Ciljevi dijabetesa tipa 1 i 2

  • O ciljevima homeopatije
  • O efikasnosti
  • O komplikacijama
  • O značajkama liječenja

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Šećerna bolest tipa 1 i 2 je složeno oboljenje u kojem je povećanje udjela inzulina samo jedan od mnogih simptoma. S tim u vezi, potrebno je pristupiti i problemu obnove tijela na sveobuhvatan način. Najbolji način koji omogućava najefikasnije liječenje je homeopatija.

O ciljevima homeopatije

Ogromna većina stručnjaka na području endokrinologije podržava stajalište da smanjenje udjela glukoze u krvi kod dijabetesa treba smatrati prevencijom ili, barem, takvim čimbenikom koji odlaže stvaranje komplikacija za bilo koju vrstu:

  • angiopatija (vaskularni problemi),
  • neuropatije (problemi sa nervnim završecima).

Istovremeno, postoji i drugo gledište, koje se sastoji u činjenici da se mikroangiopatija, koja zadebljava specifičnu kapilarnu membranu, formira mnogo ranije nego što se postavi dijagnoza povećanja glukoze u krvi. To upućuje na to da je potrebno njihovo liječenje, a također znači da komplikacije kod dijabetesa ne bi trebalo uzimati kao posljedicu povećanja udjela glukoze u krvi, već kao elemente iste bolesti.

Ovako se homeopatija odnosi na dijabetes. Studije provedene među različitim rasama i nacionalnostima, kao i istraživanje identičnih blizanaca, pokazale su da liječenje lijekovima za smanjenje šećera ne može biti preventivna mjera u smislu vaskularnih lezija bilo koje vrste dijabetesa.

Štoviše, stupanj razvoja koronarne srčane bolesti u slučaju prehrane ili gladovanja od dijabetesa može biti mnogo veći od prosjeka.

Glavni fokus liječenja homeopatije kod dijabetes melitusa prvog i drugog tipa treba smatrati stabilizaciju bolesti, prevenciju i holističko liječenje svih patoloških pojava koje su individualne prirode. Štoviše, smanjenje omjera glikemije i glukozurije ne bi se trebalo smatrati neposrednim ciljem homeopatske profilaksije, a stepen njegove učinkovitosti ne može se utvrditi ovim pokazateljima.

Dakle, kod dijabetesa tipa 1 treba uzeti u obzir cilj homeopatije:

  1. obavezno očuvanje aktivnih beta ćelija,
  2. hapšenje insulina
  3. smanjenje ili eliminaciju dijabetogenih simptoma (čak i onih psiholoških priroda).

Ako govorimo o šećernoj bolesti drugog tipa, koja nije ovisna o inzulinu, onda bi vjerovatni cilj trebao biti deblokiranje i regeneracija onih inzulinskih receptora koji su uništeni. To je jednostavno potrebno kako bi se vratio normalan odgovor organa i tkiva ljudskog tijela na hormon. Međutim, kako je, prema riječima stručnjaka, takav tretman efikasan?

O efikasnosti

Stupanj djelotvornosti homeopatije podrazumijeva ne samo stabilnost određenih biohemijskih parametara, već i optimalno opće dobro, kao i idealno stanje pacijenata u psihološkom pogledu. Ako govorimo o dijabetesu tipa 1, tada sa sigurnošću možemo reći da dijabetičari opstaju zahvaljujući ovom hormonu, ali sama homeopatija pomaže u održavanju ritma života i svih ostalih vitalnih procesa.

Liječenje homeopatijom omogućava obnavljanje ne samo jedne cjeline s takozvanim faktorima rizika od dijabetesa. Govorimo o patologiji bubrega, arterijskoj hipertenziji, progresivnoj aterosklerozi. Donedavno se dijabetes tipa 2 smatrao samo problemom starijih ljudi. Liječenje homeopatijom je iu ovom slučaju veoma efikasno.

Ako govorimo o modernim istraživanjima, ona dokazuju da kod mnoge djece oboljele od dijabetesa ne karakterizira autoimuno porijeklo. U vezi s tim, u takvim se situacijama vjerojatno ne samo poboljšati zdravlje, već i izliječiti uz pomoć homeopatije.

Dakle, treba podsjetiti da se djeca s dijabetesom tipa 2 suočavaju s pretilošću, pojavom glukoze u mokraći, ali gotovo uvijek bez acetona.

Često mokrenje, stalni osjećaj žeđi i gladi nisu prisutni ili su slabo izraženi.

Dakle, efikasnost homeopatije kod dijabetesa bilo koje vrste je očita. Ali, pomaže li ovaj tretman u borbi protiv višestrukih komplikacija?

O komplikacijama

Odvojenim redoslijedom potrebno je razgovarati o terapiji uz pomoć komplikacija homeopatije u kontekstu dijabetes melitusa. Stručnjaci su sigurni da previsok omjer glukoze u ljudskom tijelu izaziva činjenicu da se njegovi molekuli počinju lijepiti za proteinske molekule. Time blokiraju svoje funkcije.

Slična stvar se počinje događati i sa hemoglobinom:

  • formira se specifična hipoksija tkiva,
  • stvara se takozvani glikovani hemoglobin, koji može biti jedan od simptoma pre-dijabetičkog stanja.

Liječenje homeopatijom i promjena ritma života omogućava drastično smanjenje vjerojatnosti dijabetesa. Ovo potvrđuje promjena u omjeru glikiranog hemoglobina kao dijela dječijeg liječenja.

Klinička praksa tokom mnogih decenija dokazala je korisnost upotrebe homeopatije s negativnom prognozom dijabetesa. Riječ je o stvaranju neuropatije, angiopatije donjih ekstremiteta. Isto tako, uz pomoć homeopatije vjerovatno će biti poraženi retinopatija (problemi s mrežnicom oka) i nefrotski sindrom, odnosno oštećenje bubrega.

Izbor pogodne homeopatske metode u ovom slučaju također treba odrediti ovisno o pritužbama, različitim kroničnim patologijama, anamnezi i genetskim predispozicijama pacijenta. Šta biste trebali znati o značajkama liječenja?

O značajkama liječenja

Homeopatija podrazumijeva poseban tretman, najpopularniji je priprema napitaka, kao i posebne masaže koje utječu na mnoge energetske točke tijela dijabetesa. Recept za pravljenje prvog napitka krajnje je jednostavan:

  1. tri tablete "Acidum phosphoricum",
  2. tri tablete "arsen",
  3. tri tablete uranijuma,
  4. tri tablete "Creosote", "Iris", "Sicignum."

Lijek na bazi alkohola proizvodi se u ukupnom udjelu. Homeopatija uključuje njegovu upotrebu najmanje 30 kapi tri puta dnevno.

Odvojeno treba imati na umu i seanse masaže, jer otprilike na sredini tečaja restauracije tijela uz pomoć homeopatije, treba obaviti pet do sedam sesija masaže leđa i trbuha. Uz to, u slučaju dijabetesa, izuzetno je efikasna masaža područja stopala i zglobova, koja su refleksnogena.

Najbolje je obavljati sesije sredinom dana između prvog i drugog unosa homeopatskih lijekova.

Uzimajući homeopatske lijekove najmanje šest mjeseci i primjećujući značajnu optimizaciju stanja, moguće je u naredna tri do četiri mjeseca preći na oporavak biljem. Istodobno, tijek homeopatije ne bi se trebao završiti. Dakle, liječenje homeopatskim metodama je želja da se riješi čitav kompleks onih problema koji se javljaju kod dijabetesa. S tim u vezi treba odgovorno pristupiti ovom pitanju. Preliminarno se preporučuje konzultirati endokrinologa i homeopata.

Kako održati stabilan normalan šećer u krvi

Nudimo dijetu s malo ugljenih hidrata umjesto „uravnotežene“ prehrane za kontrolu dijabetesa tipa 1 i 2. Na ovoj dijeti šećer u krvi gotovo ne raste nakon jela. Što manje dijabetičara pojede manje ugljikohidrata, to manje inzulina treba unositi. Male doze inzulina, za razliku od velikih, djeluju stabilno i predvidljivo. Napadi šećera prestaju, održava se stabilno normalno. Pogledajte naš program dijabetesa tipa 1 i program za upravljanje dijabetesom tipa 2, naveden u nastavku. Ako pažljivo pratite režim, tada šećer u krvi pada na normalu nakon 2-3 dana, a tada cijelo vrijeme ostaje normalno.

Što se tiče glikoziranog hemoglobina, kod zdravih vitkih ljudi ovaj pokazatelj obično ispada 4,2–4,6%. U skladu s tim, moramo težiti tome. Štaviše, zvanična norma glikovanog hemoglobina iznosi i do 6,5%. To je skoro 1,5 puta više nego kod zdravih ljudi! Što je još gore, dijabetes počinju liječiti tek kad se taj pokazatelj povisi na 7,0% ili čak i više.

Šta je dobra kontrola dijabetesa

Američko udruženje za dijabetes izvještava da "stroga kontrola dijabetesa" znači:

  • šećer u krvi prije obroka - od 5,0 do 7,2 mmol / l,
  • šećer u krvi nakon 2 sata nakon jela - ne više od 10,0 mmol / l,
  • glikovani hemoglobin - 7,0% i niži.

Ove rezultate kvalifikujemo kao "potpuni nedostatak kontrole dijabetesa".

Službeni standardi koje je objavilo Američko udruženje za dijabetes, a nakon njega naše matično Ministarstvo zdravlja sugeriraju da će dijabetičar jesti "uravnoteženu" prehranu bogatu ugljikohidratima. Dijeta s visokim ugljikohidratima zahtijeva ubrizgavanje velikih doza inzulina kako bi se nekako snizio šećer u krvi. A visoke doze inzulina dovode do povećane incidencije hipoglikemije. Stoga liječnici i medicinski službenici podižu razinu šećera u krvi pokušavajući smanjiti rizik od teške hipoglikemije koja može rezultirati smrću ili invalidnošću.

Ako se dijabetes liječi dijetom s malo ugljikohidrata, potrebne su doze inzulina nekoliko puta manje. Rizik od hipoglikemije više se puta smanjuje bez potrebe za održavanjem umjetno visokog šećera u krvi. Ljudsko tijelo u takvim uvjetima djeluje predvidljivo. Nakon dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata, dijabetičar točno zna kakav će mu biti šećer u krvi, ovisno o hrani koju jede i doziranju inzulina. Sada može planirati svoju prehranu, fizičku aktivnost i ubrizgavanje inzulina kako bi stabilno održavao normalan šećer u krvi, kao kod zdravih ljudi. To znači dobro zdravlje i nulti rizik od komplikacija dijabetesa.

Podesite ciljni šećer u krvi

Dakle, kod zdravih odraslih osoba koje nisu pretile i nisu trudne, šećer u krvi obično se pokaže blizu 4,6 mmol / L. Kod djece je obično nešto niže. U roku od 1 sata nakon obroka zasićenih „brzim“ ugljikohidratima, šećer u krvi može ostati i povišen. Taj se fenomen ne može smatrati prirodnim. Jer kroz istoriju čovečanstva, „brzi“ rafinirani ugljeni hidrati ljudima jednostavno nisu bili dostupni. Ishrana naših predaka postala je bogata ugljikohidratima prije ne više od 10 tisuća godina, s razvojem poljoprivrede, a prije toga u njoj je bilo mnogo više proteina.

Danas stanovnici razvijenih zemalja jedu više od 70 kg šećera godišnje po osobi. To ne uključuje samo stolni šećer, već i onaj koji se dodaje jelima i pićima u njihovoj industrijskoj proizvodnji. Naši preci nisu mogli jesti količinu rafiniranih ugljikohidrata koju sada pojedemo za godinu dana. Dakle, ljudsko tijelo se nije genetski prilagodilo konzumiranju "brzih" ugljikohidrata. Na temelju svih ovih razmatranja, zanemarujemo skokove šećera u krvi kod zdravih ljudi nakon obroka preopterećenog ugljikohidratima i postavljamo ciljanu razinu šećera u krvi za dijabetes od 4,6 ± 0,6 mmol / L.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.


Za pacijente s dijabetesom tipa 2 koji uopće nisu liječeni inzulinom ili primaju vrlo male doze produženog inzulina, dr. Bernstein preporučuje postavljanje ciljeva šećera u krvi od 4,4-4,7 mmol / L prije i nakon obroka, tj. S užijima odstupanje. Za pacijente s dijabetesom tipa 2 koji se liječe čvrstim dozama inzulina, kao i za bolesnike s dijabetesom tipa 1 situacija je komplikovanija. Kada im padne šećer u krvi, tijelo ne može „isključiti“ djelovanje ubrizgavanog inzulina. Stoga, uvijek postoji rizik da će razina glukoze u krvi pasti previše, odnosno da će doći do hipoglikemije. Stoga se iz sigurnosnih razloga za takve dijabetičare početna ciljna vrijednost šećera u krvi može postaviti na 5,0 ± 0,6 mmol / L. Kada se naviknete da živite s takvim šećerom, glatko ga smanjite na 4,6 ± 0,6 mmol / l nekoliko tjedana.

Svim dijabetičarima se preporučuje da podešavaju razinu šećera u krvi čim utvrde da je iznad ili ispod ciljanih vrijednosti. Za to se koriste injekcije malih doza „brzog“ insulina, kao i tablete glukoze. Pročitajte više članaka o ublažavanju hipoglikemije i izračunavanju doze inzulina. Kao rezultat, naš šećer u krvi ostaje stabilno normalan, kakav su imali i naši preci prije razvoja poljoprivrede.

Kada morate posebno zadržati visoki šećer

Postoji opsežan popis okolnosti u kojima je potrebno postaviti visoku razinu šećera u krvi. Sve ove situacije odnose se samo na dijabetes koji ovisi o insulinu, a koji mogu biti u riziku od hipoglikemije. Slijedi njihov popis:

  • Prije nego što je započeo liječenje, pacijent s dijabetesom živio je s vrlo visokim sadržajem šećera dugi niz godina.
  • Na samom početku liječenja dijabetesa injekcijama inzulina.
  • Za dijabetičare koji se bave teškim fizičkim radom.
  • Za malu djecu koja imaju visok i nepredvidiv nivo tjelesne aktivnosti.
  • Ako pacijent ne može ili ne želi točno da se pridržava režima.
  • Sa dijabetičkom gastroparezom.

Ako je pacijent s dijabetesom dugo vremena imao vrlo povišen šećer u krvi, tada će osjetiti neugodne simptome glikemije ako odmah pokušate sniziti šećer na normalu. U takvoj situaciji postavili smo početnu ciljnu razinu glukoze u krvi mnogo višu, a kasnije je postepeno snižavali na normalnu tokom nekoliko tjedana. Primjer. Pacijent s dijabetesom dugo je živio sa šećerom u krvi oko 14 mmol / L. U ovom slučaju se najprije smanjuje šećer na 7-8 mmol / l i pušta se da se navikne na "novi život". A onda je spuštaju dalje u normalu.

Kako postupiti kada pacijent tek počinje liječenje dijabetesa injekcijama inzulina? U ranim danima pacijenti često prave greške prilikom izračuna doze inzulina. I to je u redu dok se ne razvije navika. Trebate samo koristiti sigurnu strategiju da biste se zaštitili od teške hipoglikemije. Na primjer, možete u početku težiti spuštanju šećera u krvi na samo 6,7 mmol / L. Nekoliko tjedana bezbolne injekcije inzulina kombiniraju se s potpunom kontrolom šećera u krvi. Uvjereni smo da šećer nikad nije pao ispod 3,8 mmol / L - i tek nakon toga, postupno povećavamo dozu inzulina kako bismo snizili šećer do ciljane razine.

Za bolesnike s dijabetesom ovisnim o insulinu, koji se bave teškim fizičkim radom, postoji povećan rizik od hipoglikemije. Zbog toga će im se možda savjetovati da drže šećer u krvi viši od uobičajene ciljane razine. Isto se odnosi na malu djecu koja imaju visok i nepredvidiv nivo tjelesne aktivnosti.

Ukratko spominjemo dijabetičare koji ne mogu ili ne žele pažljivo pratiti preporuke, da strogo poštuju režim. Oni će neminovno imati poraste šećera. Ako ne precijenite ciljanu razinu glukoze u krvi, tada će ovi skokovi dovesti do hipoglikemije. To je u osnovi ista situacija kao u uobičajenom tretmanu dijabetesa, kada pacijent jede na "uravnoteženoj" dijeti.

Najgori je slučaj kod dijabetičara tipa 1 koji su razvili dijabetičku gastroparezu - odloženo pražnjenje želuca nakon jela. Ovo je komplikacija dijabetesa koja otežava kontrolu šećera u krvi s dijetom koja sadrži niske ugljikohidrate. Uzrokuje porast šećera u krvi, koji se najteže izglađuju. U bliskoj budućnosti na mjestu će se pojaviti detaljan članak kako postupiti u takvoj situaciji.

Šta očekivati ​​kada vam se šećer u krvi vrati u normalu

Kod ljudi koji održavaju stabilan normalan šećer u krvi, dugoročne komplikacije dijabetesa uopće se ne razvijaju. Istovremeno, čak i blago povišen šećer nosi rizik od pojave komplikacija dijabetesa. Ali što je bliži vaš šećer normalnom, to je manji rizik od problema. Zatim ćemo detaljno opisati pozitivne promjene koje opažaju pacijenti s dijabetesom nakon što su naučili dobro kontrolirati svoju bolest.


Za postizanje kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata potrebno je

- Slijedite režim ishrane,

- pridržavanje optimalnog odnosa hranjivih sastojaka - proteina, masti, ugljenih hidrata, mineralnih soli i vitamina, u svakodnevnoj ishrani,

- isključiti svu hranu i pića koja sadrže lako probavljive ugljikohidrate - glukozu, šećer,

- jedite u isto vrijeme,

- pridržavati se fizičke aktivnosti, težiti istom intenzitetu,

- trajanje i vrijeme njihovog držanja,

- Svakako svaki dan uzimajte inzulin ili tablete za snižavanje šećera pravodobno.

Dnevna potreba čovjeka za inzulinom iznosi otprilike 0,5 jedinica na 1 kg tjelesne težine.

Da bi se postigao optimalni nivo glukoze u krvi, po pravilu, nije dovoljna jedna injekcija inzulina, zbog čega njegovu dnevnu dozu treba podijeliti u nekoliko injekcija (najmanje dvije, ovisno o vrsti inzulina), dok je najviše preporučljivo kombinirati inzulin kratkog djelovanja s svakodnevnim (produženim) djelovanjem inzulina, simulirajući i količinu i vrijeme unosa hrane.

Sada razmotrite parametre koncepata kompenziranog, subkompenziranog i dekompenziranog dijabetesa melitusa.

Uz potpunu nadoknadu metabolizma ugljikohidrata, izostaju žeđ, učestalo mokrenje i simptomi hipoglikemije. Pacijent je dobrog ukupnog zdravlja, čak i raspoloženja, prilično visoku razinu tjelesne i intelektualne aktivnosti, nivo glukoze u tijeku i nakon obroka je normalan, a glukoze u mokraći nema.

Kriterij za kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata je nivo glikoziliranog hemoglobina (udio hemoglobina u kombinaciji s glukozom) koji ne bi trebao biti veći od 7%.

Također, kada se metabolizam nadoknadi, pokazatelji metabolizma masnoće se normaliziraju, u prvom redu trigliceridi u plazmi u krvi (ne viši od 1,7 mmol / l), ketonska tijela (ne više od 0,43 mmol / l), razine osmotskog tlaka (ne više od 290- 300, mmol / l) i dr. Navedene pokazatelje biohemijske kontrole pacijent ne vrši automatski. Ispituju se samo u posebnim laboratorijima prema uputi liječnika. U praksi samo procjena metabolizma ugljikohidrata podliježe samokontroli.

Nadoknadu ili subkompenzaciju metabolizma ugljikohidrata treba shvatiti kao pacijentovo stanje kada nema pritužbi karakterističnih za dijabetes melitus (žeđ, brzo mokrenje, bulimija itd.), Dobro zdravlje je održano, nema hipoglikemijskih reakcija, razina glukoze u krvi na glavi je do 8,5 mmol / l, nakon jela - do 10 mmol / l, glikozilirani hemoglobin - ne veći od 9%, a glukoza u urinu - do 5% vrijednosti šećera u hrani.

Ako pacijent ima pritužbe svojstvene šećernoj bolesti, glikemija je veća na prazan stomak i nakon jela dolazi do gubitka glukoze u urinu iznad 5% vrijednosti ugljikohidrata hrane - sve to ukazuje dekompenzacija dijabetes melitus.

Treba napomenuti da se dekompenzacija dijabetesa može manifestirati i naglim porastom razine mliječne kiseline u krvi, takozvanom hiperlaktacidemijom, sve do kritične razine - razvoj hiperlaktacidemijska koma. Takav razvoj dijabetesa može se dogoditi s oštrom fizičkom namorom i nedovoljnom nadoknađivanjem ugljikohidratima i alkalnom hranom.

Brza i oštra dekompenzacija se može dogoditi i s hiperosmolarnom komom, koja se javlja sa nedovoljnim opterećenjem ugljikohidrata u kratkom periodu i nedostatkom inzulina i tekućine (čista voda).

Ova dva stanja su terminalna, zahtijevaju aktivno i specijalizirano liječenje prema sistemu pomoći oživljavanja pod sveobuhvatnim nadzorom metabolizma i svih metaboličkih parametara. Takva medicinska pomoć pruža se u specijalizovanoj bolnici ili reanimaciji.

Povećanje energije, poboljšanje mentalnih sposobnosti

Prije svega, dijabetičari koji marljivo se pridržavaju režima brzo primjećuju da im je nestao kronični umor. Više je energije, povećane efikasnosti i optimizma. Mnogi pacijenti, prije nego što počnu vraćati šećer u normalu, kažu da se osjećaju "normalno". Kasnije, nakon što osjete rezultate programa liječenja dijabetesa tipa 1 ili programa liječenja dijabetesa tipa 2, tvrde da su fantastični. Njihovo blagostanje postaje iznenađujuće dobro. Mnogi čak ne vjeruju da im se to događa.

Često i sami pacijenti, kao i njihovi supružnici i rođaci, žale se da dijabetičari imaju lošu memoriju. To znači da imaju slabu kratkoročnu memoriju za nedavne događaje. Kada se šećer u krvi normalizira, kod pacijenata sa šećernom bolešću kratkotrajno pamćenje znatno se poboljšava. Također, ako testovi pokazuju nedostatak hormona štitnjače u krvi, tada morate kontaktirati endokrinologa i uzeti tablete koje će mu on propisati. To dodatno pomaže poboljšanju memorije. Do te mjere da simptomi senilne demencije nestaju za nekoliko mjeseci. Na kraju, značajno poboljšanje pamćenja postaje očito i dijabetičaru i onima oko njega.

Izmorenost i bol u nogama nestaju

Dijabetička neuropatija je poremećaj provođenja živaca koji se javlja zbog hronično povišene razine glukoze u krvi. Dijabetička neuropatija uzrokuje mnogo različitih simptoma i problema. Njene najtipičnije manifestacije su problemi sa nogama, odnosno noge boli ili, naprotiv, gube osjetljivost. Jednom kada se šećer u krvi vrati u normalu, neki simptomi dijabetičke neuropatije brzo nestaju, dok drugi mogu stvarati probleme još nekoliko godina. I ovdje se ništa ne može unaprijed predvidjeti.

Ako imate ukočenost (gubitak osjeta) u nogama, tada se možete nadati da će se ovaj problem početi pogoršavati nakon nekoliko tjedana pažljivog provođenja programa liječenja dijabetesa tipa 1 ili programa liječenja dijabetesa tipa 2. Ali prema vremenu vraćanja osjetljivosti u noge, ne obećavamo ništa unaprijed. Kod mnogih bolesnika koji imaju dijabetes, noge su vrlo osjetljive na šećer u krvi. Takvi dijabetičari znaju kada im poraste šećer, jer odmah osjećaju otrganost u nogama.

S druge strane, u nekih pacijenata koji su se ranije žalili na trnjenje nogu, nakon normalizacije šećera u krvi, noge odjednom počinju boljeti. Štoviše, ti su bolovi vrlo snažni, pa ih je teško utopiti nečim. Mogu trajati i nekoliko mjeseci, ali na kraju neminovno prođu. Vjerovatno, živci počinju stvarati signale boli prvi put kada se uspostavi njihova provodljivost. U takvoj situaciji, morate biti strpljivi, nećete nigdje stići, s vremenom će ti bolovi nestati. Glavna stvar je da se smanji rizik od amputiranja stopala ili noge.

Problemi s potencijom kod muškaraca

Problemi s potencijalom odnose se na najmanje 65% muškaraca s dijabetesom. Vjerovatno je taj procenat mnogo veći, samo mnogi to ne prepoznaje liječnik. Impotencija nastaje zbog poremećaja u živčanoj provodljivosti, aterosklerotske blokade krvnih žila koje penis ispunjavaju krvlju, ili oba istovremeno. Može biti djelomična ili potpuna. Ako je čovjekova sposobnost barem djelomično sačuvana, možemo očekivati ​​da će se kao rezultat normalizacije šećera u krvi ona u potpunosti obnoviti. A to se može dogoditi za nekoliko sedmica.

Nažalost, ako „stari prijatelj“ uopšte ne pokazuje znakove života, često se ništa ne može učiniti. To znači da su žile već teško pogođene aterosklerozom, a normalizacija šećera u krvi ne pomaže. Isprobajte tretmane opisane u našem detaljnom članku, „Impotencija za dijabetes“. Svi znaju za tablete Viagra. Malo ljudi zna da Viagra ima još nekoliko "rođaka" iz konkurentskih farmaceutskih kompanija. Ima smisla isprobati ih sve kako biste utvrdili koje su tablete najbolje za vas. Pročitajte više u gore navedenom članku.

Također imajte na umu da hipoglikemija izuzetno negativno utječe na mušku potenciju. Nakon napada hipoglikemije, impotencija se može iznenada manifestirati još nekoliko dana, u većini neprimjerenih trenutaka. Na taj način tijelo dijabetičara kažnjava svog gospodara za neoprezan stav. Ovo je dodatni argument da se šećer u krvi često mjeri glukometrom, a ne štede na test trakama.

Inhibira se razvoj bubrežne insuficijencije

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ne liječi bubrege kao takve. Pretpostavlja se da se bubrezi regenerišu kada više nisu otrovani hronično povišenim šećerom u krvi. Količina proteina u urinu smanjuje se nakon nekoliko mjeseci, ali taj se proces može proteći na 1-2 godine. Također, brzina glomerularne filtracije poboljšana je prema rezultatima krvnih pretraga.

Liječnici obično savjetuju ograničavanje unosa proteina kako ne bi preopteretili bubrege i tako odgodili razvoj zatajenja bubrega. Doktor Bernstein uvjerava da to nije tačno. Umjesto toga, trebate ograničiti unos ugljikohidrata i poduzeti sve napore za održavanje normalnog šećera u krvi. Obavezno pročitajte "Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i komplikacija bubrežnih dijabetesa."

Očuvanje vida za dijabetes je stvarno

Komplikacije dijabetesa za vid su dijabetička retinopatija, katarakta i glaukom. Svi se ovi problemi puno poboljšavaju kada dijabetičar preuzme kontrolu nad šećerom u krvi i drži ga stabilnim i normalnim. Kao i kod ostalih komplikacija dijabetesa, sve ovisi o težini bolesti, tj. Jesu li se na vrijeme počeli pravilno liječiti primjenom prehrane sa malo ugljikohidrata.

Normalizacija šećera u krvi je najbolji način liječenja problema s očima kod dijabetesa. Sve metode liječenja koje oftalmolozi nude, svojom djelotvornošću za očuvanje vida, nisu ležali uz program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2. Naravno, ako su se već razvile teške komplikacije dijabetesa u vidu, onda ne možete bez medicinske pomoći. Istodobno, laserska koagulacija mrežnice ili druge medicinske mjere mogu nadopuniti, ali ne i zamijeniti, pacijentove vlastite radnje u liječenju dijabetesa.

Ostala poboljšanja

Na dijeti sa malo ugljenih hidrata, rezultati krvnih pretraga na „dobar“ i „loš“ holesterol, trigliceride i druge kardiovaskularne faktore rizika značajno se poboljšavaju. To se može primijetiti ako položite testove prije početka „novog života“, a zatim opet nakon 2 mjeseca. Rezultati ispitivanja nastavit će se postepeno poboljšavati još oko godinu dana.

Dokazano je da hronično povišen šećer u krvi inhibira rast i razvoj djece s dijabetesom tipa 1. Ako uspijete normalizirati šećer u djetinjstvu ili adolescenciji, tada mladi dijabetičari obično počinju naglo rasti i razvijati se, nadoknađujući svoj zaostatak.

Najviše zloćudna manifestacija dijabetičke neuropatije je gastropareza, tj. Djelomična želudačna paraliza. Dijabetička gastropareza dovodi do odloženog pražnjenja želuca nakon jela. Ova komplikacija uvelike narušava kontrolu šećera u krvi na dijeti sa malo ugljenih hidrata. Dakle, dijabetička gastropareza otežava suočavanje sa drugim komplikacijama. Pročitajte kako kontrolirati dijabetičku gastroparezu.

Glavno poboljšanje koje ćete doživjeti je osjećaj da ste osuđeni na smrt. Jer strašne komplikacije dijabetesa - zatajenje bubrega, sljepoća, amputacija cijelog stopala ili nogu - više ne prijete. Možda poznajete dijabetesne pacijente koji žive sa gore navedenim problemima. Ovo nije život, već čista muka. Osobe koje marljivo provode naš program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, strahovito su oslobođeni jer nisu u opasnosti da će dijeliti sudbinu ostalih.

Održavanje normalnog šećera u krvi kod dijabetesa, kao i u zdravih, mršavih ljudi, pravi je cilj ako marljivo slijedimo naše preporuke. Vaše zdravlje i kvaliteta vašeg života ovise samo o vama samima. Osim svojih voljenih više to nikoga ne zanima. Država je, naprotiv, zainteresirana da se što prije riješi dijabetičara kako bi se smanjilo opterećenje proračuna.

Ipak, nadamo se da će razboritost pobediti. Prehrana sa niskim udjelom ugljikohidrata prije ili kasnije postaje službeno priznati tretman dijabetesa. Ali ovo je sretno vrijeme još daleko, i sad morate djelovati da biste normalno živjeli bez invaliditeta od dijabetičkih komplikacija.

Pogledajte video: DIJABETES I ISHRANA . PRILOG (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar