Prirodni nadomjestci šećera za dijabetičare - pregled najboljih

Koliko košta agavin sirup (prosječna cijena za 1 litru)?

Sirup nije samo proizvod među ostalim. Prema nekim izvještajima, nastao je u Francuskoj u srednjem vijeku. Prema enciklopediji sirup je koncentrirana otopina pojedinih šećera (glukoze, saharoze, maltoze i fruktoze) i njihovih mješavina u prirodnom voćnom soku ili vodi. Također se sirup može nazvati "bistrom viskoznom tekućinom" s aromom odgovarajućeg voća (voća, bobica ili biljaka).

Među proizvode koji zaslužuju najviše pažnje, treba uključiti sirup agave. Njegove karakteristične karakteristike uključuju povećani udio kalorija, visok sadržaj šećera (od 40 do 80%), izražen slatkast okus i aromu svježe agave. Ova biljka raste uglavnom u Meksiku.

Agavin sirup isporučuje se u maloj posudi. Međutim, to bi trebalo biti dovoljno dugo. Glavna odlika sirupa jeste da ga mogu konzumirati dijabetičari, za koje je redovan šećer štetan. Nije iznenađujuće da se agava koristi kao zamjena za šećer u sladoledu i slastičarnama.

Opcije Agave sirupa

Piće se može konzumirati u raznim varijacijama. Na primjer, piju ga solo prije ili nakon obroka. Sirup se smatra dobrim aperitivom, kao i probavom. Da biste to učinili, potrebne su vam male čaše sa kapacitetom ne većim od 50 ml. Agavin sirup je divan desert. To će poslužiti kao odličan završetak ručku ili večeri, razveseliti i dati tijelu potreban ton.

Agavin sirup odlično ide uz srebrnu i zlatnu tekilu, kao i likere i grickalice. Iskusni barmen moći će ponuditi najmanje 15 koktela koji koriste ovaj proizvod. Najpoznatiji od njih su meksički doručak, margarita od lubenice, bobica platine, razglednica iz Italije i neke druge.

Koristi i štete agave sirupa

Sirup ima mnoštvo korisnih svojstava. Ovim dodajte vrijedne korisne tvari: vitamine, saharide, minerale itd. U piću takođe možete pronaći smole i esencijalna ulja. Agavin sirup pogodan je za lečenje neuralgije, ima antipiretsko, antiseptičko i analgetsko dejstvo. Uzimanje pića ne bi se trebalo davati ljudima koji imaju problema sa jetrom i žučnim mjehurom.

Kalorija Agave sirup kalorije

Energetska vrijednost agavin sirupa (omjer bjelančevina, masti, ugljikohidrata - bju).

Uloga sigurnog i niskokaloričnog nadomjestaka šećera primjenjiva je na mnoge biljke. Stevija, agavin sirup - početak je liste alternativnih slatkiša. Međutim, postoji rizik od zlouporabe takvih proizvoda kada dobiju štetu umjesto očekivane koristi.

U kuvanju

U kuhanju koriste sok agave kao zaslađivač, a koriste se i u proizvodnji domaće votke. Iako je ovo potonje prilično skup zadatak, cijena najslađeg proizvoda je relativno visoka zbog svog prekomorskog podrijetla. Sok od agave koristi se u proizvodnji domaćih vinskih napitaka i umjetnog meda.

Agavin sirup koristi se u kuhanju u pripremi deserta, kao i u proizvodnji pića.

Samo za upotrebu u hrani potreban vam je proizvod najvišeg kvaliteta. U najkvalitetnijem sirupu količina glukoze bi trebala biti blizu 50%. Naravno, takvi će sirupi biti skuplji od analoga, ali će učiniti puno manje štete, a u nekim će situacijama donijeti i neprocjenjivu korist.

U medicini

U narodnoj medicini biljni sok koristi se kao aktivni dodatak prehrani koji se može boriti protiv upale različitih organa. Vjeruje se da proizvod ima sposobnost snižavanja holesterola u krvi i usporava rast raznih vrsta neoplazmi. Proizvod koriste i kao stimulans za proizvodnju tvari odgovornih za apsorpciju kalcijuma u tijelu, što postaje relevantno za starije osobe.

Druga manifestacija korisnih svojstava sirupa agave može se nazvati njegovom sposobnošću brzog anesteziranja i oslobađanja od stresa u sljedećim tjelesnim stanjima:

  • radikulitis
  • reumatizam
  • modrice
  • uganuće.

Farmaceutska industrija proizvodi lijekove na bazi prirodnog soka od agave, koji imaju kontracepcijski učinak i prilično učinkovito pomažu u izbjegavanju neplanirane trudnoće.

Korisna alternativa šećeru: prirodni sirupi i njihov GI. Problemi s fruktozom

Postoje kontraindikacije, obratite se svom lekaru.

Agava je dobro poznata čak i u onim zemljama u kojima ova biljka nije nikad uzgajana. Takva slava je činjenica da je sirovina za pripremu dva poznata pića: tequila i pulke . Ali to nisu svi „proizvodi od agave“ kojima osoba može ukrasiti svoj stol. Postoji još jedno ime, sirovina za koju je agava, osim toga, nema nikakve veze s alkoholom. Ovo je agavin sirup (zvuči zanimljivo, zar ne?) Sirup od agave koji nije postao tekila. O njemu ćemo govoriti u ovom postu.

Kuhanje i ukus

Sirup se pravi na približno isti način kao i od javora, o čemu smo govorili u jednom od prethodnih postova (). Sok biljke stavlja se u velike posude i postepeno isparava dok se ne zgusne i iz njega ne dobije blago viskoznu slatkastu tečnost, a naziva se sirupom. Ovisno o trajanju toplinske obrade, može biti bilo prozirno svijetložuta (nešto svjetlija od svježeg cvjetnog meda) ili tamna, „pivo obojena“.

Uprkos čestim usporedbama s medom, okus agavin sirupa uopće nije med. Oni koji su ga probali kažu da je „poseban“ ili da proizvod uopšte nema specifičan ukus. Netko ukazuje na „biljnu“ nijansu ukusa, neko kaže da ima nešto „kremasto“ u sirupu, dok drugi tvrde da je vrlo slična melasi. Općenito, na osnovu svih ovih usporedbi moguće je, čak i ne isprobavajući ovaj proizvod, sa sigurnošću reći da će se ispasti prilično dobar.

Deseci godina, ako ne i stotine godina, postoji recept za sirup, ali ovaj je proizvod u posljednje vrijeme dostigao širok krug potrošača. Upotrebljava se samo jednu deceniju. Ali čak i za to vrijeme, već je imao pristojan broj obožavatelja koji su lako prepoznali njegovu održivost kao proizvod. Koja su njegova korisna svojstva?

Prednosti agavskog sirupa

1. Ovo je prirodno zaslađivač, njegova je slatkoća nešto veća od šećera, stoga je, čak i s gotovo istim kalorijskim sadržajem (306 kcal), upotreba sirupa „korisnija“. Ako je agava u prehrani zamijenjena svim šećerom, tada će osoba općenito konzumirati manje slatkog. Ovo je pozitivan trenutak za one sa slatkim zubima koji žele smršavjeti i / ili održavati zdrave zube.

2. Slatki ukus nastaje zbog prisutnosti u proizvodu ne samo glukoze i fruktoze, već i inulina. Ova supstanca ne spada u opasne „lagane“ šećere za figuru, ali ima gotovo isti slatki okus. Inulin praktično ne utiče na sadržaj glukoze u krvi, izlučuje se bubrezima. Agavin sirup čini bezopasnim slatkim tijelom koje se može koristiti kao zaslađivač osobama s oštećenom glukoznom tolerancijom i nekim oblicima dijabetesa.

3. Postoje zapažanja da agavin sirup blagotvorno utiče na stanje creva i uspostavlja njegov redovan rad. Po tome je on nešto sličan laktulozi, koja može djelovati i meko. A ista ta osobina snažno razlikuje agavin sirup od ostalih slatkiša, jer oni, naprotiv, izazivaju tendenciju ka.

Tako za osobe sa srodnim problemima, upotreba sirupa agave predstavlja šansu za poboljšanje rada gastrointestinalnog trakta. A za one koji mršave, koji su već spomenuti i koji su glavni potrošači sirupa, ovo je prilika da se riješe "balasta" u crijevima i spreče pojavu opstipacije, poštujući dijetu s visokim proteinom.

4. Neki izvori također navode da je agavin sirup:

  • omogućava vam jačanje imunološkog sustava zbog prisutnosti korisnih biološki aktivnih komponenti u njemu,
  • ima drenažni efekat, uklanja višak tečnosti iz organizma,
  • smanjuje tjelesnu temperaturu tokom vrućice.

Ne možemo se nedvosmisleno složiti s ovim tvrdnjama, jer potraga za takvim informacijama u znanstvenim izvorima nije dala rezultate. Za sada nema pouzdanih podataka o ovoj temi, tako da ne biste trebali precijeniti agavin sirup.

Očigledno je da se takva laž pojavila zbog činjenice da naši sunarodnjaci, uglavnom opčinjeni pohvalama, ne mogu prestati gubiti komplimente kada su uvjereni u kvalitet i korist proizvoda / lijeka / predmeta. Govoreći o njegovim zaslugama, svako nastoji dodati nešto od sebe. Ali sirupu od agave nije potrebna takva "zaštita": objektivno je koristan proizvod koji se čak i usprkos nedostatku mogućnosti smanjenja temperature može preporučiti bukvalno svima.

Agave sirup štetan

A zaslađivač može biti štetan samo u dva slučaja: ako ga ima previše i često ili ako netko ima netoleranciju na njegove komponente (alergija na agave).

Jedno „predoziranje“ sirupa može dovesti do dijareje i nelagode u trbuhu, a hronično prejedanje može dovesti do povećanja kilograma, jer uprkos malom riziku od agave za figuru, on i dalje sadrži sirup. Što se tiče alergijske reakcije na sirup, kao i svaka druga alergija na hranu, ona se obično manifestuje u obliku urtikarije: pojava ružičastih pruriticnih izbočenih elemenata na koži koja traje od nekoliko sati do 2 dana.

Oni koji ne mogu podnijeti sirup, bolje je potpuno odustati od njegove upotrebe. Ostalo se može preporučiti samo za promatranje umjerenosti.

Recenzije Gdje kupiti sirup agave?

Prvo na što ljubitelji sirupa agave obraćaju pažnju je da je to izuzetak od pravila „korisno - tako ukusno“. Savjetuje se neustrašivo dodavati bilo kojem jelu i piću kojem je potrebno zaslađivanje, od jogurta i peciva do čaja i kafe.

Mnogi kažu da im je agava pomogla u postizanju sklada. Istina, ovdje ne govorimo o aktivnom utjecaju na težinu samog sirupa, jer se on ne koristi posebno za mršavljenje, već samo za ublažavanje čežnje za slatkišima.

Većina recenzija odnosi se na kompanijski sirup Sunny Via, Sunny Bio i Naturel . No, i drugi proizvođači koji proizvode čisti sirup bez aditiva nesumnjivo će oduševiti kupce nevjerovatnim svojstvima svojih proizvoda.

Agavin sirup možete kupiti u internetskim trgovinama, trgovinama zdrave hrane, velikim supermarketima, a ponekad i u ljekarnama. Jedna konzerva ili boca sirupa kapaciteta oko 300 g košta oko 10 dolara. Bez sumnje, ovo je vrlo malo za takav proizvod. Čak je i autor ovog članka, obično ravnodušan prema slatkišima, imao želju da krene u potragu za agavinim sirupom. Ko je probao, reci mi: kako ti se svidjelo?

Ovaj je članak zaštićen autorskim i srodnim pravima.!

  • (30)
  • (380)
    • (101)
  • (383)
    • (199)
  • (216)
    • (35)
  • (1402)
    • (208)
    • (246)
    • (135)
    • (142)

A gava je višegodišnja biljka koja raste u pustinji i polu pustinji, izgledom podsjeća na aloe. U Severnoj i Srednjoj Americi i Meksiku njegova korisna svojstva poznata su od davnina. Za proizvodnju agavine sirupa koristi se biljni sok zasićen polisaharidima, vitaminima i mineralima. Zbog prevladavajućeg sadržaja fruktoze (80-95%), nektar koji je dobijen sa niskim udjelom kalorija je i pol puta slađi od šećera.

Uz umjerenu konzumaciju, sirup poboljšava metabolizam, pomaže apsorpciji kalcijuma i magnezijuma i snižava holesterol u tijelu.

Agavin sirup i nektar jednaki su nazivi za isti proizvod. Dobiva se iz soka jezgre i lišća biljke, u sastav se nalazi probiotik inulin koji potiče rast korisne mikroflore, što pomaže ubrzavanju metaboličkih procesa i uklanjanju toksina. Sirup je prirodni zaslađivač i ima osjetljivu aromu meda s notama karamele.

Istorija sirupa

Agavin šećer stari su Azteci koristili za pravljenje slatke hrane i pića. Meksički Indijanci koristili su ga za liječenje rana zbog protuupalnih i antibakterijskih kvaliteta. Nakon otkrića svojstava fermentacije, tekila je postala poznati napitak od agave.

Interes za biljku u 21. stoljeću privukao je njezin rijetki sastav ugljikohidrata u kombinaciji sa niskim glikemijskim indeksom.

Ugodan osjetljiv okus agavin sirup učinio ga je čestom nadomjestkom šećera u kuhanju: ne narušava aromu i teksturu pečenja, čuva mekoću keksa, a dovoljno gusta konzistencija omogućava precizno mjerenje potrebne količine.

Kako napraviti sirup

Za proizvodnju nektara agave koristi se jezgra i lišće biljke. Nakon isparavanja 48-72 sata, pulpa se usitni i usitni da bi se iscijedio sok. Nakon filtriranja rezultirajući juha se zagrijava na temperaturi koja ne prelazi 45 stepeni, što vam omogućava da uštedite sve vrijedne enzime i vitamine. Kako višak tečnosti isparava, proizvod se zgušnjava.

Sorte pića

Najbolji ukusi su poznati sirup od plave agave. Ovisno o vrsti obrade, razlikuju se svijetle i tamne sorte. Pecmez se priprema bez uključivanja šećera i dodatnih aditiva zagrijavanjem, taloženjem i filtriranjem prirodnog soka. Dug proces isparavanja daje nektaru tamnu jantarnu boju i bogat poslijeratni okus melase. Lagane sorte prolaze temeljito filtriranje, nisu obogaćene voćkama, imaju zlatnu nijansu i lagan ukus cvjetnog meda s mirisom karamele i svježim travnatim notama.

Sadržaj kalorija i glikemijski indeks

Nektar se koristi za poste dane i dijetu zbog smanjenog sadržaja kalorija, koji iznosi 310 kcal na 100 g proizvoda. Fruktoza pomaže u održavanju optimalnog metabolizma, potiče eliminaciju toksina iz tijela. GI (glikemijski indeks) sirupa agave je 16-20 jedinica, što je posljedica niskog postotka glukoze.

U usporedbi sa šećerom s GI od 70 jedinica, nektar se tijelom razgrađuje postepeno i ne izaziva oštro otpuštanje inzulina. Sirup od slatke agave za dijabetes tipa 2 bit će alternativa za pečenje i čaj.

Korištenje sirupa u kuvanju

Agavin nektar sto posto je podložan fermentaciji kvasca, potpuno topiv u vodi, pri zagrijavanju ne gubi svoja korisna svojstva što omogućava upotrebu sirupa za pečenje slatkih kolača i keksa. Lagana kremasta karamelna sladila aroma ne mijenja ukus proizvoda i zadržava sjaj i mekoću tijesta. Nectar se koristi u pripremi:

  • pite od tijesta od kvasca,
  • sunđerasti kolač i torta od peska,
  • kolačići, kolači i kolači od medenjaka,
  • smoothieja i smoothieja
  • domaći sladoled
  • krema i drugi deserti,
  • pirjano voće, kiselice, voćni napici.

Palačinke, palačinke ili vafle natopljeni sirupom dobit će osjetljiv i ugodan ukus. Impregnacija kolača dat će torti mekan i lagan, neupadljiv karamelni okus. Netar će poslužiti kao odličan dodatak sladoledu, granoli i kafi, dodajući suptilne note meda.

Proizvod se skladno kombinira sa zelenim, crnim, bijelim i biljnim čajem. Dnevni unos nije veći od dvije ili tri kašike. Pogodno za pristalice prehrane sa vegetarijanskom i sirovom hranom.

Javorov sirup

Korisna zamjena je nektar dobiven iz javorovog soka.Sadrži preko 50 antioksidanata i minerala. Ne izaziva manifestacije alergija na hranu, ima ljekovita svojstva, ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni sistem, povećava imunološku zaštitu tijela i ima blagi okus karamele. Hranjiva vrijednost je 260 kcal. Međutim, u sirupu prevladava glukoza, pa je kontraindicirana kod dijabetesa.

Medena trava koja raste u Južnoj Americi, nekoliko desetina puta superiornija u slatkoći šećeru, ima nulti glikemijski indeks i sadržaj kalorija. Normalizuje nivo glukoze u krvi, ima antibakterijska svojstva. Ali morate se naviknuti na specifičan ukus.

Prirodni zaslađivač izvađen iz stabljika šećerne trske, kukuruznih kukuruza, drveta breze. Ne uzrokuje skok šećera u krvi, ima nizak udio kalorija, nema vanjskih zalogaja. Međutim, u nekim slučajevima daje laksativni učinak, u slučaju predoziranja izaziva dijareju, nadimanje.

Nektar agave zamijenit će medom, sirupima od riže, artičokom, turskim prahom. Uprkos niskom kaloričnom sadržaju, preporučuje se upotreba svih vrsta zaslađivača umjereno i uzimajući u obzir pojedinačne kontraindikacije.

Koliko košta agavin sirup (prosječna cijena za 1 litru)?

Sirup nije samo proizvod među ostalim. Prema nekim izvještajima, nastao je u Francuskoj u srednjem vijeku. Prema enciklopediji sirup je koncentrirana otopina pojedinih šećera (glukoze, saharoze, maltoze i fruktoze) i njihovih mješavina u prirodnom voćnom soku ili vodi. Također se sirup može nazvati "bistrom viskoznom tekućinom" s aromom odgovarajućeg voća (voća, bobica ili biljaka).

Među proizvode koji zaslužuju najviše pažnje, treba uključiti sirup agave. Njegove karakteristične karakteristike uključuju povećani udio kalorija, visok sadržaj šećera (od 40 do 80%), izražen slatkast okus i aromu svježe agave. Ova biljka raste uglavnom u Meksiku.

Agavin sirup isporučuje se u maloj posudi. Međutim, to bi trebalo biti dovoljno dugo. Glavna odlika sirupa jeste da ga mogu konzumirati dijabetičari, za koje je redovan šećer štetan. Nije iznenađujuće da se agava koristi kao zamjena za šećer u sladoledu i slastičarnama.

U kozmetologiji

U kozmetologiji, slatki sok od agave koristi se za pravljenje maski koje jačaju kosu.

Proizvod ima blagotvorno djelovanje na kožu zahvaćenu aknama i groznicama. Djelovanje biljke je blizu akcije poznate kod nas agave. Trebate samo koristiti svježi sok agave ili poseban kozmetički pripravak koji se dobiva na hladan način.

Kako zamijeniti agave sirup?

Kako zamijeniti agavin sirup, mnogi misle koji su ovaj sastojak vidjeli u receptu. U nedavnoj se prošlosti vjerovalo da kukuruzni sirup to odlično radi, no nakon laboratorijskih ispitivanja koja su potvrdila rizik od razvoja gojaznosti kod posljednjeg, preferirao se sirup agave. Iako su nesigurni, kao i svi šećeri, bez obzira na njihovo porijeklo i način proizvodnje.

Druga moguća zamjena je javorov sirup, koji je takođe manje hranjiv.

Svojstva i kvaliteta

Svojstva sirupa agave dugo su proučavana, kao i njihov uticaj na ljudsko telo u celini. Dokazano je da sastav ovog proizvoda dobre kvalitete i proizveden od strane dobronamjernog proizvođača sadrži oko 97% fruktoze. Tolerancija od 85% smatra se zasićenošću fruktozom.

Kvaliteta proizvoda i njegova svojstva također ovise o njegovoj boji, a to, pak, u potpunosti ovisi o načinu dobivanja sirupa i stupnju njegove filtracije.

Postoje gole, tamne i jantarne boje gotovog proizvoda. Svaka od njih razlikuje se po kemijskim karakteristikama, posebno u količini glavne komponente u sebi. Sastav slatkog proizvoda koji se dobija neindustrijskim načinom je sljedeći:

Najveća specifična težina među svim sastojcima pripada fruktozi, a preostale tvari zauzimaju približno jednake udjele u ukupnoj količini.

Medicina je dokazala da, u usporedbi s drugim šećerima, upotreba fruktoze djeluje povoljnije na tijelo i na metaboličke procese koji se u njemu događaju, iako se ne može smatrati potpuno sigurnim.

Hemijski sastav agave sirupa

Korisne supstance koje čine nektar su vrlo raznolike uključuju:

  • kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor,
  • desetine esencijalnih ulja
  • vitamini E, K, A, grupe B i D.

Kalorijski sirup 320 kcal na 100 grama. Da, približno je to sa šećerom, ali zbog visokog sadržaja fruktoze, koja se apsorbira sporije od saharoze, upotreba slatkiša je svedena na minimum.

Odnosno, sirup se dobro zasiti. To čini upotrebu sirupa korisnijim i za zdravlje tijela i za figuru slatkog zuba. Mislim da razumijete kako smo sve žene i to je normalno. Pa zašto se odreći zdravih slatkiša!

Prednosti Agave sirupa

S obzirom na sve gore navedene korisne tvari koje su sadržane u ovom proizvodu, njegove su prednosti sljedeće:

  • to je prirodna zamjena za šećer koja se može koristiti prilikom gubitka kilograma bez oštećenja figure,
  • ima nizak glikemijski indeks (15-17),
  • sadrži do 5% inulina.

Zahvaljujući inulinu, koji je polisaharid, stvaraju se korisne bakterije i probiotici u gastrointestinalnom traktu koji doprinose pravilnom funkcioniranju crevne pokretljivosti.

A pravilno funkcioniranje creva utiče na kožu lica i tela, što nas čini još zdravijima i privlačnijima. Dakle, dragi moji, ovo ne treba zaboraviti.

Šteta i kontraindikacije

1. Glavni nedostatak ovog proizvoda je gotovo 100% sadržaj fruktoze, koji u velikim količinama može izazvati brzo debljanje.

Zbog toga je potrebno u hrani koristiti najviše jednu kašiku ili dvije ovog zaslađivača. Ne brinite, ova količina dovoljna je da svako piće ili desert postane slatko bez štete za tijelo. Sve treba mjeriti, prijatelji.

2. Agavin sirup treba piti s velikom pažnjom kod ljudi koji pate od bolesti bubrega i jetre, kao i sa cistitisom.

3. Nemojte ga uvoditi parovima koji planiraju imati djecu u bliskoj budućnosti. Biljka sadrži tvari koje suzbijaju rodne funkcije organizma, zbog čega su proizvodi koji sadrže agavu prirodni kontraceptiv.

4. Također postoji mišljenje da fruktoza može uzrokovati otpornost na inzulin u krvi kada se konzumira u velikim količinama. Stoga bi ovaj nadomjestak šećera trebali koristiti s oprezom osobama oboljelim od dijabetesa.

Kako koristiti agave sirup?

Ovaj jedinstveni proizvod se uglavnom koristi u kuvanju. Lično sam ga koristio na taj način.

  1. Agavin nektar dodaje se svim vrstama pečenja (kolačićima, kolačima, pecivima, muffinima, kolačićima od medenjaka itd.).
  2. Moguće je koristiti i sirup u gotovom obliku, sipajući ih, na primjer, palačinke, gotovim pecivima, sladoledom, dajući im karamelni okus.
  3. Čaj ne možete zanemariti - biljni, crni, zeleni i bijeli. U kombinaciji sa nektarom njihov ukus je izvrstan. Probajte i sami!

Kada kupujete ovaj proizvod, uvijek obratite pažnju na to da bi trebao biti čisti sirup bez vanjskih nečistoća i posebno kemijskih dodataka nego što to griješe mnogi proizvođači.

Dobro, dragi čitaoci. Tako smo shvatili koja je korist i šteta agave sirupa, saznali smo da je to gotovo nezamjenjiv proizvod u prehrani ljudi koji prate njihovo zdravlje i figuru, ali strašno vole slatkiše.

Nadam se da je moj članak bio koristan i da ste naučili puno o divnom proizvodu koji je već ispunio srca mnogih.

P.S.S. Recite svojim prijateljima o članku i podijelite svoje utiske u komentarima. I ne zaboravite se pretplatiti na nove članke - pred nama je još puno zanimljivih stvari. Vidimo se, prijatelji!

Z.Y. Pretplatite se na ažuriranja bloga - ima još puno toga!

Agave sirup što je dobro poznato na Zapadu, u posljednje vrijeme je steklo popularnost širom svijeta.

Agava je biljka koja izgleda poput aloje. Raste u Latinskoj Americi. Nalazi se u Rusiji na Krimskoj obali Crnog mora. Meksikanci prave pića poput tekile, pulque iz nje.

Bogat, slatki sirup agave ima istu aromu kao i med. Ima nježan ukus s izvrsnim notama karamele.

Ljudi koji ne mogu odbiti slatkiše, ali žele pridržavati dijetu i voditi zdrav način života, mogu dodati nekoliko kapi ovog ukusnog nektara kavi ili čaju.

Agavin sirup je dobra zamjena za šećer u mnogim receptima, jer ga ima malo - 18-32. To znači da se, za razliku od rafiniranog šećera, apsorbira sporije i ne uzrokuje snažno otpuštanje inzulina. Stoga je takav sirup neprocjenjivo otkriće za slatki zub i za ljude koji promatraju njihovu figuru.

Što je štetni šećer, napisali smo.

Proces proizvodnje

Zeljeni zaslađivač dobije se iz jezgre agave. Prvo se odrezuju listovi biljke, nakon čega se glavni dio (pinha) zdrobi, namoči, procijedi i ispari. Rezultat je slatka, gusta masa.

Na policama možete pronaći uobičajeni agavin sirup i prirodni (živi).

Prirodno, ne zagrijavajte iznad 46 stepeni, a isparuju 4-5 dana. Tako se štede sve korisne tvari.

Uobičajeni sirup agave zagrijava se na 60 stepeni i isparava samo 2 dana, uslijed čega su troškovi proizvodnje mnogo niži.

Agavin sirup - što je to, sastav i sadržaj kalorija

Biljke agave veoma su popularne u svojoj domovini u Meksiku. Stanovništvo koristi sok od listova za proizvodnju melase, alkoholnih pića, a koristi se za liječenje bolesti. Ne znaju svi kako dobiti sirup agave. Šta je ovo Ovo je kondenzovani sok, nektar koji sadrži monosaharid, fruktozu, inzulinski polisaharid. Korisne tvari u velikim koncentracijama mogu dovesti do problema.

Gdje kupiti sirup agave

Postoje kompanije koje krše proizvodne tehnologije i na taj način smanjuju kvalitet robe. Ali postoje savjesni proizvođači, koji teže izvrsnosti, primjenjujući iskustvo Hispanoamerikanaca, koji od davnina obrađuju ovu jedinstvenu biljku.

Ovaj proizvod možete odabrati u trgovinama zdrave hrane, trgovinama u kojima postoje odjeli za dijabetičare i u ljekarnama. Kupujemo na web stranici iherb.

A kako naručiti agave sirup na ovom web mjestu, možete pročitati

Pišite nam o svojim utiscima.

Svoju novu ljubav prema korisnim i neobičnim stvarima u našoj prehrani dugujem svojoj sestri koja bukvalno proviruje u internetske i oflajn trgovine u potrazi za superhranom, sjemenkama, sirupima koji vam omogućavaju kuhati zdravu hranu, a ne opterećivati ​​tijelo šećerom, solju i pšeničnim proizvodima brašno.

U našem je gradu jako malo trgovina specijaliziranih za pravilnu prehranu, a one koje se nalaze daleko od moje kuće i vrlo su im geografski neugodne.

Tako sam se pojavio za pomoć u svjetskom webu.

Otkrivši internetsku trgovinu Royal Forest, oduševila sam se asortimanom željenih roba (o čemu kažu sve eko blogerice i Instagram dame na PP-u). Bilo je svega što sam toliko dugo željela: sirupi, rogač, orasi apsolutno svih vrsta.

Oči široko trče. Ali sadržavali su me i naručeni prije svega najviše, po mom mišljenju, pravi proizvodi.

Danas vam želim reći o svijetlom agavin sirup i zašto smatram da je njegovo sticanje neophodno lično.

  • Lagani nektar iz agave
  • Cena 340 rubalja za 250 g
  • Država porijeklo - Meksiko
  • Datum isteka 24 meseca
  • 100 g sadrži 320 kalorija , BZHU : 78,2% ugljenih hidrata, bez proteina i masti.
  • Sastav : sok agave koncentriran
  • Izravna veza proizvoda

Jesam lagani sirup agave. Postoji i sirup tamne agave, koji je manje filtriran i dodatno obogaćen inulinom. Ali više sam želio lagani karamel okus svijetlog nektara, a tamni sirup ima, prema ljudima koji su ga probali, adstristričniji bogati ukus.

Na pakovanju sirupa koji, uzgred, nije staklo, kao što se čini na prvi pogled, već plastično (što je za mene lično veliki plus), na proizvodu se nalaze podaci o proizvodu. Pričaju nam se o sastavu, kalorijskom sadržaju, omjeru proteina, masti, ugljikohidrata nektara, kao i o roku njihove upotrebe, načinu upotrebe - općenito ono što je kupcu obično zanimljivo.

Boca se zatvara debelim crnim poklopcem, naravno uz kontrolu prvog otvora - i siguran sam da niko nije probao moj nektar.

Karamel-solarna viskozna tečnost sa malom količinom sitnih mjehurića vidljiva je kroz prozirni zid boce.

Miris neverovatno: karamela s blagom kiselošću i dozom cvjetnog meda. Neobičan miris koji želite osjetiti.

Ukus bogato slatko, ali ne i prikrivajuće. Podseća na toplu karamelu na štap. Dosta nekoliko kapi da se dobije ovaj okus dovoljno - ali ne više.

By konzistentnost sirup podseća na med, ali samo vrlo tečan, možda čak i topao. Ne proteže se iz posude sa staklenom strujom, već istječe u tankom gustom toku.

Što se tiče dozatora: u principu, odsutan je. A mnogi se žale i traže od proizvođača da ponudi dobar dispenzer za ovaj proizvod. Ali sviđa mi se da je vrat širok: sirup možete uzimati i kašikom. Ili špricu za precizno doziranje. To je čak i prikladno!

Podaci proizvođača

Nektara lakog agave Idealan je nadomjestak šećera sa svijetlim aromom karamele. Ima nizak glikemijski indeks, koji sprečava razvoj dijabetesa, poboljšava metabolizam i pomaže u smanjenju težine.
* Sprečava razvoj dijabetesa
* Poboljšava metabolizam
* Promoviše gubitak težine
* Smirujući učinak na nervni sistem
* Pomaže u uklanjanju suvišne tekućine iz tijela

Sada se prelazimo na glavnu temu mog pregleda - je li agavin sirup koristan ili štetan?

Neznani će reći: naravno, korisno: prirodno je! Oni koji znaju odmahivaju glavom i pričaju o opasnosti sirupa agave. Šta ja mislim?

  • Agavin sirup / nektar dobiva se iz pulpe listova biljke meksičke agave (od nje se i prave tekile). U davnim su se vremenima smatrali nevjerojatno korisnim - ali tada su ga jeli sirovog. Sada je podvrgnut toplinskoj obradi, uslijed čega se gube neka korisna svojstva.
  • Ali bez obzira na to, gubi se samo dio korisnih svojstava: ostaju vitamini K, E, A i grupe B. Najvažniji elementi u tragovima neophodni našem tijelu - kalcij, magnezijum, željezo i kalijum - također su sačuvani.
  • Neki misle, često zato što je sirup 90% fruktoze, štetniji je od šećera. Napokon, vjerovatno sada svi znaju o opasnosti fruktoze za tijelo.
  • Međutim, u velikim količinama apsolutno je sve štetno! Ali, nećemo li u čaj uliti kantu sirupa? Na primjer, par kapi je dovoljno da dobijem ugodan neobičan slatki ukus. A kalorični sadržaj agave sirupa manji je od šećera (320 kcal naspram 399 kcal). A pošto je agavin sirup jedan i pol puta slađi od šećera, da biste postigli slatkoću šećera, morate ga koristiti u manjoj količini, a samim tim ćemo dobiti manje kalorija!
  • Ista stvar s troškovima proizvoda: da, jeftinije je kupiti šećer. Ali količina „bijelog otrova“ koja se koristi mnogo je manja od agavine sirupa.
  • Agavin sirup ima nizak glikemijski indeks (17), što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi.Pacijenti sa dijabetesom znaju koliko je to važno. Ali nemojte napuniti ovaj proizvod: velika količina uzrokuje otpornost na inzulin - kršenje reakcije tkiva na djelovanje inzulina.

Kako da koristim ovu stvar?

  1. Dodajte biljnom čaju. Ne volim slatka pića, ali nekoliko kapi nektara piću daje poseban ukus i ugodnu aromu meda-karamele. I ne želim kolačiće. I ovo je važno!

2. Dodati kaši.

Zaboravio sam reći: Jako volim med. Ali često imam alergijsku reakciju na to (vjerovatno ovisi o proizvođaču i vrsti proizvoda), tako da ne riskiram jesti. Ali sirup u kaši, što jelu daje jedinstven okus - to je to. I ukusno. I sigurno za mene .

3. Dodajte pečenju: stječe ugodan okus bez nepotrebne slatkoće i slatkoće. A takođe i prekrasan karamelski ukus.

  1. Ovaj brend ima naj nježniju obradu proizvoda, što znači da zadržava više prednosti
  2. Nevjerovatno ugodan ukus nektara
  3. Atraktivna aroma
  4. Niži sadržaj kalorija od šećera
  5. On je prirodan
  6. Ima nizak glikemijski indeks

Kako koristiti agavin sirup da ne bi naštetili organizmu?

Da, samo se nemojte uključivati ​​u njegovu upotrebu. Na primjer, od žličice sirupa, na primjer, bezalkoholno oboljenje masne jetre, kako neki članci o fruktozi tvrde, nećete razviti. Pa, neće biti takvog!

Ljudi jedu pregršt slatkiša i kolačića, naslanjaju se na kolače i pet puta dnevno stavljaju četiri kašike šećera u čaj i kafu. I da li svi imaju zdravstvenih problema?

U svemu morate znati mjeru. A s agavinim sirupom, napravit ćete mali korak u pravcu odbijanja šećera u korist prirodnih zaslađivača. Štoviše, treba vam samo malo: i ekonomično i korisno!

Rodno mjesto plave agave iz koje se proizvodi svjetski poznato tekilo piće je Meksiko. Sok za njegovu pripremu dobiva se iz krupnih plodova biljke, a dostiže 90 kilograma težine. Sada se sve više ova biljka otporna na sušu uzgaja u domaćim uvjetima. Plava agava koristi se ne samo za tekilu, nego i za pripremu ukusnog i zdravog sirupa.

Opis Agave sirupa

Sirup, odnosno nektar, agava pojavio se na policama domaćih trgovina relativno nedavno, ali su odmah dobili priznanje pristalica zdrave prehrane. Kasnije su ga cijenili oni koji se aktivno bore protiv viška kilograma.

Sirup ima prilično jednostavnu tehnologiju proizvodnje. Za njegovu pripremu sok se prvo izvlači iz plodova biljke. Zatim se zagrijava na određenu temperaturu i polako ispari da se dobije gusta, viskozna konzistencija, koja je svojstvena većini sirupa. Sjena nektara također ovisi o trajanju toplinske obrade. Opcije su od svijetložute, jantarne do tamno smeđe boje.

Konzistencija sirupa agave vrlo je slična medu. Ali, ukus nektara je malo drugačiji, poseban. Slatki sirup ima izražen kremasti aftertast s ugodnim notama karamele. Dobar je i kao neovisan proizvod, i kao jedan od sastojaka u desertima i pecivima.

Koja je razlika između sirupa tamne agave i svijetlog agava?

Boja sirupa agave može varirati ovisno o vremenu pripreme. Što duže nektar isparava, gušće je i tamnije. Okus proizvoda u različitim bojama takođe nije isti.

Lagani sirup više podsjeća na cvjetni med. Ima mekan, blago karamelski okus. Može se dodati u hladne koktele ili u sladoled. Tamni nektar koristi se u pripremi umaka ili marinada za glavna jela. Učinit će da okus jela bude pikantniji i zanimljiviji. Agavin sirup pogodan je za peciva i druge slastice. Oni zamjenjuju šećer u tradicionalnim receptima.

Šta je agave sirup?

Agavin sirup je relativno gusta tekućina koja se formira nakon prerade i umjerenog zagrijavanja soka dobivenog iz ovog soka. Boja sjenila se mijenja. Možete pronaći svijetle jantarne i tamne karamelne sirupe. Lagani sirup ima relativno neutralan ukus, zbog čega se često koristi u kuhinji.

Tamni sirupi imaju izraženije arome, neki podsjećaju na med, drugi imaju blagi karamelski okus. Agavin sirup je visoko topiv u vodi, što ga čini pogodnim za miješanje toplih i hladnih napitaka. Na takozvanom Zapadu ljudi ga često koriste za pečenje raznih kolača i slatkiša.

Agave sirup štetan

Uprkos glasnim reklamnim sloganima koji izvještavaju da je agavin sirup gotovo i sam zdravlje, u stvari i nije. Naučnici su otkrili da previše fruktoze nije dobro za tijelo. Osim toga, u sirupu je puno kalorija, mada manje nego u šećeru. Jela puna fruktozom zasićuju nas puno sporije jer ovaj jednostavni šećer usporava stvaranje leptina koji je odgovoran za regulaciju potrošnje.
Povećani je rizik nehotičnog uzimanja više hrane nego što nam treba, pa su zbog toga i naši kilogrami i ukupna tjelesna spremnost izloženi većem riziku. Uz to, velika količina fruktoze znatno opterećuje jetru, a kad se ona upije, u organizmu se pojavi više mokraćne kiseline nego što bi bilo poželjno.

S porastom interesa za dobrom prehranom i zdravim načinom života, povećala se potražnja za dijetnim proizvodima, uključujući agave sirup, koji se koristi kao prirodna zamjena za bijeli šećer. Koristi i štete agave sirupa glavna su tema članka s pojedinostima o korisnim svojstvima, kontraindikacijama za uporabu, uporabu i postojećim alternativama.

Istorija sirupa

Rodno mjesto agave je Meksiko. Ovo je prilično nepretenciozna biljka koja ne treba gnojiva ili pesticide i daje bogatu žetvu. Izvana podsjeća na ogromnu aloju s malim plavim cvjetovima. Vrijedni nektar izvlači se iz neotvorenih pupova hladnim prešanjem. Dobiveni proizvod je 1,5 puta slađi od bijelog šećera. Jednostavnost uzgoja agave i osigurala mu je popularnost i široku distribuciju.

Za šta je koristan Agave sirup?

Ako pogledate stranice internetskih prodavaonica zdrave i dijetalne hrane koje prodaju agave sirup, možete pronaći puno informacija o njegovim korisnim svojstvima. Web stranice za recenziju prepune su mišljenja zadovoljnih kupaca. Osnova za takve navode je gore spomenuti niski GI. Jelo neće uzrokovati nagli skok šećera, što uz nizak sadržaj kalorija i visoku koncentraciju fruktoze, govori u prilog upotrebi agavin sirupa od strane onih koji pate od dijabetesa ili jednostavno prakticiraju zdrav način života.

Korisna antiseptička svojstva biljke bila su poznata Aztecima, podmazujući je tinkturom rane.

Pravi, pravilno pripremljeni od agave sirupa, ima korisna svojstva:

  • sadrži kompleks vitamina
  • zahvaljujući sadržaju fruktoze, može da normalizuje metabolizam,
  • uklanja toksine, toksine,
  • sadrži saponine, koji pomažu u borbi protiv mikroba, upala i jačaju imunitet.

Materije koje sadrže fruktane u sastavu proizvoda, koje predstavljaju inulin (u nefiltriranim tamnim sortama) i druge sorte, imaju sljedeća svojstva:

  • stvaraju osećaj sitosti
  • smanjuju apetit
  • pružaju antioksidativni efekat,
  • niži loši holesterol
  • Poboljšajte apsorpciju kalcijuma za 20%.

Zahvaljujući fruktanima, agavin sirup ne samo da se uspješno koristi u borbi protiv prekomjerne težine i na jelovniku dijabetičara, već se u starosti preporučuje i za povećanje gustoće kostiju.

Biljka se koristi i za zaštitu od trudnoće, jer su dinordrin i anordrin sadržani u njoj biljni kontraceptivi.

Steroidni saponini u sastavu biljke pomažu protiv reume.

Dakle, brojna korisna svojstva čine agavu kućnim lijekom.

Kako koristiti agavin sirup u kuvanju

Agavin sirup može se koristiti u kuvanju umjesto običnog šećera, ali zbog velike cijene ova praksa nije našla distribuciju među domaćicama. Češće se koristi u konditorskim proizvodima i proizvodnji skupih pića: alkoholnih (votka, vino) i bezalkoholnih (npr. Limunada).

Kod kuće se slatki napitak smatra aperitivom - sredstvom za poboljšanje apetita prije večere. Služi se u svom čistom obliku i nakon jela, doziranje s čašama od 50 ml, kao i u koktelima s tekilom i likerima.

Koja je razlika između sirupa tamne agave i svjetlosti

Boja nektara agave ukazuje na njegovu kvalitetu, način pripreme i stepen filtracije. Postoji svetli, tamni i jantarni sirup. Svijetle i tamne sorte proizvode se od istih sirovina. Ali u drugom slučaju, proizvod se filtrira manje: tada je bogat inulinom. Svjetlo ili tamno žuta boja svojstva ovisi o faktoru trajanja i intenzitetu zagrijavanja za vrijeme zadebljanja. Ukus laganih sirupa manje je zasićen.

Zaključak

Koristi i štete agave sirupa ostaju neistražene i stoga kontroverzne.

Smatrana svojstva predstavljaju ovu egzotičnu zamjenu za šećer u dva aspekta. S jedne strane, proizvedena od organskih biljnih materijala nježnom metodom, veoma je popularna i cijenjena u dijetetici. No, njegov visoki udio fruktoze može biti faktor rizika za osobe s dijabetesom i sklonošću pretilosti, pa upotrebu alternativnog zaslađivača treba strogo dozirati.

Prirodni zamjenici šećera

  • Stevia
  • Fruktoza, med i neki sirupi
  • Kokosov šećer
  • Turski puder u radu
  • Maltitol, sorbitol i ksilitol

Među prirodnim zaslađivačima postoje i drugi, ali u ovom ćemo članku razmotriti samo one prihvatljive za dijabetes.

Takođe, nema smisla govoriti o zamjenskim proizvodima koji se koriste u industriji, a koji nisu u prodaji.

Nećemo govoriti o nadomjescima, čija je kalorijska vrijednost i GI uporediv sa šećerom.

Izvrsna, prirodna, zamjena za šećer bez ugljikohidrata. Detaljan članak ovdje.

Ima izgled bijelog praha. U velikim količinama može biti gorko.

Realizuje se u obliku praha, tableta, sirupa i usitnjenog lišća. Prilično skupo u usporedbi s drugim zaslađivačima.

Kada se koriste XE i GI ne uzimaju se u obzir. Sadržaj kalorija također je nula.

Nema kontraindikacija, i smatra ljekovitim . Omiljeni od većine dijabetičara.

Fruktoza, med i neki sirupi

Ova kategorija sadrži prirodne zamjene šećera na bazi fruktoze.

Takvi zaslađivači tuku šećer svojim niskim glikemijskim indeksom. Ujedno su visoko kalorične i ugljikohidrate. Potrebno je razmotriti njihove jedinice za hljeb.

Ne mogu se svi biljni sirupi koji se nazivaju nadomjesci šećera koristiti za dijabetes. Mnogi su od njih potpuno usporedivi sa šećerom, čak i za GI. A razlikuju se samo u većoj dobrobiti za tijelo.

Prihvatljivi sirupi za dijabetes:

  1. Agave sirup. Glikemijski indeks je od 15 do 30. Sadrži inulin, koji pomaže oslabiti skok šećera u krvi, te uklanja neke od ugljikohidrata. 2 puta slađe od šećera, što je još jedan plus za ljude na dijeti. Sadržaj kalorija jednak je šećeru. Cijena je prosječna, posebno s obzirom na ekonomiju.
  2. Artičoke sirup. Glikemijski indeks je 20. Mnogo je slađi od šećera. Visokokalorična. Ne sadrži samo inulin, već i malo inzulina. Zbog toga je veoma koristan za upotrebu kod dijabetesa. Loša strana je cijena, prilično skup užitak.
  3. Javorov sirup. Glikemijski indeks je 55. Prilično visoko kalorični. Glavna prednost je ukus. Vrlo slično šećernom sirupu, tako idealan za kuhanje mnogih jela. Ima bogat vitamin sastav. Zbog GI na rubu zelene zone, to je dopušteno u vrlo malim količinama za dijabetes. Glavni uvoznik je Kanada. Zbog toga je cijena visoka.
  4. Jerusalimski sirup od artičoke. Još jedan savršen prirodni zaslađivač dijabetičarima. Pored niskog GI (15), vrlo je bogat i inulinom. Već sam napisao u članku o jeruzalemskom artičoku i dijabetesu, koliko je koristan. Ima ukus mladog meda. Dostupno po ceni.

Kokosov šećer

Skupo, ali vrlo korisno zadovoljstvo. Glikemijski indeks je 35. Ima ukus i aromu karamele. Kalorije vole uobičajeni šećer.

Izrazita karakteristika je prisustvo u kompoziciji glukagon . Ova tvar pomaže izgubiti težinu i ojačati krvožilni sustav.

Šećer je takođe bogat magnezijumom koji je veoma koristan za dijabetes.

Možemo reći da je ovaj prirodni zaslađivač sjajna alternativa šećeru, ako samo ima novca.

Svima nam dragi med je takođe odlična prirodna zamjena za šećer. Članak o medu i dijabetesu nalazi se ovdje.

Med ima glikemijski indeks - od 19 do 70, ovisno o stupnju sadržaja šećera. Sadržaj kalorija je visok.

Korisna je zbog svog bogatog sastava vitamina. Vrlo jeftino u usporedbi s drugim zaslađivačima u ovoj grupi.

Turski puder u radu

Vrlo skupo, ali i vrlo korisno prirodno zaslađivač. Ima nizak glikemijski indeks - 15. Ima nežan okus i laganu aromu javora.

Odlika - ogromna količina beta karotena . Zbog toga se smatra dobrim stimulansom imunološkog sistema.

Preporučuje se dojiljama.

Maltitol, sorbitol i ksilitol

Ova kategorija sadrži relativno prirodne zamjene šećera. Čini se da se dobivaju od prirodnih tvari (ljuske, kora drveća, škrob), ali nemaju tako bogat sastav vitamina kao zaslađivači iz prethodnih stavaka.

Prednosti ovih zaslađivača:

  • Vrlo nizak GI - od 7.
  • Sadržaj kalorija 2 puta je manji od šećera i prethodnih zamjena (osim stevije).
  • Niska cijena
  • Ne kvari zube (a ksilitol također liječi).

Kao zaključak možemo reći sljedeće. Postoji toliko mnogo prirodnih zamjena za šećer. I svaki slatki zub na dijeti može izabrati omiljenog. Istovremeno možete birati prema GI i kalorijama, po korisnim svojstvima za tijelo, pa čak i jednostavno po cijeni i dostupnosti.

U sljedećem ću članku govoriti o umjetnim zaslađivačima. Također su dozvoljeni kod dijabetesa, jer poput stevije ne sadrže ugljikohidrate i kalorije.

Agave kaša i sirup sadrže:

  • mono- i polisaharidi,
  • vitamini K, A, E, grupa B,
  • aloini, esencijalna ulja, smole,
  • mineralne komponente.

Deseci spojeva prisutni su u soku agave, kao i u drugim prirodnim proizvodima. Mnoga od njih su slabo proučena u pogledu farmakoloških svojstava.

Agavin sirup težak 100 g sadrži gotovo 71 g ugljikohidrata, 0,14 g masti, 0,04 g proteina. Kalorijska vrijednost ove količine nektara je od 288 do 310 cal. Proizvod je slađi od šećerne trske. Dijabetičari smatraju da je prekomorska slatkoća manje štetna za sebe.

Kako kuhati proizvod

Prije cvatnje sakuplja se sok lišća odraslih biljaka određenih vrsta. Bistra tekućina sa zelenkastim nijansama ima slatkast okus. Nakon varenja soka, dobije se gusti sirup koji po konzistenciji podsjeća na med. Što je tamnija boja, to je intenzivniji ukus karamele i ukus proizvoda. Sirup plave agave destiliran je kako bi se proizvela tekila.

Sirova šećerna repa prerađuje se više od osam sati. Gotov rafinirani šećer ne sadrži vitamine i minerale, samo takozvane prazne kalorije. Pri varenju soka agave uništavaju se i mnoge prirodne materije. Razlika je u tome što se saharoza sastoji od ostataka molekula glukoze i njenog izomera, fruktoze (1: 1). Agavin sirup sadrži fruktozu.

Agave sirup - Ovo je proizvod jedinstven po svojim svojstvima, koji je stekao distribuciju među nama zbog svoje dostupnosti i relativne jeftinosti. Upotreba sirupa je raširena u zemljama Euroazije relativno nedavno, a k nama je stigla iz Meksika.Ovaj proizvod ima vrlo sladak okus, čija zasićenost je mnogostruko veća od uobičajene slatkoće granuliranog šećera za nas.

Agava je biljka iste porodice, a njen izgled je kod većine ljudi povezan s alojom.

Sok biljke, koji ima jaku slatkoću, dobiva se iz neotvorenih cvjetova plave agave. Ovaj je postupak prilično dugotrajan i sastoji se od hladnog prešanja nektara. Iako se ova metoda ne koristi u industrijskoj proizvodnji zbog male produktivnosti.

Sirup je zasićen fruktozom koja se za razliku od šećera organizmom lakše apsorbira iako nije ništa manje štetna ako se koristi u hrani u velikim količinama.

Ovaj članak će vam reći kako koristiti ovaj proizvod, jedinstven po svojim svojstvima, u različitim sferama života, šta treba izbjegavati i koje pokazatelje treba koristiti pri odabiru.

Agavin sirup - visoka fruktoza

Činjenica da je agava bogata fruktozom često se smatra dobrom njegove upotrebe. Ali, mnogi ljudi ne razumiju da je koncentrirana fruktoza još gora od velike doze glukoze. Sve bi trebalo biti umjereno.

Postoje brojni zdravstveni problemi povezani s konzumiranjem previše fruktoze:

Fruktoza ometa metabolizam bakra.

To, pak, sprečava pravilno stvaranje kolagena i elastina. Kolagen i elastin ključne su komponente vezivnog tkiva, koje u osnovi drži tijelo zajedno. Manjak bakra može takođe dovesti do slabosti kostiju, anemije, arterijskih oštećenja, neplodnosti, visokog holesterola, srčanih udara i nemogućnosti krvi da kontrolira nivo šećera.

Kada konzumirate čistu fruktozu, ona se prvo mora preseliti u jetru prije nego što se pretvori u glikogen, izvor energije. Ali ako odmah ne potrošite ovu energiju, fruktoza se pretvara u trigliceride - masti u krvi koje uzrokuju različite bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Stoga, počevši od krvi, možete dobiti na težini. Od fruktoze, masne ćelije se povećavaju.

Stalno konzumiranje velikih količina fruktoze doprinosi bezalkoholnim oboljenjima masne jetre. Čak i djeca koja dobivaju puno fruktoze iz agavin sirupa u svojoj prehrani pate od ovih bolesti. Većina marki sirupa agave ima više fruktoze nego kukuruzni sirup.

Kada jedete fruktozu, povećavate proizvodnju inzulina na vrlo visok nivo, što doprinosi razvoju metaboličkog sindroma i dijabetesa, srčanih bolesti, gihta i drugih problema sa cirkulacijom.

Dokazano je da konzumiranje fruktoze podiže mliječnu kiselinu u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes. Ekstremna povećanja upravo uzrokuju metabolički sindrom.

Fruktoza potiče ubrzano starenje putem oksidativnih oštećenja. U tom je pogledu najgori šećer, a kad se veže na proteine, ti molekuli učvršćuju stanice u vašem tijelu, ometajući njihove funkcije. To je uzrok ateroskleroze, problema sa bubrezima i starenja kože.

Bez obzira jeste li dijabetičar ili ne, visok unos fruktoze čini ogromnu štetu vašem tijelu.

Kako se proizvodi agava?

Agava prirodno nije previše slatka. U stvari, agava je bogata polisaharidima, pa je za dobivanje slatkoće potreban složen proizvodni proces. Sok od agave ima osnovne ugljene hidrate - složene oblike fruktoze zvane fruktozani, od kojih je jedan inulin. U ovom stanju sok nije previše sladak.

Da bi se dobio agavin sirup, sok se isceđuje iz jezgre agave. Sok se zagrijava od 49 ° C do 60 ° C tokom oko 36 sati, ne samo za koncentraciju tečnosti u obliku sirupa, već i za veću slatkoću.

Kad se sok agave zagreje, složeni fruktozani se hidroliziraju ili razgrađuju na manje jedinice fruktoze. Tada se ova otopina filtrira. Proizvod ovisi o boji od svijetle do tamne, ovisno o stupnju obrade.

Alternativna metoda liječenja sokom agave bez topline koristi enzime koji hidroliziraju ekstrakt polisaharida u fruktozu. Višak vode se zatim isparava pomoću topline niže od 46 ° C. Samo nekolicina tvrtki koristi ovu metodu jer je radno intenzivniji.

A sada i kašika šećera ...

Tokom našeg dugog postojanja na ovoj planeti, ljudi su pojeli vrlo malo šećera. Većina divljih plodova je manje slatka od hibridnih plodova. Divlji med je vrlo rijedak, možete zamisliti koliko ga je teško nabaviti.

Tek u posljednjih 150 godina ili na taj način počeli smo ozbiljno hibridizirati svoje plodove i učiniti ih slađima, većima i plodnijima.

Ali počeli smo koristiti moderne industrijske i kemijske procese za proizvodnju zaslađivača koji se uopće ne nalaze u prirodi.

Od tog vremena, šećer iz trske, ili visoko fruktozni hidrolizovani sirupi (kukuruz, riža, agava) postali su redovni kupci na našem stolu.

I sa njima se počela pojavljivati ​​gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, karijes i druge bolesti. Može se pretpostaviti da konzumiranje velikih količina šećera iz bilo kojeg izvora ne doprinosi našem preživljavanju.

Najnoviji materijali u ovom odeljku:

Do danas je crveni grah dobio posebnu popularnost u kuhinjama različitih zemalja. Pored toga, to se lako može uzgajati sami.

Paradajz solite na hladan način, dovoljno je samo povrće i sol. Dajte prazninama dodatni okus i aromatične nijanse.

1. Stavite novo prikupljene šumske parcele iz košare na novine, čiste od pijeska i prljavštine. 2. Izvadite iz redova crvotočine i potamnite ih.

Svi članci koji se nalaze na web mjestu su samo u informativne svrhe.

Ostavite Svoj Komentar