Vježbanje šećerne bolesti (fizioterapijske vježbe)

Nudimo vam da pročitate članak na temu: "fizička aktivnost kod šećerne bolesti (fizioterapijske vježbe)" s komentarima profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Dijabetes melitus je bolest praćena nedostatkom inzulina u tijelu, što će rezultirati ozbiljnim metaboličkim poremećajima. Od velike važnosti u liječenju ove tegobe je ispravan način života, koji uključuje korekciju ishrane i posebne gimnastičke vježbe.

Video (kliknite za reprodukciju).

Fizioterapijske vežbe sastavni su deo terapije kod pacijenata sa šećernom bolešću. Fizičke vježbe aktivno potiču procese metabolizma tkiva, pomažu u korištenju šećera u ljudskom tijelu.

Klinički podaci koje su proveli naučni stručnjaci ukazuju na to da se pad razine šećera u nekim slučajevima događa i do normalne razine. Dozirana fizička aktivnost može pojačati djelovanje inzulina, omogućavajući smanjenje njegove doze.

Video (kliknite za reprodukciju).

Često pacijenti s dijabetesom imaju prekomjernu težinu. Fizikalna terapija pomaže smanjiti tjelesnu masnoću jer normalizira metabolizam masti.

Također, fizička aktivnost pomaže da se zaustavi privitak pratećih patologija koje se obično razvijaju kod dijabetes melitusa. Govorimo o hipertenziji, aterosklerozi, gangreni donjih ekstremiteta, bubrežnim bolestima i tako dalje.

Još jedan plus gimnastike je u tome što pomaže takvim pacijentima u borbi s mišićnom slabošću i adinamijom, koji takođe imaju mjesto boravka protiv ove bolesti.

Fizioterapijske vežbe bit će korisne ne samo za različite vrste dijabetesa, nego čak i za predijabetes.

U ovom videu doktor medicinskih nauka govori o potrebi tjelesnog napora kod dijabetesa.

Glavni zadaci i značajke fizikalne terapije šećerne bolesti tipa 1 i 2

Glavni zadaci fizioterapijskih vježbi:

 1. Smanjenje hiperglikemije kod pacijenata sa inzulinski neovisnim oblikom bolesti (dijabetes melitus tipa 2).
 2. U bolesnika s inzulinski ovisnim oblikom bolesti (dijabetes melitus tipa 1) - promičući djelovanje inzulina.
 3. Normalizacija psiho-emocionalne sfere.
 4. Povećana raspoloživost.
 5. Poboljšanje rada respiratornog sistema.
 6. Poboljšanje funkcionisanja kardiovaskularnog sistema.

Kod šećerne bolesti tipa 1, fizička aktivnost u kombinaciji s inzulinskim preparatima pojačava terapijski učinak potonjeg i jača nervni sistem.

Ne zaboravite na ispravnu tehniku ​​davanja inzulina. Algoritam akcije nikada se ne smije kršiti.

Prilikom izvođenja wellness vježbi morate biti izuzetno pažljivi prema svom blagostanju.

 • Pacijenti koji pate od šećerne bolesti tipa 1 i primaju inzulinsku terapiju u slučaju intenzivne fizičke aktivnosti trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će smanjiti dozu inzulina za ovaj period.
 • Uz prisustvo glikemijskih simptoma, nastavak treninga moguć je samo dan nakon što oni potpuno nestanu.
 • Ako se tijekom nastave pojavio drhtanje na rukama ili je pacijent iznenada osjetio akutnu glad, tada je potrebno odmah prekinuti trening i pustiti ga da jede nešto slatko, poput komadića šećera.
 • Ako nakon treninga pacijent redovito primjećuje slabost i umor, tada je potrebno smanjenje postojećeg opterećenja.

Fizikalna terapija, koja je propisana za dijabetes, ima neke specifične osobine. Prvo, obuka se mora izvoditi umjerenim tempom. Drugo, oni moraju potaknuti oksidativne (a ne anaerobne) procese u tijelu, jer to pomaže mišićima da aktivnije troše glukozu. Da bi se to dogodilo, za izvođenje niza vježbi potrebni su mišićni napori.

Najbolje je izvesti vježbu na svježem zraku. Ako to nije moguće, onda morate barem dobro prozračiti sobu u kojoj će se održavati nastava.

Budući da je šećer u krvi obično povišen ujutro, bit će prikladnije izvoditi časove ujutro. Međutim, biće vrlo korisno ponavljati vježbe uveče.

Fizikalna terapija šećerne bolesti ni u kojem slučaju nema starosna ograničenja. Prikazana je i mlada i stara. Jedina razlika je u intenzitetu opterećenja.

Indikacije:

 • Svi bolesnici s blagom do umjerenom težinom bolesti i sa zadovoljavajućom kompenzacijom.
 • Pacijenti koji ne razvijaju glikemiju u uvjetima fizičke aktivnosti.

Kontraindikacije:

 • Dekompenzirana verzija dijabetes melitusa ili njegov izuzetno težak tijek.
 • Neke od kardiovaskularnih patologija (aritmije, aneurizme, zatajenje cirkulacije).
 • Neadekvatna aktivnost pacijenta.
 • Fizička aktivnost daje patološki odgovor tijela u obliku skoka glikemije.

Fizičku aktivnost možete započeti hodanjem. Dobro je što se može strogo dozirati i koristiti se čak i kod složenih pacijenata. Tada možete povezati trčanje, vježbanje na biciklu stacionarno i posebno dizajnirane vježbe.

Evo nekih od njih:

Hoda na mjestu sa ravnim leđima. Možete ga kombinirati sa bočnim udubinama. Vježba se izvodi pet minuta i nužno je praćena pravilnim nosnim disanjem.

Hodajući, praćeni pravilnim disanjem i trajajući nekoliko minuta, naizmjenično se krećemo po nožnim prstima i petama.

Stojeći na jednom mjestu, raširimo obje strane i radimo ritmičke kružne rotacije sa zglobovima lakta, prvo prema naprijed, a zatim natrag.

Vrlo je slična prethodnoj s tom razlikom što je potrebno izvoditi rotacijske pokrete ramenskih zglobova već. Ponovite - 12 puta.

Trudimo se da podignemo kolena što je više moguće ubrzavajući i dodajući podizanje ruku.

Nakon što udahnemo što je moguće dublje, savijamo se, rukama čvrsto stisnemo koljena, napravimo isti duboki izdisaj i krenemo u ritmičke kružne rotacije zglobova koljena naizmjenično u oba smjera.

Mi stojimo mirno, dok se držimo za ruke u struku. Počinjemo s činjenicom da ruke u potpunosti ispravljamo, zatim ih odvajamo i skrećemo naizmjenično lijevo i desno.

Izvodi se iz sjedećeg položaja na podu, noge su ispravljene i maksimalno raširene u različitim smjerovima, koliko je to moguće. Nakon što udahnemo što je moguće dublje, prvo se naginjemo na lijevu nogu, moramo pokušati doći do čarape rukama, a zatim napravimo isto duboko izdisanje. Tada bi se trebali vratiti u početni položaj, i isto učiniti na drugoj strani.

Posljednji pristup izvodimo sa skupljenim nogama, a mi opet posežemo za čarapama.

Sjednemo na stolicu tako da nam je ugodno, a za jednu minutu tri ušne kapke masažnim pokretima i zakačimo ih.

Počinjemo s polaganjem na pod (jastuk je bolji ispod glave), i nastavljamo sa podizanjem nogu jednu po jednu. Dišite samovoljno.

Ležimo na podu, radimo dobro poznatu vježbu "bicikl".

Gimnastika za dijabetes (video)

Ovaj video prikazuje performanse nekih vježbi često propisanih u liječenju dijabetesa.

Skup vježbi sa gimnastičkom palicom

Uzimamo štap u ruke i stojeći na jednom mjestu podižemo ga do nivoa grudnog koša (ruke su apsolutno ravne), držimo ga za krajeve i ujedno ga ispružamo u stranice. Tada morate vratiti štap. Na udisanju - podižemo je, a na izdisaju - spuštamo.

Mi stojimo mirno i trudimo se držati štap iza laktova. Savijamo se do granice svojih mogućnosti i duboko udahnemo, zatim se naginjemo naprijed i isto duboko izdahnemo.

Mi stojimo mirno i uz pomoć štapa izvodimo abraziju trbuha. Važan uvjet - to se mora učiniti strogo u smjeru kazaljke na satu. Dišite samovoljno.

Sjedimo na stolicu, zauzmemo udoban položaj i započnemo trljanje štapom nogu. Krećemo od mesta od kolena do prepona, a zatim odlazimo u zonu - od stopala do kolena.

Ova vježba je apsolutna kontraindikacija ako pacijent ima povijest varikoznih vena donjih ekstremiteta.

Gimnastički kompleks završava se kratkim hodom na mjestu, tokom kojeg se disanje istovremeno smiruje.

Dijabetičko stopalo je izuzetno neugodna i onesposobljavajuća komplikacija dijabetesa koja često zahtijeva skupo liječenje. Ponekad ta komplikacija može čak dovesti i do amputacije.

Stoga je terapijska vježba za stopala izuzetno važna preventivna mjera za svakog bolesnika s dijabetesom. Svi pacijenti moraju biti vješti u ovim vježbama.

Razmotrimo kompleks terapijskih vježbi:

Ležeći na podu, savijte desnu nogu u kolenu, podignite je i zatim ispravite. Zatim povucite stopalo prema sebi, a zatim spustite stopalo. S drugom nogom ponavljamo slične radnje.

Slično kao u prethodnoj vježbi, s jedinom razlikom da se nožni prsti treba odmaknuti od vas.

Slično je s prvom vježbom, ali obje noge trebaju istovremeno biti uključene u to.

Radimo vježbu broj 3 i ispruženim nogama zauzvrat izvodimo plantarnu i dorzalnu fleksiju stopala svake noge.

Naizmjenično se aktivno savijajte i odvijajte prstima obje noge, pritom promatrajući stanje da stopalo ne bi trebalo biti oduzeto od poda.

Podignite i spustite nožni prst svake noge zauzvrat.

Naizmjenično podignite i spustite pete svake noge.

Naizmjenično podignite unutrašnju i vanjsku ivicu stopala.

Raširimo nožne prste i držimo ovaj položaj pet sekundi.

Da biste dovršili vježbu, trebat će vam gumena lopta koju morate stisnuti nožnim prstima.

Rolajte loptu naizmenično svakom nogom.

Hodajte prstima pritisnutima dvije ili tri minute.

Svaka od vježbi izvodi se u 10-15 ponavljanja.

Masaža za dijabetes jedna je od važnih komponenti efikasnog liječenja. Postoji nekoliko uvjeta kad će njegovo imenovanje biti opravdano. Od njih se može razlikovati: prekomjerna težina (vidi također - kako smršavjeti), periferna neuropatija, dijabetička artropatija, makroangiopatija i mikroangiopatija.

Glavni zadaci terapijske masaže:

 1. Poboljšajte svoj ukupni metabolizam.
 2. Poboljšajte psiho-emocionalno stanje pacijenta.
 3. Smanjite bol.
 4. Poboljšavaju se periferna nervna provodnost.
 5. Poboljšajte cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima.
 6. Sprečiti dijabetičku artropatiju.

Međutim, masaža ima i kontraindikacije. Tu spadaju: dijabetička artropatija u akutnom stadiju, hipoglikemija i hiperglikemija, dijabetička angiopatija sa trofičnim poremećajima, pogoršanje nekih drugih bolesti.

Točka masaže bit će regija donjeg dijela leđa i križnica, i to zbog toga što su dijabetički poremećaji uglavnom lokalizirani upravo u regiji donjih ekstremiteta.

Prije tečaja masaže liječnik pažljivo pregledava noge i stopala pacijenta, procjenjuje stanje kože, puls, prisustvo ili odsutnost trofičnih čira.

Masaža može biti od dvije vrste: opća (segmentarna zona i cijeli ud) i lokalna (segmentalna zona). Ako se prvo izvodi dva puta sedmično i traje pola sata, onda se drugo može obaviti svakodnevno samo deset minuta.

Tokom masaže možete koristiti različite tehnike: vibraciju, mljevenje, gnječenje, milovanje. Da bi se aktivirali metabolički procesi, potrebno je dobro proučavanje velikih mišića. Posebno pažljivo treba proučavati ona mesta gde mišići prelaze u intermuskularne prostore aponeuroze, tetive. Činjenica je da su ta područja loše opskrbljena krvlju, a upravo oni najčešće pate kada se pojave angiopatije.

Učinak tačke u nekim oblastima takođe ima smisla. Na primjer, možete efikasno utjecati na aktivnost gušterače, ako se fokusirate na donju torakalnu regiju, paravertebralnu regiju ili supraskapular.

Da biste poboljšali funkcioniranje respiratornog sistema, morate obratiti pažnju na pažljivo proučavanje disajnih mišića.

Sve gore navedene aktivnosti dokazale su se u liječenju dijabetesa. Ako ih pravilno koristite, ne samo da možete zaustaviti razvoj bolesti, nego i postići značajna poboljšanja.

Dijabetes melitus je bolest, čiju nastanak prouzrokuje nedostatak inzulina u ljudskom tijelu, kod koje bi se mogli primijetiti ozbiljni metabolički poremećaji. U takvih bolesnika, između ostalog, narušava se metabolizam masti, što često dovodi do ubrzanog seta viška kilograma, pa čak i do pretilosti. U liječenju dijabetesa važnu ulogu igra održavanje pravilnog načina života, promjena prehrane i posebno razvijen set vježbi za terapijsku gimnastiku. Razmislite o važnosti terapije za vježbanje dijabetesa.

Tjelesna vježba u tome igra važnu ulogu, čiji stimulativni učinak dolazi do raspodjele šećera i njegova taloženja u mišićima u tkivima ljudskog tijela. Posebna pažnja mora se obratiti kod ljudi koji su pretili ili preteški, što je češće kod dijabetesa tipa 2. Ti ljudi imaju postepeno kršenje metaboličkih procesa, pojavu adinamije, slabost i opće stanje nelagode.

Kompleks terapije za vježbanje šećerne bolesti ne samo da doprinosi učinkovitoj borbi protiv ovih manifestacija, već također smanjuje razinu šećera u krvi na normalnu razinu. Uz to se povećava i ukupna sposobnost tijela da se odupre utjecaju nepovoljnih okolišnih faktora.

Kod šećerne bolesti bilo koje vrste, skup vježbi fizioterapije podrazumijeva opterećenja namijenjena svim mišićnim skupinama. U ovom slučaju se izvođenje pokreta ovdje daje dovoljnom amplitudom, u usporenom i prosječnom ritmu.

Za male mišićne grupe sve se vježbe izvode dovoljno brzo. Kako se naviknete na početni kompleks, vežbe postepeno postaju kompliciranije s povezivanjem predmeta i gimnastičkog zida. Trajanje nastave u uobičajenom scenariju nije veće od pola sata, ali to je podložno činjenici da je intenzitet njihove provedbe na prilično visokom nivou.

Kompleks terapijskih vežbi treba da uključuje hodanje, a sa povećanjem intenziteta i određeno vreme za njegovo sprovođenje. Trebalo bi početi na 5 km i završiti 11. Sljedeće amaterske sportove odlikuje se pozitivnim učinkom na pacijente sa dijabetesom bilo koje vrste:

 • skijanje
 • plivanje
 • rolanje
 • badminton
 • tenis i stolni tenis.

Međutim, treba obratiti pažnju na činjenicu da terapija za vježbanje dijabetesa treba biti propisana i izvedena pod strogim liječničkim nadzorom i kontrolom.

Kompleks terapije vežbanja razvija se i provodi u stacionarnim uslovima po posebno odabranoj tehnici, u kojoj se postupno povećava opterećenje i trajanje, koji se bilježe ovisno o težini i vrsti bolesti:

 • kompleks opterećenja sa blagim dijabetesom traje 35 minuta,
 • kompleks opterećenja sa prosječnim oblikom dijabetesa bilo koje vrste traje 25 minuta,
 • kompleks vježbi za teški dijabetes traje 15 minuta.

S dijabetesom bilo koje vrste, izvođenje svih vježbi reproducira se usporeno s postupnim povećanjem opterećenja. Ovakav pristup vam omogućava da postignete najviše rezultate. U dijabetes melitusu, temperirajuće procedure i masaža mogu dovesti do sličnog efekta.

Trenutno su stručnjaci razvili set fizioterapijskih vježbi koje imaju otprilike iste vježbe, bez obzira na vrstu bolesti.

Sve ove vježbe izvodite 5-7 puta, nakon nekog vremena mogu se izvoditi i malo duže, ali prije toga obavezno se konzultirajte s liječnikom. Možete izvoditi i druge vježbe, na primjer, u videu.

Fizičko obrazovanje za dijabetes: videozapis niza vježbi i tehnika

Dijabetes melitus je bolest koja se razvija sa apsolutnim ili relativnim nedostatkom inzulina. Ovaj hormon je neophodan telu da preradi glukozu.

S visokim šećerom u krvi dolazi do kvara u metaboličkim procesima. Dakle, hiperglikemija dovodi do disfunkcije u metabolizmu ugljikohidrata i do pojave glukozurije (šećera u urinu).

Kao rezultat toga, takvi prekršaji doprinose razvoju niza komplikacija. Pacijent ima distrofiju mišićnog tkiva, probleme s jetrom i kardiovaskularni zastoj.

Osim toga, kod dijabetičara je narušen rad centralnog nervnog sistema i smanjuje se radna snaga. Pacijenti takođe razvijaju teže komplikacije, poput sindroma dijabetičkog stopala, nefropatije, retinopatije, amiotrofije, neuropatije i još mnogo toga. Da biste spriječili pojavu takvih posljedica, kod dijabetesa tipa 1 ili 2, važno je pridržavati se brojnih pravila, a to je nadzor nad prehranom, dnevnom rutinom i bavljenje posebnim fizičkim odgojem.

Svaka fizička vježba značajno povećava osjetljivost tijela na inzulin, poboljšavajući kvalitetu krvi i normalizirajući glukozu u njemu.

Međutim, važnost terapije za vježbanje šećerne bolesti 2 ili 1 tipa mnogi podcjenjuju.

Ali takav tretman ne zahtijeva čak i velike novčane troškove i omogućava vam uštedu, jer smanjuje potrebu za uzimanjem različitih lijekova.

Fizioterapijske vežbe za dijabetes melitus su korisne jer u procesu njegove primjene:

 1. razvijaju se mišići
 2. višak masnoće se razgrađuje
 3. povećava se osjetljivost na inzulin.

Sve to povoljno utječe na metaboličke procese, jer se tijekom aktivnosti povećava šećer i dolazi do njegove oksidacije. Istovremeno se zalihe masti brzo troše i počinje metabolizam proteina.

Osim toga, fizičko obrazovanje poboljšava mentalno i emocionalno stanje. Ono što je važno za dijabetičare, jer često se stres povećava zbog stresa. Također, terapija vježbanjem pomaže u sprječavanju ili barem usporavanju razvoja dijabetesa tipa 2.

Uz oblik bolesti ovisan o inzulinu, posebno dugotrajnim tijekom, pacijenti često doživljavaju oštre promjene razine šećera. Zbog toga pacijenti postaju depresivni i uzrokuju hronični umor.

Međutim, s naglim promjenama nivoa glukoze, bavljenje sportom je vrlo teško. Stoga mnogi ljudi s dijabetesom tipa 1 vode neaktivan život, što samo pogoršava njihovo stanje. Osim toga, nestabilnost koncentracije šećera dovodi do razvoja dijabetičke kome i ketoacidoze, koja u nekim slučajevima završava smrću.

Zbog toga, liječnici savjetuju pacijentu ovisnom o inzulinu da se redovno uključuje u posebne vježbe. Na kraju, to ne samo da će poboljšati kvalitetu života pacijenta, već će i podmladiti njegovo tijelo. Međutim, i pored očiglednih prednosti tjelesne aktivnosti, prije bilo kakve vježbe trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Dakle, redovno vježbanje kod dijabetesa tipa 1 donosi sljedeće prednosti:

 • rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija znatno je smanjen,
 • vjerovatnoća za starosne bolesti je smanjena,
 • fizička aktivnost sprječava demenciju u starosti.

Kompleks terapije za vježbanje dijabetesa trebao bi biti nježan. Osim toga, pacijentima koji ovise o insulinu korisno je voziti bicikl, plivati ​​u bazenu i duže šetnje na svježem zraku.

Kod dijabetesa tipa 2, gimnastika takođe može biti izuzetno korisna. Uostalom, redovna fizička aktivnost povećava osjetljivost stanica na inzulin.

Ljekari su uvjereni da je trening snage koristan za dijabetičare. Kardio opterećenja i jogging nisu manje učinkoviti, što će vam omogućiti da uklonite višak kilograma, što je čest pratitelj hronične hiperglikemije. Štoviše, više masnoće koju pacijent ima na trbušnoj masti, manje mišića ima, što povećava otpornost na inzulin.

Također, terapija vježbanjem povećava učinak lijekova koji povećavaju osjetljivost na inzulin. Učinkoviti antidijabetički lijekovi su Siofor i Lucophage.

Dakle, redovna terapija za vježbanje dijabetesa tipa 2 ima niz pozitivnih efekata:

 1. gubitak težine, naime opseg struka,
 2. normalizacija koncentracije glukoze u krvi,
 3. poboljšanje rada srca
 4. snižavanje holesterola, što ima blagotvoran uticaj na krvne sudove.

Vrste fizičkih aktivnosti ovisno o težini bolesti

Postoje 3 vrste dijabetesa - blaga, umjerena, teška. Ako se pacijent nalazi u stacionarnim uvjetima, tada će se vježba terapija provoditi prema klasičnoj shemi s postupnim povećanjem opterećenja.

S blagim oblikom bolesti treniraju se svi mišići visoke amplitude. Tempo treba promijeniti iz sporog u srednji. Osim toga, intenzivne vježbe trebaju biti usmjerene na proučavanje malih mišića.

Druga faza uključuje provođenje vježbi koordinacije. U ovom slučaju se mogu koristiti gimnastički zidovi ili klupe.

Također je uz blagi dijabetes korisno dozirano hodanje brzim tempom, uz postupno povećavanje udaljenosti. Kompleks terapije za vežbanje, koji se sastoji od raznolikog opterećenja, nije manje koristan.

Trajanje opterećenja ovisi o težini bolesti:

 • svjetlost - do 40 minuta,
 • prosječno - oko 30 minuta,
 • teška - najviše 15 minuta.

U srednjem obliku dijabetesa glavni je zadatak tjelesnog odgoja normalizacija doze lijekova. Cijeli kompleks vježbi uključuje proučavanje svih mišića umjerenog intenziteta.

Osim specijalne gimnastike preporučuje se hodanje u dozi. Ali maksimalna udaljenost ne smije biti veća od sedam kilometara. Štaviše, gustoća zanimanja je 30-40%.

Tjelesni odgoj za teški dijabetes provodi se uzimajući u obzir minimalno opterećenje na kardiovaskularni sustav. U početku su vežbe namenjene vežbanju srednjih i malih mišića umerenog intenziteta. Nakon toga, potrebno je postepeno uključiti velike mišićne grupe.

Da biste smanjili glukozu u krvi, gimnastiku je potrebno raditi dugo i ležerno. Tako će se konzumirati ne samo glikogen, već i glukoza.

Vrijedi napomenuti da su s teškim oblikom bolesti također indicirane vježbe disanja. Ništa manje korisno nije otvrdnjavanje i masaža.

Za pacijente sa dijabetesom, bez obzira na njegovu vrstu, razvijen je poseban LF kompleks koji uključuje brojne vježbe.

Hoda s opruženim podizanjem nogu od bedara s ravnim leđima. Za vrijeme takvih akcija, disanje bi trebalo biti kroz nos i biti ritmično. Trajanje opterećenja je 5-7 minuta.

Naizmjenično hodanje po petama i nožnim prstima s razmnožavanjem ruku. Respiratorna kontrola nije obavezna. Nastava traje do 7 minuta.

Razmnožavanje gornjih udova u strane i naknadno izvođenje rotacijskih pokreta u laktovima od sebe i prema sebi. Nije potrebno nadzirati proces disanja, ali ne može se odgoditi.

Duboko udahnite potrebno je da se sagnete i zagrlite koljena, a zatim izdahnete. Takođe se u ovom položaju izvode kružni pokreti koljena u različitim smjerovima.

Razmnožavanje najnapetijih ruku u stranu u stojećem položaju. Raspon kretanja mora se postepeno povećavati. Što se tiče disanja prvo se uzima dah, a za vrijeme izdisaja izvode se rotacijski pokreti ramenskih zglobova.

Razmnožavanje nogu u stranu s maksimalnom napetošću u sjedećem položaju. Udahnuvši, morate se nagnuti naprijed i obje ruke dodirnuti nožni prst lijeve noge. Na izdisaju treba da se uspravite, a na udisanju se opet duboko udahne, a zatim gornjim udovima morate dodirnuti nožni prst desne noge.

Stojeći ravno, morate ispružiti gimnastičku palicu ispred sebe, istegnuvši je. Držeći se za ivice tela, trebate uzeti ruku iza leđa i nagnuti se ulevo. Zatim morate pomaknuti štap ulijevo, udahnuti, vratiti se na IP i ponoviti iste radnje na drugoj strani.

IP je sličan, ali gimnastički štap počinje unazad i drži ga laktovima na zavoju. U tom je slučaju potrebno udahnuti zrak i saviti se, a na izlazu se pravi nagib prema naprijed.

Držeći se za krajeve tela, treba izvesti rotacijske pokrete od lopatica do vrata, a zatim od donjeg dela leđa do ramena. Međutim, potrebno je zasebno trljati površinu stražnjice i trbuha, krećući se u smjeru kazaljke na satu. Disanje može biti besplatno, ali bez odlaganja.

Sjedeći na stolici morate trljanjem tijela, a zatim sa stopala do donjeg trbuha trljati donje ekstremitete od donjih nogu do prepona. Međutim, ova vježba se ne preporučuje kod oštećenja trofičnog tkiva i varikoznih vena.

Sjedeći na stolici, gimnastički štap trebalo bi položiti na pod i valjati ga nogama. Možete sjesti i na stolicu i gnjaviti pokretima ušiju minutu.

Ležeći na podu na valjku sa zatvorenim nogama, trebali biste naizmenično podizati ravne noge. Čak i u tom položaju, vježba "bicikl" s brojem ponavljanja od najmanje 15 puta.

Ležeći na stomaku, potrebno je da se rukama odmarate na podu i udahnete. Nakon što se sagnete, kleknite i izdahnite.

Hodati po mjestu pet minuta. Disanje treba biti sporo i duboko.

Svaka vježba se izvodi najmanje 5 puta s vremenom, povećavajući broj pristupa. Ovo nije čitav kompleks terapije za vježbanje, ostale mogućnosti treninga možete pogledati dodajući video u nastavku.

S dijabetičkim stopalom, koje je česta komplikacija hiperglikemije, treba napraviti zaseban set vježbi. To će ukloniti nadutost, poboljšati cirkulaciju krvi, nastaviti osjetljivost i ojačati zglobove i mišićna tkiva donjih ekstremiteta.

Dakle, ispod bosih nogu trebali biste staviti mekani tepih. Prvih 6 vežbi izvodi se sedeći na stolici, ali bez dodirivanja leđa njegovih leđa. Kod dijabetesa tipa 1 i 2, praćenog patološkim promjenama stopala, naznačena je sljedeća metoda vježbanja:

 1. Stopala za stopala na podu pete. Zatim morate podići čarape, savijajući i odvijajući prste oko 15 sekundi.
 2. Stopala su vam za petama. Zatim se kružne čarape okreću u različitim smjerovima.
 3. Stojeći na nožnim prstima, potpetice se podižu s naknadnim rotacijskim pokretima u stranice.
 4. Podižući nogu, morate je poravnati, a zatim povući čarapu prema sebi. Brojevi se pišu prstima u zraku. Vježbu izvodi levo i desno stopalo zauzvrat.
 5. Oba ekstremiteta se podižu i savijaju u koljenima, dok su stopala okrenuta prema unutra. Zatim bi se noge trebalo pljesnuti tako da stopala budu čvrsto u kontaktu.
 6. Noge na podu treba da se kotrljaju drvenim štapom ili staklenom bocom dvije minute.
 7. Ležeći položaj, ravne noge podignute. Tada morate povući čarape prema sebi, izravnati ruke i povezati ih ispred sebe. Zatim, držite udove najmanje dvije minute.

Šta dijabetičari ne smiju raditi tijekom fizičkog napora?

Postoje neke kontraindikacije za terapiju vežbanjem. Dakle, vrijedno je pričekati malo s fizičkom aktivnošću ako su očitanja glukoze veća od 13-16 mM / L ili manja od 4,5 mM / L. Također, sport može pogoršati probleme sa vidom, pa se uz retinopatiju vrijedi odreći.

Iz sigurnosnih razloga ne treba trčati na velike udaljenosti i baviti se traumatičnim sportovima (na primjer, crossfit, borilačke vještine, nogomet, dizanje tegova). Također, vježbe treba raditi izuzetno oprezno uz stalnu bol u teladima i ako se otkrije prekomjerna koncentracija acetona u urinu.

Štoviše, karakteristike dijabetesa su takve da pacijent često osjeća nelagodnost i snažnu slabost. Zbog toga u ovom stanju nije potrebno iscrpljivati ​​tijelo pretjeranom fizičkom aktivnošću i morate znati kako fizički stres utječe na šećer u krvi.

Svako opterećenje je kontraindicirano kod teškog dekompenziranog dijabetesa melitusa. Druga zabrana nastave je hipertenzija, koronarna bolest srca i loša cirkulacija krvi.

Video u ovom članku govori o prednostima terapije vježbanjem.

Gimnastika za dijabetes - najbolji setovi terapijskih vježbi

Tjelesna aktivnost izuzetno je korisna za dijabetičare s drugom vrstom bolesti: oni normaliziraju glikemijski profil, vraćaju osjetljivost tkiva na najvažniji hormon inzulin i doprinose mobilizaciji masnih rezervi. Prije svega, s dijabetesom su pogodne samo izotonične vježbe, koje su praćene velikim rasponom pokreta i ne prenapornim mišićima. Časovi bi trebali biti redovni: 30-40 minuta dnevno ili sat vremena svaki drugi dan. Vježbe za dijabetes tipa 2 treba izvoditi na svježem zraku: samo u njegovom prisustvu šećeri i masti aktivno sagorijevaju.

Za dijabetičare ovisne o insulinu, najbolje vrijeme za punjenje je 16-17 sati. Morate imati slatkiše kod sebe kako biste se prilikom pojave hladnog znoja i vrtoglavice - prvih znakova hipoglikemije - brzo oporavili. Da biste izbjegli kritične situacije, vrijedno je detaljnije otkriti koji će niz vježbi biti najkorisniji.

Kompetentan pristup fizioterapijskim vježbama pomoći će brzo i pouzdano preuzimanje kontrole dijabetesa tipa 2. Razvijeni su razni kompleksi koji vraćaju crevnu efikasnost, poboljšavaju protok krvi u nogama i sprečavaju gubitak vida. Sustavne vježbe ne samo da će pomoći u ublažavanju simptoma dijabetesa, nego će također vratiti cjelokupno zdravlje.

Kad birate vježbu, trebali biste se posavjetovati s liječnikom, jer uz neke komplikacije (retinopatija, dijabetičko stopalo, bubrežno i srčano zatajenje) moguća su ograničenja i kontraindikacije.

Koje su prednosti vježbanja kod dijabetesa tipa 2:

 • Povećajte osetljivost ćelija na lučenje hormona i inzulina
 • Sagorevajte masti, poboljšajte metaboličke procese, pospešite gubitak kilograma,
 • Jača srce, smanjuje verovatnoću razvoja kardiovaskularnih situacija,
 • Poboljšajte protok krvi u udovima i unutrašnjim organima, smanjite rizik od komplikacija,
 • Normalizira krvni pritisak
 • Poboljšajte metabolizam lipida, sprečite pojavu ateroskleroze,
 • Pomoći prilagoditi se u stresnim situacijama,
 • Poboljšati pokretljivost zglobova i kičmenog stuba,
 • Povećajte ukupni ton i dobrobit.

U ljudskom tijelu postoji više od stotinu vrsta mišića, svi im trebaju kretanje. Ali kada se bave sportom, dijabetičari moraju biti oprezni.

 1. Prije svega, važno je zapamtiti prevenciju hipoglikemije. Prije treninga možete pojesti sendvič ili drugu porciju ugljikohidrata. Ako šećer i dalje padne ispod normalnog, prije sljedeće sjednice potrebno je smanjiti dozu inzulina ili tableta.
 2. Prije punjenja, ne možete prilijepiti inzulin na mjestima gdje će opterećenje mišića biti maksimalno.
 3. Ako se trening planira izvan kuće, vodite računa o nabavci namirnica kako biste zaustavili potencijalni hipoglikemijski napad.
 4. Ako je na metru šećer viši od 15 mmol / L ili se testovi urina pojave aceton, treba fizičke vježbe neko vrijeme zamijeniti vježbama disanja.
 5. Otkažite trening kada tonometar očitava 140/90 mm RT. Umjetnost i više, ako je puls 90 otkucaja / min. To bi trebalo izgledati terapeutu.
 6. Prije početka ozbiljne nastave, morate provjeriti kardiogram kako biste bili sigurni da je opterećenje srca adekvatno.
 7. Moramo naučiti određivati ​​otkucaje srca. Uz opterećenje mišića, može se mijenjati do 120 okr / min. Trening za dijabetičare nije od pomoći ako vam se brzina otkucaja poraste na 120 bpm.

Minimalna tjelesna aktivnost korisna je svima, ali za neke kategorije pacijenata i dalje postoje ograničenja. Kontraindikacije za terapiju vježbanjem kod dijabetes melitusa najčešće su privremene. Nakon normalizacije stanja, možete se ponovno vratiti uobičajenom punjenju. Vrijedno se ograničiti na vježbe disanja:

 • Teška dekompenzacija dijabetesa,
 • Ozbiljne srčane abnormalnosti,
 • Teško zatajenje bubrega
 • Opsežni trofični čir na nogama,
 • Retinopatije (moguće je odvajanje mrežnice).

Program kontrole dijabetesa tipa 2 sa fizičkim vaspitanjem

Program se sastoji od 3 faze.

Prvo, trebate samo povećati fizičku aktivnost bez novih vježbi za tijelo. Da biste to učinili, dovoljno je kretanje više: hodajte jednom stanicom, penjajte se na kat bez lifta, a vikendom češće izlazite pješice u prirodu. Ako se pojavi nedostatak daha, puls ili pritisak raste, obratite se ljekaru.

U drugoj fazi možete raditi gimnastiku - 15-20 minuta, najbolje svaki dan. Ne započinjte s vježbanjem nakon jela ili s praznim stomakom. U početku se izvode jednostavni pokreti koji razvijaju pokretljivost zglobova, postepeno se povećava intenzitet nastave dodavanjem vježbi istezanja i sagorijevanja masti, a na kraju opet sporim vježbama koje obnavljaju disanje. Izvodite gimnastiku u laganom ritmu, pokušavajući osjetiti svaku vježbu sa svim mišićima. Ujutro, da biste se brže probudili, korisno je vlažan ručnik protrljati vrat i ramena (možete odabrati vodu bilo koje temperature - u skladu sa svojim zdravljem).

Prilikom sjedećeg rada morate napraviti 2-3 pauze kako biste ublažili napetost mišićno-koštanog sustava aktivnim vježbama. Ovakva zagrijavanja korisna su i nakon domaćih zadataka, koji obično opterećuju istu mišićnu skupinu. Ako se bol pojavi na istom mjestu tokom nastave, trebalo bi se posavjetovati s neurologom. Dopunit će opterećenje masažom ili fizioterapeutskim postupcima.

Sljedeći korak uključuje odabir vrste sporta. Ako shvatite da ste spremni za više od samo zagrijavanja, možete se baviti kondicijom. Odlično je ako se gimnastika može raditi u bazenu ili na ulici barem jednom svaka 3 dana, kontrolirajući otkucaje srca, očitavanje glukometra i nakon 50 - i krvni pritisak prije i na kraju vježbanja. Važno je svaki put pregledati noge, kompetentno odabrati sportsku obuću.

Gimnastika za dijabetes: vježbe za noge

Patologije donjih ekstremiteta jedna su od najčešćih komplikacija dijabetesa tipa 2.

Takvo zagrevanje trajat će ne više od 10 minuta. Mora se izvoditi svake večeri. Sjednite na ivicu stolice bez dodirivanja naslona. Sve vježbe moraju biti izvedene 10 puta.

 • Zategnite i ispravite nožne prste.
 • Podignite nožni prst i petu, pritiskajući slobodni kraj stopala na pod.
 • Noga na peti, podignite nožni prst. Pasmine i držite ih odvojeno.
 • Noga ravno, povucite nožni prst. Stavljajući ga na pod, zatežemo nogu za sebe. Ista vježba i s drugom nogom.
 • Izvucite nogu ispred sebe i dodirnite petu poda. Zatim podignite, povucite čarapu prema sebi, spustite se, savijte se u koljenu.
 • Pokreti su slični zadatku broj 5, ali izvode se s obje noge zajedno.
 • Da biste povezali i istegnuli noge, savili savijanje u zglobu gležnja.
 • Nacrtajte krugove u stopalima, a noge ravno. Zatim idite na brojeve jedan po jedan sa svakom nogom.
 • Stanite na nožne prste, podižući pete, raširite ih. Povratak na IP.
 • Izvadite loptu iz novina (pogodnije je to raditi bosi). Zatim ga poravnajte i istrgnite. Stavite ostatke na drugu novinu i ponovo okrenite loptu naopako. Ova vježba se radi jednom.

Vježbe za dijabetes su opće jačanje, usmjerene na sprečavanje komplikacija, i posebne, za borbu protiv stvarnih popratnih bolesti. Kada se koriste metformin i drugi oralni lijekovi, nuspojave često uključuju crijevne probleme, poremećaje ritma defekacije i dispeptičke poremećaje.

U liječenju crijevnih patologija nije dovoljno obratiti pažnju samo na crijeva - potrebno je zaliječiti cijelo tijelo. Terapija vježbanja savršeno se nosi s ovim zadatkom: jača živce, poboljšava rad srca i krvnih žila, normalizira protok krvi, sprječava zastoje, jača peristaltiku, jača tisak.

Male žile očiju su najsitnije i najosjetljivije kod dijabetesa, pa su komplikacije s ove strane toliko česte. Zdravlju očiju i prevenciji retinopatije kod dijabetesa treba posvetiti posebnu pažnju. Ako redovno izvodite takve vježbe, možete spriječiti mnoge poremećaje vida.

Kineska praksa qigonga (u prevodu - „rad energije“) postoji već dve hiljade godina. Gimnastika je pogodna za prevenciju bolesti kod predijabetesa i dijabetičara. Kontrolom pokreta i ritma disanja, joga pomaže da se oslobodi zarobljene energije zbog čega se može osjetiti sklad duše i tijela.

 1. Stavite noge na širinu ramena, koljena ravna, ali bez napetosti. Provjerite opuštanje mišića, uklonite višak opterećenja s donjeg dijela leđa. Savijte leđa poput mačke, ponovo se uspravite i povećajte repnu kost. Povratak na SP.
 2. Nagnite se naprijed, ruke su visjele opuštene dolje, noge ravno. Ako ova poza izaziva nedostatak koordinacije, možete se odmarati protiv stola. Kad su ruke na radnoj površini, tijelo treba maksimalno gurnuti u stranu i biti u istoj ravnini s njima. Po inspiraciji treba da se uspravite, podignite ruke ispred sebe. Pomičite se dok se tijelo ne počne savijati prema nazad.
 3. Kako ne bi prenijeli kralježake lumbalne regije, opterećenje na ovom području mora biti minimalno. Ruke su savijene u zglobovima lakta, palac i kažiprst su povezani iznad glave. Udahnite i izdahnite nekoliko puta, uspravite se, držeći ruke u istom položaju. Na izdisaju, dole do grudi. Pauzirajte, provjerite da li su leđa ravna, ramena opuštena. Spustite ruke.

Prije nego što započnete s gimnastikom, potrebno je napuniti se - pokriti oči, 5 puta udahnuti i izdahnuti i održavati isto slobodno disanje tokom vježbanja. Prilikom vežbanja, važno je okrenuti se svojoj veri ili jednostavno kosmosu - to će poboljšati efekat nastave.

Stari Grci su govorili: „Želite biti lijepi - trčite, želite biti pametni - trčite, želite da budete zdravi - trčite!“ Maraton nije najprikladniji sport za dijabetičare, ali on definitivno ne može bez fizičkih vježbi. Želite li obnoviti svoj metabolizam ugljikohidrata? Uradite fizioterapijske vježbe!


 1. Maznev, N. Dijabetes, pankreatitis i ostale bolesti endokrinog sistema. 800 dokazanih recepata / N. Maznev. - M.: Ripol Classic, kuća. XXI vek, 2010. - 448 str.

 2. Klinička endokrinologija / Uredio E.A. Hladno. - M .: Medicinska novinska agencija, 2011. - 736 c.

 3. Bulynko, S.G. Dijetalna i terapijska ishrana za gojaznost i dijabetes / S.G. Bulynko. - Moskva: Ruski državni humanitarni univerzitet, 2004. - 256 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Bolest modernog čovjeka, karpalni sindrom (Januar 2020).

Ostavite Svoj Komentar