Da li je dijagnoza tačna? Poremećena tolerancija na glukozu

Pozdrav, dijete 12 godina, visina 158 cm, težina 51 kg. Imali smo sastanak s endokrinologom jer postoji nasljedna predispozicija (baka ima dijabetes tipa 2) i preporučeno mu je testiranje. Prilikom uzimanja testova 03. kolovoza 2018. inzulin je iznosio 11,0 (malo iznad normalnog), glikolirani hemoglobin 5,2, šećer u krvi 5,0, c-peptid 547, negativan šećer u urinu, aceton 10,0 (prije toga uvijek je bio negativan mnogo puta prije). Odložili su ga u bolnicu, odvezli aceton, a onda se sve vratilo u normalno stanje. Kupili smo testne trake za ketone, radimo to svaki dan, ne više. 11.3.2018. Ponovno su testirali inzulin 12,4, laktat 1,8, c-peptid 551, AT ukupno za GAD i IA2, IgG 0,57., Šećer u krvi - 5,0, glikovani 4,6. Šećer smo mjerili u laboratoriji (3.8.2018.) Ujutro i svaka 2 sata 4,0-5,5-5,7-5,0-12,0-5,0-5,0 Naš endokrinolog je rekao da budući da šećer jednom poraste 12,0, može isporučiti dijabetes melitus tipa 2 , ali to je normalno glikovano, tako da nam je kršen tolerancija na glukozu. Da li je dijagnoza tačna (ili je bolje otići u bolnicu i obaviti kompletan pregled i otkriti točnu dijagnozu)? Hormonski testovi su svi normalni.
Radmila

Sudeći prema pregledima, dijete ima kršenje tolerancije na glukozu, odnosno predijabetes - rizik od razvoja T2DM se povećava. Dijagnoza se potvrđuje pregledima (glikemijski profil, inzulin, C-peptid, AT), tako da ne vidim daljnje potrebe za ispitivanjem djeteta.

U vašoj situaciji trebali biste početi slijediti dijetu: isključujemo brze ugljikohidrate, jedemo spore ugljikohidrate u malim obrocima, jedemo dovoljnu količinu proteina s niskim udjelom masnoće, jedemo voće malo po malo u prvoj polovici dana i aktivno se oslanjamo na povrće s niskim udjelom ugljikohidrata.

Uz praćenje prehrane, potrebno je povećati fizičku aktivnost - dijete ima otpornost na inzulin, a porast osjetljivosti na inzulin prvenstveno dolazi kroz dijetnu terapiju i povećanje tjelesne razine. opterećenja. Po opterećenju: potrebna su i snaga snage i kardio. Idealna opcija je poslati dijete u sportsku sekciju s dobrim trenerom.

Pored prehrane i stresa, potrebno je kontrolirati tjelesnu težinu i ni u kojem slučaju ne spriječiti prikupljanje viška masnog tkiva.

Također je potrebno redovno nadzirati šećer u krvi (prije i 2 sata nakon jela). Trebate kontrolirati šećer najmanje 1 put dnevno + 1 put tjedno-glikemijski profil.

Nakon 3 mjeseca ponovo trebate uzeti testove (inzulin, glikolirani hemoglobin, glikemijski profil, OAK, BiohAK) i posjetiti endokrinologa koji će procijeniti rezultate dijetetske terapije i korekcije načina života.

Pogledajte video: Sarkom ili povreda? Tačna dijagnoza leči i porodicu i pacijenta (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar