Kada je potreban test krvi na trigliceride

Materijali se objavljuju za referencu i nisu recept za liječenje! Preporučujemo da se obratite hematologu u vašoj bolnici!

Koautori: Markovets Natalya Viktorovna, hematologinja

Nivo triglicerida važan je pokazatelj biohemijskih procesa koji se odvijaju u ljudskom tijelu. Naročito ako su prisutne anamneze poput hipertenzije, gojaznosti, angine pektoris i dijabetes melitusa. Trigliceridi su često najraniji pokazatelji bilo kakvih zdravstvenih problema.

Da biste shvatili što su trigliceridi u biohemijskom ispitivanju krvi, morate znati prirodu tvari i zašto su potrebne tijelu.

Šta su trigliceridi

Trigliceridi su masti koje tijelo prima hranom. Većina triglicerida akumulira se u masnom tkivu. Mala količina njih sadržana je u krvi kako bi mišićima pružili potrebnu energiju.

Trigliceridi se podižu nakon obroka. To je zbog činjenice da tijelo pretvara hranjive tvari koje trenutno nisu potrebne u masti. Trigliceridi se apsorbuju u crijevima i širenjem kroz krv kroz sve ćelije. Između obroka sagorijevaju se trigliceridi, tvoreći potrebnu energiju za održavanje vitalnih funkcija tijela.

Masnoće su potrebne da čovjek normalno živi, ​​ali njihov višak postaje ozbiljna prijetnja zdravlju. Povećanje količine triglicerida stvara rizik od razvoja patologija srca i krvnih žila, dijabetes melitusa, gihta, poremećaja gušterače i uzrokuje prekomjernu težinu i visoki krvni pritisak.

Indikacije za analizu

Trigliceridni test koristi se za procjenu rizika od ateroskleroze, bolesti srca i krvnih žila. Analiza se koristi za kontrolu razine lipida u krvi tijekom liječenja lijekovima koji snižavaju kolesterol i trigliceride.

Analiza kojom se utvrđuje količina triglicerida uključena je u sveobuhvatnu dijagnozu lipidnog spektra u krvi, koja se preporučuje uzimati odraslim pacijentima (starijim od 20 godina) svakih 5 godina. Ispitivanje triglicerida provodi se i tijekom rutinskih preventivnih pregleda.

Indikacija za analizu je prisustvo jednog ili više medicinskih faktora koji doprinose nastanku bolesti srca i krvnih sudova. Ključni faktori rizika:

  • dob (žene od 55 godina, muškarci od 45 godina),
  • dugotrajno pušenje, zloupotreba alkohola,
  • visok krvni pritisak
  • dijabetes melitus
  • srčani udar ili moždani udar,
  • pretežak
  • neaktivan način života, pothranjenost.

Priprema analize

Da bi rezultati analize za trigliceride bili pouzdani, krv treba uzimati na prazan stomak, najbolje ujutro. Jedno mjerenje možda ne odražava pravu količinu triglicerida jer se kod nekih pacijenata ovaj pokazatelj mijenja u roku od mjesec dana. Zbog toga ljekari preporučuju ponovno uzimanje testa.

Ne preporučuje se podvrgavanje istraživanja odmah nakon akutnih bolesti, operacija, srčanog udara ili moždanog udara. Morate pričekati 6-8 nedelja.

Što pokazuju opći i biohemijski testovi krvi?

Krvni testovi kod djece: koje su karakteristike?

Bol u pupku kod djeteta: uzroci i šta učiniti?

Norme i šta utiče na rezultat

Prema normi, stopa triglicerida u krvi ne smije biti veća od 2,25 mmol / L. Ali prilikom dešifriranja rezultata treba uzeti u obzir razinu ostalih pokazatelja koji su uključeni u lipidni profil.

Ovisno o rezultatu analize, stručnjaci dijele nekoliko kategorija prema stupnju rizika:

  • trigliceridi ispod 1,7 mmol / l - nizak rizik od razvoja patologija kardiovaskularnog sistema,
  • razina 1,7-2,2 mmol / l smatra se graničnim stanjem,
  • 2,3-5,6 mmol / l - velika verovatnoća za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti,
  • više od 5,6 mmol / l - visok rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pankreatitisa.

Trigliceridi povišeni

Iznad normalnih triglicerida može ukazivati ​​na bolesti kao što su ateroskleroza, hipertenzija, koronarna bolest srca, cerebrovaskularna tromboza, infarkt miokarda, bubrežni zatajenje, virusni hepatitis, ciroza jetre, dijabetes melitus, akutni ili hronični pankreatitis.

Trigliceridi se mogu povećati zbog upotrebe određenih grupa lijekova: steroida, diuretika, oralnih kontraceptiva i hormona.

Tokom trudnoće takođe dolazi do povećanja količine triglicerida u krvi. To se događa u vezi s hormonskim restruktuiranjem organizma u ovom periodu.

Kako bi spriječili porast triglicerida, ljekari preporučuju aktivan način života, pridržavaju se pravilne prehrane, odbijaju cigarete i alkoholna pića. Laboratorijska analiza pomoći će vam da kontrolišete razinu masnoća u krvi.

Izlet u biohemiju

Trigliceridi pripadaju klasi lipida, što je ester - krajnji produkt veze glicerola i oleinske kiseline. U ljudskom tijelu se palmitinska ili stearinska kiselina mogu pridružiti glicerinu, ali češće reagira oleinska kiselina. Sinteza triglicerida odvija se uglavnom u crijevima, nešto manje - u bubrezima i jetri.

Poznato je da su trigliceridi sastavni dio ćelijskih membrana, a u slučaju gladovanja se talože i u masnom tkivu. Nadalje, oni se mogu podijeliti i, na taj način, postati izvori energije. Dolazi i suprotna situacija - višak glukoze uz pomoć složenih biohemijskih transformacija pretvara se u trigliceride.

Važno je. Uprkos prednostima koje trigliceridi donose u tijelo, oni spadaju u klasu „štetnih“ lipida i dio su lipoproteina niske gustine. Potonji doprinose vaskularnoj aterosklerozi i nastanku metaboličkog sindroma sa svim slijedećim posljedicama: dijabetesom, pretilošću, srčanim udarima.

Tvorba plakova u stijenci posude. Plak se sastoji od triglicerida

Šta su trigliceridi?

Trigliceridi (skraćeno TG) ili triacilgliceridi (skraćeno TAG) su složeni spojevi (esteri) glicerola (trihidrični alkohol) i masne kiseline (u pravilu tri - otuda prefiks „TRI“). Prioritetni su „kapacitet“ za nagomilavanje važnih za tijelo masnih kiselina, kao i jedan od najvažnijih izvora energije za ljude (koji predstavlja alternativnu / „sigurnosnu“ verziju glukoze, odnosno kada su njene zalihe ispražnjene).

Trigliceridi (masti) su vrlo važni za naše zdravlje (imaju mnoga vitalna / potrebna svojstva), ali u višku štete! Povećavajući rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroza, pankreatitis, dijabetes, masna jetra i hipertenzija. Međutim, njihova niža razina također se smatra jednako alarmantnim signalom, što ukazuje na druge probleme sa našim zdravljem (više o tome kasnije u ovom članku).

Trigliceridi - makro fotografija

Jedan od glavnih razloga povećanog nivoa triglicerida u krvi je veliki broj nepotrošenih kalorija (tzv. „Energetske“ jedinice) koje naše tijelo skladišti u obliku TG-a (kao „energetska“ rezerva za budućnost). Dakle, ako jedete previše kalorične / masne hrane i vodite malo / pokretni način života, to će nužno dovesti do povećanja broja „dodatnih“ (nenajavljenih) triglicerida!

Triacilgliceridi u krvi se „prevoze“, što je deo lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) ili hilomikrona (ChM). Glavna funkcija potonjeg je prijenos dijetalnih (tj. Prehrambenih) triglicerida / egzogenih masti (koje nam dolaze s hranom) iz tankog crijeva (gdje se apsorbiraju) u krvotok (preko limfnih žila). Međutim, mnogo veća količina TG, ipak, ne dolazi nam iz hrane, već se sintetizira u jetri (to su endogene masti), otkud oni, u proteinskom omotaču VLDL, "odlaze" do stanica duž krvnih linija krvožilnog sustava.

Zašto su TG vrijednosti važne za ljekare?

Za doktore su trigliceridi (TG) u serumu krvi pokazatelj razmjene masti (lipida), što je izuzetno potrebno (najčešće) za dijagnozu hipertrigliceridemije i drugih poremećaja metabolizma masti (metabolizam lipida / dislipoproteinemija). Kao i procjenu rizika od razvoja koronarne srčane bolesti (CHD), ateroskleroze (naročito aterosklerotskih lezija koronarnih ili moždanih žila).

Osim toga, liječnici određuju nivo triglicerida kako bi se precizno klasificirala hiperlipoproteinemija (tj. Za feno / tipizaciju lipoproteina) i, prema tome, propisati adekvatan tretman (za svaku feno / vrstu zasebno). A također u dijagnostici gojaznosti, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), dijabetesa i pankreatitisa. Na primjer, povećani sadržaj TG - preko 11,2 mmol / L - direktno ukazuje liječnicima da povećavaju rizik od komplikacija akutnog pankreatitisa.

U pravilu, određivanje količine triglicerida u krvi (pomoću lipidnog profila) provodi se istovremeno s određivanjem - i ostalih (ne manje važnih) pokazatelja metabolizma lipida: ukupnog kolesterola (kolesterola), LDL (lipoproteini niske gustine / "loš" kolesterol) i HDL (lipoproteini) visoka gustina / „dobar“ holesterol). Možda imate pitanje: zašto je jedan od njih dobar, a drugi loš? Odmah odgovor - dostupan za percepciju.

Uobičajeno, "loš" se naziva LDL holesterol zbog činjenice da njegova prekomjerna razina doprinosi stvaranju holesterola / aterosklerotskih plakova (unutar zidova krvnih žila). Koje sužavaju praznine, ometaju normalan protok krvi ili ih mogu potpuno (s vremenom i bez liječenja) začepiti, što je prepun moždanog ili srčanog udara. Zato se HDL (HDL) holesterol smatra „dobrim“ - jer preuzima višak prvih „kolega-šaljivdžija“, i „transportira“ ih u jetru (za preradu i izlučivanje iz organizma).

Trigliceridi i holesterol - koje su razlike i sličnosti?

Unatoč činjenici da su i kolesterol i trigliceridi u osnovi isti lipidi (tj. Tvari koje sadrže masti / masti), njihove su funkcije potpuno različite. Iako su, za nas - isti vitalni / važni! Glavni ciljevi kolesterola (kolesterola) su sudjelovanje u proizvodnji vitamina D, hormona nadbubrežne guze, spolnih hormona, kao i osiguravanje normalnog funkcioniranja mozga i imunološkog sustava (uključujući pouzdanu zaštitu protiv raka). Uz to, holesterol formira ljuske živčanih vlakana i predstavlja „zaštitni kostur“ ćelijske membrane. Glavni zadatak triglicerida (TG) je da našim tijelom (dijelom „izgrađenim“ sa gore spomenutim holesterolom) osiguraju energiju (sagorijevanjem kalorija iz „rezerve“). Odnosno, pružiti nam mogućnost da živimo, a kada je potrebno - efikasno se "boriti za opstanak".

Molekuli triglicerida

Molekul triglicerida složen je lipidni spoj koji je glavni opskrbljivač hranjivim sastojcima i energijom svake ćelije ženskog tijela. Trigliceridi su derivati ​​glicerola koji ulaze u tijelo žene sa hranom.

Glavni dobavljači ovih molekula u tijelu su ove namirnice:

  • Masno meso
  • Lard
  • Jela od mesa,
  • Sve sorte orašastih plodova,
  • Biljna ulja.

Nakon ulaska u žensko tijelo s hranom, molekuli triglicerida ulaze u lipidni proces kroz stanice jetre i crijeva.

Pomoću sluzokože zidova tankog creva, molekuli ulaze u krv i prelaze duž krvotoka kroz ćelije organizma.

Neiskorištene kalorije triglicinina talože se u masnom sloju na stomaku i bokovima.

Trigliceridi

Ispitivanje triglicerida

Analiza za trigliceride daje se ujutro na prazan stomak i to samo iz venske krvi.

Uoči postupka uzorkovanja krvi preporučuje se iz upotrebe izuzeti takvi proizvodi koji mogu utjecati na rezultat biohemijske analize:

  • Masna hrana,
  • Pržena hrana
  • Dimljeni i slani proizvodi
  • Majonez i industrijski umaci.

Trebate večerati uz laganu hranu s maksimalnim brojem povrća i to najkasnije do 19:00. Ne pušite 30 minuta 1 sat prije postupka uzorkovanja krvi jer se TG indeks u krvi može pokazati u analizi puno veći od normalnog.

Tipično se TG test daje u sastavu s lipidnim spektrom, koji pokazuje indeks svih frakcija lipoproteina u lipidnom profilu:

  • Ukupni indeks holesterola,
  • Indeks lipoproteina niske molekularne gustine,
  • Lipoproteini visoke molekularne gustine.

Uoči postupka uzorkovanja krvi preporučuje se isključivanje masne hrane

Stopa triglicerida u žena po dobi (tablica)

Norma TG u biohemijskoj analizi sastava krvi potvrđuje nizak rizik od razvoja sistemske ateroskleroze, kao i patologija sistema krvotoka i bolesti srčanog organa.

Tabela normi triglicerida u sastavu krvi kod žena po uzrastu:

starostNorma TG-a
merska jedinica mmol / litra
Od 0 do 10 godina0,40 — 1,240
10 godina - 15 godina0,420 — 1,480
od 15. godine - 20. godišnjica0,40 — 1,530
od 20 do 25 godina0,410 — 1,480
od 25 godina - 30 godina0,420 — 1,630
od 30 do 35 godina0,420 — 1,630
od 35 godina - 40 godina0,440 — 1,70
od 40. godišnjice - 45 godina0,450 — 1,990
od 45 godina - 50 godina0,510 — 2,160
od 50. godišnjice - 55 godina0,520 — 2,420
od 55 do 60 godina0,590 — 2,630
od 60 godina - 65. godišnjica0,630 — 2,70
od 65 do 70 godina0,680 — 2,710

Svakih pet godina promijene se TG norme kod žena kao i kod muškaraca.

Pokazatelji kod muškaraca viši su od onih u lijepoj polovini populacije, ali nakon početka menopauze norma TG u krvi ženskog tijela jednaka je onoj u muškaraca.

Žene bi trebale nastojati osigurati da dekodiranje lipidnog profila ne pokaže indeks veći od 2,30 mmol / litra.

Ako rezultati biokemijske analize pokazuju TG indeks iznad normalnog do 5,60 mmol / litra, onda to ukazuje na izraženu patologiju hipertrigliceridemije.

To može biti privremeni pokazatelj, ali čak i privremeni porast triglicerida izaziva razvoj srčanih bolesti i patologija vaskularnog sistema.

Ako koncentracija triglicerida nekoliko puta premaši normu, onda to ukazuje na genetsku nasljednu patologiju kršenja metabolizma lipida, primarnu hipertrigliceridemiju.

Hemija krvi

Trigliceridi u krvi u žena su ispod normalnog

Nizak indeks triglicerida kod žena može ukazivati ​​na prisutnost takvih bolesti:

  • Bolesti respiratornog sistema i glavnog organa plućnog sistema u hroničnom obliku razvoja. Glavni simptomi ove patologije su jaka kratkoća daha, stalan osjećaj nedostatka zraka u plućima, kašalj sa stvaranjem ispljuvka. Ova je patologija neizlječiva i medicinske metode, samo zaustavljaju njeno napredovanje. Prestanite pušiti odmah
  • Patologija probavnog trakta,
  • Bolesti endokrinog organa štitne žlijezde patologija hipertireoza. Uz ovu patologiju kod žena, hormoni se puštaju u krvotok iznad normalnog,
  • Bolest bubrega. Ako ne liječite patologiju bubrežnog organa, oni brzo napreduju i završavaju preranom smrću,
  • Cerebralni infarkt ili moždani udar ishemijskog tipa,
  • Patologija kod žena, koja smanjuje TG indeks ispod normalne, je miastenija gravis. To je autoimuna patologija koja se manifestuje stalnom slabošću i umorom tj.
  • Patologije u crijevima koje inhibiraju apsorpciju molekula triglicerida, zbog čega je njihova koncentracija u krvi ispod normalne,
  • U žena tokom trudnoće, ako je TG ispod normalnog, a ovo je pokazatelj odstupanja, što je poprilično opasno za nerođeno dijete. Često je kod normalne trudnoće TG nešto viši od normalnog i to je posljedica fizioloških procesa koji se događaju kod žene u ovom periodu.

U žena tokom trudnoće, ako je TG ispod normalnog, a ovo je pokazatelj odstupanja

Razina TG-a u ženskom tijelu je iznad normalnog

Razlog više norme TG u krvi žene su takve patologije:

  • Vaskularne i srčane patologije, sistemska ateroskleroza, hipertenzija, srčana ishemija,
  • Bolesti ćelija jetre, kao i žučnih kanala, što dovodi do zastoja žučne kiseline u jetrenom organu i razvoja hepatitisa, žučnih kamenaca i začepljenja kanala.
  • Patologija endokrinog sistema šećerne bolesti,
  • Nefrotski sindrom bubrežne bolesti, zatajenje bubrežnih organa,
  • Patologija pankreatitisa,
  • Miksema štitnjače,
  • Gojaznost
  • Uzimanje lijekova za diuretike, kortikosteroidne lijekove, upotreba beta blokatora.

Metabolizam masti u jetri i stvaranje triglicerida

Nenormalni tretman triglicerida

Postoje dve metode za smanjenje molekula TG:

  • Terapija bez lijekova, prilagođavanje stila života i prehrane,
  • Terapija lijekovima.

Osnova terapije bez lijekova razine TG iznad normale je dijeta. Uz uravnoteženu prehranu, možete smanjiti trigliceride na 25,0%.

U prehranu žene je potrebno uključiti takve proizvode:

  • Morska riba, kao i morski plodovi,
  • Češnjak i svježe povrće,
  • Lean meso
  • Svježe voće i bilje
  • Isključite gazirana pića iz menija,
  • Ne jedi bijeli hljeb i peciva,
  • Kuhana i dimljena kobasica,
  • Kiseli krastavci i kiseli krastavčići,
  • Alkohol
  • Masno i masno meso.

Masti ne bi trebale biti više od 30,0% u prehrani, a biljna ulja trebaju biti glavni udio.

Lean meso

Terapija lijekovima

Za snižavanje triglicerida u krvi žena koriste se sljedeće grupe lijekova:

  • Grupa fibrata smanjuje se zbog pada sinteze lipoproteina, koji prenose molekule triglicerida kroz krvotok,
  • Lijekovi s nikotinskom kiselinom imaju svojstva kiseline kao u lijekovima fibratom, ali samo oni povećavaju molekule HDL u krvi žena,
  • Skupina statinskih lekova smanjuje trigliceride sa molekulima lipoproteina male gustine,
  • Lijekovi Omega-3 smanjuju TG.

Prevencija

Prevencija s odstupanjem kod žena TG indeksa od norme, i prema gore i prema dolje, ista je:

  • Pravilna prehrana, ovisno o odstupanju od normalne koncentracije TG u krvi,
  • Odbijanje od zavisnosti od hronične ovisnosti o alkoholu i nikotinu,
  • Vodite aktivan životni stil i svakodnevno adekvatno opterećujte tijelo,
  • Žene svakih 6 mjeseci nakon početka menopauze rade biohemiju lipidnog spektra.

Brzina triglicerida

Norme TG u krvi izračunavaju se individualno, ovisno o dobi i spolu ispitivanog pacijenta. Mjeri se u mol / litra.

  • Starost od 0 do petnaest godina - za žene od 0,4 do 1,48 mmol / l, za muškarce od 0,34 do 1,15 mmol / l.
  • Starost od petnaest do 25 godina - za žene od 0,4 do 1,53 mmol / L, za muškarce od 0,45 do 2,27 mmol / L.
  • Starost od 25 do 35 godina - za žene od 0,44 do 1,7 mmol / L, za muškarce od 0,52 do 3,02 mmol / L.
  • Starost od 35 do 45 godina - za žene od 0,45 do 2,16 mmol / L, za muškarce od 0,61 do 3,62 mmol / L.
  • Starost od 45 do 55 godina - za žene od 0,52 do 2,63 mmol / L, za muškarce od 0,65 do 3,71 mmol / L.
  • Starost od 55 do 60 godina - za žene od 0,62 do 2,96 mmol / L, za muškarce od 0,65 do 3,29 mmol / L.
  • Starost od 60 do 70 godina - za žene od 0,63 do 2,71 mmol / L, za muškarce od 0,62 do 3,29 mmol / L.

O čemu govore povišeni trigliceridi?

Povišeni trigliceridi mogu ukazivati ​​na brojne probleme i bolesti. Konkretno su to pankreatitis, dijabetes melitus, neurastenska anoreksija, hipotireoza, hronični alkoholizam, ciroza i hepatitis jetre, sindrom malapsorpcije glukoze, genetski poremećaj ličnosti, giht, pretilost, koronarna srčana bolest, zatajenje bubrega, vaskularna tromboza, infarkt miokarda, ateroskleroza hipertenzija.

Uz to, TG raste s hormonskim lijekovima, tabletama za kontrolu rađanja i trudnoćom.

Normalni trigliceridi

Postoji direktno proporcionalan odnos "broj godina - trigliceridi". Biohemija krvi pomoći će identificirati njihovu razinu. Pokazatelj (poput glukoze) mjeri se u mmol / L.

Važno je. Što je osoba starija, to je veći sadržaj triglicerida.

Zbog aktivnog metabolizma i povećane tjelesne potrošnje svih hranjivih sastojaka u djece i adolescenata pokazatelj se ne diže iznad 1,4 mmol / L. Donja granica norme je 0,4 mmol / l.

U odraslih osoba nivo triglicerida varira od 0,5 do 3,7 mmol / L. U starijih ljudi donja granica norme pomiče se prema gore (počinje od 0,65), a gornja, naprotiv, pada na 3,3 mmol / l.

U muškaraca je po pravilu nivo triglicerida nešto viši nego u slabijeg spola. To je posljedica antiaterogenog djelovanja estrogena i, naprotiv, aterogenog djelovanja (doprinose taloženju "štetnih" lipida) muških spolnih hormona.

Ako su trigliceridi povišeni u biohemiji krvi, ovo je prilika da se detaljnije ispita kako bi se utvrdio uzrok.

Godine godinaNivo triglicerida, mmol / l
MuškarciŽene
Do 100,34-1,130,40-1,24
10-150,36-1,410,42-1,48
15-200,45-1,810,40-1,53
20-250,50-2,270,41-1,48
25-300,52-2,810,42-1,63
30-350,56-3,010,44-1,70
35-400,61-3,620,45-1,99
40-450,62-3,610,51 −2,16
45-500,65-3,700,52-2,42
50-550,65-3,610,59-2,63
55-600,65-3,230,62 2,96
60-650,65-3,290,63-2,70
65-700,62-2,940,68-2,71

Tabela: Udio triglicerida na osnovu starosti i pola

Trigliceridi (TG) - ispod normale

Što trigliceridi u niskoj krvi (TG) znače kod žena i muškaraca? Ovo stanje može biti posljedica banalne neuhranjenosti (na primjer, zbog "loše" prehrane) ili kao nuspojava nakon uzimanja određenih lijekova. Čak i od askorbinske kiseline (tj. Vitamina C - u velikim dozama). Također, smanjeni trigliceridi u biohemijskom testu krvi mogu se primijetiti kod osoba koje pate od hipertireoze, KOPB (hronična opstruktivna bolest pluća), sindroma malabsorpcije, hiperparatiroidizma. Ostali uzroci njihovog niskog nivoa u serumu su nedavne (hirurške) operacije, povrede, opekotine ili terapija zračenjem. Kritično niski nivoi "upozoravaju" na infarkt mozga.

DETALJNO O OVOM ČLANKU:

Trigliceridi (TG) - iznad normalnog

Visoki trigliceridi (TG) u lipidnom profilu krvi mogu ukazivati ​​ljekarima na rizik od bolesti poput ateroskleroze, dijabetes melitusa, pankreatitisa (hronični ili akutni / za komplikacije OP), masne jetre, ciroze jetre, hipertenzije, koronarne bolesti srca (koronarna bolest srca) zatajenje bubrega (u hroničnom obliku). A također direktno ukazuju na infarkt miokarda, povećani rizik od razvoja cerebralne tromboze, pretilosti, gihta. Pored toga, nivo TG (mnogo viši od normalnog) može se primijetiti kod ljudi koji pate od alkoholizma.

Svakako vrijedi napomenuti da se povišeni trigliceridi mogu otkriti upravo kod žena u trudnoći, tijekom menopauze (menopauze), nakon uzimanja kontracepcijskih tableta ili tijekom hormonske terapije (posebno tijekom uzimanja oralnih estrogena). I na kraju, ukazuju na čisto žensku bolest - PCOS (sindrom policističnih jajnika).

PROČITAJTE NA NAŠOJ SITE:

O čemu govore niski trigliceridi?

Nizak nivo triglicerida ukazuje na nedovoljnu prehranu u smislu zasićenja, oštećenja bubrežnog tkiva i opekotina ili povreda. Pored toga, nizak TG može biti pokazatelj miastenije gravis, srčanog udara, hroničnog problema sa plućima i hipertireoze. Takođe se smanjuje ovaj pokazatelj, redovni unos vitamina C

Kako sniziti trigliceride u krvi?

Sveobuhvatnim mjerama možete brzo i učinkovito smanjiti nivo TG u krvi.

  • Prestanite pušiti i konzumirati alkohol.
  • Vodite zdrav i aktivan životni stil, bavite se sportom.
  • Promijenite prehranu radikalno! Izuzmite slatkiše, rafinirane ugljikohidrate iz dnevnog menija, konzumirajte više hrane bogate Omega3 masnim kiselinama, ne zaboravite na biljnu hranu i vlakna. Ograničite unos fruktoze značajno!

Koristite posebne lijekove - to su:

  • Fibrati (fenofibrat i gemfibrozil) - lijekovi koji smanjuju razinu TG uslijed blokade proizvodnje ove organske komponente zbog HDL-a.
  • Nikotinske kiseline (niacin) - lijek smanjuje nivo proizvodnje triglicerina u jetri.
  • Riblje ulje na recept iz jetre bakalara - normalizuje nivo TG.
  • Statini (lovastatin, simvastatin) - ovi lijekovi blokiraju HMG-CoA reduktazu, koja inducira aktivnu proizvodnju kolesterola i tako snižava opću razinu triglicerina.

Nivo gore

Povećanje triglicerida obično je povezano s nekoliko ozbiljnih stanja i bolesti:

  • Gojaznost (kao deo metaboličkog sindroma). Trigliceridi se talože u potkožnoj masti jer postoji jednostavan obrazac - što je deblje masno tkivo, više je triglicerida.
  • Nasljedna (primarna) hiperlipidemija. Povezana sa mutacijama na nivou gena odgovornih za sintezu i metabolizam lipida.
  • Endokrini poremećaji (hipotireoza i dijabetes). S hipotireozom, metabolizam se usporava, a s dijabetesom se višak glukoze pretvara u masnoću, posebno - u trigliceride.
  • Bolest jetre (hepatitis, ciroza, degeneracija masti) i bubrezi (sve patologije koje dovode do hroničnog zatajenja bubrega).
  • Problemi s gušteračom - pankreatitis različite etiologije i, kao posljedica toga, sindrom maldigestije (enzimski nedostatak s poremećajem probave).

Pankreatitis izaziva trigliceride

  • Uzimanje određenih lijekova - hormonski kontraceptivi, beta blokatori, diuretici, interferoni.

Napomena Beta blokatori se propisuju za srčane tegobe: koronarnu bolest, anginu pektoris, infarkt miokarda. Ovi lijekovi smanjuju učestalost srčanih kontrakcija, sprečavaju tahiaritmije i sprječavaju da se zona nekroze širi srčanim udarima. No, jedna od nuspojava ovih lijekova je spuštanje metabolizma u tkivima, što dovodi do smanjenja potrošnje triglicerida i, kao rezultat, povećanja njihove koncentracije.

  • Banalno prejedanje ili prevladavanje masne hrane i lako probavljivih ugljikohidrata u prehrani (konditorski proizvodi, brza hrana, pržena hrana).

A o slučajevima kada je razina GGT povećana u krvi, možete saznati iz članka na našoj web stranici.

Snižavanje triglicerida

Ako su trigliceridi povišeni u biohemijskoj pretrazi krvi, tada postoje ozbiljni zdravstveni problemi. Ali smanjenje triglicerida u krvi je takođe nepovoljan znak, što može značiti:

  • crijevne bolesti praćene sindromom malapsorpcije (nedostatak apsorpcije),

Mehanizam apsorpcije u crevima. Malabsorpcija remeti apsorpciju masti iz hrane

  • hroničnih bolesti pluća
  • hipertireoza

Napomena Povećana razina hormona štitnjače potiče katabolizam - raspad svih hranjivih supstrata u tijelu, uključujući trigliceride.

  • nekontroliranog unosa multivitaminskih kompleksa, posebno sa visokim sadržajem vitamina C,
  • mentalni poremećaji koji vode do neuhranjenosti (anoreksija).

Indeks triglicerida važan je za kardiološke i endokrinološke bolesnike. Ponekad su trigliceridi prvi "signal»O problemima u tijelu.

Pogledajte video: Trigliceridi (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar