Suspenzija za injekcije (potkožno ili intravenski) sadrži rekombinantni humani inzulin u dozi od 40 ili 100 IU / ml, dostupan je u bočicama od 10 ml ili u spremnicima od 1,5 i 3 ml za olovke štrcaljke.

Terapijsko djelovanje: početak - 30 minuta nakon primjene, maksimalno - između 1 i 3 sata, trajanje od 5 do 7 sati.

Ostali lijekovi imaju složeniji sastav.

Na primjer, Humulin MZ je mješavina dva inzulina: topljivog ljudskog inzulina (30%) i suspenzije humanog izofan-protamin inzulina (70%). Puni naziv je inzulin dvofazni (ljudski genetski inženjering).

Dvofaznost nastaje zbog osobitosti djelovanja lijeka: početni učinak određuje se djelovanjem inzulina kratkog djelovanja, koji je njegov dio, tada se očituje djelovanje inzulina s produljenim djelovanjem.

Početak akcije nakon 30 minuta, maksimalan učinak nakon 2-8 sati, trajanje akcije do 24 sata.

To treba zapamtiti!

Svi lijekovi ove skupine u ljekarnama predstavljeni su u obliku ampula ili bočica sa tečnim, dozirnim oblicima u obliku tableta se ne događaNe možete ih piti. Također je strogo potrebno nabaviti recept za lijek. Napomena uz lijek nalazi se u opisu i načinu doziranja, ali prije upotrebe potrebno je kontaktirati stručnjaka.

Način primjene

Humulini se primenjuju obilazeći gastrointestinalni trakt (supkutano ili intravenski). Prema pravilima, pacijent mora proći neki studij, na primer, u "školama dijabetičara". Koliko jedinica dnevno primiti pacijenta, u početku odlučuje liječnik.

  • Doziranje lijeka koje je odabrao liječnik može varirati ovisno o načinu tjelesne aktivnosti i prehrane pod kontrolom nivoa glikemije od strane pacijenta (ali uvježban).
  • Preporučuje se upotreba propisanih lijekova. strogo redovno. Lijek se koristi s jednakom učinkovitošću, bez obzira na to je li pacijent muškarac ili žena.

Kod djece je ovaj lijek odobren za upotrebu. Upotrebu treba kontrolisati i glikemija. Osim toga, ako to dozvoljava starost, djeca bi trebala naučiti pravila života s dijabetesom.

  • Za starije pacijente potrebno je pažljivije praćenje bubrežne funkcije, a češće se koriste manje doze lijeka.
  • Tokom trudnoće lijekovi su odobreni za upotrebu.
  • Humulin se može koristiti za dojenje ako se održi dojenje.

Nuspojave

Humulin može dovesti do lipodistrofije (na mjestu ubrizgavanja), inzulinske rezistencije, alergijskih reakcija, smanjene razine kalija i prolaznog oštećenja vida. Nuspojave (alergije) mogu uzrokovati ne sam inzulin, već pomoćne tvari lijeka, stoga je dopuštena zamjena drugim lijekom inzulina.

Interakcija s drugim lijekovima

Potrebno je imenovanje humulina odvojena pažnja uz istodobnu upotrebu sa sledećim lekovima:

  • Pojačanje hipoglikemijskog efekta:
    1. Salicilati,
    2. Sulfonamidi,
    3. Beta blokatori,
    4. Pripravci koji sadrže etanol
    5. Amfetamin
    6. Anabolički steroidi,
    7. Fibrates
    8. Pentoksifilin
    9. Tetraciklini
    10. Phentolamine,
    11. Ciklofosfamid.
  • Smanjenje hipoglikemijskog efekta:
    1. Oralni kontraceptivi
    2. Glukokortikosteroidi,
    3. Tiazidni diuretici,
    4. Diazoksid
    5. Triciklički antidepresivi,
    6. Hormoni štitnjače,
    7. Isoniazid,
    8. Barbiturati
    9. Nikotinska kiselina
    10. Doksazosin
    11. Glucagon
    12. Hormon rasta,
    13. Simptomimetička sredstva.

Propisivanje ovih lijekova je moguće, ali potrebno je prilagoditi dozu humulina. Često je potrebno koristiti humuline i antibiotik zajedno sa pratećim bolestima.

Predoziranje humulina prati hipoglikemija, posebno je opasno ako se ne uzmu u obzir obroci, kršenja tehnike ubrizgavanja i fizička aktivnost. Ovisnost prema naučnim istraživanjima nije primećena.

Ljekarna izdaje lijekove na osnovu recepta.

Lantus i Levemir - inzulin produženog djelovanja

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Lantus i Levemir moderne su vrste inzulina s produženim djelovanjem, ubrizgavaju se svakih 12-24 sata za dijabetes tipa 1 i 2. I dalje se koristi srednji inzulin nazvan protafan ili NPH. Injekcija ovog insulina traje oko 8 sati. Nakon čitanja članka naučit ćete kako se sve ove vrste inzulina razlikuju jedna od druge, koji je bolji, zašto ih trebate ubrizgati.

  • Akcija Lantusa, Levemira i Protafana. Značajke svake od ovih vrsta inzulina.
  • Režimi liječenja T1DM i T2DM s produljenim i brzim inzulinom.
  • Proračun doze Lantusa i Levemira noću: detaljna uputstva.
  • Kako ubrizgati inzulin kako bi šećer ujutro na prazan stomak bio normalan.
  • Prelaz sa protafana na moderni produženi inzulin.
  • Koji je inzulin bolji - Lantus ili Levemir.
  • Kako odabrati jutarnju dozu produženog inzulina.
  • Dijeta za smanjenje doziranja inzulina za 2-7 puta i uklanja eliminaciju šećera u krvi.

Takođe pružamo detaljnu i efikasnu tehniku ​​postizanja normalne razine šećera u krvi ujutro na prazan stomak.

Pacijentima dijabetičarima treba propisati produženi inzulin noću i / ili ujutro, bez obzira da li pacijent prima brze injekcije inzulina prije obroka. Neki dijabetičari trebaju samo liječenje produženim inzulinom. Drugima nije potreban produženi inzulin, ali im ubrizgavaju kratak ili ultra-kratak inzulin kako bi umanjili krvne pjege nakon jela. I drugima je potrebno i jedno i drugo da bi održali normalan šećer, jer će se u protivnom razviti dijabetesne komplikacije.

Da biste odabrali vrste inzulina, doze i raspored injekcija za osobu sa šećernom bolešću lično se naziva „sastavite režim terapije insulinom“. Ova šema sastavlja se prema rezultatima ukupne kontrole šećera u krvi za 1-3 sedmice. Prije svega, morate saznati kako se šećer u krvi ponaša u različito doba dana na pozadini prehrane s malo ugljikohidrata. Nakon toga postaje jasno koje su mu vrste inzulina potrebne. Pročitajte članak „Koju vrstu inzulina ubrizgati, u koje vrijeme i u kojim dozama. Šeme za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. "

Prošireni inzulin možda neće biti potreban, ali potrebne su brze injekcije inzulina prije jela. Ili obrnuto - potreban vam je produženi inzulin za noć, a dan nakon jela šećer je normalan. Ili će se pacijent s dijabetesom naći u nekoj drugoj pojedinačnoj situaciji. Zaključak: ako endokrinolog propisuje isti tretman za sve svoje pacijente s fiksnim dozama inzulina i ne pogleda rezultate njihovih mjerenja šećera u krvi, onda je bolje konzultirati drugog liječnika.

Zašto je potreban inzulin dugog djelovanja

Za održavanje normalnog šećera u postu potreban je dugotrajni inzulin Lantus, Levemir ili Protafan. Mala količina inzulina neprestano cirkuliše u ljudskoj krvi. To se naziva pozadinskim (bazalnim) nivoom inzulina. Pankreas kontinuirano, 24 sata dnevno isporučuje bazni inzulin. Takođe, kao odgovor na obrok, ona takođe snažno baca velike porcije inzulina u krv. To se naziva doza bolusa ili bolus.

Bolui povećavaju koncentraciju inzulina za kratko vreme. To omogućava brzo ugađanje povećanog šećera do kojeg dolazi uslijed asimilacije hrane pojedene. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, gušterača ne proizvodi ni bazni ni bolus inzulin. Injekcije inzulina dugog djelovanja pružaju pozadinu inzulina, bazalnu koncentraciju inzulina.Važno je da tijelo ne "probavi" vlastite proteine ​​i da se ne dogodi dijabetička ketoacidoza.

Drugi cilj liječenja dijabetesa produženim inzulinom je sprečavanje smrti nekih od beta ćelija pankreasa. Injekcije Lantusa, Levemira ili Protafana smanjuju opterećenje na gušterači. Zbog toga umire manje beta ćelija, više njih ostaje živih. Injekcije produženog inzulina noću i / ili ujutro povećavaju šansu da dijabetes tipa 2 neće preći u ozbiljan dijabetes tipa 1. Čak i za pacijente sa dijabetesom tipa 1, ako se dio beta ćelija može održati živim, tijek bolesti se poboljšava. Šećer se ne preskače, drži se stabilno blizu normalne.

Inzulin dugog djelovanja koristi se u potpuno drugačiju svrhu od inzulina koji brzo djeluje prije jela. Nije namijenjen ublažavanju šiljaka šećera u krvi nakon jela. Također, ne treba ga koristiti za brzo spuštanje šećera ako se u vama naglo diže. Jer je inzulin dugog djelovanja prespor za to. Da biste apsorbirali hranu koju jedete, koristite kratki ili ultra-kratki inzulin. Isto vrijedi i za brzo dovođenje visokog šećera u normalu.

Ako pokušate raditi koji su produženi oblici inzulina za produženi inzulin, ishodiće se rezultati liječenja dijabetesa kao vrlo loši. Pacijent će imati stalna povišenja šećera u krvi, koja uzrokuju hronični umor i depresiju. Za nekoliko godina pojavit će se teške komplikacije zbog kojih će se osoba onesposobiti.

Koja je razlika između molekule Lantusa i humanog inzulina

Insulin Lantus (Glargin) proizvodi se metodama genetskog inženjeringa. Dobiva se rekombinacijom bakterije Escherichia coli Escherichia coli DNA (sojevi K12). U molekuli inzulina Glargin je asparagin zamijenio glicinom na položaju 21 lanca A, a dodane su dvije molekule arginina u položaju 30 lanca B. Dodavanje dve molekule arginina u C-kraj B-lanca promijenilo je izoelektričnu tačku sa pH 5,4 na 6,7.

Lantus molekula inzulina - lakše se rastvara s blago kiselim pH. Istovremeno je manji od humanog inzulina, rastvorljivog na fiziološkom pH potkožnog tkiva. Zamjena A21 asparagina glicinom je izoelektrično neutralna. Napravljen je da bi dobljenom analogu ljudskog insulina bio dobru stabilnost. Insulin Glargin proizvodi se kod kiselih pH 4,0, pa je zabranjeno miješati sa inzulinom proizvedenim pri neutralnom pH, kao i razrjeđivati ​​fiziološkom ili destiliranom vodom.

Insulin Lantus (Glargin) ima dugotrajni učinak zbog činjenice da ima posebnu nisku pH vrijednost. Promjena pH dovela je do činjenice da se ova vrsta inzulina manje rastvara na fiziološkom pH potkožnog tkiva. Lantus (Glargin) je jasno, jasno rješenje. Nakon potkožne primjene inzulina, on formira mikrorecipiente u neutralnom fiziološkom pH potkožnog prostora. Insulin Lantus se ne smije razrjeđivati ​​fiziološkom otopinom ili vodom za injekcije, jer će se zbog toga njegov pH približiti normalnom, a mehanizam produženog djelovanja inzulina bit će poremećen. Prednost Levemira je u tome što se čini da je razblažen što je moguće, mada to nije zvanično odobreno, pročitajte više u nastavku.

Značajke produženog inzulina Levemir (Detemir)

Insulin Levemir (Detemir) je još jedan analog inzulina dugog delovanja, konkurent Lantusu, koji je kreirao Novo Nordisk. U odnosu na ljudski inzulin, aminokiselina na položaju 30 lanca B uklonjena je u molekuli Levemir. Umjesto toga, ostatak masne kiseline, miristične kiseline koji sadrži 14 atoma ugljika, vezan je na aminokiselini lizin na položaju 29 lanca B. Zbog toga se 98-99% inzulina Levemir u krvi nakon injekcije veže na albumin.

Levemir se polako apsorbuje s mjesta ubrizgavanja i ima dugotrajni učinak. Njegov odgođeni efekat postiže se činjenicom da inzulin sporije ulazi u krvotok, a i zbog toga što molekule analoga inzulina sporije prodiraju u ciljane stanice. Budući da ova vrsta inzulina nema izraženi vrhunac djelovanja, rizik od teške hipoglikemije smanjuje se za 69%, a noćne hipoglikemije - za 46%. Ovo su pokazali rezultati dvogodišnjeg ispitivanja na pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1.

Koji je produženi inzulin bolji - Lantus ili Levemir?

Lantus i Levemir su analozi inzulina dugog djelovanja, najnovije dostignuće u liječenju dijabetesa inzulinom. Vrijedni su po tome što imaju stabilan profil djelovanja bez vrhova - dijagram koncentracije plazme ovih vrsta inzulina ima oblik "ravnog talasa". Kopira normalnu fiziološku koncentraciju bazalnog (pozadinskog) inzulina.

Lantus i Detemir su stabilne i predvidljive vrste inzulina. Oni djeluju gotovo identično kod različitih pacijenata, kao i različitog dana kod istog pacijenta. Sada dijabetičaru nije potrebno ništa miješati prije nego što je sebi dao injekciju produženog inzulina, a prije toga bilo je mnogo više muke sa „prosječnim“ inzulinskim protafanom.

Na pakovanju Lantus piše da se sav inzulin mora upotrijebiti u roku od 4 tjedna ili 30 dana nakon što je pakovanje odštampano. Levemir ima službeni rok trajanja od 1,5 puta duže, do 6 tjedana, a neslužbeni do 8 tjedana. Ako ste na dijeti sa malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 ili 2, vjerovatno će vam trebati niske dnevne doze produženog inzulina. Stoga će Levemir biti praktičniji.

Postoje i prijedlozi (nije dokazano!) Da Lantus povećava rizik od raka više nego druge vrste inzulina. Mogući razlog je taj da Lantus ima visoki afinitet prema receptorima hormona rasta koji se nalaze na površini stanica raka. Podaci o Lantusovoj umiješanosti u rak nisu dokazani, rezultati istraživanja su kontradiktorni. Ali u svakom slučaju, Levemir je jeftiniji i u praksi ništa lošiji. Glavna prednost je što se Lantus uopće ne smije razrjeđivati, a Levemir - ako je moguće, iako neformalno. Također, nakon početka upotrebe, Levemir se čuva duže od Lantusa.

Mnogi pacijenti s dijabetesom i endokrinolozi vjeruju da ako se daju velike doze, dovoljna je jedna injekcija Lantusa dnevno. U svakom slučaju, levemir se mora ubrizgavati dva puta dnevno, stoga je praktičnije liječiti Lantus velikim dozama inzulina. Ali ako provodite program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, linkovi do kojih su navedeni u nastavku, tada vam uopće neće trebati velike doze produženog inzulina. Praktično ne koristimo tako velike doze da nastavljaju djelovati cijeli dan, osim kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 s vrlo ozbiljnom pretilošću. Jer samo metoda malih opterećenja omogućava postizanje dobre kontrole šećera u krvi kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Održavamo šećer u krvi od 4,6 ± 0,6 mmol / L, kao u zdravih ljudi, 24 sata dnevno, uz mala kolebanja prije i nakon jela. Da biste postigli ovaj ambiciozni cilj, trebate ubrizgati produženi inzulin u malim dozama dva puta dnevno. Ako se dijabetes liječi malim dozama produženog inzulina, tada će trajanje djelovanja Lantusa i Levemira biti gotovo isto. U ovom slučaju će se pokazati Levemire-ove prednosti koje smo gore opisali.

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju
  • Program liječenja dijabetesa tipa 1 za odrasle i djecu
  • Period medenog mjeseca i kako ga produžiti
  • Tehnika bezbolnih injekcija insulina
  • Dijabetes tipa 1 kod djeteta liječi se bez inzulina primjenom ispravne prehrane. Intervjui sa porodicom.
  • Kako usporiti razaranje bubrega

Zašto je nepoželjna upotreba NPH-inzulina (protafan)

Do kasnih 1990-ih, kratke vrste inzulina bile su čiste poput vode, a sve ostalo je bilo zamućeno, neprozirno. Inzulin postaje zamućen zbog dodavanja komponenti koje formiraju posebne čestice koje se polako rastvaraju pod kožom čovjeka. Do danas je ostala samo jedna vrsta inzulina zamućena - prosječno trajanje djelovanja, koje se naziva NPH-inzulin, poznato i kao protafan. NPH označava "Hagedorn-ov neutralni protamin", protein životinjskog porekla.

Nažalost, NPH-inzulin može stimulisati imunološki sistem da stvara antitela na inzulin. Ova antitela ne uništavaju, već privremeno vezuju deo inzulina i čine ga neaktivnim. Tada ovaj vezani inzulin odjednom postaje aktivan kad više nije potreban. Ovaj efekat je vrlo slab. Za obične dijabetičare odstupanje šećera od ± 2-3 mmol / L je malo zabrinuto, a oni to ne primjećuju. Nastojimo održavati savršeno normalan šećer u krvi, tj. 4,6 ± 0,6 mmol / l prije i nakon obroka. Da bismo to učinili, provodimo program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2. U našoj situaciji nestabilno djelovanje srednjeg inzulina postaje upadljivo i pokvari sliku.

Postoji još jedan problem sa neutralnim protaminom Hagedorn. Angiografija je pregled krvnih sudova koji hrane srce kako bi se utvrdilo koliko su pogođeni aterosklerozom. Ovo je uobičajen medicinski postupak. Prije nego što ga provedete, pacijentu se daje injekcija heparina. Riječ je o antikoagulansu koji sprečava da se trombociti lijepe i blokiraju krvne žile zgrušavanjem krvi. Nakon dovršetka postupka, vrši se još jedna injekcija - NPH se daje za "isključivanje" heparina. U malom postotku ljudi koji su liječeni protafan inzulinom, u ovom se trenutku pojavljuje akutna alergijska reakcija koja može čak dovesti i do smrti.

Zaključak je da ako je moguće upotrijebiti neki drugi umjesto NPH inzulina, onda je bolje to učiniti. U pravilu, dijabetičari se prenose s NPH inzulina na produžne inzulinske analoge Levemir ili Lantus. Štaviše, oni takođe pokazuju najbolje rezultate kontrole šećera u krvi.

Jedina niša u kojoj primjena NPH-inzulina i dalje ostaje prikladna je u Sjedinjenim Američkim Državama (!) Mala djeca sa dijabetesom tipa 1. Za liječenje im je potrebna vrlo mala doza inzulina. Te su doze toliko male da se inzulin mora razrijediti. U Sjedinjenim Državama to se vrši upotrebom vlastitih rješenja za razrjeđivanje inzulina koje proizvođači pružaju besplatno. Međutim, za analoge inzulina s produženim djelovanjem, takva rješenja ne postoje. Stoga je dr. Bernstein primoran da svojim mladim pacijentima propisuje injekcije NPH inzulina koji se može razrjeđivati ​​3-4 puta dnevno.

U zemljama koje govore ruski jezik, brendirana rješenja za razrjeđivanje inzulina nisu dostupna tokom dana vatrom, za bilo koji novac, još više besplatno. Stoga ljudi razrjeđuju inzulin kupujući fiziološku otopinu ili vodu za injekcije u ljekarnama. A čini se da ova metoda manje-više djeluje, sudeći po recenzijama na forumima o dijabetesu. Na ovaj način se razrjeđuje Levemir (ali ne i Lantus!) Inzulin s produženim djelovanjem. Ako koristite NPH-inzulin za dijete, onda ćete ga morati razrijediti istom fiziološkom otopinom kao Levemir. Treba imati na umu da Levemir djeluje bolje i manje je potrebno trzati ga. Pročitajte više u članku "Kako razrijediti inzulin kako biste precizno ubrizgali male doze"

Kako napraviti šećer ujutro na prazan stomak biti normalno

Pretpostavimo da noću uzimate najveću dopuštenu dozu efikasnih tableta za dijabetes tipa 2.Uprkos tome, vaš šećer u krvi ujutro na prazan stomak stalno je iznad normalnog, a obično raste preko noći. To znači da vam trebaju injekcije produženog insulina preko noći. Ipak, prije nego što propisujete takve injekcije, morate osigurati da dijabetičar večera 5 sati prije odlaska u krevet. Ako se šećer u krvi diže tijekom noći zbog činjenice da pacijent s dijabetesom kasno večera, tada produženi inzulin noću neće pomoći. Obavezno razvijte zdravu naviku ranog večeranja. Podsjetite na svoj mobilni telefon u 17.30 sati da je vrijeme za večeru, a večerajte u 18:00 do 18:30. Nakon rane večere sljedećeg dana, rado ćete jesti proteinsku hranu za doručak.

Proširene vrste inzulina su Lantus i Levemir. Gore u ovom članku detaljno smo razgovarali o tome kako se razlikuju jedan od drugog i koji je bolje koristiti. Da vidimo kako djeluje ubrizgavanje produženog inzulina noću. Morate znati da je jetra posebno aktivna u neutraliziranju inzulina ujutro, neposredno prije buđenja. To se naziva fenomenom jutarnje zore. Upravo on izaziva visoki šećer u krvi ujutro na prazan stomak. Nitko sigurno ne zna njegove razloge. Ipak se može dobro kontrolirati ako želite postići normalan šećer ujutro na prazan stomak. Pročitajte više detalja "Fenomen jutarnje zore i kako to kontrolirati."

Zbog fenomena jutarnje zore, preporučuje se produljeno ubrizgavanje inzulina noću najkasnije 8,5 sati prije nego što ustanete ujutro. Učinak ubrizgavanja produženog inzulina noću vrlo je oslabljen 9 sati nakon injekcije. Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes, tada su doze svih vrsta inzulina, uključujući produženi inzulin noću, potrebne relativno male. U takvoj situaciji obično se efekat večernje injekcije Levemira ili Lantusa zaustavi prije nego što se noć završi. Iako proizvođači tvrde da djelovanje ovih vrsta inzulina traje duže.

Ako vam večernja injekcija produženog inzulina i dalje djeluje cijelu noć, pa i ujutro, znači da ste ubrizgali previše, a sredinom noći šećer je ispod normalne. U najboljem slučaju bit će noćne more, a u najgorem slučaju teška hipoglikemija. Morate podesiti alarm da biste se nakon 4 sata, usred noći, probudili i izmjerili šećer u krvi glukometrom. Ako je ispod 3,5 mmol / L, podijelite večernju dozu produženog inzulina na dva dijela. Uklonite jedan od tih dijelova ne odmah, već nakon 4 sata.

Još jednom ističemo: ako se doza produženog inzulina noću pretjerano poveća, tada se sljedećeg jutra šećer na glasu neće smanjiti, već će se povećati.

Podjeliti večernju dozu produženog inzulina na dva dijela, od kojih se jedan ubrizgava usred noći, vrlo je tačno. Ovim režimom ukupna večernja doza produženog inzulina može se smanjiti za 10-15%. To je i najbolji način za kontrolu fenomena jutarnje zore i normalan šećer u krvi ujutro na prazan stomak. Noćne injekcije uzrokovat će najmanje neugodnosti kada se naviknete na njih. Pročitajte kako bezbolno doći do inzulinskih snimaka. Usred noći možete ubrizgati dozu produženog inzulina u polusvjesnom stanju ako uveče sve pripremite za to, a zatim odmah ponovo zaspite.

  • Liječenje dijabetesa s inzulinom: započnite ovdje. Vrste inzulina i pravila za njegovo skladištenje.
  • Kakvu vrstu insulina ubrizgati, u koje vrijeme i u kojim dozama. Sheme za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.
  • Inzulinske šprice, olovke i iglice za njih. Koje špriceve je bolje koristiti.
  • Ultra kratki inzulin Humalog, NovoRapid i Apidra. Ljudski kratki inzulin
  • Proračun doze inzulina prije obroka. Kako sniziti šećer na normalu ako je skočio
  • Kako razrijediti inzulin kako biste precizno ubrizgali male doze
  • Liječenje djeteta inzulinom razrijeđenim od dijabetesa tipa 1 Humalog (poljsko iskustvo)
  • Inzulinska pumpa: prednosti i nedostaci. Pumpna inzulinska terapija

Kako izračunati početnu dozu produženog inzulina noću

Naš krajnji cilj je odabrati takve doze Lantusa, Levemira ili Protafana tako da se šećer na brzinu održava na normalnim vrijednostima od 4,6 ± 0,6 mmol / L. Posebno je teško normalizirati šećer ujutro na prazan stomak, ali to se rješava i ako pokušate. Kako se riješiti opisano je gore.

Svim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 potrebne su injekcije produženog inzulina noću i ujutro, kao i injekcije brzog inzulina prije obroka. Ispostavilo se 5-6 injekcija dnevno. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 situacija je lakša. Možda će ih trebati ubrizgavati rjeđe. Pogotovo ako pacijent slijedi dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i nije lijen vježbati s užitkom. Pacijentima dijabetesa tipa 1 se također preporučuje prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Bez toga nećete moći pravilno kontrolisati šećer, ma koliko pažljivo izračunali dozu inzulina.

Prije svega, mjerimo šećer glukometrom 10-12 puta dnevno tokom 3-7 dana da bismo razumjeli kako se ponaša. Ovo će nam dati informacije u koje vrijeme trebate ubrizgati inzulin. Ako je funkcija beta ćelija gušterače djelomično sačuvana, tada ćete je možda moći ubrizgati samo noću ili na nekim zasebnim obrocima. Ako pacijentu s dijabetesom tipa 2 trebaju injekcije produženog inzulina, onda se prije svega treba ubrizgati Lantus, Levemir ili Protafan noću. Da li su trajne injekcije insulina potrebne ujutro? To ovisi o pokazateljima brojila. Saznajte koliko brzo se zadržava šećer tokom dana.

Prvo izračunavamo početnu dozu produženog inzulina, a zatim ga kroz naredne dane prilagođavamo dok rezultat nije prihvatljiv

  1. U roku od 7 dana noću mjerimo šećer glukometrom, a potom sljedećeg jutra na prazan stomak.
  2. Rezultati se bilježe u tablici.
  3. Računamo za svaki dan: šećer ujutro na prazan stomak minus jučerašnji šećer noću.
  4. Odbacujemo dane u kojima je dijabetičar večerao ranije od 4-5 sati prije spavanja.
  5. Pronalazimo minimalnu vrijednost ovog povećanja za razdoblje promatranja.
  6. U priručniku će se saznati kako 1 UNIT inzulina snižava šećer u krvi. To se naziva pretpostavljeni faktor osjetljivosti na inzulin.
  7. Podijelite minimalno povećanje šećera po noći s procijenjenim koeficijentom osjetljivosti na inzulin. To nam daje početnu dozu.
  8. Izdržite uveče izračunatu dozu produženog inzulina. Postavili smo alarm da bismo se probudili usred noći i provjerili šećer.
  9. Ako je šećer noću ispod 3,5-3,8 mmol / L, večernja doza inzulina mora biti smanjena. Metoda pomaže - prenijeti dio nje na dodatnu injekciju u 1-3 ujutro.
  10. U sljedećim danima povećavamo ili smanjujemo dozu, isprobavamo različite injekcije, sve dok jutarnji šećer ne bude u granicama normale od 4,6 ± 0,6 mmol / L, uvijek bez noćne hipoglikemije.

Primjer podataka za izračunavanje početne doze Lantusa, Levemira ili Protafana noću

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Utorak Srijeda Četiri Petak Subota Nedelja Ponedeljak

Vidimo da podatke za četvrtak treba odbaciti, jer je pacijent kasnio na večeru. Ostalih dana minimalni prirast šećera po noći bio je u petak. Iznosio je 4,0 mmol / L. Uzmemo minimalni rast, a ne maksimalni ili čak prosjek. Cilj je da početna doza inzulina bude prilično niska, a ne visoka. Ovo dodatno osigurava pacijenta od noćne hipoglikemije. Sljedeći korak je utvrđivanje procijenjenog koeficijenta osjetljivosti na inzulin iz tablične vrijednosti.

Pretpostavimo da je kod pacijenta koji ima dijabetes tipa 1, pankreas potpuno prestao proizvoditi svoj inzulin. U tom slučaju će 1 jedinica produženog inzulina sniziti šećer u krvi za oko 2,2 mmol / L kod osobe težine 64 kg. Što više vagate slabije je djelovanje inzulina.Na primjer, za osobu koja teži 80 kg, dobit će se 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L. Rešavamo problem sastavljanja proporcije iz predmeta aritmetike u osnovnoj školi.

Za pacijente s teškim dijabetesom tipa 1 ovu vrijednost uzimamo direktno. Ali za pacijente s dijabetesom tipa 2 ili dijabetesom tipa 1 u blagom obliku, bit će previsok. Pretpostavimo da vaš gušterača i dalje proizvodi inzulin. Da bismo uklonili rizik od hipoglikemije, prvo ćemo razmotriti „s razinom“ da 1 jedinica produženog inzulina snižava šećer u krvi za čak 4,4 mmol / l i teži 64 kg. Trebate odrediti ovu vrijednost za svoju težinu. Napravite proporciju, kao u gornjem primjeru. Za dijete koje teže 48 kg, dobit će se 4,4 mmol / L * 64 kg / 48 kg = 5,9 mmol / L. Za dobro hranjenog pacijenta sa dijabetesom tipa 2 s tjelesnom težinom od 80 kg postojat će 4,4 mmol / l * 64 kg / 80 kg = 3,52 mmol / l.

Već smo otkrili da je za našeg pacijenta minimalno povećanje šećera u krvi po noći bilo 4,0 mmol / L. Težina mu je 80 kg. Prema njemu, prema "opreznoj" proceni 1 U produženog insulina, on će sniziti šećer u krvi za 3,52 mmol / L. U tom slučaju će za njega početna doza produženog inzulina noću iznositi 4,0 / 3,52 = 1,13 jedinica. Zaokružite na najbliži 1/4 PIECES i dobijete 1,25 PIECES. Da biste pravilno ubrizgali tako malu dozu, morate naučiti kako razrijediti inzulin. Lantus nikada ne treba razrjeđivati. Stoga će morati biti sjeckana 1 jedinica ili odmah 1,5 jedinica. Ako koristite Levemir umjesto Lantusa, razrijedite ga da biste točno ubrizgali 1,25 komada.

Dakle, ubrizgavali su preko noći početnu dozu produženog inzulina. Narednih dana to ispravljamo - povećavamo ili smanjujemo dok šećer ujutro na prazan stomak ne bude stabilan na 4,6 ± 0,6 mmol / l. Da biste to postigli, morat ćete razdvojiti dozu Lantusa, Levemira ili Protafana za noć i uboditi dio kasnije usred noći. Pročitajte detalje iznad u odjeljku "Kako brzo napraviti šećer brzo ujutro".

Svaki pacijent s dijabetesom tipa 1 ili 2, koji je na dijeti sa niskim ugljikohidratima, mora naučiti kako razrijediti inzulin kako bi precizno ubrizgavao male doze. A ako još uvijek niste prešli na dijetu sa malo ugljikohidrata, šta onda radite ovdje?

Korekcija doze produženog insulina noću

Dakle, smislili smo kako izračunati procijenjenu početnu dozu produženog inzulina noću. Ako ste u školi naučili aritmetiku, onda se možete nositi s njom. Ali to je bio samo početak. Jer početna doza je vjerovatno preniska ili previsoka. Da biste prilagodili dozu produženog inzulina noću, nekoliko dana bilježite razinu šećera u krvi, a nakon toga ujutro na prazan stomak. Ako maksimalno povećanje šećera po noći nije bilo veće od 0,6 mmol / l - tada je doza tačna. U ovom slučaju trebate uzeti u obzir samo one dane u kojima ste večerali najkasnije 5 sati prije odlaska u krevet. Rano jesti važna je navika za dijabetičare koji se liječe insulinom.

Ako je najveći porast šećera po noći premašio 0,6 mmol / L - to znači da treba pokušati povećati dozu večernjeg produženog inzulina. Kako to učiniti? Potrebno je povećavati za 0,25 PIECES svaka 3 dana, a zatim svaki dan pratiti kako će to uticati na noćno povećanje šećera u krvi. Nastavite polako povećavati dozu sve dok ujutro šećer nije za 0,6 mmol / L veći od vašeg šećernog šećera. Ponovo pročitajte kako kontrolirati fenomen jutarnje zore.

Kako odabrati optimalnu dozu produženog inzulina noću:

  1. Morate naučiti da ručate rano, 4-5 sati prije spavanja.
  2. Ako ste večerali kasno na večeru, onda takav dan nije pogodan za prilagođavanje doze produženog inzulina noću.
  3. Jednom tjedno u različite dane, usred noći provjeravajte šećer. Trebao bi biti najmanje 3,5-3,8 mmol / L.
  4. Povećajte večernju dozu produženog inzulina ako je ujutro 2-3 dana zaredom šećer na prazan želudac veći za 0,6 mmol / L nego što je bio juče prije spavanja.
  5. Prethodna tačka - razmislite samo o onim danima kada ste ranije večerali!
  6. Za pacijente s dijabetesom tipa 1 i 2 koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Dozu produženog inzulina preko noći preporučuje se povećavati za ne više od 0,25 jedinica svaka 3 dana. Cilj je osigurati se što više od noćne hipoglikemije.
  7. Važno! Ako ste povećali večernju dozu produženog inzulina - naredna 2-3 dana, budite sigurni da provjerite šećer usred noći.
  8. Što ako se šećer noću odjednom pokaže ispod normalnog ili vam smetaju noćne more? Dakle, trebate smanjiti dozu inzulina koja ubrizgavate prije spavanja.
  9. Ako trebate sniziti večernju dozu produženog inzulina, preporučuje se premjestiti njegov dio na dodatnu injekciju u 1-3 ujutro.

Prevencija noćne hipoglikemije

Pročitajte glavni članak, Hipoglikemija kod dijabetesa. Prevencija i ublažavanje hipoglikemije. "

Noćna hipoglikemija uz noćne more je neugodan događaj, pa čak i opasan ako živite sami. Otkrijmo kako to spriječiti kada tek počnete liječiti dijabetes injekcijama produženog inzulina preko noći. Podesite alarm tako da vas probudi 6 sati nakon večernjeg snimka. Kad se probudite, izmjerite šećer u krvi glukometrom. Ako je ispod 3,5 mmol / l, pojedite malo ugljikohidrata kako ne bi došlo do hipoglikemije. Kontrolirajte svoj noćni šećer u ranim danima terapije dijabetesom inzulinom, kao i svaki put kad pokušate povećati dozu produženog inzulina preko noći. Čak i jedan takav slučaj znači da je potrebno smanjiti dozu.

Većina dijabetičara sa niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju produžene doze inzulina preko noći manje od 8 jedinica. Izuzetak od ovog pravila čine bolesnici sa dijabetesom tipa 1 ili 2, teško pretili, dijabetičku gastroparezu, kao i oni koji sada imaju zaraznu bolest. Ako ubrizgavate produženi inzulin preko noći u dozi od 7 jedinica ili više, tada se njegova svojstva mijenjaju, u usporedbi s malim dozama. To traje puno duže. Hipoglikemija se može pojaviti i prije večere sljedećeg dana. Da biste izbjegli ove nevolje, pročitajte “Kako ubrizgati velike doze inzulina” i slijedite preporuke.

Ako vam je potrebna velika večernja doza Lantusa, Levemira ili Protafana, tj. Ona prelazi 8 jedinica, preporučujemo da je razdijelite kasnije, usred noći. Uveče, pacijenti s dijabetesom pripremaju sve potrebne zalihe, postavljaju budilicu usred noći, a kad pozovu u polusvjesnom stanju, ubrizgavaju sebi i odmah zaspe. Zbog toga se rezultati liječenja dijabetesa znatno poboljšavaju. Vrijedno je neprijatnosti spriječiti hipoglikemiju i dobiti normalan šećer u krvi sljedećeg jutra. Štaviše, neprijatnosti će biti minimalne kada savladate tehniku ​​bezbolne injekcije insulina.

Trebaju li vam injekcije produženog inzulina ujutro?

Dakle, smislili smo kako noćima izbosti Latnusa, Levemira ili Protafana. Prvo utvrdimo hoćemo li to uopšte raditi. Ako se pokaže da vam treba, tada računamo i uložimo početnu dozu. I tada ga ispravljamo dok šećer ujutro na prazan stomak nije normalan 4,6 ± 0,6 mmol / l. Usred noći ne bi trebao pasti ispod 3,5-3,8 mmol / L. Vrhunac koji ste naučili na našoj web stranici je napraviti dodatni inzulinski snimak usred noći radi kontrole fenomena jutarnje zore. Dio večernje doze prebacuje se na njega.

Sada idemo odlučiti o jutarnjoj dozi produženog inzulina. Ali tu dolazi poteškoća. Da biste ujutro riješili probleme sa injekcijama produženog inzulina, trebate izgladnjivati ​​tokom dana, od večere do večere. Ubrizgavamo Lantus Levemir ili Protafan kako bi održavali normalan šećer na post. Tokom noći spavate i gladujete prirodno. A popodne da biste pratili šećer na prazan stomak, morate se svjesno suzdržavati od jela. Nažalost, to je jedini pravi način izračunavanja jutarnje doze produženog inzulina. Postupak u nastavku opisan je detaljno.

Pretpostavimo da tijekom dana imate skokove šećera ili je stalno povećana.Pitanje od velike važnosti: povećava li se vaš šećer kao rezultat obroka ili na prazan stomak? Podsjetimo da je produženi inzulin potreban za održavanje normalnog šećera na glasu, i brzo - da se izbjegne povećanje šećera u krvi nakon jela. Koristimo i ultra kratki inzulin da brzo smanjimo šećer na normalu ako i dalje skoči.

Gašenje šećera u krvi nakon jela kratkog inzulina ili ubrizgavanje produženog inzulina ujutro kako bi se normalno održavao šećer na prazan stomak cijeli dan, potpuno je drugačije. Stoga je vrlo važno saznati kako se vaš šećer ponaša tokom dana, a tek nakon toga propisati režim terapije inzulinom za taj dan. Nepismeni doktori i dijabetičari pokušavaju koristiti kratki inzulin tokom dana tamo gdje je potrebno produženo, i obrnuto. Rezultati su očajni.

Potrebno je eksperimentom otkriti kako se ponaša vaš šećer u krvi tokom dana. Ustaje li kao rezultat obroka ili na prazan stomak? Nažalost, morate izgladnjeti da biste dobili ove informacije. Ali eksperiment je apsolutno neophodan. Ako vam ne trebaju dugotrajne injekcije inzulina noću da nadoknadite fenomen jutarnje zore, malo je vjerovatno da će vam šećer u krvi porasti tokom dana na prazan stomak. Ali ipak morate provjeriti i provjeriti. Štaviše, trebali biste sprovesti eksperiment ako noću dobijate injekcije produženog inzulina.

Kako odabrati dozu Lantusa, Levemira ili Protafana ujutro:

  1. Na dan eksperimenta, nemojte jesti doručak ili ručak, već planirajte večeru 13 sati nakon što se probudite. Ovo je jedini put da vam se dozvoli da kasno večerate.
  2. Ako uzimate Siofor ili Glucofage Long, tada uzimajte svoju uobičajenu dozu ujutro.
  3. Tokom dana pijte puno vode, možete koristiti biljni čaj bez šećera. Ne umirajte od gladi. Kafa, kakao, crni i zeleni čaj - bolje je ne piti.
  4. Ako uzimate lijekove za dijabetes koji mogu izazvati hipoglikemiju, onda ih danas ne uzimajte i uglavnom ih napustite. Pročitajte koje su tablete protiv dijabetesa loše, a koje dobre.
  5. Izmjerite šećer u krvi glukometrom čim se probudite, a zatim ponovo nakon 1 sat, nakon 5 sati, nakon 9 sati, nakon 12 sati i 13 sati prije večere. Ukupno ćete u toku dana izvršiti 5 mjerenja.
  6. Ako se tijekom 13 sati posta tijekom dana, šećer povećao za više od 0,6 mmol / l i nije pao, tada ćete ujutro na prazan stomak trebati injekcije produženog inzulina. Izračunavamo dozu Lantusa, Levemira ili Protafana za ove injekcije na isti način kao za produženi inzulin preko noći.

Nažalost, kako bi se prilagodila jutarnja doza produženog inzulina, osoba mora postiti nepotpun dan i gledati kako se šećer u krvi ponaša tokom današnjeg dana. Preživjeti gladne dane dva puta u jednoj sedmici vrlo je neprijatno. Stoga pričekajte sljedeću sedmicu prije nego što provedete isti eksperiment da biste prilagodili dozu jutarnjeg produženog inzulina. Naglašavamo da je sav ovaj mučan postupak potreban samo onim bolesnicima koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i pokušavaju održati savršeno normalni šećer 4,6 ± 0,6 mmol / L. Ako vas odstupanja od ± 2-4 mmol / l ne smetaju, ne možete smetati.

Kod dijabetesa tipa 2 velika je vjerovatnoća da vam trebaju brze injekcije inzulina prije obroka, ali vam nisu potrebne produžene injekcije inzulina ujutro. Međutim, to se ne može predvidjeti bez eksperimenta, pa nemojte biti lijeni da to sprovedete.

Pretpostavimo da ste započeli s liječenjem dijabetesa tipa 2 produženim injekcijama inzulina noću, a možda i ujutro. Nakon nekog vremena moći ćete odabrati pravu dozu inzulina kako biste održavali normalan šećer u krvi na dan 24 sata dnevno. Kao rezultat toga, gušterača se može toliko napasti da će i bez injekcija brzog inzulina normalno suzbiti povećanje šećera nakon jela. To se često događa sa blagim oblikom dijabetesa tipa 2. Ali ako vam je nakon šećera u krvi šećer u krvi i dalje za više od 0,6 mmol / L viši od normalnog, tada su vam potrebne i injekcije kratkog inzulina prije obroka. Za više informacija pogledajte „Proračun doze brzog inzulina prije obroka“.

Prošireni inzulin Lantus i Levemir: odgovori na pitanja

Glikovani hemoglobin je smanjen na 6,5% - dobro, ali posla još ima :). Lantus se može ubodati dva puta dnevno. Štoviše, preporučujemo svima da to rade kako bi poboljšali kontrolu dijabetesa. Iz nekih razloga biramo Levemira umjesto Lantusa, ali oni su beznačajni. Ako se Lantus daje besplatno, ali Levemir - ne, mirno ubrizgavajte dva puta dnevno inzulin koji vam daje država.

Što se tiče nekompatibilnosti Lantusa i NovoRapida i drugih varijanti inzulina različitih proizvođača. To su glupe glasine, koje ne potvrđuju ništa. Uživajte u životu dok besplatno primate dobar uvezeni inzulin. Ako se morate prebaciti na domaće, tada ćete se tih vremena sjetiti s nostalgijom. O "meni je postalo teže nadoknaditi dijabetes". Prebacite se na dijetu s niskom razinom ugljikohidrata i slijedite sve ostale aktivnosti navedene u našem programu dijabetesa tipa 1. Toplo preporučujem ubrizgavanje Lantusa najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, a ne jednom, kao što to svi vole da rade.

Ja bih bio na vašem mjestu, naprotiv, marljivo izudarao Lantusa i to dva puta dnevno, a ne samo noću. U ovom slučaju možete pokušati bez injekcije Apidre. Prebacite se na dijetu s malo ugljikohidrata i slijedite sve ostale aktivnosti kao što je opisano u programu liječenja dijabetesa tipa 2. Izvršite samo-praćenje ukupnog šećera u krvi 1-2 puta sedmično. Ako pažljivo pratite dijetu, uzimate lijekove za dijabetes tipa 2, i još više fizičke vježbe sa zadovoljstvom, tada s 95% vjerojatnosti možete uopšte i bez injekcije inzulina. Ako je bez šećera vaš šećer i dalje iznad normalnog, prvo ubrizgavajte Lantus. Injekcije brzog inzulina prije jela sa dijabetesom tipa 2 potrebne su samo u najtežim slučajevima, ako je pacijent previše lijen da slijedi dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i općenito se pridržava režima.

Pročitajte članak „Tehnika ubrizgavanja inzulina“. Malo vježbajte - i naučite kako raditi ove injekcije apsolutno bezbolno. Ovo će donijeti značajno olakšanje celoj vašoj porodici.

Da, jeste. Štoviše, za svoj novac trebali biste kupiti Lantus ili Levemir, umjesto da koristite besplatni "prosječni" protafan. Zašto - detaljno se raspravljalo gore.

Neuropatija, dijabetičko stopalo i druge komplikacije ovise o tome kako uspijevate održati razinu šećera u krvi normalnom. Kakvu vrstu inzulina koristite zapravo nije važno ako pomaže da se kompenzira dijabetes. Ako s protafana prebacite na Levemir ili Lantus kao produženi inzulin, tada preuzimanje kontrole dijabetesa postaje lakše. Dijabetičari su se oslobodili bola i drugih simptoma neuropatije - to je zbog činjenice da su poboljšali šećer u krvi. A specifične vrste inzulina nemaju nikakve veze s tim. Ako ste zabrinuti zbog neuropatije, pročitajte članak o alfa lipoičnoj kiselini.

Eksperimentišući sa injekcijama produženog inzulina možete ujutro na prazan želudac poboljšati šećer. Ako jedete uravnoteženu dijetu, preopterećenu ugljikohidratima, tada morate koristiti velike doze Levemira. U tom slučaju isprobajte večernju dozu uboda od 22.00 do 00.00. Tada će vrhunac njegovog djelovanja biti u 5.00-8.00 ujutro, kada se fenomen jutarnje zore manifestuje što je više moguće. Ako ste prešli na dijetu s niskim ugljikohidratima i doze lijeka Levemir su male, preporučuje se prelazak na 3 ili čak 4 injekcije dnevno s dvostrukog davanja. U početku je to problematično, ali brzo se naviknete, a jutarnji šećer počinje da vas čini vrlo sretnima.

Ljekarima je očito dosadno i nemaju što raditi. Ako u 4 godine niste razvili alergiju na inzulin, onda je mala vjerovatnoća da će se iznenada pojaviti. Skrećem pažnju na sljedeće. Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes ne samo da poboljšava šećer u krvi, već i smanjuje vjerojatnost pojave alergija.Budući da gotovo svi proizvodi koji mogu izazvati alergije, iz prehrane isključujemo, osim pilećih jaja.

Ne, ne baš. Glasine su da Lantus izaziva rak, ali one nisu potvrđene. Slobodno prelazite s protafana na Levemir ili Lantus - proširene analoge inzulina. Postoje mali razlozi zašto je bolje odabrati Levemira nego Lantusa. Ali ako se Lantus daje besplatno, a Levemir - ne, onda mirno ubrizgavajte besplatni visokokvalitetni inzulin. Napomena Preporučujemo ubrizgavanje Lantusa dva do tri puta dnevno, a ne jedanput.

Ne kažete uzalud svoju dob, visinu, težinu, vrstu dijabetesa i trajanje. Ne postoje jasne preporuke za vaše pitanje. Možete podijeliti 15 jedinica na pola. Ili smanjite ukupnu dozu za 1-2 jedinice i već je podijelite na pola. Ili možete uboditi više uveče nego ujutro kako biste prigušili pojavu jutarnje zore. Sve je to individualno. Obavite potpunu samokontrolu šećera u krvi i vodite se njegovim rezultatima. U svakom slučaju, prelazak sa jedne injekcije Lantusa na dva na dva puta je ispravan.

Nema jasnog odgovora na vaše pitanje. Obavite potpunu samokontrolu šećera u krvi i vodite se njegovim rezultatima. To je jedini način preciznog odabira produženih i brzih doza inzulina. Preporučujem vam intervju sa roditeljima šestogodišnjaka sa dijabetesom tipa 1. Uspjeli su potpuno skočiti inzulin nakon što su prešli na pravilnu prehranu.

Produljeni inzulin, kojem pripada Levemir, nije namijenjen brzom snižavanju šećera u krvi. Svrha njegove upotrebe je potpuno drugačija. Šećer u vašoj situaciji raste pod utjecajem hrane koja je nedavno jedena. To znači da doza brzog inzulina prije obroka nije odabrana pravilno. I, najvjerovatnije, glavni razlog je jedenje neprikladne hrane. Pročitajte naš program dijabetesa tipa 1 ili dijabetes tipa 2. Zatim pažljivo proučite sve članke u stupcu Insulin.

Prošireni inzulin kod dijabetesa tipa 1 i 2: nalazi

U članku ste detaljno saznali što su Lantus i Levemir, inzulin s produženim djelovanjem i prosječni NPH inzulin protafan. Shvatili smo zašto je ispravno koristiti injekcije produženog inzulina noću i ujutru, a za koje svrhe nije u redu. Glavna stvar koju je potrebno naučiti: inzulin s produženim djelovanjem održava normalan šećer u krvi navečer. Namjera mu nije da ugasi skok šećera nakon jela.

Ne pokušavajte koristiti produženi inzulin tamo gdje je potreban kratak ili ultra kratak. Pročitajte članke “Ultrashort Insulin Humalog, NovoRapid i Apidra. Humani kratki inzulin ”i“ injekcije brzog inzulina prije jela. Kako sniziti šećer na normalu ako je skočio ". Pravilno liječite dijabetes inzulinom ako želite izbjeći njegove komplikacije.

Pogledali smo kako izračunati odgovarajuću dozu produženog inzulina noću i ujutro. Naše preporuke razlikuju se od onoga što piše u popularnim knjigama i onoga što se uči u „školi dijabetesa“. Uz pažljivo samo nadgledanje šećera u krvi, osigurajte da su naše metode efikasnije, iako zahtijevaju dugotrajno. Da biste izračunali i prilagodili dozu produženog inzulina ujutro, morate preskočiti doručak i ručak. To je vrlo neprijatno, ali, nažalost, bolja metoda ne postoji. Proračunavanje i prilagođavanje doze produženog inzulina noću je lakše, jer noću, dok spavate, ni u kom slučaju ne jedete.

  1. Prošireni inzulin Lantus, Levemir i protafan potrebni su za održavanje normalnog šećera na prazan stomak jedan dan.
  2. Ultra kratka i kratka inzulina - ugasiti povećani šećer koji nastaje nakon obroka.
  3. Ne pokušavajte koristiti visoke doze produženog inzulina umjesto brzih injekcija inzulina prije obroka!
  4. Koji je insulin bolji - Lantus ili Levemir? Odgovor: Levemir ima male prednosti.Ali ako dobijete Lantusa besplatno, smirite ga.
  5. Kod dijabetesa tipa 2 prvo ubrizgavajte produženi inzulin noću i / ili ujutro, a potom brzi inzulin prije jela, ako je potrebno.
  6. Preporučljivo je preći sa protafana na Lantus ili Levemir, čak i ako za svoj novac morate kupiti novi produženi inzulin.
  7. Nakon prelaska na dijetu s niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 ili 2, doze svih vrsta inzulina smanjuju se 2-7 puta.
  8. U članku su data detaljna uputstva o tome kako izračunati dozu produženog inzulina noću i ujutro. Istražite ih!
  9. Preporučuje se uzimanje dodatne injekcije Lantusa, Levemira ili Protafana u 1-3 sata ujutro kako bi se dobro kontrolirao fenomen jutarnje zore.
  10. Dijabetičari koji jedu večeru 4-5 sati prije spavanja i dodatno ubrizgavaju produženi inzulin u 1-3 ujutro, imaju normalan šećer ujutro na prazan stomak.

Nadam se da vam je ovaj članak bio od pomoći. Ako je moguće, preporučljivo je zamijeniti prosječni NPH inzulin (protafan) s Lantusom ili Levemirom kako bi se poboljšali rezultati liječenja dijabetesa. U komentarima možete postaviti pitanja o liječenju dijabetesa s proširenim vrstama inzulina. Administracija stranice reagira brzo.

Insulin Humulin: recenzije, upute, koliko lijek košta

U 1 ml. Lijek Humulin Humulin sadrži 100 IU ljudskog rekombinantnog inzulina. Aktivni sastojci su 30% topljivog inzulina i 70% inzulina izofana.

Kao pomoćne komponente se koriste:

  • destilirani metakrezol,
  • fenola
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • klorovodična kiselina,
  • glicerol
  • cinkov oksid
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidroksid
  • voda.

Indikacije za upotrebu i nuspojave

  1. Dijabetes melitus kod kojeg se preporučuje terapija inzulinom.
  2. Gestacijski dijabetes (dijabetes trudnica).

  1. Ustanovljena hipoglikemija.
  2. Preosjetljivost.

Često se tijekom liječenja inzulinskim preparatima, uključujući Humulin M3, opaža razvoj hipoglikemije. Ako ima težak oblik, može izazvati hipoglikemijsku komu (ugnjetavanje i gubitak svijesti) pa čak i dovesti do smrti pacijenta.

Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti alergijske reakcije, koje se očituju svrbežom kože, oticanjem i crvenilom na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju sami po sebi u roku od nekoliko dana ili tjedana nakon početka liječenja.

Ponekad to nema veze s upotrebom samog lijeka, ali rezultat je utjecaja vanjskih faktora ili pogrešne injekcije.

Postoje alergijske manifestacije sistemske prirode. Javljaju se mnogo rjeđe, ali su i ozbiljniji. Sa takvim reakcijama se događa sljedeće:

  • otežano disanje
  • generalizirani svrab
  • otkucaji srca
  • pad krvnog pritiska
  • kratkoća daha
  • pretjerano znojenje.

U najtežim slučajevima alergije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ponekad je potrebna zamjena inzulina ili desenzibilizacija.

Kada koristite životinjski inzulin, može se razviti rezistencija, preosjetljivost na lijek ili lipodistrofija. Prilikom propisivanja insulina Humulin M3 vjerovatnost takvih posljedica gotovo je nula.

Upute za upotrebu

Humulinu M3 insulinu nije dozvoljeno davati intravenski.

Prilikom propisivanja inzulina, dozu i način primjene može odabrati samo liječnik. To se radi individualno za svakog pojedinog pacijenta, ovisno o razini glikemije u njegovom tijelu. Humulin M3 namijenjen je supkutanoj primjeni, ali može se davati i intramuskularno, inzulin to dozvoljava. U svakom slučaju, dijabetičar mora znati ubrizgati inzulin.

Subkutano, lijek se ubrizgava u trbuh, bedra, ramena ili zadnjicu. Na istom mjestu injekcije se može dati ne više od jednom mesečno.Za vrijeme postupka potrebno je pravilno koristiti uređaje za ubrizgavanje, kako bi se iglom spriječilo prodiranje u krvne žile, a ne masirati mjesto ubrizgavanja nakon injekcije.

Humulin M3 je gotova mješavina koju čine Humulin NPH i Humulin Regular. To omogućava da se pripravak ne pripremi prije primjene na samog pacijenta.

Da biste pripremili inzulin za ubrizgavanje, bočicu ili uložak Humulin M3 NPH valjajte 10 puta u vaše ruke i, okrenuvši se za 180 stepeni, polako protresti s jedne na drugu stranu. To se mora učiniti sve dok suspenzija ne postane poput mlijeka ili ne postane mutna, jednolika tekućina.

Ne preporučuje se aktivno mućkanje inzulina NPH, jer to može dovesti do pojave pjene i ometati tačnu dozu. Ne upotrebljavajte lijek sa sedimentom ili pahuljicama nastalim nakon miješanja.

Primjena inzulina

Da biste pravilno ubrizgali lijek, prvo morate provesti određene preliminarne postupke. Prvo morate odrediti mjesto ubrizgavanja, dobro oprati ruke i obrisati ovo mjesto krpom namočenom u alkohol.

Zatim trebate ukloniti zaštitnu kapu s igle štrcaljke, popraviti kožu (razvući je ili zabiti), umetnuti iglu i izvršiti injekciju. Zatim iglu treba izvaditi i nekoliko sekundi, bez trljanja, pritisnuti mjesto ubrizgavanja ubrusom. Nakon toga, uz pomoć zaštitne vanjske kapice, potrebno je odvojiti iglu, izvaditi je i ponovo staviti poklopac na olovku štrcaljke.

Ne možete dva puta koristiti istu iglu olovke za štrcaljku. Bočica ili uložak koriste se dok se potpuno ne isprazne, zatim odbace. Olovke za špriceve namenjene su samo za pojedinačnu upotrebu.

Predoziranje

Humulin M3 NPH, kao i drugi lijekovi u ovoj grupi lijekova, nema tačnu definiciju predoziranja, jer nivo glukoze u serumu u krvi ovisi o sistemskoj interakciji između razine glukoze, inzulina i drugih metaboličkih procesa. Međutim, predoziranje inzulina može imati izuzetno negativne efekte.

Hipoglikemija nastaje kao rezultat neusklađenosti sadržaja inzulina u plazmi i troškova energije i unosa hrane.

Sledeći simptomi su karakteristični za nastalu hipoglikemiju:

  • letargija
  • tahikardija
  • povraćanje
  • prekomjerno znojenje,
  • blijedost kože
  • drhtanje
  • glavobolja
  • zbrka.

U nekim slučajevima, na primjer, uz dugu povijest dijabetes melitusa ili njegovo pomno praćenje, znakovi pojave hipoglikemije mogu se promijeniti. Blaga hipoglikemija može se sprečiti uzimanjem glukoze ili šećera. Ponekad će vam možda trebati prilagoditi dozu inzulina, pregledati prehranu ili promijeniti fizičku aktivnost.

Umjerena hipoglikemija obično se liječi supkutanom ili intramuskularnom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata. U težim slučajevima, u prisustvu neuroloških poremećaja, konvulzija ili kome, pored ubrizgavanja glukagona, koncentrat glukoze mora se davati intravenski.

Ubuduće, da bi se spriječilo ponavljanje hipoglikemije, pacijent treba uzimati hranu bogatu ugljikohidratima. Izuzetno težak stupanj hipoglikemije zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Interakcije lijekova NPH

Učinkovitost Humulina M3 povećava se uzimanjem hipoglikemijskih oralnih lijekova, etanola, derivata salicilne kiseline, inhibitora monoamin oksidaze, sulfonamida, ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II, neselektivnih beta blokatora.

Glukokortikoidni lijekovi, hormoni rasta, oralni kontraceptivi, danazol, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, beta2-simpatomimetici dovode do smanjenja hipoglikemijskog učinka inzulina.

Ojačati ili, obrnuto, oslabiti ovisnost o inzulinu koji je sposoban za lankreotid i druge analoge somatostatina.

Simptomi hipoglikemije podmazani su dok uzimate klonidin, rezerpin i beta blokatore.

Uslovi prodaje, skladištenja

Humulin M3 NPH dostupan je u ljekarnama samo na recept.

Lijek se mora čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni, ne može se smrzavati i izlagati suncu i toplini.

Otvorena bočica inzulinskog NPH može se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni 28 dana.

Pod uvjetima potrebnih temperaturnih uvjeta, pripravak NPH čuva se 3 godine.

Posebna uputstva

Neovlašteni prekid liječenja ili imenovanje pogrešnih doza (posebno za bolesnike ovisne o insulinu) mogu dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze ili hiperglikemije, što predstavlja potencijalnu prijetnju za život pacijenta.

U nekih ljudi, kada se koristi ljudski inzulin, simptomi predstojeće hipoglikemije mogu se razlikovati od simptoma karakterističnih za životinjski inzulin ili mogu imati blaže manifestacije.

Pacijent bi trebao znati da ako je razina glukoze u krvi normalna (na primjer, uz intenzivnu inzulinsku terapiju), tada simptomi koji sugeriraju nadolazeću hipoglikemiju mogu nestati.

Te manifestacije mogu biti slabije ili se različito manifestiraju ako osoba uzima beta blokatore ili ima dugoročni dijabetes melitus, kao i u prisutnosti dijabetičke neuropatije.

Ako se hiperglikemija, poput hipoglikemije, ne koriguje pravodobno, to može dovesti do gubitka svijesti, kome, pa čak i smrti pacijenta.

Prelazak pacijenta na druge inzulinske pripravke NPH inzulina ili njihove vrste treba provoditi samo pod nadzorom liječnika. Promjena inzulina na lijek s različitom aktivnošću, način proizvodnje (DNA rekombinantna, životinjska), vrsta (svinja, analog) može zahtijevati hitnu ili, naprotiv, glatku korekciju propisanih doza.

Uz bolesti bubrega ili jetre, nedovoljnu funkciju hipofize, oslabljeno funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde, pacijentova potreba za inzulinom može se smanjiti, a s jakim emocionalnim stresom i nekim drugim stanjima, naprotiv, povećati.

Pacijent bi se uvijek trebao sjećati vjerojatnosti pojave hipoglikemije i adekvatno procijeniti stanje svog tijela tijekom vožnje automobila ili potrebu za opasnim radom.

  • Monodar (K15, K30, K50),
  • Novomix 30 Flexspen,
  • Ryzodeg Flextach,
  • Humalog Mix (25, 50).
  • Gensulin M (10, 20, 30, 40, 50),
  • Gensulin N,
  • Rinsulin NPH,
  • Farmasulin H 30/70,
  • Humodar B,
  • Vosulin 30/70,
  • Vosulin N,
  • Mikstard 30 NM
  • Protafan NM,
  • Humulin.

Trudnoća i dojenje

Ako trudnica pati od dijabetesa, tada je za nju posebno važno da kontrolira glikemiju. U ovo se vrijeme potražnja za inzulinom obično mijenja u različito vrijeme. U prvom tromjesečju pada, a u drugom i trećem raste, pa će možda biti potrebno prilagođavanje doze.

Također, može se zahtijevati promjena u doziranju, prehrani i fizičkoj aktivnosti tijekom dojenja.

Ako je ovaj inzulinski pripravak potpuno prikladan za pacijenta sa šećernom bolešću, tada su pregledi o Humulin M3 u pravilu pozitivni. Prema riječima pacijenata, lijek je veoma efikasan i praktično nema nikakve nuspojave.

Važno je zapamtiti da je strogo zabranjeno propisivati ​​inzulin za sebe, kao i mijenjati ga u drugi.

Jedna boca Humulina M3 zapremine 10 ml košta od 500 do 600 rubalja, paket od pet patrona od 3 ml u rasponu od 1000-1200 rubalja.

Inzulin kratkog djelovanja

Sastav ovog lijeka uključuje čistu hormonsku otopinu, koja ne sadrži nikakve aditive koji produžavaju njegovo djelovanje na organizam. Grupa inzulina kratkog djelovanja djeluje brže od ostalih, ali ukupno je trajanje njihove aktivnosti kratko.

Intramuskularni lijek dostupan je u zatvorenim staklenim bočicama, zatvorenim čepovima s obradom aluminija.

Učinak kratkog inzulina na organizam prati:

  • suzbijanje ili stimulacija određenih enzima,
  • aktiviranje sinteze glikogena i hekokinaze,
  • suzbijanje masnih kiselina koje aktiviraju lipazu.

Stepen izlučivanja i biosinteza ovisi o količini glukoze u krvotoku. S porastom njegove razine, procesi proizvodnje inzulina u gušterači povećavaju se, i obratno, sa smanjenjem koncentracije, izlučivanje se usporava.

Kratka klasifikacija inzulina

Prema vremenskim karakteristikama inzulina kratkog djelovanja je:

  • Kratki (topljivi, regulirajući) inzulini - djeluju nakon primjene nakon pola sata, pa ih se preporučuje koristiti 40-50 minuta prije jela. Vrhunska koncentracija aktivne tvari u krvotoku postiže se nakon 2 sata, a nakon 6 sati u tijelu ostaju samo tragovi lijeka. Kratki inzulini obuhvaćaju ljudsko topivu svinjetinu, topljivu u humani polusintetici i monokomponentne svinjetine.
  • Ultra kratke (odgovaraju ljudskim, analognim) inzulinama - počinju da utiču na telo nakon primene nakon 15 minuta. Vrhunska aktivnost se postiže i nakon par sati. Kompletna eliminacija iz organizma događa se nakon 4 sata. Zbog činjenice da ultrazvučni inzulin ima više fiziološkog učinka, preparati u kojima je dostupan mogu se koristiti 5-10 minuta prije jela ili odmah nakon obroka. Ova vrsta lijekova može uključivati ​​aspart inzulin i polusintetičke analoge ljudskog inzulina.

Povratak na sadržaj

Kratki inzulin u liječenju dijabetesa

Dijabetesni inzulin pomaže u sprečavanju razvoja komplikacija, produžava život dijabetičaru i poboljšava njegov kvalitet. Također, injekcije ovog lijeka smanjuju opterećenje na gušterači, što doprinosi djelomičnoj obnovi beta ćelija.

Sličan učinak može se postići i kod dijabetesa tipa 2 uz pravilnu provedbu programa liječenja i pridržavanje režima koji je preporučio liječnik. Oporavak beta stanica je također moguć s dijabetesom tipa 1 samo ako se postavi pravovremena dijagnoza i poduzmu mjere liječenja bez odlaganja.

Šta bi dijabetičari trebali imati? Pogledajte naš uravnoteženi nedeljni meni upravo sada!

Obično se lijek primjenjuje intramuskularno ili subkutano posebno dizajniranom inzulinskom špricom. Samo u prisutnosti dijabetičke kome, dozvoljeno je intravensko davanje lijeka. Doziranje se bira pojedinačno, uzimajući u obzir težinu bolesti, razinu šećera u tijelu i opće stanje pacijenta.

Povratak na sadržaj

Neželjene reakcije i kontraindikacije

Glavne nuspojave nakon primjene hormonskog sredstva nastaju kad se ne poštuju preporuke o doziranju. To je popraćeno značajnim povećanjem inzulina u krvotoku.

Najčešće nuspojave uključuju:

  • opća slabost
  • pojačano znojenje,
  • otkucaji srca
  • povećana slinavost,
  • vrtoglavica

U težim slučajevima kritičnog porasta hormona u krvotoku (ako ne postoji pravovremena primjena ugljikohidrata) mogu se pojaviti konvulzije, koje su praćene gubitkom svijesti i hipoglikemijskom komom.

Povratak na sadržaj

Preparati za kratki i ultra brzi inzulin

Sve droge koje sadrže kratke ljudske inzuline ili njihove analoge imaju slične karakteristike. Stoga se, ako je potrebno, mogu zamijeniti, poštujući iste doze, uz prethodno savjetovanje liječnika. Dakle, mali izbor imena inzulina kratkog i brzog djelovanja

Mehanizam djelovanja inzulina Humulin NPH

Farmakološki učinak je smanjenje glukoze u krvi uslijed povećanja njezinog unosa ćelijama i tkivima uz pomoć Humulin NPH. Kod šećerne bolesti smanjuje se proizvodnja hormona gušterače vlastitog inzulina, što zahtijeva hormonsku nadomjesnu terapiju. Lijek povećava iskorištavanje glukoze u stanicama kojima je potrebna prehrana. Inzulin stupa u interakciju sa posebnim receptorima na površini ćelija, što stimulira brojne biohemijske procese, koji uključuju posebno stvaranje hekokinaze, piruvat kinaze, sintetaze glikogena. Povećava se transport glukoze u tkiva iz krvi, gdje postaje manje.

Farmakološka svojstva

  • Terapeutski efekat počinje sat vremena nakon injekcije.
  • Učinak smanjenja šećera traje oko 18 sati.
  • Najveći učinak je nakon 2 sata i do 8 sati od trenutka primjene.

Takva varijacija intervala aktivnosti lijeka ovisi o mjestu primjene suspenzije i motoričkoj aktivnosti pacijenta. Ova svojstva trebaju se uzeti u obzir prilikom dodjele režima doziranja i učestalosti primjene. S obzirom na produženi početak efekta, propisuje se Humulin NPH zajedno s kratkim i ultra kratkim inzulinom.

Raspodjela i izlučivanje iz tijela:

  • Insulin Humulin NPH ne prodire kroz hematoplacentalnu barijeru i ne izlučuje se kroz mliječne žlijezde s mlijekom.
  • Neaktivirano u jetri i bubrezima pomoću enzima insulinaza.
  • Eliminacija lijeka uglavnom preko bubrega.

Neželjene nuspojave uključuju:

  • hipoglikemija je opasna komplikacija neadekvatnim doziranjem. Manifestira se gubitkom svijesti, koji se može pobrkati sa hiperglikemijskom komom,
  • alergijske manifestacije na mjestu ubrizgavanja (crvenilo, svrab, oticanje),
  • gušenje
  • kratkoća daha
  • hipotenzija
  • urtikarija
  • tahikardija
  • lipodistrofija - lokalna atrofija potkožnog masnog tkiva.

Opća pravila upotrebe

  1. Lijek treba davati ispod kože ramena, kukova, stražnjice ili prednjeg trbušnog zida, a ponekad je moguća i intramuskularna injekcija.
  2. Nakon injekcije ne treba snažno pritiskati i masirati područje invazije.
  3. Zabranjena je upotreba lijeka intravenski.
  4. Dozu odabire individualno endokrinolog i temelji se na rezultatima testa krvi na šećer.

Algoritam za primjenu inzulina Humulin NPH

  • Humulin u bočicama prije upotrebe mora se miješati valjanjem bočice između dlanova sve dok se ne pojavi boja mlijeka. Nemojte tresti, pjenati i ne koristiti inzulin s flokulentnim ostacima na zidovima bočice.
  • Humulin NPH u patroni ne samo da se pomiče između dlanova, ponavljajući pokret 10 puta, već i miješa, lagano okrećući uložak. Osigurajte da je inzulin spreman za primjenu ocjenom konzistencije i boje. Trebao bi biti ujednačen sadržaj u boji mlijeka. Takođe ne istresite i ne pjenajte lijek. Ne koristite otopinu sa žitaricama ili sedimentom. Ostali insulini se ne mogu ubrizgati u uložak i ne mogu se ponovo puniti.
  • Olovka za štrcaljku sadrži 3 ml insulina-izofana u dozi od 100 IU / ml. Za 1 injekciju unesite ne više od 60 IU. Uređaj omogućuje doziranje s točnošću do 1 IU. Provjerite je li igla čvrsto pričvršćena na uređaj.

- Operite ruke sapunom, a zatim ih obradite antiseptikom.

- Odlučite se o mestu ubrizgavanja i tretirajte kožu antiseptičkim rastvorom.

- Naizmenična mjesta ubrizgavanja tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno.

Značajke primjene uređaja olovke za štrcaljke

  1. Uklonite poklopac povlačenjem, a ne rotiranjem.
  2. Provjerite inzulin, rok trajanja, teksturu i boju.
  3. Pripremite iglu štrcaljke kako je gore opisano.
  4. Zavijte iglu dok ne bude čvrsto.
  5. Skinite dvije kapice sa igle. Spoljni - ne bacajte.
  6. Provjerite unos inzulina.
  7. Preklopite kožu i ubrizgajte iglu ispod kože pod kutom od 45 stepeni.
  8. Uvedite inzulin držeći gumb palcem dok se ne zaustavi, brojeći polako mentalno do 5.
  9. Nakon uklanjanja igle stavite kuglu alkohola na mjesto ubrizgavanja bez trljanja ili drobljenja kože. Normalno, kap inzulina može ostati na vrhu igle, ali ne i isticati iz njega, što znači nepotpunu dozu.
  10. Zatvorite iglu vanjskim poklopcem i odložite je.

Potencijalne interakcije s drugim lijekovima

Lijekovi koji pojačavaju učinak Humulina:

  • tablete za snižavanje šećera,
  • antidepresivi - inhibitori monoamin oksidaze,
  • hipotonične lekove iz grupe ACE inhibitora i beta blokatora,
  • inhibitori ugljične anhidraze,
  • imidazoli
  • tetraciklinski antibiotici,
  • litijumski preparati
  • B vitamini,
  • teofilin
  • lekovi koji sadrže alkohol

Lijekovi koji inhibiraju djelovanje inzulina Humulin NPH:

  • kontracepcijske tablete
  • glukokortikosteroidi,
  • hormoni štitnjače,
  • diuretici
  • triciklički antidepresivi,
  • sredstva koja aktiviraju simpatički nervni sistem,
  • blokatori kalcijumovih kanala,
  • opojni analgetici.

Analozi humulina

Trgovački nazivProizvođač
Insuman BazalSanofi-Aventis Deutschland GmbH, (Njemačka)
ProtafanNovo Nordisk A / S, (Danska)
Berlinsulin N Basal U-40 i Berlisulin N Basal PenBerlin-Chemie AG, (Njemačka)
Actrafan HMNovo Nordisk A / O, (Danska)
Br-Insulmidi ChSPBryntsalov-A, (Rusija)
Humodar BIndar Insulin CJSC, (Ukrajina)
Isofan Insulin Svjetski kupAI CN Galenika, (Jugoslavija)
HomofanPliva, (Hrvatska)
Biogulin NPHBioroba SA, (Brazil)

Pregled antidijabetičkih lijekova inzulinom-izofana:

Želeo sam da uložim amandman - zabranjena je intravenska primjena produženog inzulina!

Šta je Humulin?

Danas se pojam Humulin može vidjeti u nazivima nekoliko lijekova koji su dizajnirani za smanjenje šećera u krvi - Humulin NPH, MoH, Regular i Ultralent.

Razlike u metodologiji izrade ovih lijekova daju svakom sastavu za smanjenje šećera svoje osobine. Ovaj se faktor uzima u obzir prilikom propisivanja liječenja osobama obolelim od dijabetesa. Osim inzulina (glavna komponenta, mjerena u IU), lijekovi sadrže pomoćne sastojke, poput sterilne tečnosti, protamina, karbolnu kiselinu, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidroksid itd.

Hormon pankreasa je upakovan u patrone, bočice i olovke za špriceve. Priložene upute informišu o značajkama upotrebe ljudskih lijekova. Prije upotrebe, patrone i bočice ne smiju se energično mućkati, sve što je potrebno za uspješnu suspenziju tekućine je njihovo kotrljanje između dlanova. Najprikladnija za upotrebu dijabetičarima je olovka za špriceve.

Upotreba navedenih lijekova omogućava postizanje uspješnog liječenja bolesnika sa šećernom bolešću, jer doprinose nadoknadi apsolutnog i relativnog nedostatka endogenog hormona gušterače. Propisati Himulin (doziranje, režim) treba biti endokrinolog. U budućnosti, ako je potrebno, lekar može ispraviti režim lečenja.

Kod dijabetesa prvog tipa inzulin se propisuje osobi za život. Uz komplikaciju dijabetesa tipa 2, koja je popraćena teškom popratnom patologijom, liječenje se formira iz tečajeva različitog trajanja. Važno je zapamtiti da s bolešću koja zahtijeva unošenje umjetnog hormona u organizam ne možete odbiti terapiju inzulinom, jer u protivnom se ne mogu izbjeći ozbiljne posljedice.

Cijena lijekova ove farmakološke grupe ovisi o trajanju djelovanja i vrsti pakiranja. Procijenjena cijena u bocama počinje od 500 rubalja., Trošak u spremnicima - od 1000 rubalja., U olovkama špriceva iznosi najmanje 1500 rubalja.

Da biste odredili dozu i vrijeme uzimanja lijeka, potrebno je da se obratite endokrinologu

Sve zavisi od sorte

Vrste sredstava i utjecaj na tijelo opisani su u nastavku.

Lijek se izrađuje pomoću rekombinantne DNK tehnologije i ima prosječno trajanje djelovanja. Glavna svrha lijeka je reguliranje metabolizma glukoze. Pomaže u inhibiciji procesa razgradnje proteina i ima anabolički efekat na telesna tkiva. Humulin NPH povećava aktivnost enzima koji stimulišu stvaranje glikogena u mišićnom tkivu. Povećava volumen masnih kiselina, utiče na nivo glicerola, pojačava proizvodnju proteina i podstiče potrošnju aminokarboksilnih kiselina u mišićnim ćelijama.

Analozi koji smanjuju šećer u krvi su:

  1. Actrafan NM.
  2. Diafan ChSP.
  3. Insulidd N.
  4. Protafan NM.
  5. Humodar B.

Nakon ubrizgavanja, otopina počinje djelovati nakon 1 sata, puni učinak postiže se za 2-8 sati, tvar ostaje aktivna 18-20 sati. Vremenski okvir za djelovanje hormona ovisi o primijenjenoj dozi, mjestu ubrizgavanja i ljudskoj aktivnosti.

Humulin NPH je indiciran za upotrebu u:

  1. Dijabetes sa preporučenom insulinskom terapijom.
  2. Prvi dijagnosticirani dijabetes.
  3. Trudnice s dijabetesom koji nije ovisan o insulinu.

U uputstvu se kaže da lijek nije propisan osobama sa trenutnom hipoglikemijom, koju karakterizira pad glukoze u krvi ispod 3,5 mmol / l, u perifernoj krvi - 3,3 mmol / l, pacijentima koji imaju preosjetljivost na pojedine komponente lijeka.
Nuspojave koje se mogu pojaviti nakon upotrebe lijeka obično se manifestuju:

  1. Hipoglikemija.
  2. Masna degeneracija.
  3. Sistemske i lokalne alergije.

Što se tiče predoziranja lijeka, ne postoje konkretni znakovi predoziranja. Glavni simptomi smatraju se pojavom hipoglikemije. Stanje je praćeno glavoboljom, tahikardijom, obilnim znojenjem i blanširanjem kože. Da bi izbjegao takve zdravstvene probleme, liječnik odabire dozu za svakog pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir razinu glikemije.

Uz predoziranje lijeka može doći do hipoglikemije.

  • Humulin-m3

Humulin M3, kao i prethodni lijek, je produženi sastav. Realizira se u obliku dvofazne suspenzije, stakleni ulošci sadrže inzulin humulin regular (30%) i humulin-nph (70%). Glavna svrha Humulina Mz je regulacija metabolizma glukoze.

Lijek pomaže izgradnju mišića, brzo dostavlja glukozu i aminokarboksilne kiseline u ćelije mišićnog i drugog tkiva osim mozga. Humulin M3 pomaže u jetrenom tkivu pretvoriti glukozu u glikogen, inhibira glukoneogenezu i pretjeranu glukozu pretvara u potkožne i visceralne masnoće.

Analozi lijeka su:

  1. Protafan NM.
  2. Farmasulin.
  3. Actrapid Flekspen.
  4. Lantus Optiset.

Nakon ubrizgavanja, Humulin M3 počinje djelovati nakon 30-60 minuta, maksimalan učinak postiže se u roku od 2-12 sati, trajanje aktivnosti inzulina je 24 sata. Čimbenici koji utječu na razinu aktivnosti Humulina m3 povezani su s odabranim područjem ubrizgavanja i doziranjem, s fizičkom aktivnošću osobe i njegovom prehranom.

  1. Osobe sa dijabetesom kojima je potrebna inzulinska terapija.
  2. Trudnice s gestacijskim dijabetesom.

Neutralne otopine inzulina kontraindicirane su kod dijagnosticirane hipoglikemije i preosjetljivosti na sastojke sastava. Terapija inzulina trebala bi se provoditi pod nadzorom liječnika, čime će se eliminirati razvoj i komplikacije hipoglikemije, koja u najboljem slučaju mogu postati uzrok depresije i gubitka svijesti, u najgorem - početak smrti.

Tijekom terapije inzulinom pacijenti mogu osjetiti lokalnu alergijsku reakciju koja se obično očituje svrbežom, promjenom boje ili oteklinom kože na mjestu ubrizgavanja.Stanje kože se normalizuje u roku od 1-2 dana, u teškim situacijama je potrebno nekoliko tjedana. Ponekad su ovi simptomi znak pogrešne injekcije.

Sistemska alergija javlja se nešto rjeđe, ali su njene manifestacije ozbiljnije od prethodnih, poput generaliziranog svrbeža, nedostatka daha, niskog krvnog pritiska, pretjeranog znojenja i ubrzanog rada srca. U specifičnim slučajevima, alergija može predstavljati ozbiljnu prijetnju čovjekovom životu, situacija se ispravlja hitnim liječenjem, primjenom desenzibilizacije i zamjenom lijekova.

Lijek je propisan osobama kojima je potrebna terapija inzulinom.

  • Humulin regula - kratko djelovanje

Humulin P je DNK rekombinantni sastav s kratkim trajanjem izlaganja. Glavna svrha je regulacija metabolizma glukoze. Sve funkcije dodijeljene lijeku slične su principu izloženosti drugim humulinima. Otopina je indicirana za upotrebu kod osoba koje pate od šećerne bolesti prvog i drugog tipa, s otpornošću tijela na oralne hipoglikemijske lijekove i kombiniranom terapijom.
Propisan je Humulin regula:

  1. Sa dijabetičkom ketoacidozom.
  2. Ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  3. Ako se dijabetes pojavio tokom dojenja djeteta (podložno neuspjehu prehrane).
  4. S isprekidanom metodom liječenja dijabetesa infekcijom.
  5. Pri prelasku na produženi inzulin.
  6. Prije operacije, s metaboličkim poremećajima.

Humulin P je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na pojedine komponente lijeka i dijagnosticirane hipoglikemije. Liječnik pojedinačno propisuje pacijentu režim doze i injekcije uzimajući u obzir razinu glukoze u krvi prije jela i nakon 1-2 sata nakon. Osim toga, pri dozi u obzir uzima se i vrijednost šećera u mokraći te poseban tijek bolesti.

Razmatrani agens, za razliku od prethodnih, može se davati intramuskularno, supkutano i intravenski. Najčešći način primjene je potkožni. Sa komplikovanom dijabetesom i dijabetičkom komom preferiraju se IV i IM injekcije. Uz monoterapiju, lek se daje 3-6 puta dnevno. Da bi se isključila pojava lipodistrofije, mjesto ubrizgavanja mijenja se svaki put.

Humulin P se po potrebi kombinira sa hormonskim lijekom produženog izlaganja. Popularni analozi lijeka:

  1. Actrapid NM.
  2. Biosulin R.
  3. Insuman Rapid GT.
  4. Rosinsulin R.

Lijek je propisan prilikom prelaska na produženi inzulin

Cijena ovih zamjena počinje od 185 rubalja, Rosinsulin se smatra najskupljim lijekom, njegova cijena danas je veća od 900 rubalja. Zamena inzulina analogom treba da se odvija uz učešće lekara. Najjeftiniji analog Humulin R je Actrapid, najpopularniji je NovoRapid Flekspen.

  • Humulinultralente dugog djelovanja

Insulin Humulin ultralente je još jedan lijek indiciran za upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću ovisnom o insulinu. Proizvod se temelji na rekombinantnoj DNK i proizvod je dugog djelovanja. Suspenzija se aktivira nakon tri sata nakon injekcije, maksimalan učinak postiže se u roku od 18 sati. Uputa za upotrebu kaže da je maksimalno trajanje Humulinultralente-a 24-28 sati.

Doktor postavlja dozu lijeka za svakog pacijenta ponaosob, vodeći računa o pacijentovom stanju. Lijek se daje nerazrijeđen, injekcije se rade duboko pod kožom 1-2 puta dnevno. Kada se Humulin Ultralente kombinira sa drugim umjetnim hormonom, injekcija se daje odmah. Potreba za insulinom povećava se ako je osoba bolesna, doživljava stres, uzima oralne kontraceptive, glukokortikoide ili hormone štitnjače.I, naprotiv, smanjuje se kod bolesti jetre i bubrega, istovremeno uzimajući MAO inhibitore i beta blokatore.
Analozi lijeka: Humodar K25, Gensulin M30, Insuman Comb i Farmasulin.

Razmislite o kontraindikacijama i nuspojavama.

Kao i svi humulini, Insulin Ultralente je kontraindiciran u slučajevima trajne hipoglikemije i jake osjetljivosti na pojedine komponente proizvoda. Prema riječima stručnjaka, nuspojava se rijetko očituje kao alergijska reakcija. Mogući ishod nakon injekcije očituje se lipodistrofijom, kod koje se smanjuje količina masnog tkiva u potkožnom tkivu i inzulinska rezistencija.

U rijetkim slučajevima lijek izaziva alergijsku reakciju.

  • Popularni analog humulina - Protaphane

Insulin Protafan NM indiciran je za dijabetes melitus prvog i drugog tipa, za imunitet derivata sulfonilureje, za bolesti koja otežavaju tijek dijabetesa, u hirurškom i postoperativnom razdoblju, trudnicama.

Protafan se propisuje svakom pacijentu ponaosob, vodeći računa o potrebama njegovog tijela. Prema uputama, potreba za umjetnom dozom hormona iznosi 0,3 - 1 IU / kg / dan.

Povećava se potreba kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (oslabljen metabolički odgovor stanica na inzulin), najčešće se to događa kod pacijenata tijekom puberteta i kod ljudi s pretilošću. Ispravljanje doze lijeka može provesti liječnik u slučaju ako pacijent razvije prateću bolest, posebno ako je patologija zarazna. Doziranje se prilagođava bolestima jetre, bubrega i bolestima štitne žlijezde. Protafan NM se koristi kao potkožna injekcija u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom kratkog ili brzog djelovanja.

Vrste i oblici oslobađanja Humulina

Insulin Humulin je hormon koji u potpunosti ponavlja inzulin koji je sintetizovan u ljudskom tijelu u strukturi, položaju aminokiselina i molekularnoj težini. Rekombinantna je, odnosno napravljena prema metodama genetskog inženjeringa. Pravilno izračunate doze ovog lijeka mogu obnoviti metabolizam ugljikohidrata kod ljudi koji imaju dijabetes i izbjeći komplikacije.

Vrste humulina:

  1. Humulin Regular - Ovo je rješenje čistog inzulina, odnosi se na lijekove kratkog djelovanja. Njegova je svrha pomoći šećeru iz krvi da uđe u stanice, gdje ih tijelo koristi za energiju. Obično se koristi u kombinaciji sa srednjim ili dugoročnim inzulinom. Može se davati sam ako pacijent s dijabetesom ima ugrađenu inzulinsku pumpu.
  2. Humulin NPH - suspenzija napravljena od humanog inzulina i protamin sulfata. Zahvaljujući ovom dodatku, učinak snižavanja šećera počinje sporije od učinka kratkog inzulina i traje znatno duže. Dve primjene dnevno su dovoljne za normalizaciju glikemije između obroka. Češće se Humulin NPH propisuje zajedno sa kratkim inzulinom, ali kod dijabetesa tipa 2 može se koristiti samostalno.
  3. Humulin M3 Je dvofazni preparat koji sadrži 30% inzulina redovnog i 70% - NPH. Manje se često nalazi u prodaji Humulin M2, ima omjer 20:80. Zbog činjenice da udio hormona određuje proizvođač i ne uzimaju u obzir individualne potrebe pacijenta, šećer u krvi uz njegovu pomoć ne može se kontrolirati tako učinkovito kao kada odvojeno koristi kratki i srednji inzulin. Humulin M3 mogu koristiti dijabetičari koji su preporučili tradicionalni režim terapije inzulinom.

Trajanje uputstva:

HumulinSati akcije
početakmaksimalnokraj
Redovno0,51-35-7
NPH12-818-20
M3 i M20,51-8,514-15

Sav humulin koji trenutno proizvodi Humulin ima koncentraciju U100, stoga je pogodan za moderne inzulinske šprice i olovke za injekcije.

Oblici izdanja:

  • 10 ml staklene bočice
  • uložaka za olovke za špriceve, koji sadrže 3 ml, u pakovanju od 5 komada.

Humulin inzulin se daje supkutano, u ekstremnim slučajevima - intramuskularno. Intravenska primjena dozvoljena je samo za Humulin Regular, koristi se za uklanjanje teške hiperglikemije i treba ga provoditi samo pod medicinskim nadzorom.

Indikacije i kontraindikacije

Prema uputama, Humulin se može propisati svim pacijentima sa ozbiljnim nedostatkom inzulina. Obično se opaža kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 ili više od 2 godine. Privremena terapija inzulinom moguća je pri nošenju djeteta, jer su u ovom periodu zabranjeni lijekovi za snižavanje šećera.

Humulin M3 propisan je samo odraslim pacijentima, kojima je uporaba pojačanog režima davanja inzulina teška. Zbog povećanog rizika od komplikacija dijabetesa do 18 godina, Humulin M3 se ne preporučuje.

Moguće nuspojave:

  • Hipoglikemija uslijed prekomjerne doze inzulina, neprilagođena tjelesnim aktivnostima, nedostatak ugljikohidrata u hrani.
  • Simptomi alergije, poput osipa, oteklina, svrbeža i crvenila oko mjesta ubrizgavanja. Mogu ih uzrokovati i ljudski inzulin i pomoćne komponente lijeka. Ako alergija potraje u roku od tjedan dana, Humulin će morati biti zamijenjen inzulinom drugačijeg sastava.
  • Bol u mišićima ili grčevi, pojačani rad srca mogu se pojaviti kada pacijent ima značajan nedostatak kalijuma. Simptomi nestaju nakon uklanjanja nedostatka ovog makronutrijenta.
  • Promjena u debljini kože i potkožnog tkiva na mjestu čestih ubrizgavanja.

Prestanak redovite primjene inzulina je smrtonosan, stoga, čak i ako se pojave nelagode, terapiju inzulinom potrebno je nastaviti sve do konsultacije sa liječnikom.

Većina pacijenata kojima je propisan Humulin ne doživljava nikakve nuspojave osim blage hipoglikemije.

Humulin - upute za upotrebu

Proračun doze, priprema za injekciju i primjena Humulina su identični ostalim inzulinskim preparatima sličnog trajanja djelovanja. Jedina razlika je u vremenu prije jela. U Humulinu redovito je 30 minuta. Vrijedno je unaprijed se pripremiti za prvu primjenu hormona, nakon što ste pažljivo pročitali upute za upotrebu.

Priprema

Inzulin se mora unaprijed izvaditi iz hladnjaka kako bi bila temperatura otopine uhvaćen u sobi. Uložak ili boca mješavine hormona s protaminom (Humulin NPH, Humulin M3 i M2) potrebno je nekoliko puta valjati između dlanova i okretati prema dolje tako da se suspenzija na dnu potpuno otopi, a suspenzija dobije jednoličnu mliječnu boju bez ispiranja. Snažno protresite da ne dođe do pretjeranog zasićenja suspenzije zrakom. Humulin Regular ne zahtijeva takvu pripremu, uvijek je proziran.

Duljina igle je odabrana tako da se osigura potkožno ubrizgavanje i ne uđe u mišić. Olovke za šprice pogodne za insulin Humulin - Humapen, BD-Pen i njihovi analozi.

Inzulin se ubrizgava u mjesta s razvijenim masnim tkivom: želudac, bedra, stražnjica i nadlaktice. Najbrža i ujednačena apsorpcija u krv opažena je injekcijama u želudac, pa tamo luči Humulin Regular. Da bi djelovanje lijeka bilo u skladu s uputama, nemoguće je umjetno povećati cirkulaciju krvi na mjestu ubrizgavanja: trljati, obrišite i namočite u vruću vodu.

Prilikom uvođenja Humulina važno je ne žuriti: lagano skupite nabor kože bez grabljenja mišića, polako ubrizgajte lijek, a zatim držite iglu u koži nekoliko sekundi da otopina ne počne procuriti. Da bi se smanjio rizik od lipodistrofije i upale, igle se mijenjaju nakon svake upotrebe.

Upozorenja

Početnu dozu Humulina treba odabrati zajedno sa lekarom. Predoziranje može dovesti do snažnog pada šećera i hipoglikemijske kome.Nedovoljna količina hormona prepun je dijabetičke ketoacidoze, različitih angiopatija i neuropatija.

Različite marke inzulina razlikuju se po učinkovitosti, pa je potrebno da prebacite lijek iz Humulina na drugi lijek samo u slučaju nuspojava ili nedovoljne kompenzacije za dijabetes. Tranzicija zahtijeva pretvaranje doze i dodatnu, učestaliju kontrolu glikemije.

Potreba za insulinom može se povećati tokom hormonskih promjena u tijelu, dok uzimate određene lijekove, zarazne bolesti, stres. Manje hormona je potrebno pacijentima s jetrenom i, posebno, bubrežnom insuficijencijom.

Pravila skladištenja humulina

Sve vrste inzulina zahtijevaju posebne uvjete čuvanja. Svojstva hormona značajno se mijenjaju tijekom zamrzavanja, izlaganja ultraljubičastom zračenju i temperaturama iznad 35 ° C. Zalihe se čuvaju u hladnjaku, na vratima ili na polici udaljenoj od stražnjeg zida. Rok trajanja prema uputama za upotrebu: 3 godine za Humulin NPH i M3, 2 godine za redovnu. Otvorena boca može biti na temperaturi 15-25 ° C tokom 28 dana.

Učinak lijekova na humulin

Lijekovi mogu promijeniti efekte inzulina i povećati rizik od nuspojava. Zbog toga je prilikom propisivanja hormona potrebno da liječnik pruži potpuni popis uzimanih lijekova, uključujući biljke, vitamine, dodatke prehrani, sportske dodatke i kontracepcijske tablete.

Moguće posledice:

Uticaj na organizamSpisak lekova
Potrebno je povećanje šećera, povećanje doze inzulina.Oralni kontraceptivi, glukokortikoidi, sintetički androgeni, hormoni štitnjače, selektivni β2-adrenergički agonisti, uključujući uobičajeno propisane terbutalin i salbutamol. Lijekovi protiv tuberkuloze, nikotinska kiselina, litijumski pripravci. Tiazidni diuretici koji se koriste za liječenje hipertenzije.
Smanjenje šećera. Da bi se izbjegla hipoglikemija, doza Humulina mora se smanjiti.Tetraciklini, salicilati, sulfonamidi, anabolici, beta blokatori, hipoglikemijska sredstva za liječenje dijabetesa tipa 2. ACE inhibitori (kao što je enalapril) i blokatori receptora AT1 (losartan) često se koriste za liječenje hipertenzije.
Nepredvidivi efekti na glukozu u krvi.Alkohol, pentakarinat, klonidin.
Smanjenje simptoma hipoglikemije, zbog čega je teško na vrijeme je eliminirati.Beta blokatori, na primjer, metoprolol, propranolol, neke kapi za oči za liječenje glaukoma.

Značajke upotrebe u trudnoći

Kako bi se izbjegla fetipatija fetusa tokom trudnoće, važno je stalno održavati normalnu glikemiju. Hipoglikemijski lijekovi su trenutno zabranjeni, jer onemogućavaju snabdijevanje hranom djeteta. Jedini dozvoljeni lijek u ovom trenutku je dugi i kratki inzulin, uključujući Humulin NPH i Regular. Unošenje Humulina M3 nije poželjno jer nije u stanju dobro nadoknaditi šećernu bolest.

Tijekom trudnoće potreba za hormonom mijenja se nekoliko puta: smanjuje se u prvom tromjesečju, znatno se povećava u 2 i 3 i snažno pada odmah nakon porođaja. Stoga bi sve liječnike koji provode trudnoću i porođaj trebali obavijestiti o prisutnosti dijabetesa kod žena.

Humulin inzulin se može koristiti bez ograničenja tokom dojenja, jer ne prodire u mlijeko i ne utiče na šećer u krvi djeteta.

Šta može zamijeniti humulin inzulin ako se pojave nuspojave:

LijekCijena za 1 ml, rub.AnalogniCijena za 1 ml, rub.
bocauložak za olovkebocauložak
Humulin NPH1723Biosulin N5373
Insuman Bazal GT66
Rinsulin NPH44103
Protafan NM4160
Humulin Regular1724Actrapid NM3953
Rinsulin P4489
Insuman Rapid GT63
Biosulin P4971
Humulin M31723Mikstard 30 nmTrenutno nije dostupno
Gensulin M30

Ova tablica navodi samo kompletne analoge - genetski inženjerirane ljudske inzuline s dužim trajanjem djelovanja.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Kada se propisuje?

Lijek "Humulin M3" propisan je pacijentima koji imaju dijabetes koji zahtijevaju insulinsku terapiju, kao i gestacijski dijabetes, koji se razvija kod žena tokom gestacije. Lijek pomaže pretvoriti glukozu u glikogen i pretvoriti šećer u masti, čime se smanjuje rizik od glukoneogeneze. Prije upotrebe farmaceutskog proizvoda, potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će izračunati dozu i zakazati raspored zakaza.

Vratite se na sadržaj

Da li je to moguće trudnicama i dojiljama?

Uputa o lijeku omogućava primjenu suspenzije za ispravljanje glukoze kod gestacijskog dijabetesa melitusa za vrijeme gestacije. Propisati lijek i doziranje trebao biti ljekar. Lijekovi će pomoći u smanjenju rizika od razvoja patologija unutarnjih organa u embriju i pomoći će majci da lakše prebaci razdoblje trudnoće. Ne postoji zabrana prijema u toku dojenja. Za lakše korištenje inzulina, trudnicama se preporučuje injekcijska olovka sa ulošcima koji sadrže otopinu spremnu za primjenu.

Vratite se na sadržaj

Kontraindikacije i nuspojave

Lijek je zabranjen za upotrebu osobama sklonim hipoglikemijama. 100 IU rekombinantnog humanog inzulina po 1 ml farmaceutskog proizvoda, koji s pravim udjelom i doziranjem ne izaziva nuspojave, s izuzetkom pojedinačnih alergijskih reakcija na komponente lijeka. Ako tijelo odbije lijekove, pojavljuju se sljedeći negativni efekti:

Nuspojava lijeka može biti pojava ekcema na koži.

  • pojačano znojenje,
  • kožni ekcem, svrbež, crvenilo epiderme,
  • kratkoća daha
  • smanjenje pritiska
  • tahikardija.

Trajanje nuspojava može varirati. Da biste otklonili nelagodu od blagog stepena hipoglikemije, preporučuje se uzimanje male doze šećera. Kada se lijek kombinira s inzulinom dugog djelovanja, negativne posljedice predoziranja javljaju se postepeno i mogu se pojaviti nakon 2-3 sata. Da biste pratili nivo glukoze i ne pretjerali sa šećerom, trebali biste koristiti glukometar za praćenje zdravstvenog stanja dijabetičara.

Vratite se na sadržaj

Odmor i skladištenje

Lijek se kupuje isključivo na recept. Spremnike sa ampulama ili bočicu preporučuje se čuvati na hladnom tamnom mestu. hladnjak je pogodan ako se temperatura u njemu održava unutar 2-8 stepeni. Otopina ne sme biti zamrznuta. Kristalizirana suspenzija nije prikladna za upotrebu. Otvorena limenka sredstava dopušteno je koristiti 28 dana, štedeći bez pristupa svjetlosti pri temperaturi od 15 do 26 stepeni. Uputa preporučuje držanje proizvoda van dohvata djece i životinja.

Vratite se na sadržaj

Analozi lijeka

U slučaju rezistencije ili alergijske reakcije, lijek se preporučuje zamijeniti analognim. Pogodne su suspenzije za lijekove na bazi rekombinantnog humanog inzulina. Zamjena lijeka nije svinjski analog hormona. Od sličnih lijekova koriste se Insuman Bazal, Mikstard 30 NM, Rinsulin NPH i drugi lijekovi protiv dijabetesa koji sadrže inzulin-izofan (INN). Doziranje i kompatibilnost treba propisati i provjeriti od ljekara. Samo-lek je neprihvatljiv.

Kada se ne može koristiti?

Postoji nekoliko kontraindikacija za upotrebu Humulina. Tu spadaju: hipoglikemija koja se fiksira prije uzimanja lijeka, i individualna osjetljivost na komponente. Glavni negativni efekat je hipoglikemija, koja može uzrokovati nesvjesticu pa čak i dovesti do smrti, ali takva je nuspojava izuzetno rijetka.

Češće alergijske reakcije:

  • kratkoća daha
  • kratkoća daha
  • hipotenzija
  • pojačano znojenje
  • svrbež kože
  • brzi puls.

Ponekad se mogu javiti lokalne alergijske manifestacije, poput hiperemije, edema. U slučaju predoziranja, javljaju se sljedeće reakcije tijela:

  • hipoglikemija,
  • veliko znojenje
  • migrene
  • vrtoglavica i glavobolja
  • blanširanje kože,
  • slabost
  • mučnina
  • tahikardija
  • drhtanje.

Hipoglikemiju moramo vrlo pažljivo nadgledati, jer se u određenim slučajevima simptomi mogu promijeniti. Da biste uklonili blagu patologiju, možete uzeti malu dozu glukoze. Dalje, morat ćete prilagoditi način ishrane i prehranu, kao i fizičku aktivnost. Sa prosječnim stepenom hipoglikemije, daje se glukagon u obliku injekcije i vrši se oralni unos ugljikohidrata. Teški oblik bolesti može se okarakterisati komom, konvulzijama, poremećajima nervnog sistema.

Kako koristiti lijek?

Doziranje humulina treba odabrati strogo pojedinačno. Lijek se ne može primijeniti intravenski. Najčešći način infuzije je pod kožom, ponekad i intramuskularno. Za potkožno davanje pogodno je područje bokova, stražnjice, ramena i trbuha. U roku od mjesec dana na jednom mjestu ne možete učiniti više od jedne injekcije. Budući da su potrebne određene vještine za potkožne injekcije lijeka, bolje je isprva povjeriti taj postupak medicinskom osoblju. Prilikom davanja lijekova važno je ne ulaziti u venu i ne trljati mjesto ubrizgavanja.

Pre upotrebe, uložake i boce potrebno je 10 puta razmotati na dlanovima i protresti da suspenzija postane mat ili boje blizu mliječne. Nemoguće je oštro protresti sadržaj bočica, jer će dobivena pjena otežati precizno određivanje doze. Prilikom pripreme inzulina za injekciju morate pažljivo provjeriti sadržaj ampule. Ako se na njemu primijete kvržice, bijeli talog, uzorak na zidovima poput mraza, takav lijek se ne može koristiti.

Za injekciju je potrebno uzeti štrcaljku volumena koja odgovara potrebnoj dozi. Nakon postupka, preporučuje se uništiti iglu i zatvoriti ručicu poklopcem. Ovo je neophodno kako bi se održala sterilnost lijeka, kako bi se spriječio ulazak stranih komponenti i zraka u bočicu. Nemojte koristiti iglu ili špricu drugi put. Lijek čuvajte na hladnom, tamnom mjestu. Nakon početka upotrebe bočica se može čuvati najviše mjesec dana.

Uvođenjem Humulin NPH-a treba razmotriti neke karakteristike njegove upotrebe:

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • ovisnost o inzulinu kod pacijenta smanjuje se ako bubrezi, nadbubrežna žlijezda, hipofiza, štitnjača, jetra
  • pod stresom je pacijentu potrebno više inzulina,
  • prilagođavanje doze je potrebno prilikom promjene prehrane ili tokom vježbanja,
  • alergija koja se pojavi kod pacijenta možda nije povezana s upotrebom inzulina,
  • ponekad uvođenje lijeka može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

Zbog rizika od razvoja hipoglikemije nakon injekcije, treba se suzdržati od upravljanja vozilima i upravljanja strojevima.

Učinkovitost lijeka je smanjena ako se paralelno uzimaju oralni kontraceptivi, hormoni štitnjače, antidepresivi, diuretici, glukokortikoidi. Učinak lijeka je pojačan ako pijete istovremeno s njim:

  • etanol
  • hipoglikemijski lekovi,
  • salicilati,
  • beta adenoblockeri,
  • sulfonamidi,
  • MAO inhibitori.

Klonidin i rezerpin mogu stvoriti simptome hipoglikemije.

Analozi i cijene

Prosječna cijena po paketu Humulin NPH varira između 1000 rubalja. U nedostatku lijeka u ljekarnama, možete koristiti jedan od njegovih analoga. Ovo je:

  1. Hitno stanje inzulina i Fereina. U njegovom sastavu se nalazi polusintetički ljudski inzulin.Lijek je dostupan u obliku otopine za potkožne injekcije.
  2. Monotard NM. Lijek pripada skupini inzulina s prosječnim trajanjem djelovanja, dostupan je u obliku suspenzije od 10 ml u bočici.
  3. Humodar B. Sadrži ljudski inzulin, također dostupan u 100 IU u 1 ml.
  4. Pensulin SS je još jedan strukturni analog srednjeg trajanja.

Među zamjenama za Humulin NPH postoje:

  1. Humulin M3. Ovo je dvofazna suspenzija koja sadrži rastvorljivi ljudski inzulin i suspenziju izofanskog inzulina u omjeru 30:70. Lijek se ocjenjuje kao lijek srednjeg trajanja, počinje djelovati u roku od pola sata nakon primjene, ukupno trajanje učinka je do 15 sati. Lijek se daje intramuskularno ili subkutano. Inače, indikacije i kontraindikacije u potpunosti se poklapaju s Humulin NPH-om, uzimanje ova dva lijeka može se kombinirati sa injekcijom.
  2. Humulin Regular. Kao i Humulin NPH, on sadrži rekombinantni inzulin na bazi DNK. Međutim, ovaj lijek se odnosi na brzo djelujuće lijekove inzulina, pa se može kombinirati sa Humulin NPH.
  3. Vozulim N. Sadrži ljudski inzulin-izofan i odnosi se na lijekove srednjeg trajanja. Primjenjuje se s oprezom pacijentima s poremećajem cirkulacije u mozgu. Ostatak preporuka za upotrebu podudara se s originalnim lijekom.
  4. Gensulin M. Sadrži kombinaciju inzulina srednjeg i kratkog trajanja. Lijek se daje supkutano i počinje djelovati u roku od pola sata.

Moderna farmakologija spremna je dijabetičarima ponuditi veliki izbor pripravaka inzulina. Međutim, zbog razlika u sastavu i trajanju djelovanja, samo kvalificirani specijalist treba odabrati analog propisanog lijeka, tačno odrediti dozu.

Pregledi pacijenata

Mnogi pacijenti pozitivno reagiraju na mnoge pripravke inzulina. Konkretno, Humulin NPH ne izaziva negativne reakcije, mada upute za upotrebu upozoravaju na njih. Insulin iz lijeka se dobro apsorbira ako je doziranje pravilno izračunato, a injekcija ispravno napravljena. Jedini doprinos negativnim posljedicama može biti neprofesionalno propisivanje doze od strane liječnika ili pogrešna injekcija od strane medicinske sestre ili samog pacijenta. Da biste to izbjegli, morate pažljivo pristupiti procesu davanja lijeka. Jedini način da se izbjegne predoziranje i nuspojave.

Humulin NPH je pripravak inzulina iz skupine lijekova srednjeg produženja. Samo lekar koji leči pacijenta koji ima dijabetes treba da propiše lekove. Ova mjera će izbjeći predoziranje, pogrešan odabir analoga i izračunavanje volumena potrebnog pacijentu. Lekar takođe može uzeti u obzir posebne uslove za upotrebu i kontraindikacije kod pacijenta, čime će se izbeći negativne reakcije na lek.

Pogledajte video: How to pronounce NPH insulin Humulin N Memorizing Pharmacology Flashcard (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar