Da li je mlijeko dozvoljeno kod upale gušterače?

Mlijeko je važna i potrebna komponenta jelovnika. Sadrži kompleks hranljivih sastojaka u lako probavljivom obliku: proteine, masti, vitamine, elemente u tragovima. Priroda je ovu tvar namijenila ljudskoj prehrani od prvih dana života do starosti, stoga su njezine koristi za zdrave i bolesne ljude nesporne. Ali je li moguće piti mlijeko s pankreatitisom? To ovisi o fazi bolesti i o kojim mliječnim proizvodima pričamo: obično, pečeno ili kondenzirano mlijeko ili vrhnje.

Sastav i korisne kvalitete

Mlijeko je vodena suspenzija 88% vode i 12% čvrstih tvari koja uključuje bjelančevine, masti, ugljene hidrate i vitamine, mliječni šećer i minerale. Oni čine energetsku i hranjivu vrijednost mliječnih proizvoda. Osim masnoće, mlijeko je bogato i:

Ove tvari su neophodne za rast i razvoj mladog tijela i održavanje zrelog u dobrom zdravlju. Uključuje kompleks vitamina: A, C, D, grupe B, koji blagotvorno utiču na stanje mišićno-koštanog sistema, sastav krvi, kožu, kosu, nokte i zube. Stoga je pijenje i jedenje mliječnih proizvoda korisno. Ali s upalom gušterače u akutnoj fazi, neophodna je dijeta koja isključuje mnoga jela.

Upotreba mleka kod pankreatitisa

Za normalnu asimilaciju mliječnih proizvoda potrebno je prisustvo u tijelu visoke razine enzima koje proizvodi gušterača. Dakle, raspad laktoze - mliječnog šećera - događa se uz sudjelovanje enzima laktaze. U odraslom tijelu ovaj enzim se proizvodi mnogo manje nego u djetetovom tijelu, jer "odrasla" žlijezda čak i u zdravom stanju prestaje održavati potrebni nivo fermentacije zbog svojstava povezanih sa dobi.

Akutni i hronični period

U stanju pogoršanja pankreatitisa, gastritisa ili holecistitisa (upale žučnog mjehura) i kolelitijaze - žučnih kamenaca - ova razina postaje još niža, pa je zato na vrhuncu upalnog procesa s pankreatitisom mlijeko jedna od nedvosmisleno zabranjenih. Kad završi akutni period, možete kuhati kašu na mliječnoj osnovi, postotak masti u kojoj ne prelazi 3,5%, razrijeđen vodom 50/50. Nadalje, mliječna komponenta prehrane će se proširiti zbog dodavanja kefira s niskim udjelom masti - porcija od 50 g postepeno se povećava na 100. Nakon nekog vremena, ovim sastojcima dodaje se maslac - 5 g dnevno. Kada pankreatitis pređe u remisiju, mliječni proizvodi su svakodnevno prisutni na jelovniku, ali morate biti oprezni u doziranju.

Važno: potrebno je uzimati prirodne mliječne proizvode, bez dodataka i boja, koji ne samo da mogu uznemiriti aktivnost žlijezde, već i izazvati alergije.

Opšte je prihvaćeno da, ako je zabranjeno koristiti punomasno mleko, sirutka ne može biti štetna. Ovo je vrlo koristan proizvod: ne sadrži masnoću i kazein, čuvajući vitamine i minerale. Ali opasnost seruma je da zadržava laktozu, čija obrada uzrokuje povećanu proizvodnju enzima pankreasa. Stoga se u akutnom razdoblju uključuje u popis kontraindikacija. U fazi remisije serum se može postepeno uvesti u ishranu u četvrtini šalice dnevno. Morate ga piti ujutro prije jela, odnosno na prazan stomak.

Mliječni proizvodi i pravila njihove upotrebe

Najvrjednija komponenta u pogledu prehrane je mliječna masnoća. Razina masti, koja ukazuje na kvalitet pića, ovisi o njegovoj količini u proizvodu. Kada dođe do taloženja, masnoća kao lakši sastojak mlijeka pluta - formira se krema.

Upotreba ovog proizvoda u akutnom stadiju, kada gušterača boli, strogo se ne preporučuje. U budućnosti ne jesti kremu - dok ne postignete stabilnu remisiju. Ali u ovom slučaju morate biti oprezni da ne "predozirate".

Kondenzirano mlijeko s pankreatitisom također se mora pripisati broju nepoželjnih jela: to je koncentrirani oblik u kojem sadržaj masti, laktoze i drugih tvari prelazi razinu običnog mlijeka. Čak i ako razrijeđen vodom, ovaj je proizvod štetan za oboljelu gušteraču.

Upotreba pečenog ili fermentiranog pečenog mlijeka dozvoljena je samo s kroničnim oblikom u remisiji, a bolje je piti ova pića ujutro. Uveče to treba obaviti najkasnije dva do tri sata prije spavanja.

Mliječna kaša s pogoršanjem upalnog procesa ne može se konzumirati, no 2-3 dana nakon izumiranja akutnih simptoma, dozvoljeno je kuhati kašu u mlijeku napola razrijeđenom vodom.

U tu svrhu koriste se različite vrste žitarica:

Proso se ne treba jesti: ovu je žitaricu teško probaviti. Sluzava kaša u polu-tečnoj konzistenciji se apsorbira mnogo lakše. Ne preporučuje se kuhanje kaše s rižom za zatvor. U skladu s ovim pravilima, mliječna jela u jelovniku pacijenata donijet će maksimalnu korist.

Treba imati na umu da pravilna prehrana kod pankreatitisa igra važnu ulogu u liječenju patologije. Sistematično kršenje prehrane, uzrokujući pogoršanje procesa, postepeno dovodi do kronične disfunkcije pankreasa. U ovoj situaciji pankreatitis može rezultirati dijabetesom melitusom, pa čak i rakom, a pridržavanje štedljivog režima omogućava osobama s ovom dijagnozom da žive dug i pun život.

Pogledajte video: Zlatni savjeti Čuvarkuća (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar