Aspirin UPSA: upute za upotrebu

Obrazac za puštanje

Šumeće tablete okruglastog oblika, bijele boje. Kada se rastvara u vodi, oslobađaju se mjehurići gasa.

Aktivni sastojak: acetilsalicilna kiselina (500 mg), pomoćne tvari: natrijev karbonat bezvodni, limunska kiselina bezvodni, natrijum citrat bezvodni, natrijum bikarbonat, krospovidon, aspartam, prirodna aroma naranče, povidon.

Vitamin C: acetilsalicilna kiselina (330 mg), askorbinska kiselina (200 mg). Pomoćne tvari: glicin, natrijum-benzoat, bezvodna limunska kiselina, mononatrijev karbonat, polivinilpirolidon.

4 šumeće tablete u traci od aluminijske folije s unutarnje strane obloženom polietilenom. 4 ili 25 traka, zajedno s uputama za upotrebu u pakovanju od kartona.

Vitamin C: 10 tableta po epruveti. Jedna ili dvije cijevi u kartonskoj kutiji

Farmakološko djelovanje

Ima protivupalna, analgetska i antipiretska dejstva povezana sa suzbijanjem ciklooksigenaze 1 i 2, regulišući sintezu prostaglandina. Smanjuje agregaciju, adheziju trombocita i trombozu inhibiranjem sinteze tromboksana A2 u trombocitima, dok efekt protiv trombocita traje nedelju dana nakon jedne doze.

Prednost rastvorljivog oblika lijeka u odnosu na tradicionalnu acetilsalicilnu kiselinu u tabletama je potpunija i brža apsorpcija aktivne tvari i njena bolja tolerancija.

Farmakokinetika

UPSA aspirin se apsorbuje brže od uobičajenog aspirina. Maksimalna koncentracija acetilsalicilne kiseline postiže se za 20 minuta. Poluživot u plazmi je od 15 do 30 minuta. Acetilsalicilna kiselina podvrgava se hidrolizi u plazmi uz stvaranje salicilne kiseline. Salicilat se značajno povezuje s proteinima plazme. Izlučivanje mokraće raste s pH urina. Poluživot salicilne kiseline je od 3 do 9 sati i povećava se s uzimanom dozom.

  • Umjerena ili blaga bol u odraslih različitog porijekla: glavobolja (uključujući i one povezane s sindromom odvikavanja od alkohola), zubobolja, migrena, neuralgija, sindrom radikularnog radikala, bolovi u mišićima i zglobovima, bol tijekom menstruacije.
  • Povišena tjelesna temperatura kod prehlade i drugih zaraznih i upalnih bolesti (kod odraslih i djece starijih od 15 godina).

Kontraindikacije

  • Erozivna i ulcerozna oštećenja gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi, krvarenje u probavnom sustavu,
  • Portalna hipertenzija,
  • "Aspirinska" astma,
  • Piling aneurizme aorte,
  • Phenylketonuria,
  • Hemoragična dijateza, uključujući hemofiliju, telangiektaziju, Vilebrandovu bolest, trombocitopeniju, hipoprotrombinemiju, trombocitopeničnu purpuru,
  • Manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  • Preosjetljivost na komponente Aspirin UPSA ili drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova,
  • Jako oštećena funkcija jetre i bubrega,
  • Manjak vitamina K

Lijek se smije uzimati samo u II tromjesečju trudnoće, kad se uzima tijekom laktacije, preporučuje se prekid dojenja. Aspirin UPSA se ne koristi kod djece mlađe od 15 godina zbog rizika od Reye sindroma.

Treba uzimati aspirin. s pažnjom s uratnom nefrolitijazom, hiperuricemijom, dekompenziranim zatajenjem srca i peptičnim čirom želuca i dvanaestopalačnog crijeva u anamnezi. Pri korištenju aspirina treba imati na umu da on može izazvati akutni napad gihta s postojećom predispozicijom.

Doziranje i primjena

Doziranje i raspored prijema određuje lekar, budući da ovdje sve ovisi o dobi i stanju pacijenta.

Šumeće tablete prvo se rastope u 100-200 mg prokuvane vode na sobnoj temperaturi. Lijek je poželjno uzimati nakon obroka.

S jakim bolovima možete uzimati 400-800 mg acetilsalicilne kiseline 2-3 puta dnevno (ali ne više od 6 g dnevno). Kao sredstvo protiv trombocita koriste se male doze - 50, 75, 100, 300 ili 325 mg aktivne tvari. Kod groznice preporučuje se uzimanje 0,5-1 g acetilsalicilne kiseline dnevno (ako je potrebno, doza se može povećati na 3 g).

Trajanje liječenja ne smije biti veće od 14 dana.

Nuspojava

U preporučenim dozama Aspirin UPSA se obično dobro podnosi. Rijetko se prilikom uzimanja lijeka mogu razviti sljedeći poremećaji:

  • Kožni osip, "trijatra aspirina", bronhospazam i Quinckeov edem,
  • Oslabljena funkcija bubrega,
  • Epistaksa, produženo vreme koagulacije, krvarenje desni,
  • Mučnina, gubitak apetita, povraćanje, gastrointestinalno krvarenje, bol u epigastriju, proliv,
  • Trombocitopenija, leukopenija, anemija, hiperbilirubinemija.

Ako se pojave neželjeni efekti, primenu Aspirin UPSA treba prekinuti.

Predoziranje

Treba biti oprezan oko intoksikacije kod starijih osoba, a posebno kod male djece (terapijsko predoziranje ili slučajna intoksikacija, koja se često nalazi kod najmanje djece), koja može dovesti do smrti.

Klinički simptomi - s umjerenom intoksikacijom moguć je zujanje u ušima, gubitak sluha, glavobolje, vrtoglavica, mučnina znak predoziranja. Ove pojave se eliminiraju smanjenjem doze. U teškoj intoksikaciji - hiperventilacija, ketoza, respiratorna alkaloza, metabolička acidoza, koma, kardiovaskularni kolaps, respiratorno zatajenje, visoka hipoglikemija.

Lečenje - brzo uklanjanje lijeka ispiranjem stomaka. Odmah hospitalizacija u specijaliziranoj ustanovi. Kontrola ravnoteže kiseline i baze. Prisilna alkalna diureza, hemodijaliza ili peritonealna dijaliza ako je potrebno.

Interakcija lijekova

Kombinacije s metotreksatom su kontraindicirane, posebno u visokim dozama (to povećava toksičnost), a oralnim antikoagulansima u velikim dozama povećava se rizik od krvarenja.

Neželjene kombinacije - oralnim antikoagulansima (u malim dozama, povećava se rizik od krvarenja), sa tiklopidinom (povećava se rizik od krvarenja), sa uricosuricnim sredstvima (moguće je smanjenje urikozuričnog efekta) i drugim anti-upalnim lekovima.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez: s antidijabetičkim lijekovima (posebno sulfamidima koji snižavaju šećer) - hipoglikemijski učinak se povećava, s antacidima - treba poštivati ​​intervale između doza antacida i salicilnih lijekova (2 sata), s diureticima - s velikim dozama salicilnih lijekova, potrebno je održavati dovoljan unos voda, nadzirati bubrežnu funkciju na početku liječenja zbog mogućeg akutnog zatajenja bubrega kod dehidriranog pacijenta, s kortikoidima (glukokortikoidi ) - može da se smanji salitsilemii tokom liječenja kortikoidi i postoji rizik od predoziranja salicilata nakon njegovog prestanka.

Trudnoća i dojenje

Lijek je kontraindiciran tokom trudnoće u I i III tromjesečju. U drugom tromjesečju trudnoće jedna je doza lijeka u preporučenim dozama moguća samo ako očekivana korist za majku premaši potencijalni rizik za plod. Ako je potrebno koristiti lijek tokom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Posebna uputstva

Lijek može doprinijeti krvarenju, kao i povećati trajanje menstruacije. Aspirin povećava rizik od krvarenja u slučaju operacije.

Kod djece je prilikom propisivanja lijeka potrebno voditi računa o dobi i tjelesnoj težini.

Uz dijetu bez natrijuma, prilikom sastavljanja dnevne prehrane treba imati na umu da svaka tableta UPSA aspirina s vitaminom C sadrži otprilike 485 mg natrijuma.

Kod životinja se primjećuje teratogeni učinak lijeka.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama, Aspirin Oops je indiciran za:

  • Hladne, zarazne i upalne bolesti kod dece starije od 15 godina i odraslih, praćene groznicom,
  • Blaga ili umjerena bol u odraslih pacijenata različitog porijekla: glavobolja, uključujući alkoholnu intoksikaciju, migrenu, zubobolju, sindrom u prsima, neuralgije, algomenoreju, bolove u zglobovima i mišićima.

Doziranje i primjena

Tablete Aspirin Oops prije upotrebe treba otopiti u pola čaše soka ili vode.

Djeci starijoj od 15 godina i odraslim pacijentima propisuje se 1 tableta do 6 puta dnevno. Kod jakih bolova, visoke temperature dozvoljeno je jednokratno davanje aspirina u dozi od 2 tablete. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 6 tableta (3 g).

Starijem pacijentu Aspirin Ups propisuje se 1 tableta do 4 puta dnevno. Redovno pridržavanje režima upotrebe Aspirin Oops omogućava vam smanjenje intenziteta sindroma boli i izbjegavanje daljnjeg porasta tjelesne temperature.

Trajanje terapije lijekovima ne smije biti veće od 5 dana ako se propisuje kao anestetik, a 3 dana kao antipiretik.

Upotreba lijeka u visokim dozama tijekom dugog razdoblja može uzrokovati sljedeće simptome predoziranja:

  • Jaka glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Gubitak sluha,
  • Poboljšanje disanja
  • Mučnina, povraćanje,
  • Oštećenje vida
  • Ugnjetavanje svesti
  • Kršenje metabolizma vode i elektrolita,
  • Zatajenje disanja.

Ako se dogodi predoziranje, pacijent bi trebao izazvati povraćanje ili isprati želudac, uzimati adsorbense i laksative. Preporučuje se odlazak u bolnicu.

Nuspojave

Primjena Aspirin Oops može uzrokovati sljedeće nuspojave:

  • Alergije: kožni osip, bronhospazam, Quinckeov edem, trijaza "aspirin" (bronhijalna astma, polipoza nosa i paranazalnih sinusa, netolerancija na acetilsalicilnu kiselinu),
  • Urinarni sistem: oslabljena funkcija bubrega,
  • Digestivni sistem: mučnina, povraćanje, proliv, epigastrična bol, krvarenje u stomaku, pojačana aktivnost jetrenih enzima, smanjen apetit,
  • Hematopoetski sistem: anemija, trombocitopenija, hiperbilirubinemija, leukopenija,
  • Sistem zgrušavanja krvi: hemoragični sindrom (krvarenje desni, krvarenje iz nosa), produženo vrijeme zgrušavanja krvi.

U slučaju razvoja nuspojava, pacijent treba prestati uzimati Aspirin Ups.

Aspirin UPSA

Upute za upotrebu:

Aspirin UPSA je nesteroidni protuupalni lijek koji se koristi za ublažavanje bolova i smanjenje tjelesne temperature kod upalnih ili zaraznih bolesti.

Pravila i uslovi skladištenja

UPSA aspirin, prema uputama, treba čuvati u dobro prozračenom, van dosega djece i zaštićen od svijetla, suhog mjesta, na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Lijek se izdaje iz ljekarni bez recepta, njegov rok trajanja, u skladu s glavnim preporukama proizvođača, je tri godine. Nakon isteka roka valjanosti, proizvod morate odložiti.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Sastav lijeka

Aktivna supstanca koja određuje svojstva lijeka je acetilsalicilna kiselina, sadržaj je 500 mg.

Pomoćni sastojci koji određuju strukturu i svojstva terapeutskog sredstva su limunska kiselina, natrijum spojevi (karbonat i citrat), arome i miris naranče, aspartama, kroslovidona i druge komponente.

Ljekovita svojstva

Aspirin u šumećim tabletama apsorbira se brže od sličnog proizvoda, ali u svom uobičajenom obliku. Najveća koncentracija u krvi formira se 10-40 minuta nakon primjene. Aktivna supstanca se hidrolizira u obliku salicilne kiseline, koja ima i terapeutski efekat. Obje komponente se brzo šire po tijelu, prevladavaju placentarnu barijeru, izlučuju se u mlijeku.

Acetilsalicilna kiselina se pretvara u jetri, njeni se metaboliti izlučuju mokraćom.

Obrasci za izdavanje

Prosječna cijena je 187 rubalja.

Aspirin se proizvodi u obliku šumećih tableta. Pilule su plosnato-cilindrične, imaju rizik od preklopa i dijeljenja. Kada se tablete otope, nastaje reakcija sa oslobađanjem ugljičnog dioksida.

Proizvod se pakuje u trake od 4 tablete, u kartonskoj ambalaži - 4 trake, uz prateću napomenu.

U trudnoći i HB

Pripreme s acetilsalicilnom kiselinom ne mogu se koristiti u tim razdobljima, posebno za žene u 1. ili 2. tromjesečju, zbog visokog rizika fetalnih patologija (rascjep nepca, abnormalnosti formiranja srca). U slučaju hitne potrebe, doze trebaju biti što je moguće manje, a prijem treba biti kratkotrajan, pod nadzorom i odgovornošću liječnika.

U 3. tromjesečju kiselina je kategorično kontraindicirana, jer može doprinijeti fetalnom preopterećenju, lošem porođaju, oslabljenom radu bubrega kod djeteta, sve do razvoja zatajenja.

Uz to, kiselina može izazvati obilno i produženo krvarenje u majke ili ploda. Štoviše, male doze aspirina ih takođe uzrokuju. Velike doze kiseline korištene na kraju trudnoće dovode do razvoja intrakranijalnog krvarenja. Prevremeno rođena djeca su posebno sklona tome.

Dojeće žene trebale bi napustiti i Aspirin Oops, jer acetilsalicilna kiselina ima sposobnost prodiranja u mlijeko.

Mjere sigurnosti

Dugim tečajem Aspirin Oops potrebno je sistematski raditi testove krvi i stolice, provjeriti stanje jetre.

  • U bolesnika s gihtom lijek može uzrokovati pogoršanje, zbog sposobnosti acetilsalicilne kiseline da inhibira urinarni izlazak.
  • Pacijenti koji su podvrgnuti operaciji prekidaju se radi smanjenja krvarenja tokom i nakon intervencije.
  • Ljudi koji kontroliraju unos soli trebali bi se sjetiti da je ona prisutna u sastavu Aspirin Oops.

Međusobno interakcije lijekova

Ako postoje potrebe za drugim lijekovima, tada se tijek Aspirin Upsa mora provoditi s oprezom, jer acetilsalicilna kiselina reagira sa njihovim komponentama, narušava njihova svojstva. Zbog toga je potrebno informirati liječnika o poduzetim sredstvima.

  • Aspirin pojačava svojstva antidijabetika i antikonvulziva, diuretika.
  • U kombinaciji s lijekovima koji sadrže alkohol ili alkohol povećava se oštećenje sluznice gastrointestinalnog trakta, intenzitet i trajanje unutarnjeg krvarenja.
  • Aspirin se ne može koristiti sa oralnim antikoagulansima, zbog slabljenja dejstva poslednjih i povećanog rizika od krvarenja. Ako je potrebno, morate stalno provjeravati razinu koagulabilnosti krvi.
  • Pripravci koji sadrže spojeve magnezijum, aluminijum, kalcijumove soli ubrzavaju povlačenje salicilata.

Nuspojave

U skladu s dozama koje preporučuju proizvođači ili ljekari, nuspojave se obično ne razvijaju, ali nisu isključene:

  • Manifestacije alergija - kožne i respiratorne (do Quinckeovog edema ili bronhospazma)
  • Aspirinska trijada
  • Poremećaji stolice, bol u trbuhu, unutrašnje krvarenje, gubitak apetita
  • Oštećenje bubrega
  • Krvarenje desni, krvarenje iz nosa, stanjivanje i poremećaji krvarenja.

Ako nakon uzimanja Aspirin Oops postoje sumnjivi znakovi, mora se otkazati i obratiti se liječniku.

Oblici doziranja Aspirin Ups

Farmaceutska industrija proizvodi Aspirin Oops, koja je bijela, ravna šumeća tableta. Tablete sadrže 500 mg aktivne supstance - acetilsalicilna kiselina. Aspirin Oops također uključuje pomoćne sastojke. To su natrijum karbonat, limunska kiselina, natrijum citrat. Sastav lijeka ima i natrijum bikarbonat, aspartam, arome. Pakovanje sadrži četiri šumeće tablete Aspirin Oops.

Šumeće tablete Aspirin Oops sadrže i 325 mg acetilsalicilne kiseline.

Doziranje i primjena Aspirin Uops

Prema uputama, Aspirin Oops se uzima oralno, 500-1000 mg dnevno. Maksimalna dnevna doza Aspirin Oops može biti tri grama. Obično se lijek koristi jednom ili dva puta dnevno, može se koristiti tri puta. Prije upotrebe, tabletu lijeka treba otopiti u čaši vode. Ako se jaka bol brine i ako na početku bolesti postoji visoka temperatura, tada možete uzeti dvije tablete odjednom. Na dan, tako da možete popiti više od šest komada. Stariji ljudi se savjetuju da ne uzimaju više od četiri tablete Aspirin Oops. Kao antipiretik, Aspirin Oops se uzima tri dana, kao analgetik možete uzeti pet dana.

Djeci mlađoj od četiri godine ne preporučuje se davanje aspirina Ups. U dobi od 4 do 6 godina daju 200 mg dnevno, a 7-9 godina uzimaju 300 mg dnevno. Djeca starija od 12 godina mogu uzimati 250 mg 2 puta dnevno, dok dnevna doza ne smije biti veća od 750 mg.

Kod infarkta miokarda pacijenti mogu uzimati Aspirin Oops od 40 do 325 mg jednom dnevno. Lijek se koristi i kao inhibitor agregacije trombocita. U tom slučaju se Aspirin Oops uzima u dozi od 325 mg dnevno duže vrijeme.

Interakcija s drugim lijekovima

Prema uputama, Aspirin Oops može pojačati učinak heparina i oralnih antikoagulansa, kao i rezervnih, steroidnih hormona. Lijek smanjuje učinak antihipertenzivnih lijekova tokom njegove upotrebe. Primjena Aspirin Oops s drugim nesteroidnim i protuupalnim lijekovima može dovesti do ozbiljnih nuspojava.

Pravila i uslovi skladištenja

Proizvod je pogodan za upotrebu u roku od 3 godine od datuma izdavanja. Kako bi se izbjegao gubitak terapijskih svojstava, treba ga zaštititi od vrućine, svjetlosti i visoke vlage. Čuvati na temperaturi do 25 ° C, držati podalje od djece.

Odabrati proizvod koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu danas nije problem. Ali s obzirom na njegove farmakološke značajke, zamjena se mora izvršiti uz pomoć liječnika.

Bayer (Njemačka)

Prosječna cijena: 258 r

Proizvod sadrži 400 mg aktivne tvari obogaćene vitaminom C (240 mg). Dodatne komponente su sastojci koji formiraju strukturu i topljivost lijeka. Lijek je dostupan u obliku velikih bijelih tableta za pripremu pića, s jedne strane se nalazi otisak logotipa koncerna u obliku križa.

Lijek se uzima jednu tabletu rastvorenu u vodi, najveća dopuštena pojedinačna doza je 2 tablete, a druga doza nakon četiri sata.

Prednosti:

  • Odličan kvalitet
  • Performanse.

Nedostaci:

  • Moguća je alergijska reakcija.

Pogledajte video: Бизнис иза дувања, цео филм са преводом (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar