Gušterača: gdje je i kako boli

Mnogi ljudi misle da ako je naziv ovog organa „pankreas“, onda se on nalazi negde dolje, gotovo u blizini pupka, među crevnim petljama. Ovo je značajna zabluda, koja može usporiti vrijeme isporuke pacijenta u bolnicu zbog kasnijeg liječenja.

U stvari, sa potpunim porazom ili nekrozom organa dolazi do smrti, jer se sam naziv „gušterača“ može prevesti kao „sve-stvarajući“: bez njega su probava i regulacija šećera u krvi nemogući.

Zbog toga je vrlo važno da osoba prati stanje gušterače: ako je potrebno, možete bez problema ukloniti dio želuca, crijeva, resetirati dio jetre i izvaditi žučni mjehur.

Ali sve manipulacije s gušteračom su vrlo opasne, zbog činjenice da su sve one operacije "očaja" - hirurški instrumenti prodiru u nju za vrijeme edema, nekroze pankreasa, kompresije kanala s karcinomom raka - odnosno kada je život pacijenta u neposrednoj opasnosti. Morate znati i shvatiti kako boli gušterača kako biste na vrijeme poduzeli hitne mjere.

Brza navigacija stranicama

Gdje se nalazi gušterača - desno ili lijevo?

Fotografija lokacije gušterače kod ljudi

Zapravo, ljudski gušterača nije u trbušnoj šupljini, već retroperitonealno, može se reći da pridržava leđa, a nalazi se na nivou tijela 1 i 2 lumbalnog kralješka.

Malo je poput poprečno ispruženog jezika plamena, a duljina željeza kod odrasle osobe ne prelazi 25, širinom - 10, a u debljini - 3 cm. Obično ne teži više od 100 grama, čak i kod velikog čovjeka. U gvožđu se razlikuju glava, tijelo i rep.

Glavom prekriva zavoj dvanaestopalačnog creva, telo prekriva želudac ispred, a kičmu straga. Rep se proteže s desna na lijevo do slezene kapije.

Stoga, samo da odgovorite na pitanje "gdje je žlijezda, desna ili lijeva"? - nemoguće, usredsređena je. Da, ima tendenciju ulijevo, ali s malom masom repa. A njegov glavni volumen koncentriran je u središtu.

Zaista je teško pronaći drugi organ koji bi bio tako duboko skriven u samom središtu ljudskog tijela, a organ nije šuplji, već kompaktan, koji se sastoji od žljezdanog tkiva. Otuda karakteristike sindroma boli, čiji je izvor gušterača.

Česti uzroci boli

opasnost od bola

Ako gušterača boli, hoće li se uvijek znati uzroci? - Da, jeste. Navodimo najvažnije od njih: to je edem njegovih tkiva, istezanje kapsule, nekroza njegovih dijelova i uključenost u proces peritoneuma s razvojem peritonitisa.

Svi ovi procesi ostvaruju se kroz nekoliko bolesti:

  1. Akutni ili hronični pankreatitis. Karakterizira je upala tkiva gušterače, vrlo često - zbog upotrebe velikih doza nekvalitetnog alkohola, grešaka u prehrani (masna hrana), žučnih kamenaca.
  2. Malignost pankreasa - rak.
  3. Ozljede retroperitonealnog prostora i trbušne šupljine. Najčešći mehanizam je udarac gornjim dijelom trbuha i prsa o upravljač tokom naglog kočenja. Povezana je s pojavom retroperitonealnog hematoma, kao i hemoragične nekroze pankreasa.

Iz bilo kojeg razloga gušterača ne boli, nije sindrom boli opasan, već njegov ishod - nekroza tkiva žlezde, što je posledica traume i akutnog pankreatitisa.

Nekroza pankreasa je hemoragična i masna. Lakše je to objasniti „samoizbacivanjem“ tkiva pankreasa, a ovo se stanje obično razvija nakon obilnih blagdanskih večera sa obiljem masne hrane, začinjenih zalogaja i jakog alkohola.

Taj proces, u slučaju totalne lezije žlijezde i pripajanja sekundarne infekcije, gotovo uvijek dovodi do smrti.

Simptomi - kako razumjeti što boli gušterača?

Bol u gušterači nikada ne zaboravlja osoba koja je barem jednom pretrpjela napad akutnog pankreatitisa. Budući da se žlijezda nalazi gotovo u samom središtu tijela, čini se da je u medijastinum uložen ulog, koji probija osobu kroz i kroz.

  • Šindra bola prvi su znak akutnog pankreatitisa. Budući da se žlijezda nalazi blizu kralježaka, gotovo uvijek daje bol u leđima.
  • Drugi simptom je slaba lokalizacija: osoba prstom ili dlanom ne pokazuje mjesto boli, pomiče ruke oko trbuha, donjih rebara, ponekad podižući ruke čak i iza leđa. To je zbog relativno velike dužine žlijezde.
  • Treći je nedostatak zaštitne napetosti trbušnih mišića, uprkos vrlo jakim bolovima. To je zbog „udaljene“ udaljenosti gušterače od glavnog dijela peritoneuma. Ovaj simptom može odrediti dijagnozu.
  • Sljedeći je znak neprestani i neumoljivi porast boli, koji je loše povezan (ili uopće nije povezan) s unosom hrane. Na primjer, čovjek se sjetio da je pojeo veliki komad dimljene slanine, ali prije tri sata, ili čak noć prije.

Tada se pojavljuju dispeptični simptomi, poput opetovanog povraćanja, što ne donosi olakšanje, mučninu i nestabilno stolište koje se pojavljuju kasnije od svih ostalih simptoma, jer za to treba vremena.

Povraćanje ne donosi olakšanje, jer nije povezano s trovanjem i ne uklanja toksine iz tijela. Povezana je sa stalnom iritacijom vagusnih živaca koji inerviraju gušteraču.

Intenzitet povraćanja može biti različit: od laganog do vodenatog i obilnog u kojem dolazi do dehidracije. Izgled pacijenta takođe može mnogo reći lekaru: ne leži mirno, već potrči u krevet, prevrće se sa strane na stranu, držeći ruke na stomaku.

Pored uznemirenosti, može se javiti blijeda koža, ljepljiv, hladan znoj, kolaps pa čak i šok boli, što je karakteristično za ukupno oštećenje organa.

Ako osoba ima upalu gušterače, simptomi mogu ukazivati ​​na povezanost sa žučnim sustavom: na primjer, s kroničnim pankreatitisom i rakom žlijezde, može se javiti blaga žutica.

Šta učiniti sa bolom u pankreasu?

Prije svega, morate potpuno isključiti sve lijekove, poput lijekova protiv bolova, kao što je Ketanova. Bez obzira kako se uvjeravamo da smo dobro upućeni u uzrok bolova, a bilo koji bol u trbuhu, analgetici su zabranjeni.

Bilo koji grijaći jastučići na trbuhu kategorički su zabranjeni: to povećava oticanje, a samo jedan grijaći jastučić može uzrokovati ukupno, uz smrtni ishod pacijenta od subtotalne lezije.

Budući da se često prvi simptomi pojavljuju ujutro ili čak noću, u opijenosti, strogo je zabranjeno "anestezirati" votku ili konjak. To uzrokuje spazam sfinktera Oddija, što dovodi do oštrog porasta boli i razvoja opsežne nekroze.

Šta treba učiniti za bol u pankreasu?

  1. Hitno pozovite hitnu pomoć.
  2. Pridržavajte se principa „hladnoća, potpuna glad i mir“. Hladnoća znači da će paket leda smješten na stomaku pomoći, ako ne i smanjiti, a zatim usporiti porast edema. Gladnoća - svaka upotreba hrane na pozadini bolova potaknut će oslobađanje soka sa „zatvorenom“ žlijezdom, što će neminovno dovesti do nekroze pankreasa. A mir je krevet.
  3. Jedino što je dozvoljeno je piti čistu vodu kako bi se spriječila dehidracija. Od prikazanih lijekova - "No-Shpa", ili drugog antispazmodika koji će vam omogućiti da "otvorite" sfinkter i pustite njegove proteolitičke enzime iz žlijezde u crijevni lumen - tamo su bezopasni, ali smrtonosni unutar žlijezde. Uz neopisivo povraćanje, ovi lijekovi se mogu davati intramuskularno, a metoklopramid je također indiciran kao antiemetik.

U slučaju da se napad akutne boli u gušterači zaustavi sam, tada je najbolji tretman potpuno izgladnjivanje. Možete piti samo vodu. Trebate stradati tri dana, a zatim se prebaciti na štedljivu dijetu sa malo masti. Naravno, potrebno vam je potpuno odbacivanje alkohola i pušenja.

Možete nastaviti uzimanje antispazmodika još nekoliko dana. I, naravno, obilne gozbe su zabranjene do kraja mog života.

Ali ovaj se ishod može nazvati povoljnim. Ponekad pacijenta mogu spasiti samo hitne operacije i skupi lijekovi, poput hormona rasta i inhibitora proteaze. Stoga je potrebno pažljivo postupati sa vašim gušteračom, a ne konzumirati unutar onoga što u prirodi izostaje, naime jaka alkoholna pića.

Funkcije tijela

U skladu sa strukturom željeza, on ima dvije funkcije: egzokrinu i endokrinu.

Dnevne ćelije egzokrinih organa proizvode 0,5-1 l soka gušterače, koji se sastoji od vode, kiselih soli i probavnih enzima koji razgrađuju dolazne hranjive tvari prije nego što se dostavljaju u crijeva.

Tvari koje proizvodi acini su neaktivni proenzimi, što isključuje oštećenje samog tkiva koje se luči. Kada hrana uđe u dvanaestopalačno crijevo, pokreće se nekoliko biohemijskih reakcija koje dovode do aktiviranja enzima pankreasa. Stimulacija enzimske funkcije gušterače događa se tokom interakcije želuca i crijeva. Gastrični sok, koji sadrži hlorovodoničnu kiselinu, ulazi u tanko crijevo i podstiče proizvodnju kolecistokinina i sekreta, koji aktiviraju aktivnost akinija.

Egzokrinski dio žlijezde luči sljedeće enzime:

  1. Amilazu. Ovaj enzim razgrađuje složene ugljikohidrate u lako probavljivim disaharidima i oligosaharidima.
  2. Lipaza (holesterola esteraza, fosfolipaza A i lipaza). Lipaze razgrađuju masti koje su prethodno obrađene žučnim kiselinama. Žutica aktivira prva dva enzima i inhibira djelovanje trećeg, ali pankreasni sok sadrži kolipazu, koja čuva strukturu lipaze.
  3. Proteaze (tripsin, kimotripsin, elastaza, karboksi i aminopeptidaza). Proteaze su uključene u probavu proteinskih jedinjenja. Oni razbijaju peptidne veze proteina i odvajaju aminokiseline od njih.

Sok pankreasa ima alkalni pH koji mu omogućava da neutrališe efekat želudačnog soka tokom probave ugljenih hidratnih namirnica.

Exocrine funkcija je regulirana od strane živčanog sustava, koji intenzitet proizvodnje enzima pankreasa povezuje s prehranom. Sastav soka ovisi o omjeru proteina, masti i ugljikohidrata u sastavu hrane.

Ostrva Langerhans (endokrini pankreas) sastoje se od 5 vrsta ćelija od kojih svaka proizvodi svoj vlastiti hormon:

  1. Alfa ćelije. Te ćelije proizvode hormon glukagon, koji podiže razinu šećera u krvi tijekom vježbanja, tj. Djeluje suprotno inzulinu. Takođe, ovaj deo otočića Langerhansa igra važnu ulogu u prevenciji masne hepatoze. Udio alfa ćelija iznosi do 20% mase endokrinog gušterače.
  2. Beta ćelije. Zaduženi su za proizvodnju inzulina i reguliraju metabolizam ugljikohidrata i masti. Učešćem ovog hormona tjelesna tkiva akumuliraju glukozu, smanjujući njegov sadržaj u krvi. Beta ćelije su najznačajniji dio intrasekretornog dijela organa: njihov udio iznosi do 80% mase endokrinih otočića.
  3. Delta ćelije. Stanice ove vrste proizvode hormon somatostatin, koji inhibira aktivnost nekoliko endokrinih žlijezda, uključujući gušteraču. Ovaj hormon se proizvodi i u glavnom regulatornom organu endokrinog sistema - hipotalamusu. Udio delta stanica u intrakretornom dijelu gušterače ne prelazi 10%.
  4. PP ćelije. Oni su odgovorni za izlučivanje polipeptida pankreasa (PP), koji inhibira proizvodnju enzima same žlijezde i potiče proizvodnju želučanog soka. Udio PP ćelija iznosi do 5% mase endokrinog dijela organa.
  5. Epsilonske ćelije. Ćelije tipa epsilona, ​​čiji je udio manji od 1% mase endokrinih otočića, stvaraju tzv. „Hormon gladi“ grelin, koji podstiče apetit.

Uništavanje alfa i beta ćelija dovodi do ozbiljnih posljedica za tijelo, jer se hormoni koji regulišu metabolizam ugljikohidrata proizvode samo u gušterači.

Gdje se nalazi gušterača?

Gušterača (vidi fotografiju) nalazi se u trbušnoj šupljini (približno nivou prvog i drugog lumbalnog kralješka). Organ se nalazi iza želuca i čvrsto ga dodiruje sa dvanaesnikom.

Ako izvodite projekciju na bočnoj strani trbušnog zida, njegovo mjesto se nalazi oko 5-10 cm iznad pupka. Glava žlijezde okružena je dvanaesnikom koji ga okružuje u obliku potkove. Kroz gušterače-duodenalne arterije osigurava se opskrba krvlju pankreasom.

Gdje je gušterača na fotografijama ljudi

Kako gušterača boli kod ljudi?

Bol proizašla iz promjena u pankreasu može biti različite prirode - povlačenjem tupim ili rezanjem oštrim, sve do bodeža (uz peritonitis). To ovisi o prirodi i opsegu lezije žlijezde, kao i o uključenosti peritonealnih listova (peritonitis) u upalni proces.

Akutni pankreatitis s edemom karakterizira oštar nagli bol, koji se često opkoljava, širi se na gornji dio trbuha, lijevu stranu i lumbalnu regiju. Zbog edema se pojavljuje osjećaj punoće na mjestu gušterače, pritisak na unutarnju površinu rebara. U takvim slučajevima upotreba antispazmodika nije efikasna. Bol se može lagano umanjiti samo u sjedećem položaju s tijelom nagnutim prema naprijed i prema dnu.

U visini bola (a ponekad i prije nego što se pojavi), može se početi povraćanje, koje se ponavlja nekoliko puta i ne donosi uvijek olakšanje. Sadržaj povraćanog voća može se jesti hranom ili žuči (u slučaju praznog stomaka), ukus može biti kiseo ili gorak.

Slični simptomi (oštra bol, povraćanje) mogu se primijetiti kod pogoršanja osteohondroze u lumbalnoj kralježnici, s bubrežnim bolestima i šindrom. Dodatno istraživanje pomoći će utvrditi sumnju na pankreatitis. S lumbalnom osteohondrozom primjećuje se bol u kralježnici tokom palpacije, problemi s bubrezima - pojačan bol pri udaru u donji dio leđa, uz štitnike na koži postoji karakterističan osip. Za pankreatitis karakterizira odsustvo svih ovih simptoma.

Za hronični pankreatitis karakteristična je bol nešto manjeg intenziteta, a nastaju najčešće zbog kršenja prehrane. Opasnost od pogoršanja hroničnog pankreatitisa je pojava tumora pankreasa, uključujući maligni (karcinom).

Na koje bolesti ukazuje bol?

Pojava sindroma boli u gušterači je uvijek znak poremećaja koji dovode do razvoja ozbiljnih bolesti. Kako se funkcionalnost organa smanjuje, pojavljuju se patološki procesi koji prate takve bolesti:

  1. Pankreatitis je upala tkiva žlezde. Praćeno je nakupljanjem i aktiviranjem enzima koje luči željezo što dovodi do njegovog uništavanja (samo-probavu). U ovom se slučaju oslobađaju tvari koje ulazeći u krv oštećuju tkiva drugih organa - srce, jetru, bubrege, pluća i mozak,
  2. Apsces je jedna od komplikacija pankreatitisa izazvanog prekomjernim pijenjem. Karakterizira ga nakupljanje mrtvog tkiva žlijezde i njihovo naknadno nabacivanje tj.
  3. Nekroza pankreasa posljedica je akutnog oblika pankreatitisa. Praćeno ćelijskom nekrozom. Može izazvati krvarenje u trbuhu,
  4. Hronična tromboza slezalne vene rezultat je razvoja pankreatitisa. Praćeno povraćanjem s krvlju i jakim bolovima. Dovodi do povećanja veličine slezene i smanjenja obrambenih sposobnosti tijela,
  5. Kolestaza je komplikacija hroničnog oblika pankreatitisa. Karakterizira ga kršenje žučnih procesa i stagnacija žuči,
  6. Karcinom gušterače - razvoj malignih tumora u epitelnim područjima žljezdanog tkiva i kanala. Može se pojaviti na pozadini šećerne bolesti, hroničnog pankreatitisa i adenoma gušterače,
  7. Dijabetes melitus - razvija se u pozadini nedostatka inzulina, što dovodi do poremećaja prerade glukoze i prekomjernog povećanja njegove količine u krvi (hiperglikemija). Prati je s oštećenjem živčanog, mišićnog, respiratornog, imunološkog, kardiovaskularnog i reproduktivnog sustava.

Bilo koje bolesti izazvane disfunkcijom gušterače predstavljaju ozbiljnu opasnost ne samo funkcionalnosti probavnog sustava, već i ljudskog života.

Dijagnostika

Dijagnoza problema s pankreasom uključuje niz mjera:

  1. Vizuelni pregled pacijenta od strane lekara. Specijalist razgovara s pacijentom, prati boju sluznice i kože.
  2. Palpacija bolnih područja. Za takav pregled pacijent prvo zauzme položaj ležeći na leđima, a zatim na levoj strani. Kada je pogođena gušterača, bolovi u boku obično su manje akutni.

Takođe, lekar obično propiše spisak potrebnih testova, uključujući:

  1. Opšti test krvi Poremećaji žlijezde obično uzrokuju porast bijelih krvnih zrnaca.
  2. Otkrivanje nivoa tripaze, amilaze i lipaze u krvnom serumu.
  3. Osim toga, preporučuje se istraživanje jetrenih enzima: alkalna fosfataza, bilirubin i ATL. Povišene stope mogu ukazivati ​​na napad pankreatitisa izazvan pomicanjem žučnih kamenaca.
  4. Analiza mokraće za otkrivanje nivoa amilaze.
  5. Analiza fekalija na prekomjernu masnoću, tripsin i himotripsin.

Pored toga, koriste se instrumentalne metode dijagnostike:

  1. Roentgenography. Uz njegovu pomoć ispada da li se željezo povećava ili ne.
  2. Ultrazvuk Pomaže u proučavanju karakteristika tjelesnih kontura, utvrđuje prisustvo žučnih kamenaca, stanje izlučnih kanala.
  3. MRI Koristi se za razjašnjenje dijagnoze, određuje prisustvo nekroze pankreasa ili tekućine u peritoneumu.

Naravno, prva stvar koju treba učiniti kada utvrdite šta boli gušterača je konzultirati stručnjaka. Uostalom, i samodijagnostika, kao i samo-lijek, mogu biti opasni za zdravlje.

Uz napad akutnog pankreatitisa potrebno je potpuno gladovanje 1-2 dana, jer će se sok pankreasa u ovom slučaju proizvesti u minimalnom iznosu, a opterećenje iz žlijezde će biti uklonjeno. Obično se apetit smanjuje ili potpuno nestaje nekoliko dana prije pogoršanja. Tokom ovog razdoblja trebate piti alkalnu vodu (mineralnu vodu bez plina, otopinu sode bikarbone) ili goveđi kupus.

Ako imate snažne bolove u trbuhu, ozbiljno povraćanje ili umjerenu bol nekoliko dana, svakako biste trebali kontaktirati medicinsku ustanovu, jer ovi simptomi mogu biti i znakovi holecistitisa, upala slijepog crijeva, peptičnog čira ili crijevne opstrukcije.

U slučaju akutnog pankreatitisa neophodni su hospitalizacija i liječenje u bolnici. Kako bi se spriječila dehidracija i normalizirao pritisak, postavlja se kapaljka. Propisuju se lijekovi protiv bolova i lijekovi koji suzbijaju lučenje enzima. U prva 3-4 dana daju se intravenski, a nakon nekog olakšanja uzimaju se u obliku tableta. Da bi se smanjila bol u gušterači, može se primijeniti led.

Dijeta i ishrana

Dijeta je vrlo važan element u liječenju i sprečavanju egzacerbacija pankreatitisa. Ako zanemarite ovo, bilo koji lijek može biti nemoćan.

MožeNemoguće je
  • Piletina, ćuretina, zec, od ribe - bakalar, deverika, štuka, štuka,
  • Jela na pari
  • Kefir, jogurt,
  • Kiseli sir, svježi sir,
  • Kuhano ili pečeno povrće,
  • Juhe od povrća, žitarica, vermike,
  • Riža, zobena kaša, heljda, tjestenina,
  • Omlet
  • Maslac i biljno ulje bez termičke obrade,
  • Kissel, kompot, žele.
  • Masna hrana, pržena hrana,
  • Kobasice, konzervirana hrana, dimljeno meso, kiseli krastavci,
  • Jellied, aspic,
  • Alkohol
  • Kiseli sokovi
  • Jaki čaj i kafa
  • Konditorski proizvodi (kolači, peciva), sladoled,
  • Začinjeni začini, začini i začine, senf, hren.

Kako kvalitativni i kvantitativni omjer enzima koje stvara željezo varira ovisno o sastavu proizvoda koji se konzumiraju za jedan obrok, preporučuje se prelazak na zasebnu prehranu da bi se smanjilo opterećenje željeza, tj. Konzumirali bjelančevine i ugljikohidrate u različitim obrocima.

Također, ne treba prejesti: dnevni kalorijski unos prehrane ne smije prelaziti normu koja odgovara dobi, spolu i cijeni fizičke energije.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar