Povrće mješavina

Sadržaj kalorija: 35 kcal.

Energetska vrijednost proizvoda Zamrznuta mješavina povrća:
Proteini: 2,6 g.
Masnoća: 0,5 g.
Ugljikohidrati: 4,5 g.

Smrznuta povrća mješavina je skup povrća koji je prošao kroz nekoliko faza prerade (vidi fotografiju). U pravilu, takav proizvod ima mogućnost dugog skladištenja - od šest do osamnaest mjeseci. U procesu zamrzavanja, biljni sastojci zadržavaju svoja korisna svojstva maksimalno, a da pri tome ne izgube ukus.

Ovisno o sastojcima, takva smjesa dijeli se na tri vrste:

  • homogeni - takav se proizvod sastoji od jednog sastojka,
  • allsorts - ovaj set uključuje dvije ili više vrsta povrća,
  • gotova jela - ova mješavina inače se naziva poluproizvod, njezine komponente su sastojci pogodni za proizvodnju određene salate, čorbe itd.

U tabeli ispod ćemo podijeliti najpopularnije mješavine povrća.

Ovaj proizvod uključuje luk, tikvice, kao i šargarepu, rajčicu i papriku.

Ova sorta uključuje grašak, papriku, kukuruz i kuhanu rižu.

Takva mješavina sastoji se od mrkve, zelenog graška, stabljika celera, zelenog i crvenog pasulja, paprike i kukuruza.

U ovom se slučaju papar kombinira s rajčicom, stabljikama okra, kao i s patlidžanom i lukom.

Sastavni dijelovi ove mješavine su rajčica, tikvice, paprika, crveni luk i tikvice.

Ova vrsta proizvoda sastoji se od graha, rajčice, slatke paprike i tikvice.

Ponekad takvi setovi uključuju karfiol, krompir, kao i peršun, zelena salata, gljive i brokoli. Svaka sorta mješavine ima niski kalorični sadržaj, zbog čega se ona često koristi za kuhanje dijetalnih namirnica.

Kako kuhati smrznutu biljnu mješavinu vlastitim rukama?

Zahvaljujući nezaposlenom procesu, svaka domaćica može kuhati smrznuto povrće vlastitim rukama. Kod kuće je moguće napraviti zanimljive kombinacije povrća koje se danas vrlo rijetko nalaze u prodaji. Na primjer, set za borsch. Ovaj se pripravak često priprema za zimu. Sadrži sve potrebne sastojke povrća, uključujući bijeli kupus i repe.

Kod kuće možete zamrznuti apsolutno bilo koje povrće, ali prije nego što to učinite, proizvode treba pravilno pripremiti. Prvo ih treba razvrstati kako bi se uklonili otpad, a potom dobro isprati, očistiti i iseći na potrebni oblik. Za zamrzavanje povrće se obično drobi u kockice ili slamke. Pripremljeni sastojci moraju se blanširati kako bi se maksimizirala njihova tekstura, ukus i boja. Nakon toga, radni komad se pakuje u posebne posude i šalje u zamrzivač na čuvanje.

Savjet! Kako biste spriječili da se set povrća dugo skladišti u zamrzivaču, na spremnik stavite komad papira s datumom proizvodnje proizvoda. Koristite domaću mješavinu povrća tokom jedne godine.

Kuhanje

U kuvanju, koristeći smrznuto povrće, možete kuhati ogroman broj jela. Takvi su proizvodi prikladni jer ih ne treba odmrzavati prije termičke obrade. Dovoljno je da ih izvadite iz ambalaže i stavite u potrebnu posudu. Naročito brzo, sa takvom smjesom je moguće kuhati supe.

Postoji mnogo recepata za samo smrznuto povrće. Oni se mogu pripremiti u dvostrukom kotlu, sporom štednjaku, kao i u uobičajenom loncu, rerni i tavi. Povrće se često nadopunjava piletinom, svinjetinom i drugim mesom, što čini punopravno jelo za ručak.

Iz meksičke mješavine vrlo je jednostavno napraviti ukusnu salatu. Za to se proizvod mora donijeti do spremnosti u blago zasoljenoj vodi, potom ohladiti i dopuniti bilo kojom kobasicom. Takvu neobičnu salatu možete napuniti običnim majonezom ili senfom.

Vrlo često se setovi smrznutog povrća kupuju za kuhanje čuvene odreske. U ovom su slučaju sjajna i meksička praktična hrana i rustikalna mješavina.

Mješavine, koje uključuju gljive, mogu se koristiti za pravljenje posuda, omleta, toplih sendviča i još mnogo toga.

Smrznuto povrće

Tradicionalno se veruje da je smrznuto povrće iz pakovanja znatno inferiornije od uobičajenog u svom nutritivnom profilu - kažu da u besplatnoj hemiji nema vitamina. Međutim, to nije sasvim tačno, a u stvarnosti „svježe“ povrće iz supermarketa može biti čak i štetnije od smrznutog.

Razlog za to je što isporuka voća i povrća na prodajno mjesto može trajati danima, ako ne i tjednima - povrće se sječe mnogo prije nego što je spremno i sazrijeva u procesu (ili ne sazrijeva). Plus, tretiraju se spojevima koji sprečavaju rast mikroba i stvaranje plijesni.

Kako napraviti smrznuto povrće?

Zamrzavanje šokom najtipičnija je metoda industrijske proizvodnje smrznutog povrća. Za razliku od uobičajenog hladnjaka, kojem je potrebno do 2-3 sata za zamrzavanje, puhanje struje zraka s temperaturom od -35 ° C osigurava smrzavanje proizvoda u 20-30 minuta.

Glavna prednost tehnologije je ta što smrzavanje šokom sprečava kristalizaciju leda i sprečava uništavanje teksture proizvoda. Također je važno da se povrće radi šok-smrzavanja odreže na vrhuncu kako bi se dobio najbolji ukus - za razliku od „svježeg“ povrća iz supermarketa.

Vitamini u smrznutom povrću

Uprkos činjenici da se mnogo povrća podvrgava toplinskoj obradi prije zamrzavanja - na primjer, zeleno povrće (brokoli i zeleni grah) prelije se kipućom vodom i otopinom askorbinske kiseline radi očuvanja boje - istraživanja pokazuju da to gotovo ne utječe na njihov vitamin profil.

Također je važno da će se neki vitamini topivi u vodi (prvenstveno vitamini skupine B i vitamin C) izgubljeni tijekom postupka šok-smrzavanja (2) i dalje izgubiti u slučaju uobičajene pripreme povrća - spomenuti brokula i zeleni grah moraju se kuhati prije upotrebe.

Kako kuhati smrznuto povrće?

Najbolji način pripreme smrznutog povrća je kuhanje u parnom kotlu ili u posebnoj tavi. Nakon 5-7 minuta takve obrade, povrće je spremno za upotrebu kao uobičajeni sastojak u jelima - na primjer, za prženje ili za kuhanje s mesom.

Smrznuti zeleni grašak ili kukuruz možete pripremiti tako što ćete ih jednostavno baciti u kipuću vodu 2-3 minute - prisutnost kore će zaštititi od ispiranja vitamina. Međutim, za brokoli, zeleni grah, špinat i, naravno, smrznuto voće, način kuhanja u kipućoj vodi nije prikladan.

Riža sa smrznutim povrćem

Valja zapamtiti da je takozvanu "havajsku smjesu" (riža, zeleni grašak, kukuruz i slatka paprika) izuzetno teško nazvati zdravim i dijetalnim proizvodom. Jedini izvor vitamina u njemu je crvena paprika - ni kukuruz, ni grašak, a naročito riža, nisu bogati njima.

Također je žalosno da udio riže u takvim mješavinama često premašuje udio samog smrznutog povrća, a glikemijski indeks takve riže je iskreno visok. Ne smijemo zaboraviti da ugljikohidrati čine značajan udio suhe mase slatkog kukuruza, slatkog bibera i mladog graška.

"Havajska mešavina", sastav:

Po 100 g smeše:MastiVjevericeUgljikohidratiKalorije
Kuhana riža - 60-65 g0 g1,5 g17-18 g80 kcal
Slatka paprika - 10-15 g0 g0,5 g1-2 g8-12 kcal
Zrno kukuruza - 15-20 g0 g0,5 g2-3 g8-10 kcal
Zeleni grašak - 15-20 g0 g1,5 g2-3 g8-10 kcal
Ukupno:0 g4 g25 g120 kcal

Koji sok sadrži jedan i pol puta više šećera od Coca-Cole? Je li sok od pomorandže zaista dobar?

Korist i šteta

S obzirom na činjenicu da čak i nakon zamrzavanja povrća čuva svoj kemijski sastav do maksimuma, smjese stvorene od njih nevjerojatno su korisne za ljude. Apsolutno svaki takav set sadrži vitamine C i B, kao i neke minerale (kalcijum, kalijum itd.).

Svaka vrsta ovog proizvoda povećava apetit, ubrzava metaboličke procese u tijelu i poboljšava probavu.

Prednost takvog poluproizvoda je da u zimskoj sezoni učinkovito pomaže kod nedostatka vitamina i povećava zaštitu imunološkog sistema.

Naučno je dokazano da smrznuto povrće može naškoditi organizmu samo ako ste preosjetljivi na određeni proizvod, pa prilikom kupovine prvo proučite sastav.

Smrznuto povrće je neophodan proizvod za kuhanje, s kojim možete brzo kuhati puno laganih i ukusnih jela!

Protiv smrznutog povrća

Glavni nedostatak smrznutog povrća je prilično čest pokušaj obmanjivanja kupca, prodajeći pod krinkom „zdravog“ povrća ne baš zdrave proizvode. Mješavine slatko smrznutog povrća s rižom, tjesteninom ili krompirom tipičan su primjer.

Kupac vjeruje da kupuje „zdravo povrće“, dok je s obzirom na prehrambeni profil takav proizvod prilično brza hrana. Prženje u običnoj tavi u velikoj količini suncokretovog ulja samo pogoršava situaciju - umjesto vitamina, čovjek prima samo prazne kalorije.

Najprikladnije rješenje za pripremu smrznutog povrća je korištenje tamnog povrća (brokula, špinat, zeleni grah, patlidžan) kao sastojka za supu ili prilikom pirjanja s mesom. U tom ćete slučaju dodati dodatni izvor vitamina u svoju prehranu.

Smrznuti zeleni grašak može poslužiti kao dodatni izvor bjelančevina, ali gotovo da nema značajne količine vitamina ili minerala u njemu. Isto se odnosi i na slatki kukuruz, smrznutu mrkvu i krompir - međutim oni se ispravnije smatraju ugljikohidratima.

Smrznuto povrće je pristupačan način da svoju prehranu raznovrsite prirodnim vitaminima i mineralima zimi. Međutim, važno je zdravo zeleno povrće ne izjednačavati sa mješavinama slatko smrznutog povrća s rižom, krompirom ili tjesteninom, koje više liče na brzu hranu.

  1. Smrznuta hrana, izvor
  2. Smrznuto povrće je vruće !, izvor
  • Zašto su ugljeni hidrati masti?
  • Lista korisnih proizvoda
  • Hemija u proizvodima

Smrznuta povrtna mješavina - kalorije i recepti

Smrznuta povrća mješavina je skup povrća koji je prošao kroz nekoliko faza prerade (vidi fotografiju). U pravilu, takav proizvod ima mogućnost dugog skladištenja - od šest do osamnaest mjeseci. U procesu zamrzavanja, biljni sastojci zadržavaju svoja korisna svojstva maksimalno, a da pri tome ne izgube ukus.

Ovisno o sastojcima, takva smjesa dijeli se na tri vrste:

  • homogeni - takav se proizvod sastoji od jednog sastojka,
  • allsorts - ovaj set uključuje dvije ili više vrsta povrća,
  • gotova jela - ova mješavina inače se naziva poluproizvod, njezine komponente su sastojci pogodni za proizvodnju određene salate, čorbe itd.

U tabeli ispod ćemo podijeliti najpopularnije mješavine povrća.

NaslovSastav
lechoOvaj proizvod uključuje luk, tikvice, kao i šargarepu, rajčicu i papriku.
havajskiOva sorta uključuje grašak, papriku, kukuruz i kuhanu rižu.
meksičkiTakva mješavina sastoji se od mrkve, zelenog graška, stabljika celera, zelenog i crvenog pasulja, paprike i kukuruza.
gouvecheU ovom se slučaju papar kombinira s rajčicom, stabljikama okra, kao i s patlidžanom i lukom.
ratatouilleSastavni dijelovi ove mješavine su rajčica, tikvice, paprika, crveni luk i tikvice.
paprikašOva vrsta proizvoda sastoji se od graha, rajčice, slatke paprike i tikvice.

Ponekad takvi setovi uključuju karfiol, krompir, kao i peršun, zelena salata, gljive i brokoli. Svaka sorta mješavine ima niski kalorični sadržaj, zbog čega se ona često koristi za kuhanje dijetalnih namirnica.

Ukupan broj recepata uključujući mješavinu povrća: 123

  • 04. oktobar 2007. 03:02
  • 28. februar 2008., 13:53
  • 22. april 2010., 14:50
  • 11. oktobra 2007., 18:27
  • 5. februara 2009., 06:37
  • 26. juna 2009. 23:17
  • 1. januara 2018. 12:58
  • 24. marta 2010, 20:22
  • 8. februara 2008. 00:57
  • 19. maja 2013., 18:47
  • 13. oktobar 2016., 21:02
  • 09. marta 2009. 18:49
  • 07. novembar 2011, 21:12
  • 14. novembar 2014., 14:17
  • 17. februar 2016., 11:29
  • 25. februar 2019. 19:22
  • 09. aprila 2012., 15:56
  • 8. septembar 2013., 13:52
  • 24. januara 2019. u 14:16
  • 29. maj 2011., 16:00

Povrće mješavina - veza sa masom jela. Može dominirati, ustupiti ili sastaviti zanimljiv aftertaste. Na ovoj stranici naći ćete zbirku recepata za ukusna jela: supe, predjela, glavna jela. Jedan proizvod - puno razloga, tako da je ovaj izbor prikladan za svaku priliku: buffet, ručak. Slijedite savjete naših iskusnih kuhara i sastojak će vam se otvoriti s ne-trivijalne strane.

Vrste mješavina smrznutog povrća

Ovisno o sastavu povrća, smjese se dijele na više vrsta:

  • Homogena. U smrznutoj smjesi prisutan je samo jedan sastojak.
  • Izvrsno. Smjesa se sastoji od nekoliko vrsta povrća.
  • Gotova jela. Drugi naziv za takve smjese su poluproizvodi. Sastav sadrži potreban skup proizvoda za pripremu određenog jela.

Smrznute povrća mješavine koristi i šteti

Tokom zamrzavanja čuvaju se sve korisne materije koje se nalaze u povrću i bilju. Sve mješavine sadrže sve vitamine i minerale potrebne čovjeku. Kao u svježem i smrznutom povrću prisutni su vitamini B i C, kalijum, kalcijum i druge korisne supstance.

Sve smrznute biljne mješavine pomažu u poboljšanju apetita, poboljšanju probavnog sistema i normalizaciji metabolizma.

Smrznute biljne mješavine ne mogu biti štetne. Štede od nedostatka vitamina i povećavaju imunitet. Ako ste preosjetljivi na neki od proizvoda, treba pažljivo proučiti sastav smjese ili je napraviti sami.

Sve su smjese niskokalorične. Prikladni su za dijetu i hranu za bebe.

Kako kuhati smrznutu mješavinu povrća

Kod kuće možete samostalno izmisliti i sastaviti razne kombinacije povrća. U pripremu borša možete staviti kupus, šargarepu, cveklu, zelje i luk. Možete napraviti jednostavniju mješavinu od repe, luka i mrkve.

Priprema smrznute povrtne mješavine:

  1. Sva povrća treba pažljivo sortirati, ukloniti trulo i pokvareno.
  2. Operite, ogulite, nasjeckajte. Za rezanje povrća pogodni su: nož, rerna, rezač povrća.
  3. Blanširanje. Potrebno je sačuvati boju, ukus i strukturu nekog povrća.
  4. Povrće potopite u kipuću vodu nekoliko sekundi, stavite u fil, sušite.
  5. Prebaciti u spremnik: plastični spremnik, vrećice za zamrzavanje.
  6. Preporučljivo je koristiti povrće 1 godinu.

Savjet! Na vanjsku stranu vrećice ili posude podesite datum kuhanja. Tako povrće još dugo neće stajati.

Spremno povrće pomiješajte i stavite u zamrzivač.

Značajke

U prošlosti je malo ljudi razmišljalo o zamrzavanju hrane, budući da su zamrzivači tih godina hladnjači teško mogli primiti malo mesa i dvije piletine.

Smrznuta mješavina povrća je skup nasjeckanog povrća proizvoljnog oblika. Takođe može uključivati ​​gljive, žitarice, meso. Smjese od povrća sastojak su koji je potrebno samo zagrijati i servirati.

Po vrsti smjese razlikuju se jedna od druge.

  • Izvrsno. Skup od nekoliko povrća, uključujući i mješavinu sastojaka (za gulaše, preljeve za supu).
  • Monoset. Uključeno je samo jedno povrće, na primjer, grah ili mrkva.
  • Gotov obrok (poluproizvod). Prikladna opcija za puni obrok, može uključivati ​​žitarice (najčešće rižu ili heljde), komade mesa.

Gotove mješavine

U zamrzivačima prodavaonica postoji širok izbor biljnih mješavina za svaki ukus. Oni su odavno stekli popularnost, jer se lako pripremaju, značajno štede vrijeme, ne sadrže aditive, šećer i soli.

Sastavi se proizvode prema određenoj tehnologiji šoka, a zatim običnim zamrzavanjem. Takva mješavina može se čuvati na hladnom od 6 mjeseci do godine, što je vrlo zgodno kod kupnje proizvoda na duže vrijeme.

Standardno pakovanje od 400 ili 450 g uključuje volumen jedne porcije, ako se jelo poslužuje kao neovisno. Najčešće, biljne mješavine služe kao prilog.

Kalorični set skupa varira ovisno o sastavu uključenog povrća, svi podaci su navedeni na pakiranju.

Na rang listi najpopularnijih gotovih mješavina predstavljeni su razni setovi.

  • Prodaju proljetno povrće i meksički miks.
  • Postoji "Selo povrće".
  • Možete susresti "Parikaša" i "Havaje".

Razlika u sastavu povrća ovisi o proizvođaču. Široka paleta proizvoda omogućava vam odabir najneobičnijih kombinacija sastojaka za svaki ukus. Pasulj, grašak, kukuruz, sojine klice mogu se dodati standardnom setu mrkve, luka, slatke paprike.

Kućne garniture

Gotove mješavine trgovina, iako su idealne za kuhanje posuđa, daleko su od najekonomičnijeg. Oprezne domaćice odavno su se prilagodile da izrađuju komplete za zamrzavanje kod kuće, a to su puno jeftinije. Pogotovo u jesenjoj sezoni, kada se zrelo povrće prodaje po povoljnim cijenama.

Domaća mješavina koristi sastojke isključivo po njihovom ukusu i želji, što daje ogroman prostor za kulinarske maneure.

Da biste isplanirali količinu i zapreminu, kao i racionalno iskoristili prostor u zamrzivaču, prvo morate odlučiti o predloženom meniju. Standardni smrznuti setovi za modernu kuhinju uključuju poznato povrće.

  • Borsch preljev uključuje rajčicu, repu, luk, mrkvu, slatku papriku.

  • Povrće gulaš sadrži tikvice, šargarepu, slatku papriku, luk.
  • Tu su punjene paprike i peciva od kupusa.

Zelenilo - peršun i kopar - neke domaćice dodaju u smešu. Uz dovoljnu količinu zelenila, bolje je odvojeno zamrznuti. Ubuduće je nožem lako odvojiti pravu količinu od ukupne mase i dodati jelu.

Važno je zapamtiti da se povrće s minimalnim udjelom vode najbolje čuva u smrznutoj smjesi. Gušće su strukture i ne gube oblik prilikom odmrzavanja. Vodeno povrće, poput tikvica, može se prethodno zamrznuti u odvojenim komadima tako da se u ukupnoj masi ne pretvori u kašu.

Uputstvo za upotrebu

Za zamrzavanje bira se samo visokokvalitetno povrće bez nedostataka. Niska temperatura zasigurno će zamrznuti proces truljenja, ali nakon što će takav proizvod dati cijeli raspon mirisa i ukusa povrću koje nedostaje. Cijeli postupak pripreme biljnih mješavina prolazi kroz nekoliko jednostavnih koraka.

  • Priprema. Povrće treba temeljito oprati, i ovisno o vrsti, oguliti od vrhova, rizoma, stabljika ili sjemenki. Čisti proizvod stavite na peškir da isprazni suvišnu tečnost.
  • Rezanje. Oblik komada će u potpunosti ovisiti o planiranim jelima. Za supe to mogu biti male kockice ili slamke. Za gulaše - krupni komadići, kriške, polučini. Za prženje često prave mljevenu smjesu sa kašom.
  • Blanširanje. Stručnjaci savjetuju da povrće podvrgnete kratkoj termičkoj obradi prije zamrzavanja, odnosno spustite proizvod na 3 minute u kipuću vodu. Blanširanje pomaže neutralizirati enzime koji uzrokuju trulež, a također uništava štetne bakterije. Za domaće pripravke ova metoda nije obavezna, ostaje prepuštena domaćicama.
  • Pakovanje. Pripremljeno povrće rasporedite u oblike i stavite u zamrzivač. Optimalna temperatura za čuvanje povrća je 20 ili 25 C.

Kalupi za zamrzavanje

Osnovno pravilo za upotrebu smrznute smjese je odmrzavanje samo jednom. Zbog toga se povrće ne zamrzava u jednoj posudi ili velikom pakovanju. Mnogo je povoljnije smjesu predpakirati u obroke i upotrebiti pravu količinu po potrebi, bolje je to učiniti odmah.

U modernoj prodaji postoje obrasci za zamrzavanje bilo kojeg volumena i vrste. Napravljeni su od ekološkog materijala otpornog na mraz, imaju prikladne brtvene uređaje, lako se čiste i ne apsorbiraju mirise.

Druga je mogućnost upotreba kućnih plastičnih kesa ili plastičnih boca.

  • Plastični kalupza razliku od metala, drveta ili stakla, nemojte zauzimati puno prostora u hladnjaku. Često ih koriste domaćice.
  • Kontejneri Idealno za zamrzavanje tekućih mješavina i vodenastog povrća - pire od tikvica, povrtni brod, paradajzna pasta. Optimalan oblik spremnika je pravougaonog oblika. Prilično je prostran i kompaktan. Postavite spremnike istog oblika jedan na drugi na zid zamrzivača.
  • Paketi. Znatno uštedite prostor u zamrzivaču, možete ih koristiti čak i za meko i vodenasto povrće, ali najbolje se održavaju u formi s povrćem guste strukture. Nakon pakovanja sadržaja u kesu, potrebno je istisnuti sav zrak iz nje, zatvoriti i izravnati. Oni će se kompaktno položiti jedan na drugi.

Recepti za kuhanje

Smrznute zalihe omogućit će vam da ukusno skuhate jelo od svježeg povrća, čak i zimi. Istovremeno će jelo biti zasićeno svim ljetnim vitaminima, mirisom, jer smrzavanje je prirodna očuvanost proizvoda.

Za neko povrće možete koristiti nestandardnu ​​metodu za pripremu poluproizvoda za daljnju upotrebu u kulinarskim remek-djelima.

  • Tikvice za gulaš. Ovo povrće sadrži vlagu, a da biste sačuvali njegov oblik, možete koristiti dvostruko zamrzavanje. Prvo se kocke polože na ravnu površinu u jednom sloju i ostave se u zamrzivač na 2 sata dok se potpuno ne smrznu. Nakon hladnoće, tikvice "led" se neće lijepiti, gužvati. Mogu se staviti u kesu ili posudu s drugim, gušćim povrćem.
  • Slatka paprika. Dobro se čuva u sjeckanom obliku, ali može biti i u obliku zasebne pripreme za nadjev. Za to se stabljika povrća odreže, očisti od sjemenki, ostavi šuplju čašu. Po principu savijanja čaša jedna u drugu, papriku stavite u red i pošaljite je kameri. Pri odmrzavanju dopušteno je odmrzavanje nekoliko minuta, ali ne u potpunosti. Odmah posolite i koristite za prženje ili pirjanje.

Prednosti i nedostaci

Način zamrzavanja biljnih mješavina ima niz značajnih prednosti u odnosu na konzerviranje:

  • ušteda vremena i lako kuvanje,
  • isključio rizik fermentacije i propadanja, "eksploziju" limenki,
  • nedostatak konzervansa, sirćeta, šećera, soli,
  • očuvanje svih vitamina i minerala, jer proizvodi nisu izloženi dugotrajnoj termičkoj obradi.

Prije nego što odaberete ovaj zgodan način nabave, trebalo bi razmotriti moguće probleme povezane s njim:

  • da bi se pripremile biljne mješavine u dovoljnim količinama, zamrzivač mora biti prostran,
  • smrznuto povrće treba koristiti samo jednom, neposredno prije kuhanja,
  • u slučaju hitnog zaustavljanja hladnjaka, svi će se proizvodi morati odmah reciklirati.

Pogledajte kako napraviti meksičku mešavinu u narednom videu.

Havajska mješavina

Danas je havajska riža s povrćem vrlo popularna prilog u mnogim zemljama. Ali ovo se jelo pojavilo iz uobičajenih ekonomija: siromašni su ljudi jednostavno pomiješali i ugasili ono što mu je pružila plodna zemlja i velikodušno južno sunce. U pakovanju ćete pronaći ne samo rižu koja je dovedena do pripremljenosti, već i kukuruzno zrno, grašak i papriku.

Pirinač sa povrtnom smjesom može se kuhati u običnom loncu ili tavi. Dodajte malu količinu vode i stavite jelo na srednje jake vatre. U roku od četvrt sata osjetit ćete čarobnu aromu.

Bez dodataka, ovo jelo je savršeno za mršavi jelovnik. A ako meso pirjate zajedno s povrćem i rižom, dobit ćete odličnu poslasticu za svečanim stolom (ne uvijek poslužite pire od krumpira).

Dobro povrće je havajsko i sa škampi, prženo ili kuhano.

Meksičko povrće

Pitam se zašto je ovaj miks dobio ime? Uostalom, u tome nema ničega meksičkog, niti pretjerane ljutosti koju su tako voljeli stanovnici ove zemlje, nema posebnih latinoameričkih sastojaka poput kaktusa ...

Možda je jedina Meksika koja je prisutna u ovoj smjesi crveni grah. Sastavi mješavina različitih proizvođača mogu se malo razlikovati, ali ovaj proizvod je potreban. Pored nje, naći ćete u gomili zeleni grah, papriku, kukuruz, patlidžan, zeleni grašak i luk, a ponekad i mrkvu sa celerom.

Meksička povrtna mješavina pogodna je ne samo za pripremu zdravih i ukusnih priloga, chimichangas i buritosa, već i za salate. U prženo povrće dodajte sjeckana pileća jaja, krutone bijelog hljeba i kuhani file. Začinite majonezom ili mješavinom senfa i limunovog soka.

Mješavina "Village"

Podrijetlo imena ove mješavine je također najvjerojatnije komercijalno, a ne historijsko. Koriste ga različiti proizvođači, ali bilo kakva kombinacija može se sakriti ispod ambalaže. Sigurno svaki tehnolog ima svoje ideje o selu. Međutim, jedna komponenta je nepromijenjena - to je krompir.

U snopu se mogu pridružiti mrkva i luk, zeleni grah, kukuruz, grašak, paprike, tikvice, tikvice, patlidžan. Sastav je nužno naveden na pakovanju, možete odabrati najprikladniju kombinaciju.

Budite oprezni, jer u nekim zapadnjačkim kuhinjama prije kuhanja krumpir nije prihvaćen za ljuštenje. Ako vas to muči, možda Village Mix nije vaša opcija?

Mnogi se boje da je krompir smrznut. Međutim, ovaj mix ima mnogo obožavatelja čije kritike jednoglasno potvrđuju da je smjesa odlična opcija za brzu i zanimljivu prilog jelu bogatog ukusa.

Kao i druge smrznute povrtne mješavine, i ovu je sasvim jednostavno staviti u šerpu. Da bi ukus bio još rustikalniji u šarenoj boji, dodajte pre posluživanja sveže začinsko bilje i mladi beli luk. Smjesa je pogodna i za pripremu bogatih pire supa.

Proljeće povrće

"Proljeće" je još proširiviji pojam od "sela". Sve mješavine proljetnih povrća na tržištu ujedinjene su osim prevladavanjem zelenog.

U pakovanju ćete pronaći brokoli i karfiol, grah šparoge i zeleni grašak, zelenu papriku i kohrabi, korijen celera, peršin, mladi luk i zelje. Ova mješavina je pogodnija ne za kuhanje neovisnog jela, već za dodavanje jelima, povrtnim jelima, pizzama, lazanje. Možete pirjati dok ne omekša i malu količinu smjese izmutite mikserom da dobijete mirisan umak. Proljetna mješavina je pogodna i za pravljenje vrućih salata.

Postoji mnogo recepata za odreske, pa stoga ne čudi da sastav mješavina varira. U pakovanju su po pravilu prisutni luk, mrkva i tikvice. Neki uzgajivači dodaju mirisno korijenje i pasulj.

Gotove mješavine povrća pomoći će vam da brzo pripremite bogato jelo. Krompir kuhajte dok napola ne skuhajte, na jakoj vatri pržite govedinu izrezanu na blokove. Pomiješajte u loncu, dodajte smrznutu smjesu i pirjajte dok ne skuha.

Jelo s neobičnim imenom, koje se danas poslužuje u francuskim restoranima širom svijeta, svojedobno su izmislili i seljaci. U jednom su jelu pirjali tikvice, rajčicu, papriku i luk. Kasnije je patlidžan dodan na listu sastojaka. Ratatouille mješavine povrća različitih proizvođača slične su po sastavu, samo proporcije mogu varirati.

Na osnovu mješavine lako možete pripremiti prilog uz meso ili ribu. Ratatouille se takođe služi kao samostalno jelo. A ako tijekom pirjanja dodate malo juhe, dobit ćete aromatičnu gustu čorbu.

Istorija ovog jela započela je i u Bugarskoj. U njihovoj povijesnoj domovini riječ "güchev" koristi se ne samo za hranu kao takvu, već i za jela u kojima se priprema - glineni lonac s poklopcem. I poželjno ga je kuhati u takvim loncima, u rerni.

Smjesu rasporedite u posude, napola nalijte biljnim ili mesnim juhom. Poklopite i pecite oko 30 minuta.

Glavnom ukusu jelu daje okra, podsećajući i na patlidžan i belu šparogu. Pored nje u pakovanju ćete pronaći paprike, paradajz, patlidžan i luk.

Ali mješavina iz vrećice nije sve što je potrebno za originalni recept. Dok se povrće pirja, razmutite nekoliko jaja u posudi, dodajte otprilike istu količinu (po zapremini) mlijeka. 5 minuta pre kuvanja dodajte u lončiće.

Kinesko povrće

Ovaj miks privlači ljubitelje azijske čarobne kuhinje. U pakovanju ćete pronaći klice mashe i mlade izdanke bambusa, crnu pečurku, sitne kukuruzne koprive, papriku, šargarepu i bijeli kupus. Po želji se mogu dodati i korijen (celer), por, zeleni grah.

Kineske povrtne mješavine izvrsna su baza za orijentalna jela. Pržite smjesu na ulju (sezamove sjemenke su najbolje), dodajte nekoliko kašika sojinog sosa umjesto soli, a prije posluživanja pospite sezamovim sjemenkama. Zajedno s povrćem možete pržiti plodove mora, komade piletine, svinjetine ili patke. Ako volite začinjene, dodajte paprici čili u jelo. A da naglasim kinesko porijeklo, prilikom prženja u šerpu sipajte žličicu meda. Kombinacija začinjenog, slanog i slatkog jedan je od glavnih znakova nacionalne kuhinje Srednjeg kraljevstva.

Kako obično kuhate gulaš? Svakako koristite meso, luk i rajčicu (tjesteninu) zajedno s mesom. A u nekim nacionalnim kuhinjama istočne Europe govedina, perad i svinjetina gnječe se biberom. Kombinacija je jednostavno vrhunska! Paprikash je mješavina povrća kreirana upravo za takva jela.

Recepti za ovo jelo su jednostavni. Pržite komade mesa, dodajte jarko smrznuto povrće, procijedite.

Sastav smjese uključuje i grah, tikvice, rajčicu, ali najveći dio je slatka paprika.

Roštilj za borsch i supe

Neke smrznute povrća mješavine su univerzalne. Prikladni su za svako jelo, bilo da je to pečeno, čorbe, mesni umak. Primjer takve mješavine je mješavina luka, šargarepe i bilja. Samo je dodajte jelu usred kuhanja.

Po istom principu priprema se i smjesa za crveni borsch. Sastoji se od repe, mrkve, luka, paprike i rajčice. Borsch koji se kuha na takvom pečenju u bilo koje doba godine bit će mirisan zrelim rujnim aromama.

Možete napraviti mješavinu za zeleni bor. Trebaće mu kisela štapa, špinat, kopar, peršun. Možete dodati malo poriluka. Mlada kopriva i vrhovi majske repe koriste se rjeđe, ali zahvaljujući njima, borsch je još aromatičniji i zdraviji.

Kako zamrznuti povrće sami

Kao što vidite, mnoge klasične mješavine lako se mogu napraviti kod kuće. Ovo je sjajna opcija za nabavku za buduću upotrebu. Prije pripreme biljne mješavine sastojke isperite i očistite, narežite ili naribajte, stavite u suhe vrećice ili kutije za ručak. Sasvim je moguće koristiti pribor za jednokratnu upotrebu.

Ove su posude pohranjene u zamrzivaču, a prije kuhanja nije im potrebno odmrzavanje niti bilo koja priprema.

Pogledajte video: Ledo Carska mješavina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar