Galvus i Galvus Met: kako prihvatiti, što zamijeniti, kontraindikacije

Galvus je hipoglikemijsko sredstvo dizajnirano za kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 2. Osnovna aktivna komponenta lijeka je vildagliptin. Lijek se oslobađa u obliku tableta. I liječnici i dijabetičari dobili su pozitivne povratne informacije od Galvusa.

Snažno kontrolira metabolizam inzulina i glukagona. Europsko antidijabetičko udruženje tvrdi da je Galvus u monoterapiji preporučljivo koristiti samo kad je metformin kontraindiciran pacijentu. Za dijabetičare ovisne o insulinu s bolešću tipa 2, Galvus pomaže smanjiti broj populacija i količinu ubrizgavanog inzulina.

Farmakološka obilježja

Hormoni se nazivaju hormonima koje crijeva proizvode kada u njega uđu hranjive tvari. Ovi hormoni su inzulinotropni, što izaziva lučenje inzulina, jer 60% njegove proizvodnje nastaje upravo zbog učinka inkretina. Taj je fenomen otkriven 1960. godine, kada su naučili određivati ​​koncentraciju inzulina u plazmi.

Peptid poput glukana-1 (GLP-1) jedan je od najpoznatijih, jer je njegova koncentracija značajno smanjena kod dijabetesa tipa 2. To je stvorilo novu klasu lijekova koji povećavaju sadržaj takvih hormona bilo ubrizgavanjem sintetičkog analoga GLP-1, poput Baete ili Victoze, bilo oralnim putem poput Galvusa ili njegovog analoga Januvia. Inhibitori DPP-4 ne samo da povećavaju koncentraciju oba hormona, već i sprečavaju njihovu razgradnju.

Ko odgovara Galvusu

Za dijabetičare sa drugom vrstom bolesti mogu se koristiti lekovi:

  • Za monoterapiju u kombinaciji s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata i odgovarajućim opterećenjima mišića,
  • U složenom tretmanu paralelno s metforminom, ako rezultat dobiven jednim lijekom nije dovoljan,
  • Kao alternativa lijekovima sličnim Galvusu na bazi metformina i vildagliptina,
  • Kao dodatak drugim hipoglikemijskim lijekovima, ako su prethodni režimi liječenja neefikasni,
  • Kao trostruka terapija inzulinom i metforminom, ako dijeta, vježbanje i inzulin s metforminom nisu bili dovoljno efikasni.

Upute za upotrebu

Doziranje određuje endokrinolog pojedinačno, uzimajući u obzir fazu bolesti i opće zdravstveno stanje dijabetičara. Upotreba tableta nije vezana za ručkove za doručak, glavna stvar je piti lijek s dovoljno vode. U slučaju nepredviđenih posljedica za gastrointestinalni trakt, lijek je bolje koristiti s hranom.

Ako je instaliran dijabetes tipa 2, Galvus se može dodijeliti odmah. Bez obzira na režim liječenja (složen ili monoterapija), tablete se uzimaju u količini od 50-100g / dan. Maksimalna norma (100 mg / dan) uzima se u teškim stadijima dijabetesa. Tokom liječenja, zajedno sa drugim hipoglikemijskim lijekovima, propisano je 100 mg / dan.

Porcija od 50 g / dan. uzimaju se jednom, obično ujutro, doza od 100 mg treba podijeliti u 2 doze - podjednako, u jutarnjim i večernjim satima. Ako propustite prijem Galvusa, pilulu treba uzeti u bilo kojem trenutku, ali opće se granice moraju poštivati.

Ako se monoterapijom može uzimati 100 mg / dan, tada s kompleksnom terapijom započinju s 50 mg / dan, na primjer, s metforminom: 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg, 50 mg / 100 mg.

Uz nepotpunu kompenzaciju dijabetesa, dodatno se propisuju alternativni hipoglikemijski lijekovi (metformin, inzulin, derivati ​​sulfoniluree itd.).

Ako dijabetički bubreg i jetra već rade s poremećajima, maksimalna doza se smanjuje na 50 mg / dan, budući da se Galvus izlučuje bubrezima, što stvara dodatno opterećenje na izlučnom sustavu.

Simptomi predoziranja

Ako dnevna norma ne pređe 200 mg / dan, Galvus dijabetičari se prenose bez posljedica. Primjećuje se predoziranje s odgovarajućim simptomima kada se konzumira u količini većoj od 400 mg / dan. Najčešće se manifestuje mijalgija (bolovi u mišićima), ređe - parestezija (u blagom i tranzistorskom obliku), oticanje, groznica, nivo lipaze povećava se dvostruko više od VGN.

Ako se norma Galvusa utrostruči (600 mg / dan), postoji rizik od oticanja udova, parestezije i povećanja ALT, CPK, mioglobina i C-reaktivnog proteina. Svi rezultati ispitivanja, poput simptoma, nestaju kada se Galvus poništi.

Galvus: analozi

Prema aktivnoj bazičnoj komponenti lijekovi Vildaglympin i Galvus Met bit će slični Galvusu, a prema ATX-4 kodu Januvia i Onglisa se poklapaju. Studije lijekova i pregledi pacijenata pokazali su da su ti lijekovi potpuno zamjenjivi.


Neželjeni događaji

Dugotrajna upotreba Galvusa može biti praćena nuspojavama:

  • Glavobolja i gubitak koordinacije,
  • Drhtanja ruku i nogu,
  • Dispeptički poremećaji
  • Piling, plikovi i osipi na koži alergijskog porekla,
  • Kršenje ritma crevnih pokreta,
  • Slabi imunitet
  • Kvara i prekomjeran posao
  • Hepatitis, pankreatitis i druge bolesti jetre i pankreasa,
  • Prehlada i oteklina.

Kome je Galvus kontraindiciran

Kontraindikacije za upotrebu Galvusa biće brojne bolesti i stanja.

  1. Pojedinačna netolerancija na komponente lijeka, alergijske reakcije,
  2. Disfunkcija bubrežnog i izlučujućeg sistema,
  3. Stanja koja izazivaju neispravnost bubrega (groznica, infekcije, uznemirena stolica, povraćanje),
  4. Bolest srca i krvožilnog sustava
  5. Respiratorni problemi
  6. Dijabetička ketoacidoza, koma i predaka kada se dijabetes prevodi u inzulin,
  7. Laktacidoza, povećana koncentracija mlečne kiseline,
  8. Trudnoća i dojenje
  9. Dijabetes tipa 1
  10. Sistematsko zlostavljanje ili trovanje alkoholom,
  11. Vrlo stroga dijeta s kalorijskim sadržajem od 1000 Kcal / dan,
  12. Starosna ograničenja: do 18 godina, metabolit nije propisan, nakon 60 godina - s oprezom,
  13. Prije operacije (2 dana prije i nakon), uoči uvođenja kontrastnih sredstava ili radiografskog pregleda,
  14. Jedna od ozbiljnih kontraindikacija za Galvus je laktična acidoza, stoga, s zatajenjem jetre ili bubrega, lijek nije propisan.

Kod dijabetičara zrele dobi moguća je ovisnost o metforminu, to povećava postotak komplikacija, pa je Galvus propisan samo pod strogim liječničkim nadzorom.

Značajke liječenja Galvusom određenih kategorija dijabetičara

Ne postoje pouzdani podaci o uticaju lijeka na zdravlje majke i ploda pa se zato u trudnoći ne propisuje. Povećana koncentracija šećera u trudnica povećava rizik od razvoja urođenih bolesti, pa čak i smrti djeteta. Kod dijabetesa u trudnica glikemija se obično inzulinom normalizira.

Studije su pokazale da čak i doza Galvusa, koja je prekoračila normu za 200 puta, nije izazvala patološke promjene u zdravstvenom stanju trudnice ili ploda. Sličan rezultat zabilježen je upotrebom metformina i Galvusa u omjeru 10: 1.

Pitanje mogućnosti metabolizma koji prodire u majčino mlijeko nije proučeno, prema tome, s dojenjem Galvus također nije propisan.

Iskustvo Galvus liječenja djece s dijabetesom s drugom vrstom bolesti (broj takvih bolesnika danas se brzo povećava), posebno omjer njegove učinkovitosti i negativnih posljedica, nije dovoljno proučen.

Zbog toga se inkretin kod dijabetesa tipa 2 propisuje od 18. godine.

Dijabetičari zrele dobi (nakon 60 godina) moraju strogo kontrolirati i doziranje Galvusa i njihove vitalne parametre, tako da ako se osjećate lošije, odmah obavijestite liječnika. U ovoj dobi se povećava rizik od komplikacija i nepoželjnih posljedica, jer se aktivira ovisnički učinak.

Posebne preporuke

Dijabetičari moraju biti obaviješteni o svim mogućim posljedicama nove terapije za njega.

Galvus je antidijabetičko sredstvo, ali nije analog inzulina. Stoga njegova upotreba zahtijeva redovno praćenje rada jetre. To se može objasniti i činjenicom da glavna aktivna komponenta Galvusa pojačava aktivnost aminotransferaza. Spoljno, to se ne izražava specifičnim simptomima, ali promjene u funkcionalnom stanju jetre do razvoja hepatitisa su neizbježne. U svakom slučaju dobrovoljni dijabetičari iz kontrolne skupine pokazali su upravo takav rezultat. Kod prvih znakova akutnog pankreatitisa (neprekidnog akutnog bola u trbuhu), lijek se mora hitno poništiti. Čak i nakon oporavka zdravlja jetre, Galvus se više ne propisuje.

Dijabetičari ovisni o insulinu s bolešću tipa 2 Galvus propisuju se samo u kombinaciji s pripravcima inzulina.

Česti stres i živčano preopterećenje dramatično smanjuju učinkovitost Galvusa. Prema dijabetičarima, njihovo tijelo najčešće reagira gubitkom koordinacije i mučninom. Zbog toga se vožnja vozila ili obavljanje opasnih poslova u takvim situacijama ne preporučuje.

Prije ispitivanja bilo koje vrste, Galvus i njegovi analozi zaustavljaju se na dva dana. Kontrastna sredstva koja se koriste u dijagnozi obično sadrže jod. Kontaktirajući vildagliptin, stvara dodatno opterećenje na jetri i izlučujućem sistemu. Na osnovu pogoršanja njihovih performansi može se pojaviti laktacidoza.

Prva klasa zatajenja srca (klasifikacija NYHA) sa standardnim mišićnim opterećenjima ne zahteva prilagođavanje doze Galvusa. Druga klasa uključuje ograničavanje mišićne aktivnosti radi sprečavanja kratkoće daha, slabosti i tahikardije, jer u mirnom stanju nisu zabilježene slične bolesti.

Kako bi se izbjegla opasnost od hipoglikemije, uz kombinirani tretman preparatima sulfonilureje odabran je pop sa minimalnom učinkovitošću doziranja.

Rezultati interakcije lijekova

U složenoj terapiji s dodatkom metformina, glibenklamida, pioglitazona, ramiprila, amlodipina, digoksina, valsartana, simvastatina, varfarina u Galvusu nije otkriven klinički značajan učinak iz njihove interakcije.

Zajednička primjena s tiazidima, glukokortikosteroidima, simpatomimeticima, hormonima štitnjače smanjuje hipoglikemijski potencijal vildagliptina.

Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin uz paralelnu upotrebu povećavaju rizik od angioedema.

Galvus s takvim simptomima ne odustaje, jer edem prolazi sam.

Lijek ne mijenja brzinu metabolizma paralelnom primjenom enzima CYP3A4, CYP1A2, CYP2C8, CYP3A5, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1.

Pravila skladištenja

U ljekarničkoj mreži Galvus se prodaje na recept. Mogu se razlikovati po nakošenom rubu i obostranom označavanju: kratice FB i NVR. Na tanjuru može biti 7 ili 14 tableta od 50 mg. U kartonskom pakovanju ima od dva do dvanaest blistera.

Lijek se čuva u temperaturnim uvjetima do 30 ° C, u zamračenom mjestu, bez pristupa djece. Rok trajanja Galvusa je do 3 godine. Tablete kojima je istekao rok upotrebe moraju se odložiti.

Pregledi ljekara i pacijenata

Ovo oralno hipoglikemijsko sredstvo često se prvo propisuje dijabetičarima odmah nakon dijagnoze. Stoga u recenzijama na tematskim forumima postoji više pitanja endokrinologu nego odgovora.

Komentirajući takve izvještaje, ljekari kažu da je dijabetes doživotna bolest. Ni Galvus, ni bilo koji drugi antidijabetički lijek ne mogu zauvijek popraviti mjerač glukoze na normalnoj razini. Zdravstveno stanje dijabetičara stalno se pogoršava, stopa nepovoljnih promjena izravno ovisi o stupnju kompenzacije dijabetesa. Ne postoje čudo tablete za dijabetičare. Samo korekcija prehrane, restrukturiranje cijelog načina života terapijom održavanja može usporiti razvoj komplikacija i održati kvalitetu života s dijabetesom na normalnom nivou.

Nemaju svi penzioneri pristup Galvusu po cijeni od 800 rubalja. za 28 kom., toliko ljudi traže zamjenu za njega, iako Januvia (1400 rubalja) ili Onglisa (1700 rubalja) takođe ne odgovaraju svima. A oni koji nastave koristiti primjećuju da postepeno šećer počinje izlaziti iz kontrole i efikasnost liječenja opada.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Supstanca vildagliptin je stimulator otočnog aparata gušterače, sposoban selektivno inhibirati enzim dipeptidil peptidazu-4. Korisnost ovog procesa povećava bazalnu i hranu-stimuliranu sekreciju peptida tipa 1 glukagona i insulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi iz crijeva u sistemsku cirkulaciju. To povećava koncentraciju ovih komponenti i osjetljivost β-stanica pankreasa na glukozu, što poboljšava lučenje ovisno o glukozi insulin

Povišena razina peptida nalik glukagonu 1. tipa može uzrokovati usporavanje pražnjenja želuca, ali uz liječenjevildagliptin nije primećen takav efekat.

Monoterapija s Galvusom ili kombinacija s metformin, tiazolidindionderivati sulfonilureje ili insulin dugo smanjuje koncentraciju glificiranog hemoglobin i glukoza krv. Takođe, takav tretman minimizira pojavu hipoglikemija.

Apsorpcija gutanja vildagliptin ide dovoljno brzo. Apsolutna bioraspoloživost tvari je 85%. Koncentracija aktivne komponente u plazmi ovisi o propisanoj dozi.

Nakon uzimanja lijeka na prazan stomak, njegovo prisustvo u krvnoj plazmi otkriva se nakon 1 h 45 min. Prehrana ima zanemariv učinak na efekat leka. Unutar tijela pretvara se glavni dio Galvusa metabolitičija eliminacija uglavnom provodi pomoću bubrega.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija za imenovanje Galvusa je liječenje dijabetes melitustip 2 u mono - ili različitim oblicima kombinirane terapije, na primjer, s Metformin, tiazolidindion derivati sulfonilureje ili inzulina u varijacijama koje utvrdi lekar.

Kontraindikacije

Ovaj lek se ne preporučuje za upotrebu sa:

  • osetljivost na vildagliptin i druge komponente lijeka,
  • nasljedna netolerancija galaktoze, nedostatak laktazemalapsorpcija glukozne galaktoze,
  • neki slučajevi hroničnog zatajenje srca
  • mlađi od 18 godina.

Uz oprez, liječenje se propisuje pacijentima koji pate od ozbiljne narušene funkcije jetre i zatajenje bubrega.

Nuspojave

Obično, uz liječenje Galvusom, ne nastaju ozbiljne neželjene reakcije koje zahtijevaju prekid lijeka.

Međutim, ne treba isključiti razvoj alergijskih manifestacija, naročito u obliku oteklina. Možda je kršenje jetre, odstupanja u indeksima normalne aktivnosti ovog organa. Verovatnoća pojave takođe ostaje. hipoglikemija, glavobolja, vrtoglavica,probavni poremećaji i opći poremećaji organizma.

Upute za Galvus (metoda i doziranje)

Ovaj lijek namijenjen je oralnoj primjeni i ne ovisi o upotrebi hrane. Doziranje lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir učinkovitost i karakteristike tijela.

Prema uputstvu za upotrebu Galvusa, tokom monoterapije, kao i u dvokomponentnoj kombinovanoj terapiji sa tiazolidindion, metformin ili insulin propisati dnevnu dozu od 50-100 mg. Kod teško bolesnih bolesnika dijabetes melitustip 2primanje insulin, dnevna doza Galvus tableta je 100 mg.

Svrha trostruke kombinirane terapije, a to je: vildagliptin + metformin+ derivati ​​sulfoniluree uključuje uzimanje 100 mg dnevno. U tom se slučaju obično uzima 50 mg - ujutro i uveče.

Dvokomponentna kombinirana terapija sa sulfonilureje uključuje dnevnu dozu od 50 mg Galvusa, koja se uzima ujutro. Moguće je povećati dnevnu dozu na 100 mg, ali obično to nije potrebno.

Ako nema dovoljno kliničkog učinka pri uzimanju maksimalne dnevne doze od 100 mg, tada možete, osim toga, kontrolirati razvoj glikemije i druge hipoglikemijske agense: derivati ​​metformina, tiazolidindiona, sulfonilureeiliinsulin.

Predoziranje

U pravilu, pacijenti dobro podnose Galvus prilikom propisivanja dnevne doze do 200 mg.

Uz imenovanje dnevne doze od 400 mg, moguć je razvoj groznica mišićaoticanje i drugi nepoželjni simptomi.

Povećanje dnevne doze na 600 mg može uzrokovati razvoj oteklina ekstremiteta, značajno povećanje koncentracije ALT, CPK, C-reaktivnog proteina i mioglobin. Obično se nakon prestanka upotrebe lijeka eliminiraju svi simptomi predoziranja.

Interakcija

Utvrđeno je da Galvusa karakterizira nizak potencijal za interakciju s lijekovima. Zbog toga je dopušteno uzimati ga istovremeno sa supstratima, inhibitorima, induktorima citokrom P450 i razne enzimi.

Možda je značajna interakcija ovog lijeka s lijekovima koji su također propisani za dijabetes tipa 2na primjer: Glibenklamid, Metformin, Pioglitazon. Rezultati istovremene upotrebe s lijekovima koji imaju uzak terapeutski raspon -Amlodipin, Digoksin, Ramipril, Simvastatin, Valsartan, Warfarin nije ustanovljeno, stoga takvu kombiniranu terapiju treba provoditi s oprezom.

Što odabrati: Galvus ili Galvus Met? U čemu je razlika?

Galvus je lijek na bazi vildagliptina, a Galvus Met je kombinirani lijek koji se nadopunjuje s metforminom. U kombinaciji sa metforminom, vildagliptin efikasnije smanjuje šećer u krvi. Međutim, može se koristiti samo ako pacijent nema kontraindikacije za uzimanje metformina. Uobičajene nuspojave ove tvari su: proljev, nadimanje i ostali poremećaji u probavnom sustavu. Ne odbijajte odmah liječenje. Te se nepoželjne reakcije u pravilu pojavljuju tek u ranoj fazi od početka terapije, a zatim prolaze.

Što odabrati Galvus Met ili Yanumet?

Yanumet i Galvus Met dva su lijeka koja imaju jednake efekte. Oboje su dizajnirani za snižavanje šećera u krvi. U ovom trenutku, nemoguće je odgovoriti koji je određeni lijek bolji, jer nijedna studija nije provedena na ovu temu.

Cijena lijekova je ista. Morat ćete platiti više za pakiranje Yanumet-a, ali i broj tableta u njemu će biti veći.

I Galvus Met i Yanumet zaštićeni su patentima, rijetko uzrokuju nuspojave i sigurni su lijekovi. Možete pronaći pozitivne kritike i o jednom i o drugom lijeku.

Galvus ili metformin - što odabrati?

U lijeku Galvus Met, vildagliptin djeluje kao glavni aktivni sastojak, metformin je pomoćna komponenta. Postoji pretpostavka da do efikasnog smanjenja šećera u krvi dolazi upravo zbog složenog učinka ove dvije tvari.

Iako je Galvus Met skuplji od lijekova na bazi samo jednog metformina, on bolje radi svoj posao. Stoga, ako mu materijalno stanje pacijenta dopušta upotrebu lijeka složenog djelovanja za liječenje, tada je bolje da mu dajete prednost. Ako to nije moguće, tada se odlučite za metforminske pripravke (Glucofage ili Siofor). Vrijedi napomenuti da su i Glucofage i Siofor uvezeni lijekovi. Možete kupiti i njihove jeftine kolege koji se proizvode u Rusiji, ali neće biti velike razlike u cijeni.

Što se tiče lijeka Galvus, on se ne može nazvati moćnim alatom za smanjenje šećera u krvi. Galvus Met za lečenje dijabetesa je poželjno koristiti. Galvus je propisan samo ako pacijent ima kontraindikacije za uzimanje metformina. Ako liječenje ne dovede željeni rezultat, tada treba započeti terapiju inzulinom.

Značajke lijeka Galvus Met

Da bi se izbjegla probava u obliku proljeva i nadimanja, potrebno je pravilno uzimati Galvus Met. Početna doza treba biti minimalna, glatko je povećajte. Ovakav režim liječenja omogućava tijelu da se adaptira i lako apsorbuje neku novu tvar u njemu. To je metformin koji izaziva probavne smetnje, a ne vildagliptin.

Kako sprečiti neželjene efekte?

Da biste spriječili pojavu nuspojava, morate započeti liječenje s malim dozama lijeka. Preporučuje se kupovina paketa Galvus Met tableta u dozi od 50 + 500 mg i uzimanje 1 tableta jednom dnevno. Ako tijelo dobro reagira na takav tretman, onda nakon tjedan ili 10 dana trebate uzeti 2 tablete lijeka - ujutro i prije spavanja. Kada je pakiranje završeno, trebalo bi kupiti lijek s dozom od 50 + 850 mg. Uzimajte lijek takođe 2 puta dnevno. Treća faza liječenja je prelazak na lijek s dozom od 50 + 1000 mg. Tablete se takođe piju 2 puta dnevno. Konačna dnevna doza lijekova je 100 mg vildagliptina i 2000 mg metformina.

Ako se pored dijabetesa pacijentu dijagnosticira gojaznost, tada se dnevna doza metformina može povećati na 3000 mg. Za to će usred dana, tokom obroka, pacijentu dodatno biti potrebno uzimati metformin u dozi od 850 ili 1000 mg. Za to možete koristiti lijek Glucofage ili Siofor. To može čovjeku uzrokovati neke neugodnosti, jer će umjesto jednog lijeka trebati uzeti dva različita lijeka. Međutim, za smanjenje viška kilograma morat ćete se pomiriti s tom činjenicom.

Galvus Met pije se tokom jela, to je zbog sadržaja metformina u njemu. U lijeku Galvus metformin nije, te ga stoga može uzimati i prije jela i nakon jela. Nije bitno.

Galvus je gotovo 2 puta jeftiniji od Galvus Met-a. Ako želite uštedjeti, tada možete zasebno kupiti lijek Galvus i lijek metformin (Glucofage ili Siofor). Međutim, morate slijediti sve preporuke za uzimanje ovih lijekova, što zahtijeva više discipline pacijenta.

Ako pacijent ima nagli porast šećera u krvi u jutarnjim satima, tada trebate uzimati 1 tabletu lijeka Galvus ujutro i navečer, a prije odlaska u krevet dodatno piti lijek na bazi metformina, s dozom od 2000 mg (Glucofage Long). Njegov produljeni učinak omogućava nam da osiguramo da se ujutro razina šećera ne povisi na kritične razine.

Mogu li piti alkohol?

Nakon proučavanja uputstva, možda nećete shvatiti dopuštaju li alkoholna pića tijekom liječenja lijekom Galvus i Galvus Met. Uzimanje velikih doza alkohola očito je zabranjeno, jer to povećava vjerovatnoću za razvoj pankreatitisa, oštećenje jetre, nagli pad šećera u krvi. Osoba može završiti u bolnici ili čak umrijeti.

Što se tiče malih doza alkohola, tu nema potpune jasnoće. Uputa ne dozvoljava ili direktno zabranjuje kombiniranje lijeka s alkoholom. Stoga čovjek može piti, ali samo na vlastitu odgovornost i rizik. Ako nakon konzumiranja alkohola sposobnost kontrole sebe nestane, tada biste trebali potpuno odustati od njegovog unosa.

Mogu li smršati tokom liječenja?

Studije provedene na ovu temu sugeriraju da Galvus i Galvus Met ne utječu na tjelesnu težinu. Međutim, kako pokazuje praktično iskustvo s primjenom metformina, on i dalje ima sposobnost borbe protiv pretilosti. Stoga je vjerovatnoća da će pacijent izgubiti kilograme i dalje velika.

Kako zamijeniti lijek Galvus Met?

Situacije u kojima će Galvus Met možda biti potrebno zamijeniti:

Lijek ne smanjuje šećer u krvi, koji se održava na visokom nivou.

Lijek smanjuje šećer u krvi, ali njegov nivo se ne smanjuje manje od 6 mmol / l.

Osoba ne može priuštiti da nastavi liječenje ovim lijekom zbog financijskih mogućnosti.

Ako Galvus Met ne djeluje, onda to može izazvati samo činjenica da su rezerve gušterače potpuno iscrpljene. U ovoj situaciji, nijedan drugi lijek neće pomoći, pacijentu su hitno potrebne injekcije inzulina. Inače će uskoro razviti ozbiljne komplikacije bolesti.

Normalno, šećer u krvi ne smije prelaziti 5,5 mmol / L. Takve vrijednosti trebaju ostati stabilne i ne mijenjati se tokom dana. Ako uzimanje Galvus Met omogućava da nivo šećera u krvi dosegne nivo od 6,5-8 mmol / l, tada morate spojiti injekcije inzulina u malim dozama. Shema se bira ovisno o pojedinačnim karakteristikama tijeka dijabetesa kod određenog pacijenta. Takođe, pacijent mora da sledi dijetu i vežbanje. Osoba bi trebala razumjeti da se kod razine šećera u krvi od 6,0 ​​mmol / L komplikacije bolesti i dalje razvijaju, ali sporijim tempom.

Ako nema načina da kupite lijek Galvus Met?

Ako su lijekovi Galvus i Galvus Met skupi za pacijenta, a on ne može priuštiti da ih kupi, tada morate uzimati metformin u njegovom najčišćem obliku. Ovo može biti lijek Glucofage ili Siofor. Izrađene su u inostranstvu. Njihovi ruski kolege još su jeftiniji.

Obavezno slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. U suprotnom, bolest će napredovati.

O ljekaru: Od 2010. do 2016. godine Praktičar terapeutske bolnice centralne zdravstvene jedinice br. 21, grada elektrostala. Od 2016. godine radi u dijagnostičkom centru br. 3.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete: od svijetložute do bijele boje, okrugle, sa stojećim ivicama, s glatkom površinom i NVR otiskom na jednoj strani, FB - na drugoj (7 kom. Ili 14 kom.) U blister pakovanju, u kartonskoj kutiji 2 , 4, 8 ili 12 blistera i upute za upotrebu Galvusa).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: vildagliptin - 50 mg,
  • pomoćne komponente: natrijum karboksimetil škrob, bezvodna laktoza, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.

Farmakokinetika

Vildagliptin, ako se uzima oralno na prazan stomak, brzo se apsorbuje, Cmaks (maksimalna koncentracija neke tvari) u krvnoj plazmi postiže se za 1,75 sati. U slučaju istodobnog gutanja s hranom, brzina apsorpcije vildagliptina lagano se smanjuje: smanjenje Cmaks za 19%, dok vrijeme postizanja povećava se za 2,5 sata. Međutim, jedenje na stupnju apsorpcije i AUC (područje ispod krivulje "koncentracija - vrijeme") nema učinka.

Vildagliptin se apsorbuje brzo, a njegova apsolutna bioraspoloživost iznosi 85%. C vrijednostimaks i AUC u rasponu terapijskih doza povećavaju se otprilike proporcionalno dozi.

Tvar karakterizira nizak stupanj vezanja na proteine ​​u plazmi (na razini 9,3%). Vildagliptin je ravnomerno raspoređen između crvenih krvnih zrnaca i krvne plazme. Raspodjela tvari događa se, vjerojatno, ekstravaskularno, Vss (volumen raspodjele u ravnoteži) nakon intravenskog davanja je 71 litra.

Glavni način uklanjanja vildagliptina je biotransformacija, kojoj je izloženo 69% doze. Glavni metabolit je LAY151 (57% doze). Ne pokazuje farmakološku aktivnost i produkt je hidrolize cijano komponente. Oko 4% doze podliježe amidnoj hidrolizi.

Tokom pretkliničkih ispitivanja utvrđen je pozitivan učinak DPP-4 na hidrolizu vildagliptina. U metabolizmu neke tvari, izoencimi, citokrom P450 ne učestvuju. Vildagliptin supstrat izoenzim P450 (CYP) nije, citokrom P izoencimi450 ne inhibira i ne indukuje.

Nakon uzimanja vildagliptina iznutra, oko 85% doze se izlučuje bubrezima, kroz creva - oko 15%. Bubrežno izlučivanje nepromenjene supstance je 23%. Srednja T1/2 (poluživot) kada se daje intravenozno 2 sata, bubrežni klirens i ukupni plazma klirens vildagliptina su 13 i 41 l / h. T1/2 nakon oralne primjene, bez obzira na dozu, oko 3 sata.

Farmakokinetička svojstva u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre:

  • blaga i umjerena ozbiljnost (6–9 bodova na skali Child-Pugh-a): nakon jednokratne upotrebe vildagliptina, njegova bioraspoloživost se smanjuje za 20%, odnosno 8%.
  • teški stepen (10-12 bodova na skali Child-Pugh): bioraspoloživost vildagliptina povećava se za 22%.

Promjene (povećanje ili smanjenje) maksimalne bioraspoloživosti tvari veće od 30% smatraju se klinički značajnim. Nije nađena povezanost između bioraspoloživosti vildagliptina i težine oslabljene funkcije jetre.

Farmakokinetičke karakteristike u bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega blagog, umerenog ili teškog stepena (u poređenju sa zdravim dobrovoljcima):

  • AUC vildagliptina: povećava se 1,4, 1,7 i 2 puta,
  • AUC metabolita LAY151: povećava se 1,6, 3,2 i 7,3 puta
  • AUC metabolita BQS867: povećava se 1,4, 2,7 i 7,3 puta.

Ograničene informacije u terminalnoj fazi KBB (hronične bolesti bubrega) ukazuju na to da su pokazatelji u ovoj grupi slični onima u bolesnika s teškim oštećenjem bubrega. Koncentracija metabolita LAY151 u terminalnoj fazi CKD-a povećava se 2–3 puta u odnosu na koncentraciju kod pacijenata s teškim oštećenjem bubrega.

Uz hemodijalizu izlučivanje vildagliptina je ograničeno (4 sata nakon što je pojedinačna doza 3% u trajanju dužem od 3-4 sata).

U starijih bolesnika (starijih od 65–70 godina), maksimalno povećanje bioraspoloživosti vildagliptina za 32%, Cmaks - 18% ne utječe na inhibiciju DPP-4 i nije klinički značajno.

Farmakokinetičke karakteristike kod pacijenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.

Galvus, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Tablete Galvus uzimaju se oralno, bez obzira na unos hrane.

Doza se mora odabrati uzimajući u obzir individualnu učinkovitost i podnošljivost lijeka.

  • monoterapija ili kombinacija s tiazolidindionom, metforminom ili insulinom: 50 mg 1-2 puta dnevno, ali ne više od 100 mg,
  • dvostruka kombinirana terapija s preparatima sulfonilureje: 50 mg jednom dnevno, ujutro. U bolesnika ove kategorije terapeutski učinak uzimanja Galvusa u dnevnoj dozi od 100 mg identičan je efektu doze od 50 mg dnevno,
  • trostruka kombinirana terapija uz istovremeno davanje derivata sulfoniluree i metformina: 100 mg dnevno.

Ako je dnevna doza 50 mg, uzima se jednom, ujutro, ako je 100 mg - 50 mg ujutro i navečer. Ako slučajno preskočite sljedeću dozu, trebali biste je uzeti što je prije moguće u toku dana. Ne možete dozvoliti uzimanje Galvusa u dozi koja prelazi pojedinu dnevnu.

U nedostatku dovoljne glikemijske kontrole tijekom monoterapije maksimalnom dnevnom dozom od 100 mg, liječenje treba nadopuniti imenovanjem sulfoniluree, metformina, tiazolidindiona ili derivata inzulina.

S blagim do umjerenim oštećenjem bubrega, klirens kreatinina (CC) iznad 50 ml / min ne mijenja dozu Galvusa.

Sa umjerenom (CC 30–50 ml / min) i teškom (CC manje od 30 ml / min) bubrežnom disfunkcijom, uključujući terminalni stadij hronične bolesti bubrega (bolesnici na hemodijalizi ili na hemodijalizi), dnevna doza Galvusa uzima se jednom, a ne treba prelaziti 50 mg.

U starijih bolesnika (starijih od 65 godina) korekcija doznog režima lijeka Galvus nije potrebna.

Nuspojave

Razvoj neželjenih efekata tokom monoterapije ili u kombinaciji s drugim agensima u većini slučajeva je blag, privremen i ne zahtijeva ukidanje Galvusa.

Pojava angioedema najčešće se primjećuje u kombinaciji s inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin. Obično je u umerenoj težini, prolazi neovisno u pozadini terapije koja je u toku.

Rijetko, upotreba Galvusa uzrokuje hepatitis i druge poremećaje jetrene funkcije asimptomatskog toka. U većini slučajeva ovi uvjeti ne zahtijevaju medicinski tretman, a nakon otkaza Galvusa obnavlja se funkcija jetre.

Povećanje aktivnosti jetrenih enzima u dozi vildagliptina 50 mg 1-2 puta dnevno u većini slučajeva je asimptomatsko, ne napreduje i ne uzrokuje kolestazu ili žuticu.

S monoterapijom u dozi od 50 mg 1-2 puta dnevno mogu se razviti sljedeći štetni događaji:

  • iz nervnog sistema: često - vrtoglavica, retko - glavobolja,
  • parazitske i zarazne patologije: vrlo rijetko - nazofaringitis, infekcije gornjih disajnih puteva,
  • iz žila: rijetko - periferni edemi,
  • iz probavnog trakta: retko - zatvor.

Kombinacijom Galvusa u dozi od 50 mg 1-2 puta dnevno sa metforminom moguća je pojava takvih nuspojava:

  • iz nervnog sistema: često - glavobolja, tremor, vrtoglavica,
  • iz gastrointestinalnog trakta: često - mučnina.

Kombinovana terapija metforminom ne utječe na tjelesnu težinu pacijenta.

Kada se primjenjuje Galvus u dnevnoj dozi od 50 mg u kombinaciji s derivatima sulfoniluree, kod pacijenta se mogu primijetiti sljedeće patologije:

  • parazitske i zarazne patologije: vrlo rijetko - nazofaringitis,
  • iz gastrointestinalnog trakta: retko - zatvor,
  • iz nervnog sistema: često - glavobolja, tremor, vrtoglavica, astenija.

Težina pacijenta ne povećava se u kombinaciji s glimepiridom.

Primjena Galvusa u dozi od 50 mg 1-2 puta dnevno u kombinaciji s derivatima tiazolidindiona može uzrokovati sljedeće neželjene efekte:

  • iz žila: često - periferni edemi,
  • sa strane metabolizma i ishrane: često - povećanje tjelesne težine.

Uzimanje Galvusa u dozi od 50 mg 2 puta dnevno u kombinaciji sa inzulinom može uzrokovati:

  • iz nervnog sistema: često - glavobolja, s nepoznatom učestalošću - astenija,
  • iz gastrointestinalnog trakta: često - gastroezofagealni refluks, mučnina, retko - nadimanje, proliv,
  • sa strane metabolizma i ishrane: često - hipoglikemija,
  • opći poremećaji: često - zimica.

Težina pacijenta u ovoj kombinaciji se ne povećava.

Primjena Galvusa 50 mg 2 puta dnevno u kombinaciji s metforminima i preparatima sulfonilureje može dovesti do razvoja sljedećih nuspojava:

  • sa strane metabolizma i ishrane: često - hipoglikemija,
  • iz nervnog sistema: često - tremor, vrtoglavica, astenija,
  • dermatološke reakcije: često - hiperhidroza.

Trostruka kombinirana terapija ne utječe na tjelesnu težinu pacijenta.

Pored toga, zabilježeni su sljedeći štetni događaji u postregistracijskim ispitivanjima: urtikarija, povećana aktivnost jetrenih enzima, hepatitis, pankreatitis, kožne lezije bulozne ili eksfolijativne etiologije, mijalgija, artralgija.

Posebna uputstva

Pacijenta treba obavijestiti o potrebi posjete liječniku u slučaju pogoršanja navedenih nuspojava ili pojave drugih neželjenih efekata na pozadini primjene tableta.

Lijek ne uzrokuje oslabljenu plodnost.

U bolesnika ovisnih o insulinu, Galvus se smije koristiti samo u kombinaciji s inzulinom.

U hroničnoj srčanoj insuficijenciji I funkcionalne klasifikacije lijek NYHA može se uzimati bez ograničenja u normalnoj fizičkoj aktivnosti.

Kod hroničnog zatajenja srca klase II potrebno je umjereno ograničenje tjelesne aktivnosti, jer uobičajeno opterećenje uzrokuje pacijentovo srce, slabost, kratkoću daha, umor. U mirovanju ovi simptomi nisu prisutni.

Ako se pojave simptomi akutnog pankreatitisa, vildagliptin treba prekinuti.

Prije početka upotrebe, a zatim redovito svaka 3 mjeseca tijekom prve godine terapije, preporučuje se provesti biokemijska ispitivanja pokazatelja jetrene funkcije, jer djelovanje Galvusa u rijetkim slučajevima može uzrokovati porast aktivnosti aminotransferaza. Ako tijekom drugog ispitivanja, pokazatelji aktivnosti alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST) premaše gornju granicu norme za 3 puta ili više, lijek treba prekinuti.

S razvojem znakova oslabljene funkcije jetre (uključujući žuticu) tijekom uzimanja Galvusa potrebno je trenutno obustavljanje lijeka, nakon obnove pokazatelja jetrene funkcije nemoguće je nastaviti.

Kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u kombinaciji s preparatima sulfonilureje, preporučuje se njihova upotreba u minimalnoj efikasnoj dozi.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom Galvusa s glibenklamidom, metforminom, pioglitazonom, amlodipinom, ramiprilom, digoksinom, valsartanom, simvastatinom, varfarinom, nije utvrđena klinički značajna interakcija.

Hipoglikemijski efekat vildagliptina može se smanjiti u kombinaciji sa tiazidima, glukokortikosteroidima, simpatomimeticima i preparatima hormona štitnjače.

Vjerovatnoća razvoja angioedema povećava se istodobnom terapijom inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin. Treba napomenuti da vildagliptin treba nastaviti s pojavom angioedema, jer prolazi postupno, neovisno i ne zahtijeva prekid terapije.

Interakcija Galvusa s lijekovima koji su supstrati, induktori ili inhibitori citokroma P nije vjerovatna450 (CYP).

Galvus ne utječe na brzinu metabolizma lijekova koji su supstrati enzima CYP1A2, CYP3A4, CYP3A5, CYP2C8, CYP2C9, CYP2D6, CYP2C19, CYP2E1.

Analozi Galvusa su: Vildagliptin, Galvus Met.

Pogledajte video: Galvus tablets (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar