Vitamini za dijabetes tipa 1 i 2

Pacijenti s dijabetesom stalno doživljavaju letargiju i pospanost. Ovo se stanje objašnjava lošim metabolizmom ugljikohidrata. Štoviše, metabolički procesi se pogoršavaju zbog stroge prehrane i kontinuiranog uzimanja lijekova. Zato se kod dijabetesa za normalizaciju gušterače preporučuje uzimanje vitamina A i E, grupe B, kao i cinka, hroma, sumpora i drugih elemenata u tragovima. U ljekarnama se prodaje puno vitaminsko-mineralnih kompleksa za dijabetičare.

Značajke dijabetesa tipa 1 i 2

Dijabetes je na listi bolesti visoke smrtnosti. Broj pacijenata koji pate od ove opasne bolesti brzo raste.

Bolest je uzrokovana nepravilnim radom gušterače. Organ unutrašnje sekrecije ili uopšte ne sintetiše inzulin, niti proizvodi neaktivan hormon.

Postoje dve vrste patologije:

  • Tip 1 - pojavljuje se zbog neispravnosti gušterače,
  • Tip 2 - posljedica je osjetljivosti tijela na inzulin.

Višak šećera postepeno isušuje stanice tijela pa dijabetičari moraju puno da piju. Dio pijane tečnosti nakuplja se u tijelu, uzrokujući oticanje, drugi dio se izlučuje urinom. Zbog toga pacijenti često odlaze u toalet. Zajedno s urinom, značajan dio soli, mineralnih elemenata i vitamina topljivih u vodi napušta tijelo. Deficit hranljivih sastojaka mora se nadoknaditi uzimanjem vitaminsko-mineralnih preparata.

Zašto je za dijabetičare važno uzimati vitamine?

Da bi se uvjerio u nedostatak vitamina, dijabetičar može donirati krv za posebnu analizu u medicinskoj laboratoriji. Ali takva je analiza skupa, pa se rijetko provodi.

Moguće je utvrditi nedostatak vitamina i minerala bez laboratorijskih ispitivanja, dovoljno je obratiti pažnju na određene simptome:

  • nervoza
  • pospanost
  • oštećenje pamćenja,
  • problemi sa koncentracijom,
  • sušenje kože,
  • pogoršanje stanja dlake i strukture nokatnih ploča,
  • grčevi
  • trnce u mišićnom tkivu.

Ako dijabetičar ima nekoliko simptoma s gornje liste, tada uzimanje vitaminskih pripravaka postaje obavezno.

Za bolest tipa 2 potrebno je uzimati vitamine jer:

  • na dijabetes uglavnom pogađaju starije osobe koje rijetko imaju nedostatak hranljivih sastojaka,
  • stroga dijabetička dijeta nije u stanju da zasiti tijelo potrebnim vitaminima,
  • učestalo mokrenje, što je tipično za dijabetičare, prati intenzivno izlučivanje korisnih spojeva iz tijela,
  • visoka koncentracija šećera u krvi aktivira oksidativne procese u kojima nastaju slobodni radikali, koji uništavaju stanice koje izazivaju ozbiljne bolesti, a vitamini sudjeluju u uništavanju slobodnih radikala.

U slučaju bolesti tipa 1, uzimanje vitaminskih pripravaka potrebno je samo s lošom prehranom ili poteškoćama u kontroli razine glukoze u krvi.

Vitamini važni za dijabetičare

Danas se na policama ljekarni mogu pronaći mnogi vitaminski i mineralni kompleksi dizajnirani posebno za pacijente s dijabetesom. Liječnik propisuje pacijentu najprikladniji lijek, fokusirajući se na težinu bolesti, težinu simptoma, prisustvo istodobnih patologija.

Za pacijente tipa 1 preporučuju se sledeći vitamini:

  1. Supstance iz grupe B. Piridoksin je posebno važan (B6) i tiamin (B1) Ovi vitamini normaliziraju stanje živčanog sustava što je oslabljeno i samom bolešću i lijekovima.
  2. Askorbinska kiselina (C). Dijabetes negativno utječe na stanje krvnih sudova. Vitamin C jača i tonizira vaskularne zidove.
  3. Biotin (H). Podržava normalno funkcioniranje svih organa i sistema sa nedostatkom inzulina. Smanjuje unos insulina u tkivo.
  4. Retinol (A). Sprečava ozbiljnu komplikaciju dijabetesa koja dovodi do sljepoće - retinopatija, u kojoj su pogođene kapilare očne jabučice.

Pacijenti tipa 2 trebaju uzimati sljedeće tvari:

  1. Chrome. Dijabetičari tipa 2 ovisni su o slatkišima i proizvodima od brašna. Rezultat je gojaznost. Krom je element u tragovima koji pomaže u borbi s debljanjem.
  2. Tokoferol (E). Normalizira krvni pritisak, jača vaskularne zidove i mišićna vlakna.
  3. Riboflavin (B2) Član mnogih metaboličkih reakcija. Neophodna je za normalizaciju metabolizma.
  4. Nikotinska kiselina (B3) Sudjeluje u oksidacijskim reakcijama koje utječu na osjetljivost tkiva na inzulin.
  5. Alfa lipoična kiselina (N). Suzbija simptome polineuropatije koja prati dijabetes.

Kompleksi vitamina i minerala za dijabetes

Slijede najbolji vitaminski i mineralni kompleksi pogodni za dijabetičare. Date su imena, opisi i cijene lijekova.

  1. Doppelherz sredstvo Vitamini za pacijente s dijabetesom. Najviše kupljeni lijek proizveden od njemačke farmaceutske kompanije Queisser Pharma. Kompleks, implementiran u obliku tableta, zasnovan je na 10 vitamina i 4 mineralna elementa koji jačaju imunološki sistem, normaliziraju stanje živčanog sistema i krvnih žila kod dijabetesa. Koncentracija hranjivih sastojaka u tabletama veća je od dnevne unosa za zdrave ljude, ali je optimalna za dijabetičare. Svaka pilula sadrži vitamine C i B6 u dvostrukoj dnevnoj dozi, E, B7 i B12 u trostrukoj dozi, minerali (hrom i magnezijum) su koncentracije viši nego u sličnim preparatima drugih proizvođača. Dodaci se preporučuju dijabetičarima ovisnima o slatkišima, kao i stalno suvoj i upaljenoj koži. Jedno pakovanje, uključujući 30 tableta, košta oko 300 rubalja.
  2. Vitamini za pacijente sa dijabetesom iz Vervag Pharm. Još jedan njemački preparat tableta sa hromom, cinkom i 11 vitamina. Vitamin A je prisutan u bezopasnom obliku, dok E i B6 su u visokoj koncentraciji. Minerali su uključeni u dnevnu dozu. Cijena paketa koji uključuje 30 tableta iznosi oko 200 rubalja, uključujući 90 tableta - do 500 rubalja.
  3. Abeceda dijabetes. Kompleks vitamina ruskog proizvođača, kojeg karakterizira bogat sastav korisnih komponenti. Tablete sadrže tvari koje su u malim dozama važne za tijelo, a posebno su potrebne kod dijabetesa u visokim koncentracijama. Osim vitamina, pripravak sadrži ekstrakt borovnice, koristan za oči, te ekstrakte repice i maslačka, koji poboljšavaju apsorpciju glukoze. Tablete su podijeljene u 3 doze u različito doba dana. Prva tableta se uzima ujutro kako bi se tijelo toniralo, druga - popodne kako bi se spriječili oksidacijski procesi, treća - uveče kako bi se smanjila ovisnost o slatkišima. Paket koji uključuje 60 tableta košta oko 300 rubalja.
  4. Režirat će. Ovaj naziv ima vitaminski kompleks koji proizvodi poznata ruska kompanija Evalar. Sastav je mali: 8 vitamina, cinka i hroma, ekstrakti repe i maslačka, kao i ekstrakt matičnjaka zrna graha, koji pomaže u održavanju normalne koncentracije šećera u krvi. U sastavu nema nepotrebnih aditiva, samo su komponente važne za dijabetičare u dnevnoj normi. Vitamini su proračunski, pakiranje sa 60 tableta košta nešto više od 200 rubalja.
  5. Oligim. Još jedan lijek od Evalara. Bolji sastav nego Direktni. Tablete uključuju 11 vitamina, 8 minerala, taurin, preventivnu retinopatiju, ekstrakt lista indijske Gimnema, koji normalizira šećer u krvi i holesterol. Dan pokazuje upotrebu 2 tablete: jedna s vitaminima i ekstraktom, druga s mineralima. Tokoferol, B vitamini i hrom su u visokoj koncentraciji. Paket koji uključuje 30 vitaminskih i 30 mineralnih tableta košta gotovo 300 rubalja.
  6. Doppelherz Ophthalmo-DiabetoVit. Lijek posebno stvoren za zdravlje organa vida kod dijabetesa. Sadrži lutein i zeaksantin - supstance potrebne za održavanje oštrine vida. Kompleks treba uzimati ne duže od 2 mjeseca, jer ako se prekorači tečaj, moguće je predoziranje retinola, što može nanijeti štetu organizmu u višku. Za paket koji sadrži 30 tableta, morat ćete platiti 400 rubalja.

Vitamini za dijabetičku djecu

Ne postoje posebni vitaminski pripravci za djecu s dijabetesom. A upotreba materija sadržanih u standardnim dečjim kompleksima nije dovoljna za organizam bolesnog deteta. Pedijatri malim pacijentima obično propisuju vitamine dijabetičare odraslim osobama, ali oni optimiziraju dozu i način davanja u skladu s težinom djeteta. Roditelji ne trebaju brinuti: uz pravilnu upotrebu, odrasli vitamini potpuno su sigurni za malog dijabetičara. Vaš lekar može propisati i jodomarin, dodatak ishrani na bazi minerala, bolesnom detetu.

Zasebno, treba reći o vitaminu D. Manjak ove supstance u djetetovom tijelu izaziva razvoj bolesti tipa 1. A kod odraslih je nedostatak kalciferola provokator metaboličkih poremećaja, hipertenzije i gojaznosti - početni znakovi bolesti tipa 2. Stoga se odrasli i djeca ne mogu zanemariti u nedostatnom stanju, nužno je nedostatak tvari nadoknaditi farmaceutskim pripravcima.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar