Koliko je Orsoten: cijene u ljekarnama ovisno o obliku lijeka

Trgovačko ime: Orsoten

Međunarodno vlasničko ime lijeka: Orlistat

Oblik doziranja: kapsule

Aktivne supstance: orlistat

Farmakoterapijska grupa: lijek za liječenje gojaznosti je inhibitor gastrointestinalnih lipaza.

Farmakodinamika:

Specifični inhibitor gastrointestinalnih lipaza, koji ima dugotrajan učinak, djeluje terapeutski u lumenu želuca i tankog crijeva, formirajući kovalentnu vezu s aktivnim serinskim regijama želudačnih i crijevnih lipaza, tako inaktivirani enzim gubi sposobnost razgradnje prehrambenih masti koje dolaze u obliku triglicerida. slobodne masne kiseline i monogliceridi, obzirom da se neprobavljeni trigliceridi ne apsorbuju, unos kalorija u organizam opada, što dovodi do sn smanjenje tjelesne težine, terapeutski učinak lijeka provodi se bez apsorpcije u sistemsku cirkulaciju, djelovanje orlistata dovodi do povećanja sadržaja masti u izmetu već 24-48 sati nakon uzimanja lijeka, nakon prekida lijeka sadržaj masti u izmetu se obično vraća na početnu razinu nakon 48- 72 sata

Indikacije za upotrebu:

Dugotrajno liječenje bolesnika s pretilošću s indeksom tjelesne mase (BMI) ≥ 30 kg / m2, ili bolesnika s prekomjernom težinom (BMI ≥ 28 kg / m2), uključujući s faktorima rizika povezanima s pretilošću, u kombinaciji s umjereno niskom kaloričnom dijetom, orsoten se može propisati u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima i / ili umjereno niskokaloričnom dijetom pacijentima s dijabetesom tipa 2 koji su prekomjerni ili pretili.

Kontraindikacije:

Sindrom hronične malapsorpcije, kolestaza, trudnoća, dojenje (dojenje), djeca mlađa od 18 godina (djelotvornost i sigurnost nisu proučavane), preosjetljivost na orlistat ili bilo koju drugu komponentu lijeka.

Doziranje i primjena:

Preporučena pojedinačna doza je 120 mg, kapsula se ispere vodom, uzme se oralno neposredno prije svakog glavnog obroka, za vrijeme obroka ili najkasnije 1 sat nakon obroka, ako obrok preskoči ili ako obrok ne sadrži masnoću, tada se može uzimati orlistat propustite, doze orlistata više od 120 mg 3 puta na dan ne pojačavaju njegov terapeutski učinak, trajanje terapije nije više od 2 godine, prilagođavanje doze nije potrebno starijim pacijentima ili bolesnicima sa oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, sigurnost i efikasnost upotreba orlistata u liječenju djece mlađe od 18 godina nije utvrđena.

Nuspojave:

Nuspojave su uglavnom promatrane iz gastrointestinalnog trakta i uzrokovane su povećanom količinom masnoće u izmetu, obično su primijećene neželjene reakcije blage i prolazne, pojava tih reakcija primijećena je u početnoj fazi liječenja tijekom prva 3 mjeseca (ali ne više od jednog slučaja), produljena upotreba orlistata smanjuje broj nuspojava iz probavnog sustava: nadutost, praćena iscjedakom iz rektuma, nagon za defekacijom, masna / masna stolica, masna odjeljenja iz rektuma, labava stolica, meka stolica, masnoće u izmetu (steatoreja), bol / nelagoda u trbuhu, pojačani pokreti crijeva, bol / nelagoda u rektumu, imperativni nagon za defekacijom, fekonalna inkontinencija, oštećenje zuba i desni, hipoglikemija kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, vrlo rijetko - divertikulitis, žučna bolest, hepatitis, moguće u teškom stepenu, povišen nivo jetrenih transaminaza i alkalne fosfataze, iz centralnog nervnog sistema: glavobolja, anksioznost, alergijske reakcije: svrab, osip, urtikarija, angioedem nebo edem, bronhospazam, anafilaksije vrlo rijetke - bulozne osip Ostalo: gripu simptome, umor, infekcije gornjeg respiratornog trakta, infekcija urinarnog trakta, dismenoreja.

Interakcija s drugim lijekovima:

U bolesnika koji primaju varfarin ili druge antikoagulanse i orlistat može se primjetiti smanjenje nivoa protrombina, povećanje INR, što dovodi do promjene hemostatskih parametara, interakcije s amitriptilinom, biguanidima, digoksinom, fibratima, fluoksetinom, losartanom, fenitoinom, oralnim kontraceptivima, nimentom, nije primećeno sporo oslobađanje), sibutramin, furosemid, kaptopril, atenolol, glibenklamid ili etanol, povećava bioraspoloživost i efekat snižavanja lipida pravastatin, povećavajući koncentraciju u plazmi za 30%, gubitak tjelesne težine može poboljšati metabolizam u bolesnika sa šećernom bolešću, zbog čega je potrebno smanjiti dozu oralnih hipoglikemijskih sredstava, liječenje orlistatom može potencijalno poremetiti apsorpciju vitamina topljivih u masti (A, D, E, K). Ako se preporučuju multivitamini, tada ih treba uzimati najkasnije 2 sata nakon uzimanja orlistata ili prije spavanja, dok je uzimanje orlistata i ciklosporina primijećeno smanjenje koncentracije ciklosporina u krvnoj plazmi, pa se stoga preporučuje češće utvrđivanje razine koncentracije ciklosporina u krvnoj plazmi, kod pacijenata koji primaju amiodaron potrebno je pažljivije provoditi kliničko promatranje i praćenje EKG-a Opisani su slučajevi smanjenja koncentracije amiodarona u krvnoj plazmi.

Datum isteka: 2 godine

Uslovi odmora od ljekarni: na recept

Proizvođač: KRKA-RUS, Rusija.

Obrazac za puštanje

Lijek o kojem je riječ dostupan je u obliku izduženih kapsula, obloženih neutralnom školjkom. Tablete su dvotonske, bijele i žute boje. Moguće su i druge opcije boje kapsule.

Koriste se svijetloplave i bordo boje. Jedna kapsula lijeka uključuje 120 mg orlistata, kao i malu količinu pomoćnih sastojaka, koji su neutralni s obzirom na svoj učinak na organizam.

Orsoten dijetalne tablete 120 mg

Pokrenuta sredstva za izdavanje Orsotin Slim. Odlikuje ga smanjena doza i veća sigurnost za zdravlje. Jedna tableta ovog lijeka uključuje polovinu količine aktivne tvari - samo 60 miligrama.

Orsoten se uzima isključivo oralno, obično po jednu kapsulu u isto vrijeme. Ne treba uzimati više od tri tablete dnevno. Dakle, dnevna doza lijeka za odrasle nije veća od 360 mg. Prekoračenje se ne preporučuje.

Povećanje doze Orsotena dovodi do razvoja nepoželjnih nuspojava.

Pakovanje lijekova


Orsoten-ovo pakovanje je kartonsko pakovanje koje sadrži blistere od folije - tri, šest ili dvanaest komada.

Jedan blister sadrži sedam kapsula lijeka.

Druga doza od proizvođača nije dostupna. S velikim stupnjem vjerovatnosti, drugi oblici lijeka koji se nalaze u prodaji su lažni.

U gornjem desnom uglu okvira nalazi se naziv proizvoda i simbol da je "Orsoten" patentirani zaštitni znak. Na dnu prednje strane nalazi se broj kapsula lijeka sadržanih u pakovanju, kao i logo proizvođača.

Na poleđini paketa je robni bar kod, kao i podaci o sadržaju, preporuke za skladištenje i prijem samo prema uputama stručnjaka, doziranje. Na poleđini strane se nalaze i potpune informacije o proizvođaču, uključujući ime, adresu, kontakt brojeve i brojeve dozvola.

Rok trajanja lijeka dostiže tri godine, podložno temperaturnom režimu.

Na lijeku se ispisuju naziv lijeka, doza aktivne tvari u jednoj kapsuli, kao i podaci o njegovom obliku doziranja i naziv kompanije koja izdaje Orsoten. Štaviše, svi se ti podaci nalaze na svakoj od ćelija u kojima je pilula pohranjena. Tako da je gotovo nemoguće zbuniti započeti Orsoten blister sa nekim drugim lijekom.

Proizvođač


Proizvodnju ovog lijeka obavlja farmaceutska korporacija Krka.

Riječ je o velikoj međunarodnoj kompaniji, čija je glavna specijalizacija izdavanje relativno pristupačnih generičkih lijekova poznatih lijekova.

Kompanija se pojavila 1954. godine i danas isporučuje svoje proizvode u sedamdeset zemalja širom svijeta. Djeluje više od trideset predstavništava kompanije. U Ruskoj Federaciji su također smješteni proizvodni pogoni korporacije.

Orsoten je kvalitetna zamjena za skuplje njemačke i austrijske proizvode.

Krka ne proizvodi samo lijekove bez recepta. Asortiman kompanije uključuje lijekove kao i veterinarske lijekove. Značajan dio proizvoda su lijekovi koji se koriste za normalizaciju težine, pritiska i metabolizma.

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


U Ruskoj Federaciji ovaj lijek se često nalazi u apotekarskim lancima većine gradova. To ne čudi, jer je Rusija jedno od tri najveća tržišta korporacije Krka, a drugo mjesto su Slovenija i Poljska.

Cijena pakiranja počinje od 750 rubalja.

Za tu cijenu apoteke nude Orsoten s dozom od 120 mg, koji sadrži tri standardna blistera od sedam kapsula. Međutim, s obzirom da je kurs uzimanja lijeka najmanje mjesec dana, bit će mnogo razumnije nabaviti veće pakovanje lijeka.

Dakle, paket od 42 kapsule koštat će prosječno 1377 rubalja. A kupovina najvećeg "ekonomičnog" paketa od 12 standardnih blistera iznosi 2492 rubalja. S obzirom da je rok upotrebe Orsotena u odgovarajućim uvjetima dvije godine za standardnu ​​kartonsku kutiju i tri godine za plastičnu ambalažu, kupnjom najveće doze uštedeće najmanje tri rublje po kapsuli.

Previše jeftin lijek može biti lažan!

Recenzije pacijenata kojima je Orsoten propisan uglavnom su pozitivni. Primjećena je prilično visoka efikasnost i brzi učinak lijeka na tijelo.

Općenito, pregledi aplikacije podijeljeni su kako slijedi:

  • 55% pacijenata govori o gubitku težine tokom prvog meseca uzimanja leka,
  • 25% kaže da se težina nije malo promijenila ili povećala,
  • 20% je prestalo uzimati Orsoten zbog nuspojava ili zbog drugih razloga dok se rezultat ne pojavi.

Osim toga, dio pregleda ukazuje na brzo debljanje nakon završetka uzimanja lijeka. Kao rezultat toga, tjelesna težina je premašila izvorne za oko 5-6%.

Najbolji rezultati postigli su oni koji su uzimali lijek istovremeno sa normalizacijom prehrane, kao i praksa redovnog vježbanja. U ovom slučaju je više od 80% pacijenata uspjelo smanjiti težinu tokom prvog tečaja, a kod 75% njih težina je bila fiksirana čak i nakon povlačenja Orsotena.

Glavna negativna manifestacija djelovanja lijeka može se prepoznati kao oslobađanje masnoće iz anusa. Istovremeno, neki pacijenti kažu da je nemoguće kontrolirati taj proces.

Druga nuspojava je pojava glavobolje. Postoje i slučajevi hipoglikemije i određenog smanjenja imuniteta, što dovodi do podložnosti infektivnim bolestima, posebno akutnim respiratornim infekcijama i gripu.

TV emisija "Živite zdravo!" S Elenom Malyshevom o tome kako smršaviti bez nanošenja štete tijelu:

Dakle, potrebno je izvući zaključak - Orsoten je prilično učinkovit adjuvans, čije djelovanje se temelji na sposobnosti smanjenja efikasnosti apsorpcije masti u crijevima.

Ipak, vrijedi zapamtiti - ne samo masna hrana, nego i nenormalno visok unos ugljikohidrata dovode do povećanja kilograma i pretilosti. Orsoten ne utječe na apsorpciju šećera u tijelu i na prirodni proces sinteze i nakupljanja masti iz suvišnih ugljikohidrata uzetih s hranom i slatkim pićima.

Cijene orsotena u ljekarnama u Moskvi

kapsule120 mg21 kom.≈ 776 rub.
120 mg42 kom.≈ 1341 rub.
120 mg84 kom.≈ 2448 rub.


Recenzije ljekara o orsotenu

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dostojan generički, smanjuje apsorpciju masti. Pogodno za redovitu upotrebu kod pacijenata koji konzumiraju višak kcal i "na zahtjev" (na primjer, praznici). Ima određenu nišu u imenovanju. Moguće je imenovanje u dječjoj praksi.

Postoje nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, smanjuje apsorpciju vitamina topivih u masti.

Imenuje se nakon konsultacija sa specijalistom.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Primjenjuje se u liječenju pretilosti i prekomjerne težine uz kognitivnu terapiju načina prehrane, vježbe terapije i fizičke aktivnosti, čija kombinacija daje najbolji učinak.

Nuspojave su prisutne, ne koriste se u djetinjstvu, vrijedi upozoriti na moguće nuspojave povezane s apsorpcijom vitamina topivih u masti.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ovaj lijek snažni je inhibitor gastrointestinalnih lipaza, drugim riječima, zbog toga što se trigliceridi ne apsorbiraju, količina kalorija koje ulaze u tijelo smanjuje se i čovjek gubi na težini. Treba napomenuti da lijek nije pogodan za sve pretile bolesnike. Međutim, praktički je neophodan pacijentima koji su skloni prejedanju i konzumiraju visokokaloričnu hranu, posebno u prvoj fazi gubitka kilograma, kad je pacijentu vrlo teško prijeći na novu vrstu prehrane! Ne zaboravite da slijedite preporuke svog ljekara, tada će se sve ispostaviti!

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Sve u svemu dobar lijek.

Često postoji nuspojava u obliku labavih stolica (dobro za ljude koji pate od opstipacije), primjećuju se masni tragovi na donjem rublju, što zahtijeva dodatno korištenje jastučića (za žene, za muškarce, ova nuspojava je vrlo teško podnijeti), cijena lijeka je prilično visoka.

Ocjena 2.5 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Orsoten" smanjuje apsorpciju vitamina topivih u masti A, D, E, K. Ako pacijent jede u značajnoj količini, tada se prilikom uzimanja lijeka često javljaju nuspojave.

Ne postoje lijekovi za mršavljenje. Orsoten ne rješava ovaj problem. Na pozadini lijeka može doći do smanjenja apetita, samo dok se lijek uzima.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar lijek, podložan pravilima prijema.

Zajamčeno dobar rezultat u mršavljenju, u kombinaciji sa poštivanjem pravila dobre prehrane i proširenjem motoričkog režima. Dostupno po ceni. Uvijek u prodaji, u gotovo bilo kojoj ljekarni. Nuspojave su minimalne, ako ne i zloupotreba masne hrane.

Pregledi pacijenata o orsotenu

Bilo mi je jako teško započeti borbu s viškom kilograma. Bilo je mnogo pokušaja i svi su propali. Ponekad su dijetu držali dijetu tjedan dana, ali nakon njenog isteka nisu vidjeli rezultat i pokvarili su se. Ali ipak sam pronašao izlaz. Evropski lijek "Orsoten" mi je pomogao, nakon početka unosa počeo sam primjećivati ​​da težina počinje brže odlaziti. Na savjet ljekara, nastavila je da uzima ovaj lijek. Lijek nije najjeftiniji, ali u potpunosti opravdava njegovu cijenu. Čuo sam od prijatelja da to nije prikladno za sve, ali mislim da je ipak vrijedno pokušati ga započeti svima koji žele što prije postići rezultat. Savjetujem!

Naklonjeni punoći, uvijek tražeći efikasan lijek, isprobali su i ne žale! Rezultat je zapanjujući: 10 kg mjesečno ostaje bez većih poteškoća. Nije jeftino, ali opravdava njegovo djelovanje. Koristim ga već godinu dana, drago mi je što sam pronašao upravo ovaj lijek. I bez nuspojava, kao što su probava ili loša koža. 100% moja droga!

Želja da dobro ugasim glad ne odustaje od mene; dozvoljavam sebi da jedem čvrsto nakon šest i uopšte ne ograničavam količinu hrane. S vremenom je počela primjećivati ​​da je očito dobila na težini, vršnjaci su se prema meni obraćali, shvatio sam da vrijedi prestati. Međutim, ograničenje u ishrani nije uspjelo, ona se iznervirala, ali nastavila je borbu. Otišla je kod doktora, savjetovao me Orsoten, obećavši da smanjenje porcija praktično nije potrebno, a rezultat bi bio iznenađujući. Počeo sam uzimati, nakon tjedan dana vage su pokazale manju težinu, nastavio s liječenjem, pridržavajući se propisanog recepta, uskoro su se pokazatelji približili normi. Sada koristim ono što volim, a ne kilogram.

Uzeo "Orsoten", jako mi se svidio ovaj lijek za liječenje gojaznosti i viška kilograma. Problema s prekomjernom težinom bilo je uvijek, ali po savjetu endokrinologa je odlučio isprobati, a lijek se zaista pokazao vrlo efikasnim. Prilagodila je prehranu i uzela Orsoten. On je moj spasitelj, - smršala je 15 kg. Za vrijeme praznika popijte jednu tabletu i zaboravite na suvišne kilograme. Droga je bomba i što je najvažnije, sigurno je, jer se ne apsorbira u krv.

Orsoten, zajedno sa fitnes klubom, propisao mi je moj endokrinolog. Imam dijabetes tipa 2 + prekomernu težinu. Dno crta: neugodnost je u početku bila, a u danima zloupotreba masne hrane. Od jula 2018. do sadašnjeg trenutka, smršavilo je 18 kilograma, uprkos činjenici da su uspjeli otići u fitnes i na bazen ne više od 1-2 puta sedmično. Dakle, ako je lijek pogodan za vas, onda ima efekta od toga.

Uzeo sam "Orsoten" 2 mjeseca s naivnom nadom da je ovo "čarobna pilula" za mršavljenje. U isto vrijeme pokušao sam se ispoštovati u ishrani, jer neželjeni efekti uključuju labavu stolicu, bol u trbuhu i oluje i nekontrolisano istjecanje masti. Pored nuspojava, čak i na dijeti sa malo masti, nije bilo rezultata. -1kg za 2 mjeseca nije rezultat (tada je težina bila 97 kg, starost 32 godine). Mjesec dana nakon završetka unosa težina se povećala za 3 kg uz stalnu prehranu. Ne preporučujem da ga uzimate sami, bez propisivanja i nadzora liječnika, bolje je samo jesti pravilno. Cijena kursa je visoka (pijte 2-3 mjeseca da shvatite ima li efekta).

Vjerojatno će vam se moj pregled činiti previše hvalevrednim, ali jako sam zadovoljan ovim lijekom. Počeo sam uzimati Orsoten nakon rođenja drugog djeteta. Tačnije, godinu dana kasnije, kad sam već prestala s dojenjem. Ne znam je li moguće uzimati ovaj lijek kao dojenje, ali nisam rizikovala i počela sam ga uzimati tek nakon što sam potpuno odvratila dijete s dojke. Lijek je zaista veoma efikasan. Pomazala sam mi da tjedan dana dobijem formu, nije bilo traga viška masnoća. Neki su rekli da takvi lijekovi mogu imati nuspojave, ali ja ih uopće nisam primijetila, gubitak kilograma bilo je bez problema i štete zdravlju.

Nakon operacije počeo sam brzo dobijati na težini i odmah sam s tim problemom otišao doktoru. Ponudio mi je šest mjeseci fiziološkog gubitka kilograma na blokatoru masti Orsotene. S obzirom na to da sam nekada bila vitka, šest mjeseci mi se činilo dugo, ali inspirisala sam se kad sam vidjela rezultat. Kao rezultat toga, 13 kg je prošlo za to vrijeme bez dijeta, sve kako je rekao.

Višak kilograma je naša porodična težina, a ako postoji predispozicija, vrlo je teško nositi se sa tim. Spasio me Ortosen, pijem ga periodično dok ne postignem svoju idealnu težinu - 65 kg.

Uvek za praznike uvek kupim mali paket Orsotena, kako se ne bih udebljao. Buffeti na odmoru i kućnim slavljima vrlo su kalorični, ali Orsoten me štedi od viška masnoće. Samo ga blokira. Prije nekoliko godina sjedio sam na njemu godinu dana i uobličio se.

Morala sam doći u formu nakon porođaja, ali da li ćete zaista pronaći vremena za sport sa bebom? Bez nepotrebnog naprezanja na „Orsoten“ trebalo je 8 kg u 5 mjeseci. Netko će dugo reći, ali postepeno vraćanje kilograma u normalno stanje je zdravo mršavljenje. Ovih nekoliko mjeseci bilo mi je dovoljno za poboljšanje metabolizma, navikla sam se pravilno hraniti.

O, devojke, nikad ne pokušavajte Reduxine. Ovo je neka vrsta užasa, a ne lek. Pao sam u tako divlju depresiju od njega da sam se posebno uplašio za svoje stanje. Skoro sam prestao spavati, nisam htio ništa. Tada je pljunula, prestala ga uzimati, doktor me prebacio u Orsoten. Potpuno druga stvar! Raspoloženje je glatko, kao i uvijek, težina polako odlazi. Uopšte savjetujem svima.

Pokušao sam piti Xenical u jednom trenutku, to je jezivo draga. Pa, mislio sam da će cijenu opravdati kvalitetom, ali ne. Od njega sam bio strašno slab. Nutricionista mi je savjetovala da zamijenim Orsoten, a on mi je pomogao da izgubim težinu vrlo dobro. Bez ikakvih nuspojava.

Ljubitelji HLS-a kažu da samo sport pomaže u gubitku kilograma, ali definitivno nije i moj. Odlazak u teretanu, znojenje tamo na tim simulatorima, na trenerci ... pa, nemoguće! Meni je lakše Za sebe sam odabrao Orsotin Slim. Savjetovali su ga u apoteci. Sjedam na njemu već drugi mjesec, pokreti su još mali, 3 kg, ali jesu!

Tokom prijema "Orsotena" pokazalo se da prije zapravo nisam shvatio koliko masnoće sadrži. Morao sam to ispraviti i ne žalim. Izbačenih 11 kg nije se vratilo. Na kraju sam oduzeo tijelu višak kalorija. Zahvalan sam svom liječniku i proizvođaču "Orsoten": kvalitetnog lijeka, efikasan i jeftiniji od analoga: "Xenical" i "Listy".

Za razliku od lijekova koji djeluju na psihu, Orsoten utječe samo na apsorpciju masti - blokira ih. Uopće nisam probala Reduxine, to je kod moje djevojke izazvalo depresiju, a težina se gotovo nije smanjivala. Orsoten je izabran za mene jer ne mogu da držim strogu dijetu - telo je nepodnošljivo. 1,5 - 2 kg mjesečno me ostavlja na "Orsotneneu", nastavljam piti.

Što jednostavno nisam pokušao smršavjeti! A fizička aktivnost je konstantna (od njih je bio samo osjećaj umora), a dijeta je vrlo različita (dobro je što nisam imao stomak od njih) i bazen (to je dobra stvar, mada uopće ne gubim kilograme od plivanja). "Orsoten" je pomogao da se stvari pomere sa zemlje, sada je to težina manje od 2 kg. Rezultat je ohrabrujući, nisu primijećene nuspojave.

Uzimam ovaj lijek već duže vrijeme. Promjene u mršavljenju su jasne. Često je postojala nuspojava kršenjem gastrointestinalnog trakta. Apetit se stvarno smanjio. Moj supervizor je rekao da Orsoten smanjuje apsorpciju vitamina, što je dobro. Za 2 mjeseca pravilne prehrane, u kombinaciji s primjenom Orsotena, smršala sam 7 kg., Što smatram odličnim rezultatom. Za ljude koji prate figuru, ovaj je lijek prikladno uzimati ga dok jedu masnu hranu.

Obično pratim svoju težinu i ishranu. Ali u jednom teškom periodu za mene sam dobio dodatnu težinu. Nisam mogla da se izgubim na težini, pa sam odlučila da pribegavam tabletama da ih stimulišem. Ljekarna mi je preporučila ovaj lijek. No, kao što se kasnije ispostavilo, za mršavljenje uopće nije učinkovito, ali će pomoći da se dodatno ne dobije kilogram. Ove tablete morate uzimati kada jedete masnoću, a zatim sigurno uklanjaju masnoću na prirodan način, što pomaže da se samo ta mast ne taloži na strane i trbuh. Ali masnoće koje su već na tim delovima tijela, one nigdje ne idu. Kada jedete hranu koja sadrži malo masti, nije ih potrebno uzimati. Apetit se uopće ne smanjuje. Provela sam tri sedmice, efekat je nula. Sad je već smršala, počela je odmah jesti, ove tablete uzimam samo kad za vrijeme praznika pojedem nešto masnoće kako ne bih dobila na kilogramu.

Odličan lijek za mršavljenje, a liječnici to odobravaju, boreći se s viškom kilograma, uvjerila sam se iz vlastitog iskustva. Nije se mogla nositi s viškom kilograma, "Orsoten" se savršeno nosio s tim zadatkom. Oduševljen sam rezultatom.

Nakon uzimanja primijetila sam opipljive promjene u količini i odjeći, a spolja sam postala uočljiva, dok sam popila pola, uzela sam 42 tablete. Mislim da će mi se rezultati svidjeti. U isto vrijeme trudim se raditi kardio svakodnevno, ako je moguće, i ograničio sam se na slatkiše. U ovoj fazi želim reći da lijek zaista djeluje. Svi dobri dvocifreni brojevi na vagi!

Doktor mi je rekao da zasad mogu vjerovati samo evropskim sredstvima, tako da sam za gubitak kilograma savjetovao europski Orsoten. Ali rezultati su dobri, već minus pet. Tako sam srećan.

Pijem Orsoten. Ljekari odobravaju europski lijek - tako da možete bez problema smršati bez straha da ćete posaditi jetru ili istrgnuti stomak. A težina, usput, zaista odlazi!

Orsoten ga je iskušala tokom novogodišnjih praznika, sestra se spakirala. Tada me je direktno spasio! Sad razmišljam o tome da pijem kurs, pa sam uzela ambalažu za probni kurs.

Ostala je bez posla i od stalnog sjedenja kod kuće stekla je višak kilograma. Odlučio sam smršati, ali dijeta nije pomogla. Čitao sam o Orsotenu na Internetu, mislio sam da je to čarobna pilula, ali nažalost, ovaj lijek nije mi pomogao. Popio sam svu ambalažu kako piše u uputama, pregledao sam prehranu i intenzivno se bavio sportom, ali težina gotovo da i nije išla, iznosila je 96, mjesec dana kasnije postala je 94, ali to nije rezultat kojem sam se nadala. Nisam imao nikakvih nuspojava od ovih kapsula, ali nije bilo pozitivnog efekta.

Pao sam na taj mamac u potrazi za vitkom i divnom figurom. Kako ne pratim dijetu i volim jesti ukusnu i zadovoljavajuću hranu, odlučio sam da će mi takav način gubitka kilograma savršeno odgovarati. Ranije sam čitao o lijeku, naišao sam na to da su recenzije različite: ima i pozitivnih, ali i puno negativnih. Faktor niskih troškova igrao je ulogu, odlučio sam riskirati. Kapsule ste vidjeli jasno, kao što je preporučeno, ali ništa se posebno nije dogodilo. Pojavile su se labave stolice, a ponekad ih je bolovao i želudac. Apetit kakav je bio i ostao, mada sam se trudila jesti manje nego inače. Ostanite uz mene i moje višak kilograma.

Kupio sam ovaj lijek u nadi da ću jesti i smršaviti. Cijena je malo skupa - košta oko dvije hiljade rubalja, droga je uzimala jednu kapsulu tri puta dnevno. Nije mi baš odgovarao, možda je razlog taj što moja težina nije bila tako velika - 67 kg. Može i posaditi „dobru“ jetru, ne preporučujem uzimanje ovog lijeka!

Prekomjerna težina u mom slučaju je veliki problem kako sa zdravljem, tako i sa ličnim životom. Sve je krenulo nizbrdo, jednostavno nisam htio živjeti. Bolestan od dijabetesa, zbog čega dobro, samo rast u širinu. Probao sam sve vrste dijeta, s mojom bolešću ih je bilo malo, a nijedna od njih nije donijela poseban efekat. Lijekovi za mršavljenje su mi strogo kontraindicirani, nije mi preostalo ništa drugo nego da se udebljam. I u posljednji trenutak, endokrinolog mi je savjetovao Orsoten. Tokom mjeseca smršala sam 2 kg, ne mnogo, ali nije bilo granica radosti i nastavljam polako ali sigurno gubiti kilograme. Može se reći da uopće ne opažam nikakve nuspojave.

Kratak opis

Orsoten (aktivni sastojak - orlistat) je lijek za liječenje gojaznosti. Danas rasprostranjenost gojaznosti daje razlog za prepoznavanje ako ne i status epidemije, onda jednog od najoštrijih problema moderne zdravstvene zaštite. Dakle, prema Globalnoj bazi podataka o indeksu tjelesne mase koja je objavljena na web stranici WHO-a, na prekomjernu težinu u razvijenim zemljama utječe 23% (Japan) do 67% (SAD). Prekomjerna tjelesna masnoća povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, koji su među glavnim uzrocima smrtnosti. S obzirom na gore navedeno, efikasno liječenje gojaznosti uvijek bi trebalo biti u fokusu pažnje kardiologa, endokrinologa i ljekara drugih specijalnosti. Aktivnosti usmjerene na uklanjanje visceralnih masnih naslaga povoljno djeluju na većinu metaboličkih poremećaja povezanih s pretilošću. Čak je i blagi gubitak težine od 5-10% popraćen vidljivim smanjenjem učestalosti popratnih patologija. Uzimajući u obzir činjenicu da su glavni uzroci pretilosti prekomjerni unos kalorija u kombinaciji s fizičkom neaktivnošću, liječenje bi se trebalo zasnivati ​​na izgradnji prehrane s "opterećenjem" masti ne većim od 25-30% ukupnog dnevnog unosa kalorija u kombinaciji s fizičkim vježbama koje se izvode u aerobnom režimu. Da bi se povećala efikasnost takve terapije koriste se farmakološki "pomoćnici", od kojih je jedan lijek Orsoten. To je snažan inhibitor želučanih i pankreasnih lipaza dugog djelovanja, suzbijajući proces raspada i apsorpcije lipida za oko 30%. Istovremeno, orsoten smanjuje količinu slobodnih masnih kiselina i monoglicerida u crevnom lumenu, što povlači za sobom pogoršanje topljivosti i apsorpcije holesterola i smanjenje njegove koncentracije u krvnoj plazmi. Jedna od prednosti orsotena je njegova velika selektivnost za enzime u gastrointestinalnom traktu i potpuna „neutralnost“ u odnosu na proteine, ugljene hidrate i fosfolipide.

Lijek je aktivan samo u gastrointestinalnom traktu, bez praktičnog ikakvog sistemskog učinka. Rezultati brojnih kliničkih studija pokazuju ne samo njegovu sposobnost efikasnog smanjivanja tjelesne težine, već i vraćanje razine lipida u krvi fiziološkoj normi. Pokazano je da upotreba orsotena tokom 12 meseci u kombinaciji sa korekcijom životnog stila (uklanjanje prehrambenih grešaka, fizičke aktivnosti) osigurava smanjenje tjelesne težine za 5% ili više kod 35–65% pacijenata i za 10% ili više u 29– 39% pacijenata. Orsoten iz slovenačke farmaceutske kompanije „Krka“ generički je izvorni ksenik iz („F. Hoffman La Roche Ltd.“ (Švajcarska). Ruski naučnici iz Federalne državne institucije „Endokrinološki istraživački centar“ (Moskva) uporedili su efikasnost u odnosu na smanjenje tjelesne težine lijekova ksenik i orzoten: Rezultati studije pokazali su kliničku ekvivalentnost oba lijeka, njihovu uporedivu efikasnost kod pretilih pacijenata i ekvivalentnost njihovog sigurnosnog profila. U ovoj studiji liječenje orsotenom je omogućilo većini (oko 52%) pretilih pacijenata da postignu smanjenje tjelesne težine veće od 5% nakon 3 mjeseca farmakoterapije. Odlaganje viška tjelesne masti tijekom liječenja orsotenom povoljno je utjecalo na faktore rizika za kardio -vaskularne bolesti i dijabetes i poboljšali kvalitet života pacijenata.

Orsoten je dostupan u kapsulama. Prema općim preporukama, pojedinačna doza lijeka je 120 mg. Orsoten se uzima prije jela (što znači čvrsti obrok, a ne lagani zalogaji), tokom ili unutar jednog sata nakon njega. Kapsula se ispere s dovoljnom količinom vode. Ako planirate relativno „mršav” obrok, tada možete preskočiti orsoten unos. Doze lijeka preko 120 mg 3 puta dnevno ne povećavaju njegovu efikasnost.

Farmakologija

Specifični inhibitor gastrointestinalnih lipaza s dugotrajnim učinkom. Ima terapeutski učinak u lumenu želuca i tankog crijeva, formirajući kovalentnu vezu s aktivnom serinskom regijom želučane i crijevne lipaze. Neaktiviziran na taj način, enzim gubi sposobnost razgradnje dijetalnih masti u obliku triglicerida na apsorbirajuće slobodne masne kiseline i monogliceride.Budući da se neisvareni trigliceridi ne apsorbiraju, unos kalorija u organizam opada, što dovodi do smanjenja tjelesne težine.

Terapeutski učinak lijeka vrši se bez apsorpcije u sistemsku cirkulaciju. Djelovanje orlistata dovodi do povećanja sadržaja masti u izmetu već 24-48 sati nakon uzimanja lijeka. Nakon prekida lijeka, sadržaj masti u izmetu se obično vraća na prvobitnu razinu nakon 48-72 sata.

Farmakokinetika

Apsorpcija orlistata je mala. 8 sati nakon uzimanja terapijske doze, nepromijenjeni orlistat u krvnoj plazmi praktički nije određen (koncentracija manja od 5 ng / ml). Nema znakova kumulacije, što potvrđuje minimalnu apsorpciju lijeka.

In vitro, orlistat se više od 99% vezuje za proteine ​​u plazmi (uglavnom lipoproteine ​​i albumine). U minimalnim količinama orlistat može prodrijeti do crvenih krvnih zrnaca.

Orlistat se metabolizira uglavnom u crijevnoj stijenci uz stvaranje farmakološki neaktivnih metabolita: M1 (hidrolizirani četveročlani laktonski prsten) i M3 (M1 s cijepljenim ostatkom N-formylleucina).

Glavni put eliminacije je eliminacija kroz creva - oko 97% doze leka, od čega 83% - nepromenjeno.

Kumulativno izlučivanje bubrega svih tvari koje su strukturno povezane s orlistatom manje je od 2% uzete doze. Vrijeme potpune eliminacije je 3-5 dana. Orlistat i metaboliti mogu se izlučiti žuči.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja nisu opisani.

Simptomi: uzimanje jedne doze 800 mg orlistata ili više doza do 400 mg 3 puta na dan tokom 15 dana nije bilo popraćeno značajnim štetnim reakcijama. Osim toga, doza od 240 mg 3 puta / dan, koja se daje bolesnicima s pretilošću tijekom 6 mjeseci, nije uzrokovala značajno povećanje neželjenih reakcija.

Liječenje: u slučaju predoziranja orlistata, preporučuje se promatranje pacijenta tokom 24 sata.

Interakcija

U bolesnika koji primaju varfarin ili druge antikoagulanse i orlistat može se primijetiti smanjenje nivoa protrombina, povećanje INR-a, što dovodi do promjena hemostatskih parametara.

Primijećene su interakcije s amitriptilinom, biguanidima, digoksinom, fibratima, fluoksetinom, losartanom, fenitoinom, oralnim kontraceptivima, fenterminom, nifedipinom (uključujući odgođeno oslobađanje), sibutraminom, furosemidom, kaptoprilom, atenolomom, etanololom.

Povećava bioraspoloživost i hipolipidemijski učinak pravastatina povećavajući njegovu koncentraciju u plazmi za 30%.

Gubitak kilograma može poboljšati metabolizam kod pacijenata sa šećernom bolešću, zbog čega je potrebno smanjiti dozu oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Liječenje Orlistatom može potencijalno poremetiti apsorpciju vitamina topivih u masti (A, D, E, K). Ako se preporučuju multivitamini, tada ih treba uzimati najranije 2 sata nakon uzimanja orlistata ili prije spavanja.

Istodobnom primjenom orlistata i ciklosporina zabilježeno je smanjenje koncentracije ciklosporina u krvnoj plazmi, pa se stoga preporučuje češće utvrđivanje razine koncentracije ciklosporina u krvnoj plazmi.

U bolesnika koji primaju amiodaron, potrebno je pažljivije provoditi kliničko promatranje i nadzor EKG-a, jer Opisani su slučajevi smanjenja koncentracije amiodarona u krvnoj plazmi.

Nuspojave

Nuspojave su uglavnom primijećene iz gastrointestinalnog trakta i uzrokovane su povećanom količinom masti u izmetu. Obično su uočene neželjene reakcije blage i imaju prolazan karakter. Pojava ovih reakcija primijećena je u početnoj fazi liječenja tijekom prva 3 mjeseca (ali ne više od jednog slučaja). S produljenom primjenom orlistata smanjuje se broj slučajeva nuspojava.

Iz probavnog sustava: nadutost, praćena iscjedakom iz rektuma, nagon za defekacijom, masna / masna stolica, masni iscjedak iz rektuma, olabavljene stolice, meka stolica, uključenost masti u izmetu (steatoreja), bol / nelagoda u trbuhu i dr. pojačani pokreti crijeva, bol / nelagoda u rektumu, imperativni nagon za defekacijom, fekalna inkontinencija, oštećenje zuba i desni, vrlo rijetko divertikulitis, žučna bolest, hepatitis, moguće ozbiljna, pojačana aktivnost jetrenih transaminaza i alkalne fosfataze.

Metabolizam: hipoglikemija kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Sa strane centralnog nervnog sistema: glavobolja, osjećaj anksioznosti.

Alergijske reakcije: rijetko - svrbež, osip, urtikarija, angioedem, bronhospazam, anafilaksija.

Sa kože: vrlo retko - bulozni osip.

Ostalo: sindrom sličan gripu, umor, infekcija gornjih disajnih puteva, infekcija mokraćnih puteva, dismenoreja.

  • dugotrajno liječenje pretilih bolesnika s indeksom tjelesne mase (BMI) ≥30 kg / m 2 ili prekomjernom težinom (BMI ≥28 kg / m 2), uključujući imaju faktore rizika koji su povezani s pretilošću, u kombinaciji s umjereno niskokaloričnom dijetom.

Orsoten ® se može propisati u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima i / ili umjereno niskokaloričnom dijetom pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 s prekomjernom težinom ili gojaznošću.

Kontraindikacije

  • sindrom hronične malapsorpcije,
  • kolestaza
  • trudnoća
  • dojenje (dojenje),
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina (djelotvornost i sigurnost nisu proučavani),
  • preosjetljivost na orlistat ili bilo koje druge komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Prema rezultatima predkliničkih ispitivanja, teratogenost i embriotoksičnost nisu primijećeni pri uzimanju orlistata. Nema kliničkih podataka o upotrebi orlistata tokom trudnoće, stoga se lijek ne smije propisivati ​​u ovom periodu.

Jer nema podataka o upotrebi tijekom laktacije, orlistat se ne smije propisati tijekom laktacije.

Posebna uputstva

Orlistat je efikasan za dugoročnu kontrolu tjelesne težine (smanjenje tjelesne težine, održavanje na odgovarajućoj razini i sprečavanje ponovljenog debljanja). Liječenje orlistatom dovodi do poboljšanja profila faktora rizika i bolesti povezanih s pretilošću (uključujući hiperholesterolemiju, oslabljenu toleranciju na glukozu, hiperinzulinemiju, arterijsku hipertenziju, dijabetes melitus tipa 2) i smanjenje visceralne masnoće.

Gubitak kilograma tijekom liječenja orlistatom može biti popraćen poboljšanom nadoknadom metabolizma ugljikohidrata kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, što može smanjiti dozu hipoglikemijskih lijekova.

Kako bi se osigurala adekvatna prehrana pacijenata, preporučuje se uzimanje multivitaminskih preparata.

Pacijenti trebaju slijediti prehrambene smjernice. Trebali bi primiti uravnoteženu, umjereno niskokaloričnu prehranu koja ne sadrži više od 30% kalorija u obliku masti. Dnevni unos masti treba podijeliti u tri glavna obroka.

Vjerojatnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta može se povećati ako se orlistat uzima dijetom bogatom mastima (na primjer, 2000 kcal / dan,> 30% dnevnog unosa kalorija dolazi u obliku masti, što iznosi otprilike 67 g masti). Pacijenti trebaju znati da što preciznije slijede dijetu (posebno što se tiče dozvoljene količine masti), manja je vjerojatnost da će razviti nuspojave. Dijeta s malo masti smanjuje vjerojatnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta i pomaže pacijentima da kontroliraju i reguliraju unos masti.

Ako nakon 12 tjedana terapije nije došlo do smanjenja tjelesne težine barem za 5%, orlistat treba prekinuti.

Pogledajte video: Contagion (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar