Dijabetes melitus - hronična bolest

Vaša poruka je prihvaćena!

Dijabetes melitus je skupina metaboličkih (metaboličkih) bolesti koja se razvija kao rezultat relativnog ili apsolutnog nedostatka hormona inzulina ili kršenja njegove interakcije s tjelesnim ćelijama, što rezultira hiperglikemijom, trajnim povećanjem glukoze u krvi. Dijabetes melitus karakterizira kronični tijek i kršenje svih vrsta metabolizma: ugljikohidrata, masti, proteina, minerala, što dovodi do promjena u svim organima i tkivima u tijelu, uključujući i kožu. Oštećenje kože kod dijabetesa uzrokovano je kršenjem metabolizma ugljikohidrata i nakupljanjem metaboličkih proizvoda, što dovodi do strukturnih promjena u dermisu, epidermi, folikula i znojnih žlijezda. U ovom slučaju koža pacijenata sa dijabetesom prolazi kroz osebujnu opću promjenu. Tako dugog kompenziranog tijeka dijabetesa koža postaje hrapava na dodir, smanjuje se njezin turgor, smanjuje se suvoća, ljuštenje i kosa gubi sjaj. Na potplatu i dlanovima pojavljuju se napukline, formira se izraženo žućkasto obojenje kože. Nokti mijenjaju oblik, zadebljaju se razvija subungualna hiperkeratoza. Metabolički poremećaji u šećernoj bolesti mogu dovesti do zadebljanja kože, a ovo zadebljanje može se povećavati s godinama, za razliku od obično stare kože.

Dermatološke manifestacije, poput svrbeža kože, suve kože i sluznice, ponavljajućih infekcija kože (gljivične, parazitske, bakterijske), u pravilu postaju markeri dijabetesa.

Zarazne i upalne kožne bolesti (stafiloderma i streptoderma, erizipele itd.) Kod dijabetes melitusa smatraju se nespecifičnim komplikacijama. Hronična hiperglikemija mijenja redox-procese kod pacijenta sa šećernom bolešću, što dovodi do kršenja mikrocirkulacije i inervacije tkiva, smanjenja lokalnog i općeg imuniteta, kršenja termoregulacije i pojačanog znojenja, posebno u nabora kože, te pojave pelenskog osipa. Smanjenje osjetljivosti stopala kod pacijenata doprinosi povećanju trauma na koži. Na površini kože kod bolesnika sa šećernom bolešću u pravilu se otkrije otprilike 2-3 puta više mikroorganizama nego kod zdrave osobe, uključujući i uvjetno patogenu mikrofloru, koja može uzrokovati razvoj zaraznih i upalnih procesa, zbog smanjenog baktericidnog djelovanja kože integument.

Pacijent s dijabetesom mora imati na umu da su korekcija metabolizma ugljikohidrata, redovito samo nadgledanje razine glukoze u krvi i provođenje preporuka za higijensku njegu kože stopala primjenom posebne kozmetike preventivne mjere za sprečavanje razvoja velikih komplikacija dijabetesa - dijabetičkog stopala i zaraznih i upalnih procesa kože integument.

Pacijenti s dijabetesom trebaju biti svjesni obilježja higijenske njege kože:

- koristite neutralne deterdžente, ovlaživače, bundevu za liječenje grube kože stopala, ne režite koru i ne koristite alate kako bi ih omekšali i opekli.

- svakodnevno se mora pregledavati koža ogledalom s temeljitim pregledom kože stopala, ne možete koristiti podloge za grijanje i natopiti stopala vrućoj vodi.

- važno je pravilno obraditi ploče s noktima: ne rezati kratko i ne skraćivati ​​uglove, umjesto makaza koristite datoteke za nokte.

Zahtjevi za odjeću bolesnika sa šećernom bolešću: dajte prednost prirodnim tkaninama, svakodnevno mijenjajte čarape, donje rublje, izbjegavajte nošenje uskih cipela i odjeće, ne nosite obuću bosih nogu, redovito pregledavajte cipele na strane predmete, traumatične elemente. U slučaju manjih ozljeda u domaćinstvu - posjekotina abrazije, obavezno je tretirati rane površine otopinama klorheksidina 0,05% ili miramistinom 0,01%, u nedostatku znakova zarastanja tijekom prvog dana, morate se obratiti liječniku.

Kao poseban kozmetički proizvod za njegu kože nogu i tijela kod pacijenata s dijabetesom koristi se serija DiaDerm kreme.

Ova meka, s ugodnom kremom mirisa učinkovito štiti kožu stopala od suhoće i pukotina, čini je elastičnom i glatkom, omekšava grublja područja i pomaže u brzom zacjeljivanju, odličan je profilaktički lijek protiv gljivičnih infekcija stopala. Krema sadrži prirodna esencijalna ulja čajevca i metvice, blagi antifungalni kompleks, vitamine A i E, koji su posebno potrebni za kožu osoba koje imaju dijabetes.

Krema se koristi za sprečavanje prekomerne keratinizacije, nasipa i pukotina. Svakodnevnom upotrebom normalizira stanje kože i obnavlja njihove zaštitne funkcije, nadoknađuje nedostatak potrebnih supstanci, poboljšava metaboličke procese.

Krema se koristi za eliminaciju kukuruza i "kukuruza", a takođe je profilaktička. Krema sadrži 10% uree i mliječne kiseline koji pažljivo djeluju s osjetljivom kožom i uklanjaju keratinizirana područja kože.

2 misli o „Dijabetes - hronična bolest“

Pozdrav svima! Prema učinkovitosti uporabe kozmetike serije DiaDerm, provedenoj na Odjelu za dermatovenerologiju i kliničku mikologiju s tečajem laboratorijske dijagnostike i laboratorijske mikologije RMAPO (Moskva), kod bolesnika s dijabetesom postoji izražen hidratantni i regenerirajući učinak, što se klinički očituje kao značajno poboljšanje stanja kože u takvih pacijenata, kao i preventivni efekat zaštite kože stopala pacijenata od mikotičke infekcije u zaštitnoj kremi Diaderm. Rezultati objektivnih studija ukazuju na trend normalizacije funkcionalnih parametara kože (vlaga, masnoća, pH, laserska optička fotometrija) pri korištenju kreme Diaderm Protective i Diaderm Omekšavanje.

Obratite pažnju! Uz dijabetes, trebali biste vrlo pažljivo odabrati kozmetički proizvod. Uostalom, oslabljena epiderma snažno reagira na sve vrste iritantnih faktora, tako da rane na koži zacjeljuju duže vrijeme.

Kako liječiti crvene mrlje na nogama s dijabetesom?

  • Uzroci crvenih mrlja
  • Vrste kožnih bolesti
  • Osnovni principi za liječenje kožnih lezija
  • Preventivne mjere

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Svaki dijabetičar gotovo se neizbježno suočava s dodatnim problemima kako bolest napreduje, na primjer, manifestacije na koži. To mogu biti crvene mrlje na nogama, koje postepeno zahvataju cijelo područje nogu. Veoma je važno započeti liječenje na vrijeme i ne zanemariti ga u budućnosti. To će osigurati da crvene mrlje na nogama s dijabetesom, čije se fotografije mogu naći na Internetu, neće biti povezane s komplikacijama.

Uzroci crvenih mrlja

Uzroci nastanka crvenih mrlja na nogama s dijabetesom su brojni. Među glavnim pokretačkim faktorima stručnjaci izdvajaju:

  • poremećaj procesa povezanih s metabolizmom, kao rezultat toga patologije ne utječu samo na kožu, već i na unutarnje organe,
  • teške poremećaje metabolizma dovode do pojave svih vrsta upala u folikulima i porama kose. Oni izazivaju iritaciju nogu kod dijabetesa,
  • slabljenje zaštitnih sila tijela, što dovodi do brže i duže infekcije epiderme mikrobovima i patogenim bakterijama.

Točke s dijabetesom na tijelu napreduju prilično brzo, što se naknadno manifestuje ne samo crvenilom udova ili stvaranjem mrlja. To može dovesti do grubosti kože, potpunog pilinga i drugih ozbiljnijih komplikacija. Najozbiljnija od njih je dijabetičko stopalo, koje vrlo često uzrokuje dijabetičku invalidnost.

Vrste kožnih bolesti

Uobičajeni naziv patologije, zbog koje se na nogama s dijabetesom pojavljuju crvene mrlje, je dermatoza.

Stručnjaci obraćaju pažnju na kompletan popis bolesti uključenih u ovu skupinu: dijabetička dermopatija, lipoidna nekrobioza, dijabetička ateroskleroza, mjehuri, kao i ksantomatoza i papilarno-pigmentirana distrofija.

S obzirom na ozbiljnost takve pojave kao što su mrlje na nogama s dijabetesom, potrebno je razgovarati o svakoj bolesti odvojeno.

Prvo od predstavljenih stanja, naime dermopatija, nastaje zbog promjena u malim žilama. Na koži donjih ekstremiteta formiraju se smeđe mrlje, koje su prekrivene sitnim ljuskastim ljuskicama. Takve mrlje obično karakteriziraju okrugli oblik. Najčešće dijabetičari nemaju nikakve određene pritužbe vezane za ovu bolest.

Tamne mrlje na nogama mogu se javiti i lipoidnom nekrobiozom, ali ovo je prilično rijetko stanje. Govoreći o tome, obratite pažnju na činjenicu da:

  • razlog njegovog razvoja je kršenje metabolizma ugljikohidrata,
  • patologija se najčešće formira kod ženskih predstavnika koji se prvo susreću s crvenim, a potom plavim ili smeđim mrljama tj.
  • u nekim se slučajevima tamna područja mogu pojaviti na području potkoljenice,
  • kako bolest napreduje, takva područja ulceriraju i uzrokuju ozbiljnu bol dijabetičarima.

Veoma je važno da lipoidnu nekrobiozu ne ostavite bez odgovarajućeg tretmana, a također ne da se bavite samo liječenjem. Sljedeća patologija na koju morate obratiti pažnju je dijabetička ateroskleroza. Karakterizira ga pojava na koži ljuskavih područja. Kako bolest napreduje, ta se područja pretvaraju u rane koje su izuzetno bolne i praktično ne zacjeljuju. Često dijabetičari pokazuju ne samo crvenilo ispod koljena, već i bol u mišićima.

Tajne za njegu kože dijabetičara stručnjaka tvrtke DiaDerm

Svi ljudi s visokom glukozom u krvi prije ili kasnije suočavaju se sa različitim kožnim problemima. Bez odgovarajuće pažnje, one, nažalost, mogu dovesti do vrlo ozbiljnih i često nepovratnih komplikacija. Za njegu kože kod dijabetesa potrebni su posebni proizvodi dizajnirani da uzmu u obzir njegove karakteristike. Jedina potpuna linija tako efikasnih i sigurnih lijekova DiaDerm u Rusiji razvijena je zajedno s liječnicima specijalcima iz domaće kompanije Avanta. Obratili smo se endokrinologu, profesoru, šefu endokrinološkog odjela Samarskog državnog medicinskog univerziteta, doktoru medicinskih nauka Andreju Feliksovichu Verbovu kako bismo utvrdili kako pravilno njegovati kožu s dijabetesom i koja su sredstva potrebna.

Kako su povezani dijabetes i problemi sa kožom?

Za početak malim edukativnim programom. Dijabetes dehidrira kožu i narušava njenu opskrbu krvlju. Izgubi vodu i postaje suha, gubi elastičnost, svrbe i ljušti se, područja keratinizirane kože tvore hiperkeratozu. Pored toga, epiderma gubi svoj prirodni vodeno-lipidni sloj, pa se često pojave pukotine, rane i pelenski osip lako zaraze i teško zarastaju.

Na pozadini dijabetesa oslabi se i osjetljivost udova, što znači da na vrijeme ne možete osjetiti nikakvo oštećenje kože i započeti ranu. Nažalost, sljedeći korak može biti komplikacija koja se zove „dijabetičko stopalo”, gangrena, pa čak i amputacija.

Zbog toga osobe sa šećernom bolešću trebaju ne samo da slijede posebna higijenska pravila, već i da se redovno pregledavaju i pravilno brinu o vlastitoj koži.

Opća pravila higijene i nege kože za dijabetes

Obično voda iz slavine ima mogućnost sušenja kože, ali to nije razlog da se odustanu od svakodnevnih higijenskih postupaka. Naprotiv, pomoći će u održavanju čiste kože sklone brzim ozljedama i infekcijama. Da biste izbjegli pretjerano sušenje, morate odabrati blage proizvode za čišćenje s niskim pH, a dajte prednost tekućem sapunu i gelovima za tuširanje. Za intimnu higijenu kod dijabetesa prikladni su posebni proizvodi koji sadrže mliječnu kiselinu s pH od 5,5, ali ni u kojem slučaju običan sapun koji uništava prirodnu floru osjetljivih mjesta.

Područja na kojima se pojavljuje pelenski osip - na primjer, u velikim naborima ili ispod grudi - potrebna vam je posebna pažnja. Nakon temeljnog čišćenja moraju se osušiti, a zatim tretirati proizvodima koji sadrže cinkov oksid ili talk, na primjer, Cream-Talc Diaderm.

Nakon vodenih postupaka, kao i redovito tokom dana, suhu kožu treba nanositi posebnim hidratantnim kremama i emolijentima.

Kako čuvati ruke lijepe

Ruke i nokti, poput lica, odaju vam dob i zdravstveno stanje. Imaju posebno opterećenje - vodu, deterdžente, promjene temperature, ultraljubičasto i tako dalje. Tome dodamo i suhoću uzrokovanu dijabetesom, te dobivamo hitnu potrebu za održavanjem njihove ljepote i zdravlja mnogo puta dnevno, hidrirajući kožu i njegujući lomljive nokte. U tu svrhu posebno je kreirana DiaDerm krema za ruke i nokte s kompleksom shea maslaca, kokosovog i esencijalnih ulja.

Kako se brinuti za stopala

Briga o nogama gotovo je druga najvažnija stvar (nakon kontrole nivoa glukoze u krvi) kod ljudi koji imaju dijabetes. Noge rade cijeli dan, a njihova osjetljivost i opskrba krvlju teško su narušeni zbog šećerne bolesti. Lako je trljati nogu i ne primijetiti to, preskočiti mikropukotine, zanemariti početnu gljivicu ... Čini se da problemi nisu strašni, ali u kombinaciji jedan s drugim mogu postepeno dovesti do razvoja dijabetičkog stopala i drugih groznih komplikacija dijabetesa.

Kako se toga ne biste plašili, napravite pravilo da dovoljno vremena posvetite nogama i ne zaboravite na tri stuba njege stopala:

  1. Higijena i svakodnevna njega sa posebnim proizvodima
  2. Redovni pregledi za prevenciju i liječenje kukuruza, pukotina i rana
  3. Odabir pravih cipela

Noge morate redovito prati, u toploj, ali ne vrućoj vodi. Prije pranja obavezno provjerite temperaturu vode da zbog loše osjetljivosti ne biste opekli noge (iz istog razloga se ne preporučuje grijanje uz kamin ili grijaće uređaje)! Ovdje je relevantna i preporuka za korištenje blagog deterdženta s kiselim pH.

Osušite stopala mekanim ručnikom - nježno i bez trenja, obraćajući posebnu pažnju na prostor između prstiju. Ne dajte šansi bakterijama i gljivicama koje vole da se razmnožavaju u vlažnom okruženju!

Kako biste spriječili suhu kožu, pukotine i stvaranje kapi, obavezno koristite posebnu hidratantnu kremu, na primjer, DiaDerm omekšavajuću kremu za stopala sa antibakterijskim i regenerirajućim kompleksom koji zadržava vlagu, sadrži lipide. Ako je koža već suha i ispucala, što je osobito moguće ljeti, odaberite kremu s visokim sadržajem uree (10%), prekrasnu hidratantnu i omekšavajuću komponentu, i utrljajte je u temeljito očišćenu kožu barem 2 puta dnevno.

Pedikura je potencijalno opasan postupak: možete se ozlijediti slučajno, pa ako ne vjerujete sebi, zamolite rodbinu da vam pomogne.Ne oslanjajte se na pomoć majstora kozmetičkih salona - tako važnu stvar u vašem slučaju ne treba dati u pogrešne ruke, a da ne spominjemo činjenicu da ne možete uvijek provjeriti sterilnost njihovih alata.

Još jedan savjet: ne režite uglove nokta da ne rastu u stranu i ne rastu u kožu. Dajte noktima lijep i uredan oblik pomoću datoteke za nokte.

Sjetite se smanjene osjetljivosti nogu i najmanje jednom dnevno pregledajte ih da li ima oštećenja - mikro pukotina, kukuruza, opijenih i rana. Ako pronađete problem, tretirajte ovo područje posebnim alatima, o kojima ćemo raspravljati u nastavku.

Ni u kojem slučaju se ne može smanjiti keratinizacija i karijes, pa još više možete oštetiti kožu i prouzrokovati infekciju. Bolje je koristiti ne-grube kreme od pumice i keratolike (to jest za omekšavanje i otapanje keratiniziranih ćelija), na primjer, DiaDerm Intensive 10% kremu za stopala uree.

U loše odabranim neudobnim i uskim cipelama opterećenje na nogama se povećava više puta, a estetski učinak, pogotovo ako naglo počnete lupati, nije daleko zajamčen. Izbjegavajte cipele i čizme s uskim nožnim prstima i visokim potpeticama, kao i sandale sa skakačima između prstiju. Sportske cipele i cipele s postojanim niskim potpeticama i prirodnim materijalima za disanje sada su u modi. Bolje je imati jedne univerzalne udobne i visokokvalitetne sandale, nego nekoliko jeftinih modela koji ozlijede noge.

Liječnici preporučuju isprobati i kupovati cipele popodne, kada noge malo nabreknu, pa će joj svakako biti udobno i ne gužve u novim cipelama ili cipelama.

I još nekoliko savjeta ...

  1. Ne držite stopala u vodi predugo. Ako vam se prsti „naboraju“, efekat je nazvan maceracijom lekova (oticanje tkiva), a vi predugo sedite. Za zdravu osobu to apsolutno nije opasno, ali za bolesnike sa šećernom bolešću koji već imaju poremećene metaboličke procese u svojim tkivima zabranjeno je.
  2. Ne idi bosonog. Nikada i nigde. Prvo, možete ozlijediti nogu i ne primijetiti, i drugo, ako dođe do bazena ili drugih uobičajenih područja, dobiti gljivičnu bolest. Sve je to vrlo opasno za dijabetes. Ako je moguće, dodatno održavajte zdravlje svojih stopala zaštitnom opremom, koja uključuje DiaDerm zaštitnu kremu za stopala sa gljivičnim i baktericidnim komponentama.
  3. Ne koristite vazelin, mineralna ulja, dječje kreme i druge proizvode koji se ne apsorbiraju, neće dozvoliti da koža diše i njeno će stanje patiti od toga.

Kako liječiti male rane, pukotine i pelenski osip

Već smo puno puta spomenuli kako loše koža regenerira i liječi dijabetes. Stoga je potrebno oštećenje, čak i najmanja ogrebotina i mjesta ubrizgavanja, te dezinficirati i podmazati posebnim regenerativnim sredstvima. Štaviše, nisu svi antiseptici prikladni za dijabetes - ne upotrebljavajte jod, zelenok i kalijev permanganat, koji su omiljeni među ljudima, a koji su popularni kod ljudi i spaljuju kožu. Sada postoji veliki izbor alternativnih budžetskih sredstava, na primjer, klorheksidin, dioksidin i furatsilin.

Ako postoji upala, oticanje, crvenilo, bolni bolovi - ne bavite se medikamentom i posjetite hirurga ili dermatologa, on će vam pomoći da odaberete odgovarajući i prikladan tretman za vas.

Dijabetes tipa 2 obično je povezan s prekomjernom težinom. Ljudi u tijelu su upoznati s problemom pelenskog osipa, koji također zahtijeva posebnu njegu. Moraju se temeljito oprati, osušiti i tretirati s prahom od talka ili s proizvodima cinkovog oksida.

Ako primjetite mikro pukotine na nogama, recimo, na nogama (obično ih prati peckanje i lagana bol), podmažite ta mjesta posebnim sredstvima. Za rješavanje ovog problema savršena je Diaderm regenerirajuća krema za tijelo koja će anestezirati rane, a zatim ih „zapečatiti“, zatvoriti od infekcije. Istu kremu treba nanijeti na kožu nakon uboda prsta da bi se uzela krv za analizu i nakon injekcija inzulina.

Koji su proizvodi za njegu kože potrebni za dijabetes

Na osnovu tih problema trebat će vam hidratantne i umirujuće kreme, sredstva za omekšavanje kukuruza, sprečavanje gljivica na stopalima, kao i kreme s antibakterijskim sastojcima - regenerirajuća krema i talk. Kao što ste vjerojatno već shvatili, nije sva konvencionalna kozmetika prikladna za oboljele od dijabetesa - većina ih se neće nositi sa zadacima i uzaludno ćete trošiti novac, a neke mogu biti opasne i zbog njihovih nuspojava.

Učinkovitije je i sigurnije koristiti DiaDerm liniju proizvoda posebno razvijenih za osobe s dijabetesom, a koja je razvijena uz sudjelovanje endokrinologa i dermatologa koji su prošli sva potrebna klinička ispitivanja.

Danas je Diaderm serija od 6 krema:

  • Omekšavanje kreme za noge
  • Krema za stopala intenzivna 10% urea
  • Krema za stopala zaštitna
  • Regenerirajuća krema
  • Krema za ruke i nokte
  • Talcum krema

Ove kreme poznate su u Rusiji već 12 godina, a za to vrijeme su zauzele vodeće mjesto među proizvodima za njegu kože od dijabetesa. Učinkovitu njegu ugodno upotpunjava visoki kvalitet i optimalni troškovi za bilo koji novčanik.

Vaše mišljenje je za nas vrlo važno. Molim odgovorite na nekoliko pitanja!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • Je li vam ljekar, endokrinolog, rekao o potrebi posebne nege kože za dijabetes?
  • Gdje biste potražili proizvod za njegu kože od dijabetesa - u trgovini ili ljekarni?
  • Prije čitanja ovog članka, da li ste znali za DiaDerm kreme?
  • Jeste li prije koristili DiaDerm kreme?
  • Njega ruku i stopala s Diaderm kremom za dijabetes

    Diaderm krema za dijabetičare je prilično dobar alat, jer se nosi s problematičnom kožom udova. Zbog svog bogatog sastava sa ureom uklanja suhoću, pukotine, a takođe omekšava grube površine.

    Osobe s dijabetesom trebaju biti jako oprezne oko upotrebe kozmetičkih, brižnih i ljekovitih proizvoda. Dijabetičari imaju suhu kožu koja ne liječi dobro, te stoga zahtijeva posebnu njegu. Diaderm krema posebno je dizajnirana za problematičnu kožu, a posebno se preporučuje kod dijabetesa.

    Značajke

    Dijabetes je popraćen oštećenjem ne samo unutarnjih organa, već i kože. Pod utjecajem povišene razine glukoze u krvi znatno se smanjuje sposobnost regeneracije tkiva kod pacijenata s dijabetesom. Iz toga, sa dijabetes melitusom, nastaju sljedeće vanjske manifestacije:

    • kseroza - povećana suhoća epiderme, kad koža postane gruba, počne se ljuštiti.
    • hiperkeratoza - zadebljanje površine kože,
    • lezije gljivicama i drugim bakterijskim infekcijama,
    • iritacija kože.

    Pogotovo kod dijabetesa pogađaju donje ekstremitete, što je zauzvrat opasno pojavom "dijabetičkog stopala". To je stanje kada se od pukotina i udova na udovima formiraju čirevi koji mogu prerasti u gangrenu. Mrtvo tkivo utiče na ud, što na kraju dovodi do njegove potpune amputacije. Zbog toga je za one koji pate od ove bolesti vrlo važno voditi računa o koži, koristeći kremu za ruke i nokte, za stopala i druge dijelove tijela sa povećanom suhoćom.

    Sorte

    Dijabetička krema Diaderm dostupna je u nekoliko sorti, ovisno o sastavu i svojstvima. Na osnovu toga alat se dijeli na sljedeće vrste:

    • Zaštitna. Ima antiseptička svojstva, sprječava infekciju kože i nježno omekšava suha oštećena područja. Redovnom upotrebom pomaže obnavljanju grube kože i omekšava rožnicu stratuma.
    • Emollient. Dobro je hrani i vlaži, zahvaljujući čemu gruba područja omekšavaju. Upotreba alata omogućava vam da spriječite pojavu kukuruza i keratinizaciju. Njegove komponente doprinose ubrzavanju metaboličkih procesa i, prema tome, regeneraciji kože.
    • Intenzivno Diaderm intenzivna mast pogodna je za jače napuhanu suhu kožu s dubokim pukotinama. Savršeno njeguje i omekšava kukuruz ili kukuruz. Ova vrsta sredstva intenzivno djeluje na oštećena područja, stoga pridonosi brzom oporavku.
    • Regenerirajući. Smatra se univerzalnim i pogodna je za njegu cijelog tijela, ali i udova. Doprinosi brzom zaceljivanju rana, pukotina, kao i obnavljanju epiderme.

    Za svaku vrstu bira se poseban sastav. Više detalja o komponentama kreme i njihovim učincima bit će razmotreno u nastavku.

    Sastav i učinak proizvoda

    Uobičajena komponenta gore opisanih krema je urea. Ovo je važan element za funkcioniranje tijela, uz pomoć koga se održava razina vlage. Njegov sadržaj u krvi dijabetičara je znatno smanjen, zbog čega oni imaju suhu kožu. Zbog toga se Diaderm sa ureom preporučuje za upotrebu kod takve bolesti. Detaljnije ćemo ispitati preostale komponente svake od vrsta.

    Zaštitno sredstvo ima sledeći sastav:

    • Antifungalna komponenta (diecenolamid undecilenske kiseline), koja sprečava zarazu gljivicom i eliminira infekciju.
    • Eterična ulja limuna, paprike i čajevca su antibakterijska sredstva koja štite od infekcije i stvaraju deodorirajući efekat.
    • Glicerin i urea - vlaže i hrane epidermu.
    • Vitamini A, E - antioksidanti koji poboljšavaju metaboličke procese u gornjim slojevima kože.

    Emollient

    Umirujuća krema za stopala dijabetičarima sadrži sljedeće komponente:

    • Allantoin, urea, glicerin za vlaženje i zasićenje vlagom. Sprečavaju gubitak vlage iz epidermalnih ćelija.
    • Eterična ulja metvice, žalfije, nevena i ricinusovo ulje povećavaju zaštitna svojstva proizvoda i poboljšavaju metaboličke procese.
    • Farnesol, ulje kadulje, koje daju antibakterijski efekat.
    • Vitamini A, F, E pojačavaju zaštitnu funkciju kože, ubrzavaju metaboličke procese.
    • Hranjiva ulja avokada, kokosa, suncokreta. Zasićuju se masnim kiselinama, hrane i omekšavaju.

    Intenzivno

    Intenzivna krema za omekšavanje i uklanjanje grube kože sadrži:

    • Hidratantna komponenta je urea. Njegova koncentracija doseže 10%, što vam omogućava da duboko negujete stanice kože vlagom. Ovo stvara njegu uz maksimalnu hidrataciju epiderme.
    • Maslinovo ulje koje sadrži puno hranljivih sastojaka. Hrani, omekšava, neguje, a također obnavlja oštećene ćelije.
    • Ulje avokada - ublažava suvoću, obnavlja kožu i poboljšava njihov tonus. Takođe hrani i neguje ćelije epiderme potrebnim elementima.
    • Ulje jojobe hranjiva je tvar slična potkožnoj masti. Eliminira suhoću i hrani koliko je to moguće. Pogodno za bilo koji tip, uključujući osjetljivu, problematičnu kožu osoba koje imaju dijabetes.
    • Vitamini A, E, F, doprinose metaboličkim procesima u stanicama epiderme i stvaraju barijeru od spoljnih uticaja.

    Unatoč činjenici da je krema prilično hranjiva i masna, dobro se upija bez ostavljanja mrlja.

    Regenerativni

    Regenerativna krema sastoji se od regenerativnih i zaštitnih komponenti koje doprinose zacjeljivanju pukotina, žarišta upale, ogrebotina i drugih ozljeda, i to:

    • Voskovi i katran od tvrdog drva, koji stvaraju prepreku na površini oštećenog područja. Dakle, ne dozvoljavaju da infekcije uđu u ranu.
    • Ekstrakt tamjana i ulja kadulje, koji stvaraju adstrigentni efekat i pomažu u zaustavljanju protoka krvi. Ublažavaju upalu i liječe kožu. Takođe, ovi elementi sprečavaju infekciju bakterijama, jer imaju baktericidni efekat.
    • Ulja heljde, kadulje, kao i alantoin koji doprinose procesu oporavka.
    • Vitamini A, E, F, koji poboljšavaju metaboličke procese, obnavljaju kožu i poboljšavaju njihov izgled.

    Svaka od ovih krema ima nisku cijenu - od 200 do 250 rubalja po epruveti. Međutim, to ne utječe na kvalitetu proizvoda.

    Preporuke za upotrebu

    Proizvod se proizvodi u aluminijskim cijevima smještenim u kartonsku ambalažu. Tako pomoću proizvoda možete iz cijevi izvući samo pravu količinu bez kontakta s proizvodom. Ovo je važno jer se na ruke mogu postaviti bakterije, koje će, nakon gutanja, doprinijeti njegovim sastojcima, što može utjecati na njegova svojstva kvaliteta.

    Prilikom upotrebe vrijedi se pridržavati uputa za uporabu:

    • Zaštitnu kremu treba koristiti svakodnevno ujutro. Mora se nanositi na očišćenu kožu uz pomoć jastučića za prste laganim masažnim pokretima.
    • Ako je koža vrlo suha i ljuštenja, koristite kremu za omekšavanje, koja se nanosi ujutro i navečer. Treba ga nanositi na prethodno očišćenu kožu, trljajući dok se ne upije.
    • Intenzivna vrsta kreme koristi se ako je potrebno, kada je koža vrlo hrapava, postoje stopala i pukotine na nogama. Radite to svaki dan, nanoseći proizvod na čistu kožu, masirajući stopalo dok se potpuno ne upije.
    • Obnavljajuća krema koristi se kada postoji takva potreba. Mali dio proizvoda nanosi se na oštećeno područje i trlja laganim pokretima.

    U liniji Diaderm nalazi se i krema od talka, koja je namijenjena pelenskom osipu. Nanosi se ujutro na očišćena mjesta.

    Diaderm kreme nemaju kontraindikacije za upotrebu. Jedini uvjet za odbijanje lijeka je njegova individualna netolerancija. Linija proizvoda za njegu kože Diaderm savršena je za svaku oštećenu kožu i ima efikasan efekat. Posebno će ove kreme biti korisne za dijabetičare i pomoći će u uklanjanju problema povezanih s ovom bolešću.

    Koža za dijabetes: razlika između dijabetičke i konvencionalne kozmetike

    Uzroci problema sa dijabetesom na koži

    Konvencionalna kozmetika za njegu, poput hidratantnih i omekšavajućih krema kože, dizajnirana je za zdravu kožu. Zbog promjena vezanih uz starost ili zbog utjecaja nepovoljnih faktora okoliša, naša je koža svakodnevno izložena negativnim učincima. Potrebna joj je pomoć. Sastav konvencionalne kozmetike za njegu osmišljen je da nadoknadi nedostatak hranjivih sastojaka (prije svega masti) i vode. Ovo je dovoljno za svakodnevnu njegu.

    Uz dijabetes, problemi koji nastaju povezani su prije svega s visokim nivoom glukoze u krvi, odnosno sa samom sistemskom bolešću. Zbog dijabetesa se poremeti stanje malih krvnih žila, koji prodiru u donje slojeve kože, te ne prima dovoljno vode. Koža postaje suva, ljušti se i svrbi.

    Hemijska reakcija glukoze s kolagenim proteinima dovodi do pogoršanja strukture elastične mreže kolagena i elastina, koji održava elastičnost kože i odgovorno je za njen zdrav izgled. Brzina pilinga gornjeg sloja mrtvih stanica kože - korneocita - mijenja se, a na zasebnim dijelovima kože (na petama, vrhovima prstiju) formira se gusta rožnata kora - hiperkeratoza.
    Ali kožni problemi kod ljudi koji imaju dijabetes nisu ograničeni na kserodermiju (suhoću). Kožni nabori često uzrokuju iritaciju zbog trenja i vlažnog okruženja. To su faktori formiranja pelenskih osipa koji uzrokuju nelagodu i mogu biti početak razvoja infekcije.

    Rizik od infekcije, kako bakterijskim, tako i gljivičnim, s dijabetesom je nekoliko puta veći nego kod zdravih ljudi.Stoga kozmetičari, razvijajući specijalizirane proizvode za njegu, uvijek vode računa o ovim osobinama kože. Štoviše, potrebno je razmisliti o sastavima nekoliko sredstava: nemoguće je riješiti sve probleme sa jednom vrstom kreme, one su previše različite. Moramo napraviti čitav niz proizvoda: različite vrste kreme, od kojih je svaka dizajnirana za rješavanje određenog problema s kožom.

    Na šta obratiti pažnju prilikom izbora brižne kozmetike?

    Prilikom odabira kozmetike za njegu problematične kože osoba s dijabetesom, prije svega, morate obratiti pažnju na preporuke proizvođača. Ako na pakiranju piše da se proizvod preporučuje kod dijabetesa, daju se rezultati odobrenja u medicinskim klinikama koji su potvrdili njegovu učinkovitost i sigurnost za osobe koje imaju dijabetes, to zaslužuje pažnju.

    Sredstva za kožu nogu

    Prije svega, ovaj je pristup potreban pri odabiru sredstava za njegu kože nogu. Oslobađanje od suhih kukuruza, hiperkeratoza na petama uvijek je na prvom mjestu pravila o njezi stopala. Ovdje se mora učiniti sve kako bi se izbjegla takva nevjerojatna komplikacija kao dijabetičko stopalo. Njega suhe kože i sprečavanje infekcija glavni su ciljevi prilikom kreiranja kreme za stopala.

    Proizvodi za kožu ruku

    Koža ruku izložena je vodi i sapunu, deterdžentima za pranje posuđa i drugim kemikalijama u domaćinstvu. To, naravno, negativno utiče na stanje kože i noktiju. Štaviše, kada se probije prst radi merenja nivoa glikemije, koža dobija mikrodomanje, koje može postati „ulazna kapija“ infekcije. Zbog toga je najbolje posvetiti se specijaliziranim kremama za ruke s antiseptičkim i regenerirajućim svojstvima.

    Profilaksa lica, tijela i upala

    Pa, za brigu o kožnim naborima, najbolje je odlučiti se za kreme za bebe u prahu (ali ne koristiti suvi prah!) Ili, opet, specijaliziranu kozmetiku dizajniranu posebno za osobe s dijabetesom. Kreme za lice mogu se odabrati na osnovu osobnih preferencija, glavna stvar je da ne sadrže komponente koje iritiraju kožu. U ljetnim mjesecima obavezno koristite kreme s faktorom zaštite od UV od 10-15. Dok predavamo u dijabetes školama, uvijek detaljno razgovaramo o principima izbora kozmetike, objašnjavajući zašto i kako, zašto i zbog čega.

    Kako odabrati pravi alat i ne padati na marketinške trikove?

    Za ljude koji imaju dijabetes, trenutno zaista nije mnogo proizvoda za njegu kože i usne usta. Općenito, proizvođači su jednostavno ograničeni na riječi "Pogodno za dijabetes", često bez dokaza o efikasnosti u obliku kliničkih ispitivanja.

    Sastavi različitih krema najčešće se međusobno razlikuju s obzirom da izbor sastojaka uvijek ovisi o ljekaru. Jedan te isti cilj, na primjer vlaženje kože, može se postići različitim sastojcima: urea, glicerin, panthenol i drugi. Pri razvoju formule kreme uvijek biramo njezinu bazu (bazu) i aktivne komponente, temeljeni na zadatku: šta ta krema treba raditi, koje funkcije treba obavljati, koliko brzo bi se efekt trebao pojaviti itd.
    Ako je proizvod namijenjen problematičnoj koži (specijaliziranom), certificiramo ga i šaljemo na kliničku potvrdu deklariranih svojstava. Pa, to je onda marketing, jer se troškovi sastojaka proizvoda različitih proizvođača neznatno razlikuju. Ako je kompanija društveno odgovorna, trudit će se da ne poveća cijenu sredstava za oboljele od dijabetesa, shvaćajući da je dijabetes ozbiljno financijsko opterećenje, kako u pogledu liječenja, tako i lične njege.

    Kako odabrati kremu za dijete?

    Gore navedeni problemi sa kožom češći su kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je produljena dekompenzacija dijabetesa vrlo česta. Djeca s dijabetesom tipa 1 su obična djeca, a za njih se mogu preporučiti uobičajena dječja kozmetika za njegu kože i oralnu higijenu.
    Ako ipak postoje problemi, na primjer, u usnoj šupljini, tada odaberite specijalizirane proizvode, pripazite na preporuke o dobi.

    Djeca s dijabetesom obično imaju specifičnosti u njezi prstiju (probijanja tijekom uzorkovanja krvi za mjerenje razine glukoze) i mjesta ubrizgavanja inzulina. U takvim slučajevima vrlo je prikladna, na primjer, DiaDerm Regenerirajuća krema. Krema formira zaštitni film preko mikro-rane, zatvarajući je od infekcije. Sadrži i prirodne antiseptike - ekstrakt žalfije, ulje heljde i paprom (mentol) za ublažavanje bolova na oštećenom području.

    O specijaliziranoj liniji DiaDerm

    DiaDerm kreme razvijene su u laboratoriji naše kompanije Avanta (Krasnodar) kao cijeli tim, ovo nije posao jedne osobe. Za više od 12 godina na tržištu, prošli smo kroz brojna klinička ispitivanja i odobrenja, potrebna za certificiranje, i dobrovoljna. Ponosni smo što možemo utvrditi više pozitivnih rezultata u ispitivanjima.
    Tokom godina, milioni ljudi počeli su stalno koristiti naše proizvode. Lijepo je što možemo pomoći ljudima koji imaju dijabetes, poboljšati im kvalitet života, očuvati njihovu ljepotu i spriječiti neke komplikacije dijabetesa.
    I dalje ćemo raditi u tom pravcu, proizvoditi jeftine, ali jako kvalitetne proizvode i provoditi edukativni rad u školama za dijabetes. Vjerujem da svjesna njega kože i usne usta pomaže u održavanju zdravlja i ljepote dugi niz godina.


    1. Russell, Jesse Vitamini za dijabetes / Jesse Russell. - M .: VSD, 2013. - 549 str.

    2. Greenberg, Riva 50 mitova o dijabetesu koji vam može upropastiti život. 50 činjenica o dijabetesu koje mogu spasiti nju / Riva Greenberg. - M .: Alpha Beta, 2012. - 296 str.

    3. Zakharov Yu.L. Dijabetes Nova tehnika liječenja. SPb., Izdavačka kuća "Peter", 2002., 544 str., Naklada 10.000 primjeraka.

    Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

    Pogledajte video: Dobro je znati. .: Više o dijabetesu (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar