Karakteristike ortopedske cipele za dijabetičare

Preporuke za proizvodnju

za pacijente sa dijabetesom

O.V. Udovičenko1, V.B. Bregovsky6, G.Yu. Volkova5, G.R. Galstyan1, S.V. Gorokhov1, I.V. Gurieva2, E.Yu. Komelyagina3, S.Yu. Korablin2, O.A. Levina2, T.V. Gusov4, B.G. Spivak2

Istraživački centar za endokrinologiju RAMS, 2 Federalna biroa za medicinsko-socijalnu stručnost Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja, 3 Endokrinološki dispanzer Ministarstva zdravlja, Moskva, 4 Moskovska medicinska akademija nazvana po I.M. Sechenova, 5 Centar za dizajn specijalnih cipela "Ortomoda", Moskva,

6 Teritorijalni dijabetes centar, St.

Dio 1. Opći zahtjevi za obuću

Oblici lezija donjih udova kod dijabetes melitusa (DM) izuzetno su raznoliki. Manjanje karakteristika određenog pacijenta dovodi do činjenice da proizvedena ortopedska obuća često ne zadovoljava ni pacijente ni ljekare. Bilo koja obuća, uključujući i ortopedsku, može nepravilno proizvesti može oštetiti stopalo pacijenta oboljelog od dijabetesa. Zbog toga je stroga kontrola kvaliteta proizvedene cipele i njihova usklađenost sa problemima ovog pacijenta vrlo važna. S tim u vezi, predstavnici različitih institucija endokrinološkog i ortopedskog profila razvili su zajedničke preporuke za proizvodnju ortopedske obuće uzimajući u obzir različite kliničke probleme bolesnika sa šećernom bolešću.

U ovom se trenutku posebna obuća za pacijente s dijabetesom smatra terapeutskim sredstvom (slično lijekovima), na koje je potrebno primijeniti iste stroge kriterije za procjenu kvalitete i učinkovitosti u medicini zasnovanoj na dokazima, uključujući slučajna kontrolirana ispitivanja. K. Wfc ^ E. Cb1e1ai ukazuju da svaki model posebne „dijabetičke“ cipele zahtijeva randomizirana ispitivanja kako bi se dokazao smanjenje rizika od dijabetičnih čira. Objavljen je veliki broj domaćih i stranih studija o ortopedskoj obući za dijabetes, a i ovi su radovi činili osnovu tih preporuka.

Značajke stanja donjih ekstremiteta

kod pacijenata sa dijabetesom

5-10% svih bolesnika sa šećernom bolešću razvije sindrom dijabetičkog stopala (SDS), čija glavna manifestacija su nezacjeljujuće rane (trofični ulkusi), gangrena, amputacija. Trenutna definicija VTS-a je

"Infekcija, čir i / ili uništavanje dubokih tkiva povezanih s neurološkim poremećajima i smanjenim protokom krvi u arterijama donjih ekstremiteta različite težine" (Međunarodna radna grupa za dijabetičko stopalo,). Pacijentima sa lezijama donjih ekstremiteta usled dijabetesa, čije stanje ne zadovoljava ovu definiciju, ili se postavlja dijagnoza „rizične grupe za dijabetes“ ili dijabetička neuropatija ili angiopatija donjih ekstremiteta.

Neuropatija, angiopatija i deformiteti stopala (posljednji nisu uvijek uzrokovani dijabetesom) glavni su faktori koji vode do SDS-a. Dijabetička neuropatija javlja se kod 30-60% pacijenata, narušava osjetljivost stopala i čini oštećenja kože bezbolnim i neprimjetnim, a kompresija stopala u cipelama neprimjetna. Angiopatija se javlja kod 10-20% pacijenata, ali dramatično narušava zarastanje čak i malih kožnih lezija i doprinosi njihovoj transformaciji u nekrozu tkiva. Deformacije (Hallux valgus, prolaps glave metatarzalnih kostiju, korakoid i čekić poput prstiju, kao i posljedice amputacije unutar stopala i patoloških prijeloma uslijed dijabetičkog osteoartritisa) dovode do značajne preraspodjele opterećenja na stopalu, pojave zona abnormalno velikog opterećenja, kompresije stopala u cipelama, što dovodi do oštećenja i nekroze mekih tkiva stopala.

Dokazano je da visokokvalitetna ortopedska obuća značajno (2-3 puta) smanjuje rizik od VDS 9.18-t. ima efikasniji preventivni učinak od većine lijekova koji su propisani u tu svrhu. No, pri proizvodnji cipela mora se sjetiti i povećane ranjivosti kože stopala s dijabetesom i oslabljene osjetljivosti, zbog čega pacijent ne osjeća nelagodu, čak i ako je obuća skučena ili ozlijedi stopalo. Obuća za pacijente

Drug sa dijabetesom bitno se razlikuje od ortopedske cipele koja se koristi za druge bolesti.

Vrste ortopedske cipele za pacijente sa dijabetesom

Ortopedske cipele nazivaju se cipelama, čiji je dizajn osmišljen uzimajući u obzir patološke promjene stopala kod određenih bolesti. Iako je sva obuća za pacijente s dijabetesom tehnološki složena, s kliničkog stajališta bitno je razlikovati: a) ortopedske cipele izrađene prema gotovom bloku i b) cipele izrađene prema pojedinačnom bloku (modificirane za ovog pacijenta, gotovi blok ili gips cast / njeni ekvivalenti). Budući da ne postoji utvrđena terminologija za ove vrste cipela (izrazi „složeni“ i „nekomplicirani“ imaju tehnološko značenje), preporučljivo je koristiti izraze „cipele u gotovom bloku“ („gotova obuća“) i „cipele na pojedinačnom bloku“, što odgovara stranim terminima „ off-the shell (prefabrikovane) cipele ”i“ cipele po mjeri ”. Brojni stručnjaci predlažu da se cipele na gotovom bloku nazivaju „preventivnim“ (posebno da bi se poboljšala percepcija pacijenata), ali ovo mišljenje nije opšteprihvaćeno.

Pošto su ortopedske cipele i ulošci neraskidivo povezani, trebalo bi ih razmatrati zajedno, što se ogleda i u strukturi ovih preporuka.

Indikacije za gornje vrste cipela

Za „cipele na gotovom bloku“: stopalo bez težih deformacija + njegove dimenzije se uklapaju u postojeće blokove (uzimajući u obzir njihove različite veličine i kompletnost).

Za „pojedinca“: teške deformacije + veličine se ne uklapaju u standardne jastučiće. Kao primjeri, izrečeni

formacije (Hallux valgus III - IV vijeka i drugi), deformacije uslijed dijabetičke osteoartropatije („ljuljanje stopala“ i slično), amputacija I ili V prsta, amputacija nekoliko prstiju (iako neki stručnjaci vjeruju da u nedostatku jakih deformacija, „ cipele na gotovom bloku "sa individualno napravljenim uloškom).

Na temelju stanja donjih ekstremiteta (prisutnost deformiteta, ishemije, neuropatije, čira i amputacija u anamnezi) razlikuju se različite kategorije bolesnika s različitim potrebama za ortopedskim proizvodima 1,2,6,7,14. Vrsta ortopedske cipele i uložaka bira se na osnovu koje kategorije pacijent pripada. Obzirom na ograničene dijagnostičke mogućnosti dijabetičke neuropatije i angiopatije u mnogim ortopedskim radionicama, opis ovih kategorija u ovim preporukama predstavljen je u pojednostavljenom obliku i uglavnom se temelji na stupnju deformacije stopala (u nedostatku podataka o neuropatiji / angiopatiji, pacijenta treba smatrati vjerojatnim da će imati ove komplikacije).

Kategorija 1 (nizak rizik od VDS - 50-60% svih bolesnika): stopala bez deformiteta. 1a - s normalnom osjetljivošću, 16 - sa oslabljenom osjetljivošću. Oni mogu (1a) nabaviti gotove cipele u redovnoj trgovini, ali uz pridržavanje određenih pravila za odabir cipela ili (16), trebaju „gotove cipele“ s tipičnom uloškom za suzbijanje udarca.

Kategorija 2 (umjereni rizik od SDS-a - 15-20% svih bolesnika): umjereni deformiteti (Hallux valgus I-II stepena, umjereno izraženi korakoidni i čekićavi prsti, ravnih nogu, blagi prolaps glave metatarzalnih kostiju itd.) 1. Potrebne su im "cipele na gotovom bloku" (obično dodatna dubina) sa individualno napravljenim uloškom.

Kategorija 3 (visoki rizik od SDS-a - 10-15% pacijenata): teški deformiteti, promjene kože prije čira, trofični ulkusi (povezani s preopterećenjem stopala prilikom hodanja) u prošlosti, amputacije unutar stopala. Potrebne su im „individualne cipele“ sa individualno napravljenim uloškom.

Kategorija 4 (5-7% pacijenata): trofični čirevi i rane u trenutku pregleda. Ortopedske cipele su neefikasne, uređaji za istovar („polovina cipela“, totalni kontaktni oblik (TCC)) potrebni su pre nego što se rana zaceli, u budućnosti - ortopedske cipele kategorije 2 ili 3.

1 Kriterij za „umjerenost“ deformacije ovdje je podudaranje svih veličina stopala sa postojećim jastučićima.

Teško oštećenje osjeta i visoka motorička aktivnost (kao i znakovi neefikasnosti proizvedenih cipela) često zahtijevaju svrstavanje pacijenta u višu kategoriju.

Mehanizmi djelovanja ortopedskih cipela / uložaka

Zadaci ortopedske cipele kod pacijenata s dijabetesom

• Glavni zadatak: smanjiti pritisak na zagušenim dijelovima plantarne površine (što već može biti prije ulceroznih promjena). Upravo za taj zadatak potreban je poseban dizajn ortopedske cipele i uložaka. Preostale zadatke moguće je riješiti visokokvalitetnom ne-ortopedskom obućom.

• Spriječite horizontalno trenje (sile smicanja), ne trljajte kožu stopala. Kod dijabetesa je osjetljivost često oslabljena, koža je ranjiva. Zato je vodoravno trenje prilikom hodanja često uzrok razvoja dijabetičkog čira.

• Ne stisnite stopalo, čak ni sa deformacijama (najčešće je to Hallux valgus), nemojte ozlijediti tvrdi vrh

• Štiti stopalo od prednjih i drugih udaraca (iako u svakodnevnoj praksi takvi udarci izuzetno rijetko dovode do razvoja VTS-a).

• Pored čisto mehaničkih svojstava - za pružanje dovoljne ventilacije stopala, udobnost, praktičnost prilikom stavljanja i uklanjanja, mogućnost podešavanja jačine tokom dana.

Kao rezultat, glavni cilj ortopedske cipele je zaštititi stopalo od stvaranja dijabetičnih čira. Treba još jednom naglasiti da se za liječenje dijabetičnih ulkusa ne koriste ortopedske cipele (koje u ovoj situaciji nisu efikasne), već privremeni uređaji za istovar.

Kako cipele rješavaju glavni problem - smanjuje preopterećenje pojedinih dijelova plantarne površine? Sledeći strukturni elementi su opisani da bi se to postiglo.

1. Kruti potplat (kruti potplat) sa rolom. Smanjuje opterećenje prilikom hodanja po prednjoj nozi, povećava - na sredini i leđima.

Sl. 2. Cipele s čvrstim đonom i rolom.

Sl. 3. Metatarzalni jastuk (shematski MP).

Točkice označavaju glave metatarzalnih kostiju, čija se opterećenja smanjuju pod djelovanjem metatarzalnog jastuka.

Sl. 4. Metatarzalni valjak (shematski).

Točkice označavaju glave metatarzalnih kostiju.

Sl. 5. Uzorak umetanja mekog materijala u debljini uložaka (1) i đona cipele (2).

2. Metatarzalni jastučić (metarsalni jastučić) "podiže" metatarzalne kosti smanjujući opterećenje na njihovim glavama.

3. Metatarzalna šipka (metatarzalna šipka) djeluje slično, ali ima veću širinu - od unutrašnjeg ruba uložaka do spoljnjeg

4. Uložak, ponavlja oblik stopala i izrađen je od materijala koji apsorbuje udarce (oblikovan uložak). Za smanjenje pritiska na zagušenim područjima pomažu umeci od mekšeg materijala u tim zonama (čepovi za uloške).

5. Ispod preopterećenog prostora može se napraviti udubljenje u đonu, također ispunjeno mekim materijalom (čep na sredini) (vidi Sliku 5).

Treba napomenuti da se niz metoda (na primjer, metatarzalni jastuk) ne može primijeniti ni kod jednog pacijenta, indikacije i kontraindikacije za njih su navedene u nastavku).

Opći zahtjevi za ortopedsku obuću

za pacijente sa dijabetesom

Ovi su zahtjevi formulirani još u radu F. Tovey-a na temelju empirijskih saznanja, koji su naknadno potvrđeni u kliničkim ispitivanjima specijalnih cipela i danas su općenito prihvaćeni2.

• Minimalni broj šavova.

• Širina cipele nije manja od širine stopala (posebno u metatarsofalangealnim zglobovima).

• Dodatna zapremina cipela (za ugradnju ortopedskih uložaka).

• Nedostatak kapa za nožne prste3: elastični (rastezljivi) materijal vrha i obloge.

• Izduženo leđa, koja seže do glave metatarzalnih kostiju (nadoknađuje gubitak snage i stabilnosti povezane s nedostatkom kapka nožnih prstiju).

• Podesiva zapremina (s čipkama ili čičak trakama za slučaj da se oteklina poveća uveče).

Dodatne karakteristike dizajna također se predlažu kao obavezne za sve vrste cipela za dijabetes:

• Kruti (kruti) potplat sa kotrljanjem (roker ili valjak - vidi dole). U velikom broju vodećih stranih marki obuće za dijabetes (Lucro) mali valjak4 nalazi se na svim modelima obuće za dijabetičare, iako, izgleda, nije potreban za sve pacijente.

• Peta s nagnutom prednjom ivicom (nagnuti kut između prednje površine pete i glavnog potplata smanjuje rizik od padova).

Opći zahtjevi za uloške za dijabetes

• Izrada materijala koji apsorbiraju udarce (plastazot, poliuretanska pena) elastičnosti u prednjem delu obale oko 20 ° (približno jednaka elastičnosti potkožnog masnog tkiva), u zadnjem delu - oko 40 °. Pluta i plastika su materijali koji apsorbiraju udarce i previše kruti i ne bi ih trebali koristiti ni za podupiranje uzdužnog luka stopala i kao osnovu (donji sloj) stražnjeg dijela uložaka. U tu svrhu koriste se elastični materijali (pjenasta guma, evaplast itd.).

• Debljina uložaka za kategorije pacijenata 2 i 3 - najmanje 1 cm, čak i u prednjem dijelu5.

• Dovoljna higroskopičnost materijala.

• Ravna uložak dovoljne debljine može umanjiti pritisak na zagušena područja kod pacijenata s umjerenim rizikom (a ta se uloška koristi u stranim ortopedskim cipelama mnogih vodećih marki). Međutim, s visokom plantarnom

a - shematski je prikazano plavom bojom. b - karakteristične cipele bez kaputa na nožnim prstima (mekani vrh).

tlak uložaka, koji simulira oblik stopala i podupire njegove lukove, efikasnije uklanja preopterećenje prema pedografiji nego ravni 4.7.

• Strani stručnjaci R. Zick, P. Cavanagh 6.7 razmatraju opće prihvaćenu metodu za upotrebu umetaka mekšeg materijala u debljini uložaka pod preopterećenim zonama stopala (čepovi za uloške). Ovaj umetak može produbiti u debljinu đona cipele (čepić na sredini), međutim, podaci kliničkih istraživanja o ovom pitanju izuzetno su mali.

• Maksimalni radni vijek šok-apsorpcijskih uložaka je 6-12 mjeseci. Pacijenta treba upozoriti na potrebu izrade novih uložaka (ili djelomične zamjene materijala za đonove) najmanje 1 puta godišnje.

Prema randomiziranom kliničkom ispitivanju, tokom 1 godine korištenja pojedinačno odabrane „gotove cipele“ (Lucro), došlo je do smanjenja rizika od ponovne pojave trofičnog ulkusa za 45%; NNT (broj pacijenata kojima treba propisati ovaj tretman kako bi se spriječio 1 slučaj čira) bio je 2,2 pacijenta godišnje. Prepoznatljive karakteristike ovog modela cipela bile su: a) kruti potplat sa valjakom, b) meki gornji dio bez poklopca nožnog prstiju, c) ravan uložak za suzbijanje udara (bez pojedinačne izrade) debljine 9 mm u svim dijelovima stopala.

2 Ovi su zahtjevi obavezni u proizvodnji ortopedske cipele bilo koje klase za pacijente s dijabetesom, ali njihova primjena sama po sebi još uvijek ne čini obuću efikasnom u prevenciji dijabetičnih čira. Da bi se riješio ovaj problem, obuću treba izraditi uzimajući u obzir specifične kliničke probleme pacijenta, kako je opisano u nastavku.

3 Kapica za nožni prst - tvrdi dio srednjeg sloja gornjeg dijela cipele, koji se nalazi u njegovom dijelu prsta i služi za zaštitu prstiju od vanjskih utjecaja i održavanje oblika cipele. U studiji (Presch, 1999.), prisustvo kapka nožnih prstiju bio je jedan od tri glavna razloga razvoja ulceroznih oštećenja prilikom nošenja ortopedske cipele (zajedno s povremenim nošenjem obične cipele i neusklađenošću konture cipela i oblika stopala s jakim deformacijama)

4 U Lucro cipelama valjak je malo pomaknut prema naprijed („kolut prije nosača“), udaljenost „točke razdvajanja“ od pete je 65-70% dužine đona, visina podizanja je oko 1-2 cm. (Vrste i potrebne karakteristike rolne bit će detaljnije opisano u drugom delu članka).

5 Ovakve uloške gotovo uvijek zahtijevaju cipele sa dodatnom dubinom - to su u osnovi gotove ortopedske cipele.

Da li je proizvodnja ortopedskih proizvoda

cipele izrađene samo od prirodnih materijala?

Tradicionalno se vjerovalo da se zbog najboljih higijenskih svojstava (higroskopičnost, propusnost zraka itd.) Trebaju koristiti samo prirodni materijali. Međutim, nakon pojave sintetičkih materijala koji su značajno superiorniji od prirodnih po rasprostiranju (pjenast lateks) ili sposobnosti jastučenja (plastazot, silopren za proizvodnju uložaka), ugradnja za odbijanje sintetičkih materijala u korist prirodnih nema dovoljan razlog.

Da li su ortopedske uloške prihvatljive

bez posebne cipele?

S obzirom da je minimalna debljina ortopedske uloške kako bi se osigurao učinak od 1 cm u prednjem dijelu, umetanje pojedinačno izrađenih uložaka u ne-ortopedske cipele koje nosi pacijent je neprihvatljivo, jer često uzrokuje stvaranje dijabetičnih čira. Izrada takvih uložaka moguća je samo ako pacijent ima cipele dodatne dubine (izrađene prema gotovom ili pojedinačnom bloku), koje odgovaraju veličini ovim ulošcima.

U značajnom dijelu bolesnika (posebno starijih osoba) većina koraka dnevno poduzima se kod kuće, a ne na ulici, stoga, pri visokom riziku od dijabetičnih čira, uklanjanje „zona rizika“ na stopalu treba provoditi kod kuće. Istovremeno, prebacivanje ortopedskih uložaka u papuče takođe je neefikasno. Kod kuće je preporučljivo nositi ortopedske poluotvorene cipele (poput sandala), u koje su postavljeni ortopedski ulošci i čvrsto učvršćeni. Ali treba imati na umu da u hladnoj sezoni pacijentova stopala ne smiju da se hlade. Takve cipele mogu imati i kruti potplat sa rolerom. Također je moguće nositi ljetni par ortopedskih cipela kod kuće.

Procena kvaliteta i efikasnosti

Nemoguće je uspostaviti punu ortopedsku obuću bez stalnih unutarnjih (od strane same radionice) i vanjskih (sa strane kliničara, uzimajući u obzir mišljenja pacijenata) kontrole kvalitete i učinkovitosti obuće koja se proizvodi.

Pod kvalitetom se podrazumijeva usklađenost cipela sa standardima (preporukama) uzimajući u obzir kliničke probleme ovog pacijenta.

Učinkovitost cipela je njegova sposobnost da spriječi razvoj trofičnih čira povezanih sa ozljedama stopala

kada hodate. Učinkovitost obuće može se procijeniti slijedećim metodama:

1) pomoću pedografije unutar cipele (merenje pritiska u cipelama),

2) da umanji pre-ulcerirane promene u "rizičnim područjima",

3) smanjiti učestalost novih čira (isključujući one koji nisu povezani sa cipelama) pod uvjetom da se redovno nose.

Metoda br. 2 najpraktičnija je za procjenu rezultata nošenja cipela kod određenog pacijenta, metoda br. 3 - za randomizirana kontrolirana ispitivanja. Također treba imati na umu da učinak pronađen u kliničkim ispitivanjima ovisi o početnom stepenu rizika od sindroma dijabetičkog stopala kod pacijenata uključenih u studiju. Dakle, profilaktički učinak ortopedske cipele dokazan je u radovima koji su uključivali pacijente iz grupe visokog rizika (trofični čir u anamnezi) 3,5,12,13,15, ali nije potvrđen u grupama sa niskim rizikom 12,17,19. Važno je da studije uzimaju u obzir ne samo ukupan broj novih čira, već i broj ulkusa uzrokovanih neadekvatnom obućom (čirevi na cipelama).

U teškim slučajevima, cipele možda neće imati željeni efekat, čak i ako su „pravilno napravljene“. Pacijent može nositi visokokvalitetne i skupe ortopedske cipele, koje su u ovoj situaciji jednostavno neadekvatne. U tom je slučaju potrebno ispraviti proizvedene cipele kako biste postigli željeni rezultat (uklanjanje zona preopterećenja tijekom pedografije + odsustvo novih čira). Kod pacijenta s neuobičajenim hodom (snažan okret stopala prema van) došlo je do pojave čira na području glave prve metatarzalne kosti, uprkos cipelama s čvrstim potplatom i namotajem. Pedografija je pokazala da prilikom hodanja dolazi do „kotrljajućeg opterećenja“ kroz područje čira. Proizvodnja cipela s osom plantarnog zamaha pod kutom prema osi cipela (okomito na os pokreta stopala tijekom faze guranja) spriječila je daljnje recidive čira.

Obuka pacijenta za pravilno nošenje

Ovo je jedan od uvjeta njegove stalne upotrebe (poštivanje pacijenta). Kod izdavanja ortopedske obuće potrebno je podsjetiti da:

- koristi samo uz stalno habanje (> 60-80% ukupnog vremena hoda) Chantelau, 1994, Striesow, 1998,

- cipele i tabanice - jedna jedinica: ortopedske uloške ne možete prenijeti na druge cipele,

- nove narukvice je potrebno naručiti najmanje 1 put godišnje (s vrlo visokim plantarnim pritiskom - češće),

- Nosite ortopedsku obuću kod kuće. Ovo se posebno odnosi na pacijente sa visokim plantarnim pritiskom i one koji imaju malu količinu hodanja izvan kuće (većina starijih osoba).

Prisustvo ortopedske cipele ne oslobađa pacijenta potrebu da slijedi standardna "Pravila za prevenciju dijabetičkih čira", posebno koja se tiču ​​svakodnevnog pregleda obuće radi prepoznavanja stranih predmeta koji su u njega pali, rastrganih obloga, uložaka itd.

Redovni pregled u uredu za dijabetičko stopalo prijeko je potreban, radi pravovremenog uklanjanja hiperkeratoza koje se mogu oblikovati čak i kada nosite visokokvalitetnu ortopedsku obuću (jer je ponekad ortopedskim cipelama / ulošcima moguće smanjiti, ali ne i ukloniti, preopterećenje zone rizika na plantarnoj površini površina stopala).

Upotreba krutog potplata sa rolnom zahtijeva dodatnu obuku za pacijenta. Potrebno je unaprijed upozoriti kako takva uobičajena metoda kontrole kvalitete prilikom kupovine cipela kao mogućnost savijanja potplata rukama nije primjenjiva u ovom slučaju. Hodanje u takvim cipelama zahtijeva malo drugačiju tehniku ​​(smanjuje se faza guranja) i smanjuje se dužina koraka.

Estetski aspekti ortopedske cipele

Ova pitanja moraju se uvijek uzimati u obzir. Nezadovoljstvo pacijenta (pacijenta) izgledom cipela značajno se pogoršalo -

Postoji usklađenost u pogledu njegove upotrebe. Predložen je niz pristupa koji poboljšavaju percepciju cipela od strane pacijenata (i što je još važnije, pacijenata) 7.11. Saglasnost pacijenta za nošenje ortopedske cipele može se postići ukrasnim elementima (vizualno sužavajućim cipelama), pacijentovim izborom boje, pacijentovim učešćem u dizajniranju cipela itd. Ako trebate nositi visoku obuću, čak i ljeti, koristite takvo dizajnersko rješenje kao široke (1,5-2 cm) rupe u njenom gornjem dijelu. Ne utičući na stepen fiksacije stopala, vizualno čine cipele „letnjim“, a takođe povećavaju udobnost prilikom nošenja. Kod proizvodnje cipela s valjkom za iskrcavanje predlaže se smanjenje visine pete radi smanjenja ukupne debljine potplata. Ispunjavanje vrha cipele tijekom amputacije distalnog dijela stopala, između ostalog, također rješava problem poboljšanja estetike.

Pridržavanje gore navedenih pravila obvezno je u proizvodnji cipela za pacijente s dijabetesom. Ali čak i ako se cipela naziva ortopedska (i formalno je) to ne znači da je pravilno napravljena za rješavanje problema određenog pacijenta. Da bi se riješili ovi problemi, potrebno je razumjeti biomehaničke zakone na osnovu rezultata istraživanja, o kojima će biti govora u drugom dijelu članka.

1. Spivak B.G., Guryeva I.V. Kliničke manifestacije patoloških promjena na stopalima oboljelih od dijabetesa i načela ortopedske podrške / Protetika i protetika (Zbornik radova TsNI-IPP), 2000., br. 96, str. 42-48

2. FGU Glavortpomosch Ministarstva rada Ruske Federacije. Preporuka br. 12 / 5-325-12 „O identifikaciji, upućivanju na protetička i ortopedska preduzeća (radionice) i pružanju ortopedske obuće pacijentima sa sindromom dijabetičkog stopala“. Moskva, 10. septembra 1999

3. Baumann R. Industriell gefertigte Spezialschuhe fur den diabetischen Fuss./ Diab.Stoffw, 1996, v.5, str. 107-112

4. Autobus SA, Ulbrecht JS, Cavanagh PR. Smanjenje pritiska i preraspodjela opterećenja prilagođenim uloškom u bolesnika s dijabetesom s neuropatijom i deformitetom stopala. / Clin Biomech. 2004. 19. jula (6): 629-38.

5. Busch K, Chantelau E. Učinkovitost nove marke dionica 'dijabetičkih' cipela za zaštitu od recidiva čira na dijabetičkom stopalu. Buduća kohortna studija. / Dijabetička medicina, 2003, v.20, str.665-669

6. Cavanagh P., / Obuća ili osobe sa dijabetesom (predavanje). Međunarodni simpozijum „Dijabetičko stopalo“. Moskva, 1-2. Juna 2005

7. Cavanagh P., Ulbrecht J., Caputo G. Biomehanika stopala u šećernoj bolesti / U: Dijabetičko stopalo, 6. izdanje. Mosby, 2001., str. 125-196

8. Chantelau E, Haage P. / Revizija obrubljene dijabetičke obuće: odnos prema poštivanju pacijenata. / Diabet Med, 1994, stih 11, str. 114-116

9. Edmonds M, Blundell M, Morris M. i dr. / Poboljšani opstanak dijabetičkog stopala, uloga specijalizirane klinike za stopala. / Quart. J. Med, 1986,

v. 60, No232, str. 763-771.

10. Međunarodna radna grupa za dijabetičko stopalo. Međunarodni konsenzus o dijabetičkom stopalu. Amsterdam, 1999.

11. Morbach S. Dijagnoza, liječenje i prevencija sindroma dijabetičkog stopala. Hartmann Medical Edition, 2004.

12. Reiber G, Smith D, Wallace C i dr. / Učinak terapeutske obuće na reulceraciju stopala kod pacijenata s dijabetesom. Nasumično kontrolirano suđenje./ JAMA, 2002, v.287, str.2552-2558.

13. Samanta A, Burden A, Sharma A, Jones G. Poređenje između "LSB" cipela i "svemirskih" cipela kod dijabetičkog ulceracije stopala./ Pract. Diabet.Intern, 1989, stih 6, str. 26

14. Schroeer O. Značajke ortopedske cipele za dijabetes (predavanje). Ortopedska obuća za pacijente sa šećernom bolešću (Naučni i praktični seminar). ESC RAMS, M., 30. marta 2005

15. Striesow F. Konfektionierte Specialschuhe zur Ulkusrezidivprophylaxe beim diabetischen Fusssyndrom. / Med. Klin 1998, vol. 93, str. 695-700.

16. Tovey F. Proizvodnja dijabetičke obuće. / Dijabetička medicina, 1984, vol. 1, str. 69-71.

17. Tyrrell W, Phillips C, Price P, et al. Uloga ortotske terapije u minimiziranju rizika od ulceracija kod dijabetičkog stopala. (Sažetak) / Diabetologia, 1999, v. 42, Suppl. 1, A308.

18. Uccioli L., Faglia E, Monticone G. et al. / Proizvedena obuća za prevenciju čira na šećernoj bolesti. / Dijabetes care, 1995, v. 18, broj 10, str. 1376-1378.

19. Veitenhansl M, Hierl F, Landgraf R. / Ulkus- und Rezidivprophylaxe durch vorkonfektionierte Schuhe bei Diabetikem mit diabetisches Fusssyndrom: eine prespektive randomisierte Studie. (Sažetak) ./ Diabetes & Stoffwechsel, 2002, v. 11, Suppl. 1, str. 106-107

20. Zick R., Brockhaus K. Diabetes mellitus: Fußfibel. Leitfaden fur Hausa'rzte. - Mainz, Kirchheim, 1999

Dio 2. Diferencirani pristup različitim grupama pacijenata

Ortopedska obuća za pacijente sa dijabetesom uvijek treba ispunjavati zahtjeve dane u prvom dijelu članka. Međutim, problemi donjih ekstremiteta kod dijabetesa su raznoliki, a različite kategorije pacijenata zahtijevaju cipele različite složenosti i dizajna. Prilikom pregleda pacijentovih stopala prije izrade cipela (najbolje uz sudjelovanje ortopeda), potrebno je razumjeti zašto je taj pacijent usmjeren u izradu cipela. Različite deformacije dovode do preopterećenja različitih dijelova stopala. Stoga konstruktivna rješenja u proizvodnji obuće možda nisu ista za sve pacijente. Osobito bi trebalo biti pražnjenje onih područja na kojima su vidljive pre-ulcerativne promjene na koži (hiperkeratoze s krvarenjima, bolne hiperkeratoze na površini plantara, cijanoza i hiperemija kože na leđima). Evo načina da se te „rizične zone“ zaštite od preopterećenja i stvaranja trofičnih čireva u različitim kliničkim situacijama.

1. Poprečno ravne noge (izdanak glava metatarzalnih kostiju), pre-ulcerativne promjene u predelu metatarzalnih kostiju II, III, IV.

Preopterećenje plantarne površine u prednjem dijelu stopala s ravnim stopalima pogoršava se drugim biomehaničkim poremećajima kod dijabetesa - ograničavanjem pokretljivosti zgloba gležnjeva i zgloba gležnja, ekvinusom skočnog zgloba (zbog skraćenja mišića mišića). Zadatak cipela je da preraspodijeli opterećenje, smanjujući pritisak na zagušena područja.

Načini za preraspodjelu tereta

Kruti potplat sa kolutom. Prava ortopedska iskrcajna rola u osnovi se razlikuje od uobičajene podiznosti dijela nožnih prstiju ugrađenog u cipelu (što je obično do 1,5 cm za cipele s niskom petom). Razlika leži u promjenjivoj debljini đona sprijeda i visini nožnog prsta (2,25-3,75 cm). Preporuke za primjenu ove metode temeljene na brojnim studijama 9,17,25 detaljno su opisali P. Cavanagh i sur .:

• Odaberite potporni potplat (bočni profil kotrljanja u obliku prekinute linije) i valjak potplata (bočni profil u obliku krivulje). Prva opcija je nešto efikasnija (dodatno smanjenje opterećenja za 7–9%, prema pedografiji unutar cipele).

Sl. 7. Vrste podloge.

b - Rocker (objašnjenje u tekstu).

Strelica označava lokaciju „tačke razdvajanja“.

• Prema istraživanjima, optimalna udaljenost „točke razdvajanja“ od pete je 55-65% dužine đona (bliže 55 ako želite osloboditi glave metatarzalnih kostiju, bliže 65 za otpuštanje nožnih prstiju).

• Učinkovitost preraspodjele opterećenja određuje se kutom povišenja prednjeg dijela potplata (koji u određenoj mjeri odgovara visini prednjeg ruba potplata iznad poda s "standardnom" dužinom potplata). Visina podizanja „standardnog“ modela je 2,75 cm (s veličinom cipela od 10 (30) cm). Ovaj indikator može biti u rasponu od 2,25 (minimalno) do 3,75 cm (potonji se koristi kod izuzetno visokog rizika, u kombinaciji sa ortozom).

Opisane su brojne tehnike koje poboljšavaju estetiku i percepciju cipela od strane pacijenata (smanjenje visine pete radi smanjenja ukupne debljine đona, itd.).

Ulje za upijanje šoka (poliuretanska pena, plast-zot). Udubljenja i / ili silikonski umetci u ulošku mogući su u izbočenju glava metatarzalnih kostiju.

Metatarzalni jastuk (= podrška poprečnog luka stopala = korekcija poprečnog ravnog stopala) moguć je, ali s oprezom i samo u kombinaciji s drugim metodama prenosa tereta. Prema riječima stručnjaka, „S obzirom na jastuk za oblaganje jastuka na vrhu, metatarzalni jastuk se može koristiti u slučaju mobilnosti

(„Ispravljivost“) poprečnog luka stopala (utvrđuje ortoped tokom pregleda). U većine bolesnika s pred ulceriranim promjenama u području glave metatarzalnih kostiju, istovar ove zone bez metatarzalnog jastuka neće biti dovoljan. " Ne bi trebao uzrokovati nelagodu pacijentu, trebao bi biti pravilno smješten, moguće je postupno povećavanje njegove visine. Treba imati na umu da je poprečni luk stopala kod pacijenata sa SDS često nepomirljiv.

Postoje uređaji za suzbijanje udara koji se nose na stopalu (uključujući silikone), najmanje 3 različita modela. Mogu se koristiti u kombinaciji s cipelama (ali cipele trebaju imati dodatni prostor za njih). Neki stručnjaci sumnjaju u njihovu udobnost za pacijenta (broj pacijenata koji ih stalno nosi može biti minimalan).

2. Uzdužna ravna noga, pre-ulcerozne promjene (hiperkeratoze) na plantarnoj površini I metatarsofalangealnog zgloba.

Ciljevi cipela: prijenos tereta s prednjeg-unutrašnjeg dijela stopala u bočnom i zadnjem smjeru.

Načini iskrcavanja rizičnih zona

Nosač (lučni nosač) za uzdužni luk stopala,

Kruti potplat sa kolutom (vidi Sl. 1),

Materijal uložaka za podmetanje (vidi dio 1).

3. Korakoidni i čekićasti prsti u obliku predjelenskih promjena na potpornoj površini (na vrhu prstiju) i na stražnjoj strani interfalangealnih zglobova često se kombiniraju s pelekanijom ravnih nogu.

Zadaci cipele: I - smanjiti opterećenje vrhova prstiju i II - smanjiti pritisak vrha cipele na stražnjoj strani interfalangealnih zglobova.

Rješenje I

Kruti potplat sa kotrljanjem (smanjuje opterećenje na celoj prednjoj nozi - vidi gore),

Svojstva jastuka za jastuk (vidi dio 1),

Brojni ljekari propisuju korektore prsta na kljunu (Gevol, Scholl, itd.) Radi istovara. Metoda je prepoznata kao prihvatljiva (ako je položaj prsta podesiv, poduzimaju se mjere opreza, pacijent je pravilno upućen i nema izraženog smanjenja osjetljivosti), ali je potrebno poduzeti mjerenja kako bi se naručile cipele uzimajući u obzir trošenje korektora. Korektor, koji je fiksiran za drugi ili treći prst pomoću pletenice, mnogo je sigurniji od modela „all-silikon“, gde je prst ubačen u otvor korektora.

II rješenje

Gornji materijal koji se proteže (pjenast lateks ("rastezanje") u obliku umetka preko stražnjeg dela prstiju ili meka koža), nedostatak kapka nožnih prstiju. Tradicionalna uporaba poklopca nožnih prstiju (gornji ili prednji) u domaćim ortopedskim cipelama temelji se na ideji rizika od ozljede prsta tijekom prednjeg udara (koji je zapravo vrlo mali) i stvaranja nabora kožne gornje strane cipele bez poklopca nožnog prsta, što može ozlijediti stražnji dio stopala. Rješenje problema sa naborima: potplat sa šipkom za zaštitu stopala od prednjih udaraca prilikom hodanja, porozna atraumatska obloga gornjeg dijela cipele (štiti stopalo i pomaže cipeli da ostane u formi), krutost đona (sprječava savijanje prednjeg dijela cipele prilikom hodanja).

4. Hallux valgus, pre-ulcerirane promjene u području izbočenog I metatarsofalangealnog zgloba i na površinama I i II prstiju okrenutim jedna prema drugoj. Možda kombinacija sa krutošću prvog prsta (hiperkeratoza na površini plantara).

Rješenje: cipele dovoljne širine, sa gornjim dijelom izrađenim od zateznih materijala (meka koža, pjenast lateks). Moguće je interdigitalne razdjelnike (silikon), ali samo u slučaju "ispravljivosti" položaja prvog prsta (utvrđeno ljekarskim pregledom).

Sa krutošću prvog prsta:

Kruti potplat sa kolutom (vidi gore),

Svojstva uložaka za upijanje udara (vidi dio 1).

5. Prenesene amputacije unutar stopala, svaka „mala“ 1 amputacija dovodi do radikalne promjene biomehanike stopala, što se očituje u pojavljivanju na plantarnoj površini područja abnormalno visokog opterećenja, izmještanju zglobova stopala s razvojem njihove artroze, kao i povećanjem opterećenja na suprotnom stopalu .

Lokalizacija pred-ulcerativnih promjena ovisi o vrsti amputacije. Vrste amputacija su različite, biomehaničke posljedice različitih intervencija detaljno su proučavale H. Schoenhaus, J. Garbalosa. Treba napomenuti brojne domaće studije 1,2,12,13, koje su se temeljile i na pedografskim podacima i na četverogodišnjem prospektivnom promatranju pacijenata s dijabetesom koji su podvrgnuti malim amputacijama. U skraćenom obliku, glavne posljedice amputacije unutar stopala prikazane su u tabeli. Međutim, uzimajući u obzir razlike u tehnici amputacije i djelovanje niza drugih faktora (na primjer, prisutnost deformacija stopala prije intervencije), stupanj preopterećenosti tih

1 Mala amputacija - amputacija unutar stopala, visoka amputacija - iznad nivoa zgloba gležnja (na nivou potkoljenice ili bedra).

Problemi nakon amputacija unutar stopala

Vrsta amputacije Neželjeni efekti

1. Izolacija (exarticulation) prsta bez resekcije metatarzalne kosti (ima teže biomehaničke posljedice od amputacije prsta resekcijom metatarzalne glave) • Premještanje metatarzalne glave na plantarnu stranu s stvaranjem zone povećanog tlaka u projekciji glave. Osobito su izražene pre-ulcerirane promjene u predjelu glave za vrijeme amputacije I ili V prsta. • Pomicanje susjednih prstiju na stranu odsutnog • Kad je amputacija I prsta - kokokoidna deformacija II.

2. Amputacija prsta resekcijom metatarzalne glave • II, III ili IV prsta • I ili V prsti • Posljedice su minimalne, ali dolazi do preopterećenja glave susjednih metatarzalnih kostiju • Kršenje strukture uzdužnog i poprečnog luka stopala (ali negativne posljedice takve intervencije su manje od jednostavnom ekarticuliranjem ovih prstiju)

3. „Transverzalna resekcija“ stopala (transmetatarsalna amputacija, eksarticulacija u zglobu Lisfranca ili Choparda) • Preopterećenje i trauma prednjeg-gornjeg i prednjeg-donjeg uboda. Razlozi za to su (respektivno): ranjivost kože u predelu postoperativnog ožiljaka, trauma stopala sa naborima gornjeg dijela cipele ili šavova obloge, smanjenje područja potkoljenice pupka, deformacija ekvinusa, kao i pomicanje stopala u smjeru sprijeda-nazad pri hodanju u cipelama koje ne zahvaćaju gležanj) Za amputacije prema Shoparu i Lisfrancu - rotacija stopala prema unutra ili prema van (pronacija / supinacija)

ili druga područja stopala mogu biti različita, pa je preporučljivo provesti pedografiju kako bi se utvrdila područja koja su najviše zagušena. Utjecaj ortopedske cipele i uložaka na biomehaničke parametre kod pacijenata s amputacijama unutar stopala proučavao je Mueller 15,16, preporuke za izradu cipela ovisno o dužini uboda stopala i aktivnosti pacijenta dane su u Cavanaghu 7,8.

Pored ovih posljedica, „male“ amputacije dovode i do zagušenja kontralateralnog stopala. Osim toga, cipele na operiranom stopalu (prije svega nakon poprečnih resekcija, nakon amputacije 4 ili 5 prstiju) deformiraju se na specifičan način: zbog prekomjernog savijanja đona cipele duž prednje granice panjeva, stvaraju se nabori gornjeg dijela cipele koji traumatiziraju prednji gornji štapić.

Posebna situacija je amputacija dijela prsta (na nivou interfalangealnog zgloba). Možda je trenje uboda na sljedećem prstu, što uzrokuje čireve na kultnom ili susjednom prstu. Međutim, ovaj se problem u većoj mjeri rješava nošenjem silikonskih i sličnih brtvi, radije nego ortopedskim cipelama, pa nije detaljno razmotreno u ovom dokumentu.

Zadaci ortopedske cipele nakon malih amputacija uopšte imaju niz razlika od zadataka ortopedske cipele za dijabetes općenito i sljedeći su.

1. Istovar zona preopterećenja koja se pojavljuje nakon amputacije na površini plantara (prognoza

čija se lokalizacija može temeljiti na podacima tablice).

2. Smanjivanje rizika od trauma na dorzumu uboda stopala (zbog deformacije prstiju nakon amputacije i uslijed stvaranja nabora nožne kosti u nožnom prstu).

3. Pouzdano i sigurno fiksiranje uboda stopala, što sprečava njegov vodoravni pomak unutar cipela prilikom hodanja.

4. Prevencija deformacija stopala (moguće je samo u ranim fazama, ispravljanje deformacija je opasno i neprihvatljivo!): A) stabilizacija stražnjeg dijela stopala radi sprečavanja deformacija (pronacija ili supstancija) - posebno kod kratkih uboda (Lysfranc, Chopar-ove operacije), b) sa odsutnost glave I ili V metatarzalne kosti - sprečavanje kolapsa lukova stopala, c) eksarticulacijom II, III ili IV prsta - sprečavanje prolapsa glave odgovarajuće metatarzalne kosti (uz kršenje poprečnog luka stopala), d) u istim slučajevima, sprečiti cm schenie susjedne prste u smjeru nestalih (ih).

5. Smanjivanje pritiska na zagušenim delovima suprotnog stopala.

Rešenje za ove probleme postiže se zbog sledećih tehnoloških karakteristika obuće.

1. Za oslobađanje prednje noge, kao i za sprečavanje nabora u gornjem dijelu cipele, potreban je kruti potplat sa kotrljanjem.

2. Ulošci moraju biti napravljeni prema utisku stopala i potpuno ponoviti lukove bez pokušaja korekcije na strani amputacije. Ako su svojstva usporavanja jastuka nedovoljna za smanjenje pritiska na zagušene dijelove površine plantara, za dodatno jastučenje potreban je mekani umetak ispod ovih dijelova.

3. Punjenje mekih praznina pomoću materijala za oblaganje umjesto dijelova stopala koji nedostaju. U nedostatku jednog prsta, to se postiže nošenjem silikonske "proteze za prste" i sprečava se pomicanje susjednih prstiju prema odsutnim. Kod poprečnih resekcija stopala (nedostatak svih prstiju), punjenje sprječava stvaranje gornjeg dijela cipele i sprječava horizontalno pomicanje stopala prilikom hodanja. To se postiže glatkim izbočenjem na prednjem dijelu uložaka. Uzdužne resekcije stopala (amputacija jednog ili dva do tri prsta s metatarzalnim kostima), popunjavanje praznina je opasno (povećava rizik od traume). Pitanje neophodnosti i koristi popunjavanja praznina diskutabilno je i slabo se proučava. U radu M. Mueller i sur. proučavao je razne modele obuće za pacijente sa dijabetesom nakon transmetatarsalne resekcije stopala. Obuća standardne dužine s tvrdim potplatom i punjenjem u prednjem dijelu bila je najpovoljnija i prihvatljiva za pacijente. Kao alternativa, smatraju se cipele smanjene duljine za operirano stopalo, cipele sa ortozom na potkoljenici i stopalu (radi smanjenja opterećenja na usponu) i cipele standardne dužine bez popunjavanja praznina. Punjenje (pod uslovom da se koriste mekani materijali i izbaci panj) pomaže da se stopalo ne spriječi u anteroposteriornim pomacima, ali prednji rub panjeva se lako ozlijedi. Stoga bi panj trebalo u većoj mjeri držati na sebi cipelom za jahanje nego punjenjem.

4. Jezik cipela kod pacijenata s poprečnim resekcijama stopala treba biti čvrsto rezan, jer u suprotnom, šav na mestu pričvršćivanja jezika izaziva traumatizaciju i ponavljajuće čireve u anteroposteriornom delu panjeva.

5. Sa „kratkim kultom“ (amputacije prema Lys-francu i Chopardu), cipele iznad zgloba gležnja potrebne su za učvršćivanje stopala. Za dodatno fiksiranje uboda kod ovih bolesnika moguć je kruti umetak u jezik cipele (s mekom oblogom na strani uboda). Alternativno rješenje je prednji tvrdi ventil na ulošku (počevši od punjenja amputacijom) s mekom oblogom na strani uboda. Kako bi se spriječila pronacija / supinacija, ovim pacijentima je potrebno tvrdo leđa (kružne tvrde beretke), a uložak treba imati duboku čašicu.

6. Uz „kratak kult“ zbog snažnog smanjenja područja stopala mogući su recidivi

čirevi na plantarnoj površini panjeva uprkos svim naporima da se smanji opterećenje cipelama i ulošcima. Osim toga, izostanak većine stopala stvara značajne poteškoće pri hodanju. U tim je slučajevima prikazana kombinacija cipela s protetskim i ortopedskim napravama koje prikazuju dio opterećenja na potkoljenici (ortoze na ubodu stopala i potkoljenice preko kojih se obuća nosi, ili cipela s integriranom ortozom potkoljenice 7.8).

Ispravna kirurška taktika može smanjiti štetne biomehaničke posljedice malih amputacija. U nekim slučajevima želja za održavanjem maksimuma održivih tkiva dovodi do stvaranja biomehanički zlog uboda (tipičan primjer je amputacija prsta bez resekcije metatarzalne glave). Uz to, s razvojem deformacije uboda štapića ekvinusa s ponavljajućim čirima na prednjem dijelu njegove plantarne površine može se koristiti perkutano produljenje Ahilove tetive (Tendo-Ahilovo lektiranje, TAL). Učinkovitost ovog postupka potvrđena je u velikom broju studija 3-5, 14-16. Ova metoda je primjenjiva i za preopterećenje prednjeg stopala zbog prekomjernog vučenja Ahilove tetive (ne samo nakon malih amputacija).

6. Dijabetička osteoartropatija (OAP, Charcotovo stopalo)

Lokalizacija pred-ulceriranih promjena ovisi o lokaciji lezije i jačini deformacije. Charcotovo stopalo - ne-purulentno uništavanje kostiju i zglobova uslijed dijabetičke neuropatije, pogađa manje od 1% bolesnika s dijabetesom (na odjeljenjima „Dijabetičko stopalo“ udio bolesnika s OA iznosi do 10%). Potrebno je razlikovati Charcotovo stopalo od znatno učestalije osteoporoze kostiju stopala, artroze zglobova stopala i gnojnog uništavanja koštanog tkiva (osteomijelitis, gnojni artritis). Potrebna svojstva ortopedske cipele s OAP-om uvelike se razlikuju ovisno o lokaciji i fazi postupka.

Vrste lokalizacije OAP-a. Općenito je prihvaćeno podijeliti se u 5 vrsta.

Stadiji OAP-a (pojednostavljeni): akutni (6 mjeseci ili kasnije - bez liječenja je došlo do potpunog uništenja kostiju stopala, oblikovana deformacija, izuzetno visok rizik od čira pri nošenju obične cipele). U akutnom stadiju zahvaćeno stopalo ima povišenu temperaturu, temperaturna razlika (ako se mjeri infracrvenim termometrom) prelazi 2 ° C. Jedan od glavnih kriterija za završetak akutne faze je izjednačavanje temperature oba stopala.

Rani tretman - istovar upotrebom Contact Cast-a ili analoga - omogućava vam da zaustavite proces u akutnom stadiju kako biste spriječili stvaranje deformacija stopala. Lijekovi su manje važni od punog pražnjenja. Dakle, u akutnom stadiju (koji je u suštini)

Sl. 8. Lokalizacija OAP-a (klasifikacija Sanders, Frykberg) koja pokazuje učestalost oštećenja (vlastiti podaci).

I - metatarsofalangealni zglobovi, II - tarzno-metatarzalni zglobovi, III - tarzalni zglobovi, IV - zglobovi zgloba,

V - calcaneus.

predstavlja višestruke prijelome kostiju stopala) pacijentu nisu potrebne ortopedske cipele, već lijevane i cipele na cast, nakon izlaska iz akutnog stadija ortopedske cipele.

Zahtjevi za cipele / cipele ovise o specifičnoj situaciji (vidi dolje). Cipele su potrebne na pojedinačnom bloku, ako postoji izražena deformacija stopala.

Obavezna svojstva uložaka za OAP

• Potpuna zabrana pokušaja ispravljanja deformacija stopala pomoću metatarsalnih jastuka, pelota itd.

• U slučaju razvijene deformacije stopala, ulošci moraju biti izrađeni pojedinačno, u potpunosti ponavljajući reljef plantarne površine, desni i lijevi ne mogu biti isti s asimetrijom u obliku stopala.

• Ako se dogodila deformacija, uložak treba biti jastuk, ali ne previše mekan (inače postoji rizik od daljnjeg pomicanja koštanih fragmenata), optimalna krutost je oko 40 ° obale. U ovom slučaju, mekani umetak, udubljenje pod preopterećenim izbočenim dijelovima u središtu stopala (posebno s unaprijed ulceriranim promjenama!), Omekšena kontaktna površina uložaka može smanjiti opterećenje na tim zonama.

Različite kliničke situacije u bolesnika s OAP-om

U nedostatku deformacije

A. Proces bilo koje lokalizacije zaustavljen je u ranoj fazi: zagušena područja s rižom

com nema čira, ali je potrebno smanjiti kretanje u zglobovima stopala prilikom hodanja da se spriječe epizode bez preživljavanja OAP-a. Rješenje: kruti potplat sa kotrljanjem, uložak koji ponavlja lukove stopala, bez pokušaja korekcije. Podupiranje gležnja kod lezija gležnjeva.

Sa razvijenim deformacijama

B. Tip I (metatarsofalangealni i interfalangealni zglobovi): deformitet i rizik od čira su mali. Cipele: vađenje prednje noge (rola + gore navedene karakteristike uložaka za OAP).

B. Tipovi II i III (tarzalno-metatarzalni zglobovi i tarzalni zglobovi): Tipična jaka deformacija („ljuljanje stopala“) sa vrlo visokim rizikom od čira na sredini stopala. Ciljevi cipele: smanjiti opterećenje na srednjem dijelu stopala + ograničiti kretanje u zglobovima stopala prilikom hodanja (to će spriječiti rast deformacije tipa „udaranje nogama“). Rješenje: kruti potplat sa kolutom. Na raspolaganju je i stražnji valjak koji olakšava hodanje. Ulošci (izrađeni su prema opisanim pravilima s posebnom pažnjom). U idealnom slučaju, provjerite rezultate pomoću pedografije unutar cipele (Pedar, Diasled itd.), Ako je potrebno, poboljšajte uloške dok pritisak na izbočena područja ne bude manji od 500-700 kPa (granična vrijednost za formiranje ulkusa2).

Ako opisane mjere nisu dovoljne (pritisak ostaje iznad praga ili pojava čira na srednjem dijelu stopala uprkos nošenju cipela kod kuće i na otvorenom), pored obuće može se prenijeti i dio tereta na potkoljenici (ortoza na potkoljenici i stopalu). Prema Cavanaghu (2001), Mueller (1997), cipele s takvom ortozom su najefikasnije u uklanjanju preopterećenja „zona rizika“ na stopalu, ali njegova upotreba je ograničena zbog neugodnosti za pacijenta.

G. Tip IV (oštećenje zgloba gležnja). Problem: deformacija zgloba (čirevi na bočnim površinama) + daljnje uništavanje zglobova, skraćenje udova. Rješenje: cipele koje sprečavaju ozljede gležnja, nadoknada skraćivanja udova. Iako se pokušavaju napraviti cipele s visokim tvrdim leđima i beretkama3 (ali s mekom oblogom iznutra), to obično ne rješava problem s ozljedama.Većini ovih bolesnika potrebna je trajna ortoza na potkoljenici i stopalu (ugrađena ili ugrađena u cipele).

Kod dijabetičke osteoartropatije kirurške metode se takođe koriste za uklanjanje deformiteta 19,22,23 - resekcija izbočenih fragmenata kosti, artrodeza, repozicija

2 Prema studijama koje su proveli Hsi, 1993, Wolfe, 1991, vršni pritisak od 500 kPa dovoljan je za trofični čir kod nekih pacijenata. Međutim, prema rezultatima Armstronga 1998, predloženo je razmotriti graničnu vrijednost od 700 kPa zbog optimalnog odnosa osjetljivosti i specifičnosti u ovom slučaju.

3 Tvrde beretke - poseban dio u gornjem sloju gornjeg dijela za ograničavanje pokretljivosti u zglobovima gležnja i potkoljenica, koji prekriva stražnju i bočne površine stopala i donju trećinu potkoljenice.

fragmenti kostiju pomoću Ilizarov aparata, koji smanjuju rizik od čira i olakšavaju proizvodnju cipela. Prije se uglavnom koristila unutarnja fiksacija ili artrodeza (pričvršćivanje fragmenata vijcima, metalnim pločama itd.), Sada je glavna metoda repozicioniranja vanjska fiksacija (Ilizarov aparat). Takav tretman zahtijeva veliko iskustvo hirurga i interdisciplinarnu interakciju (hirurzi, specijalisti profila dijabetičkog stopala, ortopedi). Te su intervencije pogodne za ponovne pojave čira, uprkos punoj ortopedskoj korekciji.

D. Tip V (izolovani prelomi calcaneusa) su retki. U hroničnom stadiju, s razvojem deformacija, preporučljivo je nadoknaditi skraćenje ekstremiteta, prenošenje dijela tereta na donji dio nogu.

7. Ostale deformacije

Moguće su i druge retke vrste deformacija, kao i kombinacija dijabetesa s drugim lezijama donjih ekstremiteta (skraćenje i deformacije zbog traumatičnih lomova, polioisa i dr.). U tim slučajevima „dijabetičke“ karakteristike ortopedske cipele treba kombinirati sa algoritmima usvojenim u drugim područjima ortopedije i tehnologijom izrade ortopedskih cipela.

Dakle, razumijevanje biomehaničkih obrazaca, na temelju rezultata ispitivanja, omogućava vam da stvorite cipele za određenog pacijenta uistinu učinkovite u sprečavanju dijabetičnih čira. Međutim, potrebno je mnogo rada da bi se ta znanja i pravila primijenila u praksi.

1. Bregovsky VB et al. Lezije donjih ekstremiteta kod dijabetesa. Sankt Peterburg, 2004

2. Tsvetkova T.L., Lebedev V.V. / Ekspertski sistem za predviđanje razvoja plantarnih čira na pacijentima sa šećernom bolešću. / VII Međunarodna konferencija Sankt Peterburga "Regionalna informatika - 2000", Sankt Peterburg, 5-8. Decembar 2000

3. Armstrong D., Peters E., Athanasiou K., Lavery L. / Postoji li kritična razina plantarnog tlaka stopala radi prepoznavanja pacijenata koji su u riziku od neuropatske ulceracije stopala? / J. Foot gležanj Surg., 1998, vol. 37, str. 303-307

4. Armstrong D., Stacpoole-Shea S., Nguyen H., Harkless L. / produženje Ahilove tetive kod dijabetičara koji su pod visokim rizikom za ulceraciju stopala. / J Bone Joint Surg Am, 1999, vol. 81, str. 535-538

5. Barry D., Sabacinsky K., Habershaw G., Giurini J., Chrzan J. / Tendo Achilles procedure za kronične ulceracije kod dijabetičara s transmetatarsalnim amputacijama. / J Am Podiatr Med Assoc, 1993, vol. 83, str. 96-100

6. Bischof F., Meyerhoff C., Turk K. / Der diabetische Fuss. Dijagnoza, Therapie und schuhtechnische Versorgung. Ein Leitfaden fur Orthopedic Schumacher. / Geislingen, Maurer Verlag, 2000

7. Cavanagh P., Ulbrecht J., Caputo G. / Biomehanika stopala u šećernoj bolesti / U: Dijabetičko stopalo, 6. izdanje. Mosby, 2001., str. 125-196

8. Cavanagh P., / Obuća ili osobe sa dijabetesom (predavanje). Međunarodni simpozijum „Dijabetičko stopalo“. Moskva, 1-2. Juna 2005

9. Coleman W. / Oslobađanje pritiska prednjeg stopala primjenom izmjena vanjskih potplata. U: Patil K, Srinivasa H. (ur.): Zbornik radova sa Međunarodne konferencije o biomehanici i kliničkoj kineziologiji ruku i stopala. Madras, Indija: Indijski institut za tehnologiju, 1985., str. 29-31

10. Garbalosa J., Cavanagh P., Wu. et al. Funkcija stopala kod dijabetičara nakon djelomičnih amputacija. / Foot gležanj Int, 1996, vol. 17, str. 43-48

11. Hsi W., Ulbrecht J., Perry J. i dr. / Plantarni prag za rizik od ulceracije pomoću EMED SF platforme. / Dijabetes, 1993, Suppl. 1, str. 103A

12. Lebedev V., Tsvetkova T. / Stručni sistem temeljen na pravilima za predviđanje rizika od ulceracije stopala kod dijabetičara s amputacijama. / EMED naučni skup. Minhen, Nemačka, 2.-6. Avgust 2000.

13. Lebedev V., Tsvetkova T., Bregovsky V. / Četiri godine praćenja dijabetičara s amputacijama. / EMED naučni skup. Kananaskis, Kanada, 31. jula-3. avgusta 2002.

14. Lin S, Lee T, Wapner K. / Plantarna ulceracija stopala s ekvinusom deformiteta gležnja kod bolesnika s dijabetesom: učinak produžavanja tendo-Ahila i ukupno lijevanje kontakta. / Ortopedija, 1996, vol. 19, str. 465-475

15. Mueller M., Sinacore D., Hastings M., Strube M., Johnson J. / Učinak produljenja Ahilove tetive na neuropatske plantarne čireve. / J Bone Joint Surg, 2003, vol. 85-A, str. 1436-1445

16. Mueller M., Strube M., Allen B. / Terapijska obuća može smanjiti plantarni pritisak kod pacijenata s dijabetesom i transmetatarsalnom amputacijom. / Dijabetes care, 1997, vol. 20, str. 637-641.

17. pritisci prednjih nogu u ntar. / J. Am. Podiatr. Med. Assoc., 1988, vol. 78, str. 455-460

18. Presch M. / Protektives schuhwerk beim neuropathischen diabetischen Fuss mit niedrigem und hohem Verletzungrisiko. / Med. Orth. Tech,

1999, vol. 119, str. 62-66.

19. Resch S. / Korektivne hirurgije kod dijabetičkog deformiteta stopala. / Diabetes Metabolism Research and Reviews, 2000, vol. 20 (dodatak 1), str. S34-S36.

20. Sanders L., Frykberg R. / Dijabetička neuropatska osteoartropatija: Chaocotovo stopalo ./In: Frykberg R. (ur.): Hirh rizično stopalo kod dijabetes melitusa. New York, Churchill Livingstone, 1991

21. Schoenhaus H., Wernick E. Cohen R. Biomehanika dijabetičkog stopala.

U: stopalo visokog rizika kod šećerne bolesti. Ed. - Frykberg R.G. NewYork, Churchill Livingstone, 1991

22. Simon S., Tejwani S., Wilson D., Santner T., Denniston N. / Artrodesis kao rana alternativa neoperativnom upravljanju Chacotovom artropatijom dijabetičkog stopala. / J Bone Joint Surg Am, 2000, vol. 82-A, br. 7, str. 939-950

23. Stone N, Daniels T. / Artrodesis srednjeg stopala i stražnje noge u dijabetesnoj artropatiji Charcota. / Može J Surg, 2000, vol. 43, br. 6, str. 419-455

24. Tisdel C., Marcus R., Heiple K. / Trostruka artrodeza za dijabetičku peritalarnu neuroartropatiju. / Nožni gležanj Int, 1995, vol. 16, br. 6, str. 332-338

25. van Schie C., Becker M., Ulbrecht J i dr. / Optimalna lokacija za osi u cipelama sa dnom. / Sažetak 2. međunarodnog simpozijuma o dijabetičkom stopalu, Amsterdam, maj 1995.

26. Wang J., Le A., Tsukuda R. / Nova tehnika rekonstrukcije Charcotovog stopala. / J Am Podiatr Med Assoc, 2002, vol. 92, br. 8, str. 429-436

27. Wolfe L, Stess R., Graf P. / Dinamička analiza tlaka stopala dijabetičnog Charcota. / J. Am. Podiatr. Med. Assoc., 1991, vol. 81, str. 281-287

Osnovni zahtjevi za ortopedsku obuću za dijabetes

Glavni cilj ortopedske cipele za bolesnike sa šećernom bolešću (DM) je prevencija sindroma dijabetičkog stopala (DIABETIČKI STOP SINDROM).

Sindrom dijabetesa stopala - ovo je povezano s neurološkim (dijabetička neuropatija, Charcotovo stopalo) i vaskularnim (dijabetička angiopatija) poremećajem, oštećenjem površnih i dubokih tkiva stopala.
Sindrom dijabetesa stopala manifestuje se dugotrajnim nezdravljivim čirima, razaranjem i odumiranjem tkiva koje je teško liječiti istodobnom infekcijom.
Sindrom dijabetesa stopala, nažalost, često se završava gangrenom i amputacijom.

Koža stopala s dijabetičkom angiopatijom (10-20% bolesnika s dijabetesom) je stanjivana, povećana je ranjivost, postoji dugo zarastanje malih rana, posjekotina, čireva. Suvoća, piling i svrab izazivaju čimbenike kožnih lezija i infekcija. Uz vensku kongestiju, pridružuju se tromboza, tromboflebitis, zatajenje srca, oticanje i cijanoza. Edemi potkožnog tkiva su neujednačeni, na mjestima manje degeneracije ožiljaka izraženiji su.
Kod dijabetičke neuropatije (30-60% bolesnika) poremećena je bol, taktilna i temperaturna osetljivost stopala. Pacijenti često ne primjećuju pojavu pukotina, žuljeva, podočnjaka i manjih ozljeda, ne osjećaju da cipele pritiskaju ili ozlijede stopalo.
Poseban oblik dijabetičke neuropatije dovodi do osteoartropatije (OAP) (Charcotovo stopalo) - kostur stopala postaje krhak, ne može izdržati uobičajene dnevne stresove, mogu se pojaviti spontani prijelomi prilikom hodanja, mikrotraume.

Dakle, većini bolesnika sa šećernom bolešću prikazana je specijalizirana obuća koja se može završiti ili šivati ​​na pojedinačnom ortopedskom bloku.
Cipele izrađene prema standardnom bloku prikazane su u nedostatku teških deformacija stopala, kada se njegove veličine bez pritiska uklapaju u dimenzije standardnog bloka, uzimajući u obzir njihovu kompletnost i dozvole.
Cipele izrađene prema pojedinačnoj ortopedskoj cipeli koriste se u prisustvu deformacija ili ako veličine stopala ne uklapaju u standard.

Deformacije stopala u bolesnika sa šećernom bolešću mogu biti povezane sa dijabetes melitusom (Charcotovo stopalo - dijabetička osteoartropatija) i prenesenim amputacijama, ili nepovezanim - valgusnim deformitetom prvog prsta (Hallux Valgus), poprečnim spljoštenjem prednjeg dijela stopala (poprečno ravan stopala) sa prolaskom metatarzalne glave, varusna deformacija malog prsta (Taylorov deformitet), postavljanje varusa ili valgusa u srednji i peteni dio stopala, zglob gležnja, uzdužno spljoštavanje stopala (uzdužno ravno stopalo, ravne stopala valgus) itd.

Patološke postavke i deformacije stopala dovode do nepravilne raspodjele opterećenja, pojave zona značajnog preopterećenja, gdje patološki izmijenjena i nedovoljno opskrbljena krvna tkiva podliježu dodatnom pritisku.
Stoga bi u dizajn uložaka, za pacijente oboljele od dijabetesa melitusa, trebali ugraditi potrebne ortopedske elemente za korekciju patoloških postavki i istovar deformacija, te ravnomjernu raspodjelu opterećenja na stopalu.
Budući da su deformacije i postavke pojedinačne za svakog pacijenta, ortopedski elementi (ulošci) za umetanje moraju biti pojedinačni, maksimalno ponavljajući stopalo, što odgovara svakoj pojedinoj deformaciji.
Mjesta na kojima postoje pred ulcerirajuće promjene poput hiperkeratoze s krvarenjima, bolne duboke hiperkeratoze na plantarnoj površini, cijanoze i hiperemije kože na dorzumu stopala treba posebno pažljivo iskrcati.
Materijali u kontaktu sa stopalom trebaju biti mekani i elastični, apsorbirati koštane izbočine i nagnječenja stopala, tabanica treba biti gusta i meka. Prilikom rezanja obloga cipela potrebno je primijeniti bešavne tehnologije, odnosno izračunati lokaciju šava na područjima gdje je kontakt između obloge i stopala i mogućnost trljanja minimalan. Unutarnja količina i istovar trebaju biti dovoljni, a istodobno održavati dobru fiksaciju cipela na stopalu da se spriječe ozljede i trljanje.

Hipoalergenost korištenih materijala je vrlo važna. Pojava alergijske upalne reakcije dodatno utječe na prehranu tkiva i provocirajući faktor infekcije.
Da bi se zaštitili od ozljeda i vanjskih utjecaja cipela, pacijentima oboljelima od dijabetesa melitusa potrebno je koristiti izdržljive, udarne materijale, potrebno je osigurati krute elemente koji nisu u kontaktu sa stopalom.
Upotreba poklopca nožnih prstiju u ortopedskim cipelama povezana je s idejom sprečavanja rizika od izravnog udarca i stvaranja nabora gornjeg dijela cipele, koji mogu ozlijediti stražnji dio stopala. Kapa nožnog prstiju, kako bi se zaštitio od ozljeda i održao oblik cipele, ne smije biti u kontaktu s tkivima stopala i treba se nalaziti samo u prednjem dijelu cipele (poput branika). Da bi se spriječio prednji udar, potplat može biti s malim proširenjem i preponama. Upotreba novih elastičnih materijala gornjeg i potplata i kruta potplata koja sprečava savijanje prednjeg dijela prilikom hodanja sprječava stvaranje nabora.
Držač cipela treba biti mekan, širok, pritisak iz njega treba rasporediti na veliko područje.

Kod dijabetičke neuropatije pati taktilna i proprio-osjetljivost stopala, narušava se koordinacija pokreta, smanjuje se stabilnost i sposobnost održavanja ravnoteže. Potplat ortopedske cipele za pacijente s dijabetesom trebao bi biti niske pete, širok, pruža maksimalnu podršku i stabilnost.

Specijalizirane cipele koje uzimaju u obzir veličinu stopala, njihove deformacije, težinu dijabetičke patologije, pravilnu i pravodobnu njegu stopala i preporuke liječnika, mogu smanjiti rizik od razvoja sindroma dijabetičkog stopala za 2-3 puta.

Svi gore navedeni faktori i karakteristike uzimaju se u obzir u proizvodnji pojedinačnih ortopedskih cipela u Ortopedskom centru Perseus.

Perzijska rješenja za pacijente s dijabetesom možete pronaći ovdje.

Problemi sa dijabetičkim stopalom

Uzroci problema sa nogama su:

  1. Metabolički poremećaji u tkivima, taloženje holesterolnih plakova u sudovima - razvoj ateroskleroze, varikozne vene.
  2. Povećani šećer u krvi - hiperglikemija - dovodi do patoloških promjena na živčanim završecima, razvoja neuropatije. Pad provodljivosti uzrokuje gubitak osjetljivosti na donjim ekstremitetima, povećanje ozljeda.

Za bolesnike s dijabetesom karakteristične su patologije perifernog nervnog sistema.

Simptomi oštećenja nogu su:

  • smanjiti osjećaj vrućine, hladnoće,
  • povećana suvoća, ljuštenje kože,
  • promjena pigmentacije,
  • stalna težina, osjećaj stezanja,
  • neosjetljivost na bol, pritisak,
  • oticanje
  • gubitak kose.

Loša opskrba krvlju uzrokuje dugo zarastanje rana, pridružujući se infekciji. Od najblažih ozljeda razvija se gnojna upala koja dugo ne odumire. Koža često ulcerira, što može dovesti do gangrene.

Loša osjetljivost često uzrokuje lom malih kostiju stopala, pacijenti nastavljaju hodati ne primjećujući ih. Stopalo je deformisano, poprima neprirodnu konfiguraciju. Ova bolest udova naziva se dijabetičko stopalo.

Da bi se spriječila gangrena i amputacija, pacijent s dijabetesom mora proći podržavajuće tečajeve terapije, fizioterapije i kontrolirati razinu šećera. Da bi se olakšalo stanje nogu pomažu posebno odabrane ortopedske cipele.

Karakteristike specijalnih cipela

Endokrinolozi su, kao rezultat mnogih godina promatranja, bili uvjereni da nošenje posebnih cipela ne pomaže samo pacijentima da se lakše kreću. Umanjuje broj ozljeda, trofičnih čira i postotak invaliditeta.

Da bi ispunili zahtjeve sigurnosti i praktičnosti, cipele za bolna stopala trebaju imati sljedeća svojstva:

  1. Nemoj imati jak nožni prst. Umjesto da prste štiti od modrica, čvrst nos stvara dodatnu priliku za stiskanje, deformaciju i sprečava cirkulaciju krvi. Glavna funkcija čvrstog nosa u cipelama zapravo je povećanje radnog vijeka, a ne zaštita stopala. Dijabetičari ne bi trebali nositi sandale s otvorenim prstima, a mekani nožni prst pružit će odgovarajuću zaštitu.
  2. Nemajte unutrašnjih šavova koji će ozlijediti kožu.
  3. Ako je potrebno koristiti uloške, potrebne su veće cipele i čizme. To treba uzeti u obzir pri kupovini.
  4. Čvrsti potplat je neophodan dio desne cipele. Ona će se zaštititi od grubih puteva, kamenja. Udoban mekani potplat nije izbor za dijabetičare. Za sigurnost treba odabrati kruti potplat. Praktičnost pri kretanju pruža poseban zavoj.
  5. Odabir prave veličine - odstupanja u oba smjera (mala ili prevelika) su neprihvatljiva.
  6. Dobar materijal je najbolja od prave kože. Omogućit će ventilaciju, kako bi se spriječilo pelenski osip i infekcije.
  7. Promjena volumena tokom dana uz dugotrajno trošenje. Do njega se dolazi prikladnim stezaljkama.
  8. Ispravan ugao pete (nejasan ugao prednje ivice) ili čvrst potplat uz lagani uspon pomažu u izbjegavanju padova i sprječava trzanje.

Nošenje standardnih cipela izrađenih po individualnim standardima, indikovano je za pacijente bez primetnih deformiteta i trofičnih čira. Može ga steći pacijent normalne veličine stopala, punoća bez značajnih problema.

Ako je potrebno, karakteristike nogu mogu se prilagoditi individualno napravljenim ulošcima. Prilikom kupnje morate uzeti u obzir i dodatni volumen za njih.

Cipele za dijabetičko stopalo (Charcot) izvode se po posebnim standardima i u potpunosti uzimaju u obzir sve deformacije, posebno udove. U ovom slučaju, nošenje standardnih modela je nemoguće i opasno, tako da ćete morati naručiti pojedinačne cipele.

Pravila izbora

Da ne biste pogriješili prilikom izbora, morate se pridržavati sljedećih pravila:

  1. Kupovinu je bolje obaviti u kasnim popodnevnim satima, kada je stopalo što više otečeno.
  2. Trebate mjeriti dok stojite, sjedite, a također treba hodati naokolo da biste procijenili praktičnost.
  3. Prije odlaska u trgovinu, zaokružite stopalo i uzmite izrezan obris sa sobom. Umetnite ga u cipele, ako se list savije, model će pritisnuti i protrljati stopala.
  4. Ako postoje ulošci, trebate izmjeriti cipele s njima.

Ako su cipele još uvijek male, ne možete ih nositi, samo ih morate promijeniti. Ne biste trebali dugo ići u novim cipelama, dovoljno je 2-3 sata da provjerite praktičnost.

Video od stručnjaka:

Sorte

Proizvođači proizvode široku paletu proizvoda koji pomažu pacijentima koji boluju od dijabetesa melitusa olakšavaju mogućnost pokreta i zaštite noge od traumatičnih učinaka.

U liniji modela mnogih kompanija postoje sljedeće vrste obuće:

  • ured:
  • sport
  • deca
  • sezonski - ljeto, zima, polusezona,
  • domaći zadatak.

Mnogi su modeli izrađeni u uniseks stilu, odnosno pogodni su za muškarce i žene.

Ljekari savjetuju da kod kuće nosite ortopedsku obuću, mnogi pacijenti provode većinu dana tamo i ozlijeđeni su u neudobnim papučama.

Odabir potrebnog modela vrši se prema stupnju promjene stopala.

Pacijenti su podijeljeni u sljedeće kategorije:

  1. Prva kategorija obuhvaća gotovo polovinu pacijenata koji jednostavno trebaju udobne cipele izrađene od kvalitetnog materijala, s ortopedskim značajkama, bez individualnih zahtjeva, sa standardnom uloškom.
  2. Drugi - otprilike petina pacijenata s početnim deformitetom, ravnih stopala i obaveznom individualnom uloškom, ali standardni model.
  3. Treća kategorija bolesnika (10%) ima ozbiljne probleme dijabetičkog stopala, čireva i amputacije prsta. Izrađuje se po posebnom nalogu.
  4. Ovom dijelu pacijenata potrebni su posebni uređaji za kretanje individualnog karaktera, koji se nakon poboljšanja stanja stopala mogu zamijeniti obućom treće kategorije.

Istovarivanje cipela izrađenih u skladu sa svim zahtjevima ortopeda pomaže:

  • pravilno rasporediti opterećenje na stopalu,
  • zaštititi od vanjskih utjecaja,
  • Ne trljajte kožu
  • Prikladno je skinuti se i navući.

Udobne cipele za dijabetičare proizvode Comfortable (Njemačka), Sursil Orto (Rusija), Orthotitan (Njemačka) i drugi. Te tvrtke proizvode i povezane proizvode - uloške, ortoze, čarape, kreme.

Također je potrebno dobro paziti na cipele, oprati, osušiti. Redovno treba tretirati površine antiseptičkim sredstvima kako biste spriječili infekciju kože i noktiju gljivicama. Mikoza se često razvija kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Moderne prigodne lijepe modele proizvode mnogi proizvođači. Ne zanemarite ovo pouzdano sredstvo olakšavanja kretanja. Ovi proizvodi su skupi, ali će sačuvati zdravlje nogu i poboljšati kvalitetu života.

Ostavite Svoj Komentar