Detaljan opis Easytouch gchb analizatora krvi

Višenamjenski Easytouch GCHb uređaj dizajniran je za samo nadgledanje kolesterola, hemoglobina i glukoze u krvi. Koristite gadget samo spolja - in vitro. Uređaj koriste pacijenti kojima je dijagnosticirana dijabetes, anemija ili visok holesterol. Nakon uzimanja analize s vrha prsta, uređaj će pokazati tačnu vrijednost proučenog indikatora. Priložene upute pomoći će da izbjegnete greške.

Upotreba uređaja

Učestalost kontrole određuje liječnik na osnovu raspoloživih kliničkih dokaza. Kao glavni alat koriste se test trake. Treba ih steći ovisno o vrsti pokazatelja koji se proučava. Ovaj zahtev je obavezan.

Prijenosni analizator stupa u interakciju s fizikalno-hemijskom bazom trake. To vam omogućuje da odredite vrijednost. Programer nudi sljedeće vrste test traka:

  • odrediti nivo hemoglobina,
  • odrediti nivo šećera,
  • za utvrđivanje holesterola.

Da bi se analizator krvi mogao nositi sa zadatkom, pored traka, trebat će vam i testno rješenje. Njegov je zadatak aktivirati formirane elemente krvi koji sadrže ispitivane čestice. Trajanje 1 testa se kreće od 6 do 150 sekundi. Na primjer, najbrži način za određivanje razine glukoze u krvi. Većinu vremena će biti potrebno za proučavanje nivoa holesterola.

Da bi EasyTouch uređaj pokazao točan rezultat, potrebno je obratiti pažnju na korespondenciju koda:

  1. Prvi je označen na ambalaži s prugama.
  2. Drugi je na pločici s oznakama.

Između njih ne bi trebalo biti razlike. U suprotnom, Easy touch će jednostavno odbiti rad. Nakon što se riješe sve tehničke nijanse, možete početi s mjerenjima.

Metodologija utvrđivanja vitalnih pokazatelja

Easytouch GCHb analizator započinje s priključnim baterijama - 2 3A baterije. Odmah nakon aktiviranja prelazi u konfiguracijski režim:

  1. Prvo morate postaviti tačan datum i vrijeme. Da biste to učinili, morate pritisnuti tipku "S".
  2. Čim se unesu sve vrijednosti, pritisne se tipka „M“. Zahvaljujući tome, ispitivač glukoze pamtit će sve parametre.

Dalji postupak djelovanja ovisi o tome koji se pokazatelj mjeri. Na primjer, da biste obavili test na hemoglobin, trebate popuniti čitavo kontrolno polje test trake uzorkom krvi. Pored toga, na odvojeni dio trake nanosi se još jedan uzorak naše vlastite krvi. Usporedbom 2 uzorka, biohemijski analizator će odrediti željenu vrijednost. Nakon toga, umetnite traku u uređaj i pričekajte. Nakon nekoliko sekundi na monitoru će se pojaviti digitalna vrijednost.

Ako planirate testirati na kolesterol, onda je sve malo lakše. Uzorak krvi nanosi se na površinu kontrolnog polja trake. To se može postići na obje strane test trake. Slično se obavlja i test na hemoglobin.

Da bi olakšali postupak upotrebe, programeri su sve parametre doveli u jedinstveni mjerni sistem. Riječ je o mmol / L. Nakon što je Easy Touch tester za holesterol pokazao određenu vrijednost, morate koristiti prilogu tabele. Na osnovu njega možete lako odrediti da li je indikator u granicama normale ili ne.

Upotreba ručnog uređaja za mjerenje vitalnih znakova pomaže da se izbjegnu opasne komplikacije.

Ako vam je ljekar dijagnosticirao dijabetes, anemiju ili visoki kolesterol, trebali biste redovno vršiti test. To pomaže brzo poduzimanje potrebnih mjera.

Opis uređaja EasyTouch GCHb

Takav uređaj treba opisati s oprezom. Nije pogodno za nadgledanje biokemijskih parametara novorođenčadi. Isto tako, ne možete se voditi podacima ispitivača za dijagnozu. Pored toga, informacije koje korisnik jednostavnog dodira gchb prima ne mogu biti izgovor za promjenu režima liječenja samostalno.

Umjesto toga, rezultati testova koji se kod kuće izvode glukometrom služe kao nužne informacije za vođenje istraživačkog dnevnika. A već su ovo važni podaci za doktora koji vas savjetuje i zaduženog je za terapijski režim.

U setu su uređaju priloženi:

  • 10 test traka za testiranje šećera
  • 2 indikatorske trake za merenje holesterola,
  • 5 traka za otkrivanje podataka o hemoglobinu,
  • Olovka za automatsko probijanje,
  • 25 lanceta,
  • Test traka
  • Baterije

Tehničke karakteristike uređaja

Uređaj djeluje na elektrohemijsku metodu. Raspon mjerenja je od 1,1 do 33,3 mmol / L (ovo je glukoza), od 2,6-10,4 mmol / L (holesterol), 4,3-16,1 mmol / L (hemoglobin). Procenat maksimalne moguće greške nije veći od 20.

Baterija je 2 baterije kapaciteta 1,5 V. Takav ispitivač teži 59 g.

Čemu služi multifunkcionalni glukometar?

  • Možete kontrolirati najvažnije pokazatelje, pravovremeno reagirati na sve promjene i prijeteće uvjete,
  • Svi testovi se mogu obaviti kod kuće, što je prikladno za one kojima je teško da posete kliniku,
  • Specijalne trake merit će i nivo triglicerida u tijelu.

Naravno, takav multidisciplinarni uređaj ne može biti jeftin.

Kako provesti istraživanje pomoću uređaja

Jednostavan dodir djeluje na isti način kao i standardni glukometri. Ali ipak postoje neke nijanse, stoga je potrebno upoznati se sa uputama.

Algoritam korištenja analizatora:

  1. Prvo morate provjeriti tačnost očitanja, to se radi pomoću kontrolnog rješenja radne i kontrolne otopine glukoze,
  2. Ako ste vidjeli da su očitanja identična i da se poklapaju s onima naznačenim na boci s test trakama, možete napraviti analizu,
  3. Umetnite novootvorenu testnu traku u uređaj,
  4. Umetnite sterilni lancet u auto-pirser, postavite željenu dubinu probijanja kože, pričvrstite uređaj na prst, pritisnite mehanizam za otpuštanje,
  5. Stavite kap krvi na traku,
  6. Nakon nekoliko sekundi, na ekranu će se prikazati rezultat studije.

Ne bi trebale imati kremu, masti, samo perite ruke sapunom i osušite (možete napuhati sušilicu). Prije ubrizgavanja prsta, izmasirajte malo njegovog jastuka, možete učiniti i laganu gimnastiku za ruke u cilju poboljšanja cirkulacije krvi.

Nemojte brisati prst alkoholom. To možete učiniti ako ste sigurni da ne pretjerujete s otopinom alkohola (što je već teško). Alkohol iskrivljava rezultate analize i uređaj može pokazati malo šećera. Prvom kapljicom krvi koja se pojavila nakon punkcije uklanja se pamučnim jastukom. Za ispitivač je pogodan samo drugi.

Funkcija EasyTouch GCU analizatora

Ovo je prijenosni, vrlo zgodan uređaj koji uspješno nadzire markere mokraćne kiseline, kao i glukozu i ukupni holesterol kod kuće. Uz gadget su uključene i baterije, kao i sterilni lanceti, zgodan auto-piercer, test trake.

Značajke uređaja:

  • Za analizu je dovoljno 0,8 μl krvi,
  • Vrijeme obrade rezultata - 6 sekundi (za indikacije holesterola - 150 sekundi),
  • Maksimalna greška dostiže 20%.

EasyTouch GCU analizator otkriva nivo mokraćne kiseline između 179 i 1190 mmol / L. Razlike između glukoze i holesterola iste su kao i gore opisani easytouch gchb gadget.

Takođe možete pronaći u prodaji Easytouch GC. Ovo je kompaktno mjerilo glukoze u krvi i ukupnog kolesterola. U kompletu su pomoćni uređaji, kao i test trake. Treba napomenuti da je za analizu koncentracije glukoze potrebno 0,8 µl u krvi, a za određivanje nivoa holesterola –15 μl u krvi.

Šta utiče na koncentraciju glukoze u krvi

Razina šećera u krvi je, naravno, varijabilna. Radi tačnosti, preporučuje se istraživanje sprovesti ujutro, na prazan stomak, ali samo tako da poslednji obrok nije bio pre više od 12 sati. Normalne vrijednosti šećera su od 3,5 do 5,5 (prema nekim izvorima 5,8) mmol / l. Ako nivo glukoze padne ispod 3,5, možemo govoriti o hipoglikemiji. Ako marka prelazi 6, ima tendenciju do 7 i više, onda je to hiperglikemija.

Samo jedno mjerenje, bez obzira na pokazatelje, nije razlog za postavljanje dijagnoze.

Sve alarmantne pokazatelje studije treba dvaput provjeriti, a za to ćete, pored prolaska drugog testa, morati proći i dodatne dubinske studije.

Čimbenici koji utječu na razinu šećera:

  • Hrana - na prvom mjestu ugljikohidrati, a potom bjelančevine i masti: ako je jedu više nego što je normalno, šećer raste,
  • Nedostatak hrane, umor, glad niži šećer,
  • Tjelesna aktivnost - potiče povećanu upotrebu šećera u tijelu,
  • Snažan i dugotrajan stres - povećava šećer.


Bolesti i određeni lijekovi takođe utječu na šećer u krvi. Na primjer, kod prehlade, infekcije, teških povreda tijelo je stresno. Pod utjecajem stresa započinje proizvodnja hormona koji povećavaju šećer u krvi, što je potrebno za ubrzavanje procesa ozdravljenja.

Zašto je važno znati nivo šećera

Dijabetes je bolest koja ne poznaje granice. A doktori mogu reći gotovo ništa utjehu pacijentima: jednostavno ne postoji lijek koji bi se toga potpuno riješio. I razočaravajuća je prognoza da će se tijekom godina broj pacijenata s ovom metaboličkom patologijom značajno povećavati.

Visoki šećer je disfunkcija mnogih organa i što je više šećera u krvi očigledniji je problem.

Dijabetes se izražava u:

  • Gojaznost (iako je često izaziva)
  • Ćelije za šećer,
  • Oštećenja krvnih žila
  • Intoksikacija tijela oštećenjem nervnog sistema,
  • Razvoj pratećih bolesti itd.

Postoji mnogo razloga za pojavu takve dijagnoze, ali nijedan liječnik ne može sa sigurnošću reći šta je dovelo do bolesti. Da, postoji genetska predispozicija, ali to ne znači da, ako su vaši rođaci imali ovu dijagnozu, sigurno ćete je imati. Imate rizik od bolesti, ali u vašoj je moći da to bude potencijalno, a ne stvarno. Ali neuhranjenost, fizička neaktivnost i gojaznost izravna su prijetnja dijabetesu.

Zašto dijabetičari vode dnevnik mjerenja

Gotovo uvijek endokrinolog traži od pacijenta da zabilježi rezultate ispitivanja, tj. vodio dnevnik. Ovo je dugogodišnja praksa koja danas ne gubi relevantnost, međutim, sada je sve malo pojednostavljeno.

Prije toga dijabetičari su morali voditi bilješke o svakom mjerenju, s pojavom pametnih glukometra nestala je potreba za snimanjem doslovno svakog mjerenja. Većina gadgeta ima impresivnu količinu memorije, tj. Nedavna merenja se automatski spremaju. Štoviše, gotovo svi moderni bioanalizatori su u mogućnosti izvući prosječnu vrijednost podataka, a pacijent na taj način može odrediti prosječne vrijednosti glukoze u krvi za tjedan, dva, mjesec.

Ali ipak morate voditi dnevnik: nije toliko važno da ljekar pregleda sve rezultate u sjećanju glukometra, koliko da vidi dinamiku, kako bi utvrdio koliko često i nakon toga, u koje vrijeme i u koje dane šećer skače. Na temelju tih podataka provest će se i korekcija terapije, što je zaista važno.

Osim toga, sam pacijent će moći jasnije vidjeti sliku svoje bolesti: analizirati koji faktori pogoršavaju stanje, koji pozitivno utiču na njegovo zdravlje itd.

Korisničke recenzije

Multivarijantna analiza kod kuće dobra je pomoć osobi koja mora često provoditi takve testove. No uređaj nije jeftin, stoga je u odabiru odgovarajućeg glukometra sve značajno, uključujući i recenzije vlasnika.

Izbor glukometra danas je toliko velik da ponekad samo trikovi oglašavanja i atraktivnosti cijena mogu formirati mišljenje potencijalnog kupca. Drugi način kupovine stvarno pogodnog glukometra jeste savjetovanje sa endokrinologom. Samokontrola je možda najvažniji faktor u liječenju dijabetesa.

Lijekovi ispravljaju tijek bolesti, ali prehrana, praćenje stanja, pravovremeni pristup liječniku kao i tjelesna aktivnost čine bolest lijekom. Zbog toga bi svaki dijabetičar trebao normalno imati tačan i pouzdan glukometar, koji će mu postati pravi pomagač i omogućiti mu kontrolu šećera, izbjegavajući prijeteća stanja.

Izrazite osobine

Točnost prihvatljiva za samokontrolu

Dopuštena pogreška u mjerenju glukoze, kolesterola i hemoglobina primjenom EasyTouch GCHb sustava iznosi 20% (u skladu je s GOST R ISO 15197-2009). Takva je točnost sasvim dovoljna za neovisnu kontrolu 3 mjerenih karakteristika bez promjene režima liječenja.

Pažnja! Sustav praćenja EasyTouch ne smiju koristiti kritično bolesni pacijenti, niti ga treba koristiti za testiranje novorođenčadi i dijagnosticiranje dijabetesa, hiperholesterolemije ili anemije.

Najkompaktniji analizator holesterola i hemoglobina

EasyToch GCHb ima najmanju veličinu i težinu, tako da je zgodno uzeti sa sobom.

Koristi progresivnu metodu mjerenja.

EasyTouch GCHb sistem koristi elektrohemijsku metodu mjerenja, čija je točnost neovisna o osvjetljenju. Pored toga, uređaju nedostaju optički elementi koji zahtijevaju periodičnu njegu.

Ima bogat snop

Sve što je potrebno za mjerenje je uključeno u paketu.

Rok trajanja ambalaže test test traka nakon otvaranja

Imajte na umu da je od datuma otvaranja paketa s test trakama određen njihov rok trajanja: za glukozu - 3 mjeseca, za holesterol - prije roka trajanja (svaka test traka u zasebnom pakovanju), za hemoglobin - 2 mjeseca.

Provjerava se na kontrolnim rješenjima

Usklađivanje točnosti uređaja s karakteristikama koje je proizvođač iznio vrši se pomoću posebnih kontrolnih rješenja. Ova rješenja se ne prodaju u maloprodaji, već se daju besplatno za provođenje kontrolnog mjerenja u odgovarajućim servisnim centrima.

Ostavite Svoj Komentar