Antidijabetički Dapagliflozin

Dijabetes melitus je široka skupina kroničnih bolesti različitog porijekla. Zajednička karakteristika za sve oblike dijabetesa je hiperglikemija - visoki šećer u krvi. Hiperglikemija nastaje na osnovu nedovoljne proizvodnje ili djelovanja inzulina (inzulin nije u stanju zadovoljiti sve potrebe tijela ili je u potpunosti izostao).
Inzulin je hormon, "ključ" koji je u stanju otvoriti stanice za pravilnu preradu šećera. Ona je sa svoje strane važna za ishranu i pravilno funkcionisanje svih procesa u tijelu. Inzulin proizvode posebne strukture - beta ćelije gušterače. Postoje dvije vrste stvaranja inzulina - bazalna sekrecija (neophodna, osnovna, osigurava odgovarajuću razinu šećera u krvi bez uzimanja hrane) i postprandijalna (proizvodnja inzulina gušterače stimulirana hranom, kada iznenada postane potrebno za preradu više šećera).

Ako se pacijentima prvo dijagnosticira dijabetes melitus, potrebno je utvrditi koje se vrste bolesti javljaju za kasnije odgovarajuće liječenje. Najčešći su dijabetes tipa 1 i 2. U praksi postoje i drugi, ali oni nisu toliko rašireni.

Kako liječiti dijabetes tipa 1?

Dijabetes tipa 1 naziva se tip ovisan o insulinu. Zbog oštećenja beta ćelija gušterače prestaje proizvodnja inzulina. Kod pacijenata koji pate od ove bolesti postoji potreba za redovitom primjenom inzulina. Osobe sa dijabetesom tipa 1 često se okreću intenzivnoj njezi. To znači da se inzulin s dugotrajnim djelovanjem, oponašajući lučenje bazalnog inzulina, daje uvečer (ili ujutro i navečer), a danju se u pravilu prije obroka "dodaje" inzulin kratkog djelovanja kako bi se smanjila postprandialna glikemija.

Neki pacijenti su uspešno koristili insulinsku pumpu. Riječ je o uređaju koji u pravilnim intervalima isporučuje inzulin u skladu s potrebama pacijenta direktno u dermis, gdje se apsorbira.

Kako liječiti dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 je, za razliku od prvog, neovisan o insulinu. To znači da gušterača proizvodi inzulin, ali brzina proizvodnje ne pokriva na adekvatan način tijelo ili su tkiva manje osjetljiva na njegovo djelovanje (tehnički se ovo stanje naziva inzulinska rezistencija).

Koje lijekove treba uzimati?

Osnova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 je povećati osjetljivost tkiva na inzulin (na primjer, primjenom lijeka koji sadrži Metformin, Pioglitazon, koji se proizvodi uglavnom u obliku tableta) ili povećati njegovu proizvodnju u pravom trenutku iz beta ćelija gušterače (lijekovi sa sulfonilurejom , Glinidi, takođe tablete). Trenutno se upotrebljavaju i lijekovi na temelju učinka na inkretin sistem i, na kraju, na uklanjanje prekomjernih količina šećera iz tijela mokraćom (Gliflosini). Većina aktivnih sredstava iz ovih grupa koriste se u obliku tableta za liječenje. Stoga se ovi lijekovi kolektivno nazivaju oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Metformin je prvi lijek izbora za dijabetes tipa 2. Poboljšava preradu šećera u skeletnim mišićima. Ako je učinak lijeka nedovoljan, tada se mogu dodati druga antidijabetička sredstva. Neželjeni efekti ovog lijeka su rijetki. Osetljiviji pacijenti mogu osjetiti proliv, nadutost, mučninu, metalni okus u ustima. Neželjeni efekti na gastrointestinalni trakt mogu se umanjiti uzimanjem leka nakon obroka, u pravilu nakon 2-3 nedelje lečenja oni slabe. Metformin se može davati do 3 puta dnevno. Tijekom uzimanja ovog lijeka treba isključiti alkohol. Lijek je dostupan u obliku tableta.

Glitazonska grupa uključuje supstancu pioglitazon, lek koji ne samo da povećava osetljivost tkiva na inzulin, već ima i pozitivan uticaj na spektar masti u krvi, krvni pritisak i sprečava prekomerno izlučivanje proteina bubrezima. Za vrijeme liječenja može se koristiti samostalno (ako pacijent netolerantira na Metformin) ili se može kombinirati s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima. Nuspojave lijeka mogu uključivati ​​nakupljanje tekućine u tijelu, debljanje, u kombiniranoj terapiji - hipoglikemiju. Pripreme ove grupe izrađuju se u obliku tableta.

Sulfonilureje

Grupe derivata sulfoniluree relativno su nove supstance koje povećavaju proizvodnju inzulina beta ćelijama otočića Langerhansa. Ovi lijekovi se obično koriste u kombiniranoj terapiji za dijabetes tipa 2. Tablete koje sadrže derivate sulfoniluree poželjno je uzimati u roku od pola sata prije jela. Ako je aktivni spoj iz ove skupine uključen u tablete sa produljenim oslobađanjem, lijek se može uzimati neposredno prije ili za vrijeme obroka.

Derivati ​​sulfoniluree mogu komunicirati s drugim lijekovima koje pacijent uzima, uključujući i lijekove bez recepta. Stoga je neophodno da liječnik bude svjestan svih uzetih lijekova. Glavne nuspojave su hipoglikemija i debljanje. Uz dugotrajno liječenje visokim dozama sulfonilureje, rezerve inzulina u gušterači mogu se iscrpiti, kao rezultat toga inzulin se uvodi u potkožno tkivo pacijenta. Pripravci s derivatima sulfonilureje - tablete. Alkohol nije kompatibilan s ovom vrstom lijekova!

Trenutno na tržištu postoje registrirane skupine lijekova protiv dijabetesa koje sadrže sljedeće aktivne sastojke: Glimepirid, Gliklazid, Glipizid i Gliburide.

Kliničke grupe djeluju na beta ćelije otočića Langerhansa slično kao sulfonilureje. Odnosno, doprinose povećanju izlučivanja inzulina. Glinidi se uzimaju bez obzira na unos hrane. Oblik su tablete.

Supstance koje utiču na inkretenski sistem

Inkreti su nove supstance prirode proteina ili hormona i nastaju na sluzokoži gastrointestinalnog trakta nakon jela. Iz gastrointestinalnog trakta se apsorbuju u krv. Glavni zadatak incretina je održavanje razine glukoze u krvi.

Glukan-peptid-1 (naziv lijeka se nalazi u obliku GLP-1) je najvažniji inkretin iz kojeg se dobiva jedna cijela klasa lijekova. GLP-1 nastaju iz crevnih ćelija nakon jela. Ako njegova proizvodnja i izlučivanje funkcioniraju pravilno, oslobađa 70% inzulina potrebnog za preradu šećera koji se nalazi u uzetom dijelu hrane. Proizvodni oblik su tablete.

Gliflozini

Gliflozini su najnovija grupa lijekova za liječenje dijabetesa tipa 2. Vežu se za specifične strukture u bubrezima, što dovodi do pojačanog izlučivanja glukoze u urinu. Zahvaljujući ovom procesu moguće je izbjeći prekomjerne količine šećera u urinu i smanjiti razinu glukoze u krvi.

Trenutno su na tržištu registrirani Dapagliflozin, Canagliflosin i Empagliflosin.

Dapagliflozin i Empagliflozin se uzimaju kao jedna dnevna doza, bez obzira na unos hrane, a mogu se kombinovati i s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima. Oblik lijeka su tablete.

Kanagliflozin se daje kao jedna dnevna doza, najbolje tokom prvog obroka. Pogodno za kombinaciju s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima. Proizvodi se u obliku tableta.

Sastav lijeka i oblik oslobađanja

U ljekarničkoj mreži Dapagliflozin se prodaje u obliku žutih tableta. Ovisno o masi, oni su okruglog oblika s oznakom "5" na prednjoj strani i "1427" s druge strane, ili u obliku dijamanta sa oznakom "10" i "1428".

Na jednu ploču u ćelijama stavio je 10 kom. tablete. U svakom kartonskom pakovanju može biti 3 ili 9 takvih ploča, a blisteri i po 14 komada. U kutiji takvih tanjira možete pronaći dvije ili četiri.

Rok trajanja lijeka je 3 godine. Za dapagliflozin, cijena u ljekarničkoj mreži je od 2497 rubalja.

Glavna aktivna komponenta lijeka je dapagliflozin. Pored njega koriste se i punila: celuloza, suha laktoza, silicijum dioksid, krospovidon, magnezijum stearat.

Farmakologija

Aktivni sastojak dapagliflozin je moćan inhibitor (SGLT2) transportera glukoze tipa 2 koji zavisi od natrijuma. Izraženo u bubrezima, ne pojavljuje se ni u kojim drugim organima i tkivima (70 testiranih vrsta). SGLT2 je glavni nosilac koji sudjeluje u reapsorpciji glukoze.

Ovaj se proces ne zaustavlja kod dijabetesa tipa 2, bez obzira na hiperglikemiju. Inhibirajući transport glukoze, inhibitor smanjuje njegovu reapsorpciju u bubrezima i on se izlučuje. Kao rezultat ove interakcije, šećer opada - i na prazan stomak i nakon vježbanja, vrijednosti glikoziliranog hemoglobina se poboljšavaju.

Količina uklonjene glukoze ovisi o količini suvišnih šećera i brzini glomerularne filtracije. Inhibitor ne utječe na prirodnu proizvodnju vlastite glukoze. Njegove su sposobnosti neovisne o proizvodnji inzulina i stupnju osjetljivosti na njega.

Eksperimenti sa lijekovima potvrdili su poboljšanje stanja b-ćelija odgovornih za sintezu endogenog inzulina.

Na taj način prinosi glukoze provocira potrošnju kalorija i gubitak suvišne težine, postoji blagi diuretski učinak.

Lijek ne utječe na ostale transportere glukoze koji ga distribuiraju po tijelu. Do SGLT2, dapagliflozin pokazuje 1.400 puta veću selektivnost u odnosu na njegov kolega SGLT1, koji je odgovoran za apsorpciju glukoze u crijevima.

Farmakodinamika

Upotrebom Forsigi-a od dijabetičara i zdravih učesnika eksperimenta, primijećeno je povećanje glukozurnog efekta. U konkretnim brojkama to izgleda ovako: tokom 12 tjedana dijabetičari su uzimali lijek u količini od 10 gm dnevno, a za to vremensko razdoblje bubrezi su uklanjali do 70 g glukoze, što odgovara 280 kcal / dan.

Liječenje Dapagliflozinom prati i osmotska diureza. S opisanim režimom liječenja, diurski učinak je bio nepromijenjen 12 tjedana i iznosio je 375 ml / dan. Proces je bio praćen ispiranjem male količine natrijuma, ali ovaj faktor ne utiče na njegov sadržaj u krvi.

Farmakokinetika

  1. Usisavanje. Kada se uzima oralno, lijek se apsorbira u probavnom traktu brzo i gotovo 100%. Unos hrane ne utiče na rezultate apsorpcije. Najviša nakupljanja lijeka u krvi primjećuje se nakon 2 sata kada se koristi na prazan stomak. Što je veća doza lijeka, veća je njegova koncentracija u plazmi tokom određenog vremenskog perioda. Sa brzinom od 10 mg / dan. apsolutna bioraspoloživost bit će oko 78%. U zdravih sudionika eksperimenta, prehrana nije imala klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku lijeka.
  2. Distribucija. Lijekovi se vežu za proteine ​​u krvi u prosjeku 91%. Uz pridružene bolesti, na primjer, zatajenje bubrega, ovaj pokazatelj ostaje.
  3. Metabolizam TЅ kod zdravih ljudi iznosi 12,0 sati nakon pojedinačne doze tablete, težine 10 mg. Dapagliflozin se pretvara u inertni metabolit dapagliflozin-3-O-glukuronida, koji nema farmakološki učinak
  4. Uzgoj. Lijek s metabolitima ostavlja uz pomoć bubrega u izvornom obliku. Približno 75% izlučuje se mokraćom, a ostatak kroz creva. Oko 15% dapagliflozina izlazi u svom čistom obliku

Količina glukoze koju bubrezi izlučuju u poremećaju njihove funkcionalnosti ovisi o težini patologije. Kod zdravih organa ovaj pokazatelj je 85 g, sa lakim oblikom - 52 g, sa prosjekom - 18 g, u težim slučajevima - 11 g glukoze. Inhibitor se na isti način veže za proteine ​​i kod dijabetičara i u kontrolnoj grupi. Učinci hemodijalize na rezultate liječenja nisu proučavani.

U blagim i umjerenim oblicima disfunkcije jetre, farmakokinetika Cmax i AUC razlikovala se za 12% i 36%. Takva greška ne igra kliničku ulogu, stoga nema potrebe za smanjenjem doze ove kategorije dijabetičara. U teškoj formi, ovi pokazatelji variraju do 40% i 67%.

U odrasloj dobi nije primijećena značajna promjena izloženosti lijeku (ako nema drugih faktora koji pogoršavaju kliničku sliku). Što su slabiji bubrezi, veća je izloženost dapagliflozinu.

U stabilnom stanju, kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, prosječan Cmax i AUC veći je od muškaraca s dijabetesom za 22%.

Nisu pronađene razlike u rezultatima ovisno o pripadnosti evropskoj, negroidnoj ili mongloidnoj rasi.

S prekomjernom težinom, bilježe se relativno niski pokazatelji učinka lijeka, ali takve pogreške nisu klinički značajne i zahtijeva prilagodbu doze.

Kontraindikacije

  • Visoka osetljivost na sastojke formule,
  • Dijabetes tipa 1
  • Ketoacidoza
  • Teška bubrežna bolest,
  • Genetska netolerancija na glukozu i laktazu,
  • Trudnoća i dojenje,
  • Djeca i tinejdžeri (nema pouzdanih podataka),
  • Nakon akutne bolesti, praćene gubitkom krvi,
  • Senilna dob (od 75 godina) - kao prvi lijek.

Standardne šeme aplikacije

Algoritam za liječenje dapagliflozinom je ljekar, ali u uputama za upotrebu propisano je standardno.

  1. Monoterapija. Prijem ne ovisi o hrani, dnevna norma je 10 mg odjednom.
  2. Sveobuhvatni tretman. U kombinaciji sa metforminom - 10 mg / dan.
  3. Izvorna šema. U normi metformina 500 mg / dan. Forsigu uzima 1 tab. (10g) dnevno. Ako željeni rezultat nije, povećajte količinu metformina.
  4. Uz jetrene patologije. Dijabetičari s blagim do umjerenim disfunkcijama jetre ne trebaju prilagođavanje doze. U teškom obliku počinju sa 5 g / dan.Na normalnoj reakciji organizma norma se može povećati i na 10 mg / dan.
  5. S abnormalnostima bubrega. S umjerenim i teškim oblikom, Forsig nije propisan (kada klirens kreatinina (CC)) Nuspojave

U studijama sigurnosti lijeka sudjelovalo je 1.193 dobrovoljca kojima je davan Fortigu u dozi od 10 mg / dan i 1393 sudionika koji su uzimali placebo. Učestalost neželjenih efekata bila je približno ista.

Među nepredviđenim efektima koji zahtijevaju prekid terapije, primijećeni su sljedeći:

  • Povećanje QC - 0,4%,
  • Infekcije genitourinarnog sistema - 0,3%,
  • Kožni osip - 0,2%
  • Dispeptički poremećaji, 0,2%
  • Kršenja koordinacije - 0,2%.

Pojedinosti studija predstavljeni su u tabeli.

  • Vrlo često -> 0,1,
  • Često -> 0.01, 0.001,

Vrsta sistema i organa

Infekcije i infestacijeVulvovaginitis, balanitisSvrbež genitalija Poremećaji metabolizma i prehraneHipoglikemija (kombinovano lečenje)Žeđ Gastrointestinalni poremećajiKretanje creva Kožni integritetZnojenje Mišićno-koštani sistemBol u kičmi Genitourinarni sistemDysuriaNocturia Laboratorijske informacijeDislipidemija, visoki hematokritRast QC i uree u krvi

Dapagliflozin Recenzije

Prema istraživanju posjetitelja tematskih izvora, većina dijabetičara nema nuspojava, zadovoljni su rezultatima liječenja.Mnogi se zaustavljaju troškovima tableta, ali osobni osjećaji povezani s dobi, popratnim bolestima, općim blagostanjem ni na koji način ne mogu biti vodič za odluku o imenovanju Forsigi-ja.

Lični kurs liječenja može provesti samo liječnik; on će također odabrati analoge za dapagliflozin (Jardins, Invokuan) ako kompleks nije dovoljno učinkovit.

Na videu - karakteristike Dapagliflozina kao nove vrste lijekova.

Upotreba tvari Dapagliflozin

Šećerna bolest tipa 2, osim prehrane i vježbi za poboljšanje kontrole glikemije u kvaliteti:

- dodaci terapiji metforminom, derivatima sulfoniluree (uključujući u kombinaciji s metforminom), tiazolidindioni, inhibitorima DPP-4 (uključujući u kombinaciji s metforminom), preparatima insulina (uključujući u kombinaciji s jednim ili dva hipoglikemijska lijeka za oralnu upotrebu) u nedostatku odgovarajuće kontrole glikemije,

- započeti kombiniranu terapiju metforminom, ako je ta terapija preporučljiva.

Trudnoća i dojenje

FDA kategorija djelovanja za fetus je C.

Dapagliflozin je kontraindiciran tokom trudnoće (upotreba tokom trudnoće nije ispitivana). Ako se dijagnosticira trudnoća, terapiju dapagliflozinom treba prekinuti.

Nije poznato prelaze li dapagliflozin i / ili njegovi neaktivni metaboliti u majčino mlijeko. Ne može se isključiti rizik za novorođenčad / novorođenčad. Dapagliflozin je kontraindiciran u periodu dojenja.

Nuspojave tvari Dapagliflozin

Pregled sigurnosnog profila

Unaprijed planirana analiza prikupljenih podataka uključivala je rezultate 12 ispitivanja placebo kontroliranih ispitivanja u kojima je 1193 bolesnika uzimalo dapagliflozin u dozi od 10 mg, a 1393 bolesnika je dobivalo placebo.

Ukupna učestalost nuspojava (kratkotrajna terapija) u bolesnika koji su uzimali 10 mg dapagliflozina bila je slična onoj u skupini koja je primala placebo. Broj neželjenih događaja koji su doveli do prekida terapije bio je mali i uravnotežen između grupa liječenja. Najčešći neželjeni događaji koji su doveli do prekida terapije dapagliflozinom u dozi od 10 mg bili su porast koncentracije kreatinina u krvi (0,4%), infekcije mokraćnog sustava (0,3%), mučnina (0,2%), vrtoglavica (0, 2%) i osip (0,2%). Jedan pacijent koji je uzimao dapagliflozin pokazao je razvoj neželjenog događaja iz jetre s dijagnozom lijekova hepatitisom i / ili autoimunim hepatitisom.

Najčešća nuspojava bila je hipoglikemija, čiji je razvoj ovisio o vrsti osnovne terapije koja se koristi u svakoj studiji. Incidencija blage hipoglikemije bila je slična u skupinama liječenja, uključujući placebo.

Nuspojave prijavljene u placebo kontroliranim kliničkim ispitivanjima predstavljene su u nastavku (kratkotrajna terapija do 24 tjedna bez obzira na uzimanje dodatnog hipoglikemijskog sredstva). Nijedan od njih nije zavisio od doze. Učestalost nuspojava prikazana je u obliku sljedeće gradacije: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, 1,2, infekcija mokraćnih putova 1, rijetko - vulvovaginalni svrab.

Sa strane metabolizma i neuhranjenosti: vrlo često - hipoglikemija (kada se koristi u kombinaciji s derivatom sulfoniluree ili insulinom) 1, rijetko - pad BCC 1,4, žeđ.

Iz gastrointestinalnog trakta: rijetko - zatvor.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: rijetko - pojačano znojenje.

Iz mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva: često bolovi u leđima.

Iz bubrega i mokraćnih putova: često - disurija, poliurija 3, ređe - nokturija.

Laboratorijski i instrumentalni podaci: dislipidemija 5, porast hematokrita 6, povećanje koncentracije kreatinina u krvi, povećanje koncentracije uree u krvi.

1 Pogledajte relevantni pododjeljak u nastavku za dodatne informacije.

2 Vulvovaginitis, balanitis i slične genitalne infekcije uključuju, na primjer, sljedeće unaprijed definirane poželjne izraze: vulvovaginalna gljivična infekcija, vaginalna infekcija, balanitis, gljivična infekcija genitalnih organa, vulvovaginalna kandidijaza, vulvovaginitis, candida balanitis, genitalna kandidijaza, genitalna infekcija, genitalna infekcija organe kod muškaraca, infekciju penisa, vulvitis, bakterijski vaginitis, vulvarni apsces.

3 Polurija uključuje preferirane izraze: pollakiurija, poliurija i pojačano lučenje urina.

4 Smanjenje Bcc uključuje, na primjer, sljedeće unaprijed definirane poželjne izraze: dehidracija, hipovolemija, arterijska hipotenzija.

5 Prosječna promjena sljedećih pokazatelja kao postotak početnih vrijednosti u grupi od 10 mg dapagliflozina i placebo skupini, ukupno: ukupni Chs - 1,4 u usporedbi s -0,4%, Chs-HDL - 5,5 u usporedbi s 3,8%, Chs-LDL - 2,7 u poređenju s -1,9%, trigliceridi -5,4 u poređenju s -0,7%.

6 Prosječne promjene hematokrita od početne vrijednosti bile su 2,15% u skupini s 10 mg dapagliflozina u usporedbi sa -0,4% u skupini koja je primala placebo.

Opis odabranih neželjenih reakcija

Hipoglikemija. Incidencija hipoglikemije ovisila je o vrsti osnovne terapije koja se koristi u svakoj studiji.

U studijama dapagliflozina kao monoterapije, kombinirane terapije metforminom do 102 tjedna, učestalost epizoda blage hipoglikemije bila je slična (BCC). Nuspojave povezane sa smanjenjem bcc-a (uključujući izvještaje o dehidraciji, hipovolemiji ili arterijskoj hipotenziji) zabilježene su kod 0,8 i 0,4% bolesnika koji su uzimali dapagliflozin 10 mg, odnosno placebo; hipotenzija zabilježena u 1,5 i 0,4% bolesnika koji uzimaju dapagliflozin odnosno placebo (vidjeti „Mjere opreza“).

Interakcija

Diuretici. Dapagliflozin može pojačati diuretski učinak tiazidnih i petljih diuretika i povećati rizik od dehidracije i arterijske hipotenzije (vidjeti „Mjere opreza“).

Insulin i lijekovi koji povećavaju izlučivanje inzulina. Na pozadini upotrebe inzulina i lijekova koji povećavaju lučenje inzulina može nastati hipoglikemija. Stoga, da bi se smanjio rizik od hipoglikemije uz kombiniranu upotrebu dapagliflozina s inzulinom ili lijekovima koji povećavaju lučenje inzulina, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina ili lijekova koji povećavaju lučenje inzulina (vidjeti „Nuspojave“).

Metabolizam dapagliflozina uglavnom se odvija konjugacijom glukuronida pod utjecajem UGT1A9.

Tokom istraživanja in vitro dapagliflozin nije inhibirao izoencime citokrom P450 sistema CYP1A2, CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP3A4 i nije inducirao izoencime CYP1A2, CYP2B6 ili CYP3A4. U tom smislu, ne očekuje se učinak dapagliflozina na metabolički klirens istodobnih lijekova koji metaboliziraju ovi izoenzimi.

Učinak drugih lijekova na dapagliflozin. Studije interakcija koje uključuju zdrave dobrovoljce, koji su uglavnom uzimali jednu dozu dapagliflozina, pokazali su da metformin, pioglitazon, sitagliptin, glimepirid, vogliboza, hidroklorotiazid, bumetanid, valsartan ili simvastatin ne utječu na farmakokinetiku dapaglapinagina.

Nakon kombinirane primjene dapagliflozina i rifampicina, induktora različitih aktivnih transportera i enzima koji metaboliziraju lijekove, zabilježeno je smanjenje od 22% u sistemskoj izloženosti (AUC) dapagliflozina zbog nedostatka klinički značajnog utjecaja na svakodnevno izlučivanje glukoze putem bubrega. Ne preporučuje se podešavanje doze dapagliflozina.

Ne očekuje se klinički značajan učinak kod primjene s drugim induktorima (npr. Karbamazepinom, fenitoinom, fenobarbitalom).

Nakon kombinirane primjene dapagliflozina i mefenamske kiseline (inhibitora UGT1A9), zabilježeno je povećanje sustava za 55% u sustavnoj izloženosti dapagliflozina, ali bez klinički značajnog utjecaja na svakodnevno izlučivanje glukoze putem bubrega. Ne preporučuje se podešavanje doze dapagliflozina.

Učinak dapagliflozina na druge lijekove. U istraživanjima interakcija koje uključuju zdrave dobrovoljce, uglavnom one koji su uzimali jednu dozu, dapagliflozin nije utjecao na farmakokinetiku metformina, pioglitazona, sitagliptina, glimepirida, hidroklorotiazida, bumetanida, valsartana, digoksina (supstrat P-varnarfin, varfarb, kalijum, Sarfarb, kalif, Sarfarb, Sarfarb, Sarfarb, Sarfarb, Sarfarb, Sarfarb, Sarfarb, Sarfarb ) ili o antikoagulacijskom efektu, procijenjeno od INR. Primjena pojedinačne doze 20 mg dapagliflozina i simvastatina (supstrata izoenzima CYP3A4) rezultirala je porastom AUC simvastatina za 19% i AUC 31% simvastatinske kiseline. Povećana izloženost simvastatinu i simvastatinskoj kiselini ne smatra se klinički značajnom.

Učinci pušenja, dijeta, uzimanja biljnih lijekova i pijenja alkohola na farmakokinetiku dapagliflozina nisu proučavani.

Predoziranje

Dapagliflozin je siguran i dobro podnosi zdrav volonter s jednom dozom do 500 mg (50 puta veća od preporučene doze). Glukoza je određena u urinu nakon primjene (najmanje 5 dana nakon uzimanja doze od 500 mg), dok nije bilo slučajeva dehidracije, hipotenzije, neravnoteže elektrolita, klinički značajnog utjecaja na interval QTc. Incidencija hipoglikemije bila je slična učestalosti kod placeba. U kliničkim studijama na zdravim dobrovoljcima i pacijentima s dijabetesom tipa 2 koji su tijekom 2 tjedna uzimali dapagliflozin u dozama do 100 mg (10 puta najveće preporučene doze), učestalost hipoglikemije bila je nešto veća nego kod placeba, a ne ovisi o dozi. Učestalost nuspojava, uključujući dehidraciju ili arterijsku hipotenziju, bila je slična učestalosti u skupini koja je primala placebo, bez klinički značajnih promjena vezanih uz dozu laboratorijskih parametara, uključujući serumsku koncentraciju elektrolita i biomarkere funkcije bubrega.

U slučaju predoziranja potrebno je provesti terapiju održavanja, uzimajući u obzir pacijentovo stanje. Izlučivanje dapagliflozina hemodijalizom nije proučeno.

Mjere opreza Dapagliflozin

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Učinkovitost dapagliflozina ovisi o bubrežnoj funkciji, a ta efikasnost je smanjena u bolesnika s umjerenom bubrežnom insuficijencijom i vjerovatno izostaje u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega. Među pacijentima s umjerenim zatajivanjem bubrega (Cl kreatinin 2), veći udio bolesnika koji su primali dapagliflozin pokazao je porast koncentracije kreatinina, fosfora, PTH i arterijske hipotenzije nego u bolesnika koji su primali placebo. Dapagliflozin je kontraindiciran u bolesnika sa umerenom ili ozbiljnom bubrežnom insuficijencijom (Cl kreatinin 2). Dapagliflozin nije proučavan kod teške bubrežne insuficijencije (Cl kreatinin 2) ili bubrežne insuficijencije u završnoj fazi.

Preporučuje se praćenje rada bubrega na sljedeći način:

- prije početka terapije dapagliflozinom i najmanje 1 put godišnje nakon toga (vidjeti „Nuspojave“, „Farmakodinamika“ i „Farmakokinetika“),

- prije uzimanja istodobnih lijekova koji mogu smanjiti rad bubrega, i periodično naknadno,

- u slučaju oštećenja bubrežne funkcije blizu umjerene, barem 2–4 puta godišnje. Ako se funkcija bubrega smanji ispod Cl kreatinina 2, prestanite uzimati dapagliflozin.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

U kliničkim ispitivanjima dobiveni su ograničeni podaci o primjeni dapagliflozina u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre. Izloženost dapagliflozinu povećana je u bolesnika s teškom disfunkcijom jetre (vidjeti „Ograničenja upotrebe“ i „Farmakokinetika“).

Pacijenti u riziku smanjenja bcc-a, razvoja arterijske hipotenzije i / ili neravnoteže elektrolita

U skladu s mehanizmom djelovanja, dapagliflozin pojačava diurezu, praćeno malim padom krvnog tlaka (vidjeti „Farmakodinamika“). Diuretski učinak može biti izraženiji kod pacijenata s vrlo velikom koncentracijom glukoze u krvi.

Dapagliflozin je kontraindiciran kod pacijenata koji uzimaju diuretike petlje (vidi „Interakcija“) ili sa smanjenim BCC, na primer, zbog akutnih bolesti (poput gastrointestinalnih bolesti).

Oprez treba biti potreban kod pacijenata kod kojih smanjenje krvnog pritiska izazvanog dapagliflozinom može predstavljati rizik, na primjer, kod pacijenata s anamnezom kardiovaskularne bolesti, anamneze hipotenzije, primanja antihipertenzivne terapije ili kod starijih bolesnika.

Prilikom uzimanja dapagliflozina preporučuje se pažljivo praćenje stanja BCC i koncentracije elektrolita (npr. Fizikalni pregled, mjerenje krvnog tlaka, laboratorijski testovi, uključujući hematokrit) u pozadini istodobnih stanja koja mogu dovesti do smanjenja bcc. S smanjenjem BCC-a, preporučuje se privremeni prekid dapagliflozina dok se ovo stanje ne popravi (pogledajte „Neželjeni efekti“).

U upotrebi dapagliflozina u periodu stavljanja na tržište, zabeležena je ketoacidoza, uključujući dijabetičke ketoacidoze, kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, koji uzimaju dapagliflozin i druge inhibitore SGLT2, iako nije uspostavljena uzročna veza. Dapagliflozin nije indiciran za liječenje bolesnika sa dijabetesom tipa 1.

Bolesnike koji uzimaju dapagliflozin sa znakovima i simptomima koji ukazuju na ketoacidozu, uključujući mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, nelagodu i kratkoću daha, treba provjeriti na ketoacidozu, čak i ako je koncentracija glukoze u krvi ispod 14 mmol / L. Ako se sumnja na ketoacidozu, treba razmotriti prekid ili privremeno prekid primjene dapagliflozina i odmah pregledati pacijenta.

Čimbenici koji predisponiraju razvoj ketoacidoze uključuju nisku funkcionalnu aktivnost beta ćelija uslijed oslabljene funkcije gušterače (npr. Šećerna bolest tipa 1, pankreatitis ili povijest operacije pankreasa), smanjenje doze inzulina, smanjenje kalorijskog unosa hrane ili povećana potreba za inzulin zbog infekcija, bolesti ili operacije, kao i zloupotrebe alkohola. Dapagliflozin se treba koristiti s oprezom kod ovih bolesnika.

Infekcije mokraćnog sustava.

Kada su se analizirali kombinirani podaci o primjeni dapagliflozina, do 24 tjedna infekcije mokraćnih putova češće su zabilježene uz uporabu dapagliflozina u dozi od 10 mg u usporedbi s placebom (vidjeti „Nuspojave“). Razvoj pijelonefritisa zabilježen je rijetko, sa sličnom učestalošću u kontrolnoj skupini. Izlučivanje glukoze u bubrezima može biti povezano s povećanim rizikom od razvoja infekcije mokraćnih puteva, stoga u liječenju pijelonefritisa ili urosepsije treba razmotriti mogućnost privremenog prekida terapije dapagliflozinom (vidjeti „Nuspojave“).

Urosepsija i pijelonefritis. U postmarketinškoj upotrebi dapagliflozina prijavljene su ozbiljne infekcije mokraćnog sustava, uključujući urosepsu i pijelonefritis, koje zahtijevaju hospitalizaciju pacijenata koji uzimaju dapagliflozin i druge inhibitore SGLT2. Terapija SGLT2 inhibitorima povećava rizik od razvoja infekcija mokraćnog sustava. Pacijente treba nadzirati zbog znakova i simptoma infekcije mokraćnih puteva i, ako je naznačeno, odmah ih treba lečiti (vidjeti „Neželjeni efekti“).

Pacijenti starijih osoba imaju oštećenje bubrežne funkcije i / ili upotrebu antihipertenzivnih lijekova koji mogu utjecati na bubrežnu funkciju, poput ACE inhibitora i ARA tipa II. Za starije pacijente vrijede iste preporuke za oslabljenu funkciju bubrega kao i za sve populacije bolesnika (vidi"Nuspojave" i "Farmakodinamika").

U skupini bolesnika starih ≥65 godina, veći udio bolesnika koji su primali dapagliflozin razvio je neželjene reakcije povezane s oštećenjem bubrežne funkcije ili zatajivanjem bubrega u usporedbi s placebom. Najčešća nuspojava povezana s oštećenom funkcijom bubrega bilo je povećanje koncentracije kreatinina u serumu, većina slučajeva bila je prolazna i reverzibilna (vidjeti „Neželjeni efekti“).

U starijih bolesnika rizik od smanjenja BCC može biti veći, a diuretici su vjerojatnije da će se uzimati. Veći udio pacijenata starih ≥65 godina koji su primali dapagliflozin imao je neželjene reakcije povezane sa smanjenjem BCC (vidjeti „Neželjeni efekti“).

Iskustvo s dapagliflozinom kod pacijenata starijih od 75 godina je ograničeno. Kontraindicirano je započeti terapiju dapagliflozinom u ovoj populaciji (vidjeti „Farmakokinetika“).

Hronična srčana insuficijencija

Iskustvo s primjenom dapagliflozina u bolesnika s CHF I - II funkcionalne klase prema klasifikaciji NYHA ograničen, a tijekom kliničkih ispitivanja dapagliflozin se nije primjenjivao u bolesnika s funkcionalnom III - IV klasom NYHA.

Povećani hematokrit

Kada se koristi dapagliflozin, uočeno je povećanje hematokrita (vidi „Neželjeni efekti“), i stoga treba biti oprezan kod pacijenata s povećanom vrijednošću hematokrita.

Procjena rezultata ispitivanja urina

Zbog mehanizma djelovanja dapagliflozina, rezultati analize urina na glukozu u bolesnika koji uzimaju dapagliflozin bit će pozitivni.

Uticaj na određivanje 1,5-anhidroglucitola

Ne preporučuje se procjena glikemijske kontrole određivanjem 1,5-anhidroglucitola, jer je mjerenje 1,5-anhidroglucitola nepouzdana metoda za pacijente koji uzimaju inhibitore SGLT2. Za procjenu glikemijske kontrole treba koristiti alternativne metode.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Nisu provedene studije o proučavanju utjecaja dapagliflozina na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Opis lijeka

Dapagliflozin je snažan (inhibitorna konstanta (Ki) od 0,55 nM), selektivni reverzibilni inhibitor kotransportera natrijum-glukoze tipa 2 (SGLT2). SGLT2 se selektivno eksprimira u bubregu i ne nalazi se u više od 70 drugih tjelesnih tkiva (uključujući jetru, skeletni mišić, masno tkivo, mliječne žlijezde, mjehur i mozak).

SGLT2 je glavni nosilac koji sudjeluje u reapsorpciji glukoze u bubrežnim tubulima. Reapsorpcija glukoze u bubrežnim tubulima kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 (T2DM) nastavlja se uprkos hiperglikemiji. Inhibirajući bubrežni prijenos glukoze, dapagliflozin smanjuje njegovu reapsorpciju u bubrežnim tubulima, što dovodi do izlučivanja glukoze putem bubrega.

Povlačenje glukoze (glukozurski učinak) uočeno je nakon uzimanja prve doze lijeka, traje naredna 24 sata i nastavlja se tijekom cijele terapije. Količina glukoze koju izlučuju bubrezi zbog ovog mehanizma ovisi o koncentraciji glukoze u krvi i brzini glomerularne filtracije (GFR).

Dapagliflozin se ne miješa u normalnu proizvodnju endogene glukoze kao odgovor na hipoglikemiju. Učinak dapagliflozina ne ovisi o lučenju inzulina i osjetljivosti na inzulin. U kliničkim studijama lijeka Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) ™ primijećeno je poboljšanje funkcije β-stanica (HOMA test, procjena modela homeostaze).

Eliminacija glukoze putem bubrega uzrokovana dapagliflozinom prati gubitak kalorija i smanjenje tjelesne težine. Inhibicija Dapagliflozina kotransporta natrijum-glukoze praćena je slabim diuretičkim i prolaznim natriuretičkim efektima.

Dapagliflozin nema učinka na ostale transportere glukoze koji transportuju glukozu do perifernih tkiva i pokazuje više od 1.400 puta veću selektivnost za SGLT2 nego za SGLT1, glavni crijevni transporter koji je odgovoran za apsorpciju glukoze.

Nakon uzimanja dapagliflozina od strane zdravih volontera i pacijenata s dijabetesom tipa 2, uočeno je povećanje količine glukoze izlučene bubrezima. Kada se dapagliflozin uzimao u dozi od 10 mg / dan tokom 12 tjedana, kod pacijenata sa T2DM otprilike se 70 g glukoze izlučivalo bubrezima dnevno (što odgovara 280 kcal / dan). U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali dapagliflozin u dozi od 10 mg / dan duže vrijeme (do 2 godine), izlučivanje glukoze zadržano je tokom cijelog trajanja terapije.

Izlučivanje glukoze putem bubrega dapagliflozinom dovodi i do osmotske diureze i povećanja volumena urina. Povećanje volumena urina u bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji su uzimali dapagliflozin u dozi od 10 mg / dan zadržavalo se 12 tjedana i iznosilo je otprilike 375 ml / dan. Povećanje volumena urina popraćeno je malim i prolaznim povećanjem izlučivanja natrijuma bubrezima, što nije dovelo do promjene koncentracije natrijuma u krvnom serumu.

Planirana analiza rezultata 13 placebo kontroliranih studija pokazala je smanjenje sistolnog krvnog pritiska (SBP) od 3,7 mm Hg. i dijastoličkog krvnog pritiska (DBP) na 1,8 mm Hg u 24. tjednu terapije dapagliflozinom u dozi od 10 mg / dan u odnosu na smanjenje SBP-a i DBP-a za 0,5 mm Hg. u placebo grupi. Sličan pad krvnog pritiska zabilježen je tokom 104 sedmice liječenja.

Kada se koristi dapagliflozin u dozi od 10 mg / dan u bolesnika s dijabetesom tipa 2 s neadekvatnom glikemijskom kontrolom i arterijskom hipertenzijom, primaju blokatore receptora angiotenzina II, ACE inhibitore, uključujući u kombinaciji sa drugim antihipertenzivnim lijekom, zabilježeno je smanjenje glikoziliranog hemoglobina za 3,1% i smanjenje SBP za 4,3 mm Hg. nakon 12 tjedana terapije u usporedbi s placebom.

Glavni režim liječenja dijabetesa

Uz medicinske metode, veliku važnost ima i lijek bez lijekova. Liječnici preporučuju posebnu prehranu, fizičku aktivnost i druge aktivnosti s ciljem normalizacije tjelesne težine. To pomaže da se smanji stepen inzulinske rezistencije, da se smanji toksični efekat vitalnih proizvoda tela na β-ćelije. Ali takve metode daju dobar učinak samo u ranim fazama bolesti. Većina pacijenata zahtijeva terapiju lijekovima.

Taktika hipoglikemijskog liječenja ovisi o simptomima patologije i stanju pacijenta. Ako je nivo gliciranog hemoglobina u rasponu od 6,5 - 7,0%, dozvoljena je monoterapija i sredstva se biraju s minimalnim rizikom od nuspojava.

Prije pojave lijeka u kliničkoj praksi, Forksig je propisao:

  • biguanidi (metformin),
  • Inhibitori DPP-4 (zavisptidid peptidaza-4) - Saksagliptin, Vildagliptin,
  • glinidi (Repaglinid, Nateglinid),
  • analozi peptida nalik glukagonu (aGPP) - Exenatide, Lyraglutid,
  • insulin

Ako postoje kontraindikacije za uzimanje ovih lijekova, korišteni su alternativni režimi liječenja sulfonilureama, glinidima itd.

Na početnom nivou glikoziranog hemoglobina od 7,5 - 9,0% neophodna je kombinirana terapija s nekoliko hipoglikemijskih lijekova koji utječu na različite dijelove patogeneze šećerne bolesti tipa 2. Međutim, ranije korištene kombinacije metformina i hipoglikemijskih sredstava često su dovele do povećanja tjelesne težine pacijenta i drugih nuspojava. Ali kombinacija Metformina Forksig-a, naprotiv, uzrokuje raspad potkožnog i visceralnog masnog tkiva.

Kada je glikolirani hemoglobin viši od 9,0%, pacijentu je potrebna samo inzulinska terapija, ponekad u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Ali stručnjaci priznaju da ranije korišteni lijekovi nisu prikladni za dugotrajnu monoterapiju. Dakle, nakon tri godine, samo polovina pacijenata prijavila je pozitivan rezultat liječenja, a nakon 9 godina - u četvrtini.

Primjena Forxiga u liječenju dijabetesa

Jedan od glavnih lijekova koji se još uvijek koristi za liječenje dijabetesa tipa II je Metformin. Alat utiče na:

  • otpornost na ćelije jetre,
  • procesi glukoneogeneze,
  • osetljivost tkiva na inzulin.

Metformin praktično ne dovodi do povećanja tjelesne težine, ne izaziva hipoglikemiju. Ali trećina pacijenata prijavljuje neželjene reakcije iz probavnog trakta. A u nekim slučajevima, komplikacije dovode i do povlačenja lijekova. Osim toga, Metformin se gotovo uvijek koristi u kombinaciji s drugim lijekovima.

U ovom slučaju, efekat Forxiga zavisi od glukoze. Učinak na reabsorpciju je smanjen i postaje minimalan kada je koncentracija glukoze u plazmi ispod 5 mmol / L. Istovremeno, ako je razina glikemije 13,9 mmol / L, reapsorpcija se povećava na 70%, a na 16,7 mmol / L - do 80%. Stoga, u usporedbi s drugim lijekovima za snižavanje šećera, rizik od hipoglikemije praktično nema.

Prije upotrebe lijeka, uvijek se morate posavjetovati s liječnikom. Tačan režim lečenja može se doneti tek nakon potpunog pregleda pacijenta.

Pridruženi usloviDoziranje
Oštećenje jetrePočnite s 5 mg, a zatim povećajte na 10 mg uz dobru toleranciju
Poremećena bubrežna funkcijaOdređuje se pojedinačno za svakog pacijenta
StarostPočetno - 5 mg, moguće je povećanje doze nakon analize laboratorijskih parametara

Preparati gliflozinske grupe

Inhibitori se aktiviraju u bubrezima i uzrokuju povećanu sekreciju glukoze u urinu. Zbog toga dolazi do smanjenja glukoze u krvi, višak kalorija se sagorijeva, što dovodi do gubitka kilograma.

Lijekovi SGLT-2, kao što su Jardins, Invokana, Xigduo, Wokanamet, relativno su novi, te se stoga ne razumiju sve nuspojave.

Ovi lijekovi spadaju u klasu inhibitora SGLT2 (prvo ime, na primjer, Forsig je komercijalno, drugo odgovara nazivu aktivne tvari Dapagliflosin).

Trgovački nazivNaziv aktivne tvari
ForsygaDapagliflozin
INVOKANA 100g ili 300gCanagliflozin
JardinsEmpagliflozin
VokanametKanagliflozin Metformin
Xigduo Xigduo XRDapagliflozin metformin

Preporučujemo vam da pročitate: kako uzimati metformin

Inhibitor SGLT-2 djeluje u zaštiti bubrega prije reapsorbiranja glukoze u krvi. Tako bubrezi mogu sniziti razinu glukoze u krvi i pomoći da se njen višak ukloni iz tijela i urina.

Pročitajte još: Jardiance - zaštita srca

Ljudski bubrezi u procesu filtriranja prvo uklanjaju glukozu iz krvi i omogućavaju krvi da ga ponovo apsorbira, održavajući normalno funkcioniranje. U normalnim uvjetima, ovaj mehanizam tjera tijelo da koristi sve hranjive tvari.

Kod ljudi s viškom šećera u krvi, relativno mali dio glukoze možda se ne absorbira, već se izlučuje urinom, lagano štiteći od hiperglikemije. Međutim, prevoznici glukoze - proteini natrijske grupe - čine oko 90% filtrirane glukoze nazad u krvotok.

Učinkovitost ovih lijekova za snižavanje šećera nove generacije predstavljena je na konferenciji Udruženja nefrologa povodom Svjetskog dana bubrega 13. marta 2017. Međutim, kod teške bolesti bubrega propisuju se s velikom pažnjom.

Morate također znati: o lijekovima za snižavanje šećera nove generacije inkretina - GLP-1

Značajke aplikacije

Uputstvo za upotrebu

o upotrebi lijeka

za medicinsku upotrebu

filmom obložene tablete

dapagliflozin propanediol monohidrat 6.150 mg, izračunato kao Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) 5 mg

mikrokristalna celuloza 85.725 mg, bezvodna laktoza 25.000 mg, krospovidon 5.000 mg, silicijum dioksid 1.875 mg, magnezijev stearat 1.250 mg,

II žuto 5.000 mg (polivinil alkohol djelomično hidroliziran 2.000 mg, titan dioksid 1.177 mg, makrogol 3350 1.010 mg, talk 0,740 mg, boja željezni oksid žuti 0,073 mg).

dapagliflozin propanediol monohidrat 12,30 mg, izračunato kao Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) 10 mg

mikrokristalna celuloza 171,45 mg, bezvodna laktoza 50,00 mg, krospovidon 10,00 mg, silicijum dioksid 3,75 mg, magnezijum stearat 2,50 mg,

Žuto žuto 10,00 mg (polivinil alkohol djelomično hidroliziran 4,00 mg, titanijum dioksid 2,35 mg, makrogol 3350 2,02 mg, talk talk 1,48 mg, boja željezni oksid žuti 0,15 mg).

Okrugle bikonveksne tablete obložene žutom filmskom membranom, s ugraviranom s "5" na jednoj strani i "1427" na drugoj strani.

Romboidne bikonveksne tablete obložene žutom filmskom membranom, ugravirane su s „10“ na jednoj strani i „1428“ na drugoj strani.

Hipoglikemijsko sredstvo za oralnu upotrebu - inhibitor transportera glukoze tipa 2

Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) je moćan (inhibicijska konstanta (Ki) od 0,55 nM), selektivni reverzibilni inhibitor kotransportera natrijum-glukoze tipa 2 (SGLT2). SGLT2 se selektivno eksprimira u bubregu i ne nalazi se u više od 70 drugih tjelesnih tkiva (uključujući jetru, skeletni mišić, masno tkivo, mliječne žlijezde, mjehur i mozak).

SGLT2 je glavni nosilac koji sudjeluje u reapsorpciji glukoze u bubrežnim tubulima. Reapsorpcija glukoze u bubrežnim tubulima kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 (T2DM) nastavlja se uprkos hiperglikemiji. Inhibirajući bubrežni prijenos glukoze, Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) smanjuje njegovu reapsorpciju u bubrežnim tubulima, što dovodi do izlučivanja glukoze putem bubrega.

Povlačenje glukoze (glukozurski učinak) uočeno je nakon uzimanja prve doze lijeka, traje naredna 24 sata i nastavlja se tijekom cijele terapije. Količina glukoze koju izlučuju bubrezi zbog ovog mehanizma ovisi o koncentraciji glukoze u krvi i brzini glomerularne filtracije (GFR).

Poboljšana je funkcija beta stanica (NOMA test, procjena modela homeostaze).

Eliminacija glukoze putem bubrega uzrokovana dapagliflozinom prati gubitak kalorija i smanjenje tjelesne težine. Inhibicija Dapagliflozina kotransporta natrijum-glukoze praćena je slabim diuretičkim i prolaznim natriuretičkim efektima.

Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) nema učinka na ostale transportere glukoze koji transportuju glukozu do perifernih tkiva i više je od 1.400 puta selektivniji za SGLT2 nego za SGLT1, glavni crijevni transporter koji je odgovoran za apsorpciju glukoze.

Nakon uzimanja dapagliflozina od strane zdravih volontera i pacijenata s dijabetesom tipa 2, uočeno je povećanje količine glukoze izlučene bubrezima. Kada se dapagliflozin uzimao u dozi od 10 mg / dan tokom 12 tjedana, kod pacijenata sa T2DM otprilike se izlučilo oko 70 g glukoze dnevno (što odgovara 280 kcal / dan). U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji su dugo (do 2 godine) uzimali Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) u dozi od 10 mg / dan, izlučivanje glukoze zadržano je tokom cijelog trajanja terapije.

Izlučivanje glukoze putem bubrega dapagliflozinom dovodi i do osmotske diureze i povećanja volumena urina. Povećanje volumena urina kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su uzimali Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) u dozi od 10 mg / dan, trajalo je 12 tjedana i iznosilo je otprilike 375 ml dnevno. Povećanje volumena urina popraćeno je malim i prolaznim povećanjem izlučivanja natrijuma bubrezima, što nije dovelo do promjene koncentracije natrijuma u krvnom serumu.

Nakon oralne primjene, Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) se brzo i potpuno apsorbira u gastrointestinalnom traktu i može se uzimati kako za vrijeme obroka, tako i izvan njega. Maksimalna koncentracija dapagliflozina u krvnoj plazmi (Stax) obično se postiže unutar 2 sata nakon posta.Vrijednosti Cmax i AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) povećavaju se proporcionalno dozi dapagliflozina.

Apsolutna bioraspoloživost dapagliflozina ako se daje oralno u dozi od 10 mg iznosi 78%. Jelo je imalo umjeren učinak na farmakokinetiku dapagliflozina kod zdravih dobrovoljaca. Obroci s visokim udjelom masti smanjili su Stax dapagliflozina za 50%, produžili Ttah (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u plazmi) za oko 1 sat, ali nije utjecalo na AUC u usporedbi s postom. Te promjene nisu klinički značajne.

Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) se otprilike 91% veže na proteine. U bolesnika sa različitim bolestima, na primjer, s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre, ovaj se pokazatelj nije mijenjao.

Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) je C-povezan glukozid čiji je aglikon povezan ugljiko-ugljikovom vezom s glukozom, što osigurava njegovu stabilnost u odnosu na glukozidaze. Prosječni poluživot u plazmi (T½) kod zdravih dobrovoljaca iznosio je 12,9 sati nakon jedne doze dapagliflozina oralno u dozi od 10 mg. Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) se metabolizira da bi se stvorio uglavnom neaktivni metabolit dapagliflozin-3-O-glukuronida.

Nakon oralne primjene 50 mg 14C-dapagliflozina, 61% uzete doze metabolizira se u dapagliflozin-3-O-glukuronid, što čini 42% ukupne radioaktivnosti u plazmi (AUC

) - Nepromijenjeni lijek čini 39% ukupne radioaktivnosti u plazmi. Frakcije preostalih metabolita pojedinačno ne prelaze 5% ukupne radioaktivnosti u plazmi. Dapagliflozin-3-O-glukuronid i drugi metaboliti nemaju farmakološki učinak. Dapagliflozin-3-O-glukuronid nastaje enzimom uridin difosfat glukuronozil transferazom 1A9 (UGT1A9), koji je prisutan u jetri i bubrezima, a izoencimi CYP citokroma manje učestvuju u metabolizmu.

Dapagliflozin * (Dapagliflozin *) i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom bubrezima, a samo manje od 2% izlučuje se nepromijenjeno. Nakon uzimanja 50 mg

Otkriveno je da C-dapagliflozin ima 96% radioaktivnog - 75% u urinu i 21% u izmetu. Otprilike 15% radioaktivnosti pronađene u fecesu otpada na nepromijenjeni Dapagliflozin * (Dapagliflozin *).

U ravnotežnom stanju (srednja AUC), sistemska izloženost dapagliflozina u bolesnika s dijabetesom tipa 2 i blagim, umjerenim ili teškim zatajivanjem bubrega (što je određeno klirensom ioheksola) bila je 32%, 60% i 87% veća nego u bolesnika s dijabetesom tipa 2 i normalne funkcije bubrezi, respektivno. Količina glukoze koju izlučuju bubrezi tokom dana dok smo uzimali dapagliflozin u ravnoteži ovisila je o stanju bubrežne funkcije.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 i normalne funkcije bubrega, te blagim, umjerenim ili teškim zatajivanjem bubrega, dnevno se izlučivalo 85, 52, 18 i 11 g glukoze. Nisu utvrđene razlike u vezivanju dapagliflozina na proteine ​​kod zdravih dobrovoljaca i kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem različite težine. Nije poznato utječe li hemodijaliza na izloženost dapagliflozinu.

U bolesnika s blagom ili umjerenom insuficijencijom jetre, prosječne vrijednosti Cmax i AUC dapagliflozina bile su 12%, odnosno 36% više, u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima. Te razlike nisu klinički značajne, stoga prilagodba doze dapagliflozina za blagu i umjerenu hepatičku insuficijenciju nije potrebna (vidjeti

Nije bilo klinički značajnog povećanja izloženosti kod pacijenata mlađih od 70 godina (osim ako se ne uzmu u obzir i drugi faktori osim dobi). Međutim, može se očekivati ​​povećanje izloženosti zbog smanjenja bubrežne funkcije povezane s dobi. Podaci o izloženosti pacijentima starijim od 70 godina nisu dovoljni.

U žena je prosječna AUC u ravnoteži za 22% viša od one u muškaraca.

Nisu pronađene klinički značajne razlike u sistemskoj izloženosti kod predstavnika kavkaske, negroidne i mongloidne rase.

Primjećene su niže vrijednosti izloženosti s povećanom tjelesnom težinom. Stoga se kod bolesnika s malom tjelesnom težinom može primijetiti lagano povećanje izloženosti, a kod bolesnika s povećanom tjelesnom težinom - smanjenje izloženosti dapagliflozinu. Međutim, ove razlike nisu klinički značajne.

Trošak lijeka i kako ga kupiti

Možete kupiti Forksig u ljekarnama u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije. Ali prodaja lijekova moguća je samo na recept. Uz to, cijena lijeka je nešto viša nego u Evropi. Originalni Forxiga proizvod možete kupiti kod prodavača s isporukom na navedenu adresu.

Ako potrebna doza nije dostupna, lijek će se donijeti po narudžbi izravno iz Njemačke. Cijena paketa koji sadrži 28 tableta je 90 eura. Povoljno je kupiti kutiju sa 98 tableta za 160 eura.

Recenzije posjetitelja

Još nema recenzija.

Sergej Viktorovič Ozertsev, endokrinolog: „Ranije su pacijenti sa dijabetesom tipa 2 morali dugo da odaberu pravi režim lečenja. Istovremeno, oni su se često susretali sa hipoglikemijom i drugim nuspojavama. Istovremena primjena nekoliko lijekova često je praćena preskakanjem tableta, kršenjem doze.

Olga, 42 godine: „Dijabetes je dijagnosticiran u 35. godini. Doktorica mi je savjetovala strogu dijetu (imala sam ozbiljnih problema sa težinom). Uspio sam smršavjeti, pažljivo sam nadzirao prehranu, ali šećer se i dalje povećavao. U početku joj je ljekar predložio jeftinije i jednostavnije lijekove, ali osjećala se užasno od nuspojava. Stoga sam odlučio kupiti Forksigu i nisam izgubio. Uzimam ga jednom dnevno. Osjećala se bolje, šećer je normalan. "

Pripravci Dapagliflozin

Trgovački naziv za Dapagliflozin je Forsyga. Britanska kompanija AstraZeneca proizvodi tablete u saradnji s američkim Bristol-Myersom. Radi lakše upotrebe, lek ima 2 doze - 5 i 10 mg. Originalni proizvod je lako razlikovati od lažnog. Forsig tablete od 5 mg imaju okrugli oblik i ekstrudirani natpisi „5“ i „1427“, 10 mg su dijamantskog oblika, imaju oznaku „10“ i „1428“. Tablete obje doze su žute.

Prema uputama, Forsigu se može čuvati 3 godine. Za mjesec liječenja potrebno je 1 paket, njegova cijena je oko 2500 rubalja. Teoretski, kod dijabetes melitusa Forsigu treba propisati besplatno, jer je Dapagliflozin uključen u popis vitalnih lijekova. Prema pregledima, izuzetno je rijetko dobiti lijek. Forsig se propisuje ako postoje kontraindikacije za uzimanje metformina ili sulfonilureje, a na druge načine nije moguće postići normalan šećer.

Forsigi nema pune analoge jer patentna zaštita i dalje djeluje na Dapagliflozin. Grupni analozi smatraju se Invocana (sadrži kanagliflozin SGLT2 inhibitor) i Jardins (empagliflozin). Cijena liječenja ovim lijekovima je od 2800 rubalja. mesečno

Akcija lijekova

Naši bubrezi su aktivno uključeni u održavanje nivoa šećera u krvi. U zdravih ljudi do 180 g glukoze filtrira se dnevno u primarnoj mokraći, gotovo čitava ona se absorbira i vraća u krvotok. Kada koncentracija glukoze u žilama raste kod šećerne bolesti, povećava se i njezina filtracija u bubrežnim glomerulama. Kad dostignu određeni nivo (oko 10 mmol / l kod dijabetičara sa zdravim bubrezima), bubrezi prestaju da apsorbuju svu glukozu i počinju uklanjati višak u urinu.

Sama glukoza ne može prodrijeti u stanične membrane, stoga transporteri natrijum-glukoze sudjeluju u njenim procesima reapsorpcije. Jedna vrsta, SGLT2, nalazi se samo u onom dijelu nefrona gdje se najveći dio glukoze resorbuje. U ostalim organima SGLT2 nije pronađen. Djelovanje Dapagliflozina zasniva se na inhibiciji (inhibiciji) aktivnosti ovog transportera. Djeluje samo na SGLT2, ne utječe na analogne transportere i zato ne ometa normalan metabolizam ugljikohidrata.

Dapagliflozin interferira isključivo u radu bubrežnih nefrona. Nakon uzimanja tablete, reapsorpcija glukoze se pogoršava i počinje se izlučivati ​​mokraćom u većoj količini nego prije. Glikemija je smanjena. Lijek ne utječe na normalnu razinu šećera, tako da njegovo uzimanje ne uzrokuje hipoglikemiju.

Studije su pokazale da lijek ne samo smanjuje glukozu, već utiče i na ostale faktore u razvoju komplikacija dijabetesa:

  1. Normalizacija glikemije dovodi do smanjenja otpornosti na inzulin, nakon što je nakon pola mjeseca uzimanja indeks smanjen u prosjeku za 18%.
  2. Nakon smanjenja toksičnih učinaka glukoze na beta ćelije, počinje obnavljanje njihovih funkcija, sinteza inzulina lagano raste.
  3. Izlučivanje glukoze dovodi do gubitka kalorija. Upute govore da se tijekom upotrebe Forsigi-a od 10 mg dnevno izluči oko 70 g glukoze, što odgovara 280 kilokalorijama. Tijekom 2 godine primjene može se očekivati ​​gubitak težine od 4,5 kg, od čega 2,8 - zbog masti.
  4. Kod dijabetičara s inicijalno visokim krvnim tlakom primjećuje se smanjenje (sistolički opada za oko 14 mmHg). Posmatranja su vršena 4 godine, efekat je trajao čitavo ovo vrijeme. Ovaj učinak Dapagliflozina povezan je s njegovim beznačajnim diuretičkim učinkom (više urina izlučuje se istovremeno sa šećerom) i s gubitkom kilograma tijekom upotrebe lijeka.

Indikacije za imenovanje

Dapagliflozin je namijenjen dijabetičarima tipa 2. Obavezni zahtevi - smanjenje količine ugljenih hidrata u hrani, redovna fizička aktivnost srednjeg intenziteta.

Prema uputama, lijek se može koristiti:

  1. Kao monoterapija. Prema ljekarima, imenovanje samo Forsigi primjenjuje se vrlo rijetko.
  2. Pored metformina, ako on ne osigura dovoljan pad glukoze, i nema naznaka za imenovanje tableta koje pospješuju proizvodnju inzulina.
  3. Kao dio sveobuhvatnog liječenja za poboljšanje kompenzacije dijabetesa.

Neželjeni efekat Dapagliflozina

Liječenje Dapagliflozinom, kao i bilo kojim drugim lijekom, povezano je s određenim rizikom od nuspojava. Općenito, profil sigurnosti lijekova ocijenjen je kao povoljan. Uputa navodi sve moguće posljedice, određuje se njihova učestalost:

  1. Genitourinarne infekcije su specifična nuspojava Dapagliflosina i njegovih analoga. Ono je izravno povezano s principom djelovanja lijeka - oslobađanjem glukoze u urinu. Rizik od infekcija procjenjuje se na 5,7%, u kontrolnoj skupini - 3,7%. Najčešće se problemi javljaju kod žena na početku liječenja. Većina infekcija bila je blage do umerene težine i dobro je uklonjena standardnim metodama. Vjerovatnoća pijelonefritisa ne povećava lijek.
  2. Kod manje od 10% pacijenata povećava se količina mokraće. Prosječni rast je 375 ml. Disfunkcija mokraće je rijetka.
  3. Manje od 1% dijabetičara je primijetilo zatvor, bol u leđima, znojenje. Isti rizik od povećanja kreatinina ili uree u krvi.

Recenzije o lijeku

Endokrinolozi o mogućnostima Dapagliflozina odgovaraju pozitivno, mnogi kažu da standardna doza može smanjiti glikovani hemoglobin za 1% ili više. Nedostatak lijekova smatraju kratkim razdobljem njegove upotrebe, manjim brojem postmarketinških studija. Forsigu se gotovo nikada ne propisuje kao jedini lijek. Liječnici preferiraju metformin, glimepirid i gliklazid, jer su ovi lijekovi jeftini, dobro su proučavani i uklanjaju fiziološke poremećaje karakteristične za dijabetes, a ne samo uklanjaju glukozu poput Forsyga.

Dijabetičari takođe ne inzistiraju na uzimanju novog lijeka, zbog straha od bakterijskih infekcija genitourinarnog trakta. Rizik od ovih bolesti kod dijabetesa je veći. Žene primjećuju da se s porastom dijabetesa povećava broj vaginitisa i cistitisa, pa se boje dodatno stimulirati njihov izgled Dapagliflozinom. Od velike važnosti za pacijente je visoka cijena Forsigi i nedostatak jeftinih analoga.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Dapagliflozin (Forsyga)

Dijabetes tipa 2 - bolest koja je povezana s povećanim rizikom od infekcije mokraćnog sustava (UTI) i genitalnih infekcija, poput vulvovaginitisa i balanitisa kod žena i gljivične genitalne infekcije kod muškaraca 33, 34. Rizik od infekcije samo je djelomično uzrokovan glukozurijom. Čimbenici kao što su disfunkcija imunog sistema, glikozilacija uroepitelnih stanica također su važni.

Na temelju tih podataka, dapagliflozin je odobrila FDA nakon što ga je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMEA) 16, 39.

Zaključak

Eksperimentalne i kliničke studije ukazuju na povoljan spektar djelovanja inhibitora SGLT2. Ova klasa lijekova nudi nove mehanizme neovisne o insulinu za korekciju glikemije kod dijabetesa tipa 2 s dobrom tolerancijom, nedostatkom negativnih utjecaja na tjelesnu težinu, rizikom od hipoglikemije i drugim ozbiljnim nuspojavama.

Lijek Forsig (dapagliflozin) u studijama u trajanju od 104 tjedna pokazao je dugoročnu glikemijsku efikasnost, stabilan gubitak težine uglavnom zbog masne mase i niskog rizika od hipoglikemijskih stanja. Forsiga je potencijalna alternativa sulfonilurejima kod pacijenata koji nisu postigli svoje ciljeve monoterapijom metforminom.

Ostavite Svoj Komentar