Je li žučni mjehur i gušterača ista stvar ili ne?

Danas želim nastaviti s vama razgovarati o žučnoj kamenoj bolesti i pankreatitisu, o žučnom mjehuru i gušterači. O bliskoj vezi ovih bolesti i tih organa.

Znate, ovu blisku vezu naučnici su otkrili davno. I odmah se postavilo pitanje: zašto? Da, blizina, zajedničko porijeklo, opće „djelo“. Sve to, naravno, objašnjava puno. I još: koji mehanizmi dovode do činjenice da kod bolesti žučnog mjehura, u pravilu, gušterača pati, a kolelitijaza vrlo često dovodi do pankreatitisa? Bilo je mnogo zanimljivih studija, uzbudljivih i neočekivanih otkrića, mnogo pobjeda i razočaranja. A rezultat? A rezultat je sjajno znanje. I danas vam želim reći o njemu.

I reći ću vam o takozvanoj "teoriji zajedničkog kanala". Kao što sam napisao ranije, glavni žučni kanal i glavni kanal pankreasa ulaze u dvanaestopalačno crijevo. I padaju u njega na istom mjestu - Vaterove bradavice. No, naučnici su otkrili da postoji nekoliko mogućnosti za protok ovih kanala u dvanaesniku.

Da, postoji nekoliko opcija. Ali za nas će biti dovoljno da sve te opcije podijelimo u dvije vrste. Prvi je kada se kanali stapaju jedan s drugim i istječu u crijeva s jednom rupom prije ulaska u crijevo. I drugo - kada kanali ulaze u crijeva odvojeno jedan od drugog, svaki otvor u crijevu ima svoju rupu. Pogledajte dijagram da vam bude jasnije o čemu govorim.

A sada se postavlja pitanje: pogodite koja opcija sugerira najbližu vezu žučnog mjehura i gušterače? U kojoj je od opcija kolelitijaza najčešće komplicirana pankreatitisom i obrnuto? Mislim da odgovor nije komplikovan. Naravno, na prvu.

Da, naučnici su došli do ovog zaključka i njihova nagađanja potvrđena su eksperimentalno. I tako se rodila teorija o „zajedničkom kanalu“. Zašto se tako zvala? Jer su naučnici došli do zaključka da najčešće žučna bolest dovodi do pankreatitisa kada se kanali spajaju jedan s drugim, prije nego što uđu u crijeva. Tada, kada se ta dva važna kanala, spajajući, tvore jedan zajednički kanal. Odmah napominjem da se ovi kanali spajaju jedan s drugim u više od 70% slučajeva.

Kako nastaje oštećenje gušterače kod kolelitijaze?

Vidite, u čemu je problem, prilikom spajanja ispada da oba ova kanala međusobno komuniciraju. A sada zamislite situaciju kada kamen, napuštajući žučni mehur, prolazeći cistični kanal i zajednički žučni kanal, "zaglavi" tamo gde se oba kanala spojena u jedan, ulivaju u dvanaestopalačno crevo. I to se, uzgred, dešava prilično često. Jer mjesto gdje kanali ulaze u crijeva je usko grlo u svim žučnim kanalima. Šta se dalje događa?

Jetra i dalje proizvodi žuč. Gušterača takođe nastavlja da radi i razvija svoju tajnu. Ove tečnosti ulaze u kanale i ne mogu da izađu iz creva: kamen je blokirao put. Tajne obje žlijezde se nakupljaju, a pritisak u kanalima naglo raste. A to, prije ili kasnije, dovodi do puknuća kanala. Suzite, naravno, najmanje i krhke kanale. O tome što se u ovom slučaju događa s jetrom, već smo razgovarali s vama u članku "žučna kamenac i ... žutica". Sada ćemo početi govoriti o tome što se u ovoj situaciji događa s gušteračom.

Ruptura pankreasnih kanala dovodi do činjenice da sadržaj kanala izlazi u tkivo žlijezde. Pored toga, rastrgane su ćelije u obližnjim žlezdama i krvne žile. Ali šta je u kanalima žlezde? Enzimi koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. Od toga se sastoji i sama gušterača. Istina je da u kanalima ovi enzimi nisu aktivni. Ali s traumom i rupturom ćelija pankreasa aktiviraju se ovi enzimi. I počinju raditi. Počinje proces samo-probave žlijezde. Razvija se akutni pankreatitis i nekroza pankreasa: najozbiljnija i najopasnija bolest!

Evo takvog mehanizma za oštećenje gušterače i razvoj akutnog pankreatitisa kod kolelitijaze. Kao što vidite, kamenac iz žučnog mjehura (holelitijaza) je prouzrokovao pankreatitis u ovom slučaju. Bio je to izlaz kamena iz žučne kesice i začepljenje kanala, što je prouzrokovalo katastrofu.

Stoga vas iznova i iznova pozivam da razmislite isplati li se žučni mjehur čuvati s kamenjem koji izaziva napade jetrenih kolika i u bilo kojem trenutku može dovesti do akutnog pankreatitisa i nekroze pankreasa. Trebam li pokušati izbaciti kamenje iz žučne kese?

Uostalom, niko ne zna kako će se to kamenje ponašati tokom takozvanog „progona“. Nitko ne zna hoće li kliznuti u dvanaestopalačno crijevo ili se zaglaviti na putu, uzrokujući ozbiljne komplikacije.

Zaključno želim reći da, naravno, pankreatitis ne nastaje uvijek zbog žučne bolesti. Postoje i drugi razlozi. Ali vas i mene zanima upravo kolelitijaza, pa o tome ovdje nećemo raspravljati o drugim razlozima.

Nadam se da će vam moje informacije pomoći u razumijevanju vaše bolesti, pomoći u donošenju ispravne odluke i spasiti vas od mnogih grešaka! Zdravlje vama i blagostanje! Vjerujte mi, sve je to u vašim rukama!

Lokacija i funkcija žučne kesice

Žučni mjehur je smješten u prednjem dijelu desnog uzdužnog utora jetre. Podseća na oblik kruške ili stožca. Veličina organa može se uporediti sa malim pilećim jajetom. Izgleda poput ovalne torbice.

Anatomska struktura organa uvjetno je podijeljena na dno (prošireni presjek), tijelo (srednji dio) i vrat (suženi dio) žučnog mjehura. Prisutni su i jetreni i cistični kanali, koji su spojeni u zajednički žučni kanal dužine 6-8 cm. Vrat doseže 3,5 cm u cistični kanal.Koristeći pulpu glatkih mišića (Lutkens sfinkter), žuč i sok gušterače, šalju se u dvanaesnik 12.

Žuč koja se izlučuje ćelijama jetre djelomično ulazi u crijeva. Drugi dio se nakuplja u žučnoj kesici. To je zelena viskozna tečnost. Pošto se voda apsorbuje u tijelu, koncentracija žuči povećava se nekoliko puta. Sadrži bilirubin, holesterol, žučne pigmente i kiseline.

Za jedan dan u ljudskom tijelu, proizvede se oko 1500 ml žuči. Njegova glavna funkcija je sudjelovanje u procesu probave: žuč je katalizator koji aktivira sve vrste enzima, posebno lipazu. Uz to, žuč obavlja takve zadatke u tijelu:

  • razgrađuje masti na manje molekule koje povećavaju dodirnu površinu masti enzimima,
  • pojačava pokretljivost creva, apsorpciju vitamina K i masti,
  • Ima baktericidno dejstvo i sprečava procese truljenja.

Kada hrana uđe u želudac i dvanaesnik, jetra počinje lučiti više žuči.

Žučni mjehur djeluje kao dodatni rezervoar žuči. Ne može sadržati veliku količinu tečnosti - samo 60 ml. Međutim, žuč koja ulazi u ovaj organ postaje vrlo koncentrirana. Ovaj pokazatelj premašuje 10 puta veću koncentraciju žuči koju upravo stvara jetra.

Dakle, obrok žučnog mjehura, koji dodatno ulazi u crijeva, čini 1/3 dnevne količine proizvedene žuči.

Lokacija i funkcija gušterače

Gušterača je žljezdani organ koji obavlja endokrine i egzokrine funkcije.

Nalazi se u peritoneumu iza želuca u epigastričnoj regiji blizu slezine. Njen lijevi dio ulazi u lijevi hipohondrij. Vreća žlijezde razdvaja želudac i gušteraču. Zadnji organ je pored vena i aorte.

Gušterača se sastoji od više dijelova - glave, tijela i repa. Egzokrini dio organa su izlučni kanali koji se otvaraju u lumen dvanaestopalačnog crijeva. Tu dobija se sok gušterače, neophodan za probavni proces. Endokrini dio sastoji se od otočića pankreasa, takozvanih otočića Langerhansa čiji se veliki broj nalazi u repu gušterače.

Gušterača obavlja mnoge vitalne funkcije, uslovno podijeljena na vanjske (endokrine) i unutarnje (egzokrine).

Intra sekretorna funkcija - kontrola nivoa šećera i metabolizma. Skoro 3 miliona otočića Langerhansa prisutno je u ovom organu. Sadrže četiri vrste ćelija uključenih u kontrolu koncentracije glukoze u krvotoku. Svaka je vrsta odgovorna za proizvodnju određenog hormona:

  1. Alfa ćelije izlučuju glukagon, koji povećava sadržaj šećera.
  2. Beta ćelije proizvode inzulin koji snižava glukozu.
  3. Delta ćelije proizvode somatostatin, koji reguliše rad alfa i beta ćelija.
  4. PP ćelije stvaraju polipeptid pankreasa (PPP), koji suzbija sekreciju organa i podstiče lučenje želudačnog soka.

Egzokrinska funkcija je probavni proces. Gušterača je izvor posebnih enzima koji pomažu razgradnji ugljikohidrata (često škroba), proteina i lipida (masti).

Tijelo proizvodi enzime u neaktivnom obliku koji se nazivaju proencimi ili proencimi. Kada uđu u dvanaestopalačno crijevo 12, enteropeptidaza ih aktivira, formirajući amilazu (za razgradnju ugljikohidrata), proteazu (za proteine) i lipazu (za masti).

Svi ti enzimi dio su soka pankreasa koji sudjeluje u probavi hrane.

Žučna kesica

Često dijagnosticirane patologije žučnog mjehura su žučna bolest, holecistitis, kao i polipi i diskinezija organa.

Kod žučne kamenca formira se kamenje (kamenje) u kanalima i samom žučnom mjehuru. Trenutno više od 10% stanovništva industrijaliziranih zemalja pati od ove bolesti.

Faktori rizikaStarost, spol (žene su podložnije), prekomjerna težina, jetrena stelenoza i ciste jetre, ciroza jetre, hepatitis, parapapilarni divertikulum dvanaesnika, hemolitička anemija, zlouporaba proteinske prehrane.
SimptomiBolest je dugo asimptomatska (5-10 godina). Glavni znakovi su žutica, žučna kolika, bolovi u rezanju, bolovi angine pektoris.
LečenjeDijeta br. 5, litotripsija udarnog talasa, holecistektomija (vađenje organa), uzimanje pripravaka žučnih kiselina.

Kolecistitis je najčešće posljedica žučne kamenačke bolesti u kojoj se stvara patološka mikroflora i poremećuje odljev žuči. Kao rezultat toga, dolazi do upale žučnog peska.

Bolest se može javiti u hroničnom i akutnom obliku. Akutni holecistitis dijeli se u nekoliko vrsta:

  • kataralni (izaziva jaku bol u epigastrijumu i hipohondrijumu),
  • sluz (bolovi se primećuju čak i kod promene položaja, disanja i kašlja, osoba pati od tahikardije i febrilne temperature),
  • gangrenous (značajno smanjenje imuniteta, izraženija klinička slika).
RazloziStvaranje kamenja koje uzrokuje zastoj žuči i pojavu štetnih bakterija.
SimptomiAkutni holecistitis: oštri bolovi koji odišu hipohondriju, epigastriju, donjem dijelu leđa, ramenog pojasa, desnoj lopatici i vratu, napadi mučnine i povraćanja, hipertermija, tahikardija, natezanje, desna strana peritoneuma tokom palpacije je pomalo napeta.

Hronični holecistitis: mučnina, tupa bol u desnom hipohondriju, jetrena kolika, jačina boli u rano jutro i noć, žutica.

LečenjePrijem antibiotika, posebna ishrana, antispazmodici, sondiranje dvanaestopalačnog creva, holecistektomija.

Vrijedi napomenuti da uklanjanje žučnog mjehura u 99% slučajeva uklanja sve probleme. Izvršene manipulacije ne utiču značajno na probavu i vitalnu aktivnost osobe u cjelini.

Patologija gušterače

Najčešće se bolesti gušterače pankreatitis i dijabetes melitus, pseudociste, maligne novotvorine i cistična fibroza rjeđe dijagnosticiraju.

Pankreatitis je kompleks sindroma kod kojih dolazi do upale gušterače.

To se događa zbog aktiviranja enzima u samoj žlijezdi. Kao rezultat toga, oni ne završavaju u dvanaesniku i počinju probavljati samu žlijezdu. Postoji nekoliko vrsta pankreatitisa:

  • gnojna (gnojna upala, stvaranje makro- i mikroapscesa),
  • bilijarni (upala gušterače sa lezijama jetre i gastrointestinalnog trakta),
  • hemoragični (uništavanje parenhima i vaskularne strukture),
  • akutni alkohol (javlja se sa jednim ili stalnim unosom alkohola).
RazloziDugotrajna ovisnost o alkoholu, pušenje, redovno prejedanje, zloupotreba proteinskih dijeta, žučna bolest, uzimanje određenih lijekova, diskinezija žučnih kanala, holecistitis, perforirani ulkus dvanaesnika, hepatitisi B i C, helmintičke invazije, citomegalovirus.
SimptomiAkutni pankreatitis: jaka epigastrična bol (često okružujuća), povraćanje, slabost, hipertermija, žutost kože, nadimanje, zatvor ili proliv (u stolici se primećuju sluz i nešvarene čestice hrane).

Hronični pankreatitis: blagi simptomi, trajna slabost, vrtoglavica i mučnina.

LečenjeEnzimski agensi, enterosorbenti, probiotici, antispazmodiki, lijekovi protiv bolova i antidijareje, vitaminsko-mineralni kompleksi. Kada se akutni pankreatitis manifestira 2 dana, propisuje se post, tada dijeta br. 5.

Dijabetes melitus je bolest prepoznata epidemijom 21. vijeka. Karakterizira ga djelomična (tip II) ili potpuna (tip II) zaustavljanje proizvodnje inzulina. Kao rezultat toga, dolazi do povećanja glukoze u krvi.

Faktori rizikaGenetska predispozicija, prekomjerna težina, nenormalna trudnoća, gušterača, disfunkcija virusa, virusne infekcije.
SimptomiPoliurija, stalna žeđ, podrigivanje i utrnulost ekstremiteta, smanjena oštrina vida, slabost, razdražljivost, vrtoglavica, glavobolja, oslabljen reproduktivni sistem (poremećaj menstrualnog ciklusa i problemi s potencijom).
LečenjeInzulinska terapija, hipoglikemijski lijekovi, sport.

Prevencija bolesti digestivnog trakta

Veliki je broj faktora koji utječu na rad žučne kesice i gušterače.

Pošto je rad žučne kesice i gušterače usko povezan, morate znati kako zaštititi ove organe od djelovanja vanjskih negativnih faktora.

Svi uzroci poremećaja u radu ovih organa imaju različito podrijetlo, a za njihovo uklanjanje treba se pridržavati određenih pravila i preporuka.

Preventivne mjere uključuju sljedeće popularne preporuke:

  1. Ograničenje u ishrani masnih, slanih, dimljenih, kiselih i ukiseljenih namirnica. Kuhanje treba raditi na pari, peći ili kuhati.
  2. Kontrola tjelesne težine i aktivan stil života. Svaka osoba bi trebala hodati barem 30-40 minuta dnevno. U isto vrijeme, rad i odmor trebali bi se izmjenjivati.
  3. Izbjegavanje snažnih emocionalnih udara. Kao što znate, stres je poticaj različitih ljudskih bolesti, posebno probavnog trakta.
  4. Pripremite se da prođete kroz određeno vrijeme dijagnostičkih metoda istraživanja koje će pomoći pravovremeno prepoznati patološke promjene u pankreasu ili žučnom mjehuru.

Poseban značaj ima dijetalna prehrana. Za osnovu je uzeta dijeta broj 5 prema Pevznerovoj.

Kako bi se spriječio daljnji razvoj pankreatitisa ili holecistitisa, potrebno je uvesti u prehranu nježne proizvode. U ovom slučaju povrće je najbolje uzimati u kuvanom ili mljevenom obliku.

Obroci se dijele na 5-6 puta, a porcije trebaju biti male. Dozvoljeno je jesti hranu srednje temperature, ne previše vruću ili hladnu. U prehranu dijeta 5 s pankreatitisom možete unijeti sljedeće proizvode:

  • nemasno meso i riba,
  • obrano mlijeko i njegovi derivati,
  • sušeno voće, bobice, jabuke i banane,
  • bilo koje žitarice i supe od povrća,
  • malo biljnog ulja
  • krompir, paradajz, krastavci, repa,
  • jučerašnji hljeb, Maria cookies,
  • zeleni čaj, juha od šipka, kiseli luk, uzvar.

Treba napomenuti da se gastrointestinalne bolesti dijagnosticiraju u posljednje vrijeme zbog neaktivnog načina života, neuhranjenosti i prisustva viška kilograma kod mnogih ljudi.

Disfunkciju gušterače i žučnog mjehura treba liječiti lijekovima i operacijama. Nijedan narodni lijek ne može izliječiti bolest.

Anatomske karakteristike jetre, žučnog mjehura i gušterače razmatrane su u videu u ovom članku.

Gušterača i žučni mjehur su isti ili ne - Liječenje jetre

Žučni mehur je neparni šuplji organ probavnog sistema, povezan s pomoćnim. Ovaj mali organ obavlja važne funkcije u tijelu. Pronaći žučni mjehur na fotografiji je vrlo jednostavno. Nalazi se pored jetre i izgleda kao mala vrećica.

Na čijoj je strani? Lokacija žučnog mjehura kod ljudi je desni hipohondrij, donja površina jetre. Smješten je između njegovih režnja (desni i kvadratni) i povezan je s žučnim kanalom. Na dvanaesniku je povezan još jedan kanal.

Anatomija žučnog mjehura

Po obliku nalikuje izduženom vreću u obliku kruške. Ovisno o punjenju, može postati cilindričan ili okrugao.

Zajedno sa žučnim kanalima tvori žučni sistem.

Dijelovi žučne kesice su tijelo, vrat i dno. Dno joj strši ispod jetre ispred i može se pregledati pomoću ultrazvuka.

Tijelo je smješteno između dna i cističnog kanala, kroz koji žuč iz ventrikula ulazi u zajednički žučni kanal. Njegov uski dio, prelazeći u cistični žučni kanal, naziva se vratom žučne kesice.

Kroz cervikalni kanal kroz cistični kanal, ventrikula je povezana sa ostatkom bilijarnog trakta. Dužina žučnog mjehura je oko 4 cm.

Dužina stomaka dostiže 7–10 cm, u prečniku u predelu dna - 2-3 cm, a zapremina mu je samo 50 ml.

Izolirani su gornji zid pored jetre i slobodna donja strana prema trbušnoj šupljini.

Zid uključuje nekoliko slojeva:

  • Spoljna - serozna membrana.
  • Sloj mišića.
  • Unutrašnji je epitel.
  • Sluznica.

Topografija žučne kesice:

  • Holotopia. Subkostalna regija s desne strane.
  • Syntopy. Gornji zid gušterače usko dodiruje visceralnu površinu jetre gde se formira fosa odgovarajuće veličine. Ponekad se mjehurić čini uklopljen u parenhim. Donji zid je često u kontaktu s poprečnim crevom debelog creva, ređe sa želucem i dvanaesnikom. Dno prilikom punjenja dodiruje trbušni zid.
  • Skeletonotopija: dno ventrikula se projicira s desne strane pored spoja hrskavice desnog IX i X rebra. Na drugi način projekcija se može naći na sjecištu kostalnog luka i crte koja povezuje pupak s vrhom desne aksilarne fose.

Opskrba krvi organom događa se uz pomoć cistične arterije - grane jetrene desne arterije. Krv iz nje teče kroz vezikularnu venu u desnu granu portalne vene.

Žučni kanali su cjevasti šuplji organi koji osiguravaju protok žuči iz jetre u dvanaestopalačno crijevo. Jetreni kanali (desni i lijevi) se spajaju i tvore zajednički jetreni kanal, koji se spaja s cističnom. Kao rezultat toga, formira se zajednički žučni kanal, koji se otvara u lumen dvanaestopalačnog creva.

Čemu služi žučni mjehur?

Glavna uloga žučnog mjehura u ljudskom tijelu je nakupljanje žuči, koja se formira u jetri, i njen izlazak u dvanaesnik, za probavu hrane. Uz to je odgovoran za reverznu apsorpciju soli i aminokiselina u krv, kao i za oslobađanje hormona antiholecystokinina i sluzi.

Hepatociti zdrave osobe stvaraju od 0,5 do 1,5 litara žuči dnevno. Iz jetre kroz složenu mrežu kanala, žuč ulazi u žučni mjehur.

U stomaku je koncentriran, a u njemu ostaju samo tvari neophodne za probavu:

  • Dizoksiholična, količna i druge kiseline.
  • Kalijumove i natrijumove soli.
  • Fosfolipidi, holesterol, proteini, žučni pigmenti i druge supstance.

Žutica se počinje izlučivati ​​iz mjehura tek kada hrana uđe u crijeva. Kada se pojavi u dvanaestopalačnom crevu, gušterača se smanjuje i žuč se šalje kroz žučni kanal u creva.

Funkcije žučne kesice u tijelu su sljedeće:

  • Neutralizacija želučanog soka.
  • Aktivacija enzima pankreasa i creva.
  • Stimulacija crevne pokretljivosti.
  • Prevencija rasta štetnih bakterija u crevima.
  • Izlučivanje lekova i toksina.

Pa zašto vam je potreban žučni mehur? U crijevima prerada hrane započinje enzimima gušterače i tankog crijeva. Ovo je moguće samo u alkalnom okruženju, pa žuč neutralizira kiselinu (u želucu je bjelančevina hrana izložena klorovodičnoj kiselini) koristeći natrijeve i kalijeve soli.

Da bi povećao proizvodnju enzima pankreasa i tankog crijeva, pankreas izlučuje hormone - antiholikoistokinin i tajin. Tada se kiselina sadržana u žuči grije i obavija masti kako bi im olakšala preradbu pomoću crijevnih enzima.

Žuča potiče crijevnu pokretljivost i olakšava lakše kretanje prehrambene mase duž nje, te izlučivanje crijevnih enzima iz crijeva, sluz izlučuje sluz.

Žučni mjehur djeluje i na uklanjanje viška kolesterola, kao i bilirubina, soli teških metala i drugih toksina iz tijela.

Anomalije gastrointestinalnog trakta i bilijarnog trakta

Anomalije mokraćnog mjehura mogu se formirati tokom fetalnog razvoja. U pravilu ih ima dva - nedostatak organa i njegova nerazvijenost. Podijeljeni su u podvrste ovisno o lokaciji, prirodi i drugim kriterijima. Razlikovati:

  • Agenesis - organ se ne formira.
  • Aplazija - postoje žučni kanali i nefunkcionalni primordijum mokraćnog mjehura.
  • Hipoplazija je mali organ sa nerazvijenim tkivom.

ZhP može imati nenormalnu lokaciju:

  • Ispod lijeve strane jetre.
  • Preko nje.
  • Unutar nje.
  • Imajte lijevi raspored.

Telo koje se kreće može zauzeti mesto:

  • Izvan jetre, unutar peritoneuma.
  • Nema fiksaciju s velikim rizikom od ekscesa i zavoja.
  • Potpuno izvan jetre pričvršćen je dugim mezenterijom, prekriven je peritonealnim tkivom.

Uz to, gastrointestinalni trakt može biti višekomoran, udvostručen, bilobat i sastoji se od tri neovisna organa.

Do anomalija može doći uslijed suženja ili udaraca. U ovom slučaju, HP može poprimiti različite oblike.

Anomalije se liječe lijekovima, primjenjujući fizioterapiju i dijetu. U nekim slučajevima može se ukazati na operaciju.

Bilijarna diskinezija

Karakterizira ga pogoršanje pokretljivosti želuca i žučnih kanala i kršenje odljeva žuči. Karakteriziraju ga bolna probava, mučnina, bol u desnom hipohondriju, nervoza.

Češće se razvija kod mladih, često na pozadini situacija koje traumatiziraju psihu.

Često se pojavljuje u kombinaciji s drugim bolestima probavnog sistema: gastritisom, pankreatitisom, holecistitisom, peptičkim čirom i drugim.

S bilijarnom diskinezijom provodi se složena terapija, koja uključuje normalizaciju prehrane, prehrane, liječenje žarišta infekcije, uzimanje antiparazitskih lijekova, antispazmodika i drugih lijekova.

Žučna kamena bolest

Ova je bolest prilično česta i karakterizira je kršenje razmjene bilirubina i kolesterola i stvaranje kamenja različitih veličina u šupljini mjehura, jetre i žučnih kanala. Kolelitijaza može proći bez simptoma dugo vremena, ali kad kamen uđe u uski kanal, dolazi do napada koji se naziva jetrena kolika.

Liječenje može biti i konzervativno i hirurško. Sastoji se u pridržavanju dijeta s ograničenjem životinjskih masti, uzimanju lijekova koji sprečavaju stvaranje kamenja i doprinose njihovom uklanjanju, spa tretmanu. Za ublažavanje bolova uzimaju se analgetici i spazmolitičari, u slučaju bakterijske infekcije uzimaju se antibiotici.

S tvrdoglavim tokom, ukazuju se na česte recidive i neučinkovitost terapijskog tretmana, uz perforaciju i začepljenje stomaka, stvaranje fistula, hiruršku intervenciju.

Hronični holecistitis

Ovo je upalna bolest unutrašnje sluznice želuca bez stvaranja kamenca. Razlozi za razvoj su mnogi:

  • Bakterijske infekcije
  • Parazitske bolesti.
  • Alergijske reakcije.
  • Zastoj žuči.
  • Pankreatitis
  • Hepatitis
  • Reverzno izbacivanje iz creva žuči koja sadrži enzime gušterače, koji, jednom u crevu, počinju da razgrađuju njegove zidove.

Cholangin je akutna ili hronična upala žučnih puteva, najčešće uzrokovana bakterijama. Može se pojaviti nakon uklanjanja gušterače. Liječenje se provodi antibakterijskim, antispazmodičkim, antiparazitskim, protuupalnim lijekovima. Često je potrebna hirurška intervencija.

Maligni tumor

Rak ovog organa karakteriše visoka malignost i rano stvaranje metastaza. Može biti karcinom pločastih ćelija, adenokarcinom i drugi. Najčešće se onkološki proces razvija u želucu zahvaćenom hroničnom upalnom bolešću. Tretman se sastoji u ranoj hirurškoj intervenciji, hemoterapiji.

Kako je žučni mjehur povezan s gušteračom? ⚕️

Gušterača i žučni mjehur su organi koji su anatomski i funkcionalno usko povezani. Smješteni su u neposrednoj blizini jedan drugog i imaju zajednički kanal koji se kroz Oddijin sfinkter otvara u lumen dvanaestopalačnog crijeva (dvanaesnika). Bez njihovog sinkronog rada probavni proces je poremećen.

To dovodi do poremećaja u varenju hrane i upalnih procesa u oba organa. Utjecaj žučnog mjehura tokom stvaranja kalkula u njemu ili razvoja upalnog procesa na gušterači je veliki: odljev žuči je poremećen, pražnjenje soka pankreasa može se zaustaviti.

Žuča može ući u kanal žlijezde s jakom upalom koja je u njoj.

Gdje je gušterača i žučni mjehur?

Gušterača (gušterača) je retroperitonealna, pa prilikom pregleda nije moguće palpirati. U projekciji na prednji zid trbuha prikazan je 5-10 cm iznad pupka, tijelo je pomaknuto ulijevo od srednje linije, rep ide u lijevi hipohondrij.

Žlijezda je smještena gotovo vodoravno, glava na dnu je prekrivena petljom dvanaestopalačnog crijeva u obliku potkove, neposredno uz želudac odozdo (odvojena peritoneumom od nje), rep je usmjeren ulijevo, savijen prema gore i u kontaktu je sa slezinom i uglom poprečnog debelog creva.

Sa desne strane graniči s jetrom, na dnu - na malom i dijelu poprečnog debelog crijeva, sa stražnje strane - na lijevoj nadbubrežnoj žlijezdi i jednim dijelom lijevog bubrega. Gušterača je usko uz stražnji trbušni zid na nivou zadnjeg torakalnog i prvog lumbalnog kralješka.

Jedino u ležećem položaju nalazi se pankreas ispod stomaka.

Žučni mjehur (GI) nalazi se u desnom hipohondriju trbušne šupljine ispod jetre, u posebnoj depresiji. Povezan je s jetrom s tankim vezivnim tkivom. Smješten malo desno od KDP-a.

Ima oblik kruške: njegov široki dio (dno) izlazi ispod jetre, a uski (vrat) glatko prelazi u cistični kanal dužine 3-4 cm, spajajući se s jetrenom, formirajući žučni kanal.

Tada se povezuje s Wingsungovim kanalom gušterače, a u nekim slučajevima se nezavisno otvara u lumen dvanaestopalačnog crijeva. GI takođe ima pristup debelom crevu.

Funkcije gušterače i žučnog mjehura u tijelu

Funkcije koje obavljaju gušterača i gastrointestinalni trakt usmjerene su na maksimalnu probavu dolazne hrane. Uloga ovih organa u procesu probave različita je, ali njihova opća aktivnost uključuje razgradnju komponenata hrane i opskrbu tijela potrebnim tvarima i energijom.

Gušterača je po svojoj strukturi predviđena za sintezu soka pankreasa, koji uključuje 20 enzima, kombiniranih u 3 grupe:

  • lipaza - razgrađuje masti,
  • proteaza - proteini,
  • amilaza - ugljeni hidrati.

Ovi enzimi nastaju u neaktivnom obliku. Njihova se struktura mijenja pod utjecajem enzima dvanaestopalačnog crijeva - enterokinaze.

Izlučuje se kada kvrga s hranom uđe u želudac i postane aktivna, zauzvrat, u prisustvu žuči, pretvarajući tripsin (proteazu) u tripsin.

Njegovim učešćem aktiviraju se i drugi enzimi gušterače, koji ulaze u crijevni lumen kada hrana tamo uđe.

Žuč je katalizator enzima pankreasa i dvanaesnika. Kvalitativni sastav i količina izlučenih enzima ovisi o konzumiranoj hrani.

Pankreas proizvodi 1,5-2 l l soka pankreasa dnevno. Kroz male kanale akinija (otočića koji se sastoje od žljezdanih ćelija koje imaju vlastite kanale i žile) tajna ulazi u veće izlučne kanale, kroz koje se ulijeva u glavni kanal, Wirsungs. Kroz njega se u malim obrocima ulije u tanko crijevo. Potrebnu količinu sekreta gušterače reguliše sfinkter Oddi.

Glavne funkcije IP-a:

  • nakupljanje žuči proizvedene u jetri,
  • provođenje i kontrola njegovog primitka u KDP-u.

Žuću se stvara jetra stalno. A isto tako, kontinuirano ulazi u jetreni kanal i gastrointestinalni trakt.

U mjehuru se može nakupljati i do 50 ml žuči (to je njegov volumen), koji, ako treba, zbog kontrakcije mišićnih zidova, uđe kroz ekskretorni i zajednički žučni kanal u dvanaesnik.

Funkcionalna značajka žučnog mjehura je sposobnost koncentracije žuči tako da se u svom prostoru od 50 ml akumulira u visoko koncentriranom obliku, što odgovara zapremini od 1 litre ili više.

Žučni i žučni pigmenti sudjeluju u razgradnji i apsorpciji lipida.

Izlaz sadržaja gastrointestinalnog trakta povezan je s procesom probave i kontrolira ga autonomni živčani sustav: organ prima signal o ulasku prehrambene kvržice (himme) u dvanaesnik i smanjuje se, bacajući tajnu u kanal. To se događa kao odgovor na masnu hranu.

U suprotnom, stalnim ulaskom u crijeva (u nedostatku hrane i crijevnih sadržaja), sluznica organa bi se oštetila pod utjecajem kiselina.

GI nije neophodan organ: nakon njegove resekcije funkciju nakupljanja žuči vrši dvanaestopalačno crijevo.

Gdje se nalazi gušterača?

Anatomski položaj gušterače nalazi se u trbušnoj šupljini, na nivou I - II lumbalnih kralježaka. Organ se prilega čvrsto na stražnji dio želuca. Duodenum obilazi gušteraču u obliku „potkove“. U odrasle osobe veličina gušterače je 20 - 25 cm, težina - 70 - 80 grama.

Organ ima 3 odjela: glavu, tijelo i rep.Glava je smještena u blizini žučnih kanala, tijelo je iza želuca i malo ispod njega, blizu poprečnog debelog crijeva, rep je blizu slezine. Kada se projicira na prednju površinu trbušne stijenke željeza, nalazi se iznad pupka od 5 do 10 cm. Glava je na desnoj strani srednje linije, rep ide ispod lijevog hipohondrija.

Dvije najvažnije funkcije pankreasa su egzokrina i endokrina. Egzokrina funkcija sastoji se u proizvodnji (izlučivanju) soka gušterače potrebnog za probavu hrane u dvanaesniku. Digestivni enzimi soka pankreasa izlučuje gušterača:

  • tripsin i kimotripsin koji su uključeni u varenje proteina,
  • laktazu i amilazu potrebnu za razgradnju ugljenih hidrata,
  • lipaze koje razgrađuju žučne masti koje su već izložene žuči.

Uz enzime, pankreasni sok sadrži tvari koje neutraliziraju kiselo okruženje želudačnog soka kako bi zaštitili crijevnu sluznicu od izloženosti kiselini. Endokrina funkcija žlijezde sastoji se u proizvodnji inzulina i glukagona - hormona koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata. Pod utjecajem inzulina smanjuje se glukoza u krvi, pod utjecajem glukagona raste. U normi inzulina i glukagona, metabolizam ugljikohidrata odvija se adekvatno, sa pomacima - može doći do dijabetesa.

Bolovi u trbuhu i simptomi probavnih smetnji javljaju se uz različite bolesti. Važno je razumjeti kada su bolne manifestacije povezane s patologijom gušterače, i na vrijeme poduzeti potrebne mjere.

Glavni simptomi pankreasne bolesti

Svi problemi povezani sa smanjenom proizvodnjom enzima pankreasa praćeni su tipičnim simptomima. Najčešći simptomi su bol i probava. Kod žena i muškaraca simptomi su isti. Ovisno o težini postupka, intenzitet boli, kao i težina dispeptičkih pojava, mogu biti različiti. Najviše indikativni poremećaji pri kršenju gušterače:

  • prisutnost boli, lokalizacija bola - gornji dio trbušne šupljine, lijevi hipohondrijum, bol može biti povezan ili nije povezan s unosom hrane,
  • moguća je česta mučnina, povraćanje,
  • oslabljen apetit prema dole do potpunog odsustva,
  • natečenost i tutnjava u stomaku (nadutost),
  • poremećaji stolice, češće - proliv, izmet može sadržavati nečiste neprobavljenih vlakana, masti,
  • znakovi intoksikacije (palpitacije srca, umor, opća slabost, znojenje, glavobolje),
  • uvećana jetra
  • promjene boje kože (žutica), često u području izbočenja gušterače.

Bolesti povezane sa smanjenom proizvodnjom enzima:

  • akutni pankreatitis (upala pankreasa, često praćena edemom),
  • hronični pankreatitis
  • tumorski procesi u pankreasu,
  • razvoj dijabetesa
  • pankreasna nekroza.

Kako gušterača boli kod ljudi?

Bol proizašla iz promjena u pankreasu može biti različite prirode - povlačenjem tupim ili rezanjem oštrim, sve do bodeža (uz peritonitis). To ovisi o prirodi i opsegu lezije žlijezde, kao i o uključenosti peritonealnih listova (peritonitis) u upalni proces.

Akutni pankreatitis s edemom karakterizira oštar nagli bol, koji se često opkoljava, širi se na gornji dio trbuha, lijevu stranu i lumbalnu regiju. Zbog edema se pojavljuje osjećaj punoće na mjestu gušterače, pritisak na unutarnju površinu rebara. U takvim slučajevima upotreba antispazmodika nije efikasna. Bol se može lagano umanjiti samo u sjedećem položaju s tijelom nagnutim prema naprijed i prema dnu.

U visini bola (a ponekad i prije nego što se pojavi), može se početi povraćanje, koje se ponavlja nekoliko puta i ne donosi uvijek olakšanje. Sadržaj povraćanog voća može se jesti hranom ili žuči (u slučaju praznog stomaka), ukus može biti kiseo ili gorak.

Slični simptomi (jak bol, povraćanje) mogu se primijetiti kod pogoršanja osteohondroze u lumbalnoj kralježnici, s bubrežnim bolestima i šindrom. Dodatno istraživanje pomoći će utvrditi sumnju na pankreatitis. S lumbalnom osteohondrozom primjećuje se bol u kralježnici tokom palpacije, problemi s bubrezima - pojačan bol pri udaru u donji dio leđa, uz štitnike na koži postoji karakterističan osip. Za pankreatitis karakterizira odsustvo svih ovih simptoma.

Za hronični pankreatitis karakteristična je bol nešto manjeg intenziteta, a nastaju najčešće zbog kršenja prehrane. Opasnost od pogoršanja hroničnog pankreatitisa je pojava tumora pankreasa, uključujući maligni (karcinom).

Priče naših čitalaca

Riješila sam se probavnih problema kod kuće. Prošlo je već mjesec dana od kada sam zaboravio na strašnu bol u stomaku i crijevima. Žgaravica i mučnina nakon jela, stalna dijareja više ne smeta. O, koliko sam sve pokušao - ništa nije pomoglo. Koliko puta sam išao na kliniku, ali su mi propisivali beskorisne lijekove iznova i iznova, a kad sam se vratio, doktori su jednostavno slegnuo ramenima. Na kraju sam se bavio probavnim problemima, i sve zahvaljujući ovom članku. Svi koji imaju probavne probleme definitivno bi trebali čitati!

Dijagnostika

Liječenje mora propisati liječnik specijalista nakon detaljne dijagnoze. U slučaju napada boli morate se obratiti medicinskoj ustanovi za kvalificiranu pomoć. Potrebno je izvršiti:

1. Laboratorijska istraživanja:

  • opšti i detaljni test krvi,
  • nivo enzima pankreasa u serumu krvi,
  • biohemijska ispitivanja krvi za glukozu, aktivnost jetrenih enzima i bilirubina,
  • analiza urina na nivo amilaze,
  • analiza izmeta na nivo enzima i masti.


2. Ultrazvučni pregled trbušne šupljine kako bi se utvrdilo stanje strukture, utvrdile se konture gušterače, propusnost žučnih kanala, prisustvo ili odsustvo kamenja u žučnoj kesici ili kanalima.

3. Radiografija - u nedostatku mogućnosti da se uradi ultrazvuk za istu svrhu.

4. Računarska tomografija ili MRI kako bi se dobili tačniji podaci o stanju trbušnih organa.

Kako liječiti bolesti gušterače?

Nakon detaljnog pregleda, čak i ako hitna operacija nije potrebna, potrebna je hospitalizacija. Akutni napad pankreatitisa liječi se u bolnici stvarajući odmor u skladu s ležanjem u krevetu. Kompletni post propisan je 1 do 2 dana. Uvode se injekcijske otopine lijekova protiv bolova i antispazmodika (Baralgin, Platifillin), antiholinergici (Atropin). Ledeni mjehur primjenjuje se nekoliko puta u trajanju od 0,5 sati na epigastričnu regiju.

Koje lijekove treba uzimati - odlučuje lekar. Pripravci koji smanjuju enzimatsku aktivnost gušterače (Trasilol, Contrical, Gordox, Aprotinin) daju se intravenski. Za sprječavanje dehidratacije, posebni fiziološki rastvori se primjenjuju u kapima u dozi koju propiše liječnik. Nakon uklanjanja akutnih simptoma propisana je nježna posebna dijeta i nadomjesna enzimska terapija - oralni pripravci koji poboljšavaju probavu (Creon, Mezim-forte, Pancreatin, Panzinorm, Festal, Enzistal).

Kako jesti?

U akutnom periodu bolesti dozvoljeni su slabi bujoni i dekocije, žitarice na vodi, hrana se kuha ili kuha na pari:

U budućnosti za kuhanje trebali biste koristiti meso, ribu, perad s niskim udjelom masti. Kislo-mliječni proizvodi, jaja, kompoti, žele dodaju se postupno u prehranu. Propisana je stroga dijeta 3 mjeseca. U periodima remisije hroničnog pankreatitisa trebalo bi slediti i dijetu. Pojedinačne preporuke najbolje je dobiti od svog lekara.

Preporučena mesna jela od mršavog mesa, peradi, posebno - zečjeg mesa, teletine. Mliječni proizvodi trebaju biti malo masti. Juhe se najbolje pripremaju na povrtnim juhama. Od pića su korisni biljni ukrasi, kompoti, čajevi, žele. Kod hroničnog pankreatitisa, kao i nakon akutne bolesti, potrebna je frakcijska prehrana: od 6 do 8 puta dnevno u malim obrocima.

Šta isključiti iz prehrane?

Sledeća hrana i pića strogo su kontraindicirani kod problema sa pankreasom:

  • alkohol
  • gazirana pića
  • kafa i kakao
  • slatki sokovi
  • iznutrice,
  • dimljeno meso
  • začinjena, slana, kisela, pržena hrana,
  • čokolada i peciva, posebno ona s visokim sadržajem masti (peciva i kolači od vrhnja).

Danas želim nastaviti s vama razgovarati o žučnoj kamenoj bolesti i pankreatitisu, o žučnom mjehuru i gušterači. O bliskoj vezi ovih bolesti i tih organa.

Znate, ovu blisku vezu naučnici su otkrili davno. I odmah se postavilo pitanje: zašto? Da, blizina, zajedničko porijeklo, opće „djelo“. Sve to, naravno, objašnjava puno. I još: koji mehanizmi dovode do činjenice da kod bolesti žučnog mjehura, u pravilu, gušterača pati, a kolelitijaza vrlo često dovodi do pankreatitisa? Bilo je mnogo zanimljivih studija, uzbudljivih i neočekivanih otkrića, mnogo pobjeda i razočaranja. A rezultat? A rezultat je sjajno znanje. I danas vam želim reći o njemu.

I reći ću vam o takozvanoj "teoriji zajedničkog kanala". Kao što sam napisao ranije, glavni žučni kanal i glavni kanal pankreasa ulaze u dvanaestopalačno crijevo. I padaju u njega na istom mjestu - Vaterove bradavice. No, naučnici su otkrili da postoji nekoliko mogućnosti za protok ovih kanala u dvanaesniku.

Da, postoji nekoliko opcija. Ali za nas će biti dovoljno da sve te opcije podijelimo u dvije vrste. Prvi je kada se kanali stapaju jedan s drugim i istječu u crijeva s jednom rupom prije ulaska u crijevo. I drugo - kada kanali ulaze u crijeva odvojeno jedan od drugog, svaki otvor u crijevu ima svoju rupu. Pogledajte dijagram da vam bude jasnije o čemu govorim.

A sada se postavlja pitanje: pogodite koja opcija sugerira najbližu vezu žučnog mjehura i gušterače? U kojoj je od opcija kolelitijaza najčešće komplicirana pankreatitisom i obrnuto? Mislim da odgovor nije komplikovan. Naravno, na prvu.

Da, naučnici su došli do ovog zaključka i njihova nagađanja potvrđena su eksperimentalno. I tako se rodila teorija o „zajedničkom kanalu“. Zašto se tako zvala? Jer su naučnici došli do zaključka da najčešće žučna bolest dovodi do pankreatitisa kada se kanali spajaju jedan s drugim, prije nego što uđu u crijeva. Tada, kada se ta dva važna kanala, spajajući, tvore jedan zajednički kanal. Odmah napominjem da se ovi kanali spajaju jedan s drugim u više od 70% slučajeva.

Kako nastaje oštećenje gušterače kod kolelitijaze?

Vidite, u čemu je problem, prilikom spajanja ispada da oba ova kanala međusobno komuniciraju. A sada zamislite situaciju kada kamen, napuštajući žučni mehur, prolazeći cistični kanal i zajednički žučni kanal, "zaglavi" tamo gde se oba kanala spojena u jedan, ulivaju u dvanaestopalačno crevo. I to se, uzgred, dešava prilično često. Jer mjesto gdje kanali ulaze u crijeva je usko grlo u svim žučnim kanalima. Šta se dalje događa?

Jetra i dalje proizvodi žuč. Gušterača takođe nastavlja da radi i razvija svoju tajnu. Ove tečnosti ulaze u kanale i ne mogu da izađu iz creva: kamen je blokirao put. Tajne obje žlijezde se nakupljaju, a pritisak u kanalima naglo raste. A to, prije ili kasnije, dovodi do puknuća kanala. Suzite, naravno, najmanje i krhke kanale. O tome što se u ovom slučaju događa s jetrom, već smo razgovarali s vama u članku "žučna kamenac i ... žutica". Sada ćemo početi govoriti o tome što se u ovoj situaciji događa s gušteračom.

Ruptura pankreasnih kanala dovodi do činjenice da sadržaj kanala izlazi u tkivo žlijezde. Pored toga, rastrgane su ćelije u obližnjim žlezdama i krvne žile. Ali šta je u kanalima žlezde? Enzimi koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. Od toga se sastoji i sama gušterača. Istina je da u kanalima ovi enzimi nisu aktivni. Ali s traumom i rupturom ćelija pankreasa aktiviraju se ovi enzimi. I počinju raditi. Počinje proces samo-probave žlijezde. Razvija se akutni pankreatitis i nekroza pankreasa: najozbiljnija i najopasnija bolest!

Evo takvog mehanizma za oštećenje gušterače i razvoj akutnog pankreatitisa kod kolelitijaze. Kao što vidite, kamenac iz žučnog mjehura (holelitijaza) je prouzrokovao pankreatitis u ovom slučaju. Bio je to izlaz kamena iz žučne kesice i začepljenje kanala, što je prouzrokovalo katastrofu.

Stoga vas iznova i iznova pozivam da razmislite isplati li se žučni mjehur čuvati s kamenjem koji izaziva napade jetrenih kolika i u bilo kojem trenutku može dovesti do akutnog pankreatitisa i nekroze pankreasa. Trebam li pokušati izbaciti kamenje iz žučne kese?

Uostalom, niko ne zna kako će se to kamenje ponašati tokom takozvanog „progona“. Nitko ne zna hoće li kliznuti u dvanaestopalačno crijevo ili se zaglaviti na putu, uzrokujući ozbiljne komplikacije.

Zaključno želim reći da, naravno, pankreatitis ne nastaje uvijek zbog žučne bolesti. Postoje i drugi razlozi. Ali vas i mene zanima upravo kolelitijaza, pa o tome ovdje nećemo raspravljati o drugim razlozima.

Nadam se da će vam moje informacije pomoći u razumijevanju vaše bolesti, pomoći u donošenju ispravne odluke i spasiti vas od mnogih grešaka! Zdravlje vama i blagostanje! Vjerujte mi, sve je to u vašim rukama!

Prolazimo kroz anatomiju ljudskog tijela natrag u školi na istoimenim predavanjima. Ali malo nas se sjeća kakva je pravilna struktura tijela, organa i sistema našeg tijela. Zapravo, često samo oni školski drugovi koji namjerno idu na upis na medicinski univerzitet pamte sve proučavane odjeljke i odlomke ovog školskog predmeta. tek kad se suočimo sa bilo kojim zdravstvenim problemima, počinjemo se grozničavo prisjećati ili tražiti u imenicima mjesto gdje boli. Dakle, neće biti nepotrebno podsjećati se na mjesto gušterače, žučnog mjehura, o kojem samo sumnjamo u probleme kada bolest ode dovoljno daleko.

Tišina među unutrašnjim organima

Žučni mjehur i gušterača djeluju međusobno, poput većine unutrašnjih organa i sistema našeg tijela. Već na prvim problemima neki od njih počinju se osjećati bolovima i nelagodom. Ali evo nekih organa - "tihih" koji tolerišu naš neoprezni i nepažljivi odnos prema njima do posljednjeg. Takav „tihi šut“ može uključivati ​​gušteraču. Ona počinje signalizirati o svojoj disfunkciji već kada je problem-bolest otišla dovoljno daleko. Zbog toga morate biti oprezni prema svom tijelu, slijediti poznata pravila prehrane i života, kako biste pomogli svom tijelu da ostane što zdravije i zdravije što je duže moguće.

Gušterača se takođe odnosi na organe probavnog sistema.

Gušterača po svom imenu govori o lokaciji - ispod stomaka, tačnije "iza" želuca, na stražnjoj stijenci retroperitonealnog prostora. To je lobanjska formacija, neposredno uz dvanaestopalačno crijevo, smještena gotovo vodoravno. Dužina gušterače kod odrasle osobe može doseći i do 22 centimetra.

Žučni mjehur je šuplji, izduženi organ nalik na vrećicu. Nalazi se na donjoj strani jetre.

Bolest pankreasa

Gušterača je važan organ u našem tijelu. Ali čak i ako se neka vrsta kvara dogodi u njenom radu, ona o tome odmah ne obaviještava. a simptomatologija problema s pankreasom često nas tjera da impliciramo bilo koje druge probleme. Najčešće, govoreći o bolestima gušterače, mislimo na upalne procese. Mogu se javiti i u akutnom i u hroničnom obliku. Akutni je karakterističan jak bol u pojasu. Ali hronična upala pankreasa može se pojaviti u obliku opstipacije, proliva, mučnine. Često osoba koja kod sebe opazi takve simptome ne sumnja da su oni uzrokovani nepravilnostima u gušterači, pa se stoga posjeta liječniku često dogodi u prilično zanemarenom stanju.

Znajući da kamenje u žuči i gušterači (gušterača) može izazvati začepljenje kanala koji se ulijeva u dvanaestopalačno crijevo, trebalo bi biti u stanju prepoznati simptome i znati uzroke patologije. To će pomoći na početku liječenja i spriječiti razvoj komplikacija koje mogu dovesti do smrti.

Veza između žučne bolesti i stvaranja kamenaca u gušterači

Kao rezultat patologija organa gastrointestinalnog trakta, hormonalnih ili metaboličkih poremećaja, kao i kolelitijaze, kolelitijaza manifestuje difuzne promjene u gušterači. To dovodi do upale, a u nekim slučajevima i stvaranja kalkula. Uključuju nerastvorljiva kalcijeva jedinjenja sa metalnim solima ili organskim komponentama.

Kamenje je najčešće raspoređeno u paru ili u velikim grozdovima. Njihove veličine se kreću od 0,5 mm do 5 cm, a oblik je okruglog, ovalnog ili nepravilnog oblika.

Stvaranje kalkula u kanalima pankreasa

Faze formiranja

Kliničari razlikuju tri stadija razvoja kalkula u pankreasu:

  1. Za prvu fazu je karakteristično povećanje koncentracije i viskoznosti soka pankreasa, što dovodi do pojave nerastvorljivih konglomerata proteinske prirode.
  2. Tijekom druge faze nastavlja se zgušnjavanje sokova gušterače, a kalcijeve soli se adsorbiraju na formirane proteinske strukture. Slični procesi događaju se u parenhimu organa, postoje žarišta nekroze, koji utječu na otočiće Langerhans. To dovodi do smanjenja stvaranja hormona i enzima u pankreasu koji sudjeluju u razgradnji hrane. Posebna opasnost predstavlja inhibicija sinteze inzulina, što dovodi do manifestacije sekundarnog dijabetesa melitusa.
  3. U trećoj fazi, u procesu kalcifikacije pridružuje se upalni faktor. Odliven sekret žlijezde je poremećen, a klinički znaci pankreolitijaze se očituju. Često se u tom periodu dogodi infekcija organa, koja pogoršava tok bolesti.

Najopasnije su kamenje koje se zaglavilo u kanalu pankreasa i ometaju slobodan prolaz tajne koja počinje razgraditi tkiva samog organa.

Razlozi za pojavu

Difuzne promjene gušterače izazivaju: kolelitijazu, hepatitis, zaušnjake, ulcerozni kolitis, gastritis i druge bolesti različite prirode.

Također, uzročni čimbenici koji uzrokuju stagnaciju pankreasnog soka i stvaranje kalkula uključuju:

  • benigni i zloćudni tumori,
  • dvanaestopalačna upala,
  • ciste pankreasa,
  • kršenje metabolizma kalcijuma i fosfora,
  • zarazne bolesti
  • disfunkcija paratireoidne žlezde.

Naučnici su proveli istraživanje o tome kako kamenje u žučnoj kesici utiče na gušteraču. Utvrđeno je da je kolelitijaza čest uzrok pankreatitisa, što doprinosi zadebljanju sekreta i stvaranju kalcifikacija.

Značajnu ulogu u pojavi kamenja na gušterači igraju pothranjenost i pretjerano konzumiranje alkoholnih pića.

Mnogo masne, pržene, začinjene i slatke hrane stvara povećano opterećenje na organu, njegovo normalno funkcioniranje je poremećeno i stvaraju se povoljni uvjeti za napredovanje upalnih procesa i stvaranje nerastvorljivih spojeva.

Žučni mjehur

Postupci stvaranja kamena u žučnoj i gušterači su prilično slični. Uz upalne procese u jetri i žučnim kanalima, motorna aktivnost žučnog mjehura smanjuje se što izaziva stagnaciju žuči i njeno zadebljanje. Akumulira holesterol, kalcijeve soli i bilirubin, što dovodi do stvaranja nerastvornog kamenja.

Kako dijagnosticirati i razlikovati patologije?

Patologije gušterače i žučnog mjehura u svojim kliničkim simptomima imaju mnogo toga zajedničkog. Kod pankreatitisa, kao i kod upale kod GP, može boljeti u desnom hipohondriju. Bolovi postaju intenzivni nakon kršenja ishrane i jedenja masne, začinjene, pržene hrane, alkohola, čak i u malim količinama.

Fizički napor i stres također mogu uzrokovati nelagodu i bol u hipohondriji zračenjem na ruku, rame, donji dio leđa, s pankreatitisom oni postaju herpes zoster.

Pojavljuju se dispeptičke manifestacije:

Postoji simptomatologija astenskog sindroma:

  • jaka slabost
  • umor
  • loš san
  • nedostatak apetita.

Ponekad je teško razlikovati pogoršanje hroničnog upalnog procesa u žlijezdi i prostate, zbog sličnosti kliničke slike koja se može povezati sa svakim od probavnih organa s određenom poviješću. Karakteristike pankreatitisa su:

  • dijareja gušterače - masna sivkasta česta stolica s grozničavim mirisom i ostacima ne probavljene hrane (jedna od prvih manifestacija bolesti),
  • opetovano povraćanje, koje ne donosi olakšanje,
  • bolovi različite lokalizacije.

Patologija bilijarnog trakta, pored navedenih simptoma, manifestuje se bilijarnom hipertenzijom izazvanom stagnacijom žuči. Izgleda:

  • žutost kože i sluzokože,
  • svrbež kože
  • povećanje slezene, a potom i sindrom hipersplenizma (anemija, leukopenija, trombocitopenija),
  • ascites u teškim slučajevima bez liječenja.

Kliničke manifestacije nisu dovoljne za rasvjetljavanje pogođenog organa. Pacijenta je potrebno detaljno pregledati, kako bi se provjerile funkcije žučnog mjehura i gušterače. Da bi se isključili volumetrijski procesi, potrebno je provjeriti stanje organa pomoću funkcionalnih studija:

  • Ultrazvuk
  • MRI
  • CT
  • splenoportografija - radiografija žila portalnog sistema s kontrastom,
  • dopplerografija sudova jetre.

Ove metode omogućavaju utvrđivanje stanja parenhima i granica gušterače, zidova, prisutnosti kalkula, polipa i drugih formacija u gušterači.

Laboratorijske studije uključuju niz pokazatelja koje je potrebno provjeriti kako bi se razjasnila dijagnoza:

  • opšti klinički test krvi,
  • šećer u krvi
  • dijastaza mokraće i krvi,
  • bilirubin (opći, direktan, indirektni),
  • ukupni protein i njegove frakcije,
  • holesterol, alkalna fosfataza,
  • koagulogram.

Liječnik pojedinačno propisuje posebne preglede uzimajući u obzir pritužbe, povijest bolesti, objektivni status i težinu stanja u koje se pacijent okrenuo. Na osnovu dobivenih podataka propisuju se lijekovi ili se odlučuje o drugim metodama liječenja.

Kakav uticaj imaju organi jedni na druge?

Budući da su organi probavnog sistema usko povezani, patologija bilo kojeg od njih ne može se izolirati. Ovo se posebno odnosi na kolelitijazu - kolelitijazu koja u svojoj rasprostranjenosti posljednjih godina nije inferiorna od srčanih bolesti.

Kamenom opstruirajući zajednički kanal, velika količina sekreta gušterače i žuči nakuplja se ne samo u zajedničkim kanalima, već i u malim kanalima pankreasa. Pritisak u njima naglo raste, jer jetra i gušterača i dalje funkcioniraju i proizvode pankreasni sok i žuč.

Pukne mali i krhki pankreasni kanal, njihov sadržaj ulazi u organski parenhim. U isto vrijeme su oštećene stanice tkiva i obližnje posude.

U slučaju traume (puknuća kanala) aktiviraju se enzimi, u parenhimu počinje proces vlastite probave žlijezde - razvija se pankreatitis, što može biti komplicirano masivnom pankreasnom nekrozom. Istovremeno, zidovi gušterače se upaljuju, što dovodi do holecistitisa, zastoja žuči, hipersplenizma i ascitesa.

Stoga, s prvim simptomima, čak i neizraženim i koji se čine beznačajnim, ne možete samo-liječiti i primjenjivati ​​alternativne metode. Odmah se obratite stručnjaku.

Kako će organi funkcionirati ako se jedan od njih resecira?

Žučni mjehur je pomoćni organ, dakle, s patološkim formacijama ili izraženim upalnim procesom (flegmonous ili gangrenous holecistitis), koji je praćen pankreatitisom, indicirana je holecistektomija. U suprotnom će prouzrokovati razvoj pankreasne nekroze - po život opasno stanje s nepovoljnom prognozom.

Što se ranije izvede operacija, to je manji rizik od razvoja pankreatitisa. Funkcije gušterače preuzima dvanaesnik: žuč koju stvara jetra ulazi u svoj lumen. To se događa stalno, jer se stvara žuč, a ne u vrijeme jela.

Zbog toga je zahvaćena dvanaestopalačna sluznica, mikroflora se uznemiri u debelom crijevu, što dovodi do poremećaja stolice (zatvor ili proljeva), a može se razviti i pankreatitis.

Pri uklanjanju gušterače ili njenog pogođenog dijela propisana je zamjenska terapija: pacijent uzima lijekove za snižavanje šećera s postojećim dijabetesom melitusom ili enzimima.

Doziranje u svakom pojedinačnom slučaju određuje endokrinolog ili gastroenterolog. Prihvatanje ovih lijekova je potrebno duže vrijeme (mjeseci, godine, ponekad - cijeli moj život).

Pored terapije lijekovima, osoba mora slijediti strogu dijetu: tablica br. 9 za dijabetes, tablica br. 5 za pankreatitis.

Da biste izbjegli ozbiljne posljedice i cjeloživotni unos lijekova uz strogu dijetu, trebate zaštititi svoje zdravlje, napustiti loše navike i na vrijeme se konzultirati s liječnikom.

Karakteristični simptomi bolesti žučnog mjehura i gušterače

Simptomi bolesti žučnog mjehura i gušterače su vrlo slični. Nadalje, često se bolesti ovih organa pojavljuju zajedno, nadopunjujući se i izazivajući međusobno.

Općenito, i bolesti zglobova i bolesti svakog organa pojedinačno su prilično opasne patologije koje su preplavljene ozbiljnim posljedicama.

U slučaju manifestacije žučnih simptoma, što prije trebate konzultirati stručnjaka, jer samo on može utvrditi patologiju i razjasniti njenu lokalizaciju.

Specifičnost organa

Iako žučni mjehur i gušterača obavljaju različite funkcije u probavnom sustavu, mogu značajno utjecati jedni na druge.

Gušterača pruža proizvodnju soka pankreasa, bogatog enzimima i hormonima (inzulinom i glukagonom), izlučivanjem u krv. S razvojem upalnog procesa u ovoj žlijezdi poremećuje se odljev proizvedenih enzima.

Njihov višak ulazi u lumen žučnog mjehura, što izaziva širenje upalne reakcije na ovaj organ (holecistitis).

Formiranje ciste

Cista u pankreasu izgleda kao kapsula ispunjena tečnim sastavom. Takve se formacije mogu pojaviti bilo gdje u žlijezdi i po pravilu su rezultat akutnog napada pankreatitisa.

U početnoj se fazi ne manifestiraju, ali kako rastu, počinju vršiti kompresijski učinak na obližnje organe. Ovaj proces izaziva sljedeće simptome: bol u gornjem dijelu trbuha, neuspjeh probave, gubitak težine.

Glavni tretman je operacija.

Kamenje u gušterači se rijetko otkriva i javlja se u glavi. Simptom njihove pojave u parenhimu je bol u gornjem dijelu trbuha, koji se proteže do leđa. Sindrom boli može imati karakter napada sa pojačavanjem ubrzo nakon obroka. Ako se kamen preseli u žučni kanal, vidljivi su znakovi opstruktivne žutice.

Ako generalno, uporedite li glavne simptome bolesti gušterače i žučnog mjehura, možete uočiti puno sličnosti. Simptomi patologija mogu se pojaviti u pacijenta istovremeno. Pravi kliničku sliku može uspostaviti samo specijalista nakon provedenih odgovarajućih pregleda. Samo-lijek može izazvati negativan efekat.

Je li žučni mjehur i gušterača ista stvar ili ne?

Iako su ti organi zasebne komponente probavnog sistema, postoji uska veza između njih. Često patološki procesi u jednom od organa dovode do pojave bolesti u drugom. Na primjer, žučna kamena bolest često dovodi do razvoja pankreatitisa - upale tkiva pankreasa.

S tim u vezi treba uvidjeti gdje se nalaze žučni mjehur i gušterača, kako djeluju i kako se mogu spriječiti ozbiljne patologije.

Teorija "zajedničkog kanala"

Da bismo razumjeli šta objedinjuje kamenje u žučnoj kesi i pankreatitisu, kao i kalkule u pankreasu, vrijedi kopati malo dublje u anatomiju ovih organa.

Pankreatitis i stvaranje kamenaca u gušterači mogu biti uzrokovani začepljenjem žučnih kanala

U 70% svjetske populacije, kanali gušterače i žučnog mjehura spojeni su i prije ulaska u dvanaestopalačno crijevo, formirajući jedan kanal. Njegova blokada može izazvati kamen koji je napustio žučni kanal. U ovom slučaju, proizvodnja žuči, amilaze, lipaze, inzulina i drugih enzima u žlijezdama ne prestaje. Akumuliraju se u zajedničkom kanalu, uzrokujući puknuće malih kanala, krvnih žila i parenhima pankreasa. Namijenjene razgradnji hranjivih sastojaka, ove aktivne tvari nastavljaju funkcionirati. Ali sada već "probavljaju" ne sadržaj crijeva, već same žlijezde, uzrokujući nekrozu njegovih tkiva.

Simptomi bolesti

Konkrecije u gušterači, pankreatitisi i kolelitijaza imaju slične kliničke manifestacije, koje se iskazuju sledećim simptomima:

  • intenzivan bol u gornjem srednjem dijelu trbuha, koji traje od 10-15 minuta do nekoliko sati,
  • mučnina
  • svijetla boja izmeta.

Interval između takvih napada kreće se od nekoliko dana do nekoliko godina. No kako bolest napreduje i broj kamenja se povećava, smanjit će se.

Ako dođe do blokade kanala s kamenjem, tada nastaje opstruktivna žutica koja se očituje požutjelom vidljivih sluznica, rožnice očiju, a kasnije i kože.

Blokada kanala može dovesti do njegovog puknuća s naknadnim istjecanjem žuči i soka pankreasa. U tom slučaju pacijent može spasiti samo pravovremenu kiruršku intervenciju.

Rastvaranje kalkula s lijekovima

Postoje farmakološki preparati (chenodeoxycholic i ursodeoxycholic acid) koji posle duže upotrebe drobe kamenje i uklanjaju ih kroz crevnu šupljinu. Ali takav se postupak provodi 1,5-2 godine samo pod strogim nadzorom liječnika. Pored toga, ova metoda ima i kontraindikacije, koje uključuju:

  • hronični upalni procesi u jetri ili gušterači,
  • patologija bubrega i mokraćnog sistema,
  • pogoršanje ulceroznog gastritisa i kolitisa,
  • trudnoća
  • učestala dijareja.

Terapija je preporučljiva u prisustvu pojedinačnog kamenja malog promjera, a osim toga, kontraktilne funkcije zahvaćenog organa treba sačuvati za 50%.

Zajedno sa „otapalima“ pacijentima se propisuju:

Interakcija žučne kesice i gušterače

Iako su gušterača i žučni mjehur zasebne veze u gastrointestinalnom traktu, postoji bliska povezanost između njih. Najčešće, patologija jednog organa dovodi do manifestacija bolesti u drugom. Na primjer, žučna bolest često uzrokuje pankreatitis.

Stoga morate znati kako se organi nalaze, kako utječu jedni na druge, a također i kako izbjeći ozbiljne patologije tih organa.

Lokacija i komunikacija

Ti se organi nalaze blizu jedan drugom. Međutim, to nije najvažnije, važno je da se žučni kanal, zajedno s glavnim kanalom gušterače, spoji u šupljinu dvanaesnika.

Žučni kanal na putu do crijeva prodire do glave gušterače, gdje se spaja sa svojim kanalom, i spojeni zajedno, otvaraju se u zidu dvanaesnika.

Ali postoje i razvojne patologije kada se kanali ne spajaju u jedno. Otvaraju se, ali samo jedna pored druge - dvije rupe koje se nalaze na Vaterovom bradavicu.

Funkcionalna veza

Pankreas i gušterača "rade" u korist zajedničkog rada. Na kraju krajeva, gušterača se može smatrati najodgovornijom žlijezdom za probavu.

Pored njega, i druge su žlijezde uključene u probavu: u debljini želuca, tankog i debelog crijeva kao i pljuvačke. Proizvedeni enzimi potrebni su za razgradnju: bjelančevina, ugljikohidrata, masti koje dolaze s hranom.

Proces cijepanja i probave događa se upravo u dvanaesniku. Uostalom, on prima enzime pankreasa duž glavnog kanala. Ali većina tvari ulazi u crijeva u neaktivnom stanju.

Enzimi postaju aktivni samo u dvanaesniku, a to se događa uz pomoć žuči. Ali zašto se crevni zidovi ne probavljaju? Zato što ima dodatnu zaštitu protiv agresivnih efekata tajne gušterače i žuči.

Stoga bi se samo u dvanaestopalačnom crijevu trebali otvoriti kanali dva organa, a samo u njemu trebala bi početi i probava hrane.

Odnos između ta dva tijela je kolosalni i vrlo blizak, što ima za cilj osigurati jedinstvenu funkciju.

Stoga, ne vrijedi reći da patologija jednog organa utječe na stanje drugog organa. Zbog toga kolelitijaza može lako izazvati bolest pankreasa.

Dijagnostički pokazatelji

Da bi se isključila takva patologija kao neoplazme, potrebno je obaviti sljedeća ispitivanja:

  • Ultrazvuk
  • CT ili MRI
  • dopplerografija sudova jetre,
  • splenoportografija - rendgenski snimak s uvođenjem kontrasta u portalne žile.

Ovim metodama omogućuje se procjena funkcionalnog stanja tkiva organa, utvrđivanje prisutnosti inkluzija: kamenja, polipa, drugih formacija.

Laboratorijska dijagnostika također uključuje veliki skup pokazatelja koji bi se trebali koristiti za provjeru "dijagnoze":

  • ukupni bilirubin (frakcije - direktne / indirektne),
  • holesterol
  • mokraćna dijastaza,
  • amilaza u krvi
  • opći pokazatelji krvne slike,
  • alkalna fosfataza
  • glukoza u krvi
  • ukupni protein (alfa, beta, gama frakcija globulina),
  • indikatori koagulograma.

S obzirom na pritužbe, anamnezu, podatke fizikalnog pregleda i težinu stanja, liječnik će odabrati niz pojedinačnih studija. I samo na temelju prihvaćenih rezultata mogu se propisati bilo kakvi lijekovi ili doneti odluka o drugim metodama terapije.

Žučni mjehur je organ koji obavlja pomoćnu funkciju, stoga u prisustvu kalkulija, kao i razvoju patologije (gangrenous ili flegmonous lezija), u kombinaciji s pankreatitisom, vrijedi izvršiti holecistektomiju.

Inače, pojava žuči u pankreasu može dovesti do pankreasne nekroze - po život opasnog stanja koje može dovesti do smrti.

Stoga rani početak operacije garantuje minimalne rizike od razvoja nekroze pankreasa. Nakon operacije dvanaestopalačno crijevo dobiva funkcije crijevnog trakta - dok žuč koju formira jetra odmah ulazi u crijeva. I ovaj proces postaje stalan i neovisan o unosu hrane.

Stoga sluznica dvanaestopalačnog crijeva pati svaki minut, što dovodi do disfunkcije mikroflore u crijevnim petljama. Ovaj se fenomen manifestuje prolivom ili zatvorom, a može takođe doprinijeti razvoju pankreatitisa.

Ako se ukloni gušterača ili njezin pogođeni dio, tada se pacijentu propisuje zamjenska terapija: enzimi i lijekovi za snižavanje inzulina. Doziranje treba odabrati samo endokrinolog ili gastroenterolog, jer je svaki slučaj bolesti jedinstven.

Upotreba terapije lijekovima može se povući godinama, a možda i cijelim životom. Ali, uz to, trebate se pridržavati stroge prehrane: s nedostatkom inzulina - dijeta br. 9, s enzimskom insuficijencijom - dijeta br. 5.

Ali kako biste se izolirali od cjeloživotnog uzimanja lijekova, kao i ozbiljnih posljedica, potrebno je strogo slijediti dijetu, zaštititi svoje zdravlje i potpuno se odustati od ovisnosti. I napravite naviku da se redovno konsultujete sa ljekarom.

Komplikacije

Svaka neispravnost u radu jednog organa može dovesti do razvoja novih bolesti. Dakle, akutni pankreatitis može izazvati takve komplikacije:

  • unutrašnje krvarenje kao rezultat čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • vaskularna tromboza,
  • suva pleurisija, respiratorno zatajenje,
  • upala pluća
  • zatajenje jetre
  • koronarna bolest srca
  • hronična bolest bubrega
  • reaktivne psihoze
  • tahikardija
  • gnojne akumulacije u peritoneumu,
  • trovanje krvi
  • peritonitis.

Odstupanja žučnog mjehura prate:

  • gnojno obrazovanje
  • perforacija zidova organa
  • odljev upalnog eksudata u peritoneum,
  • peritonitis
  • sepsa
  • akutna upala pankreasa.

Patologije dvaju organa mogu dovesti do razvoja karcinoma, poremećenog rada susjednih organa, ožiljavanja zidova organa na mjestu oštećenja izlučivanja žlijezde. Naknadno to dovodi do nekroze (smrti tkiva), što prekida kemijske reakcije u tijelu.

Žučni mjehur, gušterača: lokacija, funkcija, bolest

Prolazimo kroz anatomiju ljudskog tijela natrag u školi na istoimenim predavanjima. Ali malo nas se sjeća kakva je pravilna struktura tijela, organa i sistema našeg tijela.

Zapravo, često samo oni školski drugovi koji namjerno idu na upis na medicinski univerzitet pamte sve proučavane odjeljke i odlomke ovog školskog predmeta. tek kad se suočimo sa bilo kojim zdravstvenim problemima, počinjemo se grozničavo prisjećati ili tražiti u imenicima mjesto gdje boli.

Dakle, neće biti nepotrebno podsjećati se na mjesto gušterače, žučnog mjehura, o kojem samo sumnjamo u probleme kada bolest ode dovoljno daleko.

Pogledajte video: как готовить и приготовить кофе в турке с пенкой для здоровья мужчин и женщин правильно? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar