Sok pankreasa

Najbitniji je probavni sok sok pankreasa . Rad ove najvažnije probavne žlijezde može se istražiti pomoću fistule njezinog kanala, prema metodi koju je predložio I. P. Pavlov. Zbog toga se dio kože dvanaestopalačnog crijeva s papilom, u koji se otvara kanal gušterače, odrezuje i zašije na kožu trbušne šupljine, a integritet crijeva se obnavlja. Alkalni sok koji izlazi iz fistule oštećuje kožu i ometa zarastanje šavova. Stoga je nakon ove operacije životinji potrebna pažljiva njega.

Sok pankreasa se može dobiti u akutnom iskustvu. Da biste to učinili, otvorite trbušnu šupljinu u životinji i umetnite epruvetu kroz koju sok teče u kanal žlijezde.

Sastav soka gušterače

Trippsin je složen enzim i sastoji se od proteaze (samog tripsina), koja razgrađuje molekule proteina, i polipeptidaze, koja razgrađuje nastale produkte raspadanja - albumoze i peptone. Ona cepa značajan deo poslednjih u peptide ili aminokiseline. Veruje se da je sok pankreasa himozin, koji zgrušava mlečne proteine, takođe deo tripsina (himotripsin). Trippsin se izlučuje u neaktivnom obliku, tada se aktivira posebnim enzimom - enterokinazom, kojeg stvaraju crijevne žlijezde. Stoga tripsin širi svoj učinak na veliko rastojanje duž crijeva, u kojem svugdje ima aktivator. Tripsinski aktivatori mogu biti i organske kiseline koje se nalaze u žuči i nastaju tokom razgradnje hranljivih sastojaka, masnih kiselina i aminokiselina

Enzim nukleaza razgrađuje nukleinske kiseline.

Pankreasni sok amilaza probavlja škrob i glikogen do maltoze. Maltoza se razgrađuje maltazom do glukoze.

Laktaza deluje na mlečni šećer.

Enzim masnoće sok pankreasa - lipaza razgrađuje centralnu masnoću do glicerola i masnih kiselina.

Regulacija sekreta pankreasa

Sam čin refleksnog jedenja potiče odvajanje soka. Eksperimenti s zamišljenim hranjenjem pasa s fistulom gušterače pokazali su da nakon 2-3 minute nakon početka hranjenja počinje odvajanje soka. Međutim, glavno uklanjanje soka događa se kada sadržaj iz stomaka uđe u dvanaestopalačno crijevo. Materijal sa stranice http://wiki-med.com

Odvajanje soka pankreasa, kao odgovor na unos klorovodične kiseline iz želuca, Pavlov je smatrao refleksom. Vjerovao je da klorovodična kiselina djeluje na receptore dvanaestopalačnog crijeva, što refleksno izaziva odvajanje soka. Naknadno je dokazano da odvajanje soka pankreasa nastaje pod djelovanjem posebnog hormona - sekreina, koji se pod utjecajem klorovodične kiseline stvara u sluznici dvanaestopalačnog crijeva i iz njega se izlučuje u krv. To potvrđuje činjenica da ekstrakt iz sluznice ovog crijeva u slaboj otopini klorovodične kiseline, unesenoj u krv, potiče lučenje soka pankreasa. Međutim, postoje dokazi da tajin ne djeluje na denerviranu žlijezdu. Očito, djeluje na žlijezdu ne direktno, već preko živčanih završetaka. Sok gušterače u maloj količini, ali vrlo bogat organskim tvarima i enzimima, također se odvaja iritacijom perifernog kraja živca vagusom električnom strujom.

Krivulje odvajanja pankreasnog soka za različitu prehranu vrlo su slične krivuljama odvajanja želučanog soka, jer odvajanje soka gušterače potiče klorovodičnom kiselinom, a intenzitet razdvajanja pankreasnog soka ovisit će o količini želučanog soka koji ulazi u crijeva.

Gušterača

Gušterača - drugo po veličini gvožđe u probavnom sistemu, njegova masa je 60-100 g, dužina 15-22 cm.

Žlezda ima sivkastocrvenu boju, udubljen je, proteže se u poprečnom pravcu od dvanaesnika 12 do slezine. Njegova široka glava nalazi se unutar potkove formirane od dvanaestopalačnog creva 12. Žlijezda je prekrivena tankom vezivnom kapsulom.

Gušterača se u osnovi sastoji od dvije žlijezde: vanjske i endokrine. Egzokrini dio žlijezde stvara 500-700 ml soka gušterače kod čovjeka tokom dana, koji sadrži enzime koji su uključeni u probavu proteina, masti i ugljikohidrata. Endokrini dio gušterače proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata i masti (inzulini, glukagon, somatostatin itd.).

Egzokrinski dio gušterače je složena alveolarno-tubularna žlijezda, podijeljena na segmente vrlo tankim povezujućim interlobularnim septama koje se protežu od kapsule. Anuzi formirani akinocitima (ćelijama gušterače) usko su lobuli. Stanice su u bliskom međusobnom kontaktu.

Acinus s interkalarnim kanalom strukturna je i funkcionalna cjelina egzokrinog dijela gušterače. Tajna ulazi u lumen akinusa. Iz umetnutih kanala izlučevina ulazi u intralobularne kanale. Intralobularni kanali okruženi labavim vezivnim tkivom ulaze u interlobularne kanale, koji se ulivaju u glavni kanal gušterače i, povezujući se sa zajedničkim žučnim kanalom, ulaze u lumen dvanaestopalačnog crijeva.

Endokrini dio gušterače formiran je grupama ćelija - otočićima pankreasa. Broj otočića pankreasa u odrasloj dobi kreće se od 1 do 2 milijuna. Funkcija endokrinog dijela gušterače opisana je u odjeljku Endokrini sustav.

Tvorba, sastav i svojstva soka pankreasa

Ljudski pankreas na prazan želudac izlučuje malu količinu sekreta. Nakon primanja sadržaja hrane iz stomaka u dvanaesnik 12, ljudski gušterača izlučuje sok prosječnom brzinom od 4,7 ml / min. Tokom dana se oslobađa 1,5-2,5 litara soka složenog sastava.

Sok je bezbojna prozirna tečnost sa prosečnim sadržajem vode od 987 g / l. Alkalna reakcija soka pankreasa (pH = 7,5-8,8). Sok pankreasa sudjeluje u neutralizaciji i alkalizaciji kiselih sadržaja hrane u stomaku u dvanaesniku 12, bogat je enzimima koji probavljaju sve vrste hranjivih sastojaka.

Tabela. Glavne komponente sekreta gušterače

Pokazatelji

Značajka

Specifična težina, g / ml

NSO - 3 - do 150 mmol / L, kao i Ca 2+, Mg 2+, Zn 2+, NRA4 2-, SO4 2-

Tripsin, kimotripsin, karboksipeptidaza A i B, elastaza

Lipaza, fosfolipaza, holesterolipaza, lecitinaza

Izlučivanje pankreasnog soka naglo se povećava nakon 2-3 minute nakon jela i traje 6-14 sati, a količina, sastav soka i dinamika izlučivanja ovise o količini i kvaliteti hrane. Što je veća kiselost sadržaja hrane u stomaku koji ulazi u dvanaesnik, više se luči sok pankreasa.

Faze izlučivanja pankreasa

Izlučivanje gušterače kada je potaknuto jedenjem ima karakterističnu dinamiku i prolazi kroz nekoliko faza.

Prvo, ili moždani, faza izlučivanja određena je vrstom, mirisom hrane i drugim iritacijama povezanim s jedenjem (uvjetovana refleksna iritacija), kao i učincima na receptore sluzokože usta, žvakanjem i gutanjem (bezuvjetno refleksna iritacija). Nervozni impulsi koji nastaju u receptorima dopiru do obdugata mozga i potom preko vlakana vagusnog živca uđu u žlijezdu i uzrokuju njezino lučenje.

Drugo, ili ventrikularna, fazu karakterizira činjenica da lučenje žlijezde potiče i podržava reflekse mehano- i hemoreceptori želuca.

S prolaskom želučanog sadržaja u dvanaestopalačno crijevo, započinje treći, ili crevni, faza izlučivanja povezana s djelovanjem na sluznicu dvanaesnika 12 njegovih kiselih sadržaja. Mehanizam sekrecije usmeren je na hitno prilagođavanje sekrecije enzima pankreasa vrsti hrane koja se uzima. Prehrana uzrokuje povećanje oslobađanja svih enzima u soku, ali kod različitih vrsta hrane to povećanje je izraženo u različitoj mjeri. Hrana sa visokim sadržajem ugljikohidrata uzrokuje porast soka amilaze (enzima koji razgrađuju ugljikohidrate), proteina - tripsina i trinsinogena, masne hrane - lipaze, tj. gušterača sintetiše i luči više enzima koji hidroliziraju pretežne hranjive tvari u ishrani.

Varenje u tankom crevu

Digescija u tankom crijevu (dvanaestopalačno crijevo, jejunum i ileum) osigurava hidrolizu većine prehrambenih sastojaka, čime se dobivaju monomeri, u kojima se hranjive tvari mogu iz crijeva apsorbirati u krv i limfu. Digestija u njemu vrši se pod utjecajem enzima pankreasnog soka u crijevnoj šupljini (probavna probava) i pod djelovanjem enzima fiksiranih na nitima mikrovillija i glikokaliksa (parietalna probava). Neke od ovih enzima stvaraju gušterača, a neke žlijezde crijevne stijenke. Završni stadij probave u tankom crijevu je probava na membranama ćelija epitela creva. (membrana probava), koje se provode pod djelovanjem enzima žlijezde crijevne stijenke i povezane su s procesima apsorpcije hranjivih sastojaka.

Glavna uloga u probavi hrane u tankom crijevu pripada procesima koji se odvijaju u dvanaesniku. Kiseli himan koji ga ulazi iz želuca predstavljen je ostacima mehanički obrađene i djelomično probavljene hrane. Sadrži neprobavljene masti u obliku triglicerida, estere holesterola, fosfolipide, bjelančevine dijelom razgrađene do polipeptida i oligopeptida, djelomično razgrađene i nerazgrađene ugljikohidrate u obliku škroba, glikogena, vlakana, kao i nukleinskih kiselina te ostalih organskih i anorganskih tvari. Dakle, probavne žlijezde moraju stvoriti veliki niz različitih enzima i u crijevima se moraju stvoriti optimalni uvjeti za ispoljavanje njihove aktivnosti.

Stvaranje takvih uslova počinje činjenicom da se kim postepeno neutralizira bikarbonatima iz soka gušterače, crijeva i žuči. Djelovanje pepsina u dvanaesniku prestaje jer se pH njegovog sadržaja pomiče prema alkalnom okruženju i dostiže 8,5 (kreće se od 4 do 8,5). Bikarbonati, ostale neorganske supstance i voda izlučuju se u sok gušterače epitelnim ćelijama tubula i kanalima žlijezde. Oslobađanje sode bikarbone ovisi o pH sadržaja crijeva i što je veća njegova kiselost, što se više luči alkalnih produkata, usporavanje evakuacije kimera u jejunum se usporava.

Enzimi pankreasnog soka nastaju epitelom akinija žlezde. Njihovo formiranje ovisi o prirodi unosa hrane i djelovanju različitih regulatornih mehanizama.

Izlučivanje pankreasnog soka i njegova regulacija

Glavni proteolitički enzimi soka pankreasa izlučuju se u obliku zimogena, tj. u neaktivnom stanju. To su tripsinogen, kimotripsinogen, proelastaza, prokarboksipeptidaza A i B. Fiziološki aktivator tripsinogena i njegova pretvorba u tripsin je enterokinaza (endopeptidaza), koju proizvodi sluznica dvanaestopalačnog creva. Naknadna tvorba tripsina je autokatalizna. Trippsin aktivira stvaranje neaktivnih oblika himotripsina, elastaze, karboksipeptidaze A i B, kao i proces oslobađanja enterokinaze. Trippsin, kimotripsin i elastaza su endopeptidaze. Oni razgrađuju proteine ​​i polipeptide velike molekularne mase do peptida i aminokiselina male molekularne težine. Karboksipeptidaze A i B (egzopeptidaze) cepaju peptide na aminokiseline.

Tabela. Hidrolitičko delovanje enzima pankreasa

Enzim

Mjesto hidrolize

Proteolitički

Unutrašnje peptidne veze između susednih aminokiselinskih ostataka

Regulacija sekretorne funkcije pankreasne žlezde

Nervozan

Humoral

Vrste refleksa po nivou

Centralni vegetativni refleksi

Uslovni

Parasimpatično

Hormoni ili fiziološki aktivne tvari

1,2,3,4,5,6,7,8 (vidi dolje)

(vidi dolje)

Stimulacija

Kočenje

Stimulacija

Kočenje

Konačni uticaj

Vrijednost okidača sekrecije

Korektivna vrijednost za izlučivanje

Oznake za regulacionu šemu izlučivanja pankreasa:

Stimulirajući efekat imaju hormone:

1 - tajin, 2 - kolecistokinin-pankreosimin, 3 - gastrin, 4 - inzulin, 5 - bombesin, 6 - supstanca P (neuropeptid), 7 - žučne soli, 8 - serotonin.

Akcija kočenja imaju hormone:

1 - glukagon, 2 - kalcitonin, 3 - ZhIP, 4 - PP, 5 - somatostatin

VIP može pobuđivati ​​i inhibirati lučenje pankreasa.

Fiziološki značaj sekreta i kolecistokinin-pankreosimina:

Vodeća uloga u humoralnoj regulaciji izlučivanja gušterače pripada gastrointestinalnim hormonima: tajin, holecistokinin-pankreosimin. Secretin izaziva oslobađanje velike količine soka pankreasa bogatog bikarbonatom jer stimulira epitelne stanice intralobularnih kanala. Kolecistokinin-pankreosimin djeluje prvenstveno na pankreatocit akinusa pankreasa, stoga je izlučeni sok bogat enzimima. Secretin proizvedenih od endokrinih S-ćelija zida dvanaestopalačnog creva 12 u neaktivnom stanju prosecretina koji aktivira HCl želučanog himima. Izbor holecistokinin-pankreosimin koje obavljaju I-ćelije dvanaestopalane stijenke pod stimulativnim učinkom produkata početne hidrolize prehrambenih proteina i masti hrane, kao i određenih aminokiselina.

Jetra je multifunkcionalna žlijezda s endokrinom i egzokrinom funkcijom. To je najveća žlijezda probavnog trakta. Kao endokrina žlijezda sudjeluje u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata. Kao vanjski - proizvodi žuč.

Strukturna i funkcionalna jedinica jetre su jetreni lobuli. Sastoji se od jetrenih greda, koje sa svoje strane stvaraju nizovi ćelija jetre - hepatociti. Žučni redovi žučnih kapilara nalaze se između redova hepatocita koji čine snop. Te kapilare na periferiji jetrenih snopova prelaze u interlobularne žučne kanale. Žuč se izlučuje hepatocitima u lumen žučnih kapilara. Ove kapilare predstavljaju sistem praznina između susednih hepatocita. Iz žučnih kapilara, preko lobularnih ili interlobularnih žučnih kanala, žuč ulazi u veće žučne sudove koji prate grananje portalne vene.

Nakon toga, žučne žile se postepeno spajaju i formira jetreni kanal u području vrata jetre. Iz ovog kanala žuč može ući bilo kroz cistični kanal u žučni mjehur ili u zajednički žučni kanal. Taj se kanal otvara u dvanaesnik u predjelu bradavice dvanaestopalačnog crijeva (prije nego što teče, zajednički žučni kanal obično se spaja s gušteračom). U području usta zajedničkog žučnog kanala nalazi se sfinktera Oddija.

Mehanizam nastanka žuči:

Bile sol: u hepatocitima iz holesterola nastaju primarne žučne kiseline - holička i čendeoksiholična. U jetri se obje ove kiseline kombiniraju s glicinom ili taurinom i izlučuju se u obliku natrijumove soli glikolne i kalijeve soli taurokolične kiseline.Žolčne soli i Na aktivno se izlučuju u lumen žučnih kanala, a zatim voda sledi gradijent osmotskog pritiska. S tim u vezi, sve supstance sposobne aktivno se izlučuju u žučni kanal imaju choleretic efekat. Istovremeno, dio žuči (oko 40% ukupnog volumena) se proizvodi bez obzira na sadržaj žučnih kiselina.

U distalnom dijelu tankog crijeva oko 20% primarnih žučnih kiselina pretvara se u sekundarne žučne kiseline - deoksiholične i litoholične. Evo o 90-95% žučnih kiselina aktivno se reabsorbira i vraća kroz portalne žile u jetru. Ovaj proces se naziva hepato-crevna cirkulacija žučnih kiselina. 2-4 g žučnih kiselina sudjeluje u ovoj cirkulaciji, taj se ciklus ponavlja 6-10 puta u 24 sata. Za to vrijeme se oko 0,6 g žučnih kiselina izluči iz izmeta i zamijeni ga resintezom u jetri.

Žučni pigmenti: bilirubin, biliverdin i urobilinogen su proizvodi propadanja hemoglobina u jetri. Biliverdin se nalazi u ljudskoj žuči u tragovima. Bilirubin je nerastvorljiv u vodi i zbog toga se transportira s krvlju u jetru u vezi s albuminom u krvi. U hepatocitima bilirubin tvori konjugate topive u vodi s glukuronskom kiselinom i malom količinom sa sulfatom. Tokom dana, 200-300 mg bilirubina izlazi u dvanaestopalačno crijevo, oko 10-20% te količine reapsorbira se u obliku urobilinogena i uključuje se u jetreno-crevnu cirkulaciju. Ostatak bilirubina izlučuje se iz izmeta.

K + i Cl - slobodno razmjenjuju žuč i plazmu. HCO razmjena3 - nastaje između Cl -, zato u žuči ima više bikarbonata nego klorida.

Kretanje žuči u bilijarnom aparatu je zbog:

Razlika pritiska u žučnom kanalu i dvanaesniku,

Stanje ekstrahepatičnih bilijarnog trakta.

Postoje 3 sfinktera: a) u vratu žučnog peska - Lutkin sfinkter, b) na ušću cističnih i zajedničkih žučnih puteva - Mirizzijev sfinkter, c) u krajnjem delu zajedničkog žučnog kanala - sfinktera Oddija. Nivo pritiska u žučnim kanalima određuje se stupnjem ispunjenosti izlučenim žuči i kontrakcijom glatkih mišića stijenke kanala i žučnog mjehura. Tlak u zajedničkom žučnom kanalu kreće se od 4 do 300 mm vodenog stupa, dok jede - vodeni stub od 150-260 mm, koji osigurava izlaz žuči kroz otvoreni sfinkter Oddija u dvanaestopalačno crijevo.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar