Mogu li matične ćelije izliječiti dijabetes?

U nekim su slučajevima najpopularniji MSC-ovi iz masnog tkiva:

  • u slučajevima kada je odvajanje matičnih ćelija hematopoete nemoguće ili nije poželjno (neke bolesti, starost, višestruko odvajanje prethodno izvršeno),
  • kod određenih bolesti (vaskularne, dijabetes melitus), kada ćelijski materijal biološki doprinosi procesu liječenja

Osipavaju matične ćelije

Masno tkivo je lako raspoloživi biološki materijal u odnosu na koštanu srž, glavni izvor MSC-a. MSC dobijeni iz masnog tkiva pogodniji su za upotrebu u traumatologiji i ortopediji, jer se efikasnije diferenciraju u koštane ćelije. Osim toga, MSC-i masnog tkiva mogu potaknuti vaskularni rast zahvaljujući izlučivanju vaskularnog endotelnog faktora rasta (VEGF), što osigurava učinkovitost njihove primjene kod bolesti poput ishemije donjih udova.

Posebno su zanimljivi imunosupresivno svojstva MSC-a i odgovarajuća upotreba MSC-a za liječenje imunopatoloških stanja, ne samo tako ozbiljna kao reakcija grafta naspram domaćina i dijabetes melitusa tipa 1, već i ona uobičajena kao, na primjer, alergijske reakcije različite etiologije i težine. Poznato je da mezenhimske matične stanice (MSC) mogu inhibirati funkcionalnu aktivnost T-limfocita, B-limfocita, dendritičkih stanica i ćelija prirodnih ubojica (NK), a ovaj sustav funkcionira po principu povratne informacije.

Zbog svega toga MSC postaje sredstvo za liječenje mnogih autoimunih bolesti i, u prvom redu, TIP 1 DIABETE kod odraslih i djece. Vrlo važna karakteristika MSC-a je njihova slaba imunogenost i, osim toga, njihova sposobnost suzbijanja imunološkog odgovora tijela, što je izuzetno važno pri provođenju svih vrsta alogenskih transplantacija.

Kada se uvedu u ventrikule ili bijelu tvar mozga, mezenhimske matične ćelije migriraju u parenhim nervnog tkiva i diferenciraju se u derivate glijalne ili neuronske ćelijske linije. Uz to, postoje dokazi o transdiferenciranosti MSC-a u matičnim stanicama hematopoetskih vrsta, in vitro i in vivo. Detaljnijom analizom u pojedinim studijama utvrđena je izuzetno visoka plastičnost MSC-a koja se očituje u njihovoj sposobnosti da se diferenciraju u astrocite, oligodendrocite, neurone, kardiomiocite, ćelije glatkih mišića i ćelije skeletnih mišića.

U brojnim istraživanjima o transdiferencijalnom potencijalu MSC-a in vitro i in vivo utvrđeno je da su multipotentni mezenhimski izvori porijekla koštane srži terminalno diferencirani u stanične linije koje tvore koštano, hrskavično, mišićno, živčano i masno tkivo, kao i tetive i stromu koja podržava hematopoezu.

NAPOMENA, ZA ODLUČIVANJE RAZLICNIH ZADATAKA KORISTITE RAZLIČITE TEHNOLOGIJE PRIMANJA CELJNOG MATERIJALA, RAZLIČITIH MJESTA UVODA (TRANSPLANTACIJE), RAZLIČITIH STEMALNIH CELIKA.

Od siječnja 2015. terapija autolognim (vlastitim) matičnim ćelijama mobiliziranim iz masnog tkiva je pristupačan, rutinski postupak bez starosnih ograničenja (jedini uvjet je težina masnog tkiva).

Neki pacijenti, naravno, pokušavaju pronaći najjeftiniju opciju za provođenje postupka i "zakoračiti na istu grabulju". Činjenica je da tehnologija ne miruje. Postoji ozbiljna razlika u gajenju stanične kulture već nekoliko meseci u Belorusiji ili „instant“ u Kini i moderno sa dokazanim delovanjem na Tajlandu i Japanu. Često nam se obraćaju ljudi koji nude da navodno dovedu svoje ćelije stola in vitro iz Kine i Hong Konga bez ćelijskog pasoša. Objašnjavam da matične ćelije ne žive u normalnom okruženju na običnoj temperaturi. Postoje vrlo strogi kriteriji za uzgoj, smrzavanje, odmrzavanje, transport i presađivanje od ovih se pravila ne mogu kategorički odstupiti.

Morate biti oprezni i prvo biti sigurni u organizaciju s kojom kontaktirate. Čak pokazujemo našim pacijentima na ekranu mikroskopa i prezentiramo podatke o diferencijaciji klastera da su to matične ćelije. Zašto? Ima presedanima kada je u Moskvi, više nego čvrsta organizacija s još jednom „težom“ koja ima sve zamislive, pa čak i nezamislive, potpuno legitimne licence i dozvole, svojim pacijentima unosila bilo što, ali ne i matične ćelije.

Zato vrlo pažljivo biramo partnere ne zbog radova, već zbog rezultata. Ne stidi se pitati! Pa ipak (nažalost, relevantno za našu zemlju) ljudsko tijelo budno nadgleda sve što je uneseno u njega. Uvođenje kulture donora, a ne autologne, u ovoj je fazi moguće isključivo teoretski, ako želimo postići efekt bez komplikacija, a još više što je nerealno koristiti matične stanice: biljne, životinjske i druge. Jao, ne šalim se - oni su zainteresirani, jer se takvo oglašavanje povremeno događa.

Za one koji žele detalje o učinkovitosti matičnih stanica kod dijabetesa tipa 1 (hematopoetski):

Pogledajte video: Proces lečenja dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar