Lijek Novonorm - upute i recenzije za dijabetičare

NovoNorm (tablete) Ocjena: 277

Proizvođač: Novo Nordisk (Danska)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 175 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene za NovoNorm u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

NovoNorm je pripravak u obliku tableta iz iste farmaceutske podskupine, ali sa različitom aktivnom supstancom. Repaglinid se ovdje koristi u dozi od 0,5 do 2 mg. Indikacije za propisivanje su slične, ali kontraindikacije se razlikuju zbog različitog DV-a u tabletama, zato pažljivo pročitajte upute i posavjetujte se s liječnikom.

Analozi lijeka NovoNorm

Analog je skuplji od 59 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. 10 mg, 30 kom., Cijena od 234 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene Jardina u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Jardins je strani lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Empagliflozin u količini od 25 mg po tableti djeluje kao jedina aktivna komponenta. Jardins ima kontraindikacije i starosna ograničenja, zato se prije početka liječenja posavjetujte s liječnikom.

Analog je skuplji od 59 rubalja.

Proizvođač: Akrikhin (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 234 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Priclinid cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Novo Nordisk (Danska) NovoNorm je pripravak u obliku tableta iz iste farmaceutske podskupine, ali sa različitom aktivnom supstancom. Repaglinid se ovdje koristi u dozi od 0,5 do 2 mg. Indikacije za propisivanje su slične, ali kontraindikacije se razlikuju zbog različitog DV-a u tabletama, zato pažljivo pročitajte upute i posavjetujte se s liječnikom.

Analog je skuplji od 2278 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 100 mg, 30 kom., Cijena od 2453 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene za Invokana u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Novo Nordisk (Danska) NovoNorm je povoljna zamjena za Forsigi. Jedina aktivna supstanca u lijeku je repaglinid. Lijek u roku od 30 minuta povećava koncentraciju inzulina u krvi. Zbog nedostatka podataka o studijama koje se provode o sigurnosti lijeka i djelotvornoj upotrebi tableta u dječijem uzrastu, ne preporučuje se lijek djeci mlađoj od 18 godina. U obliku štetnih reakcija, dijareja i bol u trbuhu vrlo često se pojavljuju.

Analog je skuplji od 1967 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. p / obol. 10 mg, 30 kom., Cijena od 2142 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 219 rubalja
Cijene forsiga u mrežnim ljekarnama
Upute za upotrebu

Forsiga je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi dapagliflozina u dozi od 5 mg. Može se propisati uz dijetu dijabetičara i vježbanje. Forsigi ima kontraindikacije i starosna ograničenja, pažljivo pročitajte upute prije početka liječenja.

Sastav i oblik oslobađanja

NovoNorm pokreće koncern NovoNordisk, poznati danski proizvođač lijekova i povezanih proizvoda za dijabetičare. Tablete se proizvode u Njemačkoj i Danskoj. Aktivna supstanca lijeka, repaglinid, derivat je aminokiselina i spada u kratko djelujuće sekretogene. Nemačkog je porekla (proizvođač Beringer Ingelheim).

Jedna tableta NovoNorm može sadržavati 0,5, 1 ili 2 mg aktivne supstance. Pored njega, uključuju škrob, povidon, kalijev poliakrilat, pluronik, glicerin, kalcijev hidrogen fosfat i boje. Oni su pomoćne komponente, odnosno nemaju terapeutski učinak.

Kako odrediti originalni lijek:

  1. Da bi se zaštitili od lažiranja, svaka je tableta označena simbolom NovoNordiska - svetog drevnog egipatskog bika.
  2. Lijek se nalazi u folijama, a svaka sadrži 15 tableta.
  3. Blister je opremljen perforacijom koja omogućava odvajanje dnevne doze bez upotrebe škara.
  4. Boja tableta različitih doza je različita: 0,5 mg bijele, 1 mg žute, 2 mg ružičaste.

Cijena paketa od 30 tableta ne prelazi 230 rubalja. Lijek se može čuvati 5 godina na temperaturi 15-30 ° C.

Princip rada NovoNorme

Repaglinid je dio grupe lijekova koji se nazivaju meglitinidi. Možete ih prepoznati na kraju glinida u nazivu. Oni su derivati ​​različitih aminokiselina, posebno repaglinida - karbamoil-metil-benzojeve. Supstanca se može vezati za posebno područje kalijevih kanala smještenih na membrani beta ćelija pankreasa. Pod utjecajem repaglinida ti se kanali blokiraju, što dovodi do ulaska kalcijuma u stanice i povećane sinteze inzulina.

Oslobađanje inzulina izazvano primjenom NovoNorm-a počinje 10 minuta nakon što tableta uđe u gastrointestinalni trakt. Maksimalna razina u krvi otkriva se nakon 50 minuta. Ako uzimate lijek 15 minuta prije obroka, porast glukoze u krvi i stimulirana sinteza inzulina vremenski se podudaraju, što znači da glukoza može brzo i potpuno napustiti žile.

Za razliku od popularnih derivata sulfonilureje (Maninil, Amaril, Glibenklamid, itd.), Djelovanje NovoNorma ovisi o glikemiji. Sa normalnim šećerom je nekoliko puta manje aktivna nego sa povećanim šećerom. Nakon primjene Repaglinida, razina inzulina vraća se u normalu nakon 3 sata. Prema riječima ljekara, ova značajka značajno smanjuje učestalost i ozbiljnost hipoglikemije u slučaju predoziranja. Ovako kratka stimulacija otpuštanja inzulina smatra se štedljivom, sprečava brzo iscrpljivanje beta ćelija, a samim tim i napredovanje dijabetesa.

Značajke eliminacije iz organizma

Repaglinid se može brzo apsorbirati u probavnom traktu, što je posljedica ranog početka njegovog djelovanja. Bioraspoloživost i konačna koncentracija tvari u krvi značajno se razlikuju (do 60%) kod različitih dijabetičara, stoga se doziranje za svakog pacijenta mora odabrati pojedinačno.

Repaglinid se metabolizira u jetri, nakon sat vremena njegova koncentracija se smanji za polovinu. Glavna značajka farmakokinetike neke tvari je izlučivanje iz tijela prvenstveno putem probavnog trakta. Prema uputama, 92% repaglinida izlazi s izmetom, od čega 2% u obliku aktivne tvari, preostalih 90% u obliku metabolita. Bubrezi čine oko 8%, što omogućava da se NovoNorm koristi kod dijabetičara sa ozbiljnim bubrežnim bolestima. Nakon 5 sati repaglinid se više ne otkriva u krvi.

Kome je propisan lijek

NovoNorm je propisan dijabetesima tipa 2 u sledećim slučajevima:

  1. Zajedno s metforminom odmah nakon dijagnoze bolesti, ako je glicirani hemoglobin viši od 9%, što ukazuje na nepravovremeno otkrivanje šećerne bolesti ili njegovo brzo napredovanje.
  2. Kao zamjena za sulfonilureje, ako su kontraindicirani zbog bubrežne bolesti, alergijske reakcije.
  3. Kao dio složene terapije, pacijenti koji imaju dugotrajni dijabetes ako imaju nedostatak inzulina ili je faza 1 njegova proizvodnja je poremećena (šećer brzo raste i ne pada dugo nakon jela).
  4. Pacijenti s dijabetesom koji nisu u mogućnosti organizirati svoju prehranu. Doza NovoNorma može se mijenjati ovisno o količini ugljikohidrata u hrani.

Uputa za upotrebu savjetuje uzimanje NovoNorma s metforminom i glitazonima. Prema pregledima, lijek odlično ide sa svim grupama hipoglikemijskih sredstava, uključujući inzulin. Jedina iznimka su preparati sulfoniluree. Njihova kombinacija s NovoNormom je prihvatljiva, ali nije preporučljiva, jer može prouzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju i nepovoljno utjecati na stanje beta ćelija.

Kontraindikacije

Lista kontraindikacija za upotrebu NovoNorm-a kod dijabetes melitusa:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

KontraindikacijaRazlog zabrane
Preosjetljivost na komponente tablete.Moguća jaka alergijska reakcija do anafilaktičkog šoka.
1 vrsta dijabetesa.Ovu vrstu dijabetesa karakteriše potpuna razgradnja beta ćelija, što isključuje proizvodnju njegovog inzulina.
Ketoacidoza i kasnije akutne komplikacije - prekoma i koma.Apsorpcija i eliminacija repaglinida može biti smanjena, pa se pacijenti privremeno prebacuju na terapiju inzulinom. Pregledi govore da se nakon olakšavanja ozbiljnog stanja većina pacijenata vraća u NovoNorm.
Ozbiljne infekcije, hirurške intervencije, povrede opasne po život.
Trudnoća, hepatitis B, stariji od 18 i više od 75 godina.Upotreba je zabranjena zbog nedostatka studija koje bi potvrdile sigurnost NovoNorma u ovim skupinama dijabetičara.
Teško zatajenje jetre.Jetra je uključena u metabolizam repaglinida, a kod njegove insuficijencije povećava se koncentracija neke tvari u krvi.
Uzimanje gemfibrozila za korekciju lipida u krvi.Supstanca pojačava djelovanje Novo Norma, može dovesti do hipoglikemije. Koncentracija repaglinida povećava se za 2,4 puta, prosječno vrijeme izlučivanja produžava se za 3 sata.

Odabir doze

NovoNorm pije 15 minuta prije konzumiranja ugljikohidratne hrane. U uputstvu se preporučuje raspodjela u 2-4 doze dnevno u jednakim porcijama.

Odabir doze provodi se uz često praćenje glikemije. Pravila izbora:

  1. Početna pojedinačna doza je 0,5 mg.
  2. Ako kompenzacija za dijabetes nije postignuta, povećava se nakon 1 tjedna na 1 mg.
  3. Naknadnim povećanjem doze za 0,5 mg može se dovesti do 4 mg u 1 dozi. Maksimalna dnevna doza je 16 mg. Ako ne pruža kontrolu dijabetesa, pacijent mora prilagoditi prehranu, a ako je ta mjera neučinkovita, preći na jače lijekove ili inzulin.

Moguće neželjene radnje

Prema recenzijama dijabetičara koji uzimaju lijek, najčešće se susreću s nepoželjnim padom šećera nakon uzimanja tablete. Njegov uzrok može biti prekomjerna doza repaglinida, nedostatak ugljikohidrata u hrani, pojedinačna probava, fizički i mentalni stres. Rizik od hipoglikemije u uputama se ocjenjuje kao čest (1-10%). S istom su vjerovatnoćom mogući - proljev i bol u trbušnoj regiji.

Preostale nuspojave su mnogo rjeđe kod manje od 0,1% pacijenata. NovoNorm može uzrokovati alergije, zatvor, mučninu, doprinijeti povećanoj proizvodnji jetrenih enzima.

Analozi i zamjenici NovoNorma

Što može zamijeniti NovoNorm ako je netolerantan ili ga nema u ljekarnama:

Analogna grupaNaziv, proizvođač
Kompletni analozi, aktivna supstanca - repaglinidDiagninid iz Akrihina.
Iglinid iz Pharmasynthesis.
Grupni analozi, meglitinidiStarlix (aktivna supstanca - nateglinid, proizvođač NovartisPharma).
Ostale tablete za poboljšanje sinteze inzulina iz drugih grupaSulfonilurejeDiabeton (gliklazid, Servier), Maninil (glibenklamid, Berlin-Chemie), Amaril (glimepirid, Sanofi), Glurenorm (glikvidon, Beringer Ingelheim) i njihovi analozi.
DPP4 inhibitoriXelevia (sitagliptin, Berlin-Chemie), Onglisa (saksagliptin, AstraZeneca), Galvus (vildagliptin, NovartisFarma) itd.

Kod dijabetes melitusa, zamjena NovoNorma punim analogima može se obaviti samostalno, oni novi lijek piju u istoj dozi. Prelazak na bilo koje druge tablete iz gornje tabele zahtijeva odabir doze i može se izvršiti samo pod nadzorom i propisivanjem liječnika.

Sastav i lijekovi

Sastav NovoNorm-a, čija je fotografija prikazana u ovom odjeljku, aktivna je komponenta repaglinida, dopunjena celulozom, kukuruznim škrobom, kalijum-polakrilinom, glicerinom, povidonom, kalcijevim hidrogen fosfatom, magnezijevim stearatom, željeznim oksidom, poloksamerom, megluminom, bojama.

Lijek se može prepoznati po njegovom obliku (okrugle konveksne tablete), boji (žutoj u dozi od 1 mg i smeđoj, s ružičastom nijansom na 2 mg) i ugraviranim logotipom kompanije - Novo Nordisk. Pakirane tablete u blistere od 15 kom.

U kutiji takvih tanjira može biti od dvije do šest. U Novonormu je cijena jednog od najračunalnijih za antidijabetičke lijekove: 177 rubalja. za 30 tableta. Pušta se lijek na recept. Danski proizvođač odredio je rok trajanja repaglinida u roku od 5 godina. Za lijek nisu potrebni posebni uslovi za skladištenje.

Farmakologija

Repaglinid baznog sastojka snažan je stimulator endogene proizvodnje inzulina. Jačajući funkciju gušterače, lijek brzo normalizuje glikemiju. Njegove su mogućnosti izravno povezane s brojem obradivih b-stanica odgovornih za sintezu hormona.

Nakon uzimanja tablete, repaglinid u plazmi kod dijabetičara nakuplja se za pola sata. To vam omogućuje kontrolu glikemije tijekom sljedećeg unosa i prerade hrane. Čim se opterećenje na gastrointestinalnom traktu smanjuje, koncentracija lijeka se smanjuje, a minimalna razina utvrđuje se 4 sata nakon što lijek uđe u gastrointestinalni trakt.

Sigurnost lijeka testirana je u kliničkim uvjetima. Zabilježeno je smanjenje glikemijskih indeksa ovisno o dozi uz primjenu NovoNorm od 0,5-4 mg. Rezultati potvrđuju izvedivost preprandijalnog (15-30 minuta prije jela) unosa lijeka.

Farmakokinetika

Repaglinid se aktivno apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna krvna slika opaža se sat vremena nakon gutanja, a zatim se smanjuje jednako brzo, s apsolutnom bioraspoloživošću od 63% s koeficijentom varijacije od 11%.

NovoNorm se eliminira u 4-6 sati, s vremenom poluraspada oko sat vremena. Lijek se metabolizira u potpunosti, ali njegovi metaboliti su neaktivni. Neznatan deo potrošene materije pronađen je u urinu i izmetu - do 8%, odnosno 2%. Glavni volumen metabolita eliminira se žučom.

Učinak lijeka izraženiji je kod starijih dijabetičara i kod svih koji imaju probleme sa bubrezima. Nakon 5 dana uzimanja NovoNorma u dozi od 3 r. / Dan. 2 mg u teškim oblicima bubrežne disfunkcije udvostručio se AUC i TЅ.

Dečji dijabetes nije učestvovao u ispitivanjima. Studije na životinjama nisu otkrile teratogene efekte repaglinida, ali su otkrile reproduktivnu toksičnost. U visokim dozama lijeka uočene su malformacije štenaca pacova, a lijek je prodirao i u majčino mlijeko ženki.

Lijek se kombinira sa antidijabetičkim lijekovima sa drugim mehanizmom djelovanja - metforminom, tiazolidindionima, pa se može primenjivati ​​i u složenoj terapiji.

Kontraindikacije za Repaglinid

Pored preosjetljivosti na sastojke formule, repaglignid nije indiciran:

  1. Sa dijabetesom tipa 1 i negativnim dijabetesom na C-peptid,
  2. U stanju dijabetičke ketoacidoze (čak i u nedostatku kome)
  3. Trudne i dojeće majke
  4. Dijabetičari s teškom disfunkcijom jetre,
  5. Uz paralelnu upotrebu gemfibrozila.


Preporuke za upotrebu

Liječnik osobno odabire dozu lijeka, uzimajući u obzir rezultate testova, stadij bolesti, prateće patologije, starost i reakciju tijela na lijek.Svake dvije sedmice prati se učinkovitost odabrane sheme radi razjašnjenja doze, pruža se objektivna procjena glikoziranog hemoglobina.

Nadzor je potreban da bi se smanjila glikemija maksimalnom preporučenom stopom (primarni neuspjeh) i da bi se otkrio odsutnost adekvatne reakcije nakon određenog razdoblja uzimanja lijeka (sekundarni neuspjeh).

Za NovoNorma u uputstvu za upotrebu preporučuje se početna doza od 0,5 mg. Već za pola mjeseca već je moguće procijeniti reakciju tijela i provesti titraciju. Ako se na NovoNorm dijabetes prebaci s drugog hipoglikemijskog sredstva, početna doza bi trebala biti unutar 1 mg.

Terapija održavanja uključuje upotrebu repaglinida do 4 mg / dan. 15-30 minuta prije jela. Morate piti tabletu prije svakog obroka, jer je učinak lijeka na probavni sistem kratkotrajan. Maksimalna doza lijeka je 16 mg / dan, a tablete se distribuiraju dva do tri puta.

Kod složenog liječenja metforminom ili tiazolidindionima početna doza reaglinida ne prelazi 0,5 mg, doza ostalih lijekova ostaje nepromijenjena.

Nema podataka o sigurnosti i efikasnosti NovoNorma za djecu.

Predoziranje i neželjeni efekti

U naučne svrhe, tokom 6 tjedana dat je repaglinid volonterima u količini od 4-20 mg / dan. kada se primjenjuje četiri puta. Hipoglikemija u uvjetima eksperimenta bila je kontrolirana kalorijskim sadržajem prehrane, zbog toga nisu zabilježene nuspojave.

Ako kod kuće postoje znakovi predoziranja u obliku pojačanog znojenja, drhtavica, migrena i gubitka koordinacije, potrebno je žrtvi dati hranu s visokim sadržajem brzih ugljikohidrata. Ako je stanje ozbiljno i pacijent izgubi svijest, ubrizgava mu glukozu i šalje u bolnicu.

Hipoglikemija je jedna od najozbiljnijih vrsta nepredviđenih događaja. Učestalost njegove manifestacije povezana je sa životnim stilom dijabetičara: prehranom, nivoom mišićnog i emocionalnog stresa, doziranjem i kompatibilnošću s lijekovima. Statistika takvih slučajeva povoljno je predstavljena u tabeli.

Organi i sustaviVrste neželjenih reakcijaIncidencija
Imunitetalergijavrlo rijetko
Metabolički procesihipoglikemijanije identifikovano
Vizijapromjena refrakcijeponekad
Srce i krvni sudovikardiovaskularna stanjačesti
Gastrointestinalni traktepigastrični bol, poremećaj ritma defekacije, dispeptični poremećajičesti

retko

Kožapreosjetljivostnije identifikovano
Varenjedisfunkcija jetre, rast enzimavrlo rijetko

Izbjegavanje neželjenih posljedica omogućit će postepeno povećanje doze, povećanu pažnju treba povećati oslabljena bolest, infekcije, alkoholizam, iscrpljeni, marljivi dijabetičari.

Kako mogu zamijeniti NovoNorm

Za NovoNorm su analozi odabrani prema međunarodnom sustavu za klasifikaciju lijekova ATS (anatomska, terapijska i hemijska klasifikacija). Repaglinid u svom sastavu ima još 2 lijeka - Repodiab i Insvada.

Prema indikacijama i načinu upotrebe, repaglinidi su slični:

  • Guarem
  • Baeta
  • Victoza
  • Lycumia,
  • Forsiga
  • Saxenda
  • Jardins
  • Invokana.

Amaril, Bagomet, Glibenclamid, Glibomet, Glyukofazh, Glurenorm, Glyclazid, Diabeton, Diaformin, Metformin, Maninil, Ongliza, Siofor, Yanumet, Janukovija i mnogi drugi su bliski po ATC nivou 3 (sastav je različit, ali indikacije su uobičajene).


U raznolikosti savremenih hipoglikemijskih lijekova, vježbači nisu uvijek orijentirani, a eksperimentiranje s lijekovima za dijabetičare bez medicinskog obrazovanja je neprihvatljivo. Podaci u članku predstavljeni su samo za opću upotrebu.

Ostavite Svoj Komentar