečena, kuhana ili pirjana.

Dijeta 9 osmišljena je na takav način da je hemijski sastav hrane dovoljno uravnotežen i da sadrži sve hranjive sastojke za normalan život. Izbornik prehrane 9 trebao bi sadržavati namirnice s velikim sadržajem askorbinske kiseline i vitamina skupine B. To mogu biti mekinje ili pseća ruža. Takođe, prema načinu ishrane, preporučuje se u jelovnik uključiti svježe jabuke, bobice, povrće i zelje. Da bi poboljšali jetru, dijeta 9 uključuje hranu bogatu lipotropnim tvarima, odnosno koja doprinosi sagorijevanju masti. Na primjer, proizvodi poput skute, zobene kaše, sira, ribe s niskim udjelom masti. Da biste poboljšali metabolizam masti, prehrana bi trebala sadržavati djelić biljnih masti, odnosno salate od svježeg povrća najbolje je začiniti maslinovim uljem.

Kao primjer, prikazan je mogući meni "Dijeta br. 9" za pacijente oboljele od dijabetesa drugog stepena, to jest neovisnih o inzulinu.

  • prvi doručak: skuta s malo masti - 200 g s bobicama - 40 g,
  • ručak: jedna čaša kefira,
  • ručak: povrtna supa - 150ml, pečena janjetina - 150g, pirjano povrće - 100g,
  • popodnevna užina: salata od kupusa i krastavca začinjena maslinovim uljem - 100g,
  • večera: riba dorado na roštilju - 200g, parno povrće - 100g.

  • prvi doručak: kaša od heljde s mlijekom 150g,
  • ručak: dvije zelene jabuke,
  • ručak: borsch (bez mesa) - 150ml, kuhana govedina - 150g, kompot od suhog voća bez šećera,
  • popodnevna užina: juha od šipka - 150ml,
  • večera: kuhana riba - 200g, svježe povrće - 150g.

  • prvi doručak: kaša od sira - 150g,
  • ručak: dekocija kukova ruže - 200ml,
  • ručak: juha od kupusa od svježeg kupusa (bez mesa) - 150ml, riblji kolači - 150g, svježe povrće - 100g,
  • popodnevna užina: kuhano jaje,
  • večera: mesne paštete na pari - 200g, pirjani kupus - 150g.

  • prvi doručak: dva omleta od jaja sa povrćem 150g,
  • ručak: piće jogurta 150ml,
  • ručak: krem ​​juha od brokolija - 150ml, punjene paprike -200g,
  • popodnevni zalogaj: kaša od mrkve sa sirom -200g,
  • večera: pileći ćevap - 200g, povrće na žaru - 150g.

  • prvi doručak: proso kaša 150g, jabuka,
  • ručak: 2 naranče,
  • ručak: riblja čorba 200ml, mesni gulaš -100g, ječmena kaša -100g,
  • popodnevna užina: čaša kefira, mekinje - 100g,
  • večera: mesne kotlete - 150g, heljdina kaša -100g, pečene šparoge -70g.

  • prvi doručak: mekinje 150g, jabuka,
  • ručak: kuhano jaje,
  • ručak: ragu od povrća s komadićima mesa (govedina ili janjetina) - 200g,
  • popodnevna užina: salata od rajčice i stabljika celera - 150g,
  • večera: pirjana janjetina sa povrćem - 250g.

  • prvi doručak: skuta bez masti 100g s jogurtom 50g,
  • ručak: pileća prsa na žaru 100g,
  • ručak: juha od povrća - 150 ml, mesni gulaš - 100 g, salata od stabljika celera i jabuka - 100 g,
  • popodnevni zalogaj: bobice - 125g,
  • večera: kuhana kozica - 200g, zeleni grah za par - 100g.

Prednost prehrane br. 9 je uravnotežena prehrana, koja uključuje sve hranjive tvari potrebne tijelu. Činjenica je da se smanjuje količina ugljikohidrata i masti, ali ne tako radikalno, tako da dijeta može biti korištena prilično dugo. Ljudima koji imaju prekomjernu težinu, ljekari preporučuju dijetu za cijeli život. Mnogima se dijeta 9 možda ne čini prigodnom i kompliciranom, zbog činjenice da se većina jela mora kuhati, a zatim prebrojite i odmjerite pravu količinu hrane. Ali ti se nedostaci nadoknađuju mogućnošću sigurnog i postepenog gubitka kilograma, stabilnog držanja težine i kontrole šećera u krvi.

Dijeta 9 stola za dijabetes tipa 2: sedmični meni

Tabela dijeta 9 odavno se utvrdila kod dijabetesa tipa 2. Predstavljamo vam meni za tjedan dana sa dijabetesom tipa 2, kao i principe prehrane, popis proizvoda koji su dozvoljeni i zabranjeni za konzumaciju!

Endokrina bolest je uzrokovana poremećajem metabolizma, imunitet ćelije na
inzulina i prati nekontrolisano povećanje šećera u krvi. Kod dijabetesa je pankreas prisiljen da konstantno povećava proizvodnju hormona koji apsorbira glukozu. Dok su beta ćelije u stanju da ga proizvedu, nivo šećera je pod kontrolom. Ako ne uspiju, koncentracija raste. Vremenom to dovodi do oštećenja zidova krvnih žila i razvoja ozbiljnih bolesti.

Da bi se prilagodio unos ugljenih hidrata, pacijentima je propisana posebna dijeta. Ključno za liječenje dijabetesa jeste jedenje hrane s minimalnom količinom ugljikohidrata i masti. Ako su svi uvjeti ispunjeni, pokazatelji se stabiliziraju na 5,5 mmol / l i metabolizam se obnavlja.

Endokrinolozi su sastavili uravnoteženu dijetu s niskim ugljikohidratima br. 9 iz korisnih proizvoda koji ne izazivaju otpuštanje inzulina. Iz menija se uklanjaju proizvodi sa GI iznad 50 jedinica koji se brzo razgrađuju i dramatično povećavaju količinu hormona. Pacijentima se nude obroci do 6 puta dnevno u obrocima od 200 g. Hrana se pirja, kuha, peče, kuha na pari.

Dnevna kalorijska vrijednost izračunava se u skladu s energetskim potrebama, u prosjeku ne prelazi 2200 kcal. Dijabetičari koji imaju prekomjernu težinu smanjuju dnevni unos kalorija za 20%. Tokom dana pijte puno čiste vode.

Kako bismo tijelu pružili vitamine i minerale, u ishranu su uključene različite namirnice, ali koje ne uzrokuju porast inzulina. Svaki dijabetičar zna koju hranu odbaciti.

Lista zabranjenih proizvoda:

  • začine:
  • alkohol, pivo, soda,
  • povrće - repa, mrkva,
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • masna ptica, riba,
  • konzervirana hrana i dimljeno meso,
  • bogati brosovi,
  • feta, skuti sir,
  • majonez, umaci.
  • deserti
  • brze hrane.

Lista proizvoda za dijetu:

  • mliječni proizvodi s udjelom masti do 2,5%,
  • bundeva, paprika, krompir - ne više od 2 puta nedeljno,
  • žitarice, tjestenine tvrde sorte.
  • šparoge, kupus, paradajz, krastavci, zelje,
  • nemasno meso
  • gljive
  • avokado
  • integralni hljeb.

Od predjela, dozvoljene su salate od morskih plodova, kavijar od povrća, žele, riba, govedina. Nezaslađeni sir ne sadrži više od 3% ugljikohidrata, stoga je uključen u jelovnik dijabetičara.

Od pića možete: čajeve, kafu, povrtne smoothieje ili sokove, bobičasto voćna pića, kompote. Umjesto šećera koriste se kalijev acesulfam, aspartam, sorbitol, ksilitol.

Biljna ulja, rastopljeni maslac u minimalnim količinama pogodna su za kuhanje.

Nekada je voće trebalo u potpunosti isključiti iz prehrane dijabetičara zbog sadržaja fruktoze. Danas ljekari tvrde suprotno. Umjereno konzumiranje slatkog i kiselog voća izuzetno je korisno. Međutim, neke vrste sa visokim GI su zabranjene. Ovo je:

Korisno za dijabetičare - kivi, grejpfrut, dunja, mandarine, jabuke, breskve, kruške. Ne škodite - ananas, papaja, limun, limeta. Od bobica se jede ogrozd, ribizla, trešnje, jagode, borovnice. Zasičite tijelo vitaminima - chokeberry, viburnum, Goji bobice, heljda, infuzija šipak. Voće se konzumira u prirodnom obliku ili se od njih pripremaju voćni napici. Iscijeđivanje sokova dozvoljeno je samo iz povrća.

  • Heljda cijenjena zbog svoje sposobnosti zasićenja i održavanja stabilne razine glukoze duže vrijeme.
  • Zob sadrži biljni inulin - analog hormona. Ako stalno jedete zobene kaše za doručak i pijete infuziju iz nje, potreba tijela za inzulinom će se smanjiti.
  • Ječmenova kaša odnosi se na dijetalne proizvode koji usporavaju apsorpciju jednostavnih šećera.
  • Od ječam i zdrobljeni kukuruz dobijaju se hranljive žitarice. Imaju puno vlakana, minerala (željezo, fosfor) koji ispunjavaju dnevne potrebe tijela.
  • Proso obiluje fosforom, sadrži masne kiseline, vitamine B, složene ugljikohidrate. Kuha se na vodi, s bundevom i konzumira s kefirom.
  • Lanena kaša „Zaustavite dijabetes“ sa jeruzalemskom artičokom, reprikom, cimetom, lukom, mješavina gore navedenih žitarica stvorena je posebno za smanjenje glukoze u krvi.

Leća - dijetalni proizvod bogat aminokiselinama, biljnim proteinima, vitaminom B, A, PP. Žitarice se dobro probavljaju.

Grah, slanutak, grašak, pasulj, soja obiluju proteinima, biljnim enzimima, vitaminima P, vlaknima i pektinima. Oni uklanjaju soli teških metala. Ugljikohidrati se lako koriste inzulinom. Glavna stvar je ne prekoračiti normu. Za kolitis, probavne tegobe, pasulj je bolje odbiti.

Juha je 200 ml, meso -120, prilog 150, bobice 200, skuta 150, kefir i mlijeko 250, sir 50. Dozvoljeno je jesti krišku hljeba tri puta dnevno, 1 veliko voće. Da biste zadovoljili pauzu gladi između obroka, možete popiti čašu jogurta ili jogurta s hljebom od mekinja, pojesti šaku orašastih plodova, 5 komada suhih jabuka ili povrtnu salatu s malo maslinovog ulja.

Količina BJU (proteina, masti i složenih ugljikohidrata) je uravnotežena. Dijeta br. 9 podrazumeva potrošnju do 350 g ugljenih hidrata, 100 g proteina, 70 g masti, od čega je 30% biljnih.

  • 1 doručak - zobena kaša u mlijeku + 5 g putera.
  • Ručak je voće.
  • Ručak - supa od biserne gljive, salata od povrća s kuhanom ili pečenom ribom.
  • Grickalica - tost sa integralnim hljebom s avokadom.
  • Večera - kuhana prsa s heljdom i salatom.
  • Noću - kefir.
  • 1 doručak - kaša sa mljevenim kašom + infuzija od šipka.
  • Ručak - kuvana buča sa sjeckanim orasima.
  • Ručak - salata sa bubrezima, oguljeni krompir sa gulašom, salata s morskim algama.
  • Skuva sa sirom + kivi.
  • Račići sa salatom ili lignje punjeni povrćem.
  • 1 doručak - kaša od heljde + čaj ili kukuruz ruža.
  • Ručak - Dunje za par.
  • Ručak - pileća supa, pečeni brokoli sa jajima u rerni.
  • Skuhani sir + 50 g orašastih plodova + zelena jabuka.
  • Salata od morskih plodova ili s bakalarom i povrćem.
  • Jagodičasto voćno piće.
  • 1 doručak - kriška sira + lanena kaša za dijabetičare.
  • Ručak - Nezaslađeni jogurt bez bobica + 3 oraha.
  • Ručak - Juha od bundeve, piletina sa bisernim ječmom, zelena salata + rukola + paradajz + peršin.
  • Smeđi kruh s kavijarom patlidžana i tikvicama.
  • Goveđa jetra u sosu od rajčice s heljdom, dio salate od kupusa.
  • Sok od povrća.
  • 1 doručak - Lijeni knedle.
  • Ručak - Dijabetička torta sa mekinjama i sorbitom.
  • Ručak - Vegetarijanska supa, peciva od kupusa sa mrvicom govedine i riže, zelena salata.
  • Dijetalni puding od tikvica, jabuke, mlijeka i kašika kaše.
  • Pečeno meso s bilo prilogom ili parne pileće mesne okruglice.
  • Kiselo-mliječni proizvod.
  • 1 doručak - Omlet sa špinatom.
  • Ručak - Cheesecakes u rerni.
  • Ručak - supa od štuke, morski koktel sa salatom.
  • Voćna mliječ.
  • Ratatouille + goveđa juha.
  • Ryazhenka.
  • 1 doručak - Zrazy krompir.
  • Ručak - Skuta + jabuka.
  • Ručak - Povrća supa sa mesnim okruglicama, pileća prsa sa gljivama.
  • Zeleni pasulj od graha s orasima.
  • Mesne okruglice u paradajz sosu sa prilogom.
  • Kiselo voće.

Upoznavši se sa principima prehrane i proučivši listu preporučenih proizvoda, možete sami kreirati jelovnik. Glavna stvar je ne prejesti i pridržavati se ovih standarda. Iako se sa dijetom bez ugljikohidrata morate odreći svojih omiljenih namirnica, prilično je raznovrsna i ukusna. S obzirom na to da se navike ukusa brzo mijenjaju, nakon 1-2 mjeseca pacijenti se naviknu na novi režim rada i koriste šećer za kontrolu šećera.

Dijeta "Tabela br. 9" za dijabetes - odabrana dijeta

Uz prisustvo dijabetes melitusa, važno pitanje i dalje ostaje ne samo pravovremeno usvajanje lijekova i stabilno obavljanje tjelesnih aktivnosti, već i pravilno planirana i ravnomjerno raspoređena prehrana. U ovom slučaju to je „Tabela br. 9“.

Da bi se izbjegla smrt, potrebno je obratiti pažnju na prisutnost simptoma koji su signal dijabetesa. Podsjetite da mogu biti umor i žeđ, neobjašnjivi gubitak težine ili višak, problemi sa vidom i učestalo mokrenje. U ovom slučaju nije potrebna samo fizička aktivnost, već i pravilna prehrana. Pridržavajući se uspostavljenog režima ishrane moguće je postići stabilizaciju težine, a da pritom ne nanesete nikakvu štetu organizmu. Pa šta je takva dijeta?

Posebno dizajnirana vrsta prehrane, koja uključuje veliki broj namirnica bogatih proteinima. Prehrana takvog jelovnika podrazumijeva i umjereno ograničenje masti, hrane s visokim nivoom ugljikohidrata.

Indikacija za upotrebu takve prehrane je postojanje blagog ili umjerenog dijabetesa. Takođe, jedan od pokazatelja može biti izostanak kršenja acidobazne ravnoteže u pacijentovom organizmu.

Kod otkrivanja bolesti unutrašnjih organa pacijent s dijabetesom ne može koristiti dijetu "Tabela br. 9".

Sva hrana uključena u jelovnik ograničava konzumiranje životinjskih masti u hrani. Ugljikohidrati se zamjenjuju posebnim supstancama koje mogu djelovati lipotropno na bolesno tijelo osobe koja boluje od dijabetesa. Visok sadržaj biljne hrane i smanjenje količine štetne soli i kolesterola povećavaju šanse za uspjeh u borbi protiv dijabetesa.

Kada je riječ o slatkišima, vrijedno je napomenuti da liječnik uvijek ne zabranjuje jedenje jela ove vrste. Najčešće je njihov broj jednostavno strogo reguliran, dok je potrebno promatrati dozu slatkiša koju će liječnik osobno utvrditi. Čisti šećer i slatkiši obično se zamjenjuju prirodnim ili umjetnim derivatima.

Ukupna količina energije tokom ishrane treba biti unutar 2500 kalorija. Ponekad se možete ograničiti na 2300 kalorija dnevno.

Dnevni meni treba da sadrži hranu bogatu proteinima - oko 100 g, masti - 50%, biljne masti - 30%, ugljene hidrate - u roku od 350 g. Za pripremu jela od gore navedenih proizvoda možete koristiti kuhinjsku sol u količini koja ne prelazi 12 g.

Tokom ishrane preporučuje se piti do 2 litre vode dnevno, ali ne manje od 1,5 litara. Istovremeno ukupna težina dnevne prehrane iznosit će oko 3 kg.

Tehnika kuhanja za sva dozvoljena jela je jednostavna i ne opterećuje. Često ih se serviraju na stol, nakon ključanja ili vađenja. Ponekad je dopušteno jesti hranu pripremljenu metodom pečenja ili pečenjem. Temperatura tijekom kuhanja i posluživanja ne razlikuje se od obične hrane koju svakodnevno konzumiraju ljudi koji ne boluju od dijabetesa.

Glavni principi dijetalnog jelovnika broj 9 za dijabetes

Svakodnevna prehrana za dijabetičare i dijeta „Tabela br. 9“ treba da se sastoji od 6 dijelova. Hranu treba konzumirati, ako se pravilno pripremi, u malim porcijama. Jutro započinjemo doručkom, nakon malo vremena - drugi doručak, zadovoljavajuće i posebno planirano. Zatim imamo ručak usred dana. Lagani popodnevni zalogaj pomoći će obogatiti tijelo potrebnom količinom korisnih elemenata i vitamina, omogućavajući mu nesmetano i snažno funkcioniranje. Nehranjiva večera koja se sastoji od hrane koja se lako probavlja, pomoći će da se izbjegne neugodan osjećaj gladi. Dakle, možemo promatrati jasnu i pravilno planiranu raspodjelu ukupne količine ugljikohidrata, koje bi trebalo konzumirati u malim obrocima tokom dana.

Ali, pravilno jede Ne zaboravite na važne lijekove. U intervalu između injekcija inzulina, koji često ne prelaze 2,5 sata, obavezno popijte malu količinu hrane. Često se planira obrok koji sadrži ugljene hidrate odmah nakon injekcije. Budući da je ova vrsta prehrane naj nježnija i bezopasnija za tijelo, ravnoteža glukoze u krvi se brzo vraća, što značajno utječe na brzo oporavljanje ili poboljšanje željenih pokazatelja. Meni "Tabela br. 9 ”može se koristiti ne samo u postupku neposrednog liječenja, već i kao jedna od preventivnih mjera.

Glavna odlika prehrane je blagovremeni prijem planiranog menija. Ne možete praviti pauze između obroka koji nisu predviđeni dijetom. Budući da mogu nastati komplikacije, a od ishrane neće biti nikakve koristi. Druga važna tačka je isključenje slatkiša iz ishrane ili njihovo maksimalno ograničenje prema uputstvima lekara. Nadoknađivači glukoze uobičajeno se koriste u liječenju dijabetesa tipa 2.: aspartam, kselit, stevija itd.

U slučaju da zaista nema načina da večerate na vrijeme, možete zalogaj pojesti malo voća na listi dozvoljenih namirnica. U tom slučaju možete pripremiti zalihu sendviča ili kupiti poseban bar. Čak će i mali komad hljeba igrati važnu ulogu u ovom slučaju.

Pažljivo pogledajte police u supermarketu.Čak i u najmanjim i najupečatljivijim radnjama postoje posebne police s dodacima, koja je dizajnirana posebno za dijabetičare. Između ostalog, postoje čak i kolačići i čokolada! Ovdje mogu se naći nadomjestci šećera.

Dakle, da sumiram. U prisutnosti dijabetesa tipa 2, izuzetno je važno:

  • Jedite 5-6 puta dnevno. Za svaki slučaj, ponesite malu užinu u torbu.
  • Za kuhanje koristite samo proizvode sa liste koju je odobrio vaš ljekar. Njihov broj ne pretjerujte ili umanjujte.
  • Ne zaboravite da izbornik za dijetu može uključivati ​​samo jela koja se kuhaju na pari, koristeći kuhanje ili pečenje.
  • Koristite nadomjestak šećera umjesto uobičajene glukoze.
  • Pijte oko 2 litre čiste tečnosti dnevno.
  • Alternativna hrana sa injekcijama insulina. Ne zaboravite uzimati lijekove.

Ako imate dijabetes tipa 2 i imate prekomjernu težinu, vaša dijeta treba biti bogata:

  • Kupus (svjež i kiseli)
  • Spanać
  • Krastavci
  • Salata
  • Rajčice
  • Zeleni grašak.

Gore navedeni proizvodi u stanju čak i u malim količinama značajno udovoljiti gladi, što je važno tokom ishrane.

Korisni proizvodi pomoći će da se riješi problem ne samo što se tiče dijabetesa, već i poboljšaju stanje jetre. Najkorisnija jela su ona od domaćeg sira, ovsene kaše i soje. U skladu s medicinskim propisima, potrebno je ograničiti količinu konzumiranih ribljih ili mesnih juha.

Prženu hranu je najbolje izbjegavati.

Ispod je popis namirnica koje jesti strogo zabranjeno:

  • Slatkiši, prirodni med i bilo koji džem, džem
  • Proizvodi od peciva i slastičarskih proizvoda
  • Masnoća (svinjetina i janjetina)
  • Začini, začini i umaci, senf, biber
  • Lukovi i kiseli krastavci
  • Dimljeno meso
  • Grožđe i grožđice napravljene od nje
  • Banane
  • Alkoholna i alkoholna pića

Ponedeljak
1. doručak, nemasni sir s raznim bobicama
Kefir za drugi doručak (ne više od čaše)
Ručak Juha od povrća i gulaš ili pečeno povrće i janjetina
Popodnevni zalogaj Lagana salata koja se sastoji od krastavca i kupusa. Maslinovo ulje je idealno kao preljev.
Večera Riba na žaru sa malo masnoće, nešto povrća koje se peče ili pare.

Preporučeni dijetalni recepti za hranu br. 9

Iako se pridržavate ove prehrane, bilo koja jela pripremljena od dopuštene hrane za par u laganom štednjaku, kuhana ili pečena na roštilju, idealni su. Česti obroci često uključuju jela od ribe.

Sudak u Tatarskoj.

Trebat će vam: malo peršuna i četvrtina limuna, par maslina i kaprera, 3 žlice. l kiselog vrhnja i malo luka. Maslinovo ulje (3 žlice. L) pogodno je za punjenje. Sama riba će trebati ne više od 150 g. Na dno malog lonca, sipajte ulje i širite ribu. Lagano prskajući sokom od svog luka. Poklopite i stavite za pečenje u rernu. Nakon 5-10 minuta, file fileta štukice prelijte kiselim vrhnjem i ostavite još malo da se pirja na laganoj vatri. Na kraju dodajte preostale sastojke: kapre i limun s maslinama. Po potrebi promiješajte vruću posudu. Dovežite ribu do spremnosti, pospite je nasjeckanim peršunovim lišćem i poslužite.

Bakalar s notom limuna.

Trebat će vam: mali zeleni luk, nekoliko perja peršuna, trećina malog limuna i 3 žlice. l maslinovo ulje.Od bakalar će trebati oko 150 g. Imajte na umu da se bakalar 24 sata natapa u vodi. Potom se mora očistiti i prokuhati. Dobijeni juha se ocijedi, a ostaje samo riba. Posolite i prelijte maslinovim uljem, dodajte luk s peršunom. Ispečen file bakalara prije posluživanja za stolom još uvijek treba preliti limunovim sokom.

Stabilizacija i normalizacija metabolizma, posebno ugljikohidrata, jedan je od najvažnijih rezultata. Gubitak kilograma i sprečavanje bilo kojeg stupnja pretilosti - Još jedan plus dijete "Tabela broj 9". Budući da će se postupak izmjene masti odvijati normalno, tijelo će na kraju razviti izdržljivost za sve vrste ugljikohidrata.

Budući da bilo koja vrsta dijabetesa uključuje regulaciju količine glukoze u krvi i dovoljnu proizvodnju inzulina, izbornik "Tablica br. 9" dizajniran je tako da odabrana hrana sadrži potrebnu količinu šećera, ne prelazeći normu.

Ako slijedite dijetu, opisano u nastavku tada će problem s dijabetesom postepeno nestati. Budući da pankreas počinje lučiti inzulin u potrebnoj količini, sve će se stanice tijela dobiti s njima. Stvarajući potrebnu količinu energije uz pomoć ćelija, hormon će pomoći stvoriti neophodne uslove za normalno funkcioniranje ljudskog tijela u cjelini.

Imajte to na umu zanemarite dijetu, morate biti spremni na komplikacije, do kojih može doći tokom bolesti. Manjak ili višak šećera u krvi može štetno uticati na zdravlje očiju, čak i uzrokujući gubitak vida. Također, zbog dijabetesa, bubrezi često pate, živčani sistem je uništen. Trebalo bi se bojati srčanih bolesti koje u budućnosti mogu izazvati moždani udar. U najgorim slučajevima moguća je amputacija udova. Djevojke ili žene koje su u tom položaju trebale bi biti oprezne kod gestacijskog dijabetesa.


  1. Mazovetsky A.G., Veliki V.K. Dijabetes melitus. Biblioteka praktičnog ljekara, Moskva, Izdavačka kuća "Medicina", 1987., 284 stranice, tiraž od 150 000 primjeraka.

  2. Laboratorijska dijagnoza infekcija uzrokovanih neisseria gonorrhoeae: monografija. . - M .: N-L, 2009. - 511 str.

  3. Ametov A. S. Izabrana predavanja o endokrinologiji, Medicinska novinska agencija - M., 2014. - 496 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Pravila nasledjivanja Genetika, Biologija (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar