Novi tretmani za dijabetes i savremeni lijekovi

Pacijenti s dijagnozom dijabetesa znaju da je ta bolest trenutno neizlječiva. Postoje dvije vrste dijabetesa - inzulinsko ovisna (tip 1) i neinzulinska ovisnost (tip 2).

Adekvatna terapija samo pomaže u kontroli šećera i sprečava razvoj komplikacija poput retinopatije, polineuropatije, nefropatije, neuropatije, trofičnih čira, dijabetičkog stopala.

Zato ljudi uvijek paze na nove metode liječenja dijabetesa. Danas širom svijeta postoje dokazi da se bolest može u potpunosti izliječiti hirurškom intervencijom za transplantaciju gušterače ili beta ćelija. Konzervativne metode omogućavaju samo efikasnu kontrolu bolesti.

Dijabetes tipa 2

Što se tiče efikasnosti liječenja dijabetesa, dokazano je da ako se provede pažljiva kontrola šećera u tijelu, vjerojatnost komplikacija može se smanjiti.

Na temelju takvih podataka može se zaključiti da je glavni cilj terapije patologije potpuna kompenzacija poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

U modernom svijetu nije moguće potpuno osloboditi bolesnika od bolesti, ali ako se dobro upravlja, onda možete živjeti punim životom.

Prije nego što mi kažete koji su se najnoviji lijekovi za liječenje dijabetesa tipa 2, morate razmotriti značajke tradicionalne terapije:

  1. Prvo, konzervativni tretman ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta, kliničkoj slici patologije. Lekar koji prolazi ispituje pacijentovo stanje, preporučuje dijagnostičke mere.
  2. Drugo, tradicionalna terapija je uvijek složena i uključuje ne samo lijekove, već i prehranu, fizičku aktivnost, sport, kontrolu šećera u tijelu, redovne posjete liječniku.
  3. Treće, kod dijabetesa tipa 2 moraju se ukloniti simptomi dekompenzacije. A za to se preporučuju lijekovi za dijabetes koji snižavaju koncentraciju glukoze u tijelu, što vam omogućava da postignete kompenzaciju za metabolizam ugljikohidrata.
  4. U situaciji kada nema terapijskog učinka ili ga nema dovoljno, doziranje tableta se povećava radi smanjenja šećera, a nakon što se one mogu kombinirati sa drugim lijekovima sa sličnim djelovanjem.
  5. Četvrto, ova metoda liječenja dijabetesa drugog tipa prilično je dugotrajna i može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Savremene metode lečenja

Novo u liječenju patologije jeste da se režim liječenja dijabetesa mijenja. Drugim riječima, dolazi do transformacije kombinacije već poznatih metoda terapije. Temeljna razlika između liječenja dijabetesa tipa 2 novim metodama je ta što su ljekari postavili cilj - postići kompenzaciju šećerne bolesti u najkraćem mogućem roku i normalizovati šećer u tijelu na potrebnoj razini, bez straha od kapi.

Liječenje dijabetesa savremenim metodama uključuje tri glavna koraka:

  1. Korištenje Metformina. Odlično se snalazi s inzulinom i sulfonilurejima. Metformin je pristupačan lijek koji košta samo 60-80 rubalja. Tablete se ne mogu koristiti za pacijenta koji je ovisan o inzulinu (relevantno za dijabetes tipa 1).
  2. Imenovanje nekoliko sorti hipoglikemijskih lijekova. Ova tehnika može značajno povećati efikasnost lečenja.
  3. Unošenje inzulina. Radi praktičnosti koriste se inzulinske pumpe. Vrijedi napomenuti da su indikacija za terapiju inzulinom dijabetes ovisan o inzulinu i dekompenzirani dijabetes tipa 2.

Kao dodatak, može se koristiti hemoterapija (transfuzija krvi). Vjeruje se da će ova nekonvencionalna metoda pomoći smanjiti vjerojatnost napredovanja vaskularnih komplikacija.

Kod šećerne bolesti tipa 2, Metformin pomaže smanjiti šećer u tijelu pacijenta, povećava osjetljivost mekih tkiva na hormon, pojačava periferni unos šećera, povećava oksidacijske procese u tijelu i pomaže u smanjenju apsorpcije glukoze u probavnom traktu.

Koncept liječenja ovim lijekom je da je za postizanje svih gore navedenih terapeutskih učinaka moguće samo ako povećate dozu Metformina za 50 ili čak 100%.

Što se tiče druge točke, cilj ovih akcija je povećati proizvodnju hormona u tijelu, uz smanjenje pacijentovog imuniteta na inzulin.

Poznato je da je osnova liječenja dijabetesa tipa 1 primjena inzulina. To su injekcije koje se pacijentima propisuju odmah nakon dijagnoze bolesti. Kao što praksa pokazuje, drugi tip patologije također često zahtijeva terapiju inzulinom.

Značajke terapije insulinom za dijabetes tipa 2:

  • Dodijelite samo kada novi lijekovi i njihove kombinacije nisu dali željeni terapeutski učinak.
  • Unošenje inzulina provodi se u pozadini stroge kontrole šećera u pacijentovom tijelu.
  • Obično se daje insulin dok se šećer stabilno ne normalizuje. Ako kod dijabetičara razvije dekompenzaciju dijabetesa, tada je indicirana cjeloživotna inzulinska terapija.

Inhibitor dipeptidil peptidaze - IV

Prije samo dvije godine na svjetskom tržištu pojavio se novi lijek koji obećava - inhibitor dipeptidil peptidaze - IV. Prvi lijek koji predstavlja ovu grupu je tvar sitagliptin (trgovački naziv Januvia).

Princip djelovanja ovog lijeka usko je povezan s biološkom aktivnošću hormona probavnog trakta. Brojna istraživanja o ovom lijeku pokazala su da lijek brzo snižava šećer u krvi na prazan stomak.

Pored toga, smanjuje se broj kapi šećera u organizmu nakon jela, dolazi do značajnog smanjenja sadržaja glikovanog hemoglobina. I što je najvažnije, lijek pomaže poboljšanju rada stanica pankreasa.

  1. Terapijsko sredstvo na bilo koji način ne utječe na tjelesnu težinu pacijenta, stoga je dopušteno prepisivati ​​ga pacijentima koji imaju prekomjernu težinu ili pretilo u bilo kojoj fazi.
  2. Izrazita karakteristika je trajanje efekta aplikacije. Trajanje efekta je 24 sata, što vam omogućava da uzmete lijek jednom dnevno.

Transplantacija gušterače

Ako razmotrimo najnovije metode liječenja dijabetesa, tada se može primijetiti transplantacija gušterače. Dešava se da operacija nije radikalna. Na primjer, samo otočići Langerhansove ili beta ćelije mogu biti transplantirani pacijentu. Izrael aktivno praktikuje tehnologiju koja uključuje transplantaciju modificiranih matičnih stanica koje se pretvaraju u beta ćelije.

Ovi novi tretmani dijabetesa ne mogu se nazvati jednostavnim, pa su skupi. U prosjeku, cijena progresivnog postupka bit će 100-200 tisuća američkih dolara (uzimajući u obzir troškove tijela donatora). Prije operacije, pacijent mora proći sveobuhvatnu dijagnozu. Usput, s razvojem akutne dekompenzacije dijabetesa, transplantacija je kontraindicirana, jer se pacijent ne može udaljiti od anestezije. Uz to, dekompenzacijom, postoperativne rane slabo zarastaju.

Pogledajte video: Novi lijek za hepatitis C ocjenjen kao revolucionarno otkriće - . (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar