Savjeti za odabir glukometra

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja uništava cijelo tijelo. Od njega pate organi vida, bubrezi, kardiovaskularni sistem, poremećen je rad mnogih organa i sistema. Vrlo je važno kontrolirati količinu šećera u krvi, ali stalno odlazak na klinike nije baš zgodan, pogotovo ako je potrebno raditi analizu nekoliko puta dnevno. Izlaz je kupovina glukometra, minijaturne kućne laboratorije, kojom možete jednostavno, brzo i bez ikakvih redova izmjeriti šećer u krvi. Dakle kako odabrati glukometarNa koje karakteristike treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

Za početak nekoliko riječi o samom dijabetesu i šećeru u krvi. Postoje dve vrste dijabetesa. Dijabetes prvi tip osjetljivi na djecu i ljude mlađe od 40 godina, ovo je vrsta inzulinske bolesti, kada ne možete bez injekcije inzulina. Dijabetes drugi tip najčešće starije osobe pate kada je funkcionisanje gušterače poremećeno, a on nije u stanju proizvesti inzulin u količini koja je potrebna tijelu. Ova vrsta dijabetesa nije ovisna o insulinu, što znači da se normalna razina šećera u krvi može održavati jednostavno dijetom ili, u slučaju insuficijencije, potrebnim lijekovima. Druga vrsta dijabetesa je najčešća, pogađa 80-85% pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes. Zbog toga nakon 40-50 godina potrebno je barem jednom godišnje podvrći pregledu i pratiti nivo šećera u krvi.

Šta je "šećer u krvi"? Ovo je pokazatelj nivoa glukoze otopljene u krvi. Nivo mu se mijenja tokom dana i vrlo ovisi o unosu hrane. Kod zdravih ljudi razina šećera gotovo cijelo vrijeme je u rasponu od 3,9-5,3 mmol / l. Za pacijente sa šećernom bolešću, razina šećera u krvi do 7-8 mmol / L smatra se normalnom, do 10 mmol / L - prihvatljivom, s ovim pokazateljem možete bez lijekova prilagođavajući prehranu i neprestano nadgledati razinu šećera u krvi.

Kako odrediti ovaj pokazatelj kod kuće? Za to postoji poseban uređaj - mjerač glukoze u krvi. Ako imate dijabetes tipa 1 ili 2, ili stanje prije dijabetesa, ovaj uređaj uvijek mora biti pri ruci. Zaista je ponekad, da bi se smanjio šećer u krvi, potrebno mjeriti i do 5-6 puta dnevno.

Glucometer - zgodan, precizan i prenosiv uređaj, može se koristiti ne samo kod kuće, već i u zemlji, na putovanjima, jer je mala i lako se uklapa u bilo koju torbicu. Ovim uređajem lako i bezbolno možete obaviti analizu svugdje i, ovisno o njegovim rezultatima, prilagoditi prehranu, fizičku aktivnost, doziranje inzulina ili lijekova. Izum ovog uređaja je prava revolucija u borbi protiv dijabetesa, ali prije nego što ga kupite, to morate jasno znati koji metar odabrati i koji uređaj je pravi za vas.

Šta su glukometri?

Po principu rada Svi glukometri se mogu podijeliti u dvije grupe:

  1. Fotometrijska: nivo glukoze određuje se test trakama, a oni mijenjaju boju tokom reakcije krvi sa reagensima.
  2. Elektrohemijska: razina glukoze određena je veličinom električne struje koja nastaje iz interakcije krvi s glukoznom oksidazom. Ova vrsta je modernija i zahtijeva mnogo manje krvi za analizu.

Obje vrste glukometra su podjednako precizne, ali elektrohemijske supstance su najprikladnije za upotrebu, iako su veće. Princip rada obje vrste glukometra su također iste: u oba su radi mjerenja potrebno probušiti kožu i stalno nabavljati test trake.

Trenutno u razvoju glukometri nove generacije. Riječ je o neinvazivnim neinvazivnim glukometrima koji se nazivaju "Ramanski glucometer", razvoj se izvodi na temelju Ramanove spektroskopije. Prema naučnicima, ovaj glukometar budućnosti moći će skenirati pacijentove dlanove i analizirati sve biohemijske procese koji se događaju u tijelu.

Odabir glukometra, obratite pažnju na njegovu praktičnost i pouzdanost. Bolje je odabrati modele dobro etabliranih proizvođača iz Njemačke, Amerike, Japana. Također je vrijedno zapamtiti da će za svaki uređaj trebati vlastite test trake, koje obično proizvodi ista tvrtka. Trake u budućnosti bit će glavni potrošni materijal na koji stalno morate trošiti novac.

Kako radi brojilo?

A sada da shvatimo kako radi brojilo? Prije nego što započnete s mjerenjem, morate u uređaj umetnuti posebne testne trake, oni sadrže reagense koji reagiraju. Sada je potrebna vaša krv: za to morate probušiti prst i nanijeti malo krvi na traku, nakon čega će uređaj analizirati i dati rezultat na zaslonu.

Neki modeli glukometra kada koriste posebne trake, dodatno odrediti nivo holesterola i količinu triglicerida u krvi, a ovo je veoma važno. Ove će informacije biti posebno korisne osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2, jer je ta bolest najčešće povezana s prekomjernom težinom, a samim tim i metaboličkim poremećajima u tijelu, što dovodi do povećanog sadržaja glukoze u krvi. Ovakve dodatne karakteristike uređaj čine mnogo skupljim.

Funkcionalnost glukometra

Svi se modeli glukometra međusobno razlikuju ne samo izgledom, veličinom, već i funkcionalnošću. Kako odabrati glukometar, najprikladnije za vas? Potrebno je procijeniti uređaj po takvim parametrima.

  1. Potrošni materijal. Prije svega, utvrdite koliko su test test trake povoljne, jer ćete ih morati često kupovati. Testne trake imaju ograničen rok trajanja, stoga ih ne zalihajte godinama koje dolaze. Najjeftinije će biti trake domaće proizvodnje, Amerikanci iste serije koštat će vas dvostruko više. Također biste trebali razmotriti regionalni faktor: u lokalnim ljekarnama trake nekih proizvođača mogu izostati.
  2. Tačnost. Sada proverite koliko je instrument tačan. Bolje je vjerovati stranim proizvođačima, ali čak i kod njih greška može biti i do 20%, ali to se smatra dopuštenim. Na tačnost očitavanja utiče i nepravilna upotreba uređaja, upotreba određenih lijekova kao i nepravilno skladištenje traka.
  3. Brzina računanja. Trebali biste obratiti pažnju na to koliko brzo uređaj izračunava rezultat. Što brže radi, to bolje. Prosječno je vrijeme izračuna u različitim uređajima od 4 do 7 sekundi. Na kraju izračuna, mjerač daje signal.
  4. Jedinica. Zatim zabilježite u kojim jedinicama će se prikazati rezultat. U zemljama ZND ova jedinica je mmol / l, za SAD i Izrael, stvarni mg / dl. Navedeni pokazatelji se lako pretvaraju, na primjer, da biste dobili uobičajeni mmol / l iz mg / dl ili obrnuto, rezultat morate pomnožiti ili podijeliti s 18. No nekima će se to činiti prilično kompliciranim postupkom, posebno će biti težak starijim osobama. Stoga nabavite glukometre s mjernom skalom poznatom vašoj svijesti.
  5. Količina krvi. Također je važno obratiti pažnju na to koliko je krvi potrebno za mjerenje u ovom modelu. U osnovi, glukometri "zahtevaju" od 0,6 do 2 μl krvi po merenju.
  6. Memorija. Ovisno o modelu, uređaj može pohraniti od 10 do 500 mjerenja. Odlučite koliko rezultata trebate spremiti. Obično je dovoljno 10-20 mjerenja.
  7. Prosječni rezultat. Imajte na umu ako instrument automatski izračunava prosječne rezultate. Takva funkcija omogućit će vam da bolje procijenite i pratite stanje u tijelu, jer neki uređaji mogu prikazivati ​​prosječne vrijednosti u posljednjih 7, 14, 30, 90 dana, kao i prije i nakon jela.
  8. Dimenzije i težina treba biti minimalan ako morate svuda uzimati brojilo sa sobom.
  9. Kodiranje. Kad koristite različite serije traka, prije nego što ih počnete koristiti, morat ćete konfigurirati brojilo na njih, umetnuti čip i unijeti određeni kod, to je starijim osobama često teško. Stoga ih potražite s modelima sa automatskim kodiranjem.
  10. Kalibracija. Svi prikazani standardi šećera u krvi odnose se na punu krv. Ako glukometar mjeri šećer krvnom plazmom, tada se od dobijene vrijednosti treba oduzeti 11-12%.
  11. Dodatne funkcije. To može biti budilnik, pozadinsko osvjetljenje, prijenos podataka na računar i mnogi drugi, što čini upotrebu uređaja ugodnijim.

Ako ne možete odlučiti koji glukometar odabrati, najbolja opcija za vas bi bila da se posavjetujete sa stručnjakom. Reći će vam s medicinskog stajališta koji je uređaj bolji, uzimajući u obzir vaše pojedinačne karakteristike.

Malo o dijabetesu

Postoji nekoliko oblika bolesti. S tipom 1 (ovisnom o inzulinu), gušterača se ne nosi sa zadatkom koji mu je postavilo tijelo da proizvede inzulin. Inzulinom se naziva hormonska aktivna supstanca koja transportira šećer u ćelije i tkiva, "otvarajući vrata tome". Po pravilu se bolest ove vrste razvija u mladoj dobi, čak i kod djece.

Patološki proces tipa 2 često se javlja kod starijih ljudi. Povezana je s nenormalnom tjelesnom težinom i nepravilnim načinom života, prehranom. Ovaj oblik karakterizira činjenica da gušterača sintetiše dovoljnu količinu hormona, ali ćelije tijela gube osjetljivost na njega.

Postoji još jedan oblik - gestacijski. Javlja se kod žena u trudnoći, po mehanizmu koji podsjeća na 2 vrste patologije. Nakon rođenja beba obično nestaje samostalno.

Važno! Sva tri oblika dijabetesa praćena su velikim brojem glukoze u krvotoku.

Za što se koristi glukometar?

Ovaj prenosivi uređaj dizajniran je za mjerenje nivoa glikemije ne samo kod kuće, nego i na poslu, u zemlji, dok putujete. Zauzima malo prostora, ima male dimenzije. Imajući dobar glukometar, možete:

  • analizirati bez bola,
  • Ispravite pojedinačni meni ovisno o rezultatima,
  • odredite koliko je inzulina potrebno
  • odrediti visinu naknade,
  • sprečavaju razvoj akutnih komplikacija u obliku hiper- i hipoglikemije,
  • ispraviti fizičku aktivnost.

Izbor glukometra važan je zadatak svakog pacijenta, jer uređaj mora zadovoljiti sve potrebe pacijenta, biti precizan, prikladan za održavanje, raditi dobro i prilagoditi njegovo funkcionalno stanje određenoj dobnoj skupini bolesnika.

Kakvi uređaji postoje?

Dostupne su sljedeće vrste glukometra:

  • Uređaj elektrohemijskog tipa - test trake koje su dio uređaja, obrađene specifičnim otopinama. Za vrijeme interakcije ljudske krvi s tim otopinama, razina glikemije se fiksira promjenom indikatora električne struje.
  • Uređaj fotometrijskog tipa - test trake ovih glukometra također se tretiraju sa reagensima. Mijenjaju boju ovisno o vrijednostima glukoze u kapi krvi nanesenoj na određeno područje trake.
  • Glukometar koji radi prema Romanovom tipu - takvi uređaji, nažalost, nisu dostupni za upotrebu. Oni mjere glikemiju putem kožne spektroskopije.

Važno! Prve dvije vrste glukometra imaju slične karakteristike, prilično su tačne u mjerenjima. Elektrohemijski uređaji smatraju se prikladnijima, iako su njihovi troškovi za red veći.

Koji je princip izbora?

Da biste pravilno odabrali glukometar, treba obratiti pažnju na njegove karakteristike. Prva važna tačka je pouzdanost. Prednost treba dati modelima pouzdanih proizvođača koji su na tržištu više od godinu dana i koji su se dobro dokazali, sudeći po recenzijama potrošača.

U pravilu govorimo o njemačkim, američkim i japanskim mjeračima glukoze u krvi. Također se morate sjetiti da je bolje koristiti test trake za merače glikemije iste kompanije koja je puštala sam uređaj. To će umanjiti potencijalne pogreške u rezultatima istraživanja.

Nadalje, opisane su opće karakteristike glukometra na koje također treba obratiti pažnju kada kupujete mjerač za ličnu upotrebu.

Politika cijena

Za većinu bolesnih osoba pitanje cijene jedno je od najvažnijih pri odabiru prijenosnog uređaja. Nažalost, ne mogu mnogi priuštiti skupe glukometre, ali većina proizvođača je riješila ovaj problem izdavanjem proračunskih modela, zadržavajući način točnosti određivanja glikemije.

Morate se sjetiti potrošnih materijala koji će trebati kupiti svakog mjeseca. Na primjer, test trake. Kod dijabetesa tipa 1 pacijent mora mjeriti šećer nekoliko puta dnevno, što znači da će mu trebati do 150 traka mjesečno.

Kod šećerne bolesti tipa 2, pokazatelji glikemije mjere se jednom dnevno ili 2 dana. To, naravno, štedi troškove potrošnog materijala.

Kap krvi

Da biste odabrali pravi glukometr, trebalo bi da uzmete u obzir koliko biomaterijala je potrebno za dijagnozu. Što se manje krvi koristi, to je prikladnije koristiti uređaj. Ovo se naročito odnosi na malu decu kod kojih je svaki postupak pirsinga prstom stresan.

Optimalne performanse su 0,3-0,8 µl. Omogućuju vam da smanjite dubinu punkcije, ubrzate proces zarastanja rane, učinite postupak manje bolnim.

Vrijeme analize rezultata

Uređaj bi trebao biti izabran u skladu s vremenom koje protekne od trenutka kada kap krvi uđe u testnu traku do trenutka kada se rezultati dijagnostike pojave na ekranu uređaja. Brzina procjene rezultata svakog modela je različita. Optimalno - 10-25 sekundi.

Postoje uređaji koji prikazuju glikemijske brojke čak i nakon 40-50 sekundi, što nije baš zgodno za provjeru nivoa šećera na poslu, na putovanjima, na poslovnom putovanju, na javnim mjestima.

Test trake

Proizvođači u pravilu proizvode test trake koje su prikladne za njihove uređaje, ali postoje i univerzalni modeli. Sve trake se međusobno razlikuju po lokaciji testne zone na koju treba nanositi krv. Osim toga, napredniji modeli dizajnirani su na takav način da uređaj samostalno vrši uzorkovanje krvi u potrebnoj količini.

Test trake mogu takođe imati različite veličine. Pravljenje malih pokreta možda nije moguće kod većine bolesnih ljudi. Pored toga, svaka serija traka ima određeni kod koji mora odgovarati modelu brojila. U slučaju nepoštivanja, kod se zamjenjuje ručno ili putem posebnog čipa. Važno je na to obratiti pažnju prilikom kupovine.

Vrsta hrane

Opisi uređaja sadrže i podatke o baterijama. Neki modeli imaju izvor napajanja koji se ne može zamijeniti, međutim, postoji čitav niz uređaja koji funkcionišu zahvaljujući uobičajenim baterijama za prste. Bolje je odabrati predstavnika ove druge opcije.

Za starije ljude ili one koji imaju probleme sa sluhom važno je kupiti uređaj opremljen funkcijom zvučnog signala. To će olakšati proces mjerenja glikemije.

Kapacitet memorije

Glukometar je u stanju da u svoju memoriju zabeleži podatke o najnovijim merenjima. Ovo je potrebno kako bi se izračunala prosječna razina šećera u krvi u posljednjih 30, 60, 90 dana. Slična funkcija omogućava nam da dinamički procijenimo stanje nadoknade bolesti.

Najbolji metar je onaj koji ima najviše memorije. Ovo je posebno važno za one pacijente koji ne vode lični dnevnik dijabetičara i ne bilježe dijagnostičke rezultate. Stariji pacijenti takvi uređaji nisu potrebni.Zbog velikog broja funkcija, glukometri postaju sve „izopačeniji“.

Dimenzije i komunikacija s drugim uređajima

Kako odabrati glukometar za aktivnu osobu koja se ne fokusira na svoju bolest i u stalnom je pokretu? Za takve bolesnike su prikladni uređaji malih dimenzija. Lako ih je prevoziti i koristiti čak i na javnim mjestima.

Komunikacija s računarom i drugim komunikacijskim uređajima je još jedna osobina koju većina mladih koristi. Ovo je važno ne samo za vođenje vlastitog dnevnika dijabetičara u elektroničkom obliku, već i za mogućnost slanja podataka vašem osobnom ljekaru.

Instrumenti za svaki oblik dijabetesa

Najbolji glukometri za "slatku bolest" tipa 1 imaće sledeće karakteristike:

  • prisutnost mlaznice za provođenje punkcija u alternativnim područjima (na primjer, na ušnoj šupljini) - to je važno, jer se uzorkovanje krvi vrši nekoliko puta dnevno,
  • sposobnost mjerenja razine acetonskih tijela u krvotoku - bolje je da se takvi pokazatelji određuju digitalno nego korištenjem ekspresnih traka,
  • Važna je mala veličina i težina uređaja, jer pacijenti ovisni o insulinu nose glukometre sa sobom.

Modeli koji se koriste za patologiju tipa 2 trebali bi imati sljedeće funkcije:

  • paralelno s glikemijom, glukometri moraju izračunati holesterol koji je potreban da se spriječe brojne komplikacije iz srca i krvnih žila,
  • veličina i težina zapravo nisu bitni
  • dokazana proizvodna kompanija.

Gamma mini

Glukometar pripada grupi uređaja koji rade prema elektrohemijskom tipu. Njeni maksimalni indeksi šećera su 33 mmol / l. Rezultati dijagnostike poznati su nakon 10 sekundi. Zadnjih 20 rezultata istraživanja ostaju mi ​​u sjećanju. Ovo je mali prijenosni uređaj čija težina ne prelazi 20 g.

Takav je uređaj dobar za poslovna putovanja, putovanja, mjerenje nivoa glikemije kod kuće i na poslu.

Izbor jednim dodirom

Elektrohemijski uređaj koji je popularan među starijim dijabetičarima. To je zbog velikog broja, optimalnog sistema za kodiranje traka. Zadnjih 350 dijagnostičkih rezultata ostaje u sjećanju. Podaci za istraživanje pojavljuju se nakon 5-10 sekundi.

Važno! Brojilo je opremljeno funkcijom povezivanja s osobnim računarom, tabletima i ostalim komunikacijskim uređajima.

Wellion calla mini

Uređaj je elektrohemijskog tipa koji na ekranu prikazuje rezultate dijagnostike nakon 7 sekundi. Memorija instrumenta sadrži podatke o posljednjih 300 mjerenja. Ovo je odličan austrijski mjerač glukoze u krvi, koji je opremljen velikim zaslonom, malom težinom i specifičnim zvučnim signalima.

Vrste savremenih glukometra i princip njihovog rada

Glucometer je aparat za precizno mjerenje razine šećera u ljudskom tijelu. Ovim uređajem dijabetičari mogu samostalno nadgledati koncentraciju glukoze u krvi kod kuće, a zdravi ljudi mogu dijagnosticirati bolesti i slijediti preventivne mjere u ranoj fazi.

Postojeći glukometri podijeljeni su u tri glavne vrste:

  • Romanovsky.
  • Fotometrijska.
  • Elektrohemijska.

Romanov uređaji još nisu rasprostranjeni, no ubuduće se planiraju za masovnu proizvodnju. Takvi će glukometri moći provesti spektralnu analizu sa oslobađanjem šećera.

Fotometrijski model glukometra radi na principu određivanja sastava kapilarne krvi u trenutku kad test traka uređaja promijeni boju.

Bilo koji elektrohemijski glukometar djeluje na sljedeći način: elementi u tragovima koji se nalaze na test traci stupaju u interakciju sa šećerom otopljenim u krvi, nakon čega uređaj mjeri struju i prikazuje rezultate na monitoru.

Kako odabrati najbolji aparat za kućnu upotrebu: kriterijumi

Pošto je brojilo vrlo specifičan uređaj, trebalo bi da shvatite njegov izbor vrlo ozbiljno. Među najvažnije kriterije na koje morate obratiti pažnju potrošača su:

  • Dostupnost test traka. Prije kupnje uređaja, važno je saznati koliko je jednostavno kupiti ove potrepštine koje će korisniku biti dovoljne potrebe. Glavna poanta ove misli je da ako korisnik iz nekog razloga nije u mogućnosti kupiti te testove na pravoj frekvenciji, tada će uređaj biti nepotreban, jer osoba to jednostavno ne može koristiti.
  • Tačnost merenja. Uređaji imaju različite greške. Na primjer, glukometri Accu-Chek Performa imaju stopu pogreške koju proizvođači navode u roku od 11%, dok za glukometre OneTouch ta vrijednost iznosi oko 8%. Također se mora zapamtiti da uzimanje određenih lijekova može utjecati na očitanje brojača. Osim toga, prije upotrebe trake, provjerite jesu li njegova postava i podešavanje uređaja potpuno isti.
  • Vrijeme je za izračunavanje rezultata. Ovaj je pokazatelj posebno važan za one koji vode prilično aktivan način života i žele brzo saznati podatke mjerenja. Vremensko razdoblje provedeno za utvrđivanje rezultata može varirati od 0,5 sekundi do 45 sekundi.
  • Mjerna jedinica. Postoje dvije mogućnosti davanja rezultata mjerenja: u mg / dl i mmol / L. Prva se opcija koristi u zapadnim zemljama i uređajima koje proizvode ove države, a druga se koristi u zemljama ZND-a. Generalno, nema razlike u kojim jedinicama se meri. Za pretvaranje pokazatelja koristi se koeficijent 18, tj. Pri pretvaranju mg / dl u mmol / l, treba ga podijeliti s brojem 18, a ako se mmol / l pretvori u mg / dl, pomnoži s istom vrijednošću.
  • Zapremina krvi za mjerenje. Za analizu je potrebno uglavnom glukometrom od 0,6 do 5 μl krvi.
  • Količina memorije koju uređaj ima. Važan je pokazatelj, jer zahvaljujući njemu osoba ima priliku pratiti šećer u krvi tokom dovoljno dugog razdoblja i izvoditi odgovarajuće zaključke. Postoje modeli glukometra sa memorijom za 500 mjerenja.
  • Funkcija automatskog izračuna prosječnih rezultata. Ova opcija omogućava korisniku da izračuna prosječnu vrijednost mjerenja za 7, 14, 21, 28, 60, 90 dana, ovisno o modelu.
  • Sistem kodiranja. Uređaj može koristiti kodnu traku ili poseban čip.
  • Težina brojila. Ovaj parametar ne igra uvijek veliku ulogu prilikom odabira glukometra, ali također je vrijedan pažnje, jer dimenzije uređaja ovise o njegovoj masi, što je zauzvrat važno za mnoge korisnike.

Kao dodatne funkcije mjerač može imati:

  • Zvučni signal koji signalizira hipoglikemiju ili šećer koji izlaze iz gornjih gornjih granica.
  • Sposobnost komunikacije s osobnim računarom za prijenos primljenih podataka mjerenja.
  • Mogućnost bodovanja rezultata za slabovidne ili slepe osobe.

Značajke izbora za starije osobe

Da bi kupio glukometar, osoba penzione dobi treba se voditi sledećim kriterijumima:

  • Uređaj je bolje odabrati snažan i izdržljiv, jer ga stariji korisnik može slučajno ispustiti.
  • Ekran bi trebao biti veliki za dobar prikaz.
  • Ne biste trebali kupiti uređaj s velikim brojem pomoćnih opcija, jer ih osoba jednostavno neće koristiti.
  • Nemojte se previše zamarati brzinom analize, jer ovo nije važno pitanje.

Koje modele odabrati - pregled

Jedan od najpopularnijih među korisnicima je glukometar Accu-Chek Active. Uređaj idealno kombinira jednostavnost upotrebe i pouzdanost.

Među njenim prednostima su:

  • Visoka sigurnost. Uređaj signalizira svom vlasniku o isteku test traka, što garantuje potrebnu pouzdanost rezultata.
  • Dostupnost pomoćnih opcija. Omogućuje se za označavanje rezultata mjerenja i određivanje prosječnog pokazatelja za adekvatnu procjenu utjecaja hrane na organizam.
  • Širok raspon prosjeka. Koncentracija šećera u krvi može se pratiti 7, 14, 30 dana.
  • Dobra brzina mjerenja. Meraču je potrebno samo pet sekundi za prikaz rezultata.
  • Krv se nanosi na test traku izvan mašine, što eliminira rizik od infekcije.
  • Uređaj će obavijestiti korisnika ako kap krvi nema dovoljan volumen za obavljanje analize.
  • Brojilo ima posebnu funkciju koja omogućava prijenos primljenih podataka na osobni računar.
  • Kodiranje u automatskom režimu.

Glucometer Accu-Chek Performa

Njegova popularnost objašnjava se takvim pozitivnim osobinama:

  • Jednostavnost. Uređaj proizvodi rezultat bez pritiska na bilo koje tipke.
  • Pogodnost. Ekran je opremljen jarkim pozadinskim osvetljenjem.
  • Osigurana je dodatna provjera mjerenja.
  • U prisustvu zvučnog signala, upozorenje na hipoglikemiju.
  • Zvučno podsećanje da je samo praćenje neophodno nakon jela.
  • Prenos rezultata mjerenja na PC.

OneTouch Glucometer

Jedan od lidera u potrošačkom okruženju, a sve zbog toga što je obdaren sljedećim prednostima:

  • Sposobnost registracije količine šećera u krvi, kako prije jela, tako i nakon jela.
  • Prisustvo menija na velikom ekranu sa velikim fontom.
  • Prisutnost nagoveštaja za podučavanje na ruskom jeziku.
  • Nema potrebe za provođenjem ispitivanja kodiranjem.
  • Mala veličina.
  • Davanjem konstantno tačnih rezultata.

Glucometer "Satelit"

Uređaj je domaće proizvodnje, čemu, nažalost, treba mnogo vremena za proizvodnju rezultata mjerenja. Međutim, ona takođe ima prednosti:

  • Neograničen rok garancije.
  • Jednostavnost nabave i pronalaženja test traka za uređaj, što je vrlo važno za ljude koji obavljaju mjerenja.
  • Baterija uređaja dizajnirana je za dug radni vijek (do 5000 mjerenja).
  • Mala mrtva težina (oko 70 grama).

Glucometer Contour TS

Sastavljanje uređaja odvija se u Japanu, tako da kvaliteta njegove proizvodnje ne izaziva nikakve sumnje. Među prednostima su:

  • Prikladne komande i elegantan izgled. Za rad sa uređajem koriste se samo dva dugmeta.
  • Dostupan port za komunikaciju s udaljenim računarom.
  • Odsustvo bilo kakvog kodiranja.
  • Ergonomska veličina test traka.
  • Za analizu je potreban mali volumen krvi.

Glucometer Clever Chek TD-4227A

Ovaj model posebno je kreiran za osobe sa oštećenim vidom. U tom su pogledu proizvođači zabrinuti zbog praktičnog dizajna uređaja. Stoga uređaj ima takve glavne prednosti:

  • Poruka korisniku mjerenja rezultira glasom.
  • Veliki ekran sa jasnim brojevima i simbolima, veliki kontrolni tasteri omogućavaju lak rad uređaja.
  • Upozorava na moguću pojavu ketonskih tela.
  • Uključite se u automatskom režimu, pod uslovom da se učita test test.
  • Uzorkovanje krvi može se obaviti na bilo kojem dijelu tijela (ruka, noga, prst) koji je vrlo jednostavan za upotrebu.

Omron Optium Omega

Kompaktan i jednostavan za upotrebu brojila. Njegova popularnost objašnjava se takvim osobinama:

  • Možete ubaciti testnu traku sa obe strane, što je pogodno i za pravednike i za leve.
  • Krv za pregled može se uzimati po cijelom tijelu, ovisno o želji korisnika.
  • Analiza se provodi pomoću vrlo male količine krvi (oko 0,3 μl).
  • Brzina rezultata je 5 sekundi. Ovo je izuzetno važno kada je riječ o ispitivanju osobe u dijabetičkoj komi.

Uporedna tabela različitih marki

ModelVrijeme mjerenjaZapremina krviMetoda mjerenjaKodiranjeDodatni pokazateljiCena
Accu-Chek Active5 sek1-2 μlFotometrijskaAutomatski350 mjerenja, infracrveni port500–950 rubalja
Accu-Chek Performa0,5 sek0,6 μlElektrohemijskaAutomatskiKapacitet memorije za 500 merenja1400 - 1700 rubalja
One Touch Ultra Easy5 sek1,4 μlElektrohemijskaAutomatskiSjetite se 350 posljednjih mjerenja1200 rubalja
Satelitski45 sek5 μlElektrohemijskaPolna krvTežina 70 grama1300 rubalja
Clever Chek TD-4227A7 sec0,7 μlElektrohemijskaPlazmaSondiranje mjernih podataka, memorija za 450 mjerenja1800 rubalja
Omron Optium Omega5 sek0,3 μlElektrohemijskaPriručnikTežina je 45 grama, memorija je dizajnirana za 50 mjerenja1500 rubalja
Contour TS8 sec0,6 μlElektrohemijskaPlazmaSposoban je zapamtiti zadnjih 250 mjerenja900 rubalja

Najbolji model

Teško je reći koji je merač najbolji, ali uređaj One Touch Ultra Easy na vodećoj je poziciji među korisnicima. Njegova potražnja objašnjava se lakoćom upotrebe, malom težinom (oko 35 grama) i postojanjem neograničene garancije. Uređaj je opremljen posebnom mlaznicom za uzorkovanje krvi, a rezultati mjerenja izlaze što je prije moguće (nakon 5 sekundi). I što je najvažnije - ovaj mjerač ima malu grešku u analizi. Prema rezultatima iz 2016. godine, isti je uređaj prepoznat i kao najbolji od strane stručnjaka koji su se također složili da One Touch Ultra Easy kombinira sve potrebne pokazatelje kako bi s pravom postao lider u uvjetnoj ocjeni glukometra.

Korisničke recenzije

Mišljenje potrošača o mjeraču One Touch Ultra Easy može se ispitati na temelju sljedećih recenzija.

Riječ je o laganom, kompaktnom i praktičnom metru One Touch Ultra Easy. Za početak, dodijeljen nam je besplatno, prilikom prijave dijabetesa kod endokrinologa. Izgleda malo, težina samo 32 grama. Probija čak i u džep. Iako su brojevi takve „bebe“ veliki, na njih se može savršeno vidjeti. Na dodir - zgodan, izdužen oblik, vrlo udobno se uklapa u ruku. Prema tehničkim karakteristikama: brzo mjeri, nakon 5 sekundi, treperenje po ekranu. Kapacitet memorije za 500 merenja. Uključuje olovku za piercing, test traku od 10 kom, lancete od 10 kom. Vrlo je jednostavno koristiti, što me je podmićivalo. Dovoljno je izvaditi test traku iz staklenke s prugama, umetnuti je u merač, ona će se automatski kodirati na 2 sekunde, na ekranu će se upaliti ikona kapljica, ovo je signal da prstom možete donijeti iscijeđenu kap krvi. Ono što je najzanimljivije je da testne trake same apsorbiraju krv u sebe i da ne morate uspjeti namazati kap krvi duž trake, kao u prethodnim glukometrima. Donesete prst i sama krv teče u rupu u traci. Vrlo ugodno! Još jedna pogodnost koju trebate reći je sljedeća: uređaj One Touch Ultra Izi je u futroli u obliku lisnice s patentnim zatvaračem, unutar kućišta za brojilo nalazi se poseban držač od plastike koji je vrlo zgodan ako ga otvorite odozdo prema gore, neće ispasti, kao što je One Touch Ultra (postoji jednostavan prozirni džep i kad ga moja baka otvori, vrlo često jednostavno padne sa svog mjesta).

LuLuscha

http://otzovik.com/review_973471.html

Ovaj uređaj koristim za određivanje nivoa glukoze u krvi mojih pacijenata. Želim odmah reći da u više od tri godine korištenja nisam pronašao nikakve mane. Počeću od najvažnije - to je tačnost rezultata. Imam priliku provjeriti rezultate s laboratorijom i, naravno, postoji greška, kao i svaki uređaj, ali je vrlo mala - unutar prihvatljivog raspona, tako da mogu reći da ovom modelu možete vjerovati. Mjerač je vrlo zgodan za korištenje, ima malu veličinu i malu težinu, opremljen je posebnim futrolom, koja u početku već ima sve što vam je potrebno za mjerenje razine glukoze - test trake i lancete. Futrola pouzdano štiti uređaj od oštećenja, ugradbeni je držač samog mjerača, tu je i držač za nošenje na pojasu. Iako je veličina uređaja mala, sam displej je prilično velik s velikim simbolima i to nije nevažan faktor, jer većinu njega kupuju starije osobe s lošim vidom. Komplet dolazi s 10 sterilnih lanceta, 10 test traka, kao i prikladnom olovkom za piercing, kapicom za uzimanje uzoraka krvi s dlana ili podlaktice i jasnim uputama za uporabu.Za razliku od mnogih drugih glukometra, koji se testiraju na dulje vrijeme kada su uključeni, ovaj problem ovdje ne nastaje. Rezultat se dobiva u nekoliko sekundi, a za analizu je potrebna vrlo mala kap krvi. Njegova cijena je, iako nije najjeftinija među analogima, ali pamti mudrost: „avaričan plaća dvaput“ i na osnovu svih gore navedenih pozitivnih kvaliteta, želim reći da brojilo u potpunosti opravdava njegovu vrijednost.

Aleksandra

http://med-magazin.com.ua/item_N567.htm#b-show-all

Glukometar Accu-Chek Performa, zauzvrat, je stekao nešto mješovitu ocjenu od korisnika.

U decembru 2014. poslata je endokrinologu u regionalnu bolnicu zbog rezultata šećera u krvi nešto više od 5 tokom trudnoće. Kao rezultat toga, endokrinolog je preporučio kupiti glukometar i voditi dnevnik samokontrole. Poput škakljive osobe, prljao sam se ovim uređajem (samo provjerite nano). Zabranjena sva manje ili više slatka hrana. Nakon 2 tjedna, ponovo je poslan endokrinologu na drugi sastanak s dnevnikom za samopregled. Još jedan endokrinolog, samo na osnovu dnevnika, dijagnosticirao mi je gestacijski dijabetes. Bez konzumiranja saraje i općenito svega slatkog, samo sam skinuo 5 kg u tjednu. Potom se prilagodila i težina više nije padala. Krajem januara 2015. stavljen sam u konzervaciju, gdje sam, između ostalog, prošao test na šećer. Prema glukometru ispostavilo se da je 5,4, a prema analizama 3,8. Tada smo s laboratorijskim pomoćnicima odlučili provjeriti glukometar i ujedno smo očekivali na prazan stomak uzeli test šećera s prsta. Istovremeno sam mjerio šećer glukometrom - 6,0 kada su analize istog pada krvi pokazale 4,6. Bio sam potpuno razočaran glukometrom, tačnošću nano performansi. Trake koštaju više od 1000r, a treba mi ?!

Anonymous447605

http://otzovik.com/review_1747849.html

Dijete ima 1,5 godina. Glukometar je pokazao 23,6 mmol, laboratorija 4,8 mmol - šokirao sam se, dobro je bilo da je u bolnici, ubrizgao bih mu injekciju ... Sada ga koristim kod kuće na vlastitu odgovornost i rizik. Nadam se da je to bio izolovan slučaj, ali još uvijek postoji razlika u očitanju - svaki put na drugačiji način, zatim 1 mmol, zatim 7 mmol, zatim 4 mmol.

oksantochka

http://otzovik.com/review_1045799.html

Praćenje razine šećera u krvi važna je operacija ne samo za ljude koji imaju problema s gušteračom, već i za zdrave. Stoga odabiru glukometra treba pristupiti s maksimalnim stupnjem odgovornosti.

Glucometer za starije osobe

Ova kategorija glukometra najpopularnija je jer se u starijoj dobi najčešće razvija ova opasna bolest. Slučaj mora biti jak, ekran je velik, sa velikim i jasnim brojevima, mjerenja su tačna, a ljudska intervencija u mjerenju je minimalna. U slučaju pogrešnih mjerenja poželjno je da zvučni signal, a nije se pojavio samo natpis.

Kodiranje testnih traka Trebalo bi ga izvesti pomoću čipa, najbolje od svega automatski, ali ne unosom brojeva tipkama, jer je osobama starije životne dobi teško. Budući da će se mjerenja za ovu skupinu ljudi morati obavljati često, obratite pažnju na nisku cijenu test traka.

Zbog toga je starije ljude u pravilu teško razumjeti najnoviju tehnologiju ne kupujte uređaj opremljen sa mnogim dodatnim a potpuno su nepotrebni funkcijepoput komunikacije s računarom, prosječne, ogromne memorije, mjerenja velike brzine itd. Osim toga, dodatne mogućnosti značajno povećavaju troškove. Također vrijedi obratiti pažnju minimalni broj pokretnih mehanizama u uređajukoja se može brzo slomiti

Drugi važan pokazatelj je krvna slikapotreban za mjerenje, jer što je manji proboj, to je bolje jer će mjerenja ponekad morati vršiti nekoliko puta dnevno. U nekim klinikama test trake besplatno se izdaju pacijentima koji imaju dijabetes. Stoga je potrebno saznati za koje su modele glukometara pogodni, jer će to značajno uštedjeti.

Glucometer za mladog čovjeka

Ova grupa ljudi je nakon tačnosti i pouzdanosti na prvom mjestu velika brzina mjerenja, kompaktnost, funkcionalnost i izgled.

Mladim ljudima je lako i zanimljivo savladati najnoviju tehnologiju, pa uređaj može biti uz mnoštvo dodatnih funkcija, posebno jer će mnogi od njih biti vrlo korisni. Postoje funkcije za pomoć u vodiču dnevnik dijabetičaramožete lako programirati uređaj, a on će primijetiti kad se radi analiza, prije jela ili nakon što su neki glukometri sposobni sačuvajte statistiku mjerenja na duže vrijemetakođe podaci se mogu prenijeti na računar itd.

Glukometar za ljude bez dijabetesa

Tipično, potreba za glukometrom javlja se kod ljudi starijih od 40-45 godina koji žele pratiti svoje zdravlje, kao i kod ljudi iz grupe: ljudi koji su imali ovu bolest u svojim porodicama, kao i kod ljudi koji imaju višak kilograma i metabolizma.

Za ovu kategoriju najbolje odgovaraju instrumenti s kojima se lako upravlja s minimalnim brojem dodatnih funkcija, bez unošenja koda za testere i test trake s dugim vijekom trajanja i malim brojem njih, jer će se mjerenja izvoditi rijetko.

Mjerač glukoze u krvi

Naša mlađa braća također su sklona dijabetesu, ali za razliku od ljudi, nisu u mogućnosti žaliti se na svoje tegobe. Stoga ćete morati kontrolirati razinu šećera u krvi vašeg ljubimca. Prije svega, to se odnosi na stare mačke i pse, kao i životinje s prekomjernom težinom. Ali postoje i mnogi drugi faktori koji vode kod dijabetesa kod životinja. Ako je liječnik postavio tako ozbiljnu dijagnozu svom voljenom ljubimcu, tada pitanje nabavke glukometra postaje jednostavno od vitalnog značaja.

Za životinje je potreban uređaj koji zahtjeva minimalnu količinu krvi radi analize, jer da biste izračunali ispravnu dozu inzulina, morat ćete vršiti mjerenja najmanje 3-4 puta dnevno.

Dodatne funkcije glukometara

Mnogi uređaji su opremljeni dodatne funkcijekoji proširuju funkcionalnost brojila.

  1. Ugrađena memorija. Omogućuje usporedbu i analizu rezultata prošlih mjerenja.
  2. Zvučno upozorenjeo hipoglikemiji, tj. izlaz vrijednosti šećera u krvi preko gornjih granica norme.
  3. Računarska veza. Ova funkcija omogućuje prijenos svih podataka iz memorije uređaja na osobni računar.
  4. Kombinacija tonometra. Vrlo korisna funkcija, koja omogućava odmah mjerenje krvnog pritiska i šećera.
  5. "Govoreći" uređaji. Ova je funkcija neophodna osobama sa slabim vidom, uz njegovu pomoć prokomentiraju se sve radnje uređaja, a rizik od pogreške ili pogrešnih radnji svodi se na nulu. (SensoCard Plus, CleverCheck TD-4227A). Ovakvi uređaji još dodatno određuju količinu holesterola i triglicerida u krvi.

Međutim, sve ove funkcije značajno povećavaju troškove uređaja, ali u praksi se ne koriste tako često.

Kako provjeriti ispravnost brojila?

Prilikom odabira glukometra skupo je provjeriti točnost. Kako provjeriti? Da biste to učinili, morat ćete tri puta zaredom s uređajem izmjeriti šećer u krvi. Ako je instrument točan, rezultati mjerenja trebaju se razlikovati za ne više od 5-10%.

Također možete usporediti analizu napravljenu u laboratoriji s podacima vašeg uređaja. Nemojte biti lijeni, idite u bolnicu i tada ćete sigurno biti sigurni u ispravnost glukometra koji ste kupili. Dopuštena je mala greška između laboratorijskih podataka i kućnog mjerača glukoze u krvi, ali ne smije biti veća od 0,8 mmol / l, pod uvjetom da vaš šećer nije veći od 4,2 mmol / l, ako je taj pokazatelj veći od 4,2 mmol / l , tada dopuštena pogreška može biti 20%.

Također, morate naučiti i zapamtiti norme šećera u krvi.

Kako biste bili sigurni u svoj izbor i točnost brojila 99,9%, bolje je dati prednost eminentnim proizvođačima koji neće riskirati svoje ime i prodaju robu niske kvalitete. Tako su se dobro pokazali Gamma, Bionime, OneTouch, Wellion, Bayer, Accu-Chek.

OneTouch Select

  • elektrohemijski
  • vrijeme analize - 5 sekundi,
  • memorija za 350 mjerenja,
  • kalibracija plazme
  • cijena je oko 35 dolara.

Dobar metar za starije: veliki ekran, veliki broj, sve test trake kodirane su jednim kodom. Pored toga, možete prikazati prosječne vrijednosti šećera u krvi za 7, 14 ili 30 dana. Možete izmjeriti i razinu šećera prije i nakon jela, a zatim sve vrijednosti vratite na računar. Glukometar je pogodan da se starija osoba samostalno koristi, a njegove dodatne funkcije omogućit će pacijentovoj djeci da sve pokazatelje drži pod kontrolom.

Bionime Rightest GM 550

  • elektrohemijski
  • vrijeme analize - 5 sekundi,
  • memorija za 500 mjerenja,
  • kalibracija plazme
  • cijena je oko 25 dolara.

Ovaj se mjerač naziva jednim od najtačnijih među onima koji su predstavljeni na domaćem tržištu. Prikladan, kompaktan, elegantan, sa velikim ekranom i velikim brojevima. Komplet uključuje lancete, 10 lanceta i 10 test traka.

Accu-Chek Active

  • fotometrijska
  • od 0,6-33,3 mmol / l,
  • potrebna količina krvi je 1-2 μl,
  • vrijeme analize - 5 sekundi,
  • memorija 350 mjerenja
  • kalibracija cele krvi
  • težina 55 g
  • cijena je oko 15 dolara.

Jeftini glukometar njemačkog proizvođača, koji omogućava mjerenje pune krvi. Osim toga, uređaj vam omogućava da prikažete prosječnu vrijednost šećera 7, 14 i 30 dana, pratite sadržaj šećera prije jela i nakon.

Prvo tačnost

Prilikom odabira koji je mjerač bolji, točnosti i redoslijedu (ponovljivosti) mjerenja treba posvetiti veću važnost od lijepih, ali beskorisnih funkcija nekih modernih modela. Za pacijente s dijabetesom ispravno mjerenje, barem u razumnim granicama, može biti, ako ne stvar života i smrti, onda sposobnost da se stalno osjećaju dobro.

Usuglašenost kućnog brojila sa modernim standardima ne znači da je najbolji. Najnoviji standardi zahtijevaju da 95% očitanja bude unutar ± 15% u laboratoriji, a 99% u granicama ± 20%. To je bolje od prethodnih preporuka, ali i dalje ostavlja puno prostora za "prihvatljivu" grešku.

Čak i ako država ili osiguravajuće društvo nadoknađuje troškove takvih uređaja, treba imati na umu da se pokrivenost može proširiti i na ograničeni izbor marki, pa to morate provjeriti prije kupnje. Ponekad možete dobiti besplatni uzorak od svog liječnika ili čak direktno od proizvođača.

Pri određivanju koji je elektrohemijski glukometar bolji, trebate uzeti u obzir cijenu potrošnog materijala - oni određuju stvarni trošak uređaja. Cijena test traka varira od 1 do 3,5 hiljada rubalja. za 50 komada. Ako provjeravate razinu šećera 4 puta dnevno, onda je to dovoljno za gotovo 2 tjedna. Za skuplje brendove trošak test traka može biti i do 85 hiljada rubalja godišnje.

Opasna kombinacija

Kad birate koji glukometri su najbolji, trebali biste zapamtiti da uzimanje određenih tvari može prouzrokovati neispravnost. Modeli koji koriste GDH-PQQ tehnologiju test traka ponekad daju opasna (i potencijalno fatalna) lažna očitanja. Stoga se u slučaju bilo kakvih pitanja ili problema uvijek posavjetujte s liječnikom.

Kvalitete dobrog kućnog mjerača glukoze u krvi

Šta je, prema recenzijama korisnika, najvažnija karakteristika mjerača šećera u krvi? Tačnost. Neke kliničke studije sugeriraju da usklađenost uređaja sa standardima ne znači da će on dati istinska očitanja u stvarnom svijetu. Pa koji je metar bolji? Mora imati dobru reputaciju za točne rezultate ispitivanja u kliničkim ispitivanjima, nezavisnim testovima i među potrošačima.

Jednostavnost upotrebe. Prilikom odlučivanja koji glukometar je najbolje odabrati, morate uzeti u obzir da će se jednostavni uređaji vjerojatno koristiti onoliko puta koliko je potrebno. Za većinu korisnika to znači svijetao, lako čitljiv ekran, tipke koje se lako pritiskaju, tolerantne trake za testiranje i prilično mali uzorak krvi. Za osobe sa oštećenjem vida, glukometri koji govore, značajno će pojednostaviti analizu.

Nema potrebe za dodatnim podešavanjima. Ako korisnik ne treba ponovno kodirati svoj uređaj svaki put kada otvori novi paket test traka, ručno unosi nove kodove ili koristi ključ ili čip, to znači eliminirati još jednu mogućnost pogreške. Međutim, neki vlasnici tvrde kako su navikli na kodiranje i nisu protiv toga.

Mala zapremina uzorka. Što je manje glukometra u krvi potrebno za svaki test, to je manje bolna za upotrebu i manja je vjerojatnost da ćete pogriješiti i oštetiti test traku.

Alternativna mjesta za uzorkovanje krvi. Upotreba drugih dijelova tijela omogućava vam opuštanje osjetljivih vrhova prstiju. Neki brojili glukoze u krvi omogućuju vam uzimanje krvi iz ruku, nogu ili stomaka. Međutim, postoje situacije kada to ne vrijedi raditi (na primjer, tokom brzih izmjena razine glukoze), stoga biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom o mogućnosti korištenja ove metode.

Skladištenje rezultata analize. Najbolji mjerači glukoze u krvi mogu pohraniti stotine ili hiljade očitanja sa datumima i vremenskim markama, pomažući u praćenju povijesti bolesti i provjeri valjanosti testova.

Funkcije prosječenja i označavanja. Većina monitora glukoze u krvi mogu izračunati prosječne vrijednosti očitavanja u periodu od 7, 14 ili 30 dana. Neki modeli vam takođe omogućuju da naznačite da li su testovi izvedeni prije ili nakon jela i dodavanje prilagođenih napomena korisnih za praćenje promjena u nivou šećera.

Prijenos podataka. Glukometri s mogućnošću izvoza podataka (često pomoću USB kabla) omogućuju vam preuzimanje rezultata ispitivanja na računalo kako biste mogli bolje nadzirati šećer u krvi ili ih podijeliti s liječnikom.

Dostupnost test traka. Pri odlučivanju koji brojilo je najbolje za vaš dom, troškovi zaliha su kritični. Test trake su najskuplja komponenta uređaja. Njihove cijene mogu značajno varirati. Neki proizvođači skupih test traka nude programe pomoći koji pomažu u smanjenju troškova.

Što bih trebao znati?

Poznati su slučajevi smrti pacijenata zbog pogrešnih očitavanja glukometra i test traka s GDH-PQQ (gluko dehidrogenaza pirolokinolinkvinon). Ti ljudi su uzimali lijekove koji sadrže šećer - uglavnom otopinu na dijalizi. Mjerač je pokazao visoku razinu glukoze u krvi, iako je u stvari bio smrtno nizak.

To se dogodilo samo kod ljudi koji su koristili terapiju koja sadrži šećer i to samo s uređajima s prugama GDH-PQQ koji nisu mogli razlikovati glukozu od ostalih šećera. Uvijek je potrebno pažljivo proučiti dokumentaciju uređaja jer ona sadrži upozorenja utječu li lijekovi koji sadrže šećer na rezultate krvne pretrage.

Uz to, regulatori preporučuju da ne koriste GDH-PQQ test trake ako neki od sljedećih proizvoda uđe u organizam:

  • otopina icodekstrina za peritonealnu dijalizu,
  • neki imunoglobulini,
  • adhezijske rastvore koji sadrže icodekstrin,
  • radio imunoterapijsko sredstvo Bexxar,
  • bilo koji proizvod koji sadrži maltozu, galaktozu ili ksilozu, ili proizvode koje tijelo razgrađuje da bi tvorilo ove monosaharide.

Jednostavnost je norma

Kad je u pitanju koji glukometri su bolji i tačniji, bitan je broj koraka u pretrazi krvi. Što ih je manje, manje su šanse za pogreške. Stoga su najbolji glukometri uređaji koji postupak provjere razine šećera čine što pouzdanijim. Kada ih koristite, dovoljno je umetnuti test traku, probušiti prst, nanijeti krv i pročitati rezultat.

Malena FreeStyle Freedom Lite (vrijedna oko 1.400 rubalja) nije veća od paketa žvakaće gume.Za analizu mu je potrebno samo 0,3 μl krvi. Korisnicima se to sviđa jer, kažu, to čini postupak testiranja mnogo manje bolnim i zastrašujućim. Odobreni su i zvučni signal nakon nanošenja dovoljne količine krvi, a ako to nije uspjelo pri prvom pokušaju, odnosno 60 sekundi, za dodavanje još. Nakon toga, rezultat se pojavljuje nakon otprilike 5 sekundi. Nema potrebe za ručnim kodiranjem kada se koristi novi set test traka, što pomaže smanjiti moguće pogreške.

Ono što je puno važnije od udobnosti i praktičnih funkcija je tačnost uređaja. Rezultati analize FreeStyle Freedom Lite tačni su u više od 99% slučajeva. To potvrđuju publikacije u medicinskim časopisima i nezavisna ispitivanja. Iako ovo nije najnoviji mjerač, korisnici ga vole zbog njegove pouzdanosti. Mnogi ga koriste već godinama i nisu iskusili probleme, ostajući sigurni u njegovu učinkovitost i pouzdanost. "Žalbe" korisnika na ovom modelu povezane su samo sa nedostatkom test traka u kompletu, koji se moraju kupiti zasebno, i sa skaliračem.

Ostale značajke zbog kojih je FreeStyle Freedom Lite toliko popularan jesu njegove jednostavne kontrole s dva gumba, mogućnost pohranjivanja do 400 očitanja i izračunavanje prosječnih vrijednosti koje pomažu u određivanju obrazaca promjena glukoze u krvi tijekom vremena, izuzetno veliki broj na zaslonu i priključak koji omogućava preuzimanje podataka na Windows ili OS X računar pomoću funkcije AutoS Assist. Softver sastavlja nekoliko izvještaja, uključujući podatke o postavkama brojača, prosječne vrijednosti, dnevnu statistiku i izvještaje o određenim mjerenjima.

Mjerač koristi prilično skupe testne trake FreeStyle Lite od 1.500 rubalja. za 50 komada.

Accu-Chek Aviva Plus

Ako se FreeStyle test trake ili glukometri čine previše malim, onda vrijedi razmotriti opciju nabavke Accu-Chek Aviva Plus po cijeni od oko 2,2 hiljade rubalja, koja je, takođe, dobila puno pohvala za jednostavnost rada. Ima više traka od ostalih, a i oni su, poput samog uređaja, toliko prikladni da su od Arthritis Foundation (USA) dobili nagradu za lakoću upotrebe. Ovo odgovara na pitanje koji je merač najbolji za starije ljude. Štoviše, slučajni kontakt s površinom trake ne dovodi do izobličenja rezultata i njezina oštećenja.

Accu-Chek Aviva Plus je također cijenjen zbog svoje točnosti, potvrđene mnogim kliničkim ispitivanjima i rigoroznim komparativnim analizama Diabetes Technology Society, u kojoj je učestvovalo više od 1000 uređaja. Za njegov je rad potreban razuman volumen krvi od 0,6 μl, što je otprilike 2 puta više nego za FreeStyle Freedom Lite. Rezultat se takođe pojavljuje nakon 5 sekundi.

Dakle, koji metar je bolji? Aviva Plus popularniji je od Freestyle Freedom Lite, ali korisnici se žale na česte poruke o pogreškama koje koštaju skupe test trake. Neki ne razumiju kontrole. Možda je uređaj dobio vrlo visoku ocjenu samo zbog dosljedne pouzdanosti rezultata, iako je ostatak modela inferiorniji od konkurentskih uređaja.

Ipak, Aviva Plus nudi impresivan raspon funkcija, uključujući memoriju za 500 čitanja, 4 prilagodljiva upozorenja, markere rezultata napravljene prije i nakon jela, te mogućnost izračuna prosječnih vrijednosti. Mjerač nije potrebno ponovno kodirati za svaku novu seriju test traka. Postoji infracrveni port za prijenos podataka na računar, ali većina će trebati kupiti infracrveni prijemnik da bi iskoristili ovu značajku. Možete koristiti mjerač bez njega. Možete upravljati, pratiti, analizirati i deliti podatke s Accu-Chek-om, koji dolazi s IR senzorom.

Treba imati na umu da su test trake Aviva bile uvrštene na popis onih koji mogu reagirati na određene šećere, dajući lažno visoku razinu glukoze u krvi.

OneTouch Ultra Mini

Ako se daje prednost veličini i lakoći rada, tada može biti prikladna opcija OneTouch Ultra Mini. Prema riječima stručnjaka, uređaj je kontinuirano precizan, a korisnicima se sviđa njegova mala veličina i lakoća korištenja. Brojilo može pohraniti 500 mjerenja, ali displej nema pozadinsko osvjetljenje, a vlasnici nisu oduševljeni činjenicom da je potrebno dovoljno veliko uzorkovanje krvi - 1 µl. Proizvođač upozorava da s manjom zapreminom, rezultati mogu biti netačni.

OneTouch Ultra Mini test trake su skupe. Korisnici koji pate od artritisa i drhtavih ruku žale se kako je teško raditi s uređajem. To bi trebalo uzeti u obzir za one koji biraju koji je metar najbolji za starije osobe. Ipak, ako vam je potreban jednostavan, funkcionalan i prijenosni uređaj, onda je ovaj model dobra opcija.

Jeftini mjerači glukoze u krvi

Možda će biti primamljivo suditi o uređaju za mjerenje šećera u krvi samo po izvornoj cijeni. No, s obzirom na to da glukozu treba provjeravati 4 puta dnevno, možda će biti potrebno više od 100 test traka mjesečno. Prava vrijednost uređaja najbolje se mjeri troškom istih. Neki veliki proizvođači čak i besplatno daju svoje uređaje za mjerenje glukoze u krvi, jer se trošak njihove proizvodnje nadoknađuje prodajom zaliha.

Ipak, uređaji sa minimalnim godišnjim troškovima rada po pravilu su skupi. Ali koji je merač bolji? Najpopularniji je Bayer Contour Next koji košta oko 900 rubalja. Bayer je kupio Panasonic, koji je stvorio novu diviziju Ascencia. Tehnički je to Ascencia Contour Next, ali većina trgovaca i dalje koristi stari brend.

Ovo je jedan od rijetkih jeftinih glukometra koji je ne samo uspješno prošao klinička ispitivanja, nego je i nadmašio profesionalne monitore. Contour Next je jedini uređaj koji je u 2 od 3 serije ispitivanja pokazao 100% usklađenost i u 1 - 99%. Ovo je dobar kućni merač glukoze u krvi! Ali to nije sve.

Uređaj ne zahtijeva transkodiranje, može uzeti krv iz gotovo bilo kojeg kuta i omogućava vam dodavanje testnoj traci, ako prvi put nije bilo dovoljno. Meraču je potrebno 0,6 μl krvi i omogućava da se dlan koristi kao alternativno mjesto za uzorkovanje.

Ostale popularne značajke su mogućnost dodavanja bilješki spremljenim čitanjima, označavanje kao uzeto prije ili nakon jela (ili tijekom posta) i programibilnih podsjetnika. Bayer Contour Next može prikazivati ​​zaslonske poruke na 14 jezika, ima mikro-USB priključak koji vam omogućuje prijenos podataka na PC radi grafikovanja i registracije u Glucofacts Deluxe programu.

Bayer Contour test trake su jeftine, a Bayer / Ascencia nudi komplet koji može uštedjeti još više. Contour Next Kit u vrijednosti od oko 2,3 hiljade rubalja. uključuje sam uređaj, 50 traka, 100 aparat za čišćenje, 100 pamučnih brisača s alkoholom i uređaj za probijanje. Ovo je snažan argument za one koji biraju koji je mjerač glukoze u krvi dobar, a koji nije.

FreeStyle Precision NEO

Najbliži konkurent Contour Next je FreeStyle Precision NEO. Unatoč činjenici da za metar treba 0,6 μl krvi (2 puta više nego kod ostalih FreeStyle modela) i nema zaslon s pozadinskim osvjetljenjem, to djeluje, što je od najveće važnosti, pružajući izvrsnu preciznost i ponovljivost.

FreeStyle Precision NEO opremljen je ekranom visokog kontrasta s velikim brojem, može pohraniti do 1000 očitanja i prikazati pokazatelje trenda koji vam omogućuju otkrivanje razdoblja kada razina glukoze u krvi raste ili pada. Većina korisnika je zadovoljna ovim brojilom, jer je jednostavan, razumljiv i efikasan. Rezultati ispitivanja mogu se preuzeti u web aplikaciju LibreView, ali mnogi ignoriraju ovu značajku.

Nije potrebno ponovno konfigurirati uređaj za svaku novu kutiju FreeStyle Precision NEO traka, već je svaku od njih potrebno raspakirati odvojeno, čemu se većina protivi. Postoje pritužbe zbog pogrešnih očitavanja ili naglog isključivanja uređaja.

ReliOn Potvrdi

ReliOn Confirm (oko 900 rubalja) je takođe mali i pristupačni glukometar. Prema korisničkim recenzijama, točna je i pruža dobru ponovljivost. Prema njihovim procjenama, godišnji trošak test traka iznosi oko 30 tisuća rubalja, što je mnogo manje od troškova većine ostalih potrošnog materijala za glukometre.

Funkcije ReliOn Confirm prilično su jednostavne: pohranjivanje datuma i vremena analize, izračunavanje prosječnih vrijednosti i označavanje rezultata dobivenih prije i nakon jela. Vlasnici vole pouzdanost i pristupačnu funkcionalnost, lakoću nošenja i malu količinu uzorka krvi jednaku 0,3 μl. Ako vas boli prst, tada uređaj omogućuje upotrebu dlana. Takođe možete preuzeti podatke na PC ili pametni uređaj.

Međutim, ReliOn Confirm ne dolazi s bocom kontrolnog rješenja koja vam omogućuje provjeru ispravnosti instrumenta. Proizvođač ga pruža besplatno, ali korisnici su često razočarani što moraju pričekati s njegovom isporukom.

Satelitski mjerači glukoze: što je bolje?

Ovi uređaji ruske proizvodnje koštaju od 900 do 1400 rubalja. Najmoderniji, brz i najskuplji je model express expressa. Za uređaj je potreban kôd test trake. Potrebni volumen krvi je 1 μl. Vrijeme analize - 7 s. 50 test traka koštat će 360-500 rubalja. Brojilo ima memoriju od 60 očitanja. Komplet uključuje 25 traka, olovku za probijanje, 25 scarifiera, kontrolnu traku, futrolu, priručnik i garancijsku kartu. Garantni rok - 5 godina.

Pogledajte video: Odabir bračnog druga - UPUTE I SAVJETI - Mr Elvedin Pezić (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar