Posljedice moždanog udara s dijabetesom, dijeta nakon napada

Moždani udar je jedna od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa. Ovo je kršenje moždane cirkulacije, koje se naglo razvija i dovodi do gubitka sposobnosti osobe da se normalno kreće i razgovara. U posebno teškim slučajevima, bolest uzrokuje smrt ili potpunu paralizu.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Uz moždani udar i dijabetes, prehrana je jedan od važnih elemenata sveobuhvatnog liječenja. Bez prave prehrane, vraćanje pacijenta i održavanje njegovog normalnog zdravstvenog stanja praktično je nemoguće.

Uloga dijeta

Period oporavka nakon moždanog udara je teška faza u životu dijabetičara. U pravilu to traje prilično dugo, pa je organizacija uravnotežene prehrane vrlo važna za takve bolesnike. Evo osnovnih principa kojih se morate pridržavati prilikom kreiranja menija za osobu kojoj je potrebna rehabilitacijska njega:

  • jela trebaju biti jednolične konzistencije, tako da se lako gutaju (ako pacijent jede sondom, hranu treba učiniti tečnijom i sjeckati mikserom ili brusilicom za meso),
  • temperatura hrane treba biti umjereno topla, ne vruća ili hladna,
  • preporučljivo je kuhati svježu hranu svaki dan - to smanjuje vjerojatnost za crijevne infekcije i trovanja,
  • sol trebate ograničiti u hrani što je više moguće, a šećer i proizvode koji je sadrže moraju se strogo odbiti,
  • proizvodi od kojih se pripremaju jela moraju biti visokokvalitetni i ne sadrže štetne sastojke.

U prodaji možete pronaći posebne prehrambene smjese za pacijente nakon moždanog udara, koje se, analogno djeci iz hrane za djecu, pripremaju od suhog praha i ne zahtijevaju ključanje. S jedne strane, njihova upotreba je veoma zgodna, jer je dovoljno prašak sipati kipućom vodom i promiješati. Uz to, konzistencija gotove smjese je potpuno tečna, što ima blagotvoran učinak na apsorpciju. Takvi proizvodi sadrže sve potrebne elemente u tragovima, vitamine i hranjive tvari potrebne pacijentu. Ali, s druge strane, daleko su od svih pogodni za dijabetičare zbog sadržaja šećera i mlijeka u prahu, pa je prije upotrebe takvog proizvoda potrebno konzultirati endokrinologa.

Banalni zatvor može postati vrlo opasan u slučajevima cerebrovaskularne nesreće. Kategorijski je nemoguće da se takvi pacijenti snažno guraju i naprežu za vrijeme akta defekacije, jer to može dovesti do drugog napada ili značajnog porasta krvnog tlaka. Šutnja o ovom osjetljivom problemu može dovesti do tužnih posljedica, pa je važno odmah uspostaviti rad crijeva i pratiti njegovo redovno pražnjenje.

Kaša je izvor korisnih sporih ugljikohidrata koji tijelu daju potrebnu energiju i dugo vremena pružaju osjećaj sitosti. Za pacijente koji su imali moždani udar sa dijabetesom, korisne su one žitarice koje imaju nizak ili srednji glikemijski indeks. Oni uključuju heljdu, pšenicu, prirodni zob, bulgur i smeđu rižu. Na početku perioda oporavka, bolje je samljeti kuvane žitarice kako pacijent ne bi imao poteškoća s gutanjem.

Nepoželjno je jesti takve bolesnike jela od graška, bijelog pirinča i kaše. Kaša od graška izaziva pojačano stvaranje plinova i usporava proces rada crijeva, a polirana riža i kaša dovode do brzog nabora viška kilograma i naglog povećanja šećera u krvi. Žitarice ne možete kuhati u mlijeku (čak ni iz zdravih, dozvoljenih žitarica), jer to povećava količinu ugljikohidrata u sastavu jela i čini je potpuno neshranjenom.

S obzirom da većina povrća ima nizak glikemijski indeks i koristan hemijski sastav, trebalo bi da čini osnovu jelovnika bolesne osobe. Prilikom odabira načina kuhanja, bolje je dati prednost kuhanju i kuvanju na pari. To povrće koje se može jesti sirovo, morate samljeti i unijeti u prehranu pacijenta u obliku pire krumpira.
Povrće je dobro prilog mesu, ne izaziva osjećaj težine i doprinosi boljoj apsorpciji proteina.

Idealno povrće za pacijente u rehabilitacionom periodu nakon moždanog udara sa dijabetesom su:

Takvim pacijentima nije zabranjeno jesti kupus i krumpir, samo trebate strogo kontrolirati njihovu količinu u ishrani i pratiti pacijentovu reakciju. Krompir sadrži puno škroba koji može povećati nivo glukoze u krvi, a kupus često izaziva nadimanje i crijevne kolike.

Luk i češnjak mogu postati zamjena za sol i začine koji su nepoželjni za takve bolesnike. Sadrže korisne tvari koje prorjeđuju krv i pročišćavaju krvne žile od holesterola. U umjerenim dozama, kaše iz ovog povrća, dodane žitaricama ili mesu, neće naštetiti pacijentu i malo povećati ukus hrane iste vrste. Ali ako pacijent ima pridružene upalne bolesti probavnog sustava, tada s tako oštrom hranom morate biti oprezni.

Meso i riba

Od mesa bolje je odabrati sorte s niskim udjelom masnoće poput puretine, piletine, teletine i govedine. Od toga juhe možete kuhati u drugoj vodi i koristiti ih za pravljenje supa od pire. Za kuhanje, i prvog i drugog jela, bolje je odabrati file, ne možete kuhati juhe na kostima. Masne supe za pacijente sa dijabetesom, posebno nakon moždanog udara, strogo su zabranjene.

Ne možete pržiti meso, bolje je peći ga ili parovati, kuhati i pirjati. Od prethodno pripremljenog mljevenog mesa možete napraviti mesne okruglice ili mesne okruglice, koje se nakon kuhanja lako gnječe vilicom i ne zahtijevaju dodatno mljevenje. Preporučljivo je kombinirati meso s laganim povrćem ili žitaricama kako bi se lakše probavilo i brže probavilo.

Prilikom odabira ribe morate obratiti pažnju na njenu svježinu i sadržaj masti. Svježa i nemasna riba u paru najbolja je opcija za pacijenta nakon moždanog udara s dijabetesom. Svaka dimljena, pržena i slana riba (čak i crvena) zabranjena je za upotrebu ove kategorije bolesnika.

Zabranjeni proizvodi

Ograničenje hrane za pacijente odnosi se prvenstveno na šećer i sol. Jednostavni ugljikohidrati su štetni čak i kod dijabetesa bez komplikacija, a s cerebrovaskularnom nesrećom mogu prouzrokovati ozbiljno i naglo pogoršanje pacijentovog blagostanja. Šećer i proizvodi koji ga sadrže izazivaju oštre fluktuacije u nivou glukoze u krvi što negativno utječe na žile. Njihovi zidovi prolaze bolne promjene, zbog kojih je poremećeno puno opskrbljenost krvlju vitalnim organima, pored kojih se nalaze.

Sol zadržava vodu u tijelu, pa pacijent može razviti edem. Uz to, slana hrana povećava rizik od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Oba ova stanja izuzetno su opasna za osobu koja je imala moždani udar. Zato je kontrola količine konzumirane soli vrlo važna. Maksimalni dopušteni iznos za svakog pacijenta može izračunati samo liječnik, s obzirom na složenost bolesti i pridružene patologije. Umjesto soli, za poboljšanje ukusa hrane, bolje je koristiti blage začine i sjeckani zeleni.

Sljedeći proizvodi su zabranjeni dijabetičarima koji su pretrpjeli moždani udar:

  • svi slatkiši i šećer
  • poluproizvodi
  • kobasice, dimljena i slana riba,
  • začinjeni začini
  • masno meso
  • plodovi visokog glikemijskog indeksa
  • kaša s zdrobom
  • špinat, kim,
  • čips i slične grickalice
  • gljive
  • bogati bujoni.

Važno je da pacijenti u periodu oporavka poštuju dijetu i ne dozvoljavaju duge pauze od gladi. Ako pacijent ima problema sa govorom nakon moždanog udara, a on laže, tada mu je prilično teško prijaviti glad. Stoga se takvim stvarima obično bave rođaci ili specijalno osoblje koje se brine o dijabetičaru. Ne treba zaboraviti na redovno mjerenje šećera u krvi, jer je hiperglikemija (poput hipoglikemije) vrlo opasna za pacijenta nakon moždanog udara. Zahvaljujući pravilno organiziranom načinu prehrane, možete malo olakšati težak period oporavka i smanjiti rizik od razvoja drugih komplikacija dijabetesa.

Šta je moždani udar?

Moždani udar je akutni poremećaj cirkulacije u području mozga praćen iznenadnim gubitkom svijesti i paralizom. Ovisno o uzrocima pojave, stručnjaci razlikuju tri vrste patologije. Ovo je ishemijski moždani udar (prevladavaju neurološki simptomi), hemoragični (vaskularna ruptura, koji izaziva krvarenje) i subarahnoidno krvarenje (oštećenje područja između meninga).

Što se prije pruži prva pomoć i započne liječenje, to je manja vjerojatnost razvoja komplikacija. Stoga se faktori rizika ne mogu zanemariti, što će dijabetičaru i njegovu rodbinu omogućiti da se pripreme za vjerojatne problematične situacije.

Uzroci šećerne bolesti

Akutno oštećenje cerebralnog protoka krvi kod dijabetičara uočeno je u prosjeku 6 puta češće nego kod bolesnika bez poremećenog metabolizma glukoze. To se olakšava oštećenjem vaskularnog zida svih vrsta arterija:

  • veliki - nastaju aterosklerotski plakovi koji blokiraju protok krvi,
  • intrakranijalni (srednji) - sužena na pozadini visokog pritiska (grč),
  • mala - smanjena propusnost zbog zadebljanja unutrašnje ljuske.

Tome se dodaju faktori koji pogoršavaju protok krvi:

  • trombociti se teže lijepe i pričvršćuju na vaskularni zid,
  • povećava se aktivnost faktora koagulacije i smanjuje se osjetljivost na antikoagulanse,
  • visoka glukoza i holesterol.

Dakle, kod dijabetičara su sva tri najvažnija razloga za blokiranje žila: oštećeni zid, usporeni protok krvi i gusta krv. Pojačavaju ih metabolički poremećaji:

  • stalni nedostatak kisika u tkivima mozga,
  • otpornost na inzulin (nedostatak reakcije na inzulin kod bolesti tipa 2),
  • nakupljanje toksičnih jedinjenja,
  • stvaranje slobodnih radikala.

Svi oni stvaraju nepovoljne uvjete za rad moždanih stanica. Poremećaj cirkulacije se pojavljuje već na pozadini uobičajenih metaboličkih poremećaja, smanjenog protoka krvi. To uzrokuje određenu težinu bolesti, teške neurološke poremećaje. Oporavak je dug i često nije u potpunosti.

I ovdje je više o dijabetičkoj komi.

Vrste patologije i njihove osobine

S moždanim udarom se smanjuje dotok krvi u moždane stanice i oni zaustavljaju svoj rad. To je zbog začepljenja (ishemije) ili puknuća arterije (hemoragije). Kod dijabetičara prevladavajuća vrsta je ishemična, ali stopa njihove krvarenja (hemoragična) je u prosjeku viša od one u ostatku populacije.

Ishemična

U 90% pacijenata začepljena je moždana žila, akutni prekid ishrane ćelija. Razlog za to je:

  • aterosklerotski plak,
  • visok pritisak i žarišna smrt moždanog tkiva s pojavom male šupljine - praznina,
  • poremećaj srčanog ritma (posebno atrijska fibrilacija) uz stvaranje intrakardijalnog ugruška krvi. Zatim se kreće u žile mozga.

Značajke ovog moždanog udara kod dijabetesa su brzi porast simptoma, rasprostranjenost općih poremećaja (glavobolja, povraćanje, oslabljena svijest) nad žarišnim:

  • slabost i nepokretnost udova na jednoj strani tijela,
  • iskrivljeno lice
  • promjene u vizualnim poljima
  • mutni govor
  • gubitak osjeta.

Tijek moždanog udara karakterizira porast simptoma, slaba reakcija na terapiju i sporo vraćanje izgubljenih funkcija.

Duži vremenski period pacijenti su u imobiliziranom stanju, a njihov krvožilni sistem i živčana vlakna pogađaju gotovo sve organe.

Stoga se često pojave komplikacije:

  • posteljice s izuzetno sporim zacjeljivanjem, infekcijama, razvojem sepse (trovanje krvi),
  • upala pluća, mokraćovoda sa rezistencijom na antibiotike,
  • zatajenje srca sa zastojem krvi u plućima, jetri, edemima, nakupljanjem tečnosti u grudima, trbušnoj šupljini.
Tvorba dubokih vena

Stvaranje tromba u dubokim venama udova dovodi do njegovog kretanja u plućnu arteriju, začepljenja njegovih grana. Sva ova stanja mogu uzrokovati smrt pacijenta.

Hemoragični

Najčešće se javlja kod dijabetesa s hipertenzijom. Visoki pritisak doprinosi rupturi arterije, stvaranju hematoma (žarišna akumulacija krvi) i punjenju ventrikularne šupljine krvlju. Takav fokus komprimira moždanu strukturu, otežava odliv intracerebralne tečnosti i izaziva edeme.

Cerebralno krvarenje karakterizira iznenadni napad, naglo porast glavobolje, pojava napadaja i gubitak svijesti do kome. Pacijenti gube takve funkcije:

  • pokret udova
  • osetljivost kože
  • razumijevanje govora
  • samostalni izgovor riječi,
  • orijentacija u prostoru, vremenu.

Često nema sjećanja, stvarne procjene njihovog stanja. Prodor krvi u ventrikule mozga može se sumnjati ako pacijent:

  • tjelesna temperatura raste
  • jasnoća svijesti se brzo gubi
  • grčevi i napetost mišića u stražnjem dijelu vrata
  • gutanje je oslabljeno.

Izuzetno je opasno uvrštavanje medule oblongata u okcipitalni foramen, kompresiju disajnih centara i regulaciju srca koje se u njemu nalazi. Ova komplikacija često dovodi do brze smrti. Drugi uzrok učestalih negativnih ishoda je ponovno punjenje krvi.

Prva pomoć pacijentu

Kršenje moždane cirkulacije može se posumnjati prvim znakovima:

  • kada pokušavate podići ruke (zatvorenih očiju), jedan zaostaje u pokretu,
  • osmijeh "krivulja" zbog pomicanja jednog ugla usta prema dolje,
  • nazolabijalni nabor je spljošten sa jedne strane,
  • obrve se dižu u različite visine
  • izbočeni jezik odstupa bočno od srednje linije,
  • pacijent ne može jasno reći prezime i ime, prezime ili uopće ne razumije značenje riječi upućenih njemu.

U takvim slučajevima morate hitno pozvati hitnu pomoć. Položite pacijenta na ravnu vodoravnu površinu (pod, krevet, tlo). Ispod ramena i glave ležao je jastuk ili presavijena odjeća. Obezbedite slobodan protok vazduha, otkopčajte kaiš, gornje tastere.

Ako postoji povraćanje, tada se glava okreće na boku, potrebno je osigurati da se usna šupljina očisti od povraćanja, uklone se proteze. Uz napad epileptičnih napada između zuba, ometat će se tanak predmet (na primjer, kašičica umotana u maramicu). Ledeni mjehur primjenjuje se na glavu sa strane nasuprot oslabljenim udovima.

Posebna opasnost kod dijabetesa je što iznenadni gubitak svijesti, grčevi mogu biti znak hipoglikemijske kome.

Zbog toga se preporučuje, uz sačuvanu sposobnost gutanja, pustite da se komadić šećera ili kašičica meda rastopi. U nesvjesnom stanju, dijabetičarima se utapa zasićeni slatki rastvor ispod jezika.

Ako je prethodno potvrđena dijagnoza cerebrovaskularne nesreće, preporučuje se samljeti 10 tableta glicina i puder staviti na obraz ili ispod jezika. Svi drugi lijekovi, uključujući nitroglicerin, korvalol, kapi za srce, su kontraindicirani.

Liječenje šećerne bolesti

Kada pacijent dođe u bolnicu, propisana je intenzivna terapija lijekovima:

  • svim dijabetičarima je prikazan inzulin (potkožno ili intravenski), ali se ne preporučuje nagli pad šećera u krvi,
  • lijekovi za sprečavanje edema mozga - manitol, magnezijum sulfat ili deksametazon (ovisno o krvnom pritisku), Diacarb,
  • inhibitori enzima za konverziju angiotenzina - Enap, Prenes,
  • antikonvulzivi - diazepam, valproična kiselina,
  • rastvori - Reopoliglyukin, fiziološki, Trisol, GIC.

Nakon potvrđivanja vrste moždanog udara, propisana je specifična terapija. Za ishemiju mozga preporučuje se:

  • antikoagulansi (antikoagulansi) - Zibor, Fraxiparin (kontraindiciran pri pritisku iznad 175 mmHg, koma, konvulzije i velika oštećenja mozga),
  • sredstva protiv trombocita (inhibiraju vezu trombocita) - Aspirin, Plavix, Tiklid,
  • korektori pritiska - sa povećanim (od 180 jedinica) Enap, Ebrantil, pri niskim stopama (do 120 mm Hg), Dobutamin, Reopoliglyukin,
  • poboljšanje metabolizma u ćelijama mozga i nervnog tkiva - Actovegin, Espa-lipon, Ceraxon, Cytochrome.

Uz krvarenje, glavni smjer liječenja je prevencija moždanog edema. Za to su propisani manitol, magnezijum sulfat, albumin. Tlak se održava na nivou od 130-150 mm RT. Čl. uz pomoć Berliprila, Naniprusa u kombinaciji sa Nimotopom. Za obnavljanje moždanih funkcija koristite Ceregin, Semax.

Što može, a što ne može biti: prehrana, kretanje

U akutnom periodu moždanog udara pacijenti su u bolnici. Krajem prvog tjedna preporučuje se započinjanje vježbi disanja, razvoja udova i lagane masaže. Fizikalna terapija se provodi u obliku sporih i glatkih pokreta u svim zglobovima (fleksija, ekstenzija, rotacija) sa vanjskom pomoći na zahvaćenoj strani. Također je važno pomoći pacijentu da se prevrne u krevetu kako bi se spriječilo nastajanje čireva od pritiska.

Hrana tokom ovog perioda može biti intravenski kroz želudačnu cev. Ako gutanje nije poremećeno, tada se hranjenje vrši hranom sa tekućom konzistencijom kaše. Dozvoljeni ručni obroci:

  • zobene kaše, heljde,
  • povrtna supa sa mljevenim kuvanim mesom ili ribom,
  • pire za hranu za bebe, od povrća (osim krumpira), nezaslađenog voća,
  • svježi sir od kefira, jogurta, mlijeka i kalcijevog klorida (kalciniran),
  • fermentirana mliječna pića bez aditiva, bolje pripremljena nezavisno od farmaceutskih starter kultura,
  • kompoti (napreženi), svježe cijeđeni sokovi (osim grožđa).

Pogledajte video o ishrani nakon moždanog udara:

Kontraindicirani tokom celog perioda oporavka nakon moždanog udara su:

  • psihološki stres, vizualni, mentalni i fizički umor,
  • pušenje, alkohol, kofeinska pića,
  • upotreba šećera, brašna, masnog mesa, prženih ili začinjenih jela, masnoće od mesa, gljiva, ribe,
  • višak soli na jelovniku, konzervirana hrana, dimljeni, pripremljeni umaci, brza hrana,
  • prejedanje, retki obroci.

Dijeta nakon otpusta iz bolnice

Kako biste pomogli tijelu da vrati izgubljene funkcije, u dijeti treba biti sljedeće:

  • kuhano povrće - cvjetača, brokoli, tikvice, tikvice, patlidžan, bundeva,
  • salate od rajčice, začinskog bilja, krastavca, kupusa (ako se toleriše), svježe šargarepe, repe od jedne žlice biljnog ulja,
  • mahunarke - zeleni grašak, grah, leća,
  • žitarice - zrno zobi, heljda, kvinoja, smeđa, crna riža,
  • svježi sir od 2-5% masti, kefir, jogurt, jogurt,
  • vegetarijanski prvi kursevi
  • kuvani omlet od proteina (dozvoljeno je 3 žumanceta nedeljno),
  • kuvana riba, plodovi mora, pileći ili pureći file za kuhanje parnih kotleta, mesnih okruglica, mesnih okruglica,
  • nezaslađeno voće i bobice, sokovi, juha od divlje ruže, crne ribizle, cikorija.

U ograničenim količinama dozvoljeni su kruh od raženog brašna, krumpira (ne više od jednog komada dnevno), kuhane šargarepe i repe, blagi sir, sušeno voće za kompote ili aditiva u žitaricama.

Za kuhanje nemojte koristiti prženje ili pirjanje sa masnoćom. Preporučuje se pažljivo kuhanje žitarica, mahunarki, ljuštenje i sjeckanje svježeg povrća i voća. Ovo je neophodno kako ne bi došlo do naduvavanja, posebno kod bolesnika koji leže u krevetu. Sol se dodaje samo gotovom jelu. Učestalost obroka treba biti najmanje 5 puta dnevno u frakcijskim količinama.

Posledice moždanog udara kod pacijenata sa šećernom bolešću

Rizik od smrti od šloga kod dijabetičara gotovo je 4 puta veći nego u ostatku populacije. Uz povoljan ishod, primjećuje se dug period oporavka. To je uzrokovano prisutnošću dijabetesa:

  • niska osetljivost zbog oštećenja nervnih vlakana (dijabetička neuropatija),
  • nizak protok krvi u udovima (vaskularne i nervne lezije),
  • promjene na koži koje ometaju masažu, gimnastiku (trofični ulkusi, ekcemi, dermatitis),
  • smanjena pokretljivost zglobova (artropatija),
  • poremećaji pokreta pre moždanog udara,
  • vrtoglavica, nestabilnost pri hodu,
  • niska tolerancija na vežbanje,
  • mnoge prateće bolesti.

Stoga se rehabilitacija kasni, motorička funkcija i osjetljivost se ne mogu u potpunosti normalizirati. Postojeća encefalopatija (promjene u funkciji mozga) otežava ispravljanje govora, pamćenje informacija i efikasnu mentalnu aktivnost. Sve ove karakteristike razdoblja nakon moždanog udara dovode do velikog broja trajnih neuroloških oštećenja i invaliditeta.

Prognoza za oporavak

Čak i uz ranu dijagnozu i pravovremenu, potpunu terapiju za moždani udar, obično se može postići samo kliničko poboljšanje. Šanse za potpuno oporavak su smanjene pod ovim uvjetima:

  • starost nakon 50 godina
  • prisutnost drugih vaskularnih komplikacija šećerne bolesti (oštećenje bubrega, srčanog mišića, udova, mrežnice),
  • dugi period bolesti (otkriven dijabetes više od 7 godina),
  • povišeni nivoi glikovanog hemoglobina (preko 7-7,5%),
  • opsežni moždani udar
  • tokom tri meseca nema trajnog poboljšanja pokreta i osetljivosti u udovima,
  • u akutnom periodu je bilo cerebralnog edema, kome,
  • dijagnosticirana široko rasprostranjena ateroskleroza, hipertenzija otporna na lijekove, pretilost.

Prognoze su lošije za pušače koji pate od alkoholizma, kao i za one koji nisu kontrolirali pokazatelje glukoze u krvi prije moždanog udara, nisu se pridržavali strogih prehrambenih ograničenja i vodili su sjedeći način života.

U takvim slučajevima obično postoje trajni rezidualni efekti - slabost udova, drhtanje pri hodu, padovi, vrtoglavica i oštećenje vida.

Pacijenti imaju visoki rizik od ponovnog moždanog udara, infarkta miokarda. Propisuju se lijekovi u kontinuitetu - lijekovi za prorjeđivanje krvi, snižavanje holesterola, zaštitu mozga (neuroprotektori). Potrebni su konstantni nadzori krvi, redovne konsultacije endokrinologa i neuropatologa, oftalmologa.

I ovdje je više o dijabetesu kod žena.

Moždani udar s dijabetesom može uzrokovati značajnu štetu već bolesnom tijelu. Kako bi se smanjili učinci opsežnog krvarenja, bolničko liječenje treba započeti što je prije moguće. Od prve sedmice naznačene su terapijske vježbe, masaža. Nježna prehrana, izgrađena je uzimajući u obzir ograničenja masti, jednostavnih ugljikohidrata. Nakon moždanog udara potrebna je sveobuhvatna rehabilitacija.

Opasnost od moždanog udara s dijabetesom

Uz dijabetes nastaje velika količina glukoze u krvi. Izvlači tekućinu iz plazme, doprinosi kršenju metabolizma vode i soli. To dovodi do komplikacija:

  • zadebljanje krvi, smanjen protok tečnosti kroz žile kod dijabetes melitusa,
  • smanjenje elastičnosti vaskularnog endotela što dovodi do krhkosti,
  • stvaranje konglomerata iz glukoze i holesterola, koji začepljuju posude,
  • razvoj ateroskleroze.

Ako pacijent ne slijedi dijetu, pretilo je, ne uzima inzulin, nastaje moždani udar kod šećerne bolesti. Konglomerati glukoze i holesterola kreću se kroz mikrocirkulacijske sudove mozga, začepljuju ih. To dovodi do nekroze (nekroze) nervnog tkiva.

Teško je obnoviti tijelo nakon moždanog udara sa šećernom bolešću. Krv žrtve je gusta, pa će blokada posude ponovo nastupiti.

Značajke tijeka moždanog udara kod dijabetesa

Uz dijabetes, krv se zgušnjava, sadrži veliku količinu kolesterola, glukoze i formiranih elemenata. Situaciju pogoršava dehidracija koja nastaje zbog molekula glukoze i učestalog mokrenja. Stoga krvotok traži zaobilazenje iz velikih žila, pretvarajući se u mala. Čak i manji konglomerati glukoze začepljuju lumen.

Oporavak tijela zbog komplikacija se pogoršava:

  • usporavanje metabolizma, uslijed čega nema regeneracije (obnove staničnog sastava) oštećenih tkiva,
  • ukočenost ekstremiteta usled začepljenja malih kapilara,
  • povećana krhkost vaskularnog endotela, koji se lomi kada se pritisne ili udari,
  • porast krvnog pritiska.

Da bi se pacijentu obnovilo, liječnik propisuje dvostruku terapiju za otklanjanje dijabetesa i posljedica moždanog udara.

Kako liječiti moždani udar sa dijabetesom?

Postoje dva oblika razvoja moždanog udara:

  • ishemijska - sužavanje lumena endotela, izazivajući nedostatak dotoka krvi u deo mozga,
  • hemoragični - ruptura endotela, izlaz sadržaja mozga.

Svrha metoda liječenja ovisi o vrsti lezije. Ako je popraćeno povećanom glukozom u krvi, liječnik propisuje dodatne lijekove koji snižavaju stopu.

Terapija se provodi sveobuhvatno, koriste se lijekovi, narodni lijekovi, fizioterapija i dijeta. Brzina oporavka pacijenta ovisi o području moždane lezije.

Liječenje lijekovima

Za ishemijski moždani udar, koji je posljedica komplikacija dijabetesa, propisati lijekove:

  • tkivni plazminogeni aktivator, eliminirajući napad,
  • sredstva koja uništavaju konglomerat, što sprečava protok krvi (pokazuje rezultat kada se unese u prvom satu nakon moždanog udara)
  • nootropici koji poboljšavaju dotok krvi u mozak,
  • prilagođavanje doze inzulina radi sprečavanja drugog napada.

Ako pacijent razvije hemoragični moždani udar, izvodi se operacija za vađenje krvi iz mozga. Nakon toga propisani su lijekovi koji sprečavaju drugi napad.

Narodni lijekovi

S moždanim udarom izazvanim dijabetesom koriste se sljedeća sredstva:

Liječnici savjetuju kombiniranje sredstava jedni s drugima, povremeno zamjenjujući komponente. Promjena narodne metode liječenja izvodi se svaka 2-3 mjeseca. Doprinose ne samo uklanjanju efekata ishemije, već i poboljšanju kardiovaskularnog sistema i odsustvu komplikacija na mrežnici.

Alternativne metode u terapiji se ne koriste kao monoterapija. Ovo je dodatni učinak na čovjekovo tijelo prilikom korištenja lijekova, fizioterapije i hirurških intervencija.

Rehabilitacija

Nakon napada, tkiva ljudskog tijela su oštećena. Mogući gubitak sluha, vida, govora, pokretljivosti mišića. Često dolazi do paralize. Da biste obnovili funkcije, slijedite pravila rehabilitacije:

  • upotreba lijekova koje je propisao ljekar,
  • izvođenje tečajeva terapeutske masaže,
  • fizioterapeutski postupci
  • časovi vežbe terapije sa trenerom,
  • Akupunktura
  • stroga dijeta za moždani udar,
  • ako pacijent ima pokretljivost, mora povremeno ustajati iz kreveta, hodati i udahnuti svjež zrak kako ne bi potpuno izgubio funkciju mišićno-koštanog sistema.

Vrijeme za rehabilitaciju ovisi o vrsti moždanog udara, stepenu oštećenja na tijelu, simptomima koji su se pojavili i psiho-emocionalnom stanju osobe. Pacijentu je potreban tretman psihologa za sprečavanje ili uklanjanje depresije.

Posledice moždanog udara kod dijabetesa

Nakon napada, osoba ima komplikacije:

  • smanjena motorička aktivnost,
  • gubitak mišićnog tonusa
  • nedostatak osjetljivosti u udovima,
  • oštećenje sluha, vida (dijabetička retinopatija), govor,
  • paraliza
  • neurološki poremećaji
  • gubitak memorije (potpun ili djelomičan),
  • komplikacije kardiovaskularnih bolesti (CVD),
  • koma
  • razvoj drugih komplikacija dijabetesa (gubitak vida, kardiovaskularne bolesti, tromboza).

Ako se medicinske mjere ne poduzmu hitno, pacijent će umrijeti.

Za otklanjanje posljedica napada osoba mora proći rehabilitaciju. Samo liječnik propisuje konzervativne ili hirurške metode terapije. Druga opcija je indicirana za ljude koji su iskusili hemoragični oblik bolesti.

Prognoza za moždani udar i dijabetes

Prognoza bolesti ovisi o dobrobiti pacijenta, količini oštećenog tkiva, obliku moždanog udara, kvaliteti liječenja. Ako je zahvaćen beznačajan dio tkiva, pacijent se pridržava pravila terapije, prognoza je pozitivna. Tijelo će se vremenom oporaviti.

Ako je zahvaćen čak i mali dio tkiva, ali osoba odbije liječenje, prognoza je loša. Ako se dijabetes ne liječi, ishemija ili krvarenje će se ponoviti.

Ako je pogođena većina, prognoza je loša. Kvaliteta ljudskog života se pogoršava. Proces ozdravljenja možda neće pomoći.

Dijabetes melitus je bolest kod koje se pojavljuju komplikacije za organe. Uz moždani udar, postoji rizik za ljudski život. Ako se obezbede hitne medicinske manipulacije, osoba uspeva da spava život. Da bi obnovio tkivo, on mora proći rehabilitacijski period, pridržavati se terapije koju je propisao ljekar.

Prehrana za dijabetičare nakon moždanog udara

Zbog mogućih problema sa gutanjem, žrtva treba tečnu i toplu hranu. Mliječne žitarice dobro odgovaraju ovoj definiciji. Možete koristiti sve vrste žitarica, osim kaše.

Oni čine značajan dio prehrane, odmah nakon incidenta i tokom rehabilitacijskog perioda. Glavne vrste u kojima trenutno možete koristiti biljni proizvod:

  • Sirovo, ali mekano i sitno sjeckano (poput voća), u obliku salate - svaki dan.
  • Očišćeno.
  • Rečene vegetarijanske supe, povremeno s pilećim zalihama.
  • Tepsije i gulaše.

U bilo kojoj količini i dozvoljeno dnevno:

  • Rajčice
  • Karfiol i brokoli.
  • Patlidžan i tikvice.
  • Mrkva (preporučuje se sirova u sklopu salate).

Dozvoljeno je povremeno uključenje u meni:

Izborni meni

  • Doručak - kuhana tanka kaša u mlijeku od mljevenog ili zobene kaše s dodatkom suhog voća, 1 banane i šoljom čaja.
  • 2. zk - skuti sir s malo masnoće, razblažen do polu-tečnog stanja s jogurtom, čaša svježe iscijeđenog soka.
  • Ručak - pire od ribe s povrćem, žitaricama i ružičastim lososom, bobica žele.
  • Grickalica - salata od sezonskog povrća, nasjeckana na krupnoj rerni i prelivena biljnim uljem i limunovim sokom.
  • Večera - malo prevrele heljde s dresingom od rajčice i pirjanim pilećim mesnim okruglicama, pirjano bez šećera.
  • 2 sata prije spavanja, dozvoljeno vam je da pijete 1 sat. kefir.

Dozvoljeni i zabranjeni proizvodi protiv dijabetesa

Za kulinarsku obradu hrane u periodu poslije moždanog udara, dopušteno je korištenje odležavanja u vodi, parenja. Povrće grubih vlakana treba usitniti i prokuhati da ne izazove bol i nadimanje u crijevima.

Prva jela se pripremaju u obliku vegetarijanskih supa sa žitaricama, povrćem, začinskim biljem, borschteom i juhom od kupusa, koja se pripremaju od svježeg povrća, jednom tjedno jelovnik može sadržavati supu na sekundarnom pilećem juhu.

Hljeb je dozvoljen sivi, raženi, s dodatkom ovsenih ili heljdinih mekinja, cjelovitih žitarica. Budući da bijelo brašno podiže razinu šećera u krvi, bilo koje pečenje, hljeb napravljen od vrhunskog brašna ne koristi se u prehrani dijabetesnih bolesnika.

Za druge tečajeve mogu se preporučiti takva jela i proizvodi:

  • Riba: svakodnevno je uključena u jelovnik, biraju se nemasne sorte - štuka, bakalar, štuka, riječni bresk, bakalar. Kako najbolje kuhati ribu za dijabetičare? Obično se za stolom poslužuje riba u kuhanom, pirjanom, pečenom obliku ili mesne kuglice, parne kotlete.
  • Plodovi mora korisni su kao izvor joda kako se holesterol u krvi ne povećava. Jela se pripremaju od dagnji, škampa, škampa, lignji, morskog kelja.
  • Jaja: meko kuhano može biti ne više od 3 komada nedeljno, proteinski omlet za par može biti na meniju svaki dan.
  • Meso se koristi rjeđe od ribe. Možete kuhati piletinu i puretinu bez kože i masti, govedine, zeca.
  • Bočna jela od žitarica pripremaju se od heljde i zobene kaše, druge se vrste koriste rjeđe. Sa viškom kilograma žitarica u sastavu jela može biti samo jednom dnevno.

Kuhano povrće se kuha, a mogu se preporučiti i kasike i povrće odresci. Bez ograničenja možete koristiti tikvice, svježi paradajz, cvjetaču, brokoli, patlidžan. Ređe možete jesti zeleni grašak, pasulj i bundevu. Mrkvu je bolje uključiti u prehranu sirovu, poput salate. Sirova povrća salata treba biti na meniju svakog dana.

Mliječni proizvodi se biraju s ograničenim udjelom masti. Kefir, jogurt i jogurt posebno su korisni. Serum je koristan i kod dijabetesa tipa 2.

Proizvodi od kiselog mlijeka moraju biti svježi, najbolje ih je kuvati kod kuće pomoću starter kultura. Posni sir može biti 5 ili 9% masti, s njim se kolači od sira pripremaju u rerni, tepsije, deserti na zaslađivačima. Dopušten je blagi sir.

Kao pića, dozvoljeni su biljni čajevi, juha od šipka, radič, kompoti sa nadomjestkom šećera iz borovnica, lingona, trešnje, jabuke, a također sok od njih ne više od 100 ml dnevno.

Iz menija dijabetičara nakon moždanog udara treba isključiti:

  1. Šećer, džem, slatkiši, med, sladoled.
  2. Alkoholna pića.
  3. Ulje za kuhanje, margarin.
  4. Kafa i jak čaj, sve vrste čokolade, kakao.
  5. Slatka kaša, riža, tjestenina, krompir.
  6. Konzervirana hrana, kiseli krastavci, dimljeno meso.
  7. Masne sorte mesa, ribe, mliječnih proizvoda.
  8. Rep, rotkvica, rotkvica, gljive, kislica, špinat.

Kategorična zabrana vaskularne patologije kod dijabetes melitusa nameće se hamburgeri i slična jela, grickalice, začinjeni krekeri, čips, slatka gazirana pića, kao i zapakovani sokovi i praktična hrana. Ne mogu se koristiti za prehranu, čak i ako je postignuta norma glukoze i holesterola. Video u ovom članku reći će vam šta treba učiniti s moždanim udarom kod dijabetičara.

Izdvojeni proizvodi

Prehrana za moždani udar i dijabetes usmjerena je na poticanje metabolizma i sprečavanje napredovanja ateroskleroze. Poboljšava prognozu i normalizaciju tjelesne težine.

U ranim danima teškog stanja, pacijentu se daje samo polu tečna hrana, kao poteškoće s gutanjem. U teškim situacijama pribegavajte korišćenju posebne sonde.

  • Povrće supe bez masnoće.
  • Dječji pire od povrća i povrća
  • Mliječna kaša.
  • Spremne mješavine za djecu.
  • Mliječni proizvodi.

Kako se funkcija gutanja ponovo uspostavlja, dijeta se širi. Dozvoljena jela kuhana bez začina i soli na uobičajeni način ili u dvostrukom kotlu, salate od povrća i voća.

Obratite pažnju! Masti životinjskog porijekla, brzo apsorbirani ugljikohidrati su ograničene, a ukupni sadržaj kalorija opada. Bujoni i sol potpuno ili gotovo u potpunosti nedostaju iz jelovnika pacijenta.

Prilikom odabira proizvoda skreću se pažnja na one koji sadrže kalij, magnezijum, lipotropnike koji obnavljaju metabolizam lipida. Korisni skuti, orasi, morski plodovi. Tijelo koje se oporavlja mora dobiti dovoljno hranjivih sastojaka da bi povratilo sposobnosti.

Hrana je frakcijska, barem 5 puta dnevno u malim porcijama. Ako je krvni tlak normalan, vremenom oni u hranu dozvoljavaju do 10 g soli, a u slučaju visokog - ne više od 5 g.

Preventivne mjere

U periodu oporavka važno je da osoba koja boluje od dijabetesa slijedi pravila kako bi poremećaji otišli i da je rizik od ponovne pojave minimalan:

  • Prestanite pušiti i prepustite se alkoholu.
  • Konstantno pratite koncentraciju holesterola u krvi, s posebnom pažnjom - LDL, smanjite ga na vrijeme ako znak raste. Smjernica je vrijednost od 100 mg / dl, s velikom vjerovatnoćom recidiva moždanog udara - 70.
  • Ne zapostavljajte i ne zanemarujte savjete i upute liječnika, slijedite sve propisane prehrane i liječenja.
  • Sustavno mjerite pritisak i pratite njegove promjene.
  • Prilikom propisivanja aspirina, ne zaboravite da ga pijete svaki dan u određenoj dozi.

Specijalizirana dijeta za pacijente s dijabetesom koji se oporavlja od moždanog udara ljekovite je prirode i pomaže pacijentu da brže ustane. Promatranja ljekara potvrđuju da shema zadovoljava standarde i urodi plodom, ubrzavajući rehabilitaciju ljudi. Kod dijabetesa je potreban poseban prehrambeni sustav, a njegovo poštivanje omogućava vam da se manje plašite razvoja problema s opskrbom krvi mozgom i olakšava povratak u normalan život.

Čimbenici rizika od dijabetičkog udara

Dijabetesni udar je uobičajeno stanje. Dakle, predstavljena patologija tri puta povećava vjerovatnoću krvarenja. Faktori rizika od strane stručnjaka se dijele na neizmjenjive i izmjenjive. Na prvo se ne može uticati ni na koji ozbiljan način, na drugo ne može. Nepromenjeni faktori rizika uključuju:

  • starosna dob - nakon što navrši 55 godina, rizik od krvarenja povećava se za 50%,
  • spol - muškarci imaju 30% više šanse da dobiju moždani udar,
  • nasljednost - najčešće se sklonost krvarenjima prenosi putem materinske linije.

Dijabetes melitus i moždani udar mogu biti međusobno povezani zbog promjenjivih faktora, na primjer, arterijske hipertenzije. Kao što znate, kao rezultat visokog pritiska povećava se vjerojatnost ne samo moždanog udara, već i srčanog udara. Ostali faktori uključuju prethodni moždani udar, gojaznost, koronarnu bolest srca, oslabljen metabolizam lipida. Promjenjivi faktori rizika za dijabetes uključuju stenozu karotidnih arterija, zatajenje srca, ovisnost o nikotinu i alkoholu, kao i česte stresne situacije i nizak stupanj tjelesne aktivnosti.

Simptomi patologije

Moždani udar se rijetko očituje istodobno s nekoliko simptoma. U pravilu dijabetičar ima iznenadnu paralizu (tijela ili lica) što je za mnoge glavni simptom. Međutim, u stvari su simptomi mnogo raznolikiji, ali zbog općeg stanja dijabetesa na to ne obraćaju pažnju. Govorimo o osjećaju slabosti, ukočenosti lica, udova (na desnoj ili lijevoj strani).

Dijabetes melitus i moždani udar mogu biti praćeni gubitkom sposobnosti održavanja i razumijevanja govora drugih. Isto se odnosi na pogoršanje mentalnih sposobnosti, pojavu jakih glavobolja bez vidljivog razloga. Simptomi uključuju:

  • oštro pogoršanje vidne funkcije, koje se primjećuje na jednom ili oba oka,
  • problematična koordinacija pokreta,
  • gubitak ravnoteže i vrtoglavica,
  • neobičan nemir, poteškoće pri gutanju sline,
  • kratkotrajni gubitak svijesti.

Potpuni tečaj oporavka pomoći će da se riješite ovih simptoma i izbjegne razvoj komplikacija.

Tretmani za moždani udar s dijabetesom

Dijabetes s moždanim udarom treba što prije odvesti na odjel intenzivne njege. Ako je od početka patologije prošlo manje od šest sati, tada se sa ishemijskim moždanim udarom provodi trombolitička terapija. Riječ je o uvođenju takvih lijekova koji rastvaraju ugruške u krvi. Uz krvarenje, ako je bilo površno, moguća je hitna operacija usmjerena na uklanjanje hematoma.

U terapiji lijekovima za dijabetes melitus mogu se koristiti različite kategorije lijekova, na primjer, korektori cirkulacijske funkcije u žilama mozga (Fezam). Koriste se nootropici (Piracetam), sredstva protiv trombocita (Heparin) i sredstva protiv trombocita (Aspirin). Moždani udar se također može liječiti antihipoksansima (Mildronat) i angioprotektorima (Cerebrolysin).

Značajnu pažnju treba posvetiti terapijskim vežbama. Ako nema kontraindikacija, preporučuje se započinjati doslovno prvog dana nakon moždanog udara. Posebna se pažnja posvećuje ishrani dijabetičara.

Restorativna dijeta

Dijeta za moždani udar i dijabetes mogu minimizirati fluktuaciju šećera i probleme povezane sa cerebralnom cirkulacijom. Treba uzeti u obzir karakteristike prehrane:

  • polu-tečna ishrana u akutnom stadiju, čija se potreba objašnjava otežanim gutanjem kod dijabetičara,
  • moguće hranjenje sondom u teškim oblicima patologije,
  • uključivanje u jelovnik supe od povrća i kaše od mlijeka, kiselo-mliječnih napitaka, dječjih pireja (bez šećera). Mogu se koristiti pripremljene hranjive smeše.

Nakon moždanog udara s dijabetesom, kad pacijent ponovno dobije priliku gutati sam, izbor hrane se proširuje. Međutim, hrana treba biti prokuhana i svježe pripremljena, bez dodavanja soli i začina. Proizvodi koji sadrže holesterol trebaju biti isključeni iz jelovnika.

Najispravnije će biti jesti hranu zasićenu magnezijumskom i kalijumovom soli. Isto se odnosi i na lipotropne spojeve koji normaliziraju metabolizam masti. Takva zdrava hrana je morska hrana, kao i sir i orasi.

Prehrana nakon moždanog udara kod dijabetičara treba biti uz optimalnu količinu vitamina, vlakana i nezasićenih masnih kiselina.

Sve ih uključuje u maslinovim i ostalim biljnim uljima.

Recepti za dijabetičare nakon napada

Dijabetičari mogu kuhati pileću supu. Da biste to učinili, sipajte dvije litre vode u šerpu i dovesti do vrenja. Nakon toga, luk, krompir i šargarepa ogulite i narežete, bacite u kipuću vodu. Tada će vam trebati:

  • Isperite heljdu temeljno i dodajte u posudu za kuhanje,
  • pileći file (bez visokokalorične kore) se nareže na porcije. Na svim stranama malo pržite na malo ulja (na primjer maslinovo) i dodajte povrću,
  • tada ostaje samo da se juha dovede do spremnosti.

Kako bi ishrana kod moždanog udara i dijabetes melitusa bila što korisnija, sitno sjeckani zeleni dodava se neposredno prije obroka.

Još jedan koristan recept za dijabetičare kod kojih je došlo do krvarenja u mozgu je salata od morskih algi. Za njegovu pripremu šargarepa se kuha narezana, oguljena, narezana na trakice ili isjeckana na najvećoj rerni. Luk ogulite i nasjeckajte što je sitnije moguće. Dalje, morske alge kombiniraju se s mrkvom i lukom, začinjene biljnim uljem, po potrebi koristite sol. Sada se recept za ukusan obrok za dijabetičare tipa 2 može smatrati potpuno spremnim za jelo.

Posledice bolesti

Ako se moždani udar razvije s dijabetičkom patologijom, prognoza će biti nepovoljna. Glavne posljedice treba smatrati paralizom i parezom povezanim s akutnim motoričkim poremećajima. U većini slučajeva oni su jednostrani (hemiplegija). Dijabetičar može razviti kršenje govornog aparata, pogoršanje pamćenja.

Ostale patološke promjene uključuju jednostrano ili obostrano smanjenje vizualnih funkcija, povećanje mentalne aktivnosti, kao i promjene ličnosti povezane s mentalnim poremećajem. Bilo kakve simptome komplikacija ne bi trebalo zanemariti specijalista, dok dijabetičari ni u kojem slučaju ne smiju biti sami liječeni.

Preventivne mjere

Prevencija cirkulacijskih poremećaja u mozgu podrazumijeva isključenje primarnih i sekundarnih okidača. Prije svega, to je sprečavanje nastanka ateroskleroze. Preporučuje:

  • dijeta
  • stalni nadzor omjera kolesterola u krvi,
  • upotreba lijekova za snižavanje lipida kako ih je propisao endokrinolog, ako su prethodno otkriveni poremećaji metabolizma lipida.

Kontinuirano vježbanje preporučuje se za prevenciju gojaznosti, progresiju dijabetesa tipa 2 i hipertenziju. Važno je prestati pušiti, što povećava vjerovatnoću za razvoj kardiovaskularnih patologija, ateroskleroze.

Dijabetičarima se toplo preporučuje kontrola, prevencija i pravovremeno liječenje hipertenzije i krvnih bolesti koje dovode do tromboze. Ništa manje značajan faktor je i borba protiv stresnih situacija. Dokazano je da potonji značajno povećavaju verovatnoću ishemijskog ili hemoragičnog moždanog udara.

Pogledajte video: Koje Zdravlje What the health sa Srpskim prevodom (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar