Kako rastopiti aterosklerotske plakove na zidovima krvnih žila?

Otapanje kolesteroloških plakova u žilama cirkulacijskog sustava tijela (u arterijama i venama) bilo narodnim lijekovima bilo lijekovima (lijekovima) potpuno je nemoguće. Rastvaranje holesterolovih plakova može se izvršiti tokom minimalno invazivnog postupka laserske angioplastike, kada se aterosklerotska naslaga uništi i „isparava“ (rastvara se u krvi) laserskim snopom.

Otapanje kolesteroloških plakova u krvnim žilama moguće je tek u ranim fazama njihovog formiranja, kada se aterosklerotični naslani još nisu uspjeli prerasli vezivnim tkivom (fibroza) i očvrsnuti (proces kalcifikacije ili aterokalcinoze). U tom je slučaju moguće otopiti kolesterološke plakove narodnim lijekovima, biološki aktivnim aditivima i lijekovima.

Glavne metode otapanja holesterolnih plakova u ovom slučaju su metode tradicionalne medicine, putem posebne dijetetske, medicinski. Sve ove metode kombiniraju se jedna s drugom, na primjer, najefikasniji način otapanja aterosklerotskih naslaga je odbijanje masne hrane, brašna i slatke hrane - svi ti proizvodi formiraju primarnu masnu naslagu na unutrašnjim zidovima krvnih žila, a ako takvu hranu odbijete, plak se rastvara (rješava) sam po sebi (detaljnije: prehrambeni proizvodi koji povećavaju kolesterol u krvi).

Da li je moguće rastvarati plakove holesterola u krvnim žilama

Otapanje kolesteroloških plakova (umjesto plaka) bez operacije može se obaviti lijekovima i dodacima prehrani koji sadrže omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, štoviše, omega-3 kiseline su efikasnije (više: Dodaci prehrani protiv kolesterola). Klinička ispitivanja glavnih narodnih lijekova protiv kolesteroloških plakova: bijeli luk, limun, đumbir itd. nije pokazao vidljivi učinak na uništavanje aterosklerotskih naslaga.

Da li se kolesterolni plakovi otapaju u posudama omega-3 kiselina? Studije pokazuju da uz redovitu upotrebu pripravaka na bazi ribljeg ulja (ili bilo kojeg drugog izvora omega-3 kiselina, na primjer, lanenog ulja, iako je riblje ulje najvredniji izvor ove tvari), da, ali vrlo sporo - za 1,5 - 1,5 godina kontinuirane upotrebe za 10 - 12%.

Kako rastopiti holesterolove plakove u krvnim žilama?

Bez operacije, holesterolski plakovi u arterijama i venama mogu se redovno rastvoriti upotrebom preparata na bazi omega-3 kiselina i proizvoda koji snižavaju holesterol u krvi. Također se mogu nadopuniti narodnim lijekovima od češnjaka i limuna, đumbira - ne uništavaju već formirane aterosklerotske naslage i ne smanjuju čak i visoku razinu kolesterola niske gustoće (lipoproteini niske gustoće, LDL), ali inhibiraju upalne procese u žilama (naime, upale i uništavanje zidova arterije i vene su osnovni uzrok ateroskleroze).

Izvori vitamina C (limun i agrumi uopšte) povećavaju elastičnost zidova krvnih žila, što smanjuje verovatnoću da ih ošteti. Lijekovi, poput statina ili nikotinske kiseline, snižavaju razinu LDL-a, što također usporava stvaranje kolesteroloških plakova.

Konačno, aspirin i varafin (i ostali sredstva za razrjeđivanje krvi) pomoći će da se izbjegne stvaranje krvnih ugrušaka ako se aterosklerotski plak ili njegov dio odstrani. Ali, otapanje kolesteroloških plakova s ​​alkoholom je nemoguće - umjereno konzumiranje alkoholnih pića zaista pomaže snižavanju kolesterola, međutim, prekoračenje dozvoljene norme inhibira proizvodnju korisnih lipoproteina visoke gustoće, koji su odgovorni za pročišćavanje krvi iz LDL-a.

Prihvatljiva norma alkohola je 1 - 2 čaše za muškarca i 1 čaša za ženu (više o učinku alkohola na holesterol). Alternativa je tinktura češnjaka na alkoholu (još jedna alternativa tradicionalnoj medicini, navodno od holesterola, ali u stvari, od povećanog nivoa LDL-a).

Kako otopiti holesterolove plakove

Odbijte jesti masnu hranu, jedite više biljne hrane (voće, povrće, bobice), dificirajte prehranu narodnim lijekovima (laneno ulje i lanene sjemenke, tinkture na sjemenki koprive, češnjak itd. - pogledajte također: kako uzimati laneno ulje za niži holesterol), više se krećite. Takođe bi trebalo da redovno koristite preparate na bazi omega-3 kiselina (riblje ulje), postoji više njihovih prirodnih izvora (riba hladne vode).

Terapija lijekovima

Da li je moguće riješiti se aterosklerotskih plakova? Kompetentnim pristupom sasvim je moguće riješiti se nakupljanja holesterola. U ove se svrhe propisuju lijekovi. Potrebno je započeti liječenje tabletama u slučaju kada pacijent nije u mogućnosti da se izbori sa bolešću ne-lijekovima. Danas najpopularniji lijekovi su statini. Djeluju na biohemijskoj razini, inhibiraju jedan od enzima, sprečavajući ga da se pretvori u zreli holesterol.

Liječnici propisuju lijekove na osnovu supstance treće generacije atorvastatina, oni uključuju sredstva Tulip, Atoris, Liprimar. Tablete rosuvastatina četvrte generacije pogodne su za lečenje dijabetičara: Mertenil, Rosulip, Krestor. Zbog redovne upotrebe statina, aterosklerotski plakovi se otapaju s poteškoćama, ali zreli i obimni naslage supstance nalik masti postepeno nestaju.

Lijekovi iz ove grupe mogu negativno utjecati na jetru, zbog čega su kontraindicirana kod bolesti:

  1. ciroza jetre
  2. hronični hepatitis
  3. citolitički sindrom.

Statini se u velikoj mjeri dobro podnose u prisustvu aterosklerotskih plakova, nuspojave koje rijetko daju. Nedostaci su dugotrajno trajanje tretmana, znatni troškovi tableta.

Kako rastopiti aterosklerotske plakove na zidovima krvnih žila? Fibrati pomažu u čišćenju posuda i uklanjanju plakova. Indikacija za upotrebu je izolirano povećanje triglicerida s blagim porastom ukupnog kolesterola. Pilule će vam pomoći u borbi s prekomjernom težinom, što je važno za dijabetes.

Nikotinska kiselina i njeni derivati ​​djeluju protiv nakupljanja holesterola. Lijekovi snižavaju lipoprotein niske i vrlo niske gustine. Zbog toga se nastavlja cirkulacija krvi u tkivima i organima. Moderan i vrlo perspektivan lijek na bazi nikotinske kiseline je Enduracin.

Pripravci aterosklerotskog plaka koji se apsorbiraju su također sekvestracije žučnih kiselina. Sredstva inhibiraju apsorpciju lipida i holesterola, obično su indicirana za netoleranciju na statine.

Sekvestransi ni na koji način nisu inferiorni u odnosu na druge lijekove za apsorpciju naslaga holesterola.

Najnovija medicinska dostignuća

Medicina nudi moderne metode čišćenja krvnih žila, minimalno invazivne metode ne uzrokuju bol, komplikacije, alergijske reakcije su oskudne. Ekstrakorporaalna hemokorekcija se pokazala pozitivno. Ova metoda pročišćavanja krvnih žila uključuje uporabu vlastite krvi pacijenta. U posebnom se uređaju dijeli na oblikovane elemente i plazmu.

Plazma sadrži mnogo bioloških komponenti, uključujući holesterol. Tokom hemokorekcije, glavni dio krvi prolazi kroz filter, iz njega se uklanjaju aterogene frakcije lipida. Na taj se način smanjuje veličina postojećih plakova. Da bi se povećala efikasnost pročišćavanja provodi se nekoliko puta zaredom.

Postoje i nedostaci postupka, na primjer, kratko trajanje postupka. Ako dijabetičar nakon nje ne promijeni svoj životni stil, ne odrekne se ovisnosti i ne uspostavi prehranu, problem će se vraćati iznova i iznova.

Operacija uklanjanja aterosklerotskih plakova je stent. U slučaju kršenja dovoda krvi u mozak i srčani mišić, pacijentovo stanje postaje kritično, pružaju hitne mjere za borbu protiv kršenja.

Tijekom intervencije, u sužene krvne žile unosi se poseban čvrsti okvir:

  • obnavljanje protoka krvi
  • sprečavajući nova ležišta.

Metoda za liječenje koronarnih žila je najefikasnija. Prognoza nakon stentiranja je povoljna, postupak traje ne više od pola sata, ne izaziva komplikacije. U oko 15% slučajeva postoji šansa da se formira holesterolni plak i taj trend može porasti. U ovom slučaju, oni govore o nesolventnosti operacije.

Moguće je vratiti protok krvi zbog bypass operacije. Tehnika predviđa zaobići posudu zatvorenu holesterolom umjetnim kolateralima. Poginuta žila, onako, isključuje se iz cirkulacije krvi, opskrba organa je zbog stvorenih arterija. Bypass operacija izvodi se kad je arterija previše sužena, inače se ne može obnoviti.

Bilo koja od ovih operacija provodi se korištenjem moderne endoskopske opreme, na koži se napravi samo 2-3 rezova.

Upotreba narodnih metoda

Kako ukloniti holesterolne plakove u žilama na nježnije načine? Na samom početku patološkog procesa, liječnik preporučuje borbu protiv naslaga kolesterola alternativnim metodama.

Konvencionalna hrana pomaže smanjenju plakova, korisno je jesti bundevu, limun, šargarepu. Ništa manje efikasni nisu dekocije ljekovite biljke. Ta sredstva doprinose poboljšanju blagostanja, ali uz razumnu upotrebu.

Korisno je pripremiti salate, za recept uzimaju jedan grejpfrut i šargarepu, par kašika nasjeckanih oraha, isto toliko prirodnog meda i sto grama kefira s niskim udjelom masti.

Mrkva se trlja na sitnu rernu, grejp se očisti od gorkih filmova i nareže na kockice. Zatim u salatu dodajte orah, začinite kefirom, medom. Jelo snižava holesterol niske gustine i čisti krvne sudove.

Sok od bundeve dobio je puno pozitivnih kritika, proizvod se uspješno koristi za čišćenje krvnih sudova od nakupljanja holesterola. Piće:

  1. pomiješana s hladnom prokuhanom vodom u jednakim omjerima,
  2. dodajte seckane semenke
  3. uzimati pola čaše 2 puta dnevno.

Postoje kontraindikacije za liječenje, sirovi sok od bundeve ne može se piti s čirom na želucu, dvanaestopalačnom crevu, gastritisom, nekompenziranim dijabetesom.

Vitaminski bujoni će takođe imati koristi, uključujući sušene ili svježe bobice ružinog voća (50 g), plodove gloga (25 g). Sastojci se kuhaju u parnoj kupelji 5 minuta, inzistiraju 8 sati, infuzija se pije u čaši tri puta dnevno.

Smjesa med-luk pomaže u čišćenju krvnih sudova. Priprema se od 100 ml soka od luka i iste količine prirodnog meda. Komponente se miješaju, uzimajte po malu kašiku tri puta dnevno.

Livadna djetelina također može brzo sniziti kolesterol bez lijekova. Za pripremu proizvoda uzmite 40 g biljke, prelijte je medicinskim alkoholom, inzistirajte 2 tjedna. Filtrirajte gotov proizvod, pijte 20 ml prije spavanja, trajanje liječenja je 3 mjeseca.

Čišćenje krvožilnog sustava, sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka provodi se uljem češnjaka s limunom. Recept uključuje sjeckanje glave češnjaka, dodavanje bilo kojeg biljnog ulja (čaše):

  • insistirajte na tome da je lijek neophodan tokom dana,
  • pomešati sa kašičicom sveže isceđenog limunovog soka,
  • uzmi žličicu.

Narodni lijek je u stanju da jako iritira sluznicu želuca, jednjaka. Zbog toga se ne može koristiti za peptični čir, gastritis, ezofagitis.

Tinktura češnjaka djeluje protiv tromboze, uzimajte 250 g sjeckanog povrća na pola litre votke. Smjesa se insistira u posudi od tamnog stakla, čvrsto začepljenu s poklopcem. Vrat može biti ispunjen parafinom ili voskom. Na proizvodu morate insistirati 2 tjedna, periodično protresti, uzimati 20 kapi 3 puta dnevno.

Da biste dobili osloboditi od nakupljanja holesterola s tromboflebitisom, tromboembolija će pomoći kompotu od virusa. Ove divlje tamno ljubičaste bobice imaju ugodan slatki adstrigentni ukus.

Kompot, infuzije, decokcije pripremaju se od jirgi-ja. Bez obzira na tehnologiju pripreme, proizvod:

  1. čisti krvne sudove srca, mozga,
  2. pomaže ojačati zidove arterija,
  3. pruža prevenciju novih ležišta.

Prije upotrebe navedenih metoda liječenja u praksi, morat ćete se posavjetovati s liječnikom. Moguće je da dijabetičar ima različite kontraindikacije, pojedinačnu netoleranciju na bilo koje komponente lijeka.

Budući da je nakupljanje holesterola niske gustine opasno po zdravlje, pacijenti bi trebali biti pažljivi na sebe. Za dugovječnost nije dovoljno samo privremeno pridržavati se ispravnog načina života.

Ateroskleroza se može prevazići isključivo integrisanim pristupom. To uključuje moderna naučna dostignuća, korekciju ishrane, normalizaciju metaboličkih procesa.

Kako sniziti kolesterol i riješiti se aterosklerotskih plakova opisano je u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar