Inzulin dugog djelovanja: nazivi lijekova

Ne postoje apsolutni lijekovi za dijabetes u svijetu. Ali upotreba produženog lijeka može smanjiti broj potrebnih injekcija i značajno poboljšati kvalitetu života.

Koliki je značaj inzulina dugog djelovanja u ljudskom tijelu? Lijekovi srednjeg i dugog djelovanja dijabetičari ih primjenjuju 1-2 puta dnevno (ujutro i uveče) i osnovni su. Vrhunska efikasnost dugog inzulina javlja se nakon 8-10 sati, ali smanjenje šećera primjećuje se nakon 3-4 sata.

Kako odabrati dozu inzulina dovoljnu za osobu: male količine (ne više od 10 jedinica) djelotvorne su oko 12 sati, veća količina lijeka - do dnevno. Ako je produljeni inzulin propisan u dozi koja prelazi 0,6 jedinica na 1 kg mase, tada se injekcija provodi u nekoliko faza na različitim mjestima (rame, bedro, želudac).

Šta daje takav tretman?

Inzulin dugog djelovanja potreban je za održavanje glukoze na testu. Samo specijalista, na osnovu pacijentove samokontrole, može utvrditi da li je pacijentu potrebna injekcija kratko delujućeg leka pre svakog obroka, srednjeg i dugog delovanja.

Režim terapije insulinom zasnovan je na samokontroliranju nivoa šećera u krvi sedmično. Uz to, treba uzeti u obzir i to kako kratki i dugi hormon utječe na organizam.

Najefikasnije insuline dugog djelovanja su Lantus, Levemir. Koriste se za obje vrste dijabetesa i daju se 1-2 puta dnevno.

Produljeni inzulin se propisuje čak i ako pacijent već radi injekcije kratkog tipa (prije jela). Ova kombinacija omogućava vam održavanje stanja tijela i sprečavanje brojnih komplikacija.

Važno je. Inzulin dugog djelovanja potpuna je zamjena za bazni hormon koji izlučuje gušterača. Takođe usporava smrt beta ćelija.

Nepravilna upotreba

  1. Lijekovi za dugotrajnu upotrebu ne koriste se za stabilizaciju glukoze nakon jela. Oni neće moći brzo da blokiraju hiperglikemiju. To se objašnjava prilično sporim izlaskom do vrhunca efikasnosti, koji se razlikuje od kratkih sredstava.
  2. Vanserijske injekcije mogu u velikoj mjeri uticati na zdravlje ljudi:
  • razina šećera stalno „skače“
  • Osjećam se umorno
  • nastaju komplikacije dijabetesa.

Noćna i jutarnja akcija

Ljudi s dijagnosticiranom dijabetesom tipa 2 gotovo uvijek imaju visoku razinu šećera ujutro. To znači da noću tijelu nedostaje dugi inzulin. No, prije nego što zatraži imenovanje produženog hormona, liječnik treba provjeriti kada osoba posljednji put jede. Ako se obrok dogodi pet ili manje sati prije spavanja, tada lijekovi koji djeluju dugotrajno neće pomoći stabiliziranju šećera.

Stručnjaci loše objašnjavaju i fenomenom "jutarnje zore". Neposredno prije buđenja, jetra brzo neutralizira hormone, što dovodi do hiperglikemije. Čak i ako prilagodite dozu, i dalje se osjeća taj fenomen.

Učinak ove pojave određuje način ubrizgavanja: injekcija se vrši osam ili manje sati prije približnog trenutka buđenja. Nakon 9-10 sati, produženi inzulin je mnogo slabiji.

Lijek dugog djelovanja ne može ujutro održavati razinu šećera. Ako se to dogodi, onda je liječnik propisao prekomjernu količinu hormona. Višak lijeka je prepun hipoglikemije. U snu, usput, može se manifestirati u obliku tjeskobe i noćnih mora.

Da biste izbjegli ovo stanje, možete to učiniti: četiri sata nakon injekcije trebate se probuditi i izmjeriti nivo glukoze. Ako je pokazatelj manji od 3,5 mmol / l, preporučljivo je ubrizgati produženi inzulin u dvije faze - neposredno prije spavanja i nakon još 4 sata.

Korištenje ovog načina omogućuje vam da smanjite dozu na 10-15%, kontrolirate fenomen „jutarnje zore“ i probudite se sa savršenim šećerom u krvi.

Uobičajeni lekovi dugog delovanja

Među hormonima dugog djelovanja najčešće se pojavljuju sljedeća imena (prema radaru):

Poslednja dva uzorka su okarakterisana kao da imaju najjednakiji uticaj na glukozu. Takav produženi inzulin ubrizgava se samo jednom dnevno i ne provocira razvoj hipoglikemije noću. Smatra se perspektivnim u području inzulinske terapije.

Dugotrajni učinak Lantus inzulina (oblik oslobađanja glargina) može se objasniti vrlo sporom apsorpcijom supkutanom primjenom. Istina je da biste održali ovaj učinak svaki put kad trebate odabrati novo mjesto ubrizgavanja.

Doza Lantus inzulina propisana je za dugoročnu stabilizaciju glukoze u tijelu (do jednog dana). Proizvod je dostupan u spremnicima i olovkama za špriceve s volumenom od 3 ml i bocama s 10 ml lijeka. Trajanje akcije je od 24 do 29 sati. Istina, utjecaj tokom dana u velikoj mjeri ovisi o fiziološkim karakteristikama osobe.

Kod prve vrste dijabetesa kao glavni se propisuje Lantus inzulin s produženim djelovanjem, u drugom se može kombinirati s nizom drugih lijekova koji smanjuju šećer.

Kada se prvih dana prelazi sa kratkih i srednjih uzoraka na produženi inzulin, prilagođava se doza i raspored injekcija. Uzgred, posljednjih godina se pojavila određena tendencija prema kojoj se pacijenti pokušavaju prebaciti na ultraduge lijekove kako bi smanjili broj injekcija i poboljšali kvalitetu života.

Izuzetno dug efekat

Gore opisani insulini dugog djelovanja su najefikasniji. Apsolutna transparentnost ih takođe razlikuje: nije ih potrebno tresti, valjati u ruke kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela taloga. Uz Lantus, Levemir je najstabilniji lijek, njegove karakteristike su slične za dijabetičare s obje vrste bolesti.

Vrijedi napomenuti da dugi oblici i dalje imaju blagi vrhunac u svojoj aktivnosti. Zauzvrat, ovih lijekova nema. A posebnost se mora uzeti u obzir u procesu prilagodbe doze.

Bazalni lijek izračunava se na osnovu sposobnosti održavanja konstantne i stabilne razine šećera u krvi. Dozvoljena kolebanja nisu veća od 1,5 mmol / l. Međutim, to se u principu ne bi trebalo dogoditi u roku od jedan dan nakon injekcije. U pravilu se produljeni lijek ubode u bedro ili zadnjicu. Ovde sloj masti usporava apsorpciju hormona u krv.

Često neiskusni dijabetičari pokušavaju zamijeniti kratki dugim inzulinom, što ne može. Uostalom, svaka vrsta hormona je neophodna za obavljanje strogo definirane funkcije. Stoga je pacijentov zadatak strogo pridržavanje propisane inzulinske terapije.

Samo ako je pravilna upotreba inzulina dugotrajno djelovanje, moguće je postići konstantno normalan indikator na mjeraču.

Za osobu sa apsolutnim nedostatkom hormona inzulina, cilj liječenja je najbliže moguće ponavljanje prirodne sekrecije, i osnovne i potaknute. Ovaj članak će vam reći o ispravnom odabiru doze baznog inzulina.

Među dijabetičarima popularan je izraz "zadržati ravnomjernu pozadinu", za to je potrebna odgovarajuća doza inzulina s produženim djelovanjem.

Dugotrajni inzulin

Da bi mogli oponašati bazalnu sekreciju, koriste inzulin s produženim djelovanjem. U dijabetičkom slengu dijabetičara postoje izrazi:

  • „Dugi insulin“
  • "Osnovni inzulin",
  • "Basal"
  • Prošireni inzulin
  • "Dugi inzulin."

Svi ovi izrazi znače - inzulin dugog djelovanja. Danas se koriste dvije vrste dugo djelujućih inzulina.

Inzulin srednjeg trajanja - njegov efekat traje do 16 sati:

  1. Biosulin N.
  2. Insuman Bazal.
  3. Protafan NM.
  4. Humulin NPH.

Ultra dugotrajni inzulin - djeluje više od 16 sati:

Levemir i Lantus se od ostalih inzulina razlikuju ne samo po različitom trajanju djelovanja, već i po svojoj vanjskoj apsolutnoj transparentnosti, dok prva skupina lijekova ima bijelu mutnu boju, a prije aplikacije ih je potrebno valjati po dlanovima, tada otopina postaje jednolično zamućena.

Ova razlika je posljedica različitih načina proizvodnje preparata inzulina, ali o tome više kasnije. Lijekovi prosječnog trajanja djelovanja smatraju se vršnim, to jest u mehanizmu njihovog djelovanja vidljiv je ne previše izražen put, kao kod inzulina kratka, ali ipak postoji vrhunac.

Ultra dugotrajni inzulini smatraju se vrhunskim. Pri odabiru doze baznog lijeka, ova značajka mora se uzeti u obzir. Međutim, opća pravila za sve uvrede ostaju ista.

Važno! Doza inzulina dugog djelovanja treba biti odabrana tako da koncentracija glukoze u krvi između obroka bude normalna. Dopuštena su mala kolebanja u rasponu od 1-1,5 mmol / l.

Drugim riječima, s pravom doziranjem glukoza u krvotoku ne bi se trebala smanjivati ​​ili, obrnuto, povećavati. Indikator treba biti stabilan tokom dana.

Potrebno je pojasniti da se ubrizgavanje inzulina dugog djelovanja radi u bedro ili zadnjicu, ali ne i u stomak i ruku. To je jedini način da se osigura glatka apsorpcija. Kratko djelujući inzulin ubrizgava se u ruku ili abdomen kako bi se postigao maksimalan vrhunac, koji bi se trebao podudarati sa razdobljem apsorpcije hrane.

Dugi inzulin - doza noću

Izbor doze dugog inzulina preporučuje se započeti s noćnom dozom. Pacijent s dijabetesom trebao bi pratiti ponašanje glukoze u krvi noću. Da biste to učinili, svaka 3 sata potrebno je mjeriti nivoe šećera, počev od 21. sata i završavajući 6. ujutro sljedećeg dana.

Ako se u jednom od intervala primete značajne fluktuacije koncentracije glukoze prema gore ili, obrnuto, prema dolje, to ukazuje da je doza lijeka odabrana pogrešno.

U sličnoj situaciji, ovaj vremenski period potrebno je sagledati detaljnije. Na primjer, pacijent odlazi na godišnji odmor s glukozom od 6 mmol / L. U 24:00 indikator raste na 6,5 ​​mmol / L, a u 03:00 naglo raste na 8,5 mmol / L. Osoba se upoznaje ujutro s velikom koncentracijom šećera.

Situacija ukazuje na to da noćna količina inzulina nije bila dovoljna i dozu treba postepeno povećavati. Ali postoji jedno "ali"!

Uz postojanje takvog povećanja (i više) noću, ne može uvijek značiti i nedostatak inzulina. Ponekad se pod tim manifestacijama krije hipoglikemija, što čini svojevrsni „povratak“, koji se manifestuje povećanjem nivoa glukoze u krvotoku.

  • Da bi se razumio mehanizam povećanja šećera noću, interval između mjerenja razine mora se smanjiti na 1 sat, odnosno mjeri se svaki sat između 24:00 i 03:00 h.
  • Ako se na ovom mjestu primijeti smanjenje koncentracije glukoze, sasvim je moguće da je riječ o maskiranom „savijanju“ s povratnim potezom. U tom slučaju dozu osnovnog inzulina ne treba povećavati, već smanjivati.
  • Pored toga, hrana koja se jede na dan takođe utiče na efikasnost osnovnog inzulina.
  • Stoga, da bi se pravilno procijenio učinak bazalnog inzulina, iz hrane ne bi trebalo biti glukoze i inzulina kratkog djelovanja u krvi.
  • Da bi se to postiglo, večera koja prethodi ocjeni treba preskočiti ili odgoditi ranije.

Samo tada obrok i kratki inzulin koji se istovremeno unose neće utjecati na jasnoću slike. Iz istog razloga preporučuje se za večeru koristiti samo namirnice sa ugljikohidratima, ali izuzeti masti i proteine.

Ovi se elementi apsorbiraju mnogo sporije i posljedično mogu povećati razinu šećera, što je krajnje nepoželjno za ispravnu procjenu djelovanja bazalnog noćnog inzulina.

Dugi inzulin - dnevna doza

Provjera bazalnog inzulina tokom dana također je prilično jednostavna, jednostavno morate malo ogladniti i svakih sat vremena provoditi mjerenja šećera. Ova metoda će vam pomoći da utvrdite u kom periodu dolazi do povećanja, a u kojem - smanjenju.

Ako to nije moguće (na primjer, kod male djece), rad osnovnog inzulina treba periodično pregledavati. Na primjer, prvo treba preskočiti doručak i mjeriti svaki sat od trenutka kada se probudite ili od trenutka kada unesete osnovni dnevni inzulin (ako vam je propisan) do ručka. Nekoliko dana kasnije obrazac se ponavlja ručkom, a još kasnije i večerom.

Većina insulina dugog djelovanja moraju se davati 2 puta dnevno (osim Lantusa, ubrizgava mu se samo jednom).

Obratite pažnju! Svi gore navedeni preparati inzulina, osim Levemira i Lantusa, imaju vrhunac sekrecije, koji se obično javlja 6-8 sati nakon injekcije.

Zbog toga, tijekom ovog razdoblja, može doći do smanjenja razine glukoze za što je potrebna mala doza "jedinice za hljeb".

Kada mijenjate dozu baznog inzulina, preporučuje se ponoviti sve ove radnje nekoliko puta. Najvjerojatnije će 3 dana biti sasvim dovoljna za osiguravanje dinamike u jednom ili drugom smjeru. Daljnji koraci se poduzimaju u skladu s rezultatom.

Kada se procjenjuje osnovni dnevni inzulin, najmanje 4 sata treba proći između obroka, idealno 5. Za one koji koriste kratki inzulin, a ne ultrazvuk, taj bi interval trebao biti mnogo duži (6-8 sati). To je rezultat specifičnog djelovanja tih uvreda.

Ako je dugi inzulin odabran pravilno, možete nastaviti s izborom kratkog inzulina.

Dijabetičari tipa 1 (rijetko tip 2) prisno su upoznati sa inzulinskim lijekovima bez kojih ne mogu živjeti. Postoje različite mogućnosti za ovaj hormon: kratko djelovanje, srednje trajanje, dugoročni ili kombinirani učinak. Ovakvim lijekovima moguće je nadopuniti, smanjiti ili povećati nivo hormona u gušterači.

Inzulin dugog djelovanja koristi se kada postoji potreba za određeno vrijeme između injekcija.

Opis grupe

Zvanje inzulina je regulacija metaboličkih procesa i hranjenja ćelija glukozom. Ako ovaj hormon nije prisutan u tijelu ili se on ne proizvodi u potrebnoj količini, osoba je u ozbiljnoj opasnosti, čak i smrti.

Strogo je zabranjeno samostalno odabrati grupu pripravaka inzulina. Prilikom promjene lijeka ili doze pacijent mora biti nadziran i kontroliran nivo glukoze u krvnoj plazmi. Stoga je za takve važne termine potrebno ići liječniku.

Insulini dugog djelovanja, čija će imena dati liječnik, često se koriste u kombinaciji s drugim takvim lijekovima kratkog ili srednjeg djelovanja. Manje se često koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Takvi lijekovi stalno održavaju glukozu na istoj razini i ni u kojem slučaju ne ispuštaju ovaj parametar gore ili dolje.

Takvi lijekovi počinju utjecati na tijelo nakon 4-8 sati, a maksimalna koncentracija inzulina otkriće se nakon 8-18 sati. Dakle, ukupno vrijeme djelovanja glukoze je - 20-30 sati. Najčešće će osobi trebati 1 postupak davanja injekcije ovog lijeka, ređe se to radi dva puta.

Vrste lekova koji spašavaju život

Postoji nekoliko vrsta ovog analoga ljudskog hormona. Dakle, razlikuju ultra kratku i kratku verziju, produženu i kombiniranu.

Prva sorta utječe na tijelo 15 minuta nakon unošenja, a maksimalna razina inzulina može se primijetiti već za 1-2 sata nakon potkožne injekcije. Ali trajanje materije u tijelu je vrlo kratko.

Ako uzmemo u obzir insuline dugog djelovanja, njihova se imena mogu smjestiti u posebnu tablicu.

Naziv i grupa lekovaPočetak akcijeMaksimalna koncentracijaTrajanje
Ultra kratki preparati (Apidra, Humalog, Novorapid)10 minuta nakon primjeneNakon 30 minuta - 2 sata3-4 sata
Proizvodi kratkog djelovanja (Rapid, Actrapid HM, Insuman)30 minuta nakon primjene1-3 sata kasnije6-8 sati
Lijekovi srednjeg trajanja (Protofan NM, Insuman Bazal, Monotard NM)1-2,5 sati nakon primeneNakon 3-15 sati11-24 sata
Lijekovi dugog djelovanja (Lantus)1 sat nakon primeneNe24-29 sati

Ključne prednosti

Dugi inzulin koristi se da tačnije oponaša učinke ljudskog hormona. Oni se mogu uslovno podijeliti u 2 kategorije: prosječno trajanje (do 15 sati) i ultradugo djelovanje, koje doseže i do 30 sati.

Proizvođači su napravili prvu verziju lijeka u obliku sivkastog i mutne tekućine. Prije primjene ove injekcije, pacijent mora protresti spremnik tako da postigne jednoliku boju. Tek nakon ove jednostavne manipulacije može se ući potkožno.

Inzulin dugog djelovanja usmjeren je na postepeno povećavanje njegove koncentracije i održavanje na istoj razini. U određenom trenutku dolazi vrijeme maksimalne koncentracije proizvoda, nakon čega se njegova razina polako smanjuje.

Važno je da ne propustite kada nivo dođe do nestajanja, nakon čega treba primiti sljedeću dozu lijeka. Ne smiju se dopustiti oštre promjene ovog pokazatelja, tako da će liječnik uzeti u obzir specifičnosti života pacijenta, nakon čega će odabrati najprikladniji lijek i njegovu dozu.

Glatki učinak na tijelo bez naglih skokova čini inzulin s dugotrajnim djelovanjem najefikasniji u osnovnom liječenju dijabetesa. Ova skupina lijekova ima i jedno drugo svojstvo: treba ga davati samo u bedrima, a ne u trbuhu ili rukama, kao u drugim opcijama. To se događa s vremenom apsorpcije proizvoda jer se na ovom mjestu to odvija vrlo sporo.

Vrijeme i količina primjene ovise o vrsti sredstva. Ako tečnost ima zamućenu konzistenciju, to je lijek s vršnom aktivnošću, pa vrijeme maksimalne koncentracije nastupi unutar 7 sati. Takva se sredstva daju 2 puta dnevno.

Ako lijek nema takav maksimum maksimalne koncentracije, a učinak se razlikuje u trajanju, mora se davati 1 put dnevno. Alat je gladak, izdržljiv i dosljedan. Tečnost se proizvodi u obliku bistre vode bez prisustva mutnog sedimenta na dnu. Takav produženi inzulin su Lantus i Tresiba.

Odabir doze je vrlo važan za dijabetičare, jer i noću osoba može postati bolesna. To biste trebali uzeti u obzir i izvršiti potrebnu injekciju na vrijeme. Da biste pravilno izveli ovaj izbor, posebno noću, potrebno je vršiti merenja glukoze tokom noći. To se najbolje radi svaka 2 sata.

Da bi uzimao inzulinske pripravke dugog djelovanja, pacijent će morati ostati bez večere. Sledeće noći, osoba bi trebala izvršiti odgovarajuća merenja. Pacijent dodjeljuje dobivene vrijednosti liječniku, koji nakon analize odabire ispravnu grupu inzulina, naziv lijeka i ukazuje tačnu dozu.

Da biste odabrali dozu tokom dana, osoba bi trebala gladiti cijeli dan i obavljati ista mjerenja glukoze, ali svakih sat vremena. Nedostatak ishrane pomoći će da se sastavi potpuna i tačna slika promjena u pacijentovom tijelu.

Upute za upotrebu

Pripravci inzulina kratkog i dugog djelovanja primjenjuju se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. To se radi kako bi se sačuvao dio beta ćelija, kao i da bi se izbjegao razvoj ketoacidoze. Pacijenti s drugom vrstom dijabetes melitusa ponekad moraju davati takav lijek. Potreba za takvim akcijama objašnjava se jednostavno: ne možete dopustiti prijelaz dijabetesa s tipa 2 na 1.

Pored toga, propisan je dugotrajni inzulin za suzbijanje fenomena jutarnje zore i za regulaciju nivoa glukoze u plazmi ujutro (na prazan stomak).Za propisivanje ovih lijekova vaš liječnik će možda zatražiti tronedjeljni zapis o kontroli glukoze.

Inzulin dugog djelovanja ima različita imena, ali najčešće ga koriste pacijenti. Takav lijek nije potrebno protresti prije primjene, njegova tekućina ima bistru boju i konzistenciju. Proizvođači lijek proizvode u nekoliko oblika: OpiSet olovka za brizgalice (3 ml), Solotar patrone (3 ml) i sustav s OptiClick patrone.

U posljednjem utjelovljenju ima 5 uložaka, svaki s po 5 ml. U prvom slučaju, olovka je prikladan alat, ali patrone se moraju mijenjati svaki put, instalirajući ih u štrcaljku. U sistemu Solotar ne možete mijenjati tekućinu, jer je to jednokratni alat.

Takav lijek povećava proizvodnju proteina, lipida, iskorištavanje i unos skeletnih mišića i masnog tkiva glukozom. U jetri se stimulira pretvorba glukoze u glikogen, a također smanjuje šećer u krvi.

Uputa kaže da je potrebna jedna injekcija, a endokrinolog može odrediti dozu. To će zavisiti od težine bolesti i individualnih karakteristika bebe. Dodjeljuju se djeci starijoj od 6 godina i odraslima s dijagnozom dijabetesa tipa 1 ili 2.

Ova stranica opisuje različite vrste inzulina i razlike među njima. Pročitajte koji su lijekovi dostupni za srednje, dugo, kratko i ultra kratko djelovanje. Prikladne tablice pokazuju svoje zaštitne znakove, međunarodna imena i dodatne informacije.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Upoređuju se vrste srednjeg i dugog inzulina - Protafan, Levemir, Lantus, Tujeo, kao i novi lijek Tresiba. Rečeno mu je kako ih kombinirati sa injekcijama koje brzo djeluju prije jela - kratkim inzulinom ili jednom od ultra kratkih opcija Humalog, NovoRapid, Apidra.

Vrste inzulina i njihov učinak: detaljan članak

Dobićete najbolji rezultat od injekcija ako ih koristite zajedno sa drugim preporukama. Pročitajte više ili. Održavanje nivoa glukoze 3,9-5,5 mmol / L stabilno 24 sata dnevno, kao u zdravih ljudi, stvarno je. Sve informacije na ovoj stranici su besplatne.

Mogu li bez dijagnoze inzulina za dijabetes?

Dijabetičari koji imaju relativno blagi poremećaj metabolizma glukoze uspevaju zadržati normalan šećer bez upotrebe inzulina. Međutim, trebali bi savladati inzulinsku terapiju jer će u svakom slučaju morati raditi injekcije tokom prehlade i drugih zaraznih bolesti. Tijekom razdoblja pojačanog stresa, gušterača se mora održavati primjenom inzulina. Inače, nakon što ste preboleli kratku bolest, tok dijabetesa može se pogoršati za ostatak vašeg života.


Teorija: Minimalno potrebno

Kao što znate, inzulin je hormon koji stvaraju beta ćelije gušterače. On snižava šećer, uzrokujući tkivima da apsorbiraju glukozu, zbog čega se njegova koncentracija u krvi smanjuje. Morate znati i da ovaj hormon potiče taloženje masti, blokira razgradnju masnog tkiva. Drugim riječima, visok nivo inzulina onemogućuje gubitak kilograma.

Kako inzulin djeluje u tijelu?

Kada osoba počne da jede, gušterača izlučuje velike doze ovog hormona za 2-5 minuta. Pomažu u brzoj normalizaciji šećera u krvi nakon jela tako da dugo ne ostaje povišen i komplikacije dijabetesa nemaju vremena za razvoj.

Važno! Svi preparati inzulina su vrlo krhki, lako se kvare. Ispitajte ih i marljivo ispunite.

Također u tijelu u bilo kojem trenutku malo inzulina cirkulira na prazan želudac, pa čak i kada osoba gladuje više dana zaredom. Ova razina hormona u krvi naziva se pozadinom. Da je nula, započela bi pretvorba mišića i unutrašnjih organa u glukozu. Prije pronalaska injekcija inzulina, pacijenti s dijabetesom tipa 1 umro je od toga. Drevni ljekari opisali su tok i kraj svoje bolesti kao „pacijent se otopio u šećer i vodu“. Sada se to ne događa dijabetičarima. Glavna prijetnja bile su hronične komplikacije.

Mnogi dijabetičari koji se liječe inzulinom smatraju da je nemoguće izbjeći nizak šećer u krvi i njegove užasne simptome. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe za umjetnim povećanjem razine glukoze u krvi da biste se osigurali od opasne hipoglikemije.

Pogledajte video koji raspravlja o ovom pitanju s ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Da bi brzo osigurale veliku dozu inzulina za asimilaciju hrane, beta ćelije proizvode i akumuliraju ovaj hormon između obroka. Nažalost, kod bilo kojeg dijabetesa, ovaj proces se u prvom redu prekida. Dijabetičari imaju malo ili nikakvih zaliha inzulina u gušterači. Kao rezultat toga, šećer u krvi nakon jela ostaje povišen više sati. To postepeno izaziva komplikacije.

Polazna vrijednost inzulina na post naziva se početnom. Da biste održali pogodnost, radite injekcije dugotrajnih lijekova noću i / ili ujutro. To su fondovi koji se nazivaju Lantus, Tujeo, Levemir i Tresiba.

Tresiba je toliko izvanredan lijek da je uprava stranice pripremila video-snimak o tome.

Velika doza hormona, koja se mora brzo osigurati u asimilaciji hrane, naziva se bolusom. Da biste ga dali tijelu, injekcije kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela. Istodobna primjena dugog i brzog inzulina naziva se osnovno-bolusnim režimom terapije inzulinom. Smatra se problematičnom, ali daje najbolje rezultate.

Pročitajte o kratkim i ultra kratkim inzulinskim preparatima:

Pojednostavljene šeme ne omogućavaju dobru kontrolu dijabetesa. Zbog toga ih stranica ne preporučuje.

Kako odabrati pravi, najbolji inzulin?

Nije moguće žuriti sa dijabetesom sa inzulinom. Trebate provesti nekoliko dana da sve pažljivo shvatite, a zatim pristupite injekcijama. Glavni zadaci koje ćete morati riješiti:

  1. Nauči ili.
  2. Idi na. Dijabetičari koji imaju prekomjernu težinu također trebaju uzimati tablete prema rasporedu, uz postepeno povećavanje doza.
  3. Pratite dinamiku šećera tokom 3-7 dana, odmeravajući ga glukometrom najmanje 4 puta dnevno - ujutro na prazan stomak prije doručka, prije ručka, prije večere, pa čak i noću prije odlaska u krevet.
  4. U ovom trenutku naučite i naučite pravila za čuvanje insulina.
  5. Roditelji djece sa dijabetesom tipa 1 trebaju pročitati kako razrijediti inzulin. Mnogi odrasli dijabetičari će to možda trebati.
  6. Shvatite takođe.
  7. Pročitajte članak „”, nabavite glukozne tablete u ljekarni i držite ih pri ruci.
  8. Osigurajte sebi 1-3 vrste inzulina, špriceva ili olovke za šprice, tačan uvezeni glukometar i test trake za to.
  9. Na osnovu nagomilanih podataka odaberite režim terapije insulinom - odredite koje injekcije koji lijekovi su vam potrebni, u koje sate i u kojim dozama.
  10. Vodite dnevnik samokontrole. Vremenom, kada se informacije sakupe, ispunite donju tabelu. Periodično preračunajte kvote.

Pročitajte o faktorima koji utječu na osjetljivost tijela na inzulin.

Može li se aplicirati dugi inzulin bez upotrebe kratkih i ultra kratkih lijekova?

Ne ubrizgavajte velike doze produženog inzulina, nadajući se da ćete izbjeći povećanje šećera nakon jela. Štaviše, ovi lijekovi ne pomažu kada morate brzo sniziti povišenu razinu glukoze. S druge strane, lekovi kratkog i ultra kratkog dejstva koji se ubrizgavaju pre jela ne mogu da obezbede stabilnu pozadinu za regulisanje metabolizma u praznom stomaku, naročito noću. Uz pojedinačni lijek možete se izboriti samo u najblažim slučajevima dijabetesa.

Kakve se injekcije insulina rade jednom dnevno?

Lijekovi dugog djelovanja Lantus, Levemir i Tresiba službeno se mogu davati jednom dnevno.Ipak, snažno preporučuje Lantusu i Levemiru da ih ubrizgavaju dva puta dnevno. Kod dijabetičara koji pokušavaju dobiti jedan snimak ove vrste inzulina, kontrola glukoze je obično loša.

Tresiba je najnoviji produženi inzulin, čija ubrizgavanje traje do 42 sata. Može se ubosti jednom dnevno, a to često daje dobre rezultate. Dr Bernstein prebacio je na Levemir inzulin koji je koristio duži niz godina. Međutim, on ubrizgava Treshiba inzulin dva puta dnevno, kao što je Levemir ubrizgavao. I svim ostalim dijabetičarima savjetuje se da rade isto.

Pročitajte o dugotrajnim inzulinskim pripravcima:

Neki dijabetičari pokušavaju uvođenje brzog inzulina prije obroka zamijeniti nekoliko puta na dan jednom svakodnevnom ubrizgavanjem velike doze dugog lijeka. To neminovno dovodi do katastrofalnih rezultata. Ne idite ovuda.

Ovo je veliki problem. Jedini način da se to izbjegne je prelazak na tako da se potrebna doza inzulina smanji za 2-8 puta. I što je doza manja, to je manja i disperzija njegovog djelovanja. Nije preporučljivo ubrizgati više od 8 jedinica odjednom. Ako vam je potrebna veća doza, podijelite je na 2-3 približno jednake injekcije. Napravite ih jedan za drugim na različitim mestima, daleko jedan od drugog, istom špricom.

Kako doći do inzulina u industrijskim razmjerima?

Naučnici su naučili da Escherichia coli genetski modifikovana E. coli proizvodi inzulin pogodan za ljude. Na ovaj način se proizvodi hormon za snižavanje šećera u krvi još od 1970. godine. Prije nego što su savladali tehnologiju Escherichia coli, dijabetičari su sebi ubrizgali inzulin kod svinja i goveda. Međutim, malo se razlikuje od ljudske, a takođe je imao neželjene nečistoće, zbog kojih su primijećene česte i jake alergijske reakcije. Hormon dobiven od životinja više se ne koristi na Zapadu, u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. Sav moderni inzulin je GMO proizvod.

Koji je najbolji insulin?

Ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje za sve dijabetičare. To ovisi o pojedinačnim karakteristikama vaše bolesti. Štoviše, nakon prelaska na potrebe za inzulinom, one se značajno mijenjaju. Doziranje će se sigurno smanjivati ​​i možda će vam trebati prelazak sa jednog lijeka na drugi. Ne preporučuje se upotreba, čak i ako se daje besplatno, ali ostali lijekovi produženog djelovanja nisu. Razlozi su objašnjeni u nastavku. Tu je i tablica preporučenih vrsta dugoročnog inzulina.

Za pacijente koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, kratkotrajni lijekovi () bolji su kao bolus inzulin prije jela od ultra kratkih. Hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbira se polako, a ultrakratki lijekovi djeluju brzo. To se naziva neusklađenošću profila akcije. Nije preporučljivo nasjeckati Humalog prije jela, jer djeluje manje predvidljivo, češće uzrokuje porast šećera. S druge strane, Humalog bolji od bilo koga drugog pomaže pri spuštanju povećanog šećera, jer počinje djelovati brže od ostalih vrsta ultrazvuka i, posebno, kratkog inzulina.

Da biste održali preporučeni interval od 4-5 sati između injekcija, morate pokušati doručkovati rano. Da biste se ujutro na prazan stomak probudili s normalnim šećerom, trebali biste večerati najkasnije do 19:00. Ako slijedite preporuku za ranu večeru, tada ćete imati predivan apetit ujutro.

Dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju vrlo male doze brzog inzulina, u usporedbi s pacijentima koji se liječe prema standardnim režimima. I što je manja doza inzulina, stabilniji su i manje problema.

Humalog i Apidra - kakvo je djelovanje inzulina?

Humalog i Apidra, kao i NovoRapid, su vrste ultra kratkog inzulina. Počinju djelovati brže i djeluju jače od lijekova kratkog djelovanja, a Humalog je brži i jači od ostalih. Kratki pripravci su pravi ljudski inzulin, a ultrašok je malo izmijenjeni analozi.Ali na to ne treba obraćati pažnju. Svi kratki i ultra kratki lijekovi imaju podjednako nizak rizik od alergija, posebno ako ih promatrate i ubodete u malim dozama.

Koji je insulin bolji: Humalog ili NovoRapid?

Službeno se vjeruje da ultrakratki preparati Humalog i NovoRapid, kao i Apidra, djeluju istom snagom i brzinom. No, kaže kako je Humalog jači od ostala dva, a također počinje djelovati malo brže.

Svi ovi lijekovi nisu dobro prikladni za injekcije prije jela dijabetičarima koji slijede. Zbog toga što se hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata apsorbira polako, a ultrakratki lijekovi brzo počinju snižavati šećer u krvi. Njihovi akcijski profili ne odgovaraju dovoljno. Zbog toga je za asimilaciju pojedenih proteina i ugljikohidrata bolje koristiti inzulin kratkog djelovanja - Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R ili neki drugi.

S druge strane, Humalog i drugi ultrasjetljivi lijekovi brzo podižu visoki šećer na normalan od kratkog. Pacijenti s teškim dijabetesom tipa 1 možda će trebati istodobno koristiti 3 vrste inzulina:

  • Produženo
  • Kratko za hranu
  • Ultra kratka za hitne slučajeve, brzo lučenje visokog šećera.

Možda bi dobar kompromis bio upotreba NovoRapida ili Apidre kao univerzalnog lijeka umjesto Humaloga i kratkog inzulina.

Prije samo sto godina, dijabetes se smatrao smrtonosnom bolešću. Ljekari su znali kako se bolest manifestuje i nazivali su indirektne uzroke - na primjer, ili. I tek u drugoj dekadi prošlog veka naučnici su otkrili i izračunali njegovu ulogu u. Ovo je bio pravi spas za dijabetičare.

Grupe preparata inzulina

Glavni princip lečenja dijabetesa tipa I je unošenje određenih doza sintetizovanog inzulina u pacijentovu krv. Prema pojedinačnim indikacijama, ovaj hormon se koristi i za dijabetes tipa II.

Glavna uloga inzulina u tijelu je da sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata i uspostavlja optimalnu razinu šećera u krvi.

Savremena farmakologija dijeli pripravke inzulina na kategorije uzimajući u obzir stopu nastanka hipoglikemijskog (snižavanja razine šećera u krvi):

Dugo trajanje: prednosti i nedostaci

Donedavno su dugotrajni inzulinski pripravci podijeljeni u dvije podskupine: srednje i dugotrajno djelovanje. Posljednjih godina postalo je poznato o razvoju inzulina ekstra dugog trajanja.

Ključna razlika između lekova sve tri podgrupe je trajanje hipoglikemijskog efekta:

  • efekat srednjeg trajanja je 8-12, kod velikog broja pacijenata - do 20 sati,
  • dugoročna akcija - 20-30 (u nekim slučajevima 36) sati,
  • ekstra dugačka akcija - više od 42 sata.

Insulini sa zadržanim oslobađanjem su obično dostupni u obliku suspenzija i namijenjeni su supkutanoj ili intramuskularnoj primjeni.

Normalno, kod osobe koja nema dijabetes, inzulin se proizvodi kontinuirano. Pripravci inzulina dugog djelovanja razvijeni su tako da oponašaju sličan proces kod pacijenata sa šećernom bolešću. Njihov dugotrajni rad u tijelu je vrlo važan uz terapiju održavanja. Smanjenje broja injekcija je još jedan značajan plus takvih lijekova.

Ali postoji ograničenje: dugotrajno delujući inzulini ne mogu se koristiti za dijabetičku komu ili u pacijentovom prekomatoznom stanju.

Izofan inzulin

Ova aktivna supstanca se koristi u drogama. prosječni pojam radnja. Predstavnikom se može smatrati francuski Insuman Bazal GT. Dostupan je u obliku suspenzija sa sadržajem inzulina od 40 ili 100 jedinica. Zapremina jedne boce je 10, odnosno 5 ml.

Posebnost lijeka je njegova dobra tolerancija na pacijente kod kojih je uočena netolerancija na druge inzuline. Osim toga, lijek se može koristiti trudnicama i dojiljama (zahtijeva medicinski nadzor). Izofan inzulin se daje jednom dnevno.

Procijenjeni trošak paketa od pet boca od 5 ml - od 1300 rubalja.

Insulinski glargin

Ovaj lijek dugo gluma jedinstven je na svoj način. Činjenica je da većina inzulina ima takozvani vrhunac. Ovo je trenutak kada koncentracija hormona u krvi dosegne svoj maksimum. Primjena inzulina glargin eliminira takav vrhunski trenutak: lijek djeluje jednolično i stalno. Lijek je namijenjen jednom dnevnom davanju.

Jedno od komercijalnih imena je Lantus. Proizvodi se u Francuskoj kao suspenzija za potkožno ubrizgavanje. Cijena lijeka je otprilike 3.500 rubalja za 5 šprica po 3 ml.

Inzulinski degludec

Ovo je međunarodno ime lijeka. super duga gluma . Prema procjenama stručnjaka, sada on nema pune analoge u cijelom svijetu. Trgovački naziv - "Tresiba Penfill", zemlja porekla - Danska. Obrazac za puštanje - patrone kapaciteta 3 ml (100 jedinica inzulina / ml), u kutiji - 5 patrona. Procijenjena cijena lijeka je oko 7500 rubalja.

Lijek se primjenjuje jednom u 24 sata u bilo koje prikladno vrijeme (dalje ga se morate pridržavati). Insulin degludec namijenjen je liječenju dijabetesa kod odraslih pacijenata, uključujući one starije od 65 godina. Sada se ne koristi za liječenje dijabetesa kod dojilja, trudnica, kao ni kod djece i adolescenata.

Vrste injekcija

Pacijent s dijabetesom prisiljen je svakodnevno uzimati injekcije hormona, a često i nekoliko puta dnevno. Uvedeni dnevni inzulin pomaže da se stanje stabilizira. Bez ovog hormona nemoguće je normalizovati šećer u krvi. Bez injekcije pacijent umire.

Moderni tretmani dijabetesa nude nekoliko vrsta injekcija. Razlikuju se u trajanju i brzini izlaganja.

Postoje lijekovi kratkog, ultra kratkog, kombiniranog i produženog djelovanja.

Kratko i počinje djelovati gotovo odmah nakon primjene. Maksimalna koncentracija postiže se u roku od jednog do dva sata, a zatim učinak ubrizgavanja postepeno nestaje. Općenito, takvi lijekovi djeluju oko 4-8 sati. U pravilu se takve injekcije preporučuje davati odmah nakon obroka, nakon čega koncentracija glukoze u pacijentovoj krvi počinje rasti.

Produljeni inzulin čini osnovu liječenja. Djeluje 10-28 sati, ovisno o vrsti lijeka. Trajanje djelovanja lijeka razlikuje se kod svakog pacijenta, ovisno o prirodi tijeka bolesti.

Značajke lijekova dugog djelovanja

Produljeni inzulin potreban je kako bi se maksimalno precizno oponašao proces proizvodnje vlastitog hormona kod pacijenta. Postoje dvije vrste takvih lijekova - lijekovi srednjeg trajanja (vrijede oko 15 sati) i lijekovi ultra dugog djelovanja (do 30 sati).

Lijekovi srednjeg trajanja imaju neke značajke primjene. Sam inzulin ima mutnu sivkasto-bijelu boju. Prije uvođenja hormona trebali biste postići jednoliku boju.

Nakon uvođenja lijeka, uočava se postepeno povećanje koncentracije hormona. U nekom trenutku dolazi do vrhunca delovanja leka, nakon čega koncentracija postepeno opada i nestaje. Tada treba napraviti novu injekciju.

Doziranje je odabrano tako da lijek može učinkovito kontrolirati stanje šećera u krvi, izbjegavajući nagle skokove između injekcija. Prilikom odabira doze inzulina za pacijenta, liječnik uzima u obzir koliko dugo dolazi do vrhunca aktivnosti lijeka.

Još jedna karakteristika je mjesto ubrizgavanja. Za razliku od lijekova kratkog djelovanja koji se ubrizgavaju u trbuh ili ruku, dugi inzulin se stavlja u bedro - to vam omogućava da postignete učinak nesmetanog protoka lijeka u organizam.

To je glatko povećanje koncentracije lijeka koje određuje njegovu efikasnost u vidu bazne injekcije.

Koliko često se rade injekcije?

Postoji nekoliko lekova za produženi inzulin. Za većinu njih karakterizira zamućena konzistencija i prisustvo vršne aktivnosti, koja nastaje oko 7 sati nakon primjene. Takvi lijekovi se primjenjuju dva puta dnevno.

Neki lekovi (Tresiba, Lantus) daju se 1 put dnevno. Za ove lijekove je karakteristično duže trajanje rada i postepena apsorpcija, bez vršnog djelovanja - odnosno uvedeni hormon djeluje nesmetano tokom cijelog trajanja akcije. Sljedeća karakteristika ovih lijekova je da nemaju zamućen talog i razlikuju se prozirnom bojom.

Liječnik na savjetovanju pomoći će vam odabrati najbolji lijek za određenog pacijenta. Specijalist će odabrati osnovni inzulin srednjeg ili dugotrajnog djelovanja i izgovoriti imena najboljih lijekova. Ne preporučuje se samostalno odabrati produženi inzulin.

Kako odabrati dozu?

Dijabetes ne spava noću. Zbog toga svaki pacijent zna koliko je važno odabrati pravu dozu lijeka kako bi se izbjegli šiljci šećera tokom noćnog odmora.

Da biste odabrali dozu što tačnije, trebali biste izmjeriti šećer u krvi svaka dva sata tokom noći.

Prije nego što počnete koristiti inzulin, produženog djelovanja, preporučuje se odbiti večeru. Tijekom noći mjeri se razina šećera, a zatim na temelju tih podataka određuje se potrebna doza injekcije nakon razgovora s liječnikom.

Utvrđivanje dnevne norme dugotrajnih lijekova također zahtijeva poseban pristup. Najbolja opcija je odbijanje hrane tokom dana sa satnim mjerenjima nivoa šećera. Kao rezultat toga, do večeri će pacijent tačno znati kako se ponaša šećer u krvi kad se ubrizgava dugotrajno.

Moguće komplikacije od injekcija

Bilo koji inzulin, bez obzira na trajanje djelovanja, može izazvati niz nuspojava. Obično je uzrok komplikacija neuhranjenost, nepravilno odabrana doza, kršenje sheme davanja lijeka. U tim je slučajevima moguć razvoj sljedećih posljedica:

  • manifestacija alergijske reakcije na lijek,
  • nelagodnost na mestu ubrizgavanja,
  • razvoj hipoglikemije.

Kao što znate, hipoglikemija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, sve do dijabetičke kome. Izbjegavajte to strogo slijedeći sve upute za liječenje koje je preporučio vaš ljekar.

Kako izbjeći komplikacije?

Dijabetes je ozbiljna bolest i teško je se nositi s njom. Međutim, samo pacijent sam može osigurati lagodan život. Da biste to učinili, neophodno je primijeniti sve mjere koje će pomoći da se izbjegnu komplikacije i loše zdravlje.

Temelj liječenja dijabetesa tipa 1 je injekcija, ali samo lijek je opasan. Stoga se za sva pitanja o primijenjenom lijeku pacijent treba posavjetovati samo s liječnikom.

Da biste se osjećali zdravo, morate pravilno jesti. Inzulin pomaže u kontroli šiljaka šećera u krvi, ali pacijent mora uložiti sve napore da ih ne provocira. U tu svrhu liječnici propisuju posebnu dijetu koja će pomoći stabilizaciji pacijentovog stanja.

Bilo koji lek koji se koristi za lečenje mora se koristiti u skladu sa uputstvima lekara.

Lantus i Levemir moderne su vrste inzulina s produženim djelovanjem, ubrizgavaju se svakih 12-24 sata za dijabetes tipa 1 i 2. I dalje se koristi srednji inzulin nazvan protafan ili NPH. Injekcija ovog insulina traje oko 8 sati. Nakon čitanja članka naučit ćete kako se sve ove vrste inzulina razlikuju jedna od druge, koji je bolji, zašto ih trebate ubrizgati.

Lantus, Levemir i Protafan - sve što trebate znati:

  • Akcija Lantusa, Levemira i Protafana. Značajke svake od ovih vrsta inzulina.
  • Režimi liječenja T1DM i T2DM s produljenim i brzim inzulinom.
  • Proračun doze Lantusa i Levemira noću: detaljna uputstva.
  • Kako ubrizgati inzulin kako bi šećer ujutro na prazan stomak bio normalan.
  • Prelaz sa protafana na moderni produženi inzulin.
  • Koji je inzulin bolji - Lantus ili Levemir.
  • Kako odabrati jutarnju dozu produženog inzulina.
  • Dijeta za smanjenje doziranja inzulina za 2-7 puta i uklanja eliminaciju šećera u krvi.

Takođe pružamo detaljnu i efikasnu tehniku ​​postizanja normalne razine šećera u krvi ujutro na prazan stomak.

Bolesnicima sa dijabetesom treba propisati produženi inzulin noću i / ili ujutro, bez obzira da li pacijent prima brze injekcije inzulina prije obroka. Neki dijabetičari trebaju samo liječenje produženim inzulinom. Drugima nije potreban produženi inzulin, ali oni ubrizgavaju kratak ili ultra-kratak inzulin kako bi ugušili bodlje šećera u krvi nakon obroka. Drugima je potrebno i jedno i drugo da bi održali normalan šećer ili će se razviti komplikacije dijabetesa.

Prošireni inzulin možda neće biti potreban, ali potrebne su brze injekcije inzulina prije jela. Ili obrnuto - potreban vam je produženi inzulin za noć, a popodne je nakon šećera normalno. Ili će se dijabetes naći kod neke druge pojedinačne situacije. Zaključak: ako endokrinolog svim pacijentima imenuje isti tretman fiksnim dozama inzulina i ne pregleda rezultate mjerenja šećera u krvi, onda je bolje konzultirati drugog liječnika.

Puno hvala na ovom prekrasnom mjestu, na besprijekornom radu i brizi za ljude kojima su potrebne prave informacije. Pronašla sam te prije otprilike 2 mjeseca i odmah sam bila ugodno iznenađena, jer i sama sam se svidjela vašoj dijeti prije 10 godina. Tada su se naši doktori snažno zgražali zbog ovoga ... Sada sam odlučio slijediti vaš savjet. Imao sam (i još je daleko sve što nije pošlo :() katastrofu - 20 godina dijabetes melitus tipa 1, užasno dekompenziran, sa puno "gomila" komplikacija. Čak je i teško hodati. Imam 39 godina. Glikovani hemoglobin je bio 13%. Slijedio sam uobičajenu dijetu, ujutro je uvijek bilo monstruoznog šećera, iznad 22,0. Prvo što sam učinio je podijeliti noćnu dozu Lantusa na dva dijela prema vašem savjetu i odmah je došlo do rezultata! Od drugog dana počeo sam polako prelaziti na svoju prehranu. Sada to strogo posmatram. Moj HbA1C je pao na 6,5% u dva mjeseca! Hvala vam svaki dan Bog i ti za to. Ali mnogi žele to postići, ali ne znaju kako to. Pokušavam svima reći za to, široko promoviram web mjesto - to vrijedi znati svim dijabetičarima!

Zašto je potreban inzulin dugog djelovanja

Za održavanje normalnog šećera u postu potreban je dugotrajni inzulin Lantus, Levemir ili Protafan. Mala količina inzulina neprestano cirkuliše u ljudskoj krvi. To se naziva pozadinskim (bazalnim) nivoom inzulina. Pankreas kontinuirano, 24 sata dnevno isporučuje bazni inzulin. Takođe, kao odgovor na obrok, ona takođe snažno baca velike porcije inzulina u krv. To se naziva bolusna doza ili bolus.

Bolui povećavaju koncentraciju inzulina za kratko vreme. To omogućava brzo ugašenje povišenog šećera koji nastaje uslijed asimilacije hrane pojedene. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, gušterača ne proizvodi ni bazni ni bolus inzulin. Injekcije inzulina dugog djelovanja pružaju pozadinu inzulina, bazalnu koncentraciju inzulina. Važno je da tijelo ne "probavi" vlastite proteine ​​i da se ne dogodi dijabetička ketoacidoza.

Zašto injekcije insulina Lantus, Levemir ili protafan:

  1. Normalizirajte šećer u krvi na vrijeme u svako doba dana, posebno ujutro.
  2. Kako bi se spriječilo da se dijabetes tipa 2 ne pretvori u ozbiljan dijabetes tipa 1.
  3. Kod dijabetesa tipa 1 - dio beta ćelija održavajte živim, zaštitite gušteraču.
  4. Prevencija dijabetičke ketoacidoze je akutna, smrtonosna komplikacija.

Drugi cilj liječenja dijabetesa produženim inzulinom je sprečavanje smrti nekih od beta ćelija pankreasa. Injekcije Lantusa, Levemira ili Protafana smanjuju opterećenje na gušterači. Zbog toga umire manje beta ćelija, više njih ostaje živih. Injekcije produženog inzulina noću i / ili ujutro povećavaju šansu da dijabetes tipa 2 neće preći u ozbiljan dijabetes tipa 1. Čak i za pacijente sa dijabetesom tipa 1, ako se dio beta ćelija može održati živim, tijek bolesti se poboljšava. Šećer se ne preskače, drži se stabilno blizu normalne.

Inzulin dugog djelovanja koristi se u potpuno drugačiju svrhu od inzulina koji brzo djeluje prije jela. Nije namijenjen ublažavanju šiljaka šećera u krvi nakon jela. Također, ne treba ga koristiti za brzo spuštanje šećera ako se u vama naglo diže. Jer je inzulin dugog djelovanja prespor za to. Da biste apsorbirali hranu koju jedete, koristite kratki ili ultra-kratki inzulin. Isto vrijedi i za brzo dovođenje visokog šećera u normalu.

Ako pokušate učiniti koji su produženi oblici inzulina za produženi inzulin, rezultati liječenja dijabetesa pokazaće se vrlo lošima. Pacijent će imati stalna povišenja šećera u krvi, koja uzrokuju hronični umor i depresiju. Za nekoliko godina pojavit će se teške komplikacije zbog kojih će se osoba onesposobiti.

Koja je razlika između molekule Lantusa i humanog inzulina

Insulin Lantus (Glargin) proizvodi se metodama genetskog inženjeringa. Dobiva se rekombinacijom bakterije Escherichia coli Escherichia coli DNA (sojevi K12). U molekuli inzulina Glargin je asparagin zamijenio glicinom na položaju 21 lanca A, a dodane su dvije molekule arginina u položaju 30 lanca B. Dodavanje dviju molekula arginina u C-kraj B-lanca promijenilo je izoelektričnu tačku sa pH 5,4 na 6,7.

Lantus molekula inzulina - lakše se rastvara s blago kiselim pH. Istovremeno je manji od humanog inzulina, rastvorljivog na fiziološkom pH potkožnog tkiva. Zamjena A21 asparagina glicinom je izoelektrično neutralna. Napravljen je da bi dobljenom analogu ljudskog insulina bio dobru stabilnost. Insulin Glargin proizvodi se pri kiselom pH 4,0, pa je zabranjeno miješati sa inzulinom proizvedenim pri neutralnom pH, a također razrijediti ga s fiziološkom ili destiliranom vodom.

Insulin Lantus (Glargin) ima dugotrajni učinak zbog činjenice da ima posebnu nisku pH vrijednost. Promjena pH dovela je do činjenice da se ova vrsta inzulina manje rastvara na fiziološkom pH potkožnog tkiva. Lantus (Glargin) je jasno, jasno rješenje. Nakon potkožne primjene inzulina, on formira mikrorecipiente u neutralnom fiziološkom pH potkožnog prostora. Insulin Lantus se ne smije razrjeđivati ​​fiziološkom otopinom ili vodom za injekcije, jer će se zbog toga njegov pH približiti normalnom, a mehanizam produženog djelovanja inzulina bit će poremećen. Prednost Levemira je u tome što se čini da je razblažen što je moguće, mada to nije zvanično odobreno, pročitajte više u nastavku.

Ne koristite "jednu injekciju Lantusa tokom 24 sata". Ova metoda ne funkcionira dobro. Pantje Lantus barem dva puta dnevno. Još bolje - podijeliti večernju dozu i uboditi dio toga kasnije, usred noći. U ovom će se načinu vaše kontrole dijabetesa značajno poboljšati.

Značajke produženog inzulina Levemir (Detemir)

Insulin Levemir (Detemir) je još jedan analog inzulina dugog delovanja, konkurent Lantusu, koji je kreirao Novo Nordisk. U usporedbi s ljudskim inzulinom, aminokiselina u Levemir molekuli uklonjena je na položaju 30 lanca B. Umjesto toga, ostatak masne kiseline, miristične kiseline koji sadrži 14 atoma ugljika, vezan je na aminokiselini lizin na položaju 29 lanca B. Zbog toga se 98-99% inzulina Levemir u krvi nakon injekcije veže na albumin.

Levemir se polako apsorbuje s mjesta ubrizgavanja i ima dugotrajni učinak. Njegov odgođeni efekat postiže se činjenicom da inzulin sporije ulazi u krvotok, a i zbog toga što molekule analoga inzulina sporije prodiraju u ciljane stanice. Budući da ova vrsta inzulina nema izraženi vrhunac djelovanja, rizik od teške hipoglikemije smanjuje se za 69%, a noćne hipoglikemije - za 46%. Ovo su pokazali rezultati dvogodišnjeg ispitivanja na pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1.

Najbolje je ubrizgati Levemir 3-4 puta dnevno. Uradite jednu od injekcija u 1-3 ujutro kako biste kontrolirali fenomen jutarnje zore.

Koji je produženi inzulin bolji - Lantus ili Levemir?

Lantus i Levemir su analozi inzulina dugog djelovanja, najnovije dostignuće u liječenju dijabetesa inzulinom. Vrijedni su po tome što imaju stabilan profil djelovanja bez vrhova - dijagram koncentracije plazme ovih vrsta inzulina ima oblik "ravnog talasa". Kopira normalnu fiziološku koncentraciju bazalnog (pozadinskog) inzulina.

Lantus i Detemir su stabilne i predvidljive vrste inzulina. Oni djeluju gotovo identično kod različitih pacijenata, kao i različitog dana kod istog pacijenta. Sada dijabetičaru nije potrebno ništa miješati prije nego što je sebi dao injekciju produženog inzulina, ali prije toga bilo je mnogo veće buke za protafan sa „prosječnim“ insulinom.

Na pakovanju Lantus piše da se sav inzulin mora koristiti u roku od 4 sedmice ili 30 dana nakon što je pakovanje odštampano. Levemir ima službeni rok trajanja od 1,5 puta duže, do 6 tjedana, a neslužbeni do 8 tjedana. Ako se pridržavate dijabetesa tipa 1 ili 2, vjerovatno je da će vam trebati niske dnevne doze produženog inzulina. Stoga će Levemir biti praktičniji.

Postoje i prijedlozi (nije dokazano!) Da Lantus povećava rizik od raka više nego druge vrste inzulina. Mogući razlog je taj da Lantus ima visoki afinitet prema receptorima hormona rasta koji se nalaze na površini stanica raka. Podaci o Lantusovoj umiješanosti u rak nisu dokazani, rezultati istraživanja su kontradiktorni. Ali u svakom slučaju, Levemir je jeftiniji i u praksi ništa lošiji. Glavna prednost je što se Lantus uopće ne smije razrjeđivati, a Levemir - ako je moguće, iako neformalno. Također, nakon početka upotrebe, Levemir se čuva duže od Lantusa.

Levemir ima male prednosti u odnosu na Lantus. Ali ako dobijete Lantusa besplatno, smirite ga. Samo ne jednom dnevno, nego 2-3 puta dnevno.

Mnogi pacijenti s dijabetesom i endokrinolozi vjeruju da ako se daju velike doze, dovoljna je jedna injekcija Lantusa dnevno. U svakom slučaju, levemir se mora ubrizgavati dva puta dnevno i zato je uz velike doze inzulina pogodnije liječiti se Lantusom. Ali ako pratite program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, linkovi do kojih su navedeni u nastavku, tada vam uopće neće trebati velike doze produženog inzulina. Praktično ne koristimo tako velike doze da nastavljaju djelovati cijeli dan, osim kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 s vrlo ozbiljnom pretilošću. Jer vam samo omogućava postizanje dobre kontrole šećera u krvi kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Održavamo šećer u krvi od 4,6 ± 0,6 mmol / L, kao u zdravih ljudi, 24 sata dnevno, uz mala kolebanja prije i nakon jela. Da biste postigli ovaj ambiciozni cilj, trebate ubrizgati produženi inzulin u malim dozama dva puta dnevno. Ako se dijabetes liječi malim dozama produženog inzulina, tada će trajanje djelovanja Lantusa i Levemira biti gotovo isto. U isto vrijeme će se pokazati i prednosti Levemira koje smo gore opisali.

Zašto je nepoželjna upotreba NPH-inzulina (protafan)

Do kasnih 1990-ih, kratke vrste inzulina bile su čiste poput vode, a sve ostalo je bilo zamućeno, neprozirno. Inzulin postaje zamućen zbog dodavanja komponenti koje formiraju posebne čestice koje se polako rastvaraju pod kožom čovjeka. Do danas je ostala samo jedna vrsta inzulina zamućena - prosječno trajanje djelovanja, koje se naziva NPH-inzulin, također je protafan. NPH označava "Hagedorn-ov neutralni protamin", protein životinjskog porekla.

Nažalost, NPH-inzulin može stimulisati imunološki sistem da stvara antitela na inzulin. Ova antitela ne uništavaju, već privremeno vezuju deo inzulina i čine ga neaktivnim. Tada ovaj vezani inzulin odjednom postaje aktivan kad više nije potreban. Ovaj efekat je vrlo slab.Za obične dijabetičare odstupanje šećera od ± 2-3 mmol / L je malo zabrinuto, a oni to ne primjećuju. Nastojimo održavati savršeno normalan šećer u krvi, tj. 4,6 ± 0,6 mmol / l prije i nakon obroka. Da biste to učinili, izvršite ili. U našoj situaciji nestabilno djelovanje srednjeg inzulina postaje upadljivo i pokvari sliku.

Postoji još jedan problem sa neutralnim protaminom Hagedorn. Angiografija je pregled krvnih sudova koji hrane srce kako bi se utvrdilo koliko su pogođeni aterosklerozom. Ovo je uobičajen medicinski postupak. Prije nego što ga provedete, pacijentu se daje injekcija heparina. Riječ je o antikoagulansu koji sprečava da se trombociti lijepe i blokiraju krvne žile zgrušavanjem krvi. Nakon dovršetka postupka, vrši se još jedna injekcija - NPH se daje za "isključivanje" heparina. U malom postotku ljudi koji su liječeni protafan inzulinom, u ovom se trenutku pojavljuje akutna alergijska reakcija koja može čak dovesti i do smrti.

Zaključak je da ako je moguće upotrijebiti neki drugi umjesto NPH inzulina, onda je bolje to učiniti. U pravilu, dijabetičari se prenose s NPH inzulina na produžne inzulinske analoge Levemir ili Lantus. Štaviše, oni takođe pokazuju najbolje rezultate kontrole šećera u krvi.

Jedina niša u kojoj primjena NPH-inzulina i dalje ostaje prikladna u SAD-u (!) Mala djeca sa dijabetesom tipa 1. Za liječenje im je potrebna vrlo mala doza inzulina. Te su doze toliko male da se inzulin mora razrijediti. U Sjedinjenim Državama to se vrši upotrebom vlastitih rješenja za razrjeđivanje inzulina koje proizvođači pružaju besplatno. Međutim, za analoge inzulina s produženim djelovanjem, takva rješenja ne postoje. Zbog toga je primoran da svojim mladim pacijentima propisuje injekcije NPH-inzulina koji se može razrjeđivati ​​3-4 puta dnevno.

Kako napraviti šećer ujutro na prazan stomak normalno

Pretpostavimo da noću uzimate najveću dopuštenu dozu za dijabetes tipa 2. Uprkos tome, vaš šećer u krvi ujutro na prazan stomak stalno je iznad normalnog, a obično raste preko noći. To znači da vam trebaju injekcije produženog insulina preko noći. Ipak, prije nego što propisujete takve injekcije, morate osigurati da dijabetičar večera 5 sati prije odlaska u krevet. Ako se šećer u krvi diže tijekom noći zbog činjenice da pacijent s dijabetesom kasno večera, tada produženi inzulin noću neće pomoći. Obavezno razvijte zdravu naviku ranog večeranja. Podsjetite na svoj mobilni telefon u 17.30 sati da je vrijeme za večeru, a večerajte u 18:00 do 18:30. Nakon rane večere sljedećeg dana, rado ćete jesti proteinsku hranu za doručak.

Zbog fenomena jutarnje zore, preporučuje se produljeno ubrizgavanje inzulina noću najkasnije 8,5 sati prije nego što ustanete ujutro. Učinak ubrizgavanja produženog inzulina noću vrlo je oslabljen 9 sati nakon injekcije. Ako se primijeti dijabetes, doze svih vrsta inzulina, uključujući produženi inzulin noću, zahtijevaju relativno male. U takvoj situaciji obično se efekat večernje injekcije Levemira ili Lantusa zaustavi prije nego što se noć završi. Iako proizvođači tvrde da djelovanje ovih vrsta inzulina traje duže.

Ako vam večernja injekcija produženog inzulina i dalje djeluje cijelu noć, pa i ujutro, tada ste mu ubrizgali preveliku dozu i sredinom noći šećer će pasti ispod normalnog. U najboljem slučaju bit će noćne more, a u najgorem slučaju teško. Trebate postaviti budilicu da biste se nakon 4 sata, usred noći, probudili i izmjerili šećer u krvi glukometrom. Ako padne ispod 3,5 mmol / L, podijelite večernju dozu produženog inzulina na dva dijela. Jedan od tih dijelova ne ubrizgava se odmah, već nakon 4 sata.

Što ne trebate učiniti:

  1. Povećajte pažljivo večernju dozu produženog inzulina, ne žurite s njim. Jer ako je previsok, onda će usred noći doći do hipoglikemije s noćnim morama.Ujutro se šećer refleksno toliko diže da se „prevrće“. To se naziva fenomenom Somoji.
  2. Štaviše, nemojte podizati svoju jutarnju dozu Lantusa, Levemira ili Protafana. Ovo neće pomoći nižem šećeru ako je povišen na prazan stomak.
  3. Ne koristite 1 injekciju Lantusa 24 sata. Lantus treba obaviti barem dva puta dnevno, a najbolje 3 puta - noću, zatim dodatno u 1-3 ujutro i ujutro ili popodne.

Još jednom ističemo: ako se doza produženog inzulina noću pretjerano poveća, tada se sljedećeg jutra šećer na glasu neće smanjiti, već će se povećati.

Podjeliti večernju dozu produženog inzulina na dva dijela, od kojih se jedan ubrizgava usred noći, vrlo je tačno. Ovim režimom ukupna večernja doza produženog inzulina može se smanjiti za 10-15%. To je i najbolji način za kontrolu fenomena jutarnje zore i normalan šećer u krvi ujutro na prazan stomak. Noćne injekcije uzrokovat će najmanje neugodnosti kada se naviknete na njih. Pročitajte,. Usred noći možete ubrizgati dozu produženog inzulina u polusvjesnom stanju ako uveče sve pripremite za to, a zatim odmah ponovo zaspite.

Kako izračunati početnu dozu produženog inzulina noću

Naš krajnji cilj je odabrati takve doze Lantusa, Levemira ili Protafana tako da se šećer na glasu održava na normalnim vrijednostima 4,6 ± 0,6 mmol / L. Posebno je teško normalizirati šećer ujutro na prazan stomak, ali to se rješava i ako pokušate. Kako se riješiti opisano je gore.

Svim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 potrebne su injekcije produženog inzulina noću i ujutro, kao i injekcije brzog inzulina prije obroka. Ispostavilo se 5-6 injekcija dnevno. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 situacija je lakša. Možda će ih trebati ubrizgavati rjeđe. Pogotovo ako pacijent to promatra i nije lijen. Pacijentima dijabetesa tipa 1 se također preporučuje prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Bez toga nećete moći pravilno kontrolisati šećer, ma koliko pažljivo izračunali dozu inzulina.

Prije svega, mjerimo šećer glukometrom 10-12 puta dnevno tokom 3-7 dana da bismo razumjeli kako se ponaša. Ovo će nam dati informacije u koje vrijeme trebate ubrizgati inzulin. Ako je funkcija beta ćelija gušterače djelomično sačuvana, tada ga je moguće ubrizgati samo noću ili na nekim zasebnim obrocima. Ako pacijentu s dijabetesom tipa 2 trebaju injekcije produženog inzulina, onda se prije svega treba ubrizgati Lantus, Levemir ili Protafan noću. Da li su trajne injekcije insulina potrebne ujutro? To ovisi o pokazateljima brojila. Saznajte koliko brzo se zadržava šećer tokom dana.

Prvo izračunavamo početnu dozu produženog inzulina, a zatim ga kroz naredne dane prilagođavamo dok rezultat nije prihvatljiv

  1. U roku od 7 dana noću mjerimo šećer glukometrom, a potom sljedećeg jutra na prazan stomak.
  2. Rezultati se bilježe u tablici.
  3. Računamo za svaki dan: šećer ujutro na prazan stomak minus jučerašnji šećer noću.
  4. Odbacujemo dane u kojima je dijabetičar večerao ranije od 4-5 sati prije spavanja.
  5. Pronalazimo minimalnu vrijednost ovog povećanja za razdoblje promatranja.
  6. U priručniku će se saznati kako 1 UNIT inzulina snižava šećer u krvi. To se naziva pretpostavljeni faktor osjetljivosti na inzulin.
  7. Podijelite minimalno povećanje šećera po noći s procijenjenim koeficijentom osjetljivosti na inzulin. To nam daje početnu dozu.
  8. Izdržite uveče izračunatu dozu produženog inzulina. Postavili smo alarm da bismo se probudili usred noći i provjerili šećer.
  9. Ako je šećer noću ispod 3,5-3,8 mmol / L, večernja doza inzulina mora biti smanjena. Metoda pomaže - prenijeti dio nje na dodatnu injekciju u 1-3 ujutro.
  10. U sljedećim danima povećavamo ili smanjujemo dozu, isprobavamo različite injekcije, sve dok jutarnji šećer ne bude u granicama normale od 4,6 ± 0,6 mmol / L, uvijek bez noćne hipoglikemije.

Primjer podataka za izračunavanje početne doze Lantusa, Levemira ili Protafana noću

Vidimo da podatke za četvrtak treba odbaciti, jer je pacijent kasnio na večeru.Ostalih dana minimalni prirast šećera po noći bio je u petak. Iznosio je 4,0 mmol / L. Uzmemo minimalni rast, a ne maksimalni ili čak prosjek. Cilj je da početna doza inzulina bude prilično niska, a ne visoka. Ovo dodatno osigurava pacijenta od noćne hipoglikemije. Sljedeći korak je utvrđivanje procijenjenog koeficijenta osjetljivosti na inzulin iz tablične vrijednosti.

Pretpostavimo da je kod pacijenta koji ima dijabetes tipa 1, pankreas potpuno prestao proizvoditi svoj inzulin. U ovom slučaju će 1 jedinica produženog inzulina sniziti šećer u krvi za oko 2,2 mmol / L kod osobe težine 64 kg. Što više vagate slabije je djelovanje inzulina. Na primjer, za osobu koja teži 80 kg, dobit će se 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L. Rešavamo problem sastavljanja proporcije iz predmeta aritmetike u osnovnoj školi.

Za pacijente s teškim dijabetesom tipa 1 ovu vrijednost uzimamo direktno. Ali za pacijente s dijabetesom tipa 2 ili dijabetesom tipa 1 u blagom obliku, bit će previsok. Pretpostavimo da vaš gušterača i dalje proizvodi inzulin. Da bismo uklonili rizik od hipoglikemije, prvo ćemo razmotriti „s razinom“ da 1 jedinica produženog inzulina snižava šećer u krvi za čak 4,4 mmol / l i teži 64 kg. Trebate odrediti ovu vrijednost za svoju težinu. Napravite proporciju, kao u gornjem primjeru. Za dijete koje teže 48 kg, dobit će se 4,4 mmol / L * 64 kg / 48 kg = 5,9 mmol / L. Za dobro hranjenog pacijenta sa dijabetesom tipa 2 s tjelesnom težinom od 80 kg postojat će 4,4 mmol / l * 64 kg / 80 kg = 3,52 mmol / l.

Već smo otkrili da je za našeg pacijenta minimalno povećanje šećera u krvi po noći bilo 4,0 mmol / L. Težina mu je 80 kg. Prema njemu, prema "opreznoj" proceni 1 U produženog insulina, on će sniziti šećer u krvi za 3,52 mmol / L. U tom slučaju će za njega početna doza produženog inzulina noću iznositi 4,0 / 3,52 = 1,13 jedinica. Zaokružite na najbliži 1/4 PIECES i dobijete 1,25 PIECES. Da biste pravilno ubrizgali tako malu dozu, morate naučiti kako razrijediti inzulin. Lantus nikada ne treba razrjeđivati. Stoga će morati biti sjeckana 1 jedinica ili odmah 1,5 jedinica. Ako koristite Levemir umjesto Lantusa, razrijedite ga da biste točno ubrizgali 1,25 komada.

Dakle, ubrizgavali su preko noći početnu dozu produženog inzulina. Narednih dana to ispravljamo - povećavamo ili smanjujemo dok šećer ujutro na prazan stomak ne bude stabilan na 4,6 ± 0,6 mmol / l. Da biste to postigli, morat ćete razdvojiti dozu Lantusa, Levemira ili Protafana za noć i uboditi dio kasnije usred noći. Pročitajte detalje iznad u odjeljku "Kako brzo napraviti šećer brzo ujutro".

Svaki pacijent dijabetes tipa 1 ili 2 koji je na dijeti sa niskim ugljikohidratima mora biti proučen. A ako još uvijek niste prešli na dijetu sa malo ugljikohidrata, šta onda radite ovdje? 🙂

Korekcija doze produženog insulina noću

Dakle, smislili smo kako izračunati procijenjenu početnu dozu produženog inzulina noću. Ako ste u školi naučili aritmetiku, onda se možete nositi s njom. Ali to je bio samo početak. Jer početna doza je vjerovatno preniska ili previsoka. Da biste prilagodili dozu produženog inzulina noću, nekoliko dana bilježite razinu šećera u krvi, a potom ujutro na prazan stomak. Ako maksimalno povećanje šećera po noći nije bilo veće od 0,6 mmol / l - tada je doza tačna. U ovom slučaju trebate uzeti u obzir samo one dane u kojima ste večerali najkasnije 5 sati prije odlaska u krevet. Rano jesti važna je navika za dijabetičare koji se liječe insulinom.

Kako odabrati optimalnu dozu produženog inzulina noću:

  1. Morate naučiti da ručate rano, 4-5 sati prije spavanja.
  2. Ako ste večerali kasno na večeru, onda takav dan nije pogodan za prilagođavanje doze produženog inzulina noću.
  3. Jednom tjedno u različite dane, usred noći provjeravajte šećer. Trebao bi biti najmanje 3,5-3,8 mmol / L.
  4. Povećajte večernju dozu produženog inzulina ako je ujutro 2-3 dana zaredom šećer na prazan želudac veći za 0,6 mmol / L nego što je bio juče prije spavanja.
  5. Prethodna tačka - razmislite samo o onim danima kada ste ranije večerali!
  6. Za dijabetičare tipa 1 i tipa 2 koji se pridržavaju. Dozu produženog inzulina preko noći preporučuje se povećavati za ne više od 0,25 jedinica svaka 3 dana. Cilj je osigurati se što više od noćne hipoglikemije.
  7. Važno! Ako ste povećali večernju dozu produženog inzulina - naredna 2-3 dana, budite sigurni da provjerite šećer usred noći.
  8. Što ako se šećer noću odjednom pokaže ispod normalnog ili vam smetaju noćne more? Dakle, trebate smanjiti dozu inzulina koja ubrizgavate prije spavanja.
  9. Ako trebate sniziti večernju dozu produženog inzulina, preporučuje se premjestiti njegov dio na dodatnu injekciju u 1-3 ujutro.

Noćna hipoglikemija uz noćne more je neugodan događaj, pa čak i opasan ako živite sami. Otkrijmo kako to spriječiti kada tek počnete liječiti dijabetes injekcijama produženog inzulina preko noći. Podesite alarm tako da vas probudi 6 sati nakon večernjeg snimka. Kad se probudite, izmjerite šećer u krvi glukometrom. Ako je ispod 3,5 mmol / l, pojedite malo ugljikohidrata kako ne bi došlo do hipoglikemije. Kontrolirajte svoj noćni šećer u ranim danima terapije dijabetesom inzulinom, kao i svaki put kad pokušate povećati dozu produženog inzulina preko noći. Čak i jedan takav slučaj znači da je potrebno smanjiti dozu.

Većina oboljelih dijabetičara zahtijeva produljene doze inzulina preko noći manje od 8 jedinica. Izuzetak od ovog pravila čine bolesnici sa dijabetesom tipa 1 ili 2, teško pretili, dijabetičku gastroparezu, kao i oni koji sada imaju zaraznu bolest. Ako ubrizgavate produženi inzulin preko noći u dozi od 7 jedinica ili više, tada se njegova svojstva mijenjaju, u usporedbi s malim dozama. To traje puno duže. Hipoglikemija se može pojaviti i prije večere sljedećeg dana. Da biste izbjegli ove probleme, pročitajte „” i slijedite preporuke.

Ako vam je potrebna velika večernja doza Lantusa, Levemira ili Protafana, tj. Ona prelazi 8 jedinica, preporučujemo da je razdijelite kasnije, usred noći. Uveče, pacijenti s dijabetesom pripremaju sve potrebne zalihe, postavljaju budilicu usred noći, a kad pozovu u polusvjesnom stanju, ubrizgavaju sebi i odmah zaspe. Zbog toga se rezultati liječenja dijabetesa znatno poboljšavaju. Vrijedno je neprijatnosti spriječiti hipoglikemiju i dobiti normalan šećer u krvi sljedećeg jutra. Štaviše, neprijatnosti će biti minimalne kada savladate tehniku ​​bezbolne injekcije insulina.

Trebaju li vam injekcije produženog inzulina ujutro?

Dakle, smislili smo kako noćima izbosti Latnusa, Levemira ili Protafana. Prvo utvrdimo hoćemo li to uopšte raditi. Ako se pokaže da vam treba, tada računamo i uložimo početnu dozu. I tada ga ispravljamo dok šećer ujutro na prazan stomak nije normalan 4,6 ± 0,6 mmol / l. Usred noći ne bi trebao pasti ispod 3,5-3,8 mmol / L. Vrhunac koji ste naučili na našoj web stranici je napraviti dodatni inzulinski snimak usred noći radi kontrole fenomena jutarnje zore. Dio večernje doze prebacuje se na njega.

Sada da odlučimo o jutarnjoj dozi produženog inzulina. Ali tu dolazi poteškoća. Da biste ujutro riješili probleme sa injekcijama produženog inzulina, trebate izgladnjivati ​​tokom dana, od večere do večere. Unosimo Lantus Levemir ili Protafan kako bi održavali normalan šećer na post. Tokom noći spavate i gladujete prirodno. A popodne da biste pratili šećer na prazan stomak, morate se svjesno suzdržavati od jela. Nažalost, to je jedini pravi način izračunavanja jutarnje doze produženog inzulina. Postupak u nastavku opisan je detaljno.

Pretpostavimo da tijekom dana imate skokove šećera ili je stalno povećana.Pitanje od velike važnosti: povećava li se vaš šećer kao rezultat obroka ili na prazan stomak? Podsjetimo da je produženi inzulin potreban za održavanje normalnog šećera na glasu, i brzo - da se izbjegne povećanje šećera u krvi nakon jela. Koristimo i ultra kratki inzulin da brzo smanjimo šećer na normalu ako i dalje skoči.

Gašenje šećera u krvi nakon jela kratkog inzulina ili ubrizgavanje produženog inzulina ujutro kako bi se normalno održavao šećer na prazan stomak cijeli dan, potpuno je drugačije. Stoga je vrlo važno saznati kako se vaš šećer ponaša tokom dana, a tek nakon toga propisati raspored terapije insulinom za taj dan. Nepismeni doktori i dijabetičari pokušavaju koristiti kratki inzulin tokom dana tamo gdje je potrebno produženo, i obrnuto. Rezultati su očajni.

Potrebno je eksperimentom otkriti kako se ponaša vaš šećer u krvi tokom dana. Ustaje li kao rezultat obroka ili na prazan stomak? Nažalost, morate izgladnjeti da biste dobili ove informacije. Ali eksperiment je apsolutno neophodan. Ako vam ne trebaju dugotrajne injekcije inzulina noću da nadoknadite fenomen jutarnje zore, malo je vjerovatno da će vam šećer u krvi porasti tokom dana na prazan stomak. Ali ipak morate provjeriti i provjeriti. Štaviše, trebali biste sprovesti eksperiment ako noću dobijate injekcije produženog inzulina.

Kako odabrati dozu Lantusa, Levemira ili Protafana ujutro:

  1. Na dan eksperimenta, nemojte jesti doručak ili ručak, već planirajte večeru 13 sati nakon što se probudite. Ovo je jedini put da vam se dozvoli da kasno večerate.
  2. Ako uzimate Siofor ili Glucofage Long, tada uzimajte svoju uobičajenu dozu ujutro.
  3. Tokom dana pijte puno vode, možete koristiti biljni čaj bez šećera. Ne umirajte od gladi. Kafa, kakao, crni i zeleni čaj - bolje je ne piti.
  4. Ako uzimate lijekove za dijabetes koji mogu izazvati hipoglikemiju, onda ih danas ne uzimajte i uglavnom ih napustite. Pročitajte koje su tablete protiv dijabetesa loše, a koje dobre.
  5. Izmjerite šećer u krvi glukometrom čim se probudite, a zatim ponovo nakon 1 sat, nakon 5 sati, nakon 9 sati, nakon 12 sati i 13 sati prije večere. Ukupno ćete u toku dana izvršiti 5 mjerenja.
  6. Ako se tijekom 13 sati posta tijekom dana, šećer povećao za više od 0,6 mmol / l i nije pao, tada ćete ujutro na prazan stomak trebati injekcije produženog inzulina. Izračunavamo dozu Lantusa, Levemira ili Protafana za ove injekcije na isti način kao za produženi inzulin preko noći.

Nažalost, kako bi se prilagodila jutarnja doza produženog inzulina, osoba mora postiti nepotpun dan i gledati kako se šećer u krvi ponaša tokom današnjeg dana. Preživjeti gladne dane dva puta u jednoj sedmici vrlo je neprijatno. Stoga pričekajte sljedeću sedmicu prije nego što provedete isti eksperiment da biste prilagodili dozu jutarnjeg produženog inzulina. Naglašavamo da bi sav ovaj mučan postupak trebalo izvesti samo za one pacijente koji promatraju i pokušavaju održavati savršeno normalni šećer 4,6 ± 0,6 mmol / l. Ako vas odstupanja od ± 2-4 mmol / l ne smetaju, ne možete smetati.

Kod dijabetesa tipa 2 velika je vjerovatnoća da vam trebaju brze injekcije inzulina prije obroka, ali vam nisu potrebne produžene injekcije inzulina ujutro. Međutim, to se ne može predvidjeti bez eksperimenta, pa nemojte biti lijeni da to sprovedete.

Prošireni inzulin Lantus i Levemir: odgovori na pitanja

Za godinu dana uspio sam dobro preuzeti kontrolu nad dijabetesom, HbA1C se smanjio na 6,5%. U isto vrijeme, moja doza produženog inzulina je sve više padala. Sada je dostigla 3-4 jedinice dnevno. Pokazalo se da kada je doza mala, djelovanje Lantusove injekcije prestaje nakon 12-18 sati. Obećanih 24 sata definitivno nije dovoljno. Mogu li ubrizgati Lantus dva puta dnevno ili treba prebaciti na drugi insulin?

Glikovani hemoglobin je smanjen na 6,5% - dobro, ali posla još ima :). Lantus se može ubodati dva puta dnevno.Štoviše, preporučujemo svima da to rade kako bi poboljšali kontrolu dijabetesa. Iz nekih razloga biramo Levemira umjesto Lantusa, ali oni su beznačajni. Ako se Lantus daje besplatno, ali Levemir - ne, mirno ubrizgavajte dva puta dnevno inzulin koji vam daje država.

Imam iskustvo dijabetesa tipa 1 od 42 godine. Dugo korišteni inzulin protafan + NovoRapid. Prije dvije godine prototop je zamijenio Lantus. Nakon toga postalo mi je teže nadoknaditi dijabetes. Simptomi s visokom i niskom razinom šećera postali su slični. Zabrinjavajuće je i što su Lantus i NovoRapid loše kompatibilni, jer se radi o dvije vrste inzulina različitih proizvođača.

Što se tiče nekompatibilnosti Lantusa i NovoRapida i drugih varijanti inzulina različitih proizvođača. To su glupe glasine, koje ne potvrđuju ništa. Uživajte u životu dok besplatno primate dobar uvezeni inzulin. Ako se morate prebaciti na domaće, tada ćete se tih vremena sjetiti s nostalgijom. O "meni je postalo teže nadoknaditi dijabetes". Idite i obavite sve ostale aktivnosti koje su istaknute u našoj. Toplo preporučujem ubrizgavanje Lantusa najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, a ne jednom, kao što to svi vole da rade.

Nedavno su me otpustili iz bolnice sa dijagnozom dijabetesa tipa 2. Propisane su Apidra i Lantus. Je li moguće dobiti samo injekcije Apidre prije obroka, a ne lupiti dugi Lantus noću?

Ja bih bio na vašem mjestu, naprotiv, marljivo izudarao Lantusa i to dva puta dnevno, a ne samo noću. U ovom slučaju možete pokušati bez injekcije Apidre. Nastavite sa svim ostalim aktivnostima kako je opisano u. Provedite 1-2 puta sedmično. Ako pažljivo pratite dijetu, uzimate i još više to činite, onda sa 95% vjerojatnosti možete uopšte i bez injekcije inzulina. Ako je bez šećera vaš šećer i dalje iznad normalnog, prvo ubrizgavajte Lantus. Injekcije brzog inzulina prije obroka za dijabetes tipa 2 potrebne su samo u najtežim slučajevima, ako je pacijent previše lijen da slijedi dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i općenito se pridržava režima.

Otac mi je stariji, dijagnosticiran joj je dijabetes tipa 2, a Levemiru je propisan insulin. Nažalost, niko u obitelji ne zna kako davati injekcije. Kako provaliti? Koje područje trbuha? Trebam li obrisati mjesto injekcije alkoholom? Igla da se ubaci u potpunosti ili samo vrh?

U koje doba dana je bolje ubrizgati Levemir? Sada ubrizgavam svoju jutarnju dozu u 7.00, a večernju injekciju u 21.30.

Eksperimentišući sa injekcijama produženog inzulina možete ujutro na prazan želudac poboljšati šećer. Ako jedete uravnoteženu dijetu, preopterećenu ugljikohidratima, tada morate koristiti velike doze Levemira. U ovom slučaju isprobajte večernju dozu uboda od 22.00 do 00.00. Tada će vrhunac njegovog djelovanja biti u 5.00-8.00 ujutro, kada se fenomen jutarnje zore manifestuje što je više moguće. Ako ste prešli na dijetu sa niskim ugljikohidratima i doze Levemira su niske, preporučuje se prelazak na 3 ili čak 4 injekcije dnevno iz dvostruke primjene. U početku je to problematično, ali brzo se naviknete, a jutarnji šećer počinje da vas čini vrlo sretnima.

Imam iskustvo dijabetesa tipa 1 već 4 godine. Liječena sam insulinom Lantus i NovoRapid. Ljekari snažno preporučuju prelazak na dugi i kratki inzulin iz jedne kompanije - Lantus + Apidra ili Levemir + NovoRapid. Kažu da imam veliku vjerojatnost za razvoj alergije na inzulin. A ako postoji alergija na dvije vrste proizvodnje odjednom, onda neće biti mogućnosti prelaska na druge dobre inzuline.

Ljekarima je očito dosadno i nemaju što raditi. Ako u 4 godine niste razvili alergiju na inzulin, onda je mala vjerovatnoća da će se iznenada pojaviti. Skrećem pažnju na sljedeće. ne samo da poboljšava šećer u krvi, već i smanjuje vjerojatnost pojave alergija. Budući da gotovo svi proizvodi koji mogu izazvati alergije, iz prehrane isključujemo, osim pilećih jaja.

Oftalmolog koji vrši lasersku koagulaciju ne savjetuje da pređem na Lantus. Kaže da loše djeluje na oči, ubrzava razvoj retinopatije.Da li je to istina? Imam iskustvo dijabetesa tipa 1 od 27 godina.

Ne, ne baš. Glasine su da Lantus izaziva rak, ali one nisu potvrđene. Slobodno prelazite s protafana na Levemir ili Lantus - proširene analoge inzulina. Postoje mali razlozi zašto je bolje odabrati Levemira nego Lantusa. Ali ako se Lantus daje besplatno, a Levemir - ne, mirno ubrizgavajte besplatni inzulin. Napomena Preporučujemo ubrizgavanje Lantusa dva do tri puta dnevno, a ne jedanput.

Sada svakog dana u 22 sata nabijam Lantus 15 jedinica. Ali osjećam da nakon 16.00 već nema dovoljno pozadinskog inzulina u krvi. Stoga želim preći iz jedinstvenog uvoda u dvostruku administraciju. Kako podijeliti dozu na dvije injekcije?

Ne kažete uzalud svoju dob, visinu, težinu, vrstu dijabetesa i trajanje. Ne postoje jasne preporuke za vaše pitanje. Možete podijeliti 15 jedinica na pola. Ili smanjite ukupnu dozu za 1-2 jedinice i već je podijelite na pola. Ili možete uboditi više uveče nego ujutro kako biste prigušili pojavu jutarnje zore. Sve je to individualno. Obavite potpunu samokontrolu šećera u krvi i vodite se njegovim rezultatima. U svakom slučaju, prelazak sa jedne injekcije Lantusa na dva na dva puta je ispravan.

Kćerka stara 3 godine, dijabetes tipa 1. Sada se liječimo protafan inzulinom i sve nam odgovara, kompenzacija dijabetesa je dobra. Ali mi ćemo biti primorani da se prebacimo na Lantus ili Levemir, jer će besplatno izdavanje protafana uskoro prestati. Savjetujte kako to pravilno izvršiti.

Nema jasnog odgovora na vaše pitanje. Voditi i kretati se prema njenim rezultatima. To je jedini način preciznog odabira produženih i brzih doza inzulina. Preporučujem vašoj pažnji. Uspjeli su potpuno skočiti inzulin nakon što su prešli na pravilnu prehranu.

Prije ubrizgavanja produženog inzulina Levemir, mjerimo šećer ujutro i navečer. Zatim ga izmjerimo ponovo nakon sat vremena - i gotovo uvijek je šećer veći. Zašto se povećava nakon injekcija inzulina? Na kraju bi se trebalo smanjiti naprotiv.

Produljeni inzulin, kojem pripada Levemir, nije namijenjen brzom snižavanju šećera u krvi. Svrha njegove upotrebe je potpuno drugačija. Šećer u vašoj situaciji raste pod utjecajem hrane koja je nedavno jedena. To znači da doza brzog inzulina prije obroka nije odabrana pravilno. I, najvjerovatnije, glavni razlog je jedenje neprikladne hrane. Pročitajte naše ili. Zatim pažljivo proučite sve članke pod naslovom "".

U članku ste detaljno saznali što su Lantus i Levemir, inzulin s produženim djelovanjem i prosječni NPH inzulin protafan. Shvatili smo zašto je ispravno koristiti injekcije produženog inzulina noću i ujutru, a za koje svrhe nije u redu. Glavna stvar koju je potrebno naučiti: inzulin s produženim djelovanjem održava normalan šećer u krvi naglo. Namjera mu nije da ugasi skok šećera nakon jela.

Ne pokušavajte koristiti produženi inzulin tamo gdje je potreban kratak ili ultra kratak. Pročitajte članke „” i „”. Pravilno liječite dijabetes inzulinom ako želite izbjeći njegove komplikacije.

Pogledali smo kako izračunati odgovarajuću dozu produženog inzulina noću i ujutro. Naše preporuke razlikuju se od onoga što piše u popularnim knjigama i onoga što se uči u „školi dijabetesa“. Uz pažljivo samokontrolu šećera u krvi, osigurajte da su naše metode efikasnije, mada i dugotrajne. Da biste izračunali i prilagodili dozu produženog inzulina ujutro, morate preskočiti doručak i ručak. To je vrlo neprijatno, ali, nažalost, bolja metoda ne postoji. Proračunavanje i prilagođavanje doze produženog inzulina noću je lakše, jer noću, dok spavate, ni u kom slučaju ne jedete.

  1. Prošireni inzulin Lantus, Levemir i protafan potrebni su za održavanje normalnog šećera na prazan stomak jedan dan.
  2. Ultra kratka i kratka inzulina - ugasiti povećani šećer koji nastaje nakon obroka.
  3. Ne pokušavajte koristiti visoke doze produženog inzulina umjesto brzih injekcija inzulina prije obroka!
  4. Koji je insulin bolji - Lantus ili Levemir? Odgovor: Levemir ima male prednosti.Ali ako dobijete Lantusa besplatno, smirite ga.
  5. Kod dijabetesa tipa 2 prvo ubrizgavajte produženi inzulin noću i / ili ujutro, a zatim brzo inzulin prije jela, ako je potrebno.
  6. Preporučljivo je preći sa protafana na Lantus ili Levemir, čak i ako za svoj novac morate kupiti novi produženi inzulin.
  7. Nakon prelaska na dijabetes tipa 1 ili 2, doze svih vrsta inzulina smanjuju se 2-7 puta.
  8. U članku su data detaljna uputstva o tome kako izračunati dozu produženog inzulina noću i ujutro. Istražite ih!
  9. Preporučuje se uzimanje dodatne injekcije Lantusa, Levemira ili Protafana u 1-3 ujutro kako bi se dobro kontrolirao fenomen jutarnje zore.
  10. Dijabetičari, koji večeraju 4-5 sati prije spavanja i dodatno ubrizgavaju produženi inzulin u 1-3 ujutro, imaju normalan šećer ujutro na prazan stomak.

Nadam se da vam je ovaj članak bio od pomoći. Ako je moguće, preporučljivo je zamijeniti prosječni NPH-inzulin (protafan) s Lantusom ili Levemirom kako bi se poboljšali rezultati liječenja dijabetesa. U komentarima možete postaviti pitanja o liječenju dijabetesa s proširenim vrstama inzulina. Administracija stranice brzo reagira.


Pozdrav, imam 23 godine, visina 165 cm, težina 53 kg, dijabetes tipa 1. Od pratećih bolesti, hipotireoza. Lantus uzimam 12 jedinica ujutro, Humalog 1 jedinicu za ručak i L-tiroksin 75 mg ujutro na prazan stomak. Počeo sam slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i već dvije noći zaredom imao sam hipoglikemiju (2,6), iako je cijeli dan nivo šećera bio 4,1-4,6, a prije spavanja 4,6. S tim u vezi, postavlja se pitanje kako izbjeći hipoglikemiju?

40 godina, visina 173, težina 78-79 kg. Dijabetes tipa 1. Živim od insulina 22 godine. Naravno, postoje i komplikacije: bubrezi ponekad smetaju (pijelonefritis), a žile na nogama više nisu u dobrom stanju.
Levemir inzulin ujutro i naveče za 23 jedinice, tokom dana 3-4 puta ubode Novorapid (od 4 do 6 jedinica). Željela sam znati je li moguće samostalno prebaciti se iz Levemira u Lantus? Kako izračunati dozu Lantusa, ako se daje jednom dnevno? Nema vremena za odlazak u bolnicu, rad ne dozvoljava.

Zdravo, imam 57 godina, čovječe. Ne znam rast. Težina je velika 151 kg. Već duže vrijeme sam bolestan od dijabetesa tipa 2. Od komplikacija - neproliferativna retinopatija, polineuropatija. Noge me ne muče mnogo. Takođe ishemijska bolest srca. Angina pectoris. CHF 2, FC 3. Primio je gliklazid MV 120 mg, metformin 3,0 g dnevno. Glikemija je bila 8-9 mmol / L. Nisam željela ništa mijenjati, uprkos preporukama endokrinologa klinike. Često karbunele. Endokrinolog me prebacio na inzulin na jednoj od hospitalizacija na hirurškom odeljenju. Lantus 30 jedinica noću, nesanice brzo 14 jedinica 3 puta i metformin 2 puta. Iskreno, ne pratim dijetu. No, s inzulinskim šećerom još je gore: na prazan želudac 9-10 mmol / L, nasumičnim odabirom 10.7-12.0 mmol / L, prije spavanja 11.0 mmol / L. Što da radim?

Pitanje kompenzacije za dijabetes u djece sa produženim inzulinom. Mojoj 6-godišnjoj kćerki dijagnosticiran je dijabetes tipa 1, dijagnosticiran prije mjesec dana. Nakon otpusta iz bolnice, propisane su im injekcije inzulina - Levemir 1 IU u 8 sati ujutro i NovoRapid za 0,5-1 jedinica za obroke. Noću nije propisivao produženi inzulin jer je čak i iz minimalne doze 0,5 jedinica Levimira, šećer noću pao na hipoglikemiju.

Nekoliko je tjedana sve bilo u redu, ali posljednjih dana šećer je 2 sata nakon jela počeo padati na 4 mmol / l. Sve to bez promjena u prehrani, fizičkoj aktivnosti i dnevnoj rutini. Čak i ako je šećer iznosio 6,0-7,0 2 sata nakon obroka, onda je nakon još 30 minuta i dalje pao na 4 mmol / L.

Moja majka takođe ima dijabetes već 13 godina. Savjetovali smo se s njom i prvo smanjili dozu jutarnjeg Levemira na 0,5 jedinica, ali to nije dalo puno. Zatim su odlučili da potpuno uklone Levimir. Ostale su samo injekcije NovoRapida za količinu pojedene XE. Kao rezultat toga, posljednja 3 dana šećera, imamo idealnih 5,5-7,5 mmol / L. Ni nakon tjelesnog odgoja ne propuštaju ispod 4,8 mmol / l.

Pitanje je ovo. Možda se Levimir uopće nije trebao uklanjati i jednostavno se hraniti brzim ugljikohidratima za smanjeni šećer i fizičku aktivnost? Zabrinjavajuće je da ću otkazivanjem dugotrajnog inzulina ponovo napredovati gušterača i zaostalo lučenje inzulina će prestati. Bojim se da ne boli. Reci mi, molim te, šta da radim?

Zdravo. Imam 57 godina, težina 90 kg, visina 165 cm. Dijabetes tipa 2 već 9 godina. Komplikacije - polineuropatija, retinopatija, vrlo bolne noge. Dijabetes i metformin uzimam ujutro i u 22 sata. Šećer ujutro 9-11. Ljekar je naredio da se u noći od 22 sata ubodi još 10 jedinica Protafana. Šećer na post 5,5-6.Ako ujutro uzimam sve tablete, onda u toku dana imam hipoglikemiju. Doktor preporučuje uzimanje svega i jedenje više ugljikohidrata ujutro. Trudim se prebaciti na dijetu s niskom razinom ugljikohidrata bez dijabetesa - šećer drži 6,5. Ali ponekad prekršim dijetu, zaista želim hljeb. Tada tokom dana šećer skače na 10. Šta da radim? Možda možete podijeliti Protafan na jutro i večer i uzeti metformin? Recite mi jer moj doktor ne preporučuje ukidanje dijabetesa. Glikolirani hemoglobin u posljednja 3 mjeseca od 8,2%, tada inzulin nije ubrizgavao. Hvala

Imam 34 godine, visina 168 cm, težina 69 kg. Dijabetes tipa 1, dijagnosticiran prije 5 mjeseci. Još nema komplikacija, samo hipotireoza već ima 15 godina. Doktor je propisao inzulin s produženim djelovanjem, ujutro u 07.00 12 IU, uveče u 19.00 8 IU s uravnoteženom prehranom. Prebacio sam se na dijetu sa malo ugljenih hidrata. Pokušavam 3 dana, ali ne uspijeva - stalno hipoglikemija 1,2 do 2 mmol / l. noć i dan. Danas se već produženi inzulin smanjio na 2 jedinice ujutro i navečer. Ujutro na prazan želudac šećer 4,1, nakon doručka nakon 2 sata - 3,2. Grickalica s povrćem - 2 sata prije šećera za ručak 3.1. Šta ja radim pogrešno? Jedem dozvoljenu hranu iz proteina 350 gr., Ugljikohidrate 30 gr dnevno.

Zdravo 26 godina, visina 174 cm, težina 67 kg, dijabetes tipa 1. Nema komplikacija. Prihvaćam Actrapid 8,00-8 jedinica, Protafan 12 jedinica, 13,00-6 jedinica Actrapid, 18,00-8 jedinica Actrapid, 23,00 10-12 jedinica Protafan. Veliki problem noćnog inzulina je visoki šećer ujutro. Pokušao sam na više načina. Šećer sam mjerio svaka 3 sata i evo približnih rezultata od 23,00-6,8 mmol, 3,00-5,2 mmol, 6,00-10 mmol, 8,30-14 mmol. Umorna od borbe sa njim. Ljekari kažu da povećavaju dozu. Kada ovo učinim - odmah hipoglikemija noću. Pročitao sam vaš članak o protafanu i želim prebaciti na drugi inzulin, ali doktori to obeshrabruju. Reci mi, molim te, kako bih trebao biti? Već imam očaj. Popodne je šećer normalan, uzimam inzulin nakon mjerenja šećera i kontroliram ga. Želim djecu, ali sa takvim šećerima je nerealno! Pomoć.

Pozdrav, recite mi, je li moguće podijeliti jutarnju i večernju dozu levemira u 2 injekcije? Recimo ubodom u 21.30, u 3.30, u 9.30 i u 15.30. Levemir je izbo nožem u 21.50, a ujutro u 6.30. Sada osjećam da ne dolazim produženo ni predveče ni ujutro. Ako se doza poveća, onda su česti slučajevi hipoglikemije. Nevorapid je odabran pravilno. Dijabetes tipa 1 od 2006, nema komplikacija, sad je trudnoća 30 tjedana, imam 30 godina. Glikolirani hemoglobin je iznosio 6,0% u 26. tjedna gestacije.

Zdravo Imam dijabetes tipa 1 od 1999, staro 47 godina, težina 63,5 kg. Od komplikacija - polineuropatija (pete). Podvrgla je korekciju inzulina (Lantus, Humalog) u bolnici. Dijeta je do sada "uravnotežena", upoznao sam se samo sa niskim udjelom ugljikohidrata. Ali čak i tako, mislim da je potrebno dijeliti dozu Lantusa. Injekcija uveče, u 22-00 ili, prema okolnostima, kasnije - 14 jedinica. Jutarnji šećeri padaju na 4 jedinice, a večernji se kreću od 10-17, a visoki često postaju reakcija na emocije. Večera je uglavnom u 18-30 - 19-00, zaspim najčešće kasno, ponekad bliže jutru, onda slijedi užina oko 24-00: čaj, kreker, komad kuhanog mesa. Nisam baš siguran da li ću ispravno izračunati opciju. Do sada sam shvatio da možete pokušati podijeliti u 9 jedinica uveče i 5 jedinica noću (ili ujutro?). Šta preporučujete?

Zdravo. Imam dijabetes godinu dana. Doktor je Mikstardu pripisao 30 NM. Kucam dva puta dnevno ujutro u 8 sati 16 jedinica i uveče u 17 sati 14 jedinica. Šećer u krvi unutar 14, ne pada ispod. Osjećam se dobro. Da li je moguće povećati dozu i da li će doći do komplikacija? Ako je moguće, kako onda to učiniti kako treba? Možda inzulin nije prikladan? Hvala unaprijed.

Imam 34 godine, visina 177 cm, težina 82 kg, dijabetes tipa 1. Koju početnu dozu lantusa treba započeti sa 2 injekcije dnevno?

Recite mi, mogu li doći do komplikacija ako pređete s Protofana na Lantus? Dijete je bolesno 3 godine, dijabetesa tipa 1.

Pozdrav, imam 37 godina, visina 178 cm, težina 83 kg. Dijabetes tipa 1, dijagnosticiran prije pola godine. Trudim se da se pridržavam dijeta sa niskim ugljenim hidratima.Povlačim se samo kad jednom dnevno pojedem malu količinu kaše za 30 grama ugljikohidrata s maslacem. Šećer je obično 4,3-6,5. Pitanje inzulina je Humulin-NPH. Kakva je presuda u vezi s njegovim kvalitetom? Gorim od protafana, blizak značenju? Također zanima u usporedbi s lantusom i levemireom. Unaprijed hvala na vašem web mjestu i na pažnji prema nama.

Imam 57 godina, visina 160 cm, težina 80 kg. Dijabetes tipa II. Bolesna sam 14 godina. Šećer na prazan stomak ujutro 8.2, zatim tokom dana od 5.9 do 7.9, uveče 10, noću oko 6. Uzimam Ongliz, Siofor, 38 jedinica Lantusa ujutro. Siofor uveče, večeram u 18 sati. Kako da prilagodim šećer? Može li Lantus podijeliti u dva prijema? Ali u kojem broju? Ili dodajte dozu? I može li izdržati injekcije Lantusa za veče?

Zdravo, Sergey.
Još jednom ostaju moja pitanja koja postavljam na stranici u komentarima, bez odgovora ...
Nadam se da ću ovaj put dobiti odgovor, posebno jer je pitanje važno.
Pored činjenice da sam prešao na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, i dalje uzimam Gliformin i suplemente, odlučio sam ubrizgati produženi inzulin.
Endokrinolog je Levmiru napisao izuzeće, mada u olovci štrcaljke.
Doktor mi je objasnio da trebate početi sa dozom od 10 jedinica noću. Imam šećer ujutro 7,1, ponekad i manje.
U ovom članku, ako sam dobro razumio, preporučujete li dozu od 1,25 jedinica na primjeru otprilike mojih pokazatelja? Razlika između jutarnjeg i večernjeg šećera je 4 mmol, imam ih još manje, a težina je 80 kg.
Ili negde nisam nešto razumio, ili ....
Molim te reci mi. Hvala

Zdravo Ja sam endokrinolog i nakon čitanja vašeg članka izrazito sam ogorčena! Činjenica da preporučuje potpuno nenormalne režime inzulina je nečuvena! A pravi pacijenti to mogu pročitati! Ovi podaci su netačni i trebaju ih biti pregledani!

Dobar dan
Imam 26 godina, visina 164 cm, težina 59 kg. Bolestan sam od dijabetesa tipa 1 već 14 godina. Nedavno sam došao na vašu stranicu i sada pratim dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Šećeri su se značajno poboljšali. Sada prilagođavam dozu Lantusa. Fenomen jutarnje zore bio je prisutan tijekom moje bolesti. Ostaje mi nejasno - proboti Lantusa uveče u 21 i onda još 1-3 noći? I onda ujutro u 8 sati? Ili se prva večernja doza treba uzimati ranije nego u 21? Ili se ovaj put treba uspostaviti empirijski i za mene lično? Trenutno ubrizgava u 23 sata 16 jedinica Lantusa. Šećer u 23 - unutar 4-6, u 3 noći može doći do hipoglikemije, ujutro u 5,30 ujutro - 7-8, u 8 ujutro - 10-13. Obično u 5.30 ujutro dodajem još 1-2 jedinice Humaloga.

Dobar dan
Imam 50 godina, sa dijabetesom tipa 1 obolela sam 1 godinu, visina 167 cm, težina 55 kg.
Recite mi, koji test krvi da uzmem kako bih tačno odredio koji inzulin (koji proizvođač) treba da ubrizgavam?
Sada sam prešao na protofan i actrapid, ali nakon injekcije olovkom za šprice ostaje crvenilo.

Zdravo. Moj suprug ima 31 godinu, ima dijabetes tipa 1 već tri godine. Vidio sam vašu stranicu i odlučio prebaciti se na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Za sada malo iskustva. Prošla je ni sedmica. Još uvijek ne možemo pravilno odabrati dozu inzulina prije obroka kako šećer ne bi pao, ali ništa - možemo to podnijeti. Prije su mu davali Novorapid, ali sada su dali neslavni Rapid GT i rekli da Novorapid više neće biti izdavan. Prošireni inzulin je lantus. Ne razumijem je li insuman quick kratki ili ultra kratki inzulin? I je li moguće koristiti ultra-kratki inzulin s dijetom sa niskim udjelom ugljikohidrata? Pročitao sam da mi preporučujete kratak, ali čini mi se da nam daju ultra. Molim vas savjetujte što učiniti ako je ultra inzulin i je li kompatibilan s vašom prehranom? I još jedno pitanje: doktori su rekli da ako ste napravili lantus, ne možete ništa jesti i piti kafu ili čaj - je li tako? Muž je prije spavanja uvijek radio lantus da bi odmah otišao u krevet, ali čini mi se da to nije u redu, jer može otići u krevet u 14:00. Često pije kafu, a zbog toga ponekad daje injekciju kasno. Hvala na odgovoru.

Ljubazno doba dana, imam 25 godina, visina 165, težina 56, oboljeli smo od dijabetesa tipa 1 već od 12 godina (odmah na inzulinu) Insulin Novorapid 2 jedinice na 1Xe i Levemir 16 jedinica. noću u 00.00 i ujutro 15 jedinica. u 10.00 časova.Pročitavši mnoge članke na vašoj web stranici, shvatio sam da imam veoma velike doze inzulina, točno ću izračunati produženu dozu, jer se vrlo često ujutro poveća šećer (bez pojave jutarnje zore, ne hipiram, često mjerim šećer noću) pogotovo ako to radim na vrijeme (ujutro ) Neću doručkovati i neću ubrizgati inzulin. Štoviše, ako se samo šalim bez hrane, šećer se ne smanjuje, već naprotiv, čak može rasti, hrana na čudan način pokreće ovaj proces. Jedem 4-6 sati prije spavanja, sve težim. Nisam mogao pronaći objašnjenje i doktori nisu ništa rekli. Želim preći na 3 pojedinačne injekcije proširene, kako vi savetujete. Molim vas recite mi da li radim produženu večer u 00.00, a u 10.00 ujutro, koliko onda šalim noć na šalu i kako podijeliti tu večernju dozu? I isplati li se jutarnju injekciju prebaciti za 9 ili 8 sati (mada je to najbolje vrijeme za mene, ali ako je u redu)? Pozdravi, Karina.

Podjelim levemire na 4 dijela od 6 jedinica svakih 6 sati. Samo savršena akcija, hvala. Naišao sam na vašu stranicu 7. veljače 2016., proučio je 2 dana i odlučio se prebaciti na dijetu sa niskim ugljikohidratima. Danas je 16. februar 2016., u sedmici kada sam na vašoj dijeti, šećer se nikad nije digao)) Imao sam problem u jutarnjoj zori, takođe je riješen. Veliko poštovanje prema vama.

Dobar dan Prije svega, želim zahvaliti na vašem radu. Upravo smo se upoznali sa lokacijama. Suština izdanja: Dijete 3 g 9 mjeseci. Prije 1,5 mjeseca dijagnosticirali su dijabetes 1. Propisali su Protafan i Novorapid u konjskim dozama! Kod kuće, uz pomoć ishrane, uspjeli su smanjiti doze za više od 2 r. Ali šećer malo skače. Želimo ići u Levemir i Actrapid. Ali, apsolutno svi ljekari koji su kontaktirani zbog tranzicije ne preporučuju ga. Ova činjenica je vrlo zbunjujuća. Prije toga bili su 100% podešeni za tranziciju, sada je, da budem iskren, posijano sjeme sumnje. Zašto su tako protiv? Kažu da Levemir u Novo Nordisku nije ispao onako kako su htjeli (konkurent Lantus). Samo jedna osoba kaže nam da idemo i onom prijatelju - zaposlenom u kompaniji Novo Nordisk.
Plus, imamo još jedan problem - pre 7 meseci nam je dijagnostifikovana Perthesova bolest. Dijete laže (ali ovo je za 1-2 godine.
Šta da radim Pomozite molim vas!
P.S. Zašto je Lantus samo 6 godina?

Dobar dan, sinu od 8 godina dijagnosticiran je dijabetes tipa 1 prije 5 mjeseci, uspoređujemo s Lantusom 2-3 jedinice dnevno, a za večeru ponekad i 1 jedinicu Novorapid. Trudimo se pridržavati se dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, ali bez voća do sada. Tendencija da šećer na prazan stomak raste uveče, bez obzira na obroke. Prije večere može ih biti 140. Dalje, novorapid radi svoj posao i nakon 2 sata nakon večere, 105 - 120, u 3 noći ponovo se diže na 130-40, a ujutro 105 -120. Pa nam nedostaje Lantus? Ali ujutro u školi pada na 70-80, i to nakon srdačnog doručka, bez Novorapida. Koji je najbolji način ubrizgavanja lantusa? Podijelite na 2 doze, jednu ujutro i 2 noću. Želio bih učiniti sve kompetentnije kako bih duže sačuvao rezerve gušterače

Dobar dan. Općenito, vrlo dobra stranica .. Čak i ako sam bolestan od prve vrste dijabetesa već 40 godina, nalazim puno novog i korisnog. Dva boda. Periodično se u člancima 1. i 2. opisuju vrste dijabetesa zajedno, ponekad uopće nije jasno za koju vrstu preporuka piše ako su obje spomenute u prvom stavku članka, a samo druga vrsta u drugom stavku. o prvom, nema više riječi. Ali ovo je važno. Sledeće. Što me je potpuno uplašilo. Stalno neusvajanje tačnog vremena kao što je "jesti večeru ranije od 8,5 sati prije odlaska u krevet" ili "izmjeriti šećer ujutro". Činjenica je da moj raspored života izgleda ovako. Idem u krevet u 5-6 sati ujutro. I ustajem - u 12 DANA. Da li je moguće nekako jednostavno naznačiti vremenske intervale. Na primjer: jutarnji inzulin treba raditi u 7.00. Večer - u 3.00. Izmjerite šećer u 5.00. I tako dalje. Tko ima raspored pomjeren kao moj - prebrojavat će se u pravo vrijeme. Ali kad su tako nejasno „ujutro“, „noću“ i „kad su se probudili“, „najkasnije dok su pojeli“ - to su različiti pojmovi za sve ... to je zbunjujuće. Trebaju tačnije vremenske indikacije.

Zdravo, imam 52 godine.Dijabetes tipa 1, 12 godina iskustva, težina 58 kg. Inzulinska terapija: Apidra i Levemir. 8-00 Apidra i Levemir. 4 jedinice,
13-00 Apidra 5 jedinica,
18-00 Apidra 3 kom
22-00 Levemir 5 jedinica
Ja pratim dijetu, izvodim fizičku. vježbe, nordijsko hodanje radim već godinu dana, hodam svaki dan po bilo kojem vremenu, večeram do 19-00, u 21-00 mjerim šećer u krvi od 5-6 mmol, ali ujutro do 17 mmol. Sada se probudim oko 6 sati ujutro, šalim Apidra šale na 2 PIECES-a. Do 11 sati ujutro šećer se normalizira, a onda se sve ponavlja. Doza je promijenjena kod endokrinologa i vrijeme prvo djeluje, a onda počinje skakati. Čeka vas savjet. Došao sam na vašu stranicu slučajno, pročitao nekoliko članaka, naučio nešto novo o mojoj „najdražoj“ bolesti. Želim probati dijetu s malo ugljikohidrata, ali lijevi bubreg je zakretan i smanjena na 74 x 43 mm, je li moguće eksperimentirati s takvim problemom !? Hvala unaprijed. Nada

Pozdrav, imam 23 godine, težina 66-67 kg, dijabetes iskustvo 1,5 godine, lantus ulog u 22,00 14 jedinica. Kako podijeliti dozu i u koje vrijeme procijediti? U 22.00 i 8.00?

39 godina. Nakon što se dijagnoza potvrdi, od 11.04 na dijeti s malo ugljikohidrata. Počeo je trčati svaki dan ujutro, pojačano fizički. aktivnost. Šećer na post je iznosio 11,5 - 11,7. Pio je pola tablete dijabetesa 11 dana, desna mu je strana počela bolovati gotovo odmah, prebacio se na četvrtinu i potpuno prestao u 5.05, jer s dijagnozom LADA - postoje antitijela na GAD i ICA, C-peptid 1,76, inzulin 5,0.

Za 3 tjedna, na 5-6 jednokratnih pravilnih ishrana, skinuo sam 6 kg. Šećer se smanjio i vrijednosti 2,05 (pah 3 puta) više od 7,8 nisu vidjeli. Doktor je odbio ponudu da "ostanem na četvrtini dijabetesa" i tražio je da odmah prebacim na inzulin, jer malo u toku sa problemom. Doktor mi je rekao Levemir, ali primio sam ga tek 05./31., Ali za sada su mi dali Gensulin N, koji nisam ubadao, odlučivši da pričekam Levemir. Gotovo mjesec dana samo su dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata i fizička aktivnost držali me na šećerima od 4,6-7,4. Štaviše, šećer na brzinu je bio uvijek povišen - 6,2 - 7,4, iako je također viđen 5,8 - 5,9 nekoliko puta. Unatoč činjenici da su dan i večer 2 sata nakon jela šećer gotovo normalan.

Počevši od 31. maja, ubod 2 levemira. u 23.00 nisam osjetio razliku u brojevima i dan kasnije počeo dodavati 1 jedinicu. po danu već je dostigao 7 jedinica. a jutros sam namjeravao 6.3. Jučer nakon 6 jedinica. u 23.20 ujutro je vrijednost u 6.30 bila 6,9.

Večeram u 18:00 - 18:30, ali u 20:30 - 21:00, napravim drugu laganu večeru bez životinjskih proteina - heljda s kvasom. kupus ili cvekla. Idem spavati 23.30 - 0.00, ustajem u 6.30.

Moja masa sada iznosi 84 kg s rastom od 178. Slijedom logike vaše stranice, 7 jedinica. Treba li Levemira sniziti šećer za 7 * 63,25 * 2,22 / 84 = 11,6? Uprkos činjenici da mi gušterača i dalje radi na donjoj granici norme. Danas ću sebi ubrizgati 8 jedinica. Ne probudim se znojem. Općenito, ovdje nešto nije u redu. Cilj mi je ujutro da budem sa šećerom nižim od 6,0, najmanje 5,9, ali ne znam koliko jedinica. Doći ću ovako. Ili radim nešto pogrešno?

Zdravo. Imam 35 godina. Visina 174. Težina 55,5 kg. Otkrio sam visoki šećer nakon jela 11 mM / L. Prelazni glikol hemoglobin 5,5 mM / L. Sa peptidom 3. Na dijeti sam. Ništa ne smeta. Od somatske postoji endometrioza. Operirana za ciste na jajnicima. Šećer na post 4,8-5,0mM / L Nakon jela nakon sat vremena 5,5-6mM / L Da li imam ovaj dijabetes sa fretom ili 1 tip? Kako se nosim sa insulinom? Hvala na sajtu i na savetu.

Kod Lantusa nije bilo noćne hipoglikemije, postavili su ga 2 puta: 23:00 - 2-3 jedinice, a u 04:00 - 4-5 jedinica. Na klinici su prebačeni u Levemir: u 12:00 - 6 jedinica, a zatim su pokušali 09:00 - 6 jedinica. Ispada da je doza mala, nedovoljna za veče. Počela je postavljati Levemir ovako: 01:00 - 2 jedinice i 12:00 -4-5 jedinica. Noćni i jutarnji šećeri ne mogu se održavati normalnim. Molim vas pomozite savjetom!

Pozdrav moj sine, 10 godina, visina 140 cm 30 kg. Dijabetes tipa 1 je bolestan 4 godine. Levemir 7ed smo dobili ujutro u 7 sati ujutro i 8 sati uveče u 21.00, sada su nam dali Lantus i oni kažu da ga stave 14 jedinica 1 put. Pročitao sam na vašoj web stranici da se može podijeliti na 2 puta injekcije dnevno. Šećer sa levemirom su dobri u granicama normale. Trebamo li preći na lantus? Hvala na odgovoru.

Hvala vam puno na informacijama na stranici. Prebacio sam se na dijetu sa malo ugljenih hidrata. Pokušavam shvatiti dozu inzulina. S tim u vezi, imam pitanje. Pišete: "Sljedeći korak je pronalazak procijenjenog koeficijenta osjetljivosti na inzulin iz tablične vrijednosti." Gdje mogu pronaći ovaj stol?

Pozdrav)
45 godina težina 65 kg dijabetes tipa 1 4,5 godina
Ako djelovanje kratkog inzulina traje do 5 sati. i uzeću hranu nakon 3 sata. da li će se jedna doza inzulina preklapati s drugom?
Nije sasvim jasno (
Hvala)

Zdravo Profesionalni sam sportista, bolestan sam od dijabetesa tipa 1, star 20 godina. Uvijek su se ubrizgavali inzulin Actrapid i pratofan osjećali normalno, ali šećeri su neprestano skakali i često je dolazilo do gipisa, na preporuku liječnika promijenio sam ih u novoropid, a levemir šećera postao još bliži normalnom. Ali počeo sam se osjećati nekako pogrešno, počeo sam nemirno spavati, smršavio sam 3 kg u 1 mjesecu, rezultati u teretani drastično su opali, provjeravao sam hipoteke na šećeru svaka 2 sata, zadržao sam se niže od 6 i ne veći od 10 nakon acrtp-a i prtfan-a za To je za mene samo idealno Možda su te inzuline imale neku vrstu anaboličkog st-va a ove ne.
Molim vas preporučite šta treba učiniti. Jer lekar koji govori o lečenju kaže da je bolje ostati na Novoropidu i Levemireu, ali uskoro ću imati takmičenja i rezultate
opadaju.
Sa uv. ATP

Dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2 prije 11 godina, imam 78 godina, visina 150 cm, težina 80 kg, bila je 85 kg. Prihvatam sada. ujutro Diabeton 60 mg, dvije tablete i uveče 12 inzulina. I prije samo tjedan dana prešla sam glikovani hemoglobin 8.0. Doktor mi je propisao inzulin Levomir ujutro za 12 jedinica, a uveče za 14 jedinica, pokušao sam ubrizgati inzulin jednom ujutro prije jela i počeo sam da imam groznu alergiju. Spašen od suprastina. Osim vode, nije uzimala ništa. Često ne mogu ići kod doktora, jer još uvijek loše radim nakon operacije kičme. Pitanje: Da li se Levomir Flex Pen inzulin može stavljati ujutro nakon doručka?

Istina, dijabetes nije bolest, već stil života. Ako je odgovor da, je li prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata u sićušnim frakcijama 3 puta dnevno, koja traje čitav život, unatoč aktivnom načinu života i potpunom odbacivanju brzih ugljikohidrata, s osjećajem gladi cijeli dan i opetovanim injekcijama, norma? Koji je onda smisao života, ako sve pod velikim križem ne funkcionira uvijek kod kuće? Objasnite velike liječnike,
koji najvjerovatnije nikada nisu doživjeli takva osjećaja kao ljudi koji imaju dijabetes tipa 1, i „igraju“ se samo sa pouzdanom teorijom. Tvoj život je tvoje zdravlje, ne uklapa se u odgovor. Objasnite mlađoj generaciji. Hvala

Dobar dan Dobila sam dijabetes tipa 1. Imam 26 godina, narastao 160, težina 45 kg. Glikolizovani hemoglobin-6.1, c-peptid-189. Lantus dodijeljen - 8 jedinica. Jutarnji šećer skače sa 4,2 na 6,0, dnevni šećer se ne diže iznad 8, a večernji šećer je visok, može porasti i do 16. Ja sam na dijeti. Šta nije u redu s liječenjem?

Recite mi, molim vas, prilikom izračuna početne doze Lantusa, dok pratimo rast tjedna, ne koristite inzulin? Šta je sa kratkim insulinom u ovom trenutku?

ŠIROKOVI NE rade. Primio sam 6 levemir šprica. Pet klipova zastalo je nakon nekoliko ubrizgavanja. Neke se ubacuju u čep za doziranje, druge za injekciju. U slučaju čepa za injekcije, odvijte iglu i čekićem u uspravnom položaju udarite u klip špriceva. Tada možete dobiti malo lijeka iz špriceva. Ali, bez davanja prinove koja mi treba, šprica se opet zaustavlja. Moram nekoliko puta napraviti injekciju. Šta da radim Kako se odreći neispravnih šprica?

Sergey, dobrodošao! Prije svega, želim vam reći, hvala vam puno na vašem radu, zaista ste pomogli! Bože daj dobro zdravlje! Imam 34 godine, težina 86 kg., Visina 176cm. Prije godinu dana dijagnosticiran mu je dijabetes tipa 2, težina je bila 121 kg. U trenu se svijet oko mene urušio, negde za par meseci naišao sam na vašu stranicu i stvari su postale bolje, hvala vam još jednom! Molim vas, recite mi ovu situaciju: Šećer je gladan na prazan stomak 5.3 da ja to ne radim, a ne fizičko vaspitanje i tablete ne spuštaju, Probao sam glukofag long500 i 1000 za vrijeme večere, pokušao promijeniti za doručak, rezultat se nije promijenio. Nakon jela povisuje se na 6,0, 6,2 mmol, jedina iznimka je nakon alkohola, ako pijete, na primjer, uveče 250-300gr. viski, zatim ujutro šećer 4,6, 4,8, a nakon jela 5,3, iako se sljedećeg dana na prazan želudac povisi na 5,7, 5,9 i ovako traje tri dana.Reci mi šta je to? Zašto ne mogu sniziti šećer ispod 5,3? Unaprijed hvala!

Pozdrav Sergej! Hvala na biltenima. Postupno se upoznajem sa člancima. Volio bih dobiti savjet, iako ima malo nade. Objasnit cu vam zasto. Dijabetes tipa 2 kod moje majke. Ima 75 godina, bolesna je oko 40 godina. Do ove godine Glucovans je bio na tabletima. Rijetko posjećuje ljekare, samo na moje insistiranje. Bilo je problema sa glavom.Ne sluša dijetu. Ako se zastraši, može izdržati 1 dan, a zatim ponovo pukne. Šećer je počeo snažno rasti (do 23 jedinice) i doktor je hitno prešao na inzulin (Levemir). Probio sam joj dozu od 10-12 jedinica. - ujutro se šećer počeo smanjivati ​​na 4-8 jedinica, popodne 14-18. Doza je smanjena na 6 jedinica. Doktor je rekao da je nemoguće i prebacila se na jutarnje injekcije, rekla je da će povećati dozu dok se šećer ne vrati u normalu. Sada sam povećao dozu na 18 jedinica, Šećer ujutro na prazan stomak 15 jedinica., Nakon 2 sata - 11 jedinica. , nakon ručka u 2 sata -19 jedinica, a navečer prije večere (18.00) - 20 jedinica .. Ne znam što da radim. Mama živi nedaleko od mene, ali nije u mogućnosti da sama uradi injekcije. Pored injekcija uzima i maninilne tablete - 2 puta dnevno, galvus - 1 put dnevno, metformin -2 puta. Želim bar nekako normalizirati šećer, klizim joj normalnu hranu, ali ne mogu je potpuno slijediti (radim). Doktor je govorio o kratkom inzulinu (za mene je to uglavnom katastrofa). Šta da radim, u kom pravcu da se krećem? Jako je teško natjerati mamu da nešto uradi. Izvinite zbog velikog pisma, ali sam u nekoj zbrci, pa čak i u očaju.

Pozdrav Sergej!
Prije svega, dopustite mi da se pridružim onim zahvalnim dijabetičarima, njihovim rođacima i prijateljima koji su vam jako zahvalni na ovom zaista jedinstvenom mjestu sa tako važnim i tako dostupnim informacijama! Bog vas blagoslovio i poklonio vam se!
Ove godine sam došao na odeljenje intenzivne nege sa svojim najmlađim sinom s napadom ketoacidoze, glik. Gem. 17%, šećerom 20 mmol / l. Pa, priča je standardna: dovedeni do osjetila, dijagnosticirani dijabetes tipa 1, stavili su inzulin, učili da daju injekcije, prebrojali su XE i 15. dana pisali kući 8,3 mmol / l sa šećerom na prazan stomak, nakon jela 11,4 mmol / l ... Kod kuće šećer sa 22,2-26,1 mmol / l pao je na 2,7-2,4 mmol / l, uprkos činjenici da smo pažljivo probudili sav propisani inzulin: 7 jedinica Lantusa 1 put dnevno i 10-14 jedinica. Actrapid 3 puta prije glavnog obroka (sa 3 grickalice bez inzulina), i pažljivo izračunajte XE na vagi.
Naša porodica je jako udaljena od bolnica i ljekara u doslovnom i figurativnom značenju ove riječi. Poslednjih 10 godina živimo u malom karelijskom selu, udaljenom više od 40 km. iz grada Petrozavodska. Ali, čak i kad su živjeli u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, a kasnije i u glavnom gradu Oregona, Salimu, nisu išli kod liječnika, nisu bili cijepljeni, čak su i posljednje troje od 14 djece rođeno kod kuće na kauču ...
Kad je dijete postalo bolesno (puno je pio, puno je trčao na toalet, brzo smršavio), nisam mogao da shvatim šta se sa njim događa, jer nikad se u životu nisam suočila sa takvim simptomima i nisam znala šta da očekujem. U potrazi za odgovorom, počeo sam se moliti svom Živom Bogu, Isusu Kristu, i on mi je jasno dao do znanja da je razlog visoki šećer u krvi. Bio sam vrlo zahvalan na njegovoj pomoći! Ali šta sad da radim.
Čuli smo da postoji način da se šećer provjeri kod kuće, ali pretrage i ispitivanje malobrojnih stanovnika našeg sela nisu doveli ni do čega. Niko, hvala Bogu, nije imao dijabetes.
Starija djeca su mi donijeli staru bilježnicu. Na način koji mi je bio nerazumljiv, povezali su me putem mobilnog telefona na Internet na nekoliko sati, gdje sam otvorio stranicu na Yandexu i gotovo odmah naišao na intervju s Ivanovom obitelji. (Mnogo smo vam zahvalni, Ivane, što dijelite vašu nesreću i vaš uspjeh! Neka vam Bog podari zdravlje, i vaš dragi sin, i cijelu vašu porodicu! Želio bih lično razgovarati s vašom porodicom ... Ali kako. Sve što je bilo u mom srcu od Boga koji me je uputio, potvrđeno je i postalo je jasno što treba učiniti.
Slava Isusu Kristu! Volim ga! Vrlo je milostiv i uvijek spreman pomoći! A on nas toliko voli grešnike!
Odlučili smo da damo krv u laboratoriju, odakle smo odmah stigli do bolnice, u kojoj sam bio 15 dana, među svim onim što sam morao da prepoznam i shvatim, nije ostavila neobjašnjivu želju da se brzo vratim kući i vratim na svoje mjesto. Sve se lako čita, razumije i počinje primjenjivati ​​u životu, oponašajući vrijedan Ivanin primjer!
Moja kćerka Tanya pretplatila se na newsletter vaše stranice i zahvaljujući tome dobili smo ukusne i zdrave recepte, kao i priliku da vas kontaktiramo!
Naravno, upoznavši se sa gradivom web mjesta, odmah smo prešli na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, snizili šećer i, prema tome, doze inzulina, na što smo Bogu vrlo sretni i zahvalni na njegovoj pomoći i vama na vašem nezainteresiranom i neprocjenjivom poslu!
Neizbježno, detaljnijim proučavanjem članaka, počela su se pojavljivati ​​pitanja na koja bih želio dobiti tačan odgovor.
1. Kako izračunati noćni inzulin ako je šećer ujutro uvijek niži nego uveče?
2. Dajete sljedeće brojeve:
Doručak - 6 grama ugljikohidrata i 86 grama proteina,
Ručak - 12 grama ugljenih hidrata i 128 grama proteina,
Večera - 12 grama ugljikohidrata i 171 grama proteina.
Da li je to isti iznos dnevno, bez obzira na starosnu dob i druge pokazatelje? Ili u našem slučaju - starost 9 godina, visina 130cm., Težina 25.5 kg. - trebate nešto promijeniti? A da li su pored ovoga prihvatljive i grickalice, ako želite jesti?
3. Kako saznati koliko će „sporih“ ugljikohidrata doći od 86 g., 128 g. i 171g. proteinski proizvod? I treba li ih računati?
4. Gdje ubrizgati dugi inzulin (kratak, kad trebate zabiti nož u želudac)?

Trudnoća 25 sedmica. Gestacijski dijabetes. Noću šećer 6,2-6,8, ujutro na prazan želudac 5,9-6,7 pokušavam slijediti prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata + mrkva i voće koje dopušta vaše web mjesto. Doktor je u prvoj sedmici propisao Levemir 4 jedinice, u drugoj 6 jedinica, u trećoj sedmici 8 jedinica. Rezultat se ne poboljšava. Jesam li u pravu ako podijelim 8 jedinica po injekciji prije spavanja i noću?

zdravo. 33 godina, rast 180. težina 59. dijabetes tipa 1 od 2013 + hipotireoza. tretman: eutiroks 100mg. , Levemir 9ed, Actrapid - za jelo. Pridržavam se NuP-a i preporuka na vašoj web stranici od novembra 2017. godine. Kolya Levemir 03:00 -3ed, 08: 00-3ed, 22: 00-3ed. Zaspavam sa šećerom 5,4, 03: 00 = 4,6, 07: 00-4,8, doručak (hrana bolus Actrapida 2 jedinice) 40g. proteina, 2-4g. ugljeni hidrati. Šećer nakon 2 sata 6.4. korekcija uboda do nižeg Actra 0,5ed. Nakon 2 sata, šećer 5,3 - vrijeme ručka, prick actrapid 1,5ed. onda imam ručak 65g. proteina, 9g ugljenih hidrata. Šećer nakon 2 sata 4.8. Prije večere, šećer 4,5, hrana bolus 2ed Aktrapida, za večeru 65 g. Proteini, 9g. ugljeni hidrati. Šećer nakon 2 sata 5.2. I po ovoj šemi svaki dan. Moje pitanje je kako izbjeći jutarnji skok šećera. Pokušao sam s više mogućnosti: povećao dozu kratkog inzulina. smanjili dozu kratkog inzulina. uboden ultra kratki kratkotrajni, više - manje. Povećana i smanjena količina proteina. ugljen za doručak, ali ništa ne pomaže. Opcija prva = ne doručkujte. ali želim jesti ujutro, pogotovo ako sam večerao u 18 sati. Kako da si pomognem? Hvala unaprijed.

Pozdrav, imam 62 godine, visina 168, težina 70, dijabetes tipa 1 od 20 godina, više od 42 godine, glikovani hemoglobin 6,8. Hipotireoza, tiroks 75 mcg.
Za kontrolu šećera koristim Dex. Šećeri jako skaču, prije 40 godina rekli su da je labilni dijabetes.
Posljednjih godina ubrizgavali su levemir i novo-rapid. U nadi da će ublažiti skokove šećera i izbjeći hipoglikemiju u 4-6 sati ujutro, prešla je na tresib umjesto na levemir. Dva dana ubrizgavam inzulin tresiba. Nažalost, endokrinolog je rekao da je tresiba poput levemira, bez objašnjenja. S interneta sam saznao da ga ubrizgavaju jednom dnevno. I ubrizgavala sam levemir 2 puta dnevno.
Pitanja su:
- doze levemira bile su: 9 ujutro + 9 noću, koju dozu trebam uzeti za trešibu? danas je ubrizgana 10 treshiba ujutro 1 put, više za početak sa i bez
Nisam rizikovao informacije, ispravljam sve kratkim inzulinom,
- kada šutnuti, ujutro, uveče ili noću?
- ne postoji shema / akcioni plan u glavi,
- ne postoji razumijevanje za razliku između levemire i treshibe, hoće li treshiba biti bolja za mene.
- jaka bol u glavi od prekomerne hmelja, molim vas: šta je korisno piti za metabolizam glave (moje samo-lijekove: glicin, gingko, meksidol)

molim te reci mi šta da radim? čista glupost sada,
niko to nije saznao, nedavno je počeo čitati ovu stranicu
hvala unapred

U zdravom tijelu inzulin se izlučuje kontinuirano (glavna ekskrecija) i počinje se proizvoditi kada je potrebno sniziti razinu glukoze u krvi (na primjer, nakon jela). Ako u ljudskom tijelu postoji nedostatak inzulina, on mu mora ubrizgati inzulin ubrizgavanjem, odnosno terapijom inzulinom.

Uloga produženog (dugog djelovanja) inzulina, koji se proizvodi u obliku olovke, odraz je glavne (kontinuirane) sekrecije gušterače.

Osnovna svrha lijeka je da održi potrebnu koncentraciju lijeka u krvi kroz dovoljno dug period. Zbog toga se naziva bazalnim insulinom.

Ovaj hormon se obično deli na dve vrste: lekovi (NPH) sa produženim delovanjem i analozi.

Dugo djelujući inzulin nove generacije

Za dijabetičare je na raspolaganju ljudski NPH inzulin i njegovi analogi dugog djelovanja. Tablica u nastavku prikazuje glavne razlike između ovih lijekova.

U septembru 2015. godine predstavljen je novi Abasaglarov inzulin dugog djelovanja, koji je gotovo identičan sveprisutnom Lantusu.

Inzulin dugog djelovanja

Međunarodno ime / aktivna supstanca
Komercijalni naziv lijekova Tip akcije Period važenja
Insulin glargin glarginLantus Lantus24 h
GlarginAbasaglar AbasaglarDugo delujući inzulin - analog24 h
Insulin detemir DetemirLevemir LevemirDugo delujući inzulin - analog≤ 24 h
Insulinski glarginToujeo TojoEkstra bazalni inzulin koji dugo djeluje> 35 sati
DegludecTresiba tresibaVrlo dugo djelujući inzulin - analog> 48 h
NPHHumulnin N, Insulatard, Insuman Basal, Polhumin NInzulin srednjeg trajanja18 - 20 h

Uprava za hranu i lijekove (FDA, američka FDA) - Vladina agencija podređena američkom Ministarstvu zdravlja 2016. odobrila je još jedan analog inzulina dugog djelovanja, Toujeo. Ovaj je proizvod dostupan na domaćem tržištu i dokazuje njegovu efikasnost u liječenju dijabetesa.

NPH inzulin (NPH Neutralni Protamin Hagedorn)

Ovo je oblik sintetičkog inzulina po uzoru na dizajn ljudskog inzulina, ali obogaćen protaminom (ribljim proteinima) da bi ga usporio. NPH oblačno. Stoga je prije primjene potrebno pažljivo okretati da se dobro izmiješa.

NPH je najjeftiniji oblik inzulina dugog djelovanja. Nažalost, nosi veći rizik od hipoglikemije i debljanja, budući da ima izražen vrhunac aktivnosti (iako je njegov učinak postepeno i ne tako brz kao inzulin u bolusu).

Pacijentima sa dijabetesom tipa 1 obično se daju dvije doze NPH inzulina dnevno. A pacijenti sa dijabetesom tipa 2 mogu ubrizgati jedanput dnevno. Sve ovisi o nivou glukoze u krvi i preporukama ljekara.

Dugoročni analozi inzulina

Insulin, čija su hemijske komponente toliko izmijenjene da usporavaju apsorpciju i učinak lijeka, smatra se sintetičkim analogom ljudskog inzulina.

Lantus, Abasaglar, Tujeo i Tresiba imaju zajedničko svojstvo - duže trajanje akcije i manje izražen vrhunac aktivnosti u odnosu na NPH. S tim u vezi njihov unos smanjuje rizik od hipoglikemije i debljanja. Međutim, troškovi analoga su veći.

Abasaglar, Lantus i Tresiba inzulin uzimaju se jednom dnevno. Neki pacijenti takođe koriste Levemir jednom dnevno.To se ne odnosi na dijabetičare tipa 1 kod kojih je aktivnost lijekova manja od 24 sata.

Tresiba je najnoviji i trenutno najskuplji oblik inzulina dostupan na tržištu. Međutim, ima važnu prednost - rizik od hipoglikemije, posebno noću, najmanji je.

Koliko dugo traje inzulin

Uloga inzulina dugog djelovanja je da predstavlja glavnu sekreciju inzulina kroz gušteraču. Na taj način osigurava se ujednačena razina ovog hormona u krvi tokom njegove aktivnosti. To omogućava našim tjelesnim ćelijama da koriste glukozu otopljenu u krvi 24 sata.

Kako ubrizgati inzulin

Svi insulini dugog djelovanja ubrizgavaju se pod kožu na mjesta gdje postoji masni sloj. Bočni dio bedara je najprikladniji za ove svrhe. Ovo mjesto omogućuje sporu, jednoliku apsorpciju lijeka. Ovisno o imenovanju endokrinologa, trebate napraviti jednu ili dvije injekcije dnevno.

Učestalost ubrizgavanja

Ako vam je cilj da injekcije inzulina budete što niži, koristite analoge Abasaglar, Lantus, Toujeo ili Tresiba. Jedna injekcija (ujutro ili navečer, ali uvijek u isto doba dana) može osigurati jednoličnu razinu inzulina oko sata.

Možda će vam trebati dvije injekcije dnevno za održavanje optimalne razine hormona u krvi pri odabiru NPH. To vam, međutim, omogućava prilagođavanje doze ovisno o doba dana i aktivnosti - većoj tokom dana, a manjoj prije spavanja.

Rizik od hipoglikemije pri korištenju bazalnog inzulina

Dokazano je da su dugovječni analozi inzulina manje vjerojatni da će izazvati hipoglikemiju (posebno tešku hipoglikemiju noću) u usporedbi s NPH-om. Pri njihovoj upotrebi vjerovatno će se postići ciljne vrijednosti glikiranog hemoglobina HbA1c.

Postoje i dokazi da uporaba analoga inzulina dugog djelovanja u usporedbi s izoflanom NPH uzrokuje smanjenje tjelesne težine (i, posljedično, smanjenje otpornosti na lijek i ukupnu potrebu za lijekom).

Dijabetes tipa I dugog djelovanja

Ako patite od dijabetesa tipa 1, vaš pankreas nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina. Zbog toga, nakon svakog obroka trebali biste koristiti lijekove dugog djelovanja koji oponašaju primarnu sekreciju inzulina beta stanicama. Ako propustite injekciju, postoji rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze.

Kada birate između Abasaglara, Lantusa, Levemira i Tresibe, morate znati neke od karakteristika inzulina.

  • Lantus i Abasaglar imaju nešto blaži profil od Levemira, a za većinu su pacijenata aktivni 24 sata.
  • Možda će trebati Levemir uzimati dva puta dnevno.
  • Korištenjem Levemira doze se mogu izračunati prema doba dana, čime se smanjuje rizik od noćne hipoglikemije i poboljšava dnevna kontrola.
  • Lijekovi Toujeo, Tresibia efikasnije smanjuju gore navedene simptome u usporedbi s Lantusom.
  • Također biste trebali razmotriti nuspojave lijekova poput osipa. Te su reakcije relativno rijetke, ali mogu se dogoditi.
  • Ako trebate prebaciti s analoga inzulina dugog djelovanja na NPH, imajte na umu da će dozu nakon obroka vjerojatno trebati smanjiti.

Dugo delujući inzulin za dijabetes tipa II

Liječenje dijabetesa tipa II obično započinje uvođenjem pravilne prehrane i oralnih lijekova (Metformin, Siofor, Diabeton itd.). Međutim, postoje situacije kada su ljekari primorani da koriste inzulinsku terapiju.

Najčešće su navedene u nastavku:

  • Nedovoljan učinak oralnih lijekova, nemogućnost postizanja normalne glikemije i glikoliranog hemoglobina
  • Kontraindikacije za oralnu primjenu
  • Dijagnoza dijabetesa s visokim postotkom glikemije, pojačanim kliničkim simptomima
  • Infarkt miokarda, koronarna angiografija, moždani udar, akutna infekcija, hirurški zahvati
  • Trudnoća

Profil inzulina dugog djelovanja

Početna doza obično je 0,2 jedinice / kg tjelesne težine. Ovaj kalkulator vrijedi za osobe bez inzulinske rezistencije, s normalnom funkcijom jetre i bubrega. Doziranje inzulina propisuje isključivo vaš liječnik (!)

Osim trajanja djelovanja (najduže je degludec, najkraće je humani genetski inzulin-izofan), ovi lijekovi se razlikuju i po izgledu. U slučaju inzulina NPH, vrh izloženosti raspodjeljuje se kroz vrijeme i događa se između 4 i 14 sati nakon injekcije. Aktivni analog dugotrajnog inzulina detemir dostiže svoj vrhunac između 6 i 8 sati nakon injekcije, ali traje sve manje i manje izraženo.

Insulin glargin se zato naziva bazalni inzulin. Njegova koncentracija u krvi je vrlo niska, pa je rizik od hipoglikemije mnogo niži.

Alzheimerova bolest: uzroci i liječenje. Šta treba da znate

Dobar dan svima! Kao što sam već napisao u svom nedavnom članku "Hormon inzulin - prva violina metabolizma ugljikohidrata", ljudski inzulin se proizvodi non-stop. Izlučivanje inzulina može se podijeliti na bazalno i stimulirano.

U osobe s apsolutnim nedostatkom inzulina, cilj terapije je približiti fiziološku sekreciju što je moguće bliže, i bazalnu i stimuliranu. U ovom članku ću vam reći kako odabrati pravu dozu bazalnog inzulina. Među nama dijabetičarima koristi se izraz "zadrži razinu u pozadini", a za to mora postojati odgovarajuća doza inzulina s produljenim djelovanjem.

Inzulin dugog djelovanja

Stoga ćemo danas govoriti o pozadini i dozi bazalnih tvari, a u sljedećem članku ću vam reći kako odabrati dozu za hranu, odnosno kako biste pokrili potrebu za stimuliranom sekrecijom.

Da bi se simulirala bazalna sekrecija, koriste se inzulini dugotrajnog djelovanja. Na slengu kod osoba sa šećernom bolešću mogu se naći reči „osnovni inzulin“, „dugi inzulin“, „produženi inzulin“, „bazalni“, itd. Sve to znači da se koristi dugo delujući inzulin.

Trenutno se koriste dvije vrste dugo djelujućih inzulina: srednjotrajni, koji traju do 16 sati, i ultra-dugotrajni, koji traju više od 16 sati. U članku sam već pisao o tome.

Prvi uključuju:

  • Humulin NPH
  • Protafan HM
  • Insuman Bazal
  • Biosulin N
  • Gensulin N

Drugi uključuje:

Lantus i Levemir razlikuju se od drugih ne samo po tome što imaju različito trajanje djelovanja, već i po tome što su potpuno prozirni, dok inzulini iz prve skupine imaju mutno bijelu boju, a prije upotrebe treba ih valjati između dlanova kako bi otopina postala jednolično oblačno. Ta razlika leži u različitim načinima proizvodnje inzulina, o čemu ću govoriti neki drugi put u članku posvećenom samo njima kao drogama.

Nastaviti? Insulini srednjeg trajanja su vršni, tj. Njihovo se djelovanje može pratiti, iako ne tako izrazito kao kratko djelujući inzulini, ali ipak vrhunac. Dok se inzulini iz druge grupe smatraju vrhunskim. To je svojstvo koje treba uzeti u obzir pri odabiru doze baznog inzulina. Ali opća pravila ostaju ista za sve uvrede.

Dakle, dozu produženog inzulina treba odabrati tako da nivo šećera u krvi između obroka bude stabilan. Dozvoljena je fluktuacija u području od 1-1,5 mmol / L. To jest, s pravilno odabranom dozom, glukoza u krvi ne bi trebala da se poveća ili smanji. Takvi stalni pokazatelji trebaju biti tokom dana.

Također želim dodati da se dugo djelujući inzulin radi ili u bedru ili u stražnjici, ali ne i u trbuhu ili ruci, jer vam je potrebna spora i glatka apsorpcija, što se može postići samo injekcijama u ove zone. Kratko djelujući inzulin ubrizgava se u želudac ili ruku kako bi se postigao dobar vrhunac, koji bi trebao biti na vrhuncu apsorpcije hrane.

Noćna doza inzulina s dugotrajnim djelovanjem

Preporučuje se započeti odabir doze dugog inzulina preko noći. Ako to još niste učinili, pogledajte kako se glukoza u krvi ponaša noću. Započnite mjerenja svaka 3 sata - u 21:00, 00:00, 03:00, 06:00. Ako u određenom vremenskom periodu imate velike fluktuacije pokazatelja glukoze u krvi u smjeru smanjenja ili, obrnuto, povećanja, to znači da doza inzulina nije baš odabrana.

U ovom slučaju morate pogledati ovaj odjeljak detaljnije. Na primjer, noću izlazite sa šećerom 6 mmol / L, u 00:00 - 6,5 mmol / L, a u 3:00 naglo se povećava na 8,5 mmol / L, a ujutro dođete sa visokim nivoom šećera. Situacija je takva da noćni inzulin nije bio dovoljan i potrebno ga je polako povećavati. Ali postoji jedna poanta. Ako je takav porast i veći tokom noći, onda to ne znači uvijek i nedostatak inzulina. U nekim slučajevima može biti latentna hipoglikemija, koja je dala takozvani povratni udar - povećanje glukoze u krvi.

Da biste shvatili zašto šećer raste noću, trebate paziti na ovaj interval svakog sata. U opisanoj situaciji trebate gledati šećer u 00:00, 01:00, 02:00 i 03:00 h. Ako dođe do pada razine glukoze u ovom intervalu, vjerovatno je da je to bilo skriveno „savijanje“ s povratnim potezom. Ako je tako, dozu osnovnog inzulina treba smanjiti naprotiv.

Osim toga, složit ćete se sa mnom da hrana koju jedete utječe na procjenu osnovnog inzulina. Dakle, da bi pravilno ocijenili rad bazalnog inzulina, ne bi trebalo da postoje inzulin i glukoza kratkog djelovanja, koji dolaze s hranom u krv. Stoga se prije procjene noćnog inzulina preporuča preskočiti večeru ili večerati ranije kako napravljeni obrok i kratki inzulin ne bi izbrisali jasnu sliku.

Zbog toga se za večeru preporučuje jesti samo ugljikohidratnu hranu, uz izuzeće proteina i masti. Budući da se ove tvari apsorbiraju mnogo sporije i do određene mjere mogu naknadno povećati razinu šećera, što također može ometati pravilnu procjenu funkcioniranja noćnog baznog inzulina.

Pogledajte video: Prljavo Kazaliste - Ne zovi, mama, doktora (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar