Kada se propisuje krvni test na fruktozamin i kako to ispraviti?

Fruktosamin je kompleks glukoze s proteinima u krvi, najčešće s albuminom.

Sa povećanjem glukoze u krvi veže se za proteine ​​u krvi. Taj se postupak naziva glikacija ili glikozilacija. Ako koncentracija glukoze u krvi poraste, povećava se količina gliciranog proteina, fruktozamina. Istovremeno se glukoza veže na hemoglobin crvenih krvnih zrnaca, stvara se glikovani hemoglobin. Posebnost reakcije glikozilacije je u tome što je formirani kompleks glukoze + albumina stalno u krvi i ne razgrađuje se, čak i ako se nivo glukoze vrati u normalu.

Fruktosamin nestaje iz krvi nakon 2-3 tjedna, kada dolazi do raspada proteina. Crvena krvna zrnca ima životni vijek 120 dana, pa tako glicirani hemoglobin duže „ostaje“ u krvi. Stoga fruktozamin, kao predstavnik glikoziranih proteina, pokazuje prosječnu razinu glukoze u krvi dvije do tri sedmice.

Stalna razina glukoze, što bliža normalnoj, važna je za pacijente s dijabetesom kao osnovu za prevenciju njegovih komplikacija. Svakodnevno se nadzire njegov nivo. Određivanje fruktozamina dežurni ljekar koristi za praćenje provedenog liječenja, za procjenu usklađenosti pacijenta s danim preporukama o prehrani i lijekovima.

Priprema za analizu ne uključuje post, jer fruktozamin odražava nivo glukoze nekoliko tjedana i ne ovisi o koncentraciji glukoze u krvi na dan uzimanja testa.

Određivanje fruktozamina provodi se radi procjene razine glukoze u kratkom vremenskom razdoblju, što je važno pri promjeni režima liječenja kako bi se brzo procijenila njegova učinkovitost. Ovaj će pokazatelj biti informativan u nekim slučajevima, kada analiza glikoziranog hemoglobina može dati pogrešan rezultat. Na primjer, kod anemije nedostatka željeza ili s krvarenjem smanjuje se nivo hemoglobina u krvi, na njega se veže manje glukoze i formira se nisko glikolirani hemoglobin, iako je koncentracija glukoze u krvi povećana. Stoga je analiza gliciranog hemoglobina u ovom slučaju neinformativna.

Određivanje fruktozamina može dati pogrešan rezultat sa smanjenjem nivoa proteina u nefrotičkom sindromu. Velike doze askorbinske kiseline ometaju stvaranje fruktozamina.

Opće informacije

Poznato je da glukoza u kontaktu sa proteinima stvara jaka jedinjenja. Kompleks albuminskih proteina sa šećerom naziva se fruktozamin. Kako je trajanje albumina u žilama oko 20 dana, podaci iz studije o fruktosaminu omogućuju nam prosuđivanje koncentracije šećera u krvi tijekom ovog razdoblja.

Ova analiza koristi se u dijagnostici, kao i u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću. Provodi se analiza sadržaja proteina u krvi povezana s glukozom kako bi liječnik mogao procijeniti koliko je učinkovit propisani tretman.

Prednosti

Za praćenje statusa dijabetičara često se koristi analiza koja je otkrila koncentraciju glikoziliranog hemoglobina. Ali pod određenim uvjetima, istraživanje fruktozamina je informativnije.

  • Dakle, analiza daje informaciju o stupnju kompenzacije stanja 3 tjedna nakon početka liječenja, a koristeći podatke o sadržaju glikoziliranog hemoglobina možete dobiti podatke o koncentraciji šećera u posljednja 3-4 mjeseca.
  • Studija o fruktosaminu koristi se za procjenu rizika od razvoja dijabetesa u trudnica, jer se u ovom stanju krvna slika može brzo promijeniti, a ostale vrste testova su manje bitne.
  • Studija o fruktozaminu neophodna je u slučajevima masivnog krvarenja (nakon povreda, operacija) i kod anemije, kada je broj crvenih krvnih zrnaca značajno smanjen.

Nedostaci studije uključuju:

  • ovaj test je skuplji od test glukoze,
  • analiza će biti neinformativna ako pacijent ima smanjenu normu albumina u plazmi.

U većini slučajeva propisano je istraživanje o fruktosaminu tokom pregleda pacijenata kojima je dijagnosticiran dijabetes. Analiza vam omogućava da procijenite razinu nadoknade za bolest i procijenite koliko je terapija učinkovita. Ako je potrebno, doze lijekova mogu se prilagoditi na osnovu rezultata ispitivanja.

Savjet! Analiza je relevantna i za pacijente kod kojih su utvrđene druge bolesti koje mogu dovesti do promjene razine šećera.

Endokrinolog ili terapeut može poslati na istraživanje fruktozamina.

Posebna priprema za analizu nije potrebna s obzirom da je studija usmjerena na otkrivanje razine glukoze u prošlim tjednima i ne ovisi o razini šećera u trenutku uzorkovanja krvi.

Ipak, preporučuje se uzimanje uzoraka ujutro na prazan stomak, iako taj zahtjev nije strog. 20 minuta prije postupka, pacijenta se poziva da mirno sjedne, pružajući emocionalni i fizički mir. Za ispitivanje, krv se izvlači iz vene, vrši se punkcija na mestu savijanja lakta.

Norme i odstupanja

Za zdravu osobu norma sadržaja fruktozamina je 205-285 µmol / L. Za pacijente mlađe od 14 godina, norma ove supstance je nešto niža - 195-271 µmol / L. Budući da se studija o fruktozaminu često koristi za procjenu učinkovitosti terapije dijabetesa, uzimaju se u obzir sljedeći pokazatelji (µmol / L):

  • 280-320 je norma, s tim pokazateljima, bolest se smatra kompenziranom,
  • 320-370 - ovo su povišeni pokazatelji, bolest se smatra subkompenziranom, liječnik može smatrati da je potrebno izvršiti prilagodbe u liječenju,
  • Više od 370 - s ovim pokazateljima bolest se smatra dekompenziranom, potrebno je preispitati pristup liječenju.

Ako se studija koristi u dijagnostičkom procesu, tada je visoki sadržaj fruktosamina pokazatelj hiperglikemije, koju najčešće uzrokuje dijabetes. Međutim, ovo stanje mogu uzrokovati i druge bolesti, naročito:

  • Itsenko-Cushingova bolest,
  • tumori ili povrede mozga,
  • hipotireoza.

Nizak sadržaj fruktozamina obično je povezan sa nedostatkom albuminskih proteina, stanje koje je uočeno kada:

  • dijabetička nefropatija,
  • nefrotski sindrom.

Savjet! Previše niska razina fruktozamina može biti posljedica toga što pacijent uzima velike doze askorbinske kiseline.

Studija o fruktosaminu provodi se za procjenu prosječne koncentracije glukoze u krvi tijekom 2-3 tjedna. Analiza se koristi u procesu dijagnosticiranja bolesti i procjene efikasnosti terapije u liječenju dijabetesa.

Pregled studije

Fruktosamin je protein krvne plazme koji nastaje kao rezultat dodavanja neenzimske glukoze u nju. Analiza fruktozamina omogućava vam određivanje količine ovog glikoziranog proteina (glukoze u prilogu) u krvi.

U ovom procesu sudjeluju svi proteini u krvi, prije svega albumin, protein koji čini do 60% ukupne količine proteina u plazmi, kao i hemoglobin, glavni protein koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama (crvenim krvnim ćelijama). Što više glukoze u krvi nastaje, više glikozovanog proteina se stvara. Kao rezultat glikacije, dobiva se stabilan spoj - glukoza je prisutna u sastavu proteina tokom njegovog životnog ciklusa. Dakle, određivanje fruktozamina je dobra metoda za retrospektivno procjenjivanje sadržaja glukoze, omogućava vam da otkrijete njegovu prosječnu razinu u krvi u određenom periodu.

Budući da je životni vijek crvenih krvnih zrnaca oko 120 dana, mjerenje glikiranog hemoglobina (hemoglobin A1c) omogućava vam da procijenite prosječnu razinu glukoze u krvi tijekom posljednja 2-3 mjeseca. Životni ciklus proteina surutke je kraći, oko 14-21 dan, tako da analiza fruktozamina odražava prosječnu razinu glukoze u periodu od 2-3 tjedna.

Održavanje razine glukoze u krvi što je bliže moguće normalnoj pomaže izbjeći mnoge komplikacije i progresivno oštećenje povezano s hiperglikemijom kod pacijenata sa šećernom bolešću (DM) (visoka glukoza u krvi). Optimalna kontrola dijabeta se postiže i održava svakodnevnim (ili još češćim) samokontroliranjem nivoa glukoze. Pacijenti koji primaju inzulin mogu nadzirati efikasnost tretmana glizovanim testovima na hemoglobin (HbA1C) i fruktozamin.

Priprema studije

Krv se daje za istraživanje ujutro na prazan stomak (strog zahtjev), čaj ili kafa su isključeni. Prihvatljivo je piti običnu vodu.

Vremenski interval od posljednjeg obroka do testa je oko osam sati.

20 minuta prije studije pacijentu se preporučuje emocionalni i fizički odmor.

Tumačenje rezultata

Norma:

Procjena efikasnosti liječenja bolesnika sa šećernom bolešću nivoom fruktozamina:

  • 280 - 320 μmol / l - kompenzirani dijabetes,
  • 320 - 370 µmol / l - subkompenzirani dijabetes,
  • Više od 370 µmol / L - dekompenzirani dijabetes.

Povećanje:

1. Dijabetes melitus.

2. Hiperglikemija zbog drugih bolesti:

  • hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače),
  • Itsenko-Cushingova bolest,
  • ozljede mozga
  • tumori mozga.

Redukcija:

1. Nefrotski sindrom.

2. Dijabetička nefropatija.

3. Prijem askorbinske kiseline.

Odaberite simptome koji vas muče, odgovorite na pitanja. Otkrijte koliko je ozbiljan vaš problem i da li treba posjetiti ljekara.

Prije upotrebe podataka koje pruža web stranica medportal.org, molimo vas da pročitate uvjete korisničkog ugovora.

Dešifriranje rezultata

Procjena efikasnosti terapije kod pacijenata s dijabetesom uključuje dešifriranje rezultata:

  • 286-320 μmol / L - dijabetes nadoknađen (tretman efikasno reguliše šećer u krvi),
  • 321-370 µmol / L - subkompenzirani dijabetes (srednje stanje ukazuje na nedostatak terapije),
  • više od 370 µmol / l - dekompenzirani dijabetes melitus (opasno povećanje glukoze kao rezultat neučinkovitog liječenja).

Čimbenici uticaja na rezultat

  • Prijem askorbinske kiseline (u čistom obliku ili kao dio preparata), cerruloplasmin,
  • Lipemija (povećanje lipida u krvi),
  • Hemoliza (oštećenje crvenih krvnih zrnaca koja uzrokuje masovno oslobađanje hemoglobina).

Kako proći analizu

Nesumnjiva prednost analize fruktozamina je njegova visoka pouzdanost. Ne postoje strogi zahtjevi za pripremu, jer na rezultat skoro ne utječu vrijeme uzimanja krvi, hrane, fizičke aktivnosti i živčane napetosti na dan isporuke.

Uprkos tome, laboratorije mole odrasle da ostanu 4-8 sati bez hrane. Za novorođenčad razdoblje posta treba biti 40 minuta, za djecu mlađu od pet godina - 2,5 sata. Ako je bolesniku s dijabetesom teško izdržati takvo vrijeme, bit će dovoljno suzdržati se od jela masne hrane. Ulja, životinjske masnoće, slastičarske kreme, sir privremeno povećavaju koncentraciju lipida u krvi što može dovesti do nepouzdanih rezultata.

Otprilike pola sata prije analize morate mirno sjediti, udahnuti i opustiti se. Trenutno ne pušim. Krv izvlači se iz vene u regiji lakta.

Kod kuće je to trenutno nemoguće analizirati, jer je puštanje testnih setova prekidano zbog velike greške u mjerenju. Kod bolesnika koji leže u krevet, biomaterijal može laboratorijsko osoblje odnijeti kod kuće, a potom ga dostaviti na pregled.

Analiza cijena

Kod dijabetes melitusa, smjer za analizu daje lekar koji radi, porodični ljekar, terapeut ili endokrinolog. Studija je u ovom slučaju besplatna. U komercijalnim laboratorijama cijena analize fruktozamina nešto je viša od cijene glukoze na post i gotovo je 2 puta jeftinija od određivanja glikoziranog hemoglobina. U različitim regijama varira od 250 do 400 rubalja.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Šta je fruktozamin?

Fruktozamin je produkt dugotrajne izloženosti višku glukoze proteinu. S povećanom koncentracijom glukoze albumin se šećera, a taj proces se naziva glikacija (glikozilacija).

Glikozilirani protein se izlučuje iz tijela u roku od 7 do 20 dana. Provođenjem studije dobivaju se prosječni glikemijski podaci - analizira se pacijentovo stanje i po potrebi se prilagođava terapija.

Indikacije za istraživanje

Ispitivanje koncentracije fruktozamina provodi se od 1980. godine. U osnovi, analiza je propisana osobama sa sumnjivom dijabetesom.Test doprinosi pravovremenoj dijagnozi patologije, ako je potrebno moguće je prilagoditi liječenje - odabrati dozu lijeka. Zahvaljujući testu procjenjuje se nivo nadoknade bolesti.

Analiza je također relevantna za bolesnike s drugim metaboličkim poremećajima i istodobnim patologijama šećerne bolesti koji dovode do povećanja šećera u krvi. Studija se provodi u bilo kojoj laboratoriji koja je opremljena potrebnom opremom.

Iako je analiza glikoziranog hemoglobina češća, ovu je studiju često teško provesti. Test fruktozamina lakše je provesti sa sljedećim indikacijama:

  • gestacijski dijabetes melitus (patologija koja se dijagnosticira tokom trudnoće), kontrola šećerne bolesti I-II stupnja kod trudnica. Studija fruktozamina može se izvesti istovremeno s testovima glukoze radi kontrole šećera u krvi i prave doze inzulina,
  • hemolitična anemija, anemija - gubitkom crvenih krvnih zrnaca test za glikovani hemoglobin ne odražava tačnost rezultata, stoga stručnjaci pribjegavaju analizi glikoziliranog proteina. Upravo ovaj pokazatelj tačno prikazuje nivo glukoze,
  • kratkoročna kontrola glikemije,
  • izbor odgovarajuće doze inzulina tokom terapije insulinom,
  • dijagnoza poremećaja metabolizma ugljenih hidrata kod dece,
  • priprema pacijenata sa nestabilnom koncentracijom šećera u krvi za hiruršku intervenciju.

Šta može uticati na rezultat

Rezultat testa je ponekad iskrivljen. Netačni podaci uočavaju se u sledećim slučajevima:

  • visok sadržaj vitamina C u tijelu, B12,
  • hipertireoza - pojačana aktivnost štitne žlezde,
  • hiperlipemija - povećana masnoća u krvi
  • proces hemolize - uništavanje membrane crvenih krvnih zrnaca,
  • disfunkcija bubrega ili jetre.

Ako pacijent ima hiperbilirubinemiju, to takođe utiče na tačnost studije. Obično se s povećanim sadržajem bilirubina i triglicerida u krvi rezultat povećava.

Normalna vrijednost

Normalna vrijednost fruktozamina ukazuje na odsustvo dijabetesa kod osobe ili na efikasnost terapijskih metoda. Normalni glikozilirani protein u plazmi je:

  • odrasli - 205 - 285 µmol / l,
  • djeca mlađa od 14 - 195 - 271 mikromol / l.

Uz dekompenzaciju bolesti, normalne vrijednosti se kreću od 280 do 320 µmol / L. Ako koncentracija fruktozamina poraste na 370 µmol / l, to ukazuje na subkompenzaciju patologije.Prekoračene vrijednosti veće od 370 µmol / L ukazuje na dekompenzirani dijabetes melitus, prijeteće stanje koje karakterizira povećanje koncentracije glukoze zbog neuspjeha liječenja.

Normalne vrijednosti fruktozamina prema dobi prikazane su u tablici:


Godine godinaKoncentracija, µmol / L
0-4144-242
5144-248
6144-250
7145-251
8146-252
9147-253
10148-254
11149-255
12150-266
13151-257
14152-258
15153-259
16154-260
17155-264
18-90161-285
Žene gestacijskog razdoblja161-285

Povećane vrijednosti: uzroci

Povišena razina fruktozamina ukazuje na porast šećera u plazmi i istovremeno smanjenje inzulina. U ovoj situaciji liječenje treba prilagoditi.

Razlozi povećanja glikoziliranog proteina nastaju zbog postojanja sljedećih patologija:

  • dijabetes i druge bolesti povezane s oštećenom tolerancijom na glukozu,
  • zatajenje bubrega
  • nedostatak hormona štitnjače,
  • mijelom - tumor koji raste iz krvne plazme,
  • unos askorbinske kiseline, glikozaminoglikana, antihipertenzivnih lijekova,
  • hiperbilirubinemija i visoki trigliceridi,
  • povećana koncentracija imunoglobulina A,
  • akutni upalni procesi u tijelu,
  • adrenalna insuficijencija, hormonalni poremećaji,
  • traumatične ozljede mozga, nedavne hirurške intervencije.

Klinička dijagnoza se ne temelji samo na testu - rezultati analize u skladu su s kliničkim i laboratorijskim istraživanjima.

Smanjene vrednosti: uzroci

Snižene vrijednosti fruktozamina rjeđe su od povišenih. Smanjenje nivoa proizvoda je zbog smanjenja koncentracije proteina u krvnoj plazmi zbog poremećaja sinteze ili uklanjanja iz krvotoka. Patološko stanje je opaženo sa sledećim bolestima:

  • oštećenje bubrega dijabetičara,
  • sindrom hipertireoze,
  • unos vitamina B6, askorbinske kiseline,
  • nefroza i smanjenje albumina u plazmi,
  • ciroza jetre.

Sažetak

Fruktosaminski test pouzdaniji je od starih metoda istraživanja, dok je postupak uzimanja krvi jednostavan i zahtijeva minimalnu pripremu. Analiza fruktozamina ubrzava sposobnost procjene koncentracije glukoze u krvi kod šećerne bolesti i drugih patoloških stanja i omogućava vam da prilagodite taktiku liječenja.

Za što se koristi studija?

Ispitivanje na HbA1C mnogo je popularnije, koristi se mnogo češće u kliničkoj praksi, jer postoje pouzdani dokazi da je dugotrajno povećanje razine A1c povezano s visokim rizikom za razvoj nekih dijabetičkih komplikacija, poput problema s očima (dijabetička retinopatija) , što može dovesti do sljepoće, oštećenja bubrega (dijabetička nefropatija) i živaca (dijabetička neuropatija).

Američka udruga za dijabetes (ADA) prepoznaje korisnost kontinuiranog praćenja nivoa šećera i nudi češće samo-praćenje glikemije kada se razine A1c ne mogu pravilno mjeriti. ADA navodi da prognostički značaj rezultata testova na fruktozamin nije tako jasan kao kod određivanja nivoa A1c.

Slede slučajevi kada je upotreba testa fruktozamina efikasnija od nivoa A1c:

  • Potreba bržih izmjena plana liječenja dijabetes melitusa - fruktozamin omogućava vam da procijenite efikasnost korekcije prehrane ili lijekova za nekoliko tjedana, a ne mjeseci.
  • Tijekom trudnoće, pacijentima s dijabetesom - periodično određivanje razine fruktozamina i glukoze pomaže u kontroli i prilagodbi promjenjivim potrebama za glukozom, inzulinom ili drugim lijekovima.
  • Smanjivanje životnog vijeka crvenih krvnih zrnaca - u ovoj situaciji test za glikovani hemoglobin neće biti dovoljno tačan. Na primjer, sa hemolitičnom anemijom i gubitkom krvi prosječni životni vijek crvenih krvnih zrnaca se smanjuje, tako da rezultati analize na A1c ne odražavaju stvarno stanje stvari. U ovoj situaciji fruktozamin je jedini pokazatelj koji adekvatno odražava nivo glukoze u krvi.
  • Prisutnost hemoglobinopatije - nasljedna ili urođena promjena ili kršenje strukture proteina hemoglobina, poput hemoglobina S u anemiji srpastih ćelija, utiče na pravilno mjerenje A1c.

Kada se planira istraživanje?

Unatoč činjenici da se test za fruktozamin rijetko koristi u kliničkoj praksi, može se propisati kad god ljekar namjerava promatrati promjene u pacijentovoj razini glukoze u razdoblju od 2-3 tjedna. Osobito je koristan kod započinjanja izrade plana liječenja dijabetesa ili prilikom prilagođavanja istog. Mjerenje fruktozamina omogućava vam praćenje učinkovitosti promjena prehrane i fizičke aktivnosti ili upotrebe lijekova za snižavanje šećera.

Utvrđivanje razine fruktozamina može se upotrebljavati i periodično kod praćenja trudnice s dijabetesom. Također, test fruktozamina može se upotrijebiti kada je potrebno praćenje bolesti, a A1c test se ne može pouzdano primijeniti zbog skraćenog životnog vijeka ili zbog prisutnosti hemoglobinopatije.

Šta znače rezultati?

Visoka razina fruktozamina znači da je prosječna razina glukoze u krvi u prethodne 2-3 sedmice povećana. Općenito, viša je razina fruktozamina, viša je prosječna razina glukoze u krvi. Praćenje trenda vrijednosti više je informativnog karaktera nego potvrđivanje samo jedne visoke razine fruktozamina. Trend od normalnog do visokog ukazuje da je kontrola glikemije neadekvatna, ali to otkriva uzrok. Dijetalna i / ili terapija lijekovima će možda trebati preispitati i prilagoditi normalizaciju nivoa glukoze. Stresna situacija ili bolest mogu privremeno povećati razinu glukoze, pa bi ti čimbenici trebali uzeti u obzir pri tumačenju rezultata ispitivanja.

Normalna razina fruktozamina ukazuje na to da se glikemija kontrolira na adekvatan način, trenutni plan liječenja je učinkovit. Analogno tome, ako postoji tendencija prema nižim razinama fruktosamina, to ukazuje na ispravnost odabranog režima liječenja dijabetesa.

Kada se tumače rezultati analize za fruktozamin, moraju se proučavati i drugi klinički podaci. Lažno niske stope za fruktozamin moguće su uz smanjenje ukupnog nivoa proteina u krvi i / ili albumina, u uvjetima povezanim sa povećanim gubitkom proteina (bolest bubrega ili probavnog trakta). U ovom slučaju može doći do odstupanja između rezultata svakodnevnog praćenja glukoze i analize fruktozamina. Osim toga, normalne ili skoro normalne razine fruktozamina i A1 mogu se primijetiti sa nasumičnim fluktuacijama koncentracije glukoze, što zahtijeva često praćenje. Međutim, većina pacijenata s takvom nestabilnom kontrolom dijabetičara ima povišene koncentracije fruktozamina i A1c.

Ako imam dijabetes, treba li mi dati test na fruktozamin?

Velika većina ljudi s dijabetesom može kontrolirati svoju bolest pomoću A1c testa, koji odražava stanje njihovog glikemijskog statusa u posljednja 2-3 mjeseca. Studija o fruktozaminu može biti korisna u trudnoći, kada žena ima dijabetes, kao i u situacijama kada se životni vijek crvenih krvnih zrnaca (hemolitička anemija, transfuzija krvi) smanjuje ili sa hemoglobinopatijama.

Korisnički ugovor

Medportal.org pruža usluge pod uvjetima opisanim u ovom dokumentu. Počevši s korištenjem web stranice, potvrđujete da ste pročitali uvjete ovog Ugovora o korisniku prije upotrebe web stranice, i prihvaćate sve odredbe ovog Ugovora u cijelosti. Molimo ne koristite web stranicu ako se ne slažete sa ovim uvjetima.

Opis usluge

Sve informacije objavljene na web mjestu su samo za referencu, informacije preuzete iz otvorenih izvora su za referencu i nisu reklama. Web stranica medportal.org pruža usluge koje korisniku omogućavaju pretraživanje lijekova u podacima dobivenim od ljekarni u sklopu sporazuma između ljekarni i web stranice medportal.org. Radi lakšeg korištenja web mjesta, podaci o lijekovima i dodacima prehrani sistematizirani su i svedeni na jedan pravopis.

Web stranica medportal.org pruža usluge koje omogućavaju korisniku da traži klinike i druge medicinske podatke.

Ograničenje odgovornosti

Podaci objavljeni u rezultatima pretraživanja nisu javna ponuda. Administracija web stranice medportal.org ne garantuje tačnost, potpunost i / ili relevantnost prikazanih podataka. Administracija web stranice medportal.org nije odgovorna za štetu ili štetu koja bi mogla pretrpjeti zbog pristupa ili nemogućnosti pristupa web mjestu ili upotrebe ili nemogućnosti korištenja ove web stranice.

Prihvatanjem odredbi ovog sporazuma u potpunosti razumijete i saglasni ste da:

Podaci na web mjestu su samo za referencu.

Administracija web stranice medportal.org ne jamči odsutnost grešaka i odstupanja u vezi s deklariranom na web mjestu i stvarnom dostupnošću robe i cijenama proizvoda u ljekarni.

Korisnik se obvezuje da će telefonskim pozivom u ljekarnu pojasniti informacije koje ga zanimaju ili će ih koristiti po vlastitom nahođenju.

Administracija web stranice medportal.org ne jamči odsutnost grešaka i odstupanja u vezi s rasporedom klinika, njihovim kontaktnim podacima - brojevima telefona i adresama.

Ni Uprava web stranice medportal.org, niti bilo koja druga strana koja je uključena u postupak pružanja informacija ne snose štetu ili štetu koju biste mogli pretrpjeti zbog činjenice da ste se u potpunosti oslonili na podatke sadržane na ovoj web stranici.

Administracija stranice medportal.org se obavezuje i u budućnosti ulaže sve napore kako bi umanjila odstupanja i pogreške u pruženim informacijama.

Administracija web stranice medportal.org ne garantuje odsutnost tehničkih kvarova, uključujući u pogledu rada softvera. Uprava web stranice medportal.org se obavezuje da će uložiti sve napore u što kraćem roku da otkloni sve kvarove i pogreške u slučaju njihove pojave.

Korisnika se upozorava da Uprava web stranice medportal.org nije odgovorna za posjetu i korištenje vanjskih izvora, linkovi na koje se mogu nalaziti na web mjestu, ne daju odobrenje za njihov sadržaj i nisu odgovorni za njihovu dostupnost.

Administracija stranice medportal.org zadržava pravo obustaviti rad web stranice, djelomično ili potpuno promijeniti njegov sadržaj, izvršiti izmjene Ugovora o korisniku. Takve promjene vrše se samo po nahođenju Uprave, bez prethodne najave Korisniku.

Potvrđujete da ste pročitali odredbe ovog Ugovora o korisniku i da u potpunosti prihvatate sve uslove ovog Ugovora.

Informacije o oglašavanju za čije postavljanje na web mjestu postoji odgovarajući ugovor s oglašivačem označene su "kao reklama".

Priprema analize

Biomaterial za istraživanje: venska krv.

Metoda ograde: vena punkcija ulnarne vene.

  • nedostatak strogih zahtjeva za vrijeme manipulacije (nije nužno u rano jutro, moguće je i tokom dana),
  • nedostatak bilo kakvih prehrambenih potreba (ograničavajući masne, pržene, začinjene),
  • nepostojanje strogo propisane potrebe davanja krvi na prazan stomak (pacijentu se preporučuje samo da ne jede 8-14 sati prije analize, ali ovaj se zahtjev ne odnosi na hitne situacije).
  • Ne pušite 30 minuta pre nego što date krv

Na dan studije nepoželjno je piti alkohol i izlagati se povećanom fizičkom ili psihoemocionalnom stresu.

  • 1. Shafi T. Fruktozamin u serumu i glikovani albumin i rizik od smrtnosti i kliničkih ishoda kod pacijenata na hemodijalizi. - Njega dijabetesa, jun, 2013.
  • 2. A. A. Kishkun, dr. Med., Prof. Smjernice za laboratorijske dijagnostičke metode, - GEOTAR-Media, 2007.
  • 3. Mianowska B. UVR zaštita utječe na nivo fruktozamina nakon izlaganja zdravih odraslih osoba suncu. - Photodermatol Photoimmunol Photomed, sep, 2016
  • 4. dr. Justyna Kotus. Fruktosamin. - Medscape, januar, 2014.

Pogledajte video: Hipertenzija: Lekovi u terapiji povišenog krvnog pritiska (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar