Janjeći kolači


Muffini su sjajna stvar, toliko su svestrani da ih možete sresti u svim oblicima, bilo koje boje i ukusa. Posebno u ukrašavanju cupcakesa možete priuštiti da maksimalno pokažete svoju maštu i maštu.

Nudimo da skuhate nešto posebno - cupcakes u obliku janjetine. Ispadaju smiješno, simpatično i vrlo ukusno. Ovo jelo ukrasit će bilo koji blagdanski stol (na primjer, za Božić ili Uskrs), a djeci će se posebno svidjeti.

Sastojci

  • 300 grama skute 40% masnoće,
  • 80 grama mlevenih badema,
  • 50 grama eritritola,
  • 30 grama proteinskog praha sa aromom vanilije,
  • 2 jaja
  • 1 kašika praška za pecivo.

  • 250 grama kokosa,
  • 250 grama šlaga
  • 2 kašike brze želatine (za hladnu vodu),
  • 50 grama eritritola,
  • 50 grama tamne čokolade s ksilitolom,
  • 24 latice badema slične veličine za uši,
  • 24 jednako velika komada badema za oči.

Oko 12 obroka dobiva se ovisno o veličini tikvica za muffine.

Kuvanje

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni u gornjem / donjem načinu grijanja. Tijesto za muffine brzo se priprema, muffini se brzo peku. Potrebno je mnogo više vremena za ukrašavanje posuđa.

Razbiti jaja u posudu i pomešati sa sirom i eritritolom. Pomiješajte mljevene bademe sa proteinskim prahom i praškom za pecivo. Dodajte mješavinu suhih sastojaka u sir i miješajte ručnim mikserom do homogene konzistencije.

Tijesto ravnomjerno rasporedite po 12 limenki i kolače stavite u rernu na 20 minuta. Koristimo silikonske kalupe, cupcakes se lako uklanjaju s njih.

Nakon pečenja ostavite da se tijesto ohladi. Pećnica se može isključiti.

Krenimo na pripremu dekora za cupcakes. Sipati kremu u veću posudu i dodati želatinu, neprestano miješajući. Ručnim mikserom umutite kremu. U mlincu za kafu napravite prašak eritritola i dodajte šlag zajedno sa kokosom. Ponovo miješajte ručnim mikserom dok se ne stvori homogena masa.

Rukom uzmite dio mase s kokosom i pažljivo oblikovati kuglu iz mase. Ta će kuglica postati glava janjetine i trebala bi biti odgovarajuće veličine za veličinu muffina. Razvaljajte još 11 loptica.

Polako otopite čokoladu u vodenoj kupelji. Kuglice stavite na vilicu i umočite u čokoladu. Stavite kuglice od kokosovog čokolade na papir za pečenje, a zatim ih stavite u frižider. Ostavite malo čokolade za poslednji korak kuhanja.

Uzmite muffin i malom žlicom na njega stavite pahuljice kokosa. Vrh treba u potpunosti prekriti kokosom. Pritisnite kokosov orah dobro da se dobro drži.

Nastavite dodavati mješavinu kokosa u kolače, ali sada nemojte snažno pritiskati da janjetina bude tečna. Na kraju, kašičicom napravite mali urez za glavu. U hladnjaku 1 sat.

Na posljednjem stadiju morate prikupiti sve dijelove u jednu kompoziciju. Zagrejajte čokoladu dok ne bude dovoljno tanka da služi kao ljepilo. Izvadite komade iz frižidera. Na stol stavite pravu količinu latica i kriške badema. Koristite mali oštar nož za uklanjanje stršećih komada čokolade s glave janjetine. Zareze na glavi podmažite čokoladom, stavite čokoladne kuglice i lagano ih pritisnite prema bazi.

Uzmite tanki predmet, poput šibice ili skečera, namočite kraj u čokoladu i nanesite tekuću čokoladu na mjesta za uši i oči. Zatim čokoladom napravite tamne zjenice u očima. Tvoji su muffini spremni!

Korak po korak recept

Prosijte brašno. Izmiješajte sve suve sastojke.

U mešavinu dodajte jaje i kefir. Razmjena. Otopite čokoladu i vrhnje i dodajte u masu. Zatim dodajte puter i pavlaku. Umutite mikserom na maloj brzini dok tijesto ne dobije konzistenciju guste kisele pavlake.

Stavite u kalupe. Pecite 20-30 minuta na 180C.

Za kremu tucite skuti sir, puter, sah. prah i vanilin.

Slastičarnicom nanesite kremu na ohlađene muffine.

Pripremite čokoladnu glazuru prema uputama i nanesite je na vrhnje u obliku njuške od janjetine. Stavite „oči“ na vrh (dolivanje). Cool, nacrtajte na prskanje "zjenice".

Jednostavan recept za piškote

Za kuhanje trebat će vam:

  • granulirani šećer - 125 g,
  • vanilin šećer - po ukusu,
  • puter - 125 g,
  • kora od limuna,
  • jaja - 2 kom.,
  • brašno - 125 g
  • prašak za pecivo - 1 žličica. (može se zamijeniti soda)
  • šećer od glazure
  • grožđice prekrivene čokoladom - 2 kom.

Umutite omekšali puter mikserom, dodajući malo jaja, šećera i vanilije, kao i naribane korice limuna. Brašno je prosijano, pomiješano sa praškom za pecivo, nakon čega mu se doda šećer-ulje smjesa. Morate ih dugo tući dok ne dobijete homogenu veličanstvenu masu.

Keramički ili metalni oblik namažite uljem, potom pospite brašnom i ubacite testo. Pećnicu prvo treba ugrijati na 180 stepeni. Kolač se peče oko sat vremena. Spremnost se može provjeriti čačkalicom za zube ili drvenim skelom pažljivim uklanjanjem poklopca iz kalupa. Nakon toga morate isključiti pećnicu i ostaviti janjetinu u njoj 10 minuta, pa ukloniti i prebaciti u jelo.

Sada se igraju čokoladne grožđice, od njega se prave oči. Ako želite, glazuru možete naliti na tortu ili posipati šećerom od glazure za ukras, a uskršnja janjetina je spremna!

Ostali recepti za pečenje janjetine za Uskrs

Postoje i drugi recepti za pravljenje kolača u obliku janjetine, za to morate pripremiti:

  • kefir - 600 g (možete koristiti jogurt ili jogurt),
  • puter ili margarin - 150 g,
  • jaja - 3 kom.,
  • brašno - 700-800 g,
  • šećer - 300 g
  • soda - 1 žličica,
  • grožđice - 100 g
  • vreća vanilin.

Prvo morate otopiti ulje, a sodu ugasiti kefirom. Umutite jaja sa oko pola šećera, a zatim dodajte kefir. Potom u dobijenu smjesu neprestano miješajući polako ulijte prosijano brašno. Dobiveno tijesto treba dobro mijesiti, a tome dodati rastopljeni puter, vanilin i grožđice.

Kalup temeljno premažite maslacem pre nego što stavite testo u njega. Kad je sve spremno, obrazac trebate staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Provjerite spremnost cupcakea drvenom čačkalicom, nakon otprilike sat vremena janjetina se može izvaditi iz rerne. Sada ostaje samo prebaciti se na jelo.

Ohlađenu tortu možete posipati šećerom u prahu i vezati vrpcu na vratu janjetine i objesiti sićušno zvono. A ako jagnje sa zvoncem stavite u uskršnju košaru, neće biti granica radosti djece.

Ako ima vremena i želje, evo temeljitog recepta za cupcake, za koji će vam trebati:

  • brašno - 600 g
  • mlijeko - 250 ml
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 100 g i nekoliko kašika za posipanje,
  • jaje - 1 kom,
  • puter - 90 g,
  • mak - 20 g
  • vanilin - 1 kesica.

U toplom mlijeku morate razrijediti jednu kašiku šećera i žličicu kašike kvasca. Nakon otprilike 15 minuta, pojavit će se kapa s kvascem. Nakon njegovog formiranja trebate sipati polovinu potrebne količine brašna i temeljito mijesiti. Tijesto ostavljamo sat vremena na toplom mjestu, čekajući da se volumen tijesta približno udvostruči. U međuvremenu istopite puter, pa dodajte šećer i vanilin. Tjerajte jaje i sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u tijesto i ponovo prebacite. Nakon dodavanja preostalog brašna i umutite mekano, meko ne ljepljivo tijesto.

Pokrijte tijesto ubrusom i ostavite ga 1-1,5 sati. Marker spremnosti: udvostručite glasnoću. Kad se to dogodi, tijesto je potrebno razvaljati u kolač debljine oko 1,5 cm i iz njega izrezati siluetu janjetine prema šabloni.

Nakon toga treba izrezati mali komad iz tijesta, uvaljati ga u pravougaonik i malo ga navlažiti, držeći ga mokrom rukom. Na površini stola rasporedite 4 kašike šećera i makove sjemenke i tijesto razvaljajte u usku rolu, a zatim narežite na identične krugove. Na podmazani lim za pečenje položite janjeću siluetu, a na torzo valjajte umesto vune.

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i stavite posudu za pečenje s janjetinom unutra oko 25 minuta. Pojava zlatne kore ukazivat će na spremnost, tada se pečenje može izvaditi i ostaviti da se ohladi, prekriveno ubrusom. Uskršnja janjetina je spremna, povrh nje možete posipati šećerom u prahu.

Mali trikovi

Ako je tijesta za uskršnje kolače previše, možete ga koristiti za pravljenje janjetine. Da biste to učinili, jednostavno je izvijte i izrežite nožem na šablonu pomoću jagnjetine figure, izvučene i izrezane iz papira. Iz komada tijesta napravite oko, oblikujte janjeće uho i rep. Figure namažite jajetom, pa posipite sodu sa maslacem i mrvicama brašna.

Prebacite janjetinu u tepsiju, podmazanu uljem i pecite na temperaturi 180-190 stepeni oko 15 minuta. Ne zaboravite da prethodno zagrijavate pećnicu! Za pripremu janjetine bolje je koristiti tijesto bez dodavanja kandiranog voća i grožđica, jer će u protivnom janjetina ispasti blago gomoljasta i malo mrljava.

Ako apsolutno nema vremena za pripremu složenog tijesta od maslaca ili kvasca, možete koristiti gotove i samo ispeći janjetinu, režući obris šablonom. Gotovo tijesto razvaljajte, na vrh stavite šablonu i narežite je nožem. Stavite figure na podmazani lim za pečenje i namažite tučenim jajetom.

Vuna na tijelu može se napraviti pomoću malih rolni. Da biste ih napravili, trebate razvaljati tijesto, namastiti jajetom, posuti šećerom i makovim sjemenkama, razvaljati i prerezati preko. Gotove role namažite torzom. Nakon toga, testo treba ulivati ​​15-20 minuta. Zatim to trebate namazati razmućenim jajetom i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni dok se ne pokaže zlatna boja.

Možete napraviti proteinsku glazuru kako biste vodom zalijevali jagnjeće tijelo.

Recept "Cupcakes" ovca ":

Pomiješajte jaja i šećer.

Umutite dobro mikserom. Masa treba da se povećava u volumenu.

Dodajte suncokretovo ulje i kondenzovano mleko. Opet pobijedite.

Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Kombinirajte sve pri maloj brzini.

Rasporedite testo u kalupe (imam silikone). Za jednoličan raspored tijesta najbolje je koristiti žličicu. Pecite muffine na 180 ° C otprilike 20-30 minuta. Provjerite drvenom čačkalicom.

Gotove kolače ohladite. Iz ovog testa se dobije 8 komada. cupcakes, skuvala sam 6 kom., ovo su jako krupni.

Dok se muffini hlade, pripremićemo kremu i dekor. Da bismo to učinili, potreban nam je mekani sir, šećer u prahu, čokolada, suhe kuglice za doručak.

Kombinujte mekanu koricu i šećer od glazure. Grind. Ako skuta nije jednolika, možete je mljeti kroz sito. Umjesto skute i šećera u prahu, možete upotrijebiti gotovu, mekanu kremu.

Razbiti čokoladu i rastopiti u vodenoj kupelji, povremeno miješajući.

Stavite čokoladu na žličice i pošaljite u zamrzivač na 10 minuta.

Svaki kolač namažite skuti

a na vrh stavite suhe kuglice za doručak.

Da biste čokoladu odvojili od žličica, spustite je donjom stranom 1 sekundu. u toplu vodu. Odvojene, čokolade stavite u frižider na nekoliko minuta. Polovine kikirikija možete umočiti u čokoladu - ovo je za „uši“.

Pričvrstite njušku i uši ovce. Da biste za to pričvrstili oči i nos, možete uzeti dekor. Ljepilo je masa sira. "Ovce" su spremne!
Za ideju recepta, puno hvala Alekseju.

I tako kolač izgleda kao da je kriv. Ispostavili su se kolači - umjereno slatki, sa bogatim čokoladnim okusom i nježnom kremom od sira.

Želio bih Svetlani predstaviti ove kolače (miss) i poželjeti joj sretnu Novu godinu! Sa Svetom sam se dopisivao na stranici „Kuhar“. Sveta je vrlo ljubazna i ugodna osoba i divan kuvar. Sveta, napravila sam ti kolače, nadam se da će ti se svideti.

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Kako napraviti janjeći kolač

1. Kalup temeljno podmažite uljem, posebno obratite pažnju na sva udubljenja.

2. Otopite puter.

3. Soda isključena u kefiru.

4. Umutite jaja s malo šećera.

5. Jaja sa šećerom i kefir dobro izmiješajte.

6. Sipajte prosijano brašno u mešavinu postupno, neprestano mešajući.

7. U testo dodajte vanilin i otopljeni maslac te isprane grožđice.

8. Izlijte pola dela tijesta u oblik, onaj dio gdje se nalazi njuška.

9. Zatvorite obrazac drugim dijelom, stavite u zagrijanu rernu.

10. Pecite na temperaturi 160-180 stepeni 390 minuta, a zatim preokrenite i držite u rerni još 10 minuta.

11. Izvadite posudu za tortu iz pećnice, malo ohladite, otvorite i izvadite gotov janjeći kolač.

12. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu, vrpcom janjećeg vrata vratite vrpcom, zavežite je lukom ili objesite malo zvono.

Komentari i recenzije

4. marta 2016. mauglima #

4. marta 2016. golubga # (autor recepta)

30. marta 2015. NatNat #

30. marta 2015. golubga # (autor recepta)

5. februara 2015. panna1979 #

5. februara 2015. golubga # (autor recepta)

5. februara 2015. panna1979 #

5. februara 2015. golubga # (autor recepta)

26. januara 2015. T-gun

26. januara 2015. golubga # (autor recepta)

7. januara 2015. MedDoc #

7. januara 2015. golubga # (autor recepta)

4. januara 2015. Natali_Ula #

4. januara 2015. Natali_Ula #

4. januara 2015. Natali_Ula #

4. januara 2015. golubga # (autor recepta)

2. januara 2015. mur007 #

2. januara 2015. golubga # (autor recepta)

2. januara 2015. mur007 #

3. januara 2015. golubga # (autor recepta)

26. decembra 2014. avani #

27. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

26. decembra 2014. Fötchen #

26. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

26. decembra 2014. Fötchen #

26. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

26. decembra 2014. Fötchen #

19. decembra 2014. inulia68 #

19. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

17. decembra 2014. Anna-VS13 #

17. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

14. decembra 2014. Aliska79 #

14. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

14. decembra 2014. Aliska79 #

14. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

14. decembra 2014. Aliska79 #

14. decembra 2014. Tanya Srebnyak #

14. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

13. decembra 2014. Tata9 #

13. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

13. decembra 2014. Nessie #

13. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

13. decembra 2014. BecTa #

13. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

10. decembra 2014. Moore

11. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

10. decembra 2014. Wera13 #

10. decembra 2014. golubga # (autor recepta)

Pogledajte video: Čokoladirani kolači. Hrana i Vino SR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar