Kako brinuti o rukama i noktima zimi

Hladna sezona čini da žene posvećuju više pažnje pravilnoj njezi svog izgleda. A to nije samo koža lica i kose. Ali i posebnu njegu ruku i noktiju zimi.

Briga o svojoj koži, možete kontaktirati kozmetički salon ili provesti sve potrebne postupke kod kuće. Međutim, treba imati na umu da ćete u svakom od ovih slučajeva za najbolji učinak morati najjednostavniju svakodnevnu njegu obavljati sami kod kuće.

Zimska nega ruke kod kuće

Prvi i najjednostavniji lijek na koji bi trebalo posebno obratiti pažnju zimi je posebna zaštitna krema. Uostalom, nema ništa lakše i brže nego da ga stavljate na ruke dva puta dnevno.

Možete odabrati ili poseban zimski lijek ili bilo koji drugi hranjivi krem ​​za ruke na bazi prirodnih ulja.

Takođe ne zaboravite da koža ruku treba zaštitite od pregrijavanja ne samo na ulici, već i kod kuće. Stoga je bolje oprati ruke u vodi na sobnoj temperaturi, a one poslove koji uključuju upotrebu hladne vode trebalo bi obavljati, ako je moguće, s rukavicama.

Pravilna nega ruku zimi ne može bez kupka. Možete ih napraviti i u salonu i kod kuće. Za takve zimske kupke možete koristiti posebna kozmetika ili esencijalna ili biljna ulja. Oni savršeno njeguju i štite kožu ruku zahvaljujući aminokiselinama.

Da bi utvrdili izbor ulja za postupak njege ruku zimi, stručnjaci portala salon-magnit.net pripremili izbor najčešće korištenih opcija.

Koja ulja je bolje odabrati za njegu ruku zimi?

  • Shea maslac Savršeno za žene koje pate od upale na koži zbog mraza. Takođe ima anti-edematozni i protiv starenja.
  • Ulje jojobekoja sadrži proteine ​​i vitamin B12, koži će pružiti brzu regeneraciju i ukloniti crvenilo.
  • Ulje breskve najbolje koristiti za vlasnike tanke i osjetljive kože. Vrlo dobro uklanja sve iritacije i pilinge.

Pored kupki, možete raditi i postupke kao što su piling i oblozi. Takva nega ruku zimi pomoći će da koža ostane meka i nježna.

Da bi napravio piling ruku kod kućeupotreba mlevena kafa i biljno ulje. Stavite smjesu na ruke i masažu. Nakon ovoga, poželjno je ne oprati ruke, ali istrljajte ostatak pilinga i vlažnom krpom obrišite kožu ruku.

Nakon pilinga preporučuje se zamotatidok koristite pravu za svoju kožu ulje. Nanesite je na kožu ruku, zamotajte ih celofanom, a zatim toplim ručnikom. Ostavite 5-7 minuta. Nakon toga uradite laganu masažu i maramicu uklonite preostalim uljem ubrusom.

Nakon što ste završili sve potrebne postupke za njegu ruku, obavezno odvojite malo vremena i njege noktiju. Zimi je to vrlo važno.

Zimska njega noktiju kod kuće

Glavni postupak koji će pomoći vašim noktima da izgledaju lijepo čak i zimi je uljna kupka. U ovom slučaju je bolje koristiti ricinusovo ili maslinovo ulje. Spriječit će krhkost i vlažiti nokatne ploče.

Ako dodati takvoj uljnoj kupelji nekoliko kapi limunovog soka, tada će vam pomoći da se riješite takvog problema kao što je foliranje noktiju.

Da biste ojačali nokte oslabljene zbog mraza, koristite solne kupke. Za rješenje je bolja morska sol. Međutim, ne držite ruke u takvoj kupki predugo, jer u suprotnom to može biti štetno djelovati na koži ruku.

Nadamo se da se zahvaljujući našim savjetima za njegu ruku i noktiju zimi, možete pohvaliti savršenim stanjem vaše kože i savršenim manikirom u bilo koje doba godine!

Zašto se nokti lome?

U bijednom stanju noktiju zimi, ne samo zloglasni nedostatak vitamina, ponekad stvaramo sve probleme vlastitim rukama.

1. Kućne hemikalije

Vrlo često mnoge djevojke rade kućanske poslove bez da prvo navuku rukavice. Nije iznenađujuće da kućne hemikalije čija je svrha korozija i uklanjanje hemijskih elemenata s površine, osuše, uništavaju ploču nokta, a ponekad i ljušte kožu.

Neke djevojke naivno vjeruju da ako stave zaštitni premaz na nokte i nakon čišćenja glatko rukama ulja, to će spasiti od katastrofalnih posljedica. Međutim, kada koža dođe u dodir s kemikalijama u kućanstvu, započinje proces uništavanja, tako da ni ulje ni učvršćujući lakovi ne mogu spasiti od negativnih učinaka sredstava za čišćenje. Dakle, ne zaboravite nositi rukavice prilikom obavljanja kućanskih poslova.

2. Genetika

Kada pokušate uzgajati nokte poput mačke, razbijate ploču nokta. To se događa ako njegov sastav sadrži malo keratina (proteina čija se količina nasljeđuje). Bez posebnog premaza, pokušavajući uzgajati duge nokte, uvijek ćete ih ozlijediti, dovoljno je da pričvrstite patentni zatvarač ili okrenete kvaku na vratima.

3. Sreća

Lakovi s visokim sadržajem formaldehida, kao i proizvodi s acetonom u sastavu, suše ploču nokta. Bolje odaberite sredstva za uklanjanje laka za nokte koji ne sadrže aceton, i odaberite lak bez štetnih tvari u sastavu.

Kako brinuti o rukama i noktima zimi

4. Manjak vitamina

Odsustvo u prehrani prehrambenih proizvoda i vitaminskih kompleksa s kalcijumom, cinkom, vitaminima A, B, C, željezom dovodi do stanjivanje nokatne ploče i njegova krhkost. Započnite s nadziranjem prehrane i uzimajte vitaminske komplekse prema uputi liječnika.

5. Bolesti

Bolesti štitne žlijezde, hormonske promjene dovode do nedostatka vitamina i minerala u tijelu, utiču na zdravlje noktiju.

6. Zrak

Zimi zrak u sobi isušuje nokatnu ploču, a ako nije navlažen, nokat će početi ljuštiti, zbog čega se čini da su zimi nokti lomljiviji. Redovito navlažite ruke i nokte

7. Zloupotreba

Ako ste vrlo čestoproširenja noktiju, koristite željezne datoteke ili datoteke sa aktivnim abrazivom za brušenje i dovođenje nokta u borbeni oblik, narušavate arhitekturu rasta, tanjšajte ga. Dakle, preporučujemo da datoteke za nokte zamijenite staklenim. Prekomjerni unos vitaminskih kompleksa takođe se može pripisati zloupotrebi bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Na primjer, ako imate dovoljno kalcijuma u tijelu, a uzimate ga pretjerano, tada će se ploča nokta početi raspadati pod težinom ovog minerala.

Parafinska terapija

Ovu metodu njege ruku koristili su stari Rimljani, u one dane se od smole dobivao parafin. Danas je ovaj proizvod rezultat destilacije ulja, a za estetske postupke parafin je obogaćen uljima i vitaminima. Njegov sastav i posebna svojstva pomažu oslobađanju pora od toksina, mrtvih čestica kože, potiču regeneraciju rana, posjekotina i jačanje ploče nokta.

U kabini: Možete ponuditi dvije mogućnosti postupka - hladni i vrući parafin. Druga opcija je za one koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, kao i za trudnice.

Da bi pripremio standardni postupak u posebnoj električnoj kupelji, majstor rastopi sastav na 50 stepeni. Dok se parafin zagrijava, ruke se natapaju u toploj kupki, a zatim se očiste pilingom (stepen abrazivnosti koji majstor odabire ovisno o tipu kože, za osjetljivu - meki abraziv).

Sljedeći korak nekoliko puta spuštate ruke u parafinu (zagrijan na materijalu visoke temperature neće uzrokovati nelagodu ili izgaranje). Specijalist čeka da se parafinski film stvrdne, na ruke stavi polietilen, a na vrhu posebne rukavice od meke tkanine. Toplinsko djelovanje pojačava cirkulaciju krvi, omogućava da se bolje komponente apsorbiraju u kožu.

Nakon 20 minuta, parafinska maska ​​se uklanja, a sam parafin se lako može odvojiti zajedno s polietilenskim dijelom, a sa njim i keratinozna koža. Zatim se na ruke nanosi hranjiva ili hidratantna krema, ovisno o problemu. Nakon postupka odmah ćete osjetiti da je koža vaših ruku postala glatka i svilenkasta.

Kod kuće: s obzirom da je najbolje podvrgnuti se parafinskoj terapiji 2-3 puta nedeljno, lako ga možete izvoditi i kod kuće, međutim, neki preparati mogu potrajati i malo duže.

Parafin s okusom trebali biste kupiti u ljekarni ili u specijaliziranoj kozmetičkoj trgovini (materijal od kojeg su izrađene svijeće kategorički nije prikladan za ovaj postupak). Ako kod kuće nemate električnu kupku, možete rastopiti parafin u vodenoj kupelji (za jedan postupak će biti potrebno oko 700 grama), pa čak i u mikrovalnoj u režimu "odmrzavanja" s minimalnom snagom ili u pećnici na temperaturi od 60 stepeni. Ne zaboravite da sastav mora biti zagrejan na 50 stepeni.

Prethodno zagrejte kožu u kadi, a zatim je odresite piling. Nakon što sipate parafin u posudu, pokušajte stražnjim dijelom ruke, ako vam je previše vruće, i započnite postupak terapije parafinskom terapijom.

Postupak se izvodi za svaku ruku posebno, tako da je pogodnije staviti rukavicu i ukloniti je. Umočite ruku u supstancu 2-3 puta, pričekajte da se parafin stvrdne, stavite polietilen, a na vrh - pamučnu rupicu, uklonite nakon 20 minuta.

Ponovite isti postupak s drugom rukom, a zatim nanesite hidratantnu kremu. Ako iz zdravstvenih razloga ne možete obaviti postupak pomoću vrućeg parafina, kupite parafinsku kremu (hladni parafin) u ljekarni. Izvršite pripremne postupke, a zatim nanesite kremu i stavite pamučne rukavice, uklonite ih nakon 15 minuta. Na kraju nanesite hranjivu kremu.

Vruća manikura

Ovaj postupak je jednostavno kreiran za one koji imaju jako suhu kožu, prodore i aktivnu zanokticu. Izvana se čini da je ovaj ritual pomalo sličan parafinskoj terapiji, ali nema kontraindikacija za vruću manikuru.

U kabini: majstor zagreva posebnu kremu, odnosno sastav hranljivih ulja u kadi, na temperaturu od 50 stepeni. Ruke su također prethodno natopljene i tretirane pilingom. Zatim ruke spustite u zagrejanu masu. Sastav ulja pod utjecajem temperature aktivno njeguje kožu, omekšava zanokticu (ovo pomaže u postupku njegovog uklanjanja), ublažava crvenilo i ljuštenje, te pomaže u regeneraciji oštećene dermise.

Kod kuće: u vodenoj kupelji zagrejte ulje (maslinovo, bademovo, avokado) na 40-50 stepeni. Nakon preliminarnih postupaka čišćenja kože, spustite ruke u gotovu kupku na 20-25 minuta. Nakon takvog rituala, uz pomoć drvenih štapića, razrađuje se kutikula.

Kako brinuti o rukama i noktima zimi

SPA manikura

Ovaj postupak je pravo opuštanje i liječenje za ruke i nokte u jednoj bočici.

U kabini: ritual se odvija u nekoliko faza - piling, kupka za ruke, hranjiva maska ​​i završna faza putovanja - opuštajuća masaža ruku.

Kod kuće:uredite lječilište To možete sami. Započnite s postupkom pilinga, prethodno pripremite sebi kupku za ruke (temperatura vode treba biti 37 stepeni), izaberite sastojke i komponente za ovaj ritual prema vašem problemu. I, naravno, savjetujemo vam da stvorite opuštajuću atmosferu - to će pomoći u mirnoj glazbi i mirisnim svijećama.

U kupku dodajte 10 kapi ulja breskve, 4 kapi vitamina A (koje se prodaju u ljekarni) i 2 kapi joda. Ovaj sastav jača ploču nokta, sprječava njegovo odlaganje, pomaže usporavanju rasta kutikule. Držite ruke u kadi 15 minuta.

  • Hidratantna kupka za suhe ruke

U kupku dodajte 4-5 kapi maslinovog, bademovog i breskve ulja, kao i limunov sok. Držite ruke 10 minuta.

  • Kupka za ispucale ruke, iritacije i crvenilo od mraza

Za bržu regeneraciju i zacjeljivanje oštećenih područja kože izmiješajte 10 kapi maslinovog ulja, 5 kapi kedra i dodajte toplu vodu. Držite ruke 15 minuta.

Masaža ruku

Kako brinuti o rukama i noktima zimi

Nakon kupke slijedi drugi dio postupka - masaža. Potrebno je za normalizaciju i pojačavanje cirkulacije krvi, čime ubrzava rast noktiju i obnavljanje kože. Masaža se može provoditi hidratantnom, hranjivom kremom ili uljima - shea maslac, čajevca, lavanda, badem (4-5 kapi) su dobro prikladni.

  1. Rukom pomičite leđa i dlan, a zatim hvatajućim pokretima masirajte prste od vrhova do baze. Ponovite 4 puta.
  2. Masirajte prstima sa svih strana od vrhova do osnove pritiskom pokretima. Ponovite 3 puta.
  3. Masirajte sve prste okolo petom, 4 puta ponavljanjem.
  4. Od baze prstiju do zgloba masaža se izvodi kružnim kružnim pritiscima. Morate zgrabiti cijeli obod dlana. Ponovite 5 puta.
  5. Pomoću petljastih pokreta od osnove prstiju do zgloba, masirajte dlan, palcem stežući ruku na leđima. Ponovite 3 puta.
  6. Masirajte zglob kružnim pokretima odozdo prema gore, svaki pokret kombinirajte s udaranjem. Ponovite 5 puta.
  7. Masirajte četkom cijelim dlanom od osnove prstiju do zgloba.

Premaz, podloga za manikuru, brušenje i poliranje noktiju

Moderna industrija nudi lagane i potpuno sigurne premaze stvorene posebno kako bi podržali zdravlje noktiju, omogućili im da rastu u dužinu, ojačaju i ublaže krhkost. Trenutno najpopularniji postupci su šelak i Gelkalor OPI koji napreduju na njegovim petama, hibridima gela i lakova u jednoj bočici.

Kako brinuti o rukama i noktima zimi

U kabini: Postupak se odvija u nekoliko faza. Za početak, majstor se bavi higijenskim, a potom podrezanim ili evropskim manikura (po vašem izboru). Dalje, odmašćit ćete nokte i na njih naneti vrh, nakon čega slijedi drugi sloj vrha, te sjenu koju ste odabrali iz ogromne palete (tu je i prilika da napravite jaknu, tj. dizajn noktiju, sve ovisi o vašoj želji), u završnom gornjem sloju - svaki se sloj suši pod lampom 1-2 minute.

Na kraju - odmašćivanje ploče, nanošenje ulja na područje kutikule. S oblogom možete hodati 2 tjedna (dok mjesec ne poraste), za to vrijeme se ne ljušti, ne pukne, omogućava disanje na nokatnoj ploči i ne tanji ga (za razliku od akrila i biogela).

Kod kuće: teoretski, ako imate posebnu svjetiljku i sve lakove i vrhove koji su stvoreni posebno za premaz (ovdje se koriste samo specijalizirani materijali), cijeli se ritual može izvesti kod kuće. Premaz se, usput, vrlo lako uklanja folijom i pamučnom vunom namočenom u uklanjanju laka za nokte.

Trim manikura

Kutikula je sloj mrtve kože, ukoliko se pažljivo ukloni, poboljšat će disanje mekog nokta i podstaći rast ploče nokta.

U kabini: majstor sve radi s hirurškom tačnošću, krv, sitni rezovi u takvoj ceremoniji su neprihvatljivi. Stoga, ako niste sigurni u svoje sposobnosti, prepustite to profesionalcu.

Kod kuće: prvo napravite kupku za ruke, higijenski manikir, a tek onda nastavite na najvažniji trenutak. Kutikula najbolje je ukloniti uz pomoć posebnih dobro naoštrenih bradavica, to smanjuje mogućnost kidanja kože oko nokta.Ne režite kutikule duboko, pokreti bi trebali biti ravnomjerni i glatki duž linije. Jerkovi nisu dozvoljeni.

Njega ruku

Počnimo s rukama. Da biste imali lijepe, njegovane ruke, trebate redovno raditi manikure. Razgovarat ćemo o tome kako napraviti jednostavnu manikuru kod kuće.

Prvo prikupite sve što vam je potrebno za postupak. Ono što trebate su lakovi za nokte, štipaljke za nokte, sredstvo za uklanjanje laka za nokte, pamučni jastučići / tamponi, gurač za kutikule, skidanje sredstava za kutikule, ovlaživač, osnovni premaz i druge stvari za koje smatrate da su potrebne.

Stavite jednu ruku u posudu s toplom sapunom i dobro je operite, u vodu možete dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja po vašem izboru.

Obrišite ruku suhim ručnikom i nanesite sredstvo za uklanjanje zanoktica na 10-15 minuta.

Obrišite nokte pamučnim jastučićem namočenim u uklanjanje laka za nokte, uklonite preostali lak i odmašćujejte ih.

Dobrim manikirnim škarama daju noktima željeni oblik i na njih nanesite malo limunovog soka za smanjenje žutnje. Dovedite oblik pomoću pile za nokte.

Sada na ruke nanesite losion ili kremu za ruke, ostavite 10 minuta, da koža ima vremena osvježiti se.

Sada možete obojiti i ukrasiti nokte, a da ne zaboravite nanijeti zaštitnu podlogu prije lakiranja.

Pravila za njegu ruku

Nekoliko preporuka kako zaštititi ruke tokom dana.

Ne zaboravite rukavice

Naše ruke su redovno izložene negativnim spoljnim faktorima, uključujući suv vazduh, hladnoću i razne hemikalije. Da biste umanjili štetu, morate imati rukavice pri ruci za sve prilike.

- Za hladnog vremena trebali biste imati kožne, vunene rukavice ili rukavice.

- Za kućanske poslove nabavite zalihe od lateksa ili gumenih rukavica.

- Za rad u bašti nabavite tekstilne rukavice.

Važno je pravilno oprati ruke.

Kao rezultat stalnog kontakta s vodom i sapunom, koža ruku počinje gubiti vlagu i ljušti se. Da bi se to izbjeglo, moraju se poštovati vrlo jednostavna pravila.

- Ne koristite nepotrebno antibakterijski sapun i pokušajte kupiti sapun bez parfema, jer su vrlo suhi i mogu uzrokovati iritaciju. Sapun treba sadržavati hidratantne sastojke kao što su maslinovo ulje, aloe vera, ulje jojobe.

- Za održavanje prirodnog zaštitnog sloja kože operite ruke toplom vodom. Topla voda ovdje nije vaš pomoćnik.

- Prestanite koristiti električne sušilice, zamijenite ih papirnatim ručnicima.

Sjetite se pilinga i ishrane

Pored upotrebe kreme za ruke, uvijek biste trebali imati pri ruci maske i pilinge i nanosite ih jednom tjedno.

- Napravite maske za ruke od improviziranih proizvoda. Na primjer, pomiješajte pola avokada, žlicu limunovog soka i žumanca. Nanesite smešu na ruke i ostavite 20 minuta.

- Kao piling možete koristiti mješavinu šećera i maslinovog ulja.

- Sjajan savjet za lijene: kada koristite piling ili masku za lice / tijelo, nanesite ih na ruke.

Potreba za redovnom hidratacijom

Kvalitetna krema za ruke je podjednako potrebna kao i šampon i sapun, zato je odaberite vrlo pažljivo.

- Koristite kremu za ruke prema potrebi, ali najbolje je raditi dva puta dnevno, ujutro i uveče. Ako je koža ruku vrlo suha, tada koristite kremu nakon svakog pranja ruku. Za još veći učinak, nakon širenja kreme, stavite pamučne rukavice na ruke i ostavite da djeluju preko noći.

- Vaši nokti takođe trebaju hidrataciju. Ne zaboravite na njih, kada koristite kremu za ruke, za kutikule možete kupiti proizvod sa vitaminom E.

- Za kožu je potrebna ne samo vanjska hidratacija, stoga ne zaboravite piti dovoljno vode.

- Obavezno koristite ovlaživač zraka tijekom sezone grijanja.

Kako se brinuti za ruke

Upotreba krema za sunčanje je obavezna

Jedan od glavnih znakova starenja je hiperpigmentacija kože ruku. Razlog ove pojave leži u sunčevim zracima, a ne uopće u starenju i neispravnosti jetre, kao što se obično vjeruje. Samo tokom godina pokreće se kumulativni efekt.

- Redovno nanosite kremu za sunčanje na ruke kako biste sprečili nastanak starosnih pega.

- Agrumi su odličan prirodni izbjeljivač. Na primjer, povremeno možete napraviti maske za kožu ruku od smjese od 1 kašike. l limunov sok, 1 kašika kašike. meda i 1 kašika. l mlijeko.

- Faktor zaštite od sunca SPF za kreme treba biti najmanje 30.

Kako se brinuti za stopala

Noge su onaj dio tijela koji podnosi teške testove svaki put kada izađete iz kuće. Ljeti noge ostaju "zaključane" u cipelama, što često može izazvati infekciju. Nepravilna njega ili nedostatak često dovodi do pojave pukotina na nogama. Pukotine su često posljedica suhe kože i nepravilne higijene.

Evo što je važno znati o pravilnoj njezi stopala

1. Redovno držite stopala u toploj vodi.

Najbolji način da se brinete o nogama je da ih redovno držite u toploj vodi. Zahvaljujući tome, riješićete se umora. Također, ova metoda će vam pomoći da se razveselite i povećate cirkulaciju krvi u nogama. Stalno obavljajte ovaj postupak kako biste imali lijepe i odmorne noge.

Ovaj željeni kozmetički proizvod učinkovito apsorbira višak vlage u vrućim ljetnim mjesecima. Visokokvalitetni aromatizirani prah pomoći će nogama da se osjećaju dobro i pomoći će vam da se osjećate energičnije tokom dana.

Ujedno će vas spasiti od problema lošeg mirisa. Puder koristite često i u dovoljnoj količini i tada će noge uvijek biti svježe i odmorne.

Zaštita od sunca nije potrebna samo za lice i ruke. Pod utjecajem ultraljubičastih zraka koža nogu također pati i prekriva se starosnim mrljama, pa svaki put kad izađete vani sa otvorenim nogama ne zaboravite na velikodušni dio krema za sunčanje na nogama. Ovo će ih spasiti od opekotina i tamne pigmentacije.

4. Ne zaboravite na koljena

Koljena također trebaju posebnu njegu. Ne zaboravite da ih redovno čistite, jer ćete u sezoni u svojoj omiljenoj otvorenoj odjeći sa svim odijevanjem izgledati loše.

Njega stopala

Redovna pedikura u kombinaciji s masažama stopala može učiniti čuda. U nastavku ćemo vam reći nekoliko postupaka koje možete obaviti kod kuće kako biste dobili njegovane i zdrave noge.

Najosnovnija stvar na koju morate voditi računa je pravilno rezanje nokta i stvaranje oblika. Koristite dobro sredstvo za čišćenje noktiju, zatim pažljivo obrežite i ravnomjerno podrežite jer ako režete u krug, tada možete naići na vrlo neugodan problem uraslih noktiju. Također, da biste izbjegli vratanje noktiju, ne morate ga prekratko rezati.

Očistite noge tako što ćete za njih napraviti kupku u toploj vodi. Dodajte sol za kupku i pustite da noge uđu duboko u nju. Za najbolje rezultate, dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja ili biljne infuzije. Na dno rezervoara možete postaviti nekoliko šljunka ili krupnog pijeska, to su odlični masažeri.

Kupke je najbolje raditi najmanje 1 puta sedmično, u trajanju od 15-20 minuta.

Sljedeći korak je piling kože nogu. Nanesite svaki nokat kremu za uklanjanje zanoktica, ostavite je, a u međuvremenu koristite piling stopala kako biste oslobodili stopala od suvih i mrtvih stanica kože. Budite oprezni s pilingom, ne trljajte jako. Pete se mogu trljati pećnicom da bi se riješili hrapave kože.

Nakon toga uklonite kutikulom guračem. Uklonite kutikulu samo uz pomoć kreme, ako pokušate to učiniti na ošišan način, možete otkriti šta je urasli nokat.

Nakon prethodnog postupka, noge dobro operite čistom vodom i nanesite hidratantnu kremu. Ovo je vrlo važna komponenta njege. Zaštitit će kožu nogu od mogućih pukotina i učiniti ih mekanima.

Kupite proizvode koji sadrže hidratantne sastojke, poput lecitina i glicerina, i ublažavanja, poput lanolina, dimetikona, vazelina. Imajte na umu da je bolje da se podmazuju područja između nožnih prstiju, jer to može dovesti do pojave gljivica.

Masirajte noge, redovnom masažom se stimuliraju nervni završeci, poboljšava se cirkulacija krvi, njeguje koža i jača mišići stopala. Ovo je najbolji lijek koji će sačuvati zdravlje nogu i ublažiti umor. Pokušajte davati masažu 5 minuta dnevno.

Kupite masažer za ovaj postupak ili jednostavno bacite na pod bilo koji okrugli predmet.

- budite sigurni da stopala budu suha

To je jedan od osnovnih principa higijene stopala, jer je prekomjerna vlaga glavni razlog pojave gljivice. Da vam stopala uvijek budu suha, pridržavajte se nekoliko jednostavnih pravila.

Prvo, koža mora disati, zato odaberite cipele samo od prirodnih materijala.

Drugo, nakon što se istuširate obrišite noge na suvo.

Treće, ne nosite isti par cipela nekoliko dana zaredom.

Ako i dalje ne možete izbjeći urastanje noktiju, tada možete pokušati riješiti problem na sljedeći način:

1) Potopite noge u toploj vodi 15-20 minuta. Za dezinfekciju vode dodajte 1 kašiku. l obična sol na 1 litru vode.

2) Vrlo nježno zalijepite nokat zubnom koncem i lagano ga podignite.

3) Oštećeno područje odmah tretirajte antiseptikom i prekrijte područje zaštitnim trakom.

4) Radite ovo svaki dan dok se nokat ne obnovi.

Ako je situacija ozbiljna, a upala i crvenilo se samo pojačavaju, tada se nemojte samo-liječiti, posavjetujte se sa stručnjakom.

Domaći recepti za njegu ruku i nogu

Hrana koja se gotovo uvijek nalazi u bilo kojoj kuhinji može poboljšati zdravlje vaše kože.

Limunov sok i crveni luk

To su prirodne kiseline koje djeluju zajedno kao izbjeljivač. Ovo je sjajna domaća alternativa oštrim kemikalijama za izbjeljivanje kože. Uzmite jednu žličicu oba proizvoda i dobro promiješajte. Nanesite smjesu na kožu i ostavite da djeluje 15-20 minuta.

Nakon postupka obavezno temeljito operite ruke i noge, jer u suprotnom miris neće biti najprijatniji.

Kafa, bademi i mlijeko

Uzmite šaku badema i usitnite je u blenderu. Izmiksajte dobijeno mleko i dodajte ostatke jutarnje kafe u smešu. Mast od badema sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina E koji su veoma korisni za omekšavanje kože ruku i nogu.

Nanesite smešu kružnim pokretima. Ostavite da djeluje 15-20 minuta i temeljito operite. Takva maska ​​će zaštititi kožu od djelovanja štetnih radikala, koji uzrokuju oštećenje ćelija i uništavanje kolagena. Kao rezultat toga, koža postaje suha i ispucala.

Kafeni temelji imaju dobra eksfolirajuća svojstva, što igra važnu ulogu u sjaju kože.

Čaj od peperminta vrlo je koristan jer pojačava cirkulaciju krvi, a koži pruža sjajan sjaj. Pepermint možete nanijeti i na kožu, tako što listiće prvo pretvarate u kašu. Peppermint ima izvrstan osvježavajući učinak, a upravo je to potrebno da spasite kožu ruku i nogu od ljetne vrućine.

Limun i glicerin

Dvije kašike limunovog soka pomiješajte sa jednom kašikom glicerina i jednom kašikom ružne vode. Čuvajte smjesu u staklenoj boci. Nanesite smjesu svaki dan i isperite je prije tuširanja. Možete ga primijeniti i prije spavanja.

Slanutak od brašna, sok od limete i mlijeko

Smjesu napravite tako da miješate 2 kašike slanuta brašna (Besan), 1 kašiku mlijeka i 1 kašiku soka od limete. Stavite ga na ruke, ostavite 15-20 minuta, isperite. Radite to svakodnevno zbog ljepote i mekoće vaših ruku.

Skuta, kurkuma, slanutak od brašna

Ova čarobna mješavina zaista će oduševiti vašu kožu. Kombinujte tri kafene kašike sira, jednu žličicu kurkume i dvije kašike brašna od čičerke. Nanesite smjesu na ruke i noge i isperite nakon nekoliko minuta. Redovnom upotrebom vaše će ruke odgovoriti mekoćom i ljepotom.

Popularno

Početna → Zdravlje → Osobna njega → Kako skrbiti o rukama zimi: 8 sjajnih savjeta

1. Obavezno nosite rukavice.

Nosite rukavice - i tople prije nego što izađete vani, a gumene prije čišćenja stana. Možda je to najlakši, ali istovremeno glavni način koji će osloboditi kožu ruku od suhoće, pukotina i drugih nevolja. Čišćenje stana nije moguće bez upotrebe hemijskih sredstava koja se dobro nose s prljavštinom i prašinom, ali imaju katastrofalna oštećenja na koži. Kućne hemikalije uništavaju sloj epiderme, čime se koži oduzima prirodna zaštita, a ako ne upotrebljavate rukavice, rezultat će biti tužan - suhe i hrapave ruke, crvenilo, iritacija, alergijske reakcije.

2. Redovito nanesite hranjivu kremu

Zimi je potrebno stalno koristiti hranjivu kremu, a ne hidratantnu kremu. Činjenica je da komponente koje čine hidratantne kreme formiraju mikrokristale koji negativno utječu na stanje kože, formirajući male pukotine i nevidljivo oštećenje oka. Osim toga, ovakve kreme mogu dehidrirati kožu - na ovaj neugodni proces utječe nivo vlažnosti kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Ako je, na primjer, vlaga u prostoriji ispod 60%, tada nanesena krema neće moći zasititi kožu vlagom, već će naprotiv, učiniti je još vlažnom. Tako da ruke mogu ugoditi svom izgledu cijele zime, nanesite hranjivu kremu u svakom slučaju: operite ruke - nanesite kremu, uradite čišćenje - nanesite kremu, planirajte da izađete van - nanesite kremu. Zahvaljujući ovoj navici ruke će uvijek biti njegovane i ugodne na dodir. A kakav bi trebao biti sastav zimske kreme - odgovara naš stručnjak.

Elmira Dzybova

- Zimska krema treba da sadrži lipide i zasićena masna ulja koja pomažu vraćanju ravnoteže lipida. Glavna regenerirajuća supstanca u takvim kremama je alantoin, ona takođe pomaže u obnovi oštećene kože. Vitamini grupe A doprinose sintezi novih stanica, vitamini grupe E savršeno vlaže kožu i zajedno uklanjaju nedostatak vitamina u koži i poboljšavaju strukturu kože. Med i pčelinji vosak garantiraju pouzdanu zaštitu i prehranu. Ulje avokada, sok jojobe, kakaa i aloe omekšavaju kožu, imaju antibakterijska, protuupalna i, što je najvažnije, zaceljivanje rana. Količina glicerina u zimskoj kremi treba da bude minimalna, jer glicerin sprečava prodiranje kisika u kožu, ubrzavajući njeno starenje.

3. Koristite hidratantni sapun

Mnogi ljudi ne vjeruju u razliku između redovnih, hidratantnih i antibakterijskih sapuna. Ali jeste: sastav ovog sapuna je zaista drugačiji - dodaju poseban sastojak antibakterijskom obliku triklozan, ubit će razne bakterije, ali ovaj sapun poput običnog sapuna jako suši ruke. U zimskoj sezoni je bolje prebaciti se na hidratantni sapun, ima kremastu teksturu i sadrži razna ulja i ekstrakte koji imaju za cilj njegu i obnovu kože, kao i vitamin E.

4. Ne perite ruke vrućom vodom i temeljno ih osušite peškirom.

Pogledajte video: Tigrica - Kako je čuvati? Osnovna briga (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar