Atoris: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Atorvastatin je jedan od lijekova za snižavanje lipida iz skupine statina. Glavni mehanizam djelovanja je inhibicija aktivnosti HMG-CoA reduktaze (enzima koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonsku kiselinu). Ova transformacija predstavlja jednu od najranijih faza u lancu stvaranja holesterola u tijelu. Kada se sinteza Chs-a suzbije, dolazi do povećane reaktivnosti LDL receptora (lipoproteini niske gustine) u jetri i u vanhepatičkim tkivima. Nakon što se LDL čestice vežu receptorima, one se uklanjaju iz krvne plazme, što rezultira smanjenjem koncentracije LDL-C u krvi.

Antiaterosklerotski učinak atorvastatina razvija se kao rezultat njegovog utjecaja na komponente krvi i zidove krvnih žila. Atorvastatin inhibira sintezu izoprenoida, koji su faktori rasta ćelija u unutrašnjosti krvnih sudova. Zbog djelovanja lijeka dolazi do poboljšanja širenja krvnih žila ovisnih o endotelu, smanjenja koncentracije LDL-C, Apo-B (apolipoprotein B) i TG (trigliceridi), povećanja koncentracije HDL-C (lipoproteini velike gustoće) i Apo-A (apolipoprotein A).

Terapeutski učinak atorvastatina očituje se u smanjenju viskoznosti krvne plazme i aktivnosti određenih faktora agregacije i koagulacije trombocita. Kao rezultat toga, poboljšava se hemodinamika i stanje koagulacijskog sistema se normalizira. Inhibitori HMG-CoA reduktaze utiču i na metabolizam makrofaga, blokirajući njihovu aktivaciju i sprečavajući puknuće aterosklerotskih plakova.

Razvoj terapeutskog efekta primjećuje se, po pravilu, nakon 2 tjedna terapije, dostiže svoj maksimum u 4 tjedna korištenja Atorisa.

Uz primjenu 80 mg Atorisa dnevno, vjerojatnost nastanka ishemijskih komplikacija (uključujući smrt od infarkta miokarda) značajno se smanjuje za 16%, a rizik od rehospitalizacije uslijed angine praćene znakovima miokarda 26% je manji.

Farmakokinetika

Atorvastatin ima veliku apsorpciju (oko 80% doze se apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta). Stupanj apsorpcije i koncentracija u plazmi u krvi povećavaju se srazmjerno dozi. Prosječno vrijeme do Cmaks (maksimalna koncentracija tvari) - od 1 do 2 sata. Kod žena je ovaj pokazatelj 20% veći, a AUC (područje ispod krivulje "koncentracija - vrijeme") 10% niže. Prema polu i dobi razlike u farmakokinetičkim parametrima su neznatne i prilagođavanje doze nije potrebno.

Uz alkoholnu cirozu jetre Tmaks (vrijeme postizanja maksimalne koncentracije) 16 puta je veće od normalnog. Jedenje lagano smanjuje trajanje i brzinu apsorpcije atorvastatina (za 9%, odnosno 25%, respektivno), dok je pad koncentracije LDL-C sličan onome kod Atorisa bez hrane.

Atorvastatin ima nisku bioraspoloživost (12%), sistemska bioraspoloživost inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze je 30% (zbog presistemskog metabolizma u sluznici gastrointestinalnog trakta i efekta "primarnog prolaska" kroz jetru).

Vd (distributivni volumen) atorvastatina u prosjeku je 381 litar. Više od 98% tvari veže se na proteine ​​plazme. Atorvastatin ne prodire kroz krvno-moždanu barijeru. Metabolizam nastaje uglavnom pod utjecajem izoenzima CYP3A4 citokrom P450 u jetri. Kao rezultat, nastaju farmakološki aktivni metaboliti (para- i ortohidroksilirani metaboliti, produkti beta-oksidacije) koji predstavljaju oko 70% inhibicijske aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze u periodu od 20-30 sati.

T1/2 (poluživot) atorvastatina je 14 sati. Izlučuje se pretežno žuči (naglašena crevno-jetrena recirkulacija nije izložena, s hemodijalizom se ne izlučuje). Oko 46% atorvastatina se izlučuje kroz crijeva, manje od 2% bubrezima.

Sa alkoholnom cirozom jetre (prema Child-Pugh klasifikaciji - klasa B) koncentracija atorvastatina značajno se povećava (Cmaks - oko 16 puta, AUC - oko 11 puta).

Kontraindikacije

  • trudnoća
  • dojenje
  • mlađi od 18 godina
  • bolesti jetre (aktivni hronični hepatitis, ciroza, zatajenje jetre),
  • bolest koštanih mišića
  • netolerancija na laktozu, manjak laktaze, sindrom malabsorpcije galaktoze / glukoze,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Prema uputama, Atoris se treba propisati s oprezom u slučaju bolesti jetre u povijesti i ovisnosti o alkoholu.

Uputa za upotrebu Atoris: metoda i doziranje

Tablete Atoris uzimaju se istovremeno oralno, bez obzira na obroke.

Prije i za vrijeme liječenja potrebno je slijediti dijetu s ograničenim sadržajem lipida.

Atoris se ne koristi u pedijatriji, odraslim pacijentima propisuje se 10 mg jednom dnevno tokom 4 tjedna. Ako se ne opazi terapeutski efekat nakon početnog kursa, na osnovu lipidnog profila, dnevna doza se povećava na 20–80 mg dnevno.

Nuspojave

Upotreba Atorisa može izazvati brojne nuspojave:

  • iz probavnog sistema: oslabljena stolica, mučnina, gubitak apetita, pankreatitis, poremećen odliv žuči, povraćanje, hepatitis, bol u epigastričnoj regiji, nadutost,
  • iz nervnog sistema: vrtoglavica, parestezija, poremećaj režima budnosti i sna, periferna neuropatija, glavobolja,
  • iz mišićno-koštanog sistema: grčevi, mišićna slabost, miopatija, bolovi u mišićima, miozitis,
  • iz kardiovaskularnog sistema: aritmija, palpitacije, flebitis, vazodilatacija, povišen krvni pritisak,
  • alergijske reakcije: alopecija, urtikarija, svrbež, osip na koži, Quinckeov edem.

Indikacije za upotrebu

Od čega pomaže Atoris? Propisujte lijek u sljedećim slučajevima:

  • za lečenje pacijenata s primarnom (tip 2a i 2b) i mešovitom hiperlipidemijom.
  • primjena lijeka je indicirana za bolesnike s porodičnom homozigotnom hiperholesterolemijom s povišenim: kolesterolom općenito, lipoprotein holesterola niske gustoće, triglicerida ili apolipoproteina B.

Uputa za upotrebu Atoris, doziranje

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok.

Preporučena početna doza je 1 tableta Atorisa 10 mg dnevno. Prema uputama, doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg jednom dnevno, a bira se uzimajući u obzir početnu razinu LDL-C, svrhu terapije i individualni terapeutski učinak. Tačnu dozu lijeka bira liječnik, uzimajući u obzir rezultate pregleda i početnu razinu kolesterola.

Na početku terapije i / ili tijekom povećanja doze potrebno je pratiti sadržaj lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna te prilagoditi dozu u skladu s tim.

Kod primarne (heterorozne nasljedne i poligene) hiperholesterolemije (tip IIa) i miješane hiperlipidemije (tip IIb) liječenje započinje preporučenom početnom dozom koja se povećava nakon 4 tjedna ovisno o pacijentovom odgovoru. Maksimalna dnevna doza je 80 mg.

Za starije pacijente i bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega prilagođavanje doze nije potrebno.

Kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre, lijek se propisuje s oprezom u vezi sa usporavanjem eliminacije lijeka iz tijela.

Nuspojave

Prema uputstvu za upotrebu, imenovanje Atorisa može biti praćeno sledećim nuspojavama:

  • Iz psihe: depresija, poremećaji spavanja, uključujući nesanicu i noćne more.
  • Iz imunog sistema: alergijske reakcije, anafilaksija (uključujući anafilaktički šok).
  • Metabolički poremećaji: hiperglikemija, hipoglikemija, debljanje, anoreksija, dijabetes melitus.
  • Iz reproduktivnog sistema i mliječnih žlijezda: seksualna disfunkcija, impotencija, ginekomastija.
  • Iz živčanog sistema: glavobolja, parestezija, vrtoglavica, hipestezija, disgeuzija, amnezija, periferna neuropatija.
  • Iz respiratornog sistema: intersticijska bolest pluća, upaljeno grlo i grkljan, krvarenje iz nosa.
  • Infekcije i infestacije: nazofaringitis, infekcije mokraćnih puteva.
  • Iz krvnog i limfnog sistema: trombocitopenija.
  • Sa strane organa vida: zamagljen vid, oštećenje vida.
  • Iz kardiovaskularnog sistema: moždani udar.
  • Na delu organa sluha: tinitus, gubitak sluha.
  • Iz probavnog trakta: zatvor, nadimanje, dispepsija, mučnina, proliv, povraćanje, bolovi u gornjem i donjem delu trbuha, belching, pankreatitis.
  • Iz hepatobilijarnog sistema: hepatitis, kolestaza, zatajenje jetre.
  • Na dijelu kože i potkožnog tkiva: urtikarija, osip na koži, svrbež, alopecija, angioedem, bulozni dermatitis, uključujući eksudativnu eritemu, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, ruptura tetive.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgija, artralgija, bol u udovima, grčevi mišića, oticanje zglobova, bolovi u leđima, bolovi u vratu, slabost mišića, miopatija, miozitis, rabdomioliza, tendonopatija (ponekad komplicirana i puknućem tetive).
  • Uobičajeni poremećaji: malaksalost, astenija, bolovi u grudima, periferni edemi, umor, vrućica.

Kontraindikacije

Atoris je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • individualna netolerancija na komponente lijekova,
  • galaktozemije,
  • malapsorpcija galaktoze glukoze,
  • nedostatak laktoze,
  • akutna bolest bubrega,
  • patologija skeletnih mišića,
  • trudnoća
  • dojenje
  • starost do 10 godina.

Treba biti oprezan kod alkoholizma, bolesti jetre. U ovu grupu spadaju i ljudi čije se profesionalne aktivnosti odnose na vožnju automobila i složenih mehanizama.

Predoziranje

U slučaju predoziranja potrebno je provesti potrebnu simptomatsku i potpornu terapiju. Potrebno je kontrolirati rad jetre i aktivnost CPK u krvnom serumu. Hemodijaliza je neefikasna. Ne postoji specifičan protuotrov.

Analozi Atoris, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Atoris se može zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Atorisa, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učinkom ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Atoris tablete 10 mg 30 kom. - od 337 do 394 rubalja, 20 mg 30kom - od 474 do 503 rubalja.

Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja je 2 godine. U ljekarnama se prodaje na recept.

Postoje različite recenzije o Atorisu, jer mnogi kažu da je visoka cijena lijeka opravdana njegovom efikasnošću i dobrom tolerancijom. Napominje se da za vrijeme terapije treba slijediti upute liječnika u vezi s prehranom i fizičkom aktivnošću, a pri odabiru i podešavanju doze mora se uzeti u obzir koncentracija lipoproteina niske gustoće. Prema nekim korisnicima, lijek nema odgovarajuće terapijsko djelovanje i ima slabu toleranciju, što izaziva izražene neželjene reakcije.

5 komentara za “Atoris”

moj tata je dve godine bez pauze uzimao atoris nakon operacije srca - nema nuspojava, sve je individualno

Lijek je divan, sa minimalnim nuspojavama. Moj holesterol je bio 6,2-6,7.
Redovno pijem Atoris sa dozom od 20 mg. Sada je holesterol stabilan od 3,5 do 3,9. Ne pratim dijetu.

Dobar je pomoćnik u uklanjanju štete, čak i bez nuspojava i nigdje, ali holesterol treba pratiti.

Pijem dvije sedmice Atoris da li je moguće napraviti pauze.

Propisao mi je lijek zbog ED. Prihvatam svakodnevno, uskoro idem na testove. Za samu erekciju uzimam Sildenafil-SZ.

Od čega pomaže Atoris tabletama? - indikacije

Atoris je indiciran za mnoge bolesti vaskularnog sistema i s tim povezane rizike:

  • hiperholesterolemija,
  • hiperlipidemija,
  • dislipidemija, kako bi se smanjio rizik od infarkta miokarda,
  • fatalne manifestacije ishemijske bolesti srca,
  • moždani udar
  • pojava angine pektoris.

Lijek se efikasno koristi i u složenoj terapiji u slučaju razvoja dijabetes melitusa, hiperlipidemije.

Analozi Atorisa, popis lijekova

Analozi Atorisa su sljedeći lijekovi:

Važno - upute za upotrebu Atoris-a, cijena i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za upotrebu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi dati liječnik. Prilikom zamjene Atorisa analognim, važno je posavjetovati se sa stručnjakom, možda ćete trebati promijeniti tijek terapije, doziranje itd. Nemojte samoliječiti!

Recenzije ljekara o upotrebi Atorisa u osnovi su pozitivne - pacijenti primjećuju poboljšanje zdravstvenog stanja tokom dugog razdoblja, čak i nakon povlačenja lijeka. Lijek spada u lijekove za snižavanje lipida i treba ga uzimati samo prema uputama liječnika.

Oblik i sastav

Atoris se u Sloveniji proizvodi u obliku tableta sa školjkom koje se moraju uzimati oralno. Doze Atorisa 10, 20, 30 i 40 mg su bijele i bijele boje (ovalni oblik je tipičan za doze od 60 i 80 mg, koje nisu dostupne na ruskom tržištu).

U pakovanjima od 30 ili 90 doza, kao i odobrena službena uputstva za upotrebu.

Atorvastatin (međunarodni naziv - Atorvastatinum) je glavni aktivni sastojak lijeka Atoris (INN na latinskom - Atoris). Cijeli spektar farmakoloških učinaka osigurava mehanizam djelovanja Atorvastatina u različitim dozama - 10, 20, 30, 40 mg (doze Atorisa 60 i 80 mg registrirane su u nekim zemljama).

Farmakološke karakteristike

Atoris doprinosi pružanju takvih farmakoloških učinaka:

  • Pomaže u smanjenju viskoznosti krvi, normalizira proces zgrušavanja krvi.
  • Pomaže u sprečavanju mogućih ruptura aterosklerotskih plakova.
  • Smanjuje lipoproteine ​​niske gustine, trigliceride.
  • Povećava sadržaj lipoproteina holesterola visoke gustoće.
  • Ima antiaterosklerotski učinak - pozitivno deluje na zidove krvnih sudova.

Terapeutski učinak Atorisa razvija se nakon 2 tjedna redovnog unosa tableta, maksimalan učinak lijeka - nakon 1 mjeseca.

Za šta se propisuje Atoris?

Lijek pomaže u sljedećim slučajevima:

Indikacije za upotrebu Atorisa malo se razlikuju ovisno o masnom sadržaju tableta atorvastatina.

Atoris 10 mg i Atoris 20 mg:

  • primarna hiperlipidemija tipa IIa i IIb prema Fredricksonovoj klasifikaciji, uključujući poligenu hiperholesterolemiju, miješanu hiperlipidemiju, heteroroznu porodičnu hiperholesterolemiju, za snižavanje ukupnog holesterola, apolipoproteina B, LDL holesterola, trigliceride u krvi,
  • porodična homozigotna hiperholesterolemija, za snižavanje ukupnog holesterola, apolipoproteina B, LDL kolesterola, kao dodatak dijetalnoj terapiji i drugim metodama liječenja bez lijekova.

Atoris 30, 40, 60, 80 mg:

  • primarna hiperholesterolemija (ne porodična i porodična heterorozna hiperholesterolemija tipa II prema klasifikaciji Fredrickson,
  • mješovita (kombinirana) hiperlipidemija tipa IIa i IIb prema klasifikaciji Fredrickson-a,
  • disbetalipoproteinemija tipa III prema klasifikaciji Fredrickson (kao dodatak dijetalnoj terapiji),
  • endogena familijarna hipertrigliceridemija tipa IV prema prehrani prema klasifikaciji Fredrickson,
  • porodičnu homozigotnu hiperholesterolemiju, kao dodatak dijetalnoj terapiji i drugim nesmekovinskim metodama liječenja.

Propisane su sve doze Atorisa:

  • radi primarne prevencije kardiovaskularnih patologija kod bolesnika bez manifestacija koronarne srčane bolesti, ali uz mogućnost njenog razvoja zbog postojećih faktora rizika, uključujući dob nakon 55 godina, arterijsku hipertenziju, nikotinsku ovisnost, dijabetes melitus, niski HDL kolesterol u plazmi, genetsku predispoziciju ,
  • s ciljem sekundarne prevencije kardiovaskularnih patologija kod bolesnika s dijagnosticiranom koronarnom srčanom bolešću, radi smanjenja komplikacija, uključujući infarkt miokarda, smrtnost, moždani udar, ponovnu hospitalizaciju povezanu sa anginom pektoris i potrebu revaskularizacije.

Medicinsko uputstvo za upotrebu

Prilikom uzimanja Atorisa, pacijent se mora pridržavati osnovnih principa dijeta za snižavanje lipida tokom cijelog perioda terapije.

Gojaznim pacijentima savjetuje se sljedeće: prije nego što počnete koristiti Atoris, treba pokušati normalizirati razinu kolesterola izlaganjem umjerenom fizičkom naporu i liječenju osnovnog uzroka bolesti.

Atoris uzimam unutra, bez obzira na unos hrane. Početna doza je 10 mg.

Po potrebi se doza može povećati na 80 mg. Tačnu dozu lijeka bira liječnik, uzimajući u obzir rezultate pregleda i početnu razinu kolesterola.

Preporučuje se dnevna pojedinačna doza lijeka, po mogućnosti istodobno. Doziranje se ne smije prilagođavati ranije od mjesec dana nakon početka primjene lijeka.

Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati nivo lipida u krvnoj plazmi. Postupak treba izvoditi najmanje jednom u 2-4 nedelje.

Prilagođavanje doze pacijentima starijih dobnih grupa nije potrebno.

Atoris se koristi kao pomoćni element liječenja u kombinaciji sa drugim metodama terapije (plazmafereza). Lijek se može koristiti i kao glavna komponenta terapije ako druge metode liječenja i lijekovi nemaju potreban terapeutski učinak.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Atoris je kontraindiciran trudnicama i dojiljama.

Lijek je propisan ženama reproduktivne dobi samo ako je vjerojatnost trudnoće vrlo mala, a pacijentkinja je informirana o mogućem riziku za plod. Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati ​​odgovarajuće metode kontracepcije za vrijeme liječenja. Ako žena planira trudnoću, trebala bi prestati uzimati Atoris barem mjesec dana prije planirane trudnoće.

Po potrebi, imenovanje Atorisa trebalo bi odlučiti o prestanku dojenja.

Kako uzeti djecu?

Nisu provedena ispitivanja učinkovitosti lijeka Atoris i sigurnosti njegove primjene kod djece, od čega su tablete Atoris kontraindicirane do 18. godine života.

  1. Anvistat
  2. Atocord
  3. Atomax
  4. Atorvastatin
  5. Atorvastatin kalcijum,
  6. Atorvox
  7. Vazator
  8. Lipona
  9. Lipoford
  10. Liprimar
  11. Liptonorm,
  12. TG-tor
  13. Torvazin
  14. Thorvacard
  15. Tulipan.

Prilikom odabira analoga mora se imati na umu da upute za upotrebu Atorisa, cijena i recenzije lijekova ove vrste ne vrijede. Zamjena lijeka dopuštena je samo nakon preporuke ljekara.

Liprimar ili Atoris - što je bolje?

Kao i u slučaju Torvacarda, Liprimar je sinonim za Atoris, to jest, sadrži istu supstancu kao i atorvastatin kao aktivni sastojak. Oba lijeka imaju iste indikacije, svojstva upotrebe, kontraindikacije, nuspojave itd.

Doze Liprimar ponavljaju doze Atorisa, osim tableta od 30 mg. Proizvođač kompanije Liprimara - Pfizer (Irska), što samo po sebi govori o visokoj kvaliteti proizvoda.

Vrijedi napomenuti da je Liprimar izvorni lijek atorvastatina, a sve ostalo, uključujući Atoris, njegovi su generički lijekovi.

Torvakard ili Atoris - što je bolje?

Treba napomenuti da oba lijeka sadrže atorvastatin kao aktivni sastojak i samim tim imaju iste farmaceutske učinke. Atoris proizvodi Krka (Slovenija), a Torvacard Zentiva (Češka).

Obje proizvodne kompanije prilično su poznate i imaju prilično dobru reputaciju, što ove lijekove čini gotovo nedvosmislenima. Jedina razlika između Torvacarda je doza njegovih tableta koja je najveća 40 mg, dok za neka patološka stanja treba doza atorvastatina 80 mg, što može prouzrokovati neugodnosti za uzimanje tableta.

Posebna uputstva

Prije nego što započne terapiju Atorisom, pacijentu treba propisati standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu, koju mora poštovati tokom cijelog razdoblja liječenja.

Kada se koristi Atoris, može se primijetiti porast aktivnosti jetrene transaminaze. Ovo povećanje je obično malo i nema klinički značaj. Međutim, potrebno je redovno pratiti pokazatelje rada jetre prije liječenja, 6 tjedana i 12 tjedana nakon početka lijeka i nakon povećanja doze. Liječenje treba prekinuti s porastom AST i ALT više od 3 puta u odnosu na VGN.

Atorvastatin može izazvati porast aktivnosti CPK i aminotransferaza.

Pacijente treba upozoriti da se trebaju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili slabost mišića. Naročito ako su ovi simptomi praćeni slabošću i vrućicom.

Uz liječenje Atorisom, moguć je razvoj miopatije koji je ponekad praćen rabdomiolizom, što dovodi do akutnog zatajenja bubrega. Rizik od ove komplikacije se povećava dok uzimate jedan ili više sljedećih lijekova s ​​Atorisom: fibrati, nikotinska kiselina, ciklosporin, nefazodon, neki antibiotici, azoli antifungalni lijekovi i inhibitori HIV proteaze.

U kliničkim manifestacijama miopatije preporučuje se određivanje koncentracije CPK u plazmi. Uz desetostruko povećanje VGN aktivnosti KFK, liječenje Atorisom treba prekinuti.

Postoje izvještaji o razvoju atoničkog fasciitisa uz primjenu atorvastatina, međutim, veza s primjenom lijeka je moguća, no još nije dokazana, etiologija nije poznata.

Predoziranje

Nema dokaza o predoziranju.

U slučaju predoziranja, indicirana je potporna i simptomatska terapija. Potrebno je praćenje i održavanje vitalnih funkcija tijela, sprječavanje daljnje apsorpcije Atorisa (uzimanje lijekova s ​​laksativnim učinkom ili aktivnim ugljenom, ispiranje želuca), praćenje rada jetre i aktivnosti kreatin fosfokinaze u krvnom serumu.

Hemodijaliza je neefikasna. Ne postoji specifičan protuotrov.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom Atorisa (10 mg) s diltiazemom (više od 200 mg) može se primijetiti porast koncentracije Atorisa u krvnoj plazmi.

Rizik od komplikacija raste kada se Atoris koristi zajedno s fibratima, nikotinskom kiselinom, antibioticima, antifungalnim agensima.

Učinkovitost Atorisa smanjuje se uz istodobnu upotrebu Rifampicina i Fenitoina.

Istodobnom primjenom s antacidnim pripravcima, koji uključuju aluminij i magnezij, opaža se smanjenje koncentracije Atorisa u krvnoj plazmi.

Uzimanje Atorisa zajedno sa sokom od grejpfruta može povećati koncentraciju lijeka u krvnoj plazmi. Pacijenti koji uzimaju Atoris trebali bi se sjetiti da je konzumiranje soka od grejpa u količini većoj od 1 litre dnevno neprihvatljivo.

O kojim recenzijama se govori?

Postoje različite recenzije o Atorisu, jer mnogi kažu da je visoka cijena lijeka opravdana njegovom efikasnošću i dobrom tolerancijom. Napominje se da za vrijeme terapije treba slijediti upute liječnika u vezi s prehranom i fizičkom aktivnošću, a pri odabiru i podešavanju doze mora se uzeti u obzir koncentracija lipoproteina niske gustoće.

Prema nekim korisnicima, lijek nema odgovarajuće terapijsko djelovanje i ima slabu toleranciju, što izaziva izražene neželjene reakcije.

Komentari za Atoris

Postoje razne recenzije o Atorisu. Mnogi primjećuju da je visoka cijena lijeka opravdana njegovom učinkovitošću i dobrom tolerancijom. Napominje se da za vrijeme terapije treba slijediti upute liječnika u vezi s prehranom i fizičkom aktivnošću, a pri odabiru i podešavanju doze mora se uzeti u obzir koncentracija lipoproteina niske gustoće. Prema nekim korisnicima, Atoris nema željeni terapeutski učinak i ima slabu toleranciju, što izaziva ozbiljne neželjene reakcije.

Kako djeluje lijek?

Na temelju aktivne tvari atorvastatina napravljen je lijek Atoris. Šta pomaže? Smanjuje količinu lipida u krvi. Zbog djelovanja atorvastatina smanjuje se aktivnost GMA reduktaze i inhibira sinteza holesterola. Kvantitativna vrijednost potonjeg u plazmi značajno se smanjuje zbog povećanja broja receptora na ćelijama jetre i povećanja vezanja lipoproteina.

"Atoris" ima i antisklerotski učinak na krvne sudove. Aktivna supstanca inhibira proizvodnju izoprenoida. Unaprijeđuje se i vazodilatacija. U pravilu se prvi rezultati mogu postići nakon dvonedjeljnog unosa. I nakon četiri tjedna nastupa maksimalan učinak.

Otprilike 80% aktivne tvari apsorbira se kroz probavni trakt. Nakon 2 sata, koncentracija atorvastatina u tijelu dostiže maksimalnu vrijednost. Vrijedi napomenuti da je taj broj žena kod žena 20% veći nego kod muškaraca. Inhibicijska aktivnost traje do 30 sati. Ali eliminacija lijeka počinje nakon 14 sati. Glavni udio izlučuje se u žuči. Preostalih 40-46% napušta tijelo kroz crijeva i uretru.

U velikom broju slučajeva ljekari se odlučuju na propisivanje lijeka poput Atorisa. Indikacije za njegovu upotrebu su sljedeće:

  • primarna hiperholesterolemija,
  • mešana hiperlipidemija,
  • porodična hiperholesterolemija,
  • disbetalipoproteinemija,
  • bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih dislipidemijom,
  • prevencija koronarne srčane bolesti, srčanih udara i angine pektoris,
  • sekundarna prevencija neželjenih posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Glavne kontraindikacije

Ne mogu svi pacijenti koristiti Atoris tablete. Kontraindikacije su sledeće:

  • hronične bolesti jetre koje su u fazi pogoršanja,
  • alkoholni hepatitis
  • zatajenje jetre
  • trudnoća i dojenje,
  • ciroza jetre
  • povećane jetrene transaminaze,
  • osetljivost na aktivnu komponentu ili alergijska reakcija na nju,
  • bolesti mišićnog sistema
  • starost do 18 godina
  • netolerancija na laktazu ili njen nedostatak,
  • akutna bolest bubrega
  • malabsorpcija galaktoze.

Izuzetno oprezno, lijek se propisuje pacijentima sa takvim bolestima:

  • alkoholizam
  • teške neravnoteže u elektrolitima,
  • metabolički problemi
  • endokrine bolesti
  • nizak krvni pritisak
  • teške zarazne bolesti
  • epileptični napadi
  • opsežne hirurške intervencije,
  • teške povrede.

Kako uzimati lijek

Za postizanje izraženog efekta važno je pravilno uzimati "Atoris". Uputa sadrži takve podatke:

  • Nekoliko dana prije početka uzimanja lijeka, pacijenta treba prebaciti na dijetu, što podrazumijeva smanjenje količine lipida. Ova dijeta se treba pridržavati tokom čitavog perioda liječenja.
  • Atoris tablete uzimaju se bez obzira na raspored obroka.
  • Ovisno o početnoj koncentraciji LDL-C utvrđenoj rezultatima analiza može se propisati 10-80 mg lijeka dnevno. Taj se iznos koristi odjednom.
  • Preporučuje se upotreba lijeka „Atoris“ svakog dana u isto vrijeme.
  • Promjena doziranja se ne preporučuje ranije 4 tjedna nakon početka lijeka. Tek nakon tog vremena možemo objektivno procijeniti terapijski učinak i prilagoditi tretman.

Trajanje prijema

Od pacijenata možete čuti različite pretpostavke o tome koliko dugo treba uzimati Atoris. Stručnjaci kažu da ako postoji opasnost od srčanog udara, tada bi se lijek trebao uzimati na trajnoj osnovi (to jest cijeli život). Istovremeno, ne preporučuje se pauza, jer lijekovi na bazi atorvastatina nisu predviđeni za davanje tečaja. Čak i ako imaju nuspojave u obliku narušenog fizičkog blagostanja, morate odlučiti između udobnosti i životnog vijeka. Smanjenje ili povlačenje doze moguće je samo ako nuspojave postanu nepodnošljive.

Neki pacijenti sudjeluju u amaterskim predstavama i uzimaju lijekove na bazi atorvastatina svaki drugi dan. To se ne može nazvati ničim drugim nego „narodnom umetnošću“. Ako vam je ljekar savjetovao takvu shemu, vrijedno je sumnje u njegovu kompetenciju. Nisu provedena klinička ispitivanja koja bi dokazala djelotvornost takvog sustava davanja lijekova.

Lijek Atoris: nuspojave

Unatoč svim prednostima predmetnog lijeka, u nekim slučajevima dolazi do pogoršanja dobrobiti. Zbog toga se pod budnim nadzorom lekara preporučuje uzimanje Atorisa. Neželjeni efekti mogu biti sljedeći:

  • Ponekad nervni sistem reagira na uzimanje ovog lijeka kod nesanice i vrtoglavice. Moguća je i astenija, glavobolja i emocionalna nestabilnost. Vrlo rijetko se javljaju pospanost, oštećenje pamćenja, depresija i nesvjestica.
  • Neželjeni efekti mogu se javiti i iz senzornih organa. Ponekad se primijete zujanje u ušima i djelomični gubitak sluha, suhe oči, iskrivljena percepcija ukusa ili potpuni gubitak osjetljivosti ukusa.
  • Atoris može uzrokovati probleme sa kardiovaskularnim sistemom. Pregledi pacijenata sadrže informacije o bolovima u grudima, palpitacijama srca, visokom krvnom pritisku, aritmijama, angini pektoris. Moguća je anemija.
  • Dok uzima drogu, respiratorni sistem postaje ranjiviji. Lijek može izazvati upalu pluća, rinitis, astmu. Vjerovatni su i česti krvarenja iz nosa.
  • Mnogo nuspojava se opaža iz probavnog sistema. Pacijenti često prijavljuju žgaravicu i bol u stomaku, mučninu, proliv, nadimanje. Lijek može izazvati snažan porast apetita ili njegovog odsustva. Možda je stvaranje čira, gastritisa, pankreatitisa. U rijetkim slučajevima primjećuje se rektalno krvarenje.
  • Duljom primjenom predmetnog lijeka mogu se javiti problemi s mišićno-koštanim sustavom. Najčešće pacijenti prijavljuju grčeve, miozitis, artritis i hipertoničnost mišića.
  • Genitourinarni sistem povećava rizik od zaraznih bolesti, problema sa mokrenjem (kašnjenje ili enureza), nefritisa, oslabljene seksualne funkcije, vaginalnog krvarenja.
  • Pacijenti koji uzimaju Atoris tablete duže vrijeme primjećuju gubitak kose i pojačano znojenje. Mogući su negativni efekti u obliku svrbeža na koži, osipa, urtikarije.Vrlo rijetko se dijagnosticira oticanje lica.
  • Dok uzimate lijek, moguće je lagano povećanje tjelesne težine.

Medicina "Atoris": analozi

Dotični lijek ima mnogo nadomjestaka koji na tijelo djeluju slično. Ovisno o proizvođaču, cijena može biti veća ili niža od Atorisa. Analozi su sljedeći:

  • "Torvacard" - kao i lijek u pitanju, sadrži aktivnu tvar poput atorvastatina. Unatoč činjenici da je gotovo potpuni analog, terapeutski učinak njegove primjene je nešto veći. Ali to će koštati skoro tri puta skuplje od dotičnog alata.
  • Liprimar je apsolutni analog Atorisa. To se može vidjeti ne samo u hemijskom sastavu, već i u indikacijama, kontraindikacijama i kliničkom učinku.
  • "Sinator" - takođe je potpuni analogni lijek u pitanju. Kako nisu provedena ispitivanja sigurnosti i učinkovitosti liječenja djece, propisuje se samo odraslim osobama.
  • "Rosuvastatin" je lijek posljednje generacije. Učinkovitiji je od atorvastatina, a ima i manje nuspojava.
  • „Torvakard“ je gotovo potpuni analog „Atoris“. To ne znači koji je od lijekova bolji. Važno je da ih oboje proizvode renomirane farmaceutske kompanije.
  • „Simvastitatin“ je lek prethodne generacije. U pravilu ga liječnici gotovo ne propisuju, jer je manje učinkovit od Atorisa i ne kombinira se dobro s drugim lijekovima. U osnovi, uzimaju ga ljudi koji su duže vrijeme liječeni, kao i pristaše lijekova na prirodnoj osnovi.

Pozitivne povratne informacije

Pregledi pacijenata pomoći će procijeniti učinkovitost lijeka Atoris. Od njih možete čuti takve pozitivne komentare:

  • otprilike mjesec dana nakon uzimanja lijeka, nivo holesterola se značajno smanjuje i stabilizira,
  • nema izraženih nuspojava,
  • relativno pristupačna cijena u odnosu na neke analoge,
  • lijek proizvodi ugledna kompanija, te stoga možete biti sigurni da je proizvodnja kontrolirana, a kvaliteta zadovoljava europske standarde.

Negativne kritike

Samo na recept liječnika moguće je uzimanje lijeka "Atoris". Pregledi pacijenata pomoći će vam da shvatite negativne aspekte liječenja ovim alatom:

  • nakon uzimanja lijeka, mišići su mi postali jako upaljeni,
  • nakon prekida lijeka, kolesterol raste dovoljno brzo (štoviše, pokazatelj je čak i viši nego prije liječenja),
  • pojavljuje se osip na koži,
  • umor se znatno povećava tokom uzimanja lijeka,
  • potrebno je konstantno nadgledanje od strane lekara.

Zaključak

Atoris je jedan od mnogih lijekova na bazi atorvastatina koji je osmišljen za snižavanje holesterola u krvi. Štoviše, djeluje na naslage štetnih materija koje su se uspjele ranije nakupiti. Na tržištu se pojavljuju svi novi lijekovi ove skupine, koji se međusobno aktivno natječu. U svakom slučaju, liječnik treba odabrati lijek.

Atoris tablete, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Uputa za upotrebu Atoris preporučuje da prije početka terapije njegovom primjenom prebacite pacijenta na dijetakoji će pružiti snižavanje lipida u krvi. Dijetu treba pridržavati tokom cijelog trajanja liječenja. Prije nego što počnete uzimati Atoris, trebali biste pokušati postići kontrolu hiperholesterolemijaradeći vežba i gubitak kilograma kod pretilih pacijenata kao i kroz tretman osnovne bolesti.

Tablete Atoris uzimaju se oralno (oralno), nakon jela ili na prazan stomak. Preporučuje se započeti terapiju dnevnom pojedinačnom dozom od 10 mg, nakon čega se, ovisno o učinkovitosti početne doze i ako je potrebno povećati, propisuje veća doza - 20 mg, 40 mg, itd. Do 80 mg. Lijek Atoris, u svakoj od doza, uzima se jednom dnevno, u isto doba dana, pogodno za pacijenta. Terapeutski učinak uočava se nakon dvonedjeljne upotrebe lijeka, s razvojem njegove maksimalne učinkovitosti nakon četiri sedmice. S tim u vezi, prilagođavanje doze Atorisa provodi se ne ranije od njegovog unosa od četiri tjedna, uzimajući u obzir stupanj djelotvornosti prethodne doze. Maksimalna moguća dnevna doza Atorisa je 80 mg.

Za terapiju mešana hiperlipidemija Tip IIb i primarna(poligenskii nasljedni heterozigot) hiperholesterolemijaTip IIa, preporučuju uzimanje Atorisa u dozi od 10 mg, s povećanjem doze nakon doze od četiri tjedna, ovisno o učinkovitosti početne doze i individualnoj osjetljivosti svakog pacijenta.

Za lečenje nasljedna homozigotna hiperholesterolemijaovisno o ozbiljnosti njegovih manifestacija, odabir početnih doza provodi se pojedinačno, u rasponu kao i kod drugih vrsta hiperlipidemija.

U većine bolesnika sa nasljedna homozigotna hiperholesterolemija optimalna efikasnost Atorisa uočena je u dnevnoj pojedinačnoj dozi od 80 mg.

Atoris je propisan kao dodatni tretman drugim metodama terapije (npr. plazmafereza) ili kao glavnu terapiju, ako je nemoguće provesti liječenje drugim metodama.

Pacijenti s patologijama bubrega i u starosti ne trebaju prilagođavanje doze lijeka.

Bolesno sa bolesti jetre imenovanje Atorisa moguće je krajnje oprezno, jer u ovom slučaju dolazi do usporavanja eliminacije atorvastatin van tela. Terapija se provodi pod kontrolom laboratorijskih i kliničkih pokazatelja i u slučaju značajnog povećanja nivoi transaminaza sa smanjenjem doze ili potpunim povlačenjem lijeka.

Interakcija

Istodobna upotreba atorvastatinsa antibioticima (Klaritromicin, Eritromicin, Kinupristin / dalfopristin), NefazodonInhibitori HIV proteaze (Ritonavir, Indinavir), antigljivični lekovi (Ketokonazol, Itrakonazol, Flukonazol) ili Ciklosporinmože dovesti do povećanja nivoa u krvi atorvastatini uzrokovati miopatijes dalje rabdomiolizai razvoj zatajenje bubrega.

Istodobna upotreba Atorisa sa nikotinska kiselina i fibratiu dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan), kao i 40 mg atorvastatini 240 mg Diltiazematakođe dovode do povećanja koncentracije u krvi atorvastatin.

Kombinovana upotreba Atorisa sa Rifampicini Fenitoinsmanjuje njegovu efikasnost.

Antacidi(suspenzija aluminijum hidroksidi i magnezijum) snizite sadržaj atorvastatinu krvi.

Kombinovanje Atorisa sa Kolestipoltakođe smanjuje koncentraciju atorvastatinu krvi za 25%, ali ima veći terapeutski efekat, u odnosu na sam Atoris.

Zbog povećanog rizika od smanjenja razine steroidnih endogenih hormona, oprez je potreban dok se Atoris propisiva s lijekovima koji snižavaju razinu steroidnih endogenih hormona (uključujući Spironolakton, Ketokonazol, Cimetidin).

Pacijenti istodobno primaju Atoris u dozi od 80 mg i Digoksintreba biti pod stalnim nadzorom, jer ova kombinacija dovodi do povećanja koncentracije u krvi Digoksin, oko 20%.

Atorvastatinmože pojačati apsorpciju oralni kontraceptivi (Etinil estradiol, Norethindrone) i, shodno tome, njihova koncentracija u plazmi, što može zahtijevati imenovanje drugog kontracepcijskog sredstva.

Kombinovana upotreba Atorisa i Warfarin, na početku upotrebe može pojačati učinak potonjeg u odnosu na koagulaciju krvi (smanjenje PV). Ovaj efekat se ublažava nakon 15 dana zajedničke terapije.

Atorvastatinnema klinički značajan uticaj na kinetiku Terfenadin i Fenazon.

Istodobna upotreba 10 mg Amlodipini 80 mg atorvastatinne dovodi do promjene farmakokinetike potonjeg u ravnoteži.

Opisani su slučajevi formiranja. rabdomiolizakod pacijenata koji su istovremeno uzimali Atoris i fusidna kiselina.

Atoris aplikacija sa estrogenai antihipertenzivne lijekoveu okviru nadomjesne terapije nisu otkrili znakove neželjene interakcije.

Sok od grejpa, u količini od 1,2 litre dnevno, tokom liječenja Atorisom može dovesti do povećanja sadržaja u lijeku u plazmi, pa prema tome njegovu konzumaciju treba ograničiti.

Analozi Atorisa

Analozi Atorisa predstavljeni su lijekovima koji su mu bliski po svom mehanizmu djelovanja. Najčešći analozi su:

Cijena analoga je prilično raznolika i ovisi o proizvođaču, masnom sadržaju aktivnog sastojka i broju tableta. Pa tablete Simvastatin10 mg br. 28 može se kupiti za 250-300 rubalja i Crestor10 mg br. 28 za 1500-1700 rubalja.

Atoris cijena, gdje kupiti

U ruskim ljekarnama cijena lijeka uvelike varira, na primjer, cijena Atorisa 10 mg br. 30 može varirati između 400-600 rubalja, cijena Atorisa 20 mg br. 30 od 450 do 1000 rubalja, tableta 40 mg br. 30 od 500 do 1000 rubalja.

U Ukrajini možete kupiti tablete u prosjeku: 10 mg br. 30 - 140 grivna, 20 mg br. 30 - 180 grivna, 60 mg br. 30 - 300 grivna.

Pogledajte video: Geraldo Araujo - Atoris participantes o Caçador (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar