Mogu li piti kafu s dijabetesom tipa 2?

Kafa je posebno piće koje pravi poznavalac ne može i ne želi odbiti čak i uz stroga ograničenja u ishrani. Netko će reći da je za sve kriva ovisnost o kofeinu, neko se pita kako možete piti ovu gorku tekućinu sa zadovoljstvom, a neko će rado udahnuti aromu svježe kuhane kave i odgovoriti da je sve u posebnom ukusu života, koji dobijate od ležernog pića kafe. Kafa s dijabetesom tipa 2, uprkos strogom opsegu jelovnika, nije zabranjena, mada postoje neka pravila kako da je pijete i ne naštetite svom zdravlju.

Crna kafa za dijabetes i njegova svojstva

Razmišljajući o tome možete li piti kafu s dijabetesom ili ne, osoba treba imati na umu da govorimo o piću napravljenom od zrna biljke. Ove žitarice, kao i bilo koji drugi predstavnici flore, sadrže proteine, masti, ugljene hidrate, biljna vlakna, vitamine i minerale. U odnosu na kavu, vrijedi dodati eterske komponente, alkaloide, fenole, organske kiseline. Tako bogat kemijski sastav i daje kavi ona posebna svojstva zbog kojih ih poznavaoci vole.

Je li moguće piti kafu s dijabetesom, u velikoj mjeri ovisi o pratećim bolestima. Ovaj je napitak vrlo ograničen za osobe sa arterijskom hipertenzijom i bolestima srca. Ne preporučuje se upotreba kod problema sa bubrezima, sa peptičkim čirom i većinom poremećaja u funkcionisanju probavnog trakta, zbog esencijalnih i toničnih komponenti koje iritiraju crijevnu stijenku.

Kod dijabetesa tipa 2 kafa je zanimljiva u smislu nekih korisnih vitamina i minerala.

Kalijum Na 100 g mljevene crne kafe čini 1600 mg ovog elementa. Teško je precijeniti njegov značaj za dijabetičare, jer bez kalijuma glukoza ne može prodrijeti do stanične membrane i njen višak se neće izlučiti.

Magnezijum Njegova kava 200 mg na 100 g proizvoda. Element poboljšava osjetljivost tkiva na inzulin i usporava napredovanje dijabetesa tipa 2.

Vitamin PP Naziva se i nikotinskom kiselinom. Sudjeluje u sintezi inzulina, a bez njega su oksidacijske i redukcijske reakcije u tkivima nemoguće. 100 g mljevene kafe sadrži gotovo 20 mg.

Uz gore navedeno, zrna kafe sadrže i mnoge druge vitamine, mikro i makro elemente koji mogu pozitivno utjecati na dobrobit dijabetičara.

Značajke zelene kafe za dijabetičare

Postoji još jedna opcija za kafu, koju vrijedi zapamtiti dijabetičarima - naziva se zelena. Ovo nije neovisna sorta, već ista arabica ili robusta, na koju smo navikli, ali zrna kafe ne podvrgavaju toplinsku obradu i ostaju prljave maslinove boje.

Zelena kava za dijabetičare može biti zanimljiva po tome što vam nedostatak pečenja omogućava da spremite mnoge elemente kojih nema u crnoj kavi:

  • trigonellin - alkaloid s izraženim hipoglikemijskim efektom,
  • hlorogena kiselina - neprestano smanjuje šećer u krvi i ima snažna antioksidacijska svojstva, smanjuje tjelesnu masnoću,
  • teofilin - poboljšava oksidativne procese u tkivima, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka,
  • tanin je galodobna kiselina s adstrigentnim svojstvima. Korisno za jačanje vaskularnih zidova.

Zelena kava za dijabetičare može biti čak i blagotvornija od crne kave jer ima manje kofeina, ubrzava metaboličke procese i pomaže u razgradnji masti, pomažući da se malo smanji težina.

Poput crne kafe, njen zeleni analog sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor - makro elemente koji poboljšavaju prodor glukoze u ćelije, kontrolišu ravnotežu elektrolita u krvi i poboljšavaju percepciju inzulina od strane tkiva. Sadrži neke vitamine skupine B koji kontroliraju sintezu glukoze u jetri. Kao i crna kafa, zelena je bogata dijetalnim vlaknima, zbog kojih može usporiti apsorpciju glukoze u crijevima i uticati na nivo glikemije. Ali po ukusu, zelena kafa je inferiornija od crne jer ima adstrigentni ukus i nema tipičnu gorku aromu.

Kafa i napici od kafe: kako piti dijabetes

U prirodnoj crnoj mljevenoj kafi u 100 g proizvoda sadrži oko 4 g ugljikohidrata. Ovo je vrlo mala količina, s obzirom na količinu pića koje se može pripremiti od 100 g praha, stoga je kalorijska vrijednost kafe kod dijabetesa tipa 2 obično zanemariva.

U standardnoj šalici espressa bez šećera glikemijski indeks (GI) je 40 jedinica. Ovaj pokazatelj zasniva se na činjenici da zrno kafe sadrži mono- i disaharide u količini od oko 3 g na svakih 100 g mljevene kafe u prahu. Ljubitelji jutarnje kafe trebali bi se sjetiti njegovih GI ukoliko su razine šećera u krvi nestabilne. Kad se kavi doda mlijeko, vrhnje, šećer i ostali proizvodi radi okusa, GI raste.

GI prirodne mljevene kafe sa i bez dodataka

Sa mlijekom bez šećera42
Sa mlijekom i šećerom55
Sa šlagom bez šećera55
Sa šlagom i šećerom60
Sa kondenzovanim mlekom85
Espresso sa mlijekom i šećerom36
Espresso sa mlijekom bez šećera25
Americano sa mlekom i šećerom44
Americano sa mlijekom bez šećera35
Latte89

Glukoza iz kafe se apsorbuje veoma brzo, kao iz bilo kojeg toplog napitka. To se mora uzeti u obzir radi sprečavanja hiperglikemije. Ako je kod dijabetesa tipa 2 liječnik propisao niskokaloričnu dijetu, tada nisu sva pića na bazi kave dozvoljena za dnevni meni.

Kalorični sadržaj određenih vrsta kavnih napitaka, kcal

Dvostruki espresso bez šećera4
Americano bez šećera (50 ml)2
Kava sa šećerom (250 ml)64
Prirodna kava s mlijekom bez šećera (200 ml)60
Prirodna kafa s mlijekom i šećerom (250 ml)90
Latte sa šećerom (200 ml)149
Kapućino bez šećera (180 ml)60
Izgled kafe170

Uključivanje u jelovnik kave za dijabetes potpuno je prihvatljivo zadovoljstvo ako ne zloupotrebljavate količinu ovog aromatičnog pića i kontrolirate šećer u krvi.

Mogu li piti kafu s dijabetesom? Kakva je razlika kod dijabetičara između zelenih i crnih sorti ovog pića? Kako ne naštetiti organizmu pretjeranom strašću prema ovom piću? Odgovori na ta pitanja nalaze se u videu ispod.

Tajna žitarica

U čemu je tajna zrna kafe? Izrađeno od prirodnih i prženih žitarica nije energetski napitak, jer sastav u maloj količini sadrži probavljive ugljikohidrate, masti i bjelančevine. Neenergetske komponente uključuju kofein i mješavinu organskih spojeva, koji uključuju: vitamin P, tanine, hlorogensku kiselinu, trigonellin, teobromin, glikozide i makronutrijente. Ovo daju tonik i ukusna svojstva kavi. Zahvaljujući ovim komponentama smanjuje se umor, povećava se radna sposobnost i mentalna aktivnost.

Koristeći rezultate mnogih studija koje su proveli naučnici s Harvard School of Health, finski naučnici, grupa sa Univerziteta u Sydneyu (Australija), treba napomenuti da kava s dijabetesom tipa 2 nije štetna za tijelo ako se konzumira umjereno.

Endokrinolozi protiv kafe

Određeni dio endokrinologa vjeruje da je za konzumente kafe količina glukoze u krvi veća za 8%. Kofein, vjeruju, povećava proizvodnju adrenalina, povećava šećer u krvi. Liječnici se također fokusiraju na činjenicu da kod dijabetičara koji pate od arterijske hipertenzije kao popratne bolesti, upotreba ovog pića dovodi do porasta pritiska, a opterećenja na srce povećavaju.

Endokrinolozi se pozivaju i na studije holandskih naučnika koji su otkrili da ispijanje kafe negativno utiče na ljudsko tijelo, smanjujući njegovu osjetljivost na inzulin. Kao rezultat eksperimenta, dokazali su da smanjenje osjetljivosti na inzulin ima puno posljedica u obliku nuspojava dijabetičara. Može dovesti i do dijabetesa tipa 2 kod potpuno zdrave osobe.

Iz navedenog proizilazi da endokrinolozi ne preporučuju piti kavu za dijabetes. Postoji još jedna činjenica koja je takođe protiv pijenja kafe. Činjenica je da je riječ o snažnom diuretiku koji u šećernoj bolesti, naročito u teškom stupnju njegovog tijeka, može dovesti do dehidracije.

Endokrinolozi zbog kafe

Neki se endokrinolozi slažu sa mišljenjem istraživača koji vjeruju da ispijanje umjerenih šalica kafe s dijabetesom može biti. Ovi ljekari su uvjereni da njihovi pacijenti, koji redovno konzumiraju dvije do četiri šoljice pića dnevno, mogu normalizirati razinu šećera u krvi. Činjenica je da svojstvo kofeina dovodi do povećanja osjetljivosti tijela na inzulin i potiče rad mozga.

Istraživači ovog problema vjeruju da kod pacijenata koji imaju puni dijabetes pijenje kave pomaže u razgradnji masti i podizanju tonusa. To doprinosi sadržaju u njoj male količine kalorija i ugljikohidrata (ako pijete bez šećera).

Endokrinolozi se odnose na studije laboratorija i škola koje su poznate svijetu, u čijim se zaključcima smatra korisnim koristiti umjerenu količinu pića od kafe na dan. Ne šteti dijabetesu (u blagom obliku).

Instant kafa

Među pićima za kavu koje nude maloprodajna mjesta, postoji prilično puno njihovih sorti. Stoga se treba proširiti pitanje treba li piti kavu ili ne. Ako pijete, šta onda? Na prodaju postoje razne mogućnosti: od visokokvalitetnih prirodnih do sublimiranih topivih.

Rastvorljivi - to su sublimirane granule s dodanim umjetnim aromama i pojačivačima ukusa. Nema koristi, prema endokrinolozima, od instant kave za dijabetes melitus tipa 2 ili je ona dvojbena. Neki istraživači napominju da od toga dijabetičarima neće biti nikakve štete. Sve ovisi o sorti, marki i načinu pravljenja instant kafe.

Prirodna crna

Izbor onih koji cijene kavu prirodni je napitak koji se pravi od mljevenih zrna kafe. Neki preferiraju žitarice bez kofeina kako on ne bi uticao na organizam. Ipak, postoji mišljenje istraživača da je kofein koji, čak i kratkoročno, utjecao na apsorpciju glukoze i proizvodnju inzulina.

Kategorički niko ne zabranjuje korištenje ovog aromatičnog, omiljenog pića mnogim dijabetičarima, jer su neki istraživači i ljekari skloni činjenici da je kava s dijabetesom tipa 2 umjerena.

Prednosti zelene kafe

Vrijednost leži u činjenici da je ona, koja ne podliježe prženju, najkorisnija. Iz studija predstavljenih u izvještaju doktora Joea Vinsona tokom sastanka u Američkom hemijskom društvu, postalo je poznato da se zahvaljujući hloragenoj kiselini manifestiraju korisna svojstva zelene kafe i postaje moguće kontrolirati razinu šećera u krvi.

Tokom termičke obrade zrna, kloragena kiselina je djelomično uništena, pa je u istraživanjima naglasak stavljen na ekstrakt dobiven iz žitarica. Učesnici eksperimenta koji su sproveli univerzitetski naučnici uzeli su ekstrakt zelene kafe. Sa dijabetesom tipa 2, nakon pola sata, njihova razina glukoze u krvi postala je 24% niža. Također, zabilježeno je mršavljenje, za pet mjeseci uzimanja ekstrakta zelene kafe smanjilo se u prosjeku 10%.

Kava piće za dijabetičare

Dijabetičari ne bi trebali koristiti aparate za kafu da bi pili šalicu aromatičnog pića. Većina pića pripremljenih u njemu sadrže sastojke poput šećera i vrhnja. Krema za osobe sa šećernom bolešću masni je proizvod, mogu izazvati povećanje razine šećera u čak jednoj šalici pića. Kafu je potrebno pripremiti ne u mašini, već u aparatu za gejzersku kafu ili Turk. Već pripremljenom napitku možete dodati nemasno mleko da biste ublažili njegov ukus. Umjesto šećera, bolje je koristiti zamjene ili piti nezaslađeni, što je korisnije. Preporučuje se pijenje kave ujutro kod dijabetesa tipa 2. Daće energičnost i od njega neće biti nikakve štete.

Korist ili šteta?

Kafa je vrsta proizvoda koja se ne može jasno reći o koristima ili štetama. Odbijanje od njegove upotrebe u vašoj prehrani nije potrebno. Kako biste donijeli odluku i odgovorili na mučno pitanje, je li moguće piti kafu s dijabetesom, treba razumjeti da stupanj njenog utjecaja na organizam ovisi o broju popijenih šalica i vremenu kada se pije.

Prije svega, morate analizirati reakciju vlastitog tijela na ovaj napitak. Ispravno će biti proučavati vaše tijelo nekoliko dana, uzimajući mjerenja glukoze u toku dana. Naravno, mjerenja moraju biti uklonjena u vrijeme ispijanja kafe. To treba obaviti prije uzimanja pića i nakon toga. Ne boli mjerenje nivoa glukoze nakon nekoliko sati. Bilo bi korisno istovremeno mjeriti krvni tlak.

U svakom slučaju, glavna stvar bit će racionalna upotreba broja šalica kave na dan i kontrola očitanja glukoze i krvnog tlaka, što rade sve osobe koje imaju dijabetes.

Pogledajte video: Da li kafa nudi zdravstvene prednosti? Odgovor od doktora Donald Hensrud, (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar