Najbolji recepti, začini i začini

Dijabetes melitus je, nažalost, danas široko rasprostranjena bolest u svijetu koja pogađa ljude bilo koje dobi i spola. Ova opasna endokrina patologija može izazvati teške komplikacije iz kardiovaskularnog, živčanog i drugih sistema.

Da biste spriječili prelazak bolesti u teži oblik, treba strogo slijediti dijetu, promijeniti način života. Uz lijekove koje nudi službena medicina, u složenoj terapiji ove bolesti koriste se proizvodi, ljekovito bilje koje snižava šećer u krvi, tj.

Zvanična medicina potvrđuje da neke biljke zapravo snižavaju šećer u krvi. Štaviše, imaju lekovito i opšte jačanje na pacijentovo telo.

Bilje koje se koristi u borbi protiv dijabetesa

Rhodiola rosea, ginseng, eleutherococcus, kineska vinova loza magnolije imaju hipoglikemijska svojstva. Biljke koje leče dijabetes dijele se na hipoglikemijske, uključujući komponente slične inzulinu i one koje imaju učinak na jačanje tijela: povećavaju imunitet, pročišćavaju organizam i aktiviraju rad unutrašnjih organa. Prve se često koriste u liječenju dijabetesa tipa II, propisuju se kao dodatak prehrani i lijekovima za snižavanje šećera. Neefikasni su kod dijabetesa tipa I.

Lista biljaka koje snižavaju šećer u krvi može se predstaviti na sljedeći način:

  • laneno seme
  • ginseng
  • imele
  • cimet
  • božur
  • pupoljci i lišće breze,
  • knotweed
  • kadulja
  • radič
  • kamilska trava
  • osjetila burdock
  • koza

Ovo, naravno, nije daleko od potpunog popisa bilja. O njima i drugim ljekovitim biljkama i njihovim svojstvima ćemo govoriti u ovom materijalu.

Biljne glukoze u prehrani

Poznato je da nakon što hrana uđe u organizam, nivo šećera raste. Zbog toga stručnjaci preporučuju testiranje glukoze na prazan stomak. Tijelo zdrave osobe reagira na unos proizvoda koji sadrže ugljene hidrate povećavajući glikemiju neko vrijeme nakon jela.

Povreda metabolizma ugljikohidrata, korekcija hiperglikemije ljekovitim biljkama provodi se u nekoliko faza:

  • po prijemu hrane,
  • tokom apsorpcije šećera u krv.

Kako bi se smanjila količina ugljikohidratne hrane, koristi se bilje koje umanjuje osjećaj gladi. Ali treba ih koristiti oprezno, jer je vjerovatno djelovanje hipoglikemije, što je opasno stanje za dijabetičare. Biljke koje protežu zidove stomaka pomažu da se smanji količina šećera koja dolazi s ugljikohidratnom hranom, što daje iluziju da ga preplavljuju. Na primjer, laneno sjeme, bogato vitaminima i korisnim masnim kiselinama. Koristi se kao dekocija.

Ulijte kipuću vodu sa žličicom sirovina. Tri sata kasnije, infuzija je spremna za upotrebu. Sjeme plantaže ima ista svojstva.

Tokom apsorpcije glukoze u krv treba koristiti biljke koje imaju učinak apsorpcije. Na primjer, jeruzalemski artičoka. Sadrži veliki broj polisaharida koji usporavaju manifestaciju hiperglikemije nakon jela.

Biljke koje regulišu šećer u krvi

Za smanjenje šećera u krvi važno je isporučiti molekule glukoze na periferiju i osigurati njihov prodor u stanice. Ovako funkcionira mehanizam podrške normoglikemiji u zdravom tijelu. U ovoj fazi korisne su biljke koje stimulišu gušteraču. Ovo je potrebno za proizvodnju potrebne količine inzulina.

Ginseng se odnosi na biljke koje snižavaju šećer u krvi tokom faze cirkulacije u tijelu. Biljka aktivira regeneraciju ćelija gušterače. Dobro uspostavljeni imele, cimet, božur. Sledeći efikasni predstavnici ljekovitih biljaka koje snižavaju šećer u krvi su oni koji sadrže cink u svom sastavu:

Ovo bilje je vrijedno po tome što podstiče aktivno stvaranje inzulina pomoću gušterače ako se sekretorna funkcija ne izgubi u potpunosti. Ova biljka se koristi kao infuzija.

Kojim biljem snižava šećer u krvi?

Ne smijemo zaboraviti da gotovo sve ljekovite biljke usmjerene na snižavanje šećera ne mogu biti osnova liječenja, jer nisu u stanju da imaju snažan terapeutski učinak u akutnim i teškim fazama patologije. Biljke koje snižavaju šećer u krvi trebale bi postati jedna od karika u terapijskom kompleksu i, naravno, nakon konsultacija sa stručnjakom.

Velika većina dijabetičara dobro je svjesna korisnih svojstava ove biljke koja brzo snižava šećer u krvi. Kod dijabetesa se obično koristi korijen bogat inulinom. Pripravci na temelju njega ne samo da smanjuju razinu glikemije, nego i sprečavaju razvoj zaraznih i upalnih bolesti.

  • Korijen napitak

Mljeveni korijen cikorije (30 g) prelijte sa 500 ml kipuće vode, stavite na tihoj vatri i kuhajte 10 minuta. Potom se juha filtrira i ohladi. Veoma ugodan napitak treba piti u trećini čaše dva puta dnevno.

  • Korijenska infuzija

Prah iz korijena ove biljke (3 kašike) prelijte dvije čaše kipuće vode. Lijek se ubrizgava četiri sata. Uzimajte infuziju pola šalice četiri puta dnevno.

Ova biljka se koristi u obliku infuzije ili dekocije. Da biste pripremili infuziju, 500 g sirovine prelijte kipućom vodom i ostavite da se kuha dva sata. Lijek se filtrira i uzima tri puta dnevno 40 minuta, pola šalice prije jela. Zob sadrži mnogo vitamina i minerala, polisaharide koji usporavaju porast glikemije.

Klobuk od filca

Mnogi „iskusni“ dijabetičari znaju koje bilje najučinkovitije snižavaju razinu šećera u krvi. Osušeni burdock, koristi se u obliku dekocije, pokazuje odlične rezultate.

Žličicu usitnjenog suvog lišća prelijte ¼ litre ključale vode. Lijek se uzima tri puta dnevno, 70 ml prije jela.

Biljka mahunarki, višegodišnja trava. Berba sjemena i travnatih dijelova biljke vrši se u periodu cvatnje. Sjemenke sadrže galegin - supstancu koja ima učinak sličan insulinu.

Čajna kašika biljke insistira se u čaši kipuće vode. Uzimajte u nekoliko doza tokom dana. Ovaj alat djeluje efikasno samo s blagim tokom bolesti. Lečenje treba nastaviti mesec dana.

Kamilska trava

Ako i dalje ne znate koja trava može sniziti šećer u krvi, obratite pažnju na travu kamile, drugo ime je fenugreek, koji pripada porodici mahunarki. Trava kamile ima sljedeća ljekovita svojstva:

  • reguliše metabolizam
  • podržava rad srca i krvnih sudova,
  • obogaćuje tijelo vitaminima i mineralima,
  • stimuliše probavni trakt.

Biljka ima snažno hipoglikemijsko djelovanje, aktivira regeneraciju ćelija gušterače, potiče proizvodnju inzulina. Fenugreek ubrzava eliminaciju toksina i snižava nivo šećera.

Naknade za bilje

Biljni pripravci tijekom liječenja mogu se kupiti u ljekarni ili ih pripremiti sami, strogo poštujući pravila nabave. Važno je znati da se ne mogu sva bilja koja snižavaju šećer u krvi kod dijabetesa međusobno kombinirati. Ako nemate iskustva u prikupljanju i spravljanju ljekovitog bilja, bolje je dati prednost farmaceutskom sastavu. Biljni preparati imaju složen uticaj na organizam. Liječenje njima traje do dva mjeseca. Tada biste trebali napraviti pauzu od dvije sedmice. U sljedećem toku liječenja uzima se drugačiji sastav.

Mnogi stručnjaci smatraju da je za liječenje dijabetesa mnogo efikasnije koristiti ne jednu biljku, već kolekciju nekoliko komponenti. Kojim biljem smanjuje šećer u krvi i kako se kombiniraju u različitim kolekcijama, opisat ćemo dalje.

Ovo je jedna od najpoznatijih kolekcija za dijabetes koja je, proporcija i doziranja, vrlo efikasna:

  • brezovi pupoljci - 2 dijela,
  • gorchanka trava - 4 dijela,
  • bok ruža - 3 dijela,
  • korijen repice - 5 dijelova,
  • hiljadita trava - 5 dijelova,
  • pseća kopriva - 3 dijela,
  • korijen sladića - 2 dijela.

Sva bilja temeljno se izmeša, odabere se 2 kašike (kašike) mešavine i prelije ključalom vodom (0,5 l). Biljke kuvati 3 sata. Prije jela (ali barem 3 puta dnevno) uzimajte 150 ml infuzije.

Listovi medvjeđih ušiju, borovnice, koren valerijane i maslačak maslačka usitnjavaju se i kombiniraju u jednakim omjerima. Dvije kašike (kašike) mješavine bilja prelije se kipućom vodom (0,5 l), insistira sat vremena, filtrira i uzima se pola čaše prije jela.

Sljedeća zbirka ljekovitog bilja ima hipoglikemijsko svojstvo i sposobnost poboljšanja stanja gastrointestinalnog trakta. Sledeće bilje pomiješajte u jednakim omjerima:

  • korijen sladića
  • kentaur kentaur,
  • kozja trava
  • korijen calamusa.

Biljke se drobe do praškastog stanja i konzumiraju ovu mješavinu od ½ žličice. pola sata prije jela četiri puta dnevno. Preporučljivo je piti mješavinu sa sokom od pomorandže ili zelenog čaja.

Stabilizacijska naknada

Pomiješajte listove oraha, matičnjaka i stabljike murve u jednakim omjerima. Mešavini dodajte jednaku količinu trava čorbe, paprena metvica, galega, ptičji vrhnjak, mahune graha (bez žitarica), veroniku, koren cikorije i laneno seme. Temeljno pomiješajte sve sastojke, a zatim žlicu smjese prelijte sa 250 ml ključale vode, potopite u vodenoj kupelji 5 minuta.

Kad se sastav ohladi, procijedite ga i pijte tokom dana u tri doze. Lečenje traje tri nedelje.

Pravila za uzgoj bilja i naknade za liječenje

Važno je ne samo znati koje biljke snižavaju šećer u krvi, već i slijediti pravila za pripremu ljekovitih spojeva. Većina fitoterapeuta i tradicionalnih iscjelitelja preporučuje pripremu naknada i infuzija u vodenoj kupelji, ali praksa pokazuje da se korisne tvari sadržane u bilju izlučuju bez takvih uvjeta.

Preporučuje se pripremu infuzije uveče, tako da ujutro možete uzeti pola ili trećinu preporučene doze. Za varivo možete koristiti stakleni ili keramički čajnik sa klipom. Na dnu je ležalo smrvljeno suvo bilje, koje se prelije kipućom vodom. Do jutra lijek neće biti samo spreman, već i dobro infuziran i ohlađen.

Treba imati na umu da se korisna svojstva ovih lijekova čuvaju kratko vrijeme. Tada počinje razmnožavanje patogena, koji doprinose razvoju enzimskih reakcija. Infuzija ili juha, koja se ne čuva u hladnjaku, treba piti 24 sata, i čuvana u hladnjaku zadržati svoja svojstva dva dana.

Mjere sigurnosti

Dosta nekoliko osoba s dijabetesom zna što biljem za snižavanje šećera u krvi. Ali ne znaju svi da većina ljekovitih biljaka ima kontraindikacije za upotrebu. Zato je prilikom upotrebe bilo kojeg bilja neophodna konsultacija sa polaznikom endokrinologom.

Nezavisno prikupljanje sirovina za pripremu lijekova na njihovoj osnovi dozvoljeno je samo osobama koje imaju duboka znanja o ovom području. Inače, upotreba ljekovitih proizvoda iz bilja može završiti neuredno ako se umjesto potrebnog bilja koristi otrovna biljka. Važno je strogo slijediti režim doziranja koji će liječnik propisati pacijentu, kao i dozu.

Ljekovita svojstva biljke Galega za dijabetes

Galega (ljekarna od kozje kože, lat. Galega officinalis) Je jedna od najuspješnijih biljaka dijabetesa ikada otkrivenih.

U Francuskoj galega (francuski jorgovan) stoljećima koriste lokalni iscjelitelji, bio je to dobro liječenje simptoma bolesti koju danas nazivamo dijabetesom, uključujući pretjerano mokrenje. Galega officinalis je "izvor" metformina, jednog od najčešće korištenih lijekova za dijabetes tipa II.

Francuski dijabetolog Jean Stern, na osnovu alkaleoidnog galegina izolovanog iz kozje apoteke, proizveo je metformin i pozvala ga Glukofagšto znači "jedec glukoze". Osim što snižava šećer u krvi, galega povećava toleranciju na glukozu, dok tijelo mnogo brže reagira na promjene razine šećera, što eliminira njegove nagle skokove. Dobro je koristiti galegu u početnom stadijumu bolesti, kada za normalizuju šećer u krvi bilje i dijeta mogu pomoći.

Mliječni čičak protiv dijabetesa

Mliječni čičak protiv dijabetesa

Mlijeko čička (trn, srebrni tatarnik, marinski tatarnik, mliječni čičak, lat. Sílybum marianum) - divno terapeutsko sredstvo protiv bolesti jetre i efikasan borac protiv otpornost na inzulin (gušterača je prisiljena da proizvodi više inzulina nego što je potrebno) i hiperglikemije izazvane dijabetesom.

Supstanca koja se nalazi u semenkama čička iz mleka silimarin pokazuje jak antioksidans svojstva koja štite gušteraču od oksidativnog stresa, što može uzrokovati ili pogoršati dijabetes. Prema rezultatima studija utvrđeno je da su bolesnici s dijabetesom tipa II koji su primili 200 mg silimarin tri puta dnevno u kombinaciji s konvencionalnim tretmanom došlo je do značajnog smanjenja: glukoza u krvi na glasu, glikozilirani hemoglobinukupni holesterol, lipoprotein holesterola visoke gustoće i trigliceridi.

Pored ovoga, pojačava se mliječni čičak sposobnost jetre da apsorbuje više glukozepovlačenjem iz krvotoka, što pomaže u izbjegavanju mnogih teških simptoma dijabetesa, uključujući slabljenje pamćenja, sporo zacjeljivanje i povećan rizik od infekcija i problema sa vidom, uključujući dijabetičku retinopatiju. Uz sposobnost poticanja regulacije razine inzulina u krvi, mliječ čička može smanjiti rizik od povećanja tjelesne težine, što je jedan od nuspojava visokog nivoa glukoze u krvi.

Liječenje dijabetesa korijenom repice

Liječenje dijabetesa korijenom repice

Korijen sjemena (bordo, burdock, burdock, burdock, burdock, lepelnik, dog, lat. Arctium) sadrži inulin, dijetalna prebiotička vlakna koja poboljšavaju probavu, pomažu usporavanju apsorpcije šećera u krvi, smanjujući na taj način razinu šećera, što rezance čini odličnim izborom za ljude koji pokušavaju prirodno kontrolirati razinu šećera u krvi bez kemikalija.

Inulin je posebno efikasan u zaustavljanju razvoja i smanjenju ozbiljnosti dijabetesa i povezanih komplikacija dijabetesa, posebno dijabetičke retinopatije. Dvije aktivne sastojke u korijenu sjemena, arktin i artigen, snižavaju šećer u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima.

Biljka sadrži moćne antioksidante kao što su fenolne kiseline, kvercetin i luteolin, a to je jedno od glavnih antidijabetičkih svojstava oraha. Značajne razine inulina u korijenu repice niži ukupni holesterol u krvii na taj način štiti naš kardiovaskularni sistem. Tvari koje ukusu sjemenki daju da korijen sjemena stimulira proizvodnju žuči, što pomaže jetri brže procesuirati toksine i uklanja ih iz sustava.

Kako se liječi repeshka

Kako se liječi repeshka

Ekstrakt Bilobe djeluje tako da stimulira proizvodnju inzulina i unosa glukoze, te tako snižava razinu glukoze u krvi i pomaže u borbi protiv veoma važnog neprijatelja - oksidativnog stresa, uzroka ozbiljnih oštećenja jetre, živaca i stanica. Oksidativni stres stvara sistemski upalni proces koji je znak dijabetesa i mnogih drugih bolesti, poput pretilosti, masne bolesti jetre i visokog krvnog pritiska.

Upotreba alkoholnog ekstrakta repeska sprečava porast tjelesne težine i nakupljanje masti u jetri, a dugoročni učinci objašnjavaju se njegovim antioksidacijskim, protuupalnim i obnavljajućim funkcijama jetre.

Pelin za dijabetes

Pelin za dijabetes

Pelin (divlja paprika, pelin, gorčina, udovica trava, lat. Artemisia) - izuzetno gorka biljka sa antidijabetičkim svojstvima i daje fantastično crevno zdravlje. Upravo gorčina čini pelin tako jakim.

Pelin snižava šećer u krvi, aktiviranje vlastitih snaga tijela. Studije su pokazale: uporaba 70% alkoholnog ekstrakta pelina daje značajno smanjenje glukoze u krvi 2-4 sata nakon konzumiranja. Rezultati su poboljšani sa svakom narednom upotrebom.

Ekstrakt pelina Djeluje kao enzim koji pretvara škrob i jednostavne šećere u glukozu bez brzog pucanja, a primjena inzulina nužna je u manjim dozama. Pelin ne samo da smanjuje šećer u krvi, već osigurava i zdravlje crijeva, jetre i žučnog mjehura, jer kada ti organi ne rade, to je otvoren put dijabetesu i srodnim bolestima.

Korištenje pelina ima prednosti:

  • niži holesterol
  • kontrola debljanja
  • pomoć u probavi masti,
  • stimulacija apetita
  • gorčina pelina smanjuje našu želju za slatkišima,
  • sprečava nadimanje, što je često uzrokovano neefikasnom probavom.
Sjemenke bundeve za dijabetes

Sjemenke bundeve za dijabetes

Sjemenke bundeve (shambhala, fenugreek, helba, chaman, lat. Trigonella foenum-graecum) imaju visok sadržaj topljivih vlakana, koji usporavaju probavu i apsorpciju šećera u krv, te na taj način pomažu u održavanju stabilne razine šećera.

Indijski naučnici otkrili su da je dodavanje 100 grama sjemenki praha iz sirovog žara u dnevnu prehranu pacijenata s dijabetesom tipa I značajno snižava glukozu krv natašte, poboljšava toleranciju na glukozu i smanjuje ukupni holesterol, LDL ("loš" holesterol) i trigliceride. U drugoj studiji, uključivanje 15 g praha sjemenki smreke u hranu koju konzumiraju ljudi s dijabetesom tipa II dovelo je do smanjenja glukoze u krvi nakon jela, dok je zasebno istraživanje utvrdilo da je nakon uzimanja 2,5 g fenugreeka dva puta u tokom tri mjeseca nivo šećera u krvi kod osoba s blagim dijabetesom tipa II značajno se smanjio.

Preporučena doza za uzimanje fenugreeka je različito: 2,5 do 15 grama dnevno. Morate razgovarati s liječnikom o vašim namjerama da uzimate pljuvačku i zatražiti preporuke na osnovu vaše težine i drugih faktora.

Pogledajte video: Bakina kuhinja - kako se pravi suvi začin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar