Pp marmelada od bundeve

Ako se s dijabetesom ne čuje, ispada da možete jesti džem. Ne vjerujete? Zatim probajte aromatični džem od bundeve bez šećera. Ovaj desert stvorit će ugodnu jesenju atmosferu i zasititi tijelo korisnim vitaminima.

Najvrednije u ovom pekmezu je sadržaj kalorija i količina ugljikohidrata. Samo 0,5 XE i 23 kcal na 100 grama. Stoga se dijabetičari ne mogu bojati ovog deserta, pa ga dodajte gdje god je to moguće - u sir, kašu, peciva ...

Kako kuhati džem od bundeve:

  1. Bundevu očistimo i narežemo na male kockice. Stavili smo u posudu za kuhanje.
  2. Zatim pripremite limun. Ogulite ih kipućom vodom da uklone gorčinu, a kožom narežite na sitnu rernu. Desert nas očekuje s ogromnim sadržajem vitamina C i citrusnog ulja koji se čak mogu koristiti za liječenje prehlade.
  3. U tikvicu dodajte naribani limun, cimet i šećerni nadomjestak. Dobro promiješajte sadržaj tegle i stavite u hladnjak 7 sati.
  4. Nakon što stavite na malu vatru i kuvajte dok ne omekšaju bundeve. Ako u tavi nema dovoljno soka od bundeve, dodajte vodu.

Važno je da mješavina ne ključa, u protivnom će se izgubiti sve blagodati džema od bundeve s limunom.

Jedite takav dijetalni džem u malim porcijama, jer je predoziranje vitamina takođe loše.

Ovaj desert možete čuvati ne više od tjedan dana u frižideru.

Sadržaj kalorija u 100 grama:

  • Ugljikohidrati - 5,6 grama
  • Masti - 0,2 grama
  • Proteini - 1 gram
  • Kalorije - 23 kcal

Lista namirnica za snižavanje šećera u dijabetesu

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Šta znamo o namirnicama za snižavanje šećera u krvi? Zašto ih trebate uključiti u svoju prehranu i zašto bi njihov popis za nekoga postao panaceja ili druga biblija? Da biste to konkretno shvatili, morate razumjeti procese koji se događaju u tijelu.

Simptomi fluktuacije šećera u krvi

Problemi s fluktuacijama šećera u krvi vode nonšalantne ljude u čitav gomilu bolesti, do komplikacija s vidom, kožom i dlakom. Pojava alarmantnih simptoma ukazuje na to da nešto nije u redu sa zdravljem. Razlozi za polaganje testova mogu biti takvi razlozi kao što su svrab na koži, rane koje ne zarastaju, prekomjerni napor, slabost u tijelu, učestalo i intenzivno mokrenje, stalna žeđ, nenormalan apetit i suha usta. Postojanje glukoze u krvi je konačan rezultat razgradnje ugljikohidrata koji se pojavio u tijelu zajedno s hranom.

Značajke prehrambenog ponašanja

Osobe sa prekomjernom težinom, žene koje očekuju dijete, pacijenti s dijabetesom uvijek bi se trebali strogo pridržavati principa prehrane. Takođe su korisni u prevenciji hiperglikemije (visokog nivoa šećera):

  • Ne prejedajte, ni u kojem slučaju ne smijete jesti više nego što je potrebno. To se odnosi ne samo na hranu s maksimalnom razinom šećera, već i na sve ostale. Prekomjerne količine hrane pojedene mogu istegnuti želudac i izazvati proizvodnju hormona inkretina, koji slabi kontrolu šećera u krvi. Veoma indikativan u ovom slučaju je kineski način prehrane. Sastoji se u ležernosti i rascjepkanosti.
  • Odbijajte bezvrijednu hranu i lagane ugljikohidrate - masnu brzu hranu, slastičarne, slatka i gazirana pića.
  • Postoje proizvodi sa glikemijskim indeksom (GI) do 49 jedinica. Treba ih jesti umjereno, a ovo nije lijek. Stalna upotreba takve hrane stabilizira razinu šećera i po potrebi sprečava skok šećera. Dobro je jesti tofu od sojevog sira, morsku hranu, ali sve treba imati najniži glikemijski indeks - do 5.
  • U svoju prehranu uvrstite 30 grama vlakana. Ova komponenta brzo oslobađa vaše tijelo od toksičnih tvari i inhibira apsorpciju šećera i glukoze iz crijeva. Imaju trenutni hipoglikemijski efekat (smanjuju šećer) mahunarke, žitarice, orašaste plodove. Kiselo voće i zeleno povrće učvršćuju prehranu, a njihova prehrambena vlakna uravnotežuju šećer u krvi. Povrće se mora jesti sirovo.
  • Ne jedite uopće ili stvarno ograničite količinu konzumiranih ugljikohidrata, slijedite dijetu s malo ugljikohidrata. Vrlo je efikasan: nakon 3 dana pokazatelj glukoze u krvi bi se trebao smanjiti. Bolje je začiniti jela ne sa kiselom pavlakom i majonezom, već sa biljnim uljima. Laneno ulje ne sadrži ugljene hidrate i s pravom je broj jedan u količini omega-tri masne kiseline.

Zbog kojeg raste razina šećera u krvi

Šećer u tijelu se pojavljuje u "društvu" s proizvodima koji sadrže ugljene hidrate. U procesu određenih hemijskih reakcija dobija se glukoza koja se nalazi u krvi kada se preda na analizu.

Kao rezultat miješanja s posebnim reagensima krv postaje drugačije nijanse. Po njegovoj boji postaje moguće utvrditi koncentraciju glukoze. To se radi pomoću posebnog lokatora koji emitira krv.

Prisutnost glukoze u krvi nije odstupanje od norme s kojom je nemoguće živjeti. Ljudskom tijelu je potrebna da bi proizvela potrebnu količinu energije. Za konverziju se koristi komponenta koja razgrađuje glukozu na dijelove. Ovo je hormon koji se proizvodi u gušterači i zove se insulin.

Uz uravnoteženu prehranu bez viška, sadržaj šećera u krvi se stabilizira. Ako konzumirate puno ugljikohidrata, opterećenje gušterače se povećava, odnosno više nije u stanju proizvesti istu količinu korisnog hormona. Ostaci glukoze, umjesto da se pretvore u energiju potrebnu tijelu, jednostavno uđu u krvotok.

Koju hranu morate voljeti da biste snizili šećer u krvi

Dijeta se smatra ispravnom ako uključuje proizvode koji olakšavaju rad gušterače. Ovo su proizvodi koji snižavaju šećer u krvi.

Srazmjerno hipoglikemijskom indeksu, koji određuje stupanj povećanja šećera u krvi iz pojedene hrane, svi su proizvodi uvjetno podijeljeni u 3 skupine.

Niži je digitalni indeks, sigurniji je proizvod za ljude u riziku, koji imaju šećer iznad normalnog, i za bolesnike s dijabetesom.

Proizvodi sa indeksom preko 70

To je najviši nivo. Ove namirnice povećavaju šećer u krvi. Ovu grupu treba suzdržati. To uključuje sve vrste slatkiša, peciva, bilo koje vrste slatkiša, mliječne čokolade, čak i pšeničnog hljeba, meda i svega što sadrži med, desertna jela sa i bez vrhnja, tjestenine, jela s menija kafića s brzom hranom, slatkim voćem, slatko kuhano povrće, krompir, datulje, pivo, čak i bezalkoholno, sokovi, okrugla vrsta riže, proso, bisernog ječma i kaše.

Proizvodi sa prosječnim hipoglikemijskim indeksom (40-70 jedinica)

Ni ova kategorija proizvoda ne bi trebalo da se odnese. Tu se ubrajaju: pšenično brašno (ili bolje rečeno, proizvodi od njega), ananas, instant zobene pahuljice, voćni džem, džem od voća i bobica, kvas, raž i kruh od punog zrna, marmelada, konzerva od povrća i voća, fruktozni vafle, bijela grožđica i crni, slatki krumpir, tjestenina s krem ​​sirom, špagete, lazanje, voćna pastila, močvarni pire, pizza, pržene palačinke, crni čaj i kava sa šećerom, feta, riža s dugim zrnom, kečap od rajčice, knedle, senf, pržene palačinke, kreker, suši od ribe, margarina, manga, kivija, pilećih jaja i prepelica e, riblje kotlete.

Hrana sa niskim hipoglikemijskim indeksom (49 i niže)

Korisni su ne samo za snižavanje šećera u krvi, već i za mršavljenje i korekciju tjelesne težine. Lista proizvoda je data u tabeli:

Proteinski proizvodi životinjskog porijekla, a to je bilo koja vrsta mesa i ribe, jaja, sadrže nisku razinu glukoze, mogu se uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Kuvane kobasice i kobasice, kajgana i pržena goveđa jetra su jela napravljena od proizvoda sa prosječnim hipoglikemijskim indeksom. U kuvanom mesu ovaj je pokazatelj potpuno jednak nuli. Ali ako meso pečete ili pržite s bilo kojim povrćem, indeks čitavog jela raste. Ako jedete meso uz salatu od sirovog povrća, hipoglikemijski indeks neće se promijeniti. Dno crta je da toplinska obrada povećava razinu indeksa povrća, ali istim tretmanom nivo se smanjuje ako kuhate viskozne žitarice od žitarica.

Koja hrana smanjuje šećer kod dijabetesa

Posebno je potrebno pažljivo odabrati sastav jela i pojedinačnih proizvoda za osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes. Njihov gušterača je toliko slab da nije u stanju samostalno proizvoditi inzulin. A bez toga, glukoza se neće moći transformirati u energiju i u svom prvobitnom stanju ići će "hodati" kroz krv. To će uzrokovati sve one neugodne simptome i znakove lošeg zdravlja koji su spomenuti na početku.

Dijabetes nije tako strašan kao njegove komplikacije u kritičnom nedostatku inzulina. Javljaju se kada osoba prestane primati inzulin sa strane i ne slijede određenu vrstu dijeta. Proizvodi koji snižavaju šećer u krvi kod dijabetesa trebali bi činiti osnovu pacijentove prehrane. Samo u tom slučaju mogu spasiti osobu.

Kod dijabetes melitusa korisno je jesti hranu s niskim hipoglikemijskim indeksom, odnosno ne višom od 49 jedinica. Ali popis ovih proizvoda za dijabetičare je ograničen. Vodka i konjak u smislu glukoze jednaki su nultoj vrednosti hipoglikemijskog indeksa. Ali pića koja sadrže alkohol su fatalna, čak kobna za dijabetičare.

Da utvrde koja hrana smanjuje šećer kod dijabetesa ne mogu samo stručnjaci, već i ljudi koji su dobro upućeni u tankoće hemijskog sastava prehrambenih proizvoda.

Razmotrimo „odredbe“ koje su najkorisnije za pacijente sa dijabetesom.

To je najbolje što je prirodi predstavljeno čovjeku. Bez povrća nemoguće je zamisliti potpunu tablicu. Povrće je izvor vitamina, skladište korisnih elemenata u tragovima. Oni dodaju bogatstvo jelima. Nijedan meni nije kompletan bez povrća.

Nevjerovatnu količinu ukusnih i ukusnih jela možete pripremiti od tikvica, patlidžana, mrkve, luka, paprike, česna, krastavaca, rajčice, rotkvice. Mnoge vrste povrća uobičajene u našoj pruzi namijenjene su dijabetesu. Treba biti oprezan sa mrkvom. Možete ga koristiti samo sirovo. Svaka termička obrada (kuvanje, kuvanje, prženje) odmah će povećati nivo hipoglikemijskog indeksa ovog korisnog povrća.

Koja druga hrana snižava šećer kod dijabetesa? Ovo je bilo zeleno i zeleno lisnato povrće, sve vrste kupusa, artičoka. Bolje je ne zloupotrebljavati krumpir i bundeve, iako ih ne trebate potpuno isključiti iz uobičajene prehrane. Sve je korisno umjereno. Par krpelja sa jaknama u kombinaciji sa kriškom svježe bundeve vjerovatno neće povećati razinu glukoze u krvi.

Jagode i voće

Ovo nisu samo proizvodi koji su dobri za dijabetičare. Ovo je divan i zdrav desert koji će poboljšati vaše raspoloženje i pozitivno uticati na vaše vitalne znakove. Ali evo muhe u mast. Voće i bobice ne možete jesti neselektivno, posebno slatke sorte. Dijabetičari bi se trebali suzdržavati od stalnog unosa persime, grožđica, grožđa, marelice, suhe marelice, agruma.

Možete: jabuke, šljive, kruške. Uopšte ne možete jesti lubenicu, njen GI je 70.

Dijeta za hiperglikemiju

Ako je vrijednost glukoze u krvi prekoračena (medicinski termin je hiperglikemija), trebali biste slijediti posebnu dijetu. Prije svega, jednostavni ugljikohidrati trebaju biti isključeni iz prehrane, a potrošnja složenih ugljikohidrata treba biti smanjena.

Hiperglikemija je bolest koju može uzrokovati loša prehrana. Simptomi metaboličkih poremećaja uklanjaju se putem ishrane. Nije previše stroga.

Važno je pridržavati se osnovnih pravila:

  1. Puno piti.
  2. Jedite često i u malim količinama. Ne odgađajte pauze između obroka.
  3. Ne jedite prženo i začinjeno.
  4. Uključite povrće, voće, bobice u svoju svakodnevnu prehranu.
  5. Povećajte unos proteinske hrane (meso, jaja, mlijeko).
  6. Ne zanemarujte sušeno voće.

Hipoglikemija i dijabetes nisu rečenica. Ako vam nije neprijatelj zdravlja, pridržavajte se osnova zdravog načina života, budite na svježem zraku, iskusite pozitivne emocije i što je najvažnije - jedite hranu koja snižava šećer u krvi.

Recept za džem od bundeve

  • bundeva - 1,5 kg
  • narandžasta - 1 kom.,
  • limun - 0,5 kom.,
  • voda - oko 1 šolja
  • med prema ukusu i želji
  • Naranču i limun dobro operim i narežem na sitne komade oslobodivši ih od semenki. Tada ih je potrebno dobro usitniti. To sam učinio mikserom, možete koristiti mlin za meso.

  • Očišćenu bundevu možete isjeći na sitne komade (tada ih ionako prokuhaju), ali je bolje isjeckati, napravila sam i blender.
  • U šerpu ubacimo pripremljene mljevene sastojke i prelijemo 0,5 šoljica vode, poklopimo posudu poklopcem i stavimo na manju vatru. Stalno dobro izmešajte masu bundeve. Bundeva može biti različita u sočnosti, pa količinu vode treba regulirati .. Ako osjetite da je džem malo izgorio, dodajte još vode, neće biti suvišno, jer će nakon hlađenja pekmez i dalje postati žele.

  • Nakon što bundeva dobro prokuha, džem će biti spreman. Za kuhanje vam treba oko 40 minuta.
  • Nakon što se džem od bundeve gotovo ohladio i malo zagrijao, možete mu dodati med. Ovaj trenutak je važan - to je kada se džem jedva zagrije, jer se med tada u njemu dobro rastvara. U smrznutom džemu med se ne može ravnomerno rasporediti. Količina meda se uzima pojedinačno.

Bez meda ispada da nije baš ukusna, jer korica limuna ima gorčinu, koja je malo, ali osjetljiva. Također, ukus džema uvelike ovisi o vrsti bundeve.

Gotov džem od bundeve stavi se u staklenke i ohladi. Tamo se dobro smrzava.

Ispada da je vrlo, vrlo koristan i ukusan džem od bundeve ili desert od bundeve ili dijetalni desert - bilo koje ime ima pravo na postojanje.

Uz čaj, umjesto uobičajenog džem od šećera, samo međuobrok u obliku dijetalnog jela od bundeve - možete ga konzumirati kako želite. I djeci se to jako sviđa. Takav je desert samo božica za one koji gube na težini: ukusni i zdravi! Istinski jedite i mršavite!

Ostali recepti za dijetu od bundeve:

Na sajtu se nalaze i brojni drugi recepti za jela od bundeve: peciva, glavna jela, kasete, salate itd.

Prijatni apetit i budite zdravi! Ostavite svoje komentare - povratne informacije su vrlo važne!

17 Dijetalni zalogaji koje je MAXIMUM pripremio za 7 minuta

Volite li slatkiše i brašno, ali pazite na svoju figuru? Upotrijebi moju kompilaciju

"17 Včarobni recepti za pečenje "za kućanice koje štede vrijeme koje žele jesti i smršavjeti. Uživajte!

Dobar dan, dragi čitaoci. Razgovarajmo danas o tome kako napraviti džem od bundeve, brzo i ukusno. Ove godine imamo dobru žetvu bundeve i tikvice.

Već smo pisali o tome kako kuhati kavijar od tikvica za zimu. Ali što se može napraviti od bundeve kada nije uvijek moguće zadržati je svježom. Naravno, čuva se prilično jednostavno svježe. Ali, recimo u stanovima, nema ga gdje pohraniti. Po mom mišljenju, najukusnija i najzdravija opcija je praviti džem.

Po korisnosti, bundeva je na prvom mestu, ali ne vole je svi. Moj muž, na primjer, ne voli njen miris. Ali u džemu ovaj miris nije. Stoga ga jede sa zadovoljstvom. Dakle, upotreba bundeve moguća je ne samo u žitaricama ili pecivima. Džem od bundeve može ugostiti brzo i ukusno bilo koja domaćica. I čuvaće se cijelu zimu.

Na ovaj način beru i bundevu, ne samo zbog ukusa, već i zbog drugih korisnih svojstava. Na primjer:

  • obilje vitamina, makro- i mikroelemenata,
  • značajan sadržaj karotena, što je dobro za vid,
  • metaboličko ubrzanje, korisno za one koji imaju metabolički poremećaj u tijelu,
  • uklanjanje viška tečnosti iz organizma,
  • stimulacija moždane aktivnosti, posebno korisna za djecu zimi.

Ali to su samo one korisne osobine koje znam, ne bih se iznenadio ako ih bude još mnogo.

Sada ćemo razgovarati o nekim tajnama izrade ukusnog džema od bundeve.

  1. Za džem odabirem ne baš zrelo voće. Očišćene su od kože i kamenca. Zatim isjecite na kockice, kako vi sami volite, ili narežite na rernu.
  2. Da bi džem dao dodatni ukus, u njega se dodaje bilo voće ili bobice, ali sa izraženim kiselkastim ukusom. Na primjer, agrumi, jabuke, heljda ili ribizla i tako dalje.
  3. Da biste sačuvali sve vitamine i minerale u prahu za zimu, potrebno je da kratko kuhate u nekoliko faza.
  4. Različiti začini daju aromu džema: cimet, muškatni oraščić, vanilin i slično.
  5. Staklenke je najbolje sterilizirati i sušiti. U suhe staklenke možete položiti ukusan džem od bundeve. Džem možete staviti samo u čiste staklenke, ali tada ga možete čuvati samo u hladnjaku.

Opći principi kuhanja džema od bundeve ne razlikuju se od običnih, drugih vrsta džema. Sve ovisi o samoj recepturi džema. Ali, delikatesa ispada sjajna. Bez mirisa poput sirove bundeve. Prestanite da raspravljamo, pripremimo. I prema tradiciji, počinjemo s klasikom - osnovama.

Nema se šta reći. Klasična - ona je takođe klasična bundeva.

Potrebno je da prokuhate sirup. Šećer razređujemo vodom i kuhamo dok iz kašike s tankom kockom ne teče sirup.

Čistimo bundevu: Izrežite kožicu i očistite semenke. Izrežite na komade, najbolje oko 1 cm.

Sada sipajte bundevu u sirup i pirjajte dok ne skuha. Bit će spremno kada boja džema bude tamno jantarna.

Džem izlijte u pripremljene staklenke, razvaljajte i nakon hlađenja stavite u skladište.

Ovaj recept je isti, ali različite količine šećera. Jednostavno je slađe. I tako: džem od bundeve, brzo i ukusno.

Pravimo i sirup. Samo uzmite pola norme šećera i čašu vode.

Bundevu očistimo i narežemo na kriške.

Kombinirajte bundevu i sirup, stavite da proključa na laganoj vatri i kuhajte 3-4 minute.

Ohladite, dodajte preostali šećer, prokuhajte i kuhajte 3-4 minute. Potom ostavite na stranu i ostavite u sirupu 6-8 sati.

Sada možete kuhati ponovo, dok ne skuhate. Ohladite malo i namočite banke.

Tipično se kriške bundeve brzo skuhaju. Da biste to spriječili, narezanu bundevu namočite u kriške u 1,5% -tnoj otopini sode (oko 1 litre vode - 1,5 kašike sode) 10-15 minuta. Zatim isperite vodom. Bez toga, samo pažljivo promiješajte džem.

A ovaj recept je jedan od najčešćih. On ima divan ukus, takve marmelade pravimo najčešće.

Za ovaj recept morate odabrati svijetle bundeve, desertne sorte.

Čistimo bundevu. Kao i obično, uklonite kore i očistite kosti sa vlaknima. Kockice.

Naranču i limun dobro operite. Limun narežite na dlanove, a zatim na male komade, zajedno sa listićem. Zbog toga morate odabrati limun s tankom kožom. Ne zaboravite da sjemenke limuna treba ukloniti.

Naranča je, s druge strane, oguljena i sitno sjeckana. Uklanjamo i kosti.

Sada sve pomešamo u posudu, posipamo šećerom. I ostavite dok se šećer ne otopi. Ne postoji tačno vrijeme, a dugo vremena ne trebate inzistirati, oko 4 sata.

Još jednom sve promiješajte i stavite na laganu vatru. Kuvajte 40 minuta, džem treba da bude gust. Obavezno promiješajte da ništa ne izgori.

Dok se peče džem, staklenke steriliziramo.

Kada ste spremni, vrući džem stavite na banke, zavijte i nakon hlađenja stavimo u skladište.

Vrlo ukusan džem. Jabuke treba uzimati kiselo, tako da budu ukusnije. Orah u ovom receptu nije potreban. Ali toliko nam se svidjelo.

Operite i očistite bundevu i jabuke. Jabuke su takođe oguljene i oguljene. Sve isječemo na komade, kako vam odgovara.

Orah očistimo i narežemo na komade bilo kojeg oblika, ali ne veliki. Pržite orah u tavi bez ulja 5-7 minuta.

Sad sipajte vodu u šerpu, stavite bundevu i stavite polaku vatru.

Kada voda počne da se zagreva, stalno mešajte i sipajte šećer.

Nakon ključanja dodati jabuke i kuhati 30 minuta. Ne zaboravite ukloniti pjenu.

Sada prelijte orahe i cimet. Promiješajte i kuhajte još 20 minuta na laganoj vatri.

Nakon što odložimo džem dobijen na banke i stavimo ga u skladište.

Da biste pekmez od bundeve napravili brzo i ukusno sa suhim marelicama, bolje je da ga narežete šejerom soli. Evo potrebnih sastojci:

Bundevu očistimo od kore i semenki. Narežite ga na rernu.

Sada suhe marelice dobro operemo i narežemo na tanke trakice.

Pomiješajte suhe marelice i bundevu sa šećerom. Ostavite sve dok se sok ne istakne.

Nakon toga stavite na laganu vatru i dođite do ključanja uz miješanje. Tada se ohladimo. Zato ponovite 2-3 puta, bundeva treba da prokuha.

Nakon posljednjeg ključanja, džem raširimo u staklenke i razvaljamo.

Bundeva i Chokeberry

Nikad nisam pomislio da se džem od bundeve može brzo i ukusno popeti s planinskim pepelom. Ali kada sam pokušao, svidjelo mi se. Ako imate crnu čokoladu, probajte ovaj recept.

Bundevu očistimo od kore i semenki. Morate izrezati na kockice, a što su manje kockice, brže se priprema džem. Ali bolje je pokušati narezati kockice na veličinu bobica.

Bobicu sortiramo i peremo pod tekućom vodom.

Pomiješajte bobice s bundevom i pospite šećerom. Ostavite u posudi oko 4 sata da se sok istakne. Povremeno mešajte.

Sada sve stavljamo na vatru. No, da bi se džem od bundeve pokazao brzo i ukusno, trebate kuhati ne dugo i u ciklusima. Da biste to učinili, na laganoj vatri dovedite sve do vrenja, povremeno miješajući. Nakon ključanja kuhajte 5 minuta i uklonite sa vatre.

Ostavite da se ohladi, ne više od 8 sati. Dakle ponovite do 3 puta. Gotov džem dobija vrlo lijep crni ton.

Sada vrući džem prelijte u sterilizirane staklenke i razvaljajte. Nakon hlađenja, stavili smo ga u skladište.

Za one koji žele malo pojednostaviti postupak kuhanja, a koji imaju spor štednjak, možete kuhati džem od bundeve, brzo i ukusno. Istovremeno čuvajući sve vitamine i minerale.

Bučicu očistimo kao i obično i narežemo na kriške po želji. Pire od krumpira napravimo mikserom ili mlinom za meso.

Operite pomorandže. Izrežite na 4 dela i izvadite kosti. Samljeti zajedno sa blenderom ili mesom za meso u pire krumpiru.

Kombinujte bundevu i narandžu i pomešajte sa šećerom. Ostavite u posudi nekoliko sati.

Sada dobivenu kašu sa sokom stavite u spor štednjak. Uključujemo način gašenja na 2 sata. U tom je slučaju bolje ukloniti ili otvoriti ventil tako da parovi lako izađu.

Mešajte tokom kuvanja. Ako sok nije dovoljan, onda možete dodati vodu, oko 50 ml.

15 minuta prije kraja kuhanja, sipajte limunsku kiselinu i dobro promiješajte.

Na kraju položimo u sterilne tegle i kotrljamo na zimu.

Zanimljiv recept dobiva se sa tikvicama. Moj se muž još uvijek pita: pravim li džem od tikvica ili tikvice? Je li pekmez? Ili je možda samo slatka salata? ili kavijara?

Općenito vam ne trebaju postavljati takva pitanja kako ih vi tako nazivate. A trebat će nam:

Prvo operite sušeno voće. Potom ih napunite kipućom vodom i ostavite 15 minuta.

Bučinu i tikvice čistimo od kože i semenki. Sad vaganje. Potrebno je kako biste znali koliko šećera dodati. Obično stavljaju šećer jednako koliko i tikvice i tikvice teže. Ali stavili smo još malo.

Dobro opranim limunom uklonite koru na rerni. trebamo je. Potom očistimo limun i skinemo kožu, nije potreban. Sam limun je očišćen od sjemenki i bijelih vena.

Sada u mlincu za meso uvijemo tikvice, bundevu, limun i suhe marelice. U ovu masu dodajte šećer, grožđice i iznutrice. Dobro promiješajte i stavite na tihoj vatri, promiješajte.

Dovodeći ključ, kuhajte 30-50 minuta, dok se ne zgusne. Povremeno miješajte da se ne bi zalijepila i uklonila pjena.

Kad ste spremni, džem izlijte u staklenke i nakon hlađenja stavimo ga u skladište.

Sada napravimo džem od bundeve, brzo i ukusno, aromatično i fantastično ukusno od šljiva. Zbog ovoga trebat će nam:

Kao i obično, očistite bundevu i narežite na kriške po želji. Zatim provučemo kroz brusilicu za meso.

Sada šljive dobro operemo i riješimo. Moraju biti potpuno netaknuti. Čak će i malo pokvarenog pasti i džem se možda neće sačuvati do zime. Čistimo od kamenja i uvijamo se.

Pomiješajte bundevu i šljivu sa šećerom. Sve ostavljamo nekoliko sati.

Sad stavite na laganu vatru. Dok ključa, kuhajte 20 minuta i džem je spreman. Sipajte u banke i razvaljajte.

Već znamo kako napraviti džem od bundeve, brzo i ukusno. Ali kako sačuvati korisne vitamine i minerale u što većem broju. Da biste to učinili, morate pripremiti "sirovi džem". To znači da ga ne kuvate.

Takođe je ispalo vrlo ukusno. Trebat će nam:

Bundevu očistimo od kore i semenki.

Naranču i limun očistimo i od kože i sjemenki.

Prebacite bundevu, limun i narandžu kroz mlin za meso. Sipajte šećer i mešajte dok se šećer ne otopi.

Sad pekmez stavite na banke, uvek sterilizovan. Poklopite i čuvajte na hladnom mjestu, obavezno. Najbolje je zatvoriti staklenke pergamentom i zavojiti ih vrpcom. Čak će i izgledati prelijepo.

Džem od bundeve, brzo i ukusno ispostavili smo bez kuhanja. Što duže košta, postaje ukusniji.

To je sve za mene. Sretite se svima, ostavite svoje komentare, upotpunite me. Zbogom svima.

Bundeva je savršeno spremljena u svom prirodnom, da tako kažem, obliku. I sve bi bilo u redu, ali nemaju svi priliku da u stan stave desetak i pol narančastih kuglica za skladištenje, pa najčešće gradske domaćice radije čuvaju bundevu. Jedna od opcija za očuvanje bundeve za zimu je džem od bundeve. Oni koji nikada nisu probali ovaj džem, trebali bi barem pokušati skuhati par staklenki jantarnih dobrota za eksperiment. Probajte i osigurajte da je džem od bundeve nježan, aromatičan, bez specifičnog mirisa svojstvenog sirovoj bučici.

Za pripremu džema odabire se ne sasvim zrelo voće, oguliti i oguliti i narezati na kockice, štapiće ili kriške ili protrljati na krupnu rernu. Da bi džemu dodali dodatni ukus i aromu, dodaju se agrumi, jabuke, ribizla ili morski rašnici - općenito bilo koje voće ili bobice s izraženim kiselkastim okusom. Općeniti principi kuhanja džema od bundeve ne razlikuju se od uobičajenih: džem se može kuhati u jednom koraku, pola sata ili sat vremena, ovisno o receptu, ili u nekoliko koraka, omogućujući bundevi da potopi u sirupu.

Staklenke za marmeladu po mogućnosti sterilizirane u pećnici. Ako to nije moguće, sterilizirajte staklenke preko pare, ali ih ostavite da se potpuno osuše prije nego što u njih stavite džem. Džem od bundeve možete jednostavno pakirati u čiste staklenke i prekriti pergamentom ili plastičnim poklopcima, ali tada ćete ga morati čuvati u hladnjaku.

Džem od bundeve

Sirup prokuhajte od šećera i vode do tanke niti, kad sirup istrči iz kašike tankom konac. Izrežite bundevu oguljenu i oguljenu na kockice veličine 1 cm, prelijte vrućim sirupom i kuhajte na laganoj vatri dok ne skuhate. Gotov džem je tamno jantarni. Ulijte džem u staklenke i razvaljajte.

Džem od bundeve na drugi način

Od polovine norme šećera i 1 šolje vode skuhajte sirup. Oljuštenu bundevu narežite na kockice od 1 centimetra i umočite u 1,5% otopinu sode bikarbone na 10-15 minuta. Nakon toga, bučicu isperite čistom vodom i prelijte pripremljenim sirupom. Dođite do vrenja i kuhajte 3-4 minute. Ohladite, sipajte preostali šećer, prokuhajte ponovo nekoliko minuta i ostavite 6-8 sati. Nakon stajanja kuhajte dok ne skuhajte i ohladite. Džem rasporedite u čiste, suhe staklenke i prekrijte plastičnim poklopcima. Držite na hladnom.

Džem od bundeve sa limunom i pomorandžom

Izrežite bundevu narezanu na kockice, limun ogulite i sjeckajte zajedno s kožom, naranču operite i narežite na sitne komade uklonite semenke. Pospite šećerom i ostavite preko noći. Zatim stavite na vatru i pirjajte dok se ne zgusne oko 30-40 minuta. Rasporedite vruće po steriliziranim staklenkama i razvaljajte. Okreni, zamotaj.

Džem od bundeve i limuna

5-7 pupoljaka klinčića,

5-7 graška paprika.

Ogulite i narežite bundevu. Stavite u lončić, stavite na laganu vatru i pirjajte dok ne omekša. Ako bundeva nije baš sočna, dodajte malo vode. U omekšanu bundevu dodajte šećer, kuhajte 15-20 minuta, pa iscijedite sok od limuna, dodajte začine i kuhajte dok ne postane gusto, neprestano miješajući. Izvadite klinčiće i papriku i spakirajte u sterilizirane staklenke, razvaljajte, poklopite i zamotajte.

Džem od bundeve i jabuke

300-400 g oguljenih jabuka.

Nasjeckajte bundevu i jabuke na laganoj vatri u različitim tavama dok ne omekšaju. Zatim sjedinite u jednoj tavi, dodajte šećer, kuhajte 15 minuta. Iscijedite sok od limuna, izlijte u lončić i kuhajte dok se ne zgusne, miješajući da ne bi izgorelo. Rasporedite toplo na sterilizirane staklenke, razvaljajte. Okreni, zamotaj.

Džem od bundeve sa morskom heljdom

700-800 g šećera,

Izrežite bundevu na komade, operite morsku heljdu i sve stavite u posudu za kuhanje džema. Sipajte šećer i ostavite 3-4 sata. Bundeva će dati obilan sok. Stavite posudu na vatru i kuhajte 20-25 minuta od trenutka ključanja na srednjoj vatri. U vruće staklenke sipati džem, valjati.

Džem od bundeve "Jedan i pol"

Ogulite bundevu sa kože i semenkama, izvadite semenke narandže i limuna. Bundevu narežite na kockice, a naranču i limun narežite na kockice. Promiješajte, prekrijte šećerom i ostavite nekoliko sati dok se ne pojavi sok. Potom stavite posuđe s džemom na vatru i kuhajte 30 minuta od trenutka ključanja. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Ponovo stavite na vatru, stavite da prokuha i kuhajte dok ne omekša (kap sirupa se ne bi trebao širiti na tanjir). Sipajte u sterilizirane staklenke i razvaljajte.

Džem od bundeve sa suhim marelicama

Narežite bundevu oguljenu i oguljenu na krupnoj rerni, temeljno operite suhe marelice i isecite na tanke trakice. Pomiješajte bundevu i suhe marelice sa šećerom, pričekajte da se sok istakne i stavite na vatru. Zagrijte, promešajte i ohladite. Ponavljajte još 2-3 puta dok bundeva ne prokuha. Spakujte u sterilizirane staklenke i razvaljajte.

Džem od bundeve sa limunovim sokom i klinčićima

1 hrpa 6% sirćeta

limunov sok, klinčić klinčića po ukusu.

Ogulite bundevu i narežite na kockice veličine 2 centimetra. Vodu procijedite sa sirćetom, ohladite, prelijte bundevom i ostavite 4-5 sati. Zatim procijedite, stavite bundevu u posudu za kuhanje džema i sipajte šećer. Ostavite ponovo 4-5 sati. Nakon što stoji, stavite posudu na vatru i dovedite ključ. Izvadite, ohladite. Ponovo stavite da prokuha, dovedite do vrenja, kuhajte 5 minuta i ponovo sklonite sa vatre. Ponovite još 2-3 puta, povećavajući vrijeme kuhanja za 5 minuta svaki put. Tokom posljednjeg kuhanja dodajte klinčić za aromu i limunov sok. Pripremljeni džem rasporedite u sterilizirane staklenke i razvaljajte. Čuvati na tamnom mjestu.

Džem od bundeve sa narandžom

Bundevu, oguljenu i oguljenu narezati na sitne kockice. Sirup skuvajte od šećera i vode i sipajte ih bundevi. Stavite na vatru i krčkajte 15 minuta.Naranče s koricom procijedite kroz brusilicu za meso, stavite u lončić s bundevom i kuhajte 10 minuta od ključanja. Džem stavite vruće po steriliziranim staklenkama i razvaljajte. Okreni, zamotaj.

Pire od bundeve i šljive

1 kg šljiva (po mogućnosti žute).

Oguljenu buču narežite na male komade, izvadite semenke šljive. Sve zajedno ugasite u maloj količini vode dok ne omekša, obrišite kroz sito i ponovo stavite na vatru. Dodajte malo šećera ako je ukus svjež. Dođite do vrenja, sipajte u sterilizirane staklenke i razvaljajte. Okreni, zamotaj. Dobro je dati takav pire krumpir maloj djeci kao dodatak vitaminima zimi, a takođe koristiti za pravljenje pite.

Džem od bundeve za mršavljenje

Oljušćenu bundevu narežite na kockice veličine 1-1,5 centimetara, prekrijte šećerom i ostavite preko noći. Ujutro dobijeni sok sipajte u emajliranu posudu i stavite na vatru. Dođite do vrenja i sipajte u vruće sirup kriške bundeve 12 sati. Nakon stajanja ponovo ocijedite sirup, prokuhajte i sipajte bundevu. Sitno nasjeckajte limun i narandžu zajedno sa košticom, dodajte u zdjelu s bundevom i kuhajte 25 minuta na laganoj vatri. Pripremljeni džem prelijte vrućim preko steriliziranih suhih staklenki i razvaljajte. Nutricionisti savjetuju da jedete džem od bundeve za mršavljenje nekoliko puta na dan uz zaslađeni čaj (iskreno, količina šećera u ovom džemu vrlo je dvojbena, ali vjerovatno blagodati bundeve nadmašuju štetu šećera).

850-900 g šećera.

Ogulite bundevu i semenke, ogulite limun i pomorandžu i izvadite semenke. Procijedite bundevu i agrume kroz mlin za meso, dodajte šećer i miješajte dok se potpuno ne otopi. Rasporedite u sterilizirane suhe staklenke, prekrijte pergamentom i zavežite kanapom. Držite na hladnom. Što je ovo „džem“ duže, to je bogatiji ukus.

Sirovi džem od fruktoze od bundeve

850-900 g fruktoze.

Oguljena buča, limun i pomorandže oguliti i oguliti kroz mlin za meso. Dodajte fruktozu i miješajte drvenom kašikom dok u kesti ne ostanu kristali. Rasporedite po steriliziranim suhim staklenkama i prekrijte pergamentom ili plastičnim poklopcima. Držite na hladnom.

PAŽNJA! Ponovno tiskanje tekstualnih ili grafičkih materijala za komercijalnu upotrebu je ZABRANJENO!

Pogledajte video: Vrenjaca vristi : (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar