Koji su hormoni derivati ​​holesterola?

  1. Važne kiseline
  2. Steroidni hormoni
  3. Vitamin D
  4. Prednosti tvari
  5. Uloga derivata holesterola u stvaranju moždanih stanica

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Naučnici su uvjereni da pojedinačni derivati ​​holesterola zaslužuju pomnu pažnju. Jačaju ljudski imunološki sistem i štite od negativnih učinaka štetnih mikroorganizama. Ove tvari inhibiraju razvoj mnogih smrtonosnih bolesti. Derivati ​​holesterola uključuju žučne kiseline.

Najznačajnija od njih je količna kiselina. To je glavna komponenta žuči. Neki derivati ​​holesterola nisu u potpunosti proučeni: svojstva kolestanosa su u potpunosti poznata. Spada u grupu steroida. Kolestanos se nakuplja u nadbubrežnoj žlijezdi.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Važne kiseline

Holesterol prolazi oksidaciju, pa nastaju steroidni spojevi. Sinteza žučnih kiselina događa se u jetri. Derivati ​​holesterola uključuju kolik, čeneodeoksiholnu kiselinu. Neki od njih nalaze se u žuči u obliku soli. Zahvaljujući žučnim kiselinama sintetiziraju se prehrambeni lipidi.

Kada se žučni kanal blokira, nastaje žuč zbog toga što se razvija ova hipovitaminoza (postoji manjak vitamina u tijelu). To je zbog činjenice da je s patologijama žučnih kanala otežano apsorpcija vitamina topljivih u masti.

Steroidni hormoni

Koji su hormoni derivati ​​holesterola? Razlikuje se pet vrsta steroidnih hormona. Oni regulišu osnovne procese u organizmu.

Progesteron je potreban za začeće: zahvaljujući njemu se implantira jaje. Ono je neophodno za skladan razvoj fetusa. Glukokortikoidi suzbijaju upalne procese u tijelu.
Mineralokortikoidi održavaju optimalnu ravnotežu vode i soli u tijelu: kada manjka, čovjekov krvni tlak naglo pada.

Steroidni hormoni normaliziraju metabolizam. Trenutno su i sintetički dobiveni. Takvi derivati ​​holesterola u svojim pozitivnim svojstvima nisu niži od prirodnih prethodnika.

Takođe se odnosi na derivate holesterola. Supstanca olakšava apsorpciju kalcijuma, potrebnog za formiranje ljudskog skeletnog sistema, povećava otpornost tijela na viruse.

Vitamin i njegovi derivati ​​ne gube svoja svojstva tokom toplinske obrade proizvoda koji sadrže ove tvari.

Prednosti tvari

Sprečava pojavu raka, poboljšava rad mozga.

Vitamin D i njegovi derivati ​​koriste se za liječenje skleroze. Zahvaljujući njima jača se ljudski nervni sistem. Uz nedostatak ovih supstanci kod djece, pojavljuju se raketi. U odraslih se sa nedostatkom vitamina blagostanje pogoršava, povećava se umor, poremećaj sna. Zbog toga ishrana treba biti uravnotežena.

Uloga derivata holesterola u stvaranju moždanih stanica

Švedski ljekari koji rade na Institutu Carolina dokazali su da su derivati ​​holesterola neophodni za održavanje mnogih funkcija mozga. Oni vjeruju da ćelije koje sadrže hormon dopamin moraju biti umjetno sintetizirane.

Derivati ​​holesterola inhibiraju snažan rast matičnih stanica, povećava se broj dopaminskih neurona u njima. Ovo otkriće je postalo revolucija. Parkinsonovi pacijenti pronašli su nadu u oporavak.

Neurolozi su uvjereni kako će uskoro biti moguće presaditi umjetno sintetizirane uzorke, umjesto oštećenih moždanih stanica. Ovo će postati novi način liječenja bolesti mozga.

Normalni holesterol kod žena nakon 40 godina

  • Sorte holesterola u krvi
  • Normalni holesterol za žene starije od 40 godina
  • Znakovi i uzroci visokog holesterola kod žena nakon 40
  • Liječenje hiperholesterolemije

Norma holesterola kod žena nakon 40. godina osnovna je brojka s kojima lokalni terapeut ili porodični ljekar uvijek uspoređuju rezultate ispitivanja krvi. Budući da u četrdesetoj godini počinje premenopauza - proizvodnja estrogena, koji su prethodno stvorili neku „žensku prednost“ i doprineli nižem sadržaju holesterola u poređenju s muškarcima, postepeno opada.

Prelazeći ovaj dobni prag, žene se ne bi trebale iznenaditi kad će zajedno s upućivanjem na opći test krvi dobiti sastanak za biohemijsko istraživanje lipidnih parametara. Ova se analiza naziva lipidni profil ili lipidni profil (status). Ako se kao rezultat analiza otkriju značajna odstupanja od norme, posebno u smjeru povećanja, tada je pregled od kardiologa i endokrinologa obavezan.

Sorte holesterola u krvi

Ljudsko tijelo samo proizvodi 80% kolesterola koji mu je potreban za izgradnju ćelijskih membrana, normalan metabolizam, sintezu hormona, žučnih kiselina i vitamina D. Preostalih 20% treba dobiti s hranom. Sve ove masti, i one koje se sintetiziraju u jetri i izlučuju iz hrane, imaju drugačiju strukturu i mogu biti „dobre“ ili „loše“.

Kada primite lipidni profil u ruke, možete vidjeti sljedeće pokazatelje:

  • LDL (beta-lipoproteini) su lipoproteini niske gustine. Oni su izvor za stvaranje vaskularnih plakova i zbog toga su dobili sinonim „loše“.
  • HDL (alfa lipoproteini) - lipoproteini velike gustine. Smatraju ih „dobrima“ jer pomažu u uklanjanju viška holesterola iz stanica tijela.
  • Trigliceridi su posebni hemijski oblici koji se nalaze u dijetalnim mastima ili su iz ugljikohidrata sintetizovani u tijelu. Odlaže se u masne ćelije i koristi se u slučaju akutne potrebe za energijom. Nagli porast uzrokuje pankreatitis.
  • OXS je ukupni holesterol. To je zbroj HDL-a i LDL-a. Normalno, 60-70% ukupnog holesterola je LDL.

U napomenu. Tijekom dešifriranja lipidnog statusa, negativniji faktor nije povećanje, već smanjenje (!) HDL-a. Sa visokom vrijednošću triglicerida, nivo LDL u analizi je netačan, a njegova vrijednost zamjenjuje se posebnim pokazateljem „non-HDL“ = OXC - HDL.

Normalni holesterol za žene starije od 40 godina

WHO i zvanično preporučuje da muškarci i žene, počevši od 20 godina, rade test holesterola jednom u 5 godina. Ipak, kako bi se na vrijeme reagovalo i spriječile aterosklerotične naslage u posudama i razvoj koronarne srčane bolesti, čak se i zdravim ženama nakon 40. godine preporučuje da barem jednom godišnje provedu biohemijsko istraživanje venske krvi za kolesterol.

Za razlikovanje dijagnoze mogu se propisati dodatni biohemijski testovi krvi (enzimi, hormoni, c-reaktivni protein) i instrumentalna ispitivanja unutrašnjih organa.

Znakovi i uzroci visokog holesterola kod žena nakon 40

Spolja i visoki i niski holesterol ne pokazuju karakteristične znakove. Međutim, indirektni simptomi visoke razine koji se zadržavaju već duže vrijeme mogu biti bol u srcu i / ili težina u nogama.

Norma holesterola u krvi kod žena nakon 40 godina može biti visoka iz sljedećih razloga:

  • stabilne vrednosti krvnog pritiska iznad 140/90,
  • patologija krvnih sudova
  • bilo koju vrstu dijabetesa
  • smanjena funkcija štitnjače,
  • patologija jetre i bubrega,
  • manjak hormona rasta,
  • gihta
  • anoreksija nervoze
  • sjedilački način života, prekomjerna težina, neuravnotežena prehrana, alkoholizam, zloupotreba pušenja.

Usput, postoji mišljenje da alkohol pomaže u održavanju normalne vrijednosti ukupnog holesterola. Zapravo, čak i ako je zloupotreba alkohola, ukupni holesterol može ostati normalan, ali ravnoteža između njegovih komponenti kardinalno se mijenja - tijelo prestaje stvarati dobre „lipide“ i postoji katastrofalna predrasuda prema „lošima“.

U napomenu. Koristeći Friedewaldovu formulu: LDL = OXS - HDL - (0,2 x trigliceridi) mg / dL, kardiolog može procijeniti tendenciju razvoja aterosklerotičnog vaskularnog oštećenja čak i s normalnom vrijednosti OXC.

Liječenje hiperholesterolemije

Zidove krvnih žila od kolesteroloških plakova moguće je očistiti samo na operativni način, a medicina još uvijek nije u mogućnosti da zaustavi njihovo nastajanje - uzimanje modernih lijekova samo će pomoći usporiti razvoj ovog procesa. Ne isplati se i oslanjati se na metode alternativne ili alternativne medicine. Ne mogu se čak ni djelimično nositi s tim zadatkom.

Za one žene kojima je dijagnosticiran visoki kolesterol prvo će se tražiti da je pokušaju sniziti bez lijekova - prestati pušiti, konzumirati alkohol, spavati 8 sati dnevno, optimizirati svakodnevnu fizičku aktivnost, normalizirati težinu i pridržavati se dijeta protiv snižavanja holesterola - lipida. U ovom slučaju trebali biste znati mjeru. Nakon prekomjerno krute prehrane može utjecati ne samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje.

U slučaju kada pokušaj snižavanja kolesterola samo uz pomoć tjelesne aktivnosti i pridržavanje antihoterol holesterola nije donio željeni rezultat, a također i ako je hiperholesterolemija uzrokovana bolestima u kojima je razina OXS stalno veća od 6,22 mmol / l, propisuje se specifičan tretman.

Glavna metoda liječenja lijekovima za visoki kolesterol je doživotna primjena statina, kojima se mogu dodatno propisati antihipertenzivni lijekovi, sekvestriranje žučnih kiselina, derivati ​​fibroične kiseline, inhibitori apsorpcije holesterola. Ponekad se statini mogu zamijeniti ili nadopuniti Niacinom.

Statini su zaista u stanju da zaustave spori upalni proces u krvnim žilama i inhibiraju učinak na proizvodnju holesterola u jetri, smanjuju rizik od srčanih udara i stoga doprinose produženju života.

Pažnja! Statini ne izazivaju ovisnost. Nakon njihovog otkazivanja, nivo kolesterola će se vratiti na prvobitni nivo, ali neće se povećati za 2 puta. Nuspojave na statine su sporadične, a koristi od njihovog uzimanja mnogostruko su veće od rizika od razvoja takvih efekata.

Sledeće žene posle 40. sigurno neće bez specifične terapije krevetima:

  • istorija moždanog udara, srčani udar, angina pektoris, prolazni ishemijski napadi, akutni koronarni sindrom, arterijska revaskularizacija, oštećenje perifernih arterija,
  • dijabetičari sa LDL 70-189 mg / dl,
  • s povećanjem lipoproteina niske gustine> 189 mg / dl,
  • ako su testovi za c-reaktivni protein, fibrinogen i / ili homocistein nenormalni,
  • gojazni
  • teški pušači i oni koji odbijaju preći na zdrav način života.

I na kraju, dodajemo da panika prije vremena ne vrijedi - za žene starije od četrdeset godina, postepeno povećanje kolesterola je fiziološko i ne smatra se patologijom. Pored toga, rezultati analize mogu biti uzrokovani neispravnom pripremom žene za ovo istraživanje, nekvalitetnim laboratorijskim preparatima ili mehaničkim greškama laboratorijskog pomoćnika. Treba ponoviti studiju i zakazati sastanak sa kardiologom.

Pitanje 21. Biološka uloga sekundarnih glasnika u prenošenju hormonskih signala

Opšti osnovni mehanizam pomoću kojeg se ostvaruju biološki efekti „sekundarnih“ glasnika unutar ćelije je proces fosforilacije - defosforilacije proteina uz učešće širokog spektra proteinskih kinaza koje katalizuju transport krajnje grupe iz ATP u OH grupe itine serin itreonin, a u nekim slučajevima i tirozin ciljnih proteina. . Proces fosforilacije je važna posttralacijska hemijska modifikacija proteinskih molekula koja u osnovi mijenja i njihovu strukturu i funkciju. Osobito uzrokuje promjenu strukturnih svojstava (udruživanje ili disocijaciju sastavnih podjedinica), aktiviranje ili inhibiciju njihovih katalitičkih svojstava, što u konačnici određuje brzinu kemijskih reakcija i ukupnu funkcionalnu aktivnost stanica.

22. Steroidni hormoni. Mehanizam i bla bla bla

Za razliku od peptida, steroidni hormoni lako prodiru u plazma membranu ćelija i komuniciraju s njihovim receptorima u citoplazmi i / ili jezgru ciljne stanice. Neki receptori za steroidne hormone su onkoproteini (npr. ErbA). Svi receptori za steroidne hormone imaju mjesto vezanja DNA. Drugim riječima, steroidni hormonski receptori su faktori transkripcije. Konačni efekat interakcije steroidnog hormona i njegovog receptora je promjena spektra prepisanih gena. Dakle, rezultat djelovanja steroidnih hormona na ciljanu ćeliju je indukcija sinteze specifičnih proteina, što temeljno mijenja metabolizam i ciljne i mnogih drugih tjelesnih stanica. Proteini koji se sintetišu pod utjecajem steroidnih hormona sami mogu biti hormoni ili drugi molekuli važni za funkcioniranje stanice, na primjer, enzimi. Nakon oslobađanja iz endokrine ćelije, steroidni hormoni ulaze u krvotok, gdje se oko 95% hormona veže na specifične transportne bjelančevine (transkortinovi, testosteron-vezani proteini, razni albumini i globulini). Receptori steroidnih hormona klasificirani su kao opsežna skupina nuklearnih receptora, koji uključuju receptore za retinoide, vitamin D3, trijodtironin. Nakon što molekule steroidnih hormona uđu u ciljne ćelije, oni mogu pokrenuti odgovor samo ako za ćeliju postoje specifični unutarćelijski receptori. Dakle, receptori estrogena nalaze se u ciljanim ćelijama maternice, mliječne žlijezde i mozga. Stanice folikula dlake na licu i erektilno tkivo penisa sadrže androgene receptore. Glukokortikoidni receptori nalaze se u gotovo svim ćelijama. U ciljanoj ćeliji svaka glavna klasa spolnih steroidnih hormona (androgeni, estrogeni, progestini) potiče razvoj lanca događaja koji uključuje (I) vezivanje steroida za njegov receptor, (I) alosterične konformacijske promjene u strukturi receptora, prijenos receptora iz neaktivnog oblika u aktivni , (III) vezanje kompleksa steroidnih receptora na regulatorne elemente DNK, (IV) transkripcija i sinteza novih m-RNA molekula, (V) prevođenje m-RNA i sinteza novih proteina. Tijekom transkripcije, RNA polimeraza II se veže za promotor, specifično mjesto molekule DNA, odakle počinje sinteza polimera. RNA polimeraza II vrti deo DNK dvostruke spirale, izlažući matricu za komplementarno bazno uparivanje. Kad RNA polimeraza naiđe na signal ukidanja transkripcije, sinteza polimera se prekida. Većina farmakoloških i fizioloških saznanja o mehanizmu djelovanja steroidnih hormona dobijena je na temelju studija steroidnih receptora.Učinkovitost steroidnih hormona zavisi od afiniteta receptora za hormon ili njegovog farmakološkog analoga, kao i od efikasnosti alosterno aktiviranog kompleksa hormona i receptora u regulaciji transkripcije.

23. Mehanizam djelovanja proteinskih hormona ....

Mehanizmi delovanja peptida, proteinskih hormona i kateholamina. Ligand. Molekula hormona obično se naziva primarnim posrednikom regulatornog učinka, ili ligandom. Molekuli većine hormona vezuju se za svoje specifične receptore na plazma membranama ciljnih ćelija, formirajući kompleks liganda i receptora. Za peptide, proteinske hormone i kateholamine, njegova tvorba je glavna početna veza mehanizma djelovanja i dovodi do aktiviranja membranskih enzima i stvaranja različitih sekundarnih posrednika hormonskog regulatornog učinka, koji svoje djelovanje realiziraju u citoplazmi, organoidima i staničnoj jezgri. Među enzimima koji aktiviraju ligand-receptorski kompleks opisani su adenilat ciklaza, gvanilat ciklaza, fosfolipaze C, D i A2, tirozin kinaze, fosfatirozin fosfataze, fosfoinozid-3-OH kinaza, serin treonin kinaza i sintaza. nastali pod uticajem ovih membranskih enzima: 1) ciklički adenozin monofosfat (cAMP), 2) ciklički gvanozin monofosfat (cGMP), 3) inozitol-3-fosfat (IPF), 4) diacilglicerol, 5) oligo (A) (2, 5-oligoizoadenilat), 6) Ca2 + <ионизированный кальций),="" 7)="" фосфатидная="" кислота,="" 8)="" циклическая="" аденозиндифосфатрибоза,="" 9)="" n0="" (оксид="" азота).="" многие="" гормоны,="" образуя="" лиганд-рецепторные="" комплексы,="" вызывают="" активацию="" одновременно="" нескольких="" мембранных="" ферментов="" и,="" соответственно,="" вторичных="" посредников.="" значительная="" часть="" гормонов="" и="" биологически="" активных="" веществ="" взаимодействуют="" с="" семейством="" рецепторов,="" связанных="" с="" g-белками="" плазматической="" мембраны="" (андреналин,="" норадреналин,="" аденозин,="" ангиотензин,="" эндотелии="" и="">

Biohemijska uloga nukleotida u metabolizmu

Nukleotidi - fosforni estri nukleozida, nukleozidni fosfati. Slobodni nukleotidi, posebno ATP, cAMP, ADP, igraju važnu ulogu u energetskim i informacijskim unutarćelijskim procesima, a također su sastavni dijelovi nukleinskih kiselina i mnogih koenzima. Biohemijska uloga nukleotida:

Univerzalni izvor energije (ATP i njegovi analozi).

Oni su aktivatori i nosioci monomera u ćeliji (UDP-glukoza)

Djelujte kao koencimi (FAD, FMN, NAD +, NADF +)

Ciklički mononukleotidi su sekundarni posrednici u delovanju hormona i drugih signala (cAMP, cGMP).

Alosterni regulatori aktivnosti enzima.

Oni su monomeri u sastavu nukleinskih kiselina povezanih 3'-5'-fosfodiesterskim vezama.

Razlike i sličnosti u strukturi DNK i RNK

Deoksiribonukleinska kiselina (DNK) je makromolekula (jedna od tri glavne, ostale dvije su RNA i proteini), koja omogućuje skladištenje, prijenos iz generacije u generaciju i provedbu genetskog programa za razvoj i funkcioniranje živih organizama. DNK sadrži podatke o strukturi različitih vrsta RNA i proteina.

Sa hemijskog stanovišta, DNK je dugačak polimerni molekul koji se sastoji od ponavljajućih blokova - nukleotida. Svaki nukleotid sastoji se od dušične baze, šećera (deoksiriboza) i fosfatne skupine. Veze između nukleotida u lancu nastaju zahvaljujući deoksiribozi i fosfatnoj skupini (fosfodiesterske veze). U velikoj većini slučajeva (osim nekih virusa koji sadrže jednolančane DNK), DNA makromolekula sastoji se od dva lanca orijentirana prema dušičnim bazama. Ovaj dvolančani molekul je spiraliziran. Generalno, struktura molekula DNK naziva se "dvostruka spirala".

U DNK se nalaze četiri vrste azotnih baza (adenin, gvanin, timin i citozin). Azotne baze jednog lanca povezane su sa dušičnim bazama drugog lanca vodikovim vezama po principu komplementarnosti: adenin se veže samo na timin, gvanin - samo na citozin. Nukleotidna sekvenca omogućava vam "kodiranje" informacija o različitim vrstama RNA, od kojih su najvažnije informacije ili matrica (mRNA), ribosomalna (rRNA) i transport (tRNA). Sve ove vrste RNA sintetizuju se na DNK matriksu kopiranjem DNK sekvence u RNA sekvencu sintetizovanu tokom transkripcije i sudjeluju u biosintezi proteina (proces prevođenja). Pored kodiranja nizova, stanična DNK sadrži sekvence koje obavljaju regulatorne i strukturne funkcije.

Ribonukleinska kiselina (RNA) jedna je od tri glavne makromolekule (ostale dve su DNK i proteini) koje se nalaze u ćelijama svih živih organizama.

Baš kao i DNK (deoksiribonukleinska kiselina), RNA se sastoji od dugog lanca u kojem se svaka veza naziva nukleotid. Svaki nukleotid sastoji se od dušične baze, šećera riboze i fosfatne skupine. Nukleotidna sekvenca omogućava RNA da kodira genetske informacije. Svi stanični organizmi koriste RNA (mRNA) za programiranje sinteze proteina.

RNA nukleotidi sastoje se od šećera - riboze na koji je jedna od baza vezana na položaju 1 ': adenina, gvanina, citozina ili uracila. Fosfatna skupina povezuje ribozu u lancu, formirajući veze s 3 'ugljikovim atomom jedne riboze, a u položaju 5' druge. Fosfatne skupine na fiziološkom pH negativno su nabijene, tako da je RNA polianiz. RNA se transkribira kao polimer četiri baze (adenin (A), gvanin (G), uracil (U) i citozin (C), ali u "zreloj" RNA postoji mnogo modificiranih baza i šećera. Ukupno postoji oko 100 različitih vrsta modifikovanih nukleotida u RNA.

Azotne baze u sastavu RNA mogu formirati vodikove veze između citozina i gvanina, adenina i uracila, kao i između gvanina i uracila. Međutim, moguće su i druge interakcije, na primjer, nekoliko adenina može formirati petlju ili petlju koja se sastoji od četiri nukleotida u kojima postoji par baza adenin - gvanin.

Važno strukturno obilježje RNA koja ga razlikuje od DNK je prisustvo hidroksilne skupine na 2 'položaju riboze, što omogućava da molekula RNA postoji u A, a ne u B konformaciji, koja se najčešće opaža u DNK. A-oblik ima dubok i uzak veliki utor i plitki i široki mali utor. Druga posljedica prisutnosti 2 'hidroksilne skupine jest ta da konformacijski plastični, odnosno ne sudjeluju u stvaranju dvostruke spirale, odjeljci molekule RNA mogu kemijski napasti ostale fosfatne veze i cijepati ih.

„Radni“ oblik jednolančane molekule RNA, poput proteina, često ima tercijarnu strukturu. Tercijarna struktura nastaje na osnovi elemenata sekundarne strukture formirane vodikovim vezama unutar jedne molekule. Postoji nekoliko vrsta elemenata sekundarne strukture - matične petlje, petlje i pseudo-čvorovi.

Postoje tri glavne razlike između DNK i RNK:

DNK sadrži šećer deoksiriboza, RNA sadrži ribozu, koja ima dodatnu, u poređenju s deoksiribozom, hidroksilnu grupu. Ova skupina povećava vjerovatnoću hidrolize molekula, odnosno smanjuje stabilnost molekule RNA.

Nukleotid komplementarni adeninu u RNA nije timin kao u DNK, ali uracil je nemetilirani oblik timina.

DNK postoji u obliku dvostruke spirale koja se sastoji od dva odvojena molekula. Molekule RNA su u prosjeku mnogo kraće i pretežno jednolančane.

Strukturna analiza biološki aktivnih molekula RNA, uključujući tRNA, rRNA, sNRNA i ostale molekule koje ne kodiraju proteine, pokazala je da se ne sastoje od jedne duge spirale, već od brojnih kratkih helikozata koji se nalaze jedan blizu drugog i tvore nešto slično tercijarne strukture proteina. Zbog toga RNA može katalizirati kemijske reakcije, na primjer, centar za peptidil-transferazu ribosoma koji je uključen u stvaranje peptidne veze proteina sastoji se u potpunosti od RNA.

Derivati ​​holesterola - što je to

Holesterol je važan sastojak ćelijske membrane. Sintetiše brojne hemikalije u našem telu. Niže su navedene biološki aktivne tvari čija proizvodnja ovisi o kolesterolu:

  • Steroidi: hormoni kortizol, aldosteron,
  • Kao i ženski i muški polni hormoni: estrogeni, progesteron, testosteron,
  • Vitamin D
  • Sinteza žučnih kiselina.

Holesterol je derivat mevalonske kiseline. Stvaranje mevalonata provodi se iz aktivnog acetata. Tada se stvara skvalen, a iz njega se već ciklizira holesterol. Normalno, ako nema oštećenja gena, molekule ljudske DNA su unaprijed programirane da bi se regulirala proizvodnja dovoljne količine endogenog kolesterola.

Šta je ova supstanca i koje su njene funkcije?

Holesterol ili holesterol su derivati ​​stilena nalik alkoholu. Nalazi se u prilično visokim koncentracijama u živčanom i masnom tkivu. Ali više u jetri.

Holesterol sadrži mnoge biološki važne funkcije:

  • Izgradnja membrane hepatocita. Molekuli holesterola se aktivno ugrađuju u stanične stijenke jetre.
  • Varenje. U sastavu žučnih kiselina, holesterol aktivno sudjeluje u probavi hrane životinjskog porijekla. Zajedno sa žuči ulazi u creva, gde emulguje masti.
  • Raspodjela kroz krvotok kao dio lipoproteina, što ima pozitivan ili negativan utjecaj na žile. Ako je holesterol ugrađen u lipoproteine ​​niske ili vrlo niske gustine, on se može akumulirati u intimu krvnih žila s njima, pridonoseći aterosklerotskoj degeneraciji.
  • Biosinteza steroidnih hormona. Na osnovu holesterola nastaju hormonski aktivne materije - glukokortikosteroidi, mineralokortikoidi, muški i ženski steroidi.
  • Biotransformacija kolekalciferola. Vitamin aktivno sudjeluje u izgradnji mišićno-koštanog sustava.

Žučne kiseline

Holesterol je direktno uključen u sintezu žuči. Glavna proizvodnja odvija se u jetri, a potom se žuč pohranjuje u žučni mjehur. Izlučivanje žuči u zdravom telu počinje tek tokom obroka. Glavne funkcije žučnih kiselina u tijelu uključuju:

  • Apsorpcija holesterola u crevu
  • Apsorpcija vitamina iz hrane u tijelu
  • Apsorpcija steroida biljnog porijekla,
  • Pokretanje crevne pokretljivosti.

Drugim riječima, žuč je uključena u apsorpciju tvari netopljivih u vodi. U interakciji s enzimima gušterače, žuč održava normalnu kiselost u tankom crijevu.

Derivati ​​molekula holesterola

Iz tih tvari nastaju ženski i muški spolni hormoni, adrenalni mineralokortikoidi i glukokortikosteroidi. Holesterol je također uključen u probavne enzime koji sudjeluju u probavi bjelančevina i masti. Prije svega, to su masne kiseline i sama žuč. Holesterol je dio strukture biološki aktivnih tvari potrebnih za prijenos signala iz jedne ćelijske strukture u drugu. Molekuli holesterola ulaze u sintezu kolekalciferola - vitamina D.

Kolna kiselina

Ova monokarboksilna trioksi kiselina nastaje u ćelijama jetre tokom procesa oksidacije holesterola. Spada u kategoriju primarnih žučnih kiselina. U ljudskom tijelu se dnevno proizvede do 300 mg. U žučnoj kesici je ona u sprezi s taurinom, kao i glicinom. U obliku takvih hemijskih spojeva, žuč je manje podložna stvaranju naslaga soli u bilijarnom traktu i crijevima.

Sa manjkom ove supstance u tijelu preporučuje se upotreba farmakološkog pripravka u kapsulama.

Deoksiholična, čenedeoksiholična i litoholična kiselina

Chenodeoxycholic se također odnosi na primarni i derivat je oksidacije holesterola u ćelijama jetre. Oko 30% ukupnog volumena žučnih kiselina pada na kenoodeoksiholik.

U ljudi je ta supstanca uključena u metabolizam i razgradnju holesterola. Farmakološki pripravci na bazi ove kiseline koriste se za liječenje žučne kamenac. Učinak lijeka biće efikasan samo ako je kamen derivat holesterola, bez kalcifikacije.

Deoksiholična i litoholična kiselina su sekundarne žučne kiseline. Oni su primarni derivat koji je bio izložen mikroorganizmima debelog crijeva. Ove dvije komponente takođe učestvuju u regulaciji metabolizma lipida i podstiču izlučivanje holesterola u hepatocitima.

Derivativni hormoni ili steroidi

Hormonske supstance koje sadrže holesterol uglavnom pripadaju seksualnoj i nadbubrežnoj žlezdi. Među njima su:

  • Muški testosteron i androgen. Odgovorni su za pojavu sekundarnih seksualnih karakteristika i spermatogeneze - stvaranje spermatozoida koji može oploditi jaje. Testosteron i holesterol imaju jasan odnos ako obratite pažnju na njihovu ravnotežu u ljudskoj krvi.
  • Ženski spolni hormoni. Holesterol je ugrađen u estrogen.
  • Mineralokortikoidi nadbubrežne žlezde.
  • Adrenalni glukokortikosteroidi.
Vratite se na sadržaj

Holesterolne kiseline

Zove se žuč. Ovi derivati ​​holesterola sintetišu se direktno u hepatocitima. Kao komponente žuči pomažu pretvaranje životinjskih masti u molekule koje je lakše apsorbirati. Ovaj proces hidrolize odvija se u šupljini tankog crijeva. Žučne kiseline su podijeljene u sljedeće podvrste:

  • Cholevaya. Primarno je. Ova tvar je u stanju da se formira pod uticajem enzima hidroksilaze. Već iz njega se sintetiziraju glikoholična i tauroholična kiselina. Sadrže hidrofilne radikale i hidrofobne steroidne jezgre.
  • Deoxycholic. Ova supstanca je sekundarni produkt žučne kiseline. Pomaže emulgiranju masti.
  • Chenodeoxycholic. To je primarna žučna kiselina. Formiranje molekula događa se pod utjecajem nikotinamid adenin dinukleotid fosfata.
  • Litoholeic. Čestice su sekundarne. Koncentracija je mnogo niža u odnosu na gore navedene kiseline.
Vratite se na sadržaj

Vitaminski kolekalciferol

Naziva se još i vitaminom D. Ova supstanca nastaje cepanjem ciklopentanperhidrofenantrenskog prstena. Nakon toga dolazi do hidroksilacije formiranih molekula uz sudjelovanje kisika. Rezultat tih biokemijskih procesa je stvaranje kalcitriola iz kojeg se sintetiše konačni oblik vitamina D. Potonji sudjeluje u ugradnji atoma kalcija u čvrste dijelove mišićno-koštanog sustava.

Nemoguće je dobiti vitamin D bez ovog spoja. Vratite se na sadržaj

Funkcije i prednosti derivata holesterola

Žučne kiseline izolirano i kao dio žuči aktivno sudjeluju u hidrolizi složenih tvari životinjskog porijekla. Tako oni podstiču probavu mesa u tankom crijevu. Jasan odnos imaju i holesterol i hormoni. Bez muških ili ženskih seksualnih hormonskih supstanci, pojedinci različitog spola nisu pokazivali sekundarne znakove, što je sigurno pogoršalo situaciju prokreacije. A nadbubrežni steroidi imaju direktan utjecaj na sve organe i sustave, osiguravajući njihov rast i funkcioniranje. Bez drugog derivata holesterola, kolekalciferola, ljudske bi kosti bile fleksibilne i lomljive. U djece sa oštećenom sintezom vitamina D ili nedostatkom kolesterola formira se teška bolest - rahitis. Takođe, uz nedostatak, nastaju i napreduju autoimune lezije.

Progestini

Progestini su ženski spolni hormoni, derivati ​​holesterola koji se stvaraju u jajnicima i nadbubrežnoj žlijezdi. Ovi hormoni sudjeluju u podržavanju trudnoće i u pripremi endometrija materice za fiksiranje oplođenog jajašca. Normalnom proizvodnjom progestina smanjuje se rizik od fibroznih neoplazmi u grudima i cista na jajnicima.

Glukokortikoidi

Glukokortikosteroidi su važni derivati ​​holesterola za tijelo koji nastaju u kore nadbubrežne žlijezde. Glavne funkcije ovih steroidnih hormona uključuju sljedeće:

  • Anti-šok i antistres efekat,
  • Učešće u energetskom metabolizmu, povećana sinteza glikogena,
  • Sprečiti pojavu hipoglikemije,
  • Učestvovati u regulaciji imuniteta,
  • Smanjite upalne reakcije
  • Imaju antialergeno dejstvo.

Konkretno, kortizol, derivat holesterola, odgovoran je za metabolizam ugljikohidrata, a također optimizira energetske resurse.

Mineralokortikoidi

Mineralokortikoidi regulišu metabolizam vode i soli. Aldosteron, derivat holesterola, glavni je u ovom podrazredu, a proizvode ga nadbubrežne žlijezde. Ovaj steroid uključen je u regulaciju krvnog pritiska. Istovremeno, pomaže tkivima da zadrže potrebnu količinu vode. Tako se održava turgor i elastičnost kože.

Androgeni i estrogeni

Androgeni, derivati ​​holesterola, uključuju muške polne hormone. Androgeni povećavaju proizvodnju proteina i istovremeno inhibiraju njihovu razgradnju. Ubrzati metabolizam glukoze i sprečavati hiperglikemiju. Androgeni pomažu povećanju mišića i snage, smanjenju količine potkožne masti. Testosteron, derivat holesterola, odgovoran je za razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika kod muškaraca.

Estrogeni su ženski spolni hormoni koje stvaraju nadbubrežne žlijezde, u jajnicima žena i u testisima muškaraca. Estrogen, derivat holesterola, uključen je u menstrualni ciklus i odgovoran je za plodnost kod žena. Estrogeni pomažu da se smanje „štetni“ lipidi i holesterol u krvi, a istovremeno povećavaju trigliceride. To potiče sintezu prehrambenih lipida ili lipoproteina velike gustoće. Takođe, doprinose povećanju količine gvožđa u organima i u opštem krvotoku.

Vitamin D i holestani

Vitamin D, derivat holesterola, proizvodi se kontaktom sa kožom sunčevih zraka, koji pokreću mehanizam sinteze. Ovaj vitamin pomaže tijelu da upije magnezijum, kalcijum i tako sudjeluje u procesu rasta i razvoja kostiju, zuba. Vitamin D također regulira proizvodnju inzulina i sudjeluje u metabolizmu fosfora.

Još uvijek je malo poznato kostenoza steroid, derivat holesterola. Akumulira se u nadbubrežnoj žlijezdi. Detalji njegovih funkcionalnih karakteristika se proučavaju.

Važna svojstva vitamina D uključuju pozitivan uticaj na nervni sistem i sprečavanje skleroze. Adekvatna proizvodnja vitamina D djeluje protiv krhkosti kostiju i razvoja osteoporoze.

Holesterol je glavna komponenta u sintezi najznačajnijih hemikalija u našem tijelu. Umjereno je potrebna hrana životinjskog porijekla da bi se ispunila potreba za holesterolom. Važno je održavati lipidni status u granicama normale, jer je hipoholesterolemija jednako opasna kao i hiperlipidemija.

Šta su steroidi i anabolici

Strogo govoreći, steroidi nisu tablete za početnike bodybuilders, već skupina hormona.

To uključuje kortikoide, koje proizvodi kore nadbubrežne kore, i fiziološki aktivna hemijska jedinjenja koja proizvode spolne žlezde.

Najvažniji muški hormon je testosteron. Ima dvije glavne funkcije:

  • androgeni - razvoj i održavanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje su najkarakterističnije za muškarce (osebujan raspored telesne masti, slab glas, rast kose na licu i grudima i sl.),
  • anabolički - formiranje i očuvanje relativno glomaznih mišića.

Saznavši o ulozi ove supstance sredinom tridesetih, naučnici su je pokušali koristiti prilikom stvaranja lijekova za ljude s gubitkom mišićne mase.

Prirodni testosteron se izlučio prebrzo i nije bio pogodan za upotrebu. Tada su razvijeni njeni derivati ​​pogodnih svojstava - 17-alfa-alkilat, 17-beta-eter i 1-metil.

Na osnovu ovih spojeva sintetizovani su gotovo svi lijekovi koji su sada poznati kao anabolički steroidi ili anabolik.

Dobro su se pokazali kao stimulansi rasta mišića, ali djelomično su zadržali i drugi učinak izvornog hormona - androgena.

Zašto su nam potrebni proizvodi na bazi testosterona: detalji koji nisu očigledni

Najčešće se, naravno, anabolik koristi radi "pumpanja". U 70-80-ih godina prošlog veka, Olimpijci su masovno sjeli na njih. U ovom trenutku, bodybuilding je počeo ući u modu. Steroidi su zanimali čak i dečke koji su preskočili fizički odgoj u školi.

  • povećati ne samo volumen mišića, već i snagu,
  • pomažu nadmašiti sebe u treningu i brzo se oporaviti (njihove komponente povećavaju resintezu kreatin fosfata, energetskog supstrata u mišićnom tkivu).

U obranu steroida treba dodati kako se oni i dalje neuspješno koriste u svom izvornom statusu - kao lijekovi. Propisani su za teške oblike kolitisa i enteritisa, kada osoba pati od nedovoljne težine usljed slabe apsorpcije proteina. Derivati ​​testosterona propisuju se muškarcima nakon oriektomije (uklanjanje testisa, obično se javlja potreba za tako radikalnom operacijom kod raka).

Pogledajte video: 867-3 Save Our Earth Conference 2009, Multi-subtitles (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar