Biljni pripravak - Mačja kandža - što je to i zašto ga jesti?

Cijene u internetskim ljekarnama:

Mačja kandža je biološki aktivni dodatak hrani koji ima izražen imunostimulirajući i opći jačanje u slučaju neuhranjenosti, povećanog mentalnog i fizičkog stresa. Dostupno u obliku kapsula za oralnu upotrebu.

Opis i farmakološko djelovanje Mačje kandže

Prema uputama za pripremu, korijen Uncaria tomentosa (mačje kandže), koji sadrži fitosterole, polifenole, triterpene i hidroksindol alkaloide, dio je dodatka prehrani.

Aktivni sastojak biološki aktivnog dodatka je višegodišnja biljka iz porodice Marenov. Riječ je o lipi na drveću koja raste u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike, kao i na podnožju i obali Amazonije u Peruu. U dužini takva vinova loza može doseći 50 m, a debljinom - 15-20 cm. Unutarnja korjenova kora koristi se kao ljekovita sirovina, čija koncentracija hranjivih sastojaka dostiže svoj maksimum.

Kao rezultat brojnih studija, utvrđen je bogat sastav ljekovitih supstanci koje se nalaze u vlaknima ove biljke.

Glavne biološki aktivne komponente Mačjih kandži su alkaloidi, koji uključuju glikozide kvinaste kiseline, organske kiseline, bioflavonoide, biljne steroide, polifenol i fenol, izorinofilin i rinofilin, izomitrafilin i mitrafilin, uncarin, pteropodin i druge izopterine. Mehanizam djelovanja lijeka nastao je zbog skupine izopteropodina koji se nalaze u njemu, čiji je mehanizam djelovanja aktivacija T-limfocita, koji uništavaju neoplastične stanice u tkivima.

Kada se koristi, Mačja kandža stimulira procese fagocitoze u tkivima, normalizira ravnotežu imunoglobulina u krvi, poboljšava reološke karakteristike krvi, značajno smanjuje rizik od tromboze u vaskularnom dnu. Lijek ima citostatska i protuupalna svojstva, a njegove komponente uklanjaju viruse i narušavaju mehanizam replikacije njihovih DNK struktura.

Prah iz osušene kore biljke od davnina se koristio za liječenje poremećaja u radu gastrointestinalnog trakta, otklanjanje simptoma virusnih infekcija, prehlade, karcinoma, artritisa, impotencije i oslabljene seksualne funkcije kod muškaraca.

Kada se koristi, Mačja kandža djeluje na staničnoj razini, pružajući snažan imunostimulirajući učinak na tijelo, zbog čega obnavlja njegovu funkcionalnu aktivnost.

Indikacije za upotrebu Cat's Claw

Mačja kandža preporučuje se kod alergija, upalnih procesa različitih etiologija, virusnih infekcija i raka.

Dodaje se dijetetski dodatak za stabilizaciju opšte hormonske pozadine organizma, kao i za terapiju:

  • Depresija i mentalni poremećaji,
  • Tromboza, poremećaji krvotoka i zgrušavanja krvi,
  • Kožne bolesti
  • Bol u mišićima različitog porekla,
  • Ginekološke bolesti i predmenstrualni sindrom,
  • Prostatitis
  • Dijabetes melitus,
  • Artritis

U skladu s uputama, mačja kandža učinkovito uklanja efekte opijenosti lijekovima, zračenjem i hemijskom terapijom. Lijek se preporučuje kao imunostimulirajuće i opće jačajuće sredstvo za osobe koje imaju poremećenu prehranu i / ili smanjenu fizičku aktivnost.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za ovaj lijek su pojedinačna netolerancija na komponente koje čine njegov sastav, dječju starost, trudnoću i dojenje.

Ne uzimajte Feline kandžu ljudima s donatorskim organima kako biste spriječili njihovo odbacivanje.

Dodatne informacije

Mačja kandža nije lijek, ali prije nego što počnete koristiti, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Uputa za Mačji kandži kaže da se kapsule trebaju čuvati na tamnom, suhom, hladnom i van dosega djece.

Iz ljekarni koje se izdaju u načinu bez recepta.

Rok trajanja dodataka prehrani je 3 godine.

Klasifikacija i korisna svojstva

Mačja kandža je višegodišnja biljka koja pripada porodici Marenov. Biljka je drvenasta liana, čije stanište su tropske šume Južne i Srednje Amerike, kao i obale i podnožja Amazonije u Peruu. Dužina lijane doseže 50 m, debljina 15-20 cm. Unutarnja kora u kojoj koncentracija hranjivih sastojaka dostiže maksimalne brojke koristi se kao ljekovita sirovina u biljci Cat's Claw. Korijen Mačje kandže zaštićen je radi očuvanja biljke i njene daljnje reprodukcije. Potrebno je do 20 godina da sazrijeva jedna loza.

Naučnici su dugo cijenili bogat sastav ljekovitih tvari sadržanih u biljnim vlaknima, i odredili njihov imunostimulirajući učinak. Do danas, kompletan sastav biljke Cat's Claw još nije proučen, a sva njegova ljekovita svojstva nisu utvrđena.

Sada se glavna ispitivanja svojstava Mačjeg kandže provode na sljedećim područjima:

  • Ćelije raka
  • Uticaj na AIDS viruse, citomegalovirus, herpes virus,
  • Učinkovitost lijeka u liječenju depresivnih poremećaja, sindroma hroničnog umora.

Glavne biološki aktivne komponente kore Mačje kandže su alkaloidi među kojima su izopteropodini i pteropodini, uncarini, mitrafilini i izomitrafilini, rinkofilini i izorinofilini, fenoli i polifenoli, biljni steroidi, bioflavonoidi, mnoge druge organske kiseline, glikozidi.

Jedinstvena ljekovita svojstva lijeka nastaju zbog skupine hidroksindolskih alkaloida (izopteropodina) koji su sadržani u njegovom sastavu, a čija je djelovanje usmjerena na aktiviranje T-limfocita, koji uništavaju stanice novotvorine u tjelesnim tkivima. Materije u sastavu Mačjeg kandže aktiviraju procese fagocitoze u tkivima, normaliziraju ravnotežu imunoglobulina u krvi, poboljšavaju reološke karakteristike u krvi, značajno smanjujući rizik od tromboze u krvotoku. Mačja kandža ima protuupalno i citostatsko dejstvo. Aktivne komponente lijeka doprinose uništavanju virusa u tijelu i narušavaju mehanizam replikacije njihovih DNK struktura.

Amazonke već dugo znaju o ljekovitim svojstvima Mačije kandže i koristile su prašak od osušene kore vinove loze za liječenje gastrointestinalnih bolesti, ublažavanje simptoma prehlade, virusnih infekcija i poticanje seksualne funkcije kod muškaraca (liječenje poremećaja erekcije i impotencije). Prah iz kore crijeve Cat's Claw uspješno se koristi za liječenje artritisa i raka.

Naučnici i istraživači zainteresirani su za biljku relativno nedavno. Tokom studije utvrđen je mehanizam delovanja aktivnih komponenti leka. Aktivne biljne komponente, koje deluju na ćelijskom nivou, imaju snažan imunomodulatorni efekat, vraćajući funkcionalnu aktivnost organizma. Mačja kandža je po svojim ljekovitim svojstvima superiorna široko korištenim biljnim lijekovima: sibirski ginseng (Eleutherococcus), Po D'Arco (stablo mrava), gljiva Shiitake, zlatni korijen.

Upotreba droga

Mačja kandža, čija je upotreba opravdana u slučaju alergija, virusnih infekcija, upalnih procesa različite lokalizacije i etiologije, ima i snažan imunostimulirajući učinak kod onkoloških bolesti, aktivirajući obrambene mehanizme tijela (uništavanje tumorskih stanica T-limfocitima).

Do danas, lijek se uspješno koristi za stabilizaciju hormonalnih nivoa u tijelu, liječenje čir na želucu, bakterijskih i virusnih infekcija. Preventivna upotreba lijeka jača zaštitne funkcije tijela. Između ostalih bolesti u liječenju kojih se koristi Feline Claw, aplikacija također obuhvata:

  • Dijabetes
  • Artritis
  • Prostatitis, seksualna disfunkcija,
  • Simptomatski kompleks predmenstrualnog sindroma, raznih ginekoloških bolesti,
  • Mijalgija (bolovi u mišićima) različite etiologije,
  • Kožne bolesti
  • Kršenja cirkulacije krvi, tromboze, poremećaji krvarenja,
  • Mentalni poremećaji, stres, depresivni sindromi.

Mačja kandža djelotvorno je sredstvo za uklanjanje posljedica intoksikacije organizma lijekovima, hemoterapijom i radioterapijom.

Nuspojave i predoziranje

U savremenoj medicini mačja kandža koristi se kao dodatak prehrani u kompleksnoj terapiji različitih bolesti za održavanje zaštitnih funkcija organizma. Prilikom uzimanja Mačje kandže, upute za lijek određuju dozu i trajanje tijeka primjene. Da biste normalizirali zaštitne funkcije tijela i opći učinak jačanja, uputstvo preporučuje upotrebu 1 kapsule lijeka 2 puta dnevno uz obroke. Dodatak prehrani dostupan je u kapsulama koje sadrže 500 mg aktivne tvari. Trenutno su dostupna pakovanja od 100 i 180 kapsula.

Prilikom uzimanja Mačje kandže, upute ne ukazuju na moguće nuspojave. Glavne kontraindikacije za uzimanje mačjeg kandže su:

  • Dečje doba
  • Trudnoća, dojenje,
  • Ne preporučuje se upotreba kod pacijenata s organima donora kako bi se izbjegli procesi odbacivanja.

Unatoč sigurnosti lijeka, dodatak se preporučuje uzimati uz konsultaciju s liječnikom koji će odrediti optimalnu dozu i tijek liječenja.

Lijek ima svijetlo imunomodulatorno djelovanje, pa se ne preporučuje kombiniranje sa drugim lijekovima sa sličnim djelovanjem.

Pregledi pacijenata i preporuke ljekara

Pregledi mačjih kandži pozicionirani su kao snažan lijek za jačanje imuniteta. Upotreba Mačje kandže u preventivne svrhe pomaže u jačanju zaštitnih funkcija tijela u sezoni visokog rizika od infekcije SARS-om.

Mačja kandža propisana je pacijentima u složenoj terapiji sa smanjenjem imuniteta. Lijek ima snažno restorativno djelovanje, a propisan je kao vitamin kompleks u procesu rehabilitacije nakon hirurških intervencija, bolesti, kao podrška organizmu tokom hemoterapije i zračenja. Danas je Mačja kandža, čije recenzije možete naći na Internetu, jedinstveni prirodni izvor elemenata za održavanje imunološke funkcije tijela. Međutim, biljni dodatak ne može biti glavni lijek; često se koristi u kombiniranoj terapiji bolesti.

Šta je mačja kandža?

Ova je biljka dobila svoje prvotno ime jer ima zanimljive „kandže“ koje podsećaju na mačje kandže, uz pomoć kojih se ova liana prikopčala za susedne biljke.

Takve loze u prosjeku žive trideset godina i sposobne su dostići dužinu od četrdeset metara.

Stanovnici Južne Amerike dugo su koristili ovu lozu u svojoj narodnoj medicini, koristeći u tu svrhu koru, lišće i korijenje „mačje kandže“ kako bi ojačali svoj imunitet, borili se protiv trovanja s ciljem detoksikacije (uklanjanja otrova iz tijela) i raznih bolesti zapaljive prirode, čija je lista prilično impresivna.

Ova biljka je zainteresovala naučnike tokom jedne od narednih studija života Indijanaca Južne Amerike. Naime, njih je zanimala činjenica da Indijci praktično NIKADA nisu imali rak!

Njihove "istrage" dovele su ih do ove fabrike.

I vrlo brzo sve vodeće europske laboratorije u Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Austriji i drugim zemljama počele su s intenzivnim proučavanjem svojstava ovog misterioznog puzavca.

Kao rezultat toga, nevjerojatna otkrića, a cijeli se svijet proširio oko činjenice da "mačja kandža" ima snažno onkoprotektivno svojstvo!

Proučavanje svojstava ove biljke nije se tu završilo, a naučnici su jedno za drugim otkrivali njena nevjerojatna svojstva.

Za šta je korisna mačja kandža?

Šta su još otkrili?

Koja je glavna snaga "mačje kandže"?

Naučnici su ustanovili da je ova biljka mnogostruko jača u svojim svojstvima od poznate gljive Echinacea, ginsenga, shiitake gljive, gljive Maytake i Reishi, kao i stabla astragala i mrava!

Ova otkrića zaista su šokirala svijet!

Zbog toga su lijekovi iz ove južnoameričke lijane sposobni za liječenje bolesti poput neurodermatitisa, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira na želucu, bilo kakve alergije, jakih upalnih procesa u zglobovima, kao i genitalnog herpesa, herpes zostera i mnogih, i mnogih drugih.

I 1988. godine, na jednom od svjetskih kongresa pročitano je izvještaj, u kojem su prisutni službeno objavljeni rezultati jednog uspješnog eksperimenta u korištenju „mačje kandže“, naime: sedam stotina oboljelih od karcinoma su sistematski koristili pripremu „mačje kandže“ tri godine , a tretman je pokazao 100% rezultat - potpuni oporavak!

U drugom izvještaju dodana je "vatra": službeno je objavljeno da upotreba lijeka iz ove tropske lijane, zbog snažnih antioksidacijskih svojstava, može učinkovito utjecati na virus imunodeficijencije, koji kasnije izaziva AIDS kod ljudi, pogotovo ako ga počnete koristiti na vrijeme , to jest što ranije u ranim fazama.

Ako imate vremena za to, tada možete obnoviti svoje zdravlje istodobno iscjeljivanjem drugih patologija u tijelu koja se mogu nakupiti tijekom godina!

Pripravci „mačje kandže“ sposobni su za visoku kvalitetu i za kratko vrijeme:

  • pročišćavaju krv
  • ojačati imunu odbranu tela
  • liječe i sprečavaju trombozu,
  • potpuno blokiraju razmnožavanje bilo kojeg virusa u ćelijama u tijelu, prekidaju lančanu reakciju u korijenu u kojoj se u ćelijama stvaraju slobodni radikali, a NE uzrokuju apsolutno nikakvu ovisnost i nuspojave.

Gdje kupiti pravi pripravak za mačiće kandže i kako ga odabrati?

Kako odabrati stvarno kvalitetan preparat „mačje kandže“ i izbjeći falsifikacije: važne preporuke!

Morate shvatiti da što je veća kvaliteta lijeka, to su skuplji, naravno.

To je zbog toga što se pored takozvanih osnovnih sirovina (kora i lišće biljke), prodaje i tehnološki otpad. Naravno, mnogo jeftinije.

Vrijedi li na tome uštedjeti - odlučuje svako za sebe.

Kako će takva „ušteda“ uticati na efikasnost lečenja i oporavka od bolesti? A ako je ozbiljna stvar i zahtijeva hitno liječenje?

Stoga je, naravno, bolje vjerovati pouzdanim proizvođačima koji imaju dobru reputaciju svjetske klase i takođe imaju certifikate o kvaliteti koji udovoljavaju međunarodnim standardima.

Evo nekoliko smjernica za odabir kvalitetnih proizvoda od mačjih kandži:

  • Važno je PRIJE kupovine analizirati sve koji imaju certifikate za ovaj lijek. I ne samo sanitarni certifikati, nego i certifikati kvaliteta za proizvodnju lijeka. Pitajte kakav ugled ima ovaj proizvođač.Saznajte koje sirovine koriste, koje zahtjeve postavljaju prema njima za kupovinu. Imaju li svoje laboratorije u kojima provode svoja klinička istraživanja? Objavljuju li ove rezultate?

Imaju li vlastite tehnologije izrade? Koje kriterije sigurnosti i sigurnosti koristi u sirovini koriste pri preradi i proizvodnji svojih proizvoda?

Pogledajte i stvarne preglede stvarnih ljudi koji su koristili ovaj lijek (potražite ove, moguće je!). Koje su rezultate postigli i koliko dugo?

Sve će vam ovo pružiti potpuniju garanciju da ćete dobiti zaista kvalitetan proizvod.

  • Obavezno obratite pažnju na to koliko mačje kandže sadrži jedna kapsula (ili tableta) same biljke. Postoje li neke druge komponente u sastavu? Koliko ih ima? Procijenite broj u procentima ili u njihovom apsolutnom broju.
  • Računajte na koji vremenski period (period) upotrebe ovog leka je osmišljen, drugim rečima, koliko će vam trajati? Zatim izračunajte cijenu svog punog kursa.

Uradite to sa svakim lijekom koji ste „primijetili“ kod onih proizvođača po vašem izboru. Usporedite trajanje i cijenu svakog lijeka, a zatim se mogu izvući zaključci.

  • Ako imate problema sa želucem ili probavnim sustavom općenito, tada odabirom ovog lijeka u kapsulama dajte prednost onim koji su napravljeni ne od životinjske želatine, nego od biljnog gela, upijaju se mnogo lakše nego kapsule iz životinjske želatine, te ne izazivaju alergije uopće. .
  • Ne savjetujem da birate pripravke "mačje kandže" u tečnom obliku. Zašto? Jer, ako je alkoholno rješenje, onda NIJE jedinstveno za tijelo, čak i ako nemate problema s jetrom i drugim unutrašnjim organima. Etilni alkohol je štetan za SVE! U bilo kojoj količini. Čak i u oskudnom - ovo NIJE dobro. I ima li smisla ako lijek možete odabrati u tabletama ili kapsulama, zar ne?

I u proizvodnji vodenih preparata UVIJEK dodaju konzervanse, jer u suprotnom, uostalom, ne štede! Opet - nema smisla u takvom lijeku.

Zašto nam je potrebna dodatna „hemija“ u tijelu? Zašto nam zaista treba „jedan da izleči, a drugi da osakati“?

  • Preparati "mačje kandže" su veoma, veoma popularni i nevjerovatno su popularni, uprkos činjenici da jako puno koštaju. Ovo se "igra u ruke" nepoštenih ljudi koji proizvode ne samo ne kvalitetne proizvode, nego iskreno štetne. Jednostavno rečeno, oni proizvode arogantne krivotvorine koje nisu povezane s "mačjom kandžom" ni jednom, istovremeno postavljajući značajnu cijenu i tako zbunjuju kupca, koji vjeruje da je "nekada skupo stvarno". Nemojte se predstaviti ovome, prijatelji, budite budni i pažljivo provjerite sve prije kupovine!

I da, apoteka ovih dana NIJE garancija kvalitete već duže vrijeme, nažalost ... Uzmite u obzir sve ovo!

Široki izbor kvalitetnih organskih proizvoda na bazi mačjih kandži, pogledajte ovdje

Da sažmemo ovaj članak, prijatelji: preparati iz „mačje kandže“ pomažu našem telu da se izbori sa mnogim problemima, snažno odvrati agresiju spolja na našem telu u nekoliko pravaca odjednom (pogledajte iznad namenskih grupa svih akcija „mačje kandže“).

Stoga sa sigurnošću možemo reći da je ovaj lijek u stanju aktivno liječiti i već formirane bolesti tijela, pa čak i skrivene bolesti (ali UVIJEK postoje!).

I također aktivno doprinosite najmoćnijima i - važno je! - MALA prevencija pojave apsolutno bilo koje bolesti, uključujući vrlo složene i ozbiljne, pa sve do onkologije.

Za sebe sam zaključio da je takav lijek jednostavno ZAHTEVAN u sveobuhvatnom sistemu oporavka za bilo koju osobu!

A sada, šta sam još pročitao, prijatelji. Fraza o tome kako poznati liječnici imunolog kažu kako se pravilno pristupiti pitanju ozdravljenja i održavanja imuniteta veoma je pamtljiva.

Želim to podeliti sa vama

„Pre nego što počnete da koristite bilo koji lek, posebno stimulanse, prvo„ nahranite “svoj imunitet, pružite podršku svom imunološkom sistemu u obliku pravilne ishrane i zdravog načina života. Dajte svojim imunološkim ćelijama mogućnost da se sami nose sa virusima i bakterijama i tada će postati sasvim moguće da vam sintetički lijekovi uopće neće trebati! "

Strogo rečeno, zar ne? ☺

Da li osobno već imate iskustva s primjenom preparata s mačjim kandžama?

Možda su se njegova porodica ili prijatelji izliječili uz njegovu pomoć?

Molimo vas da podijelite u komentarima, ovo će biti vrlo vrijedne informacije za mnoge ljude!

Pridružite se mojim grupama na društvenim mrežama

Šta je ovo

Mačja kandža odnosi se na tropske puzeve koji pripadaju porodici Marenova (Rubiaceae) Obično se ovaj naziv primjenjuje na tri vrste istog roda Unkaria (Uncaria):

  • Uncaria guianensisčija je domovina Gvajana,
  • Uncariarhynchophylla, uobičajeno u jugoistočnoj Aziji i zbog toga se češće koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini,
  • Uncariatomentosaraste u mnogim zemljama Srednje i Južne Amerike.

Većina dodataka se pravi od Uncaria tomentosa.

Naziv "mačja kandža" Uncaria je dobila zbog antena sa kojima se drži za deblo drveta.

Obično se dodaci prehrani proizvode od kore biljke.

Korisna svojstva

  • Zajednički tretman. Suplementi pomažu u ublažavanju simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Ekstrakt dobijen iz posebnog soja mačje kandže koji sadrži pentacikličke oksindol alkaloide, koji su modulatori imunološkog sistema, posebno je efikasan protiv reumatskog oštećenja zglobova.
  • Pomoć u liječenju raka. Otkriveno je da biljni ekstrakti uništavaju stanice raka u in vitro sistemu. Uprkos činjenici da su eksperimenti izvedeni „in vitro”, u ovom trenutku, ovi lekovi počinju da se smatraju dodatnim lekovima u lečenju raka.

Osim što uništavaju degenerirane ćelije, dodaci mačjih kandži smanjuju nuspojave hemoterapije.

Lijekovi za hemoterapiju često oštećuju DNK zdravih stanica. A to vodi razvoju velikog broja komplikacija. Ekstrakti mačjih kandži poboljšavaju obnavljanje (oporavak) molekula DNA nakon takvih oštećenja.

Osim toga, oni povećavaju proliferaciju (stvaranje) bijelih krvnih zrnaca. Važno je i minimizirati negativne efekte hemoterapije, jer ova vrsta liječenja često dovodi do naglog pada imuniteta.

  • UV zaštita za kožu. Uncaria dodaci poboljšavaju popravljanje DNK ne samo nakon kemoterapije, već i nakon dužeg izlaganja ćelija kože ultraljubičastim zračenjem. Učinkovitost dodataka prehrani u tom je pogledu toliko visoka da ih čak nazivaju i „prirodnim kremom za sunčanje“.
  • Liječenje hipertenzije. U mačjoj kandži nalazi se alkaloid hirsutin, koji je blokator kalcijumovih kanala srca i krvnih sudova. Blokada kalcijevih kanala dovodi do širenja i opuštanja krvnih žila i, kao rezultat, do snižavanja krvnog pritiska.
  • Jačanje imuniteta. Poboljšanje procesa popravke DNK i proliferacije leukocita važno je ne samo za uklanjanje nuspojava hemoterapije, već i za jačanje imunološkog sistema. Pokazano je da zdravi dobrovoljci koji uzimaju dodatke prehrani pokazuju "statistički značajno" povećanje imuniteta u usporedbi s placebom skupinom.
  • Lečenje herpesa Ekstrakti Uncaria sadrže posebna polifenolna jedinjenja koja, zajedno sa oksindolnim alkaloidima i glikozidima kinovične kiseline, imaju značajno antiherpetičko delovanje.
  • Poboljšanje probavnog sistema. Mačji kandži ekstrakt, prije svega, Uncaria tomentosa, Dokazali su se kao prirodni lijek za različite bolesti gastrointestinalnog trakta: kolitis, gastritis, divertikulum, hemoroide, čir na želucu i dvanaesniku. Aktivnost dodataka prehrani toliko je velika da ih preporučuje da uzmu čak i oni koji pate od tako ozbiljne bolesti kao što je Crohnova bolest.

Ko bi to trebao uzeti?

Indikacije za upotrebu mačje kandže su:

  • potreba za jačanjem imuniteta, na primjer, česte prehlade ili recidivi herpesa,
  • podvrgnuti hemoterapiji (samo uz dozvolu doktora),
  • degenerativno oštećenje zglobova (osteoartritis),
  • reumatoidni artritis (samo uz dozvolu lekara),
  • hipertenzija (ne uzimati istovremeno sa drugim inhibitorima kalcijumovih kanala),
  • dugotrajno izlaganje suncu i visok rizik od izlaganja tijelu drugih nepovoljnih faktora, poput zračenja,
  • ulcerozne i upalne bolesti gastrointestinalnog trakta (po mogućnosti, nakon konsultacije s lekarom).

Kako uzeti?

Točne upute za uporabu preparata od mačjih kandži ovise o vrsti dodatka prehrani i vašim indikacijama za upotrebu.

Danas možete kupiti sljedeće vrste suplemenata: čaj, tečni ekstrakt, kapsule i tablete.

Najlakši oblik suplementacije je čaj. Manje je vjerovatno da od drugih opcija može izazvati nuspojave. Ali njegova je efikasnost niža. Obično ga piju, kao obični čaj, 1 šoljicu dnevno.

Odgovarajuća doza ostalih dodataka prehrani nalazi se u uputama za pripremu mačje kandže. Kod različitih proizvođača može biti prilično različito. Međutim, bolje je konsultirati ljekara. Pošto režim liječenja često ne ovisi samo o vrsti dodatka prehrani, već i o bolesti.

U većini slučajeva ekstrakt Mačje kandže uzima se u količini od 100 mg dnevno. Maksimalna doza je 300 mg.

Zaključak

Ekstrakt uncaria već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini.

Danas su indikacije za upotrebu mačje kandže bolesti zglobova, smanjeni imunitet, rak i brojne patologije gastrointestinalnog trakta.

Upute za uporabu lijeka mogu se razlikovati ovisno o proizvođaču dodatka prehrani i specifičnoj bolesti za koju je propisan. Stoga, prije nego što počnete uzimati, morate pažljivo proučiti upute. Još bolje, obratite se stručnjaku. Štoviše, zajedno s indikacijama, mačja kandža ima brojne kontraindikacije.

I to je normalno. Trebalo bi biti tako. Samo moraš biti oprezan.

Pomaže kod hemoterapije

Mačja kandža povećava broj bijelih krvnih zrnaca i obnavlja oštećeni DNK. Takođe podstiče rast ćelija potomstva, što može zameniti oštećene ćelije i umanjiti štetne efekte hemoterapije.

U jednom istraživanju, 40 pacijenata s karcinomom dojke podvrglo se hemoterapiji. Uz to su primili 300 mg ekstrakta mačje pandže. To je spriječilo smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca i obnovilo oštećenu DNK.

Smanjuje upalu i nadopunjuje tretman artritisa

Upala je važan dio zaštite tijela od infekcije. Ali s hroničnom upalom, upalni odgovor mora se smanjiti kako bi se tijelo zaštitilo od oštećenja.

Mačja kandža koristi se za liječenje i reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Mitrafilin i kvininska kiselina blokiraju otpuštanje upalnih molekula. I drugi pentaciklički oksindolski alkaloidi smanjuju bol u zglobovima.

U studiji je 40 bolesnika s reumatoidnim artritisom dobilo ekstrakt mačje kandže u kombinaciji s tradicionalnim liječenjem artritisa (sulfasalazin / hidroksiklorokin). Kao rezultat toga, smanjila se bol i upala zglobova.

Pomaže kod upale želuca i creva

Mačja kandža pomaže u liječenju upalnih bolesti crijeva: Crohnove bolesti, kolitisa, gastritisa i čir na želucu.

Crohnova bolest je bolest crijeva koja izaziva upalu gastrointestinalne mukoze, što može dovesti do bolova u trbuhu, teške dijareje, umora, gubitka težine i neuhranjenosti.

Mačja kandža djeluje kao antioksidans protiv slobodnih radikala i smanjuje smrt ćelija uzrokovanu crijevnim toksinima.

Snižava visoki krvni pritisak

Mačja kandža inhibira agregaciju trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka, snižavajući ukupni krvni pritisak i poboljšavajući cirkulaciju krvi. Takođe inhibira stvaranje plakova i krvnih ugrušaka u srcu, mozgu i krvnim žilama.

Hirsutin je jedan od elemenata biljke koji snižava krvni pritisak, djeluje kao blokator kalcijevih kanala u srcu i krvnim žilama, što usporava rad srca i opušta krvne sudove.

Tako ova biljka pomaže u sprječavanju srčanih udara i šloga, ne samo da snižava krvni pritisak i povećava cirkulaciju krvi, već i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i krvnih ugrušaka u arterijama, srcu i mozgu.

Bori se protiv herpesa

Herpes virus može ostati neaktivan u ljudskom imunološkom sustavu tokom života, povremeno uzrokujući mjehuriće koji puknu i pretvore se u otvorene hladne čireve ili čireve prije izlječenja.

Mačja kandža usporava napredovanje i širenje virusa u ranim fazama infekcije, sprečavajući njegovo pripajanje na ćelije.

U studiji je 31 dobrovoljac s labijalnim herpesom uzimao ekstrakt mačjih kandži. Pokazalo se da je efikasniji za smanjenje edema i smanjenje crvenila kože nego antivirusni lijek aciklovir.

Upute za upotrebu

Mačja kandža dostupna je u različitim oblicima: u obliku alkohola ili vodenog ekstrakta, tinkture, u kapsulama i tabletama. Dostupan i kao čaj.

Preporučena doza: 100 mg / dan.

Za održavanje imuniteta i poboljšanje kognitivnih funkcija: 250-300 mg / dan.

Kada je riječ o ekstraktima, preporučena doza nije veća od 20-30 mg.

Pogledajte video: Ishrana u prirodi-MEDVEĐA ŠAPA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar