GLIPIZIDE

Glicidon i glipizid - predstavnici lijekova za snižavanje šećera iz grupe sulfonilureje. Kako djeluju glicidon ili glipizid i u kojim slučajevima? Odgovor ćete pronaći u današnjem članku. Pozdrav prijatelji! Danas želim završiti razgovor o lijekovima grupe sulfonilureje, ali općenito ne o lijekovima za snižavanje šećera, jer još uvijek postoji nekoliko grupa koje nisu obuhvaćene mojom pažnjom.

Kao što se sjećate, već sam pisao o najčešćim predstavnicima ove velike grupe u člancima „Diabeton MV ili gliclazid“, „Glimepirid u liječenju dijabetesa tipa 2“, kao i o maninilu u članku „Lijekovi za snižavanje šećera u životu pacijenta sa dijabetesom“, ako ako još niste pročitali, molim vas

Glicvidon i glipizid nisu uopšte popularni lijekovi za liječenje šećerne bolesti općenito. Smatraju se lijekovima sa slabim učinkom na snižavanje šećera, iako je mehanizam djelovanja glicidona i glipizida sličan moćnijim kolegama: mannilu ili dijabetesu. Odnosno, podstiču i beta ćelije gušterače, pojačavajući lučenje inzulina. Oba lijeka se rijetko propisuju kao monoterapija, najčešće kao dio kombinirane terapije.

Naravno, nazivi "glicidon", "glipizid" međunarodni su ne vlasnički, a u ljekarni ih možete pronaći pod drugim trgovačkim imenima.

Glycvidone = Glenrenorm

Glikvidon se najčešće nalazi pod imenom Glyurenorm, ali možete pronaći lijek sa sličnim međunarodnim nazivom. Dostupno u tabletama u dozi od 30 mg. Početna doza je 1/2 tablete dnevno, a zatim se doza i / ili učestalost primjene postepeno povećavaju. Maksimalna doza glurenorma je 4 tablete dnevno (120 mg / dan). Lijek se uzima 30 minuta prije obroka, što mu omogućava da se upije i proširi svoj učinak. Vrhunac djelovanja događa se na vrhuncu apsorpcije hrane - nakon 1,5-2 sata, trajanje djelovanja iznosi oko 8-10 sati.

Karakteristična karakteristika glicidona je ta što se u organizmu gotovo potpuno metabolizira i izlučuje kroz creva. Kroz bubrege se izluči samo 5% lijeka, što pacijentima koji imaju bubrežno zatajenje omogućuju gotovo bez straha.

Budući da lijek ima prilično slab učinak, može se koristiti u početnim fazama liječenja dijabetes melitusa za pacijente bez viška kilograma, kada razina glukoze u krvi nije jako visoka. Ako glurenorm nije efikasan, propisan je drugi lijek iz ove grupe ili ga zamjenjuje lijekom iz druge grupe.

Kao i svi lijekovi za snižavanje šećera, i glicidon ima iste kontraindikacije:

  • dijabetes tipa 1
  • trudnoća
  • dojenje
  • ketoacidoza ili ketoacidotska koma

  • hipoglikemija (niska glukoza u krvi)
  • mučnina povraćanje
  • gubitak apetita
  • alergijske reakcije
  • leukopenija
  • glavobolja

Glipizid = minidiab

Glipizid možete pronaći u ljekarnama pod nazivom „minidiab“ ili „glibenesis“. Sam tablet je poseban. Ovo je tableta s kontroliranim oslobađanjem aktivne tvari, tj. Aktivna tvar, glibeneza, postepeno se oslobađa te prolazi duž dugog crijeva i na taj način se omogućuje glatko smanjenje šećera u krvi i duži učinak. Sličan učinak primijećen je i kod dijabetes melitusa.

Glipizid je dostupan u tabletama od 5 mg. Počinje djelovati nakon 15-30 minuta, pa je važno uzimati ga 15-30 minuta prije jela. Maksimalni učinak je nakon 1,5-2 sata, ostaje u krvi do 20 sati. Učinak se procjenjuje 2 sata nakon jela pomoću kućnog mjerača glukoze u krvi.

Počnite uzimati 5 mg dnevno, postepeno povećavajući ovisno o nivou glikemije. Maksimalna dnevna doza je do 40 mg. Dnevna doza se može podijeliti u 2-3 doze.

Kontraindikacije i nuspojave slični su onima glicidona (glurenorm).

Kao što sam već rekao, ovi lijekovi djeluju vrlo efikasno u kombinaciji sa ostalim antipiretskim lijekovima iz drugih grupacija. Na primjer, dobar je metformin, čije doziranje određuje liječnik, kao i tiosalidindion (actos, avandium) ili inzulin.

Općenito, ovo je sve što sam želio reći o glicidonu i glipizidu. Pomoću ovog znanja možete procijeniti učinkovitost korištenog lijeka i, ako je neučinkovit, promijeniti ga na jači lijek. Da budem iskren, vrlo sam rijetko propisao te lijekove, češće nekako dijabetes.

Ali u različitim regijama s isporukama na različite načine, moguće je da pored njih nemate više što imenovati liječnika. Dešava se da vam ovaj lijek dobro odgovara i razina šećera u krvi je stabilna, tada ne biste trebali od dobrog tražiti dobre strane, već mirno uzimajte ove lijekove.

Usput, potpuno sam zaboravila ostaviti vezu na članak o najnovijim lijekovima za dijabetes za one koji još nisu pročitali i pokazalo se da su prvi put na blogu. Ovaj je članak „Promišljajući smjer u liječenju dijabetesa“.

Kako vam se sviđa članak? Bit ću vrlo zadovoljan ako ga podijelite sa svojim prijateljima putem socijalnih usluga. mreže tako da oni kojima je potrebna, baš kao i vi, dobivaju samo važne informacije o dijabetesu. Radi vaše udobnosti, ispod članka se nalaze gumbi na najpoznatijim društvenim mrežama. mreže zemlje u kojoj ste već registrovani.

S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva

Farmakološko djelovanje

Glipizid - oralni hipoglikemijski agens, odnosi se na derivate sulfoniluree II generacije. Stimulira lučenje inzulina beta-endokrinocitima gušterače, povećava oslobađanje inzulina.

Povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Ima hipolipidemična, fibrinolitička svojstva, inhibira agregaciju trombocita. Akcija započinje 10-30 minuta nakon uzimanja lijeka.

Šećerna bolest tipa 2 (s neučinkovitošću dijetalne terapije).

Primjena

Doza se postavlja pojedinačno, ovisno o kliničkoj slici bolesti. Početna dnevna doza je 2,5-5 mg. Maksimalna pojedinačna doza je 15 mg. Maksimalna dnevna doza je 45 mg. Učestalost uzimanja je 2-4 r / dan 30 minuta prije obroka.

Prilikom propisivanja glipizida nakon upotrebe inzulina ili drugih hipoglikemijskih sredstava treba uzeti u obzir brzi unos glipizida u krv i dozu treba kontrolirati u skladu s nivoom glikemije 2-4 r / dan u prvih 4-5 dana. S razvojem hipoglikemije, ako je pacijent svjestan, unutar se propisuje glukoza (ili otopina šećera).

U slučaju gubitka svijesti, daju se intravenski glukoza ili glukagon sc, intramuskularno ili intravenski. Nakon povratka svijesti, potrebno je pacijentu dati hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije. S ozljedama, teškim infekcijama, opsežnim hirurškim zahvatima, pacijenta mora prebaciti na upotrebu inzulina.

Nuspojava

- Rijetko - hipoglikemija (posebno u starijih, oslabljenih bolesnika, s nepravilnim unosom hrane, konzumiranja alkohola, oslabljenom funkcijom jetre i bubrega), dispeptični simptomi, glavobolja, koji nestaju s prilagođavanjem doze.

- Kožni AR se retko javljaju, imaju prolazan karakter, povlačenje leka nije potrebno.
- Izuzetno je rijedak - hematopoeza.

Opće informacije o tvari

Ova komponenta je hipoglikemijsko sintetičko sredstvo.

Glipizid se ne može rastvoriti u vodi ili alkoholu, međutim rastvor NaOH (koncentracija 0,1 mol / L) i dimetilformamid dobro rastvaraju ovu komponentu. Ova supstanca proizvodi se u konvencionalnim tabletama i tabletama sa produženim oslobađanjem.

Jednom kada tvar uđe u tijelo dijabetičara, pospješuje oslobađanje inzulina iz funkcionalnih beta ćelija otočnog aparata.

Glipizid deluje na sledeći način:

  1. Smanjuje glukozu i glikozilirani hemoglobin na prazan stomak.
  2. Povećava toleranciju na glukozu, a u maloj mjeri i - čišćenje slobodne tečnosti.
  3. Smanjuje vjerovatnost hiperglikemije nakon jela.

Aktivni sastojak ne utiče na metabolizam lipida. Njegova aktivacija započinje nakon 30 minuta prijema i nastavlja se tijekom cijelog dana. Maksimalna koncentracija tvari primijećena je nakon 1-3 sata oralne primjene.

Treba napomenuti da je Glipizid bolje ne upotrebljavati za vrijeme obroka, jer njegova potpuna apsorpcija usporava. Biotransformacija tvari se javlja u jetri.

Komponenta se izlučuje kao metabolit zajedno s izmetom i urinom, uključujući nepromijenjena - oko 10%.

Upute za upotrebu

Prije upotrebe preparata koji sadrže glipizid potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili endokrinologom. Samo liječnik može objektivno procijeniti prikladnost korištenja određenog alata.

Nakon kupnje lijeka, potrebno je pažljivo pročitati upute za uporabu. Početna doza je 5 mg, koja se daje jednom dnevno prije ili nakon obroka. Vremenom, s normalnim zdravljem dijabetičara, doziranje se može postepeno povećavati na 15 mg, dijeleći primjenu lijeka nekoliko puta.

Uputa kaže da ako je propuštena doza, ali je prošlo nekoliko sati od potrebne doze, lijek se mora hitno primijeniti. Ali ako je prošlo gotovo dan, trebate se pridržavati uobičajenog režima liječenja.

Pacijenti starije dobi i pateti od jetrene patologije trebali bi lijek koristiti u minimalnim dozama - 2,5 mg dnevno, a tablete s produljenim oslobađanjem - od 5 do 10 mg jednom, najbolje ujutro.

Kao i svi drugi lijekovi, i Glipizid treba čuvati dalje od beba na mjestu zaštićenom od vlage na sobnoj temperaturi.

Kontraindikacije i potencijalne štete

Neke kategorije dijabetičara ne mogu uzimati ovaj lijek.

Priložena uputstva imaju kontraindikacije povezane s individualnom osjetljivošću na tvar, dijabetičkom komom, dijabetesom ovisnim o inzulinu, ketoacidozom, vrućicom, nedavnim operativnim zahvatima, trudnoćom i razdobljem dojenja.

U posebno teškim slučajevima primena Glipizida moguća je tokom rađanja deteta. Ali njegovu upotrebu morat će se otkazati mjesec dana prije očekivanog rođenja.

Za vrijeme dojenja strogo je zabranjeno uzimanje lijeka.

Prije upotrebe Glipizida potrebno je savjetovati se s liječnikom, jer nepravilna primjena lijeka može dovesti do brojnih nepoželjnih posljedica:

  • glavobolja, zbunjena svijest, umor, krvarenja u mrežnici, vrtoglavica, depresija, parestezija, tjeskoba, bol u očima i konjuktivitis,
  • nadimanje, mučnina, povraćanje, nečistoće krvi u izmetu, zatvor, dispepsija i anoreksija,
  • svrbež, osip i osip,
  • faringitis, rinitis i dispneja,
  • povezan sa kardiovaskularnim sistemom i stvaranjem krvi: aritmija, sinkopa, osjet vrućine i hipertenzija,
  • takođe glikemija kod dijabetesa melitusa tipa 2 do glikemijske kome.
  • vezan za genitourinarni sistem: smanjena seksualna želja i disurija.

Pored toga, mogu se pojaviti i neke druge nuspojave - konvulzije, neizdrživa žeđ, mijalgija, artralgija, znojenje, bolovi u tijelu.

Trošak, recenzije i analozi

Budući da je glipizid aktivna komponenta, na farmakološkom tržištu Rusije mogu se pronaći mnogi lijekovi koji sadrže takvu tvar. Na primjer, Glucotrol CL i Glibenez Retard. Ovisno o obliku ispuštanja, cijena lijeka Glucotrol CL kreće se od 280 do 360 rubalja, a Glibenez Retard - od 80 do 300 rubalja.

Recenzije većine dijabetičara koji su uzimali takav lijek su zadovoljavajući. Međutim, mnogi su primijetili kako se terapijski učinak glipizida s vremenom smanjuje, pa se često koristi u kombinaciji s drugim lijekovima protiv dijabetesa. Među prednostima lijeka može se izdvojiti jednostavnost upotrebe i lojalne cijene lijekova koji sadrže glipizid.

U slučaju kada jedan lijek nije pogodan zbog kontraindikacija ili negativnih reakcija, liječnik propisuje analog. Ovi lijekovi uključuju:

Bez odobrenja doktora, samo-lijek ne vrijedi. Pripravci koji sadrže glipizid mogu imati negativan učinak na ljudsko tijelo. Pravilnom upotrebom lijeka možete održati razinu šećera normalnom i riješiti se simptoma dijabetesa. Ali isto tako ne smijemo zaboraviti na terapiju za vježbanje dijabetesa i pravilnu prehranu.

U videu u ovom članku liječnik će govoriti o lijekovima za dijabetes.

Farmakologija

Stimuliše oslobađanje inzulina iz funkcionalno aktivnih beta ćelija pankreasa. Smanjuje nivo glikoziliranog hemoglobina i koncentraciju glukoze natašte kod bolesnika sa umerenim i teškim oblicima šećerne bolesti ovisne o insulinu. Smanjuje hiperglikemiju nakon hrane, povećava toleranciju na glukozu i uklanjanje slobodne tečnosti (u maloj mjeri). Insulinotropni odgovor razvija se u roku od 30 minuta nakon oralne primjene, trajanje djelovanja s jednom dozom doseže 24 sata.Ne utječe na lipidni profil krvne plazme.

U eksperimentima na štakorima i miševima, u dozama 75 puta većim od MPD, on ne inducira kancerogenezu i ne utječe na plodnost (štakore). Studije provedene na bakterijama i in vivo , nisu otkrili mutagena svojstva.

Brzo-delujući oblik se apsorbuje brzo i potpuno. Prehrana ne utječe na potpunu apsorpciju, ali usporava je 40 minuta. Cmaks određuje se 1-3 sata nakon pojedinačne doze. T1/2 je 2-4 sata. Nakon uzimanja sporo delujućeg oblika, pojavljuje se u krvi nakon 2-3 sata, Cmaks Dolazi nakon 6–12 sati, a veže se za proteine ​​krvne plazme za 98–99%. Količina raspodjele nakon iv davanja je 11 L, prosječna T1/2 - 2-5 sati Ukupni Cl nakon jedne iv injekcije je 3 l / h. Biotransformisan u jetri (s početnim prolazom - neznatno). Manje od 10% se izlučuje nepromijenjeno u urinu i izmetu, oko 90% se izluči u obliku metabolita s urinom (80%) i izmetom (10%).

Nuspojave materije Glipizid

Za sporo djelujući glipizid:

Iz nervnog sistema i senzornih organa: vrtoglavica, glavobolja, nesanica, pospanost, anksioznost, depresija, zbunjenost, poremećaj hodanja, parestezija, hiperstezija, veo pred očima, bol u očima, konjuktivitis, krvarenje mrežnice.

Iz kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza): sinkopa, aritmije, arterijske hipertenzije, osjet vrućine.

Sa strane metabolizma: hipoglikemija.

Iz probavnog trakta: anoreksija, mučnina, povraćanje, osjećaj težine u epigastričnoj regiji, dispepsija, zatvor, zatvor u krvi u stolici.

Na dijelu kože: osip, urtikarija, svrbež.

Iz respiratornog sistema: rinitis, faringitis, dispneja.

Iz genitourinarnog sistema: disurija, smanjen libido.

Ostalo: žeđ, drhtanje, periferni edemi, ne lokalizirani bol u cijelom tijelu, artralgija, mijalgija, grčevi, znojenje.

Za oblik brzog djelovanja glipizida:

Iz nervnog sistema i senzornih organa: glavobolja, vrtoglavica, pospanost.

Iz kardiovaskularnog sistema i krvi (hematopoeza, hemostaza: leukopenija, agranulocitoza, trombocitopenija, pancitopenija, hemolitička ili aplastična anemija.

Sa strane metabolizma: dijabetes insipidus, hiponatremija, porfirinova bolest.

Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, epigastrična bol, zatvor, kolestatski hepatitis (žuto bojenje kože i sklera, uklanjanje stolice i zamračenje urina, bol u desnom hipohondriju).

Na dijelu kože: eritem, makulopapularni osip, urtikarija, fotosenzibilnost.

Ostalo: porast koncentracije LDH, alkalne fosfataze, indirektnog bilirubina.

Interakcija

Mineralni i glukokortikoidi, amfetamini, antikonvulzivi (derivati ​​hidantoina), asparaginaza, baklofen, antagonisti kalcijuma, inhibitori karbohidrata (acetazolamid), hlortalidon, oralni kontraceptivi, epinefrin, etacinska kiselina, giurimid, timoksid, oslabljen žlijezde, triamteren i drugi lijekovi koji uzrokuju hiperglikemiju. Anabolički steroidi i androgeni pojačavaju hipoglikemijsku aktivnost. Indirektni antikoagulansi, NSAID, kloramfenikol, klofibrat, gvanetidin, MAO inhibitori, probenecid, sulfonamidi, rifampicin povećavaju koncentraciju slobodne frakcije u krvi (usled preseljenja iz plazma proteina) i ubrzavaju biotransformaciju. Ketonazol, mikonazol, sulfinpirazon blokiraju inaktivaciju i povećavaju hipoglikemiju. Na pozadini alkohola moguć je razvoj sindroma nalik disulfiramu (bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, glavobolja). Antitiroidni i mijelotoksični lekovi povećavaju verovatnoću razvoja agranulocitoze, potonji, pored toga - trombocitopenije.

Predoziranje

Liječenje: povlačenje lijeka, unos glukoze i / ili promjena prehrane uz obavezno nadgledanje glikemije, s teškom hipoglikemijom (koma, epileptiformni napadaji) - trenutna hospitalizacija, primjena 50% -tne intravenske otopine glukoze uz istodobnu infuziju (iv kapljanje) 10% -tne otopine glukoze da bi se osigurala koncentracija glukoze u krvi iznad 5,5 mmol / l, praćenje glikemije potrebno je 1-2 dana nakon što pacijent napusti komu. Dijaliza nije efikasna.

Pogledajte video: Glipizide dosage and side effects (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar