Dijabetes melitus

Metode koje omogućavaju otkrivanje tranzitne hiperglikemije uključuju određivanje glikoziliranih proteina, čije se prisustvo u tijelu kreće od 2 do 12 tjedana. Kontaktirajući glukozu, oni je akumuliraju, kao da je, svojevrsni memorijski uređaj koji pohranjuje informacije o nivou glukoze u krvi ("pamćenje glukoze u krvi"). Hemoglobin A kod zdravih ljudi sadrži mali dio hemoglobina A1c, koji uključuje glukozu. Procent glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) iznosi 4-6% od ukupne količine hemoglobina.

U bolesnika sa šećernom bolešću s konstantnom hiperglikemijom i oslabljenom tolerancijom na glukozu (s prolaznom hiperglikemijom) povećava se proces uključivanja glukoze u molekulu hemoglobina, što je praćeno povećanjem frakcije HbAic. Nedavno su otkrivene ostale male frakcije hemoglobina, Ala i A1b, koje se takođe imaju sposobnost vezanja na glukozu. U bolesnika sa šećernom bolešću ukupni sadržaj hemoglobina A1 u krvi prelazi 9-10% - vrijednost karakteristična za zdrave pojedince.

Prolaznu hiperglikemiju prati porast razine hemoglobina A1 i A1c u periodu od 2-3 mjeseca (tokom života crvenih krvnih zrnaca) i nakon normalizacije razine šećera u krvi. Za određivanje glikoziliranog hemoglobina koriste se kolonska kromatografija ili metode kalorimetrije.

Definicija IRI

Ispitivanje tolbutamidom (prema Ungeru i Madisonu). Nakon ispitivanja šećera u krvi na prazan želudac, pacijentu se intravenski daje 20 ml 5% -tne otopine tolbutamida i nakon 30 minuta ponovno se pregleda šećer u krvi. U zdravih pojedinaca dolazi do smanjenja šećera u krvi za više od 30%, a kod bolesnika s dijabetesom - manje od 30% početne razine. U bolesnika s insulinomom, šećer u krvi pada za više od 50%.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS secerna bolest - Dr Ljiljana Ljuboja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar