Solcoseryl - rastvor, tablete

Ocjena 4.4 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Solcoseryl (Solcoseryl): 14 pregleda ljekara, 18 pregleda pacijenata, upute za upotrebu, analozi, infografika, 5 oblika otpuštanja.

Cijene solkocerila u ljekarnama u Moskvi

gel za oči8,3 mg5 g1 kom≈ 431,5 rub.
gel za spoljašnju upotrebu4,15 mg20 g1 kom≈ 347 rub
mast2,07 mg20 g1 kom≈ 343 rub
rastvor za intravensku i intramuskularnu primjenu42,5 mg / ml25 kom.≈ 1637,5 rub.
42,5 mg / ml5 kom.≈ 863 rub.


Ljekari recenzija o solcoseryl

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ovaj lijek koristim za mnoge patologije. Dokazao se u liječenju lichen planusa, sa hroničnim ozljedama oralne mukoze. Lijek je prikladan za upotrebu. Pacijenti nisu prijavili nuspojave. Takođe, zubna pasta „Solcoseryl“ prikladna je za upotrebu nakon profesionalne oralne higijene.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Solcoseryl" - zubna adhezivna pasta - odličan pomoćnik u liječenju manjih ozljeda oralne mukoze. Ako ste ozlijeđeni od oštre kosti od ribe, spalite sluznicu vrućom hranom. Ako se desni zahvati nakon intervencije stomatologa, tada će vam pomoći Solcoseryl.

Prilično velika cijena za tako malu cijev.

Dobro se drži na sluznici, ima neutralan ukus.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Solcoseryl" je zubna adhezivna pasta koja se dobro drži u usnoj šupljini i osigurava njeno potpuno funkcionisanje. Tri puta na dan primijeniti se na bilo koji problem sluzokože je dovoljno i riješit će većinu problema.

Bilo je trenutaka kada je nestao iz ljekarni. Ambalaža je mala, cijena također nije jeftina.

Jedna cevčica je dovoljna za kompletan kurs lečenja.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ima smisla koristiti u periodu oporavka nakon moždanog udara.

Za duži kurs za koji je ovaj lek namenjen, njegova cena je visoka.

Iznijela ga je švedska kompanija "Meda" kao analogni proizvod "Actovegin" sa stopom ubrizgavanja 1 dnevno u toku jednog mjeseca. Međutim, nije dobio široku distribuciju među neurolozima.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek ima dobro ljekovito djelovanje. Stvara povoljne uslove za nastanak ožiljaka nakon operacije, čisti rane i potiče stvaranje granulacija. Ne formira kore. Široko se koristi u svim oblastima dječije hirurgije, gdje je potrebno postići dobro zacjeljivanje rana, posebno u uvjetima oslabljene mikrocirkulacije.

Kao i na svaki lijek, postoji pojedinačna netolerancija.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar lijek. Ljekoviti učinak okortalnog gela Solcoseryl očituje se u povećanoj reepitelaciji rožnice nakon kemijskih opeklina (alkalije), upalnih procesa i ozljeda. Pored toga, ima analgetski efekat i ubrzava obnovu tkiva. Preporučujem ovaj lek za upotrebu. Trudna, dojenačka i deca - kontraindicirana je zbog izraženog keratolitičkog efekta.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Odličan je preparat, u praksi je pokazao svoju najbolju stranu, pomaže ubrzati proces zarastanja rana, praktičan je i jednostavan za upotrebu, nisam vidio nikakve alergijske reakcije, lako je dobiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta. Mali minus je cijena, za neke pacijente se čini malo skupom.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ljepljiva zubna pasta dobar je pomoć u liječenju erozivnih i ulcerativnih lezija oralne sluznice s lichen planusom, multiformnim eritemom, kao dijelom složene terapije. Stimulira reparativne procese, poboljšavajući kvalitetu života pacijenata.

Željela sam više proračunskih generičkih lijekova.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek "Solcoseryl" je vrlo dobra keratoplastika, koja je dobra za zarastanje rana u usnoj šupljini. Lijek se može lako kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta. Nema izraženih nuspojava, nema izraženih alergijskih reakcija. Vrlo je zgodan i jednostavan za upotrebu, možete ga koristiti i kod kuće.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Solcoseryl" - keratoplastika - lijek koji ubrzava regeneracijske procese. U svojoj praksi kao stomatolog koristim Solcoseryl u obliku gela. Po mom mišljenju, nezamjenjiv lijek za oštećenje sluznice usne šupljine. Koristim kada traumatiziram sluznicu uklonjivim protezama, nakon vađenja zuba i planiranih maksilofacijalnih operacija.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Napisat ću o "Solcoseryl zubnoj ljepljivoj pasti". Čik lek za lečenje oralne mukoze. Male opekotine (vrući čaj), povrede (često tvrda hrana), gingivitis, parodontološka bolest, herpetični stomatitis, čak je i njen sin liječio oralne čireve u 3 i 2 mjeseca kompliciranom njom, što se pokazalo u bebinim ustima. Tokom perioda rada nije primijetila nikakve nuspojave kod pacijenata.

Malo skupo. U našem gradu cijena je od 280 rubalja. do 390 rub. (ovisi o ljekarni).

Ovaj lijek vrijedi kupiti. Komplet za prvu pomoć je uvijek koristan!

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar lijek koji se koristi u drugoj fazi procesa zacjeljivanja rana. Koristim kako u općoj hirurgiji, tako i u proktologiji. Negativne povratne informacije pacijenata nisu primijećene.

Prikladnije je koristiti gel oblik nego mast.

Prilično efikasan lijek. Cijena je manje ili više tolerantna za pacijente.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Solcoseryl zubno ljepilo je prekrasna mast. Često ga preporučujem svojim pacijentima sa malim ranama od grudnjaka. (Mast) dobro se prijanja za bilo koju površinu u ustima, ima lekovito svojstvo i istovremeno anestezira.

Mast je malo gorka zbog anestetika u svom sastavu, iz istog razloga koji nema alergijsku reakciju na lokalne anestetike ne može se koristiti!

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Solcoseryl ljepljiva zubna pasta posebno je djelotvorna nakon profesionalne higijene usta, kod parodontnih bolesti (gingivitis, parodontitis) kao preljev, oralne sluznice (stomatitis) itd. Dobro anestezira, štiti površinu rane i ubrzava regeneraciju tkiva. Također pomaže kod stvaranja pekmeza i pukotina.

Pregledi pacijenata za solkoseril

Prvotno sam kupio Solcoseryl gel za kozmetičku čudotvornu masku na savjet prijatelja. Nakon vlaženja laganom otopinom vode i Dimeksiduma, ovaj gel sam nanijela na lice i isprala nakon 30 minuta. Učinak zatezanja bora na licu je izvrstan, kao nakon Botoxa! Ali nedavno sam ga morao koristiti prema predviđenoj svrsi - zadobio sam opekotinu od peglanja kose na licu. Nanijela je Solkoseril na kožu, bol je odmah nestala. Korištene 2 sedmice, opekotina je nestala brzo i bez traga. Takođe, gel se pokazao u zacjeljivanju rana, kada je morao nanijeti ga suprugu nakon dubokog posjekotine na leđima. Rana se zacelila brzo, tragovi su ostali minimalni. Jedan nedostatak je visoka cijena. Ali u hitnim i teškim slučajevima, on se opravdava.

U našoj ljekariji mast "Solcoseryl". Da budem iskrena, ne znam odakle je došla i iz kojeg razloga se pojavila, ali nešto mi govori da sam kupio to što sam u položaju, jer Morala sam privremeno odbiti mnoge omiljene masti. U uputstvu se kaže da je mast za zarastanje suvih rana. Morao sam ga koristiti kada se moj muž vratio kući s posla s opekotinom na ruci od ključale vode, a nije bilo Pantenol pjene. Kad se primijenio nakon 15 minuta, muž je osjetio olakšanje. Bol se malo smirila. Crvenilo je počelo da umire. Ubuduće, moj suprug je razmazao solkoseril kada više nije bilo potrebe za penom. Kaže da sa suvoće i zategnutošću kože „Solcoseryl“ dobro vlaži, a ruku čini lakšom.

Još od djetinjstva, muž ima hronični stomatitis na jeziku sa čestim egzacerbacijama, otprilike 1-2 puta mjesečno. Ovakve čireve na jeziku jako su ga mučile: bilo je bolno jesti, piti, čak i razgovarati. Čak i bez pogoršanja, na vrhu jezika nastala je neozdravljena grlobolja. Čime smo pokušali da se liječimo: razmazili su, isprali i pili tablete, bezuspješno. Prije otprilike šest mjeseci, stomatolog je savjetovao zubnu pastu „Solcoseryl“. U početku je dugo nismo mogli pronaći u ljekarnama. Ali kad su ga pronašli, bukvalno nakon tjedan dana korištenja paste, sve je otišlo od njenog muža: čak i stara bol u jeziku. Sada, čim postoji nagoveštaj pogoršanja stomatitisa, muž odmah obrađuje jezik solkoseriljem i sve odmah prolazi.

Već duže vrijeme koristim Solcoseryl mast za ubrzavanje zacjeljivanja ogrebotina i ogrebotina. Radim u trgovini, konstantno se događaju mikrotraume ruku od kontakta sa tvrdom ambalažom. Mazim noću, već ujutro bol nestaje, upala se smanjuje. Prije otprilike dvije godine, također sam počela koristiti solkoserilnu mast umjesto kreme za lice, u kursevima od 10 dana po potrebi. Ulje je, naravno, ali učinak je nevjerojatan. Sitne bore se izglađuju, sjene ispod očiju postaju svjetlije, općenito koža izgleda mlađe. Ali ne za trajnu upotrebu. Osim toga, cijena je vrlo porasla, a prije nego što je bilo skupog lijeka, sada je jednostavno super skupo.

U našem kućnom ljekarni Solcoseryl ima stalno mjesto. Podmazane su ogrebotine, ogrebotine i slomljena koljena kod djece, bilo kakve rane i posjekotine kod odraslih. Potom je mast "Solcoseryl" počeo koristiti naš djed koji je imao manje od 80 godina i koji bi bio vrlo hrabar mladić, ako ne zbog trofičnih čira na gležnju (uznapredovane varikozne vene). Pokušali su s mnogim stvarima: lijekovima i narodnim lijekovima, ali nije bilo određenog efekta. Doktorica je savjetovala stavljanje maramica sa Solcoserylom na rane. To, naravno, nije stvar jednog dana ili jedne sedmice, ali liječenje solkoseriljem zaista je pomoglo. Za sebe su zaključili iz osobnog iskustva - za suhe rane upotrebljavale su se maramice s mazivom i zavojem, a vlažna rana na unutrašnjoj površini gležnja često se mazala gelom i ostavljala da se osuši. Da, tretman je bio dug, nekoliko sedmica, ali efikasan.

Koristi se mast za liječenje ogrebotina. Dugo vremena lezije nisu zacjeljivale, nisu bile kore i sve. Ljekarna je savjetovala ovu mast. Zaista je proces prošao mnogo brže, ubrzo su kore opale i na njihovom se mjestu pojavila nova ružičasta koža. Također sam na Internetu pročitao da se ova mast koristi u kozmetologiji. Da, stvarno liječi manje upale i uklanja suhu kožu. Mast je sada uvijek u mom kabinetu za lijekove, periodično je koristite prema potrebi. Takođe se koristi „Solcoseryl“ zubni za lečenje stomatitisa kod deteta. Takođe dobar lek, sve se brzo zacelilo.

Izvrsna ljekovita mast. Upoznao sam je davno, kao dojilja, naišao sam na problem pukotina na bradavicama, interval između hranjenja je mali, a pukotine su svaki put sve više i više počele krvariti. Počeo sam koristiti solkoseril i postalo mi je mnogo lakše. Rane su uspjele preživjeti, a bol nije bio toliko jak. Ogromni plus je što mast nije na bilo koji način utjecala na bebu, a može se koristiti bez štete. Postoji nekoliko vrsta masti, što uvelike proširuje spektar njegove upotrebe. U našoj porodici ovo je prvi pomoćnik za razne rane (plač, suvo, opekotine i različite lezije na sluznici).

Radim u tvornici, prema pravilima tvornice možete biti samo u hlačama i čizmama, čak i plus plus četrdeset vrućina. Vremenom, počeo sam da osećam nelagodu između nogu na nogama. Pokazalo se crvenilo i svrbež. Otišla sam ljekaru, ispostavilo se da je to pelenski osip. Doktor mi je savjetovao da "sok solkoril" mazivo, nakon tjedan dana zacjeljivanja nisam primijetio. Odlučila sam se za kupovinu gela Solcoseryl. Razliku sam počeo primjećivati ​​već trećeg dana primjene, svrab je prošao, a crvenilo je počelo nestajati. Gel također liječi i pomaže suvoj i ispucalu kožu, testiranu ličnim iskustvom.

Kćerka nosi leće, a doktor je primijetio blagu iritaciju u njoj, savjetovao je Sococeryl oftalmički gel za prevenciju. Gel je takođe bio koristan za liječenje muževih očiju. Dosta često radi sa mašinom za zavarivanje bez maske. Već sljedećeg dana hvata „zečice“ i oči, kao s konjuktivitisom. Nakon polaganja gela „Solcoseryl“ oči se zacele dovoljno brzo.

Dobra mast. Pomoglo je u izliječenju bolesti uha od iscjedaka. Učinkovitije od mnogih drugih domaćih lijekova.

Stomatolog ga je preporučio za upaljene desni. Moram odmah reći da mi se u tom pravcu Solkoseril činio apsolutno beskorisnim. Ali ogrebotine na rukama mačke (obično dugotrajne), samo su se "izgladile" upravo isto, rekao bih. I dodaću i svoje prednosti - ubrizgavali su mi Solcoseryl u slučaju crevne upale zajedno sa antibioticima. Vrlo razuman pripravak, nije bilo neugodnosti od antibiotika, kao i obično, i bolovi su ublažavani, a upala je umirila mnogo brže.

Propisao mi je intramuskularno "solkokeril" u kombinaciji s drugim lijekovima za čir na dvanaesniku. Osetio sam efekat posle 2. injekcije. Bolesno, treba izdržati. Primjetio sam da se koža na licu dosta poboljšala, zagladila i osvježila ili nešto slično. Piling je išao čak i iza ušiju. Mislim da je odličan lijek, posebno prirodan, dokazan. Cijena je, međutim, malo visoka, ali tada se novac ne troši. Također mogu reći da se fleksibilnost zglobova poboljšala - ne mogu to objasniti, ali postoje problemi s kukom (početna artroza), pa sam se osjećao olakšano. Neurolog je rekao da je možda ovo djelovanje solkocerila.

Sastav masti i gela "Solcoseryl" jednostavno je izvrstan za regeneraciju tkiva i zacjeljivanje različitih rana. Naravno, takav lijek možete odmah kupiti, ako je potrebno. Imala sam i gel i masti, ali, nažalost, nisam primijetila nijedan pozitivan efekat od njihove upotrebe. Ovog ljeta sakupljao sam bilje i na prstu se vrlo brzo formirao kukuruz koji nisam primijetio i nastavio sakupljati bilje. Kao rezultat toga, kalus je odmah pukao, a rana je bila vrlo neugodna i bolna. Tada sam se sjetila Solcoseryl gela, koji je bio savršeno savršen za moj slučaj - rana je mala, svježa, vlažna, naime gel je samo za vlažne, vlažne rane. Ponovo sam pažljivo pročitao upute - dobro, ono što sam trebao. Zaista sam se nadao brzom izlječenju. Ali ništa se takvog nije dogodilo. Smrznuo sam se u dobroj vjeri 4. dana, ni najmanjeg poboljšanja, rana je ostala svježa koliko i najmanje, nije se odgodilo ni najmanje, nije bilo regeneracije i zacjeljivanja. Nisam nastavio eksperimentirati s lijekom i liječio ranu metodama koje su već testirane konvencionalnim metodama, za par dana sve se praktično zacijelilo. Pročitala sam da oni koriste gel i masti u njezi lica za proizvodnju kolagena i za poboljšanje stanja kože lica. Probala sam i ja. U tom slučaju, bolje je ne koristiti mast, to je jako masna baza, praktično ne apsorbuje, nelagodu. Gel se apsorbuje brzo, ali se jako suši. Ne, čak i blagi efekat, takođe nisam primijetio. Nisam znala da se solkoceril može koristiti za lečenje stomatitisa. Moj sin često ima stomatitis, pokušat ću na liječenju, mada se malo nadam pozitivnom rezultatu.

Kad je sinu bilo godinu i pol, sipao je kipuću vodu na sebe i zadobio snažnu opekotinu. Nakon što su se mjehurići rasprsnuli i rana počela zacjeljivati, desetak dana nakon primitka opekotina, počeo sam ga mazati solcoseryl mazivom. Rana je počela brzo zarastati. Nakon skoro mjesec dana, na mjestu opeklina ostao je mali ožiljak ako pažljivo pogledate. A sada, gotovo godinu dana nakon ovog incidenta, od traga opekotine nije bilo ni traga. Ja koristim i Solcoseryl mast i za njegu lica, naime, svaki drugi dan navečer podmažem duboke nasolabijalne bore. Nakon mjesec dana primjene masti, bore su postale manje izražene.

Solcoseryl koristim prilično često, s obzirom na to da imam kožnu bolest, a masti, gelovi, otopine u mom kabinetu za prijenos se ne prenose. Želim reći da sam za sebe ipak izabrao solkoserilni gel (žele). Nekakvu mast nekako ne volim, ali prednosti gela su izraženije.

Već duže vrijeme koristim Solkoseril gel i masti, jer se rane često pojavljuju u svakodnevnom životu, kod djece i kod odraslih. Gel se osuši filmom, a potom se otkotrlja, tek je prvih dana dobro kada je rana potpuno svježa, a gel djeluje kao zaštitni flaster. Tada se okrećem mazivu, jer se ne isušuje i ne zateže površinu. I ne koristim gel po svojoj predviđenoj svrsi, već kao točkasta maska ​​za akne. Sastav „Solcoseryl“ je toliko dobar da bubuljice raznih vrsta nestaju tik pred očima, a na licu nema mrlja.

Koristila sam solkoceril kako u obliku gela, tako i u obliku masti. Prvi put, kada se pojavila takva potreba zbog prilično jakog opeklina ruku, oštećeno je područje bilo veliko. Koža je prilično oštećena. U početku sam gel nanosila otprilike nedelju dana. Znatno je ubrzao zarastanje rana. Počeo je da se formira novi epitel. Rana je prestala biti mokra. Potom - do potpunog izlječenja, nanijela sam mast. Lijekovi su bili vrlo efikasni. Sada se granice opekline na ruci uopće ne vide. I nastavljam primjenjivati ​​mast ako odjednom dođe do oštećenja na koži. Sve sa solkocerilom brzo zaraste.

Solkoceril masti prvi put je upotrebljen nakon kozmetičkog uklanjanja nevija. Kozmetolog je objasnio da masti ubrzava rast epitela i potiče stvaranje novog tkiva. Nevi su uklonjeni elektrokoagulacijom i nedelju dana kasnije, formirani na mestu uklanjanja kore, počeli su da propadaju. Došlo je do ružičastih ožiljaka i, tako da bi potrajali, mazao sam je dva puta dnevno solkoserilom. Zacjeljivanje je bilo vrlo brzo, isprva su ožiljci prekriveni tankim filmom i malo potamnili. Tri dana kasnije, boja i površina kože i ožiljci postali su ravnomjerni, a od njih nije bilo ni traga. Sada koristim mast u svim slučajevima kada se pojave neke rane ili prištići, njihov se solkoceril također savršeno suši i blokira pojavu čira.

Obrasci za izdavanje

DoziranjePakovanjeSkladištenjeNa prodajuDatum isteka
520205 g5, 25

Kratak opis

Solcoseryl je deproteinizovani, hemijski i biološki standardizirani hemodializat dobiven iz krvi mliječnih teladi koristeći ultrafiltracijsku metodu. Supstanca lijeka je kombinacija mnogih komponenti stanične mase niske molekularne mase, uključujući glikoproteine, nukleotide, nukleozide, aminokiseline, oligopeptide, elektrolite, elemente u tragovima, intermedijarne produkte metabolizma lipida i ugljikohidrata. Ovaj lijek aktivira metabolizam tkiva, potiče procese stanične ishrane i oporavka. Solcoseryl omogućava aktivniji transport kisika, glukoze i drugih hranjivih sastojaka do tkiva u uvjetima gladovanja kisikom, potiče sintezu unutarćelijskog ATP-a, potiče rast i razmnožavanje reverzibilno oštećenih stanica (što je posebno važno u uvjetima hipoksije), ubrzavajući zacjeljivanje rana. Lijek započinje stvaranje novih krvnih žila, potiče obnovu krvnih žila u ishemijskim tkivima i rast svježeg granulacijskog tkiva, stvara povoljne uvjete za sintezu glavnog strukturnog proteina tijela - kolagena, ubrzava rast epitela na površini rane, uslijed čega se rana zatvara. Solcoseryl je takođe obdaren citoprotektivnim i membranskim stabilizacijskim efektom.

Lijek je dostupan odmah u pet oblika doziranja: otopina za intravensku i intramuskularnu primjenu, oftalmički gel, pasta za lokalnu upotrebu, gel i mast za vanjsku upotrebu. Zaštitni učinak očnog gela je da potakne reepitelizaciju rožnice nakon različitih štetnih učinaka na njega: to mogu biti hemijske opekline (na primjer, alkalije), mehaničke povrede i upalni procesi. Sastav ovog oblika za doziranje pored aktivne supstance uključuje natrijum karmelozu, koji omogućava ujednačeno i dugoročno pokrivanje rožnice, tako da je zahvaćeno područje tkiva kontinuirano zasićeno lijekom.

Gel za oči jedini je oblik doziranja solkocerila koji ima ograničenje za upotrebu u slučajevima uključivanja u potencijalno opasne aktivnosti (vožnja automobila, rad u proizvodnji): u takvim je slučajevima, nakon nanošenja gela na rožnicu, potrebno obustaviti njegovo djelovanje na 20-30 minuta.

Dodatna komponenta solcoseryl ljepljive paste je polidocanol 600, lokalni anestetik koji djeluje na razini perifernih živčanih završetaka, zbog čega ih privremeno blokira. Ova tvar ima brzi i trajni lokalni analgetski učinak. Nakon nanošenja zubne paste na sluznicu usne šupljine, bol prestaje nakon 2-5 minuta, dok taj efekat traje još 3-5 sati. Zubna pasta solkoseril formira zaštitni ljekoviti sloj na zahvaćenom području usne sluznice i efikasno ga štiti od raznih vrsta oštećenja. U međuvremenu, ovaj oblik doziranja ima brojna ograničenja za upotrebu: na primjer, ne preporučuje se polagati ga u šupljinu koja je formirana nakon uklanjanja zuba mudraca, kutnjaka i resekcije vrha zuba (u potonjem slučaju ako se ubodi šive nakon što se rubovi povuku zajedno). Sastav paste ne uključuje antibakterijske komponente, pa je u slučaju infekcije oralne sluzokože, pre upotrebe solkocerila, potrebno provesti preventivno "brisanje" kako bi se eliminirao patogen infekcije i ublažili upalni simptomi.

Solkocilni gel za topikalnu primenu lako se ispere sa ranih površina, jer ne sadrži masti kao pomoćne materije. Doprinosi stvaranju mladog vezivnog (granulacijskog) tkiva i resorpciji eksudata. Od stvaranja svježih granulacija i isušivanja pogođenih područja, preporučuje se upotreba solkocerila u obliku masti koja, za razliku od gela, već sadrži masti koje formiraju zaštitni film na rani.

Farmakologija

Stimulator regeneracije tkiva. To je deproteinizovani dijalizat iz krvi mliječnih teladi koji sadrži širok spektar niskomolekularnih sastojaka stanične mase i seruma molekulske mase 5000 D (uključujući glikoproteine, nukleozide i nukleotide, aminokiseline, oligopeptide).

Solcoseryl poboljšava transport kisika i glukoze do stanica pod hipoksičnim uvjetima, povećava sintezu unutarćelijskog ATP-a i pomaže u povećanju doze aerobne glikolize i oksidativne fosforilacije, aktivira reparativne i regenerativne procese u tkivima, potiče proliferaciju fibroblasta i sintezu kolagena u krvnim žilama.

Obrazac za puštanje

Otopina za davanje v / v i i / m od žute do žute, prozirna, s karakterističnim laganim mirisom mesne juhe.

1 ml
deproteinizirani dijalizat iz krvi zdravih mliječnih teladi (u smislu suhe tvari)42,5 mg

Pomoćne tvari: voda za i.

2 ml - ampule od tamnog stakla (5) - konturna ćelijska ambalaža (5) - paketi od kartona.
5 ml - ampule od tamnog stakla (5) - konturna ćelijska ambalaža (1) - paketi od kartona.

Lijek se daje intravenski (prethodno razrijeđen sa 250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida ili 5% -tne otopine dekstroze), intravenski (prethodno razblažen sa 0,9% -tnom rastvorom natrijum-hlorida ili 5% -tnom rastvorom dekstroze u odnosu 1: 1) ili u / m .

Fontaine III-IV okluzijske bolesti perifernih arterija: iv u 20 ml dnevno. Trajanje terapije je do 4 tjedna i određuje se kliničkom slikom bolesti.

Hronična venska insuficijencija, praćena trofičnim poremećajima: iv 10 ml 3 puta tjedno. Trajanje terapije nije više od 4 tjedna i određuje se kliničkom slikom bolesti. Uz prisustvo lokalnih poremećaja trofičnog tkiva, preporučuje se istodobna terapija s Solcoseryl gelom i zatim Solcoseryl mazivom.

Traumatske ozljede mozga, metaboličke i vaskularne bolesti mozga: iv 10-20 ml dnevno tijekom 10 dana. Nadalje - u / m ili u / u 2 ml do 30 dana.

Ako iv primjena nije moguća, lijek se može dati intramuskularno od 2 ml dnevno.

Interakcija

Koristite s oprezom istovremeno s lijekovima koji povećavaju kalij u krvi (kalijumi pripravci, diuretici koji čuvaju kalijum, ACE inhibitori).

Lijek se ne smije miješati sa unošenjem drugih lijekova (posebno sa fitoekstraktima).

Lijek je nespojiv sa parenteralnim oblicima Ginkgo bilobe, naftidrofuril i biciklan fumarata.

Nuspojave

Alergijske reakcije: rijetko - urtikarija, vrućica.

Lokalne reakcije: rijetko - hiperemija, edem na mjestu uboda.

Poremećaji periferne arterijske ili venske cirkulacije:

  • bolesti periferne arterijske okluzije u fazama III-IV prema Fontaineu,
  • hronična venska insuficijencija, praćena trofičnim poremećajima.

Poremećaji cerebralnog metabolizma i cirkulacije krvi:

  • ishemijski moždani udar
  • hemoragični moždani udar,
  • traumatične ozljede mozga

Kontraindikacije

  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina (podaci o sigurnosti nisu dostupni),
  • trudnoća (podaci o sigurnosti nisu dostupni),
  • dojenje (podaci o sigurnosti nisu dostupni),
  • utvrđena preosjetljivost na dijalizate krvi iz teleta,
  • preosjetljivost na derivate parahidroksibenzojeve kiseline (E216 i E218) i na slobodnu benzojevu kiselinu (E210).

Lijek treba oprezno primjenjivati ​​u slučaju hiperkalemije, zatajenja bubrega, srčanih aritmija, uz istodobnu upotrebu kalijevih preparata (budući da Solcoseryl sadrži kalij), kod oligurije, anurije, plućnog edema, teške srčane insuficijencije.

Trudnoća i dojenje

Do danas nije poznat niti jedan slučaj teratogenog učinka solkoserila, međutim, tokom trudnoće lijek treba koristiti oprezno, prema strogim indikacijama i pod nadzorom liječnika.

Nema podataka o sigurnosti upotrebe lijeka Solcoseryl tijekom dojenja, ako je potrebno propisati lijek, dojenje treba prekinuti.

Indikacije za upotrebu

Terapija se provodi u slučajevima cerebrovaskularne nesreće (ishemijski i hemoragični moždani udar, ozljeda glave), cerebrovaskularnih bolesti, demencije.

Intenzivna nega TBI-ja ili njegovih posljedica, delirična psihoza, intoksikacija bilo kojom etiologijom.

Trofični poremećaji (trofični ulkusi, pre gangrena) protiv perifernih vaskularnih bolesti (obliterantni endarteritis, dijabetička angiopatija, varikozne vene).

Uzimanje solkocerila efikasno je kod sporih rana, čireva pod pritiskom, hemijskih i termičkih opekotina, smrzavanja, mehaničkih povreda (rana), radijacijskog dermatitisa, čira na koži, opekotina.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Tablete se uzimaju oralno, propisano je 200-400 mg 3 puta dnevno.

Intravenozno. Rastvor za infuziju - svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno, 250-500 ml. Brzina ubrizgavanja je 20-40 kapi / min. Tijek liječenja je 10-14 dana. Tada se liječenje može nastaviti s injekcijama ili tabletama.

Svakodnevno se propisuje otopina za injekcije, 5-10 ml iv ili iv.

Uz obliterantni endarteritis, ovisno o stupnju oštećenja funkcije i oštećenja tkiva, dnevno 10-50 ml iv ili iv, dodajući, ako je potrebno, otopine elektrolita ili dekstroze u terapiju. Trajanje lečenja je 6 nedelja.

Kod hronične venske insuficijencije - 5-20 ml iv, 1 put dnevno dnevno ili svaki drugi dan, u trajanju od 4-5 tjedana.

Za opekotine - 10-20 ml iv, 1 put dnevno, u težim slučajevima - 50 ml (kao infuzija). Trajanje liječenja određuje se kliničkom situacijom. S kršenjima zarastanja rana - dnevno, 6-10 ml iv, u trajanju od 2-6 tjedana.

In / m otopina za ubrizgavanje daje se ne više od 5 ml.

Sa prolivima - in / m ili / in, 2-4 ml dnevno i lokalno - mliječ dok se ne pojavi granulacija, a zatim - mast do konačne epitelizacije.

Kod zračenja na kožnim lezijama - u / m ili u inici, 2 ml dnevno i lokalno - mliječ ili mast.

U teškim trofičnim lezijama (čir, gangrena) - 8-10 ml / dan, uz istodobnu lokalnu terapiju. Trajanje lečenja je 4-8 nedelja. Ako postoji tendencija ponavljanja postupka, preporučuje se da nakon potpune epitelizacije nastavite sa primjenom 2-3 tjedna.

Farmakološko djelovanje

Aktivator metabolizma tkiva, hemijski i biološki standardiziran - deproteinizovani, ne antigenski i hemodijalizat bez krvi u zdravih teladi.

Sastav uključuje širok spektar prirodnih tvari male molekulske mase - glikolipidi, nukleozidi, nukleotidi, aminokiseline, oligopeptidi, nezamjenjivi elementi u tragovima, elektroliti, međuprodukti metabolizma ugljikohidrata i masti.

Aktivne tvari lijeka Solcoseryl poboljšavaju potrošnju kisika od strane stanica tkiva, posebno u uvjetima hipoksije, normaliziraju metaboličke procese, transport glukoze, potiču sintezu ATP-a i ubrzavaju regeneraciju reverzibilno oštećenih stanica i tkiva.

Potiče angiogenezu, potiče revaskularizaciju ishemijskih tkiva i stvara povoljne uvjete za sintezu kolagena i rast svježeg granulacijskog tkiva te ubrzava ponovnu epitelizaciju i zatvaranje rana. Takođe ima stabilizirajući membranu i citoprotektivni efekat.

Posebna uputstva

Potrebno je kontrolirati koncentraciju elektrolita u krvnom serumu za vrijeme infuzijske terapije za pacijente sa zatajenjem srca, plućnim edemom, oligurijom, anurijom ili hiperhidracijom.

Za sve trofične lezije i rane preporučuje se kombinirati upotrebu injekcijskog ili oralnog oblika solkoserila s lokalnom primjenom masti ili žele.

U liječenju kontaminiranih i zaraženih rana potrebno je unaprijed upotrijebiti antiseptike i / ili antibiotike (u roku od 2-3 dana).

Trudnoća i dojenje

Do danas nije poznat niti jedan slučaj teratogenog učinka solkoserila, međutim, tokom trudnoće lijek treba koristiti oprezno, prema strogim indikacijama i pod nadzorom liječnika.

Nema podataka o sigurnosti upotrebe lijeka Solcoseryl tijekom dojenja, ako je potrebno propisati lijek, dojenje treba prekinuti.

Ostavite Svoj Komentar