Narodni lijekovi za oralnu njegu dijabetesa - prednosti i nedostaci

Loše zarastanje tkiva. Dekompenzacijom šećerne bolesti svako, pa i najmanje, rana ili oštećenje sluznice, desni i jezika (na primjer, od slučajnog ujeda) dugo zaraste i zahtijeva pažljivo liječenje kako bi se izbjegle komplikacije, naročito infekcije. Što možemo reći o velikim ozljedama (na primjer, nakon vađenja zuba, prilikom postavljanja implantata, drugih stomatoloških zahvata) i ozljeda.

Trza. Zarazne bolesti - bič dijabetičara. Zbog njih su često prisiljeni uzimati razne antibiotike. Uprkos ionako oslabljenom imunitetu, to je pretrpano razvojem kandidijaze usne šupljine, čiji tijek prati značajno pogoršanje kvalitete života, a liječenje oduzima puno vremena. Isto tako, okidač za razvoj gnoja u ustima često postaje povećana razina glukoze u slini.

Svi gore navedeni zubni problemi pogoršavaju se više puta ako puši osoba sa dijabetesom. Napokon, pušenje još više pogoršava dotok krvi u tkiva usne šupljine, što ih čini još osjetljivijim na infekcije i vrlo negativno utječe na njihovo zarastanje.

Higijena dijabetesa: pravila o njezi kože za dijabetičare

Često dijabetes, posebno u uznapredovalom obliku, prati svrab na koži. Takav simptom prisiljava osobu da vidi ljekara, ponekad i prvi put. Higijena kod dijabetesa važna je u bilo kojoj fazi patologije.

Kod dijabetesa nastaju sitni krvni sudovi i živčani živci, što dovodi do povećanja osjetljivosti kože.

Uz ovu bolest, kao rezultat metaboličkih poremećaja, imunitet se smanjuje. Dijabetičari se trebaju pridržavati higijenskih pravila: promatrati čistoću tijela, odjeće i svog doma.

Otvrdnjavanje i izvediva tjelesna aktivnost omogućuju povećanje izdržljivosti tijela dijabetičara. Također treba obratiti pažnju na usnu šupljinu i njegu zuba.

Uz dijabetes, rizik od karijesa i bolesti desni je nekoliko puta veći. Stomatolog se posjećuje jednom u šest mjeseci.

Higijena dijabetesa uključuje obaveznu negu stopala, jer:

  • koža postaje suva i ljuskava
  • na nogama se pojavljuju čirevi i pukotine.

Kako bi spriječili komplikacije od dijabetesa, ljekari savjetuju posebnu pažnju simptomima koji se pojavljuju tokom bolesti.

Dijabetes melitus može postati provokator slabe osjetljivosti donjih ekstremiteta. Noge je potrebno zaštititi koristeći samo udobnu obuću i izbjegavati trljanje i ozljede. Zdrave noge su nužan dio liječenja dijabetesa, a liječnik će ih pregledati pri svakom savjetovanju.

Jedna od najčešćih komplikacija bolesti je dijabetičko stopalo. Budući da je osjetljivost oslabljena, osoba dugo ne osjeća kako tresti cipele, pojavljuju se kapci i ozlijeđena stopala. Slabo zacjeljivanje rana može se pojaviti čak i od najmanjeg posjekotina.

Da biste spriječili dijabetičko stopalo, trebate:

  1. prestanite pušiti
  2. pregledajte stopala svaki dan,
  3. za obradu oštećenih područja.

Svakodnevna njega stopala uključuje:

  • pranje nogu toplom vodom i kvalitetnim sapunom,
  • brisanje kože peškirom,
  • podmazivanje stopala kremama za omekšavanje,
  • tretirati interdigitalne prostore alkoholom,
  • koristite vunene čarape koje se nose na pamuku.

Liječnici daju preporuke o stanju noktiju na noktima. Dakle, oni se ne mogu rezati makazama, a trebate ih redovito podnositi. Rub nokta treba uvijek biti ravan, ali ne baš kratak.

Nosite udobne cipele sa širokim nožnim prstom i malom petom. Treba biti kožna i izdržljiva. Ovo se pravilo odnosi i na žene i na muškarce koji imaju dijabetes. Ne možete sami nositi noge, a još više primijeniti pedikuru za dijabetičare ako je nivo vida nedovoljan.

Opasno je samo-liječiti se, zabranjeno je oguliti koru i koristiti proizvode koji sadrže kiselinu.

Bolje je ne uklanjati korice samostalno, kako ne biste oštetili kožu i ne provocirali infekciju. Noge se ne tretiraju s previše vruće vode.

Kategorija higijenskih postupaka uključuje i otvrdnjavanje, što povećava njegov preventivni i ljekoviti učinak, ako se kombinira s fizičkim naporom kod dijabetes melitusa.

  1. pojačan metabolizam
  2. povećanje ukupne vitalnosti,
  3. aktivacija zdravlja.

Morate se poštivati ​​pravila stvrdnjavanja:

  • postepeno: bilo kakve akcije očvršćivanja treba postepeno povećavati,
  • pravilnost i sistematičnost: postupci se izvode stalno, ponekad u odvojenim kursevima, ali najmanje mjesec i pol dnevno, bez dugih pauza,
  • sveobuhvatan pristup: koristiti ne jednu, već nekoliko vrsta kaljenja,
  • ličnost: trajanje i intenzitet, kao i sistem postupaka kaljenja određuje se prema dobi, zdravstvenom stanju, fizičkom razvoju i individualnim karakteristikama pacijenta.

Gašenje zraka za osobu sa dijabetesom je vrlo važan postupak. Hodanje na različitim temperaturama već je oblik gašenja zraka. Takve akcije se mogu započeti u sobama sa sobnom temperaturom - 18-22 stepena.

Ako temperatura zraka nije niža od 16 stepeni, nakon 2-3 tjedna možete početi s kupanjem na otvorenom. Ako je temperatura veća od 25 stepeni, onda je dijabetičarima bolje ograničiti takve postupke.

Zračne kupke najbolje je raditi u šumi ili bašti, u blizini rezervoara. U nedostatku takve mogućnosti, sunčeve zrake uzimaju se na balkonu, ležeći na krevetu ili krevetiću. Neophodno je kombinirati zračne kupke s redovitim vježbanjem kod dijabetesa.

Uz dovoljan nivo stvrdnjavanja i odsutnost važnih kontraindikacija, zračne kupke mogu se koristiti u obliku noćnog spavanja na zraku. Takve postupke treba izvoditi samo nakon konsultacije s ljekarom.

Koji će alati pomoći u njezi kože za dijabetes reći će video u ovom članku.

Dijabetes povećava rizik od kožnih i oralnih problema. Metabolički poremećaji izazivaju pad imuniteta. Pacijenti često imaju hronične zarazne bolesti (bakterijske, gljivične) kože, stomatitis, parodontitis, karijes. Pravilna nega kože i usana može smanjiti vjerojatnost ovih komplikacija.

Redovito čišćenje, vlaženje, nega kože pruža normalne uslove za funkcioniranje epiderme i dermisa.

Za svakodnevnu njegu koristite neutralni sapun i gel za tuširanje. Takvi agensi imaju kiselo-bazni indeks (ph) blizu 5,5. Ne narušavaju zaštitni vodeno-lipidni sloj kože.

Nakon tuširanja i kupanja, potrebno je da temeljno obrišete cijelo tijelo ručnikom. Obratite pažnju na interdigitalne prostore na rukama i nogama, nabora kože, pazuha itd. Prekomjerna vlaga dovodi do maceracije. Epiderma impregnirana vodom gubi zaštitna svojstva protiv mikroorganizama.

Za očuvanje prirodne elastičnosti kože potrebni su hidratantni i hidratantni losioni. Njihova acidobazna ravnoteža treba biti dovoljno niska. Pogodna su sredstva s ph 3-4. Takvi losioni obično sadrže voćne kiseline. Oni pomlađuju kožu i povećavaju njenu elastičnost. Osim toga, sprječavaju prekomjerno sušenje i pucanje epiderme.

Losion treba nanositi na čistu kožu cijelog tijela dva puta dnevno. Krema nije potrebna samo za područja na području prirodnih nabora (pazuhe, interdigitalni prostori, koža ispod mliječnih žlijezda itd.)

Od velike važnosti za zdravlje kože su odjeća i posteljina. Pokušajte koristiti uglavnom prirodne tkanine za ove svrhe.

Čisto pamučno rublje poboljšava mikro ventilaciju. Pogodan je za nošenje ljeti i zimi. U takvom donjem vešu koža „diše“. Osoba se manje znoji, manje vjerovatno je da će naići na zarazne procese na površini tijela.

Ako je vaša koža posebno osjetljiva, potražite na prodaju ortopedsko donje rublje. Takva odjeća nema šavova. Ne komprimira površno meka tkiva.

Preporučljivo je odabrati posteljinu od lana ili pamuka. Promeni kit najmanje jednom nedeljno. Odeća za spavanje treba da bude udobna i prostrana. Ako spavate u čarapama, onda odaberite modele bez guste elastične trake.

Opasnost od dijabetesa jest svako oštećenje kože. Čak i male ogrebotine i ozljede treba tretirati antiseptikom. Za dezinfekciju koristite otopine bez alkohola (hlorheksidin, hidrogen peroksid itd.). Etanol previše isušuje površinu. Osim toga, alkohol može uništiti stanice kože i usporiti regeneraciju.

Ako ste dovoljno ozlijeđeni, tada se odmah obratite kirurgu za medicinsku pomoć. Liječenje od strane liječnika često uključuje liječenje, obloge, antibiotike. Ako je rana mala, ali ne zaraste duže od tri dana, obratite se lokalnom hirurgu ili Dijabetološkom centru.

Znaci gljivične infekcije mogu se pojaviti na koži i noktima s dijabetesom. Posebne studije otkrivaju ovaj problem kod gotovo svih bolesnika sa bolešću tipa 2. Kod dijabetesa tipa 1 gljivične lezije na koži takođe su prilično česte.

Da biste se nosili sa tim problemom, potrebna vam je pomoć dermatologa i čitav arsenal lijekova. Vaš ljekar može propisati lokalne lijekove i pilule. Za potpuni oporavak potrebno je nekoliko mjeseci redovne terapije.

Kod dijabetesa potreban je stalan medicinski nadzor oralnog stanja. Posjetite svog stomatologa jednom svakih šest mjeseci u preventivne svrhe.

Svakodnevno četkajte zube, jezik, desni kod kuće. Da biste to učinili, koristite pastu za zube (sa fluoridom), isperite, maramicu (flosku).

Stomatolog će vam pomoći u odabiru paste za zube. Obično su za pacijente s dijabetesom dobro pogodna sredstva s prirodnim biljnim sastojcima. Biljni ekstrakti ublažavaju bolesti desni i smanjuju rizik od parodontitisa.

Žvakaće gume bez šećera možete koristiti tijekom dana. Ima dodatni učinak čišćenja. Uz to, žvakaće gume povećavaju proizvodnju sline i normaliziraju ravnotežu kiseline u bazi. Treba je žvakati nakon svakog obroka 10-15 minuta.

Rizik od karijesa možete smanjiti uz pomoć posebnih sredstava za jačanje cakline. Takvi remineralizujući gelovi povećavaju gustoću tvrdih tkiva. Sastav sredstava - velika koncentracija soli kalcijuma. Redovita upotreba gela smanjuje rizik od uništenja cakline i čini površinu zuba bjelkijom.

Da bi zubi, desni i koža bili zdravi, samo redovna njega nije dovoljna. Potrebno je održavati normalnu koncentraciju glukoze u krvi. Liječenje osnovne bolesti smanjuje rizik od svih komplikacija.

Kontrola dijabetesa:

  • smanjuje rizik od infekcije,
  • poboljšava regenerativnu sposobnost,
  • ometa dehidraciju tkiva.

Uz to, važan čimbenik za usnu šupljinu i kožu je pacijentov odnos prema pušenju. Nikotin ometa cirkulaciju krvi u malim posudama, poremećuje prehranu tkiva. U potpunosti prestanite pušiti da biste umanjili rizik od komplikacija.

Druga važna tačka je dovoljan unos minerala i vitamina u organizam. Pokušajte jesti potpuno i raznovrsno. Ne odustajte od mesa, ribe, peradi, mliječnih proizvoda. Uz to, jedite malo povrća ili žitarica pri svakom obroku.

Dijeta za dijabetes nije previše stroga. Ali ipak, s vremenom pacijenti razviju nedostatak vitamina i minerala. Posebno je velika potreba za vitaminima B skupine, antioksidansima i mineralima.

Da biste nadoknadili taj nedostatak, možete uzimati multivitamine. Profilaksa hipovitaminoze obično se preporučuje tokom četiri meseca u godini. Počnite uzimati složene pripravke nakon konsultacija sa ljekarom.

Pravilnim izborom paste za zube i sredstva za ispiranje pomaže poboljšati kvalitetu života dijabetesa.

Kao reklama

Za ljude koji imaju dijabetes, znanje o pravilima oralne higijene je od posebnog značaja: u roku od nekoliko godina nakon nastanka bolesti, može nastati karijes, može započeti upala desni, zbog čega čak ni zdravi zubi ne drže u rupi. Ali postoji obrnuta veza: često je nemoguće postići normoglikemiju uz prisustvo upale u usnoj šupljini 1. Stoga je izbor proizvoda za njegu važan i ozbiljan zadatak za osobe s dijabetesom.

Prema Svjetskoj federaciji 2, 92,6% osoba s dijabetesom ima problema s usnom šupljinom nakon više godina bolesti. To se događa, s jedne strane, zbog kršenja stanja krvnih žila u desni i sluzokoži. A s druge strane, zbog povećane razine glukoze ne samo u krvi, već i u slini, ako se ne postigne normoglikemija.

Suha usta (kserostomija, sindrom suvih usta) jedan je od prvih znakova visokog šećera u krvi. Ako dijabetes nije nadoknađen, tada se povećava količina glukoze u pljuvački, što dovodi do rasta patogenih bakterija i gljivica, kao i do uništenja zubne cakline (karijesa). Loš zadah je, bijeli premaz na jeziku i unutrašnjoj površini obraza. Ako su sva upalna tkiva koja drže zub u rupi (to se naziva parodontitis) uključena u upalni proces, vjerovatnoća je da će zubi moći biti izgubljeni. Svaka rana, ogrebotina zaraste dugo vremena zbog smanjene brzine regeneracije tkiva.

Različite paste za zube i ispiranja dizajnirane su za rješavanje različitih problema usne šupljine. To bi trebalo imati na umu pri izboru iz ogromnog broja ponuda. Za prevenciju bolesti desni koriste se određene vrste sredstava za njegu koje su u slučaju upalnih procesa već neučinkovite. Svakako zapamtite da jedna pasta nije dovoljna za pravilnu njegu: sredstvo za ispiranje usta ispire ostatke hrane s interdentalnih prostora i gingivalnih džepova, ima dodatno preventivno djelovanje. Važno: ljudi koji imaju dijabetes ne bi trebali upotrebljavati balzam koji sadrži alkohol da ne bi preuveličali sluznicu!

Broj proizvoda za njegu na tržištu je vrlo velik. Linija DiaDent serije DiaVit® stvorena je uzimajući u obzir posebne potrebe za njegom dijabetesa i sastoji se od dvije linije:

Uz dobru sposobnost čišćenja, DiaDent Regular pasta za zube pruža prevenciju bolesti desni zbog komponenti timol, metiluracil, alantoin. Mentol osvježava usnu šupljinu, uklanja loš zadah. Isperite "DiaDent" Regular "ne sadrži alkohol. Štaviše, zahvaljujući betainu koji je uveden u sastav, on vlaži sluznicu, a alfa-bisabolol ima protuupalni učinak. Kompleks 7 biljaka pomaže poboljšanju trofičnog tkiva.

Komplet DiaDent Asset namijenjen je njezi oralne usta kada su se već pojavili problemi: krvarenje desni, bolovi kod žvakanja, bijeli premaz na jeziku. DiaDent Active pasta za zube sadrži adstrigentni kompleks na bazi aluminijum laktata i antibakterijske komponente klorheksidin. A DiaDent Active sredstvo za ispiranje ima posebno predstavljene sastojke koji pružaju moćnu zaštitu protiv bakterija (triklosana) i gljivica (Biosol ®).Eterična ulja eukaliptusa i čajevca ubrzavaju proces ozdravljenja oštećene sluzokože.

Dakle, kod dijabetesa, problemi sa usnom šupljinom snažno negativno utječu na kvalitetu života. Pri odabiru proizvoda za higijenu, osoba s dijabetesom treba imati na umu da će im pravilan, kompetentan izbor pomoći da održavaju zdrave desni i zube, lijep osmijeh i poboljšaju opće dobro.

Kako brinuti za usnu šupljinu kod dijabetesa

Kod dijabetesa utječu oči, bubrezi, srce, nervni sistem i drugi organi. Takođe, kod dijabetesa pogođeni su organi usne šupljine. Pacijenti koji pate od ove bolesti imaju značajno veći rizik od parodontne bolesti.

Kod dijabetesa utječu oči, bubrezi, srce, nervni sistem i drugi organi. Takođe, kod dijabetesa pogođeni su organi usne šupljine. Pacijenti koji pate od ove bolesti imaju značajno veći rizik od parodontnih bolesti (potpornih tkiva zuba) od relativno zdravih ljudi.

Periodoncijum - Ovo je kompleks paradentalnih tkiva, uključujući desni, koštano tkivo čeljusti oko zuba, cement zuba koji prekriva korijen i ligamente koji drže zub u koštanoj rupi. Parodontna bolest je hronični upalni proces u tkivima koji drže zub u kosti. Kao ekstremna manifestacija ove upale - gubitak zuba! I kao i svaki upalni infektivni proces, parodontne bolesti mogu pogoršati tok dijabetesa sve do ketoacidoze.

Glavni uzrok upale desni i uništavanje zubnog ligamenta su mikroorganizmi u plaku.

Zbog toga je najefikasniji način prevencije pažljivo promatranje oralne higijene. Također treba napomenuti da kompenzacija za dijabetes pomaže u sprečavanju promjena u krvnim žilama, živčanim vlaknima, vezivnom tkivu, kod kojih je narušena otpornost na infekciju u usnoj šupljini.

Uz nakupljanje i dugotrajno zadržavanje plaka, patogeni utječu na zube i dovode do bolesti desni. Jedini način uklanjanja plaka je da ga mehanički uklonite četkicom za zube i koncem.

Pranje zuba četkicom za zube i pastom za zube dva puta dnevno. Nakon jela, na površini zuba ostaje velika količina ljepljive krhotine hrane koja se ne ispire slinom i ispiranjem. Krhotine hrane dobro su uzgajalište mikroorganizama koji uzrokuju truljenje zuba i bolesti desni. Stoga bi ujutro trebalo oprati zube nakon doručka. I uveče - prije odlaska u krevet.

Kvaliteta četkanja zuba uvelike će ovisiti o stanju vaše četkice za zube. Četkice za zube potrebno je mijenjati svaka 2-3 mjeseca. Čvrsta četkica za zube ne samo da ne uklanja plak, već također oštećuje sluznicu desni.

Prilikom odabira četkice za zube treba obratiti pažnju na sljedeće točke:

  • Radna glava četkice ne smije biti veća od 2–2,5 cm. Velika glava ometa kretanje četkice u usnoj šupljini i onemogućava čišćenje teško dostupnih područja.
  • Četkice moraju biti umjetne. Kod visokokvalitetnih četkica za zube s umjetnim čekinjama vrh svake vilice polira se odozgo i ne ozljeđuje desni prilikom četkanja zuba. U prirodnoj kosi postoji kanal koji je prepun mikroba i može poslužiti kao dodatni izvor zaraze. Prirodna dremka se ne može polirati i njeni šiljasti rubovi mogu ozlijediti i ogrebotine desni. Stupanj krutosti prirodne hrpe ne može se regulirati od strane proizvođača. Stoga stomatolozi preporučuju korištenje četkica za zube s umjetnim čekinjama.
  • Potrebno je obratiti pažnju na stupanj tvrdoće četkice za zube koji treba biti naveden na pakovanju (mekan, srednje čvrst, tvrd). Obično, ako nema problema sa usnom šupljinom, preporučuje se upotreba srednje tvrde tvrdoće. Međutim, u nekim uvjetima (povećana osjetljivost zuba, prekomjerna abrazija, krvarenje desni) potrebno je koristiti meku četkicu za zube.
  • Oblik polja četke pretrpio je značajne promjene od početka 90-ih. Uz tradicionalne četkice za zube pojavile su se višeslojne, talasaste, cikcak itd. Međutim, nemaju značajan utjecaj na kvalitetu oralne higijene. Čistoća usne šupljine prvenstveno ovisi o tome koliko ste pravilno i temeljno četkali zube.

Prilikom odabira paste za zube, prednost treba dati fluoridnim pastama. Samo paste koje sadrže fluor-spojeve mogu smanjiti rizik od karijesa ako se koriste dva puta dnevno. Koncentracija fluorida u pasti za zube za odrasle treba biti 1000-1500 ppm ili 0,1-0,15%.

Za prevenciju bolesti desni u prvom redu nije važna pasta za zube, već pažljivo redovno uklanjanje plaka. Prije svega, treba imati na umu da četkica za zube nije pasta za zube, bez obzira koliko skupa i kvalitetna bila, već vi mehaničkim djelovanjem, „pomicanjem“ pokreta četkice. U tom slučaju se moraju izbjegavati horizontalni pokreti. Kad je četkanje završeno, stražnji dio jezika mora se očistiti četkicom za zube, jer se tamo nakupljaju i mikroorganizmi i krhotine hrane. Uz to, fluor ima ne samo anti-kariozno dejstvo, već i antimikrobno delovanje. Stoga nije uvijek preporučljivo imati nekoliko različitih pasta za zube za sve prilike. Izuzetak mogu biti medicinske paste za zube koje propisuje vaš stomatolog.

Bez obzira koliko se trudimo, četkicom za zube možemo očistiti samo tri od pet površina zuba. Dvije bočne (ili kontaktne) stijenke zuba, čvrsto susjedne susjednim zubima i nepristupačne četkici, ostale su neočišćene. Zbog toga je upotreba zubnog nitna jednako nužna kao i dlijetanje. Za čišćenje interdentalnih prostora treba koristiti samo posebne zubne ljuskice. Upotreba običnih kubnih niti za šivanje je neprihvatljiva, jer nemaju svojstva čišćenja i, osim što neće ozlijediti desni i nanijeti štetu, neće učiniti ništa. Kapljice su spljoštenog oblika, lako prekrivaju površinu zuba, izrađene su od svile tretirane voskom, što im omogućava da lako prodru u interdentalni prostor i ne ozlijede desni.

  • Uzmite nit duljine 40cm.
  • Zubni konac se mora koristiti ispred ogledala i na dobrom svetlu kako bi se sprečile povrede desni.
  • Pomoću pokreta piljenja pažljivo umetnite konac u interdentalni prostor.
  • Ne stavljajte zubnu konac skroz do desni da je ne biste ozlijedili.
  • Zaokružite nitnom oko zuba i nježnim pokretima uklonite plak u smjeru od desni i žvakaće površine nekoliko puta.
  • Nastavite s čišćenjem sljedeće interdentalne praznine.
  • Isperite usta nakon maženja.

Ako je potrebno (prisutnost uklonjivih ili mostova, ortodontskih uređaja u djece, prisustvo velikih interdentalnih prostora), stomatolog vas može preporučiti i naučiti kako koristiti dodatne proizvode za oralnu higijenu. To mogu biti superflosi ili interdentalne četke, irigatori.

Osobe sa šećernom bolešću trebale bi posjetiti stomatologa barem jednom u 6 mjeseci, a ponekad i češće ako to preporuči stomatolog. Trebate reći svom stomatologu da imate dijabetes. Većina oralnih bolesti u početku je asimptomatska i ne uzrokuju bol ili nelagodu. Redovni preventivni pregledi pomoći će vam da prepoznate problem u usnoj šupljini prije nego što počne donositi zabrinutost, a tada će liječenje biti najefikasnije. Ako već imate problema i pritužbi, potrebno je odmah kontaktirati svog stomatologa.

  • Morate znati koliko se dobro kontrolira i prijaviti to svom stomatologu prilikom svake posjete.
  • Potražite savjet od endokrinologa prije propisivanja liječenja parodontalne bolesti. Pitajte svog endokrinologa da se pre početka lečenja konsultuje sa stomatologom o vašem opštem stanju.
  • Možda ćete morati promijeniti prehranu ili režim inzulina prilikom planiranja intraoralnih operacija.
  • Ne planirajte nehitne stomatološke postupke ako šećer u krvi nije dobro kontroliran. Međutim, akutni zarazni i upalni procesi, poput apscesa, trebalo bi odmah tretirati.

Ako su vam se te informacije svidjele - podijelite ih sa svojim prijateljima

U pogledu dijabetesa, pojavile su se brojne zablude. Popularni su ne samo među pacijentima, već i među liječnicima opće prakse. Dajemo najčešće, zastarjele i apsolutno netačne ideje o ovoj bolesti.

Polineuropatija je jedan od najčešćih oblika dijabetičke neuropatije. Poli znači mnogo, a neuropatija znači nervnu bolest. Periferna neuropatija zahvaća dijelove tijela koji su udaljeni od središta, tj. Ruke i noge

Oštećenje mrežnice uzrokovano dijabetesom naziva se dijabetička retinopatija. Mehanizam oštećenja predstavlja kršenje cirkulacije krvi u najmanjim žilama mrežnice.

PROTEINI (proteini) - su biokompuni koji sadrže dušik - ne postoji nijedna vrsta proteina koja ne bi sadržavala dušik (dakle, nivo proteina u prehrambenim proizvodima određen je sadržajem ovog hemijskog elementa).


  1. Watkins P.J. Diabetes mellitus (prijevod s engleskog). Moskva - Sankt Peterburg, izdavačka kuća Binom, Nevsky Dialect, 2000, 96 str., 5000 primjeraka.

  2. Brackenridge B.P., Dolin P.O. Dijabetes 101 (prijevod Sangl.). Moskva-Vilnius, Izdavačka kuća Polina, 1996., 190 stranica, tiraž od 15 000 primjeraka.

  3. Kasatkina E.P. Dijabetes melitus kod djece. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1990., 253 str.
  4. Ametov A. S. Odabrana predavanja o endokrinologiji, Medicinske novinske agencije - M., 2014. - 496 str.
  5. "Kako živjeti sa dijabetesom (Svi tretmani)." Bez navođenja autora. Moskva, izdavačka kuća „OLMA-Press Bookplate“, 2002., 127 str., Naklada od 5000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Kako se brinuti za svoju kožu?

Redovito čišćenje, vlaženje, nega kože pruža normalne uslove za funkcioniranje epiderme i dermisa.

Za svakodnevnu njegu koristite neutralni sapun i gel za tuširanje. Takvi agensi imaju kiselo-bazni indeks (ph) blizu 5,5. Ne narušavaju zaštitni vodeno-lipidni sloj kože.

Nakon tuširanja i kupanja, potrebno je da temeljno obrišete cijelo tijelo ručnikom. Obratite pažnju na interdigitalne prostore na rukama i nogama, nabora kože, pazuha itd. Prekomjerna vlaga dovodi do maceracije. Epiderma impregnirana vodom gubi zaštitna svojstva protiv mikroorganizama.

Za očuvanje prirodne elastičnosti kože potrebni su hidratantni i hidratantni losioni. Njihova acidobazna ravnoteža treba biti dovoljno niska. Pogodna su sredstva s ph 3-4. Takvi losioni obično sadrže voćne kiseline. Oni pomlađuju kožu i povećavaju njenu elastičnost. Osim toga, sprječavaju prekomjerno sušenje i pucanje epiderme.

Losion treba nanositi na čistu kožu cijelog tijela dva puta dnevno. Krema nije potrebna samo za područja na području prirodnih nabora (pazuhe, interdigitalni prostori, koža ispod mliječnih žlijezda itd.)

Od velike važnosti za zdravlje kože su odjeća i posteljina. Pokušajte koristiti uglavnom prirodne tkanine za ove svrhe.

Čisto pamučno rublje poboljšava mikro ventilaciju. Pogodan je za nošenje ljeti i zimi. U takvom donjem vešu koža „diše“. Osoba se manje znoji, manje vjerovatno je da će naići na zarazne procese na površini tijela.

Ako je vaša koža posebno osjetljiva, potražite na prodaju ortopedsko donje rublje. Takva odjeća nema šavova. Ne komprimira površno meka tkiva.

Preporučljivo je odabrati posteljinu od lana ili pamuka. Promeni kit najmanje jednom nedeljno. Odeća za spavanje treba da bude udobna i prostrana. Ako spavate u čarapama, onda odaberite modele bez guste elastične trake.

Problemi sa kožom dijabetesa

Opasnost od dijabetesa jest svako oštećenje kože. Čak i male ogrebotine i ozljede treba tretirati antiseptikom. Za dezinfekciju koristite otopine bez alkohola (hlorheksidin, hidrogen peroksid itd.). Etanol previše isušuje površinu. Osim toga, alkohol može uništiti stanice kože i usporiti regeneraciju.

Ako ste dovoljno ozlijeđeni, tada se odmah obratite kirurgu za medicinsku pomoć. Liječenje od strane liječnika često uključuje liječenje, obloge, antibiotike. Ako je rana mala, ali ne zaraste duže od tri dana, obratite se lokalnom hirurgu ili Dijabetološkom centru.

Znaci gljivične infekcije mogu se pojaviti na koži i noktima s dijabetesom. Posebne studije otkrivaju ovaj problem kod gotovo svih bolesnika sa bolešću tipa 2. Kod dijabetesa tipa 1 gljivične lezije na koži takođe su prilično česte.

Da biste se nosili sa tim problemom, potrebna vam je pomoć dermatologa i čitav arsenal lijekova. Vaš ljekar može propisati lokalne lijekove i pilule. Za potpuni oporavak potrebno je nekoliko mjeseci redovne terapije.

Kako se brinuti za usnu šupljinu

Kod dijabetesa potreban je stalan medicinski nadzor oralnog stanja. Posjetite svog stomatologa jednom svakih šest mjeseci u preventivne svrhe.

Svakodnevno četkajte zube, jezik, desni kod kuće. Da biste to učinili, koristite pastu za zube (sa fluoridom), isperite, maramicu (flosku).

Stomatolog će vam pomoći u odabiru paste za zube. Obično su za pacijente s dijabetesom dobro pogodna sredstva s prirodnim biljnim sastojcima. Biljni ekstrakti ublažavaju bolesti desni i smanjuju rizik od parodontitisa.

Žvakaće gume bez šećera možete koristiti tijekom dana. Ima dodatni učinak čišćenja. Uz to, žvakaće gume povećavaju proizvodnju sline i normaliziraju ravnotežu kiseline u bazi. Treba je žvakati nakon svakog obroka 10-15 minuta.

Rizik od karijesa možete smanjiti uz pomoć posebnih sredstava za jačanje cakline. Takvi remineralizujući gelovi povećavaju gustoću tvrdih tkiva. Sastav sredstava - velika koncentracija soli kalcijuma. Redovita upotreba gela smanjuje rizik od uništenja cakline i čini površinu zuba bjelkijom.

Izbjegavanje oralnih i kožnih problema

Da bi zubi, desni i koža bili zdravi, samo redovna njega nije dovoljna. Potrebno je održavati normalnu koncentraciju glukoze u krvi. Liječenje osnovne bolesti smanjuje rizik od svih komplikacija.

Kontrola dijabetesa:

  • smanjuje rizik od infekcije,
  • poboljšava regenerativnu sposobnost,
  • ometa dehidraciju tkiva.

Uz to, važan čimbenik za usnu šupljinu i kožu je pacijentov odnos prema pušenju. Nikotin ometa cirkulaciju krvi u malim posudama, poremećuje prehranu tkiva. U potpunosti prestanite pušiti da biste umanjili rizik od komplikacija.

Druga važna tačka je dovoljan unos minerala i vitamina u organizam. Pokušajte jesti potpuno i raznovrsno. Ne odustajte od mesa, ribe, peradi, mliječnih proizvoda. Uz to, jedite malo povrća ili žitarica pri svakom obroku.

Dijeta za dijabetes nije previše stroga.Ali ipak, s vremenom pacijenti razviju nedostatak vitamina i minerala. Posebno je velika potreba za vitaminima B skupine, antioksidansima i mineralima.

Da biste nadoknadili taj nedostatak, možete uzimati multivitamine. Profilaksa hipovitaminoze obično se preporučuje tokom četiri meseca u godini. Počnite uzimati složene pripravke nakon konsultacija sa ljekarom.

Dijabetes u brojevima

Dijabetes melitus „Neinfektivna epidemija čovečanstva“ postaje sve hitniji problem u celom svetu. U Rusiji je registrovano više od 3 miliona dijabetesa, a njihov broj se svake godine povećava za 300 tisuća ljudi. Oko 800 hiljada ljudi dijagnosticirano je povišenom razinom šećera u krvi (glukoze) "predijabetes". Prema procjenama stručnjaka, broj oboljelih od dijabetesa u Rusiji iznosi više od 10 miliona ljudi, a njihova identifikacija je samo pitanje vremena, a 90% su ljudi stariji od 45 godina.

Jedan od prvih znakova dijabetesa su suhoća i peckanje u ustima i loš zadah. S ovim problemima osoba često odlazi stomatologu, koji mu sugerira da ima dijabetes. Karijes, gingivitis, parodontitis i parodontoza vrlo su česti i neugodni pratioci dijabetesa. Oni ne samo da značajno pogoršavaju kvalitetu života pacijenata, već također negativno utječu na nadoknadu osnovne bolesti.

Oralne bolesti

Dijabetes melitus povlači za sobom kršenje metabolizma minerala u tijelu, što se odražava na stanje zuba. Smanjenje količine sline (suha usta) dovodi do poremećaja u procesima remineralizacije zubne cakline, postaje krhko. Kiselina koju luče bakterije koje se brzo umnožavaju u bogatom plaku lako prodire u zubnu caklinu i uništava je. Karijes se razvija.

Pljuvačka ne samo da sudjeluje u procesima remineralizacije, nego također igra ogromnu ulogu u održavanju normalne ravnoteže oralnih mikroorganizama. Lizocim iz sline efikasno inhibira patogene bakterije. Smanjenje količine sline dovodi do brzog rasta patogene mikroflore, što u kombinaciji s kršenjem lokalnog imuniteta i pogoršanjem dovoda krvi mekih tkiva dovodi do gingivitisa - gingivitisa. U nedostatku odgovarajuće njege, upala može preći na sva tkiva koja okružuju zub: razvija se ozbiljnija komplikacija - parodontitis. Jačina upalnih promjena oralne sluznice izravno ovisi o težini šećerne bolesti, trajanju njenog razvoja i dobi pacijenta. Učestalost parodontitisa kod pacijenata s dijabetesom kreće se od 52 do 90%.

Nezaustavljiva upala i neprestani metabolički poremećaji parodontalnih tkiva dovode do atrofije ligamentnog aparata zuba i koštanog tkiva čeljusti koji okružuju zube. Razvija se parodontalna bolest. Izloženi su vratovi, zubi postaju pokretni i kao rezultat toga ispadaju.

At nekompenzirani dijabetes komplikacije napreduju, kao rezultat, čak i zdravi, nisu oštećeni karijesom, zubi se labave, tako da ih stomatolozi moraju ukloniti. Treba napomenuti da je vađenje zuba kod pacijenata s dijabetesom mnogo teže - proces ozdravljenja je duži i bolniji.

Ali ima i povratnih informacija. Poznato je da su teški parodontitisi i parodontna bolest sa dijabetes tipa II smanjiti efikasnost akcije insulinkoje proizvodi pacijentovo tijelo, pa je liječenje bolesti usne šupljine jedan od važnih faktora u kontroli samog dijabetesa.

Jednostavna pravila

Nažalost, pacijenti s dijabetesom starijim od 60 godina često nemaju vlastite zube, što dovodi do velikih poteškoća u održavanju zdrave prehrane. Potreba da se koriste uklonjive proteze pogoršava probleme oralne sluznice. Stomatitis, vjerojatnost da će se razviti vrlo je velik, dodatno utječe na kvalitetu života pacijenata.

Da biste izbjegli ove probleme, prije svega, nadoknaditi dijabetes (normalizovati šećer u krvi) i pridržavati se brojnih pravila oralne nege:

1. Nakon svakog obroka oprati zube ili barem isprati usta posebnim sredstvom za ispiranje. Pored toga, ostatke hrane trebali biste ukloniti iz interdentalnih prostora zubnom konac. To treba učiniti vrlo oprezno kako ne bi oštetili desni. Ako nema krvarenja desni, pacijenti sa dijabetesom mogu koristiti četkicu za zube srednje tvrdoće, koja nježno masira desni. Pasta i ispiranje za svakodnevnu upotrebu ne bi trebali sadržavati jake antibakterijske tvari, jake perokside s izbjeljujućim učinkom i jako abrazivne tvari. Korisni suplementi koji poboljšavaju metabolizam i regeneraciju tkiva kao i prirodne biljne komponente koje daju blago protivupalno dejstvo. Ekstrakti biljaka poput žalfije, kamilice, ruzmarina, ovsa i koprive to odlično rade.

2. Ako desni krvare ili se bole, četkajte zube mekom četkicom za čekinje. U ovom slučaju koristite samo specijaliziranu pastu za zube s učvršćujućim / adstrigentnim, antibakterijskim i protuupalnim komponentama. Ispiranje usta treba sadržavati regenerativne i antiseptičke komplekse. U sklopu pasta za zube i ispiranja za upotrebu kod pogoršanja parodontnih bolesti dobro su se pokazali fitokompleksi zasnovani na ekstraktima i esencijalnim uljima ljekovitog bilja. U pravilu takvi spojevi imaju kiselu reakciju, pa im liječnici preporučuju upotrebu samo tijekom egzacerbacije ne duže od četiri tjedna nakon čega se pacijent treba vratiti na upotrebu posebnih osnovnih sredstava za oralnu njegu dijabetesa.

Izbor higijenskih proizvoda

Prilikom odabira sredstava za oralnu higijenu pacijenti bi trebali razumjeti da ne može svaka pasta za zube i ispiranje usta pružiti zaista efikasnu njegu usne dijabetesa. Njihov izbor su posebni terapeutski i profilaktički proizvodi za oralnu njegu, koji su prošli kroz klinička ispitivanja i preporučuju ih stomatolozi i endokrinolozi za upotrebu kod dijabetesa.

Skup alata za djelotvornu oralnu njegu dijabetesa trebao bi sadržavati i osnovna sredstva za njegu dizajnirana za održavanje normalnog stanja zuba i desni i sprečavanje razvoja parodontnih bolesti, kao i alate dizajnirane za brzo ublažavanje egzacerbacija ovih bolesti.

Kontrola šećera u krvi i upotreba posebnih terapijskih i profilaktičkih sredstava koja su razvijena uzimajući u obzir osobitosti razvoja oralnih bolesti kod dijabetesa su obavezni uvjeti, čijom se primjenom izbjegava razvoj komplikacija, a također se pomaže u poboljšanju kompenzacije osnovne bolesti.

Članak je objavljen u časopisu Farmaceutski bilten

Pogledajte video: Hemoroidi-Prirodni lekovi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar